Raadsvoorstelinzake de gewenste vormgeving van de balans van het

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsvoorstelinzake de gewenste vormgeving van de balans van het"

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer os.r8o.oor lnboeknummer osvoo6678 Beslisdatum BikW sz augustus soos Dossiernummer aas.ss4 Raadsvoorstelinzake de gewenste vormgeving van de balans van het openbaar primair onderwijs in Eindhoven 1 Inleiding Het openbaar primair onderwijs in Eindhoven, wordt bestuurd door de COBSO, de bestuurscommissie openbaar basis- en speciaal onderwijs. Dit is een bestuurscommissie ex artikel 82. Het openbaar primair onderwijs heeft een traject naar verzelfstandiging ingezet. De gemeenteraad heeft hiertoe de nodige besluiten genomen, allereerst op 13 mei 1997, door het vergroten van de autonomie van het COBSO en later (december 2000) door middel van een principebesluit tot verzelfstandiging per 1 januari 2005 (samenwerking met SATOE sinds 2001). Binnen enkele jaren wordt het openbaar primair onderwijs dus geacht volledig op eigen benen te kunnen staan, waarbij de gemeente slechts op afstand nog verantwoordelijk is voor het in stand houden van het openbaar onderwijs. Stapsgewijs wordt de gewenste zelfstandigheid vormgegeven. 2 Probleemstelling Met ingang van 2002 is in de COBSO voor haar organisatie een planning- en controlcyclus geintroduceerd die aansluit op de organisatorische vormgeving van het primair onderwijs. Daarbij is geconstateerd dat de inrichting van de balans, zoals die thans in het gemeentelijke financieel-administratieve systeem voor COBSO wordt gehanteerd niet in voldoende mate aansluiten op de gewenste vormgeving voor een zelfstandige, bedrijfsmatige organisatie en de (deels aangekondigde) regelgeving van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen inzake inrichting van de jaarrekening en boekhoudvoorschriften. Thans kent het COBSO alleen reserves. Aan die reserves wordt rente toegerekend, die buiten de exploitatie om wordt toegevoegd, terwijl die rente op basis van komende richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen via de exploitatierekening zou moeten lopen. COBSO heeft niet de bevoegdheid om voorzieningen te creeren, terwijl dat voor een adequate bedrijfsvoering wel gewenst is. Die bevoegdheid is voorbehouden aan de gemeenteraad. Het is dus slechts een technisch probleem, zonder financiele of maatschappelijke effecten.

2 Raadsnummer os.rao.oor 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes Zoals gesteld zijn er geen maatschap pelijke effecten, zij het dat door het realiseren van een meer bedrijfsmatige inrichting van de balans, met name het creeren van een voorziening COBSO en een reserve COBSO, het openbaar onderwijs beter is toegerust om zijn maatschappelijke rol als zelfstandig orgaan te vervullen. 3a Milieutoets Er treden geen milieueffecten op. 4 Wijze van aanpak I oplossingsrichting Inrichting van de balans. In verband met de komende verzelfstandiging is het van belang dat het onderwijsbedrijf COBSO bedrijfsmatiger wordt ingericht. Van de zijde van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn voorschriften op komst op het punt van inrichting van de jaarrekening van onderwijsorganisaties. Die voorschriften zullen sterk aansluiten op de al eerder gepubliceerde voorschriften voor het voortgezet onderwijs en daarin is die meer bedrijfsmatige aanpak zichtbaar. Dit regardeert onder meer het feit dat alle baten en lasten over de exploitatie lopen (hetgeen met ingang van 2002 vrijwel volledig het geval is) en in de tweede plaats dat op de balans een onderscheid gemaakt gaat worden tussen voorzieningen en reserves. Voorzieningen dienen om schommelingen in uitgaven te kunnen egaliseren over de jaren heen. Aan voorzieningen liggen dus meerjarenbegrotingen ten grondslag en aan voorzieningen wordt gedoteerd. Dat betekent dat het een geraamde uitgave is, die ten laste van de exploitatie komt. Reserves zijn niet bestede saldi van voorgaande jaren. Reserves kunnen worden aangehouden om onverwachte uitgaven in de bedrijfsvoering te kunnen opvangen, of er kan sprake van zijn dat de subsidiegever verwacht dat niet bestede subsidies afzonderlijk zichtbaar blijven. Reserves ontstaan dus door toerekening van (een deel van) het resultaat van enig jaar. Zo wordt ook een eventueel exploitatietekort verrekend met een of meer reserves. Huidige situatie. Thans bestaan op concernniveau vijf reserves voor de COBSO: de reserve Formatie; twee reserves voor preventief onderhoud respectievelijk Leer- en Hulpmiddelen (reserves Materieel). Binnen de COBSO is binnen deze reserves een verbijzondering aangebracht per school.

3 Raadanxxmmer oa.x8o.oox Gewenste situatie. Het is gewenst dat COBSO een eigen voorziening kan opbouwen voor diverse meerjarenuitgaven. De voeding van de voorzieningen is begroot, en ook de onttrekkingen zijn geraamd. De huidige reserve materieel zou daartoe moeten worden omgevormd naar een voorziening COBSO. Binnen deze voorziening kunnen door COBSO zelf subvoorzieningen worden aangehouden. Op dezelfde grond zou de reserve formatie moeten worden omgevormd naar een reserve COBSO. Ook hierin kunnen door COBSO zelf deelreserves worden onderscheiden, waardoor aan de verplichtingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen kan worden voldaan, om van sommige subsidies het saldo zichtbaar te houden op de balans. Herverdeling van de middelen uit de huidige reserves. De saldi die thans worden aangehouden op de huidige reserves moeten worden herverdeeld over de nieuw benoemde voorziening COBSO en reserve COBSO. Voor het totaalbedrag heeft het dus geen gevolgen, er is slechts sprake van een herverdeling binnen de balans. Effectuering zal zichtbaar worden gemaakt in de jaarrekening Rentetoerekening. Huidige situatie. Thans wordt aan de COBSO-reserves direct rente toegevoegd, dat wil dus zeggen, buiten de exploitatie om. COBSO beschikt thans niet over voorzieningen. Gemeentelijk beleid bij voorzieningen is thans dat er geen rente aan voorzieningen wordt toegevoegd, maar dat die rente wordt gebruikt als algemeen dekkingsmiddel van de gemeente. Gewenste situatie. Aan de nieuw te vormen reserve COBSO zou geen rente meer buiten de exploitatie om moeten worden toegevoegd. De hier gegenereerde rente moet ten gunste van de exploitatie van COBSO worden geboekt. Dit wijkt af van de standaardmethodiek van de gemeente, maar sluit wel aan bij de bedrijfsmatige benadering, zoals die naar verwachting in 2003 door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen aan onderwijsorganisaties gaat worden voorgeschreven. Bij de voeding van de voorzieningen door COBSO wordt bij de jaarlijkse exploitatiebegroting van COBSO al bij de dotaties rekening gehouden met een inflatiecorrectie. Het vermogen dat in voorzieningen is vastgelegd genereert volgens de subsidiegever (het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) echter wel rente. Die rente moet eveneens bijgeschreven worden ten gunste van de exploitatie van COBSO. Een positief resultaat zal dan leiden tot toevoeging van de renteopbrengst aan de reserve COBSO.

4 Raadsnummer os.zao.oox Binnen het gemeentelijke apparaat wordt bij de onderhoudsvoorzieningen van de afdeling Onderwijs binnen de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling op basis van concernrichtlijnen al op de hier beschreven wijze gewerkt. 5 Financiele gevolgen en risico s Aan dit besluit zijn geen financiele gevolgen en evenmin risico s verbonden. Er is uitsluitend sprake van een herschikking van de balansmiddelen van de COBSO-reserves. De financiele middelen worden anders geordend en de rentetoerekening wordt anders geregistreerd. Deze herschikking heeft ook geen relatie met de zogenaamde overschrijdingsregeling. Sa Bestuurlijke kaders In de bestuurlijke visie "Samen Stad" is het navolgende opgenomen: Met het concept SPIL-centra ligt er een belangrijke visie op de toekomstige ontwikkeling van het basisonderwijs in onze stad. De uitvoering van deze combinatie van inhoudelijke en fysieke onderwijsvernieuwing zal door ons ter hand worden genomen en derhalve sturend zijn op ons programma onderwijshuisvesting, 6 Overige gevolgen van de aanpak Geen. 7 Resultaten van overleg / inspraak Niet van toepassing. 8 Communicatie Niet van toepassing. 9 Ter inzage gelegde stukken 1 Staat van reserves en voorzieningen Staat van reserves en voorzieningen per balansrekening (Commissie Openbaar Basis- en Speciaal Onderwijs). 10 Referendabiliteit Het voorstel is niet referendabel in het kader van de Tijdelijke Referendumwet. Een ontwerpraadsbesluit bieden wij u hierbij ter vaststelling aan. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, M. Mittendorff, loco-burgemeester. C. Tetteroo, secretaris.

5 Raadsnummer os.x8o.oox Raadsbesluit De raad van de gemeente Eindhoven; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 augustus 2002; besluit: per 1 januari 2002: 1 a de vier materiele reserves van het openbaar onderwijs in te trekken; b de Voorziening COBSO in te stellen, waarbinnen op COBSO-niveau deelvoorzieningen kunnen worden gevormd; c voor de Voorziening COBSO de volgende criteria vast te stellen: doel: de fluctuatie in kosten als gevolg van meerjarige uitgaven ten behoeve van het onderwijs bij COBSO op te vangen; voeding: jaarlijks door middel van dotaties die in de exploitatiebegroting van COBSO worden opgenomen; besteding: ter financiering van de kosten met een meerjarig karakter bij de COBSO; maximum: gerelateerd aan de op basis van meerjarenbegrotingen geraamde maximale kosten; 2 a de reserve formatie openbaar onderwijs in te trekken; b de Reserve COBSO in te stellen, waarbinnen op COBSO-niveau deelreserves kunnen worden gevormd; c voor de Reserve COBSO de volgende criteria vast te stellen: doel: de geoormerkte subsidies die (nog) niet besteed zijn, zichtbaar te houden alsmede de fluctuaties in de jaarlijkse exploitatie op te vangen; voeding: jaarlijks door middel van resultaatbestemming (bij een positief resultaat); onttrekking: jaarlijks door middel van resultaatbestemming (bij een negatief resultaat); maximum: geen; 3 de bedragen die thans op de reserves formatie en materieel van COBSO worden aangehouden, in de openingsbalans 2002 te herverdelen over de nieuw gevormde voorziening COBSO en reserve COBSO; 4 de rente over de belegde middelen in de voorziening COBSO periodiek toe te voegen aan de exploitatie van COBSO;

6 Raadsxxummer os.xao.oox 5 de rente over de belegde middelen in de reserve COBSO periodiek toe te voegen aan de exploitatie van COBSO; 6 de begrotingswijziging dienovereenkomstig vast te stellen. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 7 oktober R. Welschen, voorzitter. J. Verheugt, loco-secretaris. oo

Raadsvoorstel inzake enkele aanvragen met een spoedeisend karakter voor

Raadsvoorstel inzake enkele aanvragen met een spoedeisend karakter voor gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer o4.rxog.oog Inboeknummer oevooaagr Beslisdatum B8cw xg april 2004 Dossiernummer er6.sgs Raadsvoorstel inzake enkele aanvragen met een

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan van nieuwe scholen voor het basisonderwijs voor de schooljaren zoo/zoop ÃćâĆňâĂİ zoo6/zoo7

Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan van nieuwe scholen voor het basisonderwijs voor de schooljaren zoo/zoop ÃćâĆňâĂİ zoo6/zoo7 gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer og.r47g.ooz Inboeknummer oavooayog Beslisdatum Bikw ay mei 2003 Dossiernummer 322.252 Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan

Nadere informatie

Raadsvoorstel Wijziging Verordening voor de stadsdeelcomrnissies

Raadsvoorstel Wijziging Verordening voor de stadsdeelcomrnissies gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekssaken Raadsbijlage nummer 02.284.oor Inboeknummer- Beslisdatum BhW Dossiernummer- Raadsvoorstel Wijziging Verordening voor de stadsdeelcomrnissies 1 Inleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan van nieuwe scholen voor het

Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan van nieuwe scholen voor het gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R7$9.OOI lnboeknummer oevoora6y Beslisdatum B%W s maart 2004 Dossiernummer ero.sss Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan

Nadere informatie

Raadsvoorstelinzake enkele aanvragen voor voorzieningen in de onderwij

Raadsvoorstelinzake enkele aanvragen voor voorzieningen in de onderwij gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer os.xoa.oos Inboeknummer 02VOO74ao Beslisdatum BikW x oktober soos Dossiernummer s4o.sss Raadsvoorstelinzake enkele aanvragen voor voorzieningen

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel Nota Reserves en Voorzieningen 2004 Gemeente Ferwerderadiel Inhoudsopgave Blz. 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen. Onderscheid reserves en voorzieningen 4.

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake het vaststellen van gedragscodes voor de leden van

Raadsvoorstel inzake het vaststellen van gedragscodes voor de leden van gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer og.rgg5.00i Inboeknummer osjox4384 Beslisdatum B&W x4 januari 2003 Dossiernummer 303.x52 Raadsvoorstel inzake het vaststellen van gedragscodes voor de leden van

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het onttrekken van een gedeelte van de Tramstraat alsmede de weg met parkeersirook langs de Stationsweg

Raadsvoorstel tot het onttrekken van een gedeelte van de Tramstraat alsmede de weg met parkeersirook langs de Stationsweg gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 03.R56O.OOI Inboeknummer ossooagx8 Beslisdatum BgxW xs augustus 2003 Dossiernummer 388.752 Raadsvoorstel tot het onttrekken van een

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van het beleid zoog t/m zoog ten behoeve

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van het beleid zoog t/m zoog ten behoeve ufo gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsnummer oz.z6a.oox Inboeknummer oauoozyxx Beslisdatum BTW S november 2002 Dossiernummer z4s.ssz Raadsvoorstel tot het vaststellen van het beleid

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake besteding resterende incidentele middelen kinderopvang

Raadsvoorstel inzake besteding resterende incidentele middelen kinderopvang gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R992. OOI Inboeknummer o4uooaq4o Beslisdatum Bikw 46 oktober 2004 Dossiernummer 444.a Sa Raadsvoorstel inzake besteding resterende

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot bekostiging voorzieningen onderwijshuisvesting op basis van aanvragen met spoedeisend karakter

Raadsvoorstel tot bekostiging voorzieningen onderwijshuisvesting op basis van aanvragen met spoedeisend karakter gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04..RIO/.OI2 Inboeknummer o4voobssq Beslisdatum BTW So november 2004 Dossiernummer 44g.25I Raadsvoorstel tot bekostiging voorzieningen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de uitgaven en inkomsten van het openbaar voortgezet onderwijs (OVO) in het kader van de

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de uitgaven en inkomsten van het openbaar voortgezet onderwijs (OVO) in het kader van de %ai gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 05.RIIOO.OOI Inboeknummer o4bstooso3 Beslisdatum BsxW xx januari 2005 Dossiernummer 502.253 Raadsvoorstel tot het vaststellen van

Nadere informatie

accountancywerkzaamheden

accountancywerkzaamheden gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer og.r S.ooz Inboeknummer o3)oosoos Beslisdatum BRD 22 april 2003 Dossiernummer 317.25I Raadsvoorstel tot het vastste11en van het Programma van Eisen aanbesteding

Nadere informatie

Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie Systeem dienst. Werk, Zorg en Inkomen

Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie Systeem dienst. Werk, Zorg en Inkomen gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer ox.xax.oox Inboeknummer oajoxabrz Beslisdatum B&W az augustus 2002 Dossiernummer 235.352 Raadsvoorstel met betrekking tot een Digitaal Informatie

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel inzake projecten maatschappelijk nut in ontwikkeling

OplegvelRaadsvoorstel inzake projecten maatschappelijk nut in ontwikkeling gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer O6.RZ852.OOI Inboeknummer o6bstoaasb Beslisdatum BSP Sr oktober 2006 Dossiernummer 6qq qsq OplegvelRaadsvoorstel inzake projecten

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het verlenen van garantie aan Stichting Oriolus ten

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het verlenen van garantie aan Stichting Oriolus ten r+p 4+ gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Sportbedrijf De Karpen Raadsnummer 03.R504.OOI Inboeknummer Beslisdatum BlkW x juli 2003 Dossiernummer 327. Raadsvoorstel tot het verlenen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de rechtspositie griffiepersoneel en de

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de rechtspositie griffiepersoneel en de gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer 03.R375.OOI Inboeknummer oskoooyxa Beslisdatum Baxw x8 februari sooa Dossiernummer BoS.SSx Raadsvoorstel tot het vaststellen van de rechtspositie griffiepersoneel

Nadere informatie

gemeente Eindhoven voor Sociaal-Economische Zaken, Recreatie, Toerisme en Financien van het SRE.

gemeente Eindhoven voor Sociaal-Economische Zaken, Recreatie, Toerisme en Financien van het SRE. gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer 02.267.oor Inboeknummer oajorsa4a Beslisdatum BikW rs oktober 2002 Dossiernummer a4s.sss Raadsvoorstel tot het wijzigen van de begroting zoon van Ruimte, Economie,

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake garantstelling verbouwing loods roeivereniging

Raadsvoorstel inzake garantstelling verbouwing loods roeivereniging gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R74Z.OOI Inboeknummer oyvooxxox Beslisdatum B8cW s maart soos Dossiernummer exo.ssx Raadsvoorstel inzake garantstelling verbouwing

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleidslijnen reserves en voorzieningen... 4 2.1 Definities en regelgeving... 4 2.2 Toerekening van rente... 5 3. Huidige standen

Nadere informatie

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB04072018-7.2 Aan het Algemeen Bestuur Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 Geacht bestuur, Bijgaand treft u aan de begroting voor het

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen: Een schakel

Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen: Een schakel gemeente Eindhoven Dienst Brandweer en Crisisbeheersing Raadsnummer 04. R87$. OOI Inboeknummer o4rooo46g Beslisdatum B&W ag juni 2004 Dossiernummer 4ap.rSr Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen:

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van criteria bij het aanwijzen van locaties ten behoeve van huwelijkssluiting

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van criteria bij het aanwijzen van locaties ten behoeve van huwelijkssluiting v f++ gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekssaken itaadsnummer 02.QZI.OOI lnboeknummer osmoo4sby Beslisdatum B&W s6 november soos Dossiernummer s48.xsx Raadsvoorstel tot het vaststellen van criteria

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend krediet voor de renovatie van de kadernuur Eindhovens Kanaal en de herinrichting

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend krediet voor de renovatie van de kadernuur Eindhovens Kanaal en de herinrichting 6 509.862,ÃćâĆňâĂİ. r p gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer lnboeknummer osgooosos Beslisdatum Bgrw sb januari 2003 Dossiernummer 305.451 Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend

Nadere informatie

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel Instellen reserve bovenwijks t.b.v. Hovenring kba/pb Projectmanagement

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel Instellen reserve bovenwijks t.b.v. Hovenring kba/pb Projectmanagement gemeente Eindhoven Projectmanagement Raadsnummer Inboeknummer 10bst01835 Beslisdatum B&W Dossiernummer OplegvelRaadsvoorstel Instellen reserve bovenwijks t.b.v. Hovenring kba/pb10039506 gemeente Eindhoven

Nadere informatie

Raadsvoorstelinzake de renovatie van het gebouw van speeltuinvereniging Philipsdorp

Raadsvoorstelinzake de renovatie van het gebouw van speeltuinvereniging Philipsdorp gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R945.OOI Inboeknummer o4uooxss8 Beslisdatum BSxW x4 september 2004 Dossiernummer 4sS.sSS Raadsvoorstelinzake de renovatie van het

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering wfâż gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer Og.RgS.OOr Inboeknummer o3)orsog8 Beslisdatum B8cw x6 september soo3 Dossiernummer 338.35I Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering 1

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen

Nota Reserves en Voorzieningen Nota Reserves en Voorzieningen 1 2 Inhoud 1 Visie en wettelijke kaders 5 1.1 1.2 Visie Wettelijke kaders 2 Reserves 7 2.1 Soorten reserves 8 2.1.1 Algemene reserves 2.2 2.3 2.4 3 Voorzieningen 11 3.1 3.2

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel over de besteding van de opbrengst van de verkoop aandelen Bouwfonds

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel over de besteding van de opbrengst van de verkoop aandelen Bouwfonds r p gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsbijlage nummer 135 Inboeknummer OOQ001816 Beslisdatum BBrW 30 mei 2000 Dossiernummer 022.305 Raadsbijlage Voorstel over de besteding van de opbrengst van de verkoop

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen

Nota Reserves en. Voorzieningen Nota Reserves en Voorzieningen 2016 Inhoudsopgave 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen 3. Onderscheid reserves en voorzieningen 4. Rentetoerekening 5. Reserves

Nadere informatie

Eemsmond en nota activabeleid gemeente Eemsmond

Eemsmond en nota activabeleid gemeente Eemsmond Nummer : 11-12.2011 Onderwerp : Wijziging artikel 10, lid 2 van de Financiële verordening gemeente Eemsmond en nota activabeleid gemeente Eemsmond Korte inhoud : Actualisatie nota activabeleid gemeente

Nadere informatie

Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Raadsnummer 17R7163 Inboeknummer 17bst00207 B&W Beslisdatum 28 februari 2017 Dossiernummer 17.09.751 Raadsvoorstel Rechtstreekse subsidierelatie Stichting Glow Inleiding In 2011 werd

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake garantiestelling Buurtwerk Eindhoven en

Raadsbijlage Voorstel inzake garantiestelling Buurtwerk Eindhoven en gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsbijlage nummer 4a Inboeknummer oa Toooogo Beslisdatum BikW rg februari 2002 Dossiernummer ao8.6os Raadsbijlage Voorstel inzake garantiestelling Buurtwerk

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Bouwverordening gemeente

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Bouwverordening gemeente gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 03.R499.OOI Inboeknummer osbooo4s4 Beslisdatum BikW xo juni soos Dossiernummer a24.75i Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Bouwverordening

Nadere informatie

Raadsvoorstelinzake planmatig onderhoud en vervangingsinvesteringen

Raadsvoorstelinzake planmatig onderhoud en vervangingsinvesteringen gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke ontwikkeling Raadsnummer 04.R954.OOI Inboeknummer o4uooo63x Beslisdatum Bikw s4 augustus 2004 Dossiernummer 435.253 Raadsvoorstelinzake planmatig onderhoud en

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Op 3 juli 2001 heeft zich een calamiteit voorgedaan bij Roek Loos Medical B.V. (HLM),

gemeente Eindhoven Op 3 juli 2001 heeft zich een calamiteit voorgedaan bij Roek Loos Medical B.V. (HLM), r p gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsnummer og.r259.004 Inboeknummer oapoooxox Beslisdatum Bikw x4 januari zoop Dossiernummeraoa.4Sx Raadsvoorstel tot het nemen van een

Nadere informatie

Voorstel: Wij stellen uw raad voor bijgaande Nota Reserves en Voorzieningen 2013 vast te stellen. Burgemeester en wethouders van Ferwerderadiel,

Voorstel: Wij stellen uw raad voor bijgaande Nota Reserves en Voorzieningen 2013 vast te stellen. Burgemeester en wethouders van Ferwerderadiel, AAN: De raad van de gemeente Ferwerderadiel. Sector : II Nr. : 06/52.13 Onderwerp : Vaststelling Nota Reserves en Voorzieningen 2013. Ferwert, 9 september 2013. Inleiding: Normaliter wordt de Nota Reserves

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstelinzake beslissing op aanvragen onderwijshuisvesting met

gemeente Eindhoven Raadsvoorstelinzake beslissing op aanvragen onderwijshuisvesting met m)++ gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 03R.Z03.004 lnboeknummer o3voox683 Beslisdatum Baw S maart 2003 Dossiernummer 3xo.aS3 Raadsvoorstelinzake beslissing op aanvragen

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen RMH

Nota Reserves en Voorzieningen RMH Nota Reserves en Voorzieningen RMH 1. Inleiding De reserves en voorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van de vermogenspositie van de Regio Midden Holland (RMH). Zowel vanuit bestuurlijk als bedrijfseconomisch

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen BghU 2018

Nota reserves en voorzieningen BghU 2018 Nota reserves en voorzieningen BghU 2018 1 1. Inleiding Artikel 11 van de verordening financieel beheer BghU 2018 bevat de volgende bepalingen 1. De directie legt minimaal eens per vijf jaar (een herijking

Nadere informatie

Financiën, ruimtelijke Ordening & Gemeentelijke Organisatie 2.6 Voor de Lelystedeling

Financiën, ruimtelijke Ordening & Gemeentelijke Organisatie 2.6 Voor de Lelystedeling Voorstel aan de raad Nummer: B11-20215 Portefeuille: Programma: Programmaonderdeel: Financiën, ruimtelijke Ordening & Gemeentelijke Organisatie 2.6 Voor de Lelystedeling 2.6.3 Financiën Steller: R. van

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking van het gezondheidsbeleid

Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking van het gezondheidsbeleid gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbij lage nummer 218 Inboeknummer 99U002762 Beslisdatum B%W 18 september 1999 Dossiernummer 938.201 Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 2014 OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN Nota reserves en voorzieningen 2014 GR - pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Besluit Begroting en Verantwoording

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelVaststellen begrotingswijzigingen diverse besluiten B&W (verzamelwijziging)

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelVaststellen begrotingswijzigingen diverse besluiten B&W (verzamelwijziging) gemeente Eindhoven Control Raadsnummer 10R4092 Inboeknummer 10bst02371 Beslisdatum B&W 30 november 2010 Dossiernummer 0.6063 RaadsvoorstelVast begrotingswijzigingen diverse besluiten B&W (verzamelwijziging)

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake zendtijdverlenging voor Omroep Eindhoven

Raadsvoorstel inzake zendtijdverlenging voor Omroep Eindhoven gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer oy.r8go.ooz Inboeknummer o4soosoxs Beslisdatum Bikw x juni 2004 Dossiernummer 423.752 Raadsvoorstel inzake zendtijdverlenging voor Omroep

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2017 Eijsden-Margraten

Nota reserves en voorzieningen 2017 Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eijsden-Margraten. Nr. 180003 20 december 2016 Nota reserves en voorzieningen 2017 Eijsden-Margraten 1 Inleiding De nota reserves en voorzieningen dient conform

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma Titel Nummer 14/47 Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland Datum 22 mei 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2013 van de GGD Zaanstreek Waterland

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake de sanering Stichting Peuterspeelzalen Eindhoven naar aanleiding van de Rapportage Ernst 5

Raadsbijlage Voorstel inzake de sanering Stichting Peuterspeelzalen Eindhoven naar aanleiding van de Rapportage Ernst 5 gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 145 Inboeknummer OOU001696 Beslisdatum BRW 9 juni 2000 Dossiernummer 024.202 Raadsbijlage Voorstel inzake de sanering Stichting

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Nota Reserves en Voorzieningen 2016

GEMEENTEBLAD. Nr Nota Reserves en Voorzieningen 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ferwerderadiel. Nr. 134255 30 september 2016 Nota Reserves en Voorzieningen 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling van deze nota 3. Functies reserves

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert

Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert Intern document 2014/10084 behorende bij B&W nota 2014/10024 Colofon Uitgave Mei 2014 Gemeente Zundert Markt 1 4881 CN Zundert Postbus 10.001 4880 CA

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake de Jaarrekening Ergonbedrijven aooo

Raadsbijlage Voorstel inzake de Jaarrekening Ergonbedrijven aooo gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsbij lage nummer xsa lnboeknummer oxuooxsg6 Beslisdatum BgxW xs juni soox Dossiernummer xss.6ox Raadsbijlage Voorstel inzake de Jaarrekening Ergonbedrijven aooo 1 Inleiding

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid gemeente Eindhoven Dienst Brandweer en Rampenbestrijding Raadsbijlage nummer xa Inboeknummer oxroox64r Beslisdatum Blkw 22 januari 2002 Dossiernummer 204.104 Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel inzake vennootschapsbelasting N.V. Gasbedrijf Regio Eindhoven/N.V. Nutsbedrijf Regio Eindhoven

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel inzake vennootschapsbelasting N.V. Gasbedrijf Regio Eindhoven/N.V. Nutsbedrijf Regio Eindhoven %gr gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer S inboeknummer 9y TooSo9t Beslisdatum B&W so januari r 998 Dossiernummer Sop.s t 8 Raadsbijlage Voorstel inzake vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Raadsvoorsteltot het instellen van een mobiliteitsfonds

Raadsvoorsteltot het instellen van een mobiliteitsfonds gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer 5 Milieu, Raadsnummer 09. R3434. OOI Inboeknummer o9bstoasa8 Beslisdatum B&W 8 december 2009 Dossiernummer 950.554 Raadsvoorsteltot het instellen van een mobiliteitsfonds

Nadere informatie

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel Voorstel inzake wijziging statuten stichting primair en voortgezet onderwijs Zuid-Nederland

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel Voorstel inzake wijziging statuten stichting primair en voortgezet onderwijs Zuid-Nederland gemeente Eindhoven Mens & Maatschappij, Inboeknummer 10bst02100 Beslisdatum B&W Dossiernummer 21 oktober 2010 OplegvelRaadsvoorstel Voorstel inzake wijziging statuten stichting primair en voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Raadsbij lage Voorstel inzake het afsluiten van de reorganisatie Buurtwerk

Raadsbij lage Voorstel inzake het afsluiten van de reorganisatie Buurtwerk gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 36 Inboeknummer OOU002454 Beslisdatum B&W 28 februari 2001 Dossiernummer 109.204 Raadsbij lage Voorstel inzake het afsluiten

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel tot het terugnemen van de zorgplicht voor de huisvesting van de leerlingen van het lespunt van De

OplegvelRaadsvoorstel tot het terugnemen van de zorgplicht voor de huisvesting van de leerlingen van het lespunt van De gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling Raadsnummer O6.RZ665.OOI Inboeknummer o6bstooroa Beslisdatum B&w ta juni 2006 Dossiernummer 6aq.aSa OplegvelRaadsvoorstel tot het terugnemen van

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake BTW-compensatiefonds, budgettaire uitgangspunten

Raadsvoorstel inzake BTW-compensatiefonds, budgettaire uitgangspunten gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer 02.064.oox Inboeknummer oslooo6sy Beslisdatum BaxW x mei soos Dossiernummer axs.bsx Raadsvoorstel inzake BTW-compensatiefonds, budgettaire uitgangspunten 1 Inleiding

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Marianne Center

JAARREKENING Stichting Marianne Center JAARREKENING 2014 Stichting Marianne Center Inhoud Jaarverslag 3 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 2014 4 Staat van baten en lasten over 2014 5 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen BBV. Samen meer bereiken: voor wie doen we het eigenlijk?

Actuele ontwikkelingen BBV. Samen meer bereiken: voor wie doen we het eigenlijk? Intro /vraagstelling De commissie BBV probeert duidelijkheid te geven over de toepassing van het BBV en heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een stortvloed van vragen. Daaruit blijkt spanning tussen

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst Medische Opvang Asielzoekers

Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst Medische Opvang Asielzoekers gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbijlage nummer r32 Inboeknumrner gguoor Sy6 Beslisdatum B&W t juni tggg Dossiernummer gzz.zor Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Stichting Fokus. Financiële jaarrekening 2014

Stichting Fokus. Financiële jaarrekening 2014 Stichting Fokus 1 Jaarrekening 2014 Stichting Fokus Mei 2015 Postbus 6124 9702 HC Groningen Tel. (050) 521 72 00 Fax (050) 521 72 09 2 Inhoud 1. Balans per 31 december 2014 4 2. Exploitatierekening 2014

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Marianne Center

JAARREKENING Stichting Marianne Center JAARREKENING 2016 Stichting Marianne Center Inhoud Jaarverslag 3 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 2016 4 Staat van baten en lasten over 2016 5 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Nr. 628 6 november 2017 Beleidsregels reserves en voorzieningen 2018 1. Inleiding Binnen de

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen Gemeente Oost Gelre 2010

Nota reserves en voorzieningen Gemeente Oost Gelre 2010 Nota reserves en voorzieningen Gemeente Oost Gelre 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 Inleiding 2 2. Overzicht van reserves en voorzieningen resultaatsbestemming 2009 3 3. Besluit Begroting en Verantwoording

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Oplegvel Raadsvoorstel inzake afbouw ID-banen door gemeente als werkgever ÃćâĆňâĂİ financiele verwerking

gemeente Eindhoven Oplegvel Raadsvoorstel inzake afbouw ID-banen door gemeente als werkgever ÃćâĆňâĂİ financiele verwerking gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer 05.RI347.OOI lnboeknummer osbstorsys Dossiernummer Sz8.8Sr rz juli zoog Oplegvel Raadsvoorstel inzake afbouw ID-banen door gemeente als werkgever ÃćâĆňâĂİ financiele

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN Gemeente Nieuwkoop Afdeling Bedrijfsvoering April 2017 1 Inhoud 1. BEGRIPPEN EN KADERS... 4 ARTIKEL 1.1 RESERVES... 4 ARTIKEL 1.2 VOORZIENINGEN... 4 ARTIKEL 1.3 RENTE...

Nadere informatie

gemeente Eindhoven betreffende de positie en taakuitvoering van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

gemeente Eindhoven betreffende de positie en taakuitvoering van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbijlage nummer r3o Inboeknummer 99N000332 Beslisdatum Bg W y juni r 999 Dossiernummer 923 2or Raadsbijlage Voorstel met betrekking tot de uitwerking

Nadere informatie

NOTA RENTEBELEID GEMEENTE BERGEN OP ZOOM

NOTA RENTEBELEID GEMEENTE BERGEN OP ZOOM l lllllll llll lllll llll llllll 111111111111111111111111111111111 815-023068 NOTA RENTEBELEID 2015 GEMEENTE BERGEN OP ZOOM Bergen op Zoom, oktober 2015 1. INLEIDING.""""""""""""""""""""""""""""""""""

Nadere informatie

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Jaarrekening 2013 Gemeente Bunnik Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Agenda Controle van de jaarrekening De voorschriften voor de jaarrekening Jaarrekeningcontrole 2013 Controle van de jaarrekening

Nadere informatie

Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr Corsa kenmerk

Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr Corsa kenmerk Onderwerp Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr. 2014-037 Corsa kenmerk 14.0009805 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma de raad Ambtenaar G. Vonk Afdeling

Nadere informatie

NOTA RESERVES VOORZIENINGEN

NOTA RESERVES VOORZIENINGEN NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 1. Inleiding Reserves maken een onderdeel uit van de vermogenspositie van een organisatie. Sinds de start van de Omgevingsdienst zijn een beperkt aantal reserves gevormd.

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland

Nota reserves en voorzieningen Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Nota reserves en voorzieningen Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland 2017-2020 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 3 2. OMSCHRIJVING RESERVES EN VOORZIENINGEN 3 2.1. RESERVES 3

Nadere informatie

a b Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Vaststellen jaarrekening 2004

a b Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Vaststellen jaarrekening 2004 RAADSVERGADERING Gemeente eente ^ ij n Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer Vaststellen jaarrekening 2004 SM/05/07 Sector 27 juni 2005 Afdeling Middelen Middelen

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake beleidswijziging kinderopvang in het kader van de Wet basisvoorziening kinderopvang

Raadsvoorstel inzake beleidswijziging kinderopvang in het kader van de Wet basisvoorziening kinderopvang gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R7OI.OOI Inboeknummer oauoosgbg Beslisdatum BikW tg januari 2004 Dossiernummer 4og.2SI Raadsvoorstel inzake beleidswijziging kinderopvang

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot het aangaan van een gelimiteerde achteruangovereenkomst

gemeente Eindhoven Raadsbijlage Voorstel tot het aangaan van een gelimiteerde achteruangovereenkomst gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsbijlage nummer 39 Inboeknummer 00+004048 Beslisdatum B&W 28 februari 2001 Dossiernummer 109.303 Raadsbijlage Voorstel tot het aangaan van een gelimiteerde achteruangovereenkomst

Nadere informatie

T.J. Kolsteren raad maart 2012

T.J. Kolsteren raad maart 2012 Agendapunt commissie: 12 steller telefoonnummer email T.J. Kolsteren 040-2083563 tko@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 11raad00747 29 maart 2012 Financiële beheersverordening

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van de vigerende Bestuursovereenkomst in een Bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd

Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van de vigerende Bestuursovereenkomst in een Bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 218 Inboeknummer OOU002717 Beslisdatum B&W 24 oktober 2000 Dossiernummer.043.205 Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het sluiten van een deelnemingsovereenkomst met de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Raadsbijlage Voorstel tot het sluiten van een deelnemingsovereenkomst met de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting gemeente Eindhoven Dienst Stadsontwikkeling Raadsbijlage nummer a x8 Inboeknummer 88+oo6SBS Beslisdatum B&W 8 november r998 Dossiernummer 84S. 6oa Raadsbijlage Voorstel tot het sluiten van een deelnemingsovereenkomst

Nadere informatie

Raadsvoorstel Instellen CO2-reserve

Raadsvoorstel Instellen CO2-reserve gemeente Eindhoven 17R7188 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00259 / 2099747 B&W beslisdatum 21 maart 2017 Dossiernummer 17.12.351 Raadsvoorstel Instellen CO2-reserve Inleiding Op 31 januari 2017 is het Klimaatplan

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Voorstel: 1. Met ingang van de programmabegroting 2014-2017 een bijstelling doorvoeren van de wijze van

Nadere informatie

Voorzien in reserves? Een geactualiseerde nota over reserves en voorzieningen bij de gemeente Schiermonnikoog

Voorzien in reserves? Een geactualiseerde nota over reserves en voorzieningen bij de gemeente Schiermonnikoog Voorzien in reserves? Een geactualiseerde nota over reserves en voorzieningen bij de gemeente Schiermonnikoog Voorwoord De gemeente is verplicht om één keer per vier jaar een nota reserves en voorzieningen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding en opstapbaan)

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding en opstapbaan) gemeente Eindhoven gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer Beslisdatum B&W Dossiernummer Raadsvoorstel Wijziging Subsidieverordening Gemeente Eindhoven 2002 inzake gesubsidieerde arbeid (flexvergoeding

Nadere informatie

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer Jaarrekening Grondslagen Deze jaarrekening is in opdracht van het bestuur van de Stichting Hageveld Beheer en de Onderwijsstichting College Hageveld opgesteld door de Stichting Regionaal Onderwijsbureau

Nadere informatie

Oplegvel Raadsvoorstel inzake de vaststelling van het plan van

Oplegvel Raadsvoorstel inzake de vaststelling van het plan van Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 05.RI225.OOI Inboeknummer osbstoogoo Beslisdatum BSW S mei 2005 Dossiernummer Sx8.25I Oplegvel Raadsvoorstel inzake de vaststelling van het plan van nieuwe

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen Archiefverordening gemeente Eindhoven 2016

Raadsvoorstel Vaststellen Archiefverordening gemeente Eindhoven 2016 BLANCO gemeente Eindhoven 16R6835 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00752 Beslisdatum B&W 7 juni 2016 Dossiernummer 16.23.351 Raadsvoorstel Vaststellen Archiefverordening gemeente Eindhoven 2016 Inleiding

Nadere informatie

Balans en verlies- en winstrekening Protestantse Gemeente Ede 2017

Balans en verlies- en winstrekening Protestantse Gemeente Ede 2017 Balans en verlies- en winstrekening Protestantse Gemeente Ede 2017 BALANS PER 31 DECEMBER 2017 In euro's A C T I E F Vaste activa Materiële vaste activa 31 dec. 2016 31 dec. 2017 Gebouwen, terreinen en

Nadere informatie

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel Verordening Ruimte- en inrichtingseisen peuterspeelzalen Eindhoven 2011

gemeente Eindhoven OplegvelRaadsvoorstel Verordening Ruimte- en inrichtingseisen peuterspeelzalen Eindhoven 2011 gemeente Eindhoven Mens & Maatschappij, Jeugd Raadsnummer Inboeknummer 11R4534 11bst01531 Beslisdatum B&W 04 oktober 2011 Dossiernummer 11.40.551 OplegvelRaadsvoorstel Verordening Ruimte- en inrichtingseisen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven De uitvoering van de Wet werk en bijstand (WWB) 2004 door de dienst Werk, Zorg en

gemeente Eindhoven De uitvoering van de Wet werk en bijstand (WWB) 2004 door de dienst Werk, Zorg en gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer 05.RI292.OOI Inboeknummer osbstoxs3x BeSIISdatum BgrW 6 juni 2005 Dossiernummer 523.653 Oplegvel Raadsvoorstel tot het instemmen met de Bestuursverklaring

Nadere informatie

NU in. Raadsvoorstel. Voorstel tot het vaststellen van het gemeentelijk borgstellingen- en geldleningsbeleid.

NU in. Raadsvoorstel. Voorstel tot het vaststellen van het gemeentelijk borgstellingen- en geldleningsbeleid. NU in Raadsvoorstel gemeente Reg. nr Ag. nr Datum Boxtel 96100086 6 28-03-96 Onderwerp Voorstel tot het vaststellen van het gemeentelijk borgstellingen- en geldleningsbeleid. Inhoud Zowel de oude gemeente

Nadere informatie

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Algemene reserve Stand per eind 2014 1.894.000 Buffer De algemene reserve is gevormd uit rekeningresultaten uit het verleden en is de primaire buffer voor

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake de beslissing op aanvragen huisvesting onderwijs

Raadsvoorstel inzake de beslissing op aanvragen huisvesting onderwijs gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 02.003.oor Inboeknummer osvoossbs Beslisdatum B&W 22 maart 2002 Raadsvoorstel inzake de beslissing op aanvragen huisvesting onderwijs

Nadere informatie

GEMEENTE TERSCHELLING NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 2016-2020

GEMEENTE TERSCHELLING NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 2016-2020 GEMEENTE TERSCHELLING NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 2016-2020 Inhoudsopgave 1 Inleiding en doelstelling Blz. 2 2 Begrippen en kaders 3 3 Uitgangspunten van beleid 5 4 Weerstandsvermogen 8 5 Voorstellen

Nadere informatie

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 6b Onderwerp: Jaarverslag 2012 Kenmerk: Status: BV - Financiën / SH Besluitvormend Kollum, 28 mei 2013 Samenvatting Het jaar 2012 wordt door de gemeente Kollumerland c.a. afgesloten

Nadere informatie

NOTITIE HERIJKING RESERVES VOORZIENINGEN

NOTITIE HERIJKING RESERVES VOORZIENINGEN NOTITIE HERIJKING RESERVES EN VOORZIENINGEN 1. Inleiding Reserves maken een onderdeel uit van de vermogenspositie van een organisatie. Sinds de start van de Omgevingsdienst zijn, naast toevoegingen aan

Nadere informatie