onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule"

Transcriptie

1 Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

2 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1 Gebruik en verzorging tracheacanule...4 Uitzuigen via tracheacanule...8 Spreken met een tracheacanule...11 Vilans

3 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Tracheotomie en tracheostoma Een tracheotomie en een tracheostoma zijn beide manieren om buiten de normale weg van de neus, keel en het strottehoofd te ademen 1. Bij een tracheotomie is dat via een snede in de hals, bij een tracheostoma via een opening in de hals waarin de luchtpijp is gehecht. Tracheotomie Een tracheotomie is het openen van de luchtweg door het insnijden van enkele kraakbeenringen van de luchtpijp (trachea). Dit gebeurt via een snede in de huid in het midden van de hals, vlak boven het borstbeen. Door deze opening wordt een buisje (tracheacanule) geplaatst 2. De tracheacanule zorgt ervoor dat de snede open blijft en vergemakkelijkt de ademhaling. Voor een tracheotomie wordt ook de term tracheotomie met intacte trache gebruikt. Een tracheotomie is noodzakelijk wanneer de natuurlijke ademweg is verstoord. Dit is wanneer de luchtpijp vernauwd of afgesloten is. De ingreep wordt vaak acuut gedaan en kan tijdelijk zijn. Een vernauwing in de ademnhalingsweg kan ontstaan door: zwelling bij een allergische reactie; zwelling van ontstoken weefsel; zwelling na operatief ingrijpen in hoofd/halsgebied; zwelling of schade na trauma; verlamming van één of beide stembanden; obstructie door corpus alienum (vreemd voorwerp); obstructie door littekenweefsel ten gevolge van decubitus in de luchtpijp, wanneer bij beademing de ballon rond de tube op weefsel heeft gedrukt; (voorlopig-) inoperatieve tumor ter plaatse; langdurige beademing. Bij een tracheotomie blijft er een verbinding bestaan tussen de luchtweg en de voedselweg (slokdarm). Ademen via de neus en mond is mogelijk behalve wanneer de zwelling of obstructie de ademweg volledig afsluit. De canule bestaat meestal uit een binnen- en een buitencanule. De buitencanule wordt op zijn plaats gehouden door een canulebandje om de hals. De binnencanule mag verwijderd worden om deze te reinigen. De buitencanule mag niet verwijderd worden (ingezien juni 2011) (externe link). Verzorging tracheotomie. Leids Universitair Medisch Centrum (ingezien juni 2011) (externe link). Vilans Achtergrondinformatie Tracheotomie en tracheostoma: 1 (van 3)

4 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 2 Tracheostoma Het aanleggen van een tracheostoma gebeurt via een operatie (een laryngectomie). Bij een laryngectomie worden het strottenhoofd en de stembanden verwijderd, meestal ten gevolge van een tumor op of nabij de stembanden. Tijdens de operatie wordt de luchtpijp naar voren gebogen en ingehecht in de halshuid boven het borstbeen. In de hals ontstaat een opening: de tracheostoma 1. De stoma is blijvend. Voor een tracheostoma wordt ook de term eindstandige tracheotomie gebruikt. Luchtweg en voedselweg zijn permanent van elkaar gescheiden. Dit kan niet meer worden teruggedraaid. Ademen via de neus en mond is niet meer mogelijk. Direct na de operatie wordt vaak een canule geplaatst om krimpen van de stoma te voorkomen. Dit is meestal een eendelige canule. Als de wond is genezen, is een canule meestal niet meer nodig. Sommige cliënten dragen alleen s nachts een canule om krimpen van de stoma tegen te gaan. Als er een canule gedragen wordt, kan deze verwijderd worden voor reiniging. Dit geldt voor de binnen- en de buitencanule. Ze kunnen eenvoudig worden teruggeplaatst. Verschil in fysiologie tracheotomie en tracheostomie Fysiologie Tracheotomie De cliënt ademt voornamelijk in en uit via de canule. De cliënt heeft nog wel stembanden, maar kan deze niet gebruiken als voorheen. De lucht(druk) die nodig is om de stembanden te laten werken verdwijnt via de canule. Fysiologie Tracheostoma De cliënt ademt alleen in en uit via het tracheostoma De cliënt heeft geen stembanden meer. 1 (ingezien juni 2011) (externe link). Vilans Achtergrondinformatie Tracheotomie en tracheostoma: 2 (van 3)

5 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 3 Fysiologie Tracheotomie De zwelling of obstructie boven de stembanden blokkeert de verbinding tussen onderste en bovenste luchtwegen. Er kunnen verslikproblemen ontstaan, omdat de cliënt gehinderd wordt bij het slikken vanwege de aanwezigheid van de canule of door een zwelling van het strottenklepje. De tomie in de luchtpijp is in principe tijdelijk en tijdens de verrichting streeft de arts naar het zo min mogelijk veranderen van de bestaande weefselstructuur. Dit heeft tot gevolg dat de vorm en de werking van de tracheotomie afhankelijk zijn van de aanwezigheid van een canule. Fysiologie Tracheostoma Er bestaat geen verbinding meer tussen de onderste en bovenste luchtwegen. Verslikken is onmogelijk. Een tracheostoma is een definitieve constructie en is voor z n vorm en werking niet afhankelijk van de aanwezigheid van een canule. Een stoma kan de eerste periode na aanleg of bij langdurige slijmvliesirritatie (bijvoorbeeld bij bestraling of ontsteking) wel krimpen. Vilans Achtergrondinformatie Tracheotomie en tracheostoma: 3 (van 3)

6 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 4 Verzorging tracheostoma en tracheacanule Door de verzorging van de tracheostoma voorkom je ontstekeningen en huidirritaties. Door regelmatige verzorging van de canule voorkom je hoestbuien, verstopping van de canule en een longontsteking. Naarmate de tracheotomie langer aanwezig is kan de sputumproductie afnemen. Afhankelijk van de sputumproductie kan de verzorging minder vaak op een dag gedaan worden. Voorkomen verstopping tracheacanule Uitzuigen Om te voorkomen dat de canule verstopt raakt en de ademhaling belemmerd wordt, dient de canule regelmatig te worden uitgezogen en gereinigd. Uitzuigen zal vooral de eerste dagen na de operatie nodig zijn. Het streven is de cliënt zoveel mogelijk zelf op te laten hoesten en zo min mogelijk uit te zuigen, het uitzuigen veroorzaakt extra irritatie en daardoor meer slijmproductie. Cliënten met een spierziekte vormen hierop een uitzondering. Zij hebben niet genoeg hoestkracht om zelf op te hoesten. Uitzuigen wordt in een apart hoofdstuk besproken. Bevochtiging van de inademingslucht Onder normale omstandigheden zorgt de neus voor conditionering van de ingeademde lucht; deze wordt gereinigd, bevochtigd en verwarmd. Indien de ingeademde lucht niet gefilterd en verwarmd wordt, is de kans op longontsteking groot. Bij een cliënt die via een tracheacanule ademt, zal de lucht op een andere wijze bevochtigd moeten worden om uitdroging van het slijmvlies te voorkomen en korstvorming in de luchtpijp tegen te gaan. Per cliënt wordt nagegaan of en welke vorm van luchtbevochtiging nodig is. Filter (kunstneus) Er zijn ook filters die op de canule geplaatst kunnen worden. Het doel van de filter is om de longfunctie optimaal te houden. Ook neemt hij een gedeelte van de neusfunctie over. De filter zorgt voor de reiniging, verwarming en bevochtiging van de ingeademde lucht. De filter moet minimaal 1 x per dag vervangen worden. Druppelen of sprayen Wanneer de cliënt ondanks bevochtiging van de lucht toch veel last heeft van sputum en korstvorming in de canule, wordt de canule gedruppeld. Als de cliënt niet wordt beademd en een goede hoestreflex heeft, wordt de canule herhaaldelijk gedruppeld of gesprayd met fysiologisch zout. De frequentie en de mate van druppelen is afhankelijk van of de cliënt veel (ingedroogd) sputum heeft, benauwd is en al of niet goed kan ophoesten. Vloeistoffen voor het oplossen van slijm of het verlagen van de oppervlakte spanning zijn cliëntgebonden, steriel en bij voorkeur worden éénmalige verpakkingen of sprays gebruikt. Vloeistoffen in een verpakking die meerdere malen wordt gebruikt, worden na maximaal 24 uur weggegooid. Datum en tijdstip van openen worden op de verpakking vermeld. Vilans Achtergrondinformatie Gebruik en verzorging tracheacanule: 1 (van 4)

7 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 5 Reinigen tracheacanule De binnencanule De binnencanule wordt minimaal twee maal per dag verwijderd, gereinigd en opnieuw ingebracht. De eerste vijf dagen na de operatie vaker, om indrogen van wondvocht en sputum te voorkomen. Bij het verwijderen en reinigen van de canule worden niet-steriele handschoenen gedragen. Het verwijderen van de binnencanule kan pijn en irritatie veroorzaken, vooral wanneer de wond nog niet helemaal genezen is. De binnencanule wordt schoongemaakt onder stromend water, met gebruik van een gaasje en een kunststof pincet, een kniepincet of een wattenstokje. Het gebruik van pijpenragers wordt afgeraden wegens kans op beschadigingen aan de binnenkant van de canule, waardoor ophoping van slijm kan optreden. De canule wordt gedroogd met een gaasje of tissue. Maak de binnencanule nat met stromend water of gebruik zo nodig een niet irriterende wateroplosbare gelei (bv. KY-gel) om het inbrengen te vergemakkelijken. Bij een cliënt die beademd wordt, moet tijdens het reinigen van de canule een reservebinnencanule ingebracht worden. Deze dient droog en stofvrij te worden bewaard. Splitgaas (befje) Het speciale splitgaas achter de flens van de buitencanule wordt tegelijkertijd met de verzorging van de canule verschoond of eerder wanneer het zichtbaar vuil is. De huid rondom de tracheacanule (die net gezet is) moet dagelijks worden geïnspecteerd op ontstekingsverschijnselen. Canuleband Als een schoon canulebandje nodig is, dient men eerst de nieuwe erom te doen en dan daarna de oude verwijderen. Op deze manier kan de canule er niet per ongeluk uitgehoest worden. Nb. Dit kan alleen als er voldoende ruimte is voor twee canulebandjes; mocht dit niet zo zijn, wees er dan extra bedacht op dat de canule niet wordt uitgehoest. Het canuleband wordt met één uiteinde door de linkerkant en het andere uiteinde door de rechterkant van de flens van de buitencanule gehaald. De beide uiteinden worden met een platte knoop aan de zijkant van de nek (zodat de cliënt niet op de knoop ligt) vastgemaakt. Er moeten ongeveer 1 vinger ruimte tussen de nek en het canuleband zitten. De canuleband waarmee de buitencanule gefixeerd is, wordt vervangen wanneer dit zichtbaar vuil is en ook tegelijk met vervanging van de (gehele) canule. De buitencanule Uit oogpunt van infectiepreventie is er geen aanleiding om de buitencanule regelmatig te vervangen. Motivatie: Regelmatig vervangen van de buitencanule heeft geen zin, omdat deze steeds op dezelfde plaats wordt ingebracht. Vilans Achtergrondinformatie Gebruik en verzorging tracheacanule: 2 (van 4)

8 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 6 Complicaties bij cliënten met een tracheacanule Probleem: Oorzaak: Acties: Droge lucht Irritatie van de luchtpijp Roken of in verleden veel gerookt hebben Veel helder en dun slijm Verkoudheid Te veel druppelen met NaCl 0,9% Gebruik van slijmverdunner Ophoesten van spoortjes bloed bij het slijm Geel/groen slijm Kan gevolg van een luchtweginfectie zijn 1 á 2 keer extra per dag druppelen met NaCl 0,9%, eventueel vaker Eventueel in overleg met arts starten met medicatie om het slijm dunner en makkelijker ophoestbaar te maken Verhoog de luchtvochtigheid in huis In overleg met arts stoppen met slijmverdunner Verminder de hoeveelheid NaCl 0,9% met druppelen of druppel minder vaak Luchtpijp is te droog, waardoor er De luchtpijp vaker bevochtigen korstvorming ontstaat. - Door deze (zoals bij kriebelhoest verder in korstjes steeds op te hoesten tabel) raakt de trachea Controleer of canulebandje niet geïrriteerd/beschadigd te los of te strak zit Canule drukt tegen de luchtpijp, Leer goede hoesttechniek aan dit irriteert de luchtpijp Bij blijvend bloedverlies overleg Canulebandje zit te los, waardoor met arts de canule te bewegelijk is wat trachea weer irriteert en prikkelt Kriebelhoest Irritatie van de luchtpijp door droge lucht Roodheid van de huid onder de canule Het slijm irriteert de huid Het flensje van de canule Raadpleeg (huis)arts Druppel zonodig 1 á 2 keer per dag extra met NaCl 0,9% Druppel 1 á 2 keer daags extra met NaCl 0,9% Verhoog de luchtvochtigheid in huis, bijvoorbeeld door vernevelaar Is de huid erg gevoelig en teer dan kan er preventief beschermd worden met Cavilon of Duoderm Thin. Beiden zorgen voor een beschermlaag Daarna een splitgaasbefje onder de canule doen, deze verschonen zodra deze vochtig is Drukplek van de canule Het flensje van de canule Splitschuimverband trachea (van firma 3M of Smith en Nephew) Obstructie in de canule waardoor benauwdheid optreedt De buitencanule valt uit de luchtpijp/hals Ophoesten van etensresten Slijmprop of korst in de binnencanule De binnencanule eruit halen en schoonmaken Canulebandje zit te los Buitencanule weer terugplaatsen met de voerder Eventueel tijdelijk de binnencanule in opening plaatsen Verslikken Raadpleeg (huis)arts Vilans Achtergrondinformatie Gebruik en verzorging tracheacanule: 3 (van 4)

9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 7 Bronnen (ingezien juni 2011) (externe link). (ingezien juni 2011) (externe link). Verzorging van de luchtwegen, sept 2008, Werkgroep Infectie Preventie: Revalidatiecentra, (ingezien juni 2011) (externe link). Longontsteking bij beademde patiënten: niet-medicamenteuze preventie, febr 2008, Werkgroep Infectie Preventie: Ziekenhuizen (ingezien juni 2011) (externe link). Vilans Achtergrondinformatie Gebruik en verzorging tracheacanule: 4 (van 4)

10 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 8 Uitzuigen trachea(canule) Tijdens het uitzuigen wordt door middel van een uitzuigkatheter via de tracheacanule sputum uit de luchtweg gezogen. Om te voorkomen dat de tracheacanule verstopt raakt en de ademhaling belemmerd wordt, dient de canule te worden uitgezogen en gereinigd. Uitzuigen zal vooral de eerste dagen na de operatie nodig zijn. Het streven is de cliënt zoveel mogelijk zelf op te laten hoesten en zo min mogelijk uit te zuigen, het uitzuigen veroorzaakt extra irritatie en daardoor meer slijmproductie. Cliënten met een spierziekte vormen hierop een uitzondering. Zij hebben niet genoeg hoestkracht om zelf op te hoesten. Werkwijze Uitzuigen kan voor een cliënt een benauwde en soms angstige ervaring zijn. Spreek een stopteken af met de cliënt. Zuig bij voorkeur uit voor het eten. Uitzuigkatheters Uitzuigkatheters worden geleverd in verschillende maten. Doorgaans wordt er een Ch 12 of 14 gebruikt voor het uitzuigen. Bij het uitzuigen van een canule mag de omvang van de katheter niet meer bedragen dan 2/3 van de diameter van de (binnen) canule 1. Trachea(canule) Het uitzuigen van de trachea kan voor of nadat de binnencanule verwisseld/schoongemaakt is. Zuig nooit uit via de buitencanule. Wanneer er een prop slijm in de buitencanule komt heeft de cliënt geen vrije ademweg meer. Wanneer met uitzuigen een prop slijm in de binnencanule komt, kan de binnencanule verwijderd worden zodat de ademweg weer vrij is. Het uitzuigen van de trachea dient uitsluitend te gebeuren met steriele uitzuigkatheters voor eenmalig gebruik (Ch 10/12). Het afweermechanisme van de luchtpijp is verminderd door uitdroging van het slijmvlies en door het inademen van onverwarmde lucht. Hierdoor kunnen gemakkelijk infecties ontstaan. Wanneer eerst de trachea wordt uitgezogen en daarna de mond-keelholte, mag dezelfde katheter opnieuw worden gebruikt 2. Wanneer er veel korstjes zijn en het slijm is taai of moeilijk op te hoesten, kan druppelen met NaCl, op de inademing, helpen. Blijven er korstjes en sputum komen of klinkt de ademweg niet schoon, niet door blijven gaan met druppelen/sprayen of zuigen. Wacht ongeveer 15 minuten, druppel/spray dan nog een keer en vaak hoest de cliënt het dan in een zelf keer op 3. Tracheacanule met cuff Zuig voordat de cuff wordt ontlucht eerst de mond- en keelholte zodat er geen speeksel, sputum of voedselresten in de trachea kunnen komen. Ontluchten van de cuff brengt vaak een hoesprikkel teweeg. Zorg dat je de uitzuigapparatuur gereed hebt voor gebruik. Ontluchten van de cuff Eenmalig uitzuigen via de tracheacanule, UMCG 2009 (ingezien jan 2012). Verzorging van de luchtwegen, sept 2008, Werkgroep Infectie Preventie: Revalidatiecentra. (ingezien juni 2011) (externe link). Website lumc (ingezien juni 2011). Vilans Achtergrondinformatie Uitzuigen via tracheacanule: 1 (van 3)

11 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 9 Het doel van een cuff is het voorkomen van aspiratie. De cuff bevat in opgeblazen toestand ongeveer 5 tot 7 ml lucht (afhankelijk van het type cuff). Tijdens het ontluchten van de cuff moet afzuigmateriaal aanwezig zijn omdat het ontluchten een hoestprikkel teweeg kan brengen, waardoor veel slijm kan worden opgehoest. Alvorens de lucht uit de cuff te halen wordt de mond- en keelholte uitgezogen om te voorkomen dat dit slijm de longen inloopt. Om de cuff te ontluchten wordt een spuitje op de cufflijn geplaatst. Met de conus van de spuit wordt het toegangsklepje open gedrukt. De lucht wordt uit de cuff gezogen. Na de handeling wordt de cuff weer gevuld met lucht 1. Vul de cuff op een inademing met de afgesproken hoeveelheid lucht (de hoeveelheid lucht die eruit is gehaald). Er mag geen uitademingslucht langs de canule lekken. Cuffdrukmeting Het blijkt dat de cuff vaak te hard wordt opgeblazen. Deze veroorzaakt schade aan de trachea (luchtpijp). Gebruik een cuffdrukmeter om de druk te controleren. Sluit de cuffdrukmeter aan op het aansluitpunt van de cufflijn. Lees de waarde af op de manometer. Als de wijzer in het groene gebied staat zit de druk in een veilige marge. Met de rode ontluchtklep kan lucht ontsnappen. De hoogte van de cuffdruk is afhankelijk van het type cuff, de diameter van de luchtpijp en de bloeddruk van de cliënt. Overleg met de arts wat de optimale cuffdruk voor de cliënt is. Het advies is om de cuffdruk niet hoger dan 30 cm H 2 O (25 mm Hg) te laten zijn 2. Afbeelding: Cuffdrukmeter 3. Gevensterde binnencanule Bij het uitzuigen moet de gevensterde binnencanule verwisseld worden voor een dichte binnencanule. Wanneer er uitgezogen wordt met een gevensterde binnencanule komt de uitzuigkatheter via de opening tegen de trachea, waar deze irritatie kan veroorzaken. Complicaties bij het uitzuigen via de tracheacanule Complicaties bij het uitzuigen. Naast slijm wordt ook bloed opgezogen, oorzaken kunnen zijn: beschadiging door vastzuigen van de katheter aan de tracheawand; door veelvuldig hoesten is de luchtpijp beschadigd; luchtpijp is beschadigd bij inbrengen canule; luchtweginfectie; slechte positie van de canule, de canule ligt niet centraal. Wanneer het opzuigen van bloed aanhoudt dient overleg met de arts plaats te vinden. De arts kan adviseren te druppelen met fysiologisch zout. Weerstand bij het inbrengen van de zuigkatheter, oorzaken kunnen zijn: de canule raakt de wand van de luchtpijp; Oplossing: Oefen bij het inbrengen van de canule een lichte naar beneden gerichte druk uit; bij weerstand de canule iets terugtrekken, dan uitzuigen, nooit doordrukken; Website lumc (ingezien juni 2011). Cuffdrukmeting van levensbelang, Munstermann, 2007 (Critical care ) (externe link). Vilans Achtergrondinformatie Uitzuigen via tracheacanule: 2 (van 3)

12 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 10 de canule dreigt verstopt te raken. Hartritmestoornissen. Bij te diep uitzuigen kan een trage hartfrequentie optreden door prikkeling van de nervus vagus. Vilans Achtergrondinformatie Uitzuigen via tracheacanule: 3 (van 3)

13 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 11 Spreken bij tracheotomie of tracheastoma Tracheotomie Tijdens normale ademhaling zal bij cliënten met een geopende tracheacanule de in en uit te ademen lucht de weg van de minste weerstand kiezen. Dat betekent dat bij geopende tracheacanule de in- en uitademing via de tracheacanule verloopt. Hierdoor komt de lucht niet langs de stembanden en is spraak niet of nauwelijks mogelijk. Afsluiten van de canule met de vinger Sommige cliënten sluiten bij de uitademing de tracheacanule met een vinger af waardoor de uitademing wel langs de stembanden verloopt en spraak dus mogelijk is. Dit kan alleen als er in de luchtpijp tussen de tracheacanule en luchtpijpwand voldoende ruimte is om langs de canule via de mond uit te ademen. Wanneer de cliënt een canule met cuff heeft kan dit dus alleen wanneer de cuff leeg is 1. Spreekdopje, spreekklepje en spreekcanule Een spreekdopje kan in zo n situatie de vinger vervangen. Een variatie op de spreekdop is het spreekklepje dat inademing van lucht via de canule toestaat maar sluit op het moment van uitademen. Beide zorgen ervoor dat de uitgeademde lucht de stembanden passeert waardoor spreken mogelijk is 2. Met een nog opgeblazen cuff kan een gevensterde canule genaamd spreekcanule worden geplaatst, die zorgt voor een luchtstroom langs de stembanden. Een gevensterde canule is een tracheacanule waarbij gaten in de buiten- en de binnencanule zijn geperforeerd 3. NB. Gebruik nooit een spreekdopje of klepje bij een tracheacanule zonder opening (ongevensterd) met een opgeblazen cuff. Hierbij is uitademing langs de stembanden en via de mond niet mogelijk. Afbeelding: voorbeeld spreekklepje. Tracheostoma Wanneer het strottenhoofd is verwijderd, is spreken met een normale stem niet meer mogelijk. De cliënt kan leren via de slokdarm te spreken (slokdarmspraak). Ook kan een spraakprothese worden ingebracht of gebruik worden gemaakt van elektronische spreekapparaten. Spraakprothese Er wordt operatief een verbinding gemaakt tussen slokdarm en luchtpijp. In deze verbinding wordt een kunststof buisje geplaatst: de spraakprothese of 'voice button'. Deze spraakprothese zorgt ervoor dat lucht van de luchtpijp naar de slokdarm/keelholte gaat. 1 Centrum voor Thuisbeademing Utrecht, (ingezien juni 2011) (externe link). 2 Vereniging samenwerkingsverband chronische ademhalingsonderstgeuning, (ingezien juni 2011) (externe link). 3 UMC Groningen, 2009 (externe link). Vilans Achtergrondinformatie Spreken met een tracheacanule: 1 (van 2)

14 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 12 Het grote voordeel van spreken met een stemprothese is dat de cliënt al na een paar dagen kan spreken, terwijl dat bij de slokdarmspraak gemiddeld 6 maanden duurt. Nadeel is dat men bij het spreken altijd een duim of vinger nodig heeft om het stoma af te drukken. Als er gebruik wordt gemaakt van een filter is het dus van groot belang dat de pleister zorgvuldig wordt aangebracht 1. De spraakprothese moet regelmatig schoongemaakt worden met een speciaal borsteltje. De spraakprothese mag niet in aanraking komen met zoete olie, die beschadigt het materiaal. De spraakprothese dient conform de richtlijnen van de fabrikant vernieuwd te worden. Een niet goed werkende spraakprothese kan lekken en de kans (long)infectie vergroten. Zorgvuldig schoonmaken is daarom van belang. De gemiddelde levensduur van de spraakprothese is slechts drie tot vier maanden, doordat zich op het materiaal een schadelijke biofilm vormt van bacteriën en gisten. Hierdoor gaat de prothese lekken of wordt het spreken moeilijker door een hogere weerstand. Door onderzoek is gebleken dat zuivelproducten, zoals karnemelk en yakult de biofilmvorming reduceren. Ook het (krachtig) ventileren van de prothese en het gebruik van cafeïnehoudende frisdranken zoals cola blijkt de biofilmvorming te vertragen. Waarschijnlijk wordt hierdoor de levensduur van de prothese verlengd 2. Elektronische spreekapparatuur Een derde manier van praten is spreken met behulp van elektronische spreekapparatuur 3 (bijvoorbeeld de Servox). De cliënt zet het apparaat, dat trillingen maakt, tegen de hals. Op die manier wordt de lucht in mond en keelholte in trilling gebracht en die trillingen worden weer omgezet in geluid. Nadeel van deze methode is dat altijd het spreekapparaat onder handbereik moet zijn. Bovendien klinkt de stem metaalachtig (ingezien juni 2011) (externe link). Exogenous factors influencing voice prosthetic biofilm; mw. R.H. Free; maart (ingezien juni 2011) (externe link). Vilans Achtergrondinformatie Spreken met een tracheacanule: 2 (van 2)

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1

Nadere informatie

Verzorging tracheotomie en tracheostoma

Verzorging tracheotomie en tracheostoma Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 6 Verzorging tracheotomie en tracheostoma Een tracheotomie met tracheacanule en een eindstandig tracheostoma dienen meerdere malen

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1

Nadere informatie

Verzorging tracheotomie en tracheostoma

Verzorging tracheotomie en tracheostoma Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 7 Verzorging tracheotomie en tracheostoma Een tracheotomie met tracheacanule en een eindstandig tracheostoma dienen meerdere malen

Nadere informatie

Verzorging tracheotomie en tracheostoma

Verzorging tracheotomie en tracheostoma Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 7 Verzorging tracheotomie en tracheostoma Een tracheotomie met tracheacanule en een eindstandige tracheostoma dienen meerdere

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1

Nadere informatie

Het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp Tracheotomie

Het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp Tracheotomie Het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp Tracheotomie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een tracheotomie? 1 Waarom een tracheotomie? 2 Soorten tracheacanules 2 Na een

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...

Nadere informatie

Tracheotomie en tracheacanule bij kinderen

Tracheotomie en tracheacanule bij kinderen Tracheotomie en tracheacanule bij kinderen Wat is een tracheotomie? Een tracheotomie is een chirurgische ingreep (operatie) waarbij er een tracheostoma in de trachea (luchtpijp) wordt aangelegd. Dit gebeurt

Nadere informatie

Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA. Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst

Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA. Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst U krijgt een tracheostoma. In deze folder leest u wat een tracheostoma is en hoe deze wordt

Nadere informatie

Wat is een tracheotomie? Wanneer wordt er een tracheotomie gedaan?

Wat is een tracheotomie? Wanneer wordt er een tracheotomie gedaan? Tracheotomie In deze folder vindt u informatie over een tracheotomie (luchtpijpsnede). Een tracheotomie is over het algemeen bedoeld als een tijdelijke ingreep. Mocht u na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

Waarom een tracheostoma? Tracheostoma

Waarom een tracheostoma? Tracheostoma Tracheostoma 2 Uw familielid of naaste is opgenomen op de intensive care en heeft ondersteuning van de ademhaling nodig. Deze folder geeft u informatie over het aanleggen van een tracheostoma. Het is aanvullende

Nadere informatie

Chirurgie. Tracheostoma.

Chirurgie. Tracheostoma. Chirurgie Tracheostoma www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI070 / Tracheostoma / 18-04-2019 2 Tracheostoma U, uw familielid of naaste krijgt

Nadere informatie

Tracheacanule (Luchtpijp)

Tracheacanule (Luchtpijp) Tracheacanule (Luchtpijp) Een KNO-arts of een chirurg maakt een paar centimeter onder uw adamsappel een kleine opening in uw hals (tracheotomie). De opening in de luchtpijp heet een tracheostoma. Daarna

Nadere informatie

3. Tracheacanules. Handelingsschema

3. Tracheacanules. Handelingsschema 3. Tracheacanules Handelingsschema 3.1 Verwisselen van binnencanule. Binnencanule reinigen van ingedroogd sputum/slijm, schone binnencanule inbrengen. Benodigdheden - Wegwerphandschoenen. - Uitzuigapparaat

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...

Nadere informatie

Een tijdelijke tracheostoma

Een tijdelijke tracheostoma Een tijdelijke tracheostoma Informatie voor familie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De arts heeft u verteld dat uw familielid of naaste een tijdelijke tracheostoma

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...

Nadere informatie

Tracheostoma. Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht. Afdeling Intensive Care, locatie AZU

Tracheostoma. Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht. Afdeling Intensive Care, locatie AZU Tracheostoma Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht Afdeling Intensive Care, locatie AZU Tracheostoma Tracheostoma 1 Inleiding Uw familielid of naaste is opgenomen

Nadere informatie

Het verzorgen van een tracheacanule en een tracheostoma

Het verzorgen van een tracheacanule en een tracheostoma 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van een tracheacanule en een tracheostoma Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...

Nadere informatie

Thuisaspiratie. Stef Bouduin Centrum voor Neurofysiologische Monitoring UZ Gent Thuisbeadmingsverpleegkundige. 6 december 2012

Thuisaspiratie. Stef Bouduin Centrum voor Neurofysiologische Monitoring UZ Gent Thuisbeadmingsverpleegkundige. 6 december 2012 Thuisaspiratie Stef Bouduin Centrum voor Neurofysiologische Monitoring UZ Gent Thuisbeadmingsverpleegkundige 6 december 2012 Thuisaspiratie via canule Inleiding Fysiologie van hoesten Wanneer aspireren?

Nadere informatie

Tracheotomie Radboud universitair medisch centrum

Tracheotomie Radboud universitair medisch centrum Tracheotomie Deze folder geeft uitleg over de tracheotomie. Het heeft de voorkeur om eerst de folder De beademingspatiënt te lezen. Heeft u na het lezen nog vragen of onduidelijkheden, dan kunt u terecht

Nadere informatie

Verzorging van de luchtwegen

Verzorging van de luchtwegen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Verzorging van de luchtwegen Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Naar huis na een Totale Larynx Extirpatie (TLE)

Naar huis na een Totale Larynx Extirpatie (TLE) Naar huis na een Totale Larynx Extirpatie (TLE) Inhoud Inleiding 3 Wat is een totale Totale Larynx Extirpatie? 3 Waarom een totale Totale Larynx Extirpatie? 3 Gevolgen van een totale Totale Larynx Extirpatie:

Nadere informatie

Neusmasker Mond-neusmasker Neuskussentjes ofwel nasal pillows Mondstuk ten behoeve van mondbeademing. Dit kan recht of gehoekt zijn

Neusmasker Mond-neusmasker Neuskussentjes ofwel nasal pillows Mondstuk ten behoeve van mondbeademing. Dit kan recht of gehoekt zijn Informatie neusmaskerbeademing Inleiding Non-invasieve beademing is beademing zonder een tracheostoma. De beademing gaat via een masker, neuskussentjes of mondstuk. Het is een langdurige, in principe levenslange,

Nadere informatie

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie.

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie. Titel: Tracheacanule, het verzorgen van de tracheawond en verwisselen van het canulebandje bij volwassenen Beoordelaars Dr. J. Goumans, KNO-arts Petra Zevenbergen, regieverpleegkundige afdeling KNO en

Nadere informatie

Tracheacanule Afdeling intensive care en medium care.

Tracheacanule Afdeling intensive care en medium care. Tracheacanule Afdeling intensive care en medium care www.nwz.nl Inhoud Wat is een tracheacanule? 3 De ingreep: plaatsen van een tracheacanule 4 Hoe lang is de tracheacanule nodig? 5 Uw vragen 6 Notities

Nadere informatie

Een tracheacanule verwisselen

Een tracheacanule verwisselen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een tracheacanule verwisselen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie.

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie. Titel: Tracheacanule, het reinigen van de binnen en buitencanule bij volwassenen Beoordelaars Dr. J. Goumans, KNO-arts Petra Zevenbergen, regieverpleegkundige afdeling KNO en Oogheelkunde, 8 midden Sander

Nadere informatie

DE BEADEMINGSPATIËNT. Franciscus Gasthuis

DE BEADEMINGSPATIËNT. Franciscus Gasthuis DE BEADEMINGSPATIËNT Franciscus Gasthuis Inleiding Een familielid of naaste van u is opgenomen op de afdeling Intensive Care. Op dit moment krijgt hij of zij tijdelijke ondersteuning van een beademingsmachine.

Nadere informatie

Criteria bij de beoordeling van de voorbehouden handeling: Verwisselen tracheacanule (inclusief eventuele binnencanule)

Criteria bij de beoordeling van de voorbehouden handeling: Verwisselen tracheacanule (inclusief eventuele binnencanule) Criteria bij de beoordeling van de voorbehouden handeling: Verwisselen tracheacanule (inclusief eventuele binnencanule) De gedelegeerde toetser: Benoemt de indicatie voor het verwisselen tracheacanule:

Nadere informatie

Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G

Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G In Nederland zijn ongeveer 2.500 mensen gelaryngectomeerd voor de operatie na de operatie Bij een laryngectomie wordt het strottenhoofd, vaak ten gevolge van kanker,

Nadere informatie

Beademing. Afdeling Intensive Care Locatie Veldhoven

Beademing. Afdeling Intensive Care Locatie Veldhoven Beademing Afdeling Intensive Care Locatie Veldhoven Inleiding Bij ziektes zoals longontsteking en andere ernstige infecties, maar ook na ongevallen of grote operaties kan de ademhaling tijdelijk onvoldoende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Tracheostomie

Patiënteninformatie. Tracheostomie Patiënteninformatie Tracheostomie Inhoud Inleiding... 3 Wat is een tracheostomie?... 3 Waarom is een tracheostomie nodig?... 4 Verloop en nazorg... 4 Verzorging van een tracheostomie... 4 Mogelijke ongemakken

Nadere informatie

Verpleegkundige aspecten van tracheacanules. Broekaert Tom

Verpleegkundige aspecten van tracheacanules. Broekaert Tom Verpleegkundige aspecten van tracheacanules Broekaert Tom Tracheotomie Een tracheotomie is een opening in trachea. Dit is geen permanente opening! Bij verwijdering van de buitencanule, zal de opening dicht

Nadere informatie

Kunstmatige beademing via een tracheostoma: informatie voor naasten

Kunstmatige beademing via een tracheostoma: informatie voor naasten Intensive Care Unit (ICU) Kunstmatige beademing via een tracheostoma: informatie voor naasten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care.

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Verzorging van de luchtwegen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Verzorging van de luchtwegen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Verzorging van de luchtwegen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en

Nadere informatie

Toedieningswijzen van zuurstof

Toedieningswijzen van zuurstof Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Zuurstof toedienen Toedieningswijzen van zuurstof Via de neus en/of mond Zuurstof kan worden toegediend via een zuurstofneusbril, een (nasofaryngeale)

Nadere informatie

Het uitzuigen van de keelholte via een tracheacanule

Het uitzuigen van de keelholte via een tracheacanule 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het uitzuigen van de keelholte via een tracheacanule Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Uniforme benadering / verzorging van patiënten met een tracheacanule.

Uniforme benadering / verzorging van patiënten met een tracheacanule. Uniforme benadering / verzorging van patiënten met een tracheacanule. Dit protocol bevat feitelijk een verzameling van geprotocolleerde handelingen; allen samenhangend met een tracheacanule. De volgende

Nadere informatie

Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken

Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Zorg voor eigen stem

Zorg voor eigen stem Zorg voor eigen stem Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde Veel mensen die hun stem dagelijks (professioneel) gebruiken hebben nog weinig inzicht in de functie van de stem: om stemproblemen te voorkomen

Nadere informatie

Totale laryngectomie. (versie 4/4/2015)

Totale laryngectomie. (versie 4/4/2015) Totale laryngectomie (versie 4/4/2015) De larynx/strottenhoofd is het bovenste gedeelte van de luchtpijp. Door de larynx stroomt de lucht bij het ademen en binnenin liggen de stembanden. Aan de bovenzijde

Nadere informatie

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie.

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie. Titel: Tracheacanule gecuffed, het reguleren van de cuffdruk en het ontcuffen bij volwassenen Beoordelaars Dr. J. Goumans, KNO-arts Petra Zevenbergen, regieverpleegkundige afdeling KNO en Oogheelkunde,

Nadere informatie

Eerste Hulp. en stembandlozen. NSvG

Eerste Hulp. en stembandlozen. NSvG Eerste Hulp en stembandlozen NSvG Larynx = strottenhoofd Ectomeren = operatief verwijderen! In uw opleiding Eerste Hulp heeft u wellicht weinig of niets gehoord over eerstehulpverlening aan gelaryngectomeerden

Nadere informatie

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie.

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie. Titel: Tracheacanule, bevochtigen van de trachea voor volwassenen Beoordelaars Dr. J. Goumans, KNO-arts Petra Zevenbergen, regieverpleegkundige afdeling KNO en Oogheelkunde, 8 midden Sander Theuns, senior

Nadere informatie

Intensive Care: de beademingspatiënt

Intensive Care: de beademingspatiënt Intensive Care: de beademingspatiënt U heeft een familielid of naaste, bij wie het noodzakelijk is een beademingsapparaat in te schakelen. Dit apparaat ondersteunt tijdelijk de ademhaling. Wat dit voor

Nadere informatie

Tracheostoma. Intensive Care. alle aandacht. (kunstmatige opening in de. luchtpijp)

Tracheostoma. Intensive Care. alle aandacht. (kunstmatige opening in de. luchtpijp) Tracheostoma (kunstmatige opening in de luchtpijp) Intensive Care alle aandacht Tracheostoma Informatie over het aanbrengen van een kunstmatige opening in de luchtpijp Informatie over het aanbrengen van

Nadere informatie

Module 2 Canulezorg. Ton Haans November

Module 2 Canulezorg. Ton Haans November Module 2 Canulezorg Ton Haans November 2013 Ton.Haans@radboudumc.nl Inhoud Wat is een tracheostoma? Wat zijn de indicaties voor een tracheacanule? Voordelen en nadelen van een tracheacanule. De verschillende

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 3 Verbranding en ademhaling

Samenvatting Biologie Thema 3 Verbranding en ademhaling Samenvatting Biologie Thema 3 Verbranding en ademhaling Samenvatting door een scholier 1370 woorden 8 juni 2011 5,6 79 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou H3.1 Wat is verbranding? Bij

Nadere informatie

Logopedie bij laryngectomie

Logopedie bij laryngectomie hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Logopedie bij laryngectomie UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde en Hoofd- en Halschirurgie Logopedie bij laryngectomie Inleiding In deze brochure

Nadere informatie

Tracheostoma. (kunstmatige opening in de luchtpijp) Intensive Care. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Tracheostoma. (kunstmatige opening in de luchtpijp) Intensive Care. Locatie Hoorn/Enkhuizen Tracheostoma (kunstmatige opening in de luchtpijp) Intensive Care Locatie Hoorn/Enkhuizen Tracheostoma Informatie over het aanbrengen van een kunstmatige opening in de luchtpijp Informatie over het aanbrengen

Nadere informatie

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie.

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie. Titel: Intratracheaal uitzuigen via tracheacanule / tracheostoma bij een niet beademde volwassen patiënt Beoordelaars Dr. J. Goumans, KNO arts AnneMare van Koeveringe, IC verpleegkundige Wim Brey, unithoofd

Nadere informatie

Roken en een (orthopedische) operatie

Roken en een (orthopedische) operatie Roken en een (orthopedische) operatie U krijgt binnenkort een operatie op de afdeling Orthopedie in het Radboudumc. Het is algemeen bekend dat roken ongezond is en verschillende gezondheidsproblemen tot

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Vernevelen 2

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Vernevelen 2 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Vernevelen Vernevelen Vernevelen is het inhaleren van medicijnen in een waterige oplossing. De vloeistof uit de medicijncup wordt door het vernevelapparaat

Nadere informatie

Logopedie bij stemproblemen: wat nu?

Logopedie bij stemproblemen: wat nu? Logopedie bij stemproblemen: wat nu? Inleiding U bent verwezen naar de logopedist in verband met stemproblemen. Deze leert u een juiste spreek- en ademtechniek aan zodat de stemklachten verminderen. Deze

Nadere informatie

Celon behandeling bij neusverstopping

Celon behandeling bij neusverstopping Celon behandeling bij neusverstopping Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege neusklachten een operatie te laten verrichten. Deze folder geeft u informatie over wat de KNO-arts in CWZ met u bespreekt,

Nadere informatie

Geplande opname Intensive Care

Geplande opname Intensive Care Geplande opname Intensive Care U heeft gehoord dat u na de operatie op een Intensive Care (IC) - unit van de afdeling Intensive Care van het Radboudumc komt te liggen. Belangrijke functies van uw lichaam

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe maakt u geluid?... 3 Stemstoornissen... 3 Oorzaken... 3 Ontsteking van de stembanden... 3 Irritatie van

Nadere informatie

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

Wanneer de patiënt ondersteuning/overname van de ademhaling nodig heeft, kennen we de volgende vormen:

Wanneer de patiënt ondersteuning/overname van de ademhaling nodig heeft, kennen we de volgende vormen: Beademing 2 Inleiding Uw familielid of naaste is opgenomen op de intensive care en wordt beademd met een beademingsapparaat. Dit apparaat ondersteunt de natuurlijke ademhaling. Wat dit voor u betekent,

Nadere informatie

Kunstmatige beademing

Kunstmatige beademing Intensive Care Kunstmatige beademing www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ICA007 / Kunstmatige beademing / 18-08-2017 2 Kunstmatige beademing

Nadere informatie

Kunstmatige beademing

Kunstmatige beademing INTENSIVE CARE Kunstmatige beademing Uw familielid of naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care. Hij of zij wordt kunstmatig beademd. Dit kan verschillende redenen hebben. De intensivist zal u

Nadere informatie

In deze folder vindt u informatie over deze operatie die een Laryngectomie heet.

In deze folder vindt u informatie over deze operatie die een Laryngectomie heet. Laryngectomie Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat uw strottenhoofd met de stembanden en het strotklepje operatief verwijderd wordt. Deze operatie is meestal nodig bij een tumor (gezwel)

Nadere informatie

Neusspoelen met zout water

Neusspoelen met zout water Neusspoelen met zout water Na uw neusoperatie heeft de KNO-arts geadviseerd de neus te spoelen met een zoutoplossing. In deze folder staat uitgelegd wat het doel hiervan is en hoe u dat doet. Waarom uw

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen Stemproblemen bij volwassenen 2 Uw behandelend arts heeft voorgesteld om vanwege uw stemklachten een onderzoek en of behandeling door de KNO-arts te laten verrichten. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Informatie voor patiënten die een laryngectomie ondergaan

Informatie voor patiënten die een laryngectomie ondergaan Laryngectomie Informatie voor patiënten die een laryngectomie ondergaan Binnenkort ondergaat u een laryngectomie op advies van uw behandelend arts. Dit betekent dat het strottenhoofd met de stembanden

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde

Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde Vandaag is bij u een PEG-sonde geplaatst, deze folder geeft informatie over de nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde. Merk en maat van de

Nadere informatie

Wat gebeurt er met iemand die aan een beademingsmachine ligt

Wat gebeurt er met iemand die aan een beademingsmachine ligt Beademing Wat gebeurt er met iemand die aan een beademingsmachine ligt Uw familielid of naaste wordt beademd door een zogenaamde beademingsmachine. Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt zelf

Nadere informatie

K.N.O. Stemproblemen bij volwassenen

K.N.O. Stemproblemen bij volwassenen K.N.O. Stemproblemen bij volwassenen Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over stemproblemen bij volwassen personen. Als u recent bij de KNO-arts bent geweest wegens moeilijkheden met uw stem,

Nadere informatie

CURSUS. Vergroot & test je gezondheidskennis. Alles over de. luchtwegen

CURSUS. Vergroot & test je gezondheidskennis. Alles over de. luchtwegen e CURSUS Vergroot & test je gezondheidskennis Alles over de luchtwegen 2 van 20 Luchtwegen Inhoudsopgave 1 De luchtwegen algemeen 2 Verkoudheid en oorzaken 3 Neusverkoudheid 10 2 types hoest 10a Kriebelhoest

Nadere informatie

basisstof 1 gaswisseling bij dieren om te onthouden

basisstof 1 gaswisseling bij dieren om te onthouden 1 gaswisseling bij dieren Ademhaling: opnemen van zuurstof en afgeven van koolstofdioxide. Een ander woord voor ademhaling is gaswisseling. Zuurstof is nodig voor de verbranding. Koolstofdioxide komt bij

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2 Samenvatting door Babette 935 woorden 2 november 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Doelstelling 1 Brandstof : de stof die verbrandt Verbrandingsproducten:

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe maakt u geluid?... 3 Stemstoornissen... 3 Oorzaken... 3 Ontsteking van de stembanden... 3 Irritatie van

Nadere informatie

De beademingspatiënt op de intensive care

De beademingspatiënt op de intensive care De beademingspatiënt op de intensive care U heeft een familielid of naaste, bij wie het noodzakelijk is een beademingsapparaat in te schakelen. Dit apparaat dient ter tijdelijke ondersteuning of het volledig

Nadere informatie

Het kunstmatig overnemen van de ademhaling (IC)

Het kunstmatig overnemen van de ademhaling (IC) Het kunstmatig overnemen van de ademhaling (IC) Eén van de behandelingsmogelijkheden op de IC is het kunstmatig overnemen of ondersteunen van de ademhaling. Dit wil zeggen dat de ademhaling wordt geregeld

Nadere informatie

Stemproblemen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Stemproblemen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Stemproblemen U heeft last van stemproblemen en bent verwezen naar het stemspreekuur. In deze folder leest u meer hierover. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hoe belangrijk

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Injecteren

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Injecteren Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Injecteren Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Injecteren 1 Injecteren, opzuigen, ontluchten, desinfecteren

Nadere informatie

Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties

Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties Een lage luchtweginfectie is een ontsteking van het onderste deel van de luchtwegen en kan u erg ziek maken. In deze folder vindt u informatie over de klachten,

Nadere informatie

Tips. voor gelaryngectomeerden en hun naasten

Tips. voor gelaryngectomeerden en hun naasten s voor gelaryngectomeerden en hun naasten Inleiding Wat te doen als Wat te doen Wat te doen als een gelaryngectomeerde niet meer in staat is zelf zijn stoma te verzorgen? in een noodsituatie? er geen partner

Nadere informatie

KNO. Stemproblemen bij volwassenen

KNO. Stemproblemen bij volwassenen KNO Stemproblemen bij volwassenen Stemproblemen bij volwassenen De Keel- Neus- Oorarts heeft u onderzocht en verteld wat de oorzaak van uw stemprobleem is en wat er aan gedaan kan worden. In deze folder

Nadere informatie

Septumcorrectie Het neusschot wordt operatief rechtgezet

Septumcorrectie Het neusschot wordt operatief rechtgezet Septumcorrectie Het neusschot wordt operatief rechtgezet Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Welke functie heeft de neus... 1 3 Waarom wordt er een septumcorrectie uitgevoerd... 2 4 De operatie... 2 5 Na

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Beademing. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Beademing. rkz.nl Patiënteninformatie rkz.nl Inleiding Een familielid of naaste wordt beademd met een beademingsapparaat. Dit apparaat ondersteunt de natuurlijke ademhaling. Tijdens het bezoek aan de patiënt is het belangrijk

Nadere informatie

Pseudokroep bij kinderen

Pseudokroep bij kinderen Pseudokroep bij kinderen Pseudokroep (laryngitis subglottica) is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen. Rond de stembanden en bovenste luchtwegen raken de slijmvliezen ontstoken en zwellen op.

Nadere informatie

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN

BENAUWDHEID BIJ KINDEREN BENAUWDHEID BIJ KINDEREN 1009 Inleiding Uw kind heeft last van terugkomende benauwdheidaanvallen. Dit kan astma genoemd worden of, als uw kind nog erg jong is, bronchiale hyperreactiviteit. Wij kunnen

Nadere informatie

Laryngo-tracheoscopie bij uw kind door de KNO-arts; informatie voor ouders

Laryngo-tracheoscopie bij uw kind door de KNO-arts; informatie voor ouders Laryngo-tracheoscopie bij uw kind door de KNO-arts; informatie voor ouders Inleiding In deze folder geven we uitleg over het onderzoek laryngo-tracheoscopie en de gang van zaken rondom de voorbereiding

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Stemproblemen bij volwassenen Hoe belangrijk is spreken? Spreken is bij mensen het meest gebruikte communicatiemiddel. In veel beroepen moeten

Nadere informatie

Stemproblemen bij volwassenen

Stemproblemen bij volwassenen KNO-heelkunde Stemproblemen bij volwassenen Oorzaken en behandeling van een hese stem U bent bij de KNO-arts geweest i.v.m. stemproblemen. In deze folder informeren wij u over stemproblemen bij volwassen

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie met een roesje. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie met een roesje. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Bronchoscopie met een roesje i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een bronchoscopie krijgt. Door middel van een bronchoscopisch

Nadere informatie

> waterdamp < zuurstof Aan ingeademde lucht = stikstof

> waterdamp < zuurstof Aan ingeademde lucht = stikstof Biologie Samenvatting Hoofdstuk 1 1. Wat is verbranding? Brandstof: Stof die verbrandt Energie: Komt vrij tijdens verbranding --> Beweging, Warmte, Licht Verbrandingsproducten: De stoffen die ontstaan

Nadere informatie

Laryngectomie Keel-, neus- en oorheelkunde

Laryngectomie Keel-, neus- en oorheelkunde Laryngectomie Keel-, neus- en oorheelkunde In deze brochure vindt u informatie over een laryngectomie. Dit is een operatie waarbij het gehele strottenhoofd (larynx) tezamen met de stembanden zal worden

Nadere informatie

Zuurstof toedienen via een tracheacanule

Zuurstof toedienen via een tracheacanule 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Zuurstof toedienen via een tracheacanule Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Conchotomie. Het verwijderen/verkleinen van neusschelpen

Conchotomie. Het verwijderen/verkleinen van neusschelpen Conchotomie Het verwijderen/verkleinen van neusschelpen Inhoudsopgave Inleiding... 1 Welke functie heeft de neus?... 1 Waarom verwijderen/verkleinen van de inwendige neusschelpen?... 1 De operatie... 2

Nadere informatie

Praktijkleeropdrachten

Praktijkleeropdrachten Praktijkleeropdrachten Zorgvaardigheden Praktijkleren Om de handelingen uit te kunnen voeren is oefenen in een vaardigheidslokaal of skillslab gecombineerd met een schriftelijke cursus niet voldoende.

Nadere informatie