Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DLZ/ZI-U maart 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DLZ/ZI-U-2830307 27 maart 2008"

Transcriptie

1 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag 27 maart 2008 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief beantwoording vragen commissie VWS progr Stroomlijning Indicatiestellingen Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de antwoorden op de vragen van de vaste kamercommissie voor VWS over het programma Stroomlijning Indicatieprocessen in Zorg en Sociale Zekerheid d.d. 1 februari Vragen en opmerkingen van de CDA-fractie 1. Voor de leden van de CDA-fractie is belangrijk dat schotten in wet- en regelgeving en indicatiestelling worden opgeheven. Op dit gebied is al een aantal processen gaande, waaronder uitwisseling van gegevens over werk en inkomen (UWV, CWI, gemeentelijke sociale dienst). Overheidsinstanties delen gegevens onderling, zodat ze maar één keer aan de overheid beschikbaar gesteld hoeven te worden. Waarom wordt met de nu voorgestelde pilots niet aangesloten bij deze processen? Deze leden wijzen ook op de motie Heerts c.s. (31 224, nr. 16). In deze motie wordt gepleit voor één nationale beoordelings- en indicatieorganisatie. Krijgen de pilots niet een te smalle opzet, gezien de andere initiatieven? 1. Het programma Stroomlijning Indicatieprocessen richt zich op stroomlijning in de uitvoering. Het programma is in 2006 vanuit de focus van administratieve lasten gestart. De ministeries van SZW en VWS en de uitvoerders de CWI, het UWV en het CIZ werken in het programma met een aantal gemeentes samen om de administratieve lasten in de uitvoering te verminderen en de burgers beter te bedienen. Het programma richt zich op de samenloopgevallen : de mensen met een meervoudige problematiek die bij meerdere instanties voorzieningen aanvragen. Daarbij wordt waar dat wenselijk is om redenen van efficiency en effectiviteit aangesloten bij reeds lopende processen. Het programma kent drie actielijnen: A. De webvoorziening Regelhulp is een domeinoverstijgende informatie- en aanvraagvoorziening. Regelhulp is inmiddels landelijk beschikbaar. Regelhulp geeft een overzicht van alle voorzieningen die Postbus EJ DEN HAAG Telefoon (070) Fax (070) Bezoekadres: Parnassusplein VX DEN HAAG Correspondentie uitsluitend richten aan het postadres met vermelding van de datum en het kenmerk van deze brief Internetadres:

2 2 beschikbaar zijn voor de chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Daarnaast kunnen meerdere aanvragen voor voorzieningen kunnen op één dynamisch online formulier worden ingevuld. B. Pilots gezamenlijke beoordeling. Op 1 maart 2008 zijn in Doetinchem en Leeuwarden pilots van start gegaan met als doel de gegevensafhandeling in de backoffice sneller te laten verlopen. Dat gebeurt door: a) het vereenvoudigen van gegevensuitwisseling tussen betrokken organisaties, b) het zo veel mogelijk gezamenlijk doen van onderzoek (dus waar mogelijk één medisch onderzoek in plaats van meerdere) en c) het aanbieden van een zoveel mogelijk op de cliënt toesneden pakket van voorzieningen. C. Indicatiedossier/paspoort. Momenteel wordt gewerkt aan een plan van aanpak voor een laagdrempelig prototype van een indicatiedossier/-paspoort. Dit geeft de cliënt de mogelijkheid om informatie die hij heeft aangeleverd bij de ene indicatie-organisatie, ook te gebruiken bij een andere. De gedachte achter de motie Heerts c.s. (Kamerstukken II, 2007/08, nr 16) strookt met de doelstelling van het programma Stroomlijning. In de brief van 19 december 2007 (Kamerstukken II, 2007/08, 29515, nr. 225) heb ik u aangegeven dat wij in mei rapporteren over de mogelijkheden tot verdere stroomlijning van indicatieprocessen, daar waar dit functioneel wenselijk is. De inschatting is dat het instellen van één indicatiestelling niet mogelijk is, gelet op het feit dat indicaties meerdere doelen dienen. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen a) informatieuitvraag en beoordeling in het kader van de vaststelling van feiten en b) de waardering van deze gegevens resulterend in het afgeven van een beschikking. In de context van het programma spelen diverse ontwikkelingen die van invloed zijn op de stroomlijning van uitvoeringsprocessen in de uitvoering. Zo wordt in de omgeving van het programma fundamenteel nagedacht over het stelsel en doelgroepen van een aantal voorzieningen (bijvoorbeeld aanpak Wajong, commissie De Vries inzake herziening WSW, ser-advies AWBZ). 2. Waarom is er ook geen verbreding gezocht met de indicatie voor onderwijsvoorzieningen, zoals de leerlinggebonden financiering en de REC s? Heeft het kabinet het voornemen om Regelhulp wel hiermee uit te breiden? 2. In eerste instantie hebben wij het accent gelegd op de processen binnen sociale zekerheid en zorg, om daarmee ook het project beheersbaar te houden.de gesuggereerde verbreding met de indicatie voor onderwijsvoorzieningen ligt op zich voor de hand. Zo worden er bijvoorbeeld al plannen voorbereid om het gezamenlijke aanvraagformulier van het Kader Integraal Indiceren Jeugdzorg Speciaal Onderwijs AWBZ-zorg op te nemen in aanvraagmodule van Regelhulp. Voordat wij tot zo n stap besluiten moet er echter eerst goed zicht zijn op de mogelijkheden, kosten en risico s van zo n uitbreiding.

3 3 3. Het komend jaar zullen de Wmo-voorzieningen van alle andere Nederlandse gemeentes zo die dat willen aanvraagbaar worden. Als niet alle gemeentes meedoen, zal regelmatig de website tevergeefs bezocht worden. Werkt dit niet ondoorzichtigheid en ongelijkheid in de hand? Hoe denkt de staatssecretaris te bewerkstelligen dat alle Nederlandse gemeentes hieraan deelnemen? 3. Vooralsnog merk ik dat de belangstelling vanuit de gemeentes om te participeren in de webvoorziening Regelhulp groot is. Ik zal de implementatie van Regelhulp na een jaar evalueren en dan vaststellen of er redenen zijn waarom gemeentes niet zouden willen participeren. Op basis van die evaluatie zal ik dan zo nodig maatregelen treffen. Overigens wordt er vanuit Regelhulp altijd doorgelinkt of doorverwezen naar de relevante website van de betreffende gemeente. 4. De problematiek van samenloop zal beduidend hoger liggen dan de in het rapport Samenloop van regelingen genoemde aantallen. Over welke getallen spreekt men dan? Kan er een schatting van worden gegeven? 4. Er kan geen schatting geven worden, want die is erg afhankelijk van het aantal regelingen dat in de onderzoeksvraag ligt besloten. Er is een groot aantal regelingen in Nederland waar de doelgroep (chronisch zieken, gehandicapten en ouderen) gebruik van maakt. De enige manier om uitputtend te onderzoeken hoe groot de samenloop is, is het uitvoeren van een uitgebreide en kostbare enquête. Ik heb er vanuit kostenoogpunt van af gezien dit onderzoek te laten uitvoeren. De bronnen die wel beschikbaar zijn, zoals het SCP-onderzoek samenloop van regelingen en de evaluatie van de pilots uit het voorjaar 2006, geven aan dat er sprake is van een substantieel probleem. De in het SCP-onderzoek genoemde aantallen vormen slechts de ondergrens. 5. Begrijpen de leden van de CDA-fractie het goed dat in de meervoudige complexe gevallen cliënten ook actief worden gewezen op voorzieningen waar zij gebruik van kunnen maken, zonder dat men zelf een aanvraag daartoe heeft ingediend? Kan zo het bereik van de voorzieningen worden verbeterd? 5. De pilots beproeven een aantal zaken: 1. het vereenvoudigen van gegevensuitwisseling tussen de betrokken organisaties; 2. het zoveel mogelijk gezamenlijk doen van onderzoek ten behoeve van de indicatiestelling (dus waar mogelijk één medisch onderzoek in plaats van meerdere);

4 4 3. het aanbieden van een zoveel mogelijk op de client toegesneden pakket van voorzieningen. Dat betekent dat er een betere kennis van het brede pallet aan voorzieningen aanwezig is binnen de pilots. In welke mate dat zal leiden tot een beter bereik van de voorzieningen, wordt meegenomen in de evaluatie. Vragen en opmerkingen van de PvdA-fractie 6. Op welke manier zal worden gekoppeld aan over inkomensregelingen? 6. en zijn complementair aan elkaar. Op dit moment wordt gewerkt aan de mogelijkheid om direct door te klikken van de ene website naar relevante pagina's op de andere website. Uitgangspunt daarbij is dat de burger altijd uitkomt bij de relevante informatie, ongeacht op welke website hij binnenkomt. 7. Waaruit blijkt voor argeloze gebruikers van de site dat deze tot op heden alleen in de regio Eindhoven ook de Wmo-voorzieningen omvat? 7. Ook voor burgers in gemeenten die nog niet zijn aangesloten op Regelhulp is de website functioneel als wegwijzer om uit te zoeken op welke voorzieningen men eventueel aanspraak maakt en wie die voorzieningen aanbiedt. Voor deze burgers is het niet mogelijk m de Wmo voorzieningen direct aan te vragen, maar de voorzieningen van het CIZ, UWV en CWI zijn wel voor heel Nederland via het geïntegreerde webformulier aanvraagbaar. Regelhulp wijst de burgers in de niet aangesloten gemeenten wel op de mogelijkheid om de Wmo voorzieningen bij desbetreffende gemeente aan te vragen. 8. Wie is verantwoordelijk voor het up-to-date houden van deze site (inclusief het aanpassen van dode links naar externe websites, zoals bij het lemma proefplaatsingen )? 8. Het up-to-date houden van de site is de verantwoordelijkheid van de projectorganisatie en de uitvoering is belegd bij Postbus 51. Om 'dode links' te voorkomen is er ter ondersteuning van de postbus vanaf april een 'link-checker' geïnstalleerd die automatisch controleert of de interne en externe links functioneren.

5 5 9. Het ministerie van VWS is aan het onderzoeken of en zo ja op welke wijze het stellen van indicaties zoveel mogelijk overgelaten kan worden aan zorgprofessionals en dan met name huisartsen en wijkverpleegkundigen. Hoe verhoudt dit onderzoek zich tot het programma Stroomlijning Indicatieprocessen in Zorg en Sociale Zekerheid? 9. De pilot waarop in de vraag wordt gedoeld, loopt op dit moment. Eerder is toegezegd dat de Kamer over de uitkomsten daarvan en de daaraan te verbinden conclusie(s) in het tweede kwartaal van 2008 zal worden geïnformeerd. Dit onderzoek staat in beginsel los van het programma Stroomlijning indicatieprocessen in zorg en sociale zekerheid. In het geval aan de hand van de uitkomsten van de pilot besloten wordt tot implementatie zal de verbinding met het programma stroomlijning gelegd moeten worden. Binnen de pilots stroomlijning gaat het om cliënten waar sprake is van complexe en meerdere indicaties die vaker diepgaand onderzoek vragen vanuit de verschillende wettelijke vereisten. 10. Worden de ervaringen met de indicatiestelling voor geïndiceerde (jeugd)zorg en (voortgezet) speciaal onderwijs betrokken bij het programma Stroomlijning Indicatieprocessen in Zorg en Sociale Zekerheid? 10. Ja. Zo worden er bijvoorbeeld al plannen voorbereid om het gezamenlijke aanvraagformulier van het Kader Integraal Indiceren Jeugdzorg Speciaal Onderwijs AWBZ-zorg op te nemen in aanvraagmodule van Regelhulp. 11. Waar zijn het verslag en de evaluatie van de pilots met gezamenlijke indicatieprocessen te vinden? De genoemde link verwijst namelijk naar een nietbestaande pagina op de website van het ministerie. 11. Deze zijn te vinden op onderstaande link: De betreffende link is inmiddels gecorrigeerd. 12. Hoe is het mogelijk dat uitwisseling van gegevens lasten kan verlichten voor uitvoeringsorganisaties, maar dat tegelijkertijd sprake is van extra lasten voor de uitvoeringsorganisaties? Kan de staatssecretaris beide effecten met een voorbeeld toelichten?

6 6 12. De primaire invalshoek van het programma is het vereenvoudigen van procedures voor cliënten en klanten van de diverse instanties, en niet het verminderen van de administratieve lasten binnen de uitvoeringsorganisaties. Het makkelijker maken voor de klant heeft gevolgen voor de uitvoering. Daarom worden de veranderingen eerst in pilots getest. De extra lasten, zoals die werden ervaren in de eerdere pilots in het voorjaar van 2006, vloeiden voort uit het feit dat binnen de pilots "papieren" dossiers moeten worden uitgewisseld en onderzocht en dat er een apart clientoverleg was georganiseerd, dat voorbereiding en uitwerking vergde. Deze activiteiten kwamen bovenop de reguliere processen van organisaties. Inmiddels zijn ook pilots gestart die de samenwerking op uitvoeringsniveau verder moeten verbeteren. Vooronderzoek met betrekking tot het Indicatiedossier en Regelhulp wijst uit dat met digitale gegevensuitwisseling en hergebruik uiteindelijk een aanzienlijke lastenvermindering kan worden bereikt, zowel voor burgers als de indicatieorganen zelf. Het zou niet verstandig zijn om daar nu in de pilotfase al te zeer op vooruit te lopen. 13. Hoe wordt het digitaal klantdossier benut in de pilots voor integrale informatieuitvraag en beoordeling in het kader van de vaststelling van feiten? 13. Er wordt in pilots beproefd welke gegevens hergebruikt kunnen worden in het kader van een integrale informatieuitvraag en op welke wijze dit technisch ondersteund kan worden. Bij de technische ondersteuning wordt gebruikt gemaakt van bestaande mogelijkheden van gegevens tonen en uitwisselen (waar onder meer het SUWInet en Digitaal Klantdossier onderdeel van maken). 14. In welke regio s zullen de pilots worden uitgevoerd? 14 Leeuwarden en Doetinchem. 15. In de nieuwe regionale pilots staat het perspectief van de cliënt centraal. In hoeverre worden in de nieuwe pilots de cliëntervaringen meegewogen? 15. Er zal een cliënttevredenheidsonderzoek worden uitgevoerd, waarin wordt onderzocht in hoeverre de cliënten tevreden zijn over de wijze waarop ze geholpen worden.

7 7 16. Wanneer zal de Kamer een evaluatie van de pilots met bijbehorende kabinetsreactie ontvangen? 16. In juni 2009, na afronding van de pilots. Vragen en opmerkingen van de SP-fractie 17. Wordt onderzocht of de stroomlijning van de indicatieprocessen ook daadwerkelijk leidt tot een goed resultaat voor de aanvrager van de indicatie? Zo ja, wordt dit opgenomen in de rapportage? Zo neen, waarom niet? 17. Er zal een cliënttevredenheidsonderzoek worden uitgevoerd, waarin wordt onderzocht in hoeverre de cliënten tevreden zijn over de wijze waarop ze geholpen worden. 18. Is bij de ontwikkeling van de webvoorziening Regelhulp gebruik gemaakt van de kennis van de professionals? Zo ja, hoe en welke beroepsgroepen zijn erbij betrokken? Zo neen, waarom niet? 18. Regelhulp is ontwikkeld met behulp van de inbreng van professionals en cliënten, in de vorm van gebruikerspanels en diverse expertgroepen. Het professionalspanel bestond uit case managers (Mee consulenten en welzijnsloketmedewerkers), front office medewerkers (loketmedewerkers en call center medewerkers) en back office medewerkers van CIZ, UWV, CWI en gemeenten. 19. Op basis van welke parameters werden de pilots geëvalueerd? 19. De pilots die in maart 2008 van start zijn gegaan, worden geëvalueerd op de volgende punten: De cliënten vinden dat ze goed en efficiënt door het indicatieproces worden meegenomen. De productie van de medewerkers voldoet aan de reguliere productienormen van de organisaties. De medewerkers vinden dat ze een betere dienstverlening kunnen leveren. De uitvoeringslasten en -kosten nemen niet toe ten opzichte van de reguliere situatie.

8 8 De administratieve lasten voor de cliënten verminderen net zoveel als bij de vorige serie pilots: minder aanvragen, minder keuringen, minder gesprekken met indicatiestellers, één aanspreekpunt, en zo mogelijk sneller beschikking over de benodigde voorzieningen (snellere doorlooptijden dan in het reguliere proces). Dit wordt óók gemeten in kosten en tijd. Duidelijk is voor welk clientprofiel welke gegevens zinvol uitgewisseld kunnen worden tussen de organisaties, met welk percentage de uitvraag van gegevens is verlaagd en hoeveel en welke informatie iedere organisatie aanlevert. 20. Hoe wordt vastgesteld, door wie wordt vastgesteld en welke criteria worden gebruikt om vast te stellen of het gaat om meervoudige en complexe aanvragen bij de regionale pilots? 20. Dat gebeurt door de betrokken organisaties zelf. De aanvraag van een voorziening komt ook in de pilots nog via de reguliere weg binnen. Vervolgens vindt er een screening plaats waarbij bepaald wordt of de aanvraag thuishoort binnen de werkwijze van de pilot, of het reguliere proces ingaat. Om die screening mogelijk te maken, wordt er een cliëntprofiel opgesteld en een screeningsfilter ontwikkeld passend op de huidige systematiek van organisaties. 21. Is er altijd sprake van een huisbezoek of persoonlijk gesprek? 21. Nee, alleen als dat nodig is om de juiste informatie voor het beoordelen van de aanvraag boven tafel te krijgen. 22. Welke instantie wordt het aanspreekpunt? 22. De betrokken instanties blijven allemaal aanspreekpunt. Pas bij het indienen van de aanvraag, wordt er geselecteerd of de aanvrager mee kan doen in de pilotomgeving. Bij het toekennen van de voorzieningen blijven de betrokken instanties verantwoordelijk voor het besluit ten aanzien van hun eigen wettelijke regeling. 23. Wanneer en op basis van welke parameters worden deze regionale pilots geëvalueerd? 23. De pilots die in maart 2008 van start zijn gegaan, worden geëvalueerd op de volgende punten: De cliënten vinden dat ze goed en efficiënt door het indicatieproces worden meegenomen.

9 9 De productie van de medewerkers voldoet aan de reguliere productienormen van de organisaties. De medewerkers vinden dat ze een betere dienstverlening kunnen leveren. De uitvoeringslasten en -kosten nemen niet toe ten opzichte van de reguliere situatie. De administratieve lasten voor de cliënten verminderen net zoveel als bij de vorige serie pilots: minder aanvragen, minder keuringen, minder gesprekken met indicatiestellers, één aanspreekpunt, en zo mogelijk sneller beschikking over de benodigde voorzieningen (snellere doorlooptijden dan in het reguliere proces). Dit wordt óók gemeten in kosten en tijd. Duidelijk is voor welk clientprofiel welke gegevens zinvol uitgewisseld kunnen worden tussen de organisaties, met welk percentage de uitvraag van gegevens is verlaagd en hoeveel en welke informatie iedere organisatie aanlevert. Vragen en opmerkingen van de VVD-fractie 24. De motie Heerts c.s. (31 224, nr. 16) verzoekt te onderzoeken of er één nationale beoordelings- en indicatieorganisatie kan komen. Kan al een antwoord op deze eenduidige vraag worden gegeven? 24. Het programma Stroomlijning Indicatieprocessen richt zich op stroomlijning in de uitvoering. Het programma is in 2006 vanuit de focus van administratieve lasten gestart. De ministeries van SZW en VWS en de uitvoerders de CWI, het UWV en het CIZ werken in het programma met een aantal gemeentes samen om de administratieve lasten in de uitvoering te verminderen en de burgers beter te bedienen. Het programma richt zicht op de samenloopgevallen : de mensen met een meervoudige problematiek die bij meerdere instanties voorzieningen aanvragen. Het programma kent drie actielijnen: A. De webvoorziening Regelhulp is een domeinoverstijgende informatie- en aanvraagvoorziening. Regelhulp is inmiddels landelijk beschikbaar. Regelhulp geeft een overzicht van alle voorzieningen die beschikbaar zijn voor de chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Daarnaast kunnen meerdere aanvragen voor voorzieningen kunnen op één dynamisch online formulier worden ingevuld. B. pilots gezamenlijke beoordeling. Op 1 maart 2008 zijn in Doetinchem en Leeuwarden pilots van start gegaan met als doel de gegevensafhandeling in de backoffice sneller te laten verlopen. Dat gebeurt door: a) het vereenvoudigen van gegevensuitwisseling tussen betrokken organisaties, b) het zo veel mogelijk gezamenlijk doen van onderzoek (dus waar mogelijk één medisch onderzoek in plaats van meerdere) en c) het aanbieden van een zoveel mogelijk op de cliënt toesneden pakket van voorzieningen. C. indicatiedossier/paspoort. Momenteel wordt gewerkt aan een plan van aanpak voor een laagdrempelig prototype van een indicatiedossier/-paspoort.

10 10 Dit geeft de cliënt de mogelijkheid om informatie die hij heeft aangeleverd bij de ene indicatie-organisatie, ook te gebruiken bij een andere. De gedachte achter de motie Heerts c.s. (Kamerstukken II, 2007/08, nr 16) strookt met de doelstelling van het programma Stroomlijning. In de brief van 19 december 2007 (Kamerstukken II, 2007/08, 29515, nr. 225) heb ik u aangegeven dat wij in mei rapporteren over de mogelijkheden tot verdere stroomlijning van indicatieprocessen, daar waar dit functioneel wenselijk is. De inschatting is dat het instellen van één indicatiestelling niet mogelijk is, gelet op het feit dat indicaties meerdere doelen dienen. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen a) informatieuitvraag en beoordeling in het kader van de vaststelling van feiten en b) de waardering van deze gegevens resulterend in het afgeven van een beschikking. In de context van het programma spelen diverse ontwikkelingen die van invloed zijn op de stroomlijning van uitvoeringsprocessen in de uitvoering. Zo wordt in de omgeving van het programma fundamenteel nagedacht over het stelsel en doelgroepen van een aantal voorzieningen (bijvoorbeeld aanpak Wajong, commissie De Vries inzake herziening WSW, ser-advies AWBZ). 25. Is de staatssecretaris van mening dat het verbeteren van de samenwerking en stroomlijning van indicatieprocessen hetzelfde is als het oprichten van een nationale beoordelingsorganisatie? 25. zie vraag Uit de brief blijkt dat de aandacht momenteel vooral uitgaat naar de samenloopgevallen. Schuilt hierin niet het gevaar dat mensen die vanaf het begin een samenloopgeval zijn straks wel goed geholpen worden, maar mensen die door stapeling van problemen langzaam een samenloopgeval worden juist slechter bediend worden? Hoe gaat de staatssecretaris dit voorkomen? 26. Het begrip samenloop wordt gedefinieerd als: meer dan één aanvraag. Vaak worden de aanvragen opvolgend ingediend. Dat wil zeggen dat iedereen die meer dan één aanvraag voor een voorziening (of voor een herindicatie) indient, hieronder valt. Ook de personen die in de loop der tijd meerdere voorzieningen aanvragen, vallen onder de categorie samenloopgevallen. Een voorbeeld is een MS-patient. In het begin van deze ziekte, doen de patienten vaak slechts een licht beroep op de voorzieningen. Naarmate de ziekte voortschrijdt, wordt het beroep op de voorzieningen groter, en dus ook het aantal aanvragen en indicaties. De projecten in het programma houden volledig rekening met met dit soort samenloopgevallen.

11 De leden van de VVD-fractie zijn, net als de staatssecretaris, enthousiast over Regelhulp. Deze leden zijn echter van mening dat Regelhulp vooral de toegang tot de indicatieprocessen vereenvoudigt, maar niet de administratieve last van de indicatie zelf aanpakt. Deelt de staatssecretaris deze mening en hoe gaat zij bevorderen dat Regelhulp ook bijdraagt aan het verminderen van juist die administratieve last? 27. De webvoorziening Regelhulp is een van de onderdelen van het programma Stroomlijning indicatieprocessen in Zorg en Sociale Zekerheid. De twee andere onderdelen (namelijk het indicatiedossier en de pilots gezamenlijke beoordeling) gaan bijdragen aan het daadwerkelijk verminderen van de administratieve last van het indicatieproces. 28. Uit de pilot administratieve lasten/stroomlijning indicatieprocessen blijkt dat de extra organisatorische last voor organisaties zeer hoog is en daardoor niet opweegt tegen de geboekte winst. De bureaucratische last is dus niet verminderd, maar verschoven van burger naar organisatie. Deelt de staatsecretaris de mening van de leden van de VVD-fractie dat deze conclusie aantoont dat, wil men echte winst boeken, er niet langer uitgegaan moet worden van bestaande structuren, maar dat er een heel nieuwe structuur moet komen die aansluit bij het verzoek voor een onderzoek naar invoering van een centraal orgaan waar de motie Heerts c.s. (31 224, nr. 16) om vraagt? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet? 28. Zie vraag Wat is belangrijker bij het stroomlijnen van indicatieprocessen: het verminderen van de administratieve lastendruk voor cliënten of voor professionals en organisaties? Hoe gaat de staatssecretaris dat meten? 29. Voorop staat het verminderen van de administratieve lasten voor de clienten. Maar dat betekent niet dat de administratieve lasten voor de organisaties omhoog mogen gaan, want dan zou dat weer extra kosten met zich mee brengen. In de pilots onderzoeken we daarom een werkwijze, die aan beide eisen voldoet: minder administratieve lasten voor cliënt èn voor de betrokken organisaties. Ook de andere onderdelen van het programma (indicatiedossier en regelhulp.nl) zijn er op gericht de administratieve lasten voor burgers te verminderen zonder dat de administratieve lasten voor de betrokken organisaties te vergroten.

12 12 Vragen en opmerkingen van de PVV-fractie 30. Is de staatssecretaris bereid de mogelijkheid te onderzoeken om alle aanvraagformulieren van de verschillende zbo s samen te voegen tot één aanvraagformulier met bijvoorbeeld een algemeen deel (ziekte/ handicap/ beperking) en verschillende delen voor de specifieke (zorg)vraag per zbo? 30. Een eerste stap in de richting van het bundelen van alle aanvraagformulieren is nu gezet met de aanvraagmodule in Op basis van de ervaring die we daarmee opdoen, onderzoeken we of we andere voorzieningen ook aanvraagbaar kunnen maken via Afbakening zit in de doelgroep: we willen op den duur alle regelingen die er zijn voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen aanvraagbaar maken via Is de staatssecretaris bereid te onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is om alle zbo s die in deze brief besproken zijn met één computersysteem te laten werken zodat uitwisseling van gegevens op een simpele manier mogelijk is, indien de cliënt hiervoor toestemming geeft? 31. In een van de deelprojecten binnen het programma wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om op eenvoudige manier digitaal gegevens tussen ZBO s en gemeentes uit te wisselen, het zogenaamde Indicatiedossier. Daarbij gaat het meer om het aansluiten van de verschillende systemen op elkaar, dan om het bouwen van één computersysteem. De aspecten die daarbij in ogenschouw moeten worden genomen zijn van juridische, organisatorische, financiële en technische aard. In mijn brief van mei 2008 zal ik nader ingaan op het concept van dit indicatiedossier en hoe ik dit de komende jaren met mijn collega van SZW wil realiseren. De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw. dr. J. Bussemaker

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DLZ/ZI-U okt. 07

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DLZ/ZI-U okt. 07 Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag 12 okt. 07 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Pilots indicatiestelling

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 7 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 7 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Vereniging Gehandicapten Nederland T.a.v. de heer drs. H.G. Ouwerkerk Postbus 413 3500 AK UTRECHT. Indicatiestelling licht verstandelijk gehandicapten

Vereniging Gehandicapten Nederland T.a.v. de heer drs. H.G. Ouwerkerk Postbus 413 3500 AK UTRECHT. Indicatiestelling licht verstandelijk gehandicapten Vereniging Gehandicapten Nederland T.a.v. de heer drs. H.G. Ouwerkerk Postbus 413 3500 AK UTRECHT Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag H.J.F.M. Coppens 070 3405235 Onderwerp Bijlage(n)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juni 2019 Betreft Maatwerk in de Wlz-zorg thuis

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juni 2019 Betreft Maatwerk in de Wlz-zorg thuis > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 april 2012 Betreft Zesde voortgangsrapportage Wtcg

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 april 2012 Betreft Zesde voortgangsrapportage Wtcg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

In Doetinchem en Leeuwarden

In Doetinchem en Leeuwarden In Doetinchem en Leeuwarden Project Gezamenlijke Beoordeling voor zorg, werk en welzijn Chronisch zieken en gehandicapten moeten voor het aanvragen van uitkeringen of voorzieningen steeds dezelfde of soortgelijke

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG. Advisering Besluit langdurige zorg.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG. Advisering Besluit langdurige zorg. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over de aanpak van pgb-fraude (persoonsgebonden budget) (2013Z07932).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over de aanpak van pgb-fraude (persoonsgebonden budget) (2013Z07932). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 22 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 22 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 1 september 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 1 september 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over de inkomensachteruitgang van remigranten (2050609700).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over de inkomensachteruitgang van remigranten (2050609700). Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DBO-K-U-2669635

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over overgangsproblemen tussen zorgdomeinen (2015Z19261).

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over overgangsproblemen tussen zorgdomeinen (2015Z19261). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 7 november 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 7 november 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Kamervragen 19 februari 2008

Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Kamervragen 19 februari 2008 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 0018 00 EA Den Haag Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Kamervragen 19 februari 008 Hierbij

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 mei 2018 Betreft Oplossingen voor de zorgval > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 33 327 Wijziging van verschillende wetten in verband met de vereenvoudiging van de uitvoering van deze wetten door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 27 maart 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 27 maart 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

10 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren

10 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren 0 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren Dit is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directie Postbus 0011 00 ea Den Haag www.rijksoverheid.nl Maand 0 B-0000 0 tips

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 30 november 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 30 november 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Regie in maatwerk. Ontwikkelingen in de toepassing van de ICF. 26 maart 2010 9 e nationale congres indicatiestelling Julius Centrum UMC

Regie in maatwerk. Ontwikkelingen in de toepassing van de ICF. 26 maart 2010 9 e nationale congres indicatiestelling Julius Centrum UMC Regie in maatwerk Ontwikkelingen in de toepassing van de ICF 26 maart 2010 9 e nationale congres indicatiestelling Julius Centrum UMC Quirijn van Woerdekom Copyright 2009 Wat is de algemeen gedeelde visie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Datum 26 juni 2017 Betreft Advies Overige zorg voor cliënten met ADL assistentie en een zeer zware zorgvraag

Datum 26 juni 2017 Betreft Advies Overige zorg voor cliënten met ADL assistentie en een zeer zware zorgvraag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Bijlage(n) Samenvatting

Bezoekadres Kenmerk Bijlage(n) Samenvatting > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 20 december 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 20 december 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 december 2009 Betreft ziekenhuisverplaatste zorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 december 2009 Betreft ziekenhuisverplaatste zorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de gevolgen van extramuralisering voor zorgaanbieders (2013Z05339).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over de gevolgen van extramuralisering voor zorgaanbieders (2013Z05339). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 12 juli 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 12 juli 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Themadirectie Jeugd, Onderwijs en Zorg IPC 2450 Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

Zintuiglijk gehandicapten en ouderen van 80 jaar en ouder geen indicatie meer nodig van CIZ

Zintuiglijk gehandicapten en ouderen van 80 jaar en ouder geen indicatie meer nodig van CIZ Regelingen en voorzieningen CODE 1.4.3.437 Zintuiglijk gehandicapten en ouderen van 80 jaar en ouder geen indicatie meer nodig van CIZ bronnen Rijksoverheid, Nieuwsbericht van het Ministerie van VWS: Indicatiebesluit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78 34 www.rijksoverheid.nl Kenmerk 1270414-171238-DMO

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 2 februari 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 2 februari 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Karabulut (SP) over het benutten van inkomensvoorzieningen.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Karabulut (SP) over het benutten van inkomensvoorzieningen. > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T 070 333

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19108 10 juli 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 juli 2015, nr. PO/SenO/747922,

Nadere informatie

1. Inleiding Met deze brief kom ik tegemoet aan de toezeggingen die ik uw Kamer in een eerder stadium heb gedaan:

1. Inleiding Met deze brief kom ik tegemoet aan de toezeggingen die ik uw Kamer in een eerder stadium heb gedaan: De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag 31 oktober 2008 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Cumulatieve inkomenseffecten

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 16 juini 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 16 juini 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 24 oktober 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 24 oktober 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 27 oktober 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 27 oktober 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DBO-CB-U-2334641 21 november 2002

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DBO-CB-U-2334641 21 november 2002 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DBO-CB-U-2334641 21 november 2002 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 4 maart 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 4 maart 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

CIZ vernieuwt indicatieproces: sneller en makkelijker Programma 2009-2012

CIZ vernieuwt indicatieproces: sneller en makkelijker Programma 2009-2012 CIZ vernieuwt indicatieproces: sneller en makkelijker Programma 2009-2012 1 Politieke uitgangspunten Bouwen aan Vertrouwen ( brief VWS, 5 november 2009) Indicatiestelling AWBZ: onafhankelijk, objectief

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 december 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 december 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Datum 29 januari 2013 Betreft Kamervragen mevr. Leijten (SP) - gevolgen vermogensinkomensbijtelling

Datum 29 januari 2013 Betreft Kamervragen mevr. Leijten (SP) - gevolgen vermogensinkomensbijtelling > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

I) Functiegerichte aanspraak. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

I) Functiegerichte aanspraak. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl k Bijlage(n)

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

5 juni 2008 DLZ/ZI-U februari POU/ J. Knollema (020)

5 juni 2008 DLZ/ZI-U februari POU/ J. Knollema (020) De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Uw brief van Uw kenmerk Datum 5 juni 2008 DLZ/ZI-U-2854526 26 februari 2009 Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 26 mei 2015 Betreft Kamervragen. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 26 mei 2015 Betreft Kamervragen. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 26 september 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 26 september 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 13 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 31 015 Kindermishandeling Nr. 82 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum 31 januari 2017 Betreft Uiterlijke termijnen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 6 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 6 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DLZ/ZI-U-2891516 4 nov. 08

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DLZ/ZI-U-2891516 4 nov. 08 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag 4 nov. 08 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief toezeggingen algemeen overleg

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 1 December 2008 Betreft Doorlooptijden indicatie-aanvragen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 1 December 2008 Betreft Doorlooptijden indicatie-aanvragen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 mei 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 mei 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag CZ-CB-U-2774940 17 juli 2007

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag CZ-CB-U-2774940 17 juli 2007 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag 17 juli 2007 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Schriftelijke vragenronde

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2008 2009 31 317 Wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet werk en bijstand in verband met het verstrekken van een uitkering aan mantelzorgers

Nadere informatie

Stand van zaken eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen

Stand van zaken eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 29 september 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 29 september 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

SMO. Nieuwsbrief. Extra nieuws! Voor zorg en welzijn Molukse Ouderen. Landelijke Stuurgroep Molukse Ouderen. >> Januari 2016 Nr.

SMO. Nieuwsbrief. Extra nieuws! Voor zorg en welzijn Molukse Ouderen. Landelijke Stuurgroep Molukse Ouderen. >> Januari 2016 Nr. Landelijke Stuurgroep Nieuwsbrief Molukse Ouderen Voor zorg en welzijn Molukse Ouderen Landelijke Stuurgroep Molukse Ouderen Uitkeringsregeling Backpay Extra nieuws! Aan het einde van het vorige jaar is

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 22 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 22 december 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 30 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 30 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Dik-Faber (CU) over jong ouderschap (2017Z00272).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Dik-Faber (CU) over jong ouderschap (2017Z00272). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A. overleg 30300 XV

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A. overleg 30300 XV De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA 's-gravenhage 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

2513AA22XA 2016Z22998/2016D De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA 2016Z22998/2016D De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 maart 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 maart 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Siderius (SP) over de huishoudelijke hulp toelage (2015Z01571).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Siderius (SP) over de huishoudelijke hulp toelage (2015Z01571). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 20 maart 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 20 maart 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 27 859 Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) Nr. 117 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 14 november

Nadere informatie

Datum 8 april 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het gedogen van het aanbieden van online kansspelen gericht op de Nederlandse markt

Datum 8 april 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het gedogen van het aanbieden van online kansspelen gericht op de Nederlandse markt 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 1 juni 2018 Betreft Vormgeving abonnementstarief

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 1 juni 2018 Betreft Vormgeving abonnementstarief > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

b. In het eerste lid, onderdeel l, wordt bij besluit als bedoeld in artikel 21 vervangen door: bij besluit als bedoeld in artikel 20.

b. In het eerste lid, onderdeel l, wordt bij besluit als bedoeld in artikel 21 vervangen door: bij besluit als bedoeld in artikel 20. 28 447 Regeling met betrekking tot tegemoetkomingen in de kosten van kinderopvang en waarborging van de kwaliteit van kinderopvang (Wet basisvoorziening kinderopvang) Vierde nota van wijziging Het voorstel

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bruins Slot (CDA) over omzetplafonds in de zorg (2014Z22725).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bruins Slot (CDA) over omzetplafonds in de zorg (2014Z22725). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Bijlage(n): Antwoorden op vragen van de vaste kamercommissie SZW

Bijlage(n): Antwoorden op vragen van de vaste kamercommissie SZW Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA S-GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 4 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 26 631 Modernisering AWBZ 30 597 Toekomst AWBZ Nr. 268 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 516 Besluit van 24 oktober 2011, houdende wijziging van het Zorgindicatiebesluit in verband met beperking van de werkzaamheden door het CIZ 0

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 10 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 10 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie