De voordelen van een vroegtijdige interdisciplinaire aanpak. door: Aaldert de Vrieze

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De voordelen van een vroegtijdige interdisciplinaire aanpak. door: Aaldert de Vrieze"

Transcriptie

1 De voordelen van een vroegtijdige interdisciplinaire aanpak door: Aaldert de Vrieze

2 De gebiedsontwikkeling wereld is veranderd! óf wilden wij hierin teveel sturen?

3 De basis van het leven: Gezondheid Voeding Veiligheid Geborgenheid en gezelligheid

4 Gezonde leefomgeving essentieel: atmosfeer / luchtkwaliteit / geluid; water / drinkwater / kwaliteit / veiligheid; bodem / voeding / leven / werken; natuur / flora / fauna.

5 Kansen! Ontwikkelen vanuit behoefte niet Uitsluitend economisch gedreven

6 Organische groei Ontwikkelingen groeien; Behoeftes ontstaan; Kunnen oogsten blijft de basis: - Vroeger: de jacht / land bewerken; - Tegenwoordig: de kost kunnen verdienen.

7 Diversiteit aan menselijke behoeften Men wil: - gaan shoppen waar het gezellig is; - wonen waar men zich prettig voelt; - het werk goed bereikbaar houden; - mobiel kunnen zijn; - kunnen ontspannen en geborgen voelen; - recreëren in de natuur; - kunnen uitgaan, sporten en hobby's uitoefenen!

8 Behoeften wisselen door: Omgevingsinvloeden; Werkomstandigheden; Interesses; Financiële omstandigheden; Fysieke omstandigheden; Krimp; Technische ontwikkelingen.

9 De wereld verandert snel! Basisbehoeften blijven! Zorg voor onze leef- en werkomgeving is essentieel en wordt steeds belangrijker Afstanden worden betrekkelijker, invloedsgebieden groter!

10 Taken van overheden (1): regisseren op hoofdlijnen faciliteren sturen op behoeften samenwerken hervormen

11 Taken van overheden (2): Integraal ontwikkelen: Belanghebbenden en stakeholders (privaat en publiek) Zoeken naar win win mogelijkheden Werk met werk maken Financiering optimalisaties Interdisciplinaire aanpak

12 Interdisciplinaire aanpak Het samenbrengen van verschillende vakgebieden

13 Bij planvorming gesneden koek?

14 In praktijk: DENKEN <> DOEN Hoe kon het zo mis gaan bij bijvoorbeeld: De Noord-Zuidlijn; Vliegveld Berlijn; Aanbesteding HSL projecten?

15 Voorbeeld: Noord-Zuidlijn De Noord-Zuidlijn is te theoretisch en academisch benaderd: Wij gaan het anders doen. Veel onderzoek en kosten, maar geen ruimte voor praktische kennis en ervaring. Uiteindelijk veel te laag budget met een totaal mislukte aanbesteding; door juristen en contractspecialisten recht gebreid en doorgezet!

16 Voorbeeld: luchthaven Berlijn Teveel gefocust op het uiterlijk van het project; het moet het mooiste en meest efficiënte vliegveld worden! Vergeten de impact voor de omgeving bij de planvorming te onderzoeken; met dientengevolge enorme kosten en grote frustraties!

17 Voorbeeld: HSL-projecten In 1 keer uitbesteden van grote brokken; leidde niet tot marktwerking en daarmee economisch voordelige aanbestedingen. Waarschuwingen uit de markt zijn genegeerd; men zette door met alle gevolgen van dien. Eén aanbesteding verliep goed. De marktpartij was eigenwijs en kundig; opdrachtgever had lef en dacht mee!

18 Kleine voorbeelden: Prachtig tunneltje in de N33 bleek na aanbesteding niet uitvoerbaar; bekisting zou een kunstwerk op zich worden. Maar waarheen met de wapening? Prachtige houten bruggen; theoretisch machinaal uitvoerbaar en daarmee betaalbaar. In de praktijk alleen uitvoerbaar met veel traditioneel vakmanschap en daardoor hoge kosten.

19 Flora en Fauna voorbeelden: De Heikikker De Modderkruiper De Woelmuis De Waterweegbree De Zwarte specht Flora en Fauna hebben vaak impact op projecten; dit kost opdrachtgever (de gemeenschap) veel geld en teleurstelling.

20 Actuele onderwerpen Geluid; Fijnstof; Water ( ruimte voor water, waterkwaliteit); Veiligheid; Milieu. en vaak kosten ze geld!

21 Dit is te voorkomen! (1) Elkaar vroegtijdig erbij betrekken en naar elkaar luisteren lost al heel veel op. Zorg dat je de juiste personen aan tafel krijgt. Arrogantie is de grootste valkuil! Wij weten het allemaal wel. Interdisciplinair werken betekent ook elkaars inbreng respecteren.

22 Dit is te voorkomen! (2) Met alleen maar blokkades opwerpen kom je er niet! Wet en regelgeving moet niet leiden tot verstikking. Theorie en praktijk moeten en kunnen elkaar versterken. Zorg ervoor dat ontwerpen en rekenen altijd op elkaar afgestemd zijn! Geef opdrachtgevers de ruimte.

23 Geef opdrachtgevers de ruimte Aanbestedingregels moeten gedurende initiatief en voorontwerpfase niet knellend zijn; Onderzoeken met duidelijk te omschrijven producten zijn aan te besteden. Zorg dat de projectorganisatie de regie heeft en kan houden. om een goed projectteam te bouwen!

24 Maakbaarheid van een ontwerp! Technisch is heel veel mogelijk; echter financieel ligt dit meestal anders

25 Theorie en praktijk zijn weerbarstig! Op het plaatje lijkt het zo mooi! Het lijkt betrekkelijk eenvoudig! Is het uitvoerbaar binnen het budget? Wat is het belang? Functionaliteit en / of beeldbepalend. Wat hebben we er voor over! De valkuil van verleiding

26 Valkuil van verleiding De menselijke factor blijft bepalend; Hoe mooier de plaatjes des te groter de verleiding; Met moderne technieken wordt de verleiding steeds groter; Nut en noodzaak worden secondair en komen onbewust op de achtergrond; Het mooie plaatje blijft hangen.

27 Is uitstraling belangrijk? Absoluut een must, maar voor elke prijs? Niet altijd en niet overal; Goede afwegingen maken.

28 Vooraf budgetten vast stellen Stel kostprijs voor een functioneel ontwerp vast; Stel vervolgens vast waarom en hoeveel je aan uitstraling extra wilt c.q. kunt besteden.

29 Ontwerpen en rekenen Zorg er voor dat ontwerpen en rekenen parallel lopen; Laat het rekenen niet aan de ontwerper over (een slager die zijn eigen vlees keurt).

30 Theorie en praktijk zijn weerbarstig! De praktische oplossing!

31 Stellingen De gebiedsontwikkeling wereld is veranderd! Of wilden wij hierin teveel sturen? Aanbestedingsregels zijn voor de opdrachtgever te knellend om een goed projectteam te formeren.

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding Gemeentelijke regisseurs Regisseren en de kunst van de verleiding Van traditioneel management naar modern regisseren De gemeente heeft de regie dat gebeurt niet zomaar, en ook niet van de ene op de andere

Nadere informatie

Aanleg en onderhoud in de rimboe

Aanleg en onderhoud in de rimboe Aanleg en onderhoud in de rimboe Veranderende rollen Seth van der Wielen KYBYS 26 november 2015 Agenda Over de veranderende rollen: > Afwegingen > Groene velden heerlijk vertrouwd > De verandering > De

Nadere informatie

RO & Milieu. Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Tjeerd vd Meulen Jos Dolstra

RO & Milieu. Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Tjeerd vd Meulen Jos Dolstra RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Tjeerd vd Meulen Jos Dolstra Even kennismaken De relatie milieu en RO verandert niet door de Omgevingswet! Milieu en RO nu Milieu (art. 1 Wm) Goede

Nadere informatie

Startbijeenkomst. Herinrichting Het engelse werk Dwarsakkers en Royenstein

Startbijeenkomst. Herinrichting Het engelse werk Dwarsakkers en Royenstein Startbijeenkomst Herinrichting Het engelse werk Dwarsakkers en Royenstein Programma 19:30 19:35 20:00 20:10 21:00 21:15 Opening en welkom Bert Koning (projectleider) Aanleiding tot het project Projectopzet

Nadere informatie

Ruimte voor bewegen in Nederland

Ruimte voor bewegen in Nederland Ruimte voor bewegen in Nederland Jeroen Hoyng Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen 19-maart 2014 Jabbeke NISB brengt kennis in beweging Verzamelen verrijken valideren verspreiden Bekijk het filmpje

Nadere informatie

De grensoverschrijdende regio Plannen zonder grenzen. Symposium Geo Promotion

De grensoverschrijdende regio Plannen zonder grenzen. Symposium Geo Promotion De grensoverschrijdende regio Plannen zonder grenzen Symposium Geo Promotion Workshop Plannen zonder grenzen Arjan Brink Hans van Loon De maatschappelijke vraag bepaalt de ruimtelijke inrichting Vroeger..

Nadere informatie

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde Zwembaden met meerwaarde Inleiding Onze visie op maatschappelijk vastgoed: een integrale benadering van investeren en exploiteren Synarchis benadert maatschappelijke voorzieningen integraal als het gaat

Nadere informatie

Jeroen Groenewoud. Het rolmodellenproject

Jeroen Groenewoud. Het rolmodellenproject Jeroen Groenewoud Het rolmodellenproject Inhoud presentatie Aanleiding project Theoretische achtergrond Inhoud rolmodellenproject Ervaringen en uitkomsten onderzoek Werving rolmodellen en randvoorwaarden

Nadere informatie

Workshop Gesprek in de laatste levensfase

Workshop Gesprek in de laatste levensfase Workshop Gesprek in de laatste levensfase Gesprekken in de laatste levensfase Als ik doodga hoop ik dat je erbij bent dat ik je aankijk dat je mij aankijkt dat ik je hand nog voelen kan. Dan zal ik rustig

Nadere informatie

INTEGRAAL PROJECTMANAGEMENT BIJ RIJKSWATERSTAAT

INTEGRAAL PROJECTMANAGEMENT BIJ RIJKSWATERSTAAT INTEGRAAL PROJECTMANAGEMENT BIJ RIJKSWATERSTAAT Integraal Projectmanagement bij Rijkswaterstaat Beknopte leaflet voor externen Versie: februari 2012 Voor meer informatie: Freek Wermer specialist projectmanagement

Nadere informatie

Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013

Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013 Building Information Modeling Informatie in een digitaal prototype van het ontwerp kostenmanagement bbn adviseurs juni 2013 bron: Ector Hoogstad Architecten BIM BIM is een term die in het vakgebied bouw

Nadere informatie

Greet Seinen is vandaag vanuit de gemeente Groningen de onafhankelijke voorzitter.

Greet Seinen is vandaag vanuit de gemeente Groningen de onafhankelijke voorzitter. Verslag van marktverkenning alliantie WMO 24 september 2018 Uitgenodigd: belanghebbende marktpartijen Datum: 24 september 2018 Namens de gemeente: Herwil van Gelder, Ynze Haitsma, Monique Coenen, Johan

Nadere informatie

Stakeholdermanagement

Stakeholdermanagement Stakeholdermanagement ONTDEK DE KRACHT VAN DE VOICE OF THE STAKEHOLDERS Van strategie naar implementatie in 4 stappen. 2019 leansixsigmatools.nl versie 6.00 Stakeholdermanagement Van strategie naar implementatie

Nadere informatie

tips voor zorgverleners 1. geef speciale aandacht aan oudere kinderen in het kinderziekenhuis tips voor jongeren

tips voor zorgverleners 1. geef speciale aandacht aan oudere kinderen in het kinderziekenhuis tips voor jongeren tips en verbeterpunten tips en verbeterpunten tips e Uit het onderzoek Op Eigen Benen Verder zijn een aantal duidelijke aanbevelingen naar voren gekomen. De meeste kunnen vertaald worden naar verbeterpunten

Nadere informatie

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden.

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden. 10 vaardigheden 3 Netwerken 7 Presenteren 1 Argumenteren 10 Verbinden Beïnvloeden 4 Onderhandelen Onderzoeken Oplossingen zoeken voor partijen wil betrekken bij het dat u over de juiste capaciteiten beschikt

Nadere informatie

Partners in Public Business

Partners in Public Business Partners in Public Business Richard van Breukelen CFO Rijkswaterstaat 12 juni 2008 Wat doet Rijkswaterstaat? Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van Verkeer en Waterstaat en werkt aan: - Vlot

Nadere informatie

Gebiedswaarden en Identiteit aan. de basis van de Omgevinsgwet

Gebiedswaarden en Identiteit aan. de basis van de Omgevinsgwet Gebiedswaarden en Identiteit aan de basis van de Omgevinsgwet 1 De Omgevingswet en Moeiteloos een Mooi Nederland Moeiteloos een mooi Nederland kunnen blijven creëren Onze droom? Moeiteloos een mooi Nederland

Nadere informatie

Verbinden gezondheid & ruimte

Verbinden gezondheid & ruimte Verbinden gezondheid & ruimte Annette Duivenvoorden Projectleider Platform31 Opbouw - Stellingen - Thema gezondheid & ruimte - Inventaris- en boodschappenlijst - Drie strategieën: gezondheid een plek in

Nadere informatie

Omgevingsmanagement: bevlogen verhalen uit de praktijk

Omgevingsmanagement: bevlogen verhalen uit de praktijk Omgevingsmanagement: bevlogen verhalen uit de praktijk Tik de term omgevingsmanagement in op google en allerlei termen vliegen je om de oren: draagvlak creëren, randvoorwaarden scheppen, besluitvorming

Nadere informatie

Dus: slim zijn! Aanbesteding Brummen: wie, wat, waarom en hoe. Gemeente Brummen: relatief klein maar professioneel. Oude huisvesting voldeed niet meer

Dus: slim zijn! Aanbesteding Brummen: wie, wat, waarom en hoe. Gemeente Brummen: relatief klein maar professioneel. Oude huisvesting voldeed niet meer Gemeente Brummen: relatief klein maar professioneel Oude huisvesting voldeed niet meer Politiek gevoelig Beperkt budget Dus: slim zijn! Ambitie: Hoogst haalbare duurzaamheid binnen de financiële kaders

Nadere informatie

Herbestemming in het onderwijs

Herbestemming in het onderwijs Herbestemming in het onderwijs Aanzet tot profielen voor herbestemmingsprofessionals e s- f een sch 'Logo omgeving derden' op witte achtergrond 'Logo omgeving derden' op gekleurde of fotografisch achtergrond

Nadere informatie

Korte terugblik op de informatieve raadsbijeenkomst Omgevingswet van 2 maart 2017

Korte terugblik op de informatieve raadsbijeenkomst Omgevingswet van 2 maart 2017 Korte terugblik op de informatieve raadsbijeenkomst Omgevingswet van 2 maart 2017 WAAROM DEZE AVOND? Na ruim 50 jaar Wro (Wet ruimtelijke ordening) lopen we steeds meer vast. Er is te weinig ruimte voor

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied.

Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied. Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied. Naar een uitgebalanceerd Omgevingsplan voor het Buitengebied in Nederweert meebewegend met wat er buiten gebeurt. Inhoudsopgave 1 Waarom

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

PIANOo-Congres 2009 Sessie: gebiedsontwikkeling na Auroux en ICER

PIANOo-Congres 2009 Sessie: gebiedsontwikkeling na Auroux en ICER PIANOo-Congres 2009 Sessie: gebiedsontwikkeling na Auroux en ICER Bert Wolting en Roger Kersten AKRO CONSULT Akro Consult is een onafhankelijk adviesbureau dat zich sinds de oprichting in 1986 vooral richt

Nadere informatie

Wat kost een nieuwe verwarmingsinstallatie?

Wat kost een nieuwe verwarmingsinstallatie? Presentatie op KERKENBEURS NEDERLAND Wat kost een nieuwe verwarmingsinstallatie? Arie van Middelkoop Uit onze ervaringen (1) Er is een idee, wens of noodzaak om de kerk aan te passen. Er volgt een summier

Nadere informatie

Visie Beheer Openbare Ruimte

Visie Beheer Openbare Ruimte Visie Beheer Openbare Ruimte De openbare ruimte bestaat uit de ondergrondse en bovengrondse voorzieningen die in beheer zijn de gemeenten en bestaat uit riolering, plantsoenen, bomen, wegen, straten, pleinen,

Nadere informatie

Gedragsbeïnvloeding in de praktijk

Gedragsbeïnvloeding in de praktijk Gedragsbeïnvloeding in de praktijk Rob Soeters, projectleider Twente Mobiel 4 november 2015 Onderwerpen Doel Webinar Persoonlijke inspiratie en motivatie Praktijkvoorbeelden Do s and don ts Persoonlijke

Nadere informatie

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief;

een toetsende rol. Het nee tenzij denken wordt vervangen door het ja mits perspectief; Omgevingswet: wat verandert er voor gemeenten? Met de invoering van de omgevingswet veranderen er veel zaken voor gemeenten. Het doel van de omgevingswet is om de verschillende verordeningen en versnipperde

Nadere informatie

Tegen tenzij : de argumenten?

Tegen tenzij : de argumenten? turbines Windmolens in de Haarlemmermeer: voor of tegen? Tegen tenzij : de argumenten? Bijeenkomst Dorpsraad Nieuw-Vennep Nieuw-Vennep Rob Rietveld NLVOW NLVOW presentatie Windmolens in de Haarlemmermeer:

Nadere informatie

Leefomgeving in de lift

Leefomgeving in de lift Leefomgeving in de lift Annette Duivenvoorden en Maarten Hoorn, Platform31 21 juni 2017 Opbouw workshop: 14.15 15.45 uur 14.15 uur Inloop 14.20 uur Inleiding opbouw leerkring gezondheid & ruimte: agenderen

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

PLANKSTAAL

PLANKSTAAL PLANKSTAAL www.plankstaal.com Plankstaal vindt dat iedereen recht heeft op een eigen plek in onze maatschappij. Daarom maakt Plankstaal samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meubels die

Nadere informatie

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam Samen bouwen aan het huis van de democratie in Bloemendaal Verslag werkatelier over participatie en samenspel tussen samenleving en gemeentebestuur op 4 juni 2015 van 20:00 tot 23:00 uur in het Dorpshuis

Nadere informatie

Wonen & Voorzieningen

Wonen & Voorzieningen Definitief Projectplan 31 mei 2011 Wonen & Voorzieningen 28 april 2011, Marijke Bosch Veghel blad 2 Project Bestuurlijk opdrachtgever Opdrachtnemer Opdrachtgever As50 Wonen & Voorzieningen Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

Contractering bij infra-projecten

Contractering bij infra-projecten Contractering bij infra-projecten Mooie voornemens en waarom het toch vaak misgaat Industrieel Management & Advies Roadmap Het contracteringsproces Organisatiemodellen/Contractmodellen 3 contractmodellen

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

Wat leuk dat je er bij was! Lezing Vergroot je invloed, versterk je overtuigingskracht/

Wat leuk dat je er bij was! Lezing Vergroot je invloed, versterk je overtuigingskracht/ Wat leuk dat je er bij was! Lezing Vergroot je invloed, versterk je overtuigingskracht/ Lezing voor PION, 23 november 2016 Annett Keizer CommunicatieCoach / Trainer www.keizerco.nl Overtuigen Verleiden

Nadere informatie

Lesmodule 4 fasen van. dementie. VOORBEELD LESMODULE: 4 fasen van dementie

Lesmodule 4 fasen van. dementie. VOORBEELD LESMODULE: 4 fasen van dementie Lesmodule 4 fasen van dementie Inhoudsopgave: 1. Wat is dementie? blz. 3 2. Twee basisprincipes over de werking van de hersenen blz. 4 3. Omschrijving van de vier fasen van ikbeleving bij dementie blz.

Nadere informatie

Gezonde leefomgeving Opgaven en kansen

Gezonde leefomgeving Opgaven en kansen Gezonde leefomgeving Opgaven en kansen Hier komt tekst PCL Themabijeenkomst Gezonde leefomgeving in Hier Stad en komt Dorp ook tekst dr. Miriam Weber Uitdagingen en opgaven Steden groeien Utrecht +18%

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 En hoe de puzzelstukjes Of hoe de puzzelstukjes precies in elkaar precies passen in elkaar passen Onze Visie Wie we willen zijn in 2012 1 1 Als marktleider in het

Nadere informatie

WELKOM. Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde. B L O S S O M c o n s u l t a n c y D e s i g n & B u i l d

WELKOM. Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde. B L O S S O M c o n s u l t a n c y D e s i g n & B u i l d Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde WELKOM Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde Maartje van den Berg Royal Haskoning Blossom consultancy Design & Build Haalbaarheid,

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

10 Tips voor Beginners. De Beginnende. Aqauriaspecialist. Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt. Aquariaspecialist.

10 Tips voor Beginners. De Beginnende. Aqauriaspecialist. Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt. Aquariaspecialist. 10 Tips voor Beginners De Beginnende Aqauriaspecialist Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt Aquariaspecialist.nl Gratis ebook TABLE OF CONTENTS Inhoud Introductie Tip 1 Tip 2

Nadere informatie

Een sterke vereniging? Investeer in het opleiden van kader! Verenigingscongres NTTB 19 maart Rolf van den Eerenbeemt / Ralf Kosters

Een sterke vereniging? Investeer in het opleiden van kader! Verenigingscongres NTTB 19 maart Rolf van den Eerenbeemt / Ralf Kosters Een sterke vereniging? Investeer in het opleiden van kader! Verenigingscongres NTTB 19 maart Rolf van den Eerenbeemt / Ralf Kosters Stelling I: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! 1. Ja! 2. Ja.maar.

Nadere informatie

TUIN INSPIRATIE. De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe

TUIN INSPIRATIE. De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe TUIN INSPIRATIE De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe Inhouds opgave, aparte pdf Melle Wierper, GROENPARTNERS Melle Wierper is eigenaar van Groenpartners

Nadere informatie

Inleiding 7. 1 Een nieuwe praktijk: van regeltoepassing naar casusbeslissingen 11

Inleiding 7. 1 Een nieuwe praktijk: van regeltoepassing naar casusbeslissingen 11 Inhoudsopgave Inleiding 7 1 Een nieuwe praktijk: van regeltoepassing naar casusbeslissingen 11 2 Een nieuwe theorie: van bureaucratie naar casusorganisatie 25 2.1 Het bureaucratische principe 25 2.2 Webers

Nadere informatie

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding

De 7 stappen van je participatieproces - handleiding De 7 stappen van je participatieproces - handleiding 1 1) Doelstellingen helder krijgen De eerste vraag die we moeten beantwoorden is niet Hoe gaan we dit doen? maar wel vragen zoals: - Waarom doen we

Nadere informatie

Ruimte. voor. organische. stedelijke ontwikkeling. Schakeldag Jeroen Niemans Programmamanager Ruimte Platform31

Ruimte. voor. organische. stedelijke ontwikkeling. Schakeldag Jeroen Niemans Programmamanager Ruimte Platform31 Ruimte voor organische stedelijke ontwikkeling Schakeldag 2014 Jeroen Niemans Programmamanager Ruimte Platform31 Route van vandaag: van denken naar (zelf)doen Denken: de veranderende wereld 2012-2014 Doen:

Nadere informatie

Diversiteit stimuleert innovatie en wendbaarheid

Diversiteit stimuleert innovatie en wendbaarheid Diversiteit stimuleert innovatie en wendbaarheid MIJNTJE LCKERATH HOOGLERAAR CORPORATE GOVERNANCE TILBURG UNIVERSITY Ik ben ervan overtuigd dat je als bedrijf alleen kunt overleven als je waarde weet te

Nadere informatie

Handvatten voor het Omgevingsplan. VBWTN Congres Project Handvatten Omgevingsplan

Handvatten voor het Omgevingsplan. VBWTN Congres Project Handvatten Omgevingsplan Handvatten voor het Omgevingsplan VBWTN Congres 12-10-2017 Project Handvatten Omgevingsplan Programma Inleiding Het project Handvatten omgevingsplan Wat is het omgevingsplan? Verschillen omgevingsplan

Nadere informatie

Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek

Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Inhoud: Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe categorieën en vragen in de SCOL Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord slopen op turnkey basis. Verantwoord, veilig en vooral vriendelijk

Maatschappelijk verantwoord slopen op turnkey basis. Verantwoord, veilig en vooral vriendelijk Maatschappelijk verantwoord slopen op turnkey basis Verantwoord, veilig en vooral vriendelijk Slopen is tegenwoordig best complex. Dat komt omdat er steeds meer eisen worden gesteld aan bouwen en slopen.

Nadere informatie

Veilig, Verantwoordelijll, VVD!

Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Verkiezingsprogramma Waterschap Zuiderzeeland 2019-2023 Waterschap 2019-2023 Veilig, Verantwoordelijk, Doelmatig, VVD! De wereld om ons heen verandert, dus ook die van het

Nadere informatie

STATE OF THE ART HANGING SYSTEMS VOOR HET ONDERWIJS

STATE OF THE ART HANGING SYSTEMS VOOR HET ONDERWIJS STATE OF THE ART HANGING SYSTEMS VOOR HET ONDERWIJS WWW.ARTITEQ.COM ARTITEQ VOOR HET ONDERWIJS Uw school. Klassen vol kinderen. Levenslustig. Speels. Lekker bezig. En de resultaten? Fraaie versieringen

Nadere informatie

10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie 10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Vragen Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Karel Loeff directeur Heemschut Wat verwacht je van de omgevingsvisie? De gemeentelijke

Nadere informatie

Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016

Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016 Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016 Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB opent de bijeenkomst. Het personeel van de toekomst is een onderwerp dat haar na aan het

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Gezond stedelijk leven & geluid. Hier komt tekst NSG congres. Hier komt ook tekst Floor Borlée Gemeente Utrecht. Utrecht.

Gezond stedelijk leven & geluid. Hier komt tekst NSG congres. Hier komt ook tekst Floor Borlée Gemeente Utrecht. Utrecht. Gezond stedelijk leven & geluid Hier komt tekst NSG congres 20-02-2019 Hier komt ook tekst Floor Borlée Gemeente Utrecht Hoe werken we in Utrecht aan Gezond Stedelijk leven? Samenwerking tussen gezondheid

Nadere informatie

WORKSHOP KLANTREIZEN. Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet

WORKSHOP KLANTREIZEN. Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet WORKSHOP KLANTREIZEN Hoe de klant tot zijn recht komt in de werkprocessen Omgevingswet iks advies, ondersteuning en ontwerp september 2017 Voorstellen En wie bent u? Naam Rol Programma snelservice formule

Nadere informatie

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal Adviesgroep Informatievoorziening Omgevingswet Erna Roosendaal Inhoud De Omgevingswet Impact gemeenten Governance model Omgevingsplan versus bestemmingsplan Invoeringsondersteuning Eerste resultaten impactanalyse

Nadere informatie

Geen (potentiële) belangenverstrengeling

Geen (potentiële) belangenverstrengeling Disclosure belangen spreker Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

SLIMMER AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN PARKEREN. 12 mei 2016

SLIMMER AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN PARKEREN. 12 mei 2016 SLIMMER AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN PARKEREN 12 mei 2016 AANLEIDING Parkeren én de rol van de overheid is veranderd: Professioneler; van dozenschuiver naar partner Meer IT-gerelateerde spelers op parkeermarkt

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

De Omgevingswet biedt kansen voor beheer

De Omgevingswet biedt kansen voor beheer De Omgevingswet biedt kansen voor beheer Wie zijn wij? Ruud de Prez Peter de Visser Marco Dofferhoff Programmamanager Afdelingshoofd Stadsbeheer Senior Adviseur / Coördinator Omgevingswet Lansingerland

Nadere informatie

Flexibel werken en organiseren

Flexibel werken en organiseren Flexibel werken en organiseren Flexibel werken en organiseren Inhoud Inhoud Inleiding De kracht van flexibiliteit Differentiatie in ontwikkeling en doorstroom gebaseerd op organisatieverschillen Aspecten

Nadere informatie

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK 1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK Kinderen krijgen in de opvang volop kansen om zich te ontwikkelen. Ouders kunnen intussen werk zoeken of gaan werken,

Nadere informatie

MIJN DEUR .NL OMDAT SMAKEN VERSCHILLEN .NL. Less is more. De plek waar je, je thuis voelt. Eigenwijs. Kijk voor meer op MIJN DEUR

MIJN DEUR .NL OMDAT SMAKEN VERSCHILLEN .NL. Less is more. De plek waar je, je thuis voelt. Eigenwijs. Kijk voor meer op MIJN DEUR Kijk voor meer op.nl.nl OMDAT SMAKEN VERSCHILLEN Less is more De plek waar je, je thuis voelt Eigenwijs HUIS, SFEER, KIJK VOOR MEER OP:.NL MAAK HET VERSCHIL Welke woonstijl spreekt jou het meest aan?.nl

Nadere informatie

RCR en PCR, nu en straks: do s en don ts

RCR en PCR, nu en straks: do s en don ts RCR en PCR, nu en straks: do s en don ts Aaldert ten Veen, Stibbe en Harm Borgers, AT Osborne 12 juni 2015 Wie zijn wij? Harm Borgers Directeur AT Osborne Legal Practice areas Omgevingsrecht Strategievorming

Nadere informatie

Maartje van den Berg - Blossom consultancy D E S I G N & B U I L D. Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies

Maartje van den Berg - Blossom consultancy D E S I G N & B U I L D. Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies Aanbesteding Brummen: wie, wat, waarom en hoe Maartje van den Berg - Blossom consultancy D E S I G N & B U I L D Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies Ook architect: Blossom A R C H I T E C

Nadere informatie

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD)

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Impact organisatie De Omgevingswet komt er natuurlijk vooral voor onze burgers en de bedrijven. Zij hebben direct belang bij wat er in Weert gebeurt, op hun eigen terrein en n hun omgeving. Zij zijn de

Nadere informatie

Samenwerken om gebieden weer tot bloei te brengen

Samenwerken om gebieden weer tot bloei te brengen Samenwerken om gebieden weer tot bloei te brengen Versnipperd grondeigendom in gebiedstransformatie Ambitie: integrale gebiedsontwikkeling Eigendom en belangen zijn versnipperd Geen grootschalige actieve

Nadere informatie

Efficiënt onderhandelen

Efficiënt onderhandelen Efficiënt onderhandelen Bart van Reeken Wat is er belangrijk? En hoe krijg je dat? Het opbouwen van een relatie Waard creatie Mogelijkheid om bij te sturen Juridische waarborgen Goede prijs / marktconform

Nadere informatie

Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht.

Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht. Dankzij inspannende ontspanning vergroten wij je fysieke, mentale & emotionele belastbaarheid. Zet jezelf weer in je kracht. De batterij is leeg. Je bent volledig opgebrand. Zowel geestelijk als lichamelijk

Nadere informatie

Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen?

Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen? WAAROM IS ARCHITECTUUR BELANGRIJK? LEARN WITH THE BEST! Masterclasses voor de tolk tussen IT en de business Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen? 12 Juni 2018 Architectuur; weet jij hoe de lijntjes

Nadere informatie

Inholland. en dichtbij We zijn divers We maken kwaliteit samen Maart 2017 We bek

Inholland. en dichtbij We zijn divers We maken kwaliteit samen Maart 2017 We bek We durven te leren We handelen persoonlijk en dichtbij We divers We maken kwaliteit samen We bekennen kleur We du ven te leren We handelen persoonlijk en dichtbij We zijn div We maken kwaliteit samen We

Nadere informatie

De gezonde Zeeuwse leefomgeving Gezondheid, veiligheid en milieu in de omgevingswet

De gezonde Zeeuwse leefomgeving Gezondheid, veiligheid en milieu in de omgevingswet De gezonde Zeeuwse leefomgeving Gezondheid, veiligheid en milieu in de omgevingswet Roadshow omgevingswet Zeeland, 27-09-2017 Maartje Brouwer Milieugezondheidskundige, GGD Zeeland Maartje.brouwer@ggdzeeland.nl

Nadere informatie

BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s. A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst

BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s. A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst BIM Laatste BIM ontwikkelingen efficiency, kwaliteit en euro s A.M. Slockers Admea / Smits van Burgst Voorstellen Anton Slockers Directeur Admea / Smits van Burgst Admea is onderdeel van de Smits van Burgst

Nadere informatie

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan?

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan? HET PROJECTPLAN a) Wat is een projectplan? Vrijwel elk nieuw initiatief krijgt de vorm van een project. In het begin zijn het wellicht vooral uw visie, ideeën en enthousiasme die ervoor zorgen dat de start

Nadere informatie

De mens in balans met de natuur! Wat is duurzaamheid?

De mens in balans met de natuur! Wat is duurzaamheid? De mens in balans met de natuur! Een duurzame gebiedsontwikkeling helpt daarbij Voor een duurzame- en gezonde gebiedsontwikkeling Gezamenlijk komen tot het meetbaar verduurzamen en vergroenen van onze

Nadere informatie

VAB S Wat is het probleem? en Hoe lossen we het op?

VAB S Wat is het probleem? en Hoe lossen we het op? VAB S Wat is het probleem? en Hoe lossen we het op? VNG Seminar VAB 26 mei 2016 Carlie Geerdink en Marloes ter Haar Wat is het probleem? VAB met alle problemen Asbest Verloedering landschap Etc. (economische)

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Programma-governance Internationale waterambitie

Programma-governance Internationale waterambitie Programma-governance Internationale waterambitie 15 juni 2018 Wat is een programma? Langetermijn doelgerichtheid INSPANNINGEN visie JAAR 1 JAAR 2 JAAR N doelen Kortetermijn doelgerichtheid Voettekst: presentatietitel

Nadere informatie

Maar bestuursvrijwilligersdaalt. Redenen.

Maar bestuursvrijwilligersdaalt. Redenen. 1 2 Is vrijwilligers werk passé? Neen toch niet 1 op 5 Vlamingen regelmatig De laatste 15 jaar stabiel Tussen 25 en 45 jaar doen we minder vrijwilligerswerk 1/5 of 200000 vrijwilligers binnen organisaties

Nadere informatie

Regie van het lokaal sociaal beleid

Regie van het lokaal sociaal beleid Regie van het lokaal sociaal beleid Bram Verschuere Universiteit Gent Bram.Verschuere@Ugent.be @VerschuereBram - Beleidsopties Vlaamse regering - Een toekomstig kader? - Mogelijke modellen? - Aandachtspunten?

Nadere informatie

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving Op basis van het masterplan, zijn diverse concrete en samenhangende actiepunten geformuleerd. In dit deel, de uitvoeringsagenda, worden deze actiepunten weergegeven. Per actiepunt is aangegeven wat de

Nadere informatie

INFRATECH 2017 BAM INFRA. Verwonderen, verbinden, verdiepen

INFRATECH 2017 BAM INFRA. Verwonderen, verbinden, verdiepen INFRATECH 2017 BAM INFRA Verwonderen, verbinden, verdiepen Mentimeter 1. Waarom zit u bij deze sessie? 2. Wie zitten er in de zaal? Infratech 2017; kennissessie: verstedelijking & mobiliteit 2 Bouwlogistiek

Nadere informatie

klantgerichtheid... ... klanteninzicht... ... groepsdynamica... ... omgaan met diversiteit... ... stemgebruik... ... taalvaardigheid... ...

klantgerichtheid... ... klanteninzicht... ... groepsdynamica... ... omgaan met diversiteit... ... stemgebruik... ... taalvaardigheid... ... P1 VOORBEELD OBSERVATIE-INSTRUMENT GROEP klantgerichtheid klanteninzicht groepsdynamica omgaan met diversiteit PRESENTATIE stemgebruik taalvaardigheid non-verbaal communiceren professionele houding PERSOON

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Inleiding en planbeschrijving In Netersel is in de huidige situatie een speelterrein gelegen (zie figuur 1). Dat speelterrein is deels binnen het plangebied

Nadere informatie

WILDVELD KROON OP HET WERK ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ

WILDVELD KROON OP HET WERK ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ WILDVELD KROON OP HET WERK ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ KROON OP HET WERK Kim heeft samen met haar zus het cateringbedrijf van haar ouders overgenomen. Ze weet dat ze er hard tegenaan moet. Het familiebedrijf

Nadere informatie

zonnevelden: Hoe zorg je voor een goede ruimtelijke inpassing? Kennisfestival Lokale Energie Overijssel 7 februari 2019

zonnevelden: Hoe zorg je voor een goede ruimtelijke inpassing? Kennisfestival Lokale Energie Overijssel 7 februari 2019 zonnevelden: Hoe zorg je voor een goede ruimtelijke inpassing? Kennisfestival Lokale Energie Overijssel 7 februari 2019 Merel Enserink Programmaleider Verduurzaming met kwaliteit, landschapsarchitect

Nadere informatie

Archipel Lindehof. Uw wensen, onze zorg en ervaring. lindehof. het gevoel van samen

Archipel Lindehof. Uw wensen, onze zorg en ervaring. lindehof. het gevoel van samen Archipel Lindehof Uw wensen, onze zorg en ervaring het gevoel van samen lindehof Archipel Lindehof Het leven houdt niet op zodra je ouder bent en in meer of mindere mate afhankelijk wordt van anderen.

Nadere informatie

Sloopmanagement beter inzicht, verantwoorde keuzes

Sloopmanagement beter inzicht, verantwoorde keuzes GEBOUWEN Sloopmanagement beter inzicht, verantwoorde keuzes rps.nl Laboratoria Gebieden Gebouwen Infrastructuur Goed sloopmanagement vereist specialistische kennis Staat u voor de opgave een gebouw te

Nadere informatie

Workshop Health Impact Assessment

Workshop Health Impact Assessment Workshop Health Impact Assessment Loes Geelen, Lea den Broeder SCHAKELDAG 2014 ALLES ONDER ÉÉN DAK Wat komt vandaag aan bod? Opwarmer Wat is HIA? Theorie naar praktijk: een voorbeeld Vergeet niet na afloop

Nadere informatie

Oosterwal AR Lochem T naobers in de stad

Oosterwal AR Lochem T naobers in de stad naobers in de stad Oosterwal 18 7241 AR Lochem T 0573 25 66 55 gudula@zorggroepsintmaarten.nl naobers in de stad Welkom. Noabers in de stad Gudula is een modern woonzorgcentrum en onderdeel van Zorggroep

Nadere informatie