Pol. Aalst 5 april 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pol. Aalst 5 april 2012"

Transcriptie

1 236 Pol. Aalst 5 april 2012 Pol. Aalst 5 april 2012 Ongeval van Studente, inwonend bij haar ouders. Op het ogenblik van het ongeval was het slachtoffer 24 jaar oud en zat ze in het zevende jaar secundair beroepsonderwijs. TWO HUISVROUW Eiseres voerde ten tijde van het ongeval geen eigen huishouding. Ze woonde nog in bij haar ouders en was schoolgaand. Als ze in normale omstandigheden al iets zou bijgedragen hebben in de huishouding, zal dit erg beperkt zijn geweest. De door eiseres voorgehouden 30% is volstrekt ongeloofwaardig. Overigens zijn er ook geen gegevens gekend over de samenstelling van het gezin en de bezigheden van de andere gezinsleden. Voor deze erg beperkte schade kan ex aequo et bono 1000 worden toegekend. (ter vergelijking: voor de morele schade TWO werd toegekend). TWO INKOMSTENVERLIES Eiseres was op het ogenblik van het ongeval 24 jaar en zat in het zevende jaar secundair beroepsonderwijs. Het is dan ook duidelijk dat ze een leerachterstand had, wat ongetwijfeld een invloed zou hebben op haar tewerkstelling. Een 24- jarige schoolverlater zonder enige ervaring boezemt een werkgever geen vertrouwen in. De stelling van eiseres dat ze normaal een maand na het behalen van haar diploma aan het werk zou kunnen is dan ook niet meer dan een volstrekt onbewezen en onwaarschijnlijke theorie. De periode van 21 maanden inkomstenverlies die eiseres aanrekent is te optimistisch. Rekening houdend met al deze elementen kan een periode van 15 maanden aanvaard worden, aan een nettoloon van 1000 per maand. BI/BWO Consolidatie met 40% BWO. Moreel: Eiseres vordert een vergoeding berekend op basis van een gekapitaliseerd forfait, met name het bedrag dat gebruikelijk toegekend wordt tijdens de periode van TWO.

2 Pol. Aalst 5 april Een vergoeding voor morele schade is steeds symbolisch en kan dan ook niet anders dan forfaitair vastgesteld worden. Het kapitaliseren van een forfait, dat geenszins overeenstemt met de werkelijke schade die erg subjectief is en niet concreet kan berekend worden, is dan ook weinig zinvol. Het kapitaliseren van de vergoeding voor TWO een vergoeding die bedoeld is om voor een beperkte tijd toegekend te worden vergoedt geenszins de werkelijke schade veroorzaakt door de BWO en levert, gezien de duurtijd van de periode waarvoor zij toegekend wordt, een onverantwoord en hoog bedrag op. Deze schade kan dan ook best per punt berekend worden. 962,50 40% BWO. Materieel: Het kan bezwaarlijk betwist worden dat de door de deskundigen weerhouden graad van 40% gevolgen heeft voor de economische positie van eiseres op de arbeidsmarkt. Ook de aard van de letsels hypothekeren haar tewerkstelling. Eiseres werkt thans deeltijds en zal wellicht nooit in staat zijn veel meer te presteren. In die omstandigheden kan de berekeningswijze van eiseres principieel aanvaard worden. De berekening dient nochtans te gebeuren op netto-basis. geleden schade: 47 maanden aan 1100/maand 40%; toekomstige schade: (gemiddeld netto- jaarinkomen voor de toekomst) 40% BWO 24,99 = ; schade als huisvrouw BWO: Net als voor de morele schade is het ook voor deze schadepost niet correct om het gebruikelijk voor de periode van TWO toegekend forfait te kapitaliseren. Ook hier wordt namelijk uitgegaan van een fictief bedrag. Voor deze schadepost kan, rekening gehouden met het feit dat voor de professionele schade vergoed werd op basis van een voltijdse tewerkstelling, een forfait toegekend worden van POSTPROFESSIONELE SCHADE Er zijn geen redenen om aan te nemen dat eiseres een dergelijke schade zal lijden. Zij steunt haar vordering op beperkingen bij het onderhoud van de tuin en de woning, schade die vergoed wordt in de post economische schade huishouding. Deze schadepost kan niet aanvaard worden. GENOEGENSCHADE De beperkingen bij het uitoefenen van dagelijkse bezigheden en hobby s worden vergoed hierboven sub morele en materiële schade uit BWO.

3 238 Pol. Aalst 5 april 2012 Er kan slechts uitzonderlijk een afzonderlijke vergoeding voor genoegenschade worden toegekend wanneer het slachtoffer door de letsels niet meer in staat is intensief beoefende hobby s of passioneel uitgeoefende bezigheden verder te zetten. Hiervan wordt in casu geen bewijs geleverd zodat deze schade niet bewezen is. GENEGENHEIDSSCHADE VAN DE OUDERS De ouders bij wie K nog inwoonde vorderen elk 2500 wegens schade door weerkaatsing. Gelet op de lange duur van de TWO, de niet-ongevaarlijke ingrepen en de hoge graad van BWO kan aan elk van hen een bedrag toegekend worden van 1000.

4 Pol. Hasselt 5 april Pol. Hasselt 5 april 2012 Ongeval van Slachtoffer is een zelfstandig loodgieter, geboren in TWO HUISMAN Eerste verschijnster aanvaardt dat tweede verschijnster de volledige huishouding voor zijn rekening nam, gezien zijn echtgenote C als invalide erkend is. Het is evenwel niet genoegzaam bewezen dat zij permanent zorgbehoevend is (hetgeen een verhoogd basisforfait van 25/dag zou verantwoorden). Derhalve: 17,50 per dag. BI/BWO Consolidatie in 2004 met een BI van 10% met meerinspanningen (in het dagelijks leven). Er moet rekening gehouden worden met de impact van de letsels op de totaliteit van de activiteiten van het slachtoffer. Meerinspanningen stellen een materieel verlies daar. Het komt passend voor een vermengde vergoeding per punt toe te kennen, rekening houdend met de leeftijd van het slachtoffer op het ogenblik van de consolidatie: % BI. De vergoeding voor de meerinspanning in het huishouden zit vervat in de vermengde vergoeding per punt.

5 240 Pol. Oudenaarde 4 mei 2012 Pol. Oudenaarde 4 mei 2012 Ongeval van Zaakvoerster van een vennootschap. TWO MEERINSPANNINGEN De rechtbank is het eens met de huidige eiseres dat er geen aanwijsbare redenen voorhanden zijn om een hogere dagvergoeding toe te kennen dan deze voorzien in de indicatieve tabel, nl. 20 per dag op basis van 100% TWO. Voor de percentages lager dan 20% is evenmin nog enige vergoeding verschuldigd en dient deze schade aanzien als vergoed in de morele schade. TWO HUISVROUW Huishoudschade is te vergoeden over de volledige periode van TWO. De burgerlijke partij was ten tijde van het ongeval alleenstaande met één kind ten laste. De vordering zoals gesteld op basis van 25/dag is dan ook integraal gegrond zoals gevorderd. BI/BWO De medisch deskundige besluit tot consolidatie in 2006 met een blijvende invaliditeit van 4% in algemene zin met meerinspanningen voor de professionele activiteiten. Waar de burgerlijke partij een vermengde materiële en morele schade vordert is de rechtbank evenwel van oordeel dat naast de zuiver morele schade er geen zuivere materiële schade kan worden toegekend doch enkel een aanvullende vergoeding uit hoofde van meerinspanningen. Op datum van consolidatie was de BP 39 jaar en 8 maand oud. De vordering is dan ook slechts gegrond voor: morele schade: : 2 = 3574; meerinspanningen: : 4= 1787.

6 Antwerpen 16 mei Antwerpen 16 mei 2012 Ongeval van Schipper, geboren in TWO MEERINSPANNINGEN De vrijwillig tussenkomende partij kan gevolgd worden wanneer zij stelt dat voor de periode van 5% tijdelijke invaliditeit geen meerinspanningen bewezen zijn. TWO HUISMAN Ook wat deze schadepost betreft kan de vrijwillig tussenkomende partij gevolgd worden wanneer zij stelt dat voor de periode van 5% tijdelijke invaliditeit er geen sprake meer is van verlies economische waarde huishouden. Er was in die periode geen sprake meer van arbeidsongeschiktheid, zodat niets de burgerlijke partij belette zijn gewone huishoudelijke taken te hervatten. BI Consolidatie in 2006 met % BI. Deze schade bestaat enkel uit een morele component. Zij wordt, rekening houdend met de graad van blijvende invaliditeit en de leeftijd van de burgerlijke partij op het ogenblik van de consolidatie (bijna 52 jaar), ex aequo et bono bepaald op 1375: 2 = 687,50. Bijzondere morele schade: Het hof neemt aan dat het feit dat de burgerlijke partij samen met zijn zonen (waarvan één een tijdelijke verlamming opliep) slachtoffer werd van dergelijk zwaar, nodeloos geweld, dat bruusk een einde stelde aan wat een fijne avond had moeten worden, in zijn hoofde een bijzondere morele schade met zich brengt, die bovenop de door Dr. V bepaalde 1% blijvende invaliditeit komt. Deze schade wordt ex aequo et bono bepaald op 250, vergoedende interesten inbegrepen.

7 242 Rb. Brugge 18 mei 2012 Rb. Brugge 18 mei 2012 Beroep tegen Pol. Brugge 19 december 2011 Dodelijk ongeval van 1 mei Overlijden van een jonge man op de weg van zijn werk (Marinebasis te Zeebrugge). MORELE SCHADE VAN DE NIET-INWONENDE GROOTVADER Appellant voelt zich gegriefd door het bestreden vonnis en meent aanspraak te kunnen maken op een bedrag van 1250 voor morele schade uit hoofde van verlies van zijn kleinkind. Appellant stelt dat er inderdaad geen contact meer was met zijn kleinkind, ingevolge de echtscheiding tussen zijn dochter en de vader van het kind, doch hoopte alsnog dat de band zou hersteld worden. De toekenning van een morele schadevergoeding is slechts aan één voorwaarde onderworpen: het bewijs van het bestaan van een hechte genegenheidsband. Appellant had tengevolge van de echtscheiding van de ouders van het slachtoffer, blijkbaar het contact met zijn kleinkind gedurende meerdere jaren verloren, doch dit betekent niet dat de grootvader geen genegenheidsband meer had met zijn kleinkind en bovendien kan niet uitgesloten worden dat de contacten in de toekomst terug plaats zouden vinden, wat blijkbaar ook de wens was van appellant. De bloedband tussen grootvader en kleinkind schept op zich reeds een band en om die reden heeft de eerste rechter naar het oordeel van de rechtbank correct geoordeeld om deze band gelet op de concrete omstandigheden te symboliseren door toekenning van 1.

8 Pol. Antwerpen 21 mei 2012, onuitgeg. 243 Pol. Antwerpen 21 mei 2012, onuitgeg. Ongeval op de arbeidsweg in Slachtoffer (38 jaar bij consolidatie) is een OCMW-werkneemster, gehuwd en moeder van twee kinderen. TWO HUISVROUW 30/dag 65% (aandeel van de vrouw). BI/BWO Consolidatie in 2007 met een blijvende invaliditeit van 50% en een blijvende arbeidsongeschiktheid van 30%. Materieel: Wetsverzekering. Moreel: In verband met de vergoeding van morele schade dient opgemerkt dat de evaluatie van de omvang (zegge: de ernst) van die schade steeds voortgaat op een beoordeling die vooral intuïtief is. De pijnervaring van een slachtoffer is inderdaad slechts in beperkte mate voor meting vatbaar en zij moet dan ook voornamelijk (gevoelsmatig) worden ingeschat. Anderzijds kan de wens om door toekenning van geldmiddelen een morele schade te vergoeden slechts een nobele ambitie zijn: de situatie waarin het slachtoffer zich zonder het schadegeval zou hebben bevonden zal door die toekenning in geen geval worden bereikt. Realistisch bekeken kan bij het vergoeden van morele schade bijgevolg slechts worden geämbieerd om de toe te kennen bedragen zoveel als mogelijk te bepalen naar evenredigheid met de pijnen en ongemakken die redelijkerwijze kunnen worden verondersteld en om slachtoffers waarvan kan aangenomen worden dat zij ongeveer dezelfde pijnen en ongemakken ondervinden ook een zelfde vergoeding te geven. De berekening van de vergoeding voor blijvende morele schade door kapitalisatie van een forfaitair bedrag per dag over de vermoedelijke levensduur, wordt door de meerderheid van de rechtspraak verworpen. Daarbij wordt vooral gewezen, enerzijds op de zeer arbitrair bepaalde berekeningsbasis die zou moeten gebruikt worden, anderzijds op het variabel karakter, zeker over een lange termijn, van de te vergoeden schade. Ook deze rechtbank is van oordeel dat door het kapitaliseren van een in grote mate arbitrair bepaald dagbedrag de onzekerheid omtrent het billijk en passend karakter van het resultaat op een onverantwoorde wijze zou uitvergroten. Bovendien zou het toepassen voor bepaalde gevallen, van een tot veel hogere

Samenvatting. Volledige tekst. Het Hof van Beroep, zitting houdende op 27 maart te Antwerpen, 15 e kamer

Samenvatting. Volledige tekst. Het Hof van Beroep, zitting houdende op 27 maart te Antwerpen, 15 e kamer Samenvatting 1. Artikel 89 5 van de Wet op de Landverzekeringsovereenkomst staat niet in de weg dat de verzekeraar aan de benadeelde(n) die hun rechtstreeks vorderingsrecht uitoefenen, een exceptie, nietigheid

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 OKTOBER 2010 C.09.0475.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0475.N V.H., eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 NOVEMBER 2012 P.12.0499.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.0499.N I. V., burgerlijke partij, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Willy van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 FEBRUARI 2012 C.11.0451.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0451.F B., Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. D., 2. NATEUS nv, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij

Nadere informatie

Pol. Gent 19 april 2012

Pol. Gent 19 april 2012 Pol. Gent 19 april 2012 1 Pol. Gent 19 april 2012 Ongeval van 2007. Slachtoffer is een man, geboren in 1966. Hij werkt als praktijklector. Het ongeval is tevens een arbeidsongeval. Hij is gehuwd en vader

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 DECEMBER 2015 C.14.0475.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0475.N P.S. eiser, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen VIVIUM nv, met zetel te 1210

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS A.R. M12-5-0321 Beslissing van 9 januari 2014 De vijfde kamer van de Commissie, samengesteld uit:

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 13-1-0729 Beslissing van 30 maart 2015 De eerste kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M81137 B.R. 6374 Beslissing van 13 juli 2009 De Eerste Kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

Pol. Leuven 9 juni 2006, onuitgeg.

Pol. Leuven 9 juni 2006, onuitgeg. Pol. Leuven 9 juni 2006, onuitgeg. 1 Pol. Leuven 9 juni 2006, onuitgeg. Ongeval van 1999. Slachtoffer is een gepensioneerde lerares. TWO MOREEL In overeenstemming met wat in de meest recente indicatieve

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 11-7-1006 B.R. 8461 Beslissing van 18 september 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 11-7-0618 B.R. 8234 Beslissing van 17 juli 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 13-1-0754 Beslissing van 30 maart 2015 De eerste kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0395 Beslissing van 22 november 2012 De eerste kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0094 B.R. 8727 Beslissing van 21 mei 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

De indicatieve tabel en het belang van

De indicatieve tabel en het belang van Kempische Verzekeringskring 20 april 2010 De indicatieve tabel en het belang van duidelijke medische besluitvorming Barbara Schoonjans Expert letselschade Barbara Schoonjans 20 april 2010 Indicatieve tabel

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0231 B.R. 8800 Beslissing van 27 juni 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

Pol. Tongeren 14 september 2015

Pol. Tongeren 14 september 2015 Pol. Tongeren 14 september 2015 7 Pol. Tongeren 14 september 2015 Ongeval van 2002. Een gehuwde dame wordt zeer zwaar gekwetst. HULP VAN DERDEN Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen vergoeding

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 13-1-1049 Beslissing van 28 januari 2016 De eerste kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 13-1-0585 Beslissing van 30 maart 2015 De eerste kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

Inhoudstafel. vii. Voorwoord... Gebruikte afkortingen... Verantwoording...

Inhoudstafel. vii. Voorwoord... Gebruikte afkortingen... Verantwoording... vii Inhoudstafel Voorwoord... Gebruikte afkortingen... Verantwoording... i iii v Hoofdstuk 1. Inleiding... 1 Afdeling 1. Inleiding... 1 Afdeling 2. Hoe schade oplossen?... 2 Afdeling 3. Wie moet wat bewijzen?...

Nadere informatie

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N.

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven Uitgave 2013 C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. 2013 by Euro Books Uitgegeven door Euro Trans Lloyd Kaleshoek 8 8340 Damme

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 11-7-0869 B.R. 8382 Beslissing van 8 maart 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-5-1046 Beslissing van 5 februari 2014 De vijfde kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0152 B.R. 8751 Beslissing van 21 mei 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M81135 B.R. 6372 Beslissing van 13 juli 2009 De Eerste Kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0236 B.R. 8802 Beslissing van 18 september 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MAART 2015 C.14.0017.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0017.F AXA BELGIUM nv, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen P. P. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 10-1-1172 B.R. 7749 Beslissing van 9 mei 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0450 B.R. 8922 Beslissing van 9 oktober 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M80125 B.R. 5881 Beslissing van 26 november 2008 De Eerste Kamer van de Commissie,

Nadere informatie

SECUREX, Gemeenschappelijke Verzekeringskas tegen Arbeidsongevallen, met maatschappelijke zetel te 9000 Gent, Verenigde

SECUREX, Gemeenschappelijke Verzekeringskas tegen Arbeidsongevallen, met maatschappelijke zetel te 9000 Gent, Verenigde 16 OKTOBER 2000 S.00.0101.N/1 Nr. S.00.0101.N.- SECUREX, Gemeenschappelijke Verzekeringskas tegen Arbeidsongevallen, met maatschappelijke zetel te 9000 Gent, Verenigde Natieslaan 1, eiseres tot cassatie

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0072 B.R. 8713 Beslissing van 21 mei 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0225 B.R. 8794 Beslissing van 4 oktober 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

1. Schade aan voorwerpen en kosten

1. Schade aan voorwerpen en kosten Euromex Academy indicatieve tabel 2016 1. Schade aan voorwerpen en kosten Voertuigschade Basisbedrag expertise Waardevermindering bijzondere nieuw voertuig 10% WVO omstandigheden oldtimer 10% WVO BTW (niet

Nadere informatie

HET HOF, Gehoord het verslag van raadsheer Bourgeois en op de conclusie van advocaatgeneraal

HET HOF, Gehoord het verslag van raadsheer Bourgeois en op de conclusie van advocaatgeneraal Cass. 2 maart 1998 A./ W. A.xxxxxxxxxx, verzekeringsmaatschappij met zetel te 1000 xxxxxx eiseres tot cassatie van een arrest, op 4 februari 1997 gewezen door het Arbeidshof te Antwerpen, Vertegenwoordigd

Nadere informatie

Hof van beroep Antwerpen

Hof van beroep Antwerpen Arrestnummer 2012 / Uitgifte Uitgereikt aan Uitgereikt aan Uitgereikt aan Repertoriumnummer 2012 / Datum van uitspraak 19 december 2012 Rolnummer op BUR Rechtsmiddelen op BUR op BUR 2011/AR/2858 2011/AR/2886

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MAART 2015 C.13.0358.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0358.F MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen M. S.,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M81141 B.R. 6378 Beslissing van 21 april 2009 De Eerste Kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp

De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp Definities Huishoudelijke hulp De behoefte aan huishoudelijke ondersteuning door derden, bestaande uit bijvoorbeeld de activiteiten schoonmaken, koken, boodschappen

Nadere informatie

Zelfredzaamheid Persoonlijke verzorging en algemene dagelijkse levensverrichtingen. De zelfredzaamheid valt niet onder de norm huishoudelijke hulp.

Zelfredzaamheid Persoonlijke verzorging en algemene dagelijkse levensverrichtingen. De zelfredzaamheid valt niet onder de norm huishoudelijke hulp. De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp Versie 3: normbedragen en termijn aangepast per 1 juli 2009 Definities Huishoudelijke hulp De behoefte aan huishoudelijke ondersteuning door derden, bestaande

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 FEBRUARI 2011 P.10.1244.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.10.1244.N 1. M C, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel, Brederodestraat

Nadere informatie

Gezinsbijslag in 15 vragen

Gezinsbijslag in 15 vragen Gezinsbijslag in 15 vragen 1. Wat is gezinsbijslag? Gezinsbijslag omvat: - het kraamgeld dat eenmalig wordt uitbetaald bij de geboorte - de adoptiepremie die eenmaal wordt uitbetaald bij de adoptie - de

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 11-5-0565 B.R. 8199 Beslissing van 21 augustus 2012 De vijfde kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 70752 B.R. 5597 Beslissing van 21 augustus 2012 De vijfde kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 11-7-0443 B.R. 8137 Beslissing van 9 mei 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0212 B.R. 8785 Beslissing van 18 september 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België. Arrest

Hof van Cassatie van België. Arrest 16 NOVEMBER 2009 C.09.0135.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0135.N LANDSBOND DER CHRISTELIJKE MUTUALITEITEN, met zetel te 1031 Brussel, Haachtsesteenweg 579, eiser, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

IN NAAM DER KONINGIN.

IN NAAM DER KONINGIN. IN NAAM DER KONINGIN. Uitspraak: 24 april 2007 Rolnummer: 04/1518 Rolnr. rechtbank: 52161 / HA ZA 03-2869 HET GERECHTSHOF 'S-GRAVENHAGE, vierde civiele kamer, heeft het volgende arrest gewezen in de zaak

Nadere informatie

SOFIMO, naamloze vennootschap, met maatschappijke zetel te Roeselare, Noordstraat 4, ingeschreven in het handelsregister te

SOFIMO, naamloze vennootschap, met maatschappijke zetel te Roeselare, Noordstraat 4, ingeschreven in het handelsregister te 30 MAART 2001 C.00.0062.N/1 Nr. C.00.0062.N SOFIMO, naamloze vennootschap, met maatschappijke zetel te 8800 Roeselare, Noordstraat 4, ingeschreven in het handelsregister te Kortrijk, nummer 75.143, eiseres

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 11-5-0696 B.R. 8289 Beslissing van 30 oktober 2012 De vijfde kamer van de Commissie,

Nadere informatie

Schaderegeling in België

Schaderegeling in België Schaderegeling in België Hilde ULRICHTS Kluwer a Wolters Kluwer business p- Woord vooraf Inleiding bij de zesde editie 2008 V VII Hoofdstuk I. Verzekering Aansprakelijkheid Motorrijtuigen 1 /. Wettelijke

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 11-7-0851 B.R. 8371 Beslissing van 13 februari 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp

De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp Definities Huishoudelijke hulp De behoefte aan huishoudelijke ondersteuning door derden, bestaande uit activiteiten als schoonmaakwerkzaamheden, koken, boodschappen

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M80843 B.R. 6216 Beslissing van 25 mei 2009 De Vijfde Kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

Relevante feiten. Beoordeling. RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG VAN ANTWERPEN Vonnis van 09 oktober 2002 - Rol nr 00/2654/A - Aanslagjaar 1996

Relevante feiten. Beoordeling. RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG VAN ANTWERPEN Vonnis van 09 oktober 2002 - Rol nr 00/2654/A - Aanslagjaar 1996 RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG VAN ANTWERPEN Vonnis van 09 oktober 2002 - Rol nr 00/2654/A - Aanslagjaar 1996 Relevante feiten Als kaderlid van M heeft eerste eiser in 1993 aandelenopties verkregen op aandelen

Nadere informatie

Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen?

Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen? Een arbeidsongeval in uw onderneming? Wat moet u doen? 1. Geef het schadegeval aan, zodat u aanspraak kunt maken op een schadevergoeding Ieder arbeidsongeval moet worden aangegeven. Aan wie moet u een

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 JUNI 2005 S.04.0109.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.04.0109.N.- B. J., eiser, vertegenwoordigd door Mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te 1000 Brussel,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 11-7-0080 B.R. 7934 Beslissing van 17 juli 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 12-1-0438 B.R. 8917 Beslissing van 18 september 2012 De eerste kamer van de Commissie,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M10-3-0219 - M10-3-0221 B.R. 7226-7228 Beslissing van 8 maart 2012 De derde kamer

Nadere informatie

Verantwoording. Verantwoording

Verantwoording. Verantwoording Verantwoording v Verantwoording Advocaten, huisartsen, sociaal assistenten en uiteraard ook deskundigen, de zogenaamde medische experten, worden dagelijks geconfronteerd met schadegevallen betreffende

Nadere informatie

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN

U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN U bent gekwetst naar aanleiding van een ongeval CHECKLIST VAN DE DOCUMENTEN DIE U IN UW DOSSIER MOET BIJHOUDEN Met het oog op uw schadevergoeding, zijn ALLE documenten betreffende uw schade belangrijk.

Nadere informatie

Rechtbank Rotterdam 27 april 2011; pitbull bijt vierjarig kind in het gezicht. Smartengeld 7.000,00

Rechtbank Rotterdam 27 april 2011; pitbull bijt vierjarig kind in het gezicht. Smartengeld 7.000,00 Rechtbank Rotterdam 27 april 2011; pitbull bijt vierjarig kind in het gezicht. Smartengeld 7.000,00 Een jongetje van 4 jaar oud wordt door een pitbull terriër in het gezicht en in de arm gebeten. Zijn

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 OKTOBER 2013 S.11.0122.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.11.0122.N RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID, openbare instelling, met zetel te 1060 Sint-Gillis, Victor Hortaplein 11, eiser, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 SEPTEMBER 2008 C.07.0207.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0207.F MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER VAN BRUSSEL, Mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B. X. I.

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M 13-1-0351 Beslissing van 27 februari 2014 De eerste kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

Wie zijn wij? 11 maart 2014

Wie zijn wij? 11 maart 2014 Wie zijn wij? Programma Inleiding Mona de Vries Medisch Letsel Ed Klungers Whiplash Ellen Copini Schadeposten Ellen Copini Smartengeld quiz Mona de Vries Letselschade advocaat? Kwaliteit Kosten aansprakelijke

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS A.R. M11-3-0140 B.R. 7971 COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ Beslissing van 20 november 2012 De derde kamer van de Commissie,

Nadere informatie

De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp

De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp De Letselschade Richtlijn Huishoudelijke Hulp Definities Huishoudelijke hulp De behoefte aan huishoudelijke ondersteuning door derden, bestaande uit activiteiten als schoonmaakwerkzaamheden, koken, boodschappen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-222 (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.P.W. van de Meerakker, secretaris) Klacht ontvangen op : 17 april 2018 Ingediend door :

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 JUNI 2008 C.07.0494.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0494.N AVERO SCHADEVERZEKERING BENELUX, vennootschap naar Nederlands recht met zetel te 3703 NH Zeist (Nederland), Handelsweg 2, die

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 MAART 2011 P.10.1652.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.10.1652.F I. GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS, onderlinge verzekeringsmaatschappij, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T

Rolnummer 5855. Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T Rolnummer 5855 Arrest nr. 178/2014 van 4 december 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 13, tweede lid, van de wet van 3 juli 1967 betreffende preventie van of de schadevergoeding

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 SEPTEMBER 2013 C.12.0559.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0559.N D., eiser, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Burgerlijke aansprakelijkheid in schoolverband

Burgerlijke aansprakelijkheid in schoolverband Burgerlijke aansprakelijkheid in schoolverband Prof. dr. Alois VAN OEVELEN Gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen 1 BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID EN STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID A. Begrip burgerlijke

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID IN SCHOOLVERBAND. Prof. dr. Aloïs VAN OEVELEN Gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID IN SCHOOLVERBAND. Prof. dr. Aloïs VAN OEVELEN Gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID IN SCHOOLVERBAND Prof. dr. Aloïs VAN OEVELEN Gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen INHOUD I. De begrippen burgerlijke aansprakelijkheid en strafrechtelijke II. Twee concrete

Nadere informatie

Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, TWEEDE KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen: Zitting van:

Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, TWEEDE KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen: Zitting van: Nummer: Rep. nr.: 2009/ Zitting van: 18 maart 2009 Eindarrest 2008/PR/10 Het HOF VAN BEROEP, zitting houdend te ANTWERPEN, TWEEDE KAMER, recht doende in burgerlijke zaken, heeft volgend arrest gewezen:

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M81136 B.R. 6373 Beslissing van 16 juli 2009 De Eerste Kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

1.2 Verweerder in beroep (hierna: belanghebbende) heeft een op 13 september 2011 gedateerd verweerschrift ingediend.

1.2 Verweerder in beroep (hierna: belanghebbende) heeft een op 13 september 2011 gedateerd verweerschrift ingediend. GCHB 2012-437 Uitspraak 7 maart 2012 prof. mr. F.R. Salomons (voorzitter), drs. P.H.M. Kuijs, mr. F.P. Peijster, mr. A. Rutten-Roos, en mr. R.J.F. Thiessen. Belanghebbende is in eerste aanleg terecht gedeeltelijk

Nadere informatie

Gent, 18 november 2003, 5e K. n.v. T.M.I. / V.M.M. (...)

Gent, 18 november 2003, 5e K. n.v. T.M.I. / V.M.M. (...) Gent, 18 november 2003, 5e K. n.v. T.M.I. / V.M.M. (...) De appellante heeft bij verzoekschrift neergelegd ter griffie op 21 juni 2002 tijdig en regelmatig hoger beroep ingesteld tegen het vonnis uitgesproken

Nadere informatie

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar Polis 30 504 345 Bijzondere Voorwaarden : Verzekeringsnemer : Doel van de polis Het verzekeren van de doelgroep-medewerkers (hierna verzekerde(n) genoemd) die een individuele overeenkomst hebben ondertekend

Nadere informatie

Rolnummer 3630. Arrest nr. 174/2005 van 30 november 2005 A R R E S T

Rolnummer 3630. Arrest nr. 174/2005 van 30 november 2005 A R R E S T Rolnummer 3630 Arrest nr. 174/2005 van 30 november 2005 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 320, 4, van het Burgerlijk Wetboek, gesteld door de Rechtbank van eerste aanleg te

Nadere informatie

Wetsvoorstel verruiming vergoeding letsel- en overlijdensschade Bijeenkomst NIS 5 juni 2014

Wetsvoorstel verruiming vergoeding letsel- en overlijdensschade Bijeenkomst NIS 5 juni 2014 Wetsvoorstel verruiming vergoeding letsel- en overlijdensschade Bijeenkomst NIS 5 juni 2014 Esther Pans Esther.pans@kvdl.nl Opbouw presentatie - Achtergrond - Inhoud voorstel zorgkosten - Inhoud voorstel

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 FEBRUARI 2003 C.00.0354.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.00.0354.N R.J. eiseres, vertegenwoordigd door mr. Philippe Gérard, advocaat bij het Hof van Cassatie, kantoor houdende te 1050 Brussel,

Nadere informatie

De Derde Kamer van de Commissie, samengesteld uit:

De Derde Kamer van de Commissie, samengesteld uit: FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE Briefwisseling: Waterloolaan 115 1000 Brussel Lokalen : Hallepoortlaan 5-8 1060 Brussel COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 OKTOBER 2009 C.08.0524.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0524.F U. M., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen M. M.. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 SEPTEMBER 2013 C.12.0374.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0374.N STAD GENT, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, met kantoor te 9000 Gent, Stadhuis, Botermarkt

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M80756 B.R. 6169 Beslissing van 6 maart 2009 De Eerste Kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

JEUGDRECHTBANK TE ANTWERPEN OP 8 NOVEMBER 2012

JEUGDRECHTBANK TE ANTWERPEN OP 8 NOVEMBER 2012 Dossier nr. 31.906/4 JEUGDRECHTBANK TE ANTWERPEN OP 8 NOVEMBER 2012 Samenstelling van de rechtbank : Mevr. S. V. S., Jeugdrechter Dhr. T. W., Griffier Aanwezig bij de uitspraak : Mevr. S. C., Substituut-procureur

Nadere informatie

Omwenteling in de overlijdensschadeberekening. De berekening van overlijdensschade en artikel 6:108 BW

Omwenteling in de overlijdensschadeberekening. De berekening van overlijdensschade en artikel 6:108 BW Omwenteling in de overlijdensschadeberekening De berekening van overlijdensschade en artikel 6:108 BW Prof. Arno Akkermans 1. Berekenen, verrekenen en vertekenen => het oude systeem lokt strategisch manoeuvreren

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 172/2009 van 29 oktober 2009 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 172/2009 van 29 oktober 2009 A R R E S T Rolnummer 4725 Arrest nr. 172/2009 van 29 oktober 2009 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 323 van het Burgerlijk Wetboek, zoals van kracht vóór de opheffing ervan bij artikel

Nadere informatie

RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG TE LEUVEN VAN 15 FEBRUARI 2016

RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG TE LEUVEN VAN 15 FEBRUARI 2016 LE43.LC.22655-14 RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG TE LEUVEN VAN 15 FEBRUARI 2016 OPENBAAR MINISTERIE Vertegenwoordigd door substituut procureur des Konings L. D. H.. BURGERLIJKE PARTIJ P. S., wonende te 3000

Nadere informatie

NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN

NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN Dit nieuwsbericht is enkel voor informatie doeleinden bestemd. Ondanks het feit dat aan dit nieuwsbericht de gebruikelijke zorg is besteed,

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS ------ A.R. M80656 B.R. 6117 Beslissing van 3 juni 2009 De Eerste Kamer van de Commissie, samengesteld

Nadere informatie

Auteur. Elfri De Neve. www.elfri.be. Onderwerp. Anatocisme. Copyright and disclaimer

Auteur. Elfri De Neve. www.elfri.be. Onderwerp. Anatocisme. Copyright and disclaimer Auteur Elfri De Neve www.elfri.be Onderwerp Anatocisme Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen kan zijn aan rechten van intellectuele eigendom,

Nadere informatie

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N.

EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven. Uitgave 2013. C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. EURO BOOKS ONLINE - Digitaal bladeren in juridische uitgaven Uitgave 2013 C.I.P. Koninklijke Bibliotheek Albert I NUR 820 I.S.B.N. 2013 by Euro Books Uitgegeven door Euro Trans Lloyd Kaleshoek 8 8340 Damme

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Overeenkomst - Bestanddelen - Toestemming - Gebrek - Geweld - Morele dwang - Gebrekkige wil - Voorwaarde - Artt. 1109 en 1112, BW Datum 23 maart 1998 Copyright and

Nadere informatie

DE VERPLICHTING LEVENSONDERHOUD, OPVOEDING EN OPLEIDING TE VERSCHAFFEN

DE VERPLICHTING LEVENSONDERHOUD, OPVOEDING EN OPLEIDING TE VERSCHAFFEN tussen de ouders het fiscaal voordeel van de verhoging van de belastingvrije som voor een kind ten laste en het voordeel van de aftrek van de betaalde alimentatiegelden, gecompenseerd worden. De verdeelsleutel

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 SEPTEMBER 2013 P.12.1110.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.1110.N T G, burgerlijke partij, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen

Nadere informatie