Frank Treuren BV ACTIS. De DUNNE Multi-reflecterende ISOLATIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Frank Treuren BV ACTIS. De DUNNE Multi-reflecterende ISOLATIE"

Transcriptie

1 Frank Treuren BV ACTIS De DUNNE Multi-reflecterende ISOLATIE Frank Treuren BV Burg. Sloblaan AC Meerkerk Tel: Fax:

2

3 Pagina 3 Telefoon(bestellingen): (0183) Algemeen Dun meerlaags reflecterende isolatiemateriaal is een technische structuur met beperkte dikte die bestaat uit reflecterende folies en bijbehorende tussen lagen (watten, schuim, enz.). De reflecterende folies zorgen voor de weerkaatsing van de thermische straling: dat is het principe van dubbel glas een overlevingsdeken, maar dan toegepast op een woning. Bij gelijke thermische efficiëntie kan het isolatiemateriaal dankzij de dunne meerlaagse reflectoren 3 tot 5 maal dunner zijn (luchtlagen inbegrepen) dan dik traditioneel isolatiemateriaal Dit materiaal is perfect geschikt voor de isolatie van woningen en bedrijfsgebouwen en dit zowel voor daken, zolders, muren als vloeren. Externe reflecterende folie met verstevigingraster Weerkaatsen de thermische straling Tussenliggende reflecterende folie Tussenlagen (watten, schuim..) Zorgen voor een barrière die warmte en koude tegenhoudt Een doeltreffende ingreep tegen alle vormen van warmteverlies

4 Pagina 4 Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee families van dunne reflectoren: Isolatiemateriaal met luchtbellen: wordt wegens de beperkte thermische efficiëntie gebruikt voor extra isolatie Technisch meerlaags isolatiemateriaal waarvan de thermische efficiëntie vergelijkbaar is met deze van het traditionele dikkere isolatiemateriaal Hoe werkt de dunne isolatie van ACTIS? Dun meerlaags reflecterende isolatiemateriaal kan worden ingezet voor alle vormen van warmteverlies. (straling, geleiding, convectie) In tegenstelling tot het dikkere traditionele isolatiemateriaal, dat vooral warmteverlies door geleiding tegengaat, zorgen de specifieke kenmerken van dun meerlaags reflecterend isolatiemateriaal ervoor, wanneer het tussen 2 luchtspouwen wordt gebruikt, dat de energie via straling word doorgegeven, en niet zozeer door geleiding of convectie. Warmte is een toestand van een stof die onder invloed van temperatuurverschil wordt doorgegeven van een warme zone naar een koude zone. Zij kan worden doorgegeven op 4 verschillende manieren, en dat zijn even veel mogelijkheden op het vlak van warmteverlies: straling, convectie, geleiding en faseverandering (vocht/wind). STRALING Warmteoverdracht zonder contact of, met andere woorden, op afstand. Voorbeeld: Wanneer u voor een open haard gaat zitten, voelt u de warmte die deze afgeeft. Hoe reageert het ACTIS isolatiemateriaal op straling? De buitenste reflecterende folies van het ACTIS isolatiemateriaal weerkaatsen de infraroodstraling grotendeels terug naar de bron( verwarmingstoestellen in de winter, zonnestralen in de zomer). Bovendien wordt iedere interne, reflecterende folie een bijkomende barrière tegen warmteoverdracht door straling. CONVECTIE Verplaatsing van de lucht ten gevolge van een temperatuurverschil en een verschillende volumemassa. Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Voorbeeld: een radiator warmt de lucht op door contact (geleiding) en warme lucht stijgt (convectie). Hoe reageert het ACTIS isolatiemateriaal op geleiding? Het ACTIS isolatiemateriaal houdt binnendringende lucht, die aan de basis ligt van heel wat warmteverlies tegen.

5 Pagina 5 Telefoon ( bestellingen): (0183) GELEIDING Warmteoverdracht door contact met een vaste stof, in een vochtige of gashoudende omgeving. Voorbeeld: een warme elektrische kookplaat die in contact komt met een kookpot, geeft de warmte door via geleiding. Hoe reageert het ACTIS isolatie materiaal op geleiding? De tussenlagen met een beperkte dichtheid (watten, schuim, enz.) van het ACTIS isolatie materiaal zitten tussen reflecterende folies, en doen dienst als isolerende luchtlagen die een barrière vormen tegen geleiding (hetzelfde principe als dubbel glas). Aan de buitenzijde van de meerlaagse structuur: Door een luchtspouw te behouden langs beide zijden van de reflecterende folie, komt deze niet in contact met de isolerende wand, waardoor de overdracht van energie door geleiding sterkt word beperkt. Binnenin de meerlaagse structuur: Er is erg weinig geleiding, in de mate dat de reflecterende folies van elkaar worden gescheiden door materiaal dat even veel kleine luchtspouwen vormt, waardoor geleiding wordt voorkomen FASEVERANDERING Warmteoverdracht door het veranderen van de fase: vast, vloerbaar, gas (bij de overgang naar de dampfase naar water komt warmte vrij). Voorbeeld: de damp op de ramen van de badkamer ontstaat, doordat de waterdamp van de warme zone condenseert op het koude glas. Hoe reageert het ACTIS isolatiemateriaal op faseverandering? ACTIS isolatiemateriaal is waterdicht, zodat water niet kan binnendringen. De thermische prestaties van het isolatiemateriaal maken condensatievorming aan de binnenzijde bovendien volledig onmogelijk.

6 Pagina 6 Waarom uw woning isoleren? Een goede isolatie selecteren is vandaag een belangrijke beslissing die een impact geeft op zowel het comfort als de levensduur van het vastgoed. Isoleren, om te voorkomen dat koude of warmte ter hoogte van de wanden kan doordringen In de winter In de zomer Aangezien de temperatuur in volle zon kan de temperatuur binnen hoger is dan buiten, van de dakpannen oplopen tot heeft de warmte die door de 60 C en deze van leien tot 90 C verwarmingsinstallatie wordt Het oppervlakte van het dak geproduceerd de neiging om naar zorgt ervoor dat heel wat van de buiten te ontsnappen: dit is het thermische straling naar binnen warmteverlies van de woning. toe wordt afgestraald, wat het leef De isolatie moet ervoor zorgen comfort van de bewoners sterk dat het warmteverlies wordt kan hinderen. afgeremd. De isolatie moet een barrière vormen die warmteoverdracht verhindert. Thermische isolatie is dus belangrijk wegens meer dan één aspect: Het lichamelijk comfort verbeteren, zowel in de zomer als in de winter, ongeacht de temperatuurschommeling. Energie besparen De uitstoot van broeikasgassen beperken De levensduur van het gebouw verlengen, zodat het vastgoed zijn waarde behoudt.

7 Pagina 7 Telefoon(bestellingen): ( 0183) Test Aangezien er geen gepaste normen zijn, meet ACTIS de thermische prestaties van zijn producten in situ, met andere woorden, in reële gebruiksomstandigheden Het principe De methode bestaat uit identieke, gekalibreerde gebouwen op een verschillende manier te isoleren en om hierop metingen te doen; vervolgens wordt het energieverbruik vergeleken dat nodig is om in deze gebouwen, ongeacht de weersomstandigheden buiten, een identieke en constante binnentemperatuur te behouden Voor de actuele uitslag van deze in situ testen verwijzen we u naar de website van de fabrikant: U klikt op our strengths Aan de linker kant klikt u op Measurement of thermal efficiency U scrolt helemaal naar beneden en klikt rechts onder aan de pagina op Lire la suite. Daar word de in situ test uitgebreid besproken. De test loopt over een periode van 12 tot 14 weken. De thermische waarden die door ACTIS worden gehanteerd, weerspiegelen dus de realiteit met betrekking tot het gebruik van de producten. De resultaten van de in situ tests: De resultaten van de vele in situ testcampagnes die tot op vandaag in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Engeland en Duitsland, werden gedaan, tonen, aangezien zij in reële omstandigheden werden uitgevoerd, op een eensluidende wijze aan dat de thermische prestaties van het dun meerlaags reflecterend ACTIS isolatiemateriaal gelijk zijn aan de thermische prestaties van traditioneel dikker isolatiemateriaal. Deze in situ meetprotocols werden gedefinieerd door BM TRADA, een Engelse instelling die lid is van EOTA ( European Organisation for Thechnical Approval).

8 Pagina 8 Kopie testrapport

9 Pagina 9 Telefoon (bestellingen) (0183) Hoe wordt de thermische efficiëntie van dun isolatie materiaal gemeten? De bestaande methoden: In de jaren 60 werd door de wetenschappelijke gemeenschap een berekeningsmodel uitgewerkt voor de isolatie van gebouwen. Dit model maakt gebruik van de resultaten, van tests uitgevoerd in een gecontroleerd warme ruimte of een gecontroleerd warme plaat ; deze laboratoriumapparatuur werd oorspronkelijk ontwikkeld voor traditioneel dik en homogeen isolatiemateriaal. Deze laboratoriumtoestellen meten de thermische geleiding van deze producten bij een stationair (of constant) regime: zij gaan, met andere woorden, na in welke mate zij het warmteverlies door geleiding afremmen. Het principe: Tussen twee temperatuurzones in wordt isolatiemateriaal geplaatst, zodat er een temperatuurverschil ontstaat. Vervolgens wordt de hoeveelheid energie gemeten die nodig is om aan iedere zijde van het isolatiemateriaal één zelfde temperatuur te behouden. Deze hoeveelheid energie is gelijk aan de thermische stroom die door het product gaat. De meting gebeurt wanneer de thermische stroom zich heeft gestabiliseerd. In tegenstelling tot dik traditioneel isolatiemateriaal, dat vooral warmteverlies door geleiding tegengaat, zorgen de specifieke kenmerken van dun meerlagig multi-reflecterend isolatiemateriaal ervoor dat, wanneer het tussen 2 luchtspouwen in wordt gebruikt, de energie via straling wordt doorgegeven, en niet zozeer door geleiding of convectie. De thermische opdracht voor geleiding heeft slechts een geringe impact op de werking van dun meerlagig reflecterend isolatiemateriaal.

10 pagina 10 Thermisch comfort in zomer en winter Duurzaam isoleren Dankzij de samenstelling en het gebruik: - De ACTIS-isolatie zakt niet door - In de winter: houdt het ACTIS-isolatiemateriaal in de tijd is vochtbestendig. de koude tegen een kaatst de warmte terug die in - houdt de nestbouw tegen van de de kamers wordt opgewekt knaagdieren, dankzij hun - In de zomer: weerkaatst het de straling naar buiten beperkte dikte. om oververhitting op zolder te vermijden Een kleiner volume voor meer bewoonbaar oppervlakte Gemakkelijk en snel te plaatsen Het ACTIS-isolatiemateriaal is slechts De rollen ACTIS-isolatiemateriaal zijn licht, 30 mm dik: gemakkelijk om te plaatsen. - de winst op het vlak van bewoonbaar volume - ACTIS-isolatie is soepel; ze past zich aan kan onder het dak oplopen tot 20 % elke drager aan en omsluit alle vormen. - Meer bewoonbaar oppervlakte. - Ze kan met een schaar of een ACTIS-cutter Voorbeeld: 3 m² bewoonbare oppervlakte versneden; de plaatsing gebeurt door Voor een gebouw van 100 m² met verticale vastnieten muren. Dankzij de beperkte dikte is ACTIS-isolatiemateriaal in het bijzonder aangewezen voor renovatie om het uitzicht van het gebouw te behouden.

11 Pagina 11 Telefoon (bestellingen) (0183) Naar Europese standaardisering Dun meerlaags reflecterend isolatiemateriaal valt tot vandaag onder geen enkele bestaande Europese of nationale norm, wat blijkt uit de volgende twee stappen: Enerzijds is er de Europese Commissie die heeft ingestemd met de aflevering van een Europese Technische Erkenning voor de familie van dun meerlaags reflecterend isolatiemateriaal - het onderzoek loopt wetende dat deze procedure overeenkomstig de voorwaarden van de Richtlijn op Producten voor het Bouwbedrijf slechts kan worden gebruikt voor producten waarvoor er noch een geharmoniseerde norm noch een erkende nationale norm bestaat en voor producten waarvoor de Commissie van oordeel is dat er geen norm of nog geen norm kan worden uitgewerkt Anderzijds heeft het Europees Comité voor de Normalisatie (CEN) de uitwerking van een specifieke Europese norm EN aanvaard voor de producten (verwacht in de loop van 2010) Op basis van de huidige stand van de wetenschap is de insitu methode de enige om de reëlethermische prestaties te meten van dun meerlagig reflecterend isolatiemateriaal. In het kader van zijn aanvraag van Europese Technische Erkenning verdedigt ACTIS deze methodologie actief bij de EOTA. Met de bedoeling om de relevantie van in situ tests voor dun meerlaags reflecterend isolatiemateriaal wetenschappelijk te laten valideren, hebben de EMM, het Europese syndicaat waarvaan ook ACTIS deel uitmaakt, via een aantal van hun leden aan EOTA voorgesteld om een grootschalig onderzoeksprogramma op te starten met betrekking tot de thermische prestaties in situ van isolatiemateriaal. Dit onderzoeksprogramma bestaat erin om meerdere laboratoria die lid zijn van EOTA, in hun respectieve landen een reeks van in situ tests te laten uitvoeren op basis van hetzelfde protocol, gedurende dezelfde periode en met identieke producten (traditionele dikke isolatie en generiek dun meerlagig reflecterend isolatiemateriaal). Op die manier is men in staat om in volledige onafhankelijkheid de verkregen resultaten voor de verschillende klimaten te vergelijken. Dit onderzoeksprogramma biedt een concreet antwoord op de doelstellingen die de Europese Commissie heeft gesteld op het vlak van een lager energieverbruik in gebouwen, aangezien hier op basis van het energieverbruik de reële thermische prestaties van de verschillende soorten isolatie, wanneer die werden verwerkt, kunnen worden aangetoond.

12 pagina 12

13 Pagina 13 Telefoon (bestellingen) (0183) ACTIS en duurzame ontwikkeling respect voor het milieu - het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen en productieprocessen ( afval van watten en van schuim wordt 100% gerecycleerd) - Dankzij de vacuümverpakking en het stapelen op pallets van bepaalde producten kan het aantal vrachtwagens voor levering worden beperkt. Energiebeheer van de gebouwen Het isolatiemateriaal van ACTIS helpt om het energieverbruik te drukken en draag zo bij tot het verminder van het broeikaseffect. Voorkoming van risico s die onafscheidelijk verbonden zijn aan de bouwplaats De producten van ACTIS bevatten geen irriterende vezels. Zij zijn licht en kunnen makkelijk worden verplaatst, zodat de verwerking ervan makkelijker verloopt. Recycleerbaar De lange levensduur van het ACTIS isolatiemateriaal zorgt ervoor dat een minimale hoeveelheid ervan moet worden gerecycleerd

14 pagina 14 De 5 basisregels voor de plaatsing: 1. Voorzie een luchtspouw van minimaal 25 mm aan weerzijden van het isolatiemateriaal: - tussen de te isoleren constructie en het isolatiemateriaal, en - tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. Als afdekking een geventileerde spouw voorzien van minstens 25mm tussen de onderzijde van de steunlijst en het isolatiemateriaal. 2. Het isolatiemateriaal correct opspannen en minstens om de 50 mm vastnieten op een houten steun (dakkeper, steunbalk, dwarsbalk ) Gebruik gegalvaniseerde of roestvrijstalen nieten met een minimale lengte van 14 mm, maar ideaal is 20 mm 3. Bij de verbindingen een overlapping van de banen maken van tenminste 50 tot 100 mm en minimaal elke 50 mm op diezelfde steunen de eerste baan op de tweede vast nieten 4. De verbindingen afdekken met een ACTIS-tape en liefst een deklijst bevestigen om de dichtheid te verzekeren 5. Aan de rand van de isolatiemateriaal een omslag van minstens 50 mm maken. indien mogelijk het isolatiemateriaal vastzetten met een deklijst

15 Pagina 15 Telefoon (bestellingen) (0183) Daken - Zolders/Vlieringen Isolatie op daksporen Isolatiemateriaal bij voorkeur verticaal afrollen vanaf de bovenrand van het dak. Isolatiemateriaal vastnieten op de daksparren (kepers) Overlappingen van 5 tot 10 cm maken. De aansluitingen bedekken met een kleefband ISODHESIF. Voor een totale afdichting, de aansluiting en de kleefband bedekken met een klemlat (21,5x48cm) Onderaan de helling, de dwarsbalken tussen de Daksparren vastmaken, een afdichtingfolie aanbrengen en het isolatiemateriaal op deze folie en de dwarsbalk nieten De tengellatten, de panlatten en vervolgens de dakbedekking aanbrengen Isolatie op dakbeschot Om te zorgen voor een spouw met onbeweeglijke lucht tussen het isolatiemateriaal en het dakbeschot of de dakbeplanking(grotere thermische efficiëntie), latten op deze beplanking aanbrengen ter hoogte van elke dakspar (keper) N.B. het plaatsen van het product rechtstreeks op het dakbeschot, zonder luchtspleet onder het isolatiemateriaal, levert toch ook reeds een voldoende thermische efficiëntie op. Het isolatiemateriaal bij voorkeur verticaal afrollen vanaf de top van het dak Het isolatiemateriaal op de latten nieten. Overlapping van 5 tot 10 cm maken. De aansluiting bedekken met kleefband ISODHESIF Voor een totale afdichting, de aansluitingen en de kleefband bedekken met een klemlat (21,5x48mm) Onderaan de helling, een afdichtingfolie aan brengen en het isolatiemateriaal op deze folie vastnieten De tengellatten, de panlatten en vervolgens de dakbedekking aanbrengen

16 pagina 16 Daken - Zolders/Vlieringen Isolatie onder daksporen Het isolatiemateriaal bij voorkeur verticaal afrollen vanaf de top van het dak. Het isolatiemateriaal op regelmatige afstand vastnieten onder de daksparren en tegen de binnenrand van de gordingen Voor een volledige afdichting tegen binnendringende lucht, de omslagen van het isolatiemateriaal op elke gording met een klemlat vasthechten Onderaan de helling, het isolatiemateriaal rechtstreeks op op de muurbalk nieten Ingerichte zolderruimten Om een spouw met onbeweeglijke lucht tussen het isolatiemateriaal en de vloer te vormen (grotere thermische efficiëntie), latten op de vloer bevestigingen. N.B het plaatsen van het product rechtstreeks op de vloer, zonder luchtspouw onder het isolatiemateriaal, levert toch ook reeds een voldoende thermische efficiëntie op. Het isolatiemateriaal afrollen en opspannen op deze latten. Overlapping van 5 tot 10 cm maken De aansluiting bedekken met kleefband ISODHESIF Een omslag van ong. 8 cm maken tegen de omgevende wanden en blokkeren met een klemlat Draagbalkjes aanbrengen, en vervolgens de planken vloer. Niet bruikbare zolderruimten Het isolatiemateriaal afrollen en opspannen op de vloer, een omslag van 5 cm voorzien tegen de omgevende wanden en blokkeren met een klemlat.

17 Pagina 17 Telefoon (bestellingen) (0183) Daken - Zolders/Vlieringen Onder betonvloer Draaglatten bevestigen onder de vloer en rondom Isolatiemateriaal op regelmatige afstanden vastnieten Overlappingen van 5 tot 10 cm maken Aansluitingen bedekken met kleefband ISODHESIF Verwarmde vloer Isolatiemateriaal afrollen op een schone, gladde ondergrond en een omslag van 10 cm tegen de omgevende wanden maken De randen van de isolatiestroken tegen elkaar leggen (geen overlapping!) Kleefband ISODHESIF op de voegen aanbrengen. Het vloerverwarmingssysteem aanbrengen volgens de regels van de leverancier Onder dakspanten Het isolatiemateriaal rechtstreeks onder de dakspanten vastnieten, met een omslag van 5 cm tegen de muur Overlappingen van 5 tot 10 cm maken De aansluitingen bedekken met kleefband ISODHESIF Draaglatten dwars over het isolatiemateriaal vastschroeven Aanbevelingen Zorg voor een luchtspouw (min. 40mm) tussen isolatiemateriaal en dakbedekking Zorg voor een luchtspouw (min. 20mm) tussen isolatiemateriaal en wand (gipsplaat of lambrisering). Stroken isolatiemateriaal elkaar min. 50mm laten overlappen voor een perfecte afdichting. Kleefband bedekken met een mechanische bevestiging (klemlat).

18 pagina 18 Plaatsen op lattenraamwerk Een raamwerk maken van draaglatten langs de rand van de muren en verticaal om de 50 cm. Het isolatiemateriaal opspannen en vastnieten om de 5 cm; de aansluitingen bedekken met ISODHESIF Afwerkingen Ongeacht de afwerking (gipsplaat, lambrisering, gemetste wanden, enz.) altijd een luchtspouw van ongeveer 2 cm laten tussen isolatiemateriaal en afwerking

19 Pagina 19 Telefoon (bestellingen) (0183) TIPS voor het aanbrengen Het isolatiemateriaal opspannen tussen twee luchtspouwen Plaats in alle gevallen het isolatiemateriaal altijd tussen twee luchtspouwen om de energieuitwisseling door straling te bevorderen. Opgelet: bij isolatie bovenop het dakbeschot moet onder de dakbedekking worden geventileerd. Ventilatie Het ventileren van het is dak is van essentieel belang en is verplicht. Een goede verluchting, door het toevoegen van ventilatiedakpannen onderaan en bovenaan, nokpannen of geventileerde nokafsluiting, zorgt voor een optimaal comfort in de zomer en voorkomt condensatieproblemen in de winter. De thermische afdichting voor lucht en toevallige waterlekken verzekeren ACTIS-isolatiematerialen moeten zodanig worden aangebracht dat ze perfect hermetisch afsluiten tegen lucht en occasioneel doorsijpelend water, en zo een garantie vormen voor een doeltreffende en duurzame isolatie. De randen elkaar 5 tot 10 cm laten overlappen. De aansluitingen bedekken met kleefband ISODHESIF. Belangrijk: voor een totale afdichting, de aansluitingen en de kleefband bedekken met een klemlat (21,5x48). Nieten: min 14 mm, behalve voor TRISO-LAINE + (20 mm). Varia Globale isolatie Bij het isoleren dient men rekening te houden met alle onderdelen van het gebouw die warmteverlies naar buiten kunnen veroorzaken:deuren, ramen, dak, schouwen en ventilatie. ACTIS-isolatie kan het niet verhelpen als fouten door slecht geïsoleerd, defect houtwerk of thermische bruggen als gevolg van constructiegebreken. Schouwen en inserthaarden Gebruik nooit ACTIS-isolatiematerialen om een schouwleiding, een inserthaard of een warmterecuperatie-installatie te isoleren. respecteer de reglementaire afstand rond de schouwleidingen.

20 pagina 20 Opslag ACTIS-isolatiematerialen mogen niet langdurig rechtstreeks in contact blijven met ultravioletstralen (buitenopslag, plaatsing voor afdekking, enz..).bij het plaatsen van ACTIS isolatiematerialen in open lucht, de ogen beschermen met zonnebril indien nodig. Afwerking Laat het isolatiemateriaal niet zichtbaar in woonruimten. Decoratief bekledingsmateriaal, zoals gipslaten moeten minaal 10mm dik zijn, gewone houtpanelen tussen 14 en 18 mm en door-en-door brandwerend gemaakte panelen tussen 10 en 15mm (CSTB-gids voor interieurisolatie)

21 Pagina 21 Telefoon (bestellingen) (0183) Een korte samenvatting Triso Super 10 De Triso Super 10 is het meest multifunctioneel toe te passen product van de Actis Isolatiematerialen. Het product kan toegepast worden op- en onder het dak, aan de binnen- en buitenzijde van een wand en onder een balklaag zoals in de kruipruimte. De Triso Super 10 dient aan beide zijde voorzien te zijn van een regelwerk van minimaal 20mm om te zorgen voor twee luchtlagen aan weerzijde van het product en voor optimalisering van de reflectie en het dient geheel ingeklemd en afgesloten te worden gemonteerd.

22 pagina 22 Triso Laine Max De Triso Laine Max is het hoogwaardigste product van de Actis Isolatiematerialen, zowel thermisch als qua geluidreductie, met de makkelijkste verwerking. Het product is zeer geschikt voor op- en onder het dak maar kan ook toegepast worden aan de binnen- en buitenzijde van een wand en onder een balklaag zoals in de kruipruimte. De Triso Laine Max is de enige multi-reflecterende isolatiefolie welke direct op het dakbeschot kan worden aangebracht. Hierbij moet wel worden opgelet dat er een regelwerk van minimaal 30mm op de isolatie als stoflat wordt toegepast. Dit omdat het product opbolt tussen de stoflatten en de ruimte tussen de stoflat en isolatie vrij moet blijven voor afwatering en ventilatie. Aan de binnenzijde van het dakbeschot kan de Triso Laine Max ook koud tegen het dakbeschot worden toegepast. Ook hierbij zorgen dat de tengel die er overheen komt weer minimaal 30mm is. Verwerk het product in deze situatie met de zwarte kant naar binnen! Bij de toepassing in wanden wordt geadviseerd de isolatie ingeklemd toe te passen tussen twee regelwerken van minimaal 20mm. Dit ter vergemakkelijking van het monteren. Belangrijk! Zorg bij toepassing van de Triso Super 10 en Triso Laine Max dat de isolatie goed luchtdicht wordt aangebracht, dit wil zeggen dat de randen van de isolatie 5 tot 10cm overlapt dienen te worden door de volgende baan en de naad wordt afgetaped met de daarvoor bestemde Isodhésif Alu. Waar geen overlap plaats vindt (bv bij de goot, boeibord of onderzijde muur) dient de isolatie luchtdicht te worden gemaakt d.m.v. omvouwen of luchtdicht in te klemmen tussen een regel werk. Dit is nodig om in de isolatie een zo stilstaand mogelijke lucht te creëren.

23 Pagina 23 Telefoon (bestellingen) (0183) Triso Sols De Triso Sols is het enige product welke maar één toepassingsmogelijkheid heeft, namelijk onder een cement dekvloer. Qua thermische efficiëntie is het iets gecompliceerder dan de andere producten. De waarde van enkel het product is 1,2 m² K/W wanneer hij onder een cement dekvloer zonder vloerverwarming is toegepast. Ook dit product onderscheid zich ten opzichte van andere vloer isolaties in de dikte. Dit product neemt na verwerking slechts 4mm in beslag waardoor het zich uitermate geschikt stelt voor de renovatie. Deze multi-reflecterende isolatiefolie wordt op de vlakke constructievloer uitgerold en koud tegen elkaar aangelegd. De kunststof toplaag heeft aan een zijde een overlap van 10cm welke u overlapt en af-taped. De kracht van dit materiaal zit in de toepassing in combinatie met vloerverwarming. Omdat het een Multi reflecterende isolatie is (waar geen lucht in zit tov de andere Actis folies) gaat het product zijn rendement geven wanneer er een warmte bron boven is toegepast. Je moet nagaan dat de isolatie dan de warmte terug de cement dekvloer in straalt en voorkomt dat het de constructie vloer verwarmt wordt. Omdat het afhankelijk is op welke temperatuur de vloerverwarming staat kan er geen richting gegeven worden welke thermische efficiëntie er behaald wordt. Bij de aansluiting naar de wanden zet u het product voldoende op tegen de muur welke direct de randisolatie vormt. Het afplakken van de randen is niet nodig voor de werking van het product omdat daar uiteindelijk de cementdekvloer tegenaan drukt en aangezien in het product geen lucht zit zal dit dus ook niet verloren gaan bij deze aansluiting. Het is wellicht wel handig om het deels af te plakken om ervoor te zorgen dat het product omhoog blijft staan zodat de cementdekvloer er tegen aan gestort kan worden. Het overtollige isolatie materiaal wat na het uitharden van de cement dekvloer over blijft kan weg gesneden worden. Tevens vermindert het product het contactgeluid aanzienlijk.

24 pagina 24 Triso Murs+ De Actis Triso Murs+ is net als de anderen uit zijn soort een hoogwaardige multi-reflecterende isolatiefolie, welke alleen een bepaald toepassingsgebied heeft. De isolatiewaarde is ongeveer 40% minder dan bij de Triso Super 10. De dikte van het product is ongeveer 11mm en is aan de achterzijde voorzien van een rasterwerk wat het product iets stijver maakt, de iets dikkere foam-lagen in het product dragen hier ook aan bij, wat eventuele verzakkingen tegen gaat en het product steviger maakt. De toepassingsgebieden van de Triso Murs+ zijn: - in muren (binnen of buiten) - plafonds - vloeren De Triso Murs+ dient net als de andere Actis Isolatie materialen goed lucht dicht te worden afgesloten zodat de stilstaande lucht in de isolatie gewaarborgd blijft en het materiaal tot een goed isolerende oplossing maakt. Houdt ook rekening met de overlapping van de banen van 50 tot 100mm en tape de naad uiteindelijk af met de Isodhésif Alu tape voor een goede afdichting.

25 Pagina 25 Telefoon (bestellingen) (0183)

26 pagina 26

27 Pagina 27 Telefoon (bestellingen) (0183) Disclaimer: Disclaimer Frank Treuren BV te Meerkerk, hierna te noemen Frank Treuren BV, is niet aansprakelijk voor directe en/of indirecte schade, ontstaan bij koper of diens afnemers en/of gebruikers ten gevolge van niet of niet juist opvolgen van de door Frank Treuren BV verstrekte instructies, normen en toelatingsvoorschriften voor opslag, be- of verwerking, gebruik of toepassing. Evenmin is Frank Treuren BV aansprakelijk, indien koper of diens afnemers en/of gebruikers niet voldoen aan de van toepassing zijnde overheidsvoorschriften of indien de (af)geleverde zaken in strijd met de toepasselijke overheidsvoorschriften worden toegepast. De verschafte adviezen en raadgevingen van Frank Treuren BV hebben slechts een adviserend karakter en worden naar beste weten en inzicht overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap door de verkoper verstrekt. De verschafte adviezen en raadgevingen bevatten in geen enkel opzicht garanties. In geen geval is koper of diens afnemers en/of gebruikers ontslagen van hun verplichtingen de adviezen en raadgevingen op deugdelijkheid voor de hen voor ogen staande toepassingsdoelen zelf te onderzoeken. Adviezen en raadgevingen van Frank Treuren BV hebben uitsluitend betrekking op artikelen door Frank Treuren BV geleverd, alle eventuele klachten zullen door Frank Treuren BV in samenwerking met en onder de condities van desbetreffende fabrikant/ leverancier van het artikel worden uitgezocht.

28 Neem voor meer informatie contact met ons op! FRANK TREUREN BV Burg. Sloblaan AC Meerkerk Tel: Fax:

DE JUISTE DUNNE MULTI-REFLECTERENDE ISOLATIE KIEZEN

DE JUISTE DUNNE MULTI-REFLECTERENDE ISOLATIE KIEZEN Editie 2010 ACTIS DE DUNNE MULTIREFLECTERENDE ISOLATIE DE JUISTE DUNNE MULTI-REFLECTERENDE ISOLATIE KIEZEN Productcatalogus DAKEN ZOLDERS MUREN VLOEREN EUROPESE TECHNISCHE ERKENNING AANGEVRAAGD REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Zwaluwstaart platen. Frank Treuren BV. Februari 2013. Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl

Zwaluwstaart platen. Frank Treuren BV. Februari 2013. Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl Frank Treuren BV Zwaluwstaart platen Februari 2013 Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl Algemeen Bij renovatie en functieverandering van woningen en gebouwen worden vaak extra eisen gesteld. Als het

Nadere informatie

Installatierichtlijnen

Installatierichtlijnen Installatierichtlijnen Meerlaagse reflectiefolie toegepast op of onder hellende daken/platte daken Voor renovatie en nieuwbouw Voorzien van BDA Agrément Voorzien van ISSO R=4,81 m²k/w mogelijk bij 2-lagen

Nadere informatie

Alkreflex 2L-2. Frank Treuren BV. Een compacte isolatiemethode! Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl

Alkreflex 2L-2. Frank Treuren BV. Een compacte isolatiemethode! Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl Frank Treuren BV Alkreflex 2L-2 Een compacte isolatiemethode! Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl Algemeen Alkreflex 2L-2 is een compact isolatie -materiaal dat is opgebouwd uit een dubbele laag

Nadere informatie

Ventilatie nok. Frank Treuren BV. Voor prijzen en info: Gemakkelijk te monteren. Kleur naar wens. In graden verstelbaar

Ventilatie nok. Frank Treuren BV. Voor prijzen en info:  Gemakkelijk te monteren. Kleur naar wens. In graden verstelbaar Ventilatie nok Gemakkelijk te monteren Kleur naar wens In graden verstelbaar Frank Treuren BV Voor prijzen en info: Meerkerk T 0183-351889 Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 2. Aluminium steun 4 3.

Nadere informatie

Dak isolatie. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie

Dak isolatie. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie Dak isolatie PIF isolatiefolie op of onder een dakbeschot ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning en het is ook nog eens

Nadere informatie

HAJOH ISOLATIE OP OF ONDER EEN DAKBESCHOT

HAJOH ISOLATIE OP OF ONDER EEN DAKBESCHOT HAJOH ISOLATIE OP OF ONDER EEN DAKBESCHOT ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning en het is ook nog eens goed voor het

Nadere informatie

van krachtig isolatiemateriaal

van krachtig isolatiemateriaal Een compleet gamma van krachtig isolatiemateriaal BENELUX 5B rue Saint Roch B - 5640 BIESME Tel.: 0032 (0)71 741 610 Fax: 0032 (0)71 741 710 www.ati-isol.com info@ ati-isol.com www.ati-isol.com Impression

Nadere informatie

MDF Lijstwerk. Frank Treuren BV. Voor prijzen en info: Wit voorgegrond. Vele modellen. Meerkerk T

MDF Lijstwerk. Frank Treuren BV. Voor prijzen en info:  Wit voorgegrond. Vele modellen. Meerkerk T Lijstwerk Wit voorgegrond Vele modellen Frank Treuren BV Voor prijzen en info: Meerkerk T 0183-31889 Inleiding lijstwerk wordt veel gebruikt voor het afwerken van de binnenkant van uw woning of gebouw.

Nadere informatie

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN!

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! HET HITTESCHILD ALUTHERMO, HET HITTESCHILD is een dun, reflecterend isolatiemateriaal met uitzonderlijke eigenschappen die een zeer eenvoudige plaatsing mogelijk maken. Het product

Nadere informatie

Editie 2010 ACTIS DUNNE MULTIREFLECTERENDE ISOLATIE TRISO-LAINE DAKEN ZOLDERS MUREN VLOEREN PLAFONDS

Editie 2010 ACTIS DUNNE MULTIREFLECTERENDE ISOLATIE TRISO-LAINE DAKEN ZOLDERS MUREN VLOEREN PLAFONDS Editie 2010 ACTIS DUNNE MULTIREFLECTERENDE ISOLATIE TRISO-LAINE Technische Fiche DAKEN ZOLDERS MUREN VLOEREN PLAFONDS ISOLATIE VAN DAKEN, ZOLDERS, MUREN LANGS DE BINNENZIJDE, VLOEREN, PLAFONDS KENMERKEN

Nadere informatie

Potdekselplaten. Dé plaat voor een mooie gevel! Frank Treuren BV. Voor prijzen en info:www.franktreuren.nl

Potdekselplaten. Dé plaat voor een mooie gevel! Frank Treuren BV. Voor prijzen en info:www.franktreuren.nl Potdekselplaten Frank Treuren BV Dé plaat voor een mooie gevel! Voor prijzen en info:www.franktreuren.nl Technische gegevens *de staalkerndikte van de potdekselplaat met standaard HPS plastisol coating

Nadere informatie

Alkreflex 2L-2. In de spouw. innovation in insulation. Algemeen. Verwerking / bestekomschrijving

Alkreflex 2L-2. In de spouw. innovation in insulation. Algemeen. Verwerking / bestekomschrijving In de spouw Alkreflex 2L-2 Algemeen Alkreflex 2L-2 zodanig monteren dat aan weerszijden van de Alkreflex 2L-2 een spouw aanwezig is van minimaal 20 mm. Alkreflex 2L-2 monteren op houten regels. In gevelconstructies

Nadere informatie

Dakisolatie op het dakbeschot

Dakisolatie op het dakbeschot KEN akisolatie op het dakbeschot bij voorkeur horizontaal, van links naar rechts op de sporen of tengels nieten. Overlappingen van 5 tot 10 cm afplakken met XL 5711 aluminiumtape. Regelwerk Waterkerende

Nadere informatie

Eurotexx. gevelbekleding. Voor prijzen en info: November 2014Frank

Eurotexx. gevelbekleding. Voor prijzen en info:  November 2014Frank Eurotexx Treuren BV November 2014Frank gevelbekleding Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl 1. Algemene informatie 3 2. Kleuren Eurotexx 4 3. Kleuren Wooddesign 5 4. Verwerking 5 4.1 Constructieopbouw

Nadere informatie

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. *Houtskeletbouw

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. *Houtskeletbouw HSB* isolatie *Houtskeletbouw PIF isolatiefolie toegepast in houtbouwconstructies ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning

Nadere informatie

TRISO-SUPER 10 TECHNISCHE FICHE

TRISO-SUPER 10 TECHNISCHE FICHE Editie 2010 ACTIS DUNNE MULTIREFLECTERENDE ISOLATIE TECHNISCHE FICHE DAKEN ZOLDERS MUREN E u r o p e s e t e c h n i s c h e E R K E N N I N G A A N G E V R A A G D R e g i s t r at i e n u m m e r 1 2.

Nadere informatie

SAMEN IS ZOVEEL BETER!

SAMEN IS ZOVEEL BETER! SAMEN IS ZOVEEL BETER! HET HITTESCHILD INLEIDING Voor een goede thermische en akoestische isolatie moet je in principe verschillende lagen uit verschillende materialen, elk met zijn specifieke eigenschappen,

Nadere informatie

Technisch Dossier DUNNE THERMO-REFLECTERENDE ISOLATIE

Technisch Dossier DUNNE THERMO-REFLECTERENDE ISOLATIE Technisch Dossier DUNNE THERMO-REFLECTERENDE ISOLATIE De bevoorrechte speler op de markt van de dunne isolatie Sedert 1998 brengt ATI dunne thermoreflecterende isolatie op de markt in tal van Europese

Nadere informatie

ISOLATIE. En als u zou kiezen voor Aluthermo isolatie? Efficiënt. Dun. Eenvoudig te plaatsen. R = 4,75 m².k/w met 12 cm glaswol (λ 0,032)

ISOLATIE. En als u zou kiezen voor Aluthermo isolatie? Efficiënt. Dun. Eenvoudig te plaatsen. R = 4,75 m².k/w met 12 cm glaswol (λ 0,032) ISOLATIE En als u zou kiezen voor Aluthermo isolatie? Efficiënt. Dun. Eenvoudig te plaatsen. DE ALTERNATIEVE OPLOSSING!VOOR SARKING R = 4,75 m².k/w met 12 cm glaswol (λ 0,032) Eenvoudig en snel te plaatsen

Nadere informatie

Aluthermo PLAATSINGSTECHNIEK

Aluthermo PLAATSINGSTECHNIEK PLAATSINGSTECHNIEK INHOUD 1. TOEPASSINGEN 03 2. PLAATSINGSTECHNIEK 04 2.1. ALGEMEEN 2.1.1. LUCHT- EN WATERDICHTHEID 04 2.1.2. EEN LUCHTLAAG LATEN 04 2.1.3. SAMENDRUKKING 04 2.2. WERKWIJZE VOOR EEN DAK

Nadere informatie

Thermische isolatie oplossingen. thermische isolatie. muur en vloer PUR / PIR. panelen TMS & SIS REVE

Thermische isolatie oplossingen. thermische isolatie. muur en vloer PUR / PIR. panelen TMS & SIS REVE Thermische isolatie oplossingen thermische isolatie muur en vloer PUR / PIR panelen TMS & SIS REVE TMS & SIS REVE muren comfort besparingen prestaties Een gebouw dat slecht of helemaal niet geïsoleerd

Nadere informatie

P L A AT S I N G S T E C H N I E K

P L A AT S I N G S T E C H N I E K P L A AT S I N G S T E C H N I E K H E T H I TTESC H I L D INHOUD 1. TOEPASSINGEN 03 2. PLAATSINGSTECHNIEK 04 2.1. ALGEMEEN 2.1.1. LUCHT- EN WATERDICHTHEID 04 2.1.2. EEN LUCHTLAAG LATEN 04 2.1.3. SAMENDRUKKING

Nadere informatie

NIEUW. Permo solar SK & Sepa solar. Optimaliseert zeer doeltreffend de prestaties van de thermische isolatie van het dak in de zomer en in de winter

NIEUW. Permo solar SK & Sepa solar. Optimaliseert zeer doeltreffend de prestaties van de thermische isolatie van het dak in de zomer en in de winter NIEUW Permo solar SK & Sepa solar Optimaliseert zeer doeltreffend de prestaties van de thermische isolatie van het dak in de zomer en in de winter Permo solar SK Waterdichte dampopen reflecterende onderdakfolie

Nadere informatie

P L A AT S I N G S T E C H N I E K

P L A AT S I N G S T E C H N I E K P L A AT S I N G S T E C H N I E K H E T H I TTESC H I L D INHOUD 1. TOEPASSINGEN 03 2. PLAATSINGSTECHNIEK 04 2.1. ALGEMEEN 2.1.1. LUCHT- EN WATERDICHTHEID 04 2.1.2. EEN LUCHTLAAG LATEN 04 2.1.3. SAMENDRUKKING

Nadere informatie

Lichtdoorlatende Golfplaten

Lichtdoorlatende Golfplaten Lichtdoorlatende Golfplaten Eenvoudig te monteren Glashelder en Opaal Dubbelwandig en enkelwandig Ruime toepassingsmogelijkheden Frank Treuren BV Voor prijzen en info: Meerkerk T 0183-351889 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wie Zijn Wij. Duurzaam Milieubewust Betrouwbaar Vertrouwen

Wie Zijn Wij. Duurzaam Milieubewust Betrouwbaar Vertrouwen Wie Zijn Wij Wij zijn PIF Isolatie en zijn het meest veelzijdige isolatie materiaal voor nieuwbouw en renovatie. Door onze unieke eigenschappen combineren wij de hoge Rc waarden van EPS en PIR platen met

Nadere informatie

De plantaardige optie - Isover Flora

De plantaardige optie - Isover Flora De plantaardige optie - Isover Flora Hennepwol, een kwalitatieve isolatie De thermische isolatie van daken en verticale binnenwanden: Florapan plus Isover florapan plus is samengesteld uit hennep- en katoenvezels

Nadere informatie

Dak. Gevel. Vloer. Verwerking. als vloerisolatie. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie

Dak. Gevel. Vloer. Verwerking. als vloerisolatie. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie Dak Gevel Vloer Verwerking als vloerisolatie Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie ALGEMEEN Het isoleren van de kruipruimte resulteert in een energiebesparing en comfortverbetering. Luchtdicht

Nadere informatie

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. Gevel. isolatie

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. Gevel. isolatie Gevel isolatie PIF isolatiefolie toegepast in een gevelconstructie ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning en het is ook

Nadere informatie

Vloer- en bodemisolatie

Vloer- en bodemisolatie Vloer- en bodemisolatie Wij bieden meerdere producten aan voor het isoleren van uw kruipruimte zodat u de best passende oplossing voor uw woning kunt kiezen. De aangeboden producten onderscheiden zich

Nadere informatie

Meerlaagse, dunne, reflecterende isolatie conform NEN 1068 Mét erkende accreditatie

Meerlaagse, dunne, reflecterende isolatie conform NEN 1068 Mét erkende accreditatie Meerlaagse, dunne, reflecterende isolatie conform NEN 1068 Mét erkende accreditatie Het rietdak: blijvend in ontwikkeling Al eeuwen bestaat het rieten dak en dankzij nieuwe technieken en materialen is

Nadere informatie

Rt 5. Reflecterende thermische isolatie. Maximum Isolatie... Minimum Dikte! 6.1 10.2. www.thermosulit.be. Vlakke overlapping systeem

Rt 5. Reflecterende thermische isolatie. Maximum Isolatie... Minimum Dikte! 6.1 10.2. www.thermosulit.be. Vlakke overlapping systeem 6. 0. Reflecterende thermische isolatie Rt 5 m²k/w (Verslag CIM 0/007) Vlakke overlapping systeem Maximum Isolatie... Minimum Dikte! www.thermosulit.be Ontdekt Thermosulit Thermosulit 6. en 0. zijn reflecterende

Nadere informatie

Installatieinstructies

Installatieinstructies Installatieinstructies Algemeen Zorg ervoor dat u de instructies aandachtig leest en begrijpt alvorens met de installatie te beginnen. Simfofit moet steeds gebruikt worden met een gipskartonplaat van minstens

Nadere informatie

HOOGWAARDIGE PRODUCTEN VOOR DE BOUW ISTALLATIERICHTLIJNEN SUPERQUILT. Meerlaagse isolatiedeken voor gevels. BDA Praktijkbladen

HOOGWAARDIGE PRODUCTEN VOOR DE BOUW ISTALLATIERICHTLIJNEN SUPERQUILT. Meerlaagse isolatiedeken voor gevels. BDA Praktijkbladen HOOGWAARDIGE PRODUCTEN VOOR DE BOUW ISTALLATIERICHTLIJNEN SUPERQUILT Meerlaagse isolatieken voor gevels Voor diverse geveltoepassingen High performance isolatie Voorzien van BDA keur Iaal voor nieuwbouw

Nadere informatie

NIEUW MET OVERLAPPENDE STROOK. Actis Dunne Multireflecterende Isolatie

NIEUW MET OVERLAPPENDE STROOK. Actis Dunne Multireflecterende Isolatie NIEUW MET OVERLAPPENDE STROOK Actis Dunne Multireflecterende Isolatie TRISO LAINE TECHNISCHE FICHE ISOLATIE VAN DAKEN, ZOLDERS, MUREN LANGS DE BINNENZIJDE, VLOEREN, PLAFONDS Kenmarken van het product NIEWE

Nadere informatie

Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur

Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur n e w Bou Bouwen Verhoog uw comfort en bespaar op uw energiefactuur Inleiding Tijdens de winter beperkt isolatie het warmteverlies en dat is rechtstreeks te zien op uw verwarmingsfactuur. Tijdens de zomer

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN

INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 2. EUROFLOOR / EUROFLOOR 300 TOEPASSINGEN IN DE VLOER 2.1. Isolatie boven draagvloer 2.2. Isolatie onder draagvloer 2.3. Isolatie van zoldervloeren 4-1 1. ALGEMEEN Vloerisolatie

Nadere informatie

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy hellend dak ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Isoleren met isoeasy is zo makkelijk. In slechts

Nadere informatie

Installatierichtlijnen

Installatierichtlijnen Installatierichtlijnen Meerlaagse isolatiedeken voor muren Voor diverse geveltoepassingen High performance isolatie Voorzien van BDA keur Ideaal voor nieuwbouw en renovatie Een dunne voorzetwand met R=2,44

Nadere informatie

Duitse kwaliteit en technologie

Duitse kwaliteit en technologie Duitse kwaliteit en technologie Eurovent producten zijn vervaardigd met het gebruik van de nieuwste technologie en de betrokkenheid van de beste isolatie specialisten. Zij hebben samen meer dan 20 jaar

Nadere informatie

PUR / PIR THERMISCHE ISOLATIE

PUR / PIR THERMISCHE ISOLATIE THERMISCHE ISOLATIE PUR / PIR EFYOS PUR/PIR PUR/PIR-OPLOSSINGEN VAN EFYOS Een gebouw dat slecht of helemaal niet geïsoleerd is, kan tot 25% van zijn warmte verliezen via de gevels, wanden en vloeren. De

Nadere informatie

Thermische isolatie oplossingen. performant. binnenisolatie

Thermische isolatie oplossingen. performant. binnenisolatie Thermische isolatie oplossingen thermische vloer panelen PUR isolatie performant binnenisolatie Binnenisolatie binnenwanden & vloeren isolatie oplossingen thermisch BINNENWANDEN Een gebouw dat slecht of

Nadere informatie

Wind- en vochtdicht isolatieschild met de IKO enertherm ALU NF isolatieplaat

Wind- en vochtdicht isolatieschild met de IKO enertherm ALU NF isolatieplaat Thermisch (na)-isoleren van hellende daken op de kepers of spanten Wind- en vochtdicht isolatieschild met de IKO enertherm ALU NF isolatieplaat IKO Group Isoleer je zolder wind- en vochtdicht Waarom uw

Nadere informatie

Hardhout. Frank Treuren BV. Voor prijzen en info: Sterk. Duurzaam. Authentieke uitstraling. Meerkerk T

Hardhout. Frank Treuren BV. Voor prijzen en info:  Sterk. Duurzaam. Authentieke uitstraling. Meerkerk T Hardhout Sterk Duurzaam Authentieke uitstraling Frank Treuren BV Voor prijzen en info: Meerkerk T 0183-351889 Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 2. Duurzaamheid 4 3. Productinformatie 5 4. Notities

Nadere informatie

Alles over verbouwen en renoveren!

Alles over verbouwen en renoveren! 1. Algemeen Alles over verbouwen en renoveren! Belangrijkste functie van thermische isolatie is het beperken van het energieverbruik en de reductie van de CO 2 uitstoot (milieu). Voor het isoleren van

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf gipsplaten

Zo plaatst u zelf gipsplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf gipsplaten Soorten gipsplaten Handleiding Gipsplaat Gipsplaat is een veelzijdig toepasbaar materiaal en bovendien zeer klusvriendelijk. Ideaal voor het aftimmeren van de

Nadere informatie

Vergelijkende tests van Aluthermo Quattro vs glaswol in een gesimuleerde dakomgeving.

Vergelijkende tests van Aluthermo Quattro vs glaswol in een gesimuleerde dakomgeving. Vergelijkende tests van Aluthermo Quattro vs glaswol in een gesimuleerde dakomgeving. Technish contact Thibault Boulanger Facturatiecontact Julien Thiry ELIOSYS sa ELIOSYS sa Boulevard de Colonster, 4

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/5 Opgesteld door: E.G. Bekrachtigd door: W.A. Het product: Algemeen: Kelfort Kel-Fol 125G is een gewapende dampdoorlatende PEfolie, die wordt verwerkt aan de buitenzijde van de constructie,

Nadere informatie

Handleiding Comfort Mat

Handleiding Comfort Mat Handleiding Comfort Mat Het toppunt van comfort. Het toppunt van eenvoud. Elektrische vloerverwarming Inleiding In deze handleiding van de elektrische vloerverwarming beschrijven wij stapsgewijs waar u

Nadere informatie

Vloer isolatie. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie

Vloer isolatie. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie Vloer isolatie Verwerking PIF isolatiefolie als vloerisolatie ALGEMEEN Het isoleren van de kruipruimte resulteert in een energiebesparing en comfortverbetering. Luchtdicht afwerken is de kritieke succesfactor

Nadere informatie

Thermische isolatie van bestaande platte daken

Thermische isolatie van bestaande platte daken Thermische isolatie van bestaande platte daken In onze maatschappij gaat steeds meer aandacht naar energiebesparingen, milieubescherming en comfort, wat een doordachte thermische isolatie van de gebouwschil

Nadere informatie

Sidings Vezelcement. Februari 2014. Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl

Sidings Vezelcement. Februari 2014. Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl Treuren BV Sidings Vezelcement Februari 2014 Frank Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl 1. Algemene informatie 2. Kleuren Sidings Vezelcement 3. Verwerking 3.1. H.o.h. afstand regelwerk 3.2. Bevestiging

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf gipsplaten

Zo plaatst u zelf gipsplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf gipsplaten Soorten gipsplaten Handleiding Gipsplaat Gipsplaat is een veelzijdig toepasbaar materiaal en bovendien zeer klusvriendelijk. Ideaal voor het aftimmeren van de

Nadere informatie

Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin...

Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin... Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin... Woonvocht en oppervlaktecondensatie De mens zelf produceert steeds een hoeveelheid waterdamp door

Nadere informatie

Inleiding / Bouwfysica

Inleiding / Bouwfysica De Innovatieve Warmte-isolatie Dak Gevel Vloer Inleiding / Bouwfysica Hoe verspreidt warmte zich door gebouwen? Als materialen verschillende temperaturen hebben ontstaan er energiestromen. In gebouwen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INSTALLATIEGIDS SKYTECH PRO XL DE VOORDELEN VAN HET PRODUCT

INHOUDSOPGAVE INSTALLATIEGIDS SKYTECH PRO XL DE VOORDELEN VAN HET PRODUCT INHOUDSOPGAVE INSTALLATIEGIDS INLEIDING: DE GRONDBEGINSELEN VAN ISOLATIE Onderdakfolies Plaatsingsschema s Traditionele Isolatie met ondersteuning van de dakbedekking Behandeling van speciale punten TOEPASSING

Nadere informatie

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1 JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen Inhoud 1. 1 ste constructiedetail... 2 2. 2 de constructiedetail... 3 3. Beschrijving van de opbouw

Nadere informatie

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro. isoeasy Pro

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro. isoeasy Pro Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro isoeasy Pro isoeasy Pro De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Het is zo eenvoudig, isoleren met isoeasy Pro. In slechts vijf stappen bevestigt u zowel

Nadere informatie

Technische eigenschappen

Technische eigenschappen Technische eigenschappen Mechanische eigenschapen Waarde Referentie Isolatiewaarde hellend dak 2,70 m 2 K/W EN16012 Besteksomschrijving (hellend dak) Reflecterende dakisolatie (multifoil) Fabrikant : Yorkshire

Nadere informatie

MENUISERITE NT - Onderdakplaat

MENUISERITE NT - Onderdakplaat Dak MENUISERITE NT - Onderdakplaat TOEPASSINGSRICHTLIJNEN 1 1 ALGEMEEN Een onderdak is een doorlopend scherm onder de dakbedekking dat voor een totale dichtheid tegen stuifsneeuw en wind zorgt. Het moet

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting door L. 1264 woorden 2 juli 2014 3,9 15 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school. Om iets te verwarmen heb je

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam gebouw: Renovatie met een hoge energie-efficiëntie: technische details

Opleiding Duurzaam gebouw: Renovatie met een hoge energie-efficiëntie: technische details Opleiding Duurzaam gebouw: Renovatie met een hoge energie-efficiëntie: technische details Leefmilieu Brussel DAKISOLATIE BIJ RENOVATIES Pierre DEMESMAECKER Institut de Conseil et d Etudes en Développement

Nadere informatie

Zelf uw woning isoleren

Zelf uw woning isoleren kluswijzer Isoleren Zelf uw woning isoleren In Nederland staat isolatie hoog op de lijst van klussen in huis. Geen wonder! Vooral s winters blijken veel woningen een isolatiebeurt te kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy

Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy Zelf je zolder isoleren? Doe het met isoeasy HELLEND DAK ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Isoleren met isoeasy is zo makkelijk. In slechts

Nadere informatie

Eenvoudig isoleren met de juiste isolatie voor uw klus. Energie A B C D E F. Zuinig. Onzuinig

Eenvoudig isoleren met de juiste isolatie voor uw klus. Energie A B C D E F. Zuinig. Onzuinig Eenvoudig isoleren met de juiste isolatie voor uw klus Energie Zuinig A B C D E F Onzuinig G Isoleren, eenvoudig doen! Waarom isoleren Isolatie is de meest eenvoudige manier om energie te besparen. Door

Nadere informatie

CONSTRUCTIES 1: BOUWKNOPEN

CONSTRUCTIES 1: BOUWKNOPEN Arne Schoelinck PBA-VG 1MAK 1D1 Constructies 1 Docent: D. Gijsemans CONSTRUCTIES 1: BOUWKNOPEN Bouwheer: Frank Schoelinck Architect: Geert Clément Inleiding Voor deze opdracht moesten we een gedocumenteerd

Nadere informatie

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst

Brochure isolatie. oktober 2014. Oktober 2014 Woonstichting VechtHorst oktober 2014 Inleiding Misschien staat u er niet bij stil, maar het is heel goed mogelijk om in uw bestaande woning uw muren, dak en vloeren te isoleren. Welk comfort deze isolatie met zich meebrengt vertellen

Nadere informatie

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro HELLEND DAK ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy Pro De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Het is zo eenvoudig, isoleren met isoeasy Pro.

Nadere informatie

THERMOBEL TRI DRIEDUBBELE BEGLAZINGEN G L A S S U N L I M I T E D

THERMOBEL TRI DRIEDUBBELE BEGLAZINGEN G L A S S U N L I M I T E D THERMOBEL TRI DRIEDUBBELE BEGLAZINGEN G L A S S U N L I M I T E D Thermobel Tri, het antwoord op een uitdaging De bouwsector staat voor een aantal grote uitdagingen: - de reductie van de CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA bij pannendaken in beton of gebakken aarde in BENELUX

Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA bij pannendaken in beton of gebakken aarde in BENELUX Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA bij pannendaken in beton of gebakken aarde in BENELUX Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA (afbeelding 1) DELTA -ALPINA is een dubbelzijdig gecoate universele

Nadere informatie

Goed isoleren is vakwerk. Wat u moet weten over na-isolatie

Goed isoleren is vakwerk. Wat u moet weten over na-isolatie BRANCHEORGANISATIE NA-ISOLATIE Goed isoleren is vakwerk Wat u moet weten over na-isolatie INLEIDING GOED ISOLEREN IS VAKWERK Een goed geïsoleerd huis is prettig om in te wonen. Het is goed voor het wooncomfort,

Nadere informatie

Thermografisch onderzoek Fam Hokke --------------------------- ---------------------------

Thermografisch onderzoek Fam Hokke --------------------------- --------------------------- Op deze klus in opdracht van een isolatiebedrijf en naar aanleiding van comfortklachten een energiescan uitgevoerd om te kijken waar de probleemplekken in de constructie zich bevonden. Thermografisch onderzoek

Nadere informatie

In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw.

In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw. De basis van isolatie en hoe INSULd8eco werkt in uw gebouw In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw. Om de werking van onze isolatie oplossing goed te begrijpen,

Nadere informatie

Instructies bij het plaatsen van stalen CAST-PMR ramen

Instructies bij het plaatsen van stalen CAST-PMR ramen Instructies bij het plaatsen van stalen CAST-PMR ramen Authentiek isolerend dakraam Al deze instructies (tekst + maattekening) gelden als een voorstel waarbij andere oplossingen mogelijk zijn. In geen

Nadere informatie

Fermacork FC. www.matgreen.eu

Fermacork FC. www.matgreen.eu Augustus 0 FC Bouwplaat met verdunde randen, samengesteld uit een gipsplaat (80%), gerecycleerde cellulosevezels (0%) en een geëxpandeerde kurkplaat. Inleiding De lancering van de Fermacell-plaat met kurk

Nadere informatie

Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie

Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie 1 Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie Wij willen u feliciteren met uw aankoop van één van de producten van Quality Heating. Elk product van Quality Heating is gemaakt op kwalitatief hoogstaande

Nadere informatie

RIETEN DAK. Meerlaagse, dunne, reflecterende isolatie conform NEN 1068 Mét erkende ISSO accreditatie

RIETEN DAK. Meerlaagse, dunne, reflecterende isolatie conform NEN 1068 Mét erkende ISSO accreditatie RIETEN DAK Meerlaagse, dunne, reflecterende isolatie conform NEN 1068 Mét erkende ISSO accreditatie Het rietdak blijft in ontwikkeling Al eeuwen bestaat het rieten dak en door nieuwe technieken en materialen

Nadere informatie

Condensatie op dubbele beglazingen

Condensatie op dubbele beglazingen Algemeen Het verschijnsel oppervlaktecondensatie op dubbele komt voor in drie vormen, te weten: op de buitenzijde of positie 1; op de spouwzijdes 2 en 3 van de dubbele beglazing; op de binnenzijde of positie

Nadere informatie

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro

Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro Zolder isoleren? Doe het met isoeasy Pro hellend dak ISOLEREN ÉN AFWERKEN IN ÉÉN HANDELING! isoeasy Pro De nummer 1 in zolderisolatie Het snelste systeem Het is zo eenvoudig, isoleren met isoeasy Pro.

Nadere informatie

Canexel. Frank Treuren BV. gevelbekleding. Natuurlijk ogende houtstructuur Eenvoudige montage Weerbestendig Onderhoudsarm Lange levensduur

Canexel. Frank Treuren BV. gevelbekleding. Natuurlijk ogende houtstructuur Eenvoudige montage Weerbestendig Onderhoudsarm Lange levensduur Frank Treuren BV Canexel gevelbekleding Natuurlijk ogende houtstructuur Eenvoudige montage Weerbestendig Onderhoudsarm Lange levensduur Voor prijzen en info: www.franktreuren.nl Canexel gevelbekleding

Nadere informatie

Bij deze isolatietechniek wordt de isolatie aan de buitenzijde van de gevelmuren geplaatst. Op deze isolatie wordt een nieuwe afwerking geplaatst.

Bij deze isolatietechniek wordt de isolatie aan de buitenzijde van de gevelmuren geplaatst. Op deze isolatie wordt een nieuwe afwerking geplaatst. Wat is buitenmuurisolatie? De meeste woningen, gebouwd voor 1960, hebben geen spouwmuren, maar volle muren. In deze gevallen is een spouwmuurisolatie geen optie en moet u kiezen voor de isolatie van buitenmuren

Nadere informatie

Wie zijn wij. Duurzaam Milieubewust Betrouwbaar Vertrouwen

Wie zijn wij. Duurzaam Milieubewust Betrouwbaar Vertrouwen bewust duurzaam Wie zijn wij Wij zijn PIF Isolatie en zijn het meest veelzijdige isolatie materiaal voor nieuwbouw en renovatie. Door onze unieke eigenschappen combineren wij de hoge Rc waarden van EPS

Nadere informatie

Vergelijkende tests van Aluthermo OPTIMA vs glaswol in een gesimuleerde dakomgeving.

Vergelijkende tests van Aluthermo OPTIMA vs glaswol in een gesimuleerde dakomgeving. Vergelijkende tests van Aluthermo OPTIMA vs glaswol in een gesimuleerde dakomgeving. Technish contact Thibault Boulanger Facturatiecontact Julien Thiry ELIOSYS sa ELIOSYS sa Boulevard de Colonster, 4 B56

Nadere informatie

DAKISOLATIE. Voor het isoleren van de kap van de woning, gelegen aan de Rijnsburgerweg 22 te Leiden is gekozen voor isolatie aan de buitenzijde.

DAKISOLATIE. Voor het isoleren van de kap van de woning, gelegen aan de Rijnsburgerweg 22 te Leiden is gekozen voor isolatie aan de buitenzijde. T 06-50612387 postbus 173 rijndijk 304c E info@n2bouwadvies.nl 2394 zh hazerswoude-rijndijk 2394 ch hazerswoude-rijndijk I www.n2bouwadvies.nl Project 15011 Rijnsburgerweg 22 Leiden Datum 25 november 2015

Nadere informatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie Spouwmuurisolatie Wilt u besparen op uw stookkosten maar heeft u geen groot budget voor gevelisolatie? Overweeg dan spouwmuurisolatie. U doet daarmee ook het milieu een groot plezier. Energie besparen

Nadere informatie

Informatie over de dak / wand en bovenbouw van een stal:

Informatie over de dak / wand en bovenbouw van een stal: Informatie over de dak / wand en bovenbouw van een stal: Genugten Agri B.V. levert complete staalconstructies met houten of stalen gordingen. Als dakbedekking worden diverse soorten stalen profielplaten,

Nadere informatie

Wooncomfort begint bij uw dak.

Wooncomfort begint bij uw dak. Wooncomfort begint bij uw dak. Optimaal gebruik van de ruimte onder het dak... Vandaag de dag is bij elke nieuwbouw of renovatie een maximaal en optimaal gebruik van de ruimte onder het dak een absolute

Nadere informatie

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE Er zijn appartementen waar je alles hoort. En er zijn appartementen met ISOBET-PLUS Isobet is een gebruiksvriendelijke isolerende mortel

Nadere informatie

Isolatie. Mei K12 Frameplaat VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN VER WERKINGS VOOR SCHRIFTEN.NL

Isolatie. Mei K12 Frameplaat VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN VER WERKINGS VOOR SCHRIFTEN.NL Isolatie Mei 2018 K12 Frameplaat VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN VER WERKINGS VOOR SCHRIFTEN.NL Transport De Kingspan Kooltherm isolatieplaten dienen droog te worden getransporteerd. Opslag De Kingspan Kooltherm

Nadere informatie

Quality Heating elektrische vloerverwarming

Quality Heating elektrische vloerverwarming 1 Quality Heating elektrische vloerverwarming Wij willen u feliciteren met uw aankoop van één van de producten van Quality Heating. Elk product van Quality Heating is gemaakt op kwalitatief hoogstaande

Nadere informatie

SlimFix Deco. Het snelst verwerkbare én luchtdichte binnenisolatie-systeem GEPATENTEERD. www.isobouw.nl/slimfixdeco

SlimFix Deco. Het snelst verwerkbare én luchtdichte binnenisolatie-systeem GEPATENTEERD. www.isobouw.nl/slimfixdeco Deco GEPATENTEERD NU OOK VERKRIJGBAAR MET CRADLE TO CRADLE CM GECERTIFICEERDE BIOFOAM ISOLATIEKERN Het snelst verwerkbare én luchtdichte binnenisolatie-systeem www.isobouw.nl/slimfixdeco Deco GEPATENTEERD

Nadere informatie

FICHE TECHNIQUE TECHNISCHE FICHE LEVEL DESIGN 1

FICHE TECHNIQUE TECHNISCHE FICHE LEVEL DESIGN 1 FICHE TECHNIQUE TECHNISCHE FICHE LEVEL DESIGN 1 LD1 COMMERCIËLE GEGEVENS Nr artikel : DULVLD0120000 Lengte: 2,00 m Aantal per doos : 2 stuks Minimale te bestellen hoeveelheid : 1 doos LEVEL DESIGN LD1

Nadere informatie

DuPont Tyvek Soft. Eigenschap Methode Eenheid Nominale waarde

DuPont Tyvek Soft. Eigenschap Methode Eenheid Nominale waarde DuPont Tyvek Soft Soepel onderdakscherm met een gewicht van 60 g/m2 bestaande uit niet-geweven polyethyleenvezels met een hoge dichtheid. Door zijn samenstelling is het scherm zeer dampdoorlatend met een

Nadere informatie

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV

Technisch Specificatieblad Ferney Group BV Nederland Blad : 1/6 Opgesteld door: EG Bekrachtigd door: GvdW Het product: Algemeen: Kelfort Kel-Tex 3 is een folie met een 3-laags waterdicht dampopen membraan, welke wordt verwerkt aan de buitenzijde

Nadere informatie

Thermische isolatie oplossingen. gevel panelen. thermische isolatie. spouwmuurpur / PIR performant. buitenisolatie

Thermische isolatie oplossingen. gevel panelen. thermische isolatie. spouwmuurpur / PIR performant. buitenisolatie Thermische isolatie oplossingen gevel panelen thermische isolatie spouwmuurpur / PIR performant buitenisolatie Buitenisolatie muren & gevels comfort besparingen prestaties Een gebouw dat slecht of helemaal

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Handleiding. Metal stud wand. montage

Handleiding. Metal stud wand. montage Handleiding Metal stud wand montage Metal stud wand handleiding Hoe plaatst u een metal stud wand en waar moet u aan denken? Welke gereedschappen en materialen heeft u nodig? Wij leggen u in 7 stappen

Nadere informatie

Energiescan. van: De Brink 6 te: 9999 DM Ons Dorp op: 15 maart 2014 door: Matthes Advies

Energiescan. van: De Brink 6 te: 9999 DM Ons Dorp op: 15 maart 2014 door: Matthes Advies Energiescan van: De Brink 6 te: 9999 DM Ons Dorp op: 15 maart 2014 door: Matthes Advies Energiescan voor woningen in opdracht van: de heer E. Scanner Straat en nr. gekeurde woning: De Brink 6 Postcode:

Nadere informatie