van euripides regie robert woodruff

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "van euripides regie robert woodruff"

Transcriptie

1 van euripides regie robert woodruff

2 rolverdeling op de achterzijde van euripides regie robert woodruff dramaturgie corien baart vertaling gerard koolschijn scenografie dries verhoeven kostuums wojciech dziedzic compositie gene carl licht henk danner choreografie saar magal coproductie opera studio nederland nei a in aul ul assistentie regie niels pieterse assistentie scenografie pascal leboucq assistentie dramaturgie kimberly major (stage) assistentie compositie mark harperink muzikaal repetitoren maarten helenius, irana sisoyeva musici bandopname jacqueline hamelink, wiek hijmans, eduard regteren altena hoofd techniek & productie götz schwörer productieleiding martin taminiau techniek arist richartz, sander van elteren (1e inspiciënten), marc bender, valentijn berkhout, niko bovenberg, wouter breepoel (stage), peter pieksma, pieter ploeg, pieter roodbeen kostuumatelier farida bouhbouh, wim van vliet (coördinatie), micheline d hertoge (kleedster) castingadviezen acteurs hans kemna castingadviezen vocalisten hans nieuwenhuis kap & grime roswitha evenwel fotografie jan versweyveld grafisch ontwerp jan versweyveld en sara van gelder publiciteit pauline van kordelaar druk ssp amsterdam met dank aan danny bruinsel, stijn buiter, guy coolen, hans dowit, winfried maczewski, renske pool, wim selles, anke teunis de oorlog en het meisje De voorstelling duurt ca 1u45 en heeft geen pauze.

3 De broers Agamemnon en Menelaos trekken met een omvangrijke legervloot naar Troje om de geschaakte Helena, echtgenote van Menelaos, terug te halen. De Griekse vloot wordt opgehouden in Aulis door een windstilte. De godin Artemis houdt een gunstige wind tegen zolang Agamemnon zijn eigen dochter Ifigeneia niet offert. Onder het voorwendsel van een huwelijk met Achilles wordt Ifigeneia naar Aulis gehaald. Haar moeder Klytaimestra ontdekt het bedrog en confronteert Agamemnon met zijn voornemen zijn eigen dochter te vermoorden. De krijgsmacht op de achtergrond wordt intussen ongeduldig en eist het offer.

4 Atreus, koning van Mykene, was de vader van Agamemnon en Menelaos. Hij was de kleinzoon van Tantalos, wiens geslacht werd vervloekt door de goden. Ifigeneia in Aulis van Euripides beschrijft een episode uit de beruchte geschiedenis van deze familie. Koning Atreus werd van zijn macht beroofd en vermoord door een zoon van zijn broer Thyestes. De zonen van Atreus, Agamemnon en Menelaos, vluchtten daarop naar het hof van de Spartaanse koning Tyndareos. Deze hielp Agamemnon weer op de troon van Mykene en bood hem zijn dochter Klytaimestra als vrouw aan. Agamemnon vermoordde haar eerste echtgenoot en het pasgeboren kind van het echtpaar. Samen kregen Agamemnon en Klytaimestra vier kinderen: Ifigeneia, Elektra, Chrysothemis en Orestes. Menelaos kreeg de halfzus van Klytaimestra, Tyndareos dochter Helena als bruid toegewezen. Dit, nadat alle vorstelijke huwelijkskandidaten voor de koning hadden gezworen de rechten van haar toekomstige echtgenoot te zullen verdedigen. Op de bruiloft van Fthia s koning Peleus en de zeenimf Thetis (later de ouders van Achilles) ontstond tussen de aanwezige godinnen ruzie om een gouden appel die voor de mooiste werd uitgeloofd. De keus was aan de Trojaanse prins Paris. Hij wees als mooiste godin Afrodite aan omdat zij hem als beloning de mooiste vrouw van de wereld, Helena, beloofde. Paris schaakte Menelaos echtgenote. Trouw aan hun eed besloten de Griekse vorsten voor Menelaos rechten op te komen en Troje aan te vallen.

5 euripides v.chr. Euripides was de jongste van de drie grote Griekse tragediedichters, na Sofokles en Aischylos. Van zijn bijna honderd toneelstukken zijn er achttien overgeleverd, op één na geschreven tijdens de Peloponnesische Oorlog. In deze lange en bloedige oorlog tussen de aristocratische landmacht Sparta en de democratische zeemogendheid Athene bleef geen enkele Griekse stadstaat neutraal. Geschat wordt dat meer dan de helft van de burgers is omgekomen in de periode tussen 432 en 403 v.chr.. Dat Euripides geïnspireerd werd door deze niet aflatende obsessie voor strijd van de Grieken, blijkt uit de stukken die hij in die dramatische periode schreef. Hij uitte zijn verachting voor een samenleving van retoriek zonder waarden, bevelhebbers zonder moed en voor de massa die zich laat leiden door de eerzucht van welbespraakte machtzoekers. Vlak voor zijn dood schreef hij Ifigeneia in Aulis, waarin hij de kortzichtigheid, het egoïsme en de noodlottige onbenulligheid van elk menselijk streven benadrukte. Het werk van Euripides, Sofokles en Aischylos is vertaald door Gerard Koolschijn. De tragedies over Agamemnon en zijn familie zijn verzameld in de bundel Eén familie, acht tragedies. regie robert woodruff De Amerikaanse gastregisseur Robert Woodruff regisseerde een reeks succesvolle ensceneringen van klassiekers waaronder Oidipous, Medea en Julius Caesar. Woodruff doceert sinds 1997 regie en acteren aan Columbia University en aan de Yale School of Drama. Van 2002 tot 2007 was hij artistiek directeur van het American Repertory Theatre (ART) in Boston. ART combineert een repertoiretheater van toonaangevende regisseurs met een opleidingscentrum voor acteurs en theatermakers. In 2006 maakte TA samen met dit theater de voorstelling Hemel boven Berlijn. Woodruff zoekt in zijn voorstellingen naar onverwachte contrasten in spel, beeld en geluid om een geheel nieuw licht te werpen op canonieke teksten. Ifigeneia in Aulis toont voor hem vooral een ontluisterend beeld van een samenleving in moreel verval; het afschuwwekkende verhaal van een vader die zijn eigen dochter vermoordt om een oorlog die op dubieuze gronden gerechtvaardigd wordt. Het gaat hier niet om de wind, de goden, of de mythologie. Het gaat hier om politiek, om de harde realiteit van oorlogvoering, om wat geweld met mensen doet.

6 scenografie dries verhoeven In de scenografie van Dries Verhoeven is de windstilte geen meteorologisch of mythisch verschijnsel, maar een situatie van pure stilstand, een vacuüm waarin de staat van zijn kan worden opgemaakt. Duizenden soldaten wachten in het legerkamp: gefrustreerd, vol testosteron en vechtlust. Dit wachtende leger is in Ifigeneia in Aulis een stuwende kracht. Verhoeven liet zich hiervoor inspireren door het beroemde Chinese terracottaleger; een grote verzameling kleipoppen die in de fantasie van de kijker kan veranderen van kanonnenvlees in een moorddadige massa. Het steeds groter wordende angstbeeld dat Agamemnon zich van die massa vormt, zet hem aan tot zijn gruwelijke daden. Het legerkamp van Verhoeven refereert aan de hedendaagse oorlogsindustrie. Het tijdelijke karakter van het kamp wordt benadrukt; zoals bij een onderzoek op de plaats delict of in een distributiecentrum is alles demontabel en mobiel. Als vormgever ontwerpt Verhoeven regelmatig spraakmakende toneelbeelden voor anderen. Als theatermaker maakt hij ervaringstheater. Hij won de VSCD mime prijs 2008, omdat zijn voorstellingen uiterst krachtig zijn in hun sensitieve en vormgegeven ervaring. muziek gene carl en opera studio nederland Componist Gene Carl werkt voor deze productie samen met vocalisten van Opera Studio Nederland. Opera Studio Nederland biedt een kleine groep zeer getalenteerde, jonge operazangers hulp bij de eerste stappen in de beroepspraktijk. Het koor in Ifigeneia in Aulis bestaat uit jonge vrouwen van het eiland Chalkis die naar Aulis zijn gekomen om de machtige Griekse legervloot te aanschouwen. Deze toeristen proberen aanvankelijk de gebeurtenissen in een mythologisch perspectief te plaatsen, een verklaring te vinden, een houvast, maar worden gaandeweg meegezogen in de wreedheid van de situatie. Die ontwikkeling vormde het uitgangspunt voor Carls composities. Dorische, Frygische en Lydische melodieën en harmonieën verwijzen naar de oudheid, de vocale partijen zijn vrijer geïnterpreteerd. De koorteksten zijn geïnspireerd op de klank van het klassieke Grieks. De verschillende liederen belichamen ieder een eigen klankwereld en worden door instrumenten met een meedogenloze puls voortgestuwd.

7 de mythe van oorlog Myth is simply a way of controlling, of ordering, of giving a shape and a significance to the immense panorama of futility and anarchy which is contemporary history. T.S. Eliot De werkelijkheid is gecompliceerd. In de cha os van het dagelijks leven bieden mythes patronen om te kunnen bepalen wat belangrijk is en wat niet, wat goed is en wat slecht. Zolang het kwaad ons aanvalt en ons leven binnendringt, we ons niet veilig voelen, accepteren we alle motieven om uit te halen naar echte en ingebeelde vijanden die onze normen en vrijheden bedreigen. Angst is een krachtige motor voor ons allesoverheersende verlangen naar veiligheid. Gevoelens van vervreemding en ontheemding kunnen worden onderdrukt door een gezamenlijk mars tegen de vijand die onze cultuur of de identiteit van de groep bedreigt. De mythe van oorlog creëert een misleidend waanbeeld: oorlog wordt gevoerd voor een hoger doel. Het doel is om de gemeenschap te laten zien dat wat heilig is wordt bedreigd. De mythe van oorlog maakt de wereld begrijpelijk, een zwart wit tableau van wij en zij. Het verdrijft zelfkritische gedachten en genereert een warme, familiale verbondenheid met onze buren, onze gemeenschap, onze natie. We buigen voor het grote doel. We zijn één. Maar oorlog is een god, zoals de oude Grieken wisten, en de aanbidding ervan vraagt menselijke offers. De mythe van oorlog geeft zin aan gewelddadig doden. De meeste mensen accepteren oorlog zolang het geplooid kan worden in een geloofssysteem dat het lijden noodzakelijk maakt voor een hoger doel. Mensen zoeken immers niet alleen veiligheid en geluk, maar ook betekenis. Ondanks de destructie en de offers geeft het mensen waar zij in het leven naar verlangen: zin, betekenis, een reden om te leven. Oorlog is een verleidelijk elixer; het geeft vastberadenheid en de kans om edel te zijn, dapper, heldhaftig, nodig, betekenisvol De mythe van oorlog construeert een kunstmatige werkelijkheid. De samenleving opereert onder een nieuwe morele code: de dood van de medemens wordt geaccepteerd als het logische gevolg van datgene waarvoor gevochten wordt. Oorlogen die hun mythologie verliezen voor het grote publiek zijn gedoemd te mislukken, want oorlog is dan slechts wat het in werkelijkheid is: georganiseerd geweld. Het doel dat men wil bereiken met het omarmen van de mythe wordt nooit bereikt. Oorlog creëert nooit de veiligheid of de harmonie waar mensen naar verlangen. En als de retoriek rond de oorlog is verstomd, resten ons de heroïsche doden, de beroofde moeders, vaders, echtgenoten en kinderen van de gesneuvelden. Wat gebeurt er met degenen die de grootste offers brachten? Je kunt een kind uit de oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit een kind? De humanitaire organisatie War Child investeert in een vreedzame toekomst voor kinderen die getroffen zijn door oorlog. War Child zet creatieve en sportieve programma s in die gericht zijn op het samenbrengen van kinderen die door de oorlog uiteen gedreven zijn. Ook leren kinderen om te gaan met hun agressie en hun verleden te verwerken. TA en War Child werken samen aan een educatief programma voor jongeren rondom Ifigeneia in Aulis.

8 amsterdam stadsschouwburg ( ) try outs wo 8, do 9, vr 10, za 11, première zo 12, di 14, wo 15 okt utrecht stadsschouwburg ( ) ma 20 okt den haag koninklijke schouwburg ( ) di 21 okt heerlen parkstad limburg theaters ( ) do 23 okt* ijmuiden stadsschouwburg velsen ( ) za 25 okt amersfoort de flint ( ) wo 29 okt* goudse schouwburg ( ) vr 31 okt haarlem stadsschouwburg ( ) za 1 nov den bosch theater aan de parade ( ) di 4 nov* zoetermeer stadstheater ( ) vr 7 nov* alkmaar de vest ( ) za 8 nov gent ntgent/schouwburg ( ) wo 12*, do 13* nov rotterdamse schouwburg ( ) vr 14 nov amsterdam stadsschouwburg ( ) di 18 t/m vr 21*, za 22, di 25 t/m vr 28* nov 08 apeldoorn orpheus ( ) vr 9 jan breda chassé theater ( ) za 10 jan groningen stadsschouwburg ( ) ma 12, di 13 jan tilburg schouwburg ( ) do 15 jan maastricht theater aan het vrijthof ( ) za 17 jan* leeuwarden de harmonie ( ) di 20 jan hoorn schouwburg het park ( ) wo 21 jan antwerpen desingel ( ) vr 23, za 24 jan eindhoven parktheater ( ) zo 25 jan* amsterdam stadsschouwburg ( ) di 27 jan t/m za 31 jan 09 * inleiding of nagesprek wijzigingen voorbehouden kreten en gefluister première op sterven na dood van ingmar bergman ta-2 platform talentontwikkeling mightysociety6 première concept, tekst & regie eric de vroedt het temmen van de feeks liefde tussen beul en slachtoffer van william shakespeare coproductie desingel antwerpen 18 mrt t/m 22 apr 09 powered by toneelgroep amsterdam 6 jan t/m 7 mrt 09 8 okt t/m 20 dec 08 selectie topstukken tamtam thuis in de stad twee weken toneelgroep amsterdam in stadsschouwburg amsterdam antigone kreon oidipous première autopsie van een familie van sofokles ifigeneia in aulis première de oorlog en het meisje van euripides regie robert woodruff coproductie opera studio nederland 8 okt 08 t/m 31 jan 09 angels in america het leven naakt van tony kushner 1 t/m 16 mei 09 rocco en zijn broers première een nieuw europa met oude problemen van luchino visconti, pasquale festa campanile, massimo franciosa, giovanna cecchi, enrico medioli, vasco pratolini productie toneelgroep amsterdam / antonioni-project première filmtrilogie over het moderne leven van michelangelo antonioni regie thibaud delpeut productie toneelgroep amsterdam / toneelschuur producties 27 mrt t/m11 apr 09 info@toneelgroepamsterdam.nl Prinsengracht 437, 1016 HM Amsterdam t: (020) subsidiënten sponsor ruhrtriennale coproductie holland festival 5 t/m 22 feb 09 1 t/m 16 mei t/m 20 juni 09 ensemble barry atsma, kitty courbois, jacob derwig, roeland fernhout, renée fokker, fred goessens, janni goslinga, marieke heebink, fedja van huêt, hans kesting, hugo koolschijn, hadewych minis, chris nietvelt, celia nufaar, frieda pittoors, alwin pulinckx, halina reijn, eelco smits, karina smulders, leon voorberg gastacteurs stef aerts (stage), johan van assche, mohammed azaay, kristof van boven, elsie de brauw, tijn doctor, tamar van den dop, lien de graeve, marwan kenzari (stage), wouter van oord, oscar van rompay, dennis rudge, thomas ryckewaert (stage), elise schaap (stage), cigdem teke, rené van zinnicq bergmann e.a. musici ward deketelaere, yves goemaere, hannes nieuwlaet, christiaan saris, mattijs vanderleen, harry de wit

9 ifigeneia in aulis agamemnon roeland fernhout menelaos tijn docter ifigeneia karina smulders klytaimestra chris nietvelt achilles marwan kenzari oude man marieke heebink koor ellen van beek madieke marjon an de ridder rosanne van sandwijk laila sbaiti karin strobos britt truyts

liefde tussen beul en slachtoffer

liefde tussen beul en slachtoffer rolverdeling op de achterzijde van william shakespeare regie ivo van hove liefde tussen beul en slachtoffer vertaling hafid bouazza scenografie/licht jan versweyveld kostuums lies van assche geluid marc

Nadere informatie

al mijn zonen van arthur miller regie thibaud delpeut

al mijn zonen van arthur miller regie thibaud delpeut al mijn zonen van arthur miller regie thibaud delpeut rolverdeling op de achterzijde van arthur miller regie & muziek thibaud delpeut vertaling marcel otten dramaturgie joris van der meer scenografie roel

Nadere informatie

kreten gef luister van ingmar bergman regie ivo van hove

kreten gef luister van ingmar bergman regie ivo van hove kreten en gef luister van ingmar bergman rolverdeling op de achterzijde van ingmar bergman bewerking/dramaturgie peter van kraaij scenografie/licht jan versweyveld muziek roeland fernhout video tal yarden

Nadere informatie

rocco en zijn broers rolverdeling op de achterzijde

rocco en zijn broers rolverdeling op de achterzijde rocco en zijn broers van luchino visconti en pasquale festa campanile, massimo franciosa, giovanna cecchi, enrico medioli, vasco pratolini 1 t/m 16 mei stadsschouwburg amsterdam rolverdeling op de achterzijde

Nadere informatie

van william shakespeare regie ivo van hove

van william shakespeare regie ivo van hove van william shakespeare rolverdeling op de achterzijde het temmen van de feeks van william shakespeare vertaling hafid bouazza dramaturgie alexander schreuder scenografie jan versweyveld kostuums lies

Nadere informatie

de vrek van molière regie ivo van hove

de vrek van molière regie ivo van hove de vrek van molière rolverdeling op de achterzijde van molière dramaturgie bart van den eynde, peter van kraaij vertaling gerardjan rijnders scenografie/licht jan versweyveld kostuums wojciech dziedzic

Nadere informatie

hedda gabler van henrik ibsen regie ivo van hove

hedda gabler van henrik ibsen regie ivo van hove hedda gabler van henrik ibsen rolverdeling op de achterzijde van henrik ibsen dramaturgie bart van den eynde vertaling/bewerking judith herzberg scenografie/licht jan versweyveld kostuums jan versweyveld,

Nadere informatie

nooit van elkaar van jon fosse regie ivo van hove

nooit van elkaar van jon fosse regie ivo van hove nooit van elkaar van jon fosse rolverdeling op de achterzijde van jon fosse dramaturgie peter van kraaij vertaling alexander schreuder scenografie/licht jan versweyveld kostuumadvies wojciech dziedzic

Nadere informatie

van arthur miller regie eric de vroedt

van arthur miller regie eric de vroedt van arthur miller regie eric de vroedt a de zondeval rolverdeling op de achterzijde van arthur miller vertaling/regie eric de vroedt dramaturgie willemijn barelds scenografie/video maze de boer licht bernie

Nadere informatie

antigone kreon oidipous

antigone kreon oidipous antigone kreon oidipous naar sofokles regie thibaud delpeut Antigone-Kreon-Oidipous ging op 29 mrt 09 in première in de Toneelschuur in Haarlem en werd in het kader van TA-2 het platform van Toneelgroep

Nadere informatie

thello van william shakespeare regie ivo van hove

thello van william shakespeare regie ivo van hove thello van william shakespeare Othello ging in januari 2003 in première in de Stadsschouwburg Amsterdam. Dit seizoen viert TA haar 25-jarig bestaan met onder andere de reprise van de Shakespeares Macbeth,

Nadere informatie

nora van henrik ibsen regie thibaud delpeut

nora van henrik ibsen regie thibaud delpeut nora van henrik ibsen regie thibaud delpeut rolverdeling op de achterzijde van henrik ibsen regie/muziek thibaud delpeut vertaling karst woudstra dramaturgie joris van der meer scenografie roel van berckelaer

Nadere informatie

van carlo goldoni regie ivo van hove

van carlo goldoni regie ivo van hove van carlo goldoni regie ivo van hove zomertri Met haar rol van Sabina in Zomertrilogie viert Kitty Courbois haar vijftigjarig toneeljubileum. logie rolverdeling op de achterzijde van carlo goldoni regie

Nadere informatie

scènes huwelijk uit een van ingmar bergman regie ivo van hove

scènes huwelijk uit een van ingmar bergman regie ivo van hove scènes uit een huwelijk van ingmar bergman rolverdeling op de achterzijde van ingmar bergman dramaturgie bart van den eynde vertaling karst woudstra scenografie/licht jan versweyveld coproductie kaaitheater

Nadere informatie

rouw siert electra van eugene o neill regie ivo van hove

rouw siert electra van eugene o neill regie ivo van hove rouw siert electra van eugene o neill rolverdeling op de achterzijde van eugene o neill vertaling ger thijs dramaturgie alexander schreuder scenografie jan versweyveld geluid marc meulemans video trish

Nadere informatie

kruis van alan ayckbourn regie ivo van hove

kruis van alan ayckbourn regie ivo van hove kruis tochten van alan ayckbourn kruistochten Kruistochten ging in juni 2004 in première en werd lovend ontvangen door publiek en pers. Voor zijn rol als rokkenjager Norman werd Hans Kesting genomineerd

Nadere informatie

verschillende thema s. Bezoek en laat u door de personages en de makers informeren.

verschillende thema s. Bezoek  en laat u door de personages en de makers informeren. rolverdeling op de achterzijde van tony kushner dramaturgie peter van kraaij vertaling carel alphenaar scenografie jan versweyveld muziek wim selles video tal yarden kostuums wojciech dziedzic assistentie

Nadere informatie

naar pier paolo pasolini regie ivo van hove

naar pier paolo pasolini regie ivo van hove teorema naar pier paolo pasolini regie ivo van hove teorema Teorema ging op 18 september 2009 in première tijdens het Duitse theaterfestival Ruhrtriennale. rolverdeling op de achterzijde naar pier paolo

Nadere informatie

husbands van john cassavetes regie ivo van hove

husbands van john cassavetes regie ivo van hove husbands van john cassavetes rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes vertaling gerardjan rijnders dramaturgie thibaud delpeut scenografie jan versweyveld kostuums an d huys video tal yarden

Nadere informatie

van jean cocteau regie ivo van hove

van jean cocteau regie ivo van hove la voix humaine van jean cocteau van jean cocteau met halina reijn vertaling halina reijn en peter van kraaij scenografie/licht jan versweyveld dramaturgie peter van kraaij persoonlijke assistent manuel

Nadere informatie

een teken des tijds rolverdeling op de achterzijde van henrik ibsen regie ivo van hove vertaling & bewerking judith herzberg

een teken des tijds rolverdeling op de achterzijde van henrik ibsen regie ivo van hove vertaling & bewerking judith herzberg rolverdeling op de achterzijde van henrik ibsen regie ivo van hove een teken des tijds vertaling & bewerking judith herzberg dramaturgie bart van den eynde scenografie & lichtontwerp jan versweyveld kostuumontwerp

Nadere informatie

acbeth rolverdeling op de achterzijde

acbeth rolverdeling op de achterzijde rolverdeling op de achterzijde van william shakespeare regie johan simons vertaling hugo claus dramaturgie/bewerking koen tachelet scenografie jan versweyveld compositie warre simons sound design roald

Nadere informatie

na de repetitie/ persona van ingmar bergman regie ivo van hove

na de repetitie/ persona van ingmar bergman regie ivo van hove na de repetitie/ persona van ingmar bergman rolverdeling op achterzijde van ingmar bergman vertaling peter van kraaij (persona), karst woudstra (na de repetitie) dramaturgie peter van kraaij scenografie

Nadere informatie

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK rolverdeling op achterzijde van ingmar bergman dramaturgie bart van den eynde vertaling karst woudstra scenografie jan versweyveld coproductie kaaitheater assistentie regie jorinde keesmaat assistentie

Nadere informatie

NORA. halina reijn amsterdam rolverdeling op achterzijde

NORA. halina reijn amsterdam rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde halina reijn amsterdam 2012 van henrik ibsen regie/muziek thibaud delpeut vertaling karst woudstra dramaturgie joris van der meer scenografie roel van berckelaer licht casper

Nadere informatie

door david mamet regie eric de vroedt

door david mamet regie eric de vroedt door david mamet regie eric de vroedt rolverdeling op de achterzijde door david mamet regie/vertaling eric de vroedt dramaturgie willemijn barelds scenografie maze de boer licht casper leemhuis kostuums

Nadere informatie

de puinhopen van een bijna ideaal huwelijk

de puinhopen van een bijna ideaal huwelijk rolverdeling op de achterzijde van ingmar bergman regie ivo van hove nederlandse tekst karst woudstra scenografie/lichtontwerp jan versweyveld dramaturgie bart van den eynde coproductie de puinhopen van

Nadere informatie

a voix humaine De voorstelling duurt circa 1 uur en 10 minuten, geen pauze.

a voix humaine De voorstelling duurt circa 1 uur en 10 minuten, geen pauze. van jean cocteau met halina reijn vertaling halina reijn, peter van kraaij scenografie/licht jan versweyveld dramaturgie peter van kraaij assistentie scenografie pascal leboucq hoofd techniek & productie

Nadere informatie

angels in america van tony kushner regie ivo van hove

angels in america van tony kushner regie ivo van hove angels in america van tony kushner rolverdeling op de achterzijde van tony kushner dramaturgie peter van kraaij vertaling carel alphenaar scenografie jan versweyveld muziek wim selles video tal yarden

Nadere informatie

lange dagreis naar de nacht van eugene o neill regie ivo van hove

lange dagreis naar de nacht van eugene o neill regie ivo van hove lange dagreis naar de nacht van eugene o neill ange dagreis rolverdeling op de achterzijde van eugene o neill vertaling ger thijs dramaturgie peter van kraaij scenografie jan versweyveld kostuums wojciech

Nadere informatie

Speellijst Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Speellijst Was Getekend, Annie M.G. Schmidt Speellijst Was Getekend, Annie M.G. Schmidt September 2017 Schouwburg het Park, Hoorn 15-9-2017 20:15 Schouwburg het Park, Hoorn 16-9-2017 20:15 Schouwburg het Park, Hoorn 17-9-2017 19:30 DeLaMar Theater

Nadere informatie

rolverdeling op de achterzijde

rolverdeling op de achterzijde t a r t u f f e rolverdeling op de achterzijde naar molière regie dimiter gotscheff dramaturgie koen haagdorens scenografie katrin brack licht mark van denesse muziek sir henry kostuums ilse vandebussche

Nadere informatie

OTHELLO. van william shakespeare regie ivo van hove

OTHELLO. van william shakespeare regie ivo van hove OTHELLO van william shakespeare hans kesting, hélène devos, janni goslinga taipei 2014 rolverdeling op achterzijde van william shakespeare vertaling hafid bouazza dramaturgie bram de sutter scenografie

Nadere informatie

de vrek persmap 11 12

de vrek persmap 11 12 de vrek persmap 11 12 inhoudsopgave inleiding 3 credits 3 rolverdeling 3 synopsis 4 auteur 5 regie 5 scenografie 6 biografieën 7 speellijst 9 ta-extra 10 persinformatie 11 2 inleiding De Vrek gaat op zo

Nadere informatie

rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes regie ivo van hove dramaturgie koen tachelet vertaling sam bogaerts / gerardjan rijnders

rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes regie ivo van hove dramaturgie koen tachelet vertaling sam bogaerts / gerardjan rijnders rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes regie ivo van hove dramaturgie koen tachelet vertaling sam bogaerts / gerardjan rijnders scenografie & lichtontwerp jan versweyveld kostuumontwerp an

Nadere informatie

LANGE DAGREIS NAAR DE NACHT

LANGE DAGREIS NAAR DE NACHT LANGE DAGREIS NAAR DE NACHT van eugene o neill rolverdeling op de achterzijde van eugene o neill vertaling ger thijs dramaturgie peter van kraaij scenografie & licht jan versweyveld kostuums wojciech dziedzic

Nadere informatie

opening night rolverdeling op de achterzijde

opening night rolverdeling op de achterzijde opening rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes regie ivo van hove dramaturgie koen tachelet vertaling sam bogaerts/gerardjan rijnders Opening Night was de eerste samenwerking van Toneelgroep

Nadere informatie

liefde tussen beul en slachtoffer

liefde tussen beul en slachtoffer liefde tussen beul en slachtoffer van william shakespeare regie ivo van hove vertaling hafid bouazza scenografie/lichtontwerp jan versweyveld kostuumontwerp lies van assche geluidsontwerp marc meulemans

Nadere informatie

kinderen van de zon van maxim gorki regie ivo van hove

kinderen van de zon van maxim gorki regie ivo van hove kinderen van de zon van maxim gorki + rolverdeling op de achterzijde van maxim gorki dramaturgie peter van kraaij vertaling tom kleijn scenografie/licht jan versweyveld video tal yarden kostuums an d huys

Nadere informatie

rolverdeling op de achterzijde

rolverdeling op de achterzijde rolverdeling op de achterzijde van hugo claus regie luk perceval bewerking peter van kraaij, luk perceval dramaturgie peter van kraaij scenografie katrin brack lichtontwerp mark van denesse muziek jeroen

Nadere informatie

SONG FROM FAR AWAY. van simon stephens regie ivo van hove

SONG FROM FAR AWAY. van simon stephens regie ivo van hove SONG FROM FAR AWAY van simon stephens van simon stephens met eelco smits vertaling rik van den bos dramaturgie bart van den eynde scenografie jan versweyveld muziek mark eitzel coproductie mostra internacional

Nadere informatie

honden plegen geen zelfmoord

honden plegen geen zelfmoord tragedie rolverdeling op de achterzijde van & regie gerardjan rijnders compositie boudewijn tarenskeen honden plegen geen zelfmoord dramaturgie janine brogt scenografie marc warning lichtontwerp casper

Nadere informatie

A STREETCAR NAMED DESIRE. van: Tennessee Williams

A STREETCAR NAMED DESIRE. van: Tennessee Williams A STREETCAR NAMED DESIRE van: Tennessee Williams regie: Eric de Vroedt a streetcar named desire Blanche Dubois Tamar van den Dop Stanley Kowalski getrouwd met Stella: Mohammed Azaay Stella Kowalski zus

Nadere informatie

kruistochten van alan ayckbourn regie ivo van hove

kruistochten van alan ayckbourn regie ivo van hove 05 06 kruistochten van alan ayckbourn regie ivo van hove theatermarathon over het burgerlijk leven rolverdeling op de achterzijde tekst alan ayckbourn regie ivo van hove vertaling janine brogt dramaturgie

Nadere informatie

romeinse tragedies rolverdeling op de achterzijde

romeinse tragedies rolverdeling op de achterzijde rolverdeling op de achterzijde van william shakespeare vertaling tom kleijn scenografie/licht jan versweyveld video tal yarden muziek eric sleichim kostuums lies van assche dramaturgie bart van den eynde,

Nadere informatie

OEDIPUS ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE

OEDIPUS ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE NAAR SOPHOCLES REGIE/BEWERKING ROBERT ICKE VERTALING ROB KLINKENBERG SCENOGRAFIE HILDEGARD BECHTLER LICHT NATASHA CHIVERS VIDEO TAL YARDEN GELUID TOM GIBBONS KOSTUUMS WOJCIECH

Nadere informatie

Tennessee Williams. Kat op een heet zinken dak Regie Jacob Derwig. Programma

Tennessee Williams. Kat op een heet zinken dak Regie Jacob Derwig. Programma Tennessee Williams Kat op een heet zinken dak Regie Jacob Derwig Programma Kat op een heet zinken dak Brick Barry Atsma Maggie Karina Smulders Big Daddy Gijs Scholten van Aschat Big Mama Marieke Heebink

Nadere informatie

het temmen van de feeks

het temmen van de feeks 05 06 het temmen van de feeks van william shakespeare regie ivo van hove liefde tussen beul en slachtoffer tekst william shakespeare regie ivo van hove vertaling hafid bouazza scenografie/lichtontwerp

Nadere informatie

EEN BRUID IN DE MORGEN

EEN BRUID IN DE MORGEN rolverdeling op de achterzijde camilla siegertsz, alwin pulinckx amsterdam 2014 van hugo claus regie maren e. bjørseth dramaturgie thomas lamers scenografie marjolijn brouwer lichtontwerp bernie van velzen

Nadere informatie

rolverdeling op achterzijde

rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde van august strindberg regie susanne kennedy vertaling karst woudstra bewerking susanne kennedy, marit grimstad eggen dramaturgie marit grimstad eggen scenografie katrin bombe

Nadere informatie

in ngenade van j.m. coetzee regie luk perceval

in ngenade van j.m. coetzee regie luk perceval in ngenade van j.m. coetzee regie luk perceval rolverdeling op de achterzijde van j.m. coetzee regie luk perceval bewerking josse de pauw dramaturgie peter van kraaij scenografie katrin brack licht mark

Nadere informatie

steun toneelgroep amsterdam

steun toneelgroep amsterdam steun toneelgroep amsterdam Ivo van Hove s work has been groundbreaking in opening up audiences understanding of classic texts and films. His work is unique, raw, shocking, surprising, hilarious everything

Nadere informatie

coriolanus julius caesar antonius & cleopatra

coriolanus julius caesar antonius & cleopatra coriolanus julius caesar antonius & cleopatra rolverdeling op achterzijde van william shakespeare regie ivo van hove coriolanus vertaling tom kleijn dramaturgie bart van den eynde jan peter gerrits julius

Nadere informatie

toneelgroepamsterdam + van alfred jarry, simon stephens regie sebastian nübling

toneelgroepamsterdam + van alfred jarry, simon stephens regie sebastian nübling bu toneelgroepamsterdam + van alfred jarry, simon stephens regie sebastian nübling ubu rolverdeling op de achterzijde van alfred jarry, simon stephens regie sebastian nübling dramaturgie corien baart,

Nadere informatie

LA VOIX HUMAINE. van jean cocteau regie ivo van hove

LA VOIX HUMAINE. van jean cocteau regie ivo van hove LA VOIX HUMAINE van jean cocteau van jean cocteau met halina reijn vertaling halina reijn, peter van kraaij scenografie & licht jan versweyveld dramaturgie peter van kraaij halina reijn antwerpen 2009

Nadere informatie

Britannicus. van: Jean Racine. regie + muziek: Thibaud Delpeut

Britannicus. van: Jean Racine. regie + muziek: Thibaud Delpeut Britannicus van: Jean Racine regie + muziek: Thibaud Delpeut BRITANNICUS nero, Keizer, zoon van Agrippina: Eelco Smits britannicus, zoon van Keizer Claudius en van Messalina: Alwin Pulinckx agrippina,

Nadere informatie

Alwin Pulinckx Spelen: creëren, inspireren en amuseren!

Alwin Pulinckx Spelen: creëren, inspireren en amuseren! Alwin Pulinckx Spelen: creëren, inspireren en amuseren! inhoud Celia Nufaar Alles kan en niets moet. En ik hoef mij voor niets te schamen. inhoud 5 ensemble 7 voorwoord 9 producties 12 Romeinse tragedies

Nadere informatie

ussen! van tom lanoye naar anton tsjechov regie ivo van hove

ussen! van tom lanoye naar anton tsjechov regie ivo van hove de ussen! + van tom lanoye naar anton tsjechov e russen! rolverdeling op de achterzijde van tom lanoye naar tsjechov dramaturgie peter van kraaij scenografie jan versweyveld muziek tom holkenborg video

Nadere informatie

dantons dood rolverdeling op achterzijde

dantons dood rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde van georg büchner regie johan simons vertaling hugo claus dramaturgie koen tachelet scenografie & lichtontwerp jan versweyveld kostuums wojciech dziedzic geluid warre simons

Nadere informatie

naar henrik ibsen tekst/regie simon stone

naar henrik ibsen tekst/regie simon stone naar henrik ibsen tekst/regie simon stone ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE NAAR HENRIK IBSEN TEKST/REGIE SIMON STONE DRAMATURGIE/VERTALING PETER VAN KRAAIJ SCENOGRAFIE LIZZIE CLACHAN LICHTONTWERP JAMES FARNCOMBE

Nadere informatie

wrrrááákk ivo van hove

wrrrááákk ivo van hove wrrrááákk Lange avonden in december, lange avonden in het theater. Tamtam wordt dit keer bepaald door een van de oudst overgeleverde theaterteksten, Oresteia. In deze trilogie vol wraak en angst, is de

Nadere informatie

de meeuw van anton tsjechov regie thomas ostermeier

de meeuw van anton tsjechov regie thomas ostermeier de meeuw van anton tsjechov regie thomas ostermeier rolverdeling op de achterzijde van anton tsjechov regie thomas ostermeier dramaturgie florian hellwig, peter kleinert bewerking florian hellwig, peter

Nadere informatie

SONG FROM FAR AWAY SONG FROM FAR AWAY GING MAART 2015 IN PREMIÈRE OP HET MOSTRA INTERNACIONAL DE TEATRO DE SÃO PAULO IN BRAZILIË.

SONG FROM FAR AWAY SONG FROM FAR AWAY GING MAART 2015 IN PREMIÈRE OP HET MOSTRA INTERNACIONAL DE TEATRO DE SÃO PAULO IN BRAZILIË. VAN SIMON STEPHENS REGIE IVO VAN HOVE MET EELCO SMITS VERTALING RIK VAN DEN BOS DRAMATURGIE BART VAN DEN EYNDE SCENOGRAFIE JAN VERSWEYVELD MUZIEK MARK EITZEL KOSTUUMS WIM VAN VLIET COPRODUCTIE MOSTRA INTERNACIONAL

Nadere informatie

DE STILLE KRACHT. van louis couperus regie ivo van hove

DE STILLE KRACHT. van louis couperus regie ivo van hove DE STILLE KRACHT van louis couperus rolverdeling op de achterzijde van louis couperus bewerking & dramaturgie peter van kraaij scenografie & licht jan versweyveld muziek harry de wit kostuums an d huys

Nadere informatie

THE FOUNTAIN HEAD. Ramsey Nasr is voor zijn rol bekroond met de Louis d Or 2015. rolverdeling op achterzijde

THE FOUNTAIN HEAD. Ramsey Nasr is voor zijn rol bekroond met de Louis d Or 2015. rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde van ayn rand vertaling jan van rheenen, erica van rijsewijk bewerking koen tachelet dramaturgie peter van kraaij scenografie & licht jan versweyveld compositie eric sleichim

Nadere informatie

de russen! van tom lanoye naar anton tsjechov regie ivo van hove

de russen! van tom lanoye naar anton tsjechov regie ivo van hove de russen! van tom lanoye naar anton tsjechov rolverdeling op de achterzijde van tom lanoye naar tsjechov dramaturgie peter van kraaij scenografie jan versweyveld muziek tom holkenborg video tal yarden

Nadere informatie

ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE

ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE VAN HUGO CLAUS REGIE LUK PERCEVAL BEWERKING PETER VAN KRAAIJ, LUK PERCEVAL DRAMATURGIE PETER VAN KRAAIJ SCENOGRAFIE KATRIN BRACK LICHTONTWERP MARK VAN DENESSE MUZIEK JEROEN

Nadere informatie

romeinse tragedies van william shakespeare regie ivo van hove

romeinse tragedies van william shakespeare regie ivo van hove romeinse tragedies van william shakespeare rolverdeling op de achterzijde van william shakespeare vertaling tom kleijn scenografie/licht jan versweyveld video tal yarden muziek eric sleichim kostuums lies

Nadere informatie

KONINGIN LEAR. rolverdeling op achterzijde

KONINGIN LEAR. rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde van tom lanoye naar william shakespeare regie eric de vroedt dramaturgie willemijn barelds, paul slangen scenografie maze de boer licht bernie van velzen muziek florentijn boddendijk,

Nadere informatie

rolverdeling op achterzijde

rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde van john osborne regie, vertaling & bewerking eric de vroedt dramaturgie willemijn barelds scenografie maze de boer compositie & geluidsontwerp florentijn boddendijk, remco

Nadere informatie

MEDEA. naar euripides tekst/regie simon stone

MEDEA. naar euripides tekst/regie simon stone MEDEA naar euripides tekst/regie simon stone rolverdeling op achterzijde marieke heebink amsterdam 2014 naar euripides tekst & regie simon stone vertaling vera hoogstad, peter van kraaij dramaturgie peter

Nadere informatie

Eindexamen Grieks vwo 2004-I

Eindexamen Grieks vwo 2004-I Tekst 1 Proloog Poseidon Ik, Poseidon, kom uit de zilte diepten van de zee, 1 waar dansende koren van Nereïden een prachtig patroon van voetsporen weven. Sinds ik eens met Apollo rond dit land van Troje

Nadere informatie

MEDEA. naar euripides tekst/regie simon stone

MEDEA. naar euripides tekst/regie simon stone MEDEA naar euripides tekst/regie simon stone rolverdeling op achterzijde naar euripides tekst & regie simon stone vertaling vera hoogstad, peter van kraaij dramaturgie peter van kraaij scenografie bob

Nadere informatie

UIT HET LEVEN VAN MARIONETTEN

UIT HET LEVEN VAN MARIONETTEN #UITHETLEVENVANMARIONETTEN HUGO KOOLSCHIJN, JANNI GOSLINGA AMSTERDAM 2017 ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE VAN INGMAR BERGMAN REGIE NANOUK LEOPOLD DRAMATURGIE PETER VAN KRAAIJ SCENOGRAFIE ELSJE DE BRUIJN LICHTONTWERP

Nadere informatie

GLAZEN SPEELGOED. rolverdeling op de achterzijde

GLAZEN SPEELGOED. rolverdeling op de achterzijde The Glass Menagerie van Tennessee Williams wordt opgevoerd na afspraak met The University of the South, Sewanee, Tennessee rolverdeling op de achterzijde van tennessee williams regie sam gold vertaling

Nadere informatie

rolverdeling op achterzijde

rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde van john osborne regie, vertaling & bewerking eric de vroedt dramaturgie willemijn barelds scenografie maze de boer compositie & geluidsontwerp florentijn boddendijk, remco

Nadere informatie

opening night van john cassavetes regie ivo van hove toneelgroep amsterdam + ntgent

opening night van john cassavetes regie ivo van hove toneelgroep amsterdam + ntgent 05 06 opening night van john cassavetes regie ivo van hove toneelgroep amsterdam + ntgent rolverdeling op de achterzijde van john cassavetes regie ivo van hove dramaturgie koen tachelet vertaling sam bogaerts

Nadere informatie

THE FOUNTAINHEAD ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE

THE FOUNTAINHEAD ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE VAN AYN RAND REGIE IVO VAN HOVE VERTALING JAN VAN RHEENEN, ERICA VAN RIJSEWIJK BEWERKING KOEN TACHELET DRAMATURGIE PETER VAN KRAAIJ SCENOGRAFIE & LICHT JAN VERSWEYVELD COMPOSITIE

Nadere informatie

DE DINGEN DIE VOORBIJGAAN

DE DINGEN DIE VOORBIJGAAN ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE DE DINGEN DIE VOORBIJGAAN ASSISTENTIE JANNI GOSLINGA, GIJS SCHOLTEN VAN ASCHAT, HANS KESTING, FRIEDA PITTOORS, JIP VAN DEN DOOL, CELIA NUFAAR, MARIA KRAAKMAN, HUGO KOOLSCHIJN,

Nadere informatie

kinder en zon van de van maxim gorki regie ivo van hove

kinder en zon van de van maxim gorki regie ivo van hove kinder en van de zon + van maxim gorki rolverdeling op de achterzijde van maxim gorki dramaturgie peter van kraaij vertaling tom kleijn scenografie/licht jan versweyveld video tal yarden kostuums an d

Nadere informatie

MARIA STUART. #mariastuart. chris nietvelt, halina reijn, hans kesting amsterdam 2014. rolverdeling op achterzijde

MARIA STUART. #mariastuart. chris nietvelt, halina reijn, hans kesting amsterdam 2014. rolverdeling op achterzijde chris nietvelt, halina reijn, hans kesting amsterdam 2014 #mariastuart MARIA STUART rolverdeling op achterzijde van friedrich schiller regie ivo van hove vertaling barber van de pol dramaturgie jan peter

Nadere informatie

ondergang van een aloude dynastie

ondergang van een aloude dynastie rolverdeling op de achterzijde van eugene o neill regie ivo van hove vertaling ondergang van een aloude dynastie ger thijs dramaturgie alexander schreuder scenografie jan versweyveld geluidsontwerp marc

Nadere informatie

van jean cocteau regie ivo van hove

van jean cocteau regie ivo van hove van jean cocteau regie ivo van hove VAN TENNESSEE WILLIAMS REGIE SAM GOLD VERTALING JOHAN BOONEN DRAMATURGIE VERA HOOGSTAD SCENOGRAFIE ANDREW LIEBERMAN LICHTONTWERP ADAM SILVERMAN KOSTUUMS WOJCIECH DZIEDZIC

Nadere informatie

ANGELS IN AMERICA. van tony kushner regie ivo van hove

ANGELS IN AMERICA. van tony kushner regie ivo van hove ANGELS IN AMERICA van tony kushner rolverdeling op achterzijde van tony kushner dramaturgie peter van kraaij vertaling carel alphenaar scenografie & lichtontwerp jan versweyveld muziek wim selles video

Nadere informatie

madame de sade van yukio mishima regie krzysztof warlikowski

madame de sade van yukio mishima regie krzysztof warlikowski 05 06 madame de sade van yukio mishima regie krzysztof warlikowski rolverdeling op de achterzijde tekst yukio mishima regie krzysztof warlikowski op basis van de vertaling van peter verstegen scenografie

Nadere informatie

HUSBANDS AND WIVES ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE

HUSBANDS AND WIVES ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE SCENARIO WOODY ALLEN REGIE SIMON STONE VERTALING RIK VAN DEN BOS DRAMATURGIE PETER VAN KRAAIJ SCENOGRAFIE BOB COUSINS LICHTONTWERP BERNIE VAN VELZEN MUZIEK STEFAN GREGORY KOSTUUMS

Nadere informatie

BODY PRESS KIT HOMEBODY.NL HOE VER DURF JE TE GAAN OM GELUK TE VINDEN? PHOTO CREDIT SEBASTIEN GALTIER

BODY PRESS KIT HOMEBODY.NL HOE VER DURF JE TE GAAN OM GELUK TE VINDEN? PHOTO CREDIT SEBASTIEN GALTIER BODY PHOTO CREDIT SEBASTIEN GALTIER HOE VER DURF JE TE GAAN OM GELUK TE VINDEN? PRESS KIT HOMEBODY.NL PERSBERICHT AMSTERDAM, 6 MEI 2014 ODD CONTINENT NIEUWE SPELER IN DE NEDERLANDSE PODIUMKUNSTEN Debuutproductie

Nadere informatie

#KLEINEZIELEN ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE

#KLEINEZIELEN ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE #KLEINEZIELEN ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE NAAR LOUIS COUPERUS BEWERKING KOEN TACHELET DRAMATURGIE JAN PETER GERRITS SCENOGRAFIE & LICHT JAN VERSWEYVELD MUZIEK HARRY DE WIT VIDEO THEUNIS ZIJLSTRA KOSTUUMS

Nadere informatie

een morfine sprookje rolverdeling op de achterzijde van arjan ederveen regie gerardjan rijnders scenografie paul gallis kostuumontwerp arno bremers

een morfine sprookje rolverdeling op de achterzijde van arjan ederveen regie gerardjan rijnders scenografie paul gallis kostuumontwerp arno bremers rolverdeling op de achterzijde van arjan ederveen een morfine sprookje regie gerardjan rijnders scenografie paul gallis kostuumontwerp arno bremers lichtontwerp mark truebridge componist leo anemaet assistentie

Nadere informatie

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK VAN INGMAR BERGMAN REGIE IVO VAN HOVE INTERNL THEATER AMSTRDM

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK VAN INGMAR BERGMAN REGIE IVO VAN HOVE INTERNL THEATER AMSTRDM SCÈNES UIT EEN HUWELIJK VAN INGMAR BERGMAN REGIE IVO VAN HOVE INTERNL THEATER AMSTRDM rolverdeling op de achterzijde van Ingmar Bergman dramaturgie Bart Van den Eynde vertaling Karst Woudstra scenografie

Nadere informatie

romeinse tragedies van william shakespeare regie ivo van hove

romeinse tragedies van william shakespeare regie ivo van hove romeinse tragedies van william shakespeare rolverdeling op de achterzijde van william shakespeare vertaling tom kleijn dramaturgie bart van den eynde, jan peter gerrits, alexander schreuder scenografie

Nadere informatie

rolverdeling op achterzijde

rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde van tom lanoye naar shakespeare regie guy cassiers dramaturgie erwin jans scenografie ief spincemaille lichtontwerp stefan alleweireldt kostuums tim van steenbergen geluidsdecor

Nadere informatie

een golf van liefde rolverdeling op de achterzijde toneelbewerking naar de film van wim wenders van peter handke, richard reitinger, wim wenders

een golf van liefde rolverdeling op de achterzijde toneelbewerking naar de film van wim wenders van peter handke, richard reitinger, wim wenders rolverdeling op de achterzijde toneelbewerking naar de film van wim wenders van peter handke, richard reitinger, wim wenders een golf van liefde regie ola mafaalani vertaling ko van den bosch, gideon lester

Nadere informatie

THE FOUNTAINHEAD ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE

THE FOUNTAINHEAD ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE VAN AYN RAND VERTALING JAN VAN RHEENEN, ERICA VAN RIJSEWIJK BEWERKING KOEN TACHELET DRAMATURGIE PETER VAN KRAAIJ SCENOGRAFIE & LICHT JAN VERSWEYVELD COMPOSITIE ERIC SLEICHIM

Nadere informatie

MEDEA. naar euripides tekst/regie simon stone

MEDEA. naar euripides tekst/regie simon stone MEDEA naar euripides tekst/regie simon stone ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE NAAR EURIPIDES TEKST & REGIE SIMON STONE VERTALING VERA HOOGSTAD, PETER VAN KRAAIJ DRAMATURGIE PETER VAN KRAAIJ SCENOGRAFIE BOB

Nadere informatie

DE ANDERE STEM. ramsey nasr amsterdam rolverdeling op achterzijde

DE ANDERE STEM. ramsey nasr amsterdam rolverdeling op achterzijde rolverdeling op achterzijde ramsey nasr amsterdam 2016 van ramsey nasr dramaturgie bart van den eynde scenografie & licht jan versweyveld geluidsontwerp timo merkies kostuums wim van vliet vertaling arabische

Nadere informatie

tamtam thuis in de stad

tamtam thuis in de stad Eigenlijk is een stad een familie-portret dat je altijd bij je houdt, zelfs al staat er ook een aantal vervelende ooms en tantes op. Want een familieportret verscheur je niet. - Jaime Lerner tamtam thuis

Nadere informatie

MEDEA. naar euripides tekst/regie simon stone

MEDEA. naar euripides tekst/regie simon stone naar euripides tekst/regie simon stone ROLVERDELING OP ACHTERZIJDE NAAR EURIPIDES TEKST & REGIE SIMON STONE VERTALING VERA HOOGSTAD, PETER VAN KRAAIJ DRAMATURGIE PETER VAN KRAAIJ SCENOGRAFIE BOB COUSINS

Nadere informatie

KINGS OF WAR. van william shakespeare regie ivo van hove

KINGS OF WAR. van william shakespeare regie ivo van hove KINGS OF WAR van william shakespeare rolverdeling op achterzijde van william shakespeare vertaling rob klinkenberg bewerking bart van den eynde, peter van kraaij dramaturgie peter van kraaij scenografie

Nadere informatie