Start het programma via het icoontje met het rode beestje op het bureaublad of via Start, Alle Programma's, IrfanView.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Start het programma via het icoontje met het rode beestje op het bureaublad of via Start, Alle Programma's, IrfanView."

Transcriptie

1 Workshop 25 Irfanview, Printscreen, Eyedropper, Virtual Photographer MicDigital Zoals ik al dikwijls gezegd heb op m n workshops ik heb drie favoriete programma s. En dat zijn, Irfanview, Gadwin Printscreen en Totalcommander. Twee daarvan hebben te maken met beeldverwerking, t laatste met bestandsverwerking. Dus hier een kleine uitleg voor diegene die deze nog niet kenden. Irfanview en Gadwin Printscreen staan daarom ook op de Workshop CD. Ook op de CD, Instant Eyedropper en Virtual Photographer plug in. Nog twee handige tooltjes Irfanview Irfanview is een gratis beeldviewer die snel en gemakkelijk te bedienen is. Je foto s snel bekijken doe je niet in Photoshop maar met een beeldviewer zoals Irfanview. Irfanview start veel sneller op dan een beeldbewerkingprogramma en heeft tot doel snel foto s te bekijken en kleine veranderingen aan te brengen. Door de opkomst van de digitale fotografie is dit, kwalitatief zeer goed programma, enorm populair geworden, en mag als één van de beste beeldviewers gezien worden. Het kan meer dan 60 verschillende beeldformaten bekijken. 1. Installatie Download Irfanview van of van je Workshop CD. Download ook de Nederlandse taal en eventueel de plug-ins. Installeer het programma op je schijf. Let er bij de installatie op dat je niet alle mogelijke bestanden koppelt aan Irfanview maar kiest voor "Images only". Hiermee wordt voorkomen dat MP3 en filmbestanden voortaan automatisch via Irfanview geopend worden eekes Start het programma via het icoontje met het rode beestje op het bureaublad of via Start, Alle Programma's, IrfanView. Verbind in Totalcommander of Verkenner je afbeeldingen en fotoformaten met Irfanview zodat dit opstart als je op een fotobestand dubbelklikt. Wanneer je in Windows Verkenner of Totalcommander een afbeelding dubbelklikt, dan wordt deze afbeelding onmiddellijk in IrfanView weergegeven. Je herkent onmiddellijk de 'rode beestjes' bij elke afbeelding! 2. Werking Na het uitpakken van het taalbestand in de submap "Languages" kan via de menukeuze Options, Change language gekozen worden voor Nederlands. Eén van de handigste toepassingen van IrfanView is de mogelijkheid om heel snel door een groep afbeeldingen te bladeren als ze in dezelfde map staan. Dit gaat het snelst via de spatiebalk, maar kan ook via de twee blauwe pijlen in de menubalk. Hou er rekening mee dat IrfanView je nooit vraagt om een bestand (na bewerken) op te slaan. Je dient dat telkens zelf te doen. Je kan dus alles uitproberen met een afbeelding... zonder dat je het origineel verliest.

2 2 3. Deel van een figuur uitknippen Selecteer het deel met de muis. Trek een rechthoek rond de uit te knippen figuur. Klik op het schaartje om dit deel te knippen. Klik op 'plakken' en de selectie wordt opnieuw in IrfanView geplakt, de vorige afbeelding is verdwenen. Opslaan als... en je hebt een nieuwe afbeelding. Je kan ook een deel selecteren en klikken op 'Bewerken Selectie uitsnijden'. Zo voer je knippen en plakken uit in één beweging. 4. Opslaan Via de keuze 'Bestand, Opslaan' of 'Opslaan als' kan je bestanden opslaan onder een andere vorm. Misschien heb je een afbeelding verkleind, of heb je een grote TIF-afbeelding geladen en wil je die bewaren als JPG. Op deze manier wordt de grootte van het bestand spectaculair verminderd. Enorm interessant als je bijvoorbeeld digitale foto's op een webpagina wil plaatsen of mailen... Je krijgt ook nog extra opties als je in het JPG-formaat opslaat. Als het afbeeldingen voor websites betreft, dan haal je alle vinkjes weg: een iets kleiner bestand als resultaat. 5. Miniaturen (Thumbnails) Dit toont in één oogopslag welke afbeeldingen in de gekozen map zitten. Menu bestand, Miniaturen Dubbelklikken op een miniatuur opent de afbeelding in het IrfanView-venster. Deze Thumbnail- of Miniatuur-weergave kan je ook oproepen via het icoontje met de pandabeer op het bureaublad. De miniatuurweergave is een apart programmaatje binnen IrfanView. Op de taakbalk kan je snel switchen tussen beide. Je kan dus ook op deze manier foto's bekijken door ze te dubbelklikken in de miniatuurweergave. Via het menu 'bestand' in de miniatuurweergave krijg je opnieuw een menu met heel wat interessante mogelijkheden. Vooral de mogelijkheid om van foto's een HTML-pagina te maken is interessant. Klikken op de miniatuur opent dan de afbeelding in groot formaat. Selecteer eerst de foto's die je wil opnemen Wil je een reeks foto's in klein formaat afdrukken op één pagina, kies dan voor 'Maak een overzichtsblad van de geselecteerde miniaturen...' Je kan nog een hele reeks instellingen doorvoeren vooraleer je effectief afdrukt. Ook een diavoorstelling starten van de geselecteerde miniaturen, toevoegen aan een bestaande diavoorstelling... is allemaal mogelijk.

3 3 6. Groepsconversie Hoe meerdere foto s tegelijk schalen (resizen) in Irfanview? In Irfanview kan je een hele directory tegelijk verkleinen. Als je bv je foto s op je website wil plaatsen moet je ze verkleinen. Je kan ze moeilijk zo uit je camera op t net zetten, daarvoor zijn de bestanden en de resolutie te groot. Met Irfanview kan dit heel makkelijk en snel. Of je kan een hele map in éénmaal verschalen, corrigeren of hernoemen Open de eerste of één van de foto s van de map in Irfanview. Druk nu op de toets B op je toetsenbord. Er gaat een nieuw venster Groepsconversie open Sleep de te verkleinen foto s naar het linker venstergedeelte bronbestand. Of klik op Toevoegen of Alles toevoegen. De foto s komen nu in dit venster Bronbestanden te staan. Je kan de Doelmap opgeven zodat je ze later terugvind. Klik op Bladeren om naar een map te gaan. De originelen worden niet overschreven maar blijven in de originele map staan. Klik nu in uitvoeren Als op Groepsconversie en vink Met geavanceerde opties aan. Zet Uitgaand bestand op JPG formaat. Klik op Geavanceerd In het volgend venster kan je het nieuw formaat dat je wil opgeven. Geeft de resolutie in.. bv 800X600 pixels. Vink Breedte/hoogte- verhouding behouden aan. Dit om vervormingen tegen te gaan. Je kan hier nog extra opties aan toe voegen naar believen Zoals verscherpen, gamma aanpassen, contrast, kleurbalans, enz Klik op OK als de instellingen goed zijn.

4 4 Klik op Starten en al je foto s worden geconverteerd naar de opgegeven resolutie. Je kan dit groepsconversie venster ook gebruiken om alle foto s een andere naam te geven een hele map tegelijk. Klik daarvoor op Groepshernoeming. Geef een naam in met het # teken erachter. Alle foto s worden nu hernoemt met een nummer erachter. Dus met de toets B kan je een groepsconversie doen en hoef je niet foto per foto te bewerken 7. Diavoorstelling Bij dit menu kan je de geselecteerde afbeeldingen als een diavoorstelling op het scherm laten verschijnen. Handig als je bijvoorbeeld digitale foto's onmiddellijk eens wil bekijken... Zorg dat de map met de foto's bij 'Zoeken in' weergegeven wordt. Klik op de knop 'Alle toevoegen.' of selecteer een aantal foto s. Maak eventueel nog enkele andere instellingen. Klik op de knop 'Afspelen' en de voorstelling start. Je kan ook een screensaver of schermbeveiliging maken van deze voorstelling, of zelfs naar CD branden. De instellingen kan je bewaren in een txtbestand, zodat je alle instellingen en foto's opnieuw kan gebruiken in de voorstelling die je vroeger aanmaakte. Als je 'oneindige lus' aanvinkt, wordt de diavoorstelling voortdurend herhaald tot je op Escape drukt. Vink 'Toon tekst' af als je deze gegevens niet wil zien verschijnen. 8. Bestandsnaam wijzigen - Bestand verplaatsen, kopiëren, verwijderen Wanneer je heel wat afbeeldingen bezit, dan dien je die best in mappen onder te verdelen. Irfanview kan je daar handig bij helpen Via 'Bestand, Naam Wijzigen' kan je de naam van elk bestand afzonderlijk gaan aanpassen. Via het menu 'Bestand, bestand verplaatsen of bestand kopiëren' kan je erg handig je afbeeldingen in mappen onderbrengen. Als je meerdere foto's wil verplaatsen naar één map, kies dan best voor 'Bestand, Miniaturen' en in dit venster kies je dan voor 'Bestand, geselecteerde bestanden verplaatsen of kopiëren'. Geef in het dialoogvenster de verschillende mappen aan waarin je de foto's wil naar toe verplaatsen of kopiëren. De mappen hoeven niet op voorhand aangemaakt te zijn, je kan die ook intikken. Kies een map met het keuzerondje en klik op de betreffende knop onderaan.

5 5 9. Tekst toevoegen aan selectie Om een tekst aan een afbeelding toe te voegen kan je de volgende procedure volgen. De mogelijkheden zijn wel beperkt. Teken een selectiekader op de afbeelding en klik op 'Bewerken Tekst toevoegen aan selectie'. Tik de tekst in en maak de nodige instellingen. Wijzig kleur en lettertype 10. Informatie In t menu Afbeelding, Informatie krijg je meer info over de geladen afbeelding. Hier kan je met de plug ins ook het Exif van een foto bekijken. Exif is de digitale info die ieder fototoestel aan een foto meegeeft. Daar zit heel veel in en kan een hulp zijn voor volgende foto s, zoals welk toestel, lens, flitser enz Zeer nuttige info dus. 11. Nieuwe panorama afbeelding Menu Afbeelding, Maak panorama afbeelding. Hier kan je enkele afbeeldingen bij elkaar brengen, rechts of onder de huidige afbeelding, en dan opslaan als een nieuwe afbeelding. Voeg de afbeeldingen toe via de knop 'Toevoegen', liefst in de goeie volgorde. Je kan ze nog altijd verplaatsen met de knoppen 'Omhoog' en 'Omlaag', maar als je dit dialoogvenster verlaat, dan kan je de foto's niet meer verplaatsen. Door delen van de foto te selecteren en te verplaatsen, kan je zo een panoramafoto samenstellen. Niet eenvoudig... en het resultaat is ook niet hét van hét... daarvoor is Photoshop beter

6 6 12. Linksom/rechtsom roteren In t menu Afbeelding roteren kan je een foto roteren. Bv een portretfoto draaien zodat ze juist staat. Vergeet niet op te slaan. 13. Grootte wijzigen Een heel belangrijk onderdeel. Menu Afbeelding, Grootte wijzigen Hier kan je afbeeldingen verkleinen, aanpassen naar het gewenste formaat en dit alles met miniem kwaliteitsverlies. De knop 'Helft' is het handigst om te verkleinen. Meerdere malen na elkaar drukken verkleint 2, 3... maal. Ook werken door percentsgewijze te verkleinen is handig. Vergroten is niet echt aan te raden. 14. Canvas grootte Menu Afbeelding, Canvas grootte. Hier kan je een rand omheen de foto plaatsen. Dikte en kleur kan je zelf aanpassen. Je vergroot dus het canvas net als in Photoshop 15. Kleuren aanpassen Het menu 'Afbeelding, Kleuren aanpassen' wordt vooral gebruikt om afbeeldingen lichter te maken (denk aan een figuur als achtergrond). Ook foto's waarbij een bepaald kleur te sterk aanwezig is, kan je hier bewerken. Wat spelen met de schuifbalken en je ziet onmiddellijk het resultaat... Pas als je op 'Op originele afbeelding toepassen' klikt, wordt de aanpassing op de foto toegepast. Je moet die dan uiteraard nog zelf bewaren onder een andere naam. 16. Rode ogen reductie Een handigheidje! Menu Afbeelding, Rode ogen reductie. Selecteer eerst zo nauwkeurig mogelijk de pupil, en pas dan 'rode ogen reductie toe'. IrfanView corrigeert immers de rode kleur in het volledige geselecteerde gebied. 17. Effecten IrfanView biedt ook de mogelijkheid om enkele effecten op de afbeelding toe te passen. Via 'Afbeelding, Effecten' krijg je een voorbeeld van hoe het er zal uitzien en kan je nog enkele instellingen aanpassen. 18. Schermopname (capture) Opties, Schermopname. Om een schermopname te maken van het beeldscherm heb je heel wat mogelijkheden. Je kan aangeven welk deel van het scherm moet gefotografeerd worden, of de muisaanwijzer al dan niet moet meegenomen worden en eventueel aangeven dat de schermopname enkele seconden moet uitgesteld worden -zodat je nog wat kan opstarten. Activeer wel eerst de schermopname door op 'Start' te klikken, ga dan naar het scherm waar je wil 'capteren' en gebruik de sneltoets CTRL-F11. Maar gebruik hiervoor het programma Gadwin Printscreen Dat is veel handiger

7 7 19. Weergave opties Menu Weergave, weergave opties. Eveneens een belangrijk onderdeel van IrfanView. 'Venster aanpassen aan afbeelding' is uiteraard het beste, maar bij hele grote afbeeldingen kan het aangeraden zijn te kiezen voor 'Afbeelding aanpassen aan venster'. Zo kan je de volledige afbeelding bekijken. Nadien best terug de 'aanbevolen' instelling aanvinken, anders worden kleine afbeeldingen op volledige schermgrootte (en dus wazig) getoond. De F-toets is een heel handige omschakelknop. Tip Via een druk op de Entertoets krijg je de afbeelding in volledig scherm te zien. Nogmaals 'Enter' brengt je terug naar IrfanView. 20. Sneltoetsen Via Help, sneltoetsen kan je een selectie van de sneltoetsen bekijken en uitprinten.

8 8 Gadwin Printscreen Gadwin PrintScreen is een prachtige Nederlandstalige schermafdruk maker. De werking is werkelijk verbluffend simpel: je geeft aan wat je wilt opnemen (heel het scherm, actief venster, enz) waar het bestand moet worden opgeslagen en in welk grafisch formaat (BMP, JPG, GIF, PNG, TIF of TGA). Ook de kwaliteit van de te maken schermafdruk is instelbaar, van grijswaarden t/m 100 % JPG kwaliteit. Ook handig is de optie om meteen een schaal in te stellen voor de schermafdruk, dit gaat in percentages. 1. Installatie Download het programma van: of van je CD Installeer het programma op je schijf. Klik op het programma om t te starten. Het programma zet zich in de taakbalk naast je Klokje. Klik met je rechtermuisknop op het icoontje in je Taakbalk. Het eigenschappenvenster opent zich. Klik op Eigenschappen. 2. Voorkeuren Belangrijk is welke sneltoets je kiest, dáár maak je immers de opnamen mee. Voor de hand ligt om de "Printscreen" toets te nemen, Vanzelfsprekend kun je bij "Vastleg-instellingen" overal vinkjes zetten, maar bedenk dan dat dit tijd kost, in praktisch alle gevallen zijn de opnamen meteen goed en zijn die mogelijkheden overbodig. "Start bij het starten van Windows" is aangevinkt, dan is hij meteen actief als je je computer hebt aangezet. Wil je dit niet, vink het uit, en start t programma als je t echt nodig hebt. Vinkt dat dus uit, en gebruik t alleen als je t nodig hebt Zo doe ik het. 3. Bron Ook hier is het een persoonlijke keuze, dus denk er even over na. Ik koos voor "Rechthoekig gebied", dan kun je zelf een rechthoek trekken om het gebied dat je wil opnemen. Je kan de muiscursor ook laten opnemen of juist niet Dat hangt natuurlijk van de bedoeling van de printscreen af.

9 9 4. Bestemming Dit is de plaats waar je printscreen capture naartoe gaat. Dit kan het klembord zijn, dan kan je t plakken in elk ander programma; Of je kan het naar een bestand schrijven op je harde schijf. Ik kies altijd voor t klembord omdat ik t altijd direct gebruik. 5. Afbeelding Dit is als je t opslaat in welk soort bestand. Kies altijd voor JEPG Zo nu is alles ingesteld. Je kan achteraf nog deze instellingen wijzigen door met je rechtermuisknop op t icoontje te klikken. Klik nu op je toetsenbord "Printscreen", dan komt Gadwin Printscreen in actie. Als je instellingen zo staan als in dit voorbeeld, zie je een klein venstertje bovenin met de naam : zoom window en kun je met je linkermuisknop een selectie trekken om het gewenste gebied. Dubbelklik in de selectie en je heb je beeld in je klembord zitten of je bestand staat op je schijf. Hiermee kan je alles wat er op je monitor te zien is capturen, dus van je scherm plukken. Heel handig om sommige dingen, achtergronden, knoppen enz van t internet te plukken en in Photoshop te bewerken.

10 10 Instant Eyedropper Instant Eyedropper is een freeware software tooltje voor webmasters en Photoshoppers dat automatisch een kleur identificeert en de HTML kleurcode naar t klembord plakt, van elke pixel met één enkele muisklik. Dus een heel handig ding voor ons De identificatie van een kleurcode van een object op je scherm is meestal een karwei. Printscreen drukken, kopiëren naar t klembord, Photoshop laden, plakken in een nieuwe afbeelding, inzoomen op de kleur, met het pipetje de kleur selecteren en eindelijk heb je de HTMLcode van die kleur pff Als je aan een website of in Photoshop bezig bent, moet je dit soms dikwijls doen. Soms meerdere keren per dag, een kleur laden of de code achterhalen om ze dan in andere software bv Dreamweaver in te geven, zodat de foto en achtergrond dezelfde kleur hebben Of je ziet een knappe kleur op t internet die je ook wil gebruiken Met Instant Eyedropper win je tijd omdat je met één simpele muisklik de kleurcode naar t klembord kan kopiëren of aflezen. Hoe t werkt. Download Instant Eyedropper of installeer t van de workshop CD. Laad het Programma enkel als je t nodig hebt. Dus vink opstarten bij start van Windows uit en start het op als je t werkelijk gaat gebruiken. Als t opgestart is zie je een icoontje in je System tray, naast je klokje aan de rechterzijde van je taakbalk. Klik met je linkermuisknop op dit Eyedropper icoontje Sleep met je linkermuisknop ingedrukt naar de plaats op je scherm waar de kleur zich bevind die je wil weten. Laat de muisknop los en de kleurcode zit in het klembord. Je kan deze code nu bv plakken in Photoshop of in Dreamweaver Je kan terwijl je de muisknop nog ingedrukt hebt, op de rechtermuisknop drukken. Dan kan je kiezen in welk formaat je de code wil, bv RGB. Als je met de rechtermuisknop klikt kan je Options kiezen. Daar kan je verschillende instellingen wijzigen.

11 11 Virtual Photographer Dit is een Photoshop Plug-in filter waarmee je effecten aan een foto kan geven. Je kan er een hele reeks instellingen van de foto mee wijzigen, Type film, ISO, Ambiance, kleur, stijl, effect, enz Hoe installeren? Sleep de map OptikVerveLabs van je Workshop CD naar je Abobe Photoshop map op je harde schijf. Zet ze in de map Insteekmodules. Voorbeeld, waar t moet staan om te werken (Zie fig.) Om te openen in Photoshop, klik in je menubalk op Filter, OptikVerveLabs Je kan er tal van effecten mee bekomen.. Ook je foto aanpassen van ISO, negatief enz Veel fotoplezier. Michel 2007

Deel 1 - Installatie van het programma

Deel 1 - Installatie van het programma Deze handleiding beschrijft de installatie en het gebruik van IrfanView versie 3.97. Meer info (en downloaden van nieuwe versies) vind je op http://www.irfanview.com. Wanneer je een nieuwe versie downloadt,

Nadere informatie

Deel 1 - Installatie van het programma

Deel 1 - Installatie van het programma Deze handleiding beschrijft de installatie en het gebruik van IrfanView versie 3.75. Meer info (en downloaden van nieuwe versies) vind je op www.irfanview.com Wanneer je een nieuwe versie downloadt, vergeet

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Handleiding IrfanView 1. Download Klik op de knop Download op deze pagina http://www.rama-1.nl/irfanview/ 2. Installatie

Handleiding IrfanView 1. Download Klik op de knop Download op deze pagina http://www.rama-1.nl/irfanview/ 2. Installatie Handleiding IrfanView 1. Download Klik op de knop Download op deze pagina http://www.rama-1.nl/irfanview/ 2. Installatie De installatie start en dit scherm verschijnt.!! haal het vinkje weg bij Create

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Fotoformaat aanpassen Foto s hernoemen

Fotoformaat aanpassen Foto s hernoemen Fotoformaat aanpassen Foto s hernoemen Wat doet IrfanView? Foto s en andere grafische bestanden Snel bekijken Gemakkelijk verwijderen Namen van fotobestanden hernoemen Individueel per foto In groep Foto

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

Hoe maak ik een printscreen op een Windows pc

Hoe maak ik een printscreen op een Windows pc Hoe maak ik een printscreen op een Windows pc Soms is het handig om gewoon even een afbeelding maken van iets wat op uw beeldscherm staat. Een printscreen maken wordt dat genoemd, ofwel een screenshot

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be Lut Ronsmans www.soweb.be Picasa Met het gratis fotoprogramma Picasa kan je o.a. Alle foto's op uw computer zoeken en sorteren, een diavoorstelling maken. Foto s bewerken, corrigeren, speciale effecten

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden 6.1 PDF-bestand downloaden PDF-bestand downloaden Als je teksten, foto s of muziek van het internet wil opslaan op je computer, noem je dat downloaden. De teksten, foto s en de muziek noemen we bestanden.

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Fotoformaat aanpassen Foto s hernoemen

Fotoformaat aanpassen Foto s hernoemen Wat doet IrfanView? Foto s en anre grafische bestann Snel bekijken Gemakkelijk verwijren Fotoformaat aanpassen Foto s hernoemen Namen van fotobestann hernoemen Foto s verkleinen en comprimeren Tegelijkertijd

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info 2A Start en info De software op een computer bepaalt welke bewerkingen je kunt uitvoeren. In de opdrachten bij ICT-trainer Basiscursus wordt gebruik gemaakt van een hele reeks softwarepakketten. Zonder

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app Schermafdruk maken: o Win10-logotoets + PrtSc o Knipprogramma (bij accessoires) Hoe Windows 10 in veilige modus opstarten? o Druk op de Windowslogo-toets + R om het uitvoeren dialoogvenster te openen.

Nadere informatie

Extra A Verkleinen van afbeeldingen

Extra A Verkleinen van afbeeldingen Extra A Verkleinen van afbeeldingen Voor websites bruikbare afbeeldingen variëren meestal van 10 kb tot 80 kb. Foto s gemaakt met een digitale camera zijn vaak 40x zo groot. Het is handig om deze eerst

Nadere informatie

http://huurders-hhvl.dse.nl/cursussen/irfanview/irfanview.htm

http://huurders-hhvl.dse.nl/cursussen/irfanview/irfanview.htm 1 van 6 5-11-2008 11:08 Workshop irfanview Lees hier hoe handig en gemakkelijk irfanview is om met digitale foto's en andere bestanden om te gaan. De kwaliteit van het programma en de opkomst van de digitale

Nadere informatie

De 20 handigste tips en trucs voor Windows 10

De 20 handigste tips en trucs voor Windows 10 De 20 handigste tips en trucs voor Windows 10 www.personalcomputercare.nl Menig computergebruiker werkt al jaren met Windows en gebruikt de pc misschien iedere dag wel even. Maar zelfs dat is veelal niet

Nadere informatie

Inleiding tot de Digitale Fotografie

Inleiding tot de Digitale Fotografie Inleiding tot de Digitale Fotografie Faststone Image Viewer Dit is een gratis (Freeware) van het internet te downloaden programma, dat vooral heel interessant is als viewer browser. Daarnaast kan het ook

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie

::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN

::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN ::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN 2 ::01 FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN Het gevolg van digitaal fotograferen is vaak een enorme hoeveelheid foto s die ergens ongeordend op de vaste schijf

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

De Verkenner heeft bij de meeste mensen een vast plekje op de Taakbalk, rechts van de

De Verkenner heeft bij de meeste mensen een vast plekje op de Taakbalk, rechts van de De Verkenner (Windows 10) Via de Verkenner zoekt en opent u de bestanden op de computer. Weet hoe het programma werkt en u houdt gemakkelijk orde in uw bestanden. De Verkenner In de Windows Verkenner ziet

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 3 Foto s uit bestanden en mappen ophalen 6 Werkruimten van Organizer 7 Foto s sorteren en

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen:

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen: Photoshop Elements is het kleinere zusje van PhotoShop. Als amateur-fotograaf, kan je er omzeggens evenveel mee doen maar voor een veel lagere prijs (100 i.p.v. 1000 ). Het programma is op te delen in

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x )

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) Windows 10 W017 Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) ( De snelste manier om een computer netjes af te sluiten via de software! ) In dit document wordt uitgelegd hoe U zelf eenvoudig

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Website bouwen met frontpage

Website bouwen met frontpage Website bouwen met frontpage Na het openen van frontpage komen we in volgend scherm terecht: hier gaan we in de rechter- Kolom kiezen voor Page Templates. Als vb ga ik de startpagina namaken van mijn site,

Nadere informatie

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding Fujifilm Krafter Foto Luuk Schudde Basis handleiding Pagina 1 Basisbeginselen In deze handleiding zullen we de basis van het programma Krafter behandelen. We gaan ervan uit dat je het programma al op de

Nadere informatie

ACDSee Foto s bekijken, beheren en bewerken

ACDSee Foto s bekijken, beheren en bewerken ACDSee 1 Computerclub Volwassenen, Jeugd en Informatica vzw www.vji.be Fotogroep VJI - Digitale fotografie ACDSee Foto s bekijken, beheren en bewerken Stefan Cruysberghs www.scip.be Augustus 2003 ACDSee

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Aan de slag met Windows 10

Aan de slag met Windows 10 Aan de slag met Windows 10 Titel Aan de slag met Windows 10 Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Windows 10 is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl is een product van SBCM

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Fotobewerking met IrfanView

Fotobewerking met IrfanView Fotobewerking met IrfanView Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Fotobewerking met IrfanView...1 Uw foto s op uw computer organiseren....2 IrfanView

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Handleiding JPrintScreen

Handleiding JPrintScreen Handleiding JPrintScreen 2014 2015 Johan Driesse Een handig en snel programma om zeer precies en toch comfortabel schermafdrukken te maken. Bevat een aantal unieke functies, die het maken van één of meerdere

Nadere informatie

STILTE, WE DRAAIEN : DIASHOW MET PHOTOSTORY 3 HANDLEIDING in 6 STAPPEN GELDT ZOWEL VOOR XP & VISTA als voor WINDOWS 7!

STILTE, WE DRAAIEN : DIASHOW MET PHOTOSTORY 3 HANDLEIDING in 6 STAPPEN GELDT ZOWEL VOOR XP & VISTA als voor WINDOWS 7! STILTE, WE DRAAIEN : DIASHOW MET PHOTOSTORY 3 HANDLEIDING in 6 STAPPEN GELDT ZOWEL VOOR XP & VISTA als voor WINDOWS 7! Photostory is één van de vele gratis programma's voor het vervaardigen van diashows,

Nadere informatie

Lesje 02: Uitselecteren van bloem

Lesje 02: Uitselecteren van bloem Lesje 02: Uitselecteren van bloem 1. Inleiding Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album 3 Foto s en tekst invoegen en schikken Bovenaan het programmavenster ziet u twee tabs: handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

Nadere informatie

WERKEN MET EXCEL. 1 Vooraleer je met de lessen begint

WERKEN MET EXCEL. 1 Vooraleer je met de lessen begint WERKEN MET EXCEL 1 Vooraleer je met de lessen begint Aangezien je voor je lessen regelmatig gebruik zal moeten maken van het informaticalokaal, zijn afspraken met de collega s nodig. Voorzie op iedere

Nadere informatie

Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2).

Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2). Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2). Agenda Ga naar www.chiromeisjeszwaneven.be/admin en kies voor agenda. Log in met je gebruikersgegevens van het admingedeelte van de agenda. Pagina na het inloggen:

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop Beeldbewerking 1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is een grafisch programma voor het bewerken van foto's evenals het creëren

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden naar een computer kopiëren Gekopieerde beelden bewerken Overbodige gedeelten van films

Nadere informatie

Microsoft Word Weergave

Microsoft Word Weergave Microsoft Word 2013 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Opslaan onder een

Nadere informatie

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010)

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Deze handleiding kan eveneens gevolgd worden voor PP 2010 want verschilt niet veel met 2007. De bestanden "Puzzle effects by Panos.atn" en

Nadere informatie

Foto's in de service module

Foto's in de service module Foto's in de service module Simar automatisering b.v., oktober 2015 Inleiding Met ingang van oktober 2015 is het mogelijk om foto's toe te voegen aan servicemeldingen, deze automatisch te bewaren en mee

Nadere informatie

Kubus in CS5. Voor iedere zijde wensen we een andere afbeelding te gebruiken.

Kubus in CS5.  Voor iedere zijde wensen we een andere afbeelding te gebruiken. http://photoshopper27.blogspot.nl/2012/02/3d-cube-in-photoshop-cs5.html Kubus in CS5 Voor iedere zijde wensen we een andere afbeelding te gebruiken. Verzamel dus een zestal afbeeldingen; hieronder de gebruikte

Nadere informatie

FastStone, de fotoviewer en bewerker voor iedereen

FastStone, de fotoviewer en bewerker voor iedereen FastStone, de fotoviewer en bewerker voor iedereen Handleiding van Auteur: CorVerm Februari 2008 handleiding: FastStone, de fotoviewer en bewerker voor iedereen FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk

Nadere informatie

Fast Stone. FastStone Image Viewer

Fast Stone. FastStone Image Viewer Fast Stone FastStone Image Viewer FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Een van de beste programma's in

Nadere informatie

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 PSW Omgaan met documenten Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 In het nieuwe PSW portaal gaan we anders om met Documenten. Denk hierbij aan het verplaatsen van documenten,

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Handleiding van de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden

Nadere informatie

Snelkoppeling op bureaublad

Snelkoppeling op bureaublad Inhoudsopgave Snelkoppeling op bureaublad... 1 naar de map Mijn Afbeeldingen... 1 Nieuwe mappen maken...2 met behulp van de Bestands- en maptaken:...2 Kan het makkelijker?...3 Opslaan als...... 3 Knoppenbalken...

Nadere informatie

1 Een presentatie bekijken

1 Een presentatie bekijken 1 Een presentatie bekijken PowerPoint is een programma om presentaties te maken. In dit hoofdstuk leer je om een bestaande presentatie te bekijken. Ook maak je enkele wijzigingen in een bestaande presentatie.

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden

werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden werken met picasa kort overzicht van de mogelijkheden Installatie Ga naar http://picasa.google.com (zonder www!) Bekijk even de informatie die hier wordt aangeboden door er op te klikken. Klik daarna op:

Nadere informatie

1. Foto/Beeld invoegen in de zijvakken

1. Foto/Beeld invoegen in de zijvakken Op het blog SeniorenNet Blogs Tips en Trucs vind je in de linkerkolom verschillende mogelijkheden voor Aanmaken van een Internetadres (URL) en Foto s Verkleinen met uitleg, klik op onderstaande link. http://blog.seniorennet.be/seniorennet_blogs_tips_trucs

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

Inwerkboek Fa MOS. Gilde Kleur. Versie voorjaar 2011

Inwerkboek Fa MOS. Gilde Kleur. Versie voorjaar 2011 Versie voorjaar 2011 INHOUDSOPGAVE 1. VEREISTE HARDWARE SPECIFICATIES... 2 2. INSTALLATIE FA MOS... 2 3. BEELDSCHERM INSTELLEN... 3 4. DE KLEURENWAAIERS... 4 5. HET MARKEREN VAN FOTO S... 6 6. EEN FOTO

Nadere informatie

5. Werken met fotobestanden

5. Werken met fotobestanden 5. Werken met fotobestanden 5.1. Bestandsoverdracht Zoals je weet worden de foto s die je genomen hebt als bestanden bewaard op de geheugenkaart die in je camera zit. Uiteraard is deze geheugenkaart bedoeld

Nadere informatie

Creatief met digitale foto's

Creatief met digitale foto's juli 2009 1 Creatief met digitale foto's Les 4 Deel 1: Webalbum maken met Picasa Deel 2: Diapresentatie maken met Photo Story 3 voor Windows 2 Deel 2: Photo Story 3 voor Windows 1. Photo Story is een gratis

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Besturingssystemen Windows Verkenner

Besturingssystemen Windows Verkenner Deze opdracht is gemaakt voor het besturingssysteem Windows 7. Vul de tekst aan waar nodig en voer de doe-opdrachten uit. Voor deze opdracht moet je weet hebben van volgende knop en toets: Start -knop

Nadere informatie

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster Les02 Uitselecteren van een bloem Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer een nieuwe

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Photoshop

www.dubbelklik.nu Handleiding Photoshop www.dubbelklik.nu Handleiding Photoshop Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode voor Technologie, ICT/Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie