Operationeel crisisplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Operationeel crisisplan"

Transcriptie

1 Operationeel crisisplan Stefan Pennings Jeffrey van Alfen

2 Voorwoord Na aanleiding van het ongeval wat op 27 mei 2012 plaatsvond tijdens de Ladies Ride in Rotterdam is dit crisis communicatieplan geschreven. Tijdens dit evenement is er een voertuig op de deelnemende fietsers ingereden. Rond uur moet er een persstatement voor het NOS journaal gegeven worden door Pink Ribbon. De strategie die wordt toegepast staat beschreven in dit plan.

3 Doelgroep en stakeholders Man/vrouw: 30% / 70% Leeftijd: Onderwijs: HBO + WO welzijn klasse: : Modaal + hogere sociale klasse De Raad van bestuur Als na onderzoek blijkt dat de beschuldigingen waar zijn, zal de Raad van bestuur een ware reeks van beschuldigingen ontvangen. In een crisis zoals deze is dat natuurlijk nooit acceptabel voor de Raad van bestuur. Vrijwilligers Ondanks dat veel vrijwilligers in het verleden hebben aangetoond zich loyaal op te stellen, zal een grote groep vrijwilligers stoppen met het werk als blijkt dat de beschuldigingen waar zijn. Dit zal ervoor zorgen dat het bedrijf in een nog moeilijkere positie terechtkomt. Werknemers Voor de werknemers geldt hetzelfde als voor de vrijwilligers. Ondanks dat ook zij erg loyaal zijn, zullen zij hun werkzaamheden staken. Donateurs. Op het moment van schrijven zal er een sterke daling plaatsvinden onder de donateurs. Als de beschuldigingen waar blijken te zijn, heeft Pink Ribbon het vertrouwen van de donateurs enorm geschaad. Gevolg hiervan zal een nog sterkere daling zijn van donateurs. Patiënten De mening van patiënten over de beschreven situatie is op dit moment niet duidelijk. Ondanks dat is het zeker mogelijk dat ook zij zich verraden zullen voelen door Pink Ribbon. Sponsors De beschuldigingen kunnen een dramatische invloed hebben op de sponsorgelden. Hoewel zij niet direct beschuldigd zullen worden, zullen zij niet met Pink Ribbon geassocieerd willen worden. Het is voor de sponsors van groot belang dat de crisis op de juiste wijze wordt aangepakt.

4 Wat is de kernboodschap? De kernboodschap die gedeeld zal worden met de doelgroepen zal concreet en van open aard zijn. Er zal op een oprechte en eerlijk manier uitleg worden gegeven over de beschuldigingen. Dit geldt ook wanneer blijkt dat de beschuldigingen die in het verleden zijn gedaan niet waar blijken te zijn. Een open en transparante communicatie is noodzakelijk om het vertrouwen van de (voormalige)donateurs terug te winnen. Wat voor soort crisis communicatiestrategie zal worden aangenomen? De communicatiestrategie die wordt aangenomen tijdens de crisis bevat de volgende aspecten: 1. Eerlijkheid Gedurende de hele periode waarin de crisis zich voordoet, is eerlijkheid het belangrijkste punt tijdens de crisis. 2. Snelle actie In een crisis als deze is er niet veel tijd om lang na te denken over communicatieboodschappen. Er zal daarom snel moeten worden gehandeld en snel worden gecommuniceerd met de doelgroep. 3. Lange termijn denken Korte termijnoplossingen zijn gemakkelijker te verzinnen maar deze zullen niet resulteren in een positief effect op de lange termijn. Het is daarom noodzakelijk om bij alle beslissingen na te denken wat voor invloed deze zullen hebben op de lange termijn. 4. Direct communiceren met de belanghebbende Rechtstreeks communiceren met de belanghebbende heeft de voorkeur. Op deze manier komen boodschappen eerlijker en geloofwaardiger over dan wanneer dit gebeurt via de media. 5. Journalisten zijn geen vrienden Tijdens een crisissituatie kun je er niet vanuit gaan dat journalisten te vertrouwen zijn. Zij zullen hoe dan ook een eigen verhaal creëren. 6. Het gaat niet om winnen, het gaat om het beperken van de crisis Het doel van de strategie tijdens de crisis is in eerste instantie niet gericht op het terugwinnen van de ex-werknemers, maar om ervoor te zorgen dat de schade aan het imago van Pink Ribbon wordt beperkt. 7. Overreactie is goed, als het passend is Als het op een bepaald moment passend is om te overreageren, kan dit ervoor zorgen dat de boodschap duidelijk overkomt en beter blijft hangen. Op andere momenten kan overreactie juist averechts werken. Het is daarom van belang om dit goed te overwegen. 8. Kijk niet naar consensus Probeer niet te bemiddelen met de pers, zij zijn namelijk niet de belangrijkste doelgroep tijdens de crisis. Dit zijn namelijk de belanghebbende. Het is belangrijk om de dialoog aan te gaan en goed te luisteren naar de reacties die worden geuit over de crisis. Wanneer Pink Ribbon de waarheid verteld, is er geen noodzaak tot het sluiten van compromissen.

5 9. Betrek alle belanghebbenden Het is van uiterst belang alle belanghebbende en doelgroepen te betrekken. Als een van de groepen wordt vergeten, is het mogelijk dat zij zich tegen Pink Ribbon zullen keren en daarmee medestanders proberen te vinden. 10. Monitoren De enige manier om ervoor te zorgen de crisis wordt opgelost en niet herleeft na de crisis, is het monitoren van de crisis. Alle kennis die wordt opgedaan tijdens de crisis kan een bijdrage leveren aan een eventuele crisis in de toekomst. Daarnaast geeft monitoren Pink Ribbon de mogelijkheid om op een juiste wijze te handelen. Door al deze aspecten toe te passen tijdens de crisis, zal er op een adequate wijze gehandeld worden tijdens de crisis. Op deze manier zal verdere schade beperkt worden. Welke communicatiemiddelen zullen worden gebruikt voor welke doelgroep? Raad van bestuur Allereerst zal er gecommuniceerd worden met de Raad van Bestuur. Er zal een interne staf meeting worden gepland waarin de directie en de werknemers bij elkaar komen. Iedereen moet weten wat er gaande is rondom Pink Ribbon en zullen de feiten over de crisis worden besproken. Vrijwilligers Pink Ribbon zal direct een persbericht schrijven om de vrijwilligers en de pers te informeren en duidelijk te maken hoe Pink Ribbon de situatie gaat aanpakken. Daarnaast wordt duidelijk gecommuniceerd dat wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is, deze direct wordt gedeeld. De website van Pink Ribbon zal tijdens de crisis voortdurend worden bijgewerkt rondom de crisis. Daarnaast zullen alle social media kanalen actief worden ingezet om de informatievoorziening te bevorderen. Ook zal er een mail worden gestuurd met gedetailleerd info naar alle vrijwilligers, sponsors en belanghebbende. Werknemers Zie Raad van bestuur. Donateurs Pink Ribbon zal direct een persbericht schrijven om de donateurs en de pers te informeren en duidelijk te maken hoe Pink Ribbon de situatie gaat aanpakken. Daarnaast wordt duidelijk gecommuniceerd dat wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is, deze direct wordt gedeeld. De website van Pink Ribbon zal tijdens de crisis voortdurend worden bijgewerkt rondom de crisis. Daarnaast zullen alle social media kanalen actief worden ingezet om de informatievoorziening te bevorderen. Ook zal er een mail worden gestuurd met gedetailleerd info naar alle vrijwilligers, sponsors en belanghebbende.

6 Patiënten Pink Ribbon zal direct een persbericht schrijven om de patienten te informeren en duidelijk te maken hoe Pink Ribbon de situatie gaat aanpakken. Dit persbericht kan geplaatst worden in verschillende tijdschriften en kranten die de doelgroep aanspreekt. Daarnaast wordt duidelijk gecommuniceerd dat wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is, deze direct wordt gedeeld. De website van Pink Ribbon zal tijdens de crisis voortdurend worden bijgewerkt rondom de crisis. Daarnaast zullen alle social media kanalen actief worden ingezet om de informatievoorziening te bevorderen. Ook zal er een mail worden gestuurd met gedetailleerd info naar alle vrijwilligers, sponsors en belanghebbende. Sponsors De sponsors worden door middel van een persoonlijk telefoongesprek en op de hoogte gebracht. In dit gesprek en in de wordt de huidige situatie uitgelegd en verteld welke acties Pink Ribbon gaat ondernemen. Ook wordt duidelijk kenbaar gemaakt dat zij te allen tijden tijdig op de hoogte worden gesteld van de ontwikkelingen Hoe zal de media worden gecontroleerd? Er wordt een speciaal online team aangesteld om alle berichten die online worden geplaatst te monitoren. Belangrijk criteria voor dit team is de dialoog aangaan. Dat betekent wanneer men negatieve berichten worden geplaatst, er wordt getracht deze te veranderen in positiviteit. Daarnaast zal dit team op alle vragen die online worden geplaatst, zo snel mogelijk een antwoord geven. Facebook, Twitter en de website zullen de drie meest gebruikte kanalen zijn om te communiceren met de buitenwereld. Het is voor Pink Ribbon belangrijk om zo adequaat mogelijk te reageren op valse berichten. Doelstelling is om alle negativiteit te veranderen in positiviteit. Er zal op een oprechte en transparante manier gecommuniceerd worden. Het programma TweetDeck ( zal worden ingezet om een duidelijk overzicht te krijgen van alle tweets die worden geplaatst over Pink Ribbon. Daarnaast zal er gebruik worden gemaakt van Google Alerts ( Deze dienst maakt het mogelijk om alle informatie rondom Pink Ribbon die wordt gepubliceerd op online kanalen te verzamelen.

7 Wat is het persstatement om uur? Wij zijn erg geschrokken van wat er vanochtend tijdens de Ladies Ride in Rotterdam is gebeurd. Er is toen een nog onbekende man met zijn auto ingereden op een groep fietsers. Dit gigantische tragische voorval vond net na het startschot om half 10 plaatst. Bij dit ongeval zijn zo n 20 fietsers en 10 omstanders ernstig gewond geraakt. De 30 gewonden zijn met spoed overgebracht naar nabijgelegen ziekenhuizen. De man die de auto bestuurde is direct na het ongeval aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De man verkeerd momenteel in verwarde toestand, het is daarom nog onduidelijk wat zijn motief van zijn daad is. De politie heeft een speciaal team ingezet om zo snel mogelijk een helder beeld te krijgen van de situatie. Zonder enige twijfel is het besluit genomen om de Ladies Ride te beëindigen. Alle aandacht gaat op dit moment uit naar de slachtoffers en de betrokkenen van de slachtoffers. Er is een speciaal team van slachtofferhulp ingeschakeld waar betrokkenen en de overige deelnemers terecht kunnen voor psychische hulp. Susan Veenhoff zal in deze situatie de functie woordvoerder vervullen. Als directeur van Pink Ribbon heeft zij een betrouwbare en enorm betrokken uitstraling. Daarnaast is het zo dat Susan Veenhoff aanwezig was tijdens het ongeval, zij kan zich daardoor enorm goed verplaatsen in het leed van de slachtoffers. Wat zijn de antwoorden op de onderstaande vragen tijdens het interview met de journalist van het NOS Journaal? Vraag 1: Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Sinds 2005 is de Ladies Ride een enorm succes waarbij te alle tijden enorm veel aandacht is besteed aan veiligheid. Experts op het gebied van veiligheid hebben speciale voorzorgsmaatrgelen genomen om de veiligheid te garanderen. Dit is ook de reden dat wij ondanks deze maatregelen enorm geschokt zijn. Momenteel wordt de situatie onderzocht, zodra wij meer weten zullen wij dat naar buiten communiceren. Vraag 2: Hoeveel gewonden? Wat is de aard van de verwondingen? Zijn er dodelijke slachtoffers te betreuren? In totaal zijn er 30 slachtoffers gevallen, waarvan 20 fietsers en 10 omstanders. Zij hebben allen ernstige verwondingen waarvan de aard momenteel nog niet bekend is. Er zijn godzijdank geen doden gevallen. De organisatie heeft direct alle hulpdiensten ingeschakeld en de slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar zij momenteel de beste zorg krijgen die mogelijk is. Vraag 3: Is de dader een ex-medewerker van Pink Ribbon die is ontslagen nadat hij kritiek heeft geuit op de leiding van Pink Ribbon? Op dit moment kunnen wij geen uitspraken doen over de identiteit van de dader. Dit wordt momenteel door de politie onderzocht. Zodra hier meer informatie over beschikbaar is, wordt dit in overleg met de politie direct gemeld.

8 Vraag 4: Wat is er waar van verhaal dat Pink Ribbon een veel te klein deel van de inkomsten steekt in medisch onderzoek? Een van de belangrijkste aspecten van Pink Ribbon is transparantie. Elk jaar wordt er een uitgebreid jaarverslag gepubliceerd waarin alle uitgaven en ontvangsten zijn genoteerd. Alle gegevens die in het jaarverslag staat zijn volledig betrouwbaar. Vraag 5: Kunt u begrijpen dat Leontien van Moorsel haar ondersteuning aan Pink Ribbon heroverweegt na alles wat er vanochtend is gebeurd? Op dit moment is het niet mogelijk om een gepast antwoord te geven op deze vraag. Wat wel gezegd kan worden is het feit dat we uiteraard kunnen begrijpen dat Leontien van Moorsel enorm geschrokken is. Uiteraard onderhouden wij een goed contact met Leontien van Moorsel omtrent de situatie. Zij leeft net als wij enorm mee met de slachtoffers en betrokkenen. Vraag 6: De dader heeft zijn daad via een twitter-bericht min of meer aangekondigd. Had de politie dit kunnen voorkomen? De politie is momenteel bezig met een intensief onderzoek omtrent de dader en zijn motief. Ook zal gekeken worden naar de social media publicaties van de dader. Het politieonderzoek zal antwoord moeten geven op de vraag of de dader mogelijk een aankondiging heeft geplaatst. In het kader van de crisiscommunicatie zullen de volgende acties worden uitgevoerd: 1. Opvang voor de overige deelnemers van de Ladies Ride om ze hier de nodige hulp te bieden 2. Ook zullen er een aantal medewerkers van Pink Ribbon een bezoek brengen aan de slachtoffers in het ziekenhuis 3. Social media zal ingezet worden om zoveel mogelijk betrokkenen en belangstellende te informeren. 4. Er zal een speciale videoboodschap worden ontwikkeld om medeleven te uiten naar de slachtoffers en betrokkenen. 5. Er wordt alles gedaan om het vertrouwen in Pink Ribbon terug te winnen.

Communicatie tijdens de eerste 24 uur van een crisis/incident

Communicatie tijdens de eerste 24 uur van een crisis/incident Communicatie tijdens de eerste 24 uur van een crisis/incident Introductie Introductie Er doet zich een ernstig incident (crisis) voor. In deze uitgave staat beschreven welke communicatiestappen je het

Nadere informatie

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA 53 8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA Media Afhankelijk van de omstandigheden kan het verstandig zijn om de media proactief te benaderen op het moment dat een afdeling van de school zwak of zeer zwak wordt. Bij

Nadere informatie

ZO BEPERK JE IMAGOSCHADE

ZO BEPERK JE IMAGOSCHADE MINIGIDS ZO BEPERK JE IMAGOSCHADE Zo beperk je imagoschade Imagoschade is de zwaarste schade die een bedrijf kan oplopen bij een incident. Natuurlijk kost het opruimen van een omgevallen kraan veel geld,

Nadere informatie

Bijlage 3. Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8

Bijlage 3. Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8 Bijlage 3 Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc 1 van 8 Communicatieplan azc gemeente Gemeente Centraal Orgaan opvang asielzoekers Status: conceptversie

Nadere informatie

Sociale media bij evenementen

Sociale media bij evenementen Sociale media bij evenementen congres 21 maart 2012 Arnhem 1 Sociale media als beginpunt van een evenement! Wie zijn wie: Twitterprofielen? 2 www.vdmmp.nl Beleid en Onderzoek. Communicatie. Trainingen

Nadere informatie

Schoolveiligheidsplan

Schoolveiligheidsplan Schoolveiligheidsplan Onderdeel: (sociale) media SVP 013 Versie 1.0 Inleiding Klassieke media zoals kranten, radio en tv en sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden de mogelijkheid

Nadere informatie

NOODPLAN. Versie februari

NOODPLAN. Versie februari NOODPLAN Versie februari 2009 1 ONDERSTEUNING VOOR JEUGD RODE KRUISKERNEN BIJ NOODSITUATIES Een Jeugd Rode Kruiskern is geen onderwerp voor een stilleven. Kinderen, jongeren en jeugdleiders blijven niet

Nadere informatie

Geanonimiseerd voorbeeld crisisaanpak van een corporatie

Geanonimiseerd voorbeeld crisisaanpak van een corporatie Geanonimiseerd voorbeeld crisisaanpak van een corporatie Stap 0: De herkenning Deze stap is wezenlijk. We moeten een crisis namelijk als zodanig herkennen! Omdat medewerkers op veel verschillende terreinen

Nadere informatie

GEWELDDADIG GEDRAG naar medeleerling(en), personeel en/of zichzelf

GEWELDDADIG GEDRAG naar medeleerling(en), personeel en/of zichzelf GEWELDDADIG GEDRAG naar medeleerling(en), personeel en/of zichzelf Melding van incident aan directie/ontvanger Ontvanger doet melding aan directie Opvang van de melder Directie of ontvanger verifiëren

Nadere informatie

Uitwerking casus diefstal bij museum

Uitwerking casus diefstal bij museum Uitwerking casus diefstal bij museum OCW communicatiecampagne crisismanagement maart 2014 www.veilig-erfgoed.nl Beschrijving casus Op een drukke middag dringt een man op zeer gewelddadige manier het museum

Nadere informatie

Protocol Sociale Media SKOW

Protocol Sociale Media SKOW Protocol Sociale Media SKOW Inleiding Sociale media zoals Hyves, Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden de mogelijkheid om te laten zien dat je trots bent op je school en kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

E-REPUTATIESCAN. Sharon Van Laere, Charlotte Thyssen, Thomas Seghers

E-REPUTATIESCAN. Sharon Van Laere, Charlotte Thyssen, Thomas Seghers E-REPUTATIESCAN Sharon Van Laere, Charlotte Thyssen, Thomas Seghers 0 Inhoudsopgave 1 Stappenplan reputatiescan en webcare... 1 1.1 Sentimentenanalyse... 1 1.2 Doelgroepcheck... 4 1.2.1 Twitter... 4 1.2.2

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

Bijlage 1: Checklist voor het maken van een crisisdraaiboek

Bijlage 1: Checklist voor het maken van een crisisdraaiboek SB.10.090-Bijlage 1 Bijlage 1: Checklist voor het maken van een crisisdraaiboek Het is onmogelijk een checklist van een crisisdraaiboek te maken die perfect past bij alle crisissen waarmee een school te

Nadere informatie

Actueel beleidsplan. Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut 2014-2016

Actueel beleidsplan. Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut 2014-2016 Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut Actueel beleidsplan Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut E vrienden@hubrecht.eu 2014-2016 1.1 Inleiding Naar aanleiding van het uitgevoerde onderzoek

Nadere informatie

Communicatieplan Breur IJzerhandel

Communicatieplan Breur IJzerhandel Communicatieplan Breur IJzerhandel 4 Oktober 2014 4 OKT 2014 Communicatieplan Breur IJzerhandel 1. Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE. Handvatten Crisiscommunicatieplan. 29 november 2013

RADIOTHERAPIE. Handvatten Crisiscommunicatieplan. 29 november 2013 RADIOTHERAPIE Handvatten Crisiscommunicatieplan 29 november 2013 INDEX I. Voorbereiding... 2 1. Leiding... 2 2. Expertise... 2 3. Communicatie... 2 4. Informatie... 2 5. Ondersteuning... 2 II. Crisiscommunicatieplan...

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN INTERNE EN CONCERNCOMMUNICATIE ONDERDEEL B1.1 26 JANUARI 2016 VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES

NIMA B EXAMEN INTERNE EN CONCERNCOMMUNICATIE ONDERDEEL B1.1 26 JANUARI 2016 VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B INTERNE EN CONCERNCOMMUNICATIE ONDERDEEL 1 (CASE) 26 JANUARI 2016 1 Vragen bij examencase Er is gesjoemeld (totaal 139 punten) Vraag 1 (10 punten) a. Geef aan in hoeverre

Nadere informatie

Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid

Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid INLEIDING De gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert gaan het gemeentelijke subsidiebeleid herzien. Het subsidiebeleid wordt opnieuw bekeken en aangepast.

Nadere informatie

Calamiteitenprotocol Pagina 1

Calamiteitenprotocol Pagina 1 Calamiteitenprotocol Wensbus/Wensauto Dit protocol is opgesteld ten behoeve van alle vrijwilligers die een wensbus of wensauto rijden en geeft aan hoe te handelen bij calamiteiten. A. Waarom doen we dit

Nadere informatie

Handleiding Toolkit MijnOverheid. Communiceren over digitale post en MijnOverheid

Handleiding Toolkit MijnOverheid. Communiceren over digitale post en MijnOverheid Handleiding Toolkit MijnOverheid Communiceren over digitale post en MijnOverheid Toolkit MijnOverheid www.toolkitmijnoverheid.nl Het is belangrijk dat u uw klanten tijdig informeert dat ze post van uw

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Olijf

Beleidsplan Stichting Olijf Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Visie Olijf: Olijf biedt als netwerk steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten.

Nadere informatie

Raymond van Hooft HooftCommunicatie.nl. alle rechten voorbehouden

Raymond van Hooft HooftCommunicatie.nl. alle rechten voorbehouden Raymond van Hooft HooftCommunicatie.nl alle rechten voorbehouden De kennismaking Raymond van Hooft Communicatie-adviseur on-the-job Docent HBO Bachelor Interne- en externe Communicatie Trainer PGOsupport

Nadere informatie

voor UZ Leuven-medewerkers

voor UZ Leuven-medewerkers Richtlijnen social media voor UZ Leuven-medewerkers Social media maken meer en meer deel uit van onze leefwereld. Denk maar aan Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube Ook UZ Leuven wil deze boot niet missen

Nadere informatie

PR plan opstellen. ONDERDEEL VAN De praktische gids voor organisaties die met vrijwilligers werken

PR plan opstellen. ONDERDEEL VAN  De praktische gids voor organisaties die met vrijwilligers werken PR plan opstellen Hoe valt uw organisatie op te midden van vele anderen? Hoe zorgt u voor een consequente boodschap naar uw doelgroepen? Hoe vaak treedt u met hen in contact? En op welke manier? Stuk voor

Nadere informatie

Masterclass Best Practices in Social Media voor communicatiemedewerkers t.b.v. Building Business

Masterclass Best Practices in Social Media voor communicatiemedewerkers t.b.v. Building Business Masterclass Best Practices in Social Media voor communicatiemedewerkers t.b.v. Building Business Juni 2012 Ronald Provoost Inzet soort Social Media Anders 7% 7% 7% 7% 7% 7% 2% 4% 56% 41% 56% 50% 59% 72%

Nadere informatie

Grip op reclame Social Media

Grip op reclame Social Media DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK Grip op reclame Social Media PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE Voorwoord Aan de hand van concrete informatie en handige checklists bieden wij

Nadere informatie

Deelnemers... 8. Marketing & organisatie... 11. Online marketing in de praktijk... 15. Kennis & belang van online marketing... 26

Deelnemers... 8. Marketing & organisatie... 11. Online marketing in de praktijk... 15. Kennis & belang van online marketing... 26 Deelnemers... 8 Sectoren... 8 Functies... 9 Grootte van de zorginstellingen... 0 Marketing & organisatie... Medewerkers... Budgetten voor online marketing... 2 Online marketing in de praktijk... 5 Toepassing

Nadere informatie

4 Beleid en Organisatie 4.4.1 Externe Communicatie Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6. EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014

4 Beleid en Organisatie 4.4.1 Externe Communicatie Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6. EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014 Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6 EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014 Concept 9 januari 2014 Blad 2 van 6 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. COMMUNICATIEDOELSTELLINGEN 3 3. COMMUNICATIEBOODSCHAP

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA PROTOCOL

SOCIAL MEDIA PROTOCOL SOCIAL MEDIA PROTOCOL Onderwerp Social Media protocol Van Hans Huizer, algemeen directeur Datum 14 maart 2017 Datum evaluatie Juni 2018 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 2 2. UITGANGSPUNTEN... 2 3. ACTUELE

Nadere informatie

van de vertrouwenscommissie HANDELINGS-PROTOCOL Seksueel Misbruik

van de vertrouwenscommissie HANDELINGS-PROTOCOL Seksueel Misbruik van de vertrouwenscommissie HANDELINGS-PROTOCOL Seksueel Misbruik hoofdlijnen De zij kennis vertrouwenscommissie heeft uitgewerkt. acht genomen zich verantwoordelijk In van heeft praktijk beschuldigingen

Nadere informatie

Protocol Sociale Media

Protocol Sociale Media Bezoekadres Blikkenburgerlaan 2 3703 CV Zeist Postadres Postbus 16 3700 AA Zeist T 030 698 21 40 F 030 698 21 80 www.osgs.nl info@osgs.nl KvK 30250155 Datum Onderwerp Protocol Contactpersoon P. van de

Nadere informatie

Communicatie en participatie

Communicatie en participatie Communicatie en participatie Beleid / project: Documentversie: WISH 1.0 / 4 oktober 2011 (definitief) Paragraaf 5.4 van het projectplan WISH (pagina 12) is gewijd aan Informatie en communicatie. Dit document

Nadere informatie

Communicatieplan. Interne/externe communicatie C02-foodprint en CO2-emissie reductiedoelstellingen

Communicatieplan. Interne/externe communicatie C02-foodprint en CO2-emissie reductiedoelstellingen Interne/externe communicatie C02-foodprint en CO2-emissie reductiedoelstellingen 2015-2016 Clematis Holding B.V. Aannemingsbedrijf B.V. 1 Inleiding De Directie heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan

Nadere informatie

Sara Geris Communication Manager

Sara Geris Communication Manager Sara Geris Communication Manager 1 2 100% familiebedrijf 3 Sites 11 Landen 32 Locaties 16 sites in België Bedienden Arbeiders Chauffeurs +3.700 collega s 4 Social Media bij H.Essers? SEO/ SEA Social Media

Nadere informatie

Workshop Communicatie en Media

Workshop Communicatie en Media Workshop Communicatie en Media Vraagstelling Ondersteuning bij aandacht voor de media Hulp bij communicatieverbreding en verbetering in de regio Aandacht voor verbetering van promotiebeleid Instrumenten,

Nadere informatie

Fusie en overname communicatie CHECKLIST COMMUNICATIE BIJ FUSIE & OVERNAME

Fusie en overname communicatie CHECKLIST COMMUNICATIE BIJ FUSIE & OVERNAME Fusie en overname communicatie CHECKLIST COMMUNICATIE BIJ FUSIE & OVERNAME Introductie fusie & overname communicatie 70% van de fusies en overnames ontstaan vanuit strategische samenwerkingsoverwegingen

Nadere informatie

MAAK HET MET DE BIEB DEZE ZOMER. Communicatieplan

MAAK HET MET DE BIEB DEZE ZOMER. Communicatieplan MAAK HET MET DE BIEB DEZE ZOMER Communicatieplan juni 2017 2 1 AANLEIDING: ZOMERVAKANTIE Van 8 juli (regio zuid) t/m eind augustus 2017 is het weer zomervakantie, een periode waarin iedereen net wat meer

Nadere informatie

Protocol Social Media

Protocol Social Media Protocol Social Media Inleiding Social media zijn een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Onder

Nadere informatie

Communicatieplan 2016

Communicatieplan 2016 Communicatieplan 2016 Inhoud Hoofdstuk Pagina Inleiding 1.0 3 Situatieanalyse 2.0 3 Communicatiestrategie 3.0 3 Communicatiemiddelen 4.0 4 Belanghebbende 5.0 5 Intern 5.1 5 Extern 5.2 5 De boodschap 6.0

Nadere informatie

Cinergie, Communicatieplan CO-2 Prestatieladder

Cinergie, Communicatieplan CO-2 Prestatieladder Cinergie, Communicatieplan CO-2 Prestatieladder Datum: 14 Juli 2016 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse activiteiten. CINERGIE

Nadere informatie

Handleiding pers en publiciteit

Handleiding pers en publiciteit Handleiding pers en publiciteit Voor partners van HartslagNu Het opzetten van een 6-minutenzone is een uniek project. Voor het slagen ervan is betrokkenheid van de inwoners van je gemeente heel belangrijk.

Nadere informatie

Beleid Social Media Januari 2016

Beleid Social Media Januari 2016 Beleid Social Media Januari 2016 Beleid Social Media Tabijn januari 2016 Ten einde verantwoord om te gaan met Social Media op de Tabijn scholen hanteren we het volgende beleid: Alle scholen hanteren het

Nadere informatie

Samenvatting. Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren. Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B

Samenvatting. Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren. Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B Samenvatting Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B Deze samenvatting gaat over hoofdstuk 4; eerst publiceren dan filteren,

Nadere informatie

BOEKENWEEK. Communicatieplan

BOEKENWEEK. Communicatieplan BOEKENWEEK Communicatieplan februari 2018 2 1 AANLEIDING: BOEKENWEEK 2018 Van 10 t/m 18 maart 2018 vindt de jaarlijkse Boekenweek plaats. Het thema van dit jaar is Natuur met als motto de dichtregel en

Nadere informatie

Harmelen, 28 juli 2014. Akkoord namens directie. Datum: Handtekening:

Harmelen, 28 juli 2014. Akkoord namens directie. Datum: Handtekening: Communicatieplan Van Vliet ID 3C Harmelen, 28 juli 2014 Akkoord namens directie Datum: Handtekening: 0. Inhoud 0. Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Over dit document... 3 1.2 Betrokkenen... 3 2. Stakeholders...

Nadere informatie

Is een crisis via sociale media te beheersen? Door: Sonja Utz & Friederike Schultz

Is een crisis via sociale media te beheersen? Door: Sonja Utz & Friederike Schultz Is een crisis via sociale media te beheersen? Door: Sonja Utz & Friederike Schultz Op 5 januari 2011 woedde een enorme brand in een chemisch bedrijf in Moerdijk en een grote rookwolk trok over de regio.

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Webcare bij Nederlandse Spoorwegen

Webcare bij Nederlandse Spoorwegen Webcare bij Nederlandse Spoorwegen haalt de reiziger naar binnen DE FEITEN 60 INTERVIEW MET... Hessel Koster Hessel is social service manager bij NS. Hij werkt sinds 2009 bij webcaremedewerkers NS in verschillende

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

Gedragscode social media reddingsbrigade Heerhugowaard

Gedragscode social media reddingsbrigade Heerhugowaard Gedragscode social media reddingsbrigade Heerhugowaard Richtlijnen en regels voor het gebruik van social media door leden in relatie tot Reddingsbrigade Heerhugowaard. Augustus 2015 1 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...

Nadere informatie

... W. Broos/werkgroep PR en communicatie

... W. Broos/werkgroep PR en communicatie 20 maart 2014.................................................................. Gebruik social media W. Broos/werkgroep PR en communicatie Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Gebruik

Nadere informatie

CO2-prestatieladder niveau 3. Communicatieplan, onderdeel C.

CO2-prestatieladder niveau 3. Communicatieplan, onderdeel C. CO2-prestatieladder niveau 3. Communicatieplan, onderdeel C. Breukelen, 25 november 2016 Peggy Nab Akkoord namens directie Datum: 25-11-2016 Handtekening: 0. Inhoud 0. Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 1.1

Nadere informatie

Destigmatisering bij incidenten. Werkdocument voor communicatieprofessionals

Destigmatisering bij incidenten. Werkdocument voor communicatieprofessionals Destigmatisering bij incidenten Werkdocument voor communicatieprofessionals Kees Dijkman Projectleider Aanpak stigma in de media Samen Sterk zonder Stigma Amersfoort/Utrecht, mei 2018 De media berichten

Nadere informatie

Praktische Social Media Tips 8 december 2011

Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Leon Tindemans Wie ben ik? Time To Market Leon Tindemans Oktober 2010 Herwijnen @TTMCommunicatie in/ttmcommunicatie user/ttmcommunicatie 1 Diverse klanten Al

Nadere informatie

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk;

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk; MEMO Aan Van : Jan Arie Meijer : Carole Bakker Onderwerp : Communicatieplan Promotie jachthaven Hellevoetsluis Datum : 26 oktober 2012 1. Inleiding Op 13 oktober 2011 (advies 20110670) heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Strategisch Communicatie Beleidsplan

Strategisch Communicatie Beleidsplan Strategisch Communicatie Beleidsplan Op weg naar moderne, actieve en open communicatie met onze inwoners gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Communicatie Afdeling Bestuurszaken Visie op communicatie: De gemeente

Nadere informatie

Social Mediaprotocol

Social Mediaprotocol Social Mediaprotocol Versie: februari 2014 Voorgenomen besluit : maart 2014 Behandeld in MR : juni 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Social media... 4 1.1 Algemeen... 4 1.2 Inzet social media op het

Nadere informatie

Social media stappenplan voor gemeenten

Social media stappenplan voor gemeenten Social media stappenplan voor gemeenten Door Gert Goossens Gemeenten moeten de eerste echte stappen in de social media nog zetten. Het sociale media stappenplan voor gemeenten, met praktische tips voor

Nadere informatie

Protocol Sociale Media Dr. Schaepmanstichting, mail- en internetgebruik zoals gebruikt wordt op de Schothorst

Protocol Sociale Media Dr. Schaepmanstichting, mail- en internetgebruik zoals gebruikt wordt op de Schothorst Internetprotocol Binnen de dr. Schaepmanstichting is een internetprotocol van kracht. Dit internetprotocol wordt jaarlijks onder de aandacht gebracht in het team en is te lezen op onze website: www.deschothorst.nl

Nadere informatie

Communicatieplan Toon Hermans Huis Emmeloord. Vastgesteld in de bestuursvergadering van 15 juni 2015

Communicatieplan Toon Hermans Huis Emmeloord. Vastgesteld in de bestuursvergadering van 15 juni 2015 Communicatieplan Toon Hermans Huis Emmeloord Vastgesteld in de bestuursvergadering van 15 juni 2015 1. INLEIDING Communicatie is hét instrument waarmee de contacten worden gelegd en onderhouden met de

Nadere informatie

Sociale media kansen voor de politie

Sociale media kansen voor de politie Sociale media kansen voor de politie Marc van Daele Politiecongres 2013 Vlaamse Stichting Verkeerskunde dinsdag 5 november 2013 communicatie Antwerpen online # fotografie KORTOM sociale media crisiscommunicatie

Nadere informatie

28 januari Communicatieplan Boekenweek

28 januari Communicatieplan Boekenweek 28 januari 2019 Communicatieplan Boekenweek 1. Aanleiding: Boekenweek 2019 Van 23 t/m 31 maart 2019 vindt de jaarlijkse Boekenweek plaats. Het thema van dit jaar is De moeder de vrouw. De Boekenweek viert

Nadere informatie

PROTOCOL ERNSTIGE OF DODELIJKE ONGEVALLEN

PROTOCOL ERNSTIGE OF DODELIJKE ONGEVALLEN PROTOCOL ERNSTIGE OF DODELIJKE ONGEVALLEN juni 2005 NVRD POSTBUS 1218 6801 BE ARNHEM TEL. 026-3771 333 FAX. 026-4450 155 E-MAIL POST@NVRD.NL WEBSITE WWW.NVRD.NL - blz. 2 - Acties die genomen dienen te

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN PLAN C: COMMUNICATIE EN TRANSPARANTIE

COMMUNICATIEPLAN PLAN C: COMMUNICATIE EN TRANSPARANTIE COMMUNICATIEPLAN PLAN C: COMMUNICATIE EN TRANSPARANTIE Sapa Pole Products Alcoalaan 12 5151 RW Drunen Tel: 0416-386200 Fax: 0416-386230 E-mail: info.poleproducts.nl@sapagroup.com Website: www.sapapoleproducts.com

Nadere informatie

Workshop Communicatie. Hans Donkers CEO Concapps

Workshop Communicatie. Hans Donkers CEO Concapps Workshop Communicatie Hans Donkers CEO Concapps Intro Communicatie in Sport Wat gaan we doen komende uur? Workshop Communicatie Wat is communicatie? Voorstel rondje Wie ben je? Welke vereniging vertegenwoordig

Nadere informatie

Do s and dont s sociale media Alzheimer Nederland

Do s and dont s sociale media Alzheimer Nederland Do s and dont s sociale media Alzheimer Nederland Voor afdelingsvrijwilligers Digitale media hebben de laatste jaren gezorgd voor een enorme verschuiving in de manier waarop mensen informatie zoeken, nieuws

Nadere informatie

Hoe actief zijn gemeenten op sociale media Door: David Kok

Hoe actief zijn gemeenten op sociale media Door: David Kok Hoe actief zijn gemeenten op sociale media Door: David Kok In dit hoofdstuk worden de resultaten beschreven van het tweede onderzoek naar het gebruik van sociale media door gemeenten in Nederland. Dit

Nadere informatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie April 2012 Concrete tips voor effectieve interne communicatie Amsterdam, augustus 2012 Geloofwaardige interne communicatie Deze white

Nadere informatie

1. Fulltime baan of aandachtsgebied

1. Fulltime baan of aandachtsgebied 1. Fulltime baan of aandachtsgebied Perscontacten zijn dermate belangrijk voor de organisatie dat het zinvol is er iemand exclusief mee te belasten. Afhankelijk van de hoeveelheid perscontacten kan dit

Nadere informatie

Communicatie begint met luisteren. Universiteit

Communicatie begint met luisteren. Universiteit Communicatie begint met luisteren Klik Alumnidag om tekst Radboud toe te voegen Universiteit Waarom omgevingsanalyse belangrijk is voor je organisatie Onze uitdaging Verbinding De impact van omgevingsanalyse

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting van het Kind

Klachtenregeling Stichting van het Kind Klachtenregeling Stichting van het Kind 1. Doelstellingen In deze klachtenregeling wordt voorzien in het omgaan met klachten van donateurs, leveranciers, sollicitanten en alle andere relaties van Stichting

Nadere informatie

SPEAK-UP MELDREGELING STICHTING ANTARES WOONSERVICE

SPEAK-UP MELDREGELING STICHTING ANTARES WOONSERVICE SPEAK-UP MELDREGELING STICHTING ANTARES WOONSERVICE Status: 6 februari 2019 Vastgesteld door de Raad van Commissarissen d.d. 28-01-2019 Vastgesteld door de Directeur-Bestuurder P.J.C.W. Stelder d.d. 28-01-2019

Nadere informatie

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD Programma van vanavond 1. Waar wilt u social media voor gebruiken? 2. Hoe krijgt u meer volgers? 3. Hoe kunt

Nadere informatie

Communicatieplan windenergie

Communicatieplan windenergie Communicatieplan windenergie 1. Inleiding De eigenaren van alle windturbines in Dongeradeel hebben de wens geuit om 23 turbines in Dongeradeel in te ruilen voor een cluster van maximaal 4 grote turbines.

Nadere informatie

KINDERBOEKENWEEK. Communicatieplan

KINDERBOEKENWEEK. Communicatieplan KINDERBOEKENWEEK Communicatieplan 1 augustus 2017 2 1 AANLEIDING: KINDERBOEKENWEEK 2017 Van 4 tot en met 15 oktober 2017 vindt de jaarlijkse Kinderboekenweek plaats. Het thema is dit jaar Gruwelijk eng!.

Nadere informatie

Communicatie bij implementatie

Communicatie bij implementatie Communicatie bij implementatie Hoe je met een duidelijk communicatieplan software-implementaties positief beïnvloedt Een software systeem implementeren heeft, naast de nodige technische uitdagingen, ook

Nadere informatie

Stappenplan bij een incident VO

Stappenplan bij een incident VO Stappenplan bij een incident VO Hieronder staan acties beschreven die ondernomen kunnen worden als er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen leerlingen. Voor sommige acties geldt dat

Nadere informatie

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto?

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto? FOTOREGELS Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s Over auteursrecht op foto s is bij consumenten wel eens onduidelijkheid. Soms kan dat tot vervelende situaties leiden voor zowel klant als fotograaf.

Nadere informatie

Richtlijn. Social Media

Richtlijn. Social Media Richtlijn Social Media Versie november 2015 S 1. Inhoud 2. Inleiding... 3 2.1. Uitgangspunten... 3 2.2. Doelgroep en reikwijdte... 3 3. Social Media op school... 4 3.1. Voor alle gebruikers (medewerkers,

Nadere informatie

LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE CHRISTELIJK ONDERWIJS

LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE CHRISTELIJK ONDERWIJS LANDELIJKE KLACHTENCOMMISSIE CHRISTELIJK ONDERWIJS Onveilig schoolklimaat vanwege sexting incident, weigering deelname aan werkweek en communicatie. De Commissie stelt vast dat het een school betreft waar

Nadere informatie

INSTRUCTIE TOOLKIT. Geachte deelnemer aan NVVC Connect,

INSTRUCTIE TOOLKIT. Geachte deelnemer aan NVVC Connect, Geachte deelnemer aan NVVC Connect, U bevindt zich op het besloten deel van de website van NVVC Connect. Deze website dient naast informatie ook als toolkit voor de organisatie van NVVC Connect in uw regio.

Nadere informatie

Protocol Sociale Media en elektronische informatie- en communicatiemiddelen (EIC-middelen) zoals internet, en mobiele telefoons.

Protocol Sociale Media en elektronische informatie- en communicatiemiddelen (EIC-middelen) zoals internet,  en mobiele telefoons. Protocol Sociale Media en elektronische informatie- en communicatiemiddelen (EIC-middelen) zoals internet, e-mail en mobiele telefoons. Inleiding Sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube, Instagram

Nadere informatie

Protocol Sociale Media

Protocol Sociale Media Protocol Sociale Media Versie 011212 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Uitgangspunten 3 3. Doelgroep en reikwijdte 3 4. Sociale media in de school / 3 A. Voor alle gebruikers B. Voor medewerkers tijdens

Nadere informatie

24/7 service. Eerste Hulp Bij Incidenten. Individuele communicatietraining na een medisch incident door Training in Praktijk i.s.m.

24/7 service. Eerste Hulp Bij Incidenten. Individuele communicatietraining na een medisch incident door Training in Praktijk i.s.m. 24/7 service Eerste Hulp Bij Incidenten Individuele communicatietraining na een medisch incident door Training in Praktijk i.s.m. Centramed Communicatie na een medisch incident Elke zorgverlener raakt

Nadere informatie

COMMUNICATIE-UITDAGINGEN BIJ DE INFORMATIE AAN DE BEVOLKING. KB betreffende de nood- en interventieplannen van 16/02/2006 artikel 14 (discipline 5)

COMMUNICATIE-UITDAGINGEN BIJ DE INFORMATIE AAN DE BEVOLKING. KB betreffende de nood- en interventieplannen van 16/02/2006 artikel 14 (discipline 5) 18 september 2013 COMMUNICATIE-UITDAGINGEN BIJ DE INFORMATIE AAN DE BEVOLKING Wetgeving KB betreffende de nood- en interventieplannen van 16/02/2006 artikel 14 (discipline 5) - Voor de noodsituatie (Seveso)

Nadere informatie

ANBI en communicatie. Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt

ANBI en communicatie. Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt ANBI en communicatie Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt Inhoud presentatie 1 Wat is ANBI waard? 2 Fondswerving in Nederland 3 Plan van aanpak 4 Ondersteuning SupportPunt Wat is ANBI waard?

Nadere informatie

Protocol Sociale Media O2A5

Protocol Sociale Media O2A5 1 Protocol Sociale Media O2A5 Inleiding Sociale media geeft de mogelijkheid te laten zien dat men trots is op de school. Tevens kunnen ze een bijdrage leveren aan een positief imago van de scholen van

Nadere informatie

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 #vvsgbwcongres Communicatie: ongeleid projectiel of doordacht beleid? Machteld Weyts #vvsgbwcongres 4 22-11-2016 5 22-11-2016 voorbeeldslides

Nadere informatie

CODERDOJO. Communicatieplan

CODERDOJO. Communicatieplan CODERDOJO Communicatieplan 1 mei 2018 2 1 AANLEIDING: CODERDOJO Voor de communicatietoolkit dit keer geen themaweek of landelijke campagne, maar een onderwerp waar veel bibliotheken mee werken: CoderDojo.

Nadere informatie

Doel: Communicatieplan Technische Commissie BC de Zwaluwen. Dit plan beschrijft achtereenvolgens: 1. het belang (doel) van een goede communicatie

Doel: Communicatieplan Technische Commissie BC de Zwaluwen. Dit plan beschrijft achtereenvolgens: 1. het belang (doel) van een goede communicatie Communicatieplan Technische Commissie BC de Zwaluwen Dit plan beschrijft achtereenvolgens: 1. het belang (doel) van een goede communicatie 2. de te onderscheiden doelgroepen, 3. de verschillende boodschappen,

Nadere informatie

Communicatieplan JOVD Friesland. Een korte handleiding om de communicatie in en buiten de afdeling te beheren en beheersen

Communicatieplan JOVD Friesland. Een korte handleiding om de communicatie in en buiten de afdeling te beheren en beheersen Communicatieplan JOVD Friesland Een korte handleiding om de communicatie in en buiten de afdeling te beheren en beheersen Versie 1.0 Bestuur Rigter Leeuwarden, November 2013 Achtergrond JOVD Friesland

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Politie en Veiligheidsregio s Turfmarkt 147 2511

Nadere informatie

GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018

GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018 GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018 Inleiding/voorwoord Gemeente Noordoostpolder biedt een breed scala aan producten en diensten aan. Denk hierbij aan vergunningen, paspoorten, rijbewijzen,

Nadere informatie

Een pr-plan opstellen

Een pr-plan opstellen Een pr-plan opstellen Hoe valt uw organisatie op te midden van vele andere? Hoe zorgt u voor een consequente boodschap naar uw doelgroepen? Hoe vaak treedt u met hen in contact? En op welke manier? Stuk

Nadere informatie