SPEECHMIKE TM 2.2 SOFTWARE HANDBOEK PHI

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPEECHMIKE TM 2.2 SOFTWARE HANDBOEK PHI"

Transcriptie

1 SPEECHMIKE TM 2.2 SOFTWARE HANDBOEK PHI

2 SpeechMike Software handboek 2 COPYRIGHT Philips Speech Processing. Alle rechten voorbehouden. Niets in deze handleiding mag in enige vorm of op enige wijze geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de producent. Veranderingen voorbehouden. HANDELSMERKEN SpeechMike is een handelsmerk van Philips. BEPERKTE AANSPRAKELIJKHEID EN MEDEDELINGEN Philips Speech Processing heeft uitgebreide tests met de meest gebruikelijke configuraties uitgevoerd. De PC-randapparatuur en stuurprogramma's veranderen echter zeer snel, waardoor wij helaas niet in staat zijn een conflictvrij functioneren met alle mogelijke configuraties te garanderen. Mogelijke oplossingen voor zulke problemen vindt u in het Readme-bestand. Het CE merk bevestigt dat de machine voldoet aan de betreffende richtlijnen van de Europese Unie. Deze gebruiksaanwijzing is gedrukt op chloorvrij gebleekt kringlooppapier en voldoet aan de hoogste eisen met betrekking tot de milieubescherming. De kartonnen verpakking kan worden gerecycled. Dit elektronische apparaat bevat recyclebaar materiaal. Technische wijzigingen en vergissingen voorbehouden. Systeemeisen Zie hiervoor de SpeechMike installatie- en gebruikershandleiding. Ondersteuning en feedback De meest recente informatie die nog niet in deze handleiding is opgenomen, kunt u in het Readme-bestand op de SpeechMike-cd vinden. U kunt ook naar menu Start, Programma's, SpeechMike gaan en Readme selecteren. Neem voor de laatste versie van het SpeechMike-softwarepakket contact op met uw softwareleverancier. Bezoek voor meer informatie over professionele spraakverwerkings- en spraakherkenningsoplossingen van Philips Speech Processing onze website: Zie voor meer informatie ook de brochure met de titel "World Wide Service Information" ("Wereldwijde informatieservice") die in het pakket is bijgesloten.

3 Software SpeechMike Software handboek 3 Het software pakket voor SpeechMike omvat de besturingstoepassing SpeechMike Control, de opnametoepassing MikeRec en de audio-besturingstoepassing Philips Audio Control. De toepassing SpeechMike Control Met de SpeechMike-besturingssoftware kunt u persoonlijke schema's maken voor knopopdrachten. Met deze opdrachten kunt u tussen standaard Windows-toepassingen heen en weer schakelen. Hierdoor kunt u voor het besturen van uw toepassingen uw SpeechMike in plaats van uw muis gebruiken U kunt voor iedere knop van uw SpeechMike Pro programmatekst of sneltoetsen of een combinatie van beiden gebruiken en de opdrachten aan bijna iedere Windowstoepassing toewijzen. Afzonderlijke opdrachten kunnen niet alleen worden geprogrammeerd als elke knop alleen, maar ook als de knop samen met Ctrl en Shift op uw toetsenbord wordt ingedrukt De knoppen voor het programmeren zijn op de SpeechMike Pro anders dan op de SpeechMike Classic, de besturingstoepassing omvat een Show Buttons (knoppen weergeven) knop, waarmee u de beschikbare knoppen op uw toestel kunt weergeven. U kunt de aangepaste knopbesturing alleen gebruiken als SpeechMike Control actief is. Dit betekent dat u het programma moet openen en daarna in de achtergrond moet laten lopen. U kunt het ook in de taakbalk verbergen door op Hide (verbergen) te klikken. Gemakshalve kunt u de toepassing SpeechMike Control automatisch doen starten, als Windows wordt gestart door de toepassing aan de map Startup (Opstarten) in het menu Start toe te voegen

4 SpeechMike Software handboek 4 Opdrachtregelparameters voor het programma SpeechMike Control Als u de toepassing SpeechMike Control automatisch start, omdat u het aan de groep Opstarten hebt toegevoegd en u niet wilt dat het toepassingsvenster iedere keer wordt weergegeven, als u Windows start, kunt u opdrachtregelparameters gebruiken. De parameter moet op de plaats na het programmapad in het Target (doel)-veld van de sneltoetsdialoog worden ingegeven. De inhoud van het Target (doel)-veld moet er als volgt uit zien: "D:\Programmamappen\Philips Speech\SpeechMike\MIKEAPP.EXE" /h Noot: Dit betekent dat de /h pas achter het pad in aanhalingstekens komt te staan. U kunt de volgende parameters gebruiken: /h Verborgen start: het muispictogram is zichtbaar in de taakbalk (systeemgebied), maar er wordt tijdens het opstarten van Windows geen venster geopend. /t Verborgen taakbalkpictogram: er wordt geen muispictogram weergegeven in de taakbalk (systeemgebied) en er wordt geen venster geopend tijdens het opstarten van Windows. Deze parameter kan ook door systeembeheerders worden gebruikt om te verhinderen dat gebruikers hun instellingen veranderen. Om het programmavenster weer te geven, moet u het programma SpeechMike Control handmatig starten of op het muispictogram in de taakbalk klikken als dat beschikbaar is.

5 SpeechMike Software handboek 5 Het venster SpeechMike Control Ga om het venster SpeechMike Control te openen, naar menu Start, Programma's, SpeechMike en selecteer Control Application (besturingstoepassing). New Scheme (nieuw schema) Klik op deze knop om een nieuw schema aan te maken. Alle invoervelden worden gewist. U kunt nu nieuwe instellingen voor de knoppen van SpeechMike invoeren en deze instellingen onder een nieuwe bestandsnaam opslaan met Save Scheme As (schema opslaan als). De standaardmap voor het opslaan van SpeechMike *.scm-bestanden is de map: Programmabestanden\Philips Speech\SpeechMike\ Open Scheme (schema openen) Klik hier om een bestaand SpeechMike schema te openen. Als u op de pijl rechts naast deze knop drukt, verschijnt een lijst met alle beschikbare schema's (*.scm bestanden) die instellingen voor SpeechMike knoppen bevatten. Save Scheme (schema opslaan) Slaat het huidige schema op. Voer de gewenste bestandsnaam in als u het nieuwe schema voor het eerst opslaat. De benodigde bestandsextensie *.scm wordt automatisch toegevoegd. Button Properties (eigenschappen van knop) Klik hier om het Button Properties-venster (eigenschappen van de knop) roepen om de gewenste opdrachten en/of tekst voor elke knop te definiëren. Enable Auto Assign (zelf toewijzen inschakelen) Activeer dit selectievakje, als u bepaalde schema's/instellingen aan verschillende Windows-toepassingen wilt toewijzen. Selecteer het gewenste toepassings (*.exe) bestand in het Assigned Application (toegewezen toepassing) veld en activeer deze knop. Als de geselecteerde toepassing wordt gestart en het programma SpeechMike Control actief is (het witte muispictogram is zichtbaar in de taakbalk), wordt het overeenkomstige schema automatisch geactiveerd. Als het selectievakje niet geselecteerd is, gebruikt iedere toepassing hetzelfde (op dit moment geselecteerde) schema. Als u geen toepassing opgeeft, wordt het schema dat op dit moment op het scherm geopend is voor alle toepassingen gebruikt.

6 SpeechMike Software handboek 6 Hide (verbergen) Als u de geprogrammeerde knoppen wilt gebruiken, maar niet wilt dat het venster verschijnt, moet u op deze knop drukken om de toepassing in de taakbalk te verbergen. Als u op het SpeechMike-muispictogram in de taakbalk klikt, verschijnt het besturingsvenster weer. Exit (afsluiten) Klik op deze knop om het programma af te sluiten; de geprogrammeerde knoppen zijn niet langer meer actief. Assigned Application (toegewezen toepassing) Als dit veld leeg is (standaard) wordt de huidige instelling aan alle Windowstoepassingen toegewezen. Als u een schema aan een bepaalde toepassing wilt toewijzen, moet u op de knop Browse (bladeren) klikken en bladeren om het *.exe-bestand van de gewenste toepassing te vinden (bijv. het schema kladblok.scm voor het programma Kladblok c:\kladblok pad\kladblok.exe). U kunt ook het selectievakje Enable Auto Assign inschakelen (zelf toewijzen inschakelen) om deze instelling te activeren. Browse (bladeren) Klik op deze knop om de gewenste toepassing voor de Assigned Application functie (toegewezen toepassing) te selecteren. Show Buttons (knoppen weergeven) Klik op deze knop, als u de knoppen voor de SpeechMike Pro of de SpeechMike Classic wilt weergeven. Programmeren van de SpeechMike knoppen Om de knoppen van uw SpeechMike te programmeren klikt u twee keer op de gewenste knop of u selecteert de gewenste knop in de knoppenlijst door erop te klikken en de Button Properties knop (eigenschappen van de knop) in te drukken om het Button Properties venster (eigenschappen van de knop) op te roepen.

7 SpeechMike Software handboek 7 Keyboard input (toetsenbord invoer) De toetsenbord invoer kan regel voor regel en sneltoets voor sneltoets in het veld in dit venster worden ingevoerd. De bovenstaande keuzelijst geeft de complete tekst en/of sneltoetsen weer die voor de in de knoppenlijst geselecteerde knop/toets-combinatie geconfigureerd zijn. Iedere nieuwe opdracht of tekst wordt aan het einde van de bestaande lijst ingevoegd. Als u op de toets Hotkey (sneltoets) of Text (tekst) naast de invoerregel klikt, kunt u aangeven of u een opdracht/sneltoets of een tekst wilt toewijzen aan een knop van SpeechMike. Klik voor een sneltoets of een serie van sneltoetsen op de knop Hotkey (sneltoets) en druk daarna de sneltoetscombinatie in op uw toetsenbord (bijv. Ctrl+N om een nieuw document te openen) Het wordt aangeraden om het programma waarvoor u de sneltoetsen wilt programmeren te openen, zodat u tussen de toepassingen op uw scherm kunt schakelen. U kunt dan direct controleren of u de juiste sneltoets hebt ingevoerd en of deze correct wordt uitgevoerd. Als u een tekst of tekstblokken wilt definiëren, moet u op Text (tekst) klikken en de gewenste tekst typen. U kunt eindigen door op de toets Enter van uw toetsenbord te drukken (vergeet niet Enter in te drukken om elk tekstblok te bevestigen). U moet ook op Enter drukken als u een nieuwe regel (harde return) aan de tekst wilt toevoegen. Als u een nieuwe sneltoets of tekst op een bepaalde plaats in de lijst van opdrachten wilt invoegen, moet u de cursor op de volgende tekst/sneltoets zetten en de nieuwe sneltoets of tekst typen. De toegevoegde tekst/sneltoets wordt automatisch voor de gemarkeerde tekst/sneltoets ingevoegd. U kunt ook een opdracht invoeren om een toepassing te starten. Selecteer Text (tekst), typ!start *.exe (vergeet '!' niet) met de naam van het uitvoerbare (.exe)- bestand voor de gewenste toepassing en druk op de toets Enter van uw toetsenbord. Up (naar boven) Klik op deze knop om de geselecteerde opdracht- of tekstregel één regel in de lijst naar boven te bewegen. Down (naar beneden) Klik op deze knop om de geselecteerde opdracht- of tekstregel één regel in de lijst naar beneden te bewegen. Delete selected Item(s) (geselecteerde item(s) verwijderen) Selecteer één of meer regels van een opdrachten-/tekstreeks en klik op dit pictogram om de geselecteerde regels te verwijderen.

8 SpeechMike Software handboek 8 Voorbeeldschema: sample.scm Hieronder vindt u een voorbeeld hoe u in Windows Kladblok knopinstellingen kunt programmeren en gebruiken. 1. Ga naar menu Start, Programma's, SpeechMike en selecteer Control Application (besturingstoepassing). 2. Klik op het pictogram Open (Openen) ; het dialoogvenster Openen verschijnt. 3. Selecteer het bestand Sample.scm en klik op Openen. 4. Klik in het venster SpeechMike Control op Hide (verbergen) om de besturingstoepassing in de taakbalk te verbergen. 5. Open Kladblok. 6. Druk op de knop Snel vooruit van uw SpeechMike Pro. Het adres van Philips Speech Processing, de datum en de tijd verschijnen. 7. Druk vervolgens op de knop INS/OVWR (invoegen/overschrijven); er verschijnt een vermelding op het scherm. 8. Druk nu op de knop Weergave/Stop; er verschijnt een korte tekst. 9. Druk op de knop Snel terug om de laatste regels van de tekst te zien. 10. Druk tenslotte op de knop EOL (einde-van-brief). Het dialoogvenster Find (zoeken) verschijnt. Het programma begint automatisch te zoeken naar het woord 'SpeechMike'. Noot: Dit werkt alleen voor de Engelse versie van Kladblok vanwege de verschillen tussen de sneltoetsletters. Zie voor meer informatie over het programmeren van eigen schema's de Online-help van SpeechMike Control.

9 SpeechMike Software handboek 9 Voorbeeldschema: Scroll.scm De toepassing SpeechMike Control wordt geleverd met een serie van opdrachten die geavanceerde besturingsfuncties bevatten voor Windows-toepassingen, zoals Microsoft Office 97 of Microsoft Internet Explorer 3.0 of hoger. Doe het volgende om het schema Scroll.scm te openen: 1. Ga naar menu Start, Programma's, SpeechMike en selecteer Control Application (besturingstoepassing). 2. Klik op het pictogram Open (Openen) ; het dialoogvenster Openen verschijnt. 3. Selecteer het bestand Scroll.scm en klik op Openen. De volgende lijst verschijnt in het linker deelvenster van het venster SpeechMike Control. De volgende knopopdrachten worden ondersteund: Record (Opname) Als u op de knop Opname van uw SpeechMike Pro drukt, wordt de inhoud van het venster dat op uw bureaublad actief is vergroot. Play/Stop (Weergave/Stop) Als u op de knop Weergave/Stop drukt, wordt de inhoud van het venster dat op uw bureaublad actief is verkleind. Fast Rewind (Snel terug) Als u op de knop Snel terug drukt, kunt u een bepaald aantal eenheden op een pagina naar boven gaan. Het bereik ligt tussen 1 en 10; de standaardwaarde is 1. Fast Forward (Snel vooruit) Als u op de knop Snel vooruit drukt, kunt u een bepaald aantal eenheden op een pagina naar beneden gaan. Het bereik ligt tussen 1 en 10; de standaardwaarde is 1. EOL Gebruik de EOL-knop om naar de vorige pagina te gaan. (Voorbeeld: In Microsoft Internet Explorer simuleert een druk op deze knop de knop Terug op de werkbalk.) INS/OVWR (Invoegen/Overschrijven) Als u op de knop INS/OVWR drukt, kunt u een pagina vooruit gaan. (Voorbeeld: In Microsoft Internet Explorer simuleert een druk op deze knop de knop Vooruit op de werkbalk.) De knop Command (Opdracht) Als u op deze knop drukt, kunt u snel de plaats bepalen in grote documenten. Zie voor meer informatie het Readme-bestand op de SpeechMike-cd of ga naar menu Start, Programma's, SpeechMike en selecteer Readme.

10 SpeechMike Software handboek 10 SpeechMike sound recorder De SpeechMike sound recorder (geluidsopname) is speciaal ontwikkeld om meer functies en mogelijkheden te bieden dan de standaard Windows sound recorder. Om de SpeechMike sound recorder te starten, gaat u naar menu Start, Programma's, SpeechMike en selecteert Recorder. Het venster MikeRec verschijnt. U kunt deze toepassing met de knoppen van de SpeechMike besturen of door op de bijbehorende knoppen in het venster MikeRec te klikken. New File (Nieuw bestand) Opent een nieuwe opname. Open File (bestand openen) Geeft alle opgeslagen opnames weer. U kunt dan de gewenste opname uitkiezen. Save Scheme (schema opslaan) Slaat het huidige schema op. Acoustic Feedback (akoestisch feedback) Hiermee kunt u naar een opname luisteren terwijl u vooruitspoelt of terugspoelt. Record (opname) Start de opname. Play (weergave) Start de weergave. Stop (stop) Stopt de actie die op dit moment wordt uitgevoerd. Fast Rewind (snel terug) Spoelt de opname terug. Fast Forward (snel vooruit) Spoelt de opname voo5ruit. Begin (begin) Gaat naar het begin van de opname. End (einde) Gaat naar het einde van de opname.

11 Philips Audio Control SpeechMike Software handboek 11 Als u twee keer op het schuifregelaarpictogram van de taakbalk klikt, wordt het dialoogvenster Philips Audio Control (Philips audiobeheer) weergegeven. In dit venster kunt u de instellingen voor Volume (volume), Tone (toon) en Speed (snelheid) van de weergave met behulp van de schuifregelaars veranderen. In het menu Options (opties) van het dialoogvenster Philips Audio Control (Philips audiobeheer) kunt u ook aangeven of het venster altijd op de voorgrond van alle andere vensters moet worden weergegeven. Als u op de knop Reset (opnieuw instellen) klikt, worden de instellingen voor Tone (toon) en Speed (snelheid) teruggezet op hun standaardwaarde. Uw individuele instelling voor Volume (volume) wordt niet veranderd.

12 2002 by Philips Speech Processing T

SPEECHMIKE TM PHI INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING CLASSIC BARCODE 6294

SPEECHMIKE TM PHI INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING CLASSIC BARCODE 6294 SPEECHMIKE TM CLASSIC BARCODE 6294 INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING PHI SpeechMike Classic Barcode Installatie- en gebruikershandleiding PHI SpeechMike Classic Barcode Installatie en gebruikershandleiding

Nadere informatie

SPEECHMIKE TM PHI INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING PRO 6274

SPEECHMIKE TM PHI INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING PRO 6274 SPEECHMIKE TM PRO 6274 INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING PHI SpeechMike Pro USB Installatie- en gebruikershandleiding 2 COPYRIGHT 1997-2002 Philips Speech Processing. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

SPEECHMIKE TM PHI INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING PRO 6184

SPEECHMIKE TM PHI INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING PRO 6184 SPEECHMIKE TM PRO 6184 INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING PHI SpeechMike Pro Streepjescodelezer Installatie- en gebruikershandboek 2 COPYRIGHT 1997-2002 Philips Speech Processing. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten WORD kan worden opgestart via menu Start, Alle Programma s, Microsoft Office, Microsoft Office WORD 2007. Soms staat er op het bureaublad een snelkoppeling naar

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Inleiding 9 Het toetsenbord van je pc 9 Groot en klein 9 Snel programma s oproepen met een toetscombinatie 11 Windows 10 13 Algemeen 14 Combinaties met de Windows-toets 17 Opdrachtprompt

Nadere informatie

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken.

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Excel opstarten, verkennen en afsluiten EXCEL kan bijvoorbeeld worden opgestart via de snelkoppeling naar EXCEL op het bureaublad, als deze er is, of via of. Als EXCEL al vaker

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO

Uw gebruiksaanwijzing. CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000 PRO. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CREATIVE DESKTOP WIRELESS 9000

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Migreren naar Access 2010

Migreren naar Access 2010 In deze handleiding Het uiterlijk van Microsoft Access 2010 verschilt aanzienlijk van Access 2003. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u niet te veel tijd hoeft te besteden aan het leren werken

Nadere informatie

SPEECHMIKE TM PHI INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING PRO 6284

SPEECHMIKE TM PHI INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING PRO 6284 SPEECHMIKE TM PRO 6284 INSTALLATIE- EN GEBRUIKERS- HANDLEIDING PHI SpeechMike Pro USB Streepjescodelezer Installatie- en gebruikershandleiding 2 COPYRIGHT 1997-2002 Philips Speech Processing. Alle rechten

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Alle ZoomText instellingen kunnen opgeslagen en weer hersteld worden met gebruik van de configuratie bestanden. Configuratie bestanden controleren alle ZoomText functies;

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

Sneltoetsen voor Windows 7

Sneltoetsen voor Windows 7 Sneltoetsen voor Windows 7 CTRL Combinaties Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V Ctrl + Z Ctrl + Rechterpijl Ctrl + Linkerpijl Ctrl + Shift + Linker/rechterpijl Ctrl + Shift + N Ctrl + Shift + Esc Ctrl

Nadere informatie

draaimolen programmeren PC

draaimolen programmeren PC Roboc@r draaimolen programmeren PC Draaimolen inleiding tot het programmeren Een draaimolen kom je in verschillende uitvoeringen tegen op dorpsfeesten en in pretparken. De eerste door een motor aangedreven

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Sneltoetsen bij Microsoft

Sneltoetsen bij Microsoft Sneltoetsen bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows...1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word...1 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel...3 4. Sneltoets-combinaties bij MS Outlook...4

Nadere informatie

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 16 november 2015 Inhoud 3 Inhoud Fiery Driver Configurator...5 Systeemvereisten...5

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Office Draadloze optische muis Gebruikershandleiding

Office Draadloze optische muis Gebruikershandleiding Office Draadloze optische muis Gebruikershandleiding - 0 - INLEIDING GEFELICITEERD MET UW AANKOOP! UW NIEUWE DRAADLOZE MUIS IS EENVOUDIG TE INSTALLEREN EN BIEDT U LEGIO HANDIGE FUNCTIES. INSTALLEER DE

Nadere informatie

Taken automatiseren met Visual Basicmacro's

Taken automatiseren met Visual Basicmacro's Taken automatiseren met Visual Basicmacro's Als u niet bekend bent met macro's, moet u zich niet hierdoor laten afschrikken. Een macro is een opgenomen set toetsaanslagen en instructies waarmee u een taak

Nadere informatie

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl.

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl. [Geef tekst op] 25 Excel tips 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen Ir. Fred Hirdes Excel-leren.nl info@excel-helpdesk.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Tip 1 tm

Nadere informatie

Ook op internet wordt gebruik gemaakt van databases, zoals bij Marktplaats en Hyves.

Ook op internet wordt gebruik gemaakt van databases, zoals bij Marktplaats en Hyves. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Databases Databases worden veel gebruikt. Er worden miljoenen gegevens in opgeslagen, bijvoorbeeld door de overheid, banken, verzekeringsmaatschappijen, boekingssystemen van vliegtuigmaatschappijen,

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Speciale lettertekens

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan.

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Een mailing verzorgen Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Voor deze techniek zijn twee bestanden

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1 HOOFDSTUK 1 Excel opstarten en afsluiten EXCEL kan worden opgestart via. Als EXCEL al vaker is gestart kun je direct op Microsoft Office EXCEL 2010 klikken. Typ anders in het zoekvak de eerste letters

Nadere informatie

Handleiding Nero ImageDrive

Handleiding Nero ImageDrive Handleiding Nero ImageDrive Nero AG Informatie over copyright en handelsmerken De handleiding van Nero ImageDrive en de volledige inhoud van de handleiding zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn eigendom

Nadere informatie

Overzicht van opties voor service en ondersteuning

Overzicht van opties voor service en ondersteuning Overzicht van opties voor service en ondersteuning QuickRestore Met Compaq QuickRestore kunt u uw systeem op elk gewenst moment terugzetten. QuickRestore biedt vijf typen opties voor terugzetten, die in

Nadere informatie

1. Introductie tot SPSS

1. Introductie tot SPSS 1. Introductie tot SPSS Wat is SPSS? SPSS is een statistisch computerprogramma dat door wetenschappers wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, analyseren en te bewerken. Het wordt voornamelijk gebruikt

Nadere informatie

Aan de slag met L2S. versie 8

Aan de slag met L2S. versie 8 Aan de slag met L2S versie 8 1 Aan de slag met L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over L2S. Een uitgebreide handleiding vindt u in de werkbalk van het programma onder Help. Hieronder staat

Nadere informatie

De volgende toetsen kunnen worden gebruikt om de AppReader uit te voeren.

De volgende toetsen kunnen worden gebruikt om de AppReader uit te voeren. ZoomText Een complete lijst van ZoomText, inclusief de Gelaagde Toetsen en standaard. AppReader De volgende toetsen kunnen worden gebruikt om de AppReader uit te voeren. AppReader starten vanaf de Muispijl

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja.

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja. Provisie Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u Provisie kunt gebruiken binnen uw school. Provisie is de lichtkrant-applicatie van Zermelo Roostermakers. Het is een 'lightweight' applicatie, die bedoeld

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

2.6 Weergave bureaubladpictogrammen instellen

2.6 Weergave bureaubladpictogrammen instellen 33 2.6 Weergave pictogrammen instellen De weergave van de pictogrammen is standaard ingesteld op normaal. U kunt de weergave als volgt vergroten: De pictogrammen zijn vergroot. 2.7 Bureaubladpictogrammen

Nadere informatie

Sneltoets Combinaties. Hoofdstuk 6 Sneltoetsen

Sneltoets Combinaties. Hoofdstuk 6 Sneltoetsen Hoofdstuk 6 Sneltoetsen Sneltoetsen zijn combinaties van toetsen die ZoomText bevelen uitvoeren zonder dat de ZoomText gebruikersinterface geactiveerd dient te worden. Er zijn sneltoetsen voor bijna alle

Nadere informatie

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden!

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Inhoud Hoe werkt het:... 1 Aanmaken van een nieuwe groep met eigen afbeelding, tekst en spraak... 4 Instellingen...

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Nero DriveSpeed Handleiding

Nero DriveSpeed Handleiding Nero DriveSpeed Handleiding Nero AG Informatie over auteursrecht en handelsmerken De volledige handleiding van Nero DriveSpeed is auteursrechtelijk beschermd en is eigendom van Nero AG. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

Digitale camera Softwarehandleiding

Digitale camera Softwarehandleiding EPSON digitale camera / Digitale camera Softwarehandleiding Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden

Nadere informatie

De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen

De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen De indeling van de werkbalken in je browser aanpassen U kunt de indeling van Internet Explorer 6 eenvoudig aanpassen aan uw manier van werken U kunt veelgebruikte knoppen aan de werkbalk toevoegen, de

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Hieronder een overzicht van veelgebruikte sneltoetsen in Microsoft PowerPoint. Deze sneltoetsen zijn van toepassing in vrijwel alle versies, waaronder PowerPoint

Nadere informatie

Sneltoetsen. 1. Inleiding

Sneltoetsen. 1. Inleiding Sneltoetsen Inhoud 1. Inleiding 2. Sneltoetsen in Windows 3. Sneltoetsen die in de meeste programma s kunnen worden gebruikt 4. Sneltoetsen bij het typen van tekst 5. Sneltoetsen Internet Explorer 6. Sneltoetsen

Nadere informatie

Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Windows 7

Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Windows 7 Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen Windows 7 1 Uw pc aan uw persoonlijke voorkeuren aanpassen Nieuw bij Windows 7? Hoewel er veel hetzelfde is gebleven ten opzichte van uw vorige versie van Windows,

Nadere informatie

QUICKSTORE PORTABLE PRO USB3.0

QUICKSTORE PORTABLE PRO USB3.0 HNLEIING QUIKSTORE PORTLE PRO US3.0 1. e software installeren 1. Plaats de bijgeleverde cd met de stuur- en hulpprogramma s in het cd/dvd-station. 2. Selecteer uw cd/dvd-station (bijv. :\). 3. Open de

Nadere informatie

AN0021-NL. Een trigger- en actieregel maken. Overzicht. Een Trigger- en actieregel creëren

AN0021-NL. Een trigger- en actieregel maken. Overzicht. Een Trigger- en actieregel creëren Een trigger- en actieregel maken Overzicht Trigger en Actie regels zijn een eenvoudige manier voor het creëren van aangepaste en unieke functionaliteiten in Paxton10. Specifieke regels kunnen worden gecreëerd

Nadere informatie

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding Sneltoetsen Inhoud 1. Inleiding 2. Sneltoetsen in Windows 3. Sneltoetsen die in de meeste programma s kunnen worden gebruikt 4. Sneltoetsen bij het typen van tekst 5. Sneltoetsen Internet Explorer 6. Sneltoetsen

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Nederlands Italiano Español

Nederlands Italiano Español Nederlands Italiano Español Installatie Download Manager Aansluiten op uw PC Opmerking: u moet over de rechten van systeembeheerder beschikken om het programma onder Windows 2000 en XP te installeren.

Nadere informatie

TOOL MJOB HANDLEIDING

TOOL MJOB HANDLEIDING TOOL MJOB HANDLEIDING Tool MJOB Handleiding Tool MJOB Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene voorwaarden René Tijssen Postbus 20014, 2500 EA Den Haag Abonnementen

Nadere informatie

De HP Prime virtuele calculator

De HP Prime virtuele calculator De HP Prime virtuele calculator Windows is een handelsmerk van de Microsoft-bedrijvengroep. De informatie in dit document kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. De van toepassing zijnde

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Laptop en Bureau computer Sneltoetsen Referentie

Laptop en Bureau computer Sneltoetsen Referentie Laptop en Bureau computer Sneltoetsen Referentie Dolphin Computer Access Deze informatie is beschikbaar in alternatieve formaten bij www.yourdolphin.com Introductie 1 Deze Sneltoets Referentie biedt een

Nadere informatie

1. Waarom moet ik de Wireless USB Adapter software/driver opwaarderen?

1. Waarom moet ik de Wireless USB Adapter software/driver opwaarderen? In deze instructiehandleiding vindt u een antwoord op de volgende vragen: 1. Waarom moet ik de Wireless USB Adapter software/driver opwaarderen? 2. Hoe weet ik welke versie ik momenteel gebruik? 3. Hoe

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding

Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding Inhoud 1. Introductie...2 2. Systeemvereisten...2 3. Ladibug installeren...3 4. Beginnen met de Ladibug te gebruiken...5 5. Bediening...6 5.1

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Zoeken in de cd rom Oefenboek voor groepen 5 1. Zoekopdracht 5 2. Geavanceerde

Nadere informatie

CycloAgent v2 Handleiding

CycloAgent v2 Handleiding CycloAgent v2 Handleiding Inhoudsopgave Inleiding...2 De huidige MioShare-desktoptool verwijderen...2 CycloAgent installeren...4 Aanmelden...8 Uw apparaat registreren...8 De registratie van uw apparaat

Nadere informatie

1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows. 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word

1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows. 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word Sneltoetsen bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows... 1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word... 1 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel... 3 4. Sneltoets-combinaties bij MS Outlook...

Nadere informatie

Belangrijke Informatie

Belangrijke Informatie Belangrijke Informatie Geachte relatie, Deze Dahua NVR beschikt over de nieuwste generatie firmware. Deze firmware beschikt over vele nieuwe mogelijkheden. Veel van deze nieuwe functionaliteiten worden

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Gebruikershandleiding NUUO Software

Gebruikershandleiding NUUO Software Gebruikershandleiding NUUO Software Handleiding voor het gebruik van de software wat geleverd wordt bij uw NUUO netwerkrecorder In deze handleiding wordt er vanuit gegaan dat uw installateur het programma

Nadere informatie

Sneltoetsen te gebruiken bij Microsoft

Sneltoetsen te gebruiken bij Microsoft Sneltoetsen te gebruiken bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows...1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word...2 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel...4 4. Sneltoets-combinaties bij

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Nero ControlCenter Handleiding

Nero ControlCenter Handleiding Nero ControlCenter Handleiding Nero AG Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding Nero ControlCenter en de inhoud daarvan worden beschermd door auteursrecht en zijn eigendom van Nero

Nadere informatie

HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010)

HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010) HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010) Inleiding Dit Temperatuurstation en de bijbehorende software van de datarecorder vormen een kwalitatief hoogstaand dataverwerkingsysteem. Nadat u de

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

ASI. BeAnywhere. Remote Access. Quick Start

ASI. BeAnywhere. Remote Access. Quick Start ASI BeAnywhere Remote Access Quick Start Inhoud Registratie van BeAnywhere 3 Installatie van BeAnywhere-server 6 Aanmelden bij BeAnywhere & remote toegang 10 Opmerking: BeAnywhere Drive controleert automatisch

Nadere informatie

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie Onder de link NWC downloaden staat een programma nwcsetup.exe. Dit programma moet geinstalleerd worden op de eigen computer. Ga hiervoor

Nadere informatie

Basiskennis van PowerPoint

Basiskennis van PowerPoint Basiskennis van PowerPoint Pow erpoint is een krachtige toepassing voor presentaties. Om Pow erpoint echter zo doeltreffend mogelijk te kunnen gebruiken, hebt u eerst enige basiskennis nodig. In deze zelfstudie

Nadere informatie

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app Schermafdruk maken: o Win10-logotoets + PrtSc o Knipprogramma (bij accessoires) Hoe Windows 10 in veilige modus opstarten? o Druk op de Windowslogo-toets + R om het uitvoeren dialoogvenster te openen.

Nadere informatie

Kurzweil 3000 v15 voor Windows Netwerk

Kurzweil 3000 v15 voor Windows Netwerk Kurzweil 3000 v15 voor Windows Netwerk Snelstartgids Instellen van Kurzweil 3000 netwerk Installatiegids en andere gidsen: via www.sensotec.be/k3000/extra of in de map Documentation op de installatie-dvd

Nadere informatie

Sneltoetsen bij Microsoft

Sneltoetsen bij Microsoft Sneltoetsen bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows... 1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word... 1 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel... 3 4. Sneltoets-combinaties bij MS Outlook...

Nadere informatie

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan.

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan. Inhoudsopgave 1. Belangrijke veiligheidsinstructies... 2 2. Mee geleverde producten voor de DVR... 2 3. Uitleg bedieningspaneel... 2 4. Uitleg afstandsbediening... 3 5. Aan de slag met de DVR... 3 5.1

Nadere informatie

Office RF Draadloze optische muis Gebruikershandleiding

Office RF Draadloze optische muis Gebruikershandleiding Office RF Draadloze optische muis Gebruikershandleiding - 0 - INLEIDING GEFELICITEERD MET UW AANKOOP! UW NIEUWE DRAADLOZE MUIS IS EENVOUDIG TE INSTALLEREN EN BIEDT U LEGIO HANDIGE FUNCTIES. INSTALLEER

Nadere informatie

Handleiding gebruik photo-gallery

Handleiding gebruik photo-gallery Handleiding gebruik photo-gallery Nadat u uw photo-gallery admin wachtwoord heeft ingesteld kunt u op uw fotoboek inloggen op http://www.uwwebsite.nl/photo-gallery/ Mocht u ooit de instellingen en inhoud

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Software-updates Gebruikershandleiding

Software-updates Gebruikershandleiding Software-updates Gebruikershandleiding Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding 2017 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in dit document kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. De van toepassing zijnde garanties voor HP producten

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. Programmeren met Visual Basic

Cursus Onderwijs en ICT. Programmeren met Visual Basic Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 2, deel 23 (versie 1.0 NL 2-7-2011) Programmeren met Visual Basic door Serge de Beer Inleiding In sommige gevallen biedt het aanbod op de softwaremarkt niet wat je zoekt.

Nadere informatie

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5 VIEWLOG HANDLEIDING INHOUD Viewlog... 3 1. Viewlog Interface... 4 1.1 Functiepaneel... 5 2. Bestanden bewaren... 5 2.1 Dmv Logboek... 5 2.2 Dmv Exporteren als AVI of EXE... 6 2.3 Dmv Favorieten... 7 2.4

Nadere informatie

PROS1E1 Handleiding ( ) Kf/Dd/Bd

PROS1E1 Handleiding ( ) Kf/Dd/Bd 1 Inleiding De eerste oefening In deze eerste oefening wordt het voorbeeld 2-1 van bladzijde 11 uit het boek De taal C van PSD tot C-programma (enigszins aangepast) ingevoerd in de computer. Tevens wordt

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Quick start handleiding versie 1.0

Quick start handleiding versie 1.0 Quick start handleiding versie.0 Inleiding Beste gebruiker, Via dit document lopen we door de basis onderdelen van je eigen Mijn Kroost control panel. Dit control panel vormt de basis voor het gebruik

Nadere informatie

Selenium IDE Webdriver. Introductie

Selenium IDE Webdriver. Introductie Selenium IDE Webdriver Het Wielsem 10, 5231 BW s- Hertogenbosch, telefoon 073-6409311 e- mail info@testwork.nl internet http://www.testwork.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Selenium IDE... 3 3

Nadere informatie

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9

Aan de slag met. IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows (L2S) versie 9 Aan de slag met IntoWords voor Windows / L2S Deze handleiding geeft u de basisinformatie over IntoWords voor Windows / L2S. Een uitgebreide handleiding

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie