Leonardo Special. Thematische netwerkacties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leonardo Special. Thematische netwerkacties"

Transcriptie

1 Leonardo Special Thematische netwerkacties Projectoverstijgende impact, disseminatie en valorisatie. Dat is waar het om draait bij thematische netwerkacties. Bij de verschillende thematische netwerkacties wordt gekeken naar welke projecten een bijzondere impact kunnen hebben op het beroepsonderwijs. Bepalend hierbij zijn de behoeften, originaliteit, Europese dimensie en innovativiteit. De Europese Commissie heeft specifieke thema s vastgesteld en de Nationale Agentschappen van het Europese programma Een Leven Lang Leren de taak gegeven hiervoor samenwerkingsverbanden te creëren waarbij één Nationaal Agentschap de leiding heeft. Het NA LLP Leonardo da Vinci is bij alle thematische netwerkacties betrokken als (supporting) partner. Thematische netwerkacties: Social Inclusion Ondersteuning van deelname van ondervertegenwoordigde groepen aan het Leven Lang Leren Programma Quality Assurance Kwaliteit en aantrekkelijkheid van het beroepsonderwijs en training Training for teachers and staff Veranderende rol van docent en opleider in competentiegericht onderwijs News Skills for New jobs Nieuwe vaardigheden voor nieuwe banen ECVET Europees Creditatiesysteem voor vergelijking van toetsen en leeruitkomsten in het beroepsonderwijs Projecten, gerelateerd aan deze thema s en met een potentiële waarde en impact op het beroepsonderwijs worden bij deze activiteiten betrokken. Er wordt tevens gekeken naar welke onderlinge verbindingen er zijn te leggen. Centraal staat de vraag hoe de resultaten van projecten optimaal benut kunnen worden. Het geheel moet een grotere weerslag krijgen in de verschillende Europese landen. In deze Leonardo Special leest u meer over de ontwikkelingen, activiteiten en resultaten van de verschillende thematische netwerkacties. COLOFON De Leonardo Special is een extra uitgave van de Leonardo Newsflash. De Leonardo Special brengt een specifiek thema of onderwerp binnen het Europese programma Een leven Lang leren voor het voetlicht. Redactie Deze special is samengesteld met medewerking van Gerry Spronk, Ellen Hanselman, Marina de Bie, Peter Luijten en Anne Potters van het NA LLP Leonardo da Vinci Nederland. Tekstredactie & vormgeving Franka van de Wijdeven, NA LLP Leonardo da Vinci oktober 2010 Nationaal Agentschap LLP Leonardo da Vinci Postbus BP Den Bosch T na@leonardodavinci.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De informatie is met de grootste zorg samengesteld. De informatie kan echter tussentijds gewijzigd en/of aangepast zijn. Wij adviseren u om in voorkomende gevallen de juistheid van de informatie zelf te verifiëren.

2 Pag. 2 Social Inclusion Ondersteuning van deelname van ondervertegenwoordigde groepen aan het Leven Lang Leren Programma Het verbreden van deelname aan een leven lang leren is een belangrijke prioriteit binnen de Europese Unie. Het thematische netwerk is breed vertegenwoordigd met afgevaardigden uit alle programma s van het Europese programma Een Leven Lang Leren. Verslagen en statistieken tonen aan dat Social Inclusion geen prominente rol speelt in de meeste programma s. Een reden temeer om hier aandacht op te vestigen is dan ook het Europese jaar van Sociale inclusie. Netwerk Het Thematische netwerk wordt gecoördineerd door het Nationaal Agentschap LLP Ecorys van het Verenigd Koninkrijk. Nederland is één van de dertien deelnemende landen. Doelen Het Thematische netwerk onderzoekt de mate van succes van het Europese programma Een Leven Lang Leren. Het netwerk wil bijdragen aan een grotere deelname van mensen uit achtergestelde groepen aan het Europese programma. Gekeken wordt naar good practices vanuit alle subprogramma s en centrale en gedecentraliseerde projecten binnen het Europese programma Een Leven Lang Leren. Deze good practices worden geselecteerd op activiteiten die specifiek gericht zijn op het werken met minder vertegenwoordigde groepen en het aanbevelen van activiteiten om bij te dragen aan een grotere deelname. Dit gebeurt in drie fasen: Fase 1 achtergrondonderzoek en het begrijpen van de huidige stand van zaken; Fase 2 verzamelen van oplossingen en overdraagbare voorbeelden van good practices; Fase 3 vieren van successen en het beïnvloeden van key stakeholders en beleidsmakers.

3 Pag. 2 Geplande en bereikte resultaten Een synthese rapport over de huidige stand van zaken van deelname. Dit rapport is een analyse van de landenrapporten die door de betreffende Nationale Agentschappen (Na s) zijn aangeleverd. Dit is inmiddels gereed. Een samenvattend rapport over onderzoek/evaluatie op Europees niveau over dit onderwerp, hier wordt nog aan gewerkt. Een waardevolle website en een elektronische nieuwsbrief die elke zes maanden verschijnt. Een web-based inventarisatie van totaal minimaal 150 case studies uit de deelnemende landen, die gezien kunnen worden als effectieve voorbeelden van inclusie. In oktober 2010 zullen er minimaal 50 cases beschreven zijn. Twee seminars voor Nationale Agentschappen met succesvolle projecten, leden van de Europese Commissie en stakeholders. Op 11 juni 2010 heeft het eerste seminar plaatsgevonden in Finland. De titel was INCLUSION: Think! Open your mind.. Een aantal vertegenwoordigers uit projecten rond het thema was aanwezig, waaronder twee vertegenwoordigers uit Nederland. De tweede conferentie staat gepland voor juni 2011 en zal plaatsvinden in Italië. Rapport aan de Commissie en de NA s LLP over hoe de (sub)programma s meer toegankelijk en inclusief te maken, met heldere aanbevelingen voor de toekomst van de programma s (2012). Een set aanbevelingen, over wat goed werkt in de ondersteuning van projecten met/voor achtergestelde groepen (2012). Grote conferentie en tentoonstelling voor NA s LLP, succesvolle projecten, leden van de Commissie en stakeholders. Deze zal plaatsvinden in Engeland in Werkwijze Elk half jaar vindt er een netwerkbijeenkomst plaats waarbij alle betrokken landen aanwezig zijn. Elk kwartaal wordt er een bijeenkomst van vier landen (UK-IT-PL-FI) georganiseerd. Elk van deze vier landen stuurt een groepje landen aan die het voorbereidende werk doen. Twee netwerkbijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden in Portugal en Finland. De volgende bijeenkomst vindt plaats in december 2010 in Turkije. Oproep Mocht u een project hebben of gerealiseerd hebben, waarvan u denkt dat het geschikt is om in de database te worden opgenomen als good practice, neem dan contact met ons op! Meer informatie Via de contactpersoon Gerry Spronk (spronk@leonardodavinci.nl).

4 Pag. 3 Quality Assurance in LifeLong Learning (QALLL) Kwaliteit en aantrekkelijkheid van het beroepsonderwijs en training Kwaliteitszorg is een belangrijk thema binnen het Europese beleid voor beroepsonderwijs. EQAVET is de afkorting voor het Europees referentiekader voor kwaliteitsborging in het beroepsonderwijs- en opleiding. EQAVET is ontwikkeld om de kwaliteit in het beroepsonderwijs te bevorderen en ondersteunt individuele lidstaten bij het promoten en monitoren van constante kwaliteitsverbetering van het beroepsonderwijs, op zowel stelsel- als instellingsniveau. EQAVET is een belangrijk onderdeel van het Europees beroepsonderwijsbeleid en is complementair aan initiatieven als EQF en ECVET. Binnen het Leonardo da Vinci- en Grundtvigprogramma is er een groot aantal projecten gefinancierd met als thema kwaliteitszorg. Deze thematische groep richt zich op het verbinden van deze projecten en het verspreiden van de projectresultaten. Netwerk Het Thematische netwerk wordt gecoördineerd door het Nationaal Agentschap LLP OeAD-GmbH van Oostenrijk. Nederland is één van de veertien deelnemende landen. Binnen het Leonardo da Vinci- en Grundtvigprogramma is een groot aantal projecten gefinancierd die gerelateerd zijn aan het thema kwaliteitszorg. Deze thematische groep richt zich op het verbinden van deze projecten en het verspreiden van de projectresultaten. Doelen Het faciliteren van netwerken en samenbrengen van projectresultaten. Het bevorderen van discussie over kwaliteitszorg tussen experts en stakeholders. Het ontwikkelen en het geven van aanbevelingen aan - beleidsmakers, sociale partners en andere stakeholders betrokken bij beroeps- en volwassen onderwijs; - projectaanvragers en hun partners, Nationale Agentschappen en de Europese Commissie.

5 Pag. 4 Werkwijze Uit een selectie van projecten binnen de programma s Grundtvig en Leonardo da Vinci met als thema kwaliteitszorg zijn meer dan 100 projecten relevant bevonden. Externe experts hebben nu de taak om deze projecten te analyseren en samen te brengen. Tijdens een eerste conferentie op 20 januari 2011 in Slovenië zullen de eerste resultaten van deze selectie door deze experts worden gepresenteerd. kwaliteitsborgings- en verbeteringscyclus Indicator 1, 2 Purpose and plan Indicator 9, 10 Feedback and procedures for Change Methodology Implementation Indicator 3, 7, 8 Assessment and evaluation Indicator 4, 5, 6 Meer informatie De digitale nieuwsbrief ( geeft (achtergrond)informatie over dit project. In deze nieuwsbrief vindt u onder andere een interview met João Delgado, hoofd VET Policy, Leonardo da Vinci programma bij de Europese Commissie, DG Education and Culture. Via de contactpersonen Ellen Hanselman (hanselman@leonardodavinci.nl) en Siegfried Willems (Willems@leonardodavinci.nl).

6 Pag. 5 Training for teachers and staff Veranderende rol van docent en opleider in competentiegericht onderwijs In het Europese beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie wordt hard gewerkt aan het realiseren van competentiegericht leren en opleiden (CGO). Elk land kent hierbij haar eigen dynamiek en uitdagingen waar het gaat om transities op cultureel- en systeemniveau. CGO heeft niet alleen gevolgen voor de student in opleiding of de werkende die een leven lang leert, maar heeft ook gevolgen voor de docent. De docent heeft bij de uitvoering van CGO niet alleen te maken met veranderingen voor curriculum, de toetsing en proeven van bekwaamheid, maar ook met het feit dat hij of zij zal moeten groeien in een meer coachende en ondernemende rol die CGO van de docent vraagt. Training van docenten en staf is dan ook al jaren een prioriteit binnen het Leonardo da Vinci programma. Binnen VETPRO stages wordt onder andere aandacht besteed aan de ontwikkeling van competenties die nodig zijn voor de ontwikkeling en uitvoering van het CGO. Daarnaast wordt in Nederland gewerkt aan een registratiesysteem voor docenten uit het voorgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Iedere docent die ingeschreven staat in dit systeem heeft de taak ervoor te zorgen dat het onderwijs wat hij/zij geeft van goede kwaliteit blijft, t.w.: kwaliteit met betrekking tot zowel de didactische als vakinhoudelijke component. Netwerk Het Thematische netwerk wordt gecoördineerd door het Nationaal Agentschap LLP van Roemenië. Nederland is één van de dertien deelnemende landen. Gedurende het Leven Lang Leren programma zijn er vele projecten gefinancierd die te maken hebben met teacher training. De projecten zijn terug te vinden binnen het Leonardo da Vinci-, Comenius- en Grundtvigprogramma. De landen inventariseren de best practices van de projecten die in relatie staan tot teacher training. Het resultaat van de best practices (de producten) wordt via een webbased toolkit verspreid en daarmee ter beschikking gesteld aan onder andere docenten in alle Europese landen.

7 Pag. 6 Doelen Het identificeren en (met behulp van experts) selecteren van best practices binnen Leonardo da Vinci, Comenius en Grundtvig projecten, op zowel decentraal als centraal niveau. Het ontwikkelen van een Moodle platform; de plek voor debat en informatie-uitwisseling. Een 'Creative toolkit, waarin de geselecteerde methoden uit de best practices zijn opgenomen (beschikbaar in de talen van de deelnemende landen). Komen tot aanbevelingen aan de Europese Commissie, Nationale Agentschappen en nationale autoriteiten met betrekking tot beleid voor teacher training. Werkwijze Ieder deelnemend land heeft binnen de genoemde programma s projecten geselecteerd die te maken hebben met het thema teacher training. In samenwerking met experts uit diverse landen is een vragenlijst ontwikkeld. De antwoorden uit de vragenlijsten moeten voldoende informatie geven om te komen tot een selectie van best practices. De produkten die behoren bij de best practices worden opgenomen in de toolkit. De vragenlijsten zijn inmiddels door de projectleiders van de geselecteerde projecten ingevuld. Naast het werk wat in de thematische groep wordt gedaan, hebben de vertegenwoordigers van de landen contacten in hun eigen land met ministeries en organisaties die te maken hebben met teacher training; deze contacten leveren interessante informatie op mett betrekking tot beleid en de uitvoer van trainingen voor docenten. Meer informatie Via de contactpersonen Marina de Bie (bie@leonardodavinci.nl) en Peter Luijten (luijten@leonardodavinci.nl). Op dit moment wordt een nieuwe website ontwikkeld.

8 Pag. 7 New Skills for New jobs Nieuwe vaardigheden voor nieuwe banen De vaardigheden die mensen nodig hebben voor een actieve deelname aan de Europese arbeidsmarkt veranderen snel. In de toekomst zal de vraag naar hogere niveaus van onderwijs en een andere mix van vaardigheden en kwalificaties toenemen. New Skills for New Jobs is het vlaggenschip van Europa om sterkere bruggen te bouwen tussen de werelden van onderwijs en werk. Netwerk Het Thematische netwerk wordt gecoördineerd door het Nationaal Agentschap LLP van IJsland. Nederland is één van de veertien deelnemende landen. Het New Skills Network ondersteunt New Skills for New Jobs door LLP projecten, organisaties en beleidsmakers aan te moedigen zich meer te richten op verbetering van de vaardigheden in een poging om de vaardigheden van mensen beter te laten aansluiten bij de behoeften van de toekomstige arbeidsmarkt. Doelen Ervoor zorgen dat het Lifelong Learning Programme (LLP) landen ondersteunt in het verhogen van het niveau van vaardigheden en het matchen van onderwijs en training aan behoeften van de arbeidsmarkt. Meer en betere projecten die methoden en tools ontwikkelen voor het voorspellen van arbeidsmarktbehoeften. Meer en betere projecten die methoden en tools ontwikkelen voor onderwijs en training die beter inspelen op arbeidsmarktbehoeften. Projecten, stakeholders en beleidsmakers met elkaar in aanraking brengen en voor hen relevante aanbevelingen doen.

9 Pag. 8 Werkwijze In een serie conferenties worden projecten, nationale en Europese beleidsmakers bij elkaar gebracht. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema. Daarnaast vindt er analyse plaats van meer dan 200 LLP projecten: Leonardo da Vinci, Erasmus en Grundtvig. Naast projecten die door Nationale Agentschappen worden gefinancierd is er ook aandacht voor gecentraliseerde Europese projecten. De analyse leidt tot een rapport met conclusies en aanbevelingen en zal centraal staan tijdens de conferentie in Hongarije. Seminar Facilitating Cooperation between different stakeholders on the New Skills for New Jobs Agenda. Nationale experts verkennen samen het New Skills for New Jobs -thema en zoeken naar onderwerpen voor samenwerking (IJsland, juni 2010, conclusies op website). Seminar A Journey of Skills : Skills Acquisition through Transnational Placement. De vaardighedenwinst van internationale mobiliteit. (België, november 2010). Seminar Sectors and Skills : hoe vindt samenwerking in economische sectoren plaats? (Hongarije, juni 2011). Seminar Networking and Skills : thematisch contact seminar voor toekomstige projecten (IJsland, november 2011). Final Conference and Project Fair: conclusies, aanbevelingen en showcases (Denemarken, mei 2012). Follow-up Seminars: in alle landen van het partnerschap zullen nationale follow-up seminars plaatsvinden ( ). Meer informatie Via de website kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief. Via de contactpersonen Anne Potters (potters@leonardodavinci.nl) en Eline van der Net (net@leonardodavinci.nl).

10 Pag. 9 ECVET Europees Creditatiesysteem voor vergelijking van toetsen en leeruitkomsten in het beroepsonderwijs Verschillende Nationale Agentschappen van het Europese programma Een Leven Lang Leren werken al ruim anderhalf jaar samen rondom het thema European Creditsystem for Vocational Education and Training (ECVET). In Europa staat ECVET op dit moment aan het begin van daadwerkelijke implementatie. Het heeft tot doel mensen meer controle over hun eigen leeropbrengsten te geven, met name als ze een deel van hun opleiding in een andere context hebben gevolgd, bijvoorbeeld in het buitenland. De Thematische groep behoort tot de tweede lichting Thematische groepen en is op dit moment nog in afwachting van groen licht van de Europese Commissie. Naar verwachting gaan we januari 2011 van start. ECVET vergemakkelijkt grenzeloos leren voor individuen en is bruikbaar voor zowel formeel, non-formeel en informeel leren. Het draagt bij aan de kwaliteit van internationale mobiliteit, in de volle breedte van het proces, van het aangaan van een partnerschap op basis van verantwoord wederzijds vertrouwen, het definiëren en vergelijken van te behalen leerresultaten (zogenaamde Learning Outcomes), het vastleggen van leerafspraken, het (ter plekke) toetsen van leerresultaten en de validatie, erkenning en accumulatie hiervan (via ECVETpoints). Netwerk Recentelijk zijn wij door het ministerie van OCW benoemd als National Contact Point voor ECVET. Het Thematische netwerk gaat naar verwachting 1 januari 2011 van start met Duitsland als coördinator. Nederland is één van de veertien deelnemende landen. Doel Het thematische netwerk ondersteunt de implementatie van ECVET, vanuit hun positie als schakel tussen Europees beleid en de alledaagse praktijk in de lidstaten. Als NA s LLP Leonardo da Vinci begeleid(d)en we meer dan 100 decentrale Leonardo da Vinci-projecten die ECVET onderzoeken en testen in de praktijk.

11 Pag. 10 Activiteiten Het verzamelen en analyseren van gebruikte methoden en instrumenten in afgeronde en lopende projecten. Het ontwikkelen van een toolbox voor eindgebruikers, inclusief handboek en train-the-trainer materiaal, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende nationale en sectorale contexten en pre-condities. Continue awareness raising en promotie, door het bevorderen van de dialoog tussen (vertegenwoordigers van) systemen op verschillende niveaus. Hierbij zal ondermeer gebruik worden gemaakt van een interactief webplatform voor eindgebruikers. Hoe wij u NU kunnen helpen Afgelopen jaar heeft het NA LLP Leonardo da Vinci op nationaal niveau een tweetal informele netwerkbijeenkomsten georganiseerd, om kennis uit projecten te delen, vragen en dilemma s te inventariseren en zo van elkaar te leren. Hierop zal een vervolg komen, met het oog op de nieuwe Leonardo da Vinci Call Het NA LLP Leonardo da Vinci heeft ECVET bij deze Call als inhoudelijke prioriteit benoemd voor VETPro mobiliteit. Daarnaast moedigen wij u aan om (elementen van) ECVET te testen in Partnerschapprojecten en/of Europese good practices te importeren via Transfer of Innovation. Meer informatie Via de contactpersonen Anne Potters (potters@leonardodavinci.nl) en Peter Luijten (luijten@leonardodavinci.nl).

Connected learning and Europe CINOP Internationaal Agentschap

Connected learning and Europe CINOP Internationaal Agentschap Connected learning and Europe CINOP Internationaal Agentschap 1 Internationaal-Agentschap_folder_v02.indd 1 26-4-2011 10:45:06 Colofon Titel CINOP Internationaal Agentschap Samenstelling Franka van de

Nadere informatie

Connected learning and Europe

Connected learning and Europe Connected learning and Europe CINOP Internationaal Agentschap 1 VOORWOORD CINOP Internationaal Agentschap, sinds 2010 de nieuwe naam als onderdeel van de CINOP groep, voert als onafhankelijke organisatie

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch

Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie. Peter van Deursen Hannah Achterbosch Nationaal Agentschap Erasmus+ volwasseneneducatie Peter van Deursen Hannah Achterbosch Wat is Erasmus+ Subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Looptijd: 2014-2020.

Nadere informatie

1. WAAROM DIT HANDBOEK? 2

1. WAAROM DIT HANDBOEK? 2 2 1.1. WAAROM DIT HANDBOEK? Internationale mobiliteit wordt steeds meer een absolute noodzaak op een arbeidsmarkt waar een sterke vraag heerst naar meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Een van de

Nadere informatie

04 Support staff training

04 Support staff training Het introduceren van referentiekaders voor kwaliteitsborging op het gebied van beroepsonderwijs en training (VET) is de afgelopen jaren tot een prioriteit uitgegroeid. Tijdens de vroege stadia van de ontwikkeling

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

ENTANGLE - Nieuwsbrief

ENTANGLE - Nieuwsbrief INHOUD Projectachtergrond 1 Projectomschrijving 2 Partners 3 Kick ck-off meeting in Brussel 4 Rethinking Education 4 Contactgegevens en LLP 5 ENTANGLE vindt zijn oorsprong in de dagelijkse praktijk binnen

Nadere informatie

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013).

Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Het Europese subsidieprogramma Erasmus+ (2014-2020) is de opvolger van onder andere het Leven Lang Leren programma (LLP, 2007-2013). Deze FAQ (frequently asked questions) is samengesteld om subsidieontvangers

Nadere informatie

Hoe ziet de toekomst van ICT-beleid eruit in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen?

Hoe ziet de toekomst van ICT-beleid eruit in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen? Informatie en Communicatie Technologie (ICT) in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen Visies op de toekomst van Beleid, Praktijk en Onderzoek & Ontwikkeling In september 2002 heeft een internationale

Nadere informatie

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014 Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen Tijs Pijls 18 november 2014 Programma 14.00 uur Opening en presentatie Valideren, ECVET en het NLQF door Tijs Pijls, Partnerschap Leven

Nadere informatie

Voorlichting Erasmus+ KA2 15 november 2018

Voorlichting Erasmus+ KA2 15 november 2018 Voorlichting Erasmus+ 15 november 2018 Check in 2 Wat is Wie bent u en wie zijn wij? Wanneer in Help Doel van de workshop 3 Wat is Wanneer in Help U weet wat inhoudt U weet welke instrumenten u kunt gebruiken

Nadere informatie

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger

KA 1 Mobiliteit Jeugd. Marrie Kortenbosch & Mireille Unger KA 1 Mobiliteit Jeugd Marrie Kortenbosch & Mireille Unger Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren (Erasmus,

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen binnen de EU betreffende het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert

Recente ontwikkelingen binnen de EU betreffende het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert Recente ontwikkelingen binnen de EU betreffende het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert Project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Infonamiddag VKS 3 november 2008 OVERZICHT 1. De

Nadere informatie

Ondersteuning en certificering van digitaal leren voor laagopgeleiden

Ondersteuning en certificering van digitaal leren voor laagopgeleiden Ondersteuning en certificering van digitaal leren voor laagopgeleiden Kaders voor een digitale leer- en oefenomgeving Onderzoekssamenvatting Drs. Maurice de Greef Onderzoeker, Adviseur en Trainer Artéduc

Nadere informatie

Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers

Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers EUROPESE COMMISSIE - PERSBERICHT Erasmus voor iedereen: EU-financiering voor 5 miljoen burgers Brussel, 23 november 2011 - Tot 5 miljoen mensen, bijna tweemaal zo veel als nu, krijgen de kans om in het

Nadere informatie

Workshop ECVET in mobility Utrecht 28 maart 2013

Workshop ECVET in mobility Utrecht 28 maart 2013 ECVET is het Europese systeem voor overdracht en erkenning van (in het buitenland behaalde) leeropbrengsten in het beroepsonderwijs. Met ECVET kan men de kwaliteit van een mobiliteitsproject voor de deelnemers,

Nadere informatie

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap Gent, 25 april 2012 Ryckevelde vzw, beweging voor Europees burgerschap Ryckevelde vzw, beweging

Nadere informatie

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014

Erasmus+ Jeugd. Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Jeugd Informatiebijeenkomst 20 januari 2014 Erasmus+ Nieuwe EU-programma voor onderwijs, training, jeugd en sport 2014-2020 Youth in Action gaat samen met het onderwijsprogramma Leven Lang Leren

Nadere informatie

WERKEN AAN KWALITEITSZORG

WERKEN AAN KWALITEITSZORG WERKEN AAN KWALITEITSZORG HET ZIJN DE TEAMLEDEN EN HUN INTENTIES DIE DE KWALITEIT BEPALEN WWW.CINOP.NL 2 WERKEN AAN KWALITEITSZORG HET ZIJN DE TEAMLEDEN EN HUN INTENTIES DIE DE KWALITEIT BEPALEN Hoe werk

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers

Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers Voorlichtingsbijeenkomst Mobiliteit Nieuwkomers Eline van der Net Antoine van der Putten Utrecht, 8 oktober 2012 Deze presentatie wordt naar u gemaild (als u ingeschreven staat als deelnemer vandaag) en

Nadere informatie

Training mobiliteitscoach

Training mobiliteitscoach Training mobiliteitscoach Inleiding Dit project is gefinancierd met steun van de Europese Commissie. Deze publicatie geeft alleen de visie van de auteur weer. De Commissie kan niet verantwoordelijk worden

Nadere informatie

The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017

The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017 The next Erasmus+ Lem van Eupen Director Nationaal Agentschap Erasmus+ 7 december 2017 Het huidige Erasmus+ Erasmus+ helps European countries to modernise and improve their education and training systems

Nadere informatie

Erasmus+ onderneem je zelf

Erasmus+ onderneem je zelf Erasmus+ onderneem je zelf Annemarie de Ruiter José Ravenstein NA Erasmus+ Onderwijs &Training/ Nuffic 11 maart 2014 Erasmus+ Film Erasmus+ Uitvoering Erasmus+ Beleidscontext en budget Erasmus+ Programma

Nadere informatie

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Donderdag 15 november 2018 Marieke Denissen Marloes Hogervorst Wat zijn jullie behoeften? Welke vragen hebben jullie voorafgaand aan de presentatie? Wie heeft er al eerder

Nadere informatie

Mobiliteit. Onderwijs Normen

Mobiliteit. Onderwijs Normen Kwaliteit Erkenning Mobiliteit Onderwijs Normen Werkgelegenheid Kwalificaties en opleidingsprogramma s gericht op de arbeidsmarkt ontwikkelen Het VSPORT + Project Het VSPORT + Project heeft als hoofddoel

Nadere informatie

Europese vergelijking systemen van volwasseneneducatie en aanpak laaggeletterdheid

Europese vergelijking systemen van volwasseneneducatie en aanpak laaggeletterdheid Europese vergelijking systemen van volwasseneneducatie en aanpak laaggeletterdheid Dr. Maurice de Greef Prof. dr. Mien Segers 06-2016 Maastricht University, Educational Research & Development (ERD) School

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ mbo - volwasseneneducatie. Diedre Bulk Marieke Hanekamp

Nationaal Agentschap Erasmus+ mbo - volwasseneneducatie. Diedre Bulk Marieke Hanekamp Nationaal Agentschap Erasmus+ mbo - volwasseneneducatie Diedre Bulk Marieke Hanekamp Nationaal Agentschap Erasmus+ De decentrale acties worden in elk land door een Nationaal Agentschap uitgevoerd, in Nederland

Nadere informatie

CINOP Internationaal Agentschap

CINOP Internationaal Agentschap Februari 2010 Jaargang 4 Nummer 2 INHOUD CINOP Internationaal Agentschap Oproep good practices van en voor internationale stages Preparatory Visits Call 2010 van start! Nieuwe publicatie Partnerships Call

Nadere informatie

VIRTUELE MOBILITEIT: EEN ALTERNATIEF VOOR OF EEN AANVULLING OP FYSIEKE MOBILITEIT?

VIRTUELE MOBILITEIT: EEN ALTERNATIEF VOOR OF EEN AANVULLING OP FYSIEKE MOBILITEIT? VIRTUELE MOBILITEIT: EEN ALTERNATIEF VOOR OF EEN AANVULLING OP FYSIEKE MOBILITEIT? Ilse Op de Beeck Leuvens Instituut voor Media en Leren KU Leuven 30 juni 2014 14 e Frans-Nederlandse Ontmoetingsdagen

Nadere informatie

VGC-infodag 01/03/2016 ERASMUS+ VOLWASSENENEDUCATIE BEROEPSOPLEIDING

VGC-infodag 01/03/2016 ERASMUS+ VOLWASSENENEDUCATIE BEROEPSOPLEIDING VGC-infodag 01/03/2016 ERASMUS+ VOLWASSENENEDUCATIE BEROEPSOPLEIDING DOMEINEN schoolonderwijs hoger onderwijs jeugd Beroepsopleiding Volwasseneneducatie sport ERASMUS+ KERNACTIES KA1 Individuele leermobbiliteit

Nadere informatie

Van LLP Grundtvig naar Erasmus+

Van LLP Grundtvig naar Erasmus+ Van LLP Grundtvig naar Erasmus+ 2014-2020 Onder voorbehoud van officiële goedkeuring door het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie Versie 29-10-2013 Documenteigenaar Marissa van

Nadere informatie

ATLEC. Ondersteunende Technologie Leren via Eenvormig Curriculum. State of the Art en Onderzoeksanalyse Samenvatting

ATLEC. Ondersteunende Technologie Leren via Eenvormig Curriculum. State of the Art en Onderzoeksanalyse Samenvatting ATLEC Ondersteunende Technologie Leren via Eenvormig Curriculum State of the Art en Onderzoeksanalyse Samenvatting WP nummer WP titel Status WP2 State of the Art en Onderzoeksanalyse F Project startdatum

Nadere informatie

Drug Prevention and Information Programme DPIP Financieel Perspectief Doelstellingen

Drug Prevention and Information Programme DPIP Financieel Perspectief Doelstellingen Drug Prevention and Information Programme DPIP 2007-2013 Financieel Perspectief 2007-2013 DPIP wetgeving :Decision No 1150/2007/EC Uitgevoerd door: Directoraat Generaal Justitie Totaal budget: 21 M EUR

Nadere informatie

(Adviezen) BESTUURLIJKE PROCEDURES EUROPESE COMMISSIE

(Adviezen) BESTUURLIJKE PROCEDURES EUROPESE COMMISSIE 25.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 93/17 V (Adviezen) BESTUURLIJKE PROCEDURES EUROPESE COMMISSIE OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EACEA/15/11 In het kader van het programma voor een

Nadere informatie

http://keyconet.eun.org

http://keyconet.eun.org Europees Beleidsnetwerk met betrekking tot Sleutelcompetenties in het onderwijs http://keyconet.eun.org it her Health & Consumers Santé & Consommateurs Over het KeyCoNet project KeyCoNet (2012-14) is een

Nadere informatie

Mobility Tool. Gebruikerstraining. Anita van Doorn Sandy van der Drift. Den Bosch 19-6-2013

Mobility Tool. Gebruikerstraining. Anita van Doorn Sandy van der Drift. Den Bosch 19-6-2013 Mobility Tool Gebruikerstraining Anita van Doorn Sandy van der Drift Den Bosch 19-6-2013 Er zijn geen handouts beschikbaar. Deze presentatie is beschikbaar bij het evenement op www.leonardodavinci.nl ->

Nadere informatie

Introductie Erasmus+ Rol van het Nationaal Agentschap. Dinsdag 18 september Marloes Hogervorst Eline van der Net

Introductie Erasmus+ Rol van het Nationaal Agentschap. Dinsdag 18 september Marloes Hogervorst Eline van der Net Introductie Erasmus+ Rol van het Nationaal Agentschap Dinsdag 18 september 2018 Marloes Hogervorst Eline van der Net Welkom Welk beelden leven er? Context Erasmus+ Rol van het NA / relatie met mbo-instelling

Nadere informatie

Van de redactie. Call 2007. Transfer of Innovation. Transnational mobility. Inhoud

Van de redactie. Call 2007. Transfer of Innovation. Transnational mobility. Inhoud Nieuwsbrief Juni 2007 Jaargang 1, Nummer 2 Inhoud LLP 1 Call 2007 2 Nieuws 2 Contact seminars 3 Evenementen 4 Publicaties 8 Mededelingen 9 Agenda 10 Van de redactie In deze uitgave willen wij u op de hoogte

Nadere informatie

Europese puzzel: op zoek naar goede praktijken als antwoord op noden van studenten

Europese puzzel: op zoek naar goede praktijken als antwoord op noden van studenten Europese puzzel: op zoek naar goede praktijken als antwoord op noden van studenten Overzicht Introductie en doelstellingen Werkwijze Resultaten Website: Map of needs: Needbox en Toolbox Inspiratie Vragen

Nadere informatie

Verwelkoming. Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius)

Verwelkoming. Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius) Verwelkoming Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen (Confucius) Informatie Oproepronde 2018 ERASMUS+ KERNACTIE 1 KA1 IN ERASMUS+ SCHOOL- ONDERWIJS SPORT BEROEPS- ONDERWIJS EN OPLEIDING

Nadere informatie

De HoGent. Internationaal sterk in Health and Wellbeing

De HoGent. Internationaal sterk in Health and Wellbeing De HoGent Internationaal sterk in Health and Wellbeing Internationalisation Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek In co-creatie met werkveld en studenten Multidisciplinair onderzoek Zorg en maatschappij

Nadere informatie

Samenvatting en toelichting

Samenvatting en toelichting Samenvatting en toelichting Inleiding Leren is de sleutel voor de toekomst van Europa. In een maatschappij en een economie waarin informatie een steeds grotere rol speelt, zijn vaardigheden en kennis op

Nadere informatie

VAN SCHOOLWERKPLAN OF KWALITEITSONTWIKKELINGSPLAN NAAR HET EUROPEAN DEVELOPMENT PLAN

VAN SCHOOLWERKPLAN OF KWALITEITSONTWIKKELINGSPLAN NAAR HET EUROPEAN DEVELOPMENT PLAN VAN SCHOOLWERKPLAN OF KWALITEITSONTWIKKELINGSPLAN NAAR HET EUROPEAN DEVELOPMENT PLAN wim.simoens@telenet.be KENMERKEN VAN ERASMUS+ Geen individuele aanvragen meer, 1 aanvraag per jaar per school voor alle

Nadere informatie

MoMoVet- een Europa breed model voor leermobiliteit in VET

MoMoVet- een Europa breed model voor leermobiliteit in VET MoMoVet- een Europa breed model voor leermobiliteit in VET Het Europese Credit Systeem voor Beroepsonderwijs en Training (ECVET) is een krachtig gereedschap van het strategische raamwerk voor Europese

Nadere informatie

LLP Leonardo da Vinci project SCOGATT. TOI UK/11/LLP-LdV/TOI 497

LLP Leonardo da Vinci project SCOGATT. TOI UK/11/LLP-LdV/TOI 497 LLP Leonardo da Vinci project SCOGATT Project Naam SCOGATT Serious Computer Games as a Teacher Tool Werk Pakket Work Package 4 Adaptation, preparation and transfer Resultaatnummer Titel ( Korte beschrijving

Nadere informatie

Erasmus+ Higher Education (ECHE) in de praktijk! José Ravenstein, NA Erasmus+, Juni 2015

Erasmus+ Higher Education (ECHE) in de praktijk! José Ravenstein, NA Erasmus+, Juni 2015 Erasmus+ Higher Education (ECHE) in de praktijk! José Ravenstein, NA Erasmus+, Juni 2015 Programma! Welkom en doelstelling bijeenkomst Programma Erasmus+ Kernpunten uit de ECHE Monitoring van de ECHE Bologna

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR EEN EUROPESE SECTORRAAD ARBEIDSMARKT EN KWALIFICATIES IN DE SPORT EN BEWEEGSECTOR

HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR EEN EUROPESE SECTORRAAD ARBEIDSMARKT EN KWALIFICATIES IN DE SPORT EN BEWEEGSECTOR HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR EEN EUROPESE SECTORRAAD ARBEIDSMARKT EN KWALIFICATIES IN DE SPORT EN BEWEEGSECTOR essc-sport project www.eose.org 1 De uitdagingen van de Sport- en Beweeg sector De Sport en

Nadere informatie

Learning Outcomes en de relatie met de BKS; het verschil in perspectief zoals gezien door het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Learning Outcomes en de relatie met de BKS; het verschil in perspectief zoals gezien door het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Learning Outcomes en de relatie met de BKS; het verschil in perspectief zoals gezien door het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Aanleiding In Estland heeft de Luua Metsanduskool, partner in het YEBISU

Nadere informatie

#46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships'

#46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships' #46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships' Elvira Arkesteijn, Bart van den Elzen en Svetlana van Schilfgaarde Wat gaan we doen? Nieuwe kansen voor scholen

Nadere informatie

Kick-off bijeenkomst Call 2012 Leonardo da Vinci 22 november 2012

Kick-off bijeenkomst Call 2012 Leonardo da Vinci 22 november 2012 Kick-off bijeenkomst Call 2012 Leonardo da Vinci 22 november 2012 Uitwerkingen van gespreksrondes OPEN SPACE Tijdens de open space kregen de deelnemers van de Kick-off bijeenkomst de ruimte om de eigen

Nadere informatie

LEEFTIJDSONAFHANKELIJK WERVINGSBELEID mature@eu. Presentatie Marjolijn Blokzijl

LEEFTIJDSONAFHANKELIJK WERVINGSBELEID mature@eu. Presentatie Marjolijn Blokzijl LEEFTIJDSONAFHANKELIJK WERVINGSBELEID mature@eu Presentatie Marjolijn Blokzijl OVERZICHT PRESENTATIE Situatieschets Demografische veranderingen Noodzakelijke strategieën Arbeidsparticipatie oudere werknemers

Nadere informatie

EU Ontwikkelingen op het terrein van EU sport

EU Ontwikkelingen op het terrein van EU sport EU Ontwikkelingen op het terrein van EU sport Bart Ooijen, PV Brussel VWS Directie Internationale Zaken Europese Raad Europese Parlement Europese Commissie DG Onderwijs en Cultuur inclusief Jeugd, Culture

Nadere informatie

MinervaEC. MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus. Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008. http://www.minervaeurope.

MinervaEC. MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus. Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008. http://www.minervaeurope. MinervaEC MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008 http://www.minervaeurope.org/ Hans van der Linden 11 december 2007 Coördinerend netwerk

Nadere informatie

Competenties en skills. Verbreding van de horizon of een doodlopende weg?

Competenties en skills. Verbreding van de horizon of een doodlopende weg? Competenties en skills Verbreding van de horizon of een doodlopende weg? Taxonomie van Benjamin Bloom (1956) Paradigmawisseling Onderwijs in een industriële samenleving Gericht op kennisoverdracht Leerkracht

Nadere informatie

Toelichting selectie Erasmus+ VET Mobility Charter (KA109) Call 2018 middelbaar beroepsonderwijs (mbo) september 2018

Toelichting selectie Erasmus+ VET Mobility Charter (KA109) Call 2018 middelbaar beroepsonderwijs (mbo) september 2018 Toelichting selectie Erasmus+ VET Mobility Charter (KA109) Call 2018 middelbaar beroepsonderwijs (mbo) september 2018 Toelichting selectie Erasmus+ VET Mobility Charter (KA109) Call 2018 1 1 Inleiding...

Nadere informatie

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling

#BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling #BeActive Reglement ondersteuning clubs in het kader van Europese uitwisseling Artikel 1: Situering De Europese Week van de Sport is een initiatief van de Europese Commissie om sport en lichaamsbeweging

Nadere informatie

EXPLORE EUROPE CHALLENGE YOUR TALENT. Stage of leerbaan in het buitenland? Stagiaire uit het buitenland? www.eutrex.eu

EXPLORE EUROPE CHALLENGE YOUR TALENT. Stage of leerbaan in het buitenland? Stagiaire uit het buitenland? www.eutrex.eu EXPLORE EUROPE CHALLENGE YOUR TALENT Stage of leerbaan in het buitenland? Stagiaire uit het buitenland? www.eutrex.eu Noorderpoortcollege Postbus 530, 9700 AM Groningen Gerry Blaauw: g.blaauw@noorderpoort.nl

Nadere informatie

HET BEVORDEREN VAN TOEGANKELIJKE INFORMATIE VOOR LEVENSLANG LEREN

HET BEVORDEREN VAN TOEGANKELIJKE INFORMATIE VOOR LEVENSLANG LEREN HET BEVORDEREN VAN TOEGANKELIJKE INFORMATIE VOOR LEVENSLANG LEREN Het hebben van toegang tot informatie is een fundamenteel recht van iedere leerling, met of zonder beperkingen en/of specifieke onderwijsbehoeften.

Nadere informatie

European frameworks for VET

European frameworks for VET European frameworks for VET VLOR Brussels, 4 June 2014 Carlo Scatoli Vocational Training and Adult Learning 2002 The Copenhagen Declaration 30 November 2002 Strengthen the European dimension Improve transparency,

Nadere informatie

ERASMUS+ voor scholen

ERASMUS+ voor scholen ERASMUS+ voor scholen Waarom nieuw programma? Begrotingen EU: zevenjaarlijks: 2007-2013: Een Leven Lang Leren 2014-2020: Erasmus+ Sterkere link met het beleid EU toegevoegde waarde en impact Stroomlijnen

Nadere informatie

WORKSHOP 1P4. Internationale samenwerking goed voor de onderwijskwaliteit? Arie van Scheepen. Docent Technische Bedrijfskunde bij IED-FNT

WORKSHOP 1P4. Internationale samenwerking goed voor de onderwijskwaliteit? Arie van Scheepen. Docent Technische Bedrijfskunde bij IED-FNT WORKSHOP 1P4 Internationale samenwerking goed voor de onderwijskwaliteit? Arie van Scheepen Docent Technische Bedrijfskunde bij IED-FNT 11.00-12.00 uur / SkyTheater 2 Inhoudsopgave Onderwerp/ aanleiding

Nadere informatie

Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER

Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 788 van 20 augustus 2013 van JOS DE MEYER Erasmusprogramma Evaluatie Het Erasmusprogramma

Nadere informatie

ECVET EN INTERNATIONALE MOBILITEIT

ECVET EN INTERNATIONALE MOBILITEIT ECVET EN INTERNATIONALE MOBILITEIT Servicedocument voor meer informatie: www.ecvet.nl ECVET EN INTERNATIONALE MOBILITEIT Servicedocument Samenstelling Nationaal team van ECVET-experts Teksten Hans Blankestijn

Nadere informatie

Erasmus+ KA2: Knowledge Alliances & Sector Skills Alliances. Annemarie de Ruiter NA Erasmus+ Anne-May Janssen Neth-ER René Butter Hogeschool Utrecht

Erasmus+ KA2: Knowledge Alliances & Sector Skills Alliances. Annemarie de Ruiter NA Erasmus+ Anne-May Janssen Neth-ER René Butter Hogeschool Utrecht Erasmus+ KA2: Knowledge Alliances & Sector Skills Alliances Annemarie de Ruiter NA Erasmus+ Anne-May Janssen Neth-ER René Butter Hogeschool Utrecht Programma Info over Call 2016 door Annemarie de Ruiter

Nadere informatie

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new strategic approach ( Blueprint ) to sectoral cooperation

Nadere informatie

National Qualifications Framework in an international perspective. Vlaams Ministerie Onderwijs en Vorming Brussel, 30 november 2009

National Qualifications Framework in an international perspective. Vlaams Ministerie Onderwijs en Vorming Brussel, 30 november 2009 National Qualifications Framework in an international perspective Vlaams Ministerie Onderwijs en Vorming Brussel, 30 november 2009 Internationaal perspectief Afstemming op Europese ontwikkelingen: EQF,

Nadere informatie

8653/19 voo/mak/hh 1 TREE.1.B

8653/19 voo/mak/hh 1 TREE.1.B Raad van de Europese Unie Brussel, 6 mei 2019 (OR. en) 8653/19 EDUC 214 SOC 321 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad Voorbereiding

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid en de vergrijzende beroepsbevolking

Duurzame inzetbaarheid en de vergrijzende beroepsbevolking Duurzame inzetbaarheid en de vergrijzende beroepsbevolking Wat kunnen we leren van andere EU lidstaten? Yoline Kuipers Cavaco Beleidsadviseur Volksgezondheid, Milieu Ltd. EU bevolking wordt steeds ouder

Nadere informatie

Dutch Interview Protocols Vraagstellingen voor interviews

Dutch Interview Protocols Vraagstellingen voor interviews Dutch Interview Protocols Vraagstellingen voor interviews PLATO - Centre for Research and Development in Education and Lifelong Learning Leiden University Content Vraagstellingen voor case studies m.b.t.

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Procedure Erasmus+ 2014-2016

Procedure Erasmus+ 2014-2016 Procedure Erasmus+ 2014-2016 ons kenmerk Erasmus+ Beurzenprogramma contactpersoon Klaartje Gosens datum Maart 2015 telefoon (088) 525 80 01 onderwerp Procedure Erasmus+ 2014-2016 e-mail internationaloffice@avans.nl

Nadere informatie

ERASMUS+ STRATEGISCHE SAMENWERKING TUSSEN SCHOLEN SCHOOL EXCHANGE PARTNERSHIPS

ERASMUS+ STRATEGISCHE SAMENWERKING TUSSEN SCHOLEN SCHOOL EXCHANGE PARTNERSHIPS INFO OPROEP 2019 ERASMUS STRATEGISCHE SAMENWERKING TUSSEN SCHOLEN VOOR WIE? De School Exchange Partnerships (KA229) of samenwerking voor enkel scholen binnen Erasmus bestaat enkel voor scholen uit het

Nadere informatie

BEST BOSS BELEIDSNOTA Aanbevelingen voor een succesvolle bedrijfsopvolging van KMO s in toerisme

BEST BOSS BELEIDSNOTA Aanbevelingen voor een succesvolle bedrijfsopvolging van KMO s in toerisme Aanbevelingen voor een succesvolle bedrijfsopvolging van KMO s in toerisme www.bestboss-project.eu Grant Agreement No.: 2014-1-DE02-KA200-001608 Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese

Nadere informatie

Erasmus+ Informatiebijeenkomst. Strategische Partnerschappen Key Action 2. School Exchange Partnerschappen. Utrecht, 22 november 2017

Erasmus+ Informatiebijeenkomst. Strategische Partnerschappen Key Action 2. School Exchange Partnerschappen. Utrecht, 22 november 2017 Erasmus+ Informatiebijeenkomst Strategische Partnerschappen Key Action 2 School Exchange Partnerschappen Utrecht, 22 november 2017 Spelregels tijdens de sessie Geen plenaire vragen in verband met de tijd

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 20 juni 2017 (OR. en) 2016/0186 (COD) PE-CONS 25/17 CULT 69 AELE 49 EEE 27 CODEC 867 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN

Nadere informatie

Reflectie. Dr. Mark Frederiks Coördinator internationalisering NVAO. EP-Nuffic Studenten internationaliseren in eigen land 5 februari 2015, Utrecht

Reflectie. Dr. Mark Frederiks Coördinator internationalisering NVAO. EP-Nuffic Studenten internationaliseren in eigen land 5 februari 2015, Utrecht Reflectie Dr. Mark Frederiks Coördinator internationalisering NVAO EP-Nuffic Studenten internationaliseren in eigen land 5 februari 2015, Utrecht Inleiding IaH studies zijn belangrijke bijdrage aan discussie

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

Een veranderende arbeidsmarkt, wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Stef Beek Ministerie van OCW 14 november 2014

Een veranderende arbeidsmarkt, wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Stef Beek Ministerie van OCW 14 november 2014 Een veranderende arbeidsmarkt, wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Stef Beek Ministerie van OCW 14 november 2014 Transities in de zorg De transities in de zorg vragen om een andere inzet van personeel.

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen binnen de EU betreffende het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert

Recente ontwikkelingen binnen de EU betreffende het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert Recente ontwikkelingen binnen de EU betreffende het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert Project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Infonamiddag VKS 3 februari 2009 OVERZICHT 1. De

Nadere informatie

CityM pakket creatieve, innovatieve en overdraagbare methoden voor het opleiden van leraren en opleidingspersoneel

CityM pakket creatieve, innovatieve en overdraagbare methoden voor het opleiden van leraren en opleidingspersoneel CityM pakket creatieve, innovatieve en overdraagbare methoden voor het opleiden van leraren en opleidingspersoneel Vertaling voor Nederland en België 1 Inhoud Inleiding... 3 CityM criteria voor het selecteren

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen binnen de EU rond het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert. Project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid

Recente ontwikkelingen binnen de EU rond het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert. Project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Recente ontwikkelingen binnen de EU rond het Europees kwalificatiekader (EQF) Wilfried Boomgaert Project Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Infonamiddag 11 mei 2009 OVERZICHT 1. De EQF aanbeveling

Nadere informatie

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 4 mei 2018 (OR. en) 8301/18 NOTA van: aan: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) Raad nr. vorig doc.: 7831/1/18 JEUN

Nadere informatie

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen.

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen. Europese Raad Brussel, 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 BEGELEIDENDE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Bijeenkomst van de Europese

Nadere informatie

Laat zien wat je waard bent!

Laat zien wat je waard bent! Laat zien wat je waard bent! Drie instrumenten die kunnen helpen bij loopbaanstappen Raisa van Winden en Esther Murre, Lelystad, 18 september 2015 Programma Welkom en introductie Aan de slag! Korte toelichting

Nadere informatie

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT

***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT Europees Parlement 2014-2019 Geconsolideerd wetgevingsdocument 13.6.2017 EP-PE_TC1-COD(2016)0186 ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT in eerste lezing vastgesteld op 13 juni 2017 met het oog op de

Nadere informatie

Internationaliseren van leeruitkomsten: vier voorbeelden uit de praktijk. Jos Beelen Utrecht, 5 februari 2015

Internationaliseren van leeruitkomsten: vier voorbeelden uit de praktijk. Jos Beelen Utrecht, 5 februari 2015 Internationaliseren van leeruitkomsten: vier voorbeelden uit de praktijk Jos Beelen Utrecht, 5 februari 2015 Case 1: add on Universiteit van Tilburg Link Class Collaborative Online International Learning

Nadere informatie

voor beroepsonderwijs en -opleiding (2009/C 155/02)

voor beroepsonderwijs en -opleiding (2009/C 155/02) 8.7.2009 Publicatieblad van de Europese Unie C 155/11 AANBEVELING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 18 juni 2009 betreffende de invoering van het Europees systeem voor studiepuntenoverdracht voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1249 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

Burgerschapsonderwijs op school in Europa 2017

Burgerschapsonderwijs op school in Europa 2017 Eurydice studie Burgerschapsonderwijs op school in Europa 2017 VLOR 6 maart 2018 Opzet van de studie Doel: verschillende benaderingen van burgerschapsonderwijs in Europa in kaart brengen Breed conceptueel

Nadere informatie

Nationaal Agentschap Erasmus+ Volwasseneneducatie EDOS

Nationaal Agentschap Erasmus+ Volwasseneneducatie EDOS Erasmus+ Nationaal Agentschap Erasmus+ Volwasseneneducatie EDOS 27-11-2019 Peter van Deursen Programma 1. Wat is Erasmus+ 2. Welke actielijnen zijn er? 3. wat valt er onder volwasseneneducatie binnen Erasmus+?

Nadere informatie

CREATIEF EUROPA ( ) Subprogramma Cultuur. Oproep tot het indienen van voorstellen:

CREATIEF EUROPA ( ) Subprogramma Cultuur. Oproep tot het indienen van voorstellen: CREATIEF EUROPA (2014-2020) Subprogramma Cultuur Oproep tot het indienen van voorstellen: Oproep tot het indienen van voorstellen EACEA/34/2018: Steun voor Europese samenwerkingsprojecten 2019 LET OP:

Nadere informatie

Serie handleidingen. "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") Evaluatie. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti

Serie handleidingen. LbD4All (Leren door Ontwikkeling voor iedereen ) Evaluatie. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Serie handleidingen "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") Evaluatie Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Deze publicatie werd gefinancierd door de Europese Commissie. De

Nadere informatie

Internationalisaring vraagt om MEER FLAMENCO FORUM

Internationalisaring vraagt om MEER FLAMENCO FORUM Internationalisaring vraagt om MEER FLAMENCO FORUM Jeanine Gregersen Samenvatting Context : werkdefinities en twee stellingen Focus op interculturele competentie Implicaties voor instellingen Moot court

Nadere informatie

INFOSHOP Het CAF in Europa Patrick Staes

INFOSHOP Het CAF in Europa Patrick Staes INFOSHOP Het CAF in Europa Patrick Staes Doelstelling van de studie De evolutie in het gebruik van het CAF in de Europese administraties nagaan sinds de herfst van 2003 1. kijken hoe het CAF wordt gepromoot

Nadere informatie

Europa en breedtesport kansen om mee te doen

Europa en breedtesport kansen om mee te doen Europa en breedtesport kansen om mee te doen Peter Barendse Programmamanager NISB Datum: 29/03/2010 Europa en sport nieuw contact Europa & sport idee over wat Europa voor uw organisatie kan betekenen

Nadere informatie

Erasmus+: Internationalisering. Helena Bijnens, UCLL, Sanju Gielen, THHI Tessenderlo

Erasmus+: Internationalisering. Helena Bijnens, UCLL, Sanju Gielen, THHI Tessenderlo Erasmus+: Internationalisering Helena Bijnens, UCLL, helena.bijnens@ucll.be Sanju Gielen, THHI Tessenderlo KA1 internationale mobiliteit : deadline 1 februari KA2 strategische partnerschappen : deadline

Nadere informatie

De school een aantrekkelijke plek voor leren en werken in 2030? Leer- & ontwerplab 24-28/08/2013. Bevindingen in een notendop

De school een aantrekkelijke plek voor leren en werken in 2030? Leer- & ontwerplab 24-28/08/2013. Bevindingen in een notendop De school een aantrekkelijke plek voor leren en werken in 2030? Leer- & ontwerplab 24-28/08/2013 Bevindingen in een notendop Traject in 4 fasen FASE 1 VERKENNEN Literatuurstudie Analyse diepteinterviews

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt allochtonen

Arbeidsmarkt allochtonen Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt allochtonen Samenvatting 1.176 werkzoekende allochtone Kempenaren (2012) vaak man meestal

Nadere informatie