Alphen aander\j'n. 3. De indexering voor 20t 7 bedraagt O,75% t.o.v Dagelijks Besturen van de. regio Hollands-Midden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alphen aander\j'n. 3. De indexering voor 20t 7 bedraagt O,75% t.o.v Dagelijks Besturen van de. regio Hollands-Midden"

Transcriptie

1 Alphen aander\j'n Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands-Midden Ter attentie van de secretaris Stadhuisplein I Postbus I AA Alphen aan den RUn Telefoon: Fax: (01 72) gemeente@alphenaandenrijn.nl Webs te: Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk lnlichtingen bij De heer M. Roelands Doorkiesnummer Tel: (0172) Afdeling Financiën Onderwerp Financiële kaderstell ing gemeenschappelijke regelingen Hollands-Midden voor begrotingen Geacht Bestuur, Met de "Financiële kaderstelling gemeenschappelijke regelingen" beschikken de gemeenten in de regio Hollands-Midden sinds 2010 over een gedragen instrument om met alle gemeenschappelíjke regelingen waarin zij deelnemen uniforme afspraken te maken over indexering en algemene taakstelling voor de op te stellen begrotingen. Deze brief informeert u over de financiële kaderstelling voor uw begroting zoals deze op l6 december 2015 in het bestuurlijk financieel overleg van gemeenten in Hollands- Midden is vastgesteld. Financiële kaderstelli Voortzetting van de systematiek van financiële kaderstelling voor de begrotingen 2Al7-2020, waarbij de methode van bepaling van de indexering ongewijzigd blijft en de methode voor bepaling van de taakstelling wordt bijgesteld. 2. De taakstelling wordt gekoppeld aan de trendmatige ontw kkeling van het Gemeentefonds voor het eerste begrotingsjaar en de 3 hierop volgende jaren, waarbij pas bij een gemiddelde krimp van het Cemeentefonds boven het drempelpercentage van circa 2% per jaarsprake zal zijn van een taakstell ng voor de gemeenschappelijke regelíngen. 3. De indexering voor 20t 7 bedraagt O,75% t.o.v De nacalculatíe van de indexering voor 2016 is hierin verwerkt. 4. De uniforme taakstelling voor alle gemeenschappelijke regelingen als aandeel in de neergang van het Gemeentefonds in 2017 bedraagto,0o% t.o.v De Algemene Reserves van de gemeenschappelijke regelingen blijven in beginsel imeerd op de standen r 0l (inclusief resultaatbestemmin 2012)

2 februari ln de bijlagen bij deze brief zijn achtereenvolgens een volledige beschrijving van de financiële kaderstelling en een toelichting op de totstandkoming van de hierin voor 2017 opgenomen percentages opgenomen. Met vriendelijke g namens het fi ove rl eg van n in Hollands-Midden, M nrer ou der van Alphen aan den Rijn

3 Bijlage l: Financiële kaderstelling voor de begrotingen O2O NR A I De indexering te baseren op de publicatie van de nominale ontwikkel ng (gebaseerd op het BBP uir de MEV) in de Septembercirculaire (t-2) van het nieuwe beg roti ngsjaar. Het indexcijfer BBP voor in de Septembercirculaire 20'l 5 bedraagt 0,50%. 2 De indexering toepassen op de bijdrage per inwoner of een andere van toepassing zijnde verrekengrondslag. 3 De indexering op basis van de vastgestelde index BBP voor begrot ng jaar (t) op basis van de Septembercirculaire (t-l ) na te calculeren per bijdrage inwoner of een andere van toepass ng zijnde verrekengrondslag en deze nacalculatie te verwerken in de indexering voor begroting (t+l ). Het indexcijfer BBP voor 20ì 6 in de Septembercirculaire bedraagr.l,oo%. Voor 2016 is in de kaderstelling 20ì 6 een indexering toegepast van 0,75%. De nacalculatie van leidt derhalve tot een correctie van de index voor 2017 van (t,00% - l- O,75% =) +0,25% De toegestane indexering voor komt daarmee uit op (0,50% + O,25%:) O,75% 4 De meerjarenraming bij voorkeur op te stellen op basis van contante prijzen. 5 lndien de gemeenschappelijke regeling zijn meerjarenraming in lopende prijzen opstelt, de gemeenschappelijke regeling te verzoeken ter informatie ook een overzicht van de meerjarenram ng te leveren op basis van contante prijzen.

4 februari NR KADERSTELLING 20I6 WUZIGING KADERSTELLING 20I 7 B TAAKSTELLING 6 De gemeenschappelijke regelingen een uniforme taakstelling mee te geven ten opzichte van de meerjarenraming r 9. De gemeenschappelijke regelingen een uniforme taakstelling mee te geven ten opzichte van de meerjarenraming 20ì De taakstelling wordt alleen geëffectueerd bij een verwachte - in de betreffende 4- jaarsperiode - gemiddelde jaarlijkse krimp van het Cemeentefonds van circa2% per jaar of meer. Bij een gemiddelde jaarlijkse krimp van het Cemeentefonds van circa 2% per jaar of meer wordt een nieuwe algemene taakstelling voor de begroting (t) opgelegd ter grootte van het reële krimppercentage van de Algemene Uitkering in jaar (t). Nieuw m.i.v is dus de introductie van een drempelpercentage. De toevoeging van "circd' beoogt aan te geven dat deze drempel van 2% perjaargeen absoluut gegeven is. Deze 2% is een richtgetal, dat de bestuurlijke klankbordgroep jaarlijks hanteert bij haar beoordeling van of de gemeenten te maken hebben van een materiële achteruitgang van het Gemeentefonds, waarvoor een bijdrage van de gemeenschappelijke regelingen aan deze achteruitgang - indachtig de uitgangspunten van dit nstrument - op zijn plaats is. 7 De taakstelling bedraagt voor de begroting ,34% ten opzichte van De taakstelling bedraagt voor de begroting ,00% ten opzichte van 20.l6. Ilnhettheoretischegeval datdetotalekrimpvanhetgemeentefondsover4jaarbijvoorbeeldt,9%zoubedragen, zou bij het hanteren van een dbsolute drempel van gemiddeld 2% of meer per jaar geen bijdrage van de gemeenschappelijke regelingen aan deze achteruitgang van het Cemeentefonds gevraagd kunnen worden. Dit terwljl 7,9% over vier jaar toch zeker als materieel (wezenlijk) aangemerkt kan worden. Door te stellen dat voor het drempelpercentagewordtuitgegaanvaneen richtgetal,beoogthetbestuurlijkfinancieel overlegtevoorkomendat door een te rigide formulering van deze kaderstelling niet in de geest van dit instrument gehandeld kan worden.

5 NR KADERSTELLING 2OI6 WUZIGING KADERSTELLING 20 I 7 8 Vanaf 2017 laat het Cemeentefonds o.b.v. de Septembercirculaire een reële ontwikkeling van +l,oo% in 2017, +1,57% in 2018 en +3,21% in 2019 zien. Na jaren van "trap-af', laten de prognoses een periode van "trap-op" zien. Dit is een trendbreuk met het oog op de grondgedachte achter deze regeling: gemeenschappelijke regelingen een evenredige bijdrage te laten leveren aan de verwachte neergang van het Gemeentefonds. Vanaf voorzien we nu t.o.v op basis van de huidige circulaires en de voorliggende kaderstelling geen nieuwe taakstellingen. Voorgesteld wordt de voor 2017 geplande evaluatie van deze Financiële kaderstelling gemeenschappelijke regelingen te vervroegen naar 201 5, om ten behoeve van de kaderstelling voor 2O binnen de regio aangepaste kaderstelling terzake vast te kunnen stellen. Het mechanisme binnen de financiële kaderstelling waarbij de omvang van de financiële bijdragen van gemeenten aan gemeenschappel ijke regeli ngen zijn gekoppeld aan de algemene, reële ontwikkeling van het Gemeentefonds blijft gehandhaafd. uit de in 2015 uitgevoerde evaluatie blijkt de financiële kaderstelling :. een gewaardeerd instrument te zijn voor het geven van duidelijkheid over de toegestane indexatie;. een geaccepteerd instrument te zun voor het doorvoeren van algemene taakstellingen als bijdrage aan het opvangen van krimpende financiële kaders bij gemeenten. Wel ziet het merendeel van de gemeenschappelijke regelingen geen ruimte meer voor nieuwe algemene taakstellingen. Met de introductie van een drempelpercentage voor de inwerkingtreding van een nieuwe taakstelling wordt de werking van het instrument met het oog op de gebleken volatiele ontwikkeling van het Gemeentefonds gedempt om daarmee financiële rust richting de gemeenschappelijke regelingen te kunnen bieden. Pas bij een mater ële (wezenluke) achteruitgang van het Gemeentefonds van gemiddeld circa 2% per jaar of meerover de voorliggende vierjaars periode wordt weer een bijdrage van de gemeenschappelijke regelingen gevraagd. Opwaartse aanpassingen ("trap-op?") van gemeentelijke bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen anders dan uit hoofde van de vaststelling van de toegestane prijscompensatie vallen buiten de scope van dit instrument. Opwaartse aanpassingen van de gemeentelijke bijdragen kunnen alleen voortkomen uit specifieke besluitvorming hierover in de afzonderlijke Algemeen Besturen van de CRen.

6 201 6 I NR KADERSTELLING 2OI6 WUZIGING KADERSTELLING 20I 7 9 De taakstelling is van toepassing op de bijdrage per inwoner of een andere verrekengrondslag zoals kostprijs product of uurtarief.. t0 Het gaat om een reële verlaging van de bijdrage, dus onder verrekening van de prijsontwikkeling op basis van de index BBP en taakwijziging. c ll IMPLEMENTATIE & RAPPORTAGE Aan de gemeenschappelijke regeling te verzoeken zelf aan te tonen hoe de taakstelling gerealiseerd kan worden. 12 De bezuinigingslijn is standaard. lndien een gemeenschappelijke regeling een zwaarwegende reden heeft om deze taakstelling niet haalbaar of reëel te achten, doet zij hiervan een actieve melding in het bestuur van de gemeenschappelijke regeling De uitzondering vraagt dus om bewijsvoering. De gemeenschappelijke regeling meldt uiterlijk 3l januarivan (t-l) aan de deelnemers of zij de taakstelling voor begroting jaar (t) gaat realiseren in de komende begroting. ln het geval dat de gemeenschappelijke regeling de taakstelling geheel of gedeeltelijk niet kan realiseren, geeft zij dit gemotiveerd aan. r3 Deze financièle kaderstelling gemeenschappelijke regelingen is zonder uitzondering op tenminste onderstaande gemeenschappelijke regelingen in de regio Hollands-Midden van toepassing: o VeiligheidsregioHollandsMidden Samenwerkingsorgaan Holland- Rijnland o lntergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden-Holland, met dien verstande dat het lntergemeentel ij k Samenwerki ngsorgaan Midden-Holland is omgevormd tot de CR Regio Midden-Holland.

7 201 6 I NR KADERSTELLING 20I6 wuzrcrnc KADERSTELLTNC 20r 7 o OmgevingsdienstWest-Holland o OmgevingsdienstMidden-Holland c Regionale dienst Openbare gezondheidszorg/ggd BelastingsamenwerkingCouwe- Rijnland (BSGR) 14 De algemene reserves van de gemeenschappelijke regelingen zijn gemaximeerd op de standen per 0l (inclusief resultaatbestemming 201 2). De algemene reserves van de gemeenschappelijke regelingen zijn in beginsel gemaximeerd op de standen per 0ì (inclusief resultaatbestemming 201 2). Een positief rekeningresultaat vloeit terug naar de deelnemers. Een positief rekeningresultaat vloeit in beginsel terug naar de deelnemers. t5 De gemeenschappelijke regelingen nemen in hun begrotingen en jaarrekeningen een paragraaf op over de toepassing van het kader en de ontwikkeling van het eigen vermogen. De toevoeging van de"in beginsel' beoogt alleen aan te geven dat dit instrument weliswaar een kader stelt aan de omvang van de algemene reserves en bestemming van mogel ijke pos tieve rekeningresultaten, maar dat de definitieve besluitvorming over reservevorming en bestemming van het rekeningresultaat blijft voorbehouden aan de afzonderlijke Algemeen Besturen van de gemeenschappelijke regelingen. De ambtelijke werkgroep stelt jaarlijks in maart een samenvattend overzicht op over de toepassing van het kader bij de gemeenschappelijke regelingen.

8 Bijlage 2: Toelicht ng op de kaderstelling voor de begrotingen O2O Prijsontwikkeling ln de Septembercirculaire 20.l5 is de volgende prijsontwikkeling van het BBPweergegeven Tabel Prijso twikkeling brt to bi rnenlarrds prûdt (:t 2o I 2015?o16 2At Prijsontwikkelins bbp û,80/o 1"0+ä VzÐla Op basis van deze verwachte prijsontwikkeling zou de toegestane pr jsindexatie voor ,5% bedragen. ltzo/o 1/zofa De kaderstelling corrigeert echter ook voor de juistheid van de voor het vorige begrotingsjaar afgegeven toegestane prijsindexatie. Daarvoor vergelijken we het prijsindexcijfer voor 2016 zoals deze vorig jaaraan de Septembercirculaire 2014 ontleend is met het prijsindexcijfer voor 2016 o.b.v. de huidige Septembercirculaire. ln de Septembercirculaire 2014 werd de volgende prijsontwikkeling afgegeven Tabel Prijsontuuikkel ing hruto binne lands prodtrt 2O14-2O 19 2t o17?o Prúsontwikkeling bbp T)Ê!o 1Y4% 3/qú./a t/zak tlzala thûtø De prij sindexatie voor 2016 valt dus 0,25% hoger uit, zoals in onderstaande tabel is berekend Berekeni index 2ü17 lndex o-b v- P rrbercirculaire 2015 lndex o.b.v. Financiële kaderstelli 2016 Verschil lndexeri Ð16?] t% 0"5il% t,751t 4.25V" 0.25% s,r516 De toegestane prijsindexat e voor o.b.v. deze kaderstelling bedraagt daarmee de eerder genoemde 0,5% over 2017 plus de correctie van +0,25% over 20.l6 ofwel: O,75%. De prijsindexat e voor 2017 bedraagt A,75% t.o.v De nacalculatie van de indexering voor 2016 is hierin verwerkt

9 2O februari Ontwikkeling Gemeentefonds De reële ontwikkeling van het Cemeentefonds voor de periode (o.b.v Septembercirculaire 201 5) is hieronder weergegeven.?ù17 1ü18 20t$ 2{t2t nutaties Emee ntefonds 1 Sarnen Trap op en af. curnulatief orer de periode.34 l0f5-2. 2CI18: 230 Ê8t 324 Oreigande korting baeuinigingrpakket aomer 2û13 op ba*is 0 0 t 0 in*chaltr loudinq BTW-compensatiefonds e op sub-clu ster onderuijshuisvesti ng t zonder 5 Koning voor lagere app^srâålskostên do6r opechaling -7û -7t enten 6 Ontwikkeling uitkedngsbasis door toe- of aftame van het aanta,l uitíreringseenheden zoals irnrsners. uoningen, t CI es bcdraant t54 lll bs{ln van het larr T5" ,ïTS GF.0.6rtt 1"03tË 1"35?t t.62 '6 Àt BBF 0,50r,È 0.5{ {ttå 0.5{ lé Rrlr ôítur GF.1,17"f 0,ü ly 0,E6% l,'12yl Deze reële ontwikkeling van het Gemeentefonds vormt gegeven het met ingang van 2017 hanteren van een drempelpercentage van circa 2% per jaar geen noodzaak voor het opleggen van een nieuwe algemene taakstelling voor de begrotingen 2O17 van de gemeenschappelijke regelingen. De uniforme taakstelling als aandeel in een mogelfk neerwaartse (reële) ontwikkeling van het Gemeentefonds voor bedraagt 0,00% t.o.v

Ons kenmerk. Doorkiesnummer. Tel: (0172)

Ons kenmerk. Doorkiesnummer. Tel: (0172) Alphen aan den~n Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands-Midden Ter attentie van de secretaris Stadhuisplein 1 Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn Telefoon: 140172

Nadere informatie

fu; i, ri ii'ii:iilr.iici iiriii'ïl gemeente TEYTTNGEN ISD Bollenstreek T.a.v. het Dagelijks Bestuur Postbus AG LISSE Geachte bestuur,

fu; i, ri ii'ii:iilr.iici iiriii'ïl gemeente TEYTTNGEN ISD Bollenstreek T.a.v. het Dagelijks Bestuur Postbus AG LISSE Geachte bestuur, sæ ISD Bollenstreek T.a.v. het Dagelijks Bestuur Postbus 255 2160 AG LISSE fu; i, ri ii'ii:iilr.iici iiriii'ïl gemeente TEYTTNGEN verzenddatum 7-3-20L6 zaaknummer 155384 afdel ng Bed rijfsvoering Postbus

Nadere informatie

Leiden. Illllllllllllllllllllil III i min G Raac ld..'.?.tíftŵ7.teŵ.*nr. Ĩ R. Q r J ^ Wethouder. Bereikbaarheid, Financiën en Economie

Leiden. Illllllllllllllllllllil III i min G Raac ld..'.?.tíftŵ7.teŵ.*nr. Ĩ R. Q r J ^ Wethouder. Bereikbaarheid, Financiën en Economie Wethouder Illllllllllllllllllllil III i min G13.1 602 Bereikbaarheid, Financiën en Economie Leiden Retouradres: Postbus 9100,2300 PC Leiden Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen

Nadere informatie

raadsmededeling Geachte raad,

raadsmededeling Geachte raad, GEMEENTE O E G S T G E E S T raadsmededeling "0 titei/onderwerp Aanbieding Financieel kader gemeenschappelijke regelingen 2015-2018 portefeuillehouder J. Haanstra afdeling Concernstaf opgesteld door B.

Nadere informatie

Ingekomen: "3 OEC Afdeling Kopie. : ê^i ff ^

Ingekomen: 3 OEC Afdeling Kopie. : ê^i ff ^ Beleid Cluster Regio en Strategie (071)54 54 836 anierop@leiderdorp.nl Ingekomen: "3 OEC. 2013 Afdeling Kopie : ê^i ff ^ Gemeente Leiderdorp Mill II 2013.06618 03/12/2013 Gemeenteraad Leiderdorp Willem-Alexanderlaan

Nadere informatie

Wethouder. Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands Midden Ter attentie van de Secretaris DIV-2012-17992

Wethouder. Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands Midden Ter attentie van de Secretaris DIV-2012-17992 Wethouder Bereikbaarheid, Financiën en Economie Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Aan de Dagelijks Besturen van de Gemeenschappelijke Regelingen in de regio Hollands Midden Ter attentie van de

Nadere informatie

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden 1. Inleiding Ten tijde van het schrijven van de kadernota 2016 wordt nog volop gewerkt aan de uitwerking van het proces Kracht#15. Voor het besluitvormingsproces dient de Kadernota 2016 in januari 2015

Nadere informatie

Alphenaanaenþ. . VeiligheidsregioHollands-Midden

Alphenaanaenþ. . VeiligheidsregioHollands-Midden Alphenaanaenþ Colleges van B&W van de gerneenten in het samenwerkingsgebied Hollands-Midden Stadhuìsplein I Psstbus I 3 2400 AA Alphen aan den Rijn lelefoon: l4 0172 Fax: (01 72) 465 564 E-mail: gemeente@alphenaandenrijn.nl

Nadere informatie

Basistaak. Datum: Informerend

Basistaak. Datum: Informerend Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Zoetermeer. gemeente. Aan het bestuur van het Stadsgewest Haaglanden (SGH) Postbu s C B Den Haa g

Zoetermeer. gemeente. Aan het bestuur van het Stadsgewest Haaglanden (SGH) Postbu s C B Den Haa g gemeente Zoetermeer > Retouradres Postbus 15, 2700 A A Zoetermeer Aan het bestuur van het Stadsgewest Haaglanden (SGH) Postbu s 66 2501 C B Den Haa g Onderwerp: Kaderbrief begroting 2015 gemeenschappelijke

Nadere informatie

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA Advies Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid Gt.ir8ßH mesen Gemeente Nijmegen Peggy van Gemert RA/AA Marcel Meier AA Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen September 2015

Nadere informatie

GeSoand gemeente ^ Postbus CB Den Haag, Onderwerp: Kaderbrief begroting 2018 gemeenschappelijke regelingen.

GeSoand gemeente ^ Postbus CB Den Haag, Onderwerp: Kaderbrief begroting 2018 gemeenschappelijke regelingen. GeSoand gemeente ^ - 1 1 2 1 6 Z o e t e r m e e r e s c a r i u I I 1 6 > Retouradres Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer Bezoekadres Markt 10 Aan het bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)

Nadere informatie

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 1 180706 AB 5 B7 Toetsingsformulier jaarstukken 2017 en begroting 2019.pdf JAARREKENING 2017 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Ja, jaarrekening en aanbiedingsbrief zijn op

Nadere informatie

1. Onderwerp Jaarstukken 2013 van Holland Rijnland

1. Onderwerp Jaarstukken 2013 van Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen

Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen JAARREKENING 2012 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort

Nadere informatie

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Vereniging van Zeeuwse Gemeenten. Aan de colleges van burgemeester en wethouders van de Zeeuwse gemeenten. ledenbrief

Vereniging van Zeeuwse Gemeenten. Aan de colleges van burgemeester en wethouders van de Zeeuwse gemeenten. ledenbrief Vereniging van Zeeuwse Gemeenten Aan de colleges van burgemeester en wethouders van de Zeeuwse gemeenten ledenbrief 2016-001 status standpuntbepaling ons kenmerk BO bijlage(n) -2- contactpersoon bezoekadres

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders.

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders. Datum xx maart 2017 contactpersoon De raden van de 26 VRUgemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders B. van t Hoog Concerncontroller Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht 088 878

Nadere informatie

09 Voorstel. Kaderbrief Aan. Algemeen bestuur. Datum 5 december Doel. Besluitvormend. Initiatiefnemer. Strategisch beraad

09 Voorstel. Kaderbrief Aan. Algemeen bestuur. Datum 5 december Doel. Besluitvormend. Initiatiefnemer. Strategisch beraad 09 Voorstel Kaderbrief 2020 Aan Algemeen bestuur Datum 5 december 2018 Doel Initiatiefnemer Besluitvormend Strategisch beraad INLEIDING VOORSTEL De gezamenlijke gemeenten hebben voor de verbonden partijen

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden.

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Algemeen Op 18 april 2012 zijn de programmabegroting 2013 en de jaarstukken 2011 ontvangen van GGD Hollands Noorden (GGD).

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.17.0918 B.17.0918 Landgraaf, 12 mei 2017 ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2018-2022 BsGW Verantwoordelijke portefeuillehouder(s): C.P.G. Wilbach

Nadere informatie

Belangrijkste bepalende factor voor de ontwikkeling van het gemeentefonds is het accres..

Belangrijkste bepalende factor voor de ontwikkeling van het gemeentefonds is het accres.. Gemeenteraad van Wormerland Datum : 6 november 2012 Uw brief van : Uw kenmerk : Ons nummer : Behandeld door : Doorkiesnummer : 075-651 2 Onderwerp : Uitkomsten Septembercirculiare 2012 Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

Algemene uitkering Beginstand algemene uitkering

Algemene uitkering Beginstand algemene uitkering R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 1-12-2016 Zaaknummer: ZK16006137 Afdeling: Financiën en Control Contactpersoon: J.M.T. Koren

Nadere informatie

[V Heerhugowaard Stad van kansen. Financiële stukken 2012, 2013 en 2014 Recreatieschap Geestmerambacht

[V Heerhugowaard Stad van kansen. Financiële stukken 2012, 2013 en 2014 Recreatieschap Geestmerambacht [V Heerhugowaard Stad van kansen ļ Raadvergadering 7 Besluip p í-íii-źfl Agendanr.: 10 Voorstelnr.: RB2013079 Onderwerp: Financiële stukken 2012, 2013 en 2014 Recreatieschap Geestmerambacht Aan de Raad,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0054 Rv. nr.: 11.0054 B en W-besluit d.d.: 7-6-2011 B en W-besluit nr.: 11.0596 Naam programma: Welzijn en Zorg Onderwerp: Aanleiding: Het Dagelijks Bestuur van de Regionale Dienst Openbare

Nadere informatie

(pagina 3) (pagina 6)

(pagina 3) (pagina 6) JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja/nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Indexering Gehonoreerde indexatie primaire begroting 0,00% 1,93%

Indexering Gehonoreerde indexatie primaire begroting 0,00% 1,93% Indexering Gevolgen van de geactualiseerde loon- en prijsindexatie Indexatie Bij de brief van 22 december die de adviesgroep gemeenschappelijke regelingen heeft verzonden is aangegeven welke percentages

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

1. Kennis te nemen van de maart- en meicirculaire en de (financiële) gevolgen daarvan

1. Kennis te nemen van de maart- en meicirculaire en de (financiële) gevolgen daarvan COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Maart- en meicirculaire 2018 gemeentefonds Te besluiten om 1. Kennis te nemen van de maart- en meicirculaire en de (financiële) gevolgen daarvan Inleiding De maartcirculaire is

Nadere informatie

Document C: Bijdrageverordening VRU 2015

Document C: Bijdrageverordening VRU 2015 Document C: Bijdrageverordening VRU 2015 Pagina 1 van 6 Besluit van het algemeen bestuur van het openbaar lichaam Veiligheidsregio Utrecht houdende vaststelling van de bijdrage van de deelnemers aan de

Nadere informatie

Bijlage: wijzigingen ten opzichte van oude uitgangspunten

Bijlage: wijzigingen ten opzichte van oude uitgangspunten Bijlage: wijzigingen ten opzichte van oude uitgangspunten 1 1. Indexering loon en prijs 1. Methodiek indexatie 1.1. Voor de loonontwikkeling wordt uitgegaan van de CAO gemeenten (CAR-UWO). Zolang er geen

Nadere informatie

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter

23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Aan Gemeenteraad Datum Betreft Contactpersoon 23 juni 2015 Financiële gevolgen meicirculaire 2015 gemeentefonds M.A. Bouter Doorkiesnummer Email Bijlage(n) Ons kenmerk Uw kenmerk CC 1 592113 Hofhoek 5

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Agendapunt 5 AB 6 februari 2017: Kadernota 2018 ( )

INHOUDSOPGAVE. Agendapunt 5 AB 6 februari 2017: Kadernota 2018 ( ) Kadernota 2018 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1 Beleidsinhoudelijke kaders 2018... 4 1.1 Going concern... 4 1.2 Herstel financiële robuustheid... 4 1.3 Oriëntatie op ontwikkelingen, koers en takenpakket...

Nadere informatie

Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen

Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen. Vervallen Bijlage 2: WAS/WORDT-lijst FUGR 2019 DOC-19-124159 1. Indexering loon en prijs 1. Methodiek indexatie 1.1. Voor de loonontwikkeling wordt uitgegaan van de CAO gemeenten (CAR-UWO). Zolang er geen CAO ontwikkeling

Nadere informatie

Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW

Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW 1 Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee)

Nadere informatie

Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 18 december 2013 Onderwerp : uitgangspunten begroting 2015 Agendapunt : 4b Kenmerk : AB/1328b Bijlage: 1 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding Conform

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Agendapunt 4 AB 29 januari 2018: Kadernota 2019 ( )

INHOUDSOPGAVE. Agendapunt 4 AB 29 januari 2018: Kadernota 2019 ( ) Kadernota 2019 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1 Beleidsinhoudelijke kaders 2019... 4 1.1 Going concern... 4 1.2 Herstel financiële robuustheid... 4 1.3 Strategienota 2018-2021... 4 1.4 Omgevingswet... 4

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 Raadsvergadering: 9 juni 2011 Voorstelnummer: 2011/ 36 Stiens, 30 mei 2011 Behandelend ambtenaar: C. de Val / T. Otter E-mail: c.deval@leeuwarderadeel.nl / t.otter@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Onderwerp VRU: zienswijze jaarstukken 2016, zienswijze programmabegroting 2018 inclusief 1e begrotingswijziging 2017

Onderwerp VRU: zienswijze jaarstukken 2016, zienswijze programmabegroting 2018 inclusief 1e begrotingswijziging 2017 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt ' L] Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 446994 Datum: 23 mei 2017 Programma Openbare Orde en Veiligheid Blad : 1 van 5 Commissie : Bestuur

Nadere informatie

STAF/FC/U201000971 Lbr. 10/052

STAF/FC/U201000971 Lbr. 10/052 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Contributievoorstel 2011 uw kenmerk ons kenmerk STAF/FC/U201000971 Lbr. 10/052 bijlage(n) 1 datum 7 mei 2010

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 juni 2018 U Lbr. 18/030. Hoofdpunten meicirculaire 2018.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 juni 2018 U Lbr. 18/030. Hoofdpunten meicirculaire 2018. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 8 juni 2018 Ons kenmerk TFI/U201800443 Lbr. 18/030 Telefoon 070 373 8393 Bijlage(n) - Onderwerp Hoofdpunten meicirculaire 2018 Samenvatting Eerder

Nadere informatie

Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Bijlage 4 Begroting 2016 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Op grond van artikel 25 van de gemeenschappelijke regeling legt het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord elk begrotingsjaar

Nadere informatie

Zoetermeer,71,17 Z ' Markt 10. Postbus Onderwerp: Kaderbrief begroting 2019 gemeenschappelijke regelingen.

Zoetermeer,71,17 Z ' Markt 10. Postbus Onderwerp: Kaderbrief begroting 2019 gemeenschappelijke regelingen. gemeente GSCCafld Zoetermeer,71,17 Z 1 11 1 ' > Retouradres Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer Bezoekadres Markt 10 Aan het bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) 2711 CZ Zoetermeer Postbus

Nadere informatie

[Geadresseerde (organisatie)] [Naam persoon] [Adres] [Postcode] [PLAATS] Geachte leden van de raad,

[Geadresseerde (organisatie)] [Naam persoon] [Adres] [Postcode] [PLAATS] Geachte leden van de raad, [Geadresseerde (organisatie)] [Naam persoon] [Adres] [Postcode] [PLAATS] Telefoon 072 567 50 93 Onze referentie U2011/301/WKO E-mail wkoning@veiligheidsregio-nhn.nl Uw referentie - Bijlagen 2 Uw brief

Nadere informatie

Uw brief van: geregistreerd onder nr.: n.v.t. of nummer. Doorkiesnutnmer/Behandeld door: 822 / S. Kempink

Uw brief van: geregistreerd onder nr.: n.v.t. of nummer. Doorkiesnutnmer/Behandeld door: 822 / S. Kempink Gemeente Woerden 11U.02043 5 ^ gemeente WOERDEN Veiligheidsregio Utrecht De heer J.M.P. Wink Postbus 3154 3502 GD UTRECHT Blekerijlaan 14 Woerden Postbus 45 3440 AA Woerden Tel: 0348 428 911 Fax: 0348

Nadere informatie

JAARREKENING Ja, IPA Acon heeft een goedkeurende verklaring afgegeven.

JAARREKENING Ja, IPA Acon heeft een goedkeurende verklaring afgegeven. JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002. d.d. 11-07-2001

BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002. d.d. 11-07-2001 BIJDRAGE CONCERN AAN DEEL 3 BELEIDSBEGROTING 2002 d.d. 11-07-2001 1. Productgroepnummer: 0001 3. Productgroepnaam: Financieringsmiddelen Het betreft een verzameling van mogelijke financieringsmiddelen,

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii eeme ^Echt-Susteren Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii Kenmerk Z19/010306 / D - 18943 Datum B&W-vergadering Portefeuillehouder(s) G.H.C. Frische Onderwerp

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5 2017MME151 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 26 september 2017 NUMMER PS AFDELING Managementondersteuning COMMISSIE Alle STELLER Alex van der Weij DOORKIESNUMMER 3992 DOCUMENTUMNUMMER

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties .-f i -V*-*. " -re Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten DGBK Programnna Krachtig Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ

Nadere informatie

Bijdrageverordening VRU 2015

Bijdrageverordening VRU 2015 Bijdrageverordening VRU 2015 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 17 september 2014 Geconsolideerde tekst zoals geldend vanaf 1 januari 2017, op grond van het besluit van het algemeen bestuur tot

Nadere informatie

RAADSINFORMÄTIEBRIEF 18R.00419

RAADSINFORMÄTIEBRIEF 18R.00419 RAADSINFORMÄTIEBRIEF 18R.00419 *9 gemeente WOERDEN Van Datum Portefeuillehouder(s) Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres college van burgemeester en wethouders 26 juni Wethouder Bolderdijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies

Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies De colleges van burgemeester en wethouders van de deelnemende gemeenten uit de regio Zuid-Holland Noord, te weten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Katwijk, Leiden,

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 14 november 2017 U Lbr. 17/068 (070)

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 14 november 2017 U Lbr. 17/068 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 14 november 2017 Ons kenmerk PM/U201700869 Lbr. 17/068 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 1 Onderwerp Financiële gevolgen regeerakkoord voor gemeenten

Nadere informatie

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB04072018-7.2 Aan het Algemeen Bestuur Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 Geacht bestuur, Bijgaand treft u aan de begroting voor het

Nadere informatie

2 a. Toelichting van de VNG bij de financiële aspecten van het Bestuursakkoord.

2 a. Toelichting van de VNG bij de financiële aspecten van het Bestuursakkoord. 2 a. Toelichting van de VNG bij de financiële aspecten van het Bestuursakkoord. Tijdens de ledenconsultaties die in juni over het Bestuursakkoord en het rapport De eerste overheid hebben plaatsgevonden

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Voor het opstellen van de (uitgangspunten) Begroting 2020 wordt bestaand beleid zoals hieronder toegelicht gehandhaafd.

Voor het opstellen van de (uitgangspunten) Begroting 2020 wordt bestaand beleid zoals hieronder toegelicht gehandhaafd. Voorstel Vaststellen Kadernota Begroting 2020 Metropoolregio Eindhoven Vergadering Algemeen Bestuur d.d. 12 december 2018 AGENDAPUNT 9 Aan het Algemeen Bestuur, Vooraf: Financiële afspraken nieuwe Samenwerkingsakkoord

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN voor de Programmabegroting

UITGANGSPUNTEN voor de Programmabegroting UITGANGSPUNTEN voor de Programmabegroting 2016-2019 1 Inleiding Voor de begroting 2016 worden in deze notitie de beleidskaders en uitgangspunten genoemd. 1. De gemeente streeft naar een materieel sluitende

Nadere informatie

VNG Ledenbrief Financiële gevolgen regeerakkoord voor gemeenten

VNG Ledenbrief Financiële gevolgen regeerakkoord voor gemeenten Van: VNG Aan: OW-Info Onderwerp: Lbr. 17/068 Financiële gevolgen regeerakkoord voor gemeenten Datum: woensdag 15 november 2017 10:45:08 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser 0 VNG Ledenbrief Financiële

Nadere informatie

Voorjaarsnota 2018 Uitgangspunten begroting 2019 en meerjarig kader Provincie Gelderland

Voorjaarsnota 2018 Uitgangspunten begroting 2019 en meerjarig kader Provincie Gelderland Voorjaarsnota 2018 Uitgangspunten begroting 2019 en meerjarig kader Provincie Gelderland 12:16 Bezoekadres: Markt 11, 6811 CG ARNHEM Postadres: Postbus 9090, 6800 GX ARNHEM Telefoon: (026) 3599480 E-mail:

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: 2013.08474 Onderwerp : Voorstel inzake jaarstukken 2012 en begroting 2014 Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Voorstel: 1. Met ingang van de programmabegroting 2014-2017 een bijstelling doorvoeren van de wijze van

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Decembercirculaire 2016 gemeentefonds

Collegevoorstel. Zaaknummer Decembercirculaire 2016 gemeentefonds Zaaknummer 00494739 Onderwerp Decembercirculaire 2016 gemeentefonds Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Gemeenten ontvangen vanuit het Rijk op drie tijdstippen in het jaar de informatie over

Nadere informatie

1. Samenvatting voorstel De bestuurlijke afspraken betreffende de routekaart Cebeon en de Cebeon-norm zijn gemaakt tot en met 2018.

1. Samenvatting voorstel De bestuurlijke afspraken betreffende de routekaart Cebeon en de Cebeon-norm zijn gemaakt tot en met 2018. B.1. 1. Samenvatting voorstel De bestuurlijke afspraken betreffende de routekaart Cebeon en de Cebeon-norm zijn gemaakt tot en met 2018. Conform afspraak zal het bestuur, mede ook naar aanleiding van het

Nadere informatie

VERSLAG Extra PHO Bestuur en Middelen d.d

VERSLAG Extra PHO Bestuur en Middelen d.d VERSLAG Extra PHO Bestuur en Middelen d.d. 20-03-2019 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Alphen aan den Rijn Hillegom Katwijk Lisse Kees van Velzen Arie van Erk Adger van Helden Kees van der Zwet Teylingen

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- 20 IBR 23 april 2012 onderwerp Beleidsplan, begroting 2013 en meerjarenraming Brandweer Zuid-Limburg 846 zaakkenmerk Inleiding Op grond van de Wet op de

Nadere informatie

1. Ambities 2. Wat hebben we bereikt

1. Ambities 2. Wat hebben we bereikt Bijlage 1 Jaarstukken 2014 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Op grond van artikel 26 van de gemeenschappelijke regeling legt het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio elk begrotingsjaar verantwoording

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres; Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/ NOTA dienst: Dienst Inwoners datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/1012711 afdelingsnaam: DI/SoZa steller: mevr. A. de Wit paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Begrotingswijziging Inkomensdeel WWB

Nadere informatie

Paginanummer opnemen! Ja, de jaarstukken 2015 zijn op 14 april 2016 door de gemeenten ontvangen.

Paginanummer opnemen! Ja, de jaarstukken 2015 zijn op 14 april 2016 door de gemeenten ontvangen. JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg miniin iiiiii iiii ii BM1300976 Raadsvergadering 20 juni 2013 Agendanummer Onderwerp Begroting 2014 Veiligheidsregio

Nadere informatie

Alphen oan de. 4. De Algemene reserves van de gemeenschappelijke regelingen blijven gemaximeerd op de

Alphen oan de. 4. De Algemene reserves van de gemeenschappelijke regelingen blijven gemaximeerd op de Alphen oan de Dagelijkse Besturen van de Gemeenschappelijke regelingen in de regio Hollands-Midden Ter attentie van de Secretaris Stadhuisplein ì Postbus I 3 2400 AA Alphen aan den Rijn Telefoon: l4 0172

Nadere informatie

Status behandeling Carrousel coördinerend. (van opstellen stuk) (voorstel voor AgendaCie DR) A.J. Flach 18 januari 2016 Opiniërend

Status behandeling Carrousel coördinerend. (van opstellen stuk) (voorstel voor AgendaCie DR) A.J. Flach 18 januari 2016 Opiniërend GEWIJZIGDE EXPEDITIE Planning voor procedure: Netwerk MT 25 januari 2016 PFO Middelen 28 januari 2016 DSB 4 februari 2016 Carrousel Bestuur en Middelen 1 maart 2016 Drechtraad 5 april 2016 VOORSTEL DRECHTRAAD

Nadere informatie

GR-taken: Aanvullende diensten:

GR-taken: Aanvullende diensten: JAARREKENING 2018 GGD Hollands Noorden Wat was de opdracht (welke inhoudelijke en financiële kaders waren er?) Inhoudelijk kader De GGD levert diensten, zoals deze zijn vastgesteld in de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Algemene uitkering

Algemene uitkering Onderwerp Decembercirculaire 2010 van het Gemeentefonds. Beslispunten 1. De Decembercirculaire 2010 voor kennisgeving aan te nemen; 2. Op basis van de uitkomsten van de Decembercirculaire 2010 de begroting

Nadere informatie

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage -

UITWERKING MEICIRCULAIRE bijlage - UITWERKING MEICIRCULAIRE 2017 - bijlage - Het gemeentefonds is een fonds op de Rijksbegroting waaruit de gemeenten jaarlijks gelden ontvangen om van gemeente verwachte taken uit te voeren. Het gaat hierbij

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0848 B.17.0848 Landgraaf, 4 mei 2017 ONDERWERP: Zienswijze raad op de ontwerpbegroting 2018 stadsregio Parkstad Limburg PROGRAMMA

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0113 Rv. nr.: 12.0113 B en W-besluit d.d.: 6-11-2012 B en W-besluit nr.: 12.1050 Naam programma: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Begroting 2013 van de Omgevingsdienst West-Holland Aanleiding:

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G Postbus 1 343 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 285 43 87 BIC: BNGHNL2G Nieuwegein Financiën 215-439 Contactpersoon Harry Harkema Telefoon (3) 67 18 48 E-mail H.Harkema@nieuwegein.nl

Nadere informatie

inzake vaststelling van de uitgangspunten voor de programmabegroting 2017 van de Metropoolregio Eindhoven

inzake vaststelling van de uitgangspunten voor de programmabegroting 2017 van de Metropoolregio Eindhoven Voorstel inzake vaststelling van de uitgangspunten voor de programmabegroting 2017 van de Metropoolregio Eindhoven Vergadering Algemeen Bestuur d.d. 16 december 2015 AGENDAPUNT 7 Aan het Algemeen Bestuur,

Nadere informatie

B ' Provincie Noord-Brabont. De raad van de gemeente Bergen op Zoom Postbus AA BERGEN OP ZOOM. Begroting Geachte raadsleden,

B ' Provincie Noord-Brabont. De raad van de gemeente Bergen op Zoom Postbus AA BERGEN OP ZOOM. Begroting Geachte raadsleden, ' Provincie Noord-Brabont B17-007508 Brabantiaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch De raad van de gemeente Bergen op Zoom Postbus 35 4600 AA BERGEN OP ZOOM Telefoon 1073) 681 28 12 Fax (073) 614

Nadere informatie

FINANCIELE BELEIDS- & BEHEERSVERORDENING BEDRIJFSVOERINGSORGANISATIE HAVENSCHAP MOERDIJK

FINANCIELE BELEIDS- & BEHEERSVERORDENING BEDRIJFSVOERINGSORGANISATIE HAVENSCHAP MOERDIJK FINANCIELE BELEIDS- & BEHEERSVERORDENING BEDRIJFSVOERINGSORGANISATIE HAVENSCHAP MOERDIJK 2017 Vastgesteld door de Raad van Bestuur van Havenschap Moerdijk In de vergadering van 21 december 2016 Mij bekend,

Nadere informatie

Ons kenmerk N260/ Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk N260/ Aantal bijlagen 1 Aan de Raad van de gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 3292424 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum Datum

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding

Collegebesluit. Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ Inleiding Collegebesluit Onderwerp: Decembercirculaire 2014 Reg. Nummer: 2015/ 17799 1. Inleiding De decembercirculaire 2014 is de derde circulaire die in 2014 is verschenen over de ontwikkeling van het Gemeentefonds.

Nadere informatie

Meicirculaire 2018 gemeentefonds

Meicirculaire 2018 gemeentefonds Meicirculaire 2018 gemeentefonds Onno IJsselsteijn Hans Nieuwland Sjanneke Vernooij Ministerie van BZK Indeling De gemeentefondspoll Accres BTW-compensatiefonds Overheveling verdeelmodellen sociaal domein

Nadere informatie

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad,

Gemeenteraden in Noord-Holland Noord. Geachte leden van de raad, Gemeenteraden in Noord-Holland Noord Telefoon 06-52562303 Onze referentie U2015/465/PES E-mail pvesseveld@vrnhn.nl Uw referentie - Bijlagen 5 Uw bericht van Geachte leden van de raad, Hierbij ontvangt

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 en begroting 2016 en meerjarenraming 2017-2019 van de OmgevingsDienst Brabant Noord (ODBN)

Jaarrekening 2014 en begroting 2016 en meerjarenraming 2017-2019 van de OmgevingsDienst Brabant Noord (ODBN) Registratiekenmerk: Datum vergadering: Agendapunt: Onderwerp: Portefeuillehouder: Jaarrekening 2014 en begroting 2016 en meerjarenraming 2017-2019 van de OmgevingsDienst Brabant Noord (ODBN) Aan: De raad

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Regionale uitvoeringsdienst Zeeland Nr. 640 13 november 2017 Bijdrageverordening RUD Zeeland 2017 Besluit van het algemeen

Nadere informatie