Parkeren op koopzondag 29 april en Koninginnedag 30 april. Koopzondag 29 april 2012 Straatparkeren: betaald parkeren van tot 18.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parkeren op koopzondag 29 april en Koninginnedag 30 april. Koopzondag 29 april 2012 Straatparkeren: betaald parkeren van 12.00 tot 18."

Transcriptie

1 Parkeren op koopzondag 29 april en Koninginnedag 30 april Koopzondag 29 april 2012 Straatparkeren: betaald parkeren van tot uur Parkeergarage Arendshof: geopend van tot uur Parkeergarage Bouwlingcentre: geopend van tot uur Parkeergarage Robbe: geopend van tot uur Koninginnedag maandag 30 april 2012 Straatparkeren: de gehele dag gratis parkeren Parkeergarage Arendshof: open van tot uur Parkeergarage Bouwlingcentre: geopend van tot uur Parkeergarage Robbe: geopend van tot uur Fietsenstalling Markt: Koopzondag/ koninginnenacht 29 april 2012: Koninginnedag 30 april 2012: Fietsenstalling Arendshof: Koopzondag 29 april 2012: Koninginnedag 30 april 2012: Bovengenoemde stallingen zijn overdekt, bewaakt en gratis.

2 Hondenbezitters opgelet: komende weken intensieve hondencontroles Vanaf eind april gaan de handhavers van de gemeente Oosterhout drie weken lang extra intensief hondencontroles uitvoeren. Dat doen ze in burger (ze zijn dus niet herkenbaar aan hun uniform) op allerlei verschillende plaatsen en tijdstippen. Uiteraard blijven de handhavers ook na deze drie weken hondencontroles uitvoeren, soms ook in burger. Met de controles hopen we de regels bij iedere hondenbezitter weer onder de aandacht te brengen en daarmee de overlast van hondenpoep voor iedereen te beperken. Wat zijn de regels ook alweer? 1) Honden aan de lijn In heel de gemeente Oosterhout moeten de honden buiten aan de lijn, behalve in de losloopgebieden waar ze vrij mogen lopen. 2) Opruimplicht De opruimplicht wil zeggen dat u de hondenpoep direct op moet ruimen. Deze regel geldt in heel de gemeente Oosterhout, met uitzondering van de uitlaatplaatsen en losloopgebieden. U moet altijd een zakje bij u hebben om de poep op te ruimen. De volle zakjes kunt u deponeren in de hondenpoepbakken, andere afvalbakken of uw eigen container voor restafval (grijs). De opruimplicht geldt niet voor blindengeleidehonden of andere honden die dienen als hulp of geleide voor gehandicapten. 3) Geen honden bij (kinder)speelterreinen Op alle kinderspeelplaatsen, sportterreinen en bij scholen is het verboden voor honden. Houdt u bij overtredingen rekening met een boete van 85 tot 120 euro. Op de hondenuitlaatkaarten kunt u zien waar de uitlaatplaatsen, losloopplaatsen en verbodszones zijn. Deze kaarten vindt u op onze website via (zoeken op hondenuitlaatplaatsen ) en op het stadhuis.

3 Geldigheid kinderbijschrijving paspoort vervalt met ingang van 26 juni Heeft uw bijgeschreven kind een eigen document nodig, vraag dat aan voor 1 mei Met ingang van dinsdag 26 juni 2012 vervalt de geldigheid van alle kinderbijschrijvingen in paspoorten. Vanaf die dag moeten kinderen een eigen paspoort of een Nederlandse identiteitskaart hebben om naar het buitenland en weer terug naar Nederland te kunnen reizen. Alle ouders en voogden die kinderen (die jonger zijn dan 16 jaar) in hun paspoort bijgeschreven hebben staan, krijgen rond 15 maart 2012 een brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Heeft u een brief ontvangen, lees deze dan goed. In de brieven staat of uw (nu nog) bijgeschreven kind voor 1 september 2012 een eigen document nodig heeft. Is dat het geval, kom dan vóór 1 mei 2012 een paspoort of identiteitskaart voor uw bijgeschreven kind aanvragen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties treft maatregelen om de levertijden voor aangevraagde documenten zo kort mogelijk te houden. Naar verwachting zullen paspoorten en identiteitskaarten die vóór 1 mei 2012 zijn aangevraagd naar alle waarschijnlijkheid voor 30 juni 2012 worden geleverd. Heeft uw bijgeschreven kind vóór 1 september 2012 géén eigen reisdocument nodig, dan wordt u vriendelijk verzocht om voor die tijd geen document voor hem of haar aan te vragen. Dit in verband met de verwachte drukte aan de balies. Meer informatie over het vervallen van de geldigheid van de kinderbijschrijving kunt u lezen op

4 Wecycle: recyclen doen we samen Lever elektrische apparaten in en maak kans op een hotelovernachting De gemeente Oosterhout neemt deel aan de Wecycle inzamelactie na Koninginnedag. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting. Na Koninginnedag belanden veel onverkochte apparaten in de vuilnisbak. Samen met gemeenten wil Wecycle hier verandering in brengen. De gemeente Oosterhout doet ook mee. Gooi elektrische apparaten niet weg! Recycling is heel belangrijk. Want door recycling behouden we de grondstoffen voor generaties na ons en hoeven er minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. Ook komen de schadelijke stoffen niet terecht in het milieu. Van kleine elektrische apparaten wordt 75% gerecycled. Van spaarlampen zelfs meer dan 90%. Kunststoffen, ijzer, glas, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd. Per jaar verdwijnt hiervan echter 2 kilo per persoon in de vuilnisbak. Hiermee gaat 33 miljoen kilo verloren voor recycling. Samen met Wecycle wil de gemeente Oosterhout dit tegengaan. Maak kans op een luxe hotelovernachting De gemeente Oosterhout vraagt iedereen om onverkochte elektrische apparaten niet weg te gooien, maar in te leveren bij de milieustraat (Kanaalstraat 3 in Oosterhout). De eerste honderd inwoners die vanaf 1 mei oude elektrische apparaten en/of spaarlampen inleveren bij de milieustraat, krijgen gratis de unieke Wecycle-stuntvlieger. Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld, met kans op een luxe hotelovernachting. Om u te helpen kleine elektrische apparaten en kapotte spaarlampen te verzamelen in huis, krijgt u bovendien een gratis inzamelbox mee. Wecycle en de gemeente Oosterhout wensen alle kinderen goede zaken op Koninginnedag. De milieustraat (Kanaalstraat 3 in Oosterhout)is geopend op: dinsdag tot en met vrijdag uur (maandag gesloten) zaterdag uur Meer informatie over Wecycle?

5 20 juni Buitenspeeldag in Oosterhout Subsidie voor deelnemers 13 juni is het weer Nationale Buitenspeeldag. Omdat die dag het Nederlands elftal voetbalt tijdens het EK, viert Oosterhout de Buitenspeeldag een week later: op woensdag 20 juni. De gemeente stelt ook dit jaar weer subsidie beschikbaar. Ondanks de noodzakelijke bezuinigingen wil de gemeente waardevolle burgerinitiatieven toch blijven stimuleren en ondersteunen. De Buitenspeeldag heeft daarom ook dit jaar weer de aandacht van het college. De Nationale Buitenspeeldag is een landelijk initiatief. Tijdens de Buitenspeeldag worden straten afgesloten voor verkeer zodat kinderen veilig op straat kunnen spelen. Subsidie Bewoners die deze dag een straatfeest willen organiseren, kunnen hiervoor een financiële bijdrage krijgen van de gemeente. De gemeente stelt aan initiatieven een subsidie van 500 of 750 (bij meer dan 250 kinderen) beschikbaar. De aanvragen voor subsidie moeten uiterlijk 8 mei bij de gemeente binnen zijn. Deelnemers van vorig jaar hebben hierover inmiddels een brief gekregen. Op de website van de gemeente Oosterhout kan het aanvraagformulier gedownload worden, via inwoners > wonen en leven > buurtbeheer > buitenspeeldag 2012.

6 Inloopbijeenkomst bestemmingsplan lint Oosteind De gemeente Oosterhout houdt op 10 mei een inloopavond, waarbij bewoners van Oosteind en andere belangstellenden de gelegenheid krijgen mee te denken bij het opstellen van het bestemmingsplan voor het lint Oosteind. De bijeenkomst is van tot uur en vindt plaats in het Oostquartier. Eén bestemmingsplan In eerste instantie was het de bedoeling om voor het lint Oosteind een apart bestemmingsplan te maken. Omdat er moeilijk onderscheid te maken is tussen het nieuw op te stellen bestemmingplan Buitengebied en een apart bestemmingsplan voor het lint, is ervoor gekozen om één gezamenlijk bestemmingsplan te maken. Nog voordat het bestemmingsplan wordt opgesteld en in procedure wordt gebracht, kunt u meedenken en praten over het bestemmingsplan en dan hoofdzakelijk over het lint. Bijeenkomst U bent vanaf uur van harte welkom om vrij binnen te lopen. Op de bijeenkomst zal een plankaart van Oosteind liggen. Ook zijn er vertegenwoordigers van de gemeente Oosterhout aanwezig om informatie te verstrekken, en om informatie te ontvangen. Tijdens de inloopbijeenkomst wordt bovendien een kaart getoond met alle milieucirkels van Oosteind. Een vertegenwoordiger van de gemeente geeft uitleg over de milieucontouren in Oosteind. Ook wordt informatie verstrekt over het gemeentelijk milieubeleid. Alle opmerkingen die belangrijk zijn voor het bestemmingsplan en/of de plankaart zullen worden genoteerd. Deze opmerkingen gebruiken we als input voor het opstellen van het bestemmingsplan en de plankaart. In de loop van 2012 zal de gemeente starten met de inspraakprocedure van het bestemmingsplan en vervolgens met de vaststellingsprocedure. Meer informatie Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer G.J. Bartels, telefoonnummer (0162) of via g.bartels@oosterhout.nl

7 Eikenprocessierups in Oosterhout De eikenprocessierups is weer in aantocht. In samenwerking met de Plagen Preventie Dienst heeft de gemeente Oosterhout een plan van aanpak opgesteld voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Locaties binnen de bebouwde kom waar de afgelopen jaren sprake was van overlast, worden gecontroleerd, gemonitord. Op basis van de resultaten van die monitoring wordt besloten om ergens al dan niet preventief te spuiten. Preventief spuiten Op advies van de Plagen Preventie Dienst is besloten om preventief te spuiten op locaties waar de eikenprocessierups ieder jaar weer voor overlast zorgt: Weststadweg Hazenpad School Slotjesveld Rond school Sperwerstraat Statendamweg Zwembad de Warande Terrein honkbalvereniging Twins Bovensteweg Klaverbeemd Europaweg Beneluxweg Leijsendwarsstraat Heikant Heikantsestraat Steenovensebaan Kerkepad Hoogstraat Deze biologische bestrijding wordt eind april - begin mei door de Plagen Preventie Dienst uitgevoerd. Niet overal kan een biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt worden, omdat in sommige gebieden beschermde dagvlinders leven. Hier wordt een zuiginstallatie gebruikt in plaats van een bestrijdingsmiddel.

8 Wat doet de gemeente? Medewerkers van de gemeente controleren eikenbomen op de aanwezigheid van rupsen en geven de Plagen Preventie Dienst de opdracht om de nesten zo snel mogelijk weg te zuigen. De bestrijdingsmaatregelen worden alleen uitgevoerd in gemeentelijk gebied. Wat kunt u zelf doen? U bent zelf verantwoordelijk voor de controle van uw eigen bomen. Heeft u rupsen geconstateerd in uw boom? Dan kunt u contact opnemen met het meldpunt openbare ruimte, via telefoonnummer of via adres meldpunt.openbareruimte@oosterhout.nl U krijgt dan verder advies, bijvoorbeeld over in te schakelen bestrijdingsbedrijven. De kosten van de bestrijding zijn voor eigen rekening. Vragen? Heeft u nog vragen, dan kunt u terecht bij het meldpunt openbare ruimte, via telefoonnummer of via adres meldpunt.openbareruimte@oosterhout.nl Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op de websites en

9 Inzameling van plastic huisafval Eens per maand haalt de gemeente plastic afval op. Lege zakken voor plastic afval kunt u krijgen bij de milieustraat, aan de balie in het gemeentehuis, bij de Marskramer en bij de Albert Heijn. In Dorst kunt u de zakken krijgen bij Attent van Rijthoven supermarkten (Spoorstraat 55/57) en bij Dorpshuis de Klip (Sint Franciscustraat 8). In Den Hout bij Dorpshuis den Brink (Houtse Heuvel 24a) en in Oosteind bij gemeenschapshuis Oostquartier (Provincialeweg 96). Maar hoe zat het ook alweer? Wat mag wel en wat mag niet in de zak?

10 Centrale herdenking in stadspark Gemeentebestuur hoopt op grote deelname aan dodenherdenking Het Oosterhoutse gemeentebestuur hoopt dat veel inwoners van de gemeente op vrijdag 4 mei zullen deelnemen aan de dodenherdenking in Oosterhout-stad en de kerkdorpen. Die herdenkingen hebben veelal het vertrouwde karakter, waarbij sinds een aantal jaren in de kerkdorpen op hetzelfde tijdstip de doden met twee minuten stilte worden herdacht. Het gemeentebestuur zal op alle herdenkingen worden vertegenwoordigd. De verschillende herdenkingen in Oosterhout hebben plaats op de volgende locaties en tijden: van uur uur bij de Britse oorlogsgraven aan de Nieuwe Bouwlingstraat; van uur uur op het Pools Ereveld aan de Veerseweg; van uur uur bij de begraafplaats aan de Houtse Heuvel in Den Hout; van uur uur bij het monumentje op het Dorpsplein in Oosteind; van uur uur bij de Mariakapel aan de Wethouder Van Dijklaan in Dorst; van uur centrale dodenherdenking met achtereenvolgens een stille tocht (start bij het stadhuis) en een plechtigheid bij het bevrijdingsmonument in het stadspark; Wie wil deelnemen aan de centrale dodenherdenking, wordt tussen en uur verwacht op het voorplein van het stadhuis. Daar vertrekt om ongeveer uur de stille tocht naar het bevrijdingsmonument in het stadspark. Aan de herdenking daar verlenen de Koninklijke Harmonie, de Oosterhoutse Nachtegalen, het Gemengd Zangkoor Oosterheide en een leerling van het Mgr. Frenckencollege hun medewerking. Voor personen die slecht ter been zijn, wordt een beperkt aantal stoelen achter de hand gehouden. De dodenherdenking wordt afgesloten met het leggen van kransen en bloemen. Het is de bedoeling dat daaraan zoveel mogelijk Oosterhouters deelnemen.

11 Eigen bijdrage huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging Geen bijzondere bijstand Maakt u via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gebruik van hulp in het huishouden of van persoonlijke verzorging en verpleging vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), dan betaalt u waarschijnlijk een eigen bijdrage. Sinds 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk om voor deze eigen bijdrage via de gemeente Oosterhout een vergoeding te ontvangen. Gemaximeerde vergoeding vanuit zorgverzekeraar Sinds 1 januari 2012 bestaat wél de mogelijkheid om een gemaximeerde vergoeding voor de eigen bijdrage te krijgen via de zorgverzekeraar. Dit kan alleen als u via de gemeente collectief verzekerd bent bij CZ of VGZ. Met deze twee zorgverzekeraars is de gemeente Oosterhout een overeenkomst aangegaan. U kunt een aanvraag indienen bij de betreffende zorgverzekeraar. Uitbreiding van het vergoedingenpakket Zorgverzekeraar VGZ vergoedt de eigen bijdrage huishoudelijke hulp (Wmo) en de eigen bijdrage voor persoonlijke verzorging en verpleging (AWBZ). De vergoeding bedraagt maximaal 750,- per kalenderjaar. Zorgverzekeraar CZ vergoedt 100% van de wettelijke eigen bijdrage die u volgens de gemeente, het CAK-BZ of het Zorgkantoor moet betalen. Wat is een collectieve verzekering? De collectieve verzekering bestaat uit een basisverzekering en een uitgebreid aanvullend pakket. Omdat via de gemeente vele personen aangemeld worden bij de verzekeraars en de verzekeraars de garantie hebben dat de maandelijkse premie voldaan wordt, geven zij op de maandpremie van zowel de basis- als de aanvullende verzekering een korting. Daarnaast betaalt de gemeente een deel van de premie van het aanvullend pakket. Voor wie is de collectieve verzekering? De collectieve zorgverzekering is voor personen met een minimum inkomen. Om in aanmerking te kunnen komen voor deelname aan de

12 collectieve zorgverzekering moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: u bent inwoner van de gemeente Oosterhout; uw inkomen mag de inkomensgrens niet overschrijden; uw vermogen mag de vermogensgrens niet overschrijden; u mag geen betalingsachterstand hebben bij uw huidige zorgverzekeraar. Per wanneer kunt u gebruik maken van de collectieve zorgverzekering? Als u al verzekerd bent bij de CZ of VGZ en u voldoet aan bovenstaande voorwaarden, dan kunt u via de gemeente kenbaar maken dat u zich wilt aanmelden voor de collectieve zorgverzekering. Als u bij een andere zorgverzekeraar (anders dan CZ of VGZ) verzekerd bent, dan kunt u per 1 januari van een nieuw kalenderjaar overstappen naar CZ of VGZ. Daaraan voorafgaand kunt u een aanvraag tot deelname doen bij de gemeente. Betaling van de maandelijkse premie Als u een WWB-uitkering krijgt, dan wordt de premie direct ingehouden op uw uitkering en doorbetaald aan de zorgverzekeraar. Ontvangt u geen WWB-uitkering van de gemeente, dan dient u de zorgverzekeraar te machtigen om de premie maandelijks te innen via automatische incasso. Aanmelden? Als u interesse heeft in de collectieve zorgverzekering, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Oosterhout via telefoonnummer U ontvangt dan een aanvraagformulier, wat u in moet vullen en terug moet sturen naar de gemeente. Na behandeling van uw aanvraag, krijgt u het besluit schriftelijk medegedeeld. Vragen? Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met de gemeente via bovenstaand telefoonnummer. U mag natuurlijk ook gewoon langskomen. De openingstijden kunt u vinden op onze site Aan het gestelde in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend!

13 Uitkomen met je Inkomen Veel mensen vragen zich regelmatig af waar hun geld aan op gaat. Voor diegenen die graag meer inzicht in hun inkomsten en uitgaven willen hebben, is de cursus uitkomen met je inkomen bedoeld. Omgaan met geld lijkt makkelijk. U ontvangt maandelijks uw inkomen, betaalt de rekeningen en daarnaast zijn er grote en kleine uitgaven. Toch kan dit moeilijker zijn dan het lijkt. De cursus biedt u informatie, tips en hulpmiddelen om meer inzicht en grip te krijgen op uw geld. Voorkom schulden en meldt u aan voor deze cursus bij Surplus Welzijn Oost, via telefoonnummer (0162) of via Surplus Welzijn Oost is gevestigd in; Klappeijstraat 44, 4901 HE Oosterhout. De cursus start in mei, september en november U wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. De kosten zijn 20,-- die u na het volgen van alle bijeenkomsten retour krijgt.

14 Laatste fase reconstructie Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan Begin week 19 start werkzaamheden Vrachelsestraat Naar verwachting gaat op maandag 7 mei de laatste fase van de reconstructie van de Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan in. Dit in tegenstelling tot eerdere berichtgeving waarin 1 mei was aangegeven. In deze laatste fase wordt de Vrachelsestraat vanaf de nieuwe kruising tot aan huisnummer 36 afgesloten. De komende jaren gaat er veel veranderen in het gebied tussen Den Hout, Vrachelen 2 en Weststad. De hoofdwegen Weststadweg, Bovensteweg en Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan worden aangepast, om het toekomstige verkeersaanbod te kunnen verwerken. Om de nieuwbouwwijk de Contreie goed te ontsluiten, wordt nu eerst de Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan opnieuw ingericht. Het gaat om het deel tussen de Vrachelsestraat en het Goorke. Deze reconstructie wordt in fasen uitgevoerd en duurt naar verwachting tot uiterlijk eind juni. Werkzaamheden De afgelopen maanden is de nieuwe weg aangelegd en is de rotonde vervangen door een kruising met verkeerslichten. Waarschijnlijk gaat vanaf maandag 7 mei de derde en laatste fase van start. De exacte datum is afhankelijk van de weersomstandigheden de komende week. In de laatste fase wordt het begin van de Vrachelsestraat op de nieuwe kruising aangesloten, zodat de verkeersregeling in juni in werking gesteld kan worden. Ook wordt de riolering richting de Contreie aangelegd. De tijdelijke weg wordt opgeruimd. Op die plaats wordt vervolgens een fiets- en voetpad aangelegd langs de Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan. Deze worden opengesteld zodra de verkeersregeling in gebruik is genomen. Bereikbaarheid en omleidingsroutes In fase 3 wordt het gemotoriseerd verkeer tussen Den Hout en Oosterhout omgeleid via de rotonde Weststadweg-Stelvenseweg. Landbouwverkeer mag tijdelijk gebruik maken van de Weststadweg. De buurtbus lijn 224 rijdt via de Weststadweg-Stelvenseweg en stopt in Den Hout tijdelijk alleen op de Houtse Heuvel. Om sluipverkeer te voorkomen wordt de Houtsesteeg afgesloten voor doorgaand verkeer. Ook de Vrachelsestraat tussen de Herweg en de

15 Heijligerweg wordt tijdelijk met paaltjes afgesloten voor autoverkeer. De nood- en hulpdiensten kunnen er wel langs. Fietsverkeer tussen Den Hout en Oosterhout blijft, zij het met enige hinder, mogelijk via de Vrachelsestraat. Het fietsverkeer vanuit de richting Drimmelen en Weststad wordt over het oostelijke fietspad langs de Weststadweg-Burgemeester Huijbregts- Schiedonlaan en door Vrachelen 2 geleid. Fietsers vanuit Vrachelen 2 met bestemming Den Hout of Vrachelen-Zuid moeten nog steeds oversteken bij de fietsoversteek ter hoogte van Veldeind. De Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan is in fase 3 open voor het gemotoriseerd verkeer. Het kruispunt met de Eline Verelaan kan dan ook weer gebruikt worden. t Goorke blijft nog afgesloten tot de riolerings- en asfalteringswerkzaamheden daar helemaal klaar zijn. De nieuwe kruising met de Max Havelaardreef blijft vanwege de verkeersveiligheid nog dicht tot de verkeersregeling in werking is. Alleen de doorgaande rijstrook wordt opengesteld; de opstelvakken voor afslaand verkeer zijn tijdelijk nog afgesloten. Voor de veiligheid van de weggebruikers en de wegwerkers wordt de maximumsnelheid ter plaatse van de fietsoversteek Veldeind en de kruising met de Max Havelaardreef tijdelijk beperkt tot 30 km/h. Informatie op de website Alle projectinformatie vindt u terug op de gemeentelijke website via ruimtelijke ontwikkeling > openbare ruimte > jaarprogramma openbare ruimte > projecten 2011 > Burgemeester Huijbregts- Schiedonlaan. De ontwerpen van deze reconstructie en andere projectinformatie vindt u ook op

16 DE WET WERK EN BIJSTAND IS PER 1 JANUARI 2012 VERANDERD Vanaf januari 2012 is er een aantal dingen in de Wet werk en bijstand (WWB) veranderd. Het uitgangspunt van de wijzigingen is dat een WWBuitkering het laatste vangnet is. Gezinsleden die samen in één woning wonen, moeten financieel voor elkaar gaan zorgen. Iedereen die kán werken, móet ook werken. Werk gaat immers boven een uitkering! OP ZOEK NAAR WERK Als u werkloos wordt, kan de gemeente u ondersteunen bij het vinden van een baan. Het is belangrijk dat u zich eerst als werkzoekende inschrijft bij het UWV WERKbedrijf, Claudius Prinsenlaan 14, 4811 DK Breda, telefoon (076) of wwww.werk.nl. Na deze inschrijving kan de gemeente u gaan ondersteunen met het vinden van een (betaalde) baan. Zij beschikken daarvoor over diverse mogelijkheden. Het hele gezin heeft recht op één uitkering Woont u samen met uw meerderjarig kind of (één van) uw ouders? Dan zijn er nieuwe regels. Ouders en volwassen kinderen die op één adres wonen, kunnen vanaf 1 januari 2012 samen slechts voor één WWBuitkering in aanmerking komen. Het inkomen van alle meerderjarige gezinsleden wordt meegeteld om de hoogte van de uitkering te bepalen. Samen heet dit de toets op het huishoudinkomen. In bepaalde omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden, hoeft het inkomen niet meegerekend te worden. Inkomsten die wel meegerekend worden zijn onder andere het loon van een volwassen kind dat werkt óf de AOWuitkering van een inwonende ouder. Inkomsten van volwassen kinderen die studeren of bijvoorbeeld een leerwerkbaan hebben, worden pas meegeteld vanaf ongeveer 1.000,00 per maand. Ook voor minderjarige kinderen gelden soms afwijkende regels. Daarnaast telt het vermogen van alle gezinsleden mee voor het recht op een uitkering. Voor het hele gezin geldt één vermogensgrens. Voor diegenen die nu al samenwonen met een meerderjarig kind of (één van) de ouders, gaat de wetswijziging uiterlijk in per 1 juli Zo heeft men zes maanden de tijd om zich voor te bereiden op het nieuwe gezinsinkomen.

17 Hoe hoog is de gezinsuitkering? Alle leden van het gezin kunnen samen recht hebben op slechts één gezinsuitkering. De hoogte daarvan is maximaal gelijk aan het bedrag dat twee mensen die samenwonen nu krijgen, dat is maximaal 1.269,00 (norm gezin jonger dan 65 jaar per 1 januari 2012). Het huishoudinkomen wordt van die gezinsuitkering afgetrokken. Een voorbeeld In 2012 moeten u en uw meerderjarig inwonend kind samen een bijstandsuitkering aanvragen. De bijstand voor u samen is maximaal 1.269,60. Het geld wat uw kind verdient, wordt van dit bedrag afgetrokken. Berekening bijstand: Norm uitkering 1.269,60 Inkomen kind 1.000,00 -/ Recht op uitkering 269,60 Als de ouder in deze situatie zelf gaat werken óf het kind gaat extra werken, dan kan het inkomen samen hoger worden dan de geldende uitkeringsnorm van 1.269,60 en komt men niet (meer) voor een bijstandsuitkering in aanmerking. Jonger dan 27 jaar Iemand die jonger dan 27 jaar is, ontving vóór 1 januari 2012 een inkomensvoorziening volgens de Wet investeren in jongeren (WIJ). Sinds 1 januari 2012 is deze wet opgegaan in de WWB. Diegenen die op 31 december 2011 een inkomensvoorziening WIJ ontvingen, zijn daardoor automatisch overgegaan naar een WWB-uitkering. In de WWB zijn de regels voor jongeren strenger geworden. Een jongere moet eerst vier weken zelf proberen om werk (én vanaf 1 juli 2012 een opleiding) te krijgen. Pas daarna kan de gemeente hulp bieden of eventueel een uitkeringsaanvraag innemen.

18 Naar het buitenland Per 1 januari 2012 mag men maximaal vier weken naar het buitenland. Als men 65 jaar of ouder is, dient men hierover informatie in te winnen bij de Sociale Verzekeringsbank, Rat Verleghstraat 2, 4815 NZ Breda, telefoon (076) Vragen Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neemt u dan contact op met de afdeling Informatie- en Servicecentrum van de gemeente via telefoonnummer U kunt ook persoonlijk (al dan niet op afspraak) langs komen. De openingstijden vindt u op onze website Wij wijzen u er op dat dit artikel strikt van informatieve aard is. Aan hetgeen in dit artikel staat, kunnen geen rechten worden ontleend.

19 EENMALIGE WIJZIGING INZAMELROUTES HUISVUIL IN VERBAND MET KONINGINNEDAG 2012 Buurten Inzameldag Tijdelijke inzameldag Wat ledigen we? Componistenbuurt Paterserf De Warande Maandag 30 april Zaterdag 28 april GFT-afval Glas Papier Vrachelen zuidoost Vrachelen zuidwest Markkant Kanaleneiland Maandag 30 april Zaterdag 28 april Restafval Slotjes west Slotjes midden Hoogbouw Maandag 30 april Dinsdag 1 mei Restafval in oranje vuilniszakken Hoogbouw Mandag 30 april Zaterdag 28 april Restafval en papier dat door bewoners zelf naar buiten wordt gebracht. Bedrijfscontainers met rood en blauw deksel Maandag 30 april Zaterdag 28 april Restafval en papier Het afval moet, zoals gewoonlijk, om 7.30 uur worden aangeboden. Door het aanbod aan containers kan het voorkomen dat er op een eerder tijdstip dan gebruikelijk in uw straat het afval wordt ingezameld.

Onderzoek naar voedselverspilling

Onderzoek naar voedselverspilling Onderzoek naar voedselverspilling Elke Nederlander gooit jaarlijks gemiddeld 40 kilo eetbaar voedsel weg. In heel Nederland belandt op die manier een hoeveelheid voedsel ter waarde van circa 2,5 miljard

Nadere informatie

Wijziging opvragen bouwvergunningen

Wijziging opvragen bouwvergunningen Wijziging opvragen bouwvergunningen Een deel van het gemeentelijk bouwarchief wordt op 5 maart overgebracht naar het Regionaal Archief Tilburg (RAT). Het gaat hier om de dossiers van 1947 tot en met 1990.

Nadere informatie

Voor particuliere afnemers gelden dezelfde voorwaarden als voorgaande keren:

Voor particuliere afnemers gelden dezelfde voorwaarden als voorgaande keren: COMPOST AFHAALDAGEN VOORJAAR 2012 Ook dit voorjaar vindt er een compostactie voor de inwoners van de gemeente Oosterhout plaats. Hiervoor is compostering De Hillen, Statendamweg 100, op de volgende data

Nadere informatie

24 april afscheidsreceptie wethouder Carla Bode

24 april afscheidsreceptie wethouder Carla Bode 24 april afscheidsreceptie wethouder Carla Bode Op donderdag 24 april neemt Carla Bode-Zopfi afscheid als wethouder van Oosterhout. Zij sluit daarmee een periode van twintig jaar bestuurlijke inzet af.

Nadere informatie

Tot en met 15 juli werkzaamheden gedeelte Hoofseweg

Tot en met 15 juli werkzaamheden gedeelte Hoofseweg Tot en met 15 juli werkzaamheden gedeelte Hoofseweg Sinds 25 april tot en met 15 juli 2016 vinden er werkzaamheden aan de Hoofseweg plaats tussen de aansluiting met de Sterrenlaan en de Patrijslaan/Sterkenburg.

Nadere informatie

Aangepaste planning werkzaamheden De rioolwerkzaamheden hebben vertraging opgelopen. De planning is nu als volgt:

Aangepaste planning werkzaamheden De rioolwerkzaamheden hebben vertraging opgelopen. De planning is nu als volgt: Rioolinspecties in delen van Oosterhout In de maand mei vinden in Statendam Noord, Statendam Zuid en de Donkenbuurt rioolinspecties plaats. In de Molenbuurt, de Kruidenbuurt en Vrachelen Zuid Oost worden

Nadere informatie

Buurtpreventie starten?

Buurtpreventie starten? Buurtpreventie starten? Twee buurten in Oosterheide hebben een buurtpreventieteam opgericht; de Componistenbuurt en sinds kort ook de Warande en omstreken. In beide buurten staan borden die duidelijk maken

Nadere informatie

VANAF 26 JUNI 2012 KINDEREN EEN EIGEN REISDOCUMENT

VANAF 26 JUNI 2012 KINDEREN EEN EIGEN REISDOCUMENT VANAF 26 JUNI 2012 KINDEREN EEN EIGEN REISDOCUMENT Met ingang van 26 juni 2012 is het niet meer mogelijk uw kind(eren) bij te laten schrijven in uw paspoort. Vanaf die datum heeft uw kind een eigen reisdocument

Nadere informatie

Raad besluit op 27 maart over rioolheffing bedrijven

Raad besluit op 27 maart over rioolheffing bedrijven Raad besluit op 27 maart over rioolheffing bedrijven Burgemeester en wethouders willen de hoogte van de rioolbelasting voor bedrijven in 2013 koppelen aan de hoeveelheid afvalwater die deze bedrijven in

Nadere informatie

Nieuw uitvoeringsprogramma en subsidieregeling Leefbaarheid provincie

Nieuw uitvoeringsprogramma en subsidieregeling Leefbaarheid provincie Nieuw uitvoeringsprogramma en subsidieregeling Leefbaarheid provincie Vergrijzing, ontgroening en arbeidsmigratie hebben hun invloed op de leefbaarheid in dorpen en wijken. Hoe zorgt u ervoor dat het goed

Nadere informatie

Medeling parkeervergunning bewoners vergunningengebied. De geldigheid van de parkeervergunning 2015 loopt af op 31 december aanstaande.

Medeling parkeervergunning bewoners vergunningengebied. De geldigheid van de parkeervergunning 2015 loopt af op 31 december aanstaande. Medeling parkeervergunning bewoners vergunningengebied. De geldigheid van de parkeervergunning 2015 loopt af op 31 december aanstaande. In de loop van week 47/48 krijgen bewoners van het vergunningengebied

Nadere informatie

Aanbesteding verkoop laatste bedrijfskavel Everdenberg

Aanbesteding verkoop laatste bedrijfskavel Everdenberg Aanbesteding verkoop laatste bedrijfskavel Everdenberg De gemeente Oosterhout is gestart met de aanbesteding voor de verkoop van de laatste bedrijfskavel op het bedrijventerrein Everdenberg. Deze bedrijfskavel

Nadere informatie

Tijdelijke verkeersmaatregelen en omleidingen bij Oosterhout-Zuid Tijdens de werkzaamheden worden enkele rijstroken afgezet.

Tijdelijke verkeersmaatregelen en omleidingen bij Oosterhout-Zuid Tijdens de werkzaamheden worden enkele rijstroken afgezet. Eind augustus werkzaamheden viaduct A27 Vijf Eiken Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus vinden er van ca. 7.00 uur tot ongeveer 19.00 uur werkzaamheden plaats onder het viaduct Vijf Eiken bij de afrit

Nadere informatie

Kom naar de oranje wagen die staat bij Accent Zuid aan het Paterserf op woensdag 1 en donderdag 2 december

Kom naar de oranje wagen die staat bij Accent Zuid aan het Paterserf op woensdag 1 en donderdag 2 december Warande en Paterserf Buurt van de Maand Kom naar de oranje wagen die staat bij Accent Zuid aan het Paterserf op woensdag 1 en donderdag 2 december De Warande en Paterserf zijn in december Buurt van de

Nadere informatie

Gemeente Oosterhout gaat door met starterslening

Gemeente Oosterhout gaat door met starterslening Gemeente Oosterhout gaat door met starterslening Sinds 1 oktober 2013 heeft de gemeente Oosterhout met behulp van de starterslening al 40 starters geholpen bij de aankoop van hun eerste woning. Per 1 mei

Nadere informatie

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand?

Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Wat gaat er veranderen in de Wet werk en bijstand? Per 1 januari 2012 is de Wet werk en bijstand (WWB) veranderd. Er gelden nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen

Nadere informatie

Aanvraagformulier collectieve zorgverzekering minima 2015

Aanvraagformulier collectieve zorgverzekering minima 2015 Aanvraagformulier collectieve zorgverzekering minima 2015 datum ontvangst: Clientnr: Werkprocesnr: 1. Uw gegevens ( kopie paspoort of identiteitskaart bijvoegen) Burgerservicenummer Voorletters en naam

Nadere informatie

Asfaltreparaties op 95 locaties in Oosterhout en kerkdorpen

Asfaltreparaties op 95 locaties in Oosterhout en kerkdorpen In de periode van 11 juni tot en met 19 juni. Asfaltreparaties op 95 locaties in Oosterhout en kerkdorpen Op donderdag 11 juni en vrijdag 12 juni en van maandag 15 juni tot en met vrijdag 19 juni repareert

Nadere informatie

Hoe herkent u losloopgebieden, hondenuitlaatplaatsen en gebied verboden voor honden?

Hoe herkent u losloopgebieden, hondenuitlaatplaatsen en gebied verboden voor honden? Hondenbeleid- en regels in Oosterhout Honden zijn heel belangrijk voor hun baasjes. Alleen het plezier van de een mag niet ontaarden in overlast voor de ander. Daarom heeft de gemeente regels opgesteld

Nadere informatie

Misverstand #2 over de Wmo 2015

Misverstand #2 over de Wmo 2015 Jeugd, zorg en werk Informatie over de drie transities Per 1 januari 2015 is de gemeente Oosterhout verantwoordelijk voor (bijna) alle ondersteuning op het gebied van werk en inkomen, zorg en welzijn en

Nadere informatie

Zondag 4 maart bijeenkomst Staatsbosbeheer. Werkzaamheden boswachterij Dorst

Zondag 4 maart bijeenkomst Staatsbosbeheer. Werkzaamheden boswachterij Dorst Zondag 4 maart bijeenkomst Staatsbosbeheer Werkzaamheden boswachterij Dorst De komende periode wordt op verschillende plaatsen gewerkt in boswachterij Dorst: In De Duiventoren en het gebied Seterse Bergen/Vijftigbunder.

Nadere informatie

Aanmelden uitkering voortaan digitaal

Aanmelden uitkering voortaan digitaal Aanmelden uitkering voortaan digitaal Voor het aanvragen van een bijstandsuitkering hoeft u tegenwoordig niet meer langs te komen op het stadhuis. U kunt deze ook via de website van de gemeente Oosterhout

Nadere informatie

Aanvraagformulier AZOSS 2011 overige minima

Aanvraagformulier AZOSS 2011 overige minima Reg.nr. Werkprocesnr. Ontvangstdatum Aanvraagformulier AZOSS 2011 overige minima Leest u voor u dit formulier invult eerst de toelichting. De gemeente Oss, de gemeente Maasdonk en de zorgverzekeraars CZ

Nadere informatie

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekeraar?

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekeraar? Uw zorgverzekering voor 2012 Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Bij een zorgverzekering kunt u zelf kiezen welke zorgkosten u wilt verzekeren. Deze keuze hangt af van

Nadere informatie

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee! De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn

Nadere informatie

Inloopbijeenkomst Afkoppelproject Basielhof - Lavendelhof

Inloopbijeenkomst Afkoppelproject Basielhof - Lavendelhof Inloopbijeenkomst Afkoppelproject Basielhof - Lavendelhof De gemeente Oosterhout organiseert op woensdag 22 september aanstaande een inloopbijeenkomst over het afkoppelen van het regenwater van het gemengde

Nadere informatie

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2 September 2011 Naam Adres Woonplaats Voor u ligt de tweede nieuwsbrief van Sociale Zaken van dit jaar. In elke nieuwsbrief behandelen we onderwerpen die voor u van belang kunnen zijn. Hieronder vindt u

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2

Voorwoord. Inhoudsopgave. Werk Informatie voor werkgevers 2 Mei 2014 Voorwoord In deze tweede digitale nieuwsbrief weer volop nieuws. Zo kunt u lezen over WeHelpen.nl; een nieuwe, laagdrempelige manier om hulp aan te bieden en te ontvangen. Zo kan iedereen een

Nadere informatie

Schulden en/of betalingsachterstanden van uzelf? Nee Ja vul in. Totaalbedrag schulden

Schulden en/of betalingsachterstanden van uzelf? Nee Ja vul in. Totaalbedrag schulden Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Registratienummer: (in te vullen door de ISD) Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) Op de laatste bladzijde staat algemene informatie over

Nadere informatie

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren.

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren. Weet u hoe u een bijdrage kunt krijgen voor de kosten die u maakt? Verschillende vergoedingen van de gemeente zijn mogelijk als de kosten voor u te hoog oplopen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd lastig.

Nadere informatie

VANAF 26 JUNI 2012 KINDEREN EEN EIGEN REISDOCUMENT

VANAF 26 JUNI 2012 KINDEREN EEN EIGEN REISDOCUMENT Werkzaamheden Burgemeester Materlaan bijna ten einde De afgelopen maanden is er hard doorgewerkt aan de herinrichting van de Burgemeester Materlaan. Het einde van de werkzaamheden nadert. Als de weersomstandigheden

Nadere informatie

*350* invullen iinvullen. Aanvraag Collectieve Zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea

*350* invullen iinvullen. Aanvraag Collectieve Zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea invullen iinvullen Aanvraag Collectieve Zorgverzekering Zilveren Kruis Achmea Sociale Zaken en Werkgelegenheid Uitkeringsadministratie Stadskantoor Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 www.zwolle.nl

Nadere informatie

B E R A A D S G R O E P

B E R A A D S G R O E P Deze Beraadsgroep kent 31 deelnemers. Sjaak Rijk is kwaliteitsadviseur bij Sociale Zaken Almere. Hij zal de deelnemers aan deze Beraadsgroep informeren over de wijzigingen in de Wet werk en bijstand sinds

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Tevredenheidsonderzoek. Beperkte dienstverlening tijdens feestdagen

Nieuwsbrief. Tevredenheidsonderzoek. Beperkte dienstverlening tijdens feestdagen Nieuwsbrief DECEMBER 2016 Alle medewerkers van de IASZ wensen u prettige feestdagen en een goed 2017! Wijzigingen beleid bijzondere bijstand Tevredenheidsonderzoek In dit nummer: Collectieve zorgverzekering

Nadere informatie

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Registratienummer: (in te vullen door de ISD) Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) Op de laatste bladzijde staat algemene informatie over

Nadere informatie

Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek

Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek Omgekeerd inzamelen in de gemeente Groesbeek 1 Kijk! Afval=grondstof Beste inwoners van de gemeente Groesbeek Het voornemen is om op 1 januari 2017 te starten met het omgekeerd afval inzamelen in de gemeente

Nadere informatie

De bijstandsmogelijkheden voor zelfstandig ondernemers

De bijstandsmogelijkheden voor zelfstandig ondernemers De bijstandsmogelijkheden voor zelfstandig ondernemers Bureau Zelfstandigen Posbus 63 3770 AB Barneveld Raadhuisplein 2 Barneveld (0342) 495 887 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 en 12.00

Nadere informatie

Openingstijden stadhuis en meer op Koningsdag

Openingstijden stadhuis en meer op Koningsdag Openingstijden stadhuis en meer op Koningsdag Hieronder geven wij de openingstijden aan van het stadhuis, de milieustraat, Recreatieoord De Warande, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) in Tilburg

Nadere informatie

Collectieve aanvullende verzekering (CAV), minder betalen voor meer zorgverzekering. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Collectieve aanvullende verzekering (CAV), minder betalen voor meer zorgverzekering. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Collectieve aanvullende verzekering (CAV), minder betalen voor meer zorgverzekering in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Goed verzekerd zijn is heel belangrijk Goed verzekerd zijn

Nadere informatie

Wegwijzer in de minimaregelingen

Wegwijzer in de minimaregelingen Wegwijzer in de minimaregelingen Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Uitkeringen levensonderhoud 4 2. Minimaregelingen gemeente 5 2.1. Langdurigheidstoeslag 6 2.2. Regeling Schoolgaande Kinderen (RSK) 6 2.3.

Nadere informatie

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Informatie. Bijzondere bijstand. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Informatie Gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail: info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Bijzondere bijstand Als u als gevolg van bijzondere

Nadere informatie

ieuwsbrief over uw recht op (financiële) steun in de rug Afdeling welzijn en burgers Nr. 4, december 2011

ieuwsbrief over uw recht op (financiële) steun in de rug Afdeling welzijn en burgers Nr. 4, december 2011 ieuwsbrief over uw recht op (financiële) steun in de rug Afdeling welzijn en burgers Nr. 4, december 2011 Als wethouder sociale zaken wil ik u namens de gemeente een gezond en gelukkig 2012 toewensen.

Nadere informatie

Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012

Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 Wijzigingen Wet werk en bijstand per 1 januari 2012 In 2012 verandert de Wet werk en bijstand (WWB). Er gelden dan nieuwe regels voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen én voor mensen die al een

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) ook in 2016

Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) ook in 2016 Deze nieuwsbrief bevat informatie over de Jeugdwet, de Wmo 2015 en de Participatiewet in de gemeente Dongen zoals die sinds 1 januari 2015 gelden. In deze tijd van verandering wil de gemeente Dongen inwoners,

Nadere informatie

Ook de waardebeschikkingen WOZ worden afzonderlijk verzonden.

Ook de waardebeschikkingen WOZ worden afzonderlijk verzonden. Aanslag gemeentelijke- en waterschapsbelastingen In februari 2013 wordt het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen door de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) verstuurd.

Nadere informatie

22 juni volgende fase Oostpolderweg-West

22 juni volgende fase Oostpolderweg-West 22 juni volgende fase Oostpolderweg-West Op maandag 22 juni start de volgende fase van de herinrichting van de Oostpolderweg. Dan wordt het gedeelte tussen de Statendamweg en de Trekbeemd afgesloten voor

Nadere informatie

Zieke kastanjebomen in Oosterhout. Nog meer kastanjebomen moeten worden gekapt

Zieke kastanjebomen in Oosterhout. Nog meer kastanjebomen moeten worden gekapt Zieke kastanjebomen in Oosterhout Nog meer kastanjebomen moeten worden gekapt Uit een recente inventarisatie is gebleken dat het merendeel van de kastanjebomen in Oosterhout is aangetast door de kastanjebloedingsziekte.

Nadere informatie

Programmaraad vergadert 7 februari in Oosterhout

Programmaraad vergadert 7 februari in Oosterhout Programmaraad vergadert 7 februari in Oosterhout De Programmaraad Breda en omstreken vergadert op 7 februari in Oosterhout. De Programmaraad Breda en omstreken adviseert kabelmaatschappij Ziggo, die de

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Regeling voor wanbetalers

Regeling voor wanbetalers Regeling voor wanbetalers Wat gebeurt er als u de premie voor uw zorgverzekering niet betaalt? Waarom ontvangt u deze folder? Uw zorgverzekeraar heeft u als wanbetaler aangemeld bij het College voor zorgverzekeringen

Nadere informatie

Conceptagenda raadsvergadering dinsdag 24 mei en woensdag 25 mei 2016

Conceptagenda raadsvergadering dinsdag 24 mei en woensdag 25 mei 2016 Conceptagenda raadsvergadering dinsdag 24 mei en woensdag 25 mei 2016 Aanvang: 19.30 uur Plaats: Raadzaal Agenda 24 mei 2016 DEEL A: VASTSTELLING AGENDA EN VERSLAGEN 1. BI.0160223 Definitieve raadsagenda

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Druten voor omgekeerd inzamelen?... 2 Waarom wordt

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW?

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW? De aanvullingen van de gemeente 2 U kunt rondkomen van uw AOW, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De ene maand lukt het beter dan de andere. Geld om eens iets leuks te doen, is er niet. Als uw koelkast

Nadere informatie

Regeling collectieve zorgverzekering voor minima in de gemeente Steenwijkerland 2016. Beleidsregel 1. Begripsbepalingen Beleidsregel 2.

Regeling collectieve zorgverzekering voor minima in de gemeente Steenwijkerland 2016. Beleidsregel 1. Begripsbepalingen Beleidsregel 2. Regeling collectieve zorgverzekering voor minima in de gemeente Steenwijkerland 2016. Gelet op het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Steenwijkerland van dinsdag 22 januari 2008 en de op 11 november

Nadere informatie

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering

Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Aanvraagformulier Collectieve aanvullende zorgverzekering Registratienummer: (in te vullen door de ISD) Werkprocesnummer:. (in te vullen door de ISD) Op de laatste bladzijde staat algemene informatie over

Nadere informatie

mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen

mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen > mooi meegenomen De gemeentelijke extraatjes voor mensen met een laag inkomen Inleiding De gemeente Vught doet veel voor inwoners met een laag inkomen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen geld mislopen,

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

CLIENTENRAAD SOCIALE ZEKERHEID HULST Nieuwsbrief november 2013. Beste mensen,

CLIENTENRAAD SOCIALE ZEKERHEID HULST Nieuwsbrief november 2013. Beste mensen, CLIENTENRAAD SOCIALE ZEKERHEID HULST Nieuwsbrief november 2013 Beste mensen, In de gemeente Hulst ontvangen momenteel ongeveer 300 inwoners een bijstandsuitkering. Door de slechte economische omstandigheden

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid 072011 uitgave 07-2011 Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid pagina 3 Noodzakelijke uitgaven kunnen doen en meedoen met maatschappelijke

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.1156 d.d. 17-12-2013 Onderwerp De beantwoording van schriftelijke vragen van het raadslid L. RADEMAKER (SP) inzake Uitkeringsgerechtigden moeten duidelijkheid krijgen over hoogte uitkering

Nadere informatie

Informatieblad. Ondersteuning bij een laag inkomen

Informatieblad. Ondersteuning bij een laag inkomen Informatieblad Ondersteuning bij een laag inkomen November 2016 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 3 2. Bijzondere bijstand 5 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 6 4. Collectieve verzekering ziektekosten

Nadere informatie

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012 De Wmo en de inkomensondersteuning Zorgpoort mei 2012 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit collectieve zorgverzekering minima Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geertruidenberg;

Uitvoeringsbesluit collectieve zorgverzekering minima Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geertruidenberg; CVDR Officiële uitgave van Geertruidenberg. Nr. CVDR429941_1 8 mei 2018 Uitvoeringsbesluit collectieve zorgverzekering minima 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geertruidenberg;

Nadere informatie

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? Bijzondere bijstand is een uitkering die bedoeld is om extra of hoge kosten mee te kunnen betalen. U kunt recht hebben op bijzondere

Nadere informatie

Collectieve inkoop; Groen- en terreinonderhoud. Collectieve inkoop; VGZ Collectieve zorgverzekering

Collectieve inkoop; Groen- en terreinonderhoud. Collectieve inkoop; VGZ Collectieve zorgverzekering In deze nieuwsbrief; Collectieve inkoop; - Groen-/terreinonderhoud - VGZ Werkzaamheden aan verkeerslichten Palkerplein. KVO - Veiligheidsbijeenkomst ; preventietips Uitnodiging Winterborrel ; donderdag

Nadere informatie

straks terug naar nederland?

straks terug naar nederland? straks terug naar nederland? Regel het nu! Informatie en tips voor gedetineerden in buitenlandse gevangenissen Wat doet Bureau Buitenland? Bureau Buitenland is onderdeel van Reclassering Nederland. Wij

Nadere informatie

De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 bij wonen in België en werken in Nederland

De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 bij wonen in België en werken in Nederland De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 Vanaf 1 januari 2006 is in Nederland de Zorgverzekeringswet (Zvw) in werking. Deze wet is de basis van een geheel nieuw Nederlands verzekeringstelsel voor ziektekosten.

Nadere informatie

Weener XL voor werk en inkomen

Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente s-hertogenbosch. Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We

Nadere informatie

Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)?

Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)? Veel gestelde vragen Aanbod Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)? Zorg wordt steeds duurder, daarom is het belangrijk dat u goed verzekerd bent. De overheid betaalde tot 2014

Nadere informatie

Helpt u mee om natuurbranden te voorkomen?

Helpt u mee om natuurbranden te voorkomen? Helpt u mee om natuurbranden te voorkomen? De natuur is mooi maar ook kwetsbaar. Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen loopt al snel uit de hand, want natuurbranden zijn moeilijk te bestrijden.

Nadere informatie

De bestuursrechtelijke zorgverzekeringspremie

De bestuursrechtelijke zorgverzekeringspremie De bestuursrechtelijke zorgverzekeringspremie Informatie voor werkgevers en uitkeringsinstanties De regeling in negen stappen 1 2 Een verzekerde heeft een betalingsachterstand ter hoogte van zes maandpremies

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2 Hebben uw gezinsleden geen eigen ziektekostenverzekering? 3 In welk land krijgt u medische zorg? 3 In welk land kunnen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND. Naam BSN Relatie (bijvoorbeeld vader, moeder, kind etc.)

AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND. Naam BSN Relatie (bijvoorbeeld vader, moeder, kind etc.) Datum melding: (in te vullen door gemeente) AANVRAAGFORMULIER BIJZONDERE BIJSTAND 1. Persoonsgegevens: Naam: Telefoonnummer: Burgerservicenummer: Naam partner: (indien van toepassing) Burgerservicenummer

Nadere informatie

WELKOM! WONEN IN WESTERGOUWE

WELKOM! WONEN IN WESTERGOUWE WELKOM! WONEN IN WESTERGOUWE U bent 1 van de eerste bewoners van de nieuwe wijk westergouwe. Aan u als pionier daarom een hartelijk welkom! Verschillende partijen werken aan de bouw, onderhoud en beheer

Nadere informatie

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW?

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW? De aanvullingen van de gemeente U kunt rondkomen van uw AOW, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De ene maand lukt het beter dan de andere. Geld om eens iets leuks te doen, is er niet. Als uw koelkast

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de maand december 2010 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst.

Nieuwsbrief van de maand december 2010 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst. Nieuwsbrief van de maand december 2010 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst. Geachte lezers. De Cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst probeert het minimabeleid van Hulst ten gunste van u te

Nadere informatie

Meer vóór mensen met minder

Meer vóór mensen met minder Meer vóór mensen met minder Iedereen zit wel eens krap bij kas. Maar wie al jarenlang een laag inkomen heeft, zit altijd krap. Door de steeds maar stijgende lasten, onverwachte uitgaven of bijzondere kosten

Nadere informatie

Informatie Collectieve zorgverzekering 2016

Informatie Collectieve zorgverzekering 2016 Informatie Collectieve zorgverzekering 2016 Een goede zorgverzekering is belangrijk. Voor mensen met een laag inkomen biedt Ferm Werk een collectieve zorgverzekering aan bij VGZ of Zorg en Zekerheid. U

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier VGZ Zorgverzekering en Aanvullende verzekering

Aanmeldingsformulier VGZ Zorgverzekering en Aanvullende verzekering Aanmeldingsformulier en Toelichting U heeft als verzekerde van VGZ recht op verzekerde prestaties, als u zich daadwerkelijk bij VGZ heeft aangemeld en bent ingeschreven. Eventuele gezinsleden kunnen ook

Nadere informatie

Heeft u een laag inkomen? Wegwijzer in de minimaregelingen 2012

Heeft u een laag inkomen? Wegwijzer in de minimaregelingen 2012 Heeft u een laag inkomen? Wegwijzer in de minimaregelingen 2012 Zaanstad helpt mensen met een laag inkomen Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Uitkeringen 4 2. Inkomenstoets Minimaregelingen 5 3. Langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen. Juli 2018

Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen. Juli 2018 Juli 2018 Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen Juli 2018 2 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 4 2. Bijzondere bijstand 7 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 9 4. Collectieve

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Sociale Dienst Oost Achterhoek 03-2015 Deze brochure geeft de belangrijkste informatie maar is natuurlijk niet volledig. Voor meer informatie

Nadere informatie

Nota. 1. Inleiding. Samenleving. Advies. Doorkiesnummers: Telefoon Aan Het college van burgemeester en wethouders.

Nota. 1. Inleiding. Samenleving. Advies. Doorkiesnummers: Telefoon Aan Het college van burgemeester en wethouders. Samenleving Advies Doorkiesnummers: Telefoon 0653634065 Aan Het college van burgemeester en wethouders Afschrift aan Nota Datum 11-03-2019 Ons kenmerk Onderwerp Beleidsregel AV-Delft Opsteller Ruud Diemers

Nadere informatie

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten!

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten! HONDENKAART Uitgave 2009 schone stad iedereen uitgelaten! Honden horen erbij in Den Haag! Opruimmiddelen voor hondenpoep Honden spelen al eeuwen een belangrijke rol in onze samenleving. Vooral als gezelschapsdier,

Nadere informatie

Veelgestelde vragen collectieve zorgverzekering Gemeente

Veelgestelde vragen collectieve zorgverzekering Gemeente Veelgestelde vragen collectieve zorgverzekering Gemeente Gemeente Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo Inhoud ALGEMENE VRAGEN... 3 Bij welke zorgverzekeraars kan ik een collectieve verzekering afsluiten?...

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Vertraging zoektocht opvanglocaties vanwege heroverweging COA

Vertraging zoektocht opvanglocaties vanwege heroverweging COA In september duidelijkheid over voormalig UWV-gebouw Vertraging zoektocht opvanglocaties vanwege heroverweging COA Vanwege de dalende vluchtelingeninstroom heroverweegt het COA de behoefte aan opvanglocaties

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Aanvraagformulier Bijzondere bijstand - algemeen

Aanvraagformulier Bijzondere bijstand - algemeen Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Postadres Postbus 8029, 3503 SB Utrecht Telefoon 030-286 52 11 www.utrecht.nl/sozawe Aanvraagformulier Bijzondere bijstand - algemeen Dit formulier is speciaal voor

Nadere informatie

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij!

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij! Minimaregelingen 2012 Geld(t) voor mij! Veranderingen In 2012 gelden nieuwe regels. Het gezin wordt heel belangrijk voor de bijstand én regelingen voor mensen met een laag inkomen. U vormt een gezin als

Nadere informatie

Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen

Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen Zorg, hulp en inkomensvoorzieningen (076) 525 15 15 www.zorgvoorelkaarbreda.nl Inhoud Pagina 3 Inkomensvoorzieningen BredaPas, seniorentoeslag, collectieve ziektekostenverzekering, kwijtschelding gemeentelijke

Nadere informatie

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2016

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2016 Met dit aanvraagformulier kunt u meerdere minimaregelingen tegelijk aanvragen. Als u niet vertrouwd bent met dit aanvraagformulier, neem dan gerust contact op met de afdeling Sociale Zaken. Ook de minimagids

Nadere informatie

Toekenningscriteria voor een aanvraag voor deelname aan Stichting De Vakantiebank

Toekenningscriteria voor een aanvraag voor deelname aan Stichting De Vakantiebank Toekenningscriteria voor een aanvraag voor deelname aan Stichting De Vakantiebank 1. Inleiding/Algemeen Kom ik in aanmerking voor een vakantie? Misschien heeft u net als veel andere inwoners van Nederland

Nadere informatie

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad Dit is de presentatie de wordt gehouden tijdens de informatiebijeenkomsten Veranderingen in de zorg in Almere. We hebben de informatie zorgvuldig samengesteld. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden

Nadere informatie