Evolutie van de Belgische voorraden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evolutie van de Belgische voorraden"

Transcriptie

1 Evolutie van de Belgische voorraden V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), P. Lebrun (FIWAP) Samenvatting Jaarlijks houden FIWAP, CARAH, PCA en Inagro een enquête om de evolutie van de aardappelvoorraden op te volgen tijdens het bewaarseizoen. De enquête laat toe om het percentage en volume afgezette aardappelen na te gaan voor de belangrijkste rassen. Omwille van een lager areaal in combinatie met een lagere opbrengst per ha lag de totale Belgische productie in 2012 iets lager dan het vijfjarig gemiddelde. Direct van het veld weg en na korte bewaring was de vraag naar aardappelen groot. De daarop volgende maanden verliep de afzet minder vlot. De voorraad begin april lag uiteindelijk lager dan het vijfjarig gemiddelde vooral dan bij de vrije aardappelen. Inleiding Om de evolutie van de markt op korte termijn beter te begrijpen werd voor het 16 de jaar op rij een telefonische enquête gehouden begin november 2012, begin februari en april De enquête wordt uitgevoerd door FIWAP en CARAH in Wallonië en door PCA en Inagro in Vlaanderen. Tijdens de enquête in november namen er 213 Belgische aardappeltelers deel (90 in Wallonië en 123 in Vlaanderen), hetgeen een representatief beeld geeft voor gans België. Hiermee wordt in Wallonië 16,8% van het areaal bereikt en 6,1% in Vlaanderen. De enquête tracht zo correct mogelijk het belang van de aardappelteelt per provincie te dekken, alsook het aandeel van de verschillende rassen per regio. Areaal en rassenpakket Het totale Belgische areaal is gedaald tot ruim ha (bron: Statbel en verzamelaanvraag). Dit is een daling van ongeveer 7% t.o.v Vooral het areaal Bintje is gedaald tot ruim ha (-9%). Ook vorig jaar kende het areaal Bintjes een grote daling. Die daling was het grootst voor Vlaanderen. Tot en met 2008 werden meer Bintjes geteeld in Vlaanderen dan in Wallonië. Vanaf 2009 is het zwaartepunt stilaan beginnen verschuiven, waardoor in ,6% van de Bintjes in Wallonië stonden. Het areaal van de andere rassen kent al vele jaren na elkaar een stijging, maar was in 2012 toch voor het eerst licht gedaald tot iets meer dan ha. Opnieuw was de grootste daling waar te nemen in Vlaanderen. Er blijven wel meer andere rassen staan in Vlaanderen (57%) t.o.v. Wallonië. Het areaal van de vroege rassen schommelt sterk van jaar tot jaar en daalde in 2012 ± 11%.

2 Grafiek 1 Evolutie areaal Bintje en andere bewaarrassen (industrie + versmarkt) in Vlaanderen en Wallonië (bron: Statbel en verzamelaanvraag) In de enquête neemt Bintje in Vlaanderen en Wallonië respectievelijk 46 en 60% in van het totale areaal bewaaraardappelen. In Vlaanderen blijft Fontane veruit het grootste ras na Bintje. Fontane neemt in de enquête 18% in binnen het areaal van de andere bewaarrassen. Innovator en Asterix volgen met respectievelijk 10 en 9%. Andere belangrijke rassen in Vlaanderen zijn Felsina, Markies en Challenger. Bij de chipsrassen is het nieuwe ras VR808 voor het eerst veruit de belangrijkste variëteit geworden na Lady Claire. Versmarktrassen blijven in Vlaanderen zeer beperkt. In Wallonië is het ras Innovator al vele jaren het grootste ras na Bintje met 13% in het areaal van de andere rassen. Daarna volgt Fontane (6%) dat sinds een tweetal jaar Asterix heeft voorbijgestoken. Ook Challenger (4%) blijft een aanzienlijk deel van het areaal binnen de enquête innemen. Bij de versmarktrassen worden steeds meer verschillende rassen geteeld. Bij de enquête in november 12 bleken Hansa en Nicola het grootste areaal in te nemen. Tabel 1 Aandeel van de bewaarrassen bij de bevraagde telers (in % van de totale oppervlakte volgens de enquête van november 2012) Vlaanderen Wallonië Bintje 46% 60% Andere industrierassen: 52% 35% Fontane 18% 6% Innovator 10% 13% Asterix 9% 1% Challenger 1% 4% Andere 14% 11% Versmarktrassen 2% 5% (Hansa, Nicola, Annabelle ) LCA 2013

3 Opbrengst per ha Over alle rassen heen (vroege en late) komen we op een gemiddelde opbrengst van 45,7 ton/ha. De opbrengst van de vroege rassen wordt geraamd op 41,3 ton/ha, met veel verschillen tussen de rassen en regio s. Veel hangt ook af van het rooitijdstip bij deze rassen of hun bestemming (veiling, versmarkt of industrie). Volgens de enquête haalde Bintje dit jaar slechts 45,1 ton/ha. Dit cijfer bevestigt de resultaten van de bemonsteringen tijdens het seizoen. De andere bewaarrassen kwamen uit op 49,1 ton/ha. Het planten in 2012 vond plaats in twee perioden namelijk eerste helft april en een tweede golf na half mei (na een periode van overvloedige regen). De laat geplante haalden duidelijk een heel wat lagere opbrengst (Bintje 41 ton/ha in Vlaanderen). Totale productie 2012 De productie wordt berekend aan de hand van het aardappelareaal in combinatie met de opbrengsten per hectare (zie hierboven). De totale Belgische productie consumptieaardappelen werd voor 2012 geraamd op 3,37 miljoen ton. Dit was 22% minder in vergelijking met 2011 toen we te maken hadden met een groot areaal en zeer hoge opbrengsten. We bleven in 2012 ook nipt onder het vijfjarig gemiddelde van 3,5 miljoen ton. Enerzijds was het totale Belgische areaal in 2012 gedaald en anderzijds lag vooral ook de gemiddelde opbrengst per hectare laag. De productie 2012 was daarentegen zeer vergelijkbaar met 2007 en De productie van de vroege rassen deed het met ruim een half miljoen ton even goed als de voorbije jaren. Het was vooral de productie van de Bintjes die dit jaar zo laag lag, nl. op 1,61 miljoen ton. Deze hoeveelheid was dezelfde als in Toen was het areaal Bintje hoger, maar ten gevolge van doorwas lag de opbrengst/ha nog lager. Enkel in 2003 was de productie Bintje nog minder. De productie van de andere rassen lag op 1,21 miljoen ton. Enkel in 2011 werd een hogere productie gehaald. In 2012 viel de opbrengst/ha tegen, maar het areaal lag nog steeds hoger dan 2 jaar geleden. Tabel 2 Evolutie van areaal, opbrengst/ha en totale productie consumptieaardappelen (België) België 2012 Evolutie '11 Areaal (ha) % Vroege % Bintje % Andere % Opbrengst (ton/ha) 45,7-16% 54,2 45,8 46,2 48,4 51,0 Vroege 41,3 0% 41,3 37,1 40,0 39,5 43,7 Bintje 45,1-21% 57,4 46,6 47,6 49,8 53,4 Andere 49,1-14% 56,9 49,1 47,0 51,3 51,1 Opbrengst (ton) % Vroege % Bintje % Andere % Bronnen: Stabel en v erzamelaanvraag (arealen) LCA 2013 PCA/Inagro/Fiwap/Carah (opbrengst/ha)

4 De helft van de productie bewaaraardappelen werd vrij geteeld. Deze 1,4 miljoen ton vrije aardappelen was opnieuw vergelijkbaar met 2006 (en met 2009 en 2010) en lag iets lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dit kwam door het gebrek aan overtonnen (lage opbrengst/ha). De hoeveelheid aardappelen onder contract lag dan weer iets hoger dan het gemiddelde. Door het groter aandeel andere rassen zagen we het aandeel aardappelen onder contract toenemen de voorbije jaren. Bij de Bintjes lag 45% onder contract, terwijl dit voor de andere rassen 63% was. Grafiek 2 Belgische productie bewaaraardappelen vrij versus contract Evolutie van de afzet Via extrapolatie (op basis van areaalcijfers, gemiddelde opbrengst uit de enquête, de niet gerooide oppervlakte en de percentages in voorraad) kan een schatting gemaakt worden van het verloop van de netto-voorraden (+35 mm). Afzet van oogst tot 10 november voorraad 10 november Tussen oogst en 10 november werd al 1,3 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Dit was evenveel als in 2011 toen er een nooit geziene hoge productie was. De vraag was dus zeer groot. Er werden zowel veel Bintjes als andere rassen geleverd, zowel meer contracten als meer vrij aardappelen aan hoge prijzen. Door de lagere totale productie en de vlotte afzet af land en na korte bewaring, zaten er slechts 1,22 miljoen ton Bintjes in bewaring begin november. Dit was de laagste hoeveelheid van de afgelopen 5 jaar en lag in dezelfde grootorde als De rest van de aardappelen (0,8 miljoen ton) waren andere industrierassen en tafelaardappelen. Dit was een stuk minder dan in 2011, maar wel ton meer in vergelijking met de jaren daarvoor ( 07-10). Alle rassen samen betekende dit een voorraad begin november van 2,02 miljoen ton wat lager is dan het jaar voordien of lager dan het vijfjarige gemiddelde. Ruim de helft hiervan ligt in Vlaanderen (51%).

5 Van die totale voorraad begin november lag iets meer dan de helft nog vrij. Dit betekent dat er ruim ton minder vrije aardappelen in bewaring lagen t.o.v. de voorbije 5 jaar. Bij de hoeveelheid contracten zagen we dezelfde tendens als bij de andere rassen : heel wat minder contracten nog in voorraad. Namelijk slechts evenveel als het gemiddelde van 2007 tot 2011 en heel wat minder dan vorig seizoen. Uitgedrukt in procenten bedroeg de voorraad (alle rassen) op10 november 12 72% van de totale initiële productie. Dit is lager dan de voorbije jaren (79% in 2011, 5-jarig gemiddelde is 80%). Grafiek 3 Afgeleverde hoeveelheid vóór 10 november (links) voorraad 10 november (rechts) Afzet tussen november, december en januari voorraad 1 februari Tussen 10 november en 1 februari werd ton aardappelen afgeleverd. Dit was evenveel als het gemiddelde van de voorbije 5 jaar maar heel wat minder dan in 2010 en Ten opzichte van de voorbije 5 jaar werden tijdens nov-dec-jan duidelijk meer andere rassen afgezet ( ton), maar wel minder Bintjes ( ton). Ten opzichte van de voorbije jaren werden er in die drie maanden een gemiddelde hoeveelheid vrije aardappelen afgeleverd. De totale Belgische voorraad werd begin februari geschat op 1,26 miljoen ton aardappelen. Dit betekende dat minder dan de helft (45%) van de totale productie bewaaraardappelen in 2012 nog in stock lag. Deze voorraad lag ruim lager dan het gemiddelde van de voorbije 5 jaar en was tevens de laagste van de afgelopen jaren. Deze lage voorraad was het gevolg van de lage productie 2012 en de grote hoeveelheid geleverde aardappelen van het veld weg en na korte bewaring. Ruim ton van de voorraad (=65%) waren Bintjes. Dit was heel wat minder dan de afgelopen vijf jaar en was volledig toe te schrijven aan de kleine voorraad vrije Bintjes. Ook de voorraad andere rassen lag onder het vijfjarig gemiddelde, waarvan slechts 1/3 nog vrij. Sedert 2006 is er een stijging van de hoeveelheid gecontracteerde aardappelen, maar dit was in 2012 teruggevallen tot het 5-jarig gemiddelde en ton minder dan de voorbije 2 jaar. Bij de vrije aardappelen was het verschil veel groter: ton minder dan het 5-jarig gemiddelde en ton minder dan in Iets meer dan de helft van de voorraad lag begin februari nog vrij (normaal ± 60%).

6 Grafiek 4 Afgeleverde hoeveelheid nov-dec-jan (links) voorraad 1 februari (rechts) Afzet februari en maart voorraad 1 april Tijdens de maanden februari en maart 2013 werden duidelijk minder aardappelen afgeleverd. Redenen waren onder andere: de dalende marktprijs, koude temperaturen waardoor men de loods liever zo veel mogelijk dicht hield en de zeer beperkte vraag vanuit de Belgische industrie. Er werd slechts ton aardappelen afgezet, wat bijna ton minder was dan het gemiddelde van de voorbije 5 jaar in dezelfde periode. Vooral het aandeel afgeleverde Bintjes lag zeer laag en opnieuw meer specifiek de vrije Bintjes. De totale Belgische voorraad werd begin april geraamd op ton. Dit betekende dat er ton minder in voorraad lag dan de voorbije 5 jaar op dat zelfde moment; zelfs met de beperkte afzet in februari en maart. Het vijfjarig gemiddelde werd wel in belangrijke mate omhoog getrokken door De voorraad begin april lag net iets lager dan in 2010 en Bijna ton van de voorraad (=64%) bestond uit Bintje. Dit was bijna ton minder dan het vijfjarig gemiddelde, wat bijna volledig toe te schrijven was aan de lagere hoeveelheid vrije Bintjes. Ook van de andere rassen is de voorraad iets lager ( ton) met name ook hier weer de vrije aardappelen. Vooral de hoeveelheid vrije aardappelen in stock was lager. Net als in februari lag de helft van de huidige voorraad nog vrij (naar schatting ton). Dit was bijna ton minder dan de voorbije jaren. De hoeveelheid contractaardappelen op 1 april was vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde. Grafiek 5 Afgeleverde hoeveelheid februari en maart (links) voorraad 1 april (rechts)

7 Besluit Oogst 2012 zorgde voor een totale productie van 3,4 miljoen ton wat nipt onder het vijfjarig gemiddelde lag. De helft van de productie bewaaraardappelen werd vrij geteeld. De vraag naar aardappelen van het veld weg en na korte bewaring was meteen groot. Er werden meer Bintjes en meer andere rassen geleverd, maar ook meer contracten én meer vrije aardappelen. Door de iets lagere totale productie en de vlotte afzet kort na oogst, lag de voorraad in november op het laagste peil van de afgelopen 5 jaar (vooral Bintje). Tijdens november, december en januari werden evenveel aardappelen afgeleverd als er gemiddeld in die periode werden afgeleverd de voorbije 5 jaar. Er werden wel duidelijk meer andere rassen afgezet en minder Bintje. De voorraad begin februari bleef hiermee ruim onder het vijfjarig gemiddelde. De afzet tijdens februari en maart verliep heel wat minder vlot door onder andere de lage vrije marktprijs, de koude en beperkte vraag. Toch bleef de voorraad vrije aardappelen begin april lager dan het vijfjarig gemiddelde. Grafiek 6 Verloop afzet van consumptieaardappelen oogst 2012 in België

Evolutie van de Belgische voorraden

Evolutie van de Belgische voorraden Evolutie van de Belgische voorraden 2015-2016 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), P. Lebrun (FIWAP) Samenvatting Jaarlijks houden FIWAP, CARAH, PCA en Inagro een enquête om de evolutie van de aardappelvoorraden

Nadere informatie

Belgisch areaal aardappelen 2015

Belgisch areaal aardappelen 2015 02.4 Belgisch areaal aardappelen 2015 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP) Samenvatting In 2015 werden iets minder aardappelen uitgeplant. De daling was echter beperkt en het totale areaal blijft

Nadere informatie

Rassenevolutie Vlaanderen

Rassenevolutie Vlaanderen Rassenevolutie Vlaanderen 15 jaar praktijkopvolging V. De Blauwer (PCA/Inagro), Oudenaarde 26 januari 16 Overzicht Statbel en verzamelaanvraag Jaarlijkse peiling PCA/Inagro Eigen onderzoek Overzicht Statbel

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2014

Groeicurve Bintje en Fontane 2014 Groeicurve en 2014 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2014 de groei van opgevolgd op 29 praktijkpercelen.

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2016

Groeicurve Bintje en Fontane 2016 Groeicurve Bintje en Fontane 2016 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2016 de groei van Bintje opgevolgd

Nadere informatie

Groeicurve Amora en Anosta (2015)

Groeicurve Amora en Anosta (2015) 4.1 Groeicurve en (2015) V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Al verschillende jaren op rij volgen PCA en Inagro de groei op van meerdere (half)vroege rassen op praktijkpercelen. Tijdens 2015 werden 9 velden

Nadere informatie

Groeicurve Première en Sinora (2016)

Groeicurve Première en Sinora (2016) Groeicurve en (2016) V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Al verschillende jaren op rij volgen PCA en Inagro de groei op van meerdere (half)vroege rassen op praktijkpercelen. Tijdens 2016 werden 8 velden

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2015

Groeicurve Bintje en Fontane 2015 Groeicurve en 2015 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2015 de groei van opgevolgd op 26 praktijkpercelen.

Nadere informatie

Groeicurve Première en Anosta

Groeicurve Première en Anosta 4.1 Groeicurve Première en Anosta V. De Blauwer (PCA) Samenvatting In navolging van vorig jaar volgde het PCA de groei op van Première en Anosta op telkens acht praktijkpercelen. De gemiddelde opbrengst

Nadere informatie

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven V. De Blauwer (Inagro), W. Odeurs (BDB), M. Goeminne (PCA) Samenvatting Het is moeilijk voor een teler om het nitraatresidu na de teelt

Nadere informatie

STUDIEAVOND AARDAPPELEN Land- en tuinbouw Poperinge

STUDIEAVOND AARDAPPELEN Land- en tuinbouw Poperinge STUDIEAVOND AARDAPPELEN 2018 Land- en tuinbouw Poperinge Neerslaggegevens Poperinge 2018 140 120 100 Totaal gemiddeld per jaar : 797 l/m² Totaal Poperinge in 2018 : 728 l/m² 80 60 40 20 0 Sept '17 Okt

Nadere informatie

Jolien Bode, Technisch onderzoeksmedewerker

Jolien Bode, Technisch onderzoeksmedewerker Jolien Bode, Technisch onderzoeksmedewerker Areaal aardappelen 2017 Proeven aangelegd in 2017 Rassenproef frietaardappelen 10 rassen in proef Variabel poten SMART Crops Groeicurve Fontane Bintje Bladmeststoffen

Nadere informatie

Aardappelpraatje door Guy Depraetere

Aardappelpraatje door Guy Depraetere Aardappelpraatje door Guy Depraetere Aardappelmarkttoestand op dinsdag 17 september 2019 (week 38) Nu weten we waar we staan! Verhoopte regen is niet gekomen! Het is de derde week van september en het

Nadere informatie

DASHBOARD Aardappelen

DASHBOARD Aardappelen Ton Ton Ha Ton DASHBOARD Aardappelen PRIJSINFORMATIE Prijs ( /t) i Evolutie sinds vorige maand Evolutie zelfde maand vorig jaar Belgapom* 4, / -75% Belgapom: Belgische vrijemarktprijs bintje en vroege

Nadere informatie

Aardappelpraatje door Guy Depraetere

Aardappelpraatje door Guy Depraetere Aardappelpraatje door Guy Depraetere Aardappelmarkttoestand op dinsdag 15 januari 2019 (week 2) Het nieuwe jaar start onrustig! Goede Bintjes Het feit dat er maar zo weinig vrije aardappelen in stock zijn

Nadere informatie

pca Bewaarproblemen oogst 2014

pca Bewaarproblemen oogst 2014 pca Bewaarproblemen oogst 2014 Seizoen 2014 Prachtig voorjaar Zomer: groeizaam weer (plaag ) Natte augustus Hoge temperaturen bij oogst Hoge temperaturen eerste weken bewaring Grote productie Grove knollen,

Nadere informatie

Opbrengst en kwaliteit van halfvroege en late aardappelrassen

Opbrengst en kwaliteit van halfvroege en late aardappelrassen Foto: Patrick Dieleman Opbrengst en kwaliteit van halfvroege en late aardappelrassen akkerbouw aardappelen In het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen werden vorig jaar op 8 locaties in

Nadere informatie

Aardappelpraatje door Guy Depraetere

Aardappelpraatje door Guy Depraetere Aardappelpraatje door Guy Depraetere Aardappelmarkttoestand op dinsdag 12 februari 2019 (week 7) Het nieuwe seizoen nadert Tot einde februari geen echte winter De winter lijkt bijna voorbij. Misschien

Nadere informatie

DASHBOARD Aardappelen

DASHBOARD Aardappelen Ha DASHBOARD Aardappelen PRIJSINFORMATIE Prijs ( /t) Evolutie sinds vorige maand Evolutie zelfde maand vorig jaar Belgapom* 2, % -92% Belgapom: Belgische vrijemarktprijs bintje en vroege aardappelen (i

Nadere informatie

Aardappelpraatje door Guy Depraetere

Aardappelpraatje door Guy Depraetere Aardappelpraatje door Guy Depraetere Aardappelmarkttoestand op dinsdag 29 januari 2019 (week 5) Een nieuw jaar met veel veranderingen! Hoge marktprijzen, hoelang nog? We starten het jaar met torenhoge

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

8.1 Stikstofbemesting en gebruik chlorofylmeter in aardappelen in Wallonië (2011)

8.1 Stikstofbemesting en gebruik chlorofylmeter in aardappelen in Wallonië (2011) 8.1 Stikstofbemesting en gebruik chlorofylmeter in aardappelen in Wallonië (2011) J.P. Goffart (CRA-W), Pierre Vereecke (FIWAP), Karel Vandemeulebroecke (CARAH), Mostafa Khalidi (Nitrawal) Samenvatting

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE IN

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE IN NOTARISBAROMETER LANDBOUWGRONDEN WWW.NOTARIS.BE S1 2018 Deze Notarisbarometer zoomt in op de gemiddelde prijzen van landbouwgronden in België. Onder landbouwgronden worden de gronden beschouwd waarop gewassen

Nadere informatie

GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018

GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018 NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST WWW.NOTARIS.BE S1 2018 OVERZICHT ACTIVITEIT EVOLUTIE S1 2017 S1 2018 GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018 VASTGOEDACTIVITEIT AAN DE KUST De index voor de vastgoedactiviteit

Nadere informatie

DASHBOARD AARDAPPELEN

DASHBOARD AARDAPPELEN Ton Ton Ton Ha /ton /ton DASHBOARD AARDAPPELEN PRIJSINFORMATIE Prijs ( /t) dec Evolutie sinds vorige maand Evolutie zelfde maand vorig jaar Belgapom* 25 12,4% 168,8% PCA/FIWAP** 25 16,3% 152,1% *prijs

Nadere informatie

Rasresistentie tegen Phytophthora infestans in het loof

Rasresistentie tegen Phytophthora infestans in het loof Rasresistentie tegen Phytophthora infestans in het loof - 2013 V. César (CRA-W) Samenvatting Om de aardappelziekte onder controle te houden zijn heel wat fungicidebehandelingen nodig. Het gebruik van rassen

Nadere informatie

DASHBOARD AARDAPPELEN

DASHBOARD AARDAPPELEN Ton Ton Ton Ha /ton /ton DASHBOARD AARDAPPELEN PRIJSINFORMATIE Prijs ( /t) dec Evolutie sinds vorige maand Evolutie zelfde maand vorig jaar Belgapom* 25 12,4% 168,8% PCA/FIWAP** 25 16,3% 152,1% *prijs

Nadere informatie

Aardappelpraatje door Guy Depraetere

Aardappelpraatje door Guy Depraetere Aardappelpraatje door Guy Depraetere Aardappelmarkttoestand op dinsdag 10 juli 2018 (week 28) Droogtegevolgen erger dan vorig jaar! Tropisch warm weer met mistralwinden drogen onze aardappelvelden verder

Nadere informatie

DASHBOARD AARDAPPELEN

DASHBOARD AARDAPPELEN Ton Ton Ton Ha /ton /ton DASHBOARD AARDAPPELEN PRIJSINFORMATIE Belgapom: Belgische vrijemarktprijs bintje en vroege aardappelen (juli en aug) Prijs aardappel bintje PCA/FIWAP 4 Prijs ( /t) april Evolutie

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE N 2

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE N 2 NOTARISBAROMETER LANDBOUWGRONDEN WWW.NOTARIS.BE S1 2019 N 2 Deze notarisbarometer zoomt in op de gemiddelde prijzen van landbouwgronden in België. Onder landbouwgronden worden de gronden beschouwd waarop

Nadere informatie

9.5 Drempels tussen de aardappelruggen

9.5 Drempels tussen de aardappelruggen 9.5 Drempels tussen de aardappelruggen C. Olivier (CRA-W), J-P. Goffart (CRA-W), D. Baets (Bayer CropScience), N. Fonder (Epuvaleau), J-P. Barthélemy (ULg-Gembloux Agro-Bio Tech), G. Lognay (ULg-Gembloux

Nadere informatie

DASHBOARD Aardappelen

DASHBOARD Aardappelen Ton Ton Ha Ton /ton /ton DASHBOARD Aardappelen PRIJSINFORMATIE Prijs ( /t) juli Belgapom* 158, Evolutie sinds vorige maand Evolutie zelfde maand vorig jaar Belgapom: Belgische vrijemarktprijs bintje en

Nadere informatie

DASHBOARD Aardappelen

DASHBOARD Aardappelen Ton Ton Ha Ton /ton /ton DASHBOARD Aardappelen PRIJSINFORMATIE Prijs ( /t) juni Evolutie sinds vorige maand Evolutie zelfde maand vorig jaar Belgapom* 25, % 54% PCA/FIWAP* 25, % 59% *prijs in euro per

Nadere informatie

DASHBOARD Aardappelen

DASHBOARD Aardappelen Ton Ton Ha Ton /ton /ton DASHBOARD Aardappelen PRIJSINFORMATIE Prijs ( /t) november Evolutie sinds vorige maand Evolutie zelfde maand vorig jaar Belgapom* geen notering / / Belgapom: Belgische vrijemarktprijs

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST OVERZICHT

NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST OVERZICHT NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST WWW.NOTARIS.BE 2018 Deze kustbarometer geeft een inzicht in de evolutie van de vastgoedactiviteit en de prijzen voor appartementen aan de kust. In deze barometer bekijken

Nadere informatie

9.1 Kiemremming van in het veld

9.1 Kiemremming van in het veld 9.1 Kiemremming van in het veld V. De Blauwer (PCA), Annie Demeyere (ADLO), P. Vermeulen (VTI), J. Fagard (PIBO), R. Van Avermaet (LTCW) Samenvatting Voor het vierde jaar op rij werden het voorbije groeiseizoen

Nadere informatie

Copyright Boerenbond. Aardappelrassen vergeleken

Copyright Boerenbond. Aardappelrassen vergeleken Kenmerkend voor 2010 waren het koude voorjaar en de droge en warme maand juli. Sommige rassen hadden dan ook te maken met doorwas. Vanaf de tweede helft van augustus begon het te regenen. Het bleef nat

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015

PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015 PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015 Positieve arbeidsmarktevoluties in het derde kwartaal van 2015 De werkgelegenheidsgraad bij de 20- tot 64-jarigen bedroeg in het derde kwartaal van 2015 67,4% en steeg

Nadere informatie

Marktsituatie: woensdag 28 november 2012

Marktsituatie: woensdag 28 november 2012 Fiwap 121128 p1/5 Marktsituatie: woensdag 28 november 12 Actueel : Dank aan allen die ons hebben bezocht op Interpom! Er waren zinvolle uitwisselingen en erg interessante gesprekken in een gezellige sfeer.

Nadere informatie

Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012

Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 DOSSIER Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 13 Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 Verzekeringsmakelaar blijft stand houden Onlangs verscheen het jaarlijkse rapport van

Nadere informatie

Marktbeeld appels en peren

Marktbeeld appels en peren Afzet appels en peren door Russische boycot in de verdrukking Productie De appelproductie in de EU bedroeg in 215 ruim 12 miljard kilo. Dit was de op één na grootste EUoogst ooit. Bijna een derde van de

Nadere informatie

8.3 Doorwas in aardappelen voorkomen? Proefervaringen in 2010 A. Demeyere (ADLO), D. Cauffman (PIBO), V. De Blauwer (PCA), E.

8.3 Doorwas in aardappelen voorkomen? Proefervaringen in 2010 A. Demeyere (ADLO), D. Cauffman (PIBO), V. De Blauwer (PCA), E. 8.3 Doorwas in aardappelen voorkomen? Proefervaringen in 2010 A. Demeyere (ADLO), D. Cauffman (PIBO), V. De Blauwer (PCA), E. Hofmans (ADLO) Samenvatting Doorwas is een gevolg van hoge temperaturen in

Nadere informatie

DASHBOARD AARDAPPELEN

DASHBOARD AARDAPPELEN Ha DASHBOARD AARDAPPELEN PRIJSINFORMATIE Belgapom: Belgische vrijemarktprijs bintje en vroege aardappelen (juli en aug) Prijs aardappel bintje PCA/FIWAP Prijs ( /t) maart Evolutie sinds vorige maand Evolutie

Nadere informatie

DASHBOARD AARDAPPELEN

DASHBOARD AARDAPPELEN Ha DASHBOARD AARDAPPELEN PRIJSINFORMATIE Belgapom: Belgische vrijemarktprijs bintje en vroege aardappelen (juli en aug) Prijs aardappel bintje PCA/FIWAP Prijs ( /t) feb Evolutie sinds vorige maand Evolutie

Nadere informatie

Hoofdstuk Opbrengst en kwaliteit van halfvroege en late rassen

Hoofdstuk Opbrengst en kwaliteit van halfvroege en late rassen Hoofdstuk Opbrengst en kwaliteit van halfvroege en late rassen I. Eeckhout (PCA), A. Demeyere (VO-ADLO) Samenvatting Ondanks een iets latere plantdatum verliep de groei en ontwikkeling van de rassen in

Nadere informatie

Marktsituatie : dinsdag 17 maart 2015

Marktsituatie : dinsdag 17 maart 2015 Indice Brunissement (IB) fiwap - p1/5 Marktsituatie : dinsdag 17 maart 15 Actueel: Kwaliteit opslag begin maart (bron : Fiwap/Carah/PCA/Inagro): Bruinig frituur Bintje : opgelet! 17 referentiehangars toonden

Nadere informatie

Termijnmarkt ook voor Vlaamse teler? Guy Depraetere Algemeen secretaris ABS

Termijnmarkt ook voor Vlaamse teler? Guy Depraetere Algemeen secretaris ABS Termijnmarkt ook voor Vlaamse teler? Guy Depraetere Algemeen secretaris ABS Telen = één, verkopen = twee Contracten Vrije markt Marktkennis: POMMAK, studieclub, aardappelpraatje, Termijnmarkt Vrije markt

Nadere informatie

Alternatieve kiemremmers CIPC. Kürt Demeulemeester Melle, 6 februari 2019

Alternatieve kiemremmers CIPC. Kürt Demeulemeester Melle, 6 februari 2019 Alternatieve kiemremmers CIPC Kürt Demeulemeester Melle, 6 februari 2019 Kiemremming in de aardappelteelt TIJDENS DE TEELT IN DE BEWARING 1 ACTIEVE STOF: MALEÏNE HYDRAZIDE 7 HANDELSPRODUCTEN 1) CROWN SL

Nadere informatie

DOORWAS EEN PROBLEEM IN 2015?

DOORWAS EEN PROBLEEM IN 2015? DOORWAS EEN PROBLEEM IN 2015? Hoe voorkom ik doorwas? Ilse Eeckhout, PCA Seizoen 2015 - droog 01/06/2015 03/06/2015 05/06/2015 07/06/2015 09/06/2015 11/06/2015 13/06/2015 15/06/2015 17/06/2015 19/06/2015

Nadere informatie

Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen

Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen 8.4 Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen A. Elsen en J. Bries (BDB) Samenvatting In 2010 werden door de Bodemkundige Dienst van België 2 proefvelden aangelegd om het gebruik van

Nadere informatie

Aanaarden in één of twee werkgangen

Aanaarden in één of twee werkgangen 9.1 Aanaarden in één of twee werkgangen V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Bij een definitieve rugopbouw direct na het planten wordt de opkomst vertraagd. Dit vergroot de kans op aantasting van de kiemen

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale Economie

Nadere informatie

Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2012)

Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2012) Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2012) V. César (CRA-W) Samenvatting Sinds 1999 onderzoekt het CRA in Libramont de kenmerken van de verschillende stammen van de aardappelziekte

Nadere informatie

DASHBOARD Aardappelen

DASHBOARD Aardappelen Ha DASHBOARD Aardappelen PRIJSINFORMATIE Prijs ( /t) maart Evolutie sinds vorige maand Evolutie zelfde maand vorig jaar Belgapom* 2, % -9% Belgapom: Belgische vrijemarktprijs bintje en vroege aardappelen

Nadere informatie

DASHBOARD Aardappelen

DASHBOARD Aardappelen Ha DASHBOARD Aardappelen PRIJSINFORMATIE Prijs ( /t) februari Evolutie sinds vorige maand Evolutie zelfde maand vorig jaar Belgapom* 2, % -92% Belgapom: Belgische vrijemarktprijs bintje en vroege aardappelen

Nadere informatie

9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro)

9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro) 9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro) Samenvatting Pootgoed wordt bewaard bij lage temperatuur. Dit heeft o.a. voordeel naar een maximale kiemrust, tragere fysiologische

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013 Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013 n 19 T/4 www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 87,7 101,6 100 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 99,2 99,2 102,8

Nadere informatie

Hoog aantal vastgoedtransacties in het afgelopen trimester. De vastgoedmarkt herpakt zich na een relatief rustige maand maart

Hoog aantal vastgoedtransacties in het afgelopen trimester. De vastgoedmarkt herpakt zich na een relatief rustige maand maart I. Vastgoedactiviteit in België Hoog aantal vastgoedtransacties in het afgelopen trimester De vastgoedmarkt herpakt zich na een relatief rustige maand maart In het 2de trimester van 2013 waren er in ons

Nadere informatie

Aardappelen voor thuisverkoop. Kurt Cornelissen Kieldrecht, 14 februari 2018

Aardappelen voor thuisverkoop. Kurt Cornelissen Kieldrecht, 14 februari 2018 Aardappelen voor thuisverkoop Kurt Cornelissen Kieldrecht, 14 februari 2018 BINTJE Gekend bij telers en consumenten Dubbel doel Bestemming thuisverkoop en verwerking BINTJE MAAR OOK : Teruglopende opbrengsten

Nadere informatie

Persbericht Preventie en Interim

Persbericht Preventie en Interim Preventie en Interim (PI) is de Centrale Preventiedienst voor de Sector van de Uitzendarbeid en heeft als opdracht het verlagen van arbeidsongevallen van uitzendkrachten via sensibilisatie en bewustmaking

Nadere informatie

Waarschuwingsdienst aardappelziekte PCA

Waarschuwingsdienst aardappelziekte PCA Waarschuwingsdienst aardappelziekte PCA P. Vanhaverbeke (PCA) Samenvatting Vroege aantastingen van de aardappelziekte mochten ons eigenlijk niet verbazen in 2014: de winter was recordzacht, van echte vrieskou

Nadere informatie

Resultaten van de najaarsenquête 2017 naar de investeringen in de verwerkende nijverheid

Resultaten van de najaarsenquête 2017 naar de investeringen in de verwerkende nijverheid 18-1-17 Resultaten van de najaarsenquête 17 naar de investeringen in de verwerkende nijverheid De investeringen in vaste activa zouden gestegen zijn met 8,5 % in 17 in vergelijking met 16. De ondernemers

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 13 december 2017

PERSBERICHT Brussel, 13 december 2017 PERSBERICHT Brussel, 13 december 2017 Inhaalbeweging voor de landbouwers in 2017 De heeft samen met de gewestelijke overheden en deskundigen de voorlopige schattingen van de Belgische landbouweconomische

Nadere informatie

Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman

Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman Inleiding In opdracht van VBU (Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal) werd in

Nadere informatie

1 Rassenproeven aardappelen Rassenproef te Tongeren Proefveldgegevens Opbrengst en sortering LCA rassenproef 9

1 Rassenproeven aardappelen Rassenproef te Tongeren Proefveldgegevens Opbrengst en sortering LCA rassenproef 9 Inhoudsopgave 1 Rassenproeven aardappelen 5 1.1 Rassenproef te Tongeren 5 1.1.1 Proefveldgegevens 6 1.1.2 Opbrengst en sortering 8 1.2 LCA rassenproef 9 1.2.1 Algemeen 9 1.2.2 Opbrengsten en sortering

Nadere informatie

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken.

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken. NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T1 2017 Barometer 32 VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË De index van de vastgoedactiviteit klimt in het 1 ste trimester van 2017 naar een nieuw record: 128,36 punten.

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 14 december 2016

PERSBERICHT Brussel, 14 december 2016 PERSBERICHT Brussel, 14 december 2016 Een al bij al zeer moeilijk jaar voor landbouwers De heeft samen met de gewestelijke overheden en deskundigen ter zake de voorlopige schattingen van de Belgische landbouweconomische

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering Evolutie van de schadefrequentie 2005-2014 in de BA motorrijtuigen verzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van

Nadere informatie

Is spuiwater een volwaardig alternatief voor minerale meststoffen in de aardappelteelt?

Is spuiwater een volwaardig alternatief voor minerale meststoffen in de aardappelteelt? Is spuiwater een volwaardig alternatief voor minerale meststoffen in de aardappelteelt? J. Bonnast (BDB), W. Odeurs (BDB) Samenvatting Het optimaliseren van de teelttechniek is een uitdaging voor iedere

Nadere informatie

De positie van de Vlaamse kust op de Belgische reismarkt

De positie van de Vlaamse kust op de Belgische reismarkt Kusttoerisme West-Vlaanderen Werkt 3, 28 De positie van de Vlaamse kust op de Belgische reismarkt Foto: Evelien Christiaens Rik De Keyser bestuurder-directeur en hoofd afdeling toerisme, WES Evelien Christiaens

Nadere informatie

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012)

Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012) Overzicht van de waarschuwingsdienst van Carah (2012) V. Damanet (CARAH) Samenvatting Groeiseizoen 2012 begon met een zeer vochtige en nogal koude lente. Het planten vond plaats in twee duidelijk afgescheiden

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering Evolutie van de schadefrequentie 2006-2015 in de BA motorrijtuigen verzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van

Nadere informatie

Resultaten praktijkproeven AARDAPPELEN 2018

Resultaten praktijkproeven AARDAPPELEN 2018 Resultaten praktijkproeven AARDAPPELEN 2018 VRIJ TECHNISCH INSTITUUT Land- en Tuinbouw Proefbedrijf Schipvaarthoeve Boeschepestraat 44 Schipvaartweg 8 8970 Poperinge 8970 Poperinge Tel. 057/ 34 65 55 Patrick.vermeulen@vsop.be

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE MARKT

EVOLUTIE VAN DE MARKT Notarisbarometer VASTGOED www.notaris.be 2016 Barometer 31 VASTGOEDACTIVITEIT IN 106,4 106,8 101,7 103,4 105,9 102,8 98,9 101,4 99,2 105,0 105,3 104,7 115,4 112,1 111,8 118,0 116,1 127,0 124,7 127,9 115,8

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 Jeugdwerkloosheid gedaald in het eerste kwartaal van 2015 Arbeidsmarktcijfers eerste kwartaal 2015 In het eerste kwartaal van 2015 was 67,4% van de 20- tot 64-jarigen

Nadere informatie

Kiemremming. alternatieven voor CIPC. Kürt Demeulemeester

Kiemremming. alternatieven voor CIPC. Kürt Demeulemeester Kiemremming alternatieven voor CIPC Kürt Demeulemeester Kiemremming in de aardappelteelt Tijdens de teelt 1 actieve stof: maleïne hydrazide 6 handelsproducten 1) CROWN (10373P/B) 2) FAZOR 60 SG (9193P/B)

Nadere informatie

Aanaarden in één of twee werkgangen

Aanaarden in één of twee werkgangen 9.1 Aanaarden in één of twee werkgangen V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Bij een definitieve rugopbouw direct na het planten wordt de opkomst vertraagd. Dit vergroot de kans op aantasting van de kiemen

Nadere informatie

notarisbarometer 2012 : meer vastgoedtransacties in België Vastgoedactiviteit in België www.notaris.be 106,4 106,8 101,6 99,2 100 99,2 99,8

notarisbarometer 2012 : meer vastgoedtransacties in België Vastgoedactiviteit in België www.notaris.be 106,4 106,8 101,6 99,2 100 99,2 99,8 notarisbarometer Vastgoed, vennootschappen, familie www.notaris.be A B C D E n 15 Oktober - december Trimester 4 - Vastgoedactiviteit in België Prijsevolutie Registratierechten Vennootschappen De familie

Nadere informatie

VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA)

VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA) VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA) VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! Assuralia publiceerde onlangs haar jaarlijkse enquête over de marktaandelen

Nadere informatie

WRATZIEKTE & FYTOPLASMEN. Kürt Demeulemeester

WRATZIEKTE & FYTOPLASMEN. Kürt Demeulemeester WRATZIEKTE & FYTOPLASMEN Kürt Demeulemeester WRATZIEKTE FOD project POWADIS (RT-13/06) Symptomen 3 4 Wat is wratziekte? Schimmel Synchitrium endobioticum Quarantaine-organisme (A2-lijst EPPO) Overleven

Nadere informatie

De jonge uitkeringstrekkers ten laste van de RVA

De jonge uitkeringstrekkers ten laste van de RVA De jonge uitkeringstrekkers ten laste van de RVA Vooraf Door de aanbevelingen van de Europese Unie is de aandacht momenteel vooral gericht op de werkgelegenheidsgraad van de oudere uitkeringstrekkers.

Nadere informatie

voetafdrukrekeningen, herbe rekend

voetafdrukrekeningen, herbe rekend De Belgische voetafdrukrekeningen, herbe rekend 2 april 2009 Lies Janssen Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie De ecologische voetafdruk van België + Luxemburg Tot 2007 publiceerde Global

Nadere informatie

Orderboekje historisch gezien op vrij hoog niveau

Orderboekje historisch gezien op vrij hoog niveau jun-11 sep-11 dec-11 mrt-12 jun-12 sep-12 dec-12 mrt-13 jun-13 sep-13 dec-13 mrt-14 jun-14 sep-14 dec-14 mrt-15 jun-15 sep-15 dec-15 mrt-16 jun-16 sep-16 dec-16 mrt-17 jun-17 Perscontact Frederik Bronckaerts

Nadere informatie

Sierteeltbestedingen leven opnieuw op

Sierteeltbestedingen leven opnieuw op Sierteeltbestedingen leven opnieuw op Het aantal aankopen van bloemen en planten steeg vorig jaar waardoor de totale sierteeltbestedingen voor het eerst sinds 2012 opnieuw groeiden. Het aantal kopers blijft

Nadere informatie

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010 FORUM Maart Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt 9-8e monitor: effecten van de economische crisis In steeg de totale werkloosheid in Nederland met % naar 26 duizend personen. Het werkloosheidspercentage

Nadere informatie

Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2014)

Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2014) Karakterisatie van stammen van de aardappelziekte in Wallonië (2014) V. César (CRA-W) Samenvatting Het Waals onderzoekscentrum voor de landbouw onderzoekt sinds 1999 de populaties van de aardappelplaag.

Nadere informatie

Biogroenten onder beschutting enkele marktgegevens

Biogroenten onder beschutting enkele marktgegevens Biogroenten onder beschutting enkele marktgegevens Paul Verbeke 2 november 2011 1 Overzicht 1. Algemene kenmerken van de biomarkt - internationale markt - cyclische markt - kleine markt - duurzame markt

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot. op de prijzen en de uitvoer. van bepaalde landbouwproducten. september 2015

Impact van de Russische boycot. op de prijzen en de uitvoer. van bepaalde landbouwproducten. september 2015 Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten september 2015 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale

Nadere informatie

De leasingmarkt in 2015

De leasingmarkt in 2015 Statistieken De leasingmarkt in 2015 De totale productie (roerende en onroerende leasing) van de BLV-leden lag, op basis van de ondertekening van het contract, in 2015 10,2 % hoger dan een jaar eerder

Nadere informatie

Record aan hypothecair krediet in 2017

Record aan hypothecair krediet in 2017 Persbericht Record aan hypothecair krediet in 2017 Brussel, 29 januari 2018 In 2017 werden er bijna 243.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van 31 miljard EUR (exclusief

Nadere informatie

Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen

Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen 8.4 Het gebruik van humuszuren bij de bemesting van aardappelen - 2011 W. Odeurs en J. Bries (BDB) Samenvatting Bodemkundige Dienst van België heeft in 2011 twee proefvelden aangelegd om het gebruik van

Nadere informatie

Terugblik 2012 & uitdagingen voor de toekomst Kürt Demeulemeester

Terugblik 2012 & uitdagingen voor de toekomst Kürt Demeulemeester Terugblik 2012 & uitdagingen voor de toekomst Kürt Demeulemeester Topics Gezond pootgoed Wat leert ons het uitzonderlijke plantseizoen 2012? Plantverloop (enquête LCA) Areaal (%) Vroeg geplant Laat geplant

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigenverzekering

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigenverzekering Evolutie van de schadefrequentie 2007-2016 in de BA motorrijtuigenverzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van de

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 24 september 2015

PERSBERICHT Brussel, 24 september 2015 PERSBERICHT Brussel, 24 september 2015 Lichte daling werkloosheid Arbeidsmarktcijfers tweede kwartaal 2015 De werkloosheidgraad gemeten volgens de definities van het Internationaal Arbeidsbureau daalde

Nadere informatie

Resultaten praktijkproeven AARDAPPELEN 2017

Resultaten praktijkproeven AARDAPPELEN 2017 Resultaten praktijkproeven AARDAPPELEN 2017 VRIJ TECHNISCH INSTITUUT Land- en Tuinbouw Proefbedrijf Schipvaarthoeve Boeschepestraat 44 Schipvaartweg 8 8970 Poperinge 8970 Poperinge Tel. 057/ 34 65 55 Patrick.vermeulen@vsop.be

Nadere informatie

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Maart 212 1 1 - -1-1 -2-2 -3-3 22 23 24 2 26 27 28 29 21 211 212 Seizoengezuiverde en afgevlakte reeks Seizoengezuiverde brutoreeks De conjunctuurbarometer

Nadere informatie

Marktontwikkelingen varkenssector

Marktontwikkelingen varkenssector Marktontwikkelingen varkenssector 1. Inleiding In de deze nota wordt ingegaan op de marktontwikkelingen in de varkenssector in Nederland en de Europese Unie. Waar mogelijk wordt vooruitgeblikt op de te

Nadere informatie

Herstel in de industrie zet door. Samenvatting. Totale industrie. Omzet stijgt. Eerste kwartaal 2014

Herstel in de industrie zet door. Samenvatting. Totale industrie. Omzet stijgt. Eerste kwartaal 2014 Eerste kwartaal 214 Herstel in de industrie zet door Samenvatting Totale industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie

Nadere informatie

DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW

DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW FOCUS 214 DE PRODUCTIEREKENING VAN DE VLAAMSE LAND- EN TUINBOUW 214 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1. Blik op de productierekeningen 2. Productiewaarde 3. Intermediair verbruik 4. Netto

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie 2003-2012 in de BA motorrijtuigen verzekering

Evolutie van de schadefrequentie 2003-2012 in de BA motorrijtuigen verzekering Evolutie van de schadefrequentie 2003-2012 in de BA motorrijtuigen verzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van

Nadere informatie