Studie Gids Opleiding Vakfotograaf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studie Gids Opleiding Vakfotograaf"

Transcriptie

1 Studie Gids Opleiding Vakfotograaf

2 Inleiding Beeld is overal. De gehele dag door word je overspoeld door een veelheid aan beelden. Op internet, magazines, billboards, op bussen, in bussen op treinstations enzovoorts. Visuele communicatie is hot. Fotografie speelt daarbij een belangrijke rol. Een groot deel van deze beelden wordt gemaakt door professionals in opdracht. Foto s van hoge kwaliteit, die eisen stellen aan de kennis, kundigheid en vaardigheden van de maker. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor het ontwikkelen van je eigen stijl en visie op de fotografie, zodat je, zodra je op eigen benen in de fotografie staat, een persoonlijkheid bent die zich met sterk werk zich kan profileren. BeeldCentrum heeft een opleiding ontwikkeld die je klaarstoomt voor een markt die hoge eisen stelt. Je wordt opgeleid tot zelfstandig fotograaf. Na het afronden van je opleiding bezit je de technische kennis die verwacht wordt van een professioneel fotograaf. Je bent ook een beeldmaker die zelfstandig, maar ook in een team concepten kan bedenken en uitvoeren. Daarnaast bezit je de basale kennis die je nodigt hebt als ondernemer. Vrijwel elke fotograaf werkt als zelfstandige en heeft dus de vaardigheden en kennis nodig om als ondernemer succesvol te kunnen zijn.

3 Verschillende vormen van fotografie De fotografie kun je in twee groepen indelen. De toegepaste en de niet-toegepaste fotografie. De niet-toegepaste of wel autonome fotografie behoort tot de beeldende kunst. Kunstacademies verzorgen opleiding daarin. BeeldCentrum richt zich op de toegepaste fotografie: Fotografie in opdracht. BeeldCentrum leidt vakfotografen op. Je kunt verschillende vormen van vakfotografie onderscheiden: Reclamefotografie. Mode en Portretfotografie. Landschap en architectuurfotografie. Reportagefotografie. Documentaire en journalistieke fotografie. Tijdens de opleiding maak je kennis met deze verschillende vormen van fotografie en je zult merken dat je na verloop van tijd een voorkeur voor een van deze vormen van fotografie ontwikkelt. Je kunt er zelf voor kiezen om je in één van deze vormen van fotografie te specialiseren, maar je kunt er ook de voorkeur aan geven om een allroundfotograaf te worden.

4 De praktijk: We leven op dit moment in een complexe kennismaatschappij, die veel verwacht van de mensen die erin functioneren. De fotografie is de laatste jaren veel veranderd en een goede vakman/vakvrouw moet een stevige basis hebben om beroepsmatig in de fotografie te kunnen werken. Zowel op technisch als creatief vlak blijft de fotografie zich vernieuwen. Een beroepsfotograaf zal zich zichzelf creatief telkens opnieuw moeten uitvinden. Een leuk, uitdagend proces, waarvoor je de juiste bagage moet bezitten. Technisch gezien zul je moeten blijven leren en je door middel van vakliteratuur, workshops, seminars en dergelijke op de hoogte moeten houden van de ontwikkelingen in de fotografie. De opleiding van BeeldCentrum traint je op technisch vlak, op creatief vlak en op je beroepshouding. Fotograferen leer je door veel te doen. BeeldCentrum stelt zich als doel om ambitieuze, technisch goed onderlegde en creatief inspirerende vakmensen af te laten studeren. Daar werken we, samen met jou de student, aan.

5 Motivatie Je onderscheiden als fotograaf en werkzaam zijn in de fotografie vereist discipline. Omdat je in principe als zelfstandige werkt is er niemand die je aanspoort en stimuleert om aan de slag te gaan en steeds opnieuw het uiterste van je te vragen. Aan die beroepsattitude werken we ook tijdens de opleiding. Het lesprogramma en de opdrachten zijn pittig en het vereist doorzettingsvermogen en discipline. Verder merken we op dat je ook leert door fouten te maken. Tijdens je opleiding ga je veel fotograferen en ook fouten maken. Pik dat op als leermomenten en besef dat je daar alleen maar een betere fotograaf van wordt.

6 Begeleiding: Naast de docenten waar je les van krijgt,krijg je begeleiding van een mentor (één van je docenten). Samen met jou houdt die je studieresultaten in de gaten. Het halen van je studiepunten en een goed portfolio zijn onontbeerlijk voor het slagen van de opleiding. Je portfolio vormt de basis van je vakmanschap en is het belangrijkste beoordelingscriteria aan het einde van de opleiding. Studiepunten verkrijg je door een voldoende te ontvangen voor je thuisopdrachten en door de eindbeoordeling van je portfolio aan het einde van de opleiding.

7 Algemene kennis: Een fotograaf, met wat voor specialisatie dan ook, moet een brede kennis hebben. Niet alleen van fotografie, maar ook maatschappelijk. Je staat als professional midden in de samenleving en je maakt daar actief deel van uit. Je hebt kennis van kunstgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en dat in relatie tot de maatschappij. Daarnaast is een algemene ontwikkeling in de breedste zin van het woord belangrijk. Het is in de dagelijkse praktijk van belang om met mensen van ieder niveau te kunnen mee praten. Over je vak, maar ook over andere zaken zoals bijvoorbeeld politiek en media. Netwerken is meer dan ooit een vaardigheid die je als fotograaf dient te beheersen en in dergelijke contacten moet je geen flaters slaan. Interesse in de maatschappij om je heen en beheersing en kennis van je eigen taal en van het Engels in noodzakelijk.

8 Ethiek: Als beroepsfotograaf krijg je te maken met auteursrecht, beeldrecht en portretrecht. Een professional heeft kennis van deze zaken en weet daar op een verantwoordelijke manier mee om te gaan. Je kent je rechten en plichten en gaat daar op een zorgvuldige manier mee om. Respect voor je medemens speelt hierbij een grote rol.

9 Docenten: De docenten van BeeldCentrum zijn gemotiveerde vakmensen. Naast het docentschap werken zij als fotograaf. Zodoende zij de op de hoogte van de dagelijkse praktijk en de veranderingen die de fotografie de laatste jaren heeft ondergaan. De docenten hebben een brede kennis van de fotografie, een eigen specialisme en ervaring in het lesgeven aan toekomstige fotografen.

10 Faciliteiten van BeeldCentrum: Apparatuur: BeeldCentrum stelt je in de gelegenheid om gebruik te maken van professionele apparatuur gedurende je opleiding. Je hebt natuurlijk zelf een camera en statief. Maar je kunt gebruik maken van de studio, reflectieschermen e.d. om je schoolopdrachten uit te voeren. Daar zijn geen kosten aan verbonden, wel onderteken je eerst een gebruikersovereenkomst waarin staat dat je zorgvuldig met de apparatuur zult omgaan. Lesmateriaal: BeeldCentrum heeft in eigen beheer cursusmateriaal ontwikkeld. Het cursusmateriaal wordt telkens aangepast aan de actualiteit zodat je helemaal op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de markt. Bij het gedeelte Basisfotografie ontvang je een cursusboek. Je ontvangt een boek over digitale beeldbewerking tijdens de beeldbewerkinglesdagen. Tijdens het jaar Vakfotografie werken we met een vakboek als naslagwerk en voor tijdens het project (je afstudeer gedeelte) ontvang je een reader. We stimuleren het verder dat je je verdiept in vakbladen, tentoonstellingen bezoekt, websites bekijkt e.d. Vanuit de opleiding zullen we ook regelmatig op de fotografie georiënteerde activiteiten organiseren.

11 Structuur van de opleiding: Basisopleiding ( 5 lesdagen) Vakfotografie (25 lesdagen) Afstudeerproject (Specialisatie) (6 lesdagen)

12 Basisopleiding: In vijf lesdagen start je met je opleiding. De nadruk ligt op het je eigen maken van de technische basisbeginselen en een start maken met het ontwikkelen van je creativiteit. Docenten reiken je daarvoor de hulpmiddelen aan en begeleiden je hierin. Je tast diverse vormen van fotografie af en maakt kennis met diverse fotografen en leert je beeldgevoel ontwikkelen.

13 Vakfotografie: Dit gedeelte vormt het hart van je opleiding tot vakfotograaf. Je technische kennis wordt uitgebreid en verbreed en we werken samen hard aan je creatieve ontwikkeling. Je maakt kennis met de verschillende facetten van het fotografisch beroepsveld, op zowel beeldvlak als zakelijk vlak. Je ontwikkeling als fotograaf vinden we terug in je portfolio. Hierin zitten de foto s van de opdrachten, maar ook je vrije werk. Samen geeft dat een duidelijk beeld van jou als fotograaf. Eigen stijl: Door vrij werk te maken, te experimenteren en door opdrachten te maken die je creativiteit prikkelen, ontwikkel je een eigen stijl, ontdek je je talenten en je voorkeuren. Naast je docenten, is je mentor hét aanspreekpunt om je vorderingen te bespreken. Halverwege de cursus is er een ijkpunt ingeruimd, voor een pre-assessment. Samen met je mentor bespreek je de stand van zaken, je ambities en je doelen voor het tweede gedeelte van je vakjaar. Samen ga je richting geven aan jouw toekomst in de fotografie. Pre-assessment: Tijdens dit gesprek met je mentor halverwege de opleiding presenteer je je portfolio. Je pakt deze presentatie op een professionele wijze aan. Alsof je mentor je klant is. Tevens geef je je eigen visie op de fotografie en zet je je eigen doelen en ambities voor de opleiding uiteen. In het tweede gedeelte van dit pre-assessment bespreek je samen de inhoud en de kwaliteit van het portfolio, je presentatie wordt beoordeeld en je mentor geeft je advies over je doelen en ambities. Assessment: Het jaar Vakfotografie wordt afgesloten met een assessment waarbij je je portfolio presenteert aan je mentor en een andere fotograaf/docent. Hierbij presenteer je je werk, je visie op je werk, je visie op de fotografie en hoe je daarin professioneel wilt functioneren.

14 Vakfotografie: Ook je doelen voor je afstudeerproject zet je uiteen. Je wordt tijdens het assessment getoetst op een combinatie van technische, theoretische en inhoudelijke vakkennis in relatie tot je eigen fotografie. Met andere woorden: je moet kunnen verantwoorden waarom je een bepaalde foto hebt gemaakt en waarom je daarvoor een bepaalde techniek hebt toegepast. Je moet kunnen vertellen: Hoe heb je je voorbereid? Wat diende daarvoor gedaan te worden? Waarom heb je het op deze wijze aangepakt? Wat heb je ervan geleerd? Kort na het assessment krijg je van je assessoren de uitslag. De assessoren geven je een oordeel over: -Je ontwikkelingsproces. -Je verbeterpunten. -Het niveau van je werk en de wijze waarop je dat doet. -Of je aan de competenties voldoet. -Of je een onvoldoende, matig, voldoende, goed of uitstekend niveau hebt. Afstudeerproject (specialisatie): Dit is het afstudeergedeelte van je opleiding. Je werkt gedurende een half jaar aan één fotografisch project. Voordat de zes les bijeenkomsten starten heb je gesprek met je mentor, hierin doe je een voorstel over je project. Wat ga je fotograferen? Waarom ga je het fotografen? Met welke techniek en waarom juist die techniek? zijn vragen die je kunt verwachten van je mentor. Je moet dus je keuzes kunnen motiveren. Het project dient genoeg kwaliteit te hebben om een essentieel deel uit te kunnen maken van je professionele portfolio en ligt logischerwijs in de lijn van de fotografie die je na je opleiding wilt gaan uitoefenen. Je bent in de laatste fase van je opleiding beland, je gedraagt je steeds meer als een professional en presenteert je werk dan ook op een professionele wijze. Je sluit de opleiding af met de presentatie van een boek, expositie of andere bijzondere manier om je fotografisch kunnen te tonen. Dit presenteer je tijdens het afstudeerassessment aan de docent. Tevens geven de assessoren je een advies over te volgen weg indien je niveau nog niet voldoende is.

15 Vakfotografie: Peer-assessment Dit is een assessment door je medestudenten. In aanwezigheid van de docent beoordeel je elkaars werk. De criteria hiervoor zijn hetzelfde als bij het assessment. Het peer-assement is een voorbereiding daarop en het helpt je om eventueel nog zaken te verbeteren en te veranderen voor het daadwerkelijke eindassessment. Dit peer-assessment vindt ruim (minimaal een maand) voor het afstudeer-assessment plaats. Afstudeer-assessment Het assessment wordt afgenomen door je mentor en door een externe persoon, die fotograaf is dan wel een zekere professionele relatie heeft met de fotografie. Je wordt tijdens het assessment getoetst op een combinatie van technische, theoretische en inhoudelijke vakkennis in relatie tot je eigen fotografie. Je moet dus kunnen verantwoorden waarom je een bepaalde foto hebt gemaakt en waarom je daarvoor een bepaalde techniek hebt toegepast. Reken op de volgende vragen: Hoe heb je je voorbereid? Wat diende daarvoor gedaan te worden? Waarom heb je het op deze wijze aangepakt? Tevens zet je uiteen hoe je na je opleiding als professional te werk wilt gaan. Aan het eind van het afstudeerassessment krijg je van de assessoren de uitslag.

16 Afstudeerproject (specialisatie): Dit is het afstudeergedeelte van je opleiding. Je werkt gedurende een half jaar aan één fotografisch project. Voordat de zes les bijeenkomsten starten heb je gesprek met je mentor, hierin doe je een voorstel over je project. Wat ga je fotograferen? Waarom ga je het fotografen? Met welke techniek en waarom juist die techniek? zijn vragen die je kunt verwachten van je mentor. Je moet dus je keuzes kunnen motiveren. Het project dient genoeg kwaliteit te hebben om een essentieel deel uit te kunnen maken van je professionele portfolio en ligt logischerwijs in de lijn van de fotografie die je na je opleiding wilt gaan uitoefenen. Je bent in de laatste fase van je opleiding beland, je gedraagt je steeds meer als een professional en presenteert je werk dan ook op een professionele wijze. Je sluit de opleiding af met de presentatie van een boek, expositie of andere bijzondere manier om je fotografisch kunnen te tonen. Dit presenteer je tijdens het afstudeerassessment aan de docent. Peer-assessment Dit is een assessment door je medestudenten. In aanwezigheid van de docent beoordeel je elkaars werk. De criteria hiervoor zijn hetzelfde als bij het assessment. Het peer-assement is een voorbereiding daarop en het helpt je om eventueel nog zaken te verbeteren en te veranderen voor het daadwerkelijke eindassessment. Dit peer-assessment vindt ruim (minimaal een maand) voor het afstudeer-assessment plaats. Afstudeer-assessment Het assessment wordt afgenomen door je mentor en door een externe persoon, die fotograaf is dan wel een zekere professionele relatie heeft met de fotografie. Je wordt tijdens het assessment getoetst op een combinatie van technische, theoretische en inhoudelijke vakkennis in relatie tot je eigen fotografie. Je moet dus kunnen verantwoorden waarom je een bepaalde foto hebt gemaakt en waarom je daarvoor een bepaalde techniek hebt toegepast. Reken op de volgende vragen: Hoe heb je je voorbereid? Wat diende daarvoor gedaan te worden? Waarom heb je het op deze wijze aangepakt? Tevens zet je uiteen hoe je na je opleiding als professional te werk wilt gaan. Aan het eind van het afstudeerassessment krijg je van de assessoren de uitslag.

17 Opdrachten: De opdrachten tijdens de opleiding zijn van belang voor je studievoortgang. Ze zijn ook een voorbereiding op de praktijk. Een opdracht is een afspraak. Je dient je dan ook te houden aan de door de docent opgegeven deadlines. Het behalen van die deadlines wordt ook meegenomen in je beoordelingen en in de assessments.

18 Portfolio Portfolio Je bent zelf verantwoordelijk voor je portfolio. Het portfolio is een map, ordner of een digitaal document. Het portfolio bevat niet alleen foto s maar ook verslagen, visies van docenten en eventueel externen die je je werk hebt laten beoordelen. Het portfolio geeft een totaaloverzicht van je ontwikkeling als fotograaf en zal als een belangrijk handvat fungeren om je vorderingen te beoordelen. Het portfolio voldoet aan de volgende criteria: Het is duidelijk en overzichtelijk ingedeeld. Het is niet te beperkt, maar ook weer niet te groot. Een ordner is voldoende. In het laatste gedeelte van je portfolio geef je je doelen voor de toekomst aan. Het Assessment /portfolio/didactiek: Coaching door de docenten en de mentor vormt een belangrijk deel van de opleiding. Naast de vastgestelde momenten waarop je fotografie en je ontwikkeling wordt besproken door de docenten en de vastgestelde contactmomenten met je mentor, zul je zelf ook proactief je foto s moeten laten beoordelen. Zelf zul je tijdens dit proces een visie op je eigen ontwikkeling moeten kunnen geven. Een professioneel fotograaf dient zijn eigen werk te kunnen beoordelen en manieren moeten kunnen vinden om zichzelf te ontwikkelen en te verbeteren.

19 Stage: Een stage is geen verplicht onderdeel van de opleiding tot vakfotograaf van BeeldCentrum. Wel ervaren we de keuze om stage te willen lopen als zeer positief. BeeldCentrum kan in haar netwerk actief mee zoeken naar een geschikte stageplek, maar een door de student zelf georganiseerde stageplek kan ook prima zijn. Een goede stageplek is er een bij een professionele fotograaf, die qua werkzaamheden aansluit bij jouw keuze van specialisme in de fotografie en een plek waar je taken krijgt die aansluiten bij hetgeen waarmee je tijdens je opleiding mee bezig bent. Een stageverslag van zowel jou als je stagebegeleider kun je toevoegen aan je portfolio en kan een goede bijdrage leveren aan de kwaliteit daarvan.

20 Competenties: Planmatig kunnen werken. Constante kwaliteit kunnen leveren. Eigen creatieve oplossingen en visie kunnen bedenken. Eigen stijl kunnen ontwikkelen. Gevoel voor compositie en vlakverdeling Bezitten van technische vaardigheid zowel fotografisch als op de computer. Afspraken kunnen nakomen (werk op tijd kunnen afleveren) Bezitten van sociale vaardigheden. Je eigen gedrag kunnen verantwoorden. In het bezit zijn van administratieve vaardigheden. Het vermogen hebben om je archief te kunnen beheren. In het bezit zijn van communicatieve vaardigheden. Commerciële vaardigheden bezitten en kunnen toepassen. Marketing vaardigheden bezitten en kunnen toepassen. Jezelf kunnen presenteren. Vermogen tot het uitoefenen van het ondernemerschap.

21 Beroepsprofiel: Is in basis een fotografisch allrounder Heeft expertise op bepaalde vlakken binnen de fotografie. Kent zijn beperkingen en weet welke opdrachten binnen zijn of haar specialiteit passen. Is in staat ideeën om te zetten in beelden. Heeft een eigen visie op de fotografie en op het vak van fotograaf Kan conceptueel denken en planmatig werken Kan een technisch perfecte foto maken. Heeft kennis van digitale beeldbewerkingsprogramma( s). Kan zowel in teamverband als individueel werken

22 Plezier: Fotografie is een intensief vak, waarin je het alleen redt met motivatie. Een belangrijke motor voor motivatie is plezier. Met plezier je vak uitoefenen geeft jezelf voldoening maar zal ook overslaan op je klanten. Klanten hebben graag te doen met gemotiveerde en enthousiaste vakmensen. Plezier in fotografie is ook één van de pijlers van BeeldCentrum. Wij houden van ons vak (de fotografie) en brengen dat met veel enthousiasme over op onze studenten. Dat enthousiasme zie je ook terug in onze lessen. Tijdens leuke cursusdagen neem je veel meer op en dat brengt je verder als fotograaf in de toekomst.

23 Studiebelasting: De gemiddelde studiebelasting voor de Basisopleiding is 8 uur per week. De gemiddelde studiebelasting voor de Vakfotografie is 10 uur per week. De gemiddelde studiebelasting voor de Afstudeerproject (specialisatie) is afhankelijk van de gekozen richting 10 per week.

24 Certificaten en Diploma: Na het met goed gevolg afleggen van de Basisopleiding ontvang je een certificaat. Dit certificaat is nodig om te kunnen starten met het jaar Vakfotografie. Na het met goed gevolg afleggen van het examen Vakfotografie ontvang je het certificaat Vakfotografie. Dit certificaat is nodig om te kunnen starten met het Afstudeerproject (specialisatie). Na deze cursus kun je eindexamen doen. Na het met goed gevolg afleggen van je eindexamen ontvang je het diploma VakFotograaf.

25 Vooropleiding: Vooropleiding: Voor een opleiding bij BeeldCentrum is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel verwachten wij van je mbo denkniveau en een gemiddelde uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands en een ontwikkelde blik op de wereld. Instromen na andere opleiding: Als nieuwe student bij BeeldCentrum start je met de basisopleiding. Mocht je bij een ander instituut al een basisopleiding hebben gevolgd of op een andere wijze kennis hebben opgedaan van de basis van de fotografie en wil je direct starten met de Vakopleiding Fotograaf, dan word je uitgenodigd voor een toelatingsgesprek met de directeur van BeeldCentrum: Werner Pellis. Tijdens dit gesprek licht je met eigen gemaakte foto s onder andere je kennis toe van diafragma s, sluitertijden, iso-waarden, witbalans, verhouding/verschil raw-jpg, kennis van objectieven en brandpuntsafstanden. Aan het eind van dit gesprek zal Werner Pellis aangeven of je kunt starten met de Vakopleiding Fotograaf of dat je misschien beter eerst de basisopleiding kunt volgen. Mocht je binnen BeeldCentrum of op een andere opleiding dan wel op een andere wijze uitgebreidere kennis verkregen hebben van de fotografie en vrijstellingen willen krijgen voor bepaalde delen van de opleiding Vakfotograaf, dan wordt in overleg met de directeur van BeeldCentrum bekeken hoe groot deze kennis is en kunnen er vrijstellingen verleend worden. Aan het eind van dit gesprek zal Werner Pellis aangeven welke vrijstellingen verleend kunnen worden.

26 Klachtencommissie: Klachtencommissie: Mocht je na je examen een klacht hebben over de uitslag, dan kun je een klacht indienen bij de klachtencommissie van BeeldCentrum. De klachtencommissie van BeeldCentrum bestaat uit een docent van BeeldCentrum en uit een extern persoon. De docent maakte geen deel uit van de examencommissie en maakt ook geen deel uit van het management van BeeldCentrum. De klachtencommissie zal je klacht in behandeling nemen en je binnen vier weken inlichten over hun bevindingen. Eventueel kan de klachtencommissie ervoor kiezen om jou en de examencommissie te horen. De klachtencommissie kun je schriftelijk benaderen door een brief te sturen met je onderbouwde klacht naar: Klachtencommissie BeeldCentrum Molenstraat CR Zundert Je brief zal ongeopend aan de klachtencommissie overhandigd worden en vertrouwelijk worden behandeld. De klachtencommissie bestaat uit docent Cees Mutsaerts en Johan van Trijp, docent Beeldende Vorming. Mocht je je onverhoopt niet kunnen vinden in de uitspraak van de klachtencommissie dan kun je in beroep gaan bij de Landelijke Ombudslijn mbo. Die kun je bereiken via: Klachten Mocht je klachten hebben over de opleiding in het algemeen, dan kun je zowel bij het management terecht als bij de klachtencommissie. Management: BeeldCentrum T.a.v. dhr. W.J.M.W. Pellis Molenstraat CR Zundert Verwerking van klachten Mocht een klacht grondig worden verklaard dan zal BeeldCentrum zich in deze uitslag schikken en zo snel mogelijk zorg dragen voor de oplossing die door de klachtencommissie dan wel de ombudslijnmbo is vastgesteld. Algemeen over klachten: Onze klachtenprocedure hebben wij opgesteld omdat we de rechten van studenten erg belangrijk vinden. Studenten moeten het beste uit hun opleiding kunnen halen en ook het gevoel hebben dat daar alles aan gedaan wordt vanuit BeeldCentrum. Daarom doen wij ook ontzettend hard ons best om je een leerzame, vakbekwame en ook leuke opleiding te bezorgen. We hopen dat je nooit van de klachtenprocedure gebruikt hoeft te maken.

27 Cirriculum VakFotograaf BeeldCentrum Vakfotografie beoordeling Dag 4: 4 studiepunten beoordeling Dag 10: 4 studiepunten beoordeling Dag 13: 4 studi:epunten beoordeling Dag 15: 4 studiepunten Na het behalen van de 82 studiepunten heb je recht op het diploma VakFotograaf

28

Studie Gids Opleiding Vakfotograaf BeeldCentrum

Studie Gids Opleiding Vakfotograaf BeeldCentrum Studie Gids Opleiding Vakfotograaf BeeldCentrum Inleiding Beeld is overal. De gehele dag door word je overspoeld door een veelheid aan beelden. Op internet, magazines, billboards, op bussen, in bussen

Nadere informatie

PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1

PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1 PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1 Visie Voor wie? Voor iedereen met een interesse in de professionele fotografie, met aanleg voor beeld, en met een goede motivatie. Iedereen? Iedereen lijkt te kunnen

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT. Cursusjaar 2016

Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT. Cursusjaar 2016 Complete opleiding FOTOLEERTRAJECT Cursusjaar 2016 foto leertraject Het Foto Leertraject is een combinatie van de lesstof van de belangrijkste cursussen en workshops uit ons reguliere cursusprogramma.

Nadere informatie

fotografie opleidingen op hbo-niveau

fotografie opleidingen op hbo-niveau fotografie opleidingen op hbo-niveau De Fotoacademie biedt aankomende en professionele fotografen een motiverend en stimulerend platform om zich te kunnen ontplooien, gebaseerd op persoonlijke talenten

Nadere informatie

Voorwoord. Mocht u na het bestuderen van alle informatie in deze brochure nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Voorwoord. Mocht u na het bestuderen van alle informatie in deze brochure nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Voorwoord Wanneer er een evenement moet worden georganiseerd, groot of klein, komen daar natuurlijk allerlei dingen bij kijken. Denk aan het creëren van een thema, het opzetten van een plan van aanpak,

Nadere informatie

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je GELOOF IN JEZELF Jij verwacht dat je bij ons een vak kunt leren. Dat je goed onderwijs krijgt, zodat je kennis opbouwt die je nodig hebt voor later. Dat je tijdens je stage werkervaring kunt opdoen die

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Informatiebrochure 2015. The Eventplanners Institute

Informatiebrochure 2015. The Eventplanners Institute Informatiebrochure 2015 The Eventplanners Institute Voorwoord Welkom bij de opleiding eventplanner bij The Eventplanners Institute! Wanneer er een evenement moet worden georganiseerd, groot of klein, komen

Nadere informatie

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Studentnummer: Naam aanmelder: Stap 1. Welkom heten en uitleggen wat het onderzoek inhoudt (Tijd: 5 minuten) Landelijk en bij de FEM is er sprake van een hoge

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Bij ons leer je de wereld kennen Leiden Leadership Programme Voor wie? In het Leiden Leadership Programme ontwikkel je als

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4!

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4! secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses van KLM die geen mbo-diploma hebben. VAKMANSCHAP

Nadere informatie

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers EtuConsult cursus Cultuur en Creativiteit in de BSO Voor pedagogisch medewerkers Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom bieden steeds meer bso s culturele activiteiten

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hva.nl/opendagen

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap O 4 3 Portfolio-opdracht 3 1 2 Oriëntatie op ondernemerschap De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 1, 2, 3, 4 Oriëntatie op ondernemerschap Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses en management assistenten die geen mbo-diploma

Nadere informatie

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Oostwende College Persoonlijk & ondernemend Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Ondernemende houding - Ontdek jezelf! Weet jij al wat je wilt worden? Of nog helemaal niet?

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

Montessori High School

Montessori High School Montessori High School Montessori Tweetalige stroom (Engels) Internationalisering Praktische informatie Welkom op de Montessori High School van OSG Piter Jelles. De Montessori High School is een gemoedelijke

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business: Medewerker Marketing & Communicatie Medewerker Evenementenorganisatie Nijmegen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff

Nadere informatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie Persoonlijke ontwikkeling en socialisatie analyseren / plannen / creëren / representeren van jezelf (LOCO) 1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

Nadere informatie

Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder

Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder Informatiebrochure Inhoud Waarom een Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder? 3 Voor wie is de Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder bestemd? 3 Resultaten van de opleiding

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens

A. Persoonlijke gegevens Windesheim, Gesprek op afstand Zelfevalutie/feedbackformulier Beste (aankomende) student, Hartelijk dank voor het invullen en versturen van het Intakeformulier Afstandsleren School of Education. Per e-mail

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hanze.nl/opendag

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY TILBURG INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de Fontys

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

ANUSCHKA T

ANUSCHKA T JUSTINE KIEST DANS Heb jij talent voor dans en zie jij een toekomst voor jezelf als professioneel danser? Wil je met dans je brood verdienen? Dan is het Albeda Dans College op zoek naar jou! JOEY ANUSCHKA

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY GRONINGEN INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN ZORG EN WELZIJN AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN ZORG EN WELZIJN AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN ZORG EN WELZIJN AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL Keuzedeel: Expressief Talent Algemeen INSTROOMVEREISTEN: Om aan deze leereenheid te mogen deelnemen dient de student te voldoen

Nadere informatie

Opleiding Creatieve Therapie

Opleiding Creatieve Therapie Opleiding Creatieve Therapie Kunst van het leven Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit

Nadere informatie

Een ondernemende school!

Een ondernemende school! Calvijn Business School Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

INFOBROCHURE OPLEIDING FOTOGRAAF

INFOBROCHURE OPLEIDING FOTOGRAAF INFOBROCHURE OPLEIDING FOTOGRAAF Voor onze opleiding fotografie hebben we de beschikking over twee fotostudio s, die beide voorzien zijn van voldoende studiomateriaal, twee computerlokalen voor de verwerking

Nadere informatie

Instellingsrapportage 2018 SOMA College. Vraagscores SOMA College totaal. Informatie. Onderwijs(inhoud) Lessen / programma. Vakken.

Instellingsrapportage 2018 SOMA College. Vraagscores SOMA College totaal. Informatie. Onderwijs(inhoud) Lessen / programma. Vakken. Instellingsrapportage 2018 SOMA College Vraagscores SOMA College totaal Informatie Je hebt informatie gekregen over je opleiding voordat je aan je opleiding begon. Klopt deze informatie met wat je nu over

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl - 2 - Voorwoord

Nadere informatie

Managementassistent/directiesecretaresse

Managementassistent/directiesecretaresse Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Managementassistent/directiesecretaresse Studierichting Secretarieel Locatie Venlo - Hagerhofweg Weert - Drakesteyn Niveau 4

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria:

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Regie Documentaire Weet in een door de student zelf gemaakte film al basaal te boeien

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken. De essentie?

Nadere informatie

havo-top! hv.penta.nl

havo-top! hv.penta.nl havo-top! In Hoogvliet start per 1 augustus 2015 een havo- TOP opleiding in het profiel Economie en Maatschappij. Door de samenwerking tussen de PENTA business school Hoogvliet, het VAVO Rijnmond College

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

OER. Uitleg over de. Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

OER. Uitleg over de. Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl Voorwoord De Onderwijs-

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P)

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P) Mavo Meer mogelijkheden op het Hondsrug College Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren Aandacht Anglia Praktijkvakken (T&T en D&P) Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Mavo Ga je straks

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken. De essentie?

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015

Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 Evaluatierapport Nationale Opleiding MediaCoach 2015 www.nomc.nl De Nationale Opleiding MediaCoach wordt uitstekend en goed beoordeeld, door enthousiaste en kundige docenten, de link met de praktijk, prettig

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008 Inhoud Taak 1.2.16 Inhoud... 1 Voorwoord... 2... 3 Wat is de inhoud van een portfolio?... 3 Persoonlijk CV... 3 Persoonlijke Competenties... 4 Dossier... 4 Persoonlijk Ontwikkelingsplan... 4 Hoe kan ik

Nadere informatie

Instellingsrapportage 2016 Politieacademie. Vraagcores Politieacademie totaal. Informatie. Onderwijs(inhoud) Lessen / programma.

Instellingsrapportage 2016 Politieacademie. Vraagcores Politieacademie totaal. Informatie. Onderwijs(inhoud) Lessen / programma. Instellingsrapportage 2016 Politieacademie Vraagcores Politieacademie totaal Informatie Je hebt informatie gekregen over je opleiding voordat je aan je opleiding begon. Klopt deze informatie met wat je

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2017-2018 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Van: Klas: 1 Inhoud: Handleiding Portfolio pag. 3 Deel 1. Dit ben ik pag. 6 Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Deel 3. Ervaringen pag. 11 3.1 stage (binnen schooltijd)

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Signmaker Desktop Publishing (DTP)

Signmaker Desktop Publishing (DTP) Signmaker Desktop Publishing (DTP) Voor grafische opleidingen in Zeeland moet je op het ROC Westerschelde zijn! In Zeeland kun je voor grafische opleidingen alleen terecht op het ROC Westerschelde in Terneuzen.

Nadere informatie

Studiegids/studieplan. Werken met groepen

Studiegids/studieplan. Werken met groepen Studiegids/studieplan Werken met groepen Studiegids/Studieplan Cursus Werken met groepen Duur cursus: Aantal bijeenkomsten: Stagedagen: Niveau opleiding: Toelating: Vorm: Docentcontacturen: Zelfstudie-uren:

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses van Schiphol Group die geen mbo-diploma hebben.

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie

mbo styling & design Geef je carrière vorm

mbo styling & design Geef je carrière vorm mbo styling & design 2016 2017 Geef je carrière vorm mbo styling & design Ben jij in vorm? Jij bent één van die bijzondere mensen die overal een kans zien om het leven letterlijk mooier te maken. Voor

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie

Toetsvormen. Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie Toetsvormen Onderwijsmiddag 14 februari 2012 Ferdi Engels & Gerrit Heil toetsadviescommissie 1 Waarom wordt er getoetst? Om te beoordelen in hoeverre de student in staat is te handelen zoals op academisch

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel mogelijkheden om certificaten

Nadere informatie

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM

TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM TALENT IN PRAKTIJK HPC CENTRUM 2017-2018 WELKOM Aan de rand van Rotterdam Centrum, tussen allerlei hoge huizen, staat Het Praktijkcollege Centrum. Onze school is op veel gebieden uniek. Je hebt heel veel

Nadere informatie

Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden. Je werkt in opdracht, zowel zelfstandig als in teamverband

Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden. Je werkt in opdracht, zowel zelfstandig als in teamverband 1 2 3 4 Werken als stylist Styling Design Wat laat je zien? Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden Je bent nieuwsgierig en veelzijdig Je denkt creatief en commercieel Je neemt initiatief

Nadere informatie

www _ 1

www _ 1 www.veenoord.info 1 Op Veenoord heb jij de regie in handen! Je volgt je eigen persoonlijke leerroute en doet waar mogelijk vakken op een hoger niveau (BB/ KB/TL). Je leert eigen keuzes maken en zet prestaties

Nadere informatie

TWICKEL PLUS. Beste leerling,

TWICKEL PLUS. Beste leerling, TWICKEL PLUS TWICKEL PLUS Beste leerling, Je hebt voor het TWICKEL College gekozen omdat je jouw talenten wilt laten zien en ten volle wilt ontwikkelen. Daarvoor krijg je alle kans tijdens de lessen en

Nadere informatie

READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A

READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A naam opleiding e-mail 2 INHOUD DEEL A Algemene informatie 1 Startpagina... 3 2 Hoe je leert bij het Talencentrum... 4 3 Examen doen in het Talencentrum....5 4 Dyslexie?...

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF COLLEGE AMSTERDAM Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Opleiding bouwcoördinator

Opleiding bouwcoördinator Opleiding bouwcoördinator Werken als bouwcoördinator vraagt veel van een meester of juf. Naast de verantwoordelijk voor een groep ook nog een team aansturen. Het is niet vanzelfsprekend dat een goede juf

Nadere informatie

Welkom op de Montessori High School van OSG Piter Jelles. De Montessori High School is een kleine mavo-havoschool met ongeveer 300 leerlingen met

Welkom op de Montessori High School van OSG Piter Jelles. De Montessori High School is een kleine mavo-havoschool met ongeveer 300 leerlingen met Welkom op de Montessori High School van OSG Piter Jelles. De Montessori High School is een kleine mavo-havoschool met ongeveer 300 leerlingen met veel persoonlijke aandacht en een prettige sfeer. Onze

Nadere informatie

Het werkveld. Kennis en vaardigheden

Het werkveld. Kennis en vaardigheden Eindkwalificatie propedeuse opleiding Communicatie Vanuit de visie van Biesta dient uitgebalanceerd onderwijs te leunen op drie pijlers, namelijk persoonlijke ontwikkeling, socialisatie en kwalificatie.

Nadere informatie

mbo bloem Geef jouw creatieve passie voor bloemen de ruimte

mbo bloem Geef jouw creatieve passie voor bloemen de ruimte mbo bloem 2016 2017 Geef jouw creatieve passie voor bloemen de ruimte mbo bloem Bloemenvak zoekt creatieve bloembinders Vind jij het ook leuk om bloemen te schikken tot een adembenemend tafereel? Dan ben

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

INTERACTIEVE VORMGEVING RICK DE VOS 4IV1

INTERACTIEVE VORMGEVING RICK DE VOS 4IV1 INTERACTIEVE VORMGEVING RICK DE VOS 4IV1 Bedrijf: Itarget Media Plaats: Ede Werkzaamheden: Vormgever Periode: Stageperiode #4 Duur: 6 Maanden In dit verslag ga ik uitgebreid in op mijn leerdoelen voor

Nadere informatie

Mini Brochure Ibiza - Joint Venture

Mini Brochure Ibiza - Joint Venture Mini Brochure Ibiza - Joint Venture Weddingplanners International 2 Voorwoord Welkom bij de vakopleiding weddingplanner van Weddingplanners International! De mooiste dag van je leven, zo wordt een trouwdag

Nadere informatie