VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you?"

Transcriptie

1 VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you? VNO atis Noo -NCW rd A pp

2 Wat levert het lidmaatschap van VNO-NCW Noord u op? Of beter gezegd: wat krijgt u terug voor de contributie die u jaarlijks betaalt? Onze opdracht is er voor te zorgen dat er een goed ondernemersklimaat in Noord- Nederland heerst. Wij oefenen daartoe voortdurend invloed uit op overheid en politiek, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het ondernemersklimaat. Dit noemen wij onze lobbyfunctie. Daarnaast stimuleren wij dat ondernemers in Noord-Nederland elkaar kennen en van elkaar leren. Dit noemen wij onze netwerkfunctie. In deze brochure willen wij u in het kort laten zien hoe we beide functies in het afgelopen jaar hebben ingevuld. Lobby Hieronder vindt u een beknopte weergave van de belangrijkste resultaten die in 2012 zijn bereikt. Naast vele directe resultaten zijn er ook dossiers die langer doorlopen en waarvoor wij ons ook de komende jaren hard blijven maken: Baanverlenging Eelde Groningen Airport Eelde heeft begin 2012 groen licht van de Raad van State gekregen voor de baanverlenging van naar meter. Deze uitspraak betekent een doorbraak in een proces dat tientallen jaren voortsleepte. VNO-NCW Noord heeft samen met GAE jarenlang gestreden voor een volwaardige regionale luchthaven, wat essentieel is voor een goed vestigingsklimaat voor bedrijven en economische ontwikkeling van de regio. Spoorlijn Groningen-Drachten- Heerenveen VNO-NCW Noord heeft zich hard gemaakt voor de spoorlijn Groningen-Drachten- Heerenveen. Nu de provincies hebben besloten af te zien van deze verbinding, heeft VNO-NCW Noord geëist dat de vrijkomende gelden worden besteed aan economische structuurversterking in Noord-Nederland. Voorkomen moet worden dat deze middelen aan niet-economische doeleinden worden besteed. Zowel in Groningen als in Friesland zijn hierover inmiddels toezeggingen gedaan.

3 Slimmer Werken, slimmer reizen VNO-NCW Noord heeft een convenant gesloten waarbij overheden en bedrijfsleven met elkaar streven naar 5% minder autokilometers in de spits. Samen met publieke partijen is er zowel in de regio Groningen-Assen als in Leeuwarden een project gestart. Inmiddels zijn vele tientallen partners aangehaakt in Noord-Nederland, waardoor tienduizenden werknemers in het Noorden gestimuleerd worden om slimmer te reizen en te werken. Bedrijventerrein Hallum Het College van B&W van Ferwerderadiel frustreerde lange tijd de groeiambities van het bedrijfsleven in het Friese Hallum. Door geen toekomstvisie te ontwikkelen en een objectief onderzoek te negeren, leek de regio 50 miljoen aan investeringen mis te lopen en honderden arbeidsplaatsen te verliezen. Dankzij VNO-NCW Noord, de betrokken ondernemers en de provincie Fryslân is het College gedwongen hierop terug te komen en is er weer toekomstperspectief voor het bedrijventerrein. Waddenfonds Onder druk van o.a. VNO-NCW Noord hebben de waddenprovincies, na ruim anderhalf jaar, het Waddenfonds in gewijzigde vorm opengesteld. Hoewel het niet per se onze wens was, betekent een gedecentraliseerd Waddenfonds wel dat de aanvragers en uitvoerders dichter op elkaar zitten. De belangrijkste zorg voor VNO-NCW Noord is dat conform afspraak de helft van de middelen wordt gestoken in de versterking van de eco nomie in het Waddengebied en de energiesector in het bijzonder. Behoud Belastingdienst Emmen VNO-NCW Noord heeft samen met verschillende ondernemersverenigingen bij de Tweede Kamer met succes gepleit voor behoud van de Belastingdienst in Emmen. Een volledig vertrek van het belastingkantoor in Emmen had betekend dat de regio onevenredig hard zou worden getroffen door reorganisatie van rijksdiensten.

4 Ondernemersvriendelijk Aanbesteden Op initiatief van VNO-NCW Noord, MKB- Nederland Noord en Bouwend Nederland hebben overheid en bedrijfsleven het Actieplan Ondernemersvriendelijk Aanbesteden ondertekend. Doel hiervan is een ondernemersvriendelijk aanbestedingsbeleid voor het noordelijk MKB. De betrokken partijen hebben afgesproken te willen investeren in nieuwe samenwerkingsvormen en innovatieve aanbestedingsprocedures. Strijd tegen laaggeletterdheid Het Alfa-college is de campagne Beter lezen + Beter schrijven = Pure Winst gestart. Samen met de gemeente Groningen, VNO-NCW Noord en het Ondernemerstrefpunt wordt hiermee laaggeletterdheid binnen het bedrijfsleven aangepakt. In Nederland hebben meer dan anderhalf miljoen volwassenen dusdanige lees- en schrijfproblemen, dat zij niet goed kunnen functioneren in onze maatschappij en op de werkvloer. Groningen Bereikbaar! Dankzij de effectieve lobby van VNO-NCW Noord werken onder het motto Groningen Bereikbaar! de gemeente en de provincie Groningen, ProRail, Rijkswaterstaat en het Groninger bedrijfsleven samen in één bereikbaarheidsorganisatie. VNO-NCW Noord heeft hierbij afgedwongen dat tot op bestuurlijk niveau het bedrijfsleven mee kan beslissen over het maatregelenpakket om de bereikbaarheid van de stad tijdens de (jarenlange) werkzaamheden te waarborgen. Seaports Xperience Center Het Seaports Xperience Center vervult een belangrijke rol in het Eemsdeltagebied. Met de steun van het bedrijfsleven kan het SXC ook in 2013 en daarna doorgaan met het promoten van (beta)technische beroepen en toekomstige carrièrekansen in de Eemsdelta.

5 Energy Academy / E College De Energy Academy Europe in Groningen is het nieuwe topinstituut waar energieonderwijs, -onderzoek en -innovatie samenkomen. Dit studiejaar is de Energy Academy van start gegaan, waar binnen de Green Deal 6 miljoen voor is vrijgemaakt. Minstens zo belangrijk is het E College, een samenwerkingsverband van de noordelijke ROC s dat zich richt op het opleiden van voldoende gekwalificeerd personeel op MBOniveau voor de groeiende energiesector. Individuele bedrijven VNO-NCW Noord komt op voor het collectieve belang van het noordelijk bedrijfsleven, maar springt ook in de bres voor individuele bedrijven. De ontwikkelingen rondom het bedrijventerrein Hallum zijn een voorbeeld, maar ook het bemiddelen in het conflict bij Fresenius in Emmer-Compascuum. VNO-NCW Noord heeft korte lijnen naar de regionale politiek en Den Haag en brengt bedrijven hierdoor altijd bij de juiste persoon. Kamer van Koophandel In de nieuwe structuur van de Kamer van Koophandel komen er in Noord-Nederland drie Ondernemerspleinen: in Leeuwarden, Groningen en Emmen. VNO-NCW Noord maakt zich hard voor het behoud van één regioadviesraad op landsdelig niveau. Eerder zijn we in Noord-Nederland van drie Kamers naar één KvK Noord-Nederland gegaan. Opsplitsing van de regioadviesraad zou een stap terug betekenen. Bereikbaarheid Eemsdeltagebied Een goede bereikbaarheid van het Eemsdeltagebied is van groot economisch belang. VNO-NCW Noord heeft met succes gelobbyd voor verlenging van de (personen) spoorlijn Groningen-Roodeschool naar de Eemshaven. Hierdoor kan een directe aansluiting worden gemaakt met de veerdienst naar Borkum. Daarnaast maken wij ons hard voor de verdere verdubbeling van de N33, in ieder geval tot de N360 bij Appingedam.

6 Pilot waardebehoud Oost-Groningen Binnen deze pilot van VNO-NCW Noord en verschillende partners gaan bedrijven en overheden leegstaande en verwaarloosde woningen in Oost-Groningen opkopen, renoveren of slopen met als doel dat omliggende panden hun waarde behouden. Doordat mensen wegtrekken uit het gebied, ontstaat leegstand en worden woningen en bedrijfspanden onverkoopbaar. Dit heeft een negatieve invloed op de waardeontwikkeling in de omgeving. Nieuw Thialf VNO-NCW Noord steunt de plannen voor een Nieuw Thialf, dat volgens ons de potentie heeft opnieuw een icoon van internationale allure te worden. Mede door de inzet van VNO-NCW Noord is een werkgroep Economische Impuls in het leven geroepen. Centraal staat hoe het Nieuwe Thialf een maximale bijdrage aan de Nederlandse economie en economie van de regio kan leveren en hoe er zo goed mogelijk kan worden samengewerkt met het bedrijfsleven. Optimalisering spoorverbindingen Een betere spoorverbinding met zowel de Randstad als de metropoolregio Hamburg- Bremen is essentieel voor het Noorden. Belangrijk is dat de dit jaar aangelegde Hanzelijn verder wordt geoptimaliseerd, waardoor de reistijd tussen het Noorden en Amsterdam verder wordt verkort. Aansluitend hierop heeft VNO-NCW Noord succesvol gepleit voor upgrading van de spoorlijn Leeuwarden-Groningen-Bremen-Hamburg. Dit pleidooi vindt inmiddels breed politiek draagvlak. Topsectorenbeleid Binnen het door VNO-NCW ontwikkelde Topsectorenbeleid wordt door het kabinet in totaal 1,3 miljard beschikbaar gesteld voor innovatie, oplopend naar 2 miljard in VNO-NCW Noord participeert in het landsdelig overleg dat het kabinet halfjaarlijks organiseert tussen een kabinetsdelegatie en bestuurlijk en ondernemend Noord-Nederland.

7 Netwerk In 2012 heeft VNO-NCW Noord diverse ledenbijeenkomsten, workshops, netwerksessies en projecten georganiseerd. Daarnaast open wij deuren voor onze leden die voor anderen gesloten blijven. Een kort overzicht: Noordgangen VNO-NCW Noord heeft 90 Noordgang bijeenkomsten georganiseerd voor 15 verschillende Noordgangen in Groningen, Friesland en Drenthe. In deze groepen zijn inmiddels bijna 250 leden actief. Ontmoeting VNO-NCW Noord heeft diverse bijeenkomsten georganiseerd om te netwerken, kennis en informatie uit te wisselen, elkaar te inspireren en te motiveren. Denk hierbij aan het Ondernemersgala (1.000 deelnemers), de Willem Lodewijk Conferentie (160 deelnemers), het Prinsjesdagdiner (250 deelnemers), Visite Veenhuizen (70 deelnemers), DGA bijeenkomst (50 deelnemers), Meet the Chairmen (130 deelnemers), de drie Borgen-/State/Havezatebijeenkomsten (150 deelnemers) en de Eindejaarsreceptie (230 deelnemers). Bedrijfsbezoeken VNO-NCW Noord heeft tien bedrijfsbezoeken georganiseerd met in totaal 666 deelnemers. In 2012 hebben we een bezoek gebracht aan ASTRON, BASF, Koninklijke Landmacht, Omrin, RWE/Essent, Stichting Engineering Noord, VEC Drachten, het TT-circuit Assen, Meyer Werft en Noord Nederlands Toneel. B2B VNO-NCW Noord heeft twaalf ontbijt- en lunchbijeenkomsten georganiseerd met in totaal 246 deelnemers. De bijeenkomsten zijn gericht op ontmoeting en kennismaking, maar er worden ook inhoudelijke thema s besproken.

8 JNO Voor de leden van JNO zijn dit jaar negen bijeenkomsten georganiseerd met in totaal 300 deelnemers. Zo werd het vernieuwde JNO feestelijk gelanceerd bij ASTRON, waren er bedrijfsbezoeken bij Jorritsma Bouwgroep en Century Autogroep en werden er twee netwerkdiners en vier themabijeenkomsten georganiseerd (o.a. inleidingen Kees Eldering, Pieter Paul Verheggen en Willem Lageweg) DGA s en Dynamic Companies VNO-NCW Noord heeft een DGA Cluster in Friesland opgezet met 21 deelnemers. Daarnaast wordt jaarlijks een bijeenkomst georganiseerd. In samenwerking met Deloitte biedt VNO-NCW Noord Masterclasses Dynamic Companies (drie groepen met totaal 20 deelnemers, een vierde groep gaat binnenkort van start). Deuren geopend Via de projecten TOP en Ondernemende Staten opent VNO-NCW Noord deuren die voor anderen gesloten blijven. Bij het TOP project worden ondernemers gekoppeld aan noordelijke Tweede Kamerleden, bij Ondernemende Staten aan leden van Provinciale Staten in Groningen, Friesland en Drenthe. In totaal zijn hierdoor 118 ondernemers en politici met elkaar in gesprek. Postadres Postbus AC Groningen Bezoekadres Leonard Springerlaan KB Groningen telefoon: fax: info@vno-ncwnoord.nl website:

VNO-NCW Noord 2011: What s in it for you?

VNO-NCW Noord 2011: What s in it for you? VNO-NCW Noord 2011: What s in it for you? Wat levert het lidmaatschap van VNO-NCW Noord u op? Of beter gezegd: wat krijgt u terug voor de contributie die u jaarlijks betaalt? Onze opdracht is er voor te

Nadere informatie

What s in it for you?

What s in it for you? VNO-NCW en MKB Noord 2013: What s in it for you? Samen voor een optimaal ondernemingsklimaat in Noord-Nederland Twee verenigingen, één bureau De collega s van VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord: Lambert

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners Dit is MKB-Nederland Aanbod Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies

Nadere informatie

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan:

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Rienks, Diane Van: SNN namens SNN Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Waar verdient

Nadere informatie

r Beh door: Afd Hoøf )WFi,.

r Beh door: Afd Hoøf )WFi,. Aan het College van Gedeputeerdçn 8900 HM LEEUWARDEN Class. nr.: Ingek.: 5 JUL 201 Afdehnj CIp. r Beh door: Afd Hoøf )WFi,. f VNÜ-rJCW NOORD r. Voor kensg, aangenomn/tej. afgodaan Groningen, 4juli 2012

Nadere informatie

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011 Verkort verkiezingsprogramma Provinciale Statenverkiezingen 2011 2 maart 2011 Inhoud 1 Fryslân blijft een zelfstandige provincie Pagina 3 2 De Friese Cultuurpas Pagina 3 3 Agrarisch ondernemen pagina 4

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Dames en heren, geëerde gasten, [Inleiding] Zuinig over de drempel! Zo heette de eerste oudejaarsconference van

Nadere informatie

Nieuw Thialf: Schaatsmekka van de wereld MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 17 NUMMER 5 > 2012. > Integrale aanpak houdt Groningen bereikbaar

Nieuw Thialf: Schaatsmekka van de wereld MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 17 NUMMER 5 > 2012. > Integrale aanpak houdt Groningen bereikbaar I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 17 NUMMER 5 > 2012 Nieuw Thialf: Schaatsmekka van de wereld > Integrale aanpak houdt Groningen bereikbaar > VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you? >

Nadere informatie

Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving

Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Toeristisch aantrekkelijk www.drenthe.nl Hoofdstad: Assen Oppervlakte:

Nadere informatie

Speech commissaris van de koningin/voorzitter Noordelijke Regieraad Bouw Max van den Berg, bijeenkomst over BrigID op 11 april 2011, Groningen

Speech commissaris van de koningin/voorzitter Noordelijke Regieraad Bouw Max van den Berg, bijeenkomst over BrigID op 11 april 2011, Groningen Speech commissaris van de koningin/voorzitter Noordelijke Regieraad Bouw Max van den Berg, bijeenkomst over BrigID op 11 april 2011, Groningen [Inleiding] MKB gebukt onder zware administratieve lasten.

Nadere informatie

Provinciehuis Westerbrink 1 Assen Assen, 3 oktober 2011 Nummer: 11-089 Postbus 122

Provinciehuis Westerbrink 1 Assen Assen, 3 oktober 2011 Nummer: 11-089 Postbus 122 Provinciehuis Westerbrink 1 Assen Assen, 3 oktober 2011 Nummer: 11-089 Postbus 122 9400 AC Assen Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Noord- Holland, de gemeenten

Nadere informatie

Ondernemersvriendelijk Aanbesteden Noord Nederland

Ondernemersvriendelijk Aanbesteden Noord Nederland Ondernemersvriendelijk Aanbesteden Noord Nederland Actieplan Ondernemersvriendelijk Aanbesteden Noord Nederland Dit actieplan is een initiatief van VNO-NCW Noord, Bouwend Nederland Noord en MKB-Nederland

Nadere informatie

Noord-Nederland en OP EFRO

Noord-Nederland en OP EFRO N o o r d - N e d e r l a n d Noord-Nederland en OP EFRO versterking van de noordelijke economie O P E F R O De afgelopen jaren heeft Noord-Nederland hard gewerkt aan de versterking van haar sociaal economische

Nadere informatie

Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving

Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Toeristisch aantrekkelijk www.drenthe.nl Hoofdstad: Assen Oppervlakte:

Nadere informatie

MKB-Nederland Noord. Folder Lokale Partners

MKB-Nederland Noord. Folder Lokale Partners MKB-Nederland Noord Folder Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB-Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies inhoudt

Nadere informatie

HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND

HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND 02 WAARDEVOLLE VERHALEN VOOR ONDERNEMERS DOELGROEP Ondernemen is keuzes maken en beslissingen nemen. En dat wordt niets zonder relevante informatie. Ondernemers

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Hoofdstad: Assen Oppervlakte: km 2 Inwoners: Bevolkingsdichtheid: 184 inwoners per km 2

Hoofdstad: Assen Oppervlakte: km 2 Inwoners: Bevolkingsdichtheid: 184 inwoners per km 2 Goed en snel bereikbaar Aantrekkelijk ondernemersklimaat Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel Kennis op topniveau Prettige leefomgeving Toeristisch aantrekkelijk www.drenthe.nl Hoofdstad: Assen Oppervlakte:

Nadere informatie

HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND

HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND HÉT ONDERNEMERSPLATFORM VAN NOORD-NEDERLAND 02 WAARDEVOLLE VERHALEN VOOR ONDERNEMERS DOELGROEP Ondernemen is keuzes maken en beslissingen nemen. En dat wordt niets zonder relevante informatie. Ondernemers

Nadere informatie

REGIONAAL POLITIEK PROGRAMMA JONGE DEMOCRATEN GRONINGEN

REGIONAAL POLITIEK PROGRAMMA JONGE DEMOCRATEN GRONINGEN REGIONAAL POLITIEK PROGRAMMA JONGE DEMOCRATEN GRONINGEN 1. Mobiliteit en Ruimte 1. Openbaar vervoer 1.1. Duurzaamheid 1.1.. Treinen Voor het treinnetwerk zijn de provincies Groningen en Friesland samen

Nadere informatie

DÉ ONDERNEMERSAGENDA

DÉ ONDERNEMERSAGENDA DÉ ONDERNEMERSAGENDA 2017-2018 IV I VOORWOORD Bij het realiseren van onze doelen, ambities én de kansen die er in Noord-Nederland liggen, zijn onze partners van wezenlijk belang. Qua intensiteit van samen-

Nadere informatie

Groningen Versterken. 15 bedrijven

Groningen Versterken. 15 bedrijven Jaarplan 2019 Groningen Versterken 15 bedrijven GELD EN ADVIES In 2019 scherpt EBG de investeringsstrategie van het GROEIfonds verder aan om de middelen nog effectiever te kunnen investeren.ebg stelt in

Nadere informatie

Intentieovereenkomst

Intentieovereenkomst Intentieovereenkomst Actieprogramma Economie Gouda 2014 en 2015 28 januari 2014 Intentieovereenkomst samenwerking Gemeente Gouda Gouda Onderneemt! in het kader van het Actieprogramma Economie Gouda 2014

Nadere informatie

What s in it for you?

What s in it for you? Eén vereniging, twee label What s in it for you? Kennis & Innovatie De vereniging Financiering Partners van VNO-NCW Noord Ondernemerschap Vooruitgang vraagt ondernemerschap Resultaten 2016 en ambities

Nadere informatie

Groningen Airport Eelde: Investeren in de Toegangspoort van het Noorden

Groningen Airport Eelde: Investeren in de Toegangspoort van het Noorden Groningen Airport Eelde: Investeren in de Toegangspoort van het Noorden 1 Inleiding Luchthaven bestaat sinds 1931 In Luchtvaartnota van het Rijk 2011 aangemerkt als luchthaven van nationaal belang Aandeelhouders:

Nadere informatie

Economische kansen in de Eemsdelta. Presentatie Harrie Hoek d.d. 9 november 2015 Commissievergadering gemeente Loppersum

Economische kansen in de Eemsdelta. Presentatie Harrie Hoek d.d. 9 november 2015 Commissievergadering gemeente Loppersum Economische kansen in de Eemsdelta Presentatie Harrie Hoek d.d. 9 november 2015 Commissievergadering gemeente Loppersum Samenwerking DEAL + provincie Uitgaande van de Economische Visie Eemsdelta 2030 Hoofddoel

Nadere informatie

Aanvraagformulier OP EFRO Tender Valorisatie 2015

Aanvraagformulier OP EFRO Tender Valorisatie 2015 Aanvraagformulier OP EFRO Tender Valorisatie 2015 De OP EFRO Tender Valorisatie 2015 is onderdeel van het Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020. Contact? Informatie kunt u vinden op onze

Nadere informatie

Hansa Green Tour 2013

Hansa Green Tour 2013 Groningen Bremen - Hamburg Goléniow 5 8 juni 2013 4-daagse reis naar Duitsland en Polen 1599,- p.p. www.hansagreentour.com Internationale netwerk tour om duurzame technologie te promoten, handelsrelaties

Nadere informatie

Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder OP EFRO Tender Valorisatie 2015

Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder OP EFRO Tender Valorisatie 2015 Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder OP EFRO Tender Valorisatie 2015 Dit formulier is bedoeld voor de partners in een samenwerkingsverband ter uitvoering van een project als bedoeld in

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland

Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland 2017-806 Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 13 september 2017

Nadere informatie

1 DEC. 2009. . r.fi' v-or archief

1 DEC. 2009. . r.fi' v-or archief R10.00001 Aan de gemeenteraad van de gemeente NoordenvelÖ~ GEMEENTE NOOR DEN VELD Gemeente Noordenveld Postbus 109 9300 AC RODEN ass n 1 DEC. 2009 VNÜ-NCW NOORD. r.fi' v-or archief. V-A. c -ifk-^^

Nadere informatie

ZO RG ECO NO lvii Eprovincie fryslân nieuwsbrief

ZO RG ECO NO lvii Eprovincie fryslân nieuwsbrief Kooistra, Josina Van: Provincie Fryslân namens Provincie Fryslân Verzonden: donderdag 19januari 2017 13:58 Aan: Statengriffie

Nadere informatie

Subsidieregeling Onderwijs Netwerk Ondernemen

Subsidieregeling Onderwijs Netwerk Ondernemen Subsidieregeling Onderwijs Netwerk Ondernemen www.onderwijsonderneemt.nl In de ontwikkeling van Nederland naar een meer kennisgedreven economie, zijn het vooral startende en jonge bedrijven en ondernemende

Nadere informatie

Hierna wordt in kort bestek aangegeven hoe wij door uitvoering van deze kerntaken in 2010 de verenigingsdoelstelling hebben gerealiseerd.

Hierna wordt in kort bestek aangegeven hoe wij door uitvoering van deze kerntaken in 2010 de verenigingsdoelstelling hebben gerealiseerd. VNO-NCW Noord Jaaroverzicht 2010 De hoofddoelstelling van VNO-NCW Noord is actief bijdragen aan een concurrerend ondernemingsklimaat in Noord-Nederland. Wij trachten deze doelstelling te realiseren door

Nadere informatie

MKB-Noord Dienstverlening voor ondernemerscollectieven

MKB-Noord Dienstverlening voor ondernemerscollectieven MKB-Noord Dienstverlening voor ondernemerscollectieven inhoud Voorwoord pag 3 Belangenbehartiging pag 4 Service en Dienstverlening pag 6 Ledenvoordeel pag 8 Netwerk pag 10 MKB Sercivedesk pag 11 Noord

Nadere informatie

Economische ontwikkeling in de Eemsdelta. Presentatie KvK in Appingedam 16-10-2013

Economische ontwikkeling in de Eemsdelta. Presentatie KvK in Appingedam 16-10-2013 Economische ontwikkeling in de Eemsdelta Presentatie KvK in Appingedam 16-10-2013 Hoofddoel Stimuleren economische ontwikkeling in de Eemsdelta met een continue focus op de cruciale vestigingsplaatsfactoren

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod lokaal partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod lokaal partners Dit is MKB-Nederland Aanbod lokaal partners Samen haar lokaal partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het lokaal partnerschap precies

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS 14 SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS VASTGELEGD IN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING IN

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 10 juli 2018 Betreft Monitor Wind op Land 2017

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 10 juli 2018 Betreft Monitor Wind op Land 2017 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN HERBESTEMMINGSINFORMATIE PANDZOEKERS EN PANDEIGENAREN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand

Nadere informatie

Dé ondernemersagenda

Dé ondernemersagenda Dé ondernemersagenda Voorwoord Lid zijn betekent meedoen. Dat is het motto van VNO-NCW Noord en daarom hebben we net als voorgaande jaren hard gewerkt om een aantrekkelijk jaarprogramma aan u te kunnen

Nadere informatie

LID COLLEGE VAN BESTUUR

LID COLLEGE VAN BESTUUR FUNCTIEPROFIEL LID COLLEGE VAN BESTUUR DRENTHE COLLEGE Inhoudsopgave 1 Drenthe College 3 De organisatie 3 De missie 3 De thema s 3 2 Lid College van Bestuur 4 Plaats in de organisatie 4 Taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Overview Zuiderzeelijn. Convent Noordelijke Tweede Kamerleden. 6 november 2007

Overview Zuiderzeelijn. Convent Noordelijke Tweede Kamerleden. 6 november 2007 Overview Zuiderzeelijn Convent Noordelijke Tweede Kamerleden 6 november 2007 1. Algemeen Zuiderzeelijn is een hoogwaardige OV-verbinding Randstad-Noorden Basis in Langman-akkoord (1998): eerst Hanzelijn,

Nadere informatie

3 SEAN Noord-Nederland

3 SEAN Noord-Nederland 3 SEAN -Nederland Er viel een opvallend grotere aandacht voor de SEAN in de pers te constateren. Hoewel de publiciteit niet werd gezocht, blijkt daaruit wel het belang van de SEAN. Maar nog meer moet de

Nadere informatie

Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder Fryslân Fernijt IV Tweede tender 2014

Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder Fryslân Fernijt IV Tweede tender 2014 Machtigingsformulier Fryslân Fernijt IV Tweede Tender 2014 Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder Fryslân Fernijt IV Tweede tender 2014 Dit formulier is bedoeld voor de partners in een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten!

Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten! Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten! Regiomanager MKB- Nederland/ coördinator regio Hans Bakker, regiomanager MKB- Nederland/regionaal aanbestedingsbeleid coördinator aanbesteden Informeert Ontmoet

Nadere informatie

Amsterdam-St. Petersburg Express

Amsterdam-St. Petersburg Express Amsterdam-St. Petersburg Express Startnotitie PvdA-GroenLinks Flevoland-Groningen- Friesland-Drenthe maart 2014 AMSTERDAM-ST. PETERSBURG EXPRESS 1 AMSTERDAM-ST. PETERSBURG EXPRESS 2 Hermitage St. Petersburg

Nadere informatie

Subsidieprofiel vestigingsregeling. 1. Probleemanalyse. Welk probleem moet worden opgelost?

Subsidieprofiel vestigingsregeling. 1. Probleemanalyse. Welk probleem moet worden opgelost? Subsidieprofiel vestigingsregeling 1. Probleemanalyse Welk probleem moet worden opgelost? De Friese economie heeft de laatste jaren last gehad van de economische crisis. Ondanks een voorzichtig herstel

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

Drenthe, Friesland en Groningen. Landelijke marktontwikkelingen

Drenthe, Friesland en Groningen. Landelijke marktontwikkelingen Landelijke marktontwikkelingen Na een korte opleving in 2011 viel de opname van bedrijfsruimte in 2012 opnieuw terug. Tegen de verwachting in bleef het aanbod echter redelijk stabiel. Wel wordt een steeds

Nadere informatie

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD & PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Juryrapport Fairtrade Provincie Friesland

Juryrapport Fairtrade Provincie Friesland Datum: 4 oktober 2016 Juryrapport Fairtrade Provincie Friesland De jury van Fairtrade Gemeente heeft de aanvraag van de provincie Friesland voor de titel Fairtrade Provincie positief beoordeeld. De jury

Nadere informatie

Ledenpanel VNO-NCW Midden. Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten

Ledenpanel VNO-NCW Midden. Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten Ledenpanel VNO-NCW Midden Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten Samenvatting In totaal heeft zo n 20 % van de leden van VNO-NCW Midden gereageerd. De respons kwam evenredig verdeeld uit alle

Nadere informatie

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen.

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen. Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg t.g.v. bezoek Duitse handelsdelegatie onder leiding van Minister Bode op 31 oktober 2011, Gasunie Groningen. Dames en heren, Vandaag en morgen wijzen

Nadere informatie

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040.

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040. Statenmededeling Onderwerp Contourennota Toekomstbeeld OV 2040 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De landelijke Contouren Toekomstbeeld OV, een belangrijk vervolgdocument in het

Nadere informatie

Dé nieuwe naam voor de brancheorganisatie met 2.600 bedrijven die het onderhoud aan vastgoed en industrie uitvoeren.

Dé nieuwe naam voor de brancheorganisatie met 2.600 bedrijven die het onderhoud aan vastgoed en industrie uitvoeren. Dé nieuwe naam voor de brancheorganisatie met 2.600 bedrijven die het onderhoud aan vastgoed en industrie uitvoeren. OnderhoudNL OnderhoudNL is een merknaam van FOSAG, de ondernemersorganisatie van (restauratie-)schilders-

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie

Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst. Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand op maat voor de toekomst Een impuls voor de Nederlandse economie Sluis Kornwerderzand De sluis bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk heeft beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen bepaalde

Nadere informatie

Collectief leren en werken in de regio

Collectief leren en werken in de regio Voorwoord In het Westerkwartier hebben overheden, ondernemers, burgerpartijen, natuurbeherende organisaties, en kennisinstellingen in het Westerkwartier het initiatief genomen tot stru cturele samenwerking

Nadere informatie

Hulp van de Stichting Sociale Bemiddeling WIJ BIEDEN HULP. Ook aan werkgevers!

Hulp van de Stichting Sociale Bemiddeling WIJ BIEDEN HULP. Ook aan werkgevers! Hulp van de Stichting Sociale Bemiddeling WIJ BIEDEN HULP Ook aan werkgevers! Waarom hulp? Uw medewerkers: uw grootste kapitaal Als ondernemer gaat u uiterst zorgvuldig om met uw kapitaal. Bewezen is dat

Nadere informatie

Blij met zo een enorme opkomst! Heel veel ondernemers, bestuurders, mensen uit cultuur en onderwijs hier bijeen met de KvK als bindmiddel!

Blij met zo een enorme opkomst! Heel veel ondernemers, bestuurders, mensen uit cultuur en onderwijs hier bijeen met de KvK als bindmiddel! Dames en heren! Blij met zo een enorme opkomst! Heel veel ondernemers, bestuurders, mensen uit cultuur en onderwijs hier bijeen met de KvK als bindmiddel! Dat is het mooie van onze rol, en dat moet in

Nadere informatie

In de Ondernemersagenda vindt u alle informatie over de Noordgangen, de bedrijfsbezoeken,

In de Ondernemersagenda vindt u alle informatie over de Noordgangen, de bedrijfsbezoeken, Dé Ondernemersagenda 2016-2017 Voorwoord VNO-NCW Noord heeft een strategisch partnerschap met De Friesland Zorgverzekeraar en ING. Deze strategische partners verbinden hun eigen maatschappelijke doelen

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Economie, recreatie en toerisme Ôfdieling : Kennis en Ekonomy/Regel en Beheer Behanneljend amtner : R.Zijlstra-Ytsma Tastel : 5599

Nadere informatie

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Noord-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Noord-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Noord-Nederland (*1. m²) 46.787 643 973 1.222 Drenthe Friesland Groningen Overig Nederland De drie noordelijke

Nadere informatie

Werkwaardig, volwaardig werk voor iedereen

Werkwaardig, volwaardig werk voor iedereen Werkwaardig, volwaardig werk voor iedereen Sociaal ondernemen is win win win Werkwaardig is een zakelijk platform dat draait om mensen. Leden van Werkwaardig - werkgevers in de regio Delft - ontmoeten

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN

HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN HERBESTEMMINGSINFORMATIE ALGEMEEN www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met een zo

Nadere informatie

Groningen, 20 maart 2018

Groningen, 20 maart 2018 Provincie Drenthe College van Gedeputeerde Staten T.a.v. T. Telpstra Postbus 122 9400 AC Assen Groningen, 20 maart 2018 Betreft: Factory Outlet Center Assen Geacht college, Als gemeentes, ondernemersverenigingen,

Nadere informatie

Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland. Rob de Greef en Roeland Stolk

Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland. Rob de Greef en Roeland Stolk Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland Rob de Greef en Roeland Stolk Doelstelling en agenda Doelstelling Zicht krijgen op wat gemeenschappelijke regelingen zijn Zicht krijgen op hoe

Nadere informatie

Gegevens medeaanvrager VIA

Gegevens medeaanvrager VIA Gegevens medeaanvrager VIA 1 Gegevens medeaanvrager Versneller Innovatieve Ambities VIA 2016 VIA Versneller Innovatieve Ambities Dit document is alleen van toepassing indien u subsidie wilt aanvrager voor

Nadere informatie

Publiekssamenvatting Jaarverslag 2012 Operationeel Programma Noord-Nederland Versnelling is nodig

Publiekssamenvatting Jaarverslag 2012 Operationeel Programma Noord-Nederland Versnelling is nodig Publiekssamenvatting Jaarverslag 2012 Operationeel Programma Noord-Nederland 2007-2013 Versnelling is nodig Operationeel Programma Noord-Nederland 2012 Crisis zorgt voor tegenwind Noord-Nederland heeft

Nadere informatie

Investering grootste drempel om energie te besparen

Investering grootste drempel om energie te besparen Digitale nieuwsbrief juni 2013 MKB Green Deals in trek bij ondernemers De MKB Green Deals blijken een succes. Er doen 625 mkb-bedrijven mee aan het project, samen goed voor een besparingspotentieel vergelijkbaar

Nadere informatie

Regioplan VNO-NCW Utrecht 2007-2010. Ruimte om te ondernemen

Regioplan VNO-NCW Utrecht 2007-2010. Ruimte om te ondernemen Regioplan VNO-NCW Utrecht 2007-2010 Ruimte om te ondernemen Inhoud Inleiding 4 Wat heeft VNO-NCW Utrecht de ondernemer te bieden? 4 Doel Regioplan 5 Speerpunten 6 Speerpunt 1: Een goede fysieke bereikbaarheid

Nadere informatie

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN Starterswijzer Breda ORËNTAT MARKTONDRZOK VRGUNNNGN HUSVSTNG BDRJFSVORNG ONDRSTUNNG NTWRKN Ter introductie De heet nieuwe ondernemers van harte welkom. Starters geven een goede impuls aan de lokale en

Nadere informatie

Partnermogelijkheden 2018

Partnermogelijkheden 2018 Partnermogelijkheden 2018 www.energychallenges.nl Stichting Energy Challenges Een boost voor motivatie en talent Realiseer besparing door gedragsverandering Kennis over techniek en energieverbruik Enthousiasme

Nadere informatie

Pakketvergelijking Grenzeloos Gunnen en Noord-Nederland

Pakketvergelijking Grenzeloos Gunnen en Noord-Nederland Pakketvergelijking Grenzeloos Gunnen en Noord-Nederland 2013-2026 Het rapport Grenzeloos Gunnen gaat uit van zes gemeenten in de provincie Groningen. Het rapport Noord-Nederland 2013-2026 gaat uit van

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2015Z17139 en 2015Z17325

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken. Groei en ambities stimuleren. Jeugd betrekken. Nieuwe energie ontwikkelen. Techniek van morgen maken. Van kennis kracht maken

Duurzaam samenwerken. Groei en ambities stimuleren. Jeugd betrekken. Nieuwe energie ontwikkelen. Techniek van morgen maken. Van kennis kracht maken Duurzaam samenwerken Jeugd betrekken Techniek van morgen maken Groei en ambities stimuleren Nieuwe energie ontwikkelen Van kennis kracht maken Samenwerkingsovereenkomst Energy Valley Topclub en Maatschappelijke

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

2011 20/06-21/06. Datum Bestemming Welke bestuurders Wie heeft de reis betaald. Totale reis- en verblijfkosten

2011 20/06-21/06. Datum Bestemming Welke bestuurders Wie heeft de reis betaald. Totale reis- en verblijfkosten Datum Bestemming Welke bestuurders Wie heeft de reis betaald Totale reis- en verblijfkosten Vervoermiddel Doel van de reis 2011 20/06-21/06 21/06-22/06 26/09-27/09 Belgie Ged. Galema Provincie 945,-- Dienstauto

Nadere informatie

Gegevens medeaanvrager VIA

Gegevens medeaanvrager VIA Gegevens medeaanvrager VIA 1 Gegevens medeaanvrager Versneller Innovatieve Ambities VIA VIA Versneller Innovatieve Ambities Dit document is alleen van toepassing indien u subsidie wilt aanvrager voor een

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân

provinsje fryslân provincie fryslân Heerenveen provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 5125 ;vvsv.fryslan.ni provincie@fryslan.nl

Nadere informatie

"Overheidsondersteuning van regionale vliegvelden"

Overheidsondersteuning van regionale vliegvelden Provinciale Staten renthe Dagdeelvraag "Overheidsondersteuning van regionale vliegvelden" Aan Leden van Provinciale Staten en bijzondere commissieleden, niet zijnde statenleden Fractiemedewerkers, college

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Programma Spoorplan Noord-Nederland

Programma Spoorplan Noord-Nederland Programma Spoorplan Noord-Nederland Samenwerken aan optimale bereikbaarheid ProRail, Peter Stam en Jan Mulder 13 mei 2014 / 1 Agenda ProRail Spoorplan Noord Nederland Intermezzo Friese projecten Belangrijke

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân b

provinsje fryslân provincie fryslân b - 1/5 Ons provinsje fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebalcsmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 1 1 Provinciale Staten van Fryslân www.fryslan.nl provincie@fryslan.nl

Nadere informatie

Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Leeuwarden 15 oktober 2013 Aan: Ministerie van BZK, Postbus 20011, 2500 AE Den Haag Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Zienswijze Noordvleugelprovincie

Nadere informatie

Onderwerpen die van groot belang zijn voor het Brabantse bedrijfsleven!

Onderwerpen die van groot belang zijn voor het Brabantse bedrijfsleven! Inzet VNO-NCW Brabant Zeeland en brancheverenigingen voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant op 20 maart 2019 Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Provincies

Nadere informatie

De top 10 van Biblionet Drenthe in Jaarverslag ingekort tot tien speerpunten

De top 10 van Biblionet Drenthe in Jaarverslag ingekort tot tien speerpunten De top 10 van Biblionet Drenthe in 2015 Jaarverslag ingekort tot tien speerpunten 1 Onderwijs: Succesvolle projecten en een sterk netwerk Biblionet Drenthe draagt bij aan het verbeteren van de lees- en

Nadere informatie

Verbeter de positie van ZZP'ers in Nijmegen

Verbeter de positie van ZZP'ers in Nijmegen procesverantw.-. S/Tl To INGEKOMEN Initiatiefvoorstel 1 2 DEC. 20" PSPMEENT^ NIJMEGEN da38.nr.: o}..st Verbeter de positie van ZZP'ers in Nijmegen Initiatiefvoorstel aan de Raad Jos Reinhoudt, GroenLinks

Nadere informatie

FIRST CLASS BUSINESS TRAVELS. First Class Business Travels. organiseert een handelsmissie i.s.m.

FIRST CLASS BUSINESS TRAVELS. First Class Business Travels. organiseert een handelsmissie i.s.m. FIRST CLASS BUSINESS TRAVELS EVENTS INCENTIVE BUSINESS TRAVELS TRADE MISSIONS First Class Business Travels organiseert een handelsmissie i.s.m. de Provincie Fryslân Dairy Valley Dutch Dairy Centre naar

Nadere informatie

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR 20 AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR ECONOMISCHE STRUCTUURVERSTERKING KOERS NOORD: OP WEG NAAR

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Toekomst Groningen Airport Eelde. Groningen, 24 oktober 2016

Informatiebijeenkomst Toekomst Groningen Airport Eelde. Groningen, 24 oktober 2016 Informatiebijeenkomst Toekomst Groningen Airport Eelde Groningen, 24 oktober 2016 Meer dan 25 jaar ervaring in de luchtvaartsector Van 1989 2001 gewerkt voor de Schiphol Groep Geeft leiding aan de implementatie

Nadere informatie

Retailagenda provincie Groningen

Retailagenda provincie Groningen Retailagenda provincie Groningen Vastgesteld door Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen op 29 mei 2018 Retailagenda provincie Groningen 0. Inleiding Retailagenda: waarom als provincie investeren

Nadere informatie

Regiobericht 1.0 Noord

Regiobericht 1.0 Noord Economie, innovatie, werk en inkomen 1 Kenmerken van het landsdeel Het landsdeel Noord bestaat uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De provincies werken samen in het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST

PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST NOORD-NEDERLAND: PROEFTUIN VOOR HET EUROPESE ENERGIESYSTEEM VAN DE TOEKOMST PROEFTUIN ENERGIE- TRANSITIE REGIONALE PARTNER IN DE EUROPESE ENERGIE UNIE Noord-Nederland is een grensoverschrijdende proeftuin

Nadere informatie