Pesten is nooit de schuld van het slachtoffer.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pesten is nooit de schuld van het slachtoffer."

Transcriptie

1 Pesten is nooit de schuld van het slachtoffer. Als het evenwicht binnen de groep verstoord is, is het mogelijk dat enkele kinderen pestgedrag laten zien. Zij kiezen een zondebok op school. Wist u dat: autoritair gedrag van volwassenen en opvoeders kan leiden tot frustratie, wat omgezet kan worden in pestgedrag. Wist u dat kinderen agressief gedag kunnen ontwikkelen: wanneer kinderen kijken naar gewelddadige films, of als ze te maken hebben met agressief voorbeeldgedrag van volwassenen en of opvoeders.. Kinderen hebben het recht zich veilig te voelen op school. Elk kind moet het naar zijn zin hebben en moet het gevoel hebben bij de groep te horen. Veiligheid is de basisbehoefte en wanneer hieraan niet wordt voldaan, dan zal het kind uiteindelijk school niet meer leuk vinden en zullen de leerresultaten er niet beter op worden. Wat is pesten. Van pesten is er sprake als er een verstoord machtsevenwicht is binnen de groep. Een kind wordt voortdurend door één of meerdere klasgenoten gepest, getreiterd, geschopt, geslagen of geïsoleerd. Degene die gepest wordt, heeft moeite om zichzelf te verdedigen. Hij voelt zich hulpeloos tegenover de kinderen die hem pesten. Wat is het om zondebok te zijn? Kinderen worden gepest omdat ze zich niet goed kunnen verweren. Het blijkt dat kinderen die wat afwijken van de groepsnormen een grotere kans lopen om zondebok te worden. Je kunt gepest worden omdat je andere kleren draagt, een afwijkend kapsel hebt, een andere uitspraak hebt etc. Een andere cultuur, taal of huidskleur kunnen ook aanleidingen zijn het mikpunt te worden. In elke klas zit volgens onderzoek wel een zondebok. Het kind wat in de groep de allerlaatste plaats inneemt en alle klappen krijgt. Een paar klasgenoten reageren hun agressie op hem af en de rest van de klas vindt het wel zielig, maar onderneemt niets. Dit vaak uit angst zelf het slachtoffer te worden. Vaak wordt deze situatie niet direct door de leerkracht of ouders opgemerkt. Het blijkt namelijk dat de meeste kinderen het niet vertellen dat ze gepest worden. Ze schamen zich ervoor.

2 Er is verschil in zondebokken. Er zijn passieve zondebokken en uitdagende zondebokken. De passieve zondebok is vaak lichamelijk wat zwakker dan gemiddeld. Het kind heeft vaak geen positief zelfbeeld. Hij ziet zichzelf als waardeloos. Dit maakt hem juist heel kwetsbaar. Dit voelen anderen feilloos aan. Dergelijke kinderen trekken zich steeds meer terug en worden steeds kwetsbaarder. Deze kinderen kunnen behoedzaam zijn. Ze zijn vaak stil, terug getrokken, onderdanig en verlegen. Ze zijn vaak snel aan het huilen te brengen. De uitdagende zondebokken reageren uitdagend en actief op de pesters. Wanneer je hen aanvalt worden deze kinderen boos en vechten terug, of proberen dat tenminste. Zij veroorzaken spanning en roepen irritatie op. Sommige uitdagende zondebokken zijn hyperactief, rusteloos en/ of ongeconcentreerd. Volwassenen hebben vaak ook moeite met het gedrag van de uitdagende zondebokken. Ook komt het voor dat zij op hun beurt zwakkere kinderen gaan pesten. Beide typen slachtoffers (zondebokken) reageren op hun eigen, aangeleerde manier op de agressie die zij ondervinden en raken steeds verder in de put. Belangrijke signalen van het gepeste kind op school. - Het kind wordt herhaaldelijk op een gemene manier geplaagd of uitgescholden. Ze kunnen ook een scheldnaam hebben. Ze kunnen gekleineerd, vernederd, bedreigd, gecommandeerd, overheerst of onderworpen worden. - Klasgenoten steken vaak de draak met hen en lachen hen op een spottende en onvriendelijke manier uit. - Ze worden lastiggevallen, weggeduwd, gestoten, gestompt, geslagen, geschopt en ze zijn niet in staat om zich hiertegen te verweren. - Ze zijn betrokken bij ruzies, waarin ze zich totaal niet kunnen verdedigen en waaruit ze soms huilend proberen te ontsnappen. - Schoolspullen en andere eigendommen worden vernield of slingeren rond. - Het kind heeft blauwe plekken, verwondingen, sneeën, schrammen of gescheurde kleding, die ze niet op een normale manier opgelopen kunnen hebben. Eventuele bijkomende signalen. - Ze zijn (vaak) alleen en ze worden uitgesloten door de groep tijdens de pauzes. Ze lijken geen enkele goede vriend of vriendin in de klas te hebben. - Ze worden als één van de laatste gekozen bij het samenstellen van een team. - Met het pleinwacht lopen, blijven deze kinderen vaak dicht bij de leerkracht. - Ze vinden het vaak erg moeilijk hardop te praten in de klas en geven een angstige en onzekere indruk. - Ze zien er bang, neerslachtig, ongelukkig en huilerig uit. - Ze vertonen een plotselinge of geleidelijke verslechtering in de schoolresultaten.

3 Signalen thuis. - Het kind neemt nooit klasgenoten of andere leeftijdgenoten mee huis. - Het kind heeft geen enkele goede vriend of vriendin met wie ze hun vrije tijd doorbrengen. - Ze worden zelden uitgenodigd voor een feestje en zijn ook niet geïnteresseerd om zelf een feestje te geven. Het kind verwacht dat niemand op hun feestje wil komen. - Ze zijn bang of willen niet naar school. - Ze hebben een slechte eetlust en vaak last van lichamelijke klachten als hoofdpijn- en of maagpijn. - Ze kunnen een andere weg kiezen wanneer ze naar school lopen. - Ze slapen slecht. Veel dromen en of huilen in hun slaap. - Stemmingswisselingen. Plotselinge opvliegers en driftbuien. - Ze vragen of stelen geld om hun pestkoppen te gerieven. - Kinderen die gepest worden kunnen lichamelijk soms overdreven voorzichtig zijn. - Ze kunnen bang zijn voor pijn of bang om zichzelf te bezeren. - Soms zijn deze kinderen onhandig tijdens spel, sport en vechten, doordat ze een slechte lichamelijke coördinatie hebben. Wie zijn die pesters. - Pestkoppen zijn zich vaak niet bewust wat hun pestgedrag teweegbrengt. - Pesters kunnen zich niet goed inleven in wat hun slachtoffers doormaken. - Pesters zijn vaak met hun lichaam en met hun mond sterker dan hun klasgenoten. Ze hebben vaak dezelfde leeftijd of zijn iets ouder als hun slachtoffers. - Ze zijn handig in spel, sport en gevechten. (Dat geldt voornamelijk voor jongens) - Ze hebben een grote behoefte om andere kinderen te overheersen, onderdrukken en zichzelf te bewijzen met macht en dreigementen. - Ze drijven vaak hun zin door en pochen over hun overwicht op andere kinderen. - Ze zijn heetgebakerd, ze hebben al iets gedaan voordat ze erover nagedacht hebben. Ze hebben moeite zich aan de regels te houden en moeite met het accepteren van tegenwerking. - Ze proberen ten koste van anderen hun voordeel te halen. - Ze worden als stoer gezien. - Deze kinderen gaan snel tot de aanval over. - Ze plagen herhaaldelijk op een gemene manier. Ze maken anderen bang en bedreigen, schelden, kleineren. Ze maken anderen belachelijk. - Ze vernederen, duwen, slaan, stompen, en kunnen eigendommen van anderen stuk maken. - Veel pestkoppen zorgen dat ze zelf buiten schot blijven en dat hun meelopers het vuile werk doen. - Jongens zijn vaker pestkoppen dan meisjes. Maar meisjes doen het ook, maar dit is vaak moeilijker te ontdekken. Meisjes gebruiken minder zichtbare methoden om te pesten zoals kwaadspreken, roddelen en beïnvloeden van vriendschapsrelaties in de klas. (Bijvoorbeeld dat een meisje haar beste vriendin kwijt raakt.

4 Gevolgen van het pesten. Kinderen die zondebok van een klas of school zijn, houden er zonder uitzondering iets aan over. Het gevoel van eigenwaarde kan tot het nulpunt dalen. Vaak krijgen ze te maken met faalangst en een laag zelfbeeld. Weinig zelfvertrouwen kan het gevolg zijn. Zij gaan anderen wantrouwen, ook mensen met goede bedoelingen. Zij voelen zich machteloos of buitengesloten, voortdurend vernederd en hebben het gevoel altijd op hun hoede te moeten zijn. Het zondebokverschijnsel is geen individueel probleem, maar een groepsprobleem. Ook de andere kinderen die niet pesten hebben hun rol binnen de groep en voelen zich vaak schuldig dat ze er niets aan hebben (durven) veranderen.

5 De pesters moeten gestopt worden en de slachtoffers moeten beschermd worden. Wat doen we op school. Als leerkrachten de Wiekslag voelen wij ons verantwoordelijk voor alle leerlingen op onze school en daarom willen we ons uiterst inzetten om ieder kind een fijne veilige schoolperiode te geven. Wij maken met de kinderen aan het begin van ieder schooljaar afspraken. Hoe wij graag willen dat anderen met ons omgaan, grenzen van ieder individu. Hoe wij samen moeten leven, werken en spelen. Onderwerpen die besproken kunnen worden: - Hoe kunnen wij in een rustige sfeer werken? - Hoe zorgen wij ervoor dat niemand wordt buitengesloten? - Hoe ga je respectvol met elkaar om? - Wanneer moeten we of mogen we elkaar helpen? - Kun je of mag je alles zeggen wat je wilt? - Kun je of mag je alles zeggen wat je voelt? - Welke zorg besteden we aan onze omgeving? - Hoe zuinig zijn we op materialen en alles om ons heen? - Hoe vangen we nieuwe kinderen op? - Hoe spreken we mensen aan die onze school bezoeken? - Welke taal spreken we tegen elkaar? We hopen op deze manier het pesten bespreekbaar te maken, met als uiteindelijke doel het pesten zoveel mogelijk uit te bannen. We kunnen niet beloven dat we het volledig oplossen. We beloven wel dat we er alles aan zullen doen om het te voorkomen en te helpen.

Tegengaan én voorkomen van pesten

Tegengaan én voorkomen van pesten Tegengaan én voorkomen van pesten Juni 2013 Algemeen We willen een school zijn waar iedereen zich sociaal aanvaard voelt en zich kan ontwikkelen in een sfeer van veiligheid, acceptatie, erkenning en wederzijds

Nadere informatie

Wat is pesten? Pesten is het systematische en langdurig uitoefenen van psychologisch of fysiek geweld door één of meerdere personen ten opzichte van é

Wat is pesten? Pesten is het systematische en langdurig uitoefenen van psychologisch of fysiek geweld door één of meerdere personen ten opzichte van é Pesten op het FO Wat is pesten? Pesten is het systematische en langdurig uitoefenen van psychologisch of fysiek geweld door één of meerdere personen ten opzichte van één persoon, die niet in staat is zichzelf

Nadere informatie

Pestprotocol Mariaschool

Pestprotocol Mariaschool Pestprotocol Mariaschool Wat is pesten? Pesten is (psychisch, fysiek of seksueel) systematisch geweld van een leerling of een groep leerlingen ten opzichte van 1 of meer klasgenoten, die niet (meer) in

Nadere informatie

Aanpak pesten. Een definitie van pesten. De pesters. Signalen van een pestkop

Aanpak pesten. Een definitie van pesten. De pesters. Signalen van een pestkop Aanpak pesten Pesten of treiteren is antisociaal gedrag waarbij het slachtoffer herhaaldelijk en langdurig negatieve handelingen van materiële, fysieke of psychische aard moet ondergaan door één of meerdere

Nadere informatie

Pestprotocol Informatie over pesten Signalen Hoe merk je dat een kind gepest wordt

Pestprotocol Informatie over pesten Signalen Hoe merk je dat een kind gepest wordt Pestprotocol Door het aanbod sociale emotionele vorming wordt een veilige sfeer bevorderd op school en in de klas en pesten tegengegaan. De school zorgt voor toezicht in de klas, op het schoolplein en

Nadere informatie

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL Stationsstraat 81 3370 Boutersem 016/73 34 29 www.godenotelaar.be email: directie.nobro@gmail.com bs.boutersem@gmail.com HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL 1. Het standpunt van de school: Pesten is geen

Nadere informatie

INHOUD. Anti-pest Charter 2

INHOUD. Anti-pest Charter 2 Anti-pest Charter 1 INHOUD 1. Wat is pesten en verschil tussen plagen en pesten... 3 2. Signalen dat iemand gepest wordt... 4 3. Profiel van de pester... 4 4. Tips voor kinderen die gepest worden... 4

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Pesten Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Verschil pesten en plagen Plagen: over en weer Pesten: Systematisch Macht onmacht Steeds dezelfde slachtoffer Moeite met verdedigen Lichamelijk

Nadere informatie

Pestprotocol Het Landje

Pestprotocol Het Landje Binnen de school zijn afspraken gemaakt m.b.t. pesten. Wij besteden hier preventief aandacht aan door middel van de sociaal-emotionele methode, filosofie en de methode Goed van Start. De schoolen klassenregels/klas-

Nadere informatie

Pestpreventie

Pestpreventie 1 Pestpreventie 2015-2016 Richtlijn pesten 1 2 STAPPENPLAN Pestpreventie voor de leerling Middels de methode STOP LOOP PRAAT Stap 1: STOP Als iemand vervelend doet tegen jou of iemand anders: zeg duidelijk

Nadere informatie

Achtergrond informatie:

Achtergrond informatie: Pestprotocol Inleiding Voor u ligt het pestprotocol van de Koningin Wilhelminaschool. Met behulp van dit protocol willen wij het pestgedrag binnen de school voorkomen en indien nodig aanpakken. In onze

Nadere informatie

De Regenboog. Pestprotocol. P.C. Basisschool

De Regenboog. Pestprotocol. P.C. Basisschool De Regenboog Pestprotocol P.C. Basisschool 1. Inleiding Pesten is een groot maatschappelijk probleem. Het is van alle tijden en komt overal in de samenleving voor. De gevolgen van pesten zijn voor de betrokkenen

Nadere informatie

Wij werken aan Allemaal Maatjes!

Wij werken aan Allemaal Maatjes! Wij werken aan Allemaal Maatjes! Op school werken wij elke maand aan een ander puntje om Allemaal maatjes te zijn! Zo proberen wij het pesten op onze school te voorkomen. Om het puntje van de maand duidelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave: PESTPROTOCOL BSO DE DAG DOOR i.s.m. Basisschool de Weijerwereld. Voorwoord: waarom afspraken rondom aanpak pesten

Inhoudsopgave: PESTPROTOCOL BSO DE DAG DOOR i.s.m. Basisschool de Weijerwereld. Voorwoord: waarom afspraken rondom aanpak pesten PESTPROTOCOL BSO DE DAG DOOR i.s.m. Basisschool de Weijerwereld Inhoudsopgave: Voorwoord: waarom afspraken rondom aanpak pesten 1. Doel van dit protocol 2. Preventieve aanpak 3. Verschil tussen plagen

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT

ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT Juni 2018 Anti-pestprotocol voor de ouders /verzorgers van leerlingen van OBS De Moespot Waarom een anti-pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op onze school veilig kunnen

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Pestprotocol It Twaspan

Pestprotocol It Twaspan Pestprotocol It Twaspan It Twaspan wil de kinderen een omgeving bieden waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten willen deze ontwikkeling bevorderen door het

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

Pestprotocol Openbare Daltonschool De Meander

Pestprotocol Openbare Daltonschool De Meander Pestprotocol Openbare Daltonschool De Meander Pesten hoort niet. Ieder kind heeft recht op een veilige schoolomgeving. Pagina 1 Inhoud 1. Pesten 3 2. Protocol pestsituaties 5 2.1 Algemene lijn om pesten

Nadere informatie

Pesten Definitie van pesten Doel pestprotocol Dit protocol is een middel om de volgende doelstellingen te bereiken:

Pesten Definitie van pesten Doel pestprotocol Dit protocol is een middel om de volgende doelstellingen te bereiken: Pestprotocol 1 Inhoud Pesten pagina 3 Definitie van pesten pagina 3 Doel pestprotocol pagina 3 Informatie over pesten pagina 4 Preventie pagina 4 Signaleren pagina 6 Stappenplan pestprotocol pagina 8 Informatie

Nadere informatie

Pestprotocol Klein- Heijendaal

Pestprotocol Klein- Heijendaal Pestprotocol Klein- Heijendaal Pesten is verboden! Inhoudsopgave Voorwoord 1 1. Doelen van dit protocol 2 2. Voorwaarden 2 3. De aanpak 3 3.1 Preventieve maatregelen op school- groeps- en individueel niveau

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE SCHELP

PESTPROTOCOL DE SCHELP PESTPROTOCOL DE SCHELP Pestprotocol De Schelp Dit pestprotocol heeft als doel voor de De Schelp: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door

Nadere informatie

Pestprotocol Kbs de Regenboog Woerden

Pestprotocol Kbs de Regenboog Woerden Pestprotocol Kbs de Regenboog Woerden Op basisschool De Regenboog werken we met de PAD-methode. Dit is een leerplan waarbij we de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen stimuleren. Tevens is deze

Nadere informatie

BROCHURE LEERKRACHT. GBS EIKENLAAR Pesten! Wij zeggen neen!

BROCHURE LEERKRACHT. GBS EIKENLAAR   Pesten! Wij zeggen neen! BROCHURE LEERKRACHT GBS EIKENLAAR www.eikenlaar.be Pesten! Wij zeggen neen! Is het pesten of plagen? Hoe herken ik pesten? Wat kan ik doen tegen pesten? Gesprek aangaan met pester en slachtoffer. Stappenplan.

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie

Project voor een verdraagzame school

Project voor een verdraagzame school Project voor een verdraagzame school Engagement van Toverveld: Wij tolereren pesten NIET!! 1. Wat is pesten? Je hebt plagen en pesten. Kinderen die elkaar plagen kunnen elkaar aan. Na een tijdje maken

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Pesten

Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk door een scholier 1721 woorden 12 juni 2005 6,9 373 keer beoordeeld Vak Verzorging HOOFDSTUK 1 WAT IS PESTEN Pesten is iets heel anders dan plagen, plagen is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Pestprotocol 10 e Montessorischool De Meidoorn

Pestprotocol 10 e Montessorischool De Meidoorn Pestprotocol 10 e Montessorischool De Meidoorn Versie 2017-2018 Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol 10 e Montessorischool

Nadere informatie

Protocol Pesten; Basisschool Het Octaaf 02-12-2008

Protocol Pesten; Basisschool Het Octaaf 02-12-2008 1 Inhoudsopgave: Voorwoord blz 3 Doel blz 3 Werkwijze blz 4 Contactpersoon blz 7 (klachten) Borging blz 8 Bijlagen Signaallijsten blz 9/10 Pestprotocol blz 11 Signaleer- aanpaktips ouders blz 12/13 Verklaring

Nadere informatie

Bijlage 2: protocol pesten. Plagen of pesten?

Bijlage 2: protocol pesten. Plagen of pesten? Bijlage 2: protocol pesten Plagen of pesten? We plagen allemaal wel eens of we worden geplaagd. Plagerijen zijn niet kwaad bedoeld. Plager en geplaagde zijn aan elkaar gewaagd; ze houden elkaar over en

Nadere informatie

BIJLAGEN Pestprotocol

BIJLAGEN Pestprotocol BIJLAGEN Pestprotocol Basisschool De Horizon -Versie 1-02-02-2014 Ouderbladzijde: Wat verstaan we onder pesten? Wat is het verschil tussen plagen en pesten. Plagen is : Pesten is : onschuldig - met opzet

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Versie ouders. Inhoudsopgave

Versie ouders. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Blz. 1 Algemene inleiding Blz. 2 Regels op school Blz. 4 Signalen en kenmerken Blz. 5 Consequenties/ hulp Blz. 9 Adviezen en tips voor ouders Blz. 12 Uitleg protocol voor kinderen

Nadere informatie

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school

Nadere informatie

5. Pestprotocol CBS Goudenstein

5. Pestprotocol CBS Goudenstein 5. Pestprotocol CBS Goudenstein Doel Met dit pestprotocol onderdeel van het Veiligheidsbeleid van de school willen we leerkrachten en ouders duidelijkheid verschaffen over wat wij onder pesten verstaan,

Nadere informatie

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen 1 Voorwoord Beste ouders Beste leerlingen Dit is het antipestplan van WICO campus Sint-Jozef. Het draaiboek pesten is geschreven voor de leerlingen, ouders en medewerkers van de school. Het geeft het beleid

Nadere informatie

Een interessante test om te zien welke positie jij inneemt tijdens een pestsituatie vind je hier: http://www.mindyourownlife.nl/je-gevoel/pest-test/

Een interessante test om te zien welke positie jij inneemt tijdens een pestsituatie vind je hier: http://www.mindyourownlife.nl/je-gevoel/pest-test/ Pesten is het regelmatig en langdurig lastigvallen van iemand met de bedoeling die persoon fysieke of emotionele schade toe te brengen. Pesten gaat verder dan ruziemaken (waarbij kinderen voor zichzelf

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Verdraagzaamheidsplan wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Gemeentelijke

Nadere informatie

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje.

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. 1-1. HET PROBLEEM Pesten en plagen worden vaak door elkaar gehaald! Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. Als je gepest bent, heb je ervaren dat pesten

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Pesten Informatie voor ouders

Pesten Informatie voor ouders Pesten Informatie voor ouders Kinderen groeien met elkaar op tot volwassenen en dat gaat niet altijd even soepel. Ruzie maken en oplossen hoort daar ook bij. Volwassenen hoeven zich daar meestal niet mee

Nadere informatie

Onze school wordt een KiVa School!

Onze school wordt een KiVa School! Programma Uitwisselen van gedachten en een KiVa-oefening om elkaar te leren kennen Onze school wordt een KiVa School! Voorstellen KiVa-team van de school Ruimte voor vragen en discussie Informatieavond

Nadere informatie

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden verbiedt, zoeken de kinderen andere manieren en andere

Nadere informatie

ZEG NEE! TEGEN PESTEN! PESTACTIEPLAN

ZEG NEE! TEGEN PESTEN! PESTACTIEPLAN ZEG NEE! TEGEN PESTEN! PESTACTIEPLAN Met dit document willen we: - duidelijk omschrijven wat we verstaan onder pesten - laten weten dat we pesten niet tolereren - iedereen betrekken in onze strijd tegen

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2016-2017 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

Onze school wordt een KiVa School! Informatieavond voor ouders

Onze school wordt een KiVa School! Informatieavond voor ouders Onze school wordt een KiVa School! Informatieavond voor ouders 1 Als iedereen kijkt en niemand wat doet Start de bijbehorende film Is dit herkenbaar? Uitwisselen van gedachten 2 Programma Uitwisselen van

Nadere informatie

Pesten. kan niet! Versie 01/09/2014. Pestkop

Pesten. kan niet! Versie 01/09/2014. Pestkop Pesten kan niet! Pestkop De gepeste Hij zou zo graag onzichtbaar willen zijn. Op een knopje kunnen drukken of een toverspreuk weten. en voor hun roofdierogen in rook opgaan. Maar het is weer zover, Dan

Nadere informatie

Voorkom. Pesten. DMS-educatief

Voorkom. Pesten. DMS-educatief Voorkom Pesten lle kinderen krijgen weleens met pesten te maken. Bij pesten is het ene kind altijd sterker dan het andere. De een heeft meer kracht, een grotere mond of meer invloed op de ander. Diegene

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Pestprotocol Agatha Snellenschool 2011 Inhoudsopgave

Pestprotocol Agatha Snellenschool 2011 Inhoudsopgave Pestprotocol Agatha Snellenschool 2011 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Plagen of pesten?... 2 Hoe kinderen pesten... 2 Hoe pesten werkt... 3 De gepeste kinderen... 3 De pesters... 4 Meelopers en de andere

Nadere informatie

PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL

PESTBELEID BS De Windwijzer NIET NERGENS - NOOIT DOEL PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL Wij streven naar een pestvrije omgeving binnen onze school. Wij willen een zo veilig mogelijke omgeving voor al onze kinderen garanderen. Wij maken

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Gedragsprotocol/voorkomen van pesten (pedagogisch beleidsplan)

Gedragsprotocol/voorkomen van pesten (pedagogisch beleidsplan) Gedragsprotocol/voorkomen van pesten (pedagogisch beleidsplan) Dit stuk maakt onderdeel uit van het pedagogisch beleidsplan van het kindcentrum. Wij willen een kindcentrum zijn waar ieder kind zich sociaal

Nadere informatie

P E S T P R O T O C O L

P E S T P R O T O C O L P E S T P R O T O C O L 1. VOORAF Het doel van dit Pestprotocol: Alle leerlingen horen zich in hun schoolperiode veilig te voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door afspraken te maken kunnen

Nadere informatie

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van huiselijk geweld net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Meerwaarde

Pestprotocol obs De Meerwaarde 1 Pestprotocol obs De Meerwaarde Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken

Nadere informatie

6.6. Boekverslag door V woorden 30 januari keer beoordeeld. Nederlands

6.6. Boekverslag door V woorden 30 januari keer beoordeeld. Nederlands Boekverslag door V. 2446 woorden 30 januari 2003 6.6 1142 keer beoordeeld Vak Nederlands Pesten- Oorzaak, gevolg en informatie Wat is pesten en wat is plagen? Plagen heeft te maken met kleine, onschuldige

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Chr. Basisschool Oostergeest. Brinnummer: Laan van Oostergeest GA Warmond

PESTPROTOCOL. Chr. Basisschool Oostergeest. Brinnummer: Laan van Oostergeest GA Warmond 1 PESTPROTOCOL Chr. Basisschool Oostergeest Brinnummer: Laan van Oostergeest 2 2361 GA Warmond 071-3011480 www.oostergeest.net 2 Protocol PESTEN OP SCHOOL Pesten is een wezenlijk en groot probleem. Pestgedrag

Nadere informatie

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten.

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Kan het anders? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Behandelende onderwerpen het recht veilig in vrijheid te leven het recht op respect

Nadere informatie

Inleiding De gepeste jeugdleden De pesters

Inleiding De gepeste jeugdleden De pesters Inleiding Het volgende protocol is bedoeld als leidraad om pesten binnen onze vereniging tegen te gaan of te voorkomen. Het is een protocol dat van toepassing is op alle jeugdleden en jeugdteams. We hopen

Nadere informatie

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school Pesten...?

Nadere informatie

Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176

Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176 Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176 Waarom een pestprotocol? Dit pestprotocol geeft kinderen, leerkrachten en ouders duidelijkheid over hoe wij handelen wanneer er gepest wordt. Door het protocol

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol

Pest- en gedragsprotocol Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2014-2015 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

waar heb jij op de basisschool gezeten?

waar heb jij op de basisschool gezeten? ouderavond Even voorstellen? waar heb jij op de basisschool gezeten? even nummers een stap naar voren tweetal gesprek hoe zat het met pesten op jouw basisschool? iedereen een stap naar links nieuw tweetal

Nadere informatie

kenmerken van plagen - onschuldig; - op gelijkwaardig niveau; - je plaagt een ander en wordt teruggeplaagd;

kenmerken van plagen - onschuldig; - op gelijkwaardig niveau; - je plaagt een ander en wordt teruggeplaagd; 2.6 Omgaan met pesten Het verschil tussen plagen en pesten iemand van zijn fiets aftrekken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als de twee partijen aan elkaar gewaagd zijn. De ene keer doet

Nadere informatie

Pestprotocol Koningin Wilhelminaschool

Pestprotocol Koningin Wilhelminaschool Pestprotocol Koningin Wilhelminaschool Pestprotocol PCBS Koningin Wilhelmina 2011-2012 1 INHOUDSOPGAVE 1. Missie 2. Wat verstaan we onder pesten? a. Kenmerken van pesten b. Manieren van pesten c. Oorzaken

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels.

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Omgangsprotocol We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Vanaf school 2008-2009 werken we met de uitgangspunten van het project de Vreedzame School. Dit project

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Huiselijk geweld is: ruzie maken, schreeuwen, dreigen negeren, vernederen, uitschelden slaan, schoppen, door elkaar schudden dreigen met of

Nadere informatie

pesten Waarover gaat het?

pesten Waarover gaat het? Als je iemands GSM afpakt, dan kan dat plagen zijn, maar ook pesten. Als je aan elkaar gewaagd bent, kan je het als plagen beschouwen. Het is dan een spelletje. Niet altijd leuk, maar nooit echt bedreigend.

Nadere informatie

PESTPROTOCOL (versie april 2014)

PESTPROTOCOL (versie april 2014) PESTPROTOCOL (versie april 2014) Op de Lispeltuut willen wij de kinderen een veilige leeromgeving bieden. Kinderen moeten zich op een prettige en positieve manier kunnen ontwikkelen. Een gevoel van veiligheid

Nadere informatie

Beleid basisschool Bösdael

Beleid basisschool Bösdael Pestprotocol Bösdael Onze principes: In de missie en visie van de school hebben we aangegeven dat we het van groot belang vinden dat alle mensen binnen onze school zich veilig en geborgen voelen. We hebben

Nadere informatie

GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING

GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING Als iedereen zou ondervinden wat het is om gepest te worden of om de ouder(s) te zijn van een gepest kind, dan zou het probleem sneller serieus worden genomen. Pesten is altijd

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Pesten

Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk door een scholier 2219 woorden 8 april 2006 7,1 78 keer beoordeeld Vak Verzorging PESTEN Inleiding Waarom pesten? Wij hebben dit onderwerp gekozen, omdat dit nog steeds

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën

Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën Het belang van een anti-pestprotocol Een positief en veilig klimaat is noodzakelijk voor kinderen om zich goed te ontwikkelen. Op IKC Zeven Zeeën doen we onze uiterste

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel

Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel Juni 2018 Waarom dit protocol? Pesten komt helaas overal voor. Ook op school worden kinderen gepest om uiteenlopende redenen. Binnen de Angelaschool wordt pesten niet

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen

Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen Opgemaakt op 26-1-2017 Door: Gedragsspecialisten, Sanne Habets en Carla Vanderheijden Inhoud - Het belang van een anti pest protocol. - Uitgangspunten van

Nadere informatie

PESTPROTOCOL

PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL 2015-2016 oktober 2015 SR Gedragsregels 1. Ik accepteer de ander zoals hij is en ik discrimineer niet. 2. Ik scheld niet en doe niet mee aan uitlachen en roddelen. 3. Ik blijf van de spullen

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Signalen van pesterijen Hoe herken je een pester? Hoe kun je pesten voorkomen?

Signalen van pesterijen Hoe herken je een pester? Hoe kun je pesten voorkomen? Protocol pesten Op kinderdagverblijf de Boerderij bespreken wij met de kinderen hoe we met elkaar omgaan en leren we al jong rekening te houden met andere kinderen en ook zelf grenzen aan te geven. In

Nadere informatie

Resultaten 1 ste. graad: A-stroom. B-stroom

Resultaten 1 ste. graad: A-stroom. B-stroom Resultaten 1 ste graad: A-stroom B-stroom o Ben je een jongen of een meisje? 4 31 Jongens Meisjes 135 Totaal aantal leerlingen 166 1% Totaal aantal meisjes 135 81.3% Totaal aantal jongens 31 18.7% o Hoe

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Prinses Marijke

Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

OMSCHRIJVING ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT. Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten 10/13/2015

OMSCHRIJVING ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT. Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten 10/13/2015 Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT Maurits.wysmans@ucll.be OMSCHRIJVING Pesten is een herhaaldelijk en langdurig blootstaan

Nadere informatie

Protocol sociale veiligheid

Protocol sociale veiligheid Protocol sociale veiligheid Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Belang van een protocol voor sociale veiligheid... 3 1.2 Uitgangspunten... 3 1.3 Methode(s) voor de sociaal-emotionele ontwikkeling... 3

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Fellenoord

PESTPROTOCOL. Fellenoord PESTPROTOCOL Fellenoord Pestprotocol Fellenoord Verantwoording: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, waardoor zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Pestprotocol Brede School Omnibus. Een kleine school waar je elkaar kent en je zijn mag wie je bent

Pestprotocol Brede School Omnibus. Een kleine school waar je elkaar kent en je zijn mag wie je bent Pestprotocol Brede School Omnibus Een kleine school waar je elkaar kent en je zijn mag wie je bent November 2015 Inhoud 1. Protocol is nodig om structureel pesten tegen te gaan... 3 2. Bij pestproblemen

Nadere informatie

Pestprotocol. Versie september 2013

Pestprotocol. Versie september 2013 Pestprotocol De Petrus & Paulusschool wil haar leerlingen een veilig klimaat bieden, waarin zij zich prettig en optimaal kunnen ontwikkelen. We gaan er van uit dat iedereen respectvol met elkaar omgaat.

Nadere informatie

pestprotocol 1. Visie

pestprotocol 1. Visie pestprotocol Inhoud: 1. Visie 2. Doelstelling van het protocol 3. Voorwaarden voor beleid. 4. Begripsomschrijving 5. Signalen dat het kind gepest wordt 6. Activiteiten in het kader van preventie 7. Als

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

Pesten hoort er niet bij! Informatie voor ouders over pesten

Pesten hoort er niet bij! Informatie voor ouders over pesten Jeugdgezondheidszorg Pesten hoort er niet bij! Informatie voor ouders over pesten Wat is pesten? Dat kinderen elkaar soms plagen is heel gewoon. Maar bij pesten is er een slachtoffer waarover andere kinderen

Nadere informatie