Initiatiefvoorstel. Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Initiatiefvoorstel. Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden."

Transcriptie

1 Initiatiefvoorstel Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden Wietse Martens 20 juni 2014 (Foto gemeente Tytsjerksteradiel)

2 Inleiding De nacht wordt in Fryslân steeds minder donker. Bijvoorbeeld door vakantiehuisjes of woonboten in natuurgebieden. Maar ook door verlichte, open stallen op het platteland. Een groeiende groep melkveehouders maakt tijdens de donkere maanden gebruik van krachtige kunstverlichting. Vaak in combinatie met een open stal. Overdag hebben de koeien dan maximaal zonlicht; s avonds en s nachts krijgen zij kunstmatige lichtsuppletie, wat zou leiden tot een hogere melkproductie. Bewoners in verschillende dorpen ten zuiden van de stad uitten onlangs, bij de aanvraag voor uitbreiding van de Dairy Campus, hun zorg hierover. Zij willen garanties dat de nieuwe stallen geen lichtoverlast veroorzaken. Ook dieren hebben last van overmatig nachtelijk licht. Het kan hun natuurlijk gedrag verstoren. Leeuwarden is sinds de fusie met Boarnsterhim Noord, begin dit jaar, een gemeente met veel platteland en natuur, zoals de Alde Feanen. In de nabije toekomst, na het samengaan met Leeuwarderadeel en een deel van Littenseradiel, zal Leeuwarden nog meer landelijk gebied kennen. De PvdA vindt het vanzelfsprekend dat onze gemeente zich inspant voor een belangrijke kernwaarde van dat platteland: donkerte.

3 Doel De PvdA Leeuwarden wil dat alle mensen in onze gemeente prettig kunnen wonen. Daarom vragen we altijd veel aandacht voor bestrijding van overlast in de wijken. Overmatige en onnodige lichtvervuiling speelt met name op het platteland. Mens en ook dier ondervinden hier de nadelen van. De PvdA wil daarom waar mogelijk onnodige verlichting voorkomen en bestrijden. Dat is niet alleen beter voor de inwoners van onze gemeente, het bespaart de veroorzakers hoge energielasten. We hebben hierover eerder dit jaar, na kritische geluiden uit een aantal dorpen, reeds schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W in verband met uitbreidingsplannen van de Dairy Campus. Nieuwe lichtvervuiling in de landbouw ligt echter in het verschiet. Door afschaffing van het melkquotum in 2015 en de verwachte groei van de melkproductie zullen er naar alle waarschijnlijkheid meer aanvragen voor omgevingsvergunningen voor nieuwe stallen komen. De PvdA wil voorkomen dat dit leidt tot overmatige lichtvervuiling.

4 Oplossing In Fryslân hebben verschillende overheden al aandacht gevraagd voor bovengeschetst probleem. Ook de provincie Fryslân wil de kernwaarde donkerte voor mens en dier behouden. Zij heeft hierover geschreven in het streekplan, het milieubeleidsplan en stelt in de Verordening Romte Fryslân 1 kaders om het behoud van de ruimtelijke kwaliteit te borgen. De provincie Fryslân bereidt bovendien momenteel een beleidsvoorstel voor met daarin de volgende tekst: stimuleren dat de gemeenten in Fryslân, in navolging van het goede voorbeeld van Tytsjerksteradiel, lichtbeleid gaan vaststellen. Tytsjerksteradiel 2 is namelijk zeer actief met het tegengaan van lichtvervuiling van stallen. Deze gemeente is in overleg getreden met boeren en de standsorganisatie, wat tot een bevredigende oplossing voor alle partijen heeft geleid 3. Zo is een door alle partijen geaccepteerd beleid ontwikkeld, dat technisch-inhoudelijk door de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde) is getoetst. Aan de basis ligt de verplichting voor een professioneel lichtplan, opgesteld door een lichtdeskundige. De PvdA heeft overleg gevoerd met LTO Noord (de heer J. Galema) en LTO Mid-Fryslân (de heer P. Kalsbeek). Daaruit is gebleken dat het lichtbeleid van Tytsjerksteradiel, dat is gericht op het halen van doelen in combinatie met het toepassen van de nieuwste technieken / armaturen, in grote lijnen voldoet. De LTO is wel van mening dat het nog op enkele punten verbetering behoeft. Sinds de introductie van het lichtbeleid in Tytsjerksteradiel zijn de ontwikkelingen van verlichting en armaturen in een stroomversnelling geraakt. LTO Noord heeft in de laatste twee jaar lichtmetingen en onderzoeken uitgevoerd en laten uitvoeren door landelijke lichtspecialisten, in opdracht van de provincies Fryslân en Groningen. Daarbij waren ook de beide provinciale milieufederaties betrokken. LTO Noord begrijpt dat een gemeentelijke verordening de boer en omgeving meer zekerheid kan bieden. Leeuwarden kan dus prima een eigen en toekomstgericht beleid voeren en daarbij gebruik maken van de ervaringen in Tytsjerksteradiel 4. Leeuwarden zal daarmee vooruit lopen op beleid dat de provincie momenteel voorbereidt en waarin zij gemeenten stimuleert om beleid te ontwikkelen voor vermindering van lichthinder door melkveestallen. In heel Fryslân zijn ongeveer driehonderd stallen, die voor sanering in aanmerking komen. 5 Leeuwarden kan bij nieuwbouw in de gemeente via de vergunningverlening eisen stellen aan 1 Verordening Romte Fryslân 2 gesprek met de heer Tobias Knol beleidsambtenaar en projectleider gemeente Tytsjerksteradiel 3 Bijlage 1 Brochure: Donker en licht in evenwicht (gemeente Tytsjerksteradiel) Logische vragen lichtbeleid (gemeente Tytsjerksteradiel) 4 Plan van Aanpak Lichthinder open stallen (gemeente Tytsjerksteradiel) 5 Bijlage 2 voorstel PS-besluit m.b.t. lichthinder in agrarische bedrijven

5 de verlichting. Het is zeer aan te bevelen om LTO Noord en LTO Mid-Fryslân hierbij te betrekken. Voor het terugdringen van lichtvervuiling door recreatievoorzieningen in natuurgebieden, Natura2000 gebieden als de Alde Feanen, kan een voorlichtings- en bewustmakingsproject worden ingericht dat vervolgens ook wordt onderhouden. Daardoor en door handhaving kan het probleem verlies van donkerte beheersbaar worden gemaakt. Op basis van wetgeving (Natuurbeschermingswet 1998; artikel 1) kan al worden ingegrepen als er bij recreatievoorzieningen, vakantiehuisjes, woonboten e.d. sprake is van bovenmatige lichtuitstoot. Vergoeding terugdringen lichthinder bij bestaande stallen Het is goed dat de gemeente Leeuwarden een onderzoek doet naar alle mogelijkheden die kunnen bijdragen aan het tegengaan van lichthinder en daarin gebruik maakt van bestaande of nieuw te ontwikkelen voorzieningen. Bijvoorbeeld van de provincie Fryslân, die voorstelt (voorstel PS-besluit m.b.t. lichthinder in agrarische bedrijven 6 ) om de komende jaren een bedrag van aan subsidie beschikbaar te stellen. Voor zal dit vooralsnog een bedrag van ca betreffen. Dit voorstel wordt naar verwachting najaar 2014 in de provinciale staten behandeld. Het subsidievoorstel geeft een bijdrage van 40 procent in de te maken kosten om lichtuitstoot bij bestaande stallen te verminderen. Wellicht kan een project (of meerdere projecten) in de gemeente Leeuwarden aanspraak maken op deze voorziening. 6 Bijlage 2 voorstel PS-besluit m.b.t. lichthinder in agrarische bedrijven

6 Voorstel De PvdA vraagt het college om beleid en een plan van aanpak te ontwikkelen om onnodige lichtuitstoot in het buitengebied tegen te gaan. Daarbij kan het model van de gemeente Tytsjerksteradiel als uitgangspunt dienen. Of het meer recente Convenant lichthinder en de bijbehorende Technische bijlage lichthinder melkveestallen van LTO Noord Fryslân en LTO Noord Groningen, Friese Milieufederatie en Natuur en Milieufederatie Groningen. Wij verzoeken het college om LTO Noord, LTO Mid-Fryslân en de NSVV hierbij te betrekken. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft al enkele korte NSVV-beleidsregels in haar beleid opgenomen. Zie daarvoor de beleidsnotitie (blz. 45) 7. Voor de financiering van te maken ambtelijke kosten zou een beroep kunnen worden gedaan op het programma Milieu, energie en water. Het onderwerp heeft immers energiebesparing (meer licht in de stallen tegen minder energiegebruik) en het optimaal houden van de leefomgeving in zich. Het voorstel spitst zich dus toe op lichtvervuiling van stallen. In een later stadium zullen wij ook aandacht vragen voor het donker houden van Natura2000 gebieden, zoals het Nationaalpark De Alde Feanen, en andere natuurgebieden in de gemeente Leeuwarden. 7 Beleidsnotitie lichthinder open stallen (gemeente Tytsjerksteradiel)

7 De raad van de gemeente Leeuwarden, Gelezen het initiatiefvoorstel Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie en bewaken van donkerte op het platteland, 20 juni Besluit het college op te dragen: 1. Om het fenomeen lichthinder door melkveestallen in de gemeente te inventariseren met tevens een doorzicht aangaande te verwachten ontwikkelingen in de toekomst. Betrek daarbij de voorgenomen gemeentelijke herindeling. 2. Een plan van aanpak te ontwikkelen tot het beheersen van lichtemissie van open stallen en recht te doen aan de kernwaarde donkerte in het buitengebied en dat tegemoet komt aan bovenvermelde kaders. 3. Daarover voor 1 juli 2015 aan de raad te rapporteren. 4. Dat het plan van aanpak voor de gemeente Leeuwarden waar mogelijk en nuttig optimaal gebruik maakt van de door de gemeente Tytsjerksteradiel reeds opgedane ervaring, de daaruit voortgekomen beleidsnotitie en de Technische bijlage lichthinder melkveestallen van het nog te ratificeren convenant van LTO Noord Fryslân en LTO Noord Groningen, Friese Milieufederatie en Natuur en Milieufederatie Groningen. 5. Dat het college onderzoekt welke bestaande financiële regelingen nodig zijn dan wel hiervoor bestaan. 6. Om op basis van het onderzoek met een het plan van aanpak te komen dat het bewaren van de kernwaarde donkerte in natuurgebieden, zoals bv De Alde Feanen zo effectief mogelijk bevorderd. Voorzitter: Griffier: Bijlage: 1. Brochure Donker en licht in evenwicht van de gemeente Tytsjerksteradiel Met dank aan de heer Tobias Knol, beleidsambtenaar bij de gemeente Tytsjerksteradiel.

Initiatiefvoorstel. Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden.

Initiatiefvoorstel. Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden. Initiatiefvoorstel Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden Wietse Martens 20 juni 2014 (Foto gemeente Tytsjerksteradiel) Inleiding De nacht

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : 24 septimber 2014 Wurklistnûmer : 08B Beliedsprogramma : 5 Ôfdieling : Sted en Plattelân Behanneljend amtner : A. Steenstra Tastel : 5306 Registraasjenûmer : 1121128

Nadere informatie

Reactie en antwoordnota melkveehouderij Famylje Tammingaleane 2 in Leeuwarden Binnen de tervisietermijn van de ontwerp vergunning voor de melkveehouderij aan de Famylje Tammingaleane zijn twee zienswijzen

Nadere informatie

Donker en licht in evenwicht. Optimalisatie van verlichting in open stallen

Donker en licht in evenwicht. Optimalisatie van verlichting in open stallen Donker en licht in evenwicht Optimalisatie van verlichting in open stallen Ik wurdearje it o sa dat boeren har nek útstekke en meitinke, meiprate en meidogge yn dit projekt Houkje Rijpstra Wethouder gemeente

Nadere informatie

Plan van aanpak. Kunstlicht in open stallen bij veehouderijen

Plan van aanpak. Kunstlicht in open stallen bij veehouderijen Plan van aanpak Kunstlicht in open stallen bij veehouderijen versie : Definitief datum : Februari 2011 vaststelling: 12 april 2011 auteur : Tobias Knol afdeling : Romte Plan van aanpak Optimaliseren van

Nadere informatie

LED OP HET LICHT OP STRAAT. Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren

LED OP HET LICHT OP STRAAT. Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren LED OP HET LICHT OP STRAAT Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren Met de diverse belangengroeperingen uit de gemeente Hardenberg is uitgebreid gediscussieerd over

Nadere informatie

zaterdag 30 oktober 2010

zaterdag 30 oktober 2010 zaterdag 30 oktober 2010 Geacht College, Nederland wordt s nachts lichter en steeds meer mensen en dieren ondervinden daar hinder van. Veel kantoren en gebouwen laten s nachts verlichting branden in kamers,

Nadere informatie

Rapportage Inventarisatie quick-win terugdringen lichtuitstoot Waddengebied.

Rapportage Inventarisatie quick-win terugdringen lichtuitstoot Waddengebied. Rapportage Inventarisatie quick-win terugdringen lichtuitstoot Waddengebied. ZONE / GEBIED DATUM UITVOERING Gemeente Ameland 20 september 2017 Inleiding Om te zorgen dat de nachtelijke duisternis in het

Nadere informatie

Inhoudsopgave Herindelingsontwerp 2018 Betreffende de gemeenten Littenseradiel, Súdwest-Fryslân, Franekeradeel, Het Bildt, Menameradiel,

Inhoudsopgave Herindelingsontwerp 2018 Betreffende de gemeenten Littenseradiel, Súdwest-Fryslân, Franekeradeel, Het Bildt, Menameradiel, Inhoudsopgave Herindelingsontwerp 2018 Betreffende de gemeenten Littenseradiel, Súdwest-Fryslân, Franekeradeel, Het Bildt, Menameradiel, Leeuwarderadeel, Leeuwarden Versie: 1.0 Status: Definitieve versie,

Nadere informatie

Beslutelist gearkomste fan D.S. 8 april 2014. Ofwêzich: deputearre Konst. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S.

Beslutelist gearkomste fan D.S. 8 april 2014. Ofwêzich: deputearre Konst. ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. Beslutelist Ofwêzich: deputearre Konst 1. Aktualiteiten en tema s. 2. a. Aktiviteitenkalinder wike 15 b. Beslutelist fan gearkomste DS fan 1 april 2014 wurdt wizige fêststeld. BESPREKPUNTEN SOBD (meerdere)

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Uitbreiding ligboxenstal Drachtster Heawei 30 De Veenhoop Ruimtelijke onderbouwing voor uitbreiding ligboxenstal Drachtster Heawei 30 De Veenhoop 1 Ruimtelijke onderbouwing voor

Nadere informatie

1 1 DEC. 2012 2012-52.260/50/A.7, MB 409237 Hoen A.M.A. (050)316 4964 A.M.A.Hoen@provinciegroningen.nl

1 1 DEC. 2012 2012-52.260/50/A.7, MB 409237 Hoen A.M.A. (050)316 4964 A.M.A.Hoen@provinciegroningen.nl [pd^@vd[n]co /& groningen Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten Postbus 610 9700 AP Groningen 050 316 49 UJ 050 316 49 33 Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op

Nadere informatie

(beantwoording hieronder, in combinatie met vraag 2)

(beantwoording hieronder, in combinatie met vraag 2) Raadhuisplein 2 Postbus 63 3770 AB Barneveld Telefoon 14 0342 Fax (0342) 495 376 E-mail info@barneveld.nl Internet www.barneveld.nl Aan de fractie van Lokaal Belang van de gemeenteraad Barneveld Geachte

Nadere informatie

Rapportage Inventarisatie quick-win terugdringen lichtuitstoot Waddengebied.

Rapportage Inventarisatie quick-win terugdringen lichtuitstoot Waddengebied. Rapportage Inventarisatie quick-win terugdringen lichtuitstoot Waddengebied. ZONE / GEBIED DATUM UITVOERING Gemeente Vlieland 18 september 2017 Inleiding Om te zorgen dat de nachtelijke duisternis in het

Nadere informatie

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016 Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 1 1 Inleiding Op 18 februari 2015 heeft Provinciale Staten van Fryslân het beleidsstuk

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 13. Datum: 12 augustus 2014. Decosnummer: 226. E. m.borkent@dalfsen.nl T.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 13. Datum: 12 augustus 2014. Decosnummer: 226. E. m.borkent@dalfsen.nl T. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 13 Onderwerp: Geurverordening Datum: 12 augustus 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 226 Informant: Marco Borkent E. m.borkent@dalfsen.nl

Nadere informatie

Programma 8. Grien en beheer

Programma 8. Grien en beheer Trojka: Programmahouder : G. Wiersma Donormanager : R. Heeringa Programmaregisseur : P. Westra 8.1 Hoofddoelstelling Samen met de burgers zorgen voor een kwalitatief goede fysieke leefomgeving (bodem,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Led verlichting sportverenigingen. Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Led verlichting sportverenigingen. Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 7 september 2017 17-062 Onderwerp Led verlichting sportverenigingen Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen Gevraagde beslissing 1. In te stemmen

Nadere informatie

: Verantwoord en Duurzaam verlichten. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1

: Verantwoord en Duurzaam verlichten. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1 S T A T E N V O O R S T E L Datum : 21 augustus 2007 Nummer PS : PS2007MME03 Afdeling : Mobiliteit Commissie : MME Registratienummer : 2007JNT202790i Portefeuillehouder : J.H. Ekkers Titel : Verantwoord

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 17. Haarlem, 18 januari Onderwerp: Instelling Commissie regionaal overleg luchthaven Hilversum

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 17. Haarlem, 18 januari Onderwerp: Instelling Commissie regionaal overleg luchthaven Hilversum Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 17 Haarlem, 18 januari 2011 Onderwerp: Instelling Commissie regionaal overleg luchthaven Hilversum Bijlagen: ontwerpbesluit 1. Inleiding. Door een wijziging

Nadere informatie

PS2009BEM10-1. Datum : 15 april 2009 Nummer PS :PS2009BEM10 Afdeling : SGU Commissie : BEM Registratienummer : 2009INT241212 Portefeuillehouder : ---

PS2009BEM10-1. Datum : 15 april 2009 Nummer PS :PS2009BEM10 Afdeling : SGU Commissie : BEM Registratienummer : 2009INT241212 Portefeuillehouder : --- PS2009BEM10-1 statenvoorstel Datum : 15 april 2009 Nummer PS :PS2009BEM10 Afdeling : SGU Commissie : BEM Registratienummer : 2009INT241212 Portefeuillehouder : --- Titel : Deregulering Verordening Natuur

Nadere informatie

Niet-grondgebonden veehouderij. Eerste uitwerking Amendement 9 (PS) Van bouwblok naar kwaliteit. GS vragen richting.

Niet-grondgebonden veehouderij. Eerste uitwerking Amendement 9 (PS) Van bouwblok naar kwaliteit. GS vragen richting. Niet-grondgebonden veehouderij Eerste uitwerking Amendement 9 (PS) Van bouwblok naar kwaliteit GS vragen richting 25 november 2015 1. Inleiding en voorstel vandaag 2. Waar nu en hoe verder 3. Vijf x richting

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Registratienummer PZH-2015-507854823 (DOS-2014-0008816) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 7

Nadere informatie

Leeswijzer Voorbeeld: Kerncijfers ervaren gezondheid, 65 jaar en ouder (%)

Leeswijzer Voorbeeld: Kerncijfers ervaren gezondheid, 65 jaar en ouder (%) Inhoudsopgave Leeswijzer...3 Achtergrondkenmerken...4 Ervaren gezondheid...5 Chronische aandoeningen...7 Geestelijke gezondheid...11 Zorggebruik...15 Medicijngebruik...17 Mantelzorg...19 Voeding en overgewicht...21

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma. Licht in de Openbare Ruimte

Uitvoeringsprogramma. Licht in de Openbare Ruimte Uitvoeringsprogramma Keuzepalet bij het beeldplan: Licht in de Openbare Ruimte Donker waar mogelijk, licht waar nodig Gemeenten Grootegast, Marum, Zuidhorn 5 maart 2016 (versie 3) Opgesteld door Licht

Nadere informatie

PvdA initiatiefvoorstel: DECENTRALISATIE GROENONDERHOUD LEEUWARDEN 24 APRIL 2012

PvdA initiatiefvoorstel: DECENTRALISATIE GROENONDERHOUD LEEUWARDEN 24 APRIL 2012 PvdA initiatiefvoorstel: DECENTRALISATIE GROENONDERHOUD LEEUWARDEN 24 APRIL 2012 Initiatiefvoorstel: Decentralisatie Groenonderhoud. Inleiding. Vanaf 1 januari 2014 zal de gemeente Leeuwarden in oppervlakte

Nadere informatie

BURGERINITIATIEF BIO-INDUSTRIE NAAR BIO-INDUSTRIETERREIN. Ries Kock Stichting MOOIJ Land, namens 1500 burgers en meerdere organisaties

BURGERINITIATIEF BIO-INDUSTRIE NAAR BIO-INDUSTRIETERREIN. Ries Kock Stichting MOOIJ Land, namens 1500 burgers en meerdere organisaties BURGERINITIATIEF BIO-INDUSTRIE NAAR BIO-INDUSTRIETERREIN Ries Kock Stichting MOOIJ Land, namens 1500 burgers en meerdere organisaties De Log s in Gelderland, die hebben meegewerkt: Ruurlose Broek Halle

Nadere informatie

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders.

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders. Woongebieden In de gemeente hebben we 25 kernen die allemaal verschillend zijn. Ook de woongebieden in deze kernen zijn anders. Dit wordt onder andere bepaald door de datum van aanleg van de woongebieden,

Nadere informatie

Beoogd resultaat Door een gemeentelijke bijdrage aan de archeologische kosten kan het melkveebedrijf zijn uitbreidingsplannen

Beoogd resultaat Door een gemeentelijke bijdrage aan de archeologische kosten kan het melkveebedrijf zijn uitbreidingsplannen RAADSVOORSTEL Onderwerp : Financiële bijdrage archeologisch onderzoek Arkelstein, Bathmen. Raadsvergadering : 24 maart 2010 Politieke markt d.d.: - Agendapunt : 6 Portef.houder : wethouders Berkelder /

Nadere informatie

Laat uw lichtmasten promoveren

Laat uw lichtmasten promoveren Laat uw lichtmasten promoveren De besparing kan nu beginnen Adviesrapport verlichting sportvereniging Documentversie: 1.2 Datum: 22 maart 2016 Contactpersonen: Harold ter Avest, harold@ltg-europe.com 06-43999155

Nadere informatie

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist.

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Ten behoeve van de stroomlijning van het vooroverleg over: - voorontwerpbestemmingsplannen

Nadere informatie

Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel Houtopstanden en 2 e wijziging APV, Hoofdstuk 4, afd. 3 Het bewaren van houtopstanden

Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel Houtopstanden en 2 e wijziging APV, Hoofdstuk 4, afd. 3 Het bewaren van houtopstanden Onderwerp Portefeuillehouder Broekhuizen en Siebenga Datum collegebesluit 21 februari 2017 Opsteller mevr. H. Huisman Registratie GF17.20016 Agendapunt Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel

Nadere informatie

Kengetallen gemeenten Friesland

Kengetallen gemeenten Friesland Kengetallen gemeenten Friesland 2012 Afdeling Onderzoek Maart 2013 Bron: User Kengetallen Friese gemeenten 2012. Provincie Fryslân (647.214* inwoners op 1-1-2012) 1) 2012: 2998 cliënten; dit is 4,63 sonen

Nadere informatie

Riedsútstel (initiatiefvoorstel)

Riedsútstel (initiatiefvoorstel) Riedsútstel (initiatiefvoorstel) Ynformaasjekarrûsel : 5 februari 2015 Agindapunt : 1 Status : Informerend/Vergaderstuk Ferfolch : Opiniërend/Besluitvormend d.d. 12 februari 2015 (agendapunt 8) Portefúljehâlder

Nadere informatie

Reclame. Foto: Wethouder Schoutenweg, verlicht reclamebord aan de lantaarnpaal. Gemeente Culemborg

Reclame. Foto: Wethouder Schoutenweg, verlicht reclamebord aan de lantaarnpaal. Gemeente Culemborg Reclame Reclame zien we overal in onze gemeente. Ondernemers maken er graag gebruik van. Reclame op de gevel, reclame op een bord etc. Steeds vaker wordt er ook verlichting bij gebruikt, om de reclame

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING RAADSVOORSTEL MET VERORDENING Raadsvergadering : 21 september 2015 Agendapunt : Onderwerp Subsidieverordening Energiebesparing Terwispel en Wijnjewoude : 2015 Portefeuillehouder : Piet van Dijk Beetsterzwaag,

Nadere informatie

Bedrijventerreinen. Veel parkeerterreinen bij bedrijven zijn afgesloten als het bedrijf gesloten is. Toch brandt het licht dan nog volop.

Bedrijventerreinen. Veel parkeerterreinen bij bedrijven zijn afgesloten als het bedrijf gesloten is. Toch brandt het licht dan nog volop. Bedrijventerreinen In het zuidwesten van Culemborg ligt bedrijventerrein Pavijen. Het is met 162 hectare één van de grotere bedrijventerreinen in Gelderland. Zowel groothandel, distributie, meubelindustrie

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 Versie 1.0 28/02/2013 Inleiding: In de gemeenteraadsvergadering van 14 februari 2013 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College,

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College, Bergs Advies B.V. Leveroyseweg 9a 6093 NE Heythuysen Telefoon (0475) 49 44 07 Fax (0475) 49 23 63 E-mail info@bergsadvies.nl Internet www.bergsadvies.nl BIC code: RABONL2U IBAN: NL76RABO0144217414 K.v.K.

Nadere informatie

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl)

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Introductie De Friese gemeente Tytsjerksteradiel ligt pal ten oosten van de provinciehoofdstad Leeuwarden. De gemeente bestaat uit 17 kernen;

Nadere informatie

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Op het op 30 december 2015 door ons ontvangen verzoek om een verklaring van geen bedenkingen in het kader van de Natuurbeschermingswet

Nadere informatie

Vrijgestelde soorten per provincie

Vrijgestelde soorten per provincie per provincie Wet Natuurbescherming 2017 NLadviseurs adviesbureau voor natuurbeheer en landschapsoptimalisering Colofon Deze rapportage is opgesteld door NLadviseurs Mei 2017 NLadviseurs Larensteinselaan

Nadere informatie

Beleidsuitgangspunten. openbare verlichting. Midden-Drenthe

Beleidsuitgangspunten. openbare verlichting. Midden-Drenthe Beleidsuitgangspunten openbare verlichting Midden-Drenthe 26 maart 2013 INHOUD AANLEIDING Pagina 3 OPENBARE VERLICHTING (functies) Pagina 4 KADERS EN ONTWIKKELINGEN Pagina 5 BELEID Pagina 7 FINANCIËN EN

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 02-05-2017 Agendapunt: Onderwerp: Beleidsplan Openbaar

Nadere informatie

9 Voorstelnummer: Houten, 18 september 2018 ş Jļlļ. Onderwerp: Subsidieverordening 'Asbest van het dak, zonnepaneel erop' Kromme Rijngebied

9 Voorstelnummer: Houten, 18 september 2018 ş Jļlļ. Onderwerp: Subsidieverordening 'Asbest van het dak, zonnepaneel erop' Kromme Rijngebied Raadsvoorstel GESCAND 9 Voorstelnummer: 2018-053 Houten, 18 september 2018 ş Jļlļ Onderwerp: Subsidieverordening 'Asbest van het dak, zonnepaneel erop' Kromme Rijngebied f Beslispunten: De subsidieverordening

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 9.5. Doetinchem, 17 april 2013. MER bestemmingsplan Buitengebied - 2012

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 9.5. Doetinchem, 17 april 2013. MER bestemmingsplan Buitengebied - 2012 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 9.5 MER bestemmingsplan Buitengebied - 2012 Voorstel: 1. In het bestemmingsplan Buitengebied - 2012 aan de wijzigingsbevoegdheid voor het veranderen van de vorm of het vergroten

Nadere informatie

steaten Roo, Marijke de Van: Roo, Marijke de namens Statengriffie provinsje Fryslân Verzonden: dinsdag 05 augustus 2014 10:03 Aan: Visser Onderwerp:

steaten Roo, Marijke de Van: Roo, Marijke de namens Statengriffie provinsje Fryslân Verzonden: dinsdag 05 augustus 2014 10:03 Aan: Visser Onderwerp: Roo, Marijke de Van: Roo, Marijke de namens Statengriffie provinsje Fryslân Verzonden: dinsdag 05 augustus 2014 10:03 Aan: Visser Onderwerp: RE: Initiatieven Fryslan foar de wyn Geachte mevrouw/heer Visser,

Nadere informatie

Salland. Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf

Salland. Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf Salland Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf Salland Deal LTO Salland april 2016 Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf Energiebesparing op agrarische bedrijven

Nadere informatie

Lichtplan Herentals April

Lichtplan Herentals April DOELSTELL IINGEN PR IIOR IITE IITEN Lichtplan Herentals April 2003 30 Coheren tt iie me tt h e tt mob ii ll ii tte ii ttsp ll an Het voorgestelde lichtplan zal trachten deel te nemen aan de acties die

Nadere informatie

Duurzaamheid, Energie en Milieu

Duurzaamheid, Energie en Milieu Duurzaamheid, Energie en Milieu In de uitvoeringsagenda duurzaamheid van de gemeente staat: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder de mogelijkheden

Nadere informatie

helpende hand Groningse gemeenten :SLIM Ondersteuningsprogramma gemeenten

helpende hand Groningse gemeenten :SLIM Ondersteuningsprogramma gemeenten helpende hand Groningse gemeenten :SLIM Ondersteuningsprogramma gemeenten 2011-2013 Energiebesparing Betaalbaarheid van wonen Gezondheid van binnenmilieu en comfort Kansen voor de lokale economie Redenen

Nadere informatie

Dit betekent concreet dat gemeenten, provincies en Rijk bij vergunningverlening geen beroep meer kunnen doen op het PAS.

Dit betekent concreet dat gemeenten, provincies en Rijk bij vergunningverlening geen beroep meer kunnen doen op het PAS. Onderwerp Steller Beantwoording vragen ex art. 38 RVO Partij voor de Dieren over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over de PAS voor onze gemeente Ronald Klaassen De leden van de raad van

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Bûtewei 14A Ureterp (agrarische bedrijfswoning) Gemeente Opsterland

Ruimtelijke onderbouwing Bûtewei 14A Ureterp (agrarische bedrijfswoning) Gemeente Opsterland Ruimtelijke onderbouwing Bûtewei 14A Ureterp (agrarische bedrijfswoning) Gemeente Opsterland INHOUDSOPGAVE pagina HOOFDSTUK 1 INLEIDING 5 1.1 Aanleiding voor het plan 5 1.2 Plangebied 5 1.3 Leeswijzer

Nadere informatie

Onderwerp : Q&A, Aanvulling vragen Verordening Asbest er af zonnepanelen er op.

Onderwerp : Q&A, Aanvulling vragen Verordening Asbest er af zonnepanelen er op. INFORMATIENOTA Aan : Gemeenteraadsleden Van : Jelger Takken / Erika Spil Datum : 25 oktober 2018 Onderwerp : Q&A, Aanvulling vragen Verordening Asbest er af zonnepanelen er op. Beste leden van de gemeenteraad,

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Smallingerland

Profielschets Burgemeester van Smallingerland Profielschets Burgemeester van Smallingerland 1 november 018 Smallingerland zoekt een energieke, betrokken burgemeester die onze mooie gemeente nog meer op de kaart zet! De gemeente Smallingerland is een

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de raad, Aan de gemeenteraad Portefeuillehouder Cluster Nummer Datum Onderwerp P.J. IJnsen regelgeving 7 14 augustus 2017 Verklaring van geen bedenkingen aanvraag omgevingsvergunning realisatie bedrijfswoning bij

Nadere informatie

Reactie ingediende zienswijze. inzake het bestemmingsplan Hoeveplan Rollestraat 24 te Wapse

Reactie ingediende zienswijze. inzake het bestemmingsplan Hoeveplan Rollestraat 24 te Wapse Reactie ingediende zienswijze inzake het bestemmingsplan Hoeveplan Rollestraat 24 te Wapse BEHORENDE BIJ HET VOORSTEL AAN DE RAAD VOOR DE VERGADERING OP 5 JULI 2011 1 Reactie ingediende zienswijze inzake

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bouwplan Stationsstraat 6b te Oostzaan. Leefomgeving. Beleid en regie E. Bressers C. Stevens

Raadsvoorstel. Bouwplan Stationsstraat 6b te Oostzaan. Leefomgeving. Beleid en regie E. Bressers C. Stevens Titel Nummer 11/55 Bouwplan Stationsstraat 6b te Oostzaan Datum 11 juli 2011 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Weigeren verklaring van geen bedenkingen verbouwen bedrijfsopslagruimte tot woning op

Nadere informatie

Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente

Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente Colofon: Uitgave van: Natuur en Milieufederatie Drenthe Tekst: Natuur en Milieufederatie Drenthe Foto s: Sotto le Stelle, Wim Schmidt

Nadere informatie

Wet natuurbescherming Stap vooruit voor natuur en economie?

Wet natuurbescherming Stap vooruit voor natuur en economie? Wet natuurbescherming Stap vooruit voor natuur en economie? Willem Lambooij Afdeling Water & Groen Inhoud van de presentatie 1. De Wet natuurbescherming in vogelvlucht 2. Nieuwe taken en bevoegdheden provincie

Nadere informatie

Bijlage. Aktualisering van de opgestelde. dorpsvisie

Bijlage. Aktualisering van de opgestelde. dorpsvisie Bijlage Aktualisering van de opgestelde dorpsvisie 1 Inleiding: waarom een aktualisering van de dorpsvisie? In onze dorpsvisie van juni 2006 staan de toekomstige gewenste ontwikkelingen van Garyp verwoord.

Nadere informatie

Resultaten landbouwenquête. September 2013

Resultaten landbouwenquête. September 2013 Resultaten landbouwenquête September 2013 1 Landbouwenquête 2013 Inleiding In juni 2013 hebben de noordelijke Natuur en Milieufederaties en LTO Noord in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en

Nadere informatie

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid 21 juni 2017 Jirnsum Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Idaerd - Jirnsum 1 Inleiding De zes dialoogavonden van de gemeente Leeuwarden

Nadere informatie

Oldehoofsterkerkhof 2 Postbus 21000 8900 JA Leeuwarden Telefoon 14058 www.leeuwarden.nl E-mail gemeente@leeuwarden.nl Uitvoering: archief via BAG beheerder afschrift : aanvrager kopie : team Toezicht en

Nadere informatie

JACHT, BEHEER EN SCHADEBESTRIJDING IN DE WET NATUURBESCHERMING. Presentatie t.b.v. Faunabeheerbijeenkomst d.d

JACHT, BEHEER EN SCHADEBESTRIJDING IN DE WET NATUURBESCHERMING. Presentatie t.b.v. Faunabeheerbijeenkomst d.d JACHT, BEHEER EN SCHADEBESTRIJDING IN DE WET NATUURBESCHERMING Presentatie t.b.v. Faunabeheerbijeenkomst d.d. 08-02-2016 WETSVOORSTEL Augustus 2012 wetsvoorstel door Stas Bleker ingediend bij 2e kamer;

Nadere informatie

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Registratiedatum:24A)972013 iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Titel/onderwerp: Beslissen over het initiatiefvoorstel 'Verbeteren omgeving Station Veiperpoorť Datum: 23 september 2013 Van:

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Kunstlicht in open stallen bij veehouderijen

Beleidsnotitie. Kunstlicht in open stallen bij veehouderijen Beleidsnotitie Kunstlicht in open stallen bij veehouderijen versie : Definitief datum : Februari 2011 vaststelling: 12 april 2011 auteur : Tobias Knol afdeling : Romte Romte Tobias Knol april 2011 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid 2016-728 Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Commissie Omgevingsbeleid op 23 maart 2016 - Provinciale Staten op 13 april 2016 - fatale beslisdatum: 13 april

Nadere informatie

Van bedrijventerrein naar bedrijvenpark

Van bedrijventerrein naar bedrijvenpark Van bedrijventerrein naar bedrijvenpark Inpassing Drentse bedrijventerreinen in het landschap Inwoners en bestuurders van Drenthe maken zich zorgen over de verrommeling van het landschap in Drenthe. Dit

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/3

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/3 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15-12-2015 Nummer voorstel: 2016/3 Voor raadsvergadering d.d.: 12-01-2016 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Omgevingsdienst Brabant Noord

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Omgevingsdienst Brabant Noord Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Omgevingsdienst Brabant Noord Op het op 28 januari 2016 door ons ontvangen verzoek om een verklaring van geen bedenkingen in het

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, Vera Dam directeur Natuur en Milieufederatie Flevoland

Met vriendelijke groet, Vera Dam directeur Natuur en Milieufederatie Flevoland Voor uw programma voor de waterschapsverkiezingen geven wij u graag punten ter inspiratie mee die wij en onze 55 aangesloten organisaties belangrijk vinden, zodat we ook in de toekomst prettig kunnen wonen

Nadere informatie

Licht op duisternis een inventarisatie inleiding, doelstelling, werkwijze en leeswijzer

Licht op duisternis een inventarisatie inleiding, doelstelling, werkwijze en leeswijzer licht op duisternis inhoud Licht op duisternis een inventarisatie inleiding, doelstelling, werkwijze en leeswijzer deel a donkerte en lichtvervuiling welke soorten lichtvervuiling zijn er, met welke thema

Nadere informatie

Vergroting agrarisch bouwperceel Broekhuizerstraat 10A te Wehl

Vergroting agrarisch bouwperceel Broekhuizerstraat 10A te Wehl Vergroting agrarisch bouwperceel Broekhuizerstraat 10A te Wehl Het gaat hier om het vergroten van het bouwvlak met de bestemming Agrarisch. Gebleken is dat een uitbreiding van de melkrundveehouderij bedrijfseconomisch

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsregel geur en ruimtelijke plannen 2017 gemeente Sint-Michielsgestel

Onderwerp: Beleidsregel geur en ruimtelijke plannen 2017 gemeente Sint-Michielsgestel Gemeenteraad Raadsvergadering van 9-2-2017. Onderwerp: Beleidsregel geur en ruimtelijke plannen 2017 gemeente Sint-Michielsgestel Samenvatting: Uw raad heeft in 2008 een geurgebiedsvisie en geurverordening

Nadere informatie

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken. VVD - Algemene beschouwingen 7 juni 2017 Voorjaarsnota PS Drenthe - Willemien Meeuwissen We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant;

gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant; Besluit 74/18 Voorgestelde behandeling PS-vergadering : Onderwerp Wijziging Waterverordening waterschap Rivierenland Provinciale Staten van Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant, gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Verslag Lichthinderberekening VV Heer 2 wedstrijdvelden

Verslag Lichthinderberekening VV Heer 2 wedstrijdvelden Verslag Lichthinderberekening VV Heer 2 wedstrijdvelden Projectnaam: Lichthinderberekening VV Heer, Sportpark Laan in den Drink Gemeente: Maastricht Projectnummer: P16747 Datum verslag: 21-12-2016 Insta

Nadere informatie

Plan van aanpak Natuurvisie Gelderland

Plan van aanpak Natuurvisie Gelderland Bijlage bij Statenbrief Plan van aanpak Natuurvisie- zaaknummer 2016-012209 Plan van aanpak Natuurvisie Gelderland 1. Aanleiding In 2012 hebben Provinciale Staten de Beleidsuitwerking Natuur en Landschap

Nadere informatie

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent Lichtplan Gent Het lichtplan Oorsprong In 1998 werd door het stadsbestuur van Gent de beslissing genomen om het lichtplan in te voeren. Dit als steun aan de initiatieven die het commerciële leven in de

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 12 september 2013 Agendapuntnummer : XII, punt 5 Besluitnummer : 1049 Portefeuillehouder : Wethouder Henk Lammers Aan de gemeenteraad Onderwerp: Beleidsplan

Nadere informatie

Belang van landschap & natuur in Fryslân

Belang van landschap & natuur in Fryslân KENNISCENTRUM ECONOMIE EN MANAGEMENT Belang van landschap & natuur in Fryslân Een opinieonderzoek in opdracht van de Friese Milieufederatie NHL Hogeschool Postbus 1080 8900 CB Leeuwarden Telefoon: 058

Nadere informatie

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Verklaring van geen bedenkingen van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Op het op 6 januari 2016 door ons ontvangen verzoek om een verklaring van geen bedenkingen in het kader van de Natuurbeschermingswet

Nadere informatie

Reactienota op de gehouden inspraak

Reactienota op de gehouden inspraak Reactienota op de gehouden inspraak Startnotitie Milieubeleidsplan 12 september 2007 Foto: Kalkhoven Fotografie Foto: Kalkhoven Fotografie Deze notitie reageert op vragen en opmerkingen die naar voren

Nadere informatie

: Ontgrondingsvergunning realisatie compenserende maatregelen voor het Polderhoofdkanaal, locatie Alddjip BESCHIKKING

: Ontgrondingsvergunning realisatie compenserende maatregelen voor het Polderhoofdkanaal, locatie Alddjip BESCHIKKING Provincie Fryslân T.a.v. de heer J. Goos Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Leeuwarden, 12 juni 2013 Verzonden, Ons kenmerk : 01060104 Afdeling : Omgevingsvergunningen en Toezicht Behandeld door : J. Lodewijk

Nadere informatie

www.salland.ltonoord.nl

www.salland.ltonoord.nl Workshop Gebiedscoalities door Ben Haarman voorzitter LTO Salland en Herman Menkveld voorzitter ANV Salland LTO Salland Beter samen Ondernemen Dan samen Ondergaan! ltosalland1@gmail.com www.salland.ltonoord.nl

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik 2012 in verband met Wet aanpak woonoverlast

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik 2012 in verband met Wet aanpak woonoverlast RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-046 Onderwerp Wijziging APV in verband met Wet aanpak woonoverlast Aan de raad, Onderwerp Wijziging Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Bunnik

Nadere informatie

Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr)

Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) In dit register houdt het college van burgemeester en wethouders bij aan welke regelingen

Nadere informatie

10 juli 2018 Documentnummer : , LGW Nummer 33/2018

10 juli 2018 Documentnummer : , LGW Nummer 33/2018 v o o r d r a c h t 10 juli 2018 Documentnummer : 2018-037289, LGW Nummer 33/2018 Dossiernummer : K1896 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de beleidsnotitie

Nadere informatie

Prestatie I/S Omschrijving

Prestatie I/S Omschrijving 1. Voorstellen reguliere resultaatbestemmingen ten gunste van de exploitatie 2017 (en verder) 1 Decentralisatie-uitkering Green Deal 2 2.1 Realiseren van energie-infrastructuur en van projecten voor energiebesparing,

Nadere informatie

Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase.

Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase. Opzet preformatie Onderstaand treft u het voorstel voor het voeren van de gesprekken in de preformatie-fase. Doel: helderheid krijgen over de haalbaarheid van een coalitie met vijf partijen (CDA, SGP,

Nadere informatie

Onderwerp: herstart Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding

Onderwerp: herstart Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding Vergadering gemeenteraad d.d. 11 juli 2019 Agenda nummer 10 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: herstart Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding Korte inhoud: Op 19 december 2018

Nadere informatie

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten 1. Inleiding Op het gebied van licht zijn er veel ontwikkelingen, zoals de opkomst van led. Daarnaast bepalen steeds meer niet-gemeentelijke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-09-2013 13-065 Onderwerp gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg Aan de raad, Onderwerp Gewijzigd vaststellen ontwerpbestemmingsplan Vinkenburg.

Nadere informatie

Commissie voor Ecologie en Handhaving

Commissie voor Ecologie en Handhaving Griffie Commissie voor Ecologie en Handhaving Datum commissievergadering : 1 februari 2013 Document nummer : 3340603 Behandelend ambtenaar : J.W.H.M. Dankers Directie/bureau : Staten Griffie : EH-0226

Nadere informatie

Woongebieden. Foto: Steven van Beusichemlaan, eerst scheen de lamp in het huis, nu met de nieuwe gerichte ledverlichting is dit veel minder.

Woongebieden. Foto: Steven van Beusichemlaan, eerst scheen de lamp in het huis, nu met de nieuwe gerichte ledverlichting is dit veel minder. Woongebieden Culemborg heeft diverse woonwijken. Sommige ouder dan andere. Door de datum van aanleg zijn er verschillen in opbouw van de wijk. Bijvoorbeeld de breedte van de weg of de parkeerplekken. Functies

Nadere informatie

8.9 Konijn (Oryctolagus cuniculus)

8.9 Konijn (Oryctolagus cuniculus) 8.9 Konijn (Oryctolagus cuniculus) 1 Samenvatting Aantal en verspreiding De landelijke trend is over de gehele periode stabiel, over de laatste tien jaar treedt een matige toename op. De stand van het

Nadere informatie

De das in de nieuwe wet natuurbescherming. Beleven, benutten en beschermen

De das in de nieuwe wet natuurbescherming. Beleven, benutten en beschermen De das in de nieuwe wet natuurbescherming Beleven, benutten en beschermen Integratie van bestaande natuurwetten Natuurbeschermingswet 1998 gebieden hoofdstuk 2 Flora- en faunawet soorten hoofdstuk 3 Boswet

Nadere informatie

Beslissen op verzoek tegemoetkoming planschade Dijkstraat 1 te Lent

Beslissen op verzoek tegemoetkoming planschade Dijkstraat 1 te Lent Embargo tot vrijdag 29 september 2017 Onderwerp Beslissen op verzoek tegemoetkoming planschade Dijkstraat 1 te Lent Programma Stedelijke ontwikkeling BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting

Nadere informatie

Besluit Burgemeester en wethouders besluiten, gelet op 2.3 en 2.4 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de omgevingsvergunning te verlenen.

Besluit Burgemeester en wethouders besluiten, gelet op 2.3 en 2.4 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de omgevingsvergunning te verlenen. Omgevingsvergunning Nr. : OV-2015-0316 Op 30 november 2015 hebben wij een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen voor de aanleg van een aardgastransportleiding tussen Mildam en Garijp TC. De aanvraag heeft

Nadere informatie