woord vooraf Jaarverslag 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "woord vooraf Jaarverslag 2011"

Transcriptie

1 woord vooraf Jaarverslag 2011

2 inhoud Verslag van het jaar 2011, zoals dit op hoofdlijnen is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Stichting STABU in haar vergadering op 12 april Woord vooraf: voorzitter J.A.M. Altenburg 3 I organisatie 4 II Producten 9 iii diensten 20 iv Projecten nationaal 24 Projecten internationaal 28 v financieel verslag Bijlagen: 1. Overzicht project- en werkgroepleden per Overzicht van de aan STABU gelieerde systeemhuizen met besteksverwerkende programmatuur per Overzicht STABU-licentiehouders per Overzicht fabrikanten met productspecificaties in STABU-systematiek per Overzicht gecontroleerde bestekservices per Overzicht gediplomeerde bestekschrijvers, opleidingsjaar 2010/ STABU-publicaties in Verantwoording uitgave en uitgave

3 woord vooraf 3 Op 13 oktober 1976 werd Stichting STABU officieel opgericht onder auspiciën van de toenmalige Vereniging UGCB, met vele partners, veel verschillende subsidies en een klein werkapparaat. De aanbevelingen in het rapport Naar een ordening van de bouwmarkt van het ministerie van Economische Zaken hebben geleid tot het opstellen van het Standaardbestek voor de Burger- en Utiliteitsbouw dat in mei 1986 aan de markt werd gepresenteerd. Vanaf dat moment heeft STABU een eigen plaats bevochten en gekregen en heeft vanaf dat moment - zonder verdere subsidies - zelfstandig gefunctioneerd. Het bestendigen van de relatie tussen haar gebruikers en STABU is altijd het uitgangspunt voor nieuwe ontwikkelingen. Zo is het toenmalige Standaard Referentiebestek voor de Woningbouw (SRW) inclusief het onderhoudsdeel (SROW) in 1991 geïntegreerd met STABU, inclusief de omzetting naar een elektronische toepassing aansluitend op de toenmalige opkomst van Personal Computers. Ongeveer vijfentwintig softwarehuizen investeerden toen in de STABU-systematiek voor allerlei softwareprogramma s met verschillende besturingsystemen. De wensen uit de markt om meer bouwinformatie met elkaar te kunnen verbinden heeft geleid tot investeringen in standaarden zoals STABU- Element, de internationale ontwikkeling van de buildingsmart Data Dictionary en de komende tabel die de buitenruimten, gebouwtypen en binnenruimten standaardiseert. Snellere en betere informatie voor haar gebruikers leidt nu tot de ontwikkeling van het Bouwbreed Informatiesysteem op internet dat naast de genoemde standaarden ook de bijbehorende specificaties op juridisch/administratief en technisch gebied bevat. Dit wordt ondersteund door de levering van de beroepsopleiding bestekschrijver en vele cursussen gericht op nieuwe en specifieke onderwerpen. Vijfendertig jaar STABU laat een organisatie zien in de kracht van haar leven met een dienstverlening die gericht is op de optimale ondersteuning van haar gebruikers. We gaan met opgeheven hoofd op naar het volgende jubileum! J.A.M. Altenburg voorzitter STABU Om efficiënter bepaalde producten te kunnen voorschrijven zijn in samenwerking met de toeleveranciers de zogenaamde fabrikantgebonden productspecificaties ontwikkeld die momenteel in de STABU-database een half miljoen producten specificeren.

4 I Organisatie

5 Algemeen bestuur woord vooraf Kring van Ondersteuners Organisatie 5 Algemeen Bestuur Het Algemeen Bestuur van Stichting STABU bestaat uit leden, afgevaardigd namens de complete bouwbranche. De samenstelling per is als volgt: voorzitter vicevoorzitter penningmeester leden Mutatie : J.A.M. Altenburg/ ministerie van BZK, Rijksgebouwendienst : mr. G.Th. Colenbrander/NLingenieurs : ir. L.J. Rienks/BNA : mr. P.J.M.W. Clerx/Bouwend Nederland : D. Duffels (NVTB) : J.H.M.A. Erven/Ministerie van Defensie DVD : ir. C.P.C. Flipse/Bouwend Nederland : ir. ing. R. de Reus/UNETO-VNI : ing. P.J.M. Slangen/VNG : ing. C. Smit/UNETO-VNI : drs. ing. P.A. de Vrije/Aedes : In het verslagjaar hebben zich geen bestuurswijzigingen voorgedaan. De leden van het Algemeen Bestuur zijn tijdens de drie vergaderingen op 25 maart, 8 september en 8 december 2011 geïnformeerd over het personeelsbeleid, stand van zaken financiën en hebben de begroting vastgesteld. Daarnaast zijn de diverse ontwikkelingen op het gebied van het Bouwbreed Informatiesysteem online aan bod gekomen en is het ondernemingsplan vastgesteld. Kring van Ondersteuners Diverse organisaties die niet direct in aanmerking komen voor een positie in het Algemeen Bestuur, zijn vertegenwoordigd in de Kring van Ondersteuners. Via participatie in de Kring van Ondersteuners worden deze organisaties in de gelegenheid gesteld sturing te geven aan het beleid van Stichting STABU. De samenstelling van de Kring van Ondersteuners per is: ABT bv; VKG, Vereniging van Kunststof Gevelelementenindustrie; Witteveen en Bos Raadgevend Ingenieurs. Zowel een zetel in het bestuur en lid van de Kring van Ondersteuners is UNETO-VNI. De Kring van Ondersteuners is in het verslagjaar schriftelijk op de hoogte gesteld van de diverse nieuwe ontwikkelingen bij STABU.

6 klankbordgroep gebruikers Organisatie 6 Klankbordgroep gebruikers De Klankbordgroep gebruikers is voortgekomen uit de STABU-gebruikersbijeenkomsten. De leden van de Klankbordgroep zijn vanwege hun kennis en ervaring gevraagd mee te denken met betrekking tot de inhoud van de STABU-systematiek. Samenstelling Klankbordgroep gebruikers per : ing. S.J.J. Everaers/Ze-bra-plan Bouwkostenadviesbureau; G.C.M. van de Goot/Stichting STABU; J.H.M. Heijne/ABT bv; ir. M.L.A.M. van Hezik/Stichting STABU; S. Katier/KABU; H. Kocken/Brabant Wonen; ir. E. Meter/Meter Bouwconsult; ing. H.H.M. Miltenburg/STABU; D.J. Mudde/EGM Bouwadviseurs; L.J. Versloot/Versloot Bouwbestek; ir. S. Zonneveld/BAM Utiliteitsbouw. Mutaties De heer B. den Hartog (ABT), F.H. Katier (KABU), ing. J.G.G. Swagers (STABU) hebben in het verslagjaar afscheid genomen. Nieuw toegetreden zijn J.H.M. Heijne (ABT), S. Katier (KABU), en ing. H.H.M. Miltenburg (STABU). De Klankbordgroep gebruikers is in het verslagjaar bijeengekomen op 29 juni. Tijdens deze vergadering is uitvoerig gesproken over de wensen vanuit de gebruikersgroep over uitbreidingen van de STABU-systematiek en de plannen van STABU voor toekomstige ontwikkelingen.

7 stabu-bureau Organisatie 7 STABU-bureau De bezetting van het personeel van het STABU-bureau is per : G.J. Annokkee : projectcoördinator elektrotechniek ir. R.H. Baayen : hoofd technische zaken S.A. Brands LL.B. : projectcoördinator juridische zaken C. Bos : projectcoördinator werktuigbouwkunde/elektrotechniek (60%) ing. C. Cornax : senior projectcoördinator werktuigbouwkunde en procestechniek H. Ekkerman : medewerkster licentiebeheer/telefoniste/receptioniste (90%) H.C. Gidding : account / sales officer G.C.M. van de Goot : uitgever/inkoper/accommodatiebeheerder F. Gouw : projectcoördinator bouwkunde ir. M.L.A.M. van Hezik : algemeen directeur S.S. Hulleman : medewerkster licentiebeheer/telefoniste/receptioniste (65%) D.B. Kervel : public relations officer E. Megens : secretarieel medewerkster (80%) ing. H.H.M. Miltenburg : hoofd opleidingen C.T.M. Molmans : boekhoudkundig medewerkster (45%) ing. R.M.A. van Passel : programmeur (80%) J.J. Plaisier : projectcoördinator bouwkunde J.M. Ruijs : systeem-/bestandsbeheerder J. Schaap : account / sales officer (80%) J. Siegers : gastvrouw (37,5%) M.H. Simonse : hoofd bedrijfsvoering, plaatsvervangend directeur ing. J.G.G. Swagers : coördinator externe kwaliteit E. van der Tuuk : hoofd secretariaat (90%) bc. G.W. Veen : projectcoördinator informatiemanagement (85%) J.T. Veenbaas : projectcoördinator bouwkunde H. Wildekamp : hoofd boekhouding (70%) Het fulltime-equivalent (fte) is 22,83. Mutaties Mevrouw S. van Laar heeft op 5 juli 2011 afscheid genomen van haar collega s van Stichting STABU na een arbeidstermijn van 10 jaar. Eind 2009 is de heer ing. R.M.A. van Passel extern bij STABU ingehuurd om het migratieproject van de STABU database naar een online systeem te realiseren. Sinds 1 februari 2011 is dit overgegaan in een vast dienstverband. Per 1 juni 2011 is de heer H.C. Gidding als sales/account officer het verkoopteam komen versterken. Hij richt zich op relatiebeheer en verkoop van onder meer Fabrikantgebonden Product Specificaties en de licenties STABU-systematiek.

8 jubilea Project- en werkgroepen Organisatie 8 Jubilea De heer ir. M.L.A.M. van Hezik vierde op 1 juni 2011 zijn 25-jarig dienstverband bij STABU. Tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw op 8 februari 2011 is hij bovendien benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn maatschappelijke werkzaamheden en zijn inzet voor de bouwsector. Project- en werkgroepen De nodige inbreng vanuit de markt wordt geleverd vanuit de brancheorganisaties door middel van het aandragen van kennis via de diverse project- en werkgroepen van Stichting STABU. De coördinatie van de project- en werkgroepen ligt bij de projectcoördinatoren bouwkunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en juridische zaken van STABU. Een overzicht van alle project- en werkgroepen is opgenomen in bijlage 1.

9 9 II Producten 2008

10 Online Bouwbreed Informatiesysteem Producten 10 Online Bouwbreed Informatiesysteem Het voornemen van STABU om compleet de digitale weg in te slaan en dus als STABU online te gaan opereren is in daden omgezet. Alle overwegingen zijn in kaart gebracht om gebruikers voor te bereiden op de op stapel staande veranderingen. Het Bouwbreed Informatiesysteem is het gereedschap voor alle partijen in het bouwproces. Van ontwikkeling tot bouw, van beheer tot (verantwoord) slopen. De taak van STABU is het ontwikkelen van standaarden voor de uitwisseling van kwalitatieve technische informatie voor het gehele bouwproces (BIM). Met de ontwikkeling van STABU Online biedt Stichting STABU een infrastructuur die door de sector kan worden toegepast bij de opbouw en uitwisseling van informatie in het bouwproces. Onderscheid wordt daarbij gemaakt tussen de eindgebruikersoftware (door derden geleverd) en de standaarden, infrastructuur en benodigd gereedschap om deze zo optimaal mogelijk in te kunnen zetten (STABU). De softwarebedrijven en andere partijen die hebben aangegeven te willen investeren in de online-ontwikkelingen zijn in bijlage 2 opgenomen.

11 STABU Standaard Werksoorten Producten 11 STABU Standaard Werksoorten Met deze STABU Standaard wordt ruim de helft van alle bouwprojecten in Nederland gespecificeerd in bestekken. Dat betekent dat de ruim 1700 STABU-licentiehouders jaarlijks bouwprojecten op de markt brengen met een waarde van miljard Euro, zowel nieuwbouw als renovatie. In bijlage 3 is het overzicht van alle licentiehouders per opgenomen. Deze specificaties zijn er in alle gewenste mogelijkheden: algemene specificaties met de complete lijst van de kenmerken van bepaalde onderdelen van te bouwen of te renoveren projecten; specificaties gebaseerd op de bestaande Nederlandse of Europese Normen waarmee zeer precies de kwaliteit van de onderdelen wordt vastgelegd; specificaties gebaseerd op de Beoordelingsrichtlijnen van SBK/KOMO waarbij producten met kwaliteitsgarantie kunnen worden voorgeschreven; specificaties van de toeleveranciers die de gevraagde producten kunnen leveren. Deze Fabrikantgebonden Product Specificaties beschrijven ruim bouwproducten. In de uitgave van de STABUbestekssystematiek zijn belangrijke wijzigingen toegepast. Nieuwe specificaties voor industriële verfsystemen, luchtkoeling waarbij lucht gekoeld wordt volgens de Statiq-Cooling-methode, veranderingen op het gebied van milieukenmerken, teksten voor restauraties dakpannen en leien. Ook is de update aangevuld met teksten om vast te leggen op welke wijze de bedrijfs- en bedieningsvoorschriften in installaties in woningen moeten zijn uitgevoerd (in samenwerking met Uneto-VNI en het voormalige VROM). Veel aandacht is in de uitgave geschonken aan aanpassingen als gevolg van veranderende regelgeving, nieuwe en aangepaste Normen en Beoordelingsrichtlijnen. In de administratieve bepalingen zijn bovendien nieuwe verzekeringsteksten opgenomen betreffende de CAR-verzekering. De brochure is op de website van STABU geplaatst. De uitgaven en zijn verzonden naar alle geregistreerde licentiehouders van STABU. Een overzicht van de wijzigingen is in bijlage 8 opgenomen.

12 STABU Standaard Elementen Producten 12 STABU Standaard Elementen Deze nieuwe standaard is op het internet beschikbaar voor alle relevante partijen die hun eigen informatie aan deze standaard willen koppelen. Er zijn al koppelingen met CAD (Revit) op de markt, er zijn uitbreidingen van bestekkenprogramma s in de maak en er wordt geïnvesteerd in koppelingen met kostenbibliotheken. Stichting STABU gaat uit van het beheren en uitgeven van open standaarden en sluit voor het correcte gebruik zogenaamde exploitatieovereenkomsten af met geïnteresseerde partijen. De standaard zelf is de verdere uitwerking van de bestaande Elementenmethode (NL/ SfB, tabel 1) waarbij STABU het braakliggende terrein tussen de elementen en de ontbrekende kleine onderdelen heeft ingevuld. Met name voor de installaties zijn er veel meer mogelijkheden geschapen om deze op verschillende niveaus te beschrijven en zijn alle typen installaties nu beschikbaar.

13 STABU Standaard Ruimtelijke Objectenmodel STABU-Standaard - boekuitgave Producten 13 STABU Standaard Gebouwen en ruimten In het streven naar een betere aansluiting op de basis van de opdrachtgever, het ontwerp maar ook de budgetbewaking komt de nieuwe Ruimtetabel van STABU om de hoek kijken. Op 10 mei 2011 is de eerste versie van deze nieuwe standaard gepresenteerd aan alle betrokkenen die hun kennis en ervaring beschikbaar hebben gesteld om deze standaard te kunnen ontwikkelen. Het vertrekpunt voor de opstelling van deze standaard is dat de rijksoverheid op basis van een projectmatige aanpak structurele inspecties van haar onroerend goed wil doen op basis van prestatie-eisen die worden gesteld aan de betreffende ruimten en gebouwen. Naast het Bouwbesluit als wettelijk uitgangspunt is tevens rekening gehouden met de eis dat er een goede koppeling mogelijk moet zijn met de financiële gegevens van het vastgoed en met de BREEAM (duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen) structuur. Hoewel de classificatie van deze tabel pas wordt toegevoegd als de inhoud is goedgekeurd en afgerond zijn er al partijen die - vooruitlopend op deze ontwikkeling - nu al koppelingen willen leggen met hun eigen software. STABU-Standaard - boekuitgave De STABU-Standaard is de uitgave waarin de basis kwaliteitseisen staan omschreven waaraan een werk moet voldoen op zowel technisch als administratief gebied. Dit boekwerk wordt ongeveer iedere vijf jaar aangepast aan de meest recente ontwikkelingen in de bouw- en installatiewereld. De STABU-Standaard wordt integraal onderdeel verklaard van projectbestekken. Iedere opdrachtgever, architect, adviseur, aannemer, installateur, onderaannemer en toeleverancier dient daarom over dit boekwerk te beschikken. De vaststelling van de nieuwe Uniforme Administratieve Voorwaarden heeft in het verslagjaar niet plaatsgevonden, daardoor is publicatie van de nieuwe STABU-Standaard (ter vervanging van de STABU-Standaard 2007) ook uitgesteld tot 2012.

14 Fabrikantendiensten Producten 14 Fabrikantendiensten Fabrikantgebonden Product Specificaties (FPS en) zijn beschrijvingen van producten van fabrikanten die de Nederlandse bestekschrijvers gebruiken om hun project mee te specificeren. Deze FPS en zijn in goed overleg tussen de betrokken fabrikant en Stichting STABU opgesteld en worden door STABU rechtstreeks opgenomen in de STABU²-database die twee maal per jaar aan alle aangesloten bestekschrijvers wordt uitgeleverd. De STABU²-database en alle specificaties die als FPS opgenomen zijn, worden op de PC van de gebruikers geïnstalleerd. Daarmee zijn de FPS en altijd benaderbaar vanuit de PC van de gebruiker. Met de STABU²database worden jaarlijks projectbestekken op de markt gebracht die een waarde tussen de 35 en 40 miljard euro vertegenwoordigen. STABU rekent als not-for-profit organisatie uitsluitend de kosten die het opstellen, onderhouden en distribueren van de Fabrikantgebonden Product Specificaties met zich meebrengen. De FPS wordt twee jaar in het systeem opgenomen inclusief de koppeling met alle relevante productinformatie van dezelfde fabrikant die er op het internet te vinden is zoals CAD-tekeningen, brochures, instructie of demofilm, commerciële productinformatie etc. In bijlage 4 is het overzicht opgenomen van alle fabrikanten met productspecificaties in de STABU-systematiek. Bestekservices zijn zoeksystemen per fabrikant waarmee, door een aantal selectievragen af te lopen, een STABU-bestektekst wordt geproduceerd. Deze tekst moet daarna overgeheveld worden naar het projectbestek (via het klembord of anderszins). Vaak wordt in deze bestekservices ook productinformatie opgenomen. Deze bestekservices worden momenteel door vier commerciële partijen aangeboden, dit zijn in alfabetische volgorde: 1. ipi Services 2. NBD-online / Nederlandse Bouw Documentatie als onderdeel van Sdu Uitgevers. 3. Twee Snoeken Automatisering BV 4. ZeeBoer b.v. Uiteraard is een fabrikant vrij om zonder tussenkomst van commerciële partijen zelf een bestekservice te ontwikkelen. STABU controleert of deze aanbieders wel de laatste versie van de STABU²-database gebruiken en geeft aan met een goedkeuringsstempel of dat ook het geval is. Het overzicht van gecontroleerde bestekservices is in bijlage 5 opgenomen. Bestekservices worden uitsluitend op het internet aangeboden via twee ingangen, t.w. en

15 STABU-website Producten 15 STABU-website Naast alle informatie over bouwregelgeving die op de STABU-website is te vinden, leent het medium zich ook voor het informeren van de bezoekers van de website over nieuwe ontwikkelingen, beleidswijzigingen, maar ook over gebruikers- en voorlichtingsbijeenkomsten. Van de mogelijkheid om informatie aan te vragen en bestellingen te doen wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Op de startpagina staan de laatste nieuwsberichten van STABU, informatie over de producten en diensten, opleidingen, internationale ontwikkelingen e.d. Bovendien zijn met het beschikbaar gestelde wachtwoord voor alle licentiehouders de updates van STABU van de website te downloaden. Deze versie is enkele weken voorafgaand aan de postzending verkrijgbaar. Op de website zijn ook de volgende voorbeeldbestekken opgenomen: - Voorbeeldbestek eengezinswoning; - DVD Sjabloonbestek van Dienst Vastgoed Defensie; - RGD RS referentieteksten van Rijksgebouwendienst; - BNA Aanbevelingen; - Referentiebestek TNO Dutch Centre for Health Assets; - Bliksembeveiliging voorbeeldbestek. De bestaande web-brochure Ketenaansprakelijkheid is in het verslagjaar aangepast op nieuwe wet- en regelgeving. In het verslagjaar is het overzicht van geregistreerde licentiehouders verbeterd. Het is mogelijk om zowel op naam, licentienummer, postcode en plaats te zoeken. Met behulp van zoeken op regio kan bovendien binnen een specifiek gebied naar licentiehouders worden gezocht.

16 Opleidingen en cursussen Producten 16 Opleidingen en cursussen Stichting STABU verzorgt een breed pakket aan cursussen, gericht op de dagelijkse praktijk van bouwcontracten. Eind augustus is vanwege de nieuwe UAV een cursus op touw gezet. Cursus UAV 2011 Vanwege het uitbrengen van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken heeft STABU daarvoor een dagcursus geïnitieerd. De consequenties voor o.a. bestekken en de verschillen ten opzichte van de U.A.V komen tijdens de cursus uitgebreid aan bod. De cursus is vijf keer gehouden en er hebben 104 cursisten aan deelgenomen. Beroepsopleiding Bestekschrijver Deze opleiding tot professionele bestekschrijver behandelt alle relevante onderdelen voor het opstellen van projectbestekken. Ook de nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de materialen vragen een steeds grotere kennis en deskundigheid van de bestekschrijver. De opzet van de opleiding is zodanig dat direct kan worden ingespeeld op veranderingen in de praktijk. De docenten die aan de opleiding verbonden zijn, hebben brede kennis van hun specifieke vakgebied. Dagelijks worden zij geconfronteerd met het in de cursus behandelde. De Opleiding Bestekschrijver heeft in het verslagjaar in totaal 37 gediplomeerde bestekschrijvers opgeleverd. De Opleiding Bestekschrijver staat onder toezicht van het Algemeen Bestuur van Stichting STABU en voor de beoordeling van het niveau van het examen staat een examencommissie garant, waarin afgevaardigden namens BNA en NLingenieurs zitting hebben genomen. In bijlage 6 is een overzicht opgenomen van gediplomeerde bestekschrijvers van het opleidingsjaar 2010/2011. Opfriscursus Bestekschrijver De Opfriscursus Bestekschrijver is speciaal bedoeld voor degenen die de Opleiding Bestekschrijver hebben gevolgd en bijgeschoold willen worden over de meest recente ontwikkelingen. Door middel van de tweedaagse opfriscursus is het mogelijk om kennis te nemen van o.a. wijzigingen in wet- en regelgeving en de gevolgen daarvan. In het verslagjaar is de Opfriscursus Bestekschrijver een keer gehouden en hebben vijf cursisten hieraan deelgenomen. Cursus STABU-bestekssystematiek Om de invoering van de STABUbestekssystematiek binnen een organisatie snel en effectief te laten verlopen wordt door Stichting STABU een dagcursus georganiseerd. In één dag raakt men volledig vertrouwd met de STABU-bestekssystematiek. In het verslagjaar is de cursus STABU-bestekssystematiek vijf keer met succes georganiseerd, in totaal hebben 44 cursisten deze cursus bijgewoond. Cursus STABU Bestekken Lezen Deze cursus behandelt het onderscheiden van risico s en onduidelijkheden bij het lezen en analyseren van projectbestekken. Er is uitgebreid aandacht besteed aan de uitleg van díe administratieve en technische zaken die grote invloed kunnen hebben op de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de uitvoerende en toeleverende bedrijven in de bouw. Met deze kennis kunnen de bedrijfsrisico s beter ingeschat worden. De cursus STABU Bestekken lezen is in het verslagjaar twee keer gehouden en door 15 cursisten gevolgd.

17 Opleidingen en cursussen Producten 17 Cursus Garanties in de bouw Om wegwijs te geraken in de complexe wereld van garanties heeft STABU deze cursus opgezet. Garanties spelen in de bouw een belangrijke rol. Toch is het geen éénduidig begrip. Door middel van deze cursus raakt men vertrouwd met het fenomeen garanties in de bouw. De cursus Garanties in de bouw is in het verslagjaar een keer georganiseerd en is door vier cursisten gevolgd. Cursus Nieuwe samenwerkingsverbanden in de bouw Geïntegreerde contractvormen in de B&U sector zijn niet langer exclusief het domein van rijksopdrachtgevers. Om partijen wegwijs te maken in geïntegreerde contracten in de B&U-sector, wordt door Stichting STABU deze ééndaagse cursus georganiseerd. In het verslagjaar is deze cursus een keer gehouden en hieraan is door vijf personen deelgenomen. Cursus Verzekeringen in de bouw Het nieuwe verzekeringsrecht beïnvloedt de relatie verzekeraar en verzekerde in sterke mate. De cursus Verzekeringen in de bouw is in het verslagjaar twee keer gehouden en door negen cursisten gevolgd. Cursus Dé (rol) van standaardvoorwaarden (UAV/UAVTI etc) bij aanneming van werk in de B&U-sector Deze cursus is nieuw toegevoegd aan het cursussenpakket. Standaardvoorwaarden spelen in de bouw een belangrijke rol. Om wegwijs te geraken in de complexe wereld van standaardvoorwaarden in bouwcontracten heeft STABU deze driedaagse cursus opgezet. Tijdens deze dagen raakt de cursist inhoudelijk geheel vertrouwd met de standaardvoorwaarden in het geheel en dé (rol van) standaardvoorwaarden (UAV/UAVTI etc.) bij aanneming van werk in de B&U-sector specifiek. In het verslagjaar is de cursus eenmaal georganiseerd en door zeven personen bijgewoond. Cursus Effectieve communicatie Uit diverse publicaties van ondermeer de Regieraad Bouw en SBR blijkt dat de faalkosten binnen de bouwbranche worden geschat op ongeveer 10% van de jaaromzet. Uit alle beschikbare documentatie blijkt, dat de factor mens en communicatie de meest kritische succesfactor is. Deze aanleiding is aangepakt om de cursus Effectieve communicatie aan het cursusaanbod toe te voegen. De cursus is in het verslagjaar een keer georganiseerd. Bedrijfsgerichte cursus De volgende organisaties hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid van een bedrijfsgerichte cursus: KOB; NRC; ROC Ter Aa; Kjenning b.v.; Heijmans Beton- en Waterbouw BV, Noord Nederland; Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Braban; Ons architecten bv; Woningstichting Den Helder; Bouwend Nederland Afdeling Regio Groningen; Universiteit Utrecht, Directie Vastgoed & Campus, afdeling Technisch Beheer & Advies; Lefier StadGroningen; Universiteit van Amsterdam Facility Services - Huisvesting.

18 GB-CAS Producten 18 GB-CAS Het afsprakenstelsel is in juni 2007 voor beheer en exploitatie aan STABU overgedragen. STABU neemt op zich dit verder uit te dragen en te beheren. Stichting Geïntegreerd Bouwen is opgeheven, maar de naam leeft voort in het GB CadAfsprakenStelsel, het GB-CAS. Het GB CADAfsprakenStelsel 4.0 bevat afspraken over de volgende CAD onderwerpen: naamgeving van Layers; dit onderwerp bevat alle informatie over de opbouw van de Layer naam, inclusief de toegepaste coderingen per discipline; naamgeving van bibliotheek elementen; hieronder vallen de afspraken voor alle bibliotheek elementen zoals Blocks, Dynamische Blocks, MultiView Blocks, Styles en Families; units gebruik; afspraken over het units gebruik per discipline; koppeling tussen CAD kleuren en plot pennen; afspraken over het gebruik van CAD kleuren in combinatie met plot pennen; gebruik van GB CADAfsprakenStelsel in applicaties; applicatie afhankelijke afspraken.

19 Objectenbibliotheek PIM/Vondle Producten 19 Objectenbibliotheek In Nederland heeft Stichting STABU de afgelopen jaren veel energie gestoken in de ontwikkeling van haar objectenbibliotheek, die het mogelijk maakt dat computers probleemloos informatie kunnen uitwisselen zoals getekende informatie (CAD), kwaliteitsbepalende informatie (o.a. bestekken) en kosteninformatie. Dit project (LexiCon) is ondergebracht in de internationale organisatie buildingsmart. Onder de vlag IFD Library for buildingsmart wordt verder gewerkt aan de internationale Standaard. Project Informatie Managementsysteem (PIM)/Vondle De gebruikersgroep van PIM/Vondle groeit langzaam maar zeker. De afwikkeling van nieuwe contracten wordt overgelaten aan de Vondle-vertegenwoordiger in Nederland, maar STABU blijft de markt wijzen op het bestaan van dit instrument om efficiënt projectinformatie op het internet te beheren en uit te wisselen.

20 III Diensten 20

21 Besteksbeoordeling Bulletin Diensten 21 Besteksbeoordeling Met name bij organisaties die recent licentiehouder van de STABU-bestekssystematiek zijn geworden, bestaat de behoefte aan een beoordeling van hun eerste projectbestek. In het kader van kwaliteitszorg beoordeelt STABU ook ongevraagd en steekproefsgewijs projectbestekken, opgesteld met de STABU-systematiek. In het verslagjaar zijn op verzoek 17 bestekken beoordeeld, voorzien van commentaar en in maximaal een halve dag besproken met de opsteller. Daarnaast zijn 13 projectbestekken steekproefsgewijs opgevraagd en beoordeeld. Bulletin De 26ste jaargang van STABU-bulletin is in de maanden maart, juni, september en december verschenen. Een overzicht van alle publicaties in 2011 is in bijlage 7 opgenomen. In papieren vorm wordt STABU-bulletin verspreid met een oplage van 8500 exemplaren onder de licentiehouders van Stichting STABU (bestekschrijvers), leden van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA), leden van NLingenieurs, leden van Aedes (woningcorporaties), gemeenten, projectontwikkelingsmaatschappijen, alle fabrikanten met FPS-bladen in de STABUsystematiek en verdere relaties. Bovendien krijgt het vervolgens een permanente plaats op de website van STABU. Met ingang van de maart editie heeft gastdocent mr. W.J.M. (Pim) Herber een rubriek gekregen recht van spreken genaamd. Daarin gaat hij in op de dagelijkse - met name juridisch getinte - bouwpraktijk. De vertrouwde rubrieken als Uit de praktijk van SMI door M. van Deurzen en P. van den Eijnden, In kort bestek van ir. S.W. Wierda van BNB, Risico van het Vak van wereldwijde financiële dienstverlener AON en Lodewijk Niemöller van KOMO zijn doorgezet. Ook de uitgebreide antwoorden in de vragenrubriek zijn gebleven. Afscheid is genomen van de rubriek Onder Ede van ir. O. Sluizer. Verder is in de bulletins uitgebreid informatie verstrekt over de STABU Standaarden voor BIM, online Bouwbreed Informatiesysteem en diverse nieuwe onderdelen van de STABU²-systematiek.

22 Bouwbeurs 2011 Bouw & ICT 2011 Diensten 22 Bouwbeurs 2011 STABU was op de Bouwbeurs present in een gezamenlijke stand met Stichting Bouwresearch SBR en met BouwRegelgeving InformatieSystemen BRIS. De gezamenlijke presentatie is gericht op de koppelmogelijkheden die ontstaan nu STABU met haar Bouwbreed Informatiesysteem op internet komt. Koppelingen rechtstreeks (de zogenaamde deeplinks) met onderdelen van het Bouwbesluit (BRIS) en met bijvoorbeeld de Standaardreferentiedetails van SBR en de elementenstructuur van STABU. Getracht is om uit te vinden wat de toekomstige gebruikers het liefste aan informatie gekoppeld willen hebben voor hun dagelijkse beroepspraktijk. Bouw & ICT 2011 Ook was STABU op de bovenverdieping van de Jaarbeurshallen met een stand aanwezig op de beurs Bouw & ICT. De onderwerpen die in deze stand aan de orde kwamen waren de BIMstandaarden die STABU nu beschikbaar heeft en de eerste elementgerichte besteksoftware zoals die momenteel door Duncan Automatisering wordt ontwikkeld. Het was vooral BIM wat de klok sloeg op deze beurs. Niet alleen de BIM-Caseweek was een trekker vanwege de zeer snelle planvorming met verschillende partijen maar ook de vele aangeboden softwarepakketten die met BIM kunnen werken kregen veel aandacht. De verwachting is dat op korte termijn veel architectenbureaus, ingenieursbureaus en grote aannemers gaan investeren in de BIMtechnologie om snel op de BIM-wensen van opdrachtgevers te kunnen inspelen.

23 Digitale nieuwsbrief STABU-mail Gastcolleges/onderwijslicentie Gebruikersdag Helpdesk STABU-gebruikersgroep op LinkedIn Diensten 23 Digitale nieuwsbrief STABU-mail Negen keer is in het verslagjaar de digitale nieuwsbrief STABU-mail verzonden. Bij het verspreiden van de digitale nieuwsbrief STABU-mail is het uitgangspunt om regelmatig informatie te verschaffen over zogenaamde STABU-evenementen zoals gebruikersdagen, nieuwe uitgaven, voorlichting en beurzen. Tevens worden actuele zaken in een kort artikel weergegeven. Bij uitgebreidere artikelen wordt een korte inleiding opgenomen, waaruit een koppeling naar het uitgebreide artikel op de website is gelegd. STABU-mail wordt gericht verzonden aan ruim 1300 geïnteresseerden. Gastcolleges/onderwijslicentie Regelmatig ontvangt STABU verzoeken van docenten om aanvullende informatie bij het voorbereiden van de lessen. Het aanbod van STABU om voor onderwijsinstellingen gratis gastcolleges te verzorgen tijdens (of naast) de lessen heeft afgelopen schooljaar weer aftrek gevonden bij zowel MBO, HBO als Technische universiteiten. Gebruikersdag Op gezette tijden organiseert Stichting STABU zogeheten gebruikersbijeenkomsten. Deze zijn primair bedoeld voor de gebruikers van de STABU-bestekssystematiek om als bestekschrijver op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op administratief en technisch gebied, om met collega-bestekschrijvers van gedachten te wisselen over zaken waar men tegenaan loopt in de dagelijkse praktijk en om direct vragen te kunnen stellen aan STABU over de uitgaven. Op 19 mei en 7 juni zijn de eerste gebruikersdagen van het verslagjaar georganiseerd. De tweede ronde is op 24 november en 7 december gehouden. In totaal hebben bijna 140 bestekschrijvers de gebruikersdagen bijgewoond. Diverse presentaties zijn gehouden uiteenlopend van nieuwe ontwikkelingen en producten van STABU, brochure CAR-verzekering, Afbouwkeur - kwaliteit en zekerheid - samenwerking SBR/STABU, impressie werken met BIM, STABU en weten WAV/WION, schade aan natuursteen voorkomen en weerbewust bouwen. Uiteraard was er ook weer ruime aandacht voor vragen. Helpdesk Stichting STABU biedt de helpende hand bij het vinden van een antwoord op mogelijke vragen via de STABU-helpdesk. De helpdesk levert de grootste bijdrage aan intensiever contact met de gebruikers van de STABU-systematiek op. Naast de mogelijkheden van de STABU-systematiek in algemene zin, worden dagelijks vele vragen beantwoord over inhoudelijke, technische onderwerpen. Het aantal vragen over wet- en regelgeving, administratieve bepalingen, normering en certificering is significant toegenomen. De beantwoording van de vragen vindt zo mogelijk dezelfde dag plaats. Bovendien worden de meest gestelde vragen gepubliceerd in de vragenrubriek van STABU-bulletin en de website. STABU-gebruikersgroep op LinkedIn In het verslagjaar is de STABU-gebruikersgroep op LinkedIn tot ruim 450 leden uitgebreid. STABU bestaat voor en door de bouw en wil zich graag met haar licentiehouders, klanten en geïnteresseerden verbinden en heeft via LinkedIn een extra platform gecreëerd om mee te praten, nieuws en aankondigingen te lezen, vragen te stellen, aan discussies deel te nemen, maar ook de respectievelijk eigen netwerken te vergroten. In het verslagjaar is gedebatteerd over de consequenties BIM op STABU, maar bijvoorbeeld ook over de combinatie van RAW- (GWW-sector) met STABU-bestekken (B&U-sector).

24 24 IV Projecten Nationaal

25 Herziening UAV Kennissysteem Bouwrecht (KSBR) Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Projecten Nationaal 25 Herziening UAV In 1989 zijn de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken 1968 herzien. Het Ministerie van VROM heeft het Instituut voor Bouwrecht opdracht verleend om deze herziening tezamen met een Werkgroep Herziening U.A.V vorm te gaan geven. De Werkgroep staat onder leiding van prof. mr. M.A.M.C. van den Berg van de Universiteit van Tilburg. Leden van de werkgroep zijn voorts: mr. D.E. van Werven (Bouwend Nederland, namens de aannemers), mr. M.C.A van Deurzen (UNETO/VNI namens de - installatietechnische - aannemers), ir. M.L.A.M. van Hezik (STABU, namens de Rijksoverheid), mr. R.B. Schnepper (Gemeentewerken Rotterdam, namens de lagere overheid) en prof. mr. dr. M.A.B. Chao- Duivis (rapporteur van de Werkgroep, directeur Instituut voor Bouwrecht). De herziening van de U.A.V is een lichte herziening en begin 2011 gereed gekomen en aangeboden aan de vier betrokken (bouw)ministeries. Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Recente contacten met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben ertoe geleid dat het onderdeel restauratie van de STABU-systematiek is uitgebreid. Het STABUuitgangspunt is dat alle nieuw toe te passen materialen, die gebruikt worden bij een restauratie, vallen onder de voor dat materiaal en/of product geldende (Europese) norm. Materialen die afkomstig zijn uit sloop en die worden hergebruikt vallen daar niet onder. Immers als een oud kozijn in zijn geheel wordt vervangen is het een nieuw kozijn. Of als een muur vanaf de oude fundering met een nieuwe steen opnieuw wordt opgemetseld is het gewoon een nieuwe muur. Verder zijn en worden de bestaande STABU-specificaties uitgebreid. Kennissysteem Bouwrecht (juridische hulpinformatie) Het in ontwikkeling zijnde Kennissysteem Bouwrecht wordt direct gekoppeld met STABU Bouwbreed Informatiesysteem. Het is noodzakelijk om juridische hulpinformatie te leveren om in de (pre)contractuele fase de kwaliteit van de projectinformatie te verbeteren. De koppeling zal per contractuele bepaling (onderwerp) worden gerealiseerd door het aanbrengen van een hyperlink, waarna vervolgens de achterliggende juridische hulpinformatie kan worden geraadpleegd. De juridische hulpinformatie wordt in een Media Wiki-omgeving geplaatst waarbij alle artikelen (onderwerpen) volgens een standaardindeling worden weergegeven. De keuze voor een Wiki-omgeving en de hantering van een standaardindeling zorgen ervoor dat de gebruiker eenvoudig, efficiënt en doelgericht de benodigde informatie tot zich kan nemen. Vanuit de Wiki-omgeving kunnen hyperlinks worden gelegd naar wet- en regelgeving en overige juridisch relevante informatie. Indien alle contractuele bepalingen aansluitend op de UAV voorzien zijn van juridische hulpinformatie zal het Kennissysteem Bouwrecht worden uitgebreid met ondermeer hulpinformatie voor andere contractvormen. Daarnaast bestaat de wens om een FAQ-rubriek te creëren. De vragen die in deze FAQ rubriek zullen worden geplaatst zijn afkomstig van diverse partijen uit de bouw die de STABUhelpdesk hebben benaderd. Naar behoefte kan er ook voorzien worden in een forum waarin de gebruiker kan aangeven welke onderwerpen (nog) niet voldoende van informatie/kennis worden voorzien en/of eventuele suggesties aandragen voor andere toevoegingen (nader te bepalen).

26 Kennissysteem Techniek (KST) VISI Projecten Nationaal 26 Let wel: de realisatie van het Kennissysteem Bouwrecht dient in samenhang te worden gezien met het door STABU te ontwikkelen Bouwbreed Informatiesysteem. Kennissysteem Techniek (KST) Het KennisSysteem Techniek (KST) is bedoeld om technische hulpinformatie in het Bouwbreed Informatiesysteem aan te bieden. In een online omgeving wordt relevante informatie van STABU en marktpartijen aangeboden als achtergrondinformatie bij het maken van keuzes. Deze informatie is dan ook alleen relevant in relatie tot andere content binnen het Bouwbreed Informatiesysteem. Deze informatie wordt opgeslagen en beheerd via een Wiki-omgeving. De inhoud van het Kennissysteem Techniek bestaat op termijn uit bibliografische informatie maar ook uit excerpten uit documenten, fulltext documenten en (deep)links naar andere vindplaatsen. Documenten waaruit kan worden gepubliceerd zijn bijvoorbeeld normen, beoordelingsrichtlijnen en andere (technische) kwaliteitsdocumenten die door brancheorganisaties worden opgesteld. Uitgangspunt is dat het bijeenbrengen van deze content meerwaarde heeft voor de gebruiker van het Bouwbreed Informatiesysteem. Informatie van derden die wordt samengebracht op één plaats is daarbij effectiever dan dat informatie alleen bij elke individuele aanbieder wordt aangeboden. VISI De VISI-kerngroepen van de Grond, Weg- & Waterbouw (GWW) en van de Burger- & Utiliteitsbouw (B&U) hebben afgesproken om gezamenlijk een programma uit te werken om VISI als digitale communicatiestandaard bouwbreed te gaan implementeren. VISI wordt al sinds 5 jaar succesvol toegepast in GWW-projecten. Steeds vaker vragen partijen in de B&U-sector ook om het gebruik van VISI. Tussen de beide kerngroepen is nu de afspraak gemaakt om de kennis en ervaring van de GWW-sector met VISI in te zetten in de B&U. Binnen de VISI-kerngroepen worden afspraken gemaakt over digitale communicatie in bouwprojecten. Door toepassing van op VISI-systematiek gebaseerde software wordt alle (digitale) correspondentie op een snelle, efficiënte en eenduidige manier vastgelegd en kan het overzicht van afwijkingen, wijzigingen en documenten in bouwprojecten gemakkelijk worden bewaakt. STABU is deelnemer in de VISI-stuurgroep waar samenwerking met betrekking tot implementatie voor VISI op strategisch niveau wordt besproken. Deelnemers zijn Gemeentewerken Rotterdam, CROW, STABU, VISI-gebruikersgroep en Bouw Informatie Raad BIR.

27 Wizer Afstemming tekensysteem Projecten Nationaal 27 Wizer Professionals uit de Nederlandse bouwwereld kunnen nu voor het eerst in alle bronnen van verschillende kennisleveranciers tegelijk zoeken. Wizer heeft als doel het toegang kunnen bieden tot alle voor de Nederlandse bouwwereld relevante kennisorganisaties. Deze zoekmachine heeft een unieke infrastructuur en navigatie, die dwars door de databanken van de aangesloten kennisleveranciers antwoorden kan vinden binnen gevalideerde kennis. Wizer gaat dus dieper dan gewone zoekmachines. De tool wordt aangeboden door de bouwbranche, zodat alle bouw- en infraprofessionals snel de juiste kennis kunnen vinden en gebruiken. Tegelijkertijd is het een plaats waarin kennisgebruikers, -leveranciers en het onderwijs samen kennis maken en doorontwikkelen. Op de website wordt onderscheid gemaakt via drie tabbladen: documentatie: doorzoeken met Wizer in de kennisbanken, websites en winkels van ondermeer BRIS, IBR, ISSO, DGBC, Arbouw, EIB, Regieraad Bouw, SBR en STABU. Publicaties en tools om dagelijkse werkzaamheden te vergemakkelijken; community: blogs, wiki s en discussieforums zullen in dit deel voor kennisuitwisseling en -ontwikkeling gaan zorgen; agenda met een actuele lijst met cursussen en evenementen. Met de opgedane kennis is in het verslagjaar Wizer 2.0 geïntroduceerd. Afstemming tekensysteem In de afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van CAD-tekenen. Niet alleen de ontwikkeling van nieuwe technieken en inzichten, maar ook het 3 dimensionaal tekenen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Denk daarbij ook aan object georiënteerd tekenen. In de GWW-sector is gewerkt aan een afsprakenstelsel voor 2D tekenwerk: NLCS (De CAD standaard in de GWW-sector). In samenwerking met CROW heeft STABU een onderzoek gestart naar de mogelijkheden hoe deze twee standaarden zo goed mogelijk aansluiting kunnen vinden op de raakpunten. Begin 2010 is met NLCS een kerngroep ingericht waarin de partijen met elkaar de doorontwikkeling van de standaard vorm kunnen geven en actueel te houden met nieuwe werkmethoden voor 2D/3D tekenwerk. STABU neemt ook deel aan deze kerngroep.

28 28 IV Projecten Internationaal

29 IFD Library ICIS; International Construction Information Society Projecten Internationaal 29 IFD Library Tijdens het congres was een ochtend ingeruimd voor het geven van presentaties rondom open- BIM, de interesse voor dit onderwerp is ook in Canada er groot, waardoor er onvoldoende zitplaatsen aanwezig waren om alle bezoekers te huisvesten. Momenteel wordt gesproken over de oprichting van een aparte chapter van buildingsmart Canada waarmee de ontwikkelingen van openbim voor de Canadese markt meer focus kunnen gaan krijgen. Binnen de organisatie van buildingsmart is een permanente plek ingeruimd voor gelieerde ontwikkelingen die van grote waarde zijn bij de ontwikkeling van het Bouwwerk Informatie Model (BIM). IFD Library is als belangrijke ontwikkeling erkend en wordt op deze wijze binnen de organisatie van buildingsmart opgenomen. Van 23 tot 26 mei is door IFD Library Group een werkbijeenkomst gehouden in Montreal, Canada. Tijdens deze bijeenkomst zijn verdergaande afspraken gemaakt met buildingsmart international over samenwerking. Met de nieuwe organisatorische opzet zal IFD Library verder gaan onder de naam buildingsmart Data Dictionary. buildingsmart is de gemeenschap die zich richt op de ontwikkeling en implementatie van open standaarden rondom BIM. Binnen buildingsmart zijn partijen uit verschillende landen verenigd en worden vertegenwoordigd door regionale chapters. ICIS; International Construction Information Society ICIS is het samenwerkingsverband van alle nationale besteksystemen over de hele wereld. De leden zijn geen concurrenten van elkaar en geven elkaar in alle openheid informatie over hun nationale ontwikkelingen tijdens de Delegates Assembly. Van 4 t/m 8 juni 2011 is de 18e delegates Assembly van ICIS (International Construction Information Society) gehouden in Kopenhagen (Denemarken). Naast de ledenvergadering is er een deel ingeruimd voor show and tell presentaties waarbij de leden van ICIS hun verhaal vertellen wat ze de afgelopen tijd hebben gedaan en welke nieuwe activiteiten ze aan het ontplooien zijn. Deze opzet biedt alle leden de mogelijkheid van elkaar te leren en te zien hoe wereldwijd besteksystematieken functioneren. De technologie van buildingsmart wordt gevangen onder de volgende noemers: - buildingsmart Data Model (IFC); - buildingsmart Data Dictionary (IFD); - buildingsmart Processes (IDM). De bijeenkomst viel samen met het jaarlijkse congres van de Construction Specifications Canada, de overkoepelende organisatie voor specificaties.

30 buildingsmart benelux Projecten Internationaal 30 buildingsmart Benelux Onder de naam International Alliance for Interoperability wordt al vele jaren in international verband samengewerkt om te komen tot goede afspraken op gebied van data uitwisseling bij gebruik van verschillende software in de bouwwereld. Vooral nu het toepassen van 3D BIM voor de bouw wereldwijd zo veel in de belangstelling staat, wordt het onderling goed kunnen communiceren tussen bouwteamleden steeds belangrijker. Het overleg van allerlei specialisten binnen de IAI heeft geleid tot de oprichting van een wereldomvattende organisatie, die de naam buildingsmart voert. Binnen de internationale vereniging zijn 14 regio s actief, waarvan de Vereniging buildingsmart Benelux de activiteiten in de drie landen (Nederland, België en Luxemburg) bundelt en coördineert. STABU participeert in het bestuur. De activiteiten richten zich vooral op het verder ontwikkelen en gebruiken van open uitwisselingstandaards die noodzakelijk zijn bij digitale communicatieprocessen rond projecten op gebied van bouw en infrastructuur. Het toepassen van een 3D BIM is het meest duidelijke voorbeeld van toepassing, maar het toont ook aan dat er nog te ontwikkelen en af te stemmen valt. Door de bundeling van de leden met de verschillende signaturen vervult de vereniging een brede platformfunctie waar de leden ervaringen uitwisselen, kennis overdragen en andere activiteiten ontwikkelen, en uiteraard van zich laten horen in internationaal verband. Stichting STABU is daarvan een voorbeeld en spreekt regelmatig mee op het gebied van de ontwikkeling van standaarden voor en de opbouw van bibliotheken met productspecificaties. Binnen buildingsmart zijn meerdere standaarden onderwerp van ontwikkeling en onderzoek, die allen direct te maken hebben met het werken in 3D BIM. In een BIM wordt immers projectdata vastgelegd en gerepresenteerd. In internationaal overleg zijn de volgende standaards omschreven: IFC, Industry Foundation Classes (ISO 16739), een neutraal data formaat, voor het uitwisselen en delen van informatie in de bouwsector. IFD, International Framework for Dictionaries (ISO ), een taal om meertalige productontologie en bibliotheken te definiëren. IFD Library biedt een flexibele en robuuste methode om bestaande databases met bouwkundige informatie te koppelen aan een IFC BIM model. IDM, Information Delivery Manual (ISO 29481), een beschrijving van de (deel) processen en een specificatie van de informatie die een partij moet aanleveren in een bepaald stadium van het project. Ook in Nederland is er inmiddels ervaring met 3D BIM. Op verschillende fronten zijn bedrijven actief om hun eigen werkzaamheden uit te voeren aan de hand van een BIM. STABU is betrokken bij al deze ontwikkelingen.

31 coins Projecten Internationaal 31 COINS Het COINS-programma streeft naar procesverbetering en gezamenlijk informatiegebruik in de bouwsector. Om dit doel te bereiken ontwikkelt COINS sectorbrede afsprakenstelsels over informatie van 3D-bouwobjecten en afsprakenstelsels over werkwijze. COINS is aangesloten bij het buildingsmart-programma dat een initiatief is van de International Alliance for Interoperability (IAI). De COINSsystematiek wordt internationaal opgenomen in de IDM Standaard. Het COINS-programma wordt uitgevoerd onder de vlag van CUR in Gouda. Deelnemers zijn bouwondernemingen, ingenieursbureaus en opdrachtgevers. STABU participeert in de Kerngroep van COINS.

32 woord vooraf 32 Financieel verslag 2011 Met gepaste trots presenteren wij, de medewerkers van de Stichting STABU, het financieel verslag over Ondanks de gure wind in de bouwnijverheid is er door extra inzet toch een goed resultaat geboekt. Hierdoor blijft de Stichting STABU een gezonde organisatie met een goede financiële buffer voor eventuele toekomstige tegenvallers en met voldoende eigen middelen om te investeren in de doorgroei naar het Bouwbrede Informatiesysteem zoals dat nu voor internettoepassing ontwikkeld wordt. Wel is het verlies van bijna honderd licentiehouders te betreuren omdat deze (vooral architectenbureaus) tot bedrijfsbeëindiging zijn overgegaan. Bijzonder verheugd zijn we over de groei van het aantal fabrikanten dat hun produkten wil laten specificeren in de STABU-database, waardoor de communicatie tussen de voorschrijvers en de fabrikanten wordt geoptimaliseerd. Ook hebben veel werkgevers dit jaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun medewerkers zodat de opbrengst uit cursussen en opleidingen hoger uitpakt dan begroot was. Met de kosten zijn we door op de kleintjes te letten binnen de begroting gebleven. Ir. M.L.A.M. van Hezik Algemeen directeur Ede, 30 maart 2012

33 GRONDSLAGEN VOOR DE FINANCIËLE VERSLAGGEVING Financieel verslag Grondslagen voor de financiële verslaggeving Algemene waarderingsgrondslag De algemene grondslag voor de waardering van de activa en passiva, alsmede voor de bepaling van de baten en lasten, is de verkrijgingsprijs. Voor zover niet anders vermeld worden de activa en passiva gewaardeerd tegen nominale waarde. Grondslagen voor de waardering van activa en passiva Materiële vaste activa De investeringen in materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen aanschafwaarde, verminderd met lineair berekende afschrijvingen, gebaseerd op de economische levensduur. In het jaar van aanschaf wordt naar tijdsgelang afgeschreven. Voorraden De voorraden worden gewaardeerd tegen inkoopprijs. Vorderingen De vorderingen worden gewaardeerd tegen nominale waarde, voor zover noodzakelijk onder aftrek van een voorziening voor het risico van oninbaarheid. De vorderingen hebben een verwachte looptijd van maximaal één jaar. Liquide middelen De liquide middelen staan, voor zover niet anders vermeld, ter vrije beschikking van de Stichting. Voorzieningen De service voorziening is bedoeld voor het onderhouden en actualiseren van de STABUprodukten respectievelijk het ontwikkelen van nieuwe produkten. De voorziening is opgenomen voor de nominale waarde. De voorziening voor backservice verplichtingen pensioenen betreft een voorziening terzake van door medewerkers opgebouwde pensioenrechten op basis van verstreken dienstjaren. De voorziening is actuarieel berekend (rekenrente 4%) en heeft een overwegend langlopend karakter. Deze backservice wordt vanaf het jaar 2001 in jaarlijkse termijnen afgefinancierd en eindigt dit verslagjaar. De Stichting STABU heeft voor haar werknemers per een pensioenregeling getroffen op basis van een middelloonregeling. Op de pensioenrechten en pensioenaanspraken worden in beginsel jaarlijkse toeslagen verleend. De hoogte van de toeslagverlening is afhankelijk van de winstdeling die door de verzekeraar wordt vastgesteld. De jubileumvoorziening betreft een schatting van het bedrag met betrekking tot opgebouwde rechten van het personeel voor de in de toekomst door de Stichting STABU uit te keren jubileumvergoedingen. De jubileumvoorziening wordt opgenomen tegen contante waarde. Kortlopende schulden De kortlopende schulden hebben een verwachte looptijd van maximaal één jaar.

woord vooraf Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDE T +31 (0)318 63 30 26 Postbus 36 NL-6710 BA EDE F +31 (0)318 63 59 57 postmaster@stabu.

woord vooraf Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDE T +31 (0)318 63 30 26 Postbus 36 NL-6710 BA EDE F +31 (0)318 63 59 57 postmaster@stabu. woord vooraf Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDE T +31 (0)318 63 30 26 Postbus 36 NL-6710 BA EDE F +31 (0)318 63 59 57 postmaster@stabu.nl www.stabu.org Jaarverslag 2010 inhoud Verslag van het jaar 2010,

Nadere informatie

woord vooraf Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDE T +31 (0)318 63 30 26 Postbus 36 NL-6710 BA EDE F +31 (0)318 63 59 57 postmaster@stabu.

woord vooraf Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDE T +31 (0)318 63 30 26 Postbus 36 NL-6710 BA EDE F +31 (0)318 63 59 57 postmaster@stabu. woord vooraf Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDE T +31 (0)318 63 30 26 Postbus 36 NL-6710 BA EDE F +31 (0)318 63 59 57 postmaster@stabu.nl www.stabu.org Jaarverslag 2009 inhoud Verslag van het jaar 2009,

Nadere informatie

en noodzaak uniforme contractvoorwaarden

en noodzaak uniforme contractvoorwaarden Nut en noodzaak uniforme contractvoorwaarden Ir. M.L.A.M. van Hezik, Directeur Stichting STABU 16 maart 2010 U.A.V. 1989 / U.A.V.T.I. 1992 / AVA 1992 (traditionele overeenkomsten); DNR (ontwerp-/architecten

Nadere informatie

Opleiding Directievoering UAV 2012/ STABU

Opleiding Directievoering UAV 2012/ STABU Opleiding Directievoering UAV 2012/ STABU - bouwbreed erkend als de Nederlandse opleiding directievoering in de B&U-sector Inleiding Directievoering is het namens de opdrachtgever begeleiden van en toezien

Nadere informatie

woord vooraf Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDE T +31 (0)318 63 30 26 Postbus 36 NL-6710 BA EDE F +31 (0)318 63 59 57 postmaster@stabu.

woord vooraf Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDE T +31 (0)318 63 30 26 Postbus 36 NL-6710 BA EDE F +31 (0)318 63 59 57 postmaster@stabu. woord vooraf Willy Brandtlaan 81 NL-6716 RJ EDE T +31 (0)318 63 30 26 Postbus 36 NL-6710 BA EDE F +31 (0)318 63 59 57 postmaster@stabu.nl www.stabu.org Jaarverslag 2008 inhoud Verslag van het jaar 2008,

Nadere informatie

ETIM voor bouw- en installatiesector

ETIM voor bouw- en installatiesector ETIM voor bouw- en installatiesector D S@les in de Bouw & Installatie dag Drs Ing Aart van Gelder Zonneheuvel, Doorn 25 september 2013 Even voorstellen.. - Aart van Gelder - BIM adviseur UNETO-VNI - Lid

Nadere informatie

Bouw Informatie Raad. De Bouw Informatie Raad. Invoering ICT in bouwprojecten Wintercourse. Universiteit Twente, De Lutte, 29 januari 2009

Bouw Informatie Raad. De Bouw Informatie Raad. Invoering ICT in bouwprojecten Wintercourse. Universiteit Twente, De Lutte, 29 januari 2009 De Bouw Informatie Raad Invoering ICT in bouwprojecten Wintercourse Universiteit Twente, De Lutte, 29 januari 2009 Drs. J.P.J. Nijssen Waar gaat het om? Ontwikkelen afsprakenstelsels, standaarden (proces

Nadere informatie

Verslag van het jaar 2007, zoals dit is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de Stichting STABU in haar vergadering op 12 april 2007.

Verslag van het jaar 2007, zoals dit is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de Stichting STABU in haar vergadering op 12 april 2007. JAARVERSLAG 2007 1 Verslag van het jaar 2007, zoals dit is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de Stichting STABU in haar vergadering op 12 april 2007. (Klik op het gewenste hoofdstuk om hier direct

Nadere informatie

woord vooraf Jaarverslag 2013

woord vooraf Jaarverslag 2013 woord vooraf Jaarverslag 2013 inhoud Verslag van het jaar 2013, zoals dit op hoofdlijnen is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Stichting STABU in haar vergadering op 10 april 2014. 2 Woord vooraf:

Nadere informatie

Jaarplan 2013 buildingsmart Chapter Benelux

Jaarplan 2013 buildingsmart Chapter Benelux Document id Title Organisation /Author Date Status 2013-01.gm Beleidsnotitie chapter BeNeLux bsbenelux/gmu 20130415 Concept Jaarplan 2013 buildingsmart Chapter Benelux Rotterdam, 15 april 2013 Bestuur

Nadere informatie

Verslag van het jaar 2006, zoals dit is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de Stichting STABU in haar vergadering op 12 april 2007.

Verslag van het jaar 2006, zoals dit is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de Stichting STABU in haar vergadering op 12 april 2007. JAARVERSLAG 2006 Verslag van het jaar 2006, zoals dit is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de Stichting STABU in haar vergadering op 12 april 2007. (Klik op het gewenste hoofdstuk om hier direct

Nadere informatie

Open Specificaties Formaat

Open Specificaties Formaat Open Specificaties Formaat 11-11-2015 Erik Pijnenburg directeur @kubusbv Open Specificaties Formaat Voorstellen BIM voor fabrikanten OPEN standaarden Open Specificaties Formaat Korte demonstratie Vragen

Nadere informatie

Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek. BouwConnect is powered by

Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek. BouwConnect is powered by Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek BouwConnect is powered by BouwConnect: Sneller, Slimmer en Schoner BouwConnect is een samenwerking tussen KPN en De Twee Snoeken met als doel: Alle partijen

Nadere informatie

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2016 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2016 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2016 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving Inhoudsopgave Naam Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam... 1 RSIN / Fiscaal

Nadere informatie

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2017 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2017 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2017 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving Inhoudsopgave Naam... 1 RSIN / Fiscaal Nummer... 1 Contactgegevens... 1 Bestuurssamenstelling

Nadere informatie

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2012 publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2012 publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2012 publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving Inhoudsopgave Naam Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam... 1

Nadere informatie

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2014: publicatiegegevens inzake ANBI-regelgeving

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2014: publicatiegegevens inzake ANBI-regelgeving Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2014: publicatiegegevens inzake ANBI-regelgeving Inhoudsopgave Naam... 2 RSIN / Fiscaal nummer... 2 Contactgegevens... 2 Bestuurssamenstelling

Nadere informatie

BIM-loket draagt bij aan BIM in de praktijk van RWS

BIM-loket draagt bij aan BIM in de praktijk van RWS BIM-loket draagt bij aan BIM in de praktijk van RWS Herman Winkels/Jacqueline Meerkerk Programmamanager BIM/Directeur BIM Loket GeoBuzz Den Bosch 25 november 2015 Wat is BIM? 1. BIM is een 3-dimensionaal

Nadere informatie

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw

Het Digitale Huis. Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis Samenwerkende software voor de bouw Het Digitale Huis is het eerste en grootste BIM-software project in Nederland. Uniforme Bouwdeelbibliotheek Het is bovendien het enige project dat

Nadere informatie

Motivatie. aanpassingen STABU-catalogus in. relatie tot de Verordening bouwproducten. nr. 305/2011. (CPR, Construction Products Regulation)

Motivatie. aanpassingen STABU-catalogus in. relatie tot de Verordening bouwproducten. nr. 305/2011. (CPR, Construction Products Regulation) Motivatie aanpassingen STABU-catalogus in relatie tot de Verordening bouwproducten nr. 305/2011 (CPR, Construction Products Regulation) STABU Bouwbreed Informatiesysteem Bezoekadres: Willy Brandtlaan 81,

Nadere informatie

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2013 publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2013 publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam 2013 publicatie gegevens inzake vernieuwde ANBI regelgeving Inhoudsopgave Naam Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam... 1

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Krimpenerwaard

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Krimpenerwaard Jaarrekening 215 Schoonhoven, mei 216 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 215 Staat van baten en lasten 215 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio Financiële Diensten Bibliotheken Kenmerk:

Nadere informatie

De openheid van de standaard en het standaardisatieproces is een bijzonder aandachtspunt voor het expertonderzoek.

De openheid van de standaard en het standaardisatieproces is een bijzonder aandachtspunt voor het expertonderzoek. notitie FORUM STANDAARDISATIE 12 december 2018 Agendapunt 3D Intakeadvies STABU 2 Nummer: FS 181212.3D Aan: Van: Forum Standaardisatie Stuurgroep Open Standaarden Datum: 26 november 2018 Versie: 1.0 Bijlagen:

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G 2 0 0 5

J A A R V E R S L A G 2 0 0 5 J A A R V E R S L A G 2 0 0 5 Verslag van het jaar 2005, zoals dit is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de Stichting STABU in haar vergadering op 6 april 2006. Inhoud Woord vooraf: voorzitter J.A.M.

Nadere informatie

Jaarrekening 2014. Stichting Bibliotheek De Groene Venen

Jaarrekening 2014. Stichting Bibliotheek De Groene Venen Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek De Groene Venen Moordrecht, juni 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3 Opgesteld

Nadere informatie

INTERVIEW. STABU en BIM. ARCHITECTENpunt

INTERVIEW. STABU en BIM. ARCHITECTENpunt STABU en BIM 040 BIM is geen doel, BIM is een middel. TEKSTMARIEKE POOL FOTOGRAFIERONALD BRUININK BIM IS MEER DAN EEN INFORMATIEMODEL WAAR RELEVANTE INFORMATIE GEDURENDE HET GEHELE BOUWPROCES WORDT OPGESLAGEN,

Nadere informatie

STABU-gebruikersdag 25 september 2013

STABU-gebruikersdag 25 september 2013 STABU-gebruikersdag 25 september 2013 ing. Henny Miltenburg Coördinator opleidingen/docent en kwaliteitsmedewerker Graag uitleg over het stappenplan van STABU om te komen tot (weer) één catalogus, dit

Nadere informatie

Activa Passiva

Activa Passiva 1. Balans per 31 december 2017 (na resultaatbestemming) Activa 2017 2016 Vaste activa Materiële vaste activa (4.1) 886.598 1.167.766 886.598 1.167.766 Vlottende activa Vorderingen (4.2) 1.013.791 120.755

Nadere informatie

Jaarrekening 2014. Stichting Openbare Bibliotheek Waterland

Jaarrekening 2014. Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Purmerend, april 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3 Opgesteld

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo Jaarrekening 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo Heiloo, mei 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio Financiële

Nadere informatie

Bouw Informatie Raad (BIR) Hans Nijssen Workshop Kennis (Excelleren met BIM) 29 juni 2011

Bouw Informatie Raad (BIR) Hans Nijssen Workshop Kennis (Excelleren met BIM) 29 juni 2011 Bouw Informatie Raad (BIR) Hans Nijssen Workshop Kennis (Excelleren met BIM) 29 juni 2011 Missie Bouwkwaliteit verhogen door samenwerking in de keten te verbeteren, ondersteund door Bouw Informatie Modellen

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheekservice Passend Lezen

Jaarrekening Stichting Bibliotheekservice Passend Lezen Jaarrekening 2018 Den Haag, april 2019 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2018 Staat van baten en lasten 2018 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1 2 3 4 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

Memorandum Pas toe of leg uit voor open BIM-standaarden

Memorandum Pas toe of leg uit voor open BIM-standaarden Memorandum Pas toe of leg uit voor open BIM-standaarden BIM Loket Versie 20 november 2018 Inhoudsopgave 1. Algemeen 3 1.1 Pas-toe-of-leg-uit 3 1.2 PTOLU-lijst en open BIM standaarden 3 1.2.1 COINS 4 1.2.2

Nadere informatie

Jaarrekening 2014. Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening 2014. Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Zoetermeer, juni 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3

Nadere informatie

Praktijk en toekomst van BIM tussen RWS, Waterschappen en de Markt

Praktijk en toekomst van BIM tussen RWS, Waterschappen en de Markt Praktijk en toekomst van BIM tussen RWS, Waterschappen en de Markt Herman Winkels Waternet Amsterdam 11 mei 2016 Wat is BIM? Bouwwerk Informatie Model = BIM of Bouwwerk Informatie Management 3D-visualisatiemodel

Nadere informatie

Ticon. De volgende generatie projectmanagement

Ticon. De volgende generatie projectmanagement De volgende generatie Optimaal Het virtueel bouwproces model binnen de GWW Virtueel bouwproces model Het fundament van Ticon is het Virtueel bouwproces model. Dit datamodel is een collectie van alle projectgegevens

Nadere informatie

Auteursrecht en STABU. STABU Bezoekadres: Telefoonweg 32 Postbus 36 6712 GC EDE. Tel. 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: www.stabu.

Auteursrecht en STABU. STABU Bezoekadres: Telefoonweg 32 Postbus 36 6712 GC EDE. Tel. 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: www.stabu. Auteursrecht en STABU STABU Bezoekadres: Telefoonweg 32 Postbus 36 6712 GC EDE Tel. 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: www.stabu.org In het kort: De bouwwereld is constant aan veranderingen onderhevig

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar Jaarrekening 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar Wassenaar, mei 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 Toelichting grondslagen

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting KopGroep Bibliotheken

Jaarrekening Stichting KopGroep Bibliotheken Jaarrekening 2018 Den Helder, mei 2019 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2018 Staat van baten en lasten 2018 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1 2 3 6 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Seinpost Slinge (Kerkelijk) Verslagperiode 1 januari december 2016

Jaarrekening Stichting Seinpost Slinge (Kerkelijk) Verslagperiode 1 januari december 2016 Verslagperiode 1 januari 2016-31 december 2016 Gegenereerd op 27 jun 2017 Inhoudsopgave FINANCIEEL VERSLAG 3 Voorwoord 4 Financiële positie 5 Kengetallen 6 JAARREKENING 7 Balans 8 Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

STABU en BIM TEKSTMARIEKE POOL FOTOGRAFIERONALD BRUININK

STABU en BIM TEKSTMARIEKE POOL FOTOGRAFIERONALD BRUININK INTRODUCTIE STABU EN BIM INTERVIEW MARC VERHAGE EEN GESPREK MET MARC VERHAGE, ALGEMEEN DIRECTEUR STABU en BIM TEKSTMARIEKE POOL FOTOGRAFIERONALD BRUININK STABU IS VANWEGE DIVERSE ONTWIKKELINGEN IN DE MARKT

Nadere informatie

Een standaard voor objectenbibliotheken in de installatiemarkt

Een standaard voor objectenbibliotheken in de installatiemarkt Een standaard voor objectenbibliotheken in de installatiemarkt Even voorstellen Peter Zwakhals Informatiseringzaken T 079 325 06 30 E p.zwakhals@uneto-vni.nl Eén standaard voor objectenbibliotheken? Een

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Beheer Onroerend Goed Seinpost Slinge. Verslagperiode 1 januari december 2016

Jaarrekening Stichting Beheer Onroerend Goed Seinpost Slinge. Verslagperiode 1 januari december 2016 Verslagperiode 1 januari 2016-31 december 2016 Gegenereerd op 28 jun 2017 Inhoudsopgave FINANCIEEL VERSLAG 3 Voorwoord 4 Resultaatanalyse 5 Financiële positie 7 Kengetallen 9 JAARREKENING 10 Balans 11

Nadere informatie

Jaarrekening Bibliotheek IJmond Noord

Jaarrekening Bibliotheek IJmond Noord Jaarrekening 2017 Bibliotheek IJmond Noord Beverwijk, april 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1

Nadere informatie

STABU Bouwbreed STABU Gebruikersdag ONTWIKKELINGEN

STABU Bouwbreed STABU Gebruikersdag ONTWIKKELINGEN STABU Gebruikersdag 2016 ONTWIKKELINGEN 1 Bestaand proces was gebaseerd op MS Excel en 2D CAD tekeningen Programma van eisen (XLS) Architect ontwerpt in 2D CAD Engineering in 2D CAD Bouwcombinatie idem

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Krimpenerwaard

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Krimpenerwaard Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek Krimpenerwaard Schoonhoven, juni 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3 Opgesteld

Nadere informatie

2 e BIM- Bijeenkomst. 23 april 2013

2 e BIM- Bijeenkomst. 23 april 2013 2 e BIM- Bijeenkomst 23 april 2013 Ketensamenwerking Van Ontwerp naar Uitvoering Welkom bij Klictet Advies! Management/ Adviseur Kees Kelder Willem-Jan van den Berk Stefan Janssen Projectleiding Mark Ernst

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Waterland

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Jaarrekening 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Purmerend, maart 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

Renpart Vastgoed Management B.V. PUBLICATIESTUKKEN 2007 RENPART VASTGOED MANAGEMENT B.V. TE DEN HAAG

Renpart Vastgoed Management B.V. PUBLICATIESTUKKEN 2007 RENPART VASTGOED MANAGEMENT B.V. TE DEN HAAG PUBLICATIESTUKKEN 2007 RENPART VASTGOED MANAGEMENT B.V. TE DEN HAAG BALANS (opgemaakt voor resultaatbestemming, bedragen in euro) ACTIVA 31 december 2007 31 december 2006 VASTE ACTIVA Materiële vaste activa

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting KopGroep Bibliotheken

Jaarrekening Stichting KopGroep Bibliotheken Jaarrekening 2015 Stichting KopGroep Bibliotheken Den Helder, juli 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen 1 2 3 Opgesteld

Nadere informatie

Jaarrekening en balans 2017

Jaarrekening en balans 2017 Jaarrekening en balans 2017 Waag technology & society Nieuwmarkt 4 1012 CR Amsterdam T +31(0)20 5579898 waag.org Balans 2017 ACTIVA 31-12-2017 Materiële vaste activa 143.113 Totale vorderingen 775.577

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek "De Boekenberg"

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek De Boekenberg Jaarrekening 2015 Stichting Openbare Bibliotheek "De Boekenberg" Spijkenisse, juni 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen

Nadere informatie

stabu De I in BIM, kostenbesparing door samenwerking

stabu De I in BIM, kostenbesparing door samenwerking stabu De I in BIM, kostenbesparing door samenwerking Inhoud Voorwoord 3 Van bestek naar specificeren 4 Bouwbreed, de I in BIM 7 Wat Bouwbreed betekent voor de bouwprofessional 10 Roadmap: op weg naar een

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo Heiloo, juni 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3 Opgesteld

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting De Bibliotheek

Jaarrekening Stichting De Bibliotheek Jaarrekening 2014 Stichting De Bibliotheek Weesp, juni 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Basisbibliotheek Oostland

Jaarrekening Stichting Basisbibliotheek Oostland Jaarrekening 2015 Bleiswijk, juni 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting op de jaarrekening 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio Financiële

Nadere informatie

VERKORTE JAARREKENING 2016 STICHTING KRANENBURGH Bergen (NH), 8 mei 2017

VERKORTE JAARREKENING 2016 STICHTING KRANENBURGH Bergen (NH), 8 mei 2017 VERKORTE JAARREKENING 2016 STICHTING KRANENBURGH Bergen (NH), 8 mei 2017 Foto Peter H. Toxopeus INHOUDSOPGAVE PAGINA Verkorte jaarrekening Balans per 31 december 2016 1-2 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg. Vlaardingen. Financieel jaarverslag 2013

Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg. Vlaardingen. Financieel jaarverslag 2013 Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg Vlaardingen Financieel jaarverslag 2013 Inhoud Blad Jaarstukken 2013 3 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 2013 5 Staat van baten en lasten

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Westland

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Westland Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek Westland Kwintsheul, juni 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3 Opgesteld door

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Hoeksche Waard

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Hoeksche Waard Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek Hoeksche Waard Oud Beijerland, juni 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3 Opgesteld

Nadere informatie

Jaarrekening Bibliotheek IJmond Noord

Jaarrekening Bibliotheek IJmond Noord Jaarrekening 2016 Bibliotheek IJmond Noord Beverwijk, april 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 Toelichting grondslagen 1 2 3 Opgesteld door

Nadere informatie

Stichting Jan van der Togt. te Amstelveen. Publicatierapport inzake de jaarrekening 2014

Stichting Jan van der Togt. te Amstelveen. Publicatierapport inzake de jaarrekening 2014 Stichting Jan van der Togt te Amstelveen Publicatierapport inzake de jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2014 2 Staat van baten-en-lasten over 2014 4 Grondslagen

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Zoetermeer, juni 2017 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2016 Staat van baten en lasten 2016 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen rond bestekken. Leidraad voor de bestekschrijver. rs.br Stichting Bouwresearch. Copyright SBR, Rotterdam

Recente ontwikkelingen rond bestekken. Leidraad voor de bestekschrijver. rs.br Stichting Bouwresearch. Copyright SBR, Rotterdam Recente ontwikkelingen rond bestekken Leidraad voor de bestekschrijver 133 rs.br Stichting Bouwresearch -------------------------------------------- rapporteur: ir. M.G.M. Nelissen Twijnstra Gudde N.V.

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum Jaarrekening 2017 Hilversum, april 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1 2 3 6 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Zoetermeer, juni 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen 1 2

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2017 Zoetermeer, april 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1 2 3 6 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS

EEN VAN ONZE EXPERTS EEN VAN ONZE EXPERTS Be the change you want to see in this world Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. STABU Postbus 36 6710 BA EDE Telefoonweg 32, Ede. Tel. 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: www.stabu.

JAARVERSLAG 2014. STABU Postbus 36 6710 BA EDE Telefoonweg 32, Ede. Tel. 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: www.stabu. JAARVERSLAG 2014. STABU Postbus 36 6710 BA EDE Telefoonweg 32, Ede Tel. 0318 63 30 26 E-mail: info@stabu.nl Website: www.stabu.org Verslag van het jaar 2014, zoals dit op hoofdlijnen is vastgesteld door

Nadere informatie

WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status

WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status Inhoud 1 Wat hebt u aan een CUR-Aanbeveling?...3 2 Wat is een CUR-Aanbeveling?...4 3 Opstellen van een CUR-Aanbeveling...6 2 1 Wat hebt u aan een CUR-Aanbeveling?

Nadere informatie

BIM bij Schüco. Hilvarenbeek, 22-05-2013

BIM bij Schüco. Hilvarenbeek, 22-05-2013 Hilvarenbeek, 22-05-2013 Definities BIM: proces of product? Ontwikkelingen in de bouw Ontwikkelingen, software, werkwijze Ondersteuning voor architecten Schüco Revit Families Ondersteuning voor klanten

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Marianne Center

JAARREKENING Stichting Marianne Center JAARREKENING 2014 Stichting Marianne Center Inhoud Jaarverslag 3 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 2014 4 Staat van baten en lasten over 2014 5 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten

Nadere informatie

Moyee Nederland B.V. te Amsterdam. Rapport inzake de balans en winst-en-verliesrekening over de periode van tot en met

Moyee Nederland B.V. te Amsterdam. Rapport inzake de balans en winst-en-verliesrekening over de periode van tot en met te Rapport inzake de balans en winst-en-verliesrekening over de periode van 01-01-2017 tot en met 31-12-2017 Inhoudsopgave Pagina Balans per 31 december 2017 3 Winst-en-verliesrekening over 2017 5 Grondslagen

Nadere informatie

PUBLICATIE GEGEVENS OVER 2017 IN HET KADER VAN DE ANBI REGELGEVING

PUBLICATIE GEGEVENS OVER 2017 IN HET KADER VAN DE ANBI REGELGEVING PUBLICATIE GEGEVENS OVER 2017 IN HET KADER VAN DE ANBI REGELGEVING Stichting Bijlmer Parktheater 2 Naam Stichting Bijlmer Parktheater Contactgegevens postadres Anton de Komplein 240 1102 DR Amsterdam RSIN/Fiscaal

Nadere informatie

Bouwend Nederland biedt al zijn afdelingen een eigen webomgeving met content uit centraal beheerde informatiebronnen

Bouwend Nederland biedt al zijn afdelingen een eigen webomgeving met content uit centraal beheerde informatiebronnen Bouwend Nederland biedt al zijn afdelingen een eigen webomgeving met content uit centraal beheerde informatiebronnen Bouwend Nederland realiseerde met Microsoft SharePoint Server 2007 een effectieve doelgroepencommunicatie

Nadere informatie

Automatisering Bibliotheekvernieuwing - - Inventaris

Automatisering Bibliotheekvernieuwing - - Inventaris Balans per 31 december 2017 voor resultaatbestemming ACTIVA 2017 2016 Vaste activa Materiele vaste activa Automatisering 68.431 29.598 Bibliotheekvernieuwing - - Inventaris 198.281 124.270 266.712 153.868

Nadere informatie

Stichting Podium Victorie Alkmaar. Verkorte jaarrekening Inhoudsopgave. Rapport A. Algemeen. B. Financieel verslag

Stichting Podium Victorie Alkmaar. Verkorte jaarrekening Inhoudsopgave. Rapport A. Algemeen. B. Financieel verslag Stichting Podium Victorie Alkmaar Verkorte jaarrekening 2016 Inhoudsopgave Rapport A. Algemeen B. Financieel verslag 1. Grondslagen van financiële verslaggeving 2. Balans per 31 december 2016 3. Staat

Nadere informatie

Statutaire zetel: Post/bezoekadres Kromme Nieuwegracht 6

Statutaire zetel: Post/bezoekadres Kromme Nieuwegracht 6 Stichting Dr. Hilda Verwey-Jonker Instituut Kromme Nieuwegracht 6 3512 HG Utrecht Jaarrekening 2014 ter publicatie voor de ANBI status Statutaire zetel: Utrecht Post/bezoekadres Kromme Nieuwegracht 6 Postcode

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting De Bibliotheek

Jaarrekening Stichting De Bibliotheek Jaarrekening 2015 Stichting De Bibliotheek Weesp, mei 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Toelichting grondslagen 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

Stichting Tassenmuseum 'Hendrikje' te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2014

Stichting Tassenmuseum 'Hendrikje' te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2014 Stichting Tassenmuseum 'Hendrikje' te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2014 2 Staat van baten-en-lasten over 2014 4 Grondslagen van

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Oostland

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Oostland Jaarrekening 2017 Bleiswijk, mei 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting op de jaarrekening WNT-verantwoording 1 2 3 5 Opgesteld door

Nadere informatie

Stichting Tassenmuseum 'Hendrikje' te AMSTERDAM. Publicatierapport inzake de jaarrekening 2013

Stichting Tassenmuseum 'Hendrikje' te AMSTERDAM. Publicatierapport inzake de jaarrekening 2013 Stichting Tassenmuseum 'Hendrikje' te AMSTERDAM Publicatierapport inzake de jaarrekening 2013 Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2013 2 Staat van baten-en-lasten over 2013 4 Grondslagen

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheekservice Passend Lezen

Jaarrekening Stichting Bibliotheekservice Passend Lezen Jaarrekening 2017 Stichting Bibliotheekservice Passend Lezen Den Haag, april 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording

Nadere informatie

STICHTING METAAL- EN ELECTRO OPLEIDINGEN TWENTE TE HENGELO (OV.) JAARRAPPORT 2015/2016

STICHTING METAAL- EN ELECTRO OPLEIDINGEN TWENTE TE HENGELO (OV.) JAARRAPPORT 2015/2016 STICHTING METAAL- EN ELECTRO OPLEIDINGEN TWENTE TE HENGELO (OV.) JAARRAPPORT 2015/2016-1 - INHOUDSOPGAVE Pagina RAPPORT Algemeen 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 augustus 2016 4 2 Staat van baten en lasten

Nadere informatie

Enquête + Vragenlijst + Onderzoek + Panel = thesistools.com 15-01-13 10:43 Adoptie van BIM Geacht lid, Bouwend Nederland voert onderzoek uit naar de adoptie van BIM onder haar leden. Hiervoor is een enquête

Nadere informatie

JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OLST-WIJHE

JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OLST-WIJHE JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OLST-WIJHE Balans per 31 december (na resultaatbestemming) ACTIVA 2014 2013 1. Vaste activa 1.1 inventaris 7.948 10.358 1.2 machines 738 1.355 1.3 automatisering

Nadere informatie

raadgevend ingenieurs

raadgevend ingenieurs BIRDS PUBLICATIE Deelbestekken, nevenbestekken en coördinatie auteur: Ir. S.W. Wierda datum: 4 september 2006 (herzien 26 maart 2009) gepubliceerd: STABU Bulletin oktober 2006 aantal bladen: 8 bestandsnaam:

Nadere informatie

Ingenieurs & BIM. 27 januari 2012

Ingenieurs & BIM. 27 januari 2012 Ingenieurs & BIM 27 januari 2012 Even voorstellen Dik Spekkink adviesbureau voor bouwprocesinnovatie Kwaliteitszorg Bouwprocesinnovatie ICT-beleid in de bouw Veiligheid & Gezondheid BIM Spekkink C&R en

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo Jaarrekening 2017 Heiloo, mei 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1 2 3 6 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa Financiële vaste activa Vorderingen Liquide middelen

Vaste activa Materiële vaste activa Financiële vaste activa Vorderingen Liquide middelen BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 10.623 13.669 Financiële vaste activa 155.276 - Vlottende activa 165.899

Nadere informatie

BIM: kennis delen is macht! ing. Gerrie Mühren MBA Voorzitter, Benelux chapter buildingsmart

BIM: kennis delen is macht! ing. Gerrie Mühren MBA Voorzitter, Benelux chapter buildingsmart BIM: kennis delen is macht! ing. Gerrie Mühren MBA Voorzitter, Benelux chapter buildingsmart Inleiding Kennismaking: Beton- en Staalconstructeur Betontechnoloog IPMA gecertificeerd projectmanager Sinds

Nadere informatie

Nationale Stichting De Nieuwe Kerk 2018 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving

Nationale Stichting De Nieuwe Kerk 2018 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving Nationale Stichting De Nieuwe Kerk 2018 publicatie gegevens inzake ANBI regelgeving Inhoudsopgave Naam... 2 RSIN / Fiscaal Nummer... 2 Contactgegevens... 2 Bestuurssamenstelling per 31 december 2018...

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2013

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2013 , SOEST inzake de jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2013 2 Winst- en verliesrekening over 2013 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

Stichting Else Amersfoort Jaarrekening Kortlopende schulden 5 (p.15) Totaal passiva

Stichting Else Amersfoort Jaarrekening Kortlopende schulden 5 (p.15) Totaal passiva BALANS (na voorstel saldoverdeling) (in euro's) 31 december 31 december ref. (pag.) 2016 2015 ACTIVA Materiële vaste activa 1 (p.11) 1.672 2.448 Financiële vaste activa 2 (p.11) 5.354.817 5.442.457 Vlottende

Nadere informatie

een succesvolle verbinding BIM CONGRES 2013 DE REEHORDT EDE 17 SEPTEMBER 2013 Drs Ing ala van gelder

een succesvolle verbinding BIM CONGRES 2013 DE REEHORDT EDE 17 SEPTEMBER 2013 Drs Ing ala van gelder BIM een succesvolle verbinding BIM CONGRES 2013 DE REEHORDT EDE 17 SEPTEMBER 2013 Drs Ing ala van gelder Even voorstellen.. - Aart van Gelder - BIM adviseur UNETO-VNI - Lid Bouw Informatie Raad (BIR) -

Nadere informatie

Ontwikkeld in opdracht van de Stichting Geïntegreerd Bouwen door CAData systems te Gorinchem.

Ontwikkeld in opdracht van de Stichting Geïntegreerd Bouwen door CAData systems te Gorinchem. GB CAD afsprakenstelsel 4.0 Ontwikkeld in opdracht van de Stichting Geïntegreerd Bouwen door CAData systems te Gorinchem. Distributie en beheer Stichting STABU Postbus 36 6710 BA Ede Telefoon: 0318-633026

Nadere informatie

Stichting tot exploitatie en instandhouding van Diefsteeg 10-12 te Leiden. Stichting tot exploitatie en instandhouding van Diefsteeg 10-12 te Leiden

Stichting tot exploitatie en instandhouding van Diefsteeg 10-12 te Leiden. Stichting tot exploitatie en instandhouding van Diefsteeg 10-12 te Leiden Stichting tot exploitatie en instandhouding van Diefsteeg 10-12 te Leiden JAARREKENING 2011 1 INHOUD Blz. Jaarverslag 2011 Bestuursverslag 3 Jaarrekening 2011 Grondslagen voor de financiële verslaglegging

Nadere informatie

Over inhoud, functie en kwaliteit van het bestek. rg(j3r Stichting Bouwresearch. Copyright SBR, Rotterdam

Over inhoud, functie en kwaliteit van het bestek. rg(j3r Stichting Bouwresearch. Copyright SBR, Rotterdam Over inhoud, functie en kwaliteit van het bestek 132 rg(j3r Stichting Bouwresearch rapporteur: ir. M.G.M. Nelissen Twijnstra Gudde N.V. Over inhoud, functie en kwaliteit van het bestek 132 Rotterdam, 1986.

Nadere informatie

www.bouwformatie.nl Bouwformatie

www.bouwformatie.nl Bouwformatie www.bouwformatie.nl Bouwformatie Tarieven voor kennis, inspiratie en communicatie 2014 Tarieven voor kennis, inspiratie en communicatie 2014 Architectuur 3 Bouwtechniek 4 Bouwdetails 5 Bouwkosten 6 Communicatie

Nadere informatie

Stichting Jan van der Togt. te Amstelveen. Publicatierapport inzake de jaarrekening 2012

Stichting Jan van der Togt. te Amstelveen. Publicatierapport inzake de jaarrekening 2012 Stichting Jan van der Togt te Amstelveen Publicatierapport inzake de jaarrekening 2012 Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2012 2 Staat van baten-en-lasten over 2012 4 Grondslagen

Nadere informatie