l <\S - K Nieuwegein Aw/P^ffo Ruimtelijk Domein Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "l <\S - K Nieuwegein Aw/P^ffo Ruimtelijk Domein Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein 2016"

Transcriptie

1 Postbus AA Bezoekadres Stadsplein LZ Nieuwegein Aw/P^ffo Ruimtelijk Domein l <\S - K Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein 2016 ftaadsnummer ' Datum 16 februari 2016 (BW vergadering) Auteur Ruimtelijk Domein Versie Commissie SAM (9 maart 2016)

2

3 Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein 2016 Raadsnummer - Versie RIA en SA Inhoudsopgave Inleiding 1.1 Economie en detailhandel Een veranderend winkellandschap Doelstelling Resultaat 7 Inhoud en opzet van de Winkelvisie Afbakening Relatie met andere projecten Opzet Winkelvisie 9 Proces van totstandkoming Proces Planning Financiën 11

4

5 Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein 2016 Raadsnummer - Versie RIA en SAM 5 ( Inleiding 1.1 Economie en detailhandel Een sterke economie is een van de belangrijkste voorwaarden om te kunnen blijven bouwen aan een sociale stad. Het hebben van een baan in een veilige en prettige omgeving draagt in belangrijke mate bij aan het welzijn van mensen. Sinds de crisis weten wij dat economische groei geen vanzelfsprekendheid is. Ook al behoort de regio Utrecht tot de sterkste regio's van het land en zijn de groeiramingen positief. Met ruim arbeidsplaatsen behoort Nieuwegein tot de grote spelers in de regio. Na een jarenlange teruggang in arbeidsplaatsen was er afgelopen jaar weer een toename in de werkgelegenheid zichtbaar. De wereld om ons heen verandert voortdurend. Wij staan voor de uitdaging om deze veranderingen onder ogen te zien en er naar te handelen. Innovatie en aanpassingsvermogen zijn belangrijk voor de toekomst voor onze stad. Een aantal inhoudelijke zaken die we kunnen benoemen zijn bijvoorbeeld. De structureel verminderde behoefte aan kantoren. Onzekerheid over de winkelstructuur van de toekomst. Met daarin keus ten aan zien van buurt- en wijkwinkelcentra, internetwinkels en winkels in de periferie. Het onvermijdelijk verouderen van bedrijventerreinen waardoor er een keuze voor komt te liggen om te herontwikkelen of te transformeren naar een andere functie. De opkomst van de zzp'er en de diensteneconomie. Waardoor de werkgelegenheid zich ook in toenemende mate in de woonwijken manifesteert. Een groeiende behoefte onder inwoners en ondernemers aan een overheid die ondernemerschap stimuleert en ruimte biedt om te ondernemen. Daarom willen wij zoals aangekondigd in de programmabegroting deze collegeperiode een Economische visie maken die aansluit bij de ontwikkelingen van vandaag en de komende jaren. Deze Economische visie kan fungeren als een soort paraplu van waaruit specifiek beleid voor de diverse sectoren wordt ontwikkeld. In Q4 willen we beginnen met de economische visie door het maken van een startnotitie. Op dit moment worden er al door de burgemeester en portefeuillehouder EZ gezamenlijke ondernemersgesprekken gevoerd om te achterhalen wat er leeft en speelt bij het bedrijfsleven.

6 Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein (11) Raadsnummer - Versie - Datum 9 fc bruari 2016 Deze gesprekken zijn ook bedoeld om nieuwe relaties op te bouwen die te zijner tijd een bijdrage kunnen leveren aan het ontwikkelen van de Economische visie. Het meest urgente vraagstuk wat daar niet op kan wachten is de Winkelvisie. De winkelmarkt is op dit moment onderhevig aan grote veranderingen. Er is sprake van grote dynamiek. In toenemende mate wordt er gekocht via internet, er ontstaan piek up points en winkels & horeca lopen steeds meer in elkaar over. De Provincie werkt aan een nieuwe winkelvisie. De huidige Detailhandelsvisie Nieuwegein is op onderdelen verouderd. We merken in toenemende mate dat er nieuwe private initiatieven en projecten worden ontplooid waar we als gemeente niet altijd even adequaat op kunnen schakelen. De huidige Detailhandelsvisie Nieuwegein 2010 geeft op dit moment onvoldoende antwoord op hoe om te gaan met de nieuwe dynamiek in de detailhandel. Veel stakeholders geven aan dat zij snel behoefte hebben aan een duidelijke visie vanuit de gemeente. Wij willen daarom eind dit jaar een nieuwe Winkelvisie Nieuwegein 2016 aanbieden bij de gemeenteraad. De Winkelvisie Nieuwegein 2016 maakt het straks mogelijk om in te spelen op de nieuwe dynamiek in de detailhandel. Dit alles binnen de contouren van de Toekomstvisie. Deze contouren zijn helder: inwoners willen op redelijke loopafstand hun basisvoorzieningen behouden. De Winkelvisie moet een antwoord geven op vragen zoals: Mogen de supermarkten nog uitbreiden? Mogen webwinkels voortaan ook een afhaalmogelijkheid aanbieden? Houden we de bestaande structuur van buurt- en wijkwinkelcentra in takt? Welke ontwikkeling van Muntplein is het meest wenselijk? Het bestemmingsplan Binnenstad omvat nu nog een grote uitbreidingsruimte voor detailhandel. Is dit wenselijk? Wat is voor de toekomst het beste? Wat te doen met pick-up points? Welke branches zijn aanvaardbaar in de periferie? Behoort elke (toekomstige) woonwijk zijn eigen winkelcentrum te krijgen? Wij vinden het belangrijk om het proces naar een nieuwe Winkelvisie samen met u te doorlopen. Daarom is deze startnotitie opgesteld. In deze startnotitie wordt ingegaan op de aanleiding en doel van de visie, inhoud, het betrekken van uw raad en de stad en de tijdplanning. Bij deze startnotitie hoort De analyse. In De analyse wordt de situatie geschetst van de Nieuwegeinse wir kelmarkt. Met daarbij een e tie van de Det 'handelsvisie Nieuwegein Een veranderd winkellam schap De huidige detailhandelsvisie Nieuwegein dateert uit Sindsdien is er veel veranderd in het winkellandschap. De crisis heeft zich na 2010 eerst nog uitgediept. De economie krabbelt sinds kort weer op. Steeds meer fysieke aankopen zijn vervangen door internetaankopen. Er ontstaan nieuwe innovaties in de detailhandel. Of het nu gaat om thuisbezorgconcepten, vermenging van horeca en detailhandel of pick up points. De vergrijzing neemt langzaam toe.

7 Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein 2016 Raadsnummer - Versie RIA en S, 7 (11) Met Wereldhave als nieuwe eigenaar van City Plaza ontstaat er nieuwe impuls voor een nog verdere verbetering van ons hoofdwinkelcentrum. De detailhandel heeft zich altijd al gekenmerkt door een hoge mate van dynamiek. Deze dynamiek stelt de overheid voortdurend voor nieuwe vraagstukken. Daarbij is het altijd zoeken naar de rol van de overheid in dit soort processen. Veel stakeholders geven aan dat zij behoefte hebben aan een duidelijke visie vanuit de gemeente. Het is echter de uitdaging om een visie te formuleren die innovatie en vernieuwing mogelijk blijft maken en niet de schijn wekt van economische ordening. We merken in toenemende mate dat er nieuwe private initiatieven en projecten worden ontplooid waar we als gemeente niet snel op kunnen schakelen. De huidige detailhandelsvisie geeft op dit moment onvoldoende antwoord op hoe om te gaan met de nieuwe dynamiek in de detailhandel. Daarbij komt dat er grote regionale verschillen bestaan hoe wordt omgegaan met initiatieven zoals pick up points of webwinkels Daarom is een nieuwe Winkelvisie noodzakelijk. 1.3 Doelstelling Het doel van de Winkelvisie Nieuwegein 2016 is het leveren van een bijdrage aan een modern en up to date winkelaanbod voor de komende 5 tot 10 jaar. Waarbij ruimte is voor innovatie en experimenten. En die tenslotte aansluit bij het door de inwoners gewenste voorzieningenniveau. 1.4 Resultaat De Winkelvisie Nieuwegein 2016 krijgt een rol als sturings- en toetsingskader. De gemeente is met de Winkelvisie in staat om (particuliere) plannen te toetsen, te faciliteren, te stimuleren of tegen te gaan. Hierin wordt maatwerk mogelijk. De zorg voor de fysieke leefomgeving gaat hand in hand met ruimte voor ontwikkeling. Een aantal elementen in de Winkelvisie hebben wellicht een regionale component. Denk hierbij aan de positie van City Plaza als regionaal winkelcentrum of eventuele perifere ontwikkelingen op de bedrijventerreinen. De Winkelvisie zal daarom met de Provincie en U10 worden besproken.

8 Startnotitie Winkt lieuwegein 2i 8 ( Raad nummer - Versie Datum 9 februari 2016 Inhoud en op zet van de Wi ïkelvisie 2.1 Afbakening De Winkelvisie richt zich primair op de detailhandel. Dus winkels 1. Maar de grenzen vervagen. Er komen in toenemende mate combinaties van detailhandel met horeca en/of detailhandel met dienstverlening. Dit noemen we "blurring". Maar ook dagelijkse en niet-dagelijkse winkels vermengen zich. Een aantal voorbeelden: Smaak en Stijl in de Galecopperzoom (Horeca met detailhandel) Een kapper met daarin een nagelstudio en massage (Cosmo) Een dameskledingzaak met daarin een lunchroom (Huizen) Een café waar ook cadeauartikelen worden verkocht (Dinxperlo) A/e merken d at we op dit moment niet altijd een antwoord hebben op dergelijke nieuwe initiatieven. Soms door (rijks)regels, soms door ontbreken van beleid. Daarom doen we als gemeente ook mee aan een pilot van de VNG. Deze heeft tot doel om aan de hand van concrete voorbeelden uit de praktijk inbreng te leveren bij het Rijk om tot een modernisering van de Drank/ en Horecawet te komen. De proef loopt tot en met 1 januari Relatie met andere projecten De Winkelvisie staat niet op zich zelf. Het zijn ook juist de concrete projecten en initiatieven die de aanleiding vormen om een Winkelvisie te maken. De Winkelvisie heeft een belangrijke relatie met de uitkomsten van het traject van de toekomstvisie. De toekomstvisie geeft richting aan het Nieuwegein van Bij het maken van de Winkelvisie Nieuwegein 2016 zal de toekomstvisie een belangrijk afwegingskader vormen. De Winkelvisie heeft een relatie met de projecten Binnenstad, Blokhoeve, Rijnhuizen, Muntplein en Liesbosch. In al deze gebieden hebben (private) partijen initiatieven of plannen ontplooit voor vormen van detailhandel. Het provinciaal gemeentebestuur heeft in haar nieuwe Collegeprogramma aangekondigd dat zij zich beraad om samen met gemeenten mogelijke interventiestrategieën te ontwikkelen. Om daarmee verdere leegstand te voorkomen. 1 In deze startnotitie worden de begrippen retail, winkel en detailhandel door elkaar gebruikt. Er wordt hetzelfde mee bedoeld.

9 Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein 2016 Raadsnummer - Versie RIA en SAM 9 (11) De Provincie zal zich daarbij beperken tot het provinciaal belang. En daarmee naar verwachting enkel tot de hoofdwinkelcentra (zoals City Plaza) en de perifere gebieden (zoals Liesbosch). 2.3 Opzet Winkelvisie Het proces begint met De analyse. Een overzicht van de huidige stand van zaken en een terugblik op de afgelopen vijfjaar. Hoe heeft het aanbod zich ontwikkeld? Is er sprake van veel leegstand? Welke doelen uit de detailhandelsvisie zijn bereikt? Welke ontwikkelingen worden voorzien aan de vraagzijde? Denk hierbij aan het koopgedrag van de consumenten, demografische ontwikkelingen, economische ontwikkelingen en de ontwikkeling van technologische mogelijkheden. Dit is stap 1. Vanuit De analyse worden een aantal thema's en bijbehorende ambities geformuleerd voor de Winkelvisie Nieuwegein 2016 (=stap 2). Wanneer door de raad is ingestemd met de opgaven en ambities wordt verder uitgewerkt hoe deze ambities bereikt kunnen worden door het formuleren van de bijbehorende (beleids)maatregelen en projecten. De analyse, thema's, ambities en (beleids)maatregelen vormen straks de Winkelvisie Nieuwegein Proces van totstandkoming 3.1 Wij beogen een participatieproces welke recht doet aan alle stakeholders op het speelveld van de detailhandel. De consumenten/inwoners. De eigenaren/beheerders van winkelcentra. De grote supermarktketens. Nieuwe toetreders/partijen met nieuwe initiatieven. De winkeliers. Wij willen het proces "Samen met de Stad" vorm geven. Er zijn een aantal stappen te onderscheiden in het proces naar de nieuwe Winkelvisie Nieuwegein 2016.

10 Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein (11) Raadsnummer - Versie - Datum 9 februari 2016 (voorbereidingsfase) In de voorbereidingen op De analyse hebben er al tientallen gesprekken plaatsgevonden met de diverse stakeholders (winkeliers, supermarktketens, eigenaren van winkelcentra). Een Nieuwegeins onderzoeksbureau heeft haar objectieve b k op de winkelcentra gericht. De inwoners zijn betrokken via het inwonerspanel. Wij hebben de leden van het inwonerspanel gevi d naar hun oordeel over de Nieuwegeinse winkelcentra. Tenslotte heeft de Provincie een onderzoek laten verrichten naar het functioneren van de Provinciale winkelmarkt. De hoofdlijnen en uitslagen zijn gedeeld met alle stakeholders en inwoners op 13 oktober In De analyse wordt gekeken naar de afgelopen vijfjaar en de huidige situatie. (bepalen en vastleggen van thema 's en ambities) In deze fase willen we samen met de raad, inwoners, winkeliers, supermarkten en vastgoedeigenaren de thema's en ambities bepalen en vastleggen. De raad wordt betrokken via een raadcommissie op 9 maart, waarbij u de thema's en ambities kunt benoemen die u van belang vindt. Daarbij bestaat ook de mogelijkheid om de afbakening van de winkelvisie met elkaar bespreken. Denk daarbij ook aan het meenemen van het aspect betaald parkeren en samenhang tussen de winkels en standplaatsen. Vervolgens bespreken wij deze met de Samenleving. Waarbij een ieder de kans krijgt om hier op te reageren, te schrappen of aan te vullen. Om de inwoners te betrekken denken we aan een digitale vragenlijst via het inwonerspanel. De andere stakeholders betrekken we via plenaire werksessies en bilaterale overleggen. Bij deze plenaire werksessies nodigen we ook inwoners uit vanuit het inwonerspanel. Na deze consultatie komen wij weer bij u terug om inzicht te geven in de thema's en bijt horende ambities zoals die n de samenleving zijn o )gehaald. Ve volgi kunt u deze definitief vaststellen. (uitwerken van thema's en ambities in concrete maatregelen/projecten) In deze stap wordt uitgewerkt hoe de door u vastgestelde thema's en ambities bereikt kunnen worden door concrete (beleids)maatregelen of projecten. De analyse, thema's, ambities en maatregelen vormen straks de Winkelvisie Nieuwegein Voor de definitieve besluitvorming door de gemeenteraad wordt de concept-visie vrijgegeven voor inspraak, waarop een ieder gelegenheid krijgt te reageren 3.2 Planning Raadsinformatieavond 3 maart 2016 Presentatie van De analyse. Stellen van verduidelijkende vragen door raadsleden Commissie SAM 9 maart 2016 Bespreken analyse en startnotitie. Ontwikkelen thema's en ambities.

11 Startnotitie Winkelvisie Nieuwegein 2016 Raadenummer - Versie RIA en SAM 11 (11) Participatieproces met alle stakeholders Toetsen van de thema's en ambities zoals die door de commissie SAM zijn geformuleerd. april 2016 Raad Besluit over de thema's en ambities. 2i 2016 Participatieproces met alle stakeholders juni/juli 2016 Ontwikkelen van de beleidsmaatregelen/projecten op basis van de door de raad vastgestelde thema's en ambities. College neemt kennis van concept Winkelvisie en geeft deze vrij voor inspraak oktober 2016 Collegebesluit Winkelvisie november 2016 Commissiebehandeling Winkelvisie december 2016 Raadsbehandeling Winkelvisie december Financiën De Winkelvisie wordt in eigen beheer opgesteld, binnen de reguliere uren zonder inhuur van derden. Wel is er mogelijk op onderdelen beperkt externe advies nodig. Hier is dekking voor in de reguliere budgetten.

12

Winkelvisie Nieuwegein 2016

Winkelvisie Nieuwegein 2016 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Ruimtelijk Domein Winkelvisie Nieuwegein 2016 Resultaten van de werksessies met de stad Ambities om uit te werken Raadsnummer Datum

Nadere informatie

Beleidsnota Webwinkels Nieuwegein 2013

Beleidsnota Webwinkels Nieuwegein 2013 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Beleidsnota Webwinkels Nieuwegein 2013 Auteur Gemeente Nieuwegein Versie Vastgesteld door BW op 5 maart 2013, Gepubliceerd op 13 maart

Nadere informatie

ONDERWERP: Detailhandelsvisie Arnhem

ONDERWERP: Detailhandelsvisie Arnhem Aan de gemeenteraad Documentnummer Zaaknummer ONDERWERP: Detailhandelsvisie Arnhem 2016-2021 Voorstel 1. richtinggevende kaders en concrete ambities voor de ontwikkeling van de detailhandel vast te stellen,

Nadere informatie

Visie kantorenlocaties Nieuwegein

Visie kantorenlocaties Nieuwegein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www..nl Economische zaken Visie kantorenlocaties Nieuwegein Datum 20 december 2011 Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec. Zaken) Versie vastgesteld door B&W

Nadere informatie

Verslag van de werksessies Winkelvisie Nieuwegein

Verslag van de werksessies Winkelvisie Nieuwegein Verslag van de werksessies Winkelvisie Nieuwegein Op 29 en 30 maart en 4 april 2016 vonden er werksessies op diverse locaties in de stad plaats over de Nieuwegeinse winkelcentra van de toekomst. Bewoners,

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Ontwerp Winkelvisie Nieuwegein

Ontwerp Winkelvisie Nieuwegein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Ruimtelijk Domein Ontwerp Winkelvisie Nieuwegein Visie op het winkelen in Nieuwegein Raadsnummer 2016-@PM@ Datum 25 oktober 2016 Auteur

Nadere informatie

Postbus AA Bezoekadres Martinbaan NN Nieuwegein. Datum 20 december Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec.

Postbus AA Bezoekadres Martinbaan NN  Nieuwegein. Datum 20 december Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec. Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www..nl Nieuwegein Economische zaken Visie kantorenlocaties Nieuwegein Datum 20 december 2011 Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec. Zaken) Versie vastgesteld

Nadere informatie

Winkelvisie Nieuwegein

Winkelvisie Nieuwegein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Ruimtelijk Domein Winkelvisie Nieuwegein Visie op het winkelen in Nieuwegein Raadsnummer 2016-509 Datum 26 januari 2017 Auteur Gemeente

Nadere informatie

POL-uitwerking werklocaties - Regionale visie detailhandel Noord Limburg

POL-uitwerking werklocaties - Regionale visie detailhandel Noord Limburg Agendapuntnummer : Documentnummer : (cc 2 t Raadsvergadering d.d. : 8 juni 201 Raadscommissie : Commissie Grondgebied Commissie d.d. 31 mei 2017 Programma Economische zaken Onderwerp POL-uitwerking werklocaties

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : P.J. Beers : Beleid en Projecten : S. Meinsma Voorstel aan de raad Onderwerp : Detailhandel Structuurvisie

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Onderzoek Digipanel: Winkelcentra

Onderzoek Digipanel: Winkelcentra Versie definitief Datum 10 april 2008 1 (5) Onderzoek Digipanel: Winkelcentra Auteur Tineke Brouwers Het zesde onderzoek: deel over winkelcentra Op 12 februari 2008 kregen alle panelleden van dat moment

Nadere informatie

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 204X00472 Opzet presentatie 1. Aanpak en resultaten regionale detailhandelsfoto 2. Algemene trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 388112 Datum : 6 december 2016 Programma : Ruimte en wonen Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Ter uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan (POL) wordt een intergemeentelijke Structuurvisie

Ter uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan (POL) wordt een intergemeentelijke Structuurvisie Samenvatting Ter uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan (POL) wordt een intergemeentelijke Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg (SVREZL) opgesteld. In deze structuurvisie wordt de ruimtelijke

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland. Ondernemers 22 maart 2017

Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland. Ondernemers 22 maart 2017 Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland Ondernemers 22 maart 2017 Opzet werksessie 9.15 Kennismaking 9.30 Introductie en presentatie analyse 9.50 Werksessie Groep 1: hoofdwinkelgebieden Groep

Nadere informatie

Bruisende binnensteden en dorpskernen

Bruisende binnensteden en dorpskernen Bruisende binnensteden en dorpskernen Wat is er aan de hand? Van dorp naar stad 70% van de wereldbevolking woont in 2050 in steden of stedelijke gebieden. 10 miljoen mensen wonen in 2050 in de Randstad

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00542407 Op voorstel B&W d.d.: 23 juni 2015 Datum vergadering: 8 september 2015 Portefeuillehouder: N.G.J. Lemlijn Rol gemeenteraad: Subregionale

Nadere informatie

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel

Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding Ambities Samenwerkingsvoorstel Aanleiding De Leidse regio: Oegstgeest Leiderdorp Zoeterwoude Voorschoten Leiden Een geweldige plek om te wonen, te werken, te studeren, te ondernemen, te bezoeken

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag Raadsvoorstel Agenda nr. 4 Onderwerp: Regionale en subregionale visie detailhandel Soort: Kaderstellend en besluitvormend Opsteller: G. Hoeben Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/015010

Nadere informatie

Voorstellen. Afsprakenkader detailhandel regio Achterhoek 22 april 2015. Aanleiding en doel. Proces Afsprakenkader. Toename leegstand.

Voorstellen. Afsprakenkader detailhandel regio Achterhoek 22 april 2015. Aanleiding en doel. Proces Afsprakenkader. Toename leegstand. Voorstellen Rik Eijkelkamp DTNP (Droogh Trommelen en Partners) Ellis Koenders Afsprakenkader detailhandel regio Achterhoek 22 april 2015 EZ gemeente Aalten Proces Afsprakenkader Voorbereid door PoHo DE

Nadere informatie

STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID

STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID 2011-2015 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. UITGANGSPUNTEN, DOELSTELLINGEN en KADERS 3 3. HET PROCES 5 4. HET PRODUCT 6 5. DE RISICO S 6 6. TIJD en PLANNING 6 7. COMMUNICATIE 6 Startnotitie

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

2016-093. Nieuwegein. Winkelvisie Nieuwegein 2016 De Analyse. Ruimtelijk Domein. Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3*31 LZ www.nieuwegein.

2016-093. Nieuwegein. Winkelvisie Nieuwegein 2016 De Analyse. Ruimtelijk Domein. Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3*31 LZ www.nieuwegein. Postbus 1 343 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3*31 LZ www.nieuwegein.nl Nieuwegein m 'X Ruimtelijk Domein 216-93 Winkelvisie Nieuwegein 216 De Analyse Raadsnummer Datum 16 februari 216 Auteur Ruimtelijk Domein

Nadere informatie

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr. Raadsvoorstel Agendapunt nr.: Onderwerp: Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.: Opsteller: Ben

Nadere informatie

Op 10 november jl. heeft uw raad een motie aangenomen om te overleggen met ondernemers en stakeholders over de zondagsopenstelling in Gouda.

Op 10 november jl. heeft uw raad een motie aangenomen om te overleggen met ondernemers en stakeholders over de zondagsopenstelling in Gouda. Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum Gemeenteraad Resultaten consultatie koopzondagen 1 Burgemeester en wethouders 0182-588121 4 maart 2013 Memo Op 10 november jl. heeft uw raad een

Nadere informatie

Toepassing van het provinciaal detailhandelsbeleid

Toepassing van het provinciaal detailhandelsbeleid Toepassing van het provinciaal detailhandelsbeleid Uitwerking Ruimte voor vernieuwing in de detailhandel Inleiding Deze notitie is aanvullend op eerder door Gedeputeerde Staten vastgestelde notities: -

Nadere informatie

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink.

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink. Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 20 juni 2012 AB12.00587 CN2012.023 Gemeente Bussum Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Winkelcentra

Onderzoek Inwonerspanel: Winkelcentra 1 (21) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Inleiding De afgelopen jaren is er veel veranderd in het Nederlands winkellandschap. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Er zijn veranderingen

Nadere informatie

Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied.

Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied. Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied. Naar een uitgebalanceerd Omgevingsplan voor het Buitengebied in Nederweert meebewegend met wat er buiten gebeurt. Inhoudsopgave 1 Waarom

Nadere informatie

VERZONDEN 20SEP.2Ö13. Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg Postbus LH TILBURG

VERZONDEN 20SEP.2Ö13. Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg Postbus LH TILBURG Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg Postbus 90155 5000 LH TILBURG Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl wv/w.brabant.nl

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Convenant Regionale Detailhandelsafspraken. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Convenant Regionale Detailhandelsafspraken. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 14 december 2017 17-105 Onderwerp Convenant Regionale Aan de raad, Onderwerp Convenant Regionale Gevraagde beslissing 1. Het Convenant Regionale vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

Detailhandelsvisie Nieuwegein 2010

Detailhandelsvisie Nieuwegein 2010 Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Ruimtelijke ontwikkeling Detailhandelsvisie Nieuwegein 2010 Naar het benutten van kansen! Raadsnummer 2010-282 Datum 8 december 2010

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

De Ladder: hulpje of barriere?

De Ladder: hulpje of barriere? Retail en recht, 11 mei 2017 De Ladder: hulpje of barriere? Remko Bak Dit is Rho adviseurs Integraal bureau voor de leefruimte Leeuwarden 140 medewerkers RO in alle facetten Alle belangrijke disciplines

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met VA LKENSWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Val enswaard T (040) 208 34 44 \ F (040) 204 58 90 aemeenteoivalkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

Raadsvoorstel gemeente Coevorden

Raadsvoorstel gemeente Coevorden Raadsvoorstel gemeente Coevorden Datum commissievergadering 4 juli 2017 Versie Agendapunt 9 Naam rapporteur Rv.nr. Openbaar Portefeuillehouder Onderwerp Mw. I. Dobben Ja Dhr. J. Zwiers Tussenrapportage

Nadere informatie

Edith van Dijk 3427

Edith van Dijk 3427 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Edith van Dijk 3427 edith.van.dijk@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk 29-5-2019 987621/1006276 portefeuillehouder Wethouder Kees Marchal onderwerp Startnotitie

Nadere informatie

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Onderwerpen: Wat is er gebeurd de afgelopen jaren? Wat gaat er gebeuren

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.17.1910 B.17.1910 Landgraaf, 31 oktober 2017 ONDERWERP: Vaststelling Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid Limburg (SVREZL). Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst

Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst Detailhandelsstructuur Veenendaal Nu en in de toekomst Inleiding De gemeente Veenendaal heeft een sterk kernwinkelgebied, vier buurtwinkelcentra en twee woonboulevards. Veenendaal wil de positie van de

Nadere informatie

Statengriffie. Floortje van Aken <Aken@vnoncw-mkbnoord.nl> Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp:

Statengriffie. Floortje van Aken <Aken@vnoncw-mkbnoord.nl> Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp: Statengriffie Van: Floortje van Aken Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp: Inspraakreactie MKB-Noord Bijlagen: BRF_151903_Retail Agenda.pdf; Inspraakreactie

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

a. de startnotitie Toekomstvisie Bergen 2040 vast te stellen;

a. de startnotitie Toekomstvisie Bergen 2040 vast te stellen; Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 21 juni 2012 Naam opsteller : werkgroep Lange Termijn Visie Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouder : Aletta Hekker Onderwerp:

Nadere informatie

Onderwerp: Vestigingsbeleid perifere- en grootschalige detailhandel in de Regio FoodValley

Onderwerp: Vestigingsbeleid perifere- en grootschalige detailhandel in de Regio FoodValley Raadsvoorstel nr. 17-27 Barneveld, 24 januari 2017 Afdeling: Bestuur en Dienstverlening Portefeuillehouder: G.J. van den Hengel Onderwerp: Vestigingsbeleid perifere- en grootschalige detailhandel in de

Nadere informatie

OMGEVINGSVISIE: KOMPAS VOOR 2030 VERKENNING HOOFDOPGAVEN

OMGEVINGSVISIE: KOMPAS VOOR 2030 VERKENNING HOOFDOPGAVEN OMGEVINGSVISIE: KOMPAS VOOR 2030 VERKENNING HOOFDOPGAVEN Etten-Leur verandert Hoe ziet Etten-Leur er in 2030 uit? Wat is er veranderd? In een periode van vijftien jaar kan er veel veranderen. In het jaar

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053 Onderwerp: Regionale detailhandelsvisie en subregionale detailhandelsvisie Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: 4 6 oktober 2015 15.10.05 JvB de

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het vaststellen van een Retail Structuur Visie 2020 gemeente Peel en Maas.

Raadsvoorstel tot het vaststellen van een Retail Structuur Visie 2020 gemeente Peel en Maas. Pagina 1 van 7 Raadsvoorstel tot het vaststellen van een Retail Structuur Visie 2020 gemeente Peel en Maas. Inleiding Op 16 juni 2008 heeft de gemeenteraad van een Startnotitie detailhandelstructuur en

Nadere informatie

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 gemeente nieuwkoop STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 2. Aanleiding De komende jaren zal de positie

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

Terugblik & Toekomst Sociaal Economisch Beleid. 1 december 2014 Jeroen van Wijk

Terugblik & Toekomst Sociaal Economisch Beleid. 1 december 2014 Jeroen van Wijk Terugblik & Toekomst Sociaal Economisch Beleid Datum: Door: 1 december 2014 Jeroen van Wijk Opmerkingen vooraf -Huidig beleid pas in 2012 vastgesteld -Nu evalueren = tussenstand -Bouwen met partners aan

Nadere informatie

Bestuursopdracht. Centrumvisie

Bestuursopdracht. Centrumvisie Bestuursopdracht Centrumvisie Bestuursopdracht Centrumvisie Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel afdeling Ruimte en Groen W. Hilbink/W.Algra Datum: 2 december 2014 Centrumvisie Scherpenzeel -1-

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie 29-5- De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de binnenstad en de vooroorlogse wijken er straks uit? 14 mei 1 In gesprek met Liesbeth Grijsen (wethouder) 2 1 29-5- Programma van vanavond Over Omgevingswet

Nadere informatie

Advies: -Instemmen met verzending van bijgevoegde RIB inzake gewijzigde aanpak update Kloppende Binnenstad.

Advies: -Instemmen met verzending van bijgevoegde RIB inzake gewijzigde aanpak update Kloppende Binnenstad. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: I. Baggen Tel nr: Nummer: 17A.01033 Datum: 26 september 2017 Team: RBP Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: Carolien van Dam,

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Op weg naar de Omgevingswet Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Even voorstellen. Paula de Groot Evelien van den Boom Stijn Smeulders Jan Peels Edwin Donkers Keetie van Rooijen Ingrid Kersten Programma

Nadere informatie

Onderzoek Bedrijvenpanel: Ondernemersklimaat

Onderzoek Bedrijvenpanel: Ondernemersklimaat Versie definitief Datum 19 november 2009 1 (17) Onderzoek Bedrijvenpanel: Ondernemersklimaat Auteur Tineke Brouwers Het tweede onderzoek Op 12 oktober 2009 kregen alle leden van het Bedrijvenpanel van

Nadere informatie

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 10. Aanderaadvandegemeente IJsselstein. Datum: 19 januari 2010 Blad: 1van 5. Economische Zaken.

+Z} IJsselstein. Raadsvoorstel. Agendapunt 10. Aanderaadvandegemeente IJsselstein. Datum: 19 januari 2010 Blad: 1van 5. Economische Zaken. Gemeente +Z} Agendapunt 10 Aanderaadvandegemeente Raadsstuknummer: 2010/12111 programma: Economische Zaken cluster: Samenleving portefeuillehouder: ing. F.J.L.M. Cremer informatiebij: Marleen Kalden, afdeling

Nadere informatie

Retailaanpak Parkstad Limburg

Retailaanpak Parkstad Limburg Retailaanpak Parkstad Limburg Martin de Beer, voorzitter Bestuurscommissie Economie & Toerisme 13 oktober 2016 POL-uitwerking: Ruimtelijke Economie Onder meer voor het thema Detailhandel: regionale samenwerking

Nadere informatie

Voorstel aan college en raad

Voorstel aan college en raad Voorstel aan college en raad Nummer: B12.001409 agendapunt 7 Datum: 4 april 2012 Opsteller: J.M. Annink Portefeuillehouder: Wethouder Daamen Onderwerp: Vaststellen detailhandelsvisie Harderwijk 2020 Beslispunten

Nadere informatie

Winkelcentra weer toekomstproof John Patrick Jansen, MVGM Bedrijfshuisvesting B.V.

Winkelcentra weer toekomstproof John Patrick Jansen, MVGM Bedrijfshuisvesting B.V. Winkelcentra weer toekomstproof John Patrick Jansen, MVGM Bedrijfshuisvesting B.V. Datum: 12-05-2015 John Patrick Jansen - 18 jaar werkzaam in het vastgoed - 15 jaar bedrijfsmakelaar - Retailspecialist

Nadere informatie

Raadsmededeling. Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp

Raadsmededeling. Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp Raadsmededeling Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp Het college van burgemeester en wethouders De gemeenteraad 9 februari 2016 11598 Openbaar De heer

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend uw nummer uw datum ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. 2013/UIT/54728 24 oktober 2013 2 9 OKT. 2013 AAN de voorzitter van de gemeenteraad bijlage(n) betreffende

Nadere informatie

DORDRECHT l imi j. de gemeenteraad

DORDRECHT l imi j. de gemeenteraad DORDRECHT l imi j Retouradres: Postbus 8 Aan de gemeenteraad 3300 AA DORDRECHT Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14078 F (078) 770 8080 www.dordrecht. n1 Datum 10 mei 2016 Ons kenmerk

Nadere informatie

Leegstand als kans voor de lokale economie?

Leegstand als kans voor de lokale economie? Leegstand als kans voor de lokale economie? NVBO congres 13 april 2011 Arnhem Simon Hiemstra Senior consultant MKB Adviseurs Leegstand als kans voor de lokale economie Voorstellen Simon Hiemstra 35 jaar

Nadere informatie

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen In 5 stappen naar een lokaal democratisch akkoord stap Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen Maak eerst een foto van de lokale democratie: wat voor democratie past bij deze gemeente,

Nadere informatie

Nieuwe dynamiek voor binnensteden

Nieuwe dynamiek voor binnensteden Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland Nieuwe dynamiek voor binnensteden Drs. I.R.M. Ploegmakers MRICS Manager Retail Consultancy bij WPM Groep De binnensteden van de toekomst Ingrid Ploegmakers

Nadere informatie

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle Analyses detailhandelsvisie 10 september 2015 Stefan van Aarle BRO Sinds 1962 Programma Ontwerp Ordenen Regionale en lokale Visies: samenwerking tot ontwikkelplan Supermarkten, PDV / GDV, internethandel,

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN Projectleider Afdeling Iris van Gils Kerngroep Visie/Missie Datum 28 november 2014 Planstatus Vastgesteld in de Fusieraad 24 november 2014 Opdrachtgever Stuurgroep

Nadere informatie

Naar een toekomstbestendige winkelstructuur in Zuid-Limburg. Peter Bertholet

Naar een toekomstbestendige winkelstructuur in Zuid-Limburg. Peter Bertholet Naar een toekomstbestendige winkelstructuur in Zuid-Limburg Peter Bertholet Detailhandel in ontwikkeling Decennialang aanbodgerichte bouw van winkels (PBL): van alles teveel Technologische, maatschappelijke

Nadere informatie

O p e n i n g d o o r v o o r z i t t e r D B A, H a n s t e r B a c h, e n v o o r s t e l r o n d e

O p e n i n g d o o r v o o r z i t t e r D B A, H a n s t e r B a c h, e n v o o r s t e l r o n d e I n s p i r a t i e - e n k e n n i s c o n f e r e n t i e D e t o e k o m s t v a n A a l d e n Z a t e r d a g 1 1 m a a r t 2 0 1 8 A e l d e r M e e n t P r o g r a m m a 1 3. 1 5 O p e n i n g d

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Toekomstbestendige winkelgebieden

Toekomstbestendige winkelgebieden Toekomstbestendige winkelgebieden Presentatie voor TMO Fashion Business School, 4/3/2015 Arjan Raatgever Senior projectleider Ruimte en Economie Wat gaan we doen? Korte kennismaking Hoofdlijnen uit enkele

Nadere informatie

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 25 februari 2016 24-2-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoofdlijnen Omgevingswet 2. Hoe past OGW in transformatie

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2016 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2016 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Inhoud 1. Inleiding...2 2. Missie...2 3. Onderzoeksthema s...2 4. en een doorkijk naar 2017...3 a. Quick scan gemeentelijke sturing op de binnenstedelijke economie...3 b. Effecten

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Aan de slag met de Omgevingswet & Bestemmingsplannen

Aan de slag met de Omgevingswet & Bestemmingsplannen Aan de slag met de Omgevingswet & Bestemmingsplannen Anne Langenesch, Annet Kroeze en met de organisatie? Omgevingswet 2 Aan de slag met de Omgevingswet: Nu Contouren van nieuwe wet worden steeds duidelijker

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Inleiding In juni van dit jaar is met de gemeenteraad gesproken over de Nijmeegse Omgevingsvisie aan de hand van de Menukaart Omgevingsvisie (zie bijlage). Afgesproken

Nadere informatie

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Omgevingswet Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Doel van de presentatie Informatie over de Omgevingswet Stand van zaken van de invoering van de wet

Nadere informatie

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Voorwoord Versie: 27 januari 2017 In De kracht van Coevorden hebben we beschreven wat onze visie is op het Sociaal Domein en hoe het sociaal domein in

Nadere informatie

1 Onderwerp Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012 (verruimen openstelling op zon- en feestdagen)

1 Onderwerp Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012 (verruimen openstelling op zon- en feestdagen) 1 Onderwerp Verordening tot tweede wijziging van de Verordening winkeltijden Nieuwegein 2012 (verruimen openstelling op zon- en feestdagen) 2 Gevraagd besluit 2.1 Vaststellen van de Verordening tot tweede

Nadere informatie

Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten

Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten 16 april 2015 2012 Overview Actieprogramma Nov.: Provincie agendeert Actieprogramma LEW 2013 Mrt.: start ontwikkeling

Nadere informatie

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Statenvoorstel vergadering september 2017 nummer 7029 Onderwerp Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Vergaderdatum GS: 4 juli 2017 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Heerhugowaard Stad van kansen

Heerhugowaard Stad van kansen Raadsvergadering Heerhugowaard Stad van kansen Besluit: Voorsteinummer: (2x3 CLo l) OSL( Agendanr. : 7 Voorstelnr. : RB2011054 Onderwerp : Vaststelling detailhandelsvisie Regio Alkmaar Aan de Raad, Heerhugowaard,

Nadere informatie

Retailagenda provincie Groningen

Retailagenda provincie Groningen Retailagenda provincie Groningen Vastgesteld door Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen op 29 mei 2018 Retailagenda provincie Groningen 0. Inleiding Retailagenda: waarom als provincie investeren

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Wat is een arbeidsmigrant eigenlijk?

Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Wat is een arbeidsmigrant eigenlijk? Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Misschien roept de brief rondom de huisvesting van arbeidsmigranten vragen bij u op. Hieronder hebben we vast een selectie gemaakt van de vragen en bijbehorende

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum 4 2.2 Verspreide bewinkeling 5 3 Koers detailhandelsstructuur

Nadere informatie

PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk. De opdracht 1.1 Aanleiding

PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk. De opdracht 1.1 Aanleiding PROJECTPLAN Profiel Land van Cuijk De opdracht 1.1 Aanleiding In november 2010 heeft het POHO Ruimte Land van Cuijk besloten dat er een regionale agenda (visitekaartje/pamflet) moet komen voor zaken die

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie