Vernieuwd gereedschap voor de bedrijfsarts

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vernieuwd gereedschap voor de bedrijfsarts"

Transcriptie

1 Vernieuwd gereedschap voor de bedrijfsarts De gebrekkige uitvoering, maar ook het gemis aan wetenschappelijke bewijzen voor de effectiviteit, was reden voor de NVAB om de uitvoeringspraktijk te vernieuwen en te protocolleren. De vereniging wilde het PAGO weer aantrekkelijk maken voor werkgevers en werknemers. Daartoe moesten doelen, methoden en kwaliteitscriteria zorgvuldig op elkaar worden afgestemd. Dat resulteerde eind 2005 in een nieuwe leidraad. Gezien het grote verschil met het oude PAGO werd besloten de leidraad ook een nieuwe naam mee te geven: Preventief Medisch Onderzoek voor werkenden (PMO). Het PMO is bedoeld voor alle werkenden, vanuit het idee dat preventie het meest effectief is voordat gezondheidsproblemen en ziekteverzuim ontstaan. Het PMO verschilt op vijf punten essentieel met het PAGO: 1. opdrachtgevers zijn actief bij de voorbereiding en uitvoering betrokken; 2. vooraf worden expliciet doelstellingen geformuleerd; 3. er wordt ook aandacht besteed aan de fysieke en psychische conditie en de leefgewoonten van de deelnemer; 4. eventuele verplichte keuringen (op grond van wet of CAO) kunnen in het PMO worden opgenomen; 5. het PMO draait niet alleen om onderzoek, maar ook om acties naar aanleiding van dat onderzoek (interventies). Hierna gaan we nader op deze vijf punten in. Een PMO is van en voor een organisatie en haar medewerkers. Daarom is het management eindverantwoordelijk voor de inhoud en de realisering. De bedrijfsarts speelt een centrale rol als voornaamste adviseur en, deels, uitvoerder. Voorbereiding, uitvoering, evaluatie en vervolgplanning van PMO vragen om effectieve coordinatie. De Leidraad PMO legt de coordinatie neer bij een projectgroep van het bedrijf zelf. Het management stelt deze projectgroep in. De bedrijfsarts is adviserend lid van deze projectgroep. Een alternatief, vooral voor kleine bedrijven, is dat het management een personeelslid aanwijst als coordinator of projectmanager. Deze functionaris is tevens contactpersoon voor de bedrijfsarts en andere deskundigen.

2 Overal waar in dit artikel projectgroep staat, kan men dus ook lezen: coordinator of projectmanager. Het management beslist uiteindelijk over de doelstellingen, de inhoud en de uitvoering van het preventief medisch onderzoek. PMO kent drie kerndoelen: 1. preventie van beroepsziekten en arbeidsgebonden aandoeningen bij individuele en groepen werknemers; 2. bewaken en bevorderen van de gezondheid van individuele en groepen werknemers in relatie tot het werk; 3. bewaken en verbeteren van het functioneren en de inzetbaarheid van individuele medewerkers. De drie kerndoelen gelden voor elk PMO. Afhankelijk van de bedrijfssituatie en de gezondheidsrisico s kan een kerndoel een hogere prioriteit krijgen. De kerndoelen stimuleren werkgever, werknemers en deskundigen om van tevoren goed na te denken over wat men nu precies met een PMO wil bereiken voor de organisatie. Naast de kerndoelen formuleert de opdrachtgever eigen doelstellingen. Deze moeten passen binnen een of meer van de kerndoelen. Organisatiespecifieke doelen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de aanpak van specifieke problemen in het bedrijf, bijvoorbeeld werkstress, klachten aan het bewegingsapparaat, of een hoog ziekteverzuim op een afdeling. De klassieke risico-inventarisatie en -evaluatie is niet langer het exclusieve uitgangspunt voor het arbeidsgezondheidskundig onderzoek. Dit is een welbewuste verruiming in vergelijking met de opvattingen uit het verleden, zoals uitgedragen door de overheid (PCA) en neergelegd in de Leidraad PAGO van de SKB (1997). Naast de in de arbeid gelegen gezondheidsrisico s, wegen nu ook de aanwezige persoonsgebonden risico s mee, zoals een matige fysieke of psychische conditie, een chronische aandoening, en ongezonde of riskante leefgewoonten. Deze laatste factoren zijn maar al te vaak van invloed op het (dis)functioneren in arbeid.

3 PMO staat voor het preventief medisch onderzoek van personen die beroepsarbeid verrichten. Daaronder valt vanzelfsprekend het vrijwillig arbeidsgezondheidskundig onderzoek, bedoeld in artikel 18 van de Arbowet. Maar PMO kan ook betrekking hebben op medisch onderzoek waaraan de werknemer zich moet onderwerpen op grond van andere weten regelgeving, zoals de Wet personenvervoer, Spoorwegwet, Wet luchtvaart en het Besluit stralingsbescherming. Deze verplichte periodieke keuringen hebben een doelstelling die uitstekend past binnen de hierboven geformuleerde kerndoelen. Hun doelstelling is zelfs nog iets ruimer: het gaat bij een aantal functies niet alleen om de bescherming van de gezondheid en veiligheid van de werknemer zelf, maar ook om die van derden. Aanstellingskeuringen zijn overigens niet in het PMO opgenomen. Hier is de Wet op de Medische Keuringen van toepassing; de Leidraad Aanstellingskeuringen (2005) beschrijft de te volgen procedure. Een verwijt dat men het traditionele PAGO kan maken, is dat het in onderzoek en signalering blijft steken. Onderzoek alleen leidt niet tot gezondheidswinst. Daarom omvat de nieuwe Leidraad niet alleen het gezondheidsonderzoek van werknemers, maar ook de interventies die daaruit voortvloeien. Het is een hulpmiddel voor de opzet van preventieve gezondheidsprogramma s in bedrijven, die niet alleen vroege signalering, maar ook waar nodig diagnostiek en preventieve activiteiten omvatten. Een PMO is maatwerk. Er valt geen recept voor een standaard-pmo te geven. De vorm en inhoud van het PMO worden bepaald door de kerndoelen, de specifieke bedrijfssituatie, en de doelen die het bedrijf zelf formuleert. In principe kan men op brancheniveau een PMO beschrijven voor bepaalde veelvoorkomende functies, zoals ziekenhuisverpleegkundige of vrachtwagenchauffeur. Die beschrijving kan echter niet volledig zijn, in verband met de bedrijfsspecifieke omstandigheden en eigen doelstellingen van een bedrijf. Omdat deze van invloed zijn op de functiekenmerken en de belasting in het werk, kunnen ze consequenties hebben voor het PMO. De gekozen onderzoeksmethoden en interventies moeten gebaseerd zijn op de kerndoelen. Daarmee wordt het mogelijk om de effectiviteit van een PMO te bepalen, omdat men bij de evaluatie kan nagaan in hoeverre de kerndoelen zijn bereikt. Hoe komt een PMO tot stand? De bedrijfsarts adviseert allereerst de projectgroep over de inhoud van het PMO. Voor zijn advies maakt de bedrijfsarts gebruik van: kerndoelen voor PMO; de bedrijfseigen doelstellingen;

4 informatie over algemene gezondheidsrisico s in het bedrijf; een recente risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E); informatie vanuit de sociaal-medische begeleiding van werknemers van het bedrijf; informatie van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, bijvoorbeeld registratierichtlijnen en adviezen ten aanzien van gezondheidsbewaking bij de preventie van beroepsziekten; richtlijnen van de NVAB en van andere organisaties: NHG-Standaarden, richtlijnen van het CBO en richtlijnen van de Nederlandse Hartstichting; wettelijke eisen ten aanzien van arbeidsgezondheidskundig onderzoek; voor het bedrijf relevante wettelijke eisen ten aanzien van het geschiktheidsonderzoek voor specifieke functies. Tevens adviseert de bedrijfsarts over de wenselijkheid van inzet van een aantal PMOonderdelen. Dat betreft vooral: screening: de bedrijfsarts gaat na of er een indicatie is voor een screenende vragenlijst of een screeningtest. Zo ja, dan kijkt hij of er een vragenlijst of test voorhanden is die aan de criteria voor screening voldoet, zoals uitgewerkt in de Leidraad PMO; en onderzoek naar de functionele geschiktheid: de bedrijfsarts gaat na of er in het bedrijf sprake is van functies waarvoor een medisch onderzoek wettelijk verplicht is. Zo ja, dan zoekt hij uit welke specifieke functie-eisen er voor deze functies zijn en welke aspecten van de belastbaarheid aan de orde moeten komen. Vervolgens verwerkt de projectgroep de adviezen van de bedrijfsarts. Dan legt zij haar voorstel voor aan het management en de werknemersvertegenwoordiging. Het management kan wijzigingen aanbrengen in de inhoud. De reden hiervan wordt schriftelijk vastgelegd ten behoeve van de evaluatie. Ten slotte stelt het management de inhoud van het PMO vast.

5 De Leidraad PMO is een procesbeschrijving. Per fase wordt geschetst hoe een preventief medisch onderzoek wordt gerealiseerd. De ene fase levert steeds de bouwstenen voor de volgende. Dit proces zie het kader is gebaseerd op consensus en praktijkervaring, en geldt als best practice zolang wetenschappelijk bewijs ontbreekt. De procesbeschrijving is goed toepasbaar op middelgrote en grote organisaties (50+bedrijven). Overigens zullen niet voor alle organisaties steeds alle activiteiten binnen de beschreven procesfasen van toepassing zijn. Kleine bedrijven kunnen veel baat hebben bij ondersteuning door brancheorganisaties, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de inhoud van het PMO, het te kiezen instrumentarium, en het doorlopen van de cyclus. PMO wordt uitgevoerd door professionals. Deze kunnen verbonden zijn aan een externe arbodienst. De werkgever mag het PMO ook zelf regelen, door voldoende gekwalificeerde mensen aan te trekken. Bij de uitvoering speelt de bedrijfsarts een centrale rol. Maar ook de arboverpleegkundige, arbeids- en organisatiedeskundige, laborant/functieassistent en doktersassistent kunnen bij PMO een taak hebben. In de uitvoeringsfase is het van belang dat bedrijfsfunctionarissen en professionals goed samenwerken. Dit is vooral belangrijk op het gebied van de planning van de onderzoekstijden en van de terugkoppeling van individuele adviezen, evenals de rapportage aan het bedrijf als geheel. Het is de bedoeling dat het PMO verder wordt ontwikkeld. Hierbij zijn verschillende partijen betrokken. Allereerst de NVAB, de wetenschappelijke beroepsvereniging van bedrijfsartsen. Die werkt aan nieuwe richtlijnen en leidraden voor het professioneel handelen, en houdt de bestaande richtlijnen en leidraden up-to-date. Daarnaast heeft de NVAB een reeks instrumenten gepubliceerd die de invoering van PMO in de dagelijkse praktijk vergemakkelijken, van een kennistoets tot casuistiek en flyers voor werkgevers en werknemers. Andere partijen zijn het Amsterdamse Coronel Instituut en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten die samen bezig zijn met een wetenschappelijk beter onderbouwd PMO voor verschillende beroepsgroepen. Zij doen dit in het kader van de preventie van de meest voorkomende beroepsziekten. Ook brancheorganen spelen een rol bij de doorontwikkeling van het PMO. Zij kunnen bedrijven binnen de branche stimuleren en ondersteunen bij de uitvoering van het PMO. Tevens kunnen zij instrumenten (laten) ontwikkelen die voor PMO in de betreffende branche worden ingezet. SKB Vragenlijst Services (SVS) ten slotte is voortdurend actief bij de verdere verbetering van de verwerking van geaggregeerde PMO-gegevens tot nuttige informatie voor het bedrijf.» Weel, A.N.H. Leidraad Preventief MedischOnderzoek voor werkenden, Kwaliteitsbureau NVAB, Utrecht De leidraad is te vinden op klik op Richtlijnen en Leidraden.» Werven-Bruijne, I. van en P. Heitling, Arbodiensten dokteren aan PAGO, Maandblad voor Arbeidsomstandigheden, 1997 nr. 5: » Fortuin, R.J. en E.A. Goedhard, Leidraad PAGO, SKB, Amsterdam 1997.

6 » Weel, A.N.H. en J.C.M. Duijn, Het kind en het badwater. PAGO in Nederland anno 2004, Kwaliteitsbureau NVAB, Utrecht 2004.» Zwart, B.C.H. de en A.N.H. Weel, C.W.G. Rayer, M.W. Heymans, C.T.J. Hulshof en J.A. Duvekot, Leidraad Aanstellingskeuringen. Handelen van de arbodienst en de keurend arts bij een aanstellingskeuring, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Den Haag HET UITVOERINGSPROCES VAN PMO IN VIJF FASEN Fase 1. Orientatie en besluitvorming a. projectgroep opzetten en consulteren b. doelen kiezen c. budgettaire mogelijkheden vaststellen d. beslissing nemen Fase 2. Voorbereiding e. taken verdelen f. inhoud vaststellen g. instanties en professionals contracteren h. uitvoering plannen Fase 3. Uitvoering: individugerichte activiteiten i. screeningstest uitvoeren j. signaleringsvragenlijst invullen k. functionele geschiktheid onderzoeken l. aanvullende diagnostiek uitvoeren m. individugerichte interventies adviseren Fase 4. Uitvoering: groepsgerichte activiteiten n. groepsanalyse en groepsrapportage opstellen o. groepsinterventies uitvoeren Fase 5. Evaluatie en vervolgplanning

7 p. evalueren en vervolg plannen

Preventief Medisch Onderzoek Informatie voor werkgevers in vraag en antwoord

Preventief Medisch Onderzoek Informatie voor werkgevers in vraag en antwoord Preventief Medisch Onderzoek Informatie voor werkgevers in vraag en antwoord Wat is Preventief Medisch Onderzoek? Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een verzameling van methoden die bedrijfsartsen gebruiken

Nadere informatie

Onderdelen Arbobeleid

Onderdelen Arbobeleid Onderdelen Arbobeleid Preventief Medisch Onderzoek Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een preventief gezondheidsonderzoek dat een werkgever sinds 2007 verplicht is aan te bieden aan haar medewerkers,

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen 25 VRAGEN OVER PREVENTIEF MEDISCH ONDERZOEK 1. Wat betekent de afkorting PMO? PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek. 2. Wat is PMO? PMO is een verzameling van methoden om de gezondheid van werkende

Nadere informatie

Leidraad Preventief Medisch Onderzoek. van werkenden

Leidraad Preventief Medisch Onderzoek. van werkenden Leidraad Preventief Medisch Onderzoek van werkenden 2 nvab 2005, 2008 (toevoeging wbo in par. 4.2) Niets in deze uitgave mag vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

PAGO. 13 April 2017 Edo Houwing, Toin van Haeren, Rik Menting, Jolanda Willems PreventPartner

PAGO. 13 April 2017 Edo Houwing, Toin van Haeren, Rik Menting, Jolanda Willems PreventPartner PAGO 13 April 2017 Edo Houwing, Toin van Haeren, Rik Menting, Jolanda Willems PreventPartner Opzet PAGO / PMO Preventief Medisch Onderzoek Bewaken en bevorderen van gezondheid & inzetbaarheid. Doelstelling

Nadere informatie

PMO, PAGO, GPO: meer van het zelfde of duidelijk wat anders? Prof.dr Judith K Sluiter, MBA & Prof.dr Carel T.J. Hulshof, bedrijfsarts Juni 2017

PMO, PAGO, GPO: meer van het zelfde of duidelijk wat anders? Prof.dr Judith K Sluiter, MBA & Prof.dr Carel T.J. Hulshof, bedrijfsarts Juni 2017 PMO, PAGO, GPO: meer van het zelfde of duidelijk wat anders? Prof.dr Judith K Sluiter, MBA & Prof.dr Carel T.J. Hulshof, bedrijfsarts Juni 2017 Disclosure belangenverstrengeling (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

PMO stand van zaken. CGC bijeenkomst Rik Menting

PMO stand van zaken. CGC bijeenkomst Rik Menting PMO stand van zaken CGC bijeenkomst 09-06-2016 Rik Menting Wetgeving De werkgever stelt de werknemers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico's die de arbeid

Nadere informatie

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers Arbodienstverlening Informatie voor werkgevers Bedrijven moeten zich bij het opstellen en uitvoeren van een goed arbeidsomstandighedenbeleid en ziekteverzuimbeleid deskundig laten ondersteunen. Dit is

Nadere informatie

Preventief Medisch Onderzoek, wat moet je er mee als arbeidshygiënist

Preventief Medisch Onderzoek, wat moet je er mee als arbeidshygiënist Preventief Medisch Onderzoek, wat moet je er mee als arbeidshygiënist Maart 2015 Drs.ing. Jolanda Willems MBA, drs. Toin van Haeren, bedrijfsarts, drs. Rik Menting, bedrijfsarts, drs. Edo Houwing, arbeids-

Nadere informatie

Screening bij werknemers Dr. C.T.J. Hulshof* en Dr. J.K. Sluiter** Bijblijven jaargang 25, nummer 7 (2009) p

Screening bij werknemers Dr. C.T.J. Hulshof* en Dr. J.K. Sluiter** Bijblijven jaargang 25, nummer 7 (2009) p Screening bij werknemers Dr. C.T.J. Hulshof* en Dr. J.K. Sluiter** Bijblijven jaargang 25, nummer 7 (2009) p. 63-68 Samenvatting Preventief medisch onderzoek (PMO) van werknemers in bedrijven kent vele

Nadere informatie

De invloed van (organisatie/arbodienst) strategie op de uitvoering van PMO

De invloed van (organisatie/arbodienst) strategie op de uitvoering van PMO De invloed van (organisatie/arbodienst) strategie op de uitvoering van PMO Prof.dr.Judith K. Sluiter, MBA, PI Prof.dr.Carel TJ Hulshof Drs. Felicia Los v Arbeid en Gezondheid, AMC/UvA, Amsterdam Public

Nadere informatie

Standaard Verzuimprotocol NLG Arbo

Standaard Verzuimprotocol NLG Arbo Bijlage 1 Standaard Verzuimprotocol NLG Arbo 1. De Opdrachtgever meldt de werknemer binnen twee dagen ziek in de verzuimapplicatie. Opdrachtgever kiest daarbij voor een standaard melding of een Oei!!!-melding.

Nadere informatie

Onderwerp basiscontract

Onderwerp basiscontract Checklist basiscontract Een basiscontract voor arbodienstverlening wil helderheid geven aan alle betrokkenen. Het is gebaseerd op de wet- en regelgeving en de minimale eisen waaraan een contract tussen

Nadere informatie

Preventieve consultvoering tijdens PMO: hoe doe je dat?

Preventieve consultvoering tijdens PMO: hoe doe je dat? Preventieve consultvoering tijdens PMO: hoe doe je dat? Prof.dr Judith K Sluiter, PI, MBA Dr. Karen Nieuwenhuijsen, UD, PE (Prof.dr Carel TJ Hulshof) v Arbeid & Gezondheid, KMKA, AMC BG-dagen, Papendal,

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017

Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017 Vragen en antwoorden over de nieuwe Arbowet per 1 juli 2017 Meer aandacht voor de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening, de preventie bij werkgevers en de randvoorwaarden

Nadere informatie

Preventief Medisch Onderzoek. vragenlijstonderzoek

Preventief Medisch Onderzoek. vragenlijstonderzoek Preventief Medisch Onderzoek vragenlijstonderzoek 1. Inleiding De vragenlijst Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is ontwikkeld voor een snelle en betrouwbare analyse naar gezondheidsaspecten in relatie

Nadere informatie

Arbodienstverlening Keerpunt 2019

Arbodienstverlening Keerpunt 2019 Informatiekaart Arbodienstverlening 2019 Ziekte van een werknemer is niet prettig; niet voor uw werknemer, maar ook niet voor u. Zeker niet wanneer er sprake is van langdurig verzuim. U en uw werknemer

Nadere informatie

Preventief Medisch Onderzoek (voorheen PAGO)

Preventief Medisch Onderzoek (voorheen PAGO) Preventief Medisch Onderzoek (voorheen PAGO) Colofon Auteur Erwin Napjus Human-Invest B.V. Loosdrecht/ november 2009 1. Preventief Medisch Onderzoek Inleiding Zolang er fysieke arbeid bestaat, bestaan

Nadere informatie

Vernieuwde leidraad Preventief Medisch Onderzoek van werkenden

Vernieuwde leidraad Preventief Medisch Onderzoek van werkenden Vernieuwde leidraad Preventief Medisch Onderzoek van werkenden Sluiter, Weel & Hulshof, 2013 NVAB voorjaarsvergadering 3 april 2013 Dr. Judith K. Sluiter & Prof. dr. Carel Hulshof Inhoud Vernieuwing Leidraad

Nadere informatie

Taakdelegatie: wat, wie en hoe?

Taakdelegatie: wat, wie en hoe? VeReFi Congres I Denken in mogelijkheden I 11 april 2017 Taakdelegatie: wat, wie en hoe? Mark Bourgonjen Belastbaarheid.nu The Casemanagement Company 1 Waarom TD? AP: Art 16 WbP: - Het verwerken van gezondheidsgegevens

Nadere informatie

Scoren met medezeggenschap

Scoren met medezeggenschap Scoren met medezeggenschap actualiteiten Arbeidsomstandighedenwet privacyregels bij ziekte Huidige wettelijke taken verplicht om zich door bedrijfsarts te laten bijstaan ziekteverzuimbegeleiding periodiek

Nadere informatie

Arbodienstverlening ARBODIENSTVERLENING

Arbodienstverlening ARBODIENSTVERLENING Arbodienstverlening Sinds 1 juli 2005 hebben branches en bedrijven meer keuze hoe zij zich laten ondersteunen bij ziekteverzuim en het voorkomen van arbeidsongevallen. Er zijn alternatieven voor het vaste

Nadere informatie

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst

7. Arbodeskundige(n) en arbodienst Handboek Ondernemingsraad en Personeelsvertegenwoordiging Inhoudsopgave 7. Arbodeskundige(n) en arbodienst... 1 7.1 Wat is een arbodeskundige?... 3 7.2 Wie toetst en geeft advies over de RI&E?... 3 7.3

Nadere informatie

u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017

u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 u de regie, wij de deskundigheid De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet in werking getreden. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers

Nadere informatie

Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop

Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop Toetsing Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE) BS De Klimop Locatie Rembrandtstraat Ad (A.A.M.) van Zundert Consultant veiligheidskunde Paraaf: ad.van.zundert@arboned.nl 06-46015528 Email sales support:

Nadere informatie

De veiligheidskundige in Arbodienstverlening binnen een organisatie. Papendal, Rob van Houten

De veiligheidskundige in Arbodienstverlening binnen een organisatie. Papendal, Rob van Houten De veiligheidskundige in Arbodienstverlening binnen een organisatie Papendal, 30. 3.2017 Rob van Houten Rob van Houten Korte kennismaking Rob van Houten Korte kennismaking Geboeid door de factor arbeid

Nadere informatie

Reactie NVAB op voorstel tot aanpassing van de Arbeidsomstandighedenwet

Reactie NVAB op voorstel tot aanpassing van de Arbeidsomstandighedenwet Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer Mr.dr. L.F. Asscher Postbus 90801 2509 LV Den Haag Ons kenmerk: JP/iw 2015-11 Utrecht, 21 mei 2015 Reactie NVAB op voorstel tot aanpassing

Nadere informatie

Bang voor de bedrijfsarts

Bang voor de bedrijfsarts Bang voor de bedrijfsarts Het onderzoek moest antwoord geven op de volgende vragen. Wat zijn de specifieke behoeften en vragen van allochtone werknemers ten aanzien van de arbo-infrastructuur? Komt de

Nadere informatie

Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner

Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner Beroepsziekten, wat kan je er mee als veiligheidskundige? Drs.ing. Jolanda Willems MBA Drs. Rik Menting bedrijfsarts PreventPartner Voorstellen (1) Gecertificeerd arbeidshygiënist/toxicoloog, ook opgeleid

Nadere informatie

De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017

De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 De nieuwe Arbowet PER 1 JULI 2017 Per 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet in werking getreden. In de vernieuwde Arbowet wordt de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening vergroot

Nadere informatie

Checklist voor een basiscontract voor arbodienstverlening 1

Checklist voor een basiscontract voor arbodienstverlening 1 Checklist voor een basiscontract voor arbodienstverlening 1 Samen naar een gezond en fit werkend Nederland In Nederland vinden we het belangrijk dat werkende mensen gezond, fit en gemotiveerd zijn. Vitale

Nadere informatie

Aanstellingskeuringen volgens de Wet op de Medisch Keuringen: wat te doen? Dr Judith K Sluiter & Dr Carel TJ Hulshof voorjaar 2011

Aanstellingskeuringen volgens de Wet op de Medisch Keuringen: wat te doen? Dr Judith K Sluiter & Dr Carel TJ Hulshof voorjaar 2011 Aanstellingskeuringen volgens de Wet op de Medisch Keuringen: wat te doen? Dr Judith K Sluiter & Dr Carel TJ Hulshof voorjaar 2011 Inhoud presentatie KMKA Wet op de Medische Keuringen (WMK) Wat te keuren

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van auteurs. 1 De relatie tussen werk en gezondheid 1 J.H.A.M. Verbeek

Inhoud. Lijst van auteurs. 1 De relatie tussen werk en gezondheid 1 J.H.A.M. Verbeek Lijst van auteurs Inleiding xi xiii 1 De relatie tussen werk en gezondheid 1 J.H.A.M. Verbeek 1 Gezondheidsrisico s in het werk 1 2 Gezondheidsrisico s en belastende factoren 3 3 Beroepsziekte 4 4 Gevolgen

Nadere informatie

Artsenfederatie Opleiding en Registratie Domus Medica

Artsenfederatie Opleiding en Registratie Domus Medica Preventie: de rol van de arts 20 april 2012 Preventie: de rol van de arts 20 april 2012 Preventie: de rol van de arts - enkele actuele thema s en enkele stellingen- Artsenfederatie Positie van de arts

Nadere informatie

Bedrijfsarts en Beoordelen: een contradictie? Voordracht Muntendamsymposium 6 december 2018

Bedrijfsarts en Beoordelen: een contradictie? Voordracht Muntendamsymposium 6 december 2018 Bedrijfsarts en Beoordelen: een contradictie? Voordracht Muntendamsymposium 6 december 2018 Disclosure belangen (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met

Nadere informatie

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Werkt buurtbemiddeling nu eigenlijk echt? Welke resultaten zijn hiervan bekend? En wat weten we bijvoorbeeld

Nadere informatie

Ongeval en Beroepsziekte

Ongeval en Beroepsziekte Ongeval en Beroepsziekte Rechte rug recht en slappe knieën Erik Stigter, bedrijfsarts, forensisch arts Peter Wulp, bedrijfsarts Medisch adviseurs Inspectie SZW Preventie van gezondheidsschade door arbeid

Nadere informatie

Vernieuwde Arbowet. De belangrijkste wijzigingen op een rij

Vernieuwde Arbowet. De belangrijkste wijzigingen op een rij Vernieuwde Arbowet De belangrijkste wijzigingen op een rij Op 1 juli 2017 treedt de vernieuwde Arbowet definitief in werking. De regering wil medewerkers en werkgevers meer betrekken bij het arbobeleid,

Nadere informatie

Invloed op arborisico s

Invloed op arborisico s Invloed op arborisico s Wettelijk kader en overleg Simon Troost Korte quiz Mag elke werknemer of alleen een specialist de RI&E uitvoeren? Moet de werkgever in geval van verzuim het advies van een bedrijfsarts

Nadere informatie

Invloed op arborisico s

Invloed op arborisico s Invloed op arborisico s Wettelijk kader en overleg Simon Troost S.Troost (2019) 1 1 Ik ben Simon Troost 17 jaar trainer medezeggenschap Technische achtergrond en A&O psycholoog Specialisatie: alles wat

Nadere informatie

Geschikt of ongeschikt?

Geschikt of ongeschikt? Dr. Julitta Boschman Prof. dr. Carel Hulshof Prof. dr. Monique Frings-Dresen Prof. dr. Judith Sluiter Geschikt of ongeschikt? Het Coronel Insituut voor Arbeid en Gezondheid Focus van onze afdeling: Preventie

Nadere informatie

groot belang in de Wet werk en zekerheid (WWZ)

groot belang in de Wet werk en zekerheid (WWZ) Zorg voor arbeidsomstandigheden van groot belang in de Wet werk en zekerheid (WWZ) Datum: 1 juli 2015 Auteur: Drs. Roelof Heidema, bedrijfsarts en directeur kwaliteit 1 juli 2015 Nieuw ontslagrecht per

Nadere informatie

Invloed op arborisico s

Invloed op arborisico s Invloed op arborisico s Wettelijk kader en overleg Simon Troost S.Troost (2019) 1 Wettelijk kader: basis voor invloed (1) Wet op de ondernemingsraden: tijd: 60 uur voor onderling beraad en overleg en om

Nadere informatie

NIEUWE ARBOWET PER 1 JULI 2017

NIEUWE ARBOWET PER 1 JULI 2017 NIEUWE ARBOWET PER 1 JULI 2017 Jan Harmen Kwantes ARBOWETGEVING Arbowet / Arbobesluit / Arboregeling 1 juli 2005: Introductie preventiemedewerker en meer marktwerking arbodienstverlening 1 juli 2017: Wijziging

Nadere informatie

De nieuwe Arbowet. Urmond, 16 november 2017

De nieuwe Arbowet. Urmond, 16 november 2017 De nieuwe Arbowet Urmond, 16 november 2017 Wijziging Arbowet Ingangsdatum: 1 juli 2017 Doelstelling: Versterking positie preventiemedewerker Versterking/verduidelijking positie en rol van de bedrijfsarts

Nadere informatie

De RI&E is up-to-date

De RI&E is up-to-date Preventie moet in de spotlights staan. De bedrijfsarts moet kunnen uitblinken in zijn rol. Betrokkenheid moet beter. Dat zijn de doelen van de wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet. Eén van de wijzigingen

Nadere informatie

KENNISMAKING. Prof. dr. Allard van der Beek

KENNISMAKING. Prof. dr. Allard van der Beek EVALUA Health & Performance KENNISMAKING Prof. dr. Allard van der Beek Hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid Hoofd afdeling Sociale Geneeskunde, VU medisch centrum (VUmc) Aandeelhouder en consultant

Nadere informatie

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS

Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS Professioneel Statuut PROFESSIONEEL STATUUT VAN DE BEDRIJFSARTS 1. Overwegingen 1.1. Het professioneel statuut van de bedrijfsarts (in het vervolg: het professioneel statuut) is bedoeld om de professionele

Nadere informatie

Bijlage. Voorbeeld uitwerking minimaal werkdrukbeleid

Bijlage. Voorbeeld uitwerking minimaal werkdrukbeleid Bijlage Voorbeeld uitwerking minimaal werkdrukbeleid Toelichting: door het vastleggen van het beleid ten aanzien van werkdruk kun je altijd actief of op verzoek helderheid geven over dit beleid aan je

Nadere informatie

arbo 42 11-10-2013 17:27:30

arbo 42 11-10-2013 17:27:30 arbo 42 11-10-2013 17:27:30 e brengen een hoge werkdruk vaak in verband met een breed scala aan gezondheids- en veiligheidsrisico s, variërend van vermoeidheid en fysieke klachten tot hartziekten of ongelukken

Nadere informatie

Rapportage toetsing Risico Inventarisatie en Evaluatie en Plan van aanpak

Rapportage toetsing Risico Inventarisatie en Evaluatie en Plan van aanpak Rapportage toetsing Risico Inventarisatie en Evaluatie en Plan van aanpak Aan Vlietkinderen t.a.v. Vanessa van Zee Bucaillestraat 6 2273 CA Voorburg Datum 10 maart 2015 Versie Projectnummer Van Definitief

Nadere informatie

PAGO Gevaarlijke Stoffen juni 2018 dia nr 5. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk in Nederland. PAGO Gevaarlijke Stoffen

PAGO Gevaarlijke Stoffen juni 2018 dia nr 5. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk in Nederland. PAGO Gevaarlijke Stoffen PAGO Gevaarlijke Stoffen ofwel het Addendum Leidraad Preventief Medisch Onderzoek (PMO) van werkenden bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen auteurs Rik Menting, Frank Brekelmans, Carel Hulshof Blootstelling

Nadere informatie

Wie zijn wij? Knelpunten. Ontstaan van het model. Mijn PrO. Plan. Check. Act. Samengevat. Wie zijn wij? Knelpunten. Ontstaan van het model.

Wie zijn wij? Knelpunten. Ontstaan van het model. Mijn PrO. Plan. Check. Act. Samengevat. Wie zijn wij? Knelpunten. Ontstaan van het model. 2018 Duurzame Inzetbaarheid or Arboplaats 1 2 Arboplaats Arboplaats focust zich op Missie: Werk veiliger, gezonder, flexibeler, beter en leuker maken Wij gaan voor de + => Prestatie optimalisatie van mens

Nadere informatie

Home MUTSAERS & SLOOT. Zelfstandige bedrijfs- en verzekeringsartsen. Langvennen Oost DR Oisterwijk Tel:

Home MUTSAERS & SLOOT. Zelfstandige bedrijfs- en verzekeringsartsen. Langvennen Oost DR Oisterwijk Tel: Home MUTSAERS & SLOOT Zelfstandige bedrijfs- en verzekeringsartsen Langvennen Oost 147 5061 DR Oisterwijk Tel: 013-5210488 e-mail: info@mutsaers-sloot.nl Mutsaers & Sloot - Langvennen Oost 147-5061 DR

Nadere informatie

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat 2013 Re. Entry is samenwerkingspartner binnen FIT Return (zie www.fit-return.nl) 1 Arbeid en Belastbaarheid Intake Fysiek (Arbeids- Bedrijfsfysiotherapeut) De

Nadere informatie

De Wet op de medische keuringen. Ken uw rechten en plichten als sollicitant, werkgever of bedrijfsarts

De Wet op de medische keuringen. Ken uw rechten en plichten als sollicitant, werkgever of bedrijfsarts De Wet op de medische keuringen Ken uw rechten en plichten als sollicitant, werkgever of bedrijfsarts Nieuwe baan? Zomaar keuren mag niet! De Wet op de medische keuringen en het Besluit aanstellingskeuringen

Nadere informatie

Privacy Verklaring 2018 Versie 1.0. Onderdeel van

Privacy Verklaring 2018 Versie 1.0. Onderdeel van Onderdeel van Amstelveenseweg 88 99 www.enrgy.nl Privacy Verklaring 2018 Versie 1.0 Privacy Verklaring van ENRGY Een leven lang werkvermogen (Cyclus Duurzame Inzetbaarheid) (hierna: ENRGY) vergroot de

Nadere informatie

NVAB ADDENDUM BIJ HET CONTRACT TUSSEN OPDRACHTGEVER EN ZELFSTANDIG BEDRIJFSARTS

NVAB ADDENDUM BIJ HET CONTRACT TUSSEN OPDRACHTGEVER EN ZELFSTANDIG BEDRIJFSARTS NVAB ADDENDUM BIJ HET CONTRACT TUSSEN OPDRACHTGEVER EN ZELFSTANDIG BEDRIJFSARTS augustus 2007 Voorwoord In het Professioneel Statuut (PS, laatste versie vastgesteld d.d. 7-2-2003) heeft de NVAB de inhoudelijke

Nadere informatie

Handleiding PAM-applicatie

Handleiding PAM-applicatie Periodieke Arbeidsgezondheidkundige Monitor (PAM) voor de Ambulancesector Handleiding PAM-applicatie INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2 2. Organisator 3 3. Bedrijfsarts 7 4. Testafnemer 13 5. Deelnemer 16 1

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Second Opinion Bedrijfsarts

Second Opinion Bedrijfsarts 7 maart 2019 Second Opinion Bedrijfsarts De Nieuwe Arbowet Pim Berkhout, Second Opinion Bedrijfsarts, gerechtelijk deskundige DGA/ondernemer 1 Intro De Nieuwe Arbowet -> Basiscontract Deskundigenoordeel

Nadere informatie

arbocare arboadviescentrum

arbocare arboadviescentrum arbocare arboadviescentrum Het Arboadviescentrum Hoe gezonder uw werknemers, hoe gezonder uw bedrijf. En dus uw winst. Helaas hebben we die gezondheid niet altijd in de hand. Eén hevige weersomslag en

Nadere informatie

Introductie. Uitgebracht door Stichting Arbouw, Volandis Ceintuurbaan LG Harderwijk. Postbus AB Harderwijk

Introductie. Uitgebracht door Stichting Arbouw, Volandis Ceintuurbaan LG Harderwijk. Postbus AB Harderwijk Volandis Ceintuurbaan 2 3847 LG Harderwijk Uitgebracht door Stichting Arbouw, 2011 Postbus 85 3840 AB Harderwijk 0341 499 299 info@volandis.com Introductie 2 van 11 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Richtlijnen

Nadere informatie

Wijzigingen in de Arbowet: hoe u uw arbobeleid verrijkt

Wijzigingen in de Arbowet: hoe u uw arbobeleid verrijkt VeReFi Congres I Denken in mogelijkheden I 11 april 2017 Wijzigingen in de Arbowet: hoe u uw arbobeleid verrijkt Simon Troost (AdviceSelect) Waar gaat het over Ik wil dat de positie van de preventiemedewerker

Nadere informatie

Interpolis ZekerVoorJePersoneel

Interpolis ZekerVoorJePersoneel Interpolis ZekerVoorJePersoneel Verzekeringsvoorwaarden (INC-BV-01-181) Verzuimmanagement Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Inhoudsopgave pagina Verzuim door ziekte 2 1 Binnen welke tijd meldt

Nadere informatie

Arbeidsomstandighedenbeleid

Arbeidsomstandighedenbeleid Arbeidsomstandighedenbeleid informatie voor werkgevers en werknemers 170.indd 1 30-12-2008 10:38:37 170.indd 2 30-12-2008 10:38:38 Veilig en gezond werken is belangrijk. De overheid stelt doelen vast voor

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 23 mei 2015 HA /01

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 23 mei 2015 HA /01 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. Dr. mr. L.F. Asscher, minister Postbus 90801 2509 LV Den Haag Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 23 mei 2015 HA 230515/01 Onderwerp Stelsel arbeidsgerelateerde

Nadere informatie

Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid

Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid Vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 7 november 2012 1 Inhoudsopgave Goede bedrijfsgeneeskundige zorg 10 Kernwaarden van

Nadere informatie

Multidisciplinaire richtlijn

Multidisciplinaire richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Vermindering van blootstelling aan lichaamstrillingen om rugklachten te voorkomen dr. ir. Huub Oude Vrielink, ErgoLab Research, Wageningen prof. dr. Carel Hulshof, Kwaliteitsbureau

Nadere informatie

De ri&e en het plan van aanpak

De ri&e en het plan van aanpak De ri&e en het plan van aanpak Door: Jaap Bijl (Bijl Opleiding en Advies) 0. Inhoud 1. Samenvatting 2. Wettelijke grondslag 3. Wat is een ri&e en pva? 4. Waarom een ri&e? 5. Waar leidt een ri&e toe? 6.

Nadere informatie

Workability & Inzetbaarheid. The Finnish Experience. Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, 26 maart 2008

Workability & Inzetbaarheid. The Finnish Experience. Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, 26 maart 2008 Workability & Inzetbaarheid Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht De opzet van de presentatie De situatie

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting. De noodzaak van een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken

SAMENVATTING. Samenvatting. De noodzaak van een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken Samenvatting 6 SAMENVATTING Samenvatting De noodzaak van een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken Een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken is nodig om te bereiken dat werkenden

Nadere informatie

Webinar. Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 11 april 2017

Webinar. Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 11 april 2017 Webinar Gevolgen wijzigingen Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) 11 april 2017 Bent u al Arbowet-proof Arnoud van Hogen Manager procesregie Pauline Oberink Bedrijfsjurist Programma Wijzigingen Arbowet per

Nadere informatie

1.2 Op 26 juli 2004 heeft verzoeker om hem moverende redenen zijn verzoek ingetrokken.

1.2 Op 26 juli 2004 heeft verzoeker om hem moverende redenen zijn verzoek ingetrokken. 2005-01 Utrecht, 9 februari 2005 1. Het signaal 1.1 Op 27 mei 2004 heeft de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (hierna: Commissie) een verzoek om advies ontvangen over de vraag of het

Nadere informatie

Een persoonlijke visie Gertjan Beens Bedrijfsarts Health Manager. Leergang Strategisch Gezondheidsmanagement. 4-2-2014, Module 5

Een persoonlijke visie Gertjan Beens Bedrijfsarts Health Manager. Leergang Strategisch Gezondheidsmanagement. 4-2-2014, Module 5 Een persoonlijke visie Gertjan Beens Bedrijfsarts Health Manager Leergang Strategisch, Module 5 Werkzaam in de branche sinds 1988 Geregistreerd sinds 1992 Sinds 1996 parttime managementtaken Sinds 1999

Nadere informatie

Preventie en verzuimkosten

Preventie en verzuimkosten Preventie en verzuimkosten Risico ontstaat door het niet weten wat je aan het doen bent (Warren Buffet) Pascalle Smit Strategisch adviseur duurzame inzetbaarheid Ervaring Goede hulp bij ontslag scheelt

Nadere informatie

ARBO INFORMATIE INHOUDSOPGAVE

ARBO INFORMATIE INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 11 1.1 Wat is arbo- en verzuimbeleid? 11 1.2 Arbo, verzuim, veiligheid, gezondheid en welzijn 11 1.3 Waar vind ik de belangrijkste wet- en regelgeving? 12 1.4 Opbouw van deze

Nadere informatie

Gewijzigde wetgeving(en)

Gewijzigde wetgeving(en) Gewijzigde wetgeving(en) De gevolgen voor de werkgever (en werknemers) Het wordt er niet makkelijker op Het basiscontract Een van de belangrijkste wijzigingen is de invoering van het basiscontract. Het

Nadere informatie

Veilig, gezond en prettig werken tot 70 jaar. Hoe ga jij / wij daar mee helpen? Patty Peeters en Huib Arts

Veilig, gezond en prettig werken tot 70 jaar. Hoe ga jij / wij daar mee helpen? Patty Peeters en Huib Arts Veilig, gezond en prettig werken tot 70 jaar Hoe ga jij / wij daar mee helpen? Patty Peeters en Huib Arts 1 Ambitieniveau van deze sessie: We zetten samen op een rij: Wat is daarvoor nodig? Welke informatie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA 'S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Themabijeenkomst Gezond Beleid Wijzigingen Arbowet 12 september Ton Joosten Preventie adviseur Stigas

Themabijeenkomst Gezond Beleid Wijzigingen Arbowet 12 september Ton Joosten Preventie adviseur Stigas Themabijeenkomst Gezond Beleid Wijzigingen Arbowet 12 september 2017 Ton Joosten Preventie adviseur Stigas Wat is Stigas? Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren Onderdeel van Colland BPL SAZAS AVAZ

Nadere informatie

WMK en algemene gezondheidsvragen

WMK en algemene gezondheidsvragen WMK en algemene gezondheidsvragen Carel Hulshof 1 Casus (CKA Aanbeveling 2010-01) Dhr A solliciteert naar de functie van treinverkeersleider. Hij wordt hiervoor gekeurd Aanstellingskeuring algemene vragenlijst,

Nadere informatie

Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015?

Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015? Wijziging Arbowet: wat verandert er in 2015? Door Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid en Gezondheid SBI Formaat, 10/06/2015. Dit artikel is gepubliceerd door Werk en Veiligheid, Kerckebosch. Minister

Nadere informatie

Medische keuring bij een sollicitatie, mag dat?

Medische keuring bij een sollicitatie, mag dat? Medische keuring bij een sollicitatie, mag dat? Een medische keuring of aanstellingskeuring kan soms onderdeel zijn van een sollicitatieprocedure. Dit mag alleen als het voor de functie noodzakelijk is

Nadere informatie

Paul Zwama Instituut Voor Vitaal Ondernemen

Paul Zwama Instituut Voor Vitaal Ondernemen Paul Zwama Instituut Voor Vitaal Ondernemen Paul Zwama Partner IVVO Nederlands Kampioen Marathon Bewegen Energie Creativiteit Werken Topsport Vitaliteit Investering Voor wie Waarom Beweging Voeding

Nadere informatie

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN MeetUp Verzuim INZICHTEN & AANPAK! Draag bij aan de aanpak van verzuim! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN Inleiding Het (langdurig) verzuim in de VVT stijgt de laatste paar jaar gestaag. De sociale partners

Nadere informatie

Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid

Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid Kernwaarden van de bedrijfsarts specialist voor arbeid en gezondheid Vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 7 november 2012 1 Inhoudsopgave Goede bedrijfsgeneeskundige zorg 10 Kernwaarden van

Nadere informatie

Aboma en Arboplaats. Samen innoveren en zo veilig en gezond werk creëren. Inhoud

Aboma en Arboplaats. Samen innoveren en zo veilig en gezond werk creëren. Inhoud Aboma en Arboplaats Samen innoveren en zo veilig en gezond werk creëren Arboplaats Inhoud - Aboma en Arboplaats - Wijziging Arbowet - RI&E en PSA - Mijn RI&E: nieuw en branche RI&E - Belang Duurzame Inzetbaarheid

Nadere informatie

Cyril Litjens & Mohamed Mekkaoui MediWerk bv. MediWerk bv

Cyril Litjens & Mohamed Mekkaoui MediWerk bv. MediWerk bv Cyril Litjens & Mohamed Mekkaoui Wie zijn wij Onze dienstverlening Verzuim aanpak Gezondheidsmanagement: Keuringen & PMO s Safety & Consultancy Bedrijf in oprichting(16 april operationeel) Onze professionals:

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de preventiemedewerker. 02/05/2017 Versie 2.1

Veelgestelde vragen over de preventiemedewerker. 02/05/2017 Versie 2.1 Veelgestelde vragen over de preventiemedewerker 02/05/2017 Versie 2.1 1 Algemeen 1.1 Wat is een preventiemedewerker (betekenis)? Preventiemedewerker is de officiële wettelijke benaming in Nederland voor

Nadere informatie

De voorgenomen wetswijzigingen hebben de volgende zes doelstellingen:

De voorgenomen wetswijzigingen hebben de volgende zes doelstellingen: De Arbowet wijzigt naar verwachting per 1 juli 2017. Er staan veel veranderingen op stapel die consequenties hebben voor het contract met de bedrijfsarts / arbodienst en de rol van de preventiemedewerker

Nadere informatie

Datum 15 februari 2016 Betreft Antwoord kamervragen 2016ZO1969 over de toename van het aantal beroepsziekten

Datum 15 februari 2016 Betreft Antwoord kamervragen 2016ZO1969 over de toename van het aantal beroepsziekten > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA S GRAVENHAGE 2500 EA20018 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070

Nadere informatie

Herziening NVAB richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk

Herziening NVAB richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk Herziening NVAB richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk Ageeth Schonewille-Rosman, verloskundige, senior onderzoeker Monique van Beukering Bedrijfsarts, onderzoeker Disclosure belangen spreker

Nadere informatie

Nadere input voor de SER - toekomst arbeidsgerelateerde zorg

Nadere input voor de SER - toekomst arbeidsgerelateerde zorg Nadere input voor de SER - toekomst arbeidsgerelateerde zorg In de hoorzitting op 28 oktober jl. heeft OVAL toegezegd op een aantal punten nadere informatie te leveren. Het gaat om: 1. voor- en nadelen

Nadere informatie

PMO Wetsvoorstel Beroepsziekten

PMO Wetsvoorstel Beroepsziekten PMO Wetsvoorstel Beroepsziekten Rechte rug of slappe knieën Peter Wulp, bedrijfsarts Medisch adviseur Inspectie SZW Preventie van gezondheidsschade door arbeid RI&E Maatregelen / AH strategie /preventiestrategie

Nadere informatie

Geen gezeur met keuringen. Dankzij de service van Gezond Transport.

Geen gezeur met keuringen. Dankzij de service van Gezond Transport. Geen gezeur met keuringen. Dankzij de service van Gezond Transport. Gezond Transport: dé keuringenspecialist voor transport & logistiek. Uw bedrijf werkt in de transport & logistiek en u bent op zoek naar

Nadere informatie

Privacy. Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde

Privacy. Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde Privacy www.oval.nl www.nvab-online.nl Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde Privacy Informatie voor werknemers Het gebeurt iedereen

Nadere informatie

Abonnement Verrichtingen van WorkingStyle

Abonnement Verrichtingen van WorkingStyle Abonnement Verrichtingen van WorkingStyle U hebt weinig verzuim en u weet zelf heel goed wat verzuimbegeleiding inhoudt en daarvoor wilt u alles zelf regelen. Ook wilt u voldoen aan de wettelijke eisen

Nadere informatie

Voor wat betreft de aanvullende deskundige advies kan gekozen worden voor:

Voor wat betreft de aanvullende deskundige advies kan gekozen worden voor: Document Nieuwe invulling arbodienstverlening & Per 1 juli 2017 wordt de nieuwe Arbowet van kracht. Uitgangspunt voor de aanpassingen is dat de arbodienstverlening door de deskundigen, de preventiemedewerker

Nadere informatie

Arbobeleid. Titus Terwisscha van Scheltinga

Arbobeleid. Titus Terwisscha van Scheltinga Arbobeleid Titus Terwisscha van Scheltinga Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en PSA Veiligheid: Machineveiligheid Brandpreventie en bestrijding Vluchtwegen en nooduitgangen Veilige machines en installaties

Nadere informatie