In principe beheert de cliënt zijn of haar eigen medicijnen, tenzij dit niet verantwoord is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In principe beheert de cliënt zijn of haar eigen medicijnen, tenzij dit niet verantwoord is."

Transcriptie

1 Medicatie beleid Zorgt in Zorg B.V. Uitgangspunten: U beheert uw medicatie als cliënt zelf, zo mogelijk met ondersteuning van uw mantelzorger, vrijwilliger of ondersteuning van een systeem als Baxter of Medido. In die gevallen waarbij u ondersteuning en begeleiding nodig heeft bij uw medicatie van een franchisenemer of onderaannemer van Zorgt in Zorg BV hebben wij de werkwijze vastgelegd in ons medicatiebeleid. Het verstrekken van medicamenten aan een cliënt is geen voorbehouden handeling, doch valt wel binnen het kader van de Wet BIG. Dat wil zeggen dat er steeds sprake moet zijn van zorgvuldig handelen; dat er een opdracht van de arts moet zijn en dat aanwijzingen van de arts voor het uitvoeren van de handeling moeten worden opgevolgd bij risicovolle medicatie. Doel Het verantwoord (laten) beheren en verstrekken van medicijnen aan de cliënten van de franchisenemer of onderaannemer van Zorgt in Zorg met als doel het voorkomen of beperken van schade bij / aan de cliënt bij gebruik van medicijnen, indien zij zelf niet de medicatie kunnen beheren. Werkwijze De cliënt heeft medicatie in eigen beheer. In principe beheert de cliënt zijn of haar eigen medicijnen, tenzij dit niet verantwoord is. De vaststelling of een cliënt verantwoord zijn of haar medicijnen kan beheren vindt plaats in een overleg tussen de cliënt of diens belangenbehartiger, de zorgverlener(s) en de arts. Indien de cliënt de medicijnen zelf kan of wil beheren, wordt dit vastgelegd in het zorgondersteuning- of behandelplan. Ook afspraken met betrekking tot de communicatie tussen de cliëntbegeleider en de arts(-en) worden in het zorg-, ondersteunings- of behandelplan vastgelegd. Zo nodig wordt de cliënt begeleid bij het medicijnbeheer en medicijngebruik.

2 Afspraken bij medicatie Wanneer u medicatie gebruikt en u komt bij een franchisenemer of onderaannemer van Zorgt in Zorg BV als cliënt, zijn er verschillende mogelijkheden met betrekking tot uw medicatie. Dat is afhankelijk van uw behoefte aan ondersteuning en begeleiding met betrekking tot het beheren en innemen van de medicatie. De volgende twee mogelijkheden zijn er: U als cliënt beheert zelf de medicatie. Dit is in principe het uitgangspunt. De medewerkers van het zorgteam van de franchisenemer of onderaannemer van Zorgt in Zorg BV beheren de medicatie voor u. Soms kan het daarbij ook nodig zijn dat u hulp krijgt bij de inname van uw medicatie. Samen met uw Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVVer) of cliëntbegeleider maken zij met u afspraken over het medicijnbeheer en de inname van de medicatie. Deze afspraken worden vastgelegd in uw zorgdossier. Voor vragen over uw medicatie kunt u terecht bij uw EVVer. Het medicatieoverzicht, van de apotheek, is de registratie per patiënt van alle geneesmiddelen (al dan niet op recept) en relevante gegevens over het gebruik daarvan in een periode van ten minste drie maanden voorafgaand aan het moment van aanmaak en gebruik van dat medicatieoverzicht of zolang als nodig is voor verantwoorde zorg. In het medicatieoverzicht staan ten minste de volgende gegevens: Voorgeschreven, ter hand gestelde, toegediende en gebruikte medicatie, de sterkte, dosering en de toedieningsvorm van het geneesmiddel, gebruiksperiode, inclusief eventuele vermelding dat het gebruik van een geneesmiddel voortijdig is gestopt. Gebruik van alcohol en/of drugs (aard en duur) De reden van starten/stoppen/wijzigen van medicatie en de initiator hiervan. 1e voorschrijver en actuele voorschrijver. De apotheken die deze geneesmiddelen hebben verstrekt

3 Basale patiëntkenmerken: Burger Service Nummer (BSN), naam, geboortedatum, geslacht en adres van de patiënt. Afgeleide of indien beschikbaar contra-indicatie onderdeel comorbiditeit. Afgeleide of indien beschikbaar contra-indicatie onderdeel geneesmiddelallergie /intolerantie en ADE (ernstige bijwerkingen). Op aanvraag kunnen de volgende gegevens worden verstrekt: Laboratoriumgegevens. Indicatie, indien nodig om de dosering te kunnen beoordelen. Het bewaren van uw medicatie Voor het zorgvuldig omgaan en het beheren van uw medicatie, worden er afspraken vastgelegd in samenwerking met de apotheek. Medicijnen worden verstrekt conform Baxter systeem De medicijnen worden, door een franchisenemer of onderaannemer van Zorgt in Zorg BV, bewaard in een afgesloten ruimte en er is altijd een koelkast aanwezig. Indien in uw huissituatie afgesloten bewaring nodig is wordt een medicijnkluisje geregeld c.q. in afgesloten kast bewaard. Algemene regels: Bewaar medicijnen volgens voorschrift op kamertemperatuur of in de koelkast. Bewaar medicijnen altijd buiten bereik van onbevoegden of personen die het gevaar van medicijnen niet kennen (kinderen, ernstig verstandelijk gehandicapten, dementerende personen enz.) Bewaar medicijnen zo veel mogelijk in de originele verpakking. Sluit verpakkingen van medicijnen direct na gebruik. Reinig maatbekertjes, pipetjes, spatels na gebruik en droog deze met een schone tissue. Hanteer de voorgeschreven bewaartermijnen: Zie: Etiket, Bijsluiter, Voorschrift.

4 Bij dagbesteding op locatie Voor het zorgvuldig omgaan en het beheren van uw medicatie, worden er afspraken vastgelegd in samenwerking met de apotheek. Op locaties van franchisenemers of onderaannemers van Zorgt in Zorg BV is een medicijnkastje aanwezig waarin de door u te gebruiken medicatie kan worden bewaard. De medicaties worden door de betrokken zorgverleners zorgvuldig bijgehouden c.q. gedaan. Als u tussendoor medicatie nodig hebt, bijvoorbeeld een antibioticakuur, wordt dit door de betrokken zorgverlener zorgvuldig bijgehouden. De medicijnen worden, bij de franchisenemers of onderaannemers van Zorgt in Zorg BV, bewaard in een afgesloten ruimte en er is altijd een koelkast aanwezig. Medicatie in eigen beheer of bij de franchisenemers of onderaannemers van Zorgt in Zorg BV Er wordt gewerkt met het baxtersysteem bij beheer door de franchisenemers of onderaannemers van Zorgt in Zorg BV. Dit is een systeem waarbij u per week een rol met medicijnzakjes krijgt. Er zitten maximaal 4 medicijnen in 1 zakje. Op elk zakje staat de volgende informatie: Naam cliënt Geboortedatum Locatie Dag van toediening, datum en tijdstip Beschrijving van het geneesmiddel Naam apotheek Medicijnen die niet in deze zakjes kunnen, worden apart geleverd in doosjes. Bij beheer door de franchisenemer of onderaannemer van Zorgt in Zorg BV geschiedt aftekening van Baxter op de apotheeklijst ter controle van verstrekking. Aftekening van medicatie buiten Baxter geschiedt op de medicatielijst in het zorgdossier ter controle van verstrekking.

5 Wanneer is afgesproken dat (de medewerkers van) de franchisenemer of onderaannemer u de medicatie per dag of deelmoment aanreikt of toedient wordt dit afgetekend op een medicijn aftekenlijst van de apotheek in uw patiëntendossier, zodat gecontroleerd kan worden of u de juiste medicatie hebt gehad. Deze medicijn aftekenlijsten liggen in uw woning of op uw dagbestedinglocatie. Er wordt dubbel afgetekend voor verstrekking en controle van verstrekking. Aftekenen gebeurd alleen door het noteren van datum/tijdstip en paraaf van de medewerker. Bij onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld u bent uw medicijnen vergeten, zal de franchisenemer of onderaannemer van Zorgt in Zorg altijd tot een oplossing komen. Te allen tijde zal het medicatiebeheer en de medicijnverstrekking vastgelegd worden in uw persoonlijk zorgplan c.q. patiëntendossier Rol van de franchisenemer of onderaannemer van Zorgt in Zorg BV bij medicatie in beheer voor de client De EVV er of cliëntbegeleider zorgt steeds alle noodzakelijke informatie te verkrijgen over de voorgeschreven voorgeschreven medicatie aan de cliënt. De cliëntbegeleider maakt, alleen met toestemming van de cliënt, met de behandelende arts(-en) afspraken over de medicatie van de cliënt. Deze afspraken betreffen bij voorbeeld dat de arts de cliëntbegeleider/ voorziening informeert over een eventuele medicijnverstrekking aan de cliënt. En/of de cliëntbegeleider informeert de arts over eventuele problemen met betrekking tot medicatie van de betrokken cliënt. Wanneer een cliënt niet wil dat er tussen de begeleiding en de arts(-en) over hem of haar wordt gecommuniceerd, dan wordt dit eveneens in het zorg-, ondersteunings- of behandelplan vastgelegd.

6 Uitwerking Verantwoordelijk medicijnbeheer: De franchisenemer of onderaannemer van Zorgt in Zorg BV legt schriftelijk vast wie verantwoordelijk is voor het geneesmiddelenbeheer en de wijze waarop de geneesmiddelenverstrekking aan cliënten is georganiseerd alsook wie deze verantwoordelijke vervangt bij afwezigheid. Onder een gekwalificeerde medewerker wordt verstaan een verpleegkundige of een door de franchisenemer of onderaannemer geautoriseerde bekwame, anders opgeleide medewerker. Het is van belang dat de verantwoordelijke voor het medicijnbeheer en cliëntbegeleiders hun werkzaamheden op elkaar afstemmen. Verantwoordelijkheden De taken en verantwoordelijkheden van de gekwalificeerde medewerker die verantwoordelijk voor het centrale medicijnbeheer is: Ervoor zorgen dat van de aanwezige medicijnen begrijpelijke bijsluiters aanwezig zijn. Noteren wanneer de medicatie in de apotheek moet worden afgeleverd door de apotheker. Afgeleverde medicijnen in Baxter altijd controleren op inhoud en aantal. Zorg dragen voor een correct overzicht van de actuele medicatie van de individuele cliënt en diens medicatiehistorie. Eventueel gemaakte afspraken schriftelijk vastleggen. Er op toezien dat het niet innemen van medicijnen door de cliënt wordt gerapporteerd. Fouten of hiaten in de medicatieverstrekking melden aan de arts en vermelden in de rapportage. Bewaren van medicijnen

7 De geneesmiddelen die de cliënt niet zelf beheerd worden in een afsluitbare kast bewaard of (indien noodzakelijk) in de koelkast. Opmerking: In het algemeen gelden de volgende bewaartermijnen: Geneesmiddel: Tablet Capsule Poeders Drank Druppelvloeistof Stoomvloeistof Neusdruppels Neusspray Oogdruppels Oogzalf Oogwassing Oordruppels Oordruppels Zalf in tube Zalf in pot Crème in tube Crème in pot Pasta in pot Bewaartermijn: 2 jaar 3 maanden 3 maanden 1 maand 1 maand (niet steriel) (steriel) 1 maand 3 maanden

8 Strooipoeder Huidgel in tube Vloeistof voor gebruik Zetpil in strip op huid Let op: Het is de bedoeling met dit beleid een bijdrage te leveren aan een goede, verantwoorde en doelmatige zorg- en dienstverlening. Het kan zo nodig worden aangepast aan de individuele wensen van de cliënt. Bij twijfel ten aanzien van de uitvoering van dit beleid of in situaties waarin dit beleid niet voorziet, overlegt men met de direct leidinggevende. Afwijken van dit beleid kan soms noodzakelijk zijn, doch indien men zal afwijken van dit beleid te allen tijde moeten kunnen motiveren. Dit beleid is slechts een hulpmiddel en kan en mag nimmer de plaats innemen van het eigen denken en handelen van de zorgverlener/ ondersteuner. De zorgverlener/ ondersteuner kent en neemt bij het hanteren van dit beleid zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Dit beleid is niet bedoeld voor particulier gebruik.

Onderstaande informatie maakt intergraal onderdeel uit van het protocol medische handelingen;

Onderstaande informatie maakt intergraal onderdeel uit van het protocol medische handelingen; Protocol tav medische handelingen 2017-07 Onderstaande informatie maakt intergraal onderdeel uit van het protocol medische handelingen; Uitdeelbrief medicatiebeleid 18-07-2017 Betreft: Medicatiebeleid

Nadere informatie

Protocol: Medicijnbeheer en medicijnverstrekking in woonvoorzieningen.

Protocol: Medicijnbeheer en medicijnverstrekking in woonvoorzieningen. 2015 Protocol: Medicijnbeheer en medicijnverstrekking in woonvoorzieningen. KUBUSZORG ELST Protocol: Medicijnbeheer en medicijnverstrekking in woonvoorzieningen. Doel Het verantwoord (laten) beheren en

Nadere informatie

Alles over het bewaren van geneesmiddelen

Alles over het bewaren van geneesmiddelen Alles over het bewaren van geneesmiddelen Hoe bewaren, hoe lang? Geneesmiddelen die u goed bewaart gaan langer mee, bederven minder snel en zijn veilig voor kinderhanden. Deze folder vult de informatie

Nadere informatie

BEWAREN VAN MEDICIJNEN

BEWAREN VAN MEDICIJNEN BEWAREN VAN MEDICIJNEN HOE BEWAREN HOE LANG OVERZICHT BEWAARTERMIJNEN VAN VERSCHILLENDE MEDICIJNEN MEDICIJNAFVAL INLEVEREN APOTHEEK.NL BEWAREN VAN MEDICIJNEN Als u uw medicijnen goed bewaart, bederven

Nadere informatie

Bewaren van medicijnen

Bewaren van medicijnen 400006 Bewaren van medicijnen_400006 Bewaren medicijnen 24-06-15 14:54 Pagina Bewaren van medicijnen HOE BEWAREN HOE LANG OVERZICHT BEWAARTERMIJNEN VAN VERSCHILLENDE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Nadere informatie

Doel. Inhoud. Medicijnbeheer en verstrekking

Doel. Inhoud. Medicijnbeheer en verstrekking Medicijnbeheer en verstrekking Doel Het verantwoord (laten) beheren en verstrekken van medicijnen aan cliënten met als doel dat de juiste cliënt de juiste medicatie op het juiste tijdstip en de juiste

Nadere informatie

Bewaren van medicijnen

Bewaren van medicijnen Bewaren van medicijnen HOE BEWAREN HOE LANG OVERZICHT BEWAARTERMIJNEN VAN VERSCHILLENDE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL BEWAREN VAN MEDICIJNEN Medicijnen die u goed bewaart, bederven

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICATIEBEHEER Het protocol heeft als doel een handleiding te bieden voor het op de juiste wijze omgaan met medicatie.

PROTOCOL MEDICATIEBEHEER Het protocol heeft als doel een handleiding te bieden voor het op de juiste wijze omgaan met medicatie. PROTOCOL MEDICATIEBEHEER Het protocol heeft als doel een handleiding te bieden voor het op de juiste wijze omgaan met medicatie. Datum vaststelling : 17 december 2002 Vastgesteld door : MT Eigenaar : beleidsmedewerker

Nadere informatie

In enkele seconden een medicatieoverzicht beschikbaar. De koers. Gert Koelewijn Programma Manager

In enkele seconden een medicatieoverzicht beschikbaar. De koers. Gert Koelewijn Programma Manager In enkele seconden een medicatieoverzicht beschikbaar De koers Gert Koelewijn Programma Manager 23 augustus 2012 Boodschap U opent het dossier van uw patiënt en krijgt binnen enkele seconden zijn medicatieoverzicht

Nadere informatie

Medicatiebeleid. 3. Medicatieproces volledig in eigen beheer (1), aanreiken (2), toedienen (3) en overnemen beheer medicatie (4).

Medicatiebeleid. 3. Medicatieproces volledig in eigen beheer (1), aanreiken (2), toedienen (3) en overnemen beheer medicatie (4). 1. Inleiding Het medicatiebeleid binnen Thuiszorg Groot Gelre en A&B TOM is er op gericht een zo veilig mogelijke situatie te creëren voor cliënt en zorgverlener binnen de zorgvraag op het gebied van medicatie

Nadere informatie

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Protocol Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Inleiding Peuters op de peuterspeelzaal kunnen ziek worden. De Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk is dan niet in staat uw zieke peuter op te vangen

Nadere informatie

Concept Protocol medicatiebeheer en overdracht medicatiegegevens

Concept Protocol medicatiebeheer en overdracht medicatiegegevens Doel: Bij de gasten in het Hospice Zutphen zijn er drie situaties mogelijk m.b.t. het medicatiebeheer en de overdracht van. Het gaat om de volgende situaties: a. de medicatie is geheel in eigen beheer

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking. Geneesmiddelenverstrekking bij De Otterkolken en bso De Otter

Protocol geneesmiddelenverstrekking. Geneesmiddelenverstrekking bij De Otterkolken en bso De Otter Protocol geneesmiddelenverstrekking Geneesmiddelenverstrekking bij De Otterkolken en bso De Otter Door de ouders van kinderen die De Otterkolken of bso de Otter bezoeken kan de vraag gesteld worden aan

Nadere informatie

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel

Protocol. Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen. Structuur deel Protocol Gebruik geneesmiddelen en medisch handelen Structuur deel Primair proces Datum vaststelling Versie 1.0 06 november 2013 Datum herijking Voorgaande versies Verantwoording Uitwerken met Advies van

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Toedienen van medicijnen 6

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Toedienen van medicijnen 6 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Toedienen van medicijnen 6 Medicatieveiligheid Medicatieveiligheid verdient aandacht omdat er veel fouten gemaakt worden bij het gebruik van

Nadere informatie

GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN BINNEN DE PEUTERSPEELZAAL.

GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN BINNEN DE PEUTERSPEELZAAL. Medicijngebruik GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN BINNEN DE PEUTERSPEELZAAL. Deel 1 Geneesmiddelenverstrekking Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist.

Nadere informatie

Protocol. medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL

Protocol. medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen. Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen WL 1009 1 Soort Document: Protocol Code: WL- Gezondheid Titel: Medicijnverstrekking en medisch handelen.

Nadere informatie

Rapportage. IVM thermometer 'Het medicatieproces op de afdeling' van verpleeghuis Rottezicht

Rapportage. IVM thermometer 'Het medicatieproces op de afdeling' van verpleeghuis Rottezicht Rapportage IVM thermometer 'Het medicatieproces op de afdeling' van verpleeghuis Rottezicht 1 Colofon Auteur Rob Essink, apotheker MPH Els Dik, apotheker Anke Lambooij, apotheker Met medewerking van Argoszorggroep

Nadere informatie

Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek

Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek Anne de Roos Trekker medicatieoverdracht NVZA en KNMP beleidsadviseur NVZ Medicatieoverdracht & ICT, Nictiz, KNMP, NVZA 27 september 2010 DE patiënt bestaat

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking

Protocol Geneesmiddelenverstrekking 1 Protocol Geneesmiddelenverstrekking 2 Inhoud 1.Inleiding... 3 2. Toediening geneesmiddelen... 3 1.1. Geneesmiddelen zonder voorschrift... 3 1.2. Geneesmiddelen met voorschrift... 3 1.3. Aandachtspunten...

Nadere informatie

protocol medicatie verstrekking/toediening

protocol medicatie verstrekking/toediening protocol medicatie verstrekking/toediening Overeenkomst gebruik geneesmiddelen Kinderopvang Dappertjedoe 1. Hierbij geeft (naam ouder/verzorger): ouder/verzorger van (naam kind): toestemming om zijn/haar

Nadere informatie

Protocol. geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen. Kinderopvang t Beuntje

Protocol. geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen. Kinderopvang t Beuntje Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Kinderopvang t Beuntje Deel 1 - Geneesmiddelenverstrekking In reguliere kindercentra wordt regelmatig door ouders de vraag gesteld aan leidsters

Nadere informatie

Medicatie overdracht, klopt er iets van?

Medicatie overdracht, klopt er iets van? Medicatie overdracht, klopt er iets van? Karen Keijsers, aios geriatrie, klinisch farmacoloog Namens: dr PAF Jansen, klinisch geriater, klinisch farmacoloog Kenmerken van de oudere patiënt Multimorbiditeit

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK Doel: Het vastleggen van een uniforme werkwijze bij medicijn verstrekking en het bieden van kaders om te voldoen aan ouderwensen en richtlijnen op het gebied van de algemene gezondheidszorg.

Nadere informatie

Protocol Medicijngebruik

Protocol Medicijngebruik Protocol Medicijngebruik Inhoudsopgave 1. Doel... 3 2. Toelichting... 3 3. Uitgangspunten... 4 3.1. Toedienen geneesmiddelen... 4 3.2. Soorten geneesmiddelen... 4 3.3. Wet BIG... 4 4. Afspraken met betrekking

Nadere informatie

Instructies voor toedienen van geneesmiddelen aan kinderen

Instructies voor toedienen van geneesmiddelen aan kinderen VRIJE BASISSCHOOL Ieperstraat 47 8610 KORTEMARK-ELLE Tel/Fax (051) 56 93 72 vbskortemarkelle@scarlet.be Instructies voor toedienen van geneesmiddelen aan kinderen Als een kind geneesmiddelen nodig heeft

Nadere informatie

Protocol medisch handelen StOVOG

Protocol medisch handelen StOVOG Protocol medisch handelen StOVOG A Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Medewerkers op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige

Nadere informatie

Van Brakelstraat / Protocol Medicijngebruik Wet BIG

Van Brakelstraat /  Protocol Medicijngebruik Wet BIG R.K. basisschool Theo Scholte Van Brakelstraat 3 053 5723363 Postbus 116 7480 AC Haaksbergen directie@theoscholteschool.nl / www.theoscholteschool.nl Protocol Medicijngebruik Wet BIG Oktober 2014 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

dienstverlening/ protocollen Specifiek bijbehorende instrumenten opgeslagen in: Niet van toepassing Eerstvolgende evaluatiedatum mei 2013

dienstverlening/ protocollen Specifiek bijbehorende instrumenten opgeslagen in: Niet van toepassing Eerstvolgende evaluatiedatum mei 2013 Statusoverzicht. Consultatie unitmanagers/ locatiemanagers mei 2011 evaluatie Consultatie cliëntenraad sept. 2001 OR Instemming Advies Vastgesteld door Bestuursgroep sept. 2001 Borging. Proceseigenaar

Nadere informatie

Richtlijnen voor geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kinderdagverblijf GOOFY.

Richtlijnen voor geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kinderdagverblijf GOOFY. Richtlijnen voor geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kinderdagverblijf GOOFY. Regelmatig wordt door ouders de vraag gesteld aan een leidster of er geneesmiddelen toegediend kunnen

Nadere informatie

PROTOCOL. Medicijngebruik en medisch handelen

PROTOCOL. Medicijngebruik en medisch handelen PROTOCOL Medicijngebruik en medisch handelen Montessorischool Haaksbergen 2018-2019 Montessorischool Haaksbergen Maakt leren leuk! Met elkaar leren wij iedere dag. Protocol Medicijngebruik en medisch handelen

Nadere informatie

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3. Geneesmiddelen verstrekking op verzoek 3.1. Huid- en wondverzorging

Nadere informatie

Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie

Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie Overeengekomen tussen Evean Thuiszorg en Apothekervereniging Departement Noord Holland. Doel van het protocol: Het bevorderen van juist gebruik van geneesmiddelen

Nadere informatie

MEDICIJNEN PROTOCOL 2018

MEDICIJNEN PROTOCOL 2018 MEDICIJNEN PROTOCOL 2018 VERSIE 2 MEI 2018 Inhoudsopgave Doel... 2 Geldigheidsbereik... 2 Toelichting... 2 Uitgangspunten... 2 Toedienen geneesmiddelen... 2 Verschillende Soorten geneesmiddelen:... 3 wet

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICATIEBELEID ENTRÉA

PROTOCOL MEDICATIEBELEID ENTRÉA PROTOCOL MEDICATIEBELEID ENTRÉA Het toedienen van medicatie aan cliënten van Entréa is een verantwoordelijke taak. Vergissingen of fouten kunnen ernstige gevolgen hebben. Dit protocol is opgesteld om duidelijkheid

Nadere informatie

Protocol Medicijngebruik

Protocol Medicijngebruik Protocol Medicijngebruik 1. Doel Het vastleggen van afspraken op het gebied van de geneesmiddelenverstrekking en het verrichten van medische handelingen op basisschool Los Hoes. 2. Toelichting Op basisschool

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK

PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK PROTOCOL MEDICIJNGEBRUIK Doel: Het vastleggen van een uniforme werkwijze bij medicijn verstrekking en het bieden van kaders om te voldoen aan ouderwensen en richtlijnen op het gebied van de algemene gezondheidszorg.

Nadere informatie

Protocol medisch handelen

Protocol medisch handelen Protocol medisch handelen Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Medewerkers op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Protocol toedienen medicatie

Protocol toedienen medicatie Protocol toedienen medicatie Kinderopvang aan de Liede Januari 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel... 3 Toepassingsgebied... 3 Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden... 4 Benodigde formulieren...

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medisch handelen

Medicijnverstrekking en medisch handelen Egstraat 20 6418 JA Heerlen Tel.: 045-5 41 38 05 E-mail: directie.windwijzer@innovo.nl PROTOCOL Medicijnverstrekking en medisch handelen Augustus 2017 Inleiding Als een kind geneesmiddelen nodig heeft

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Meezenbroekerweg 5 6412 VK Heerlen T +31 (0)45 572 55 19 info.depyler@innovo.nl www.depyler.nl Postadres: Postbus 2921 6401 DK Heerlen Protocol geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Als een kind

Nadere informatie

Medicatiebeleid Mariendael Doetinchem

Medicatiebeleid Mariendael Doetinchem Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Algemene voorwaarden 2. De verantwoordelijkheid van de thuissituatie 2.1 Aanleveren van het medicatieoverzicht 2.2 Aanleveren van de medicatie 3. Afspraken

Nadere informatie

Medicatiezorg. 1. Doel van de werkinstructie. 2. Toepassingsgebied

Medicatiezorg. 1. Doel van de werkinstructie. 2. Toepassingsgebied Medicatiezorg 1. Doel van de werkinstructie Het op de juiste wijze coördineren van het medicijnbeleid bij de cliënt thuis. Betreft onder andere het toedienen, het beheer, het bestellen en de coördinatie

Nadere informatie

Protocol ten behoeve van. medicijnverstrekking. Peuterspeelzaal & Buitenschoolse opvang. Auteurs: Rosamarij Dielissen Nady van der Heijden

Protocol ten behoeve van. medicijnverstrekking. Peuterspeelzaal & Buitenschoolse opvang. Auteurs: Rosamarij Dielissen Nady van der Heijden Protocol ten behoeve van medicijnverstrekking Peuterspeelzaal & Buitenschoolse opvang Auteurs: Rosamarij Dielissen Nady van der Heijden 29 april 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Doel van het protocol...

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen Inleiding Kinderen kunnen bij een kinderdagverblijf ziek worden. Kinderdagverblijf Wonderlief kent daarom een ziektebeleid, waarin afspraken

Nadere informatie

April Protocol Medicijngebruik Wet BIG

April Protocol Medicijngebruik Wet BIG April 2016 Protocol Medicijngebruik Wet BIG Inhoudsopgave 1. DOEL... 3 2. GELDIGHEIDSBEREIK... 3 3. TOELICHTING... 3 4. UITGANGSPUNTEN... 3 4.1 TOEDIENEN GENEESMIDDELEN... 3 4.2 SOORTEN GENEESMIDDELEN...

Nadere informatie

December Protocol Medicijngebruik Wet BIG

December Protocol Medicijngebruik Wet BIG December 2018 Protocol Medicijngebruik Wet BIG Inhoudsopgave 1. DOEL... 3 2. GELDIGHEIDSBEREIK... 3 3. TOELICHTING...3 4. UITGANGSPUNTEN... 3 4.1 TOEDIENEN GENEESMIDDELEN... 4.2 SOORTEN GENEESMIDDELEN...

Nadere informatie

Veel gestelde vragen 2014 Veilige principes in de medicatieketen, beantwoord door het Platform medicatieveiligheid care

Veel gestelde vragen 2014 Veilige principes in de medicatieketen, beantwoord door het Platform medicatieveiligheid care Veel gestelde vragen 2014 Veilige principes in de medicatieketen, beantwoord door het Platform medicatieveiligheid care Augustus 2014 1. Wat is bedoeld met Veilige principes? De Veilige principes zijn

Nadere informatie

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen.

Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen. Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen. Dit protocol Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra is opgesteld door PIKO in augustus 2005 en vervangt

Nadere informatie

Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland Samenwerkingsafspraken

Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland Samenwerkingsafspraken Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland Samenwerkingsafspraken SMWA MV Zeeland 1 Inhoud Inleiding Verantwoordelijkheden bij medicatieveiligheid Begrippen bij medicatieveiligheid Leeswijzer Gebruikte afkortingen

Nadere informatie

Aandachtspunten die belangrijk zijn bij het toedienen van geneesmiddelen op recept en zelfzorgmiddelen zonder recept:

Aandachtspunten die belangrijk zijn bij het toedienen van geneesmiddelen op recept en zelfzorgmiddelen zonder recept: Geneesmiddelen Regelmatig wordt een gastouder verzocht om geneesmiddelen toe te dienen. Belangrijk is het om je af te vragen om welke geneesmiddelen het gaat en hoe deze toegediend moeten worden. Kinderen

Nadere informatie

Medicatieveiligheid:Niet stilstaan maar doorgaan! 7 juni 2011, Utrecht

Medicatieveiligheid:Niet stilstaan maar doorgaan! 7 juni 2011, Utrecht Altijd een actueel medicatieoverzicht, haalbaar? Medicatieveiligheid:Niet stilstaan maar doorgaan! 7 juni 2011, Utrecht Anne de Roos Projectleider Medicatieoverdracht NVZA, KNMP ActiZ, FNT, GGZ Nederland,

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenver strekking en medische handelingen

Protocol Geneesmiddelenver strekking en medische handelingen Protocol Geneesmiddelenver strekking en medische handelingen Protocol geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen. Inleiding Kinderen in de kinderopvang kunnen ziek worden. Bso Marlon kent daarom

Nadere informatie

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen

PROTOCOL. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen PROTOCOL Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen op de peuterspeelzalen November 2007 Inleiding De peuters die onze zalen bezoeken kunnen ziek worden. Ook worden peuterspeelzaalleidsters

Nadere informatie

Medicijnbeleid Beroepscollege Locatie Herle

Medicijnbeleid Beroepscollege Locatie Herle Medicijnbeleid Beroepscollege Locatie Herle 1. Integraliteit van beleidsdocumenten en het medicijnbeleid. Schoolplan In het schoolplan is de missie, de visie en het onderwijskundig concept neergelegd en

Nadere informatie

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013 PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCHE HANDELINGEN Inleiding Kinderen in de kinderopvang kunnen ziek worden. Kinderdagverblijf het (B)engeltje kent daarom een ziektebeleid, waarin afspraken staan

Nadere informatie

MEDICATIEROL. Gebruikshandleiding. De juiste medicijnen op het juiste tijdstip

MEDICATIEROL. Gebruikshandleiding. De juiste medicijnen op het juiste tijdstip MEDICATIEROL Gebruikshandleiding De juiste medicijnen op het juiste tijdstip 1 Gemak in gebruik, zekerheid en een optimale werking van uw medicijnen... Dat is de Medicatierol De Medicatierol geeft mij

Nadere informatie

Protocol. Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool. Pagina 1 van 9. Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014

Protocol. Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool. Pagina 1 van 9. Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014 Protocol Medische handelingen binnen Kentalis Enkschool Protocol medisch handelen in de klas oktober 2014 Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave Samenvatting 1. Medische handelingen 1.2 Hoe is de scholing geregeld

Nadere informatie

Een veilige, sportieve, vriendelijke en consequente school. Protocol. Medisch handelen

Een veilige, sportieve, vriendelijke en consequente school. Protocol. Medisch handelen Een veilige, sportieve, vriendelijke en consequente school. Protocol Medisch handelen Juli 2019 Inhoudsopgave: Inleiding 1. Wettelijke regels medisch handelen 2. Soorten medisch handelen 2.1 Handelingen

Nadere informatie

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015)

Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Protocol medisch handelen op scholen (DEF VERSIE 11-9-2015) Inhoud Soorten medische handelingen op school 3 Het kind wordt ziek op school 4 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Opbergen van medicijnen

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICATIEBELEID Onderwijs entrea lindenhout

PROTOCOL MEDICATIEBELEID Onderwijs entrea lindenhout PROTOCOL MEDICATIEBELEID Onderwijs entrea lindenhout Het toedienen van medicatie aan leerlingen is een verantwoordelijke taak. Vergissingen of fouten kunnen ernstige gevolgen hebben. Dit protocol is opgesteld

Nadere informatie

Doel: Ervoor zorg dragen dat de regels rondom het eventueel toedienen van medicatie aan kinderen duidelijk zijn.

Doel: Ervoor zorg dragen dat de regels rondom het eventueel toedienen van medicatie aan kinderen duidelijk zijn. Protocol medicijnverstrekking. Doel: Ervoor zorg dragen dat de regels rondom het eventueel toedienen van medicatie aan kinderen duidelijk zijn. Waarom? Verkeerd medicijngebruik kan grote gevolgen hebben

Nadere informatie

Medisch protocol OBS Prins Claus

Medisch protocol OBS Prins Claus Medisch protocol OBS Prins Claus Linschoten september 2016 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 EEN KIND WORDT ZIEK OP SCHOOL... 3 HET VERSTREKKEN VAN MEDICIJNEN OP VERZOEK... 3 MEDISCHE HANDELINGEN... 4 OMGAAN

Nadere informatie

Medicijnbeleid. Versie 8 juni 2017

Medicijnbeleid. Versie 8 juni 2017 Medicijnbeleid Versie 8 juni 2017 De procedure Medicijntoediening en (voorbehouden) Medische handelingen bestaat uit: Medicijnbeleid Medicijnbeleid - formulier medicijntoediening Medicijnbeleid - formulier

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medisch handelen

Medicijnverstrekking en medisch handelen Medicijnverstrekking en medisch handelen Inhoudsopgave Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 3 1. Een leerling wordt ziek op school 4 2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 5 3.

Nadere informatie

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Routing cie agendapunt datum Wijzigingsvoorstel GMR 18-01-12 Vastgesteld CvB 08-03-12 9.3.1 HANDREIKING GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking

Protocol Geneesmiddelenverstrekking 1 Protocol Geneesmiddelenverstrekking Peuteropvang Losser Reekersgaarden 24 7582 JB Losser Telefoon 06-83095182/06-20746545 E-mail: info@kinderopvang-losser.nl LRKP-nummer Peuteropvang Calimero: 193513031

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op school

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op school Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking. 2. Het kind wordt ziek op school. 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek. 4. Medische handelingen. 5. Aansprakelijkheid. Bijlagen: 1. Verklaring

Nadere informatie

Protocol: Ziekte en medicijnen op school. Postbus AD ASSEN

Protocol: Ziekte en medicijnen op school. Postbus AD ASSEN Protocol: Ziekte en medicijnen op school Postbus 186 9400 AD ASSEN Inhoudsopgave: 1 Inleiding over medicijnverstrekking 3 2. Het kind wordt ziek op school 4 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

NCARE. Voor een optimaal medicatieproces. in zorginstelling en thuiszorg

NCARE. Voor een optimaal medicatieproces. in zorginstelling en thuiszorg NCARE Voor een optimaal medicatieproces in zorginstelling en thuiszorg NCARE De werkdruk in de zorg neemt steeds verder toe. Daardoor staat het medicatieproces steeds vaker onder druk. Tegelijkertijd stellen

Nadere informatie

Concept Richtlijn Medicatie Overdracht en HL7. J.J.W. Ros Apotheek Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn - Zutphen

Concept Richtlijn Medicatie Overdracht en HL7. J.J.W. Ros Apotheek Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn - Zutphen Concept Richtlijn Medicatie Overdracht en HL7 J.J.W. Ros Apotheek Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn - Zutphen Gelre ziekenhuizen 1875-1925 Apeldoorn Zutphen Het Ziekenhuis Algemeen ziekenhuis St. Liduina St.

Nadere informatie

GGD Kennisnet zoeknr. 32346. Protocol. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra.

GGD Kennisnet zoeknr. 32346. Protocol. Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra. GGD Kennisnet zoeknr. 32346 Protocol Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra. Kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en gastouderbureau

Nadere informatie

RICHTLIJN MEDICATIEVERSTREKKING VERZORGINGSHUIZEN EN THUISZORG GRAAFSCHAP COLLEGE DOETINCHEM SECTOR ZORG EN WELZIJN

RICHTLIJN MEDICATIEVERSTREKKING VERZORGINGSHUIZEN EN THUISZORG GRAAFSCHAP COLLEGE DOETINCHEM SECTOR ZORG EN WELZIJN RICHTLIJN MEDICATIEVERSTREKKING VERZORGINGSHUIZEN EN THUISZORG GRAAFSCHAP COLLEGE DOETINCHEM SECTOR ZORG EN WELZIJN pag. 1 Baxtermedicatie Sandra Bouwmeester MEDICATIEVERSTREKKING VERZORGINGSHUIZEN/VERPLEEGHUIZEN/THUISZORG

Nadere informatie

Het verstrekken van geneesmiddelen op verzoek

Het verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Inleiding Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist. Dit zijn dus middelen die op recept voorgeschreven worden. Als het kind deze middelen ook nodig heeft gedurende

Nadere informatie

Medicijnbeleid Dromedaris

Medicijnbeleid Dromedaris Medicijnbeleid Dromedaris Vooraf In de dagelijkse praktijk krijgt elke school te maken met zieke kinderen en kinderen die medicijnen gebruiken. Het is van belang goede afspraken te maken tussen ouders

Nadere informatie

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN

PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN PROTOCOL GENEESMIDDELENVERSTREKKING EN MEDISCH HANDELEN Als het kind geneesmiddelen nodig heeft gedurende het verblijf op de basisschool kunnen de ouders hun zeggenschap over de toediening van de medicamenten

Nadere informatie

Geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen protocol.

Geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen protocol. en medische handelingen protocol. Dit protocol Richtlijnen geneesmiddelenverstrekking en medische handelingen binnen kindercentra is opgesteld door PIKO in augustus 2005 en vervangt het gelijknamige protocol

Nadere informatie

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Van toepassing op Medewerkers Zorg en cliënten Datum vaststelling Versie 18 januari 2011 Evaluatiedatum INHOUD MEDICATIEOVERDRACHT PROTOCOL 1. Doel... 1 2. Beschrijving..

Nadere informatie

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking

Protocol Medicijnverstrekking Protocol Medicijnverstrekking Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Medicijnverstrekkingsbeleid...3 2. Voorwaarden voor medicijnverstrekking...3 3. Uit te sluiten medicijnen...4 4. Medicijnverstrekking door

Nadere informatie

Medicijnbeleid bs De Klimop

Medicijnbeleid bs De Klimop Medicijnbeleid bs De Klimop Vooraf In de dagelijkse praktijk krijgt de school te maken met kinderen die medicijnen gebruiken. De laatste jaren neemt het aantal medicijngebruikers toe. Het komt voor dat

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS MEDICATIEZORG --------------- voor. zorgmedewerkers IN #1 #2 #3 #4 #5 #6 STAPPEN. in de thuiszorg

PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS MEDICATIEZORG --------------- voor. zorgmedewerkers IN #1 #2 #3 #4 #5 #6 STAPPEN. in de thuiszorg in de thuiszorg PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS MEDICATIEZORG - IN #1 #2 #3 #4 #5 #6 STAPPEN voor zorgmedewerkers WAAROM DEZE WAAIER? Jij als zorgmedewerker weet hoe belangrijk veilige medicatieverstrekking

Nadere informatie

Veilig en correct medicatiegebruik

Veilig en correct medicatiegebruik Veilig en correct medicatiegebruik Als je ziek bent of ouder wordt moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen. Door deze op een goede manier te gebruikt, kunnen ze de kwaliteit van je leven verbeteren.

Nadere informatie

Zorgmedewerker thuiszorg

Zorgmedewerker thuiszorg Veilige principes in de medicatieketen Zorgmedewerker thuiszorg ActiZ, KNMP, NVZA, Verenso, BTN, LHV, LOC, NHG, NPCF en V&VN zorgmedewerker thuiszorg Veilige principes in de medicatieketen 19 6600.187-8-Brochure_Medicatieveiligheid-Thuiszorg.indd

Nadere informatie

Protocol medische handelingen

Protocol medische handelingen Protocol medische handelingen Voorwoord Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is, zoals hoofdpijn,

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS MEDICATIEZORG --------------- voor. zorgmedewerkers IN #1 #2 #3 #4 #5 #6 STAPPEN. in verpleeg- en verzorgingshuizen

PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS MEDICATIEZORG --------------- voor. zorgmedewerkers IN #1 #2 #3 #4 #5 #6 STAPPEN. in verpleeg- en verzorgingshuizen PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS MEDICATIEZORG - IN #1 #2 #3 #4 #5 #6 STAPPEN voor zorgmedewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen WAAROM DEZE WAAIER? Jij als zorgmedewerker weet hoe belangrijk veilige

Nadere informatie

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info?

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? 10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be Als je ziek bent of ouder wordt, moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen.

Nadere informatie

Protocol Medische Handelingen. obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik

Protocol Medische Handelingen. obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik Protocol Medische Handelingen obs De Barkentijn Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik September 2017 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Leerkrachten

Nadere informatie

Notitie. Protocol Medicatiegebruik leerlingen Yulius Onderwijs Versie: 1.0 Datum: 18 juli 2018

Notitie. Protocol Medicatiegebruik leerlingen Yulius Onderwijs Versie: 1.0 Datum: 18 juli 2018 Notitie Protocol Medicatiegebruik leerlingen Yulius Onderwijs Versie: 1.0 Datum: 18 juli 2018 Contact Directie Onderwijs T 088-4056401 directie.onderwijs@yulius.nl Inleiding Yulius Onderwijs biedt onderwijs

Nadere informatie

Gestructureerde Medicatie Anamnese Maart 2010, Afdeling Geriatrie en Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen en afdeling Farmacie UMC Utrecht

Gestructureerde Medicatie Anamnese Maart 2010, Afdeling Geriatrie en Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen en afdeling Farmacie UMC Utrecht Gestructureerde Medicatie Anamnese Maart 2010, Afdeling Geriatrie en Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen en afdeling Farmacie UMC Utrecht A Clara Drenth-van Maanen, Jonne Spee, Rob J van Marum,

Nadere informatie

Dubbele controle risicovolle medicatie 2.1

Dubbele controle risicovolle medicatie 2.1 Soort document: Protocol en werkinstructie hoe om te gaan met de dubbele controle van risicovolle medicatie binnen de organisatie. Doel Uitleg over wet- en regelgeving, begripsbepaling en heldere werkafspraken

Nadere informatie

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be 10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be Als je ziek bent of ouder wordt moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen.

Nadere informatie

Vooraf. Dit medicijnbeleid wordt ter goedkeuring aangeboden aan de MR. Uitgangspunten medicijnbeleid

Vooraf. Dit medicijnbeleid wordt ter goedkeuring aangeboden aan de MR. Uitgangspunten medicijnbeleid Vooraf In de dagelijkse praktijk krijgt de school te maken met kinderen die medicijnen gebruiken. De laatste jaren neemt het aantal medicijngebruikers toe. Het komt voor dat kinderen ook overdag, dus tijdens

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking

Protocol medicijnverstrekking Protocol medicijnverstrekking Door middel van dit protocol geeft Widdonckschool Weert aan hoe, in voorkomende gevallen bij medicijnverstrekking, te handelen. Er zijn drie te onderscheiden situaties die

Nadere informatie

Medische situaties op Konot-scholen

Medische situaties op Konot-scholen Medische situaties op Konot-scholen 1 Inhoud Beleid t.a.v. medische situaties op Konot-scholen Inleiding 3 Konot beleid 3 Medische situaties op school Inleiding 4 Aansprakelijkheid 4 De situaties 1. Het

Nadere informatie

Protocol Geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen

Protocol Geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen Protocol Geneesmiddelenverstrekking en medisch handelen April 2015 Inhoud Inleiding pag. 2 Algemeen pag. 2 Geneesmiddelenverstrekking op verzoek pag. 2 Medische handelingen pag. 5 Huid- en wondverzorging

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICATIEVERSTREKKING

PROTOCOL MEDICATIEVERSTREKKING PROTOCOL MEDICATIEVERSTREKKING Leerlingen op Zuiderbos moeten vaak medicijnen gebruiken ter ondersteuning van hun behandeling. Ook worden leerkrachten vaak geconfronteerd met leerlingen die klagen over

Nadere informatie

Regionaal protocol overdracht medicatiegegevens

Regionaal protocol overdracht medicatiegegevens Regionaal protocol overdracht medicatiegegevens 1 Voorwoord Naar aanleiding van de IGZ-richtlijn veilige overdracht van medicatiegegevens (27 april 2010) is binnen IZO Twente een multidisciplinaire werkgroep

Nadere informatie

Protocol medisch handelen

Protocol medisch handelen Protocol medisch handelen Naast het onderwijs geven aan en het (mede) opvoeden van onze leerlingen zijn er momenten / situaties, dat de locatie Ravenstein van het Hooghuis tot medisch handelen moet overgaan.

Nadere informatie

Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik

Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik Handelwijze bij ziekte en medicijnengebruik Januari 2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Het kind wordt ziek tijdens Natuurfontein... 3 1.2.1 In de volgende gevallen

Nadere informatie