GEHEIMHOUDING OPGEHEVEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEHEIMHOUDING OPGEHEVEN"

Transcriptie

1 gemeente Haarlemmermeer onderwerp Raadsvoorstel Parkeer- en Reisvoorziening (P+R) Beukenhorst Zuid Portefeuillehouder mr. A.Th.H. van Dijk/ drs. M.J. Bezuijen steller Aafke Kaspers Collegevergadering 12 juli 2011 Raadsvergadering 1. Samenvatting Wat willen we bereiken? Momenteel is bij het station Hoofddorp een tijdelijke Parkeer- en Reisvoorziening (P+R) in gebruik. Wij willen voorzien in een definitieve gebouwde P+R voorziening nabij het station Hoofddorp met benutting van de subsidies van Groei op het Spoor en de stadsregio Amsterdam. Wat gaan we daarvoor doen? Voor de P+R voorziening is subsidie aangevraagd in de orde van grootte van ,-. Hierbij gaat het om subsidie bij het Rijk uit het Actieplan Groei op het Spoor en de Stadsregio Amsterdam. Voorwaarde van subsidieverstrekking is dat eind 2011 er sprake is van een aangegane bouwverplichting (contract met aannemer). Om eind 2011 tot een aangegane bouwverplichting te komen wordt een Europese aanbesteding met pre selectie doorlopen. Hierbij gaat het om een ontwerp, uitvoering en onderhoud aanbesteding. Het uitgangspunt hierbij is een P+R voorziening van circa 300 parkeerplaatsen met de mogelijkheid tot uitbreiding met 130 extra parkeerplaatsen ten behoeve van het toekomstige naastgelegen hotel. Na het doorlopen van de benodigde procedures (als aanbesteding, contract, uitwerking, vergunning, bouw) kan tweede helft 2013 de P+R voorziening worden opgeleverd. Wat mag het kosten? In de geheime bijlage P+R Beukenhorst Zuid zijn de totale kosten voor de P+R voorziening inclusief hotel parkeerplaatsen (430 parkeerplaatsen) en inclusief VTA kosten opgenomen. De investering wordt gedekt door de subsidie, de parkeeropbrengsten uit de P+R, parkeeropbrengsten uit het hotel parkeren, parkeeropbrengsten van de restcapaciteit, dan wel toekomstige verkoop. Wie is daarvoor verantwoorde/ijk? De realisatie van een P+R garage valt binnen de kaderstellende bevoegdheid van de raad. Het college is verantwoordelijk voor de voorbereiding en realisatie van de gebouwde parkeervoorziening. Binnen het college zijn de projectportefeuillehouder Beukenhorst Zuid en de portefeuillehouder Verkeer en Mobiliteit verantwoordelijk.

2 onderwerp Volgvel 2 Parkeer- en Reisvoorziening (P+R) Beuken horst Zuid Wanneer en hoe zal de raad over de voortgang worden geïnformeerd? De raad zal periodiek worden geïnformeerd over de voortgang van het project middels de reguliere PCC producten. 2. Voorstel Collegebesluit( en) Het college heeft besloten om: 1. de Europese aanbesteding met preselectie te starten voor de Parkeer- en Reisvoorziening te Beukenhorst Zuid; 2. op grond van de economische en financiële belangen van de gemeente (artikel 10, lid2 onder b Wob) geheimhouding op te leggen. De geheimhouding wordt opgelegd vanwege artikel 25 lid 2 Gemeentewet en geldt voor de bijlage P+R Beukenhorst Zuid; 3. met een separaat voorstel de raad voor te stellen de geheimhouding op de bijlage P+R Beuken horst Zuid te bekrachtigen in de eerstvolgende raadsvergadering op grond van de economische en financiële belangen van de gemeente (artikel 10, lid2 onder b Wob). Op grond van het voorgaande besluit het college de raad voor te stellen om: 1. in te stemmen met de aanleg van een Parkeer- en Reisvoorziening (P+R) met 300 P+R plaatsen en optioneel circa 130 commerciële parkeerplaatsen te Beuken horst Zuid; 2. ten behoeve van de aanbesteding, benodigde vergunningen, aanschaf, bouw, beheer en exploitatie een investeringskrediet beschikbaar te stellen zoals opgenomen in de bijlage P+R Beuken horst Zuid en hiertoe vast te stellen de 23 8 kredietverstrekking van 2011; 3. de kosten voor de P+R voorziening te dekken uit de parkeeropbrengsten van de P+R, de subsidie en aanvullende commerciële verhuur, dan wel uit toekomstige verkoop; 4. de benodigde middelen en voorgestelde dekking voor de realisatie van de P+R voorziening te verwerken in de Programmabegroting Uitwerking Wat willen we bereiken? Momenteel is nabij het station op Beukenhorst Zuid een tijdelijke P+R voorziening met circa 150 parkeerplaatsen gerealiseerd. Wij willen met gebruik name van de subsidies van Groei op het Spoor en stadsregio Amsterdam tot realisatie van een definitieve P+R voorziening komen. Op station Hoofddorp wordt door NS door de verbeterde vervoersregeling een vervoersgroei verwacht van 50%. Hierdoor ontstaat naar verwachting op termijn een grotere behoefte aan P+R plekken. In het gebied Beukenhorst Zuid is voorzien in een gebouwde P+R voorziening aan de oostzijde van het station aan de Taurusavenue.

3 Ondeiwerp Volgvel Parkeer- en Reisvoorziening (P+R) Beukenhorst Zuid 3 Wat gaan we daarvoor doen? Probleemstelling Station Hoofddorp kent een tijdelijke P+R voorziening op maaiveldniveau in het kantorengebied Beukenhorst Zuid. Intentie is deze voorziening definitief te maken in een gebouwde voorziening. Voor realisatie van de P+R garage is bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (l&m) en de stadsregio subsidie aangevraagd en in de eerste fase gehonoreerd (hierbij gaat het om een bedrag van circa 2,5 miljoen). De P+R voorziening zou oorspronkelijk worden gerealiseerd door de BAM (ontwikkelaar van het toekomstige hotel) en worden aangekocht en geëxploiteerd door NS. Dit uit het oogpunt om het P+R parkeren en hotel parkeren te combineren, middels dubbelgebruik. Nu de hotelontwikkeling nog geen definitieve doorgang vindt, kan het oorspronkelijke scenario, waarbij BAM de garage realiseert, NS de garage afneemt en exploiteert en de gemeente de grond inbrengt niet tijdig doorgang vinden. Wij willen komen tot realisatie van een definitieve gebouwde P+R voorziening gecombineerd met parkeerplaatsen voor het in de (nabije) toekomst te realiseren hotel, met benutting van de subsidies van het Rijk en de stadsregio Amsterdam. Aan realisatie van de P+R voorziening is subsidie toegezegd onder de voorwaarde dat eind 2011 er sprake is van een aangegane bouwverplichting. Om tot tijdige realisatie te komen en daarmee aan deze voorwaarde te voldoen, is ingezet op realisatie van de P+R voorziening onder regie van de gemeente.

4 onderwerp Volgvel 4 Parkeer- en Reisvoorziening (P+R) Beukenhorst Zuid Subsidie Met het Ministerie van l&m en de stadsregio Amsterdam is overleg gevoerd over de ontstane situatie. De voorwaarde van een aangegane bouwverplichting blijft onverkort overeind. Om eind van het jaar tot een aangegane bouwverplichting te kunnen komen, is ingezet op realisatie van de P+R voorziening onder regie van gemeente. De gemeente heeft hiervoor juni 2011 een aangepast subsidie verzoek ingediend bij het Ministerie l&m en de stadsregio Amsterdam. Beide partijen hebben zich bereid verklaard om te investeren in de P+R voorziening Beukenhorst Zuid. De definitieve bijdrage wordt bepaald in de fase van het Definitief Ontwerp (DO). P+R behoefte NS Reizigers heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de P+R behoefte en zij voorziet een behoefte van circa 300 P+R plaatsen. Deze behoefte komt voort uit de verwachtingen van NS. Met een second opinion wordt de door NS verwachte P+R behoefte nader getoetst. Tevens willen we de restcapaciteit eventueel benutten door tijdelijke commerciële parkeerplaatsen te verhuren. Naast de second opinion wordt hier nader marktonderzoek naar verricht. Mochten deze onderzoeken leiden tot een P+R voorziening met lagere capaciteit dan informeren wij de raad zo spoedig mogelijk. Hotel parkeerplaatsen Voor de ontwikkeling van het eventuele toekomstige hotel heeft de gemeente een reserveringsovereenkomst gesloten tot 1 augustus Op basis van het programma van eisen behorende bij dit hotel is er een behoefte aan 130 hotel parkeerplaatsen. De doorgang van deze hotelontwikkeling is nog onzeker. Wel zal de toekomstige parkeerbehoefte van de ontwikkeling van de hotelplot binnen de plot van de P+R (de bestemming Verkeer Parkeergarage) opgelost dienen te worden. Door de P+R voorziening te combineren met parkeerplaatsen voor het in de (nabije) toekomst te realiseren hotel ontstaat de mogelijkheid voor dubbelgebruik. In de aanbesteding wordt geanticipeerd op de behoefte van het hotel parkeren. Schiphol parkeren De tariefstelling van de P+R voorziening zal zodanig zijn dat deze na meerdaags parkeren een exceptionele toename kent. Op deze wijze wordt voorkomen dat de P+R wordt benut voor Schiphol lang parkeerders. Aanbesteding Om aan de voorwaarde van een aangegane bouwverplichting voor de subsidie te kunnen voldoen, dient gestart te worden met de aanbesteding van de P+R voorziening. De aanbesteding geschiedt conform het aanbestedingsbeleid volgens een Europese aanbesteding met pre selectie. Het gaat om een ontwerp, uitvoering en onderhoud aanbesteding. Het uitgangspunt hierbij is een P+R voorziening van circa 300 parkeerplaatsen met de mogelijkheid tot uitbereiding van extra 130 parkeerplaatsen. Parallel aan de eerste fase van de aanbesteding lopen nadere onderzoeken.

5 Onderwerp Volgvel Parkeer- en Reisvoorziening (P+R) Beukenhorst Zuid 5 De aanbestedingsopdracht omvat in hoofdzaak de volgende werkzaamheden: - het uitwerken van het voorlopig ontwerp tot een definitief ontwerp; - het uitwerken van het definitief ontwerp tot een uitvoeringsontwerp; - de uitvoering; beheer en onderhoud voor 10 jaar. Beeldkwaliteit Voor de P+R Beukenhorst Zuid is een beeldkwaliteitplan opgesteld. Planning De planning van de realisatie van de P+R voorziening is gekoppeld aan de - bij de subsidieregeling Groei op het Spoor van het Rijk behorende - voorwaarde, dat eind 2011 er sprake moet zijn van een aangegane bouwverplichting. Daarom is er sprake van een planning waar de voorbereiding van de aanbesteding parallel loopt aan het verdere besluitvormingsproces Start preselectie 21 juni Besluit college B&W Haarlemmermeer 12 juli Aanbesteding verzenden 29 augustus Besluit Raad Haarlemmermeer 22 september Sluiting inschrijving 19 oktober Gunnen/ Exploitatie overeenkomst 8 december DO/ bestek jan-sept '12 Realisatie okt '12-okt '13 Wat mag het kosten? Voor de voorbereiding en begeleiding van de realisatie van de P+R voorziening te Beuken horst Zuid is budget benodigd zoals opgenomen in de bijlage P+R Beuken horst Zuid. De investering van de P+R voorziening wordt gedekt door de bijdrage subsidie, inkomsten uit de P+R, inkomsten uit de restcapaciteit of inkomsten uit het (toekomstige) hotel parkeren en inkomsten uit een eventuele toekomstige verkoop. Risico's Risico's zitten hem vooral in de termijn waarop de naastgelegen (hotel) ontwikkeling wordt gerealiseerd en de behoefte aan P+R parkeerplaatsen. Zolang er geen duidelijkheid is over deze (hotel) ontwikkeling wordt uit gegaan van realisatie van 300 P+R parkeerplaatsen. Bij de uitbreiding in de toekomst met commerciële parkeerplaatsen zal overwogen worden of een daadwerkelijke toevoeging noodzakelijk is, dan wel dat een deel van de P+R plaatsen hiervoor kan worden bestemd. Dat betekent dat dan nader overlegd moet worden met de subsidiegevers.

6 Onderwerp Volgvel Parkeer- en Reisvoorziening (P+R) Beukenhorst Zuid 6 Wie is daarvoor verantwoordelijk? De realisatie van een P+R garage valt binnen de kaderstellende bevoegdheid van de Raad. Het college is verantwoordelijk voor de voorbereiding en realisatie van de gebouwde parkeervoorziening. Binnen het college zijn de projectportefeuillehouder Beukenhorst Zuid en de portefeuillehouder Verkeer en Mobiliteit verantwoordelijk. Wanneer en hoe zal de raad over de voortgang worden geïnformeerd? De raad zal periodiek worden geïnformeerd over de voortgang van het project middels de reguliere producten uit de Planning- en Control Cyclus. Overige relevante informatie Juridisch De P+R voorziening is als zodanig opgenomen in het bestemmingsplan Hoofddorp Station en Beukenhorst Zuid. Communicatie Indien de gebouwde P+R voorziening wordt opgeleverd, wordt hier via de gebruikelijke kanalen (Informeer, Persbericht, Website) over gecommuniceerd. Tevens wordt een duidelijke bewegwijzering gerealiseerd en vindt in overleg met NS informatieverschaffing plaats op haar website. 4. Ondertekening Burgemeester en wethouders van de gemeente Ha de secretaris, de drs. P.J. Buijtels - Bijlage(n) P+R Beukenhorst Zuid,.,

7 gemeente Haarlemmermeer Memo Geheim Bijlage P+R Beukenhorst Zuid (bijlage bij Raadsvoorstel , Parkeer- en Reisvoorziening (P+R) Beukenhorst Zuid Kosten Voor de voorbereiding en begeleiding van de realisatie van de P+R voorziening te Beukenhorst Zuid is circa ,- aan VTA kosten nodig. De stichtingskosten van de P+R bedraagt ,- (exclusief VTA). De stichtingskosten voor de P+R voorziening inclusief hotel parkeerplaatsen bedraagt ,- (exclusiefvta). De totale kosten voor een P+R voorziening inclusief VTA komen hiermee op ,-. Het gevraagde investeringskrediet is daarmee ,-. De investering van de P+R voorziening wordt gedekt door de bijdrage subsidie, inkomsten uit de P+R, inkomsten uit de restcapaciteit of inkomsten uit het (toekomstige) hotel parkeren en inkomsten uit een eventuele toekomstige verkoop. In deze bijlage zijn de kosten en baten nader uiteengezet. Kosten- baten analyse Bij de kosten - baten analyse van de P+R voorziening wordt uitgegaan van onderstaande parameters. Hierbij is rekening gehouden met de standaard gemeentelijke regels ten aanzien van afschrijving (restwaarde 0, afschrijving 40 jaar, rentepercentage 5%). Aantal parkeerplaatsen 1 nvesteringskosten Rente Afschrijving Inflatiepercentage Restwaarde Exploitatie kosten incl. onderhoud Tarief P+R Tarief kortparkeerders Tarief abonnement hotel Subsidiebijdrage Grondwaarde inbreng 300/ per parkeerplaats 5% 40 jaar lineair 2,5% 0 500,- per parkeerplaats 4,- per dag (incl. btw) / 3.24 excl. btw 17,50 per dag (incl. btw) / excl. btw 1.500, , 0,- *

8 Onderwerp Volgvel 2 * Grondinbreng De grond wordt om niet ingebracht in verband met de subsidievoorwaarden. Mocht de eigenaar een andere dan de gemeente zijn of een door de gemeente ingeroepen rechtspersoon dan wordt de grond in erfpacht uitgegeven. Als de bestemming wordt gewijzigd, wordt de grond om niet teruggebracht. De investering van de P+R voorziening wordt gedekt door Bijdrage subsidie; Inkomsten P+R; Inkomsten restcapaciteit of Inkomsten (toekomstige) hotel parkeren; Inkomsten verkoop; Voor de kosten- baten analyse zijn drie scenario's inzichtelijk gemaakt. Op deze wijze wordt helder hoe de P+R voorziening kan worden gedekt en op welke wijze daar sturing aan wordt gegeven. De scenario's zijn: Scenario A. realisatie hotel Scenario B. benutten restcapaciteit Scenario C: geen benutting restcapaciteit, realisatie hotel na 10 en 20 jaar Scenario A Realisatie hotel: Uitgangspunt in dit scenario is dat de volledige P+R voorziening inclusief hotelparkeerplaatsen (430 parkeerplaatsen) wordt gerealiseerd. Daarbij wordt van onderstaande bezetting uitgegaan: Bezetting P+R plaatsen na een ingroeiperiode 70%. Afname hotel parkeren na 3 jaar is dagkaarten en uur kort parkeren (is circa 75 parkeerplaatsen per dag). De NCW die daarbij wordt gerealiseerd is ruim 6 miljoen. De realisatie van het hotel is op dit moment echter onzeker. Daarom is in twee andere scenario's gerekend met een P+R voorziening exclusief hotel parkeren (300 parkeerplaatsen) en het benutten van een eventuele restcapaciteit dan wel een toekomstige verkoop. Scenario B Benutten restcapaciteit: Uitgangspunt in dit scenario is een bezetting van: 65% van de P+R plaatsen op werkdagen (bezetting 195 P+R plaatsen, tegen 4, per dag) 50% van de restcapaciteit (35% van 300 zijnde 105 parkeerplaatsen) op werkdagen (bezetting bij 50% is 52 parkeerplaatsen, tegen 17,50 per dag) De restcapaciteit wordt daarmee gebruikt door parkeerders in het gebied. De exploitatiekosten en onderhoudskosten bedragen ,- (300* 500,-) De kapitaal en vastgoedkosten bedragen ,- (5% + afschrijving 40 jaar over de investering van de gemeente).

9 Onderwerp Volgvel 3 De inkomsten van de P+R plaatsen zijn ,- (195 * 260 werkdagen * 3,24) De inkomsten van de restcapaciteit zijn bij 50% ,- (105/2 * 260 werkdagen * 14,17) Door het benutten van de mogelijke restcapaciteit kunnen de exploitatiekosten en kapitaal en vastgoedkosten worden gedekt Indien geen restcapaciteit wordt benut, is het mogelijk met een toekomstige toevoeging van commerciële parkeerplaatsen alsnog tot een rendabele P+R voorziening te komen. In het gebied Beuken horst Zuid is uitgangspunt dat voor de naastgelegen toekomstige ontwikkeling het parkeren wordt opgelost op de P+R locatie. In onderstaand scenario is uitgegaan dat deze toevoeging na 10 dan wel 20 jaar geschied. Scenario C: geen benutting restcapaciteit, realisatie hotel na 10 of 20 jaar Uitgangspunt in dit scenario is een bezetting van; 70% P+R plaatsen; Realisatie toevoeging commerciële parkeerplaatsen naastgelegen ontwikkeling na 10 of 20 jaar en afname conform scenario A; In de periode tot aan realisatie toevoeging commerciële parkeerplaatsen zijn de exploitatieen kapitaal- en vastgoedkosten gelijk aan scenario B, te weten jaarlijks ,-. De inkomsten bij een 70% bezetting van de P+R plaatsen zonder alternatieve aanwendbaarheid van de restcapaciteit zijn ,- (300 * 70%* 260 * 3,24). Hiermee is er een jaarlijks tekort van ,- Indien na 10 jaar het parkeerdek wordt uitgebreid met commerciële parkeerplaatsen en uit wordt gegaan van de bezetting voor het hotel parkeren als in scenario A en het P+R parkeren als in scenario C kan een parkeer exploitatieresultaat van ,- worden behaald. De waarde van het parkeerdek berekenen we met een exit yield van 1 O %. Hiermee heeft het parkeerdek een waarde van ,-. De investeringen en het jaarlijks tekort de eerste 10 jaar en 20 jaar van de P+R voorziening zijn: Investering uitbreiding 130 parkeerplaatsen Investering gemeente P+R 300 parkeerplaatsen Afdekken jaarlijks tekort ( 10 jaar) Afschrijving (10* ,-) Totaal kosten 10 jaar 2,5 miljoen 2,0 miljoen 1,3 miljoen 0,5 miljoen 5,3 miljoen 20 jaar De investeringskosten zijn 5,3 miljoen. Daarbij is er ook de bijdrage van de subsidie van 2,5 miljoen. Hiermee zijn de totale investeringen 7,8 miljoen. Indien we uitgaan van uitbreiding commerciële parkeerplaatsen na 20 jaar, zijn de totale kosten (exclusief subsidie) 6, 1 miljoen. De investeringskosten van de gemeente (exclusief subsidie) kunnen met een toekomstige marktwaarde worden gedekt

10 Onderwerp Volgvel 4 cc. Risico's! kansen Risico's zitten hem vooral in de behoefte aan P+R parkeerplaatsen en de termijn waarop de naastgelegen (hotel) ontwikkeling wordt gerealiseerd. Zolang er geen duidelijkheid is over deze (hotel) ontwikkeling wordt uit gegaan van realisatie van sec de 300 P+R parkeerplaatsen. Hierbij kan eventueel sturing worden gegeven op het tijdelijk benutten van de restcapaciteit. Tevens kan bij uitbreiding in de toekomst met commerciële parkeerplaatsen overwogen worden of een daadwerkelijke toevoeging noodzakelijk is, dan wel dat een deel van de P+R plaatsen hiervoor kan worden bestemd. Te zijner tijd moet dan nader worden afgestemd met de subsisieverleners. Kansen en risico's in het resultaat zijn: Aanbestedingsvoordeel of nadeel op zowel de stichtingskosten als exploitatiekosten (gerekend is met ,-, stichtingskosten per parkeerplaats, kansen liggen in de huidige markt voor een lager tarief ca )-; Hogere/ lagere tariefstelling; Hogere /lagere bezettingsgraad; Het benutten van een restwaarde; De subsidie is in een eerder stadium als indicatief bedrag toegezegd. De definitieve bijdrage wordt bepaald in de fase van het DO. De tijdelijke P+R voorziening op maaiveld is eerder verplaatst. Door te voorzien in een definitieve P+R voorziening wordt voorkomen dat de P+R voorziening door de ontwikkelingen op Beukenhorst Zuid nogmaals in tijdelijke vorm verplaatst moeten worden. Subsidie Met het Ministerie en de stadsregio is overleg gevoerd over de ontstane situatie. De voorwaarde van een aangegane bouwverplichting blijft onverkort overeind. Om eind van het jaar tot een aangegane bouwverplichting te kunnen komen is, is ingezet op realisatie van de P+R voorziening onder regie van gemeente. De gemeente heeft hiervoor juni 2011 een aangepast subsidie verzoek ingediend. Beide partijen hebben zich bereid verklaard om te investeren in de P+R voorziening Beukenhorst Zuid. De definitieve bijdrage wordt bepaald in de fase van het DO.

Kredietaanvraag sloop van voormalig schoolgebouw Vredebestlaan23

Kredietaanvraag sloop van voormalig schoolgebouw Vredebestlaan23 2 014-11 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Kredietaanvr ig sloop van voormalig schoolgebouw Vredebestlaan 23 Datum 24 maart 2014 Raadsvoorstel eling Grondbedrijf en Vastgoedzaken Portefeuillehouder J Gadella

Nadere informatie

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2013_BW_00791 Onderwerp Uitbreiden parkeren Station Sassenheim - vormend Beknopte samenvatting Voorgesteld wordt

Nadere informatie

Kredietaanvraag Kaj Munckweg

Kredietaanvraag Kaj Munckweg gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Portefeuillehouder J.J. Nobel Steiler F. Bonajo Collegevergadering 14 november 2006 Raadsvergadering 14 december 2006 Samenvatting In dit raadsvoorstel wordt verzocht

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel 7 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2015.0044337 onderwerp Portefeuilehouder dr. Derk Reneman steiler Martijn Bijl MSc. Collegevergadering 29 september 2015 Raadsvergadering 1. Samenvatting Waf w/v/en

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen tarieven Meertaxi

Raadsvoorstel Vaststellen tarieven Meertaxi gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel20071176194 Vaststellen tarieven Meertaxi Portefeuillehouder dr. T.C.M. Horn en H. Tuning Steiler G.J. Beijer Collegevergadering 30 oktober 2007 Raadsvergadering

Nadere informatie

Nota van B&W Fietsenstallingen Hoofddorp Centrum

Nota van B&W Fietsenstallingen Hoofddorp Centrum 7 gemeente onderwerp Haarlemmermeer Nota van B&W Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 5 april 201 1 inlichtingen Jacinta Peerlkamp-Steltenpool (023-5677489) Registratienummer 2011.0011051

Nadere informatie

M. Jak Verzoek portefeuillehouder De raad voor te stellen dit raadsvoorstel ter besluitvorming te agenderen. Beslispunten voorstel

M. Jak Verzoek portefeuillehouder De raad voor te stellen dit raadsvoorstel ter besluitvorming te agenderen. Beslispunten voorstel OPLEGNOTITIE Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen 2009 ozb en parkeren Nummer 1 O911 690 Versie 1 Thema Financiën Indiener J.J. Nobel Steller M. Jak Verzoek portefeuillehouder De raad voor te stellen

Nadere informatie

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 26 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Gemeenteraad 1 Agendanr. 6.1 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 135042 Datum : 31 maart 2015 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

1 Verzoek portefeuillehouder

1 Verzoek portefeuillehouder Onderwerp: Nummer Versie Thema Indiener Steller 1 Verzoek portefeuillehouder Beslispunten voor de raad Overwegingen m.b.t. proces l (deadline) 2010.0001 803 1 Sociale Zaken dr. T.C.M. Horn 1 mr. A.Th.H.

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: Voortgangsrapportage verbouwing en uitbreiding van Dorpshuis Wezep. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: 237945 / 237984

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bijlage(n) Samenvatting

Raadsvoorstel. Bijlage(n) Samenvatting Raadsvoorstel Nummer 210 Dienst Dienst Ruimte, Wonen en Economie Datum 19 juni 2001 Betreft Winkelcentrum Nieuw-Vennep Samenwerkingscontract en verkoopcontract tussen gemeente en William Properties Brief

Nadere informatie

(6 ~ Gemeente ~ Emmen

(6 ~ Gemeente ~ Emmen Raadsvoorstel (6 ~ Gemeente ~ Emmen jaar stuknr. categorie agendanr. Raad 2017 A 6 Stuknr. B.enW. 17/836 Portefeuillehouder: R. van der Weide / J. Otter Team: Programmabureau Emmen Vernieuwt E. Kuipers,

Nadere informatie

(x) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring ( ) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

(x) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring ( ) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 5 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Politieke Kamer 1 / 2 Agendanr. 5 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvoorstel Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvergadering 17 december 2009 Agendapunt Portefeuillehouder G.J. Bos Afdeling Ambtenaar Ruimte en Wonen C. Rijnen

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 30-4-2015 Zaaknummer : Onderwerp Kredietaanvraag tijdelijke P&R en verplaatsen

Nadere informatie

Portefeuillehouder: E Tijmstra. Behandeld door: M. Matthijsse

Portefeuillehouder: E Tijmstra. Behandeld door: M. Matthijsse P U R N E R E 'f O.,.. RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1457675 Datum: 6 november 2018 Domein / Team: RUID / ONTW Portefeuillehouder: E Tijmstra Behandeld door: M. Matthijsse Onderwerp:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/5

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/5 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 20-12-2016 Nummer voorstel: 2017/5 Voor raadsvergadering d.d.: 31-01-2017 Agendapunt: 10 Onderwerp:

Nadere informatie

Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting.

Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting. Datum: 28-5-13 Onderwerp Voorstel voor uitwerking van de verbetering van de gemeentelijke huisvesting. Status Besluitvormend Voorstel 1. In te stemmen met de uitvoering van de voorgestelde bouwkundige

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Realisatie Dynamisch Reis Informatie Systeem (DRIS) op zonne-energie

Nota van B&W. Onderwerp Realisatie Dynamisch Reis Informatie Systeem (DRIS) op zonne-energie Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 20 december 2011 Inlichtingen P.J. van Soest (023-567 6502) Registratienummer 2011.0048064 Samenvatting In de OV-visie 2010-2030

Nadere informatie

Raadsvoorstel2008/16048 Tijdelijke parkeergarage Hoofddorp-Centrum

Raadsvoorstel2008/16048 Tijdelijke parkeergarage Hoofddorp-Centrum gemeente Haarlemmermeer Ondetwerp Raadsvoorstel2008/16048 Portefeuillehouders mr. A.Th.H. van Dijk en H. Tuning steiler Emma V.A. van Nifterick Collegevergadering 15 april 2008 Raadsvergadering 12 juni

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 20 juli 2017

Datum raadsvergadering 20 juli 2017 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 18 juli 2017 Datum raadsvergadering 20 juli 2017 Nummer raadsvoorstel 2017-447 Bijbehorend veld van de programmabegroting Ruimte, cultuurhistorie,

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 136902 Raadsvoorstel: 137325 Portefeuillehouder: Raymond van Praag Onderwerp Inrichting Centrum Rhoon Geadviseerde

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Besluitvorming beschikbaarstelling krediet voor herontwikkeling Raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Besluitvorming beschikbaarstelling krediet voor herontwikkeling Raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Besluitvorming beschikbaarstelling krediet voor herontwikkeling Raadhuis. Te besluiten om: Voor het voorbereiden en

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Realisatie carpool- en P&R terrein station Bunnik. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Realisatie carpool- en P&R terrein station Bunnik. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15 februari 2018 18-003 Onderwerp Realisatie carpool- en P&R terrein station Bunnik Aan de raad, Onderwerp Realisatie carpool- en P&R terrein station Bunnik Gevraagde

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2013.0050187 Onderwerp Vaststelling verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelasting 2013, 1 8 wijziging Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen, J.J.

Nadere informatie

Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer. Aan de gemeenteraad

Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel no. R2013.0026 Agendapunt no. Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer Aan de gemeenteraad Het schoolbestuur Stichting Tabijn heeft in

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Opiniërend en besluitvormend

Raadsvoorstel. Opiniërend en besluitvormend Raadsvoorstel Onderwerp: Budgetvrijgave NPG-gelden voor Plus op vier centrumplannen Datum: 10 juli 2019 Agendapunt: 8 Behandeling: Portefeuillehouder(s): Steller: Zaaknummer: Opiniërend en besluitvormend

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 20 december 2011 Agendapunt: 4

Registratienummer: GF Datum: 20 december 2011 Agendapunt: 4 1 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF12.20010 Datum: 20 december 2011 Agendapunt: 4 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: De heer Jorritsma / mevrouw Bootsma Onderwerp: Aankoop

Nadere informatie

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40793] Raadsvoorstel. Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor.

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40793] Raadsvoorstel. Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor. Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ Aantal bijlagen: -- 40793] Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor. Voorgesteld besluit 1. Kennis nemen van het voorlopig ontwerp

Nadere informatie

Beschikbaar stellen krediet nieuwbouw stadskantoor. Aan de Raad der gemeente Haarlem

Beschikbaar stellen krediet nieuwbouw stadskantoor. Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 017/2006 29 november 2005 FD/g&s 05/112 Beschikbaar stellen krediet nieuwbouw stadskantoor Aan de Raad der gemeente Haarlem Op 21 december 2005 hebben

Nadere informatie

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal 161125-01-VGB-04 Raadsvoorstel Aanvullend krediet LocHal_crdv 1 Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal Aanleiding Op 15 december 2014 heeft de gemeenteraad ingestemd met de renovatie

Nadere informatie

GEHEIMHOUDING OPGEHEVEN

GEHEIMHOUDING OPGEHEVEN OPLEGNOTITIE Onderwerp: Voordracht toekenning ereburgerschap Nummer Versie 1 Thema Bestuurszaken en regionale samenwerking Indiener Steller F.E. Veis Verzoek portefeuillehouder De raad voor te stellen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. 000184414Zaaknummer OOPOVL02. Onderwerp Kredietaanvraag geluidschermen A59 versie 7 december 2010

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. 000184414Zaaknummer OOPOVL02. Onderwerp Kredietaanvraag geluidschermen A59 versie 7 december 2010 000184414Zaaknummer OOPOVL02 Onderwerp Kredietaanvraag geluidschermen A59 versie 7 december 2010 Raadsvoorstel Inleiding In dit voorstel wordt u gevraagd een aanvullend krediet van 17.726.000,-- beschikbaar

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B&W.nr. 11.1013, d.d. 11-10-2011 Onderwerp Morspoortgarage, vragen n.a.v. behandeling PRIL 2011 - De Rekening 2010 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief

Nadere informatie

In onderstaande nota lichten we de verschillende stappen die we doorlopen hebben toe en zetten wij de financiële consequenties uiteen.

In onderstaande nota lichten we de verschillende stappen die we doorlopen hebben toe en zetten wij de financiële consequenties uiteen. Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van : College van Burgemeester en Wethouders Datum : 28-05-2019 Pfh. : Brandligt Steller : Derk van Schoten tel.nr. : 0622569928 e-mail : dvschoten@delft.nl Registratie

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar Agendapunt : 11. Voorstelnummer : 09-051. Raadsvergadering : 25 september 2014 Naam opsteller : Rienk van der Meer Informatie op te vragen bij : Rienk van der Meer Portefeuillehouder(s) : Peter van Huissteden

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2016.0070389 Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Marjolein Steffens-van de Water Maureen van Munster 20 december 2016 1. Samenvatting Wat

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer : Datum : 12 decem ber 2017 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer : Datum : 12 decem ber 2017 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 509500 Programma : Mobiliteit Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: mw. drs. I.C.J. Nieuwenhuizen Informatie bij : A.F.W. van der Steen

Nadere informatie

Onderwerp: Kredietaanvraag herinrichting het plein De Vennen Delfzijl.

Onderwerp: Kredietaanvraag herinrichting het plein De Vennen Delfzijl. Vergadering gemeenteraad d.d. 21 december 2017 Agenda nummer 4 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Kredietaanvraag herinrichting het plein De Vennen Delfzijl. Korte inhoud:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

beslispunten 12189 zaaknummer

beslispunten 12189 zaaknummer voorstel aan de raad 1 gemeente werkendam onderwerp Financiering bushalten Brabantliner in Nieuwendijk samenvatting Om het niveau van het openbaar vervoer in Nieuwendijk te verhogen en de druk op de buurtbussen

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel20061107391 Onderwerp de verkoop van de Hoofdweg 901 te Hoofddorp Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler F. Bonajo (4276) Collegevergadering 4 juli 2006 Raadsvergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2011.0004280 Financiën en saneringsovereenkomst bodem Utochtkade Zwanenburg

Raadsvoorstel 2011.0004280 Financiën en saneringsovereenkomst bodem Utochtkade Zwanenburg 7 gemeente onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Haariemmermeer Raadsvoorstel 2011.0004280 J.C.W. Nederstigt S. van Rouendal (023 567 74 59) 8 februari 2011 1. Wat willen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

G.J. Bos Ruimte en Wonen P. Huizing en F. van den Hoogen

G.J. Bos Ruimte en Wonen P. Huizing en F. van den Hoogen Raadsvoorstel Onderwerp varianten ontwikkeling Bijl Hofplein Raadsvergadering 12 mei 2009 Agendapunt Portefeuillehouder Afdeling Ambtenaar G.J. Bos Ruimte en Wonen P. Huizing en F. van den Hoogen Samenvatting

Nadere informatie

B&W Vergadering. 2. Het college heeft besloten de begroting te wijzigen conform de toelichting op de middelen na goedkeuring gemeenteraad;

B&W Vergadering. 2. Het college heeft besloten de begroting te wijzigen conform de toelichting op de middelen na goedkeuring gemeenteraad; 2.1.8 Uitvoeringskrediet Verbeteren entree binnenstad stationstunnel 1 Dossier 539 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 539 Vertrouwelijk Ja Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Programma Grondbeleid; Sport & Accommodaties Portefeuillehouder B. Velthuis; R. Helmer-Englebert Samenvatting Na het succesvol afronden

Nadere informatie

Openbaar. Onderwerp Ligplaatsen woonboten Oostkanaaldijk. Stedelijke Ontwikkeling. Portefeuillehouder B. Velthuis

Openbaar. Onderwerp Ligplaatsen woonboten Oostkanaaldijk. Stedelijke Ontwikkeling. Portefeuillehouder B. Velthuis Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ligplaatsen woonboten Oostkanaaldijk Programma Stedelijke Ontwikkeling BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De actuele stand van zaken rond de ligplaatsen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14114 Datum : 19 juni 2012 Programma : Sport Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 274625 Datum : 31 mei 2016 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2019/240231 Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862 Email

Nadere informatie

Gemeente Delft. : Geactualiseerde investerings- en exploitatiebegroting HNK, geactualiseerde strategienota en procedure van wensen en bedenkingen

Gemeente Delft. : Geactualiseerde investerings- en exploitatiebegroting HNK, geactualiseerde strategienota en procedure van wensen en bedenkingen Gewijzigd Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van : College van B&W Datum : lojuni 2011 Pfh. : Milène Junius Steller : Simone Groeneweg tel.nr. ; 7842 e-mail ; sgroeneweg@delft.nl Doelstelling Registratienr.

Nadere informatie

SAMENVATTING VOORGESCHIEDENIS

SAMENVATTING VOORGESCHIEDENIS Aan de raad, Onderwerp: Digitale informatieborden Voorstel: 1. De huidige 23 analoge evenementeninformatieborden vervangen door 20 digitale informatieborden 2. Geen gebruik maken van sponsoring en commerciële

Nadere informatie

*RV09.0027* Documentnr.: RV09.0027. Roden, * Onderwerp Grondexploitatie De Lange Streeken fase 2. Onderdeel programmabegroting: Nee

*RV09.0027* Documentnr.: RV09.0027. Roden, * Onderwerp Grondexploitatie De Lange Streeken fase 2. Onderdeel programmabegroting: Nee Aan de gemeenteraad Agendapunt Documentnr.: RV09.0027 Roden, * Onderwerp Grondexploitatie De Lange Streeken fase 2 Onderdeel programmabegroting: Nee Voorstel Conform bijgaand raadsvoorstel en raadsbesluit

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp kredietaanvraag realisatie tijdelijke ligplaatsen

Nota van B&W. Onderwerp kredietaanvraag realisatie tijdelijke ligplaatsen Onderwerp kredietaanvraag realisatie tijdelijke ligplaatsen Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteur A.M. Schneider Telefoon 5113691 E-mail: a.schneider@haarlem.nl WZ/OGV Reg.nr. 2008/38395 Bijlage

Nadere informatie

*Z007C7BFD19* Nee. Ja Juridisch Ja Agendacommissie. Voorstel voor de gemeenteraad

*Z007C7BFD19* Nee. Ja Juridisch Ja Agendacommissie. Voorstel voor de gemeenteraad *Z007C7BFD19* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00182 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar W.F.L. Moors Zaaknummer Z.13-05164 Datum: juni 2014 Afdeling Regie

Nadere informatie

Raadsvoorstel2007/ Gehandicaptenparkeerkaarüplaats

Raadsvoorstel2007/ Gehandicaptenparkeerkaarüplaats gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel2007/177095 Portefeuillehouder dr. T.C.M. Horn Steiler R.J. Kouwenhoven Collegevergadering 27 november 2007 Raadsvergadering 1. Samenvatting Wat willen we

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare.

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 23 december 2011 Agendapunt Onderwerp Spoorwegovergang in Leijenseweg te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te

Nadere informatie

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019

onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Ongewijzigd voortzetten voucher hulp bij het huishouden 2018 en 2019 Portefeuillehouder dr. Tom Hom Collegevergadering 25 juli 2017 inlichtingen F. Nederstigt

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 16 juli 2013 Onderwerp Project Rustoord: Toepassing coördinatieregeling Categorie A Verseonnummer 878771 / 882847 Portefeuillehouder Mevrouw Mijdam

Nadere informatie

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 31 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar: dhr. H. Aydin E-mailadres: h.aydin@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Programma / Programmanummer Facilitaire diensten / 9630

Programma / Programmanummer Facilitaire diensten / 9630 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 21 november 2007 / 239/2007 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Berging archieven Gelders Archief/Digitalisering film- en videocollectie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen aanpassing weigeringsgrond Algemene Subsidieverordening Haarlemmermeer 2011

Raadsvoorstel Vaststellen aanpassing weigeringsgrond Algemene Subsidieverordening Haarlemmermeer 2011 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2013.0034021 Portefeuillehouder J.J. Nobel steller drs mw. M. Link, drs mw. P. van Doorn, dr R.Ph. Durieux Collegevergadering 11 juni 2013 Raadsvergadering 1. Samenvatting

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 31 mei 2006 / 99/2006. Onderwerp Herinrichting Sportpark Schoonhorst

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 31 mei 2006 / 99/2006. Onderwerp Herinrichting Sportpark Schoonhorst Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 31 mei 2006 / 99/2006 Onderwerp Herinrichting Sportpark Schoonhorst Programma / Programmanummer Sport / 4410 Portefeuillehouder P. Depla Voorstel van het College

Nadere informatie

Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015

Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015 Openbaar Onderwerp Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015 Programma Grondbeleid BW-nummer B. Velthuis Samenvatting De grondexploitatie (GREX) Waalfront

Nadere informatie

onderwerp Addendum bij de overeenkomst met het Rijk inzake begraafplaats de Wilgenhof

onderwerp Addendum bij de overeenkomst met het Rijk inzake begraafplaats de Wilgenhof gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Addendum bij de overeenkomst met het Rijk inzake begraafplaats de Wilgenhof Portefeuilehouder Marjolein Steffens-van de Water Collegevergadering Inlichtingen

Nadere informatie

SP-initiatiefvoorstel ondergronds parkeren voor vergunninghouders

SP-initiatiefvoorstel ondergronds parkeren voor vergunninghouders Nijmegen, 16 september 2005 Raadsvoorstel nr. 272/2005 SP-initiatiefvoorstel ondergronds parkeren voor vergunninghouders Inleiding De parkeerdruk in de parkeerregime gebieden van Nijmegen neemt voortdurend

Nadere informatie

24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832

24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832 fmff^ groningen Pifypiordrac h t 24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen voor het realiseren van de

Nadere informatie

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim

Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Raadsmemo project KunstWerk Diepenheim Datum: : 16 oktober 2012 Aan : Gemeenteraad van Hof van Twente Kopie aan : Van Voor informatie Onderwerp: : Wethouder van Zwanenburg : G.B.J. Overbeek, Ruimtelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Vaststellen bestemmingsplan Zwanenburg De Kom Noordwestzijde en vaststellen Portefeuillehouder Adam Elzakalai Steller D. Ong Collegevergadering 30 augustus

Nadere informatie

Onderwerp: Tussentijds voorbereidingsbesluit 2009 voor het perceel Leisteen te Hoofddorp

Onderwerp: Tussentijds voorbereidingsbesluit 2009 voor het perceel Leisteen te Hoofddorp OPLEGNOTITIE Onderwerp: Nummer / O911697 Versie P Indiener Steller Verzoek portefeuillehouder Beslispunten voor de raad drs. M.J. Bezuijen R. Hoep De raad voor te stellen dit raadsvoorstel ter besluitvorming

Nadere informatie

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler Sander Heesen (023-567 6301 ) Collegevergadering 23 mei 2006 Raadsvergadering 13 juli 2006

Nadere informatie

Raadsvoorstel2008/19954

Raadsvoorstel2008/19954 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel2008/19954 Onderwerp Jaarstukken 2007 Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler C. M. Bakker Collegevergadering 20 mei 2008 Raadsvergadering 26 juni 2008 1. Samenvatting

Nadere informatie

Raadsvoorstel Wijziging op stedenbouwkundig Plan Jansoniusterrein

Raadsvoorstel Wijziging op stedenbouwkundig Plan Jansoniusterrein gemeente Haarlemmermeer onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Raadsvoorstel 2010.0048835 Wijziging op stedenbouwkundig Plan Jansoniusterrein J.J. Nobel J.M. Heere / R.J.C.

Nadere informatie

sportpark Heer M. Wedda Telefoonnummer:

sportpark Heer M. Wedda Telefoonnummer: Raadsvergadering Volgnummer 5-2017 Onderwerp Programmanummer 2 de tranche spreidingsbeleidbuitensportaccommodaties: sportpark Heer 7 Sport Registratienummer 2017-01196 Collegevergadering 17 januari 2017

Nadere informatie

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan Raadsvoorstel 2015/ Portefeuillehouder Collegevergadering Raadsvergadering Adam Elzakalai Steller C. Blankestijn (023 5676074 ) 1. Samenvatting

Nadere informatie

Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan.

Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan. Geachte raadsleden, raadsvoorstel Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan. Beslispunten 1. Een bedrag van. 530.071,- beschikbaar te stellen uit de algemene reserve Meerstad

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Memo m.b.t. aanbesteding.

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Memo m.b.t. aanbesteding. Aan de Raad Made, 3 februari 2009 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 26-02-2009 Nummer raadsnota: 12 Onderwerp: Sociaal-culturele accommodaties Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Argumenten 1.1 De voorgestelde bedrijfsverplaatsing past goed binnen de kaders van Larenstein.

Argumenten 1.1 De voorgestelde bedrijfsverplaatsing past goed binnen de kaders van Larenstein. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 22 november 2012 Datum voorstel 16 oktober 2012 Agendapunt Onderwerp Bedrijfsverplaatsing naar Larenstein De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer : 13RV000052 Onderwerp : Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis Besluit in de raad : 25 september 2013 Portefeuillehouder : Drs. J. Baerends Naam steller : I.I.

Nadere informatie

F. Buijserd Burgemeester

F. Buijserd Burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 15.11294 vergaderdatum raad 9 juli 2015 jaar/nummer (griffie)

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

onderwerp Intentieovereenkomst woningbouwontwikkeling Tudorpark particulier (achter Hoofdweg 887), Hoofddorp

onderwerp Intentieovereenkomst woningbouwontwikkeling Tudorpark particulier (achter Hoofdweg 887), Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Intentieovereenkomst woningbouwontwikkeling Tudorpark particulier (achter Hoofdweg 887), Hoofddorp Portefeuillehouder Collegevergadering Inlichtingen Registratienummer

Nadere informatie

A.M.J. de Jong-Vermaas. agendapunt nummer portefeuillehouder

A.M.J. de Jong-Vermaas. agendapunt nummer portefeuillehouder V O O R S T E L A A N D E R A A D afdeling Maatschappelijke zaken in behandeling bij A.M.J. de Jong-Vermaas doorkiesnummer 078 633 45 79 agendapunt nummer portefeuillehouder W.W. Joosten datum voorstel

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Vervangingsinvesteringen Investeringsplan Sport 2017 BBV nr: 2016/592316

Raadsstuk. Onderwerp: Vervangingsinvesteringen Investeringsplan Sport 2017 BBV nr: 2016/592316 Raadsstuk Onderwerp: Vervangingsinvesteringen Investeringsplan Sport 2017 BBV nr: 2016/592316 1. Inleiding In het Investeringsplan (IP) zijn middelen beschikbaar voor vervangingsinvesteringen van de sportvelden,

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Tijdelijke huisvesting basisschool De Wegwijzer. Agendapunt Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2014.0007402 Kredietvoorstel kunstgrasvelden W UNO en DSOV

Raadsvoorstel 2014.0007402 Kredietvoorstel kunstgrasvelden W UNO en DSOV gemeente Haarlemmermeer onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Raadsvoorstel 2014.0007402 Kredietvoorstel kunstgrasvelden W UNO en DSOV A. Elzakalai Erik Metgod (023 676988)

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 4. Doetinchem, 2 juli 2008. Aanvullend krediet parkeergarage Lookwartier

Aan de raad AGENDAPUNT 4. Doetinchem, 2 juli 2008. Aanvullend krediet parkeergarage Lookwartier Aan de raad AGENDAPUNT 4 Aanvullend krediet parkeergarage Lookwartier Voorstel: 1. Nu alvast een extra krediet van 2,5 miljoen beschikbaar stellen voor de bouw van de parkeergarage Lookwartier. 2. Een

Nadere informatie

De tweede fase bestaat uit het vervangen van waterbouwkundige onderdelen, zoals de deuren, steigers en remmingwerken en bijkomende werken.

De tweede fase bestaat uit het vervangen van waterbouwkundige onderdelen, zoals de deuren, steigers en remmingwerken en bijkomende werken. RAADSVOORSTEL Onderwerp : Aanvullend krediet renovatie Prins Bernhardsluiscomplex fase 1 Raadsvergadering : 21 oktober 2009 Politieke markt d.d.: - Agendapunt : 7 Portef.houder : wethouder Berkelder Voorstelnummer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik. Aan de raad, Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik. Aan de raad, Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-087 Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik Aan de raad, Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik Gevraagde beslissing 1. De kaders

Nadere informatie

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO)

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 26 maart 2013 Inlichtingen

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage Noordelijke Randweg Voorhout Voortgangsrapportage Voorjaar 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Stand van zaken... 4 3 Financiën... 6 4 Planning en vervolg... 8 Bladzijde 2 van 8 1 Inleiding De Noordelijke

Nadere informatie

Eergen op Zoom D D RVB

Eergen op Zoom D D RVB Eergen op Zoom RVB6-68 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer Budget ten behoeve van de realisering van een onbewaakte overkapte rijwielstalling bij het NS-station SROB/6/42 Sector

Nadere informatie