Voortgangsverslag blok 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgangsverslag blok 5"

Transcriptie

1 Voortgangsverslag blok 5 Patrick van der Vlist

2 Voortgangsverslag blok 5 Patrick van der Vlist Krimpen a/d ijssel Blok

3 Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om mijn voortgang die ik in blok vijf heb gemaakt te beschrijven en te voorzien van de nodige bewijslast. Zo krijgt u per blok een goed beeld met welke competenties ik actief bezig ben op mijn werk en wat hiervan de voortgang is, uiteindelijk moet ik elke competentie na twee jaar op minimaal niveau drie beheersen.

4 Inhoudsopgave 1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Bewijslast. 4. Tot slot.

5 Samenvatting Dit rapport beschrijft mijn voortgang in blok vijf van het tweede studie jaar. Door het rapport te lezen krijgt u een goed beeld met welke competenties ik het afgelopen blok bezig geweest ben verder te ontwikkelen. Wat kunt u vinden? U vindt een omschrijving van de competenties waaraan ik heb gewerkt het afgelopen blok. Per competentie geef ik een uitleg over het onderwerp en hoe ik dit toepas op mijn werk. Als bewijs van mijn werk en de groei die ik aangeef gemaakt te hebben, heb ik de zo genoemde bewijslast er bij aangeleverd.

6 Inleiding In blok vijf heb ik me specifiek gericht op vier van de negen competenties om deze binnen dit blok naar het gewenste niveau te tillen. De gewenste groei voor deze vier competenties is van niveau twee naar drie. Ik heb me op de volgende competenties gericht: - Plannen. - Meer en minder werk. - Leidinggeven. Geleid Zelfstandig Sturend Context Eenvoudig Lastig Complex Mijn start niveau aan het begin van het blok heb ik met rood aangegeven en met blauw het niveau waarvan ik vind naar toe te zijn gegroeid.

7 Bewijslast Plannen: Voor de dagelijkse bedrijfsvoering is plannen een essentieel onderdeel. Plannen gebeurt de hele dag door en is daarom zoals wij zeggen een levend iets. Een planning moet dynamische zijn en er moet actief mee gewerkt worden. Alleen een planning maken aan het begin van de maand en er verder niets mee doen werkt niet. Waarom plan je: Maar waarom is een planning dan zo belangrijk? Een goede planning is zo belangrijk om tal van redenen, hier onder geef ik u de belangrijkste: - Op tijd starten met een project. - Op tijd eindigen met een project. De start is belangrijk van een project maar de opleverdatum net zo goed en zonder een goede planning zal je nooit de opleverdatum volgens je ambitieuze doel bereiken. - Beperken van veel stilstanden, bij een slechte planning is het werk niet goed aaneengesloten gepland waardoor de monteur moet wachten. - Onnodig heen en weer rijden. Bij een slechte planning komt het voor dat monteurs kris kras door elkaar heen worden gepland zonder dat er gekeken word wat er bij wie in de buurt is. - Op tijd hebben van materiaal, als je niet goed plant en niet ver genoeg voor uit kijkt kom je altijd in de problemen met leveringstijden. - Kunnen aantonen van stilstanden buiten de planning om, veroorzaakt door de aannemer of andere onderaannemers. Als je dit kunt aantonen kan je een meerwerk indienen die de stilstand verliezen compenseert. Soorten planningen: Een planning kan op diverse manieren zijn opgezet, van een planning voor een dag tot week, maand, kwartaal, halfjaar tot een jaar. De planning van een dag is van zelfsprekend zeer gedetailleerd en kan tot op het uur nauwkeurig zijn. Een jaarplanning geeft daarentegen weer alleen de grote lijnen aan. De diverse soorten planningen zijn nodig voor een goede bedrijfsvoering. Zo zijn de korte termijn planningen geschikt om bijvoorbeeld het particulier werk in te plannen en af te spreken, dit is meestal niet ver van te voren bekend en verandert regelmatig. De planning van een langere termijn zijn dan weer geschikt om bijvoorbeeld te kunnen zien voor over een aantal maanden of je voldoende werk hebt om het personeel aan het werk te houden of juist zoveel werk dat er personeel ingeleend moet worden.

8 Behalve dat planningen kunnen verschillen in de tijd welke deze vooruit kijkt, zijn er ook diverse manieren om te plannen. De meest toegepaste manier is de balken of stroken planning. Een balken of strokenplanning is een naam voor een projectplanning waarbij de activiteiten als horizontale balken in een kalender zijn geplaatst (zie voorbeeld 2 dit is een planning welke ik in samenspraak met de aannemer heb gemaakt). Het voordeel van deze manier van plannen is: dat je op één oogopslag kunt zien welke delen van de werkzaamheden elkaar overlappen, de tijdsduur van het project, de verschillende onderdelen en het is zeer overzichtelijk. Voorbeeld één van een weekplanning door mij gemaakt.

9 voorbeeld twee.

10 Hoe maak je een planning: Hier volgen de stappen om tot een goede planning te komen. 1. Bepaal de afhankelijkheden tussen activiteiten. 2. Verdeel activiteiten onder aan teamleden of onderaannemers. 3. Ken mijlpalen toe. 4. Schat de bewerkings en doorlooptijden van de afzonderlijke activiteiten. 5. Bereken de geschatte totale doorlooptijd van het gehele project (het kritieke pad*) 6. Stem de begin en einddatum van de uit te voeren taken af met de agenda s van de betrokken teamleden. 7. Vergelijk de planning met bestaande randvoorwaarden. Dat wil zeggen vergelijk de planning die het resultaat is van de stappen 1 tot en met 6 met de deadline van het project en andere randvoorwaarden die de opdrachtgever stelt. Toelichting op het kritieke pad. Het kritieke pad binnen een project zijn de activiteiten welke geen speling hebben. Hierbij loopt direct de hele planning uit als één van deze activiteiten uitloopt. Daarom worden deze taken of activiteiten kritiek genoemd. Activiteiten liggen in het kritieke pad, als het schuiven van de activiteit het schuiven van de einddatum veroorzaakt. Het kritieke pad is te berekenen met de volgende formule. DV= Do+4xDw+Dp gedeeld door 6= kritieke pad. Dv: Do: Dw: Dp: de verwachte doorlooptijd. de meest optimistische geschatte doorlooptijd. de meest waarschijnlijke doorlooptijd. de meest pessimistische doorlooptijd. Tevens is het belangrijk dat bij het maken van een planning dit in overleg gebeurt met de diverse betrokken partijen. Als onderaannemer is het dodelijk als de aannemer zomaar een planning over de schutting gooit zonder dat je er inspraak in hebt gehad. Dit omdat de aannemer vooral vanuit zijn oogpunt kijkt en niet vanuit jouw ambitieuze doel. Helaas gebeurd dit in de praktijk regelmatig. Lean planning: Nieuw in de bouw en installatie branche is de lean planning. Hier wordt nog niet veelvuldig mee gewerkt maar is wel in opkomst. Lean planning is een manier van plannen die is komen overwaaien van uit de automobiel industrie hier wordt deze al jarenlang toegepast. Mede door de automatisering die ook in de bouw sector een grote rol speelt denk ik dat de manier van lean planning de planningsmethode van de toekomst is. Om die reden geef ik er aandacht aan in mijn verslag. Lean planning is een andere aanpak voor het maken van een traditionele bouwplanning. Een bouwproject is een aaneenschakeling van activiteiten die door verschillende partijen word uitgevoerd. Lean planning betekend feitelijk dat een volgende activiteit pas word uitgevoerd wanneer de voorgaande daarom vraagt. Dus

11 niet eerder en niet later. Dit betekend dat er continu word gecreëerd, niemand van de medewerkers hoeft te wachten en er ontstaan geen onnodige voorraden. Bewaken & beheersen. Je kan een nog zo goede planning maken maar als je er niets mee doet is deze waardeloos. Daarom is het belangrijk dat een planning bewaakt en beheerst wordt. Het beheersen en bewaken van een project doe je door veelvuldig bijvoorbeeld wekelijks de planning te vergelijken met de realiteit. Hierbij kijk je of dat wat jij gepland hebt ook daadwerkelijk zo gebeurt. Dit vergelijken kun je doen aan de hand van wekelijkse werkregistratie van het operationele personeel of doormiddel van bezoeken aan het project. Overleggen en luisteren naar het operationele personeel is ook een belangrijke graatmeter om te weten of het project volgens planning verloopt zij zijn namelijk de eerste die te maken krijgen met vertragingen. Een goede communicatie met de aannemer is ook belangrijk om er achter te komen of deze nog volgens planning werkt. Binnen een bouwproject ben je namelijk afhankelijk van elkaar. Als een project niet volgens planning verloopt is het belangrijk te onderzoeken wat hiervan de oorzaak is. Hierover moet ook gecommuniceerd worden met de aannemer. In veel gevallen lopen planningen van onderaannemers uit doordat een aannemer te veel naar zich eigen kijkt. Zo heb ik meegemaakt dat ons gevraagd werd om vloerverwarming aan te leggen, aangekomen op het project bleek de hele ruimte vol te liggen met rommel wat op geruimd moest worden. Hierdoor konden mijn monteurs enkele uren niet goed productief werken en liep de planning uit. Door goed overleg kom je hier achter en door dit vast te leggen en te overleggen met de aannemer konden we een meerwerk rekening sturen voor de verloren uren en het uitlopen van de planning. Plannen in de praktijk. Persoonlijk vind ik het een sport om zo goed mogelijk te plannen. Binnen ons bedrijf is er veel veranderd op het gebied van planning, zoals ik ook al in eerdere voortgangsverslagen aan heb gegeven. Voorheen plande we op kleine a4 papiertjes en werd de planning niet met zorg gedragen. Hierdoor ervaarde we veel problemen, zoals dat de planning niet goed doordacht was en niet juist in elkaar gezet. Met het veranderen van het bedrijf (samen voegen met een nieuwe partner) ging ook onze manier van plannen drastische veranderen. Persoonlijk had ik al een aantal keren geprobeerd een wijziging te brengen in ons systeem, maar hier was telkens geen draagvlak voor. Maar doordat het bedrijf ging veranderen en hiermee ook een nieuwe directeur kwam die het wel wilde veranderen werd het als ware gewoon opgedragen. Er zijn toen twee grote whiteboards geplaatst in een nieuw kantoor en met ons bureau zijn we als team ervoor gaan zitten, zo hadden we letterlijk de hele dag zicht op de planning. Automatisch sta je dan diverse keren op een dag naar de planning te kijken en merk je misverstanden, gaten in de planning etc. eerder op. Het resultaat van deze verandering heb mij erg verbaasd, binnen een maand kon ik al duidelijke verbetering merken. Omdat er bij mij wel al echte draagvlak was om de planning anders te gaan aanpakken en het bij de meeste meer opgedragen werd, werd ik als verantwoordelijke aangewezen. Waar we eerst één a twee keer per week plande, gingen we naar een hele andere manier van denken. Namelijk dat de planning een levend iets is, dat je de hele dag met zorg moet dragen. Iedere

12 verandering kan je planning doen laten afwijken van het meest ideale pat en dus van je ambitieuze doel. Als je er dan boven op zit kan je snel daadkrachtig actie ondernemen. Meerdere keren per dag vroeg ik om even met zijn allen naar de planning te kijken. Na verloop van tijd is dit steeds meer automatisme geworden. Op onze planning konden we tot drie weken ver kijken hiernaast hadden we in Excel nog een planning voor het hele jaar. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat wat er in het Excel blad word gezet voor over bijvoorbeeld vijf weken ook op een geven moment op het whiteboard word geschreven. Dus als we naar de planning gaan kijken doen we dat altijd met het Excel blad erbij. Door mijn ervaring de afgelopen tijd op het gebied van plannen en de literatuur die ik gelezen heb ben ik van mening dat ik ben gegroeid van niveau twee naar drie. Plannen: Eenvoudig Lastig Complex Context Geleid Zelfstandig Sturend 3 4 5

13 Meer en minder werk: Binnen projecten komt het zelden tot nooit voor dat het project precies op die manier verloopt zoals in de overeenkomst is overeengekomen. Veranderingen ten opzichte van de overeenkomst brengen meer en minder werk met zich mee. Het goed bewaken en beheersen van meer en minder werk is van essentieel belang voor het uiteindelijke resultaat van het project. En daarmee voortvloeiend het bedrijfsresultaat, want het bedrijfsresultaat is een resultaat van de afzonderlijke deel resultaten bij elkaar opgeteld. Wat is meer en minder werk: Meer en minder werk betekend vrij vertaald een verandering ten opzichte van het projectcontract. Onder meer en minder werk valt: - Extra werkzaamheden ten opzichte van het projectcontract. - Minder werkzaamheden ten opzichte van het projectcontract. - Nieuwe werkzaamheden ten opzichte van het project contract. - Maar ook en dat word vaak vergeten stilstand verliezen die gevolg zijn van de aannemer. Lozen uren worden niet opgenomen in de begroting maar zorgen er wel voor dat je uren die begroot zijn voor het project er rap uit vliegen. Hoe bewaak en beheers je meer en minder werk: Voordat je meer en minder werk goed kan bewaken en beheersen gaat er een heel proces vooraf binnen de organisatie van een project. Het proces dat voor af gaat is dat binnen allen lagen van het project dus van het operationele personeel tot en met de projectleider een ieder zich in grote maten bewust moet zijn van het belang van meer en minder werk. Ook nu nog nu er weer meer gebouwd en verbouwd word en de economie aantrekt is meer werk in veel gevallen bepalend of een project positief afgesloten word of niet. Als een ieder zich dit goed bewust is en zich goed realiseert is de eerste grote stap naar succes vol meer en minder werk bewaken en beheersen gezet. Om te kunnen weten of iets meer werk is of gewoon binnen de afspraak valt moet je weten wat er is afgesproken in het project contract. Mijn manier om dit bij iedereen duidelijk te maken is om vooraf aan het project een vergadering te houden met al de betrokken team leden dus ook de verantwoordelijke monteur op dat werk. Dit overleg is aan de hand van het projectcontract dit kan eventueel zonder getallen die zijn toch niet van belang hierin. Verder ben ik heel duidelijk over de gemaakte afspraken en ons ambitieuze doel. Door duidelijk en transparant te zijn over de afspraken kunnen de betrokken team leden veel eerder al zelf inschatten of iets meer werk is of niet. Het is nu eenmaal zo dat je als project leider niet alles zelf kunt zien er gebeuren nu eenmaal ook dingen in je afwezigheid daarom ook moet je er met elkaar scherp in zijn.

14 De projectleider is eindverantwoordelijk voor het bewaken en beheersen van meer en minder werk en verder niemand anders. Mijn manier om meer en minder te traceren is doormiddel van goede communicatie met de betrokken team leden, project bezoeken te doen, werkregistratielijsten te bestuderen en door de bestellijsten te bestuderen. Zeker de laatste is ook een efficiënte manier om meer werk te traceren. Wat je zeker niet moet doen is afwachten tot de aannemer naar je toe komt en je wijst op het meerwerk waar je recht op betaling voor hebt. Als je meer werk hebt getraceerd is het belangrijk dat dit niet in de vergetelheid raakt. Maar je dit goed ergens bijhoud waar je dit niet kunt vergeten. Ik heb al mijn projecten in digitale projectmappen hierin heb ik ook een kopje meer en minder werk waarin ik in een Excel bestandje al het meer werk bijhoud. Als je meer werk hebt getraceerd en opgeslagen moet er natuurlijk ook nog wat mee gebeuren, zo moet de prijs worden bepaald en moet de aannemer op de hoogte zijn. Vaak zijn er betreft de betalingen van meer en minder werk in het projectcontract aparte afspraken gemaakt hierop kom ik later in mijn verslag terug. Wat je altijd moet doen is open en transparant zijn naar de aannemer dit om discussie naderhand te voorkomen. Betaling van meer en minder werk: De wijze van betaling van meer en minder werk word veelal al in het projectcontract afgesproken. Dit kan op diverse manieren, er kan worden gerekend met vaste prijzen dan is er vooraf al bepaald dat wanneer je bijvoorbeeld een radiator moet verplaatsen in een woning in aanbouw je daar een x bedrag voor kunt rekenen. De andere manier is om elk meer werk apart te berekenen. Veelal word er gezegd dat meerwerk met goud geld word gerekend, door de prijzen vooraf al te bepalen kan dit niet. Zelf heb ik ervaring in het werken met vaste prijzen meestal is dit bij de wat grotere projecten en aannemers naar mijn mening is dit een goede manier om meer werk eerlijk te verrekenen voor beide partijen. Zo hoef je ook niet over elk beetje meer werk te onderhandelen over de prijs wat weer veel tijd en energie bespaard. Wanneer meerwerk word betaald is ook afhankelijk van de vooraf gemaakte afspraken, soms gebeurd de betaling al tijdens een project bijvoorbeeld met gelijk met een termijn betaling. Maar vaak word meer minder werk achteraf verrekend. De gevolgen van meer of minder werk qua kosten op een bedrijf word vaak onderschat. Daarom is het belangrijk dat je goed weet hoe je een meer werk prijs bepaald. Tot de lessen van dhr. Pieter Eijkelenboom was ik persoonlijk niet bewust van de gevolgen van meerwerk op de organisatie. Het voorbeeld dat ik gebruik om te laten zien hoe je een goede meerwerk prijs bepaald is deels uit het boek projectleider techniek van dhr. Pieter Eijkelenboom. Om te laten zien hoe je meerwerk berekend word dit in drie categorieën ingedeeld. - Extra werk van euro. - Extra werk van euro. - Extra werk boven de euro.

15 Wat kost meerwerk ten opzichte van een normale calculatie? Voorbeeld normale calculatie: Euro Materiaal % toeslag 100 Arbeidsuren 20 uur x 45 euro % winst en risico 100 Aanneemsom 2100 Extra werk Meer dan Gemiddelde % X 2008 Gemiddelde % X 2009 Gemiddelde % X 2010 Gemiddelde % X 2011 Gemiddelde % X 2012 Gemiddeld ,1 % ,8 % ,9 % euro afgerond 40% euro afgerond 25% Meer dan euro gemiddeld 16% De percentages zijn de percentages die gelden als toeslag extra werk. Als we deze percentages verwerken in onze voorbeeld calculatie ziet dat er als volgt uit: Euro Materiaal % toeslag 100 Arbeidsuren 20 uur x 45 euro % winst en risico 100 Aanneemsom % toeslag extra werk 525 Totaal 2625 euro Dat betekent een verschil van 525 ten opzichte van de normale calculatie. Deze kosten zijn het gevolg van productie verstoringen.

16 Wat betreft de betaling van minder werk. Minder werk word door de aannemer jegens de onderaannemer ingediend dit kan bijvoorbeeld zijn doordat een bepaald onderdeel niet doorgaat. Afhankelijk van de soort voorwaarden die betrekking hebben tot het project kan de onderaannemer nog recht hebben op een deel van de winst die hij zou maken door het uit voeren van het werk. Dit soort regels zijn vastgelegd in de diverse soorten voorwaarden zoals bijvoorbeeld de ALIB of de UAV. Verder verloopt het betalen van minder werk in grote lijnen het zelfde als bij meerwerk. Meer en minder werk in de praktijk: Meer en minder werk is een gevleugeld begrip binnen de bouw en installatie sector en misschien wel één van de grootste veroorzakers van conflicten. Meer werk is voor sommigen projecten zo belangrijk geworden dat het hele resultaat afhangt van het wel of niet hebben van voldoende meerwerk. Uiteindelijk is er geen project dat gemaakt word waar helemaal geen meer of minder werk in voorkomt. Het is daarom nog belangrijker dit goed op orde te hebben binnen het bedrijf. Doordat het repeterend is kan je jezelf er in ontwikkelen als bedrijf tot haast een ideale manier. Dit vereenvoudigd het werk. Persoonlijk werken wij volgens de hierboven beschreven theorie en probeer ik tijdens werk bezoeken en door goed te luisteren en te spreken met de monteurs al het meer werk te waarborgen. Door mijn ervaring de afgelopen tijd op het gebied van meer en minder werk en de literatuur die ik gelezen heb ben ik van mening dat ik ben gegroeid van niveau twee naar drie. Meer en minder werk: Eenvoudig Lastig Complex Context Geleid Zelfstandig Sturend 3 4 5

17 Leiding geven: Wat is leiding geven? Dhr. Dwight D. Eisenhower vatte leiding geven ooit als volgt samen: Leidinggeven is de ander dat laten doen, wat jij als leidinggevende wilt dat hij doet, terwijl die het ook nog eens leuk vind om te doen. Dhr. Dwight D. Eisenhower was een Amerikaanse generaal tijdens de tweede wereld oorlog en werd later ook nog de 34 ste president van Amerika. Eigenlijk vat deze zin in één keer de gehele essentie van leidinggeven samen. De basis of de kern van leidinggeven is persoonlijk leiderschap, persoonlijk leiderschap bestaat uit zelfkennis, het diepere van jezelf leren kennen. Wie ben ik en waar ligt mijn kracht? Als je weet hoe je zelf in elkaar steekt is het makkelijker het gedrag van een ander te doorgronden. Je zelfkennis kan je op diverse manieren vergroten, bijvoorbeeld door het maken van tests zoals de Big five test, het kernkwadrant van Ofman, de Belbin test of door het maken van een SWOT analyse, deze testen heb ik ook gemaakt en kunt u vinden op mijn website. Naast het maken van testen kan je ook de 360 graden feedback methode toepassen, deze kan je zelf invullen en laten invullen door mensen uit je nabije omgeving bijvoorbeeld een collega of mede student dit is ook afhankelijk van het doel dat je er bij hebt. Soorten leidinggeven: Er zijn talloze soorten en manieren van leidinggeven, deze kun je onderverdelen in drie categorieën of niveaus, strategisch, tactisch en operationeel leiderschap. - Strategisch leidinggeven word gedaan op het hoogste niveau van een project of bedrijf. Bij strategische leiderschap is de vraag altijd wat willen we bereiken en wat is ons doel? Binnen de strategie is er weinig tot geen ruimte voor aanpassingen of improvisatie. - Tactische leidinggeven, heeft betrekking tot de randvoorwaarden er worden kaders gesteld waaraan een oplossing moet voldoen. Binnen tactisch leiderschap is al meer mogelijk qua aanpassing of improvisatie. - Bij operationeel leidinggeven is hoe gaan we de dingen doen. De projectleider geeft de kaders aan en verteld wat er gebeuren moet en laat door bijvoorbeeld de ploegleider de precieze manier bepalen. Het is belangrijk dat de projectleider de ploegleider of monteur ruimte geeft tot eigen interpretatie deze heeft er namelijk meer ervaring mee hoe je bijvoorbeeld het beste en efficiënt mogelijk riool in een fundering aanlegt. Als de projectleider te veel op de stoel van de monteur gaat zitten gaat raakt deze gefrustreerd door dat er geen ruimte meer is om zelf na te denken. Daarbij neemt dit veel extra werk voor zich mee voor de projectleider. Binnen de verschillende niveaus of categorieën is er namelijk sturen op basis van vertrouwen en op basis van controle. Het verschil is: Bij sturen op basis van vertrouwen geeft de projectleider de kaders aan waaraan de oplossing moet voldoen, de monteur of werkvoorbereider etc. heeft dan zelf de mogelijkheid zijn eigen ideeën en vakkennis toe te passen op het werk. Sturen op

18 basis van vertrouwen is meestal van toepassing bij de meer ervaren krachten. Bij sturen op basis van controle legt de projectleider eigenlijk helemaal vast waaraan de oplossing moet voldoen hierdoor is er weinig tot geen ruimte voor eigen ideeën of vakkennis van de medewerker. Deze manier van leidinggeven is van toepassing op de jongere medewerkers welke het vak nog moeten leren. Sturen op basis van output: Een leider moet sturen op basis van output, maar wat is dit dan? Output verwijst naar behoeften en voorwaarden welke niet voor discussie vatbaar zijn. Een goed voorbeeld is: de klant wilt in de ruimte een licht capaciteit van bijvoorbeeld 200 lux, dit is een duidelijke eis of voorwaarden die niet voor meerdere uitleg vatbaar is. En dat is de bedoeling van output sturen, niet voor discussie of meerdere uitleg vatbaar. Proactief leiderschap: Proactief wil eigenlijk zeggen vanuit jezelf leidinggeven, proactiviteit is meer dan initiatieven nemen. Het betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Ons gedrag is afhankelijk van onze beslissingen niet van onze omstandigheden. We kunnen gevoelens ondergeschikt maken aan waarden. We kunnen iets teweegbrengen en zijn daar ook verantwoordelijk voor. Kijk maar naar het woord verantwoordelijkheid dat is letterlijk het vermogen om je antwoord te kiezen. Proactieve mensen zijn zich bewust van dat vermogen. Ze wijten niets aan de situatie. Hun optreden is een bewuste keuze. De mens is immers van nature proactief. Reactieve mensen worden sterk beïnvloed door hun omstandigheden. Als het goed weer is voelen ze zich goed. Als het slecht weer is presteren ze minder. Proactieve mensen bepalen zelf of ze een goede bui hebben of niet. Cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid: Essentieel bij proactiviteit is de beïnvloedbaarheid van dingen. Covey spreekt van een cirkel van betrokkenheid en een cirkel van invloed zoals hieronder afgebeeld. In de buitenste cirkel bevinden zich dingen die we niet kunnen beïnvloeden, zoals 'de wereld', onze opvoeding, onze afkomst en het verleden. Over dingen die we niet kunnen beïnvloeden moeten we ons volgens Covey niet druk maken. We moeten ons alleen richten op de binnenste cirkel: proactieve mensen richten hun aandacht vooral op datgene wat zij wel kunnen beïnvloeden. Je moet proberen de binnenste cirkel te vergroten om zo je invloed te vergroten.

19 Motiveren ja of nee: Kan een projectleider zijn teamleden motiveren? Naar mijn mening kan motiveren niet. De projectleider kan wel faciliteiten bieden om iemand weer gemotiveerd te krijgen maar of iemand echt gemotiveerd word bepaald hij altijd zelf, dit komt vanuit het binnenste van de mens. Een mooie zin ter verduidelijking is: Je kan het paard wel naar het water brengen maar of het paard gaat drinken bepaald hij zelf. denk win win: Vaak word er in veel situaties en binnen veel bedrijven in winnen en verliezen gedacht, de ene partij wint en de ander verliest. Dit kan ook anders, namelijk door win-win te denken. Bij win-win denken word niet het idee van jouw of de tegen partij gekozen maar een derde nog beter idee, waar beide partijen beter van worden. Winwin houdt in dat een oplossing voordelig is voor beide partijen. Win-win denken versterkt de samenwerking en de relatie en verminderd rivaliteit. Als niet alleen jij maar ook de andere partij er beter van word is deze veel meer bereid mee te werken. Win-win denken is niet alleen in het geval van leiding geven interessant maar zeker ook bij onderhandelen, win-win denken is te vergelijken met de onderhandelingsmethode BOZO beste optie zonder overeenkomst. Hierover vind u meer in mijn verslagen betreft onderhandelen. Leiding geven in mijn eigen praktijk: Na de lessen die ik op de Haagse hogeschool heb gevolgd onder anderen van dhr. Eijkelenboom en hoogland en de literatuur die ik gelezen heb op het gebied van leidinggeven, ben ik heel anders hier naar gaan kijken en ga ik er veel bewuster mee om. Leidinggeven is meer dan zomaar bevelen geven, leidinggeven is mensen werk. Van naturen kan ik goed omgaan met allerlei soorten mensen, hierdoor deed ik vanuit mijn eigen al veel van de dingen die ons geleerd is. Naar mijn mening is het belangrijk om eerlijk en respectvol met elkaar om te gaan. Ook bij conflicten en ook als de ander niet netjes en respectvol naar jou toe is moet je als leider dit wel altijd blijven, het is dodelijk als je mee in de emotie gaat van de ander. Dan zijn de eerste stappen naar succesvol leidinggeven gezet. Op dit moment bekleed ik geen functie waarin ik leidinggeef aan andere, tijdelijk heb ik dit wel gedaan toen ik een collega verving die voor een langere periode ziek was. Hierdoor heb ik er dus wel praktijk ervaring in. Door mijn ervaring op het gebied van leidinggeven, de lessen die ik heb gevolgd en de vele literatuur die ik gelezen heb ben ik van mening dat ik ben gegroeid van niveau twee naar drie. De literatuur die ik onterendere gelezen heb is: - De zeven eigenschappen van effectiefleiderschap. - Leidinggeven zonder bevelen. - Projectmatig creëren Lesboek Projectleider Techniek. Meer en minder werk: Eenvoudig Lastig Complex Context Geleid 1 2 3

20 Zelfstandig Sturend Tot slot Dit semester heb ik mij eigen gericht op de competenties, - Plannen. - Meer en minder werk. - Leidinggeven. Het eerste blok van dit tweede schooljaar is goed verlopen, ik heb mijn tentamens met succes gemaakt en ik heb weer veel mogen leren. Ook de start bij mijn nieuwe baan (zie context analyse T.Boer en zoon) heeft mij enorm goed gedaan en ik ga met veel plezier naar mijn werk.

leercontract. PaP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel December 2015

leercontract. PaP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel December 2015 leercontract. PaP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel December 2015 Inhoudsopgave 1: Inleiding 2: School planning 3: Algemeen 4: Planning 5: Conclusie Inleiding Het leercontract PAP is het contract tussen

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan. POP

Persoonlijk Opleidings Plan. POP Persoonlijk Opleidings Plan. POP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel Oktober 2015 Inhoudsopgave 1: samenvatting 2: inleiding 3: algemeen 4: eerste studie jaar 5: tweede studie jaar 6: werken na mijn studie

Nadere informatie

Naam: S.J. Geluk. Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras

Naam: S.J. Geluk. Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras Naam: S.J. Geluk Klas TH11 Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras Voor deze opleiding (AD Projectleider techniek) moest ik in het begin van het schooljaar een nulmeting maken. Dit is de 2 e en laatste

Nadere informatie

Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting

Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting Projectmatig Creëren 2.0 Samenvatting Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Inhoudsopgave Projectmatig Creëren 2.0... 1 Samenvatting... 1

Nadere informatie

Voortgangsverslag 2.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Voortgangsverslag 2.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2016 Voortgangsverslag 2.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken welke competentie ik heb behandeld in blok 2 van mijn schooljaar. Door middel van mijn

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan. POP leerjaar twee.

Persoonlijk Opleidings Plan. POP leerjaar twee. Persoonlijk Opleidings Plan. POP leerjaar twee. Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel September 2016 Inhoudsopgave 1: samenvatting 2: inleiding 3: algemeen 4: eerste studie jaar 5: tweede studie jaar 6:

Nadere informatie

Nulmeting 2.0 Tim Tegelaar Projectleider techniek 14-01-2013. Simpel 1 2 3 nu Lastig 2 3 4 eind van de opleiding Complex 3 4 5

Nulmeting 2.0 Tim Tegelaar Projectleider techniek 14-01-2013. Simpel 1 2 3 nu Lastig 2 3 4 eind van de opleiding Complex 3 4 5 Nulmeting competenties: Voor mijn opleiding AD Projectleider techniek heb ik aan het begin van het schooljaar een nulmeting gedaan voor de negen competenties waar aan je moet voldoen als projectleider

Nadere informatie

Naam: S.J. Geluk. Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras

Naam: S.J. Geluk. Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras Naam: S.J. Geluk Klas TP11 Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras Voor deze opleiding (AD Projectleider techniek) moest ik in het begin van het schooljaar een nulmeting maken. In deze nulmeting komen

Nadere informatie

Voortgangsverslag blok 3

Voortgangsverslag blok 3 Voortgangsverslag blok 3 Patrick van der Vlist Voortgangsverslag blok 3 Patrick van der Vlist Krimpen a/d ijssel Mei 2016 Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om mijn voortgang die ik in blok twee heb

Nadere informatie

Nulmeting Tim Tegelaar Projectleider techniek 12-09-2012

Nulmeting Tim Tegelaar Projectleider techniek 12-09-2012 Nulmeting competenties: Voor mijn opleiding AD Projectleider techniek heb ik aan het begin van het schooljaar een nulmeting gedaan voor de negen competenties waar aan je moet voldoen als projectleider

Nadere informatie

Voortgangsverslag 3.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Voortgangsverslag 3.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2016 Voortgangsverslag 3.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken welke competentie zijn behandeld in blok drie van mijn schooljaar. Door middel van mijn

Nadere informatie

Persoonlijk Activiteiten Plan (P.A.P)

Persoonlijk Activiteiten Plan (P.A.P) Persoonlijk Activiteiten Plan (P.A.P) Kevin de Ram Persoonlijk Activiteiten Plan (P.A.P.) Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2015 Kevin de Ram Persoonlijk Activiteiten Plan

Nadere informatie

PAP. Persoonlijk Activiteiten Plan. Opleiding : AD projectleider techniek. Blok : 4. Datum : 7 juni Naam student : Ramish Haideri

PAP. Persoonlijk Activiteiten Plan. Opleiding : AD projectleider techniek. Blok : 4. Datum : 7 juni Naam student : Ramish Haideri PAP Persoonlijk Activiteiten Plan Opleiding : AD projectleider techniek Blok : 4 Datum : 7 juni 2013 Naam student : Ramish Haideri Studentnummer : 12105511 School: de Haagse hogeschool te Delft Werkgever:Boonstoppel

Nadere informatie

Nul meting NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Nul meting NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2015 Nul meting NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken op welk niveau ik nu zit met de verschillende competenties die horen bij een projectleider.

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.2

Voortgangsverslag 1.2 Voortgangsverslag 1.2 Robin van Heijningen Voortgangsverslag 1.2 Studieloopbaanbegeleiding Robin van Heijningen Hillegom 02-02-2013 Schoonderbeek Installatietechniek Voorwoord Je stelt halverwege de contractperiode

Nadere informatie

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 18 14109271 WP27 Haagse Hogeschool Delft Dhr. Hoogland Bedrijfscommunicatie 1 Inleiding In dit document

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Blok 1. Erwin Pols

Voortgangsverslag. Blok 1. Erwin Pols Voortgangsverslag Blok 1 Erwin Pols Voortgangsverslag Blok 1 E. Pols Nieuwerkerk a/d IJssel 13-11-2012 Unica Installatietechniek B.V. Voorwoord Op de opleiding AD projectleider techniek is het noodzakelijk

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan 2.0 NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Persoonlijk opleidingsplan 2.0 NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2016 Persoonlijk opleidingsplan 2.0 NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om aan te geven hoe ik het komende afstudeerjaar een groei probeer te verwezenlijken in de

Nadere informatie

Voortgangsverslag Blok 5

Voortgangsverslag Blok 5 Voortgangsverslag Blok 5 Kevin de Ram Voortgangsverslag Blok 5 Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2016 Kevin de Ram Voortgangsverslag Blok 5 1 Voorwoord Aan het einde van elk

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Persoonlijk opleidingsplan NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2015 Persoonlijk opleidingsplan NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken hoe ik het komende schooljaar ga groeien in de vastgestelde competenties.

Nadere informatie

Voortgangsverslag 5.0 PETER VERSTEEG

Voortgangsverslag 5.0 PETER VERSTEEG 2016 Voortgangsverslag 5.0 PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken welke competenties ik heb behandeld in blok één van mijn afstudeerjaar. Door middel van mijn gemaakte

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer:

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer: Voortgangsverslag Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 03 december 2016 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider Techniek

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Opleiding : AD projectleider techniek. Blok : 2. Datum : 11 januari Naam student : Ramish Haideri. Studentnummer :

Voortgangsverslag. Opleiding : AD projectleider techniek. Blok : 2. Datum : 11 januari Naam student : Ramish Haideri. Studentnummer : Voortgangsverslag Opleiding : AD projectleider techniek Blok : 2 Datum : 11 januari 2013 Naam student : Ramish Haideri Studentnummer : 12105511 School: de Haagse hogeschool te Delft Werkgever:Boonstoppel

Nadere informatie

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord Voortgangsverslag blok 5 Naam : Lex Krijgsman Studentnummer : 11071060 Groep : TP29 datum : 10-08-2013 periode : Leerjaar 2 (Propedeuse ) september 2013 augustus 2014 Doel : Het voortgangsverslag is vooral

Nadere informatie

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Inleiding Bij het doorlopen van een project komt er een hele berg informatie binnen en dat wordt verwerkt. Om dat ordelijk te

Nadere informatie

360 graden feedback 5.0 PETER VERSTEEG

360 graden feedback 5.0 PETER VERSTEEG 2016 360 graden feedback 5.0 PETER VERSTEEG Voorwoord Aan de hand van dit rapport wordt duidelijk hoe mijn collega mij ziet tijdens de werkzaamheden die ik verricht in mijn huidige functie. Door middel

Nadere informatie

Tijdens en voor mijn studie Projectleider Techniek verwerf ik competenties door specifieke taken en werkzaamheden te verrichten.

Tijdens en voor mijn studie Projectleider Techniek verwerf ik competenties door specifieke taken en werkzaamheden te verrichten. Beste collega, familie, vriend, Tijdens en voor mijn studie Projectleider Techniek verwerf ik competenties door specifieke taken en werkzaamheden te verrichten. Theoretische kennis doe ik op door onderwijs

Nadere informatie

Voortgangsverslag 3.2

Voortgangsverslag 3.2 Voortgangsverslag 3.2 Paulo Lopes de Barros Voortgangsverslag 3.2 Paulo Lopes de Barros G. Rook (Werkplekcoach) M. kras (Docentbegeleider) Zaandam 30-02-2014 Haagse Hogeschool Voorwoord Dit voortgangsverslag

Nadere informatie

Persoonlijk Activiteitenplan(PAP) Blok 1&2

Persoonlijk Activiteitenplan(PAP) Blok 1&2 Persoonlijk Activiteitenplan(PAP) Blok 1&2 Student: Roy Krabbenborg Bedrijf: WSi-techniek Hogeschool: Haagse Hogeschool Opleiding: Ad Projectleider Techniek Klas: TP11 Document: PAP Blok 1&2 Versie: 1.0

Nadere informatie

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge 20/9/2011 COSTIAN NULMETING Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge Dit verslag heeft als functie de basiskennis van de startende student vastleggen, het moment van de meting is begin september

Nadere informatie

H2 Commitment en creëren Het proces om tot een goede keuze te komen bestaat uit zes stappen:

H2 Commitment en creëren Het proces om tot een goede keuze te komen bestaat uit zes stappen: H1 De essentie van projectmatig creëren Er zijn 2 soorten projecten: - Projecten die vanzelf lopen. Dit zijn projecten door inzet van de teamleden vanzelf lopen. De projectleider hoeft nauwelijks druk

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidingsplan (POP) Leerjaar 1

Persoonlijk Opleidingsplan (POP) Leerjaar 1 Persoonlijk Opleidingsplan (POP) Leerjaar 1 Student: Roy Krabbenborg Bedrijf: WSi-techniek Hogeschool: Haagse Hogeschool Opleiding: Ad Projectleider Techniek Klas: TP11 Document: POP Leerjaar 1 Versie:

Nadere informatie

Voortgangsverslag Blok 1

Voortgangsverslag Blok 1 Voortgangsverslag Blok 1 Naam: Steven Jonathan Geluk Klas: TP11 Studentnummer: 13062379 Opleiding: Projectleider techniek - Associate Degree Docent: M.N.M Kras Bedrijfsbegeleider: G. Settels Datum: 3 november

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P)

Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P) Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P) Kevin de Ram Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P.) Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2015 Kevin de Ram Persoonlijk Opleidings Plan 1 Voorwoord

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.3. Jeffrey Duindam

Voortgangsverslag 1.3. Jeffrey Duindam Voortgangsverslag 1.3 Jeffrey Duindam 2 Voortgangsverslag 1.3 Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 17-4-2013 Bedrijfsbegeleider: H. Zwaan Docent: M.n.m.

Nadere informatie

360 graden feedback 2.0 PETER VERSTEEG

360 graden feedback 2.0 PETER VERSTEEG 2016 360 graden feedback 2.0 PETER VERSTEEG Voorwoord Aan de hand van dit rapport wordt duidelijk hoe mijn collega s en één opdrachtgever mij zien tijdens de werkzaamheden die ik verricht in mijn huidige

Nadere informatie

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower IN 5 STAPPEN EEN STRATEGISCHE PLANNING Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower INLEIDING 01 Generaal Dwight D. Eisenhower is de man die de invasie van de geallieerde strijdkrachten

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.1. Jeffrey Duindam

Voortgangsverslag 1.1. Jeffrey Duindam Voortgangsverslag 1.1 Jeffrey Duindam 2 Voortgangsverslag 1.1 Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 14-11- 2012 Bedrijfsbegeleider: H. Zwaan Docent:

Nadere informatie

Reflectieverslag Zonnepomp

Reflectieverslag Zonnepomp Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. mei 2016 Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp 1 Voorwoord Mijn naam is Kevin

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Semester 2

Voortgangsverslag. Semester 2 Voortgangsverslag Semester 2 Richard de Vriend Delft 16 Mei 2011 Heerema Marine Contractors B.v. Voorwoord Het voortgangsverslag is gebaseerd op het behalen van je competenties. Dit houdt in dat je zelf

Nadere informatie

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool POP Persoonlijk Opleidings Plan Tim Tegelaar Lekkerkerk 07-10-2012 De Haagse Hogeschool Naam Tim Tegelaar Studentnummer 12090948 origineel 07-10-2012 update - bedrijfsmentor Dhr. P. den Ouden bedrijfscoach

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer:

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer: Voortgangsverslag Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 20 juni 2016 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider Techniek

Nadere informatie

Voortgangsverslag werkend leren

Voortgangsverslag werkend leren Voortgangsverslag werkend leren EDP1 Rens Brouwer Voortgangsverslag werkend leren EDP1 Rens Brouwer Delft December 2012 Haagse Hogeschool Voorwoord Op dit moment ben ik duaal student. Dit houdt in dat

Nadere informatie

360 graden feedback 1.0 PETER VERSTEEG

360 graden feedback 1.0 PETER VERSTEEG 2015 360 graden feedback 1.0 PETER VERSTEEG Voorwoord Aan de hand van dit rapport wordt duidelijk hoe mijn collega s mij zien tijdens de werkzaamheden die ik verricht in mijn huidige functie. Door middel

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.4

Voortgangsverslag 1.4 Voortgangsverslag 1.4 Leon van Luijk Koudekerk a/d Rijn mei 2012 Haagse Hoge School Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van het vierde blok

Nadere informatie

PAP (persoonlijk activiteitenplan) Putman Installaties. Jeffrey Duindam

PAP (persoonlijk activiteitenplan) Putman Installaties. Jeffrey Duindam PAP (persoonlijk activiteitenplan) Putman Installaties Jeffrey Duindam 2 Persoonlijk activiteitenplan Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 4 oktober

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.3 Blok 3

Voortgangsverslag 1.3 Blok 3 Voortgangsverslag 1.3 Blok 3 Naam: Dave van Loon Studentennummer: 12105910 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek School: Haagse Hoge school te Delft Vakdocent: M. Kras/C. Scheaffers Bedrijfsbegeleider:

Nadere informatie

ProcessMinded. Progress in Process. Goed voor elkaar. Missie & Visie

ProcessMinded. Progress in Process. Goed voor elkaar. Missie & Visie ProcessMinded Progress in Process Goed voor elkaar Missie & Visie MISSIE & VISIE / Voorwoord 2? reiken we da e be t? o H gaan we voo r a r? Wa bestaan rom we a a W Voorwoord Waarom bestaan we, waar gaan

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.2. Jeffrey Duindam

Voortgangsverslag 1.2. Jeffrey Duindam Voortgangsverslag 1.2 Jeffrey Duindam 2 Voortgangsverslag 1.2 Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 20-12-2012 Bedrijfsbegeleider: H. Zwaan Docent: W.

Nadere informatie

360 graden feedback 3.0 PETER VERSTEEG

360 graden feedback 3.0 PETER VERSTEEG 2016 360 graden feedback 3.0 PETER VERSTEEG Voorwoord Aan de hand van dit rapport wordt duidelijk hoe mijn collega mij ziet tijdens de werkzaamheden die ik verricht in mijn huidige functie. Door middel

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer:

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer: Voortgangsverslag Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 10 mei 2016 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider Techniek

Nadere informatie

Projectmatig creeren. Ronald de Ruijter

Projectmatig creeren. Ronald de Ruijter Projectmatig creeren Ronald de Ruijter 14111039 Inhoudsopgave 1. De essentie van projectmatig creëren/corset of ruggegraat 2. Commitment en Creëren 3. Het projectcontract 4. De projectdefinitie 5. Projectbrief

Nadere informatie

Projectmanagement. Hoofdstuk 3 en 4 Het project van begin tot eind De planning. Roel Grit

Projectmanagement. Hoofdstuk 3 en 4 Het project van begin tot eind De planning. Roel Grit Projectmanagement Hoofdstuk 3 en 4 Het project van begin tot eind De planning Roel Grit Hoofdstuk 3 Van begin tot eind 1. Project organiseren en uitvoeren 2. Projectvoorstel 3. Intakegesprek met de opdrachtgever

Nadere informatie

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt Vergaderen, je hebt er vaak geen zin in. Toch is het belangrijk om af en toe belangrijke zaken met elkaar als team te bespreken. Met deze

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer:

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer: Voortgangsverslag Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 22 Januari 2016 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider Techniek

Nadere informatie

Voortgangsverslag 2.1. Jeffrey Duindam

Voortgangsverslag 2.1. Jeffrey Duindam Voortgangsverslag 2.1 Jeffrey Duindam Voortgangsverslag 2.1 Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 14-11-2013 Bedrijfsbegeleider: H. Zwaan Docent: P Eikelenboom

Nadere informatie

Persoonlijk Actie Plan

Persoonlijk Actie Plan Persoonlijk Actie Plan Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 06 februari 2016 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Nulmeting. Frans Tuerlings Studentnummer:

Nulmeting. Frans Tuerlings Studentnummer: Nulmeting Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 20 september2015 Voorwoord: Deze 0-meting heb ik geschreven vanuit mijn functie als projectleider in de

Nadere informatie

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 1 Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 En Toepassingen Hoofdstuk 4 Projectdefinitie Duidelijk zijn voor het hele team wat het doel is van het project. Vaak worden verschillende doelen in gedachten genomen

Nadere informatie

(Mis)Matches tussen talent, competenties en organisatie

(Mis)Matches tussen talent, competenties en organisatie (Mis)Matches tussen talent, competenties en organisatie Iets wat iemand goed kan (Hoekstra & Van Sluijs, 1999; 2003) Gemeenschappelijke kern (Hoekstra & Van Sluijs, 2000; 2003): 1. Het is een latent (verborgen)

Nadere informatie

Contextanalyse (NL) Michael Bennik Brielle Januari 2016

Contextanalyse (NL) Michael Bennik Brielle Januari 2016 Contextanalyse (NL) Michael Bennik Brielle Januari 2016 Voorwoord Deze contextanalyse heb ik geschreven vanuit mijn functie als calculator en student van de opleiding Ad Projectleider Techniek. Mijn interesse

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

Communicatie onderzoek Team haarverzorging

Communicatie onderzoek Team haarverzorging Communicatie onderzoek Team haarverzorging Introductiebrief behorende bij de enquête over de interne communicatie Beste collega s, Gedurende het schooljaar doen wij ons uiterste best om de taken te vervullen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Competenties semester 4

Competenties semester 4 Competenties semester 4 Richard Van Richard Van Gegevens Student Naam: Richard Van Studentnummer: 16073525 Klas: WH23 School: De Haagse Hogeschool Opleiding: Werktuigbouwkunde Adres: Rotterdamseweg 137,

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw 2011 Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw Veelzijdigbouw Walnootstraat 26 2461 DV Ter Aar Telefoon 06-43822608 Fax 0847-593939 info@veelzijdigbouw.nl www.veelzijdigbouw.nl Het bouwproces volgens

Nadere informatie

OMGAAN MET VERANDERING DE THEORIE VAN DE BESLUITFUIK

OMGAAN MET VERANDERING DE THEORIE VAN DE BESLUITFUIK TEKST OMGAAN MET VERANDERING DE THEORIE VAN DE BESLUITFUIK In onze gesprekken met organisaties met een gidsenwerking horen we hoe de verantwoordelijken worstelen om hun gidsen mee te krijgen bij veranderingen.

Nadere informatie

1. STRESS EN TIME MANAGEMENT

1. STRESS EN TIME MANAGEMENT 1 VOORWOORD Voordat ik StressPro oprichtte ben ik enkele jaren actief geweest op het terrein van time management. Ik had namelijk zelf ervaren hoe hectisch en gejaagd het leven kon zijn. Ik had behoefte

Nadere informatie

Competenties De Fontein

Competenties De Fontein Competenties De Fontein We werken met de volgende 4 competenties: 1. Verantwoordelijkheid 2. Samenwerken 3. Organisatie en planning, zelfstandigheid 4. Motivatie - In klas 1 wordt gewerkt aan de volgende

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie

Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september

Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september 1 Beroepsopdracht 2: werken volgens plan / Zorghulp /september 2012 1 Zorghulp Inhoudsopgave Verantwoording... 2 Inleiding... 3 Opdracht 1... 4 Opdracht 2... 7 Opdracht 3... 10 Resultaatoverzicht... 11

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.1

Voortgangsverslag 1.1 Voortgangsverslag 1.1 M. Camp Voortgangsverslag 1.1 TU Delft M. Camp Leiden November 2011 Versie 1.1 Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van

Nadere informatie

Bureauprofiel. Work, flow, fun

Bureauprofiel. Work, flow, fun Bureauprofiel Work, flow, fun Onze missie Bouwen aan betrouwbare overheidsorganisaties Met een heldere strategie Elke dag een stapje beter Door overdracht van kennis en ervaring Omdat verbeteren en ontwikkelen

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Groepstraining - maatwerk Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control.

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

360 graden feedback 4.0 PETER VERSTEEG

360 graden feedback 4.0 PETER VERSTEEG 2016 360 graden feedback 4.0 PETER VERSTEEG Voorwoord Aan de hand van dit rapport wordt duidelijk hoe mijn collega mij ziet tijdens de werkzaamheden die ik verricht in mijn huidige functie. Door middel

Nadere informatie

Opleiding A.D. Projectleider Techniek / Stedelijke Installaties. Nulmeting

Opleiding A.D. Projectleider Techniek / Stedelijke Installaties. Nulmeting / Stedelijke Installaties Handleiding Werkend Leren voor de duale opleiding A.D. Projectleider Techniek Nulmeting René Welter / Stedelijke Installaties Handleiding Werkend Leren voor de duale opleiding

Nadere informatie

P.A.P. - Persoonlijk Aanpak Plan - - Periode: Blok 1 en 2 -

P.A.P. - Persoonlijk Aanpak Plan - - Periode: Blok 1 en 2 - P.A.P. - Persoonlijk Aanpak Plan - - Periode: Blok 1 en 2 - Bob van der Pouw Kraan School : Haagse hoge school Opleiding : Projectleider techniek Associate degree Klas : 11TP Student nr. : 13064819 Schoolmentor

Nadere informatie

Positief leidinggeven in de praktijk

Positief leidinggeven in de praktijk Positief leidinggeven in de praktijk Engel Muller, Velp augustus 2012 Afgelopen 16 juli overleed Stephen (R.) Covey, schrijver van The 7 habits of highly effective people, een van de meest verkochte boeken

Nadere informatie

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 1, 2, 3, 4, 5, 8, 18 en 23 Ferry Barendse WP29 Hoofdstuk 1, De essentie van projectmatig creëren Optimaal projectmanagement betekend op de eerste plaats

Nadere informatie

Time-management Help! Ik houd tijd over

Time-management Help! Ik houd tijd over Time-management Help! Ik houd tijd over Heb jij ook te maken met tijdgebrek? Wil jij overzicht in je werk? Wil jij meer structuur? Wil je meer rust en een meer voldaan gevoel over je werkdag? Leer hoe

Nadere informatie

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon:

Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon:   Naam studieloopbaanbegeleider: Telefoon: Dit portfolio is eigendom van: Naam: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: E-mail: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Naam studieloopbaanbegeleider:

Nadere informatie

Voortgangsverslag Studie loopbaan begeleiding (SLB)

Voortgangsverslag Studie loopbaan begeleiding (SLB) 2012 Voortgangsverslag Studie loopbaan begeleiding (SLB) Ontwikkelingsindicatie semester 2 blok 4 Semester 2 blok 4 Costian de Jonge 20-6-2012 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voortgang... 3 Conclusie...

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan

Persoonlijk Ontwikkelplan Persoonlijk Ontwikkelplan Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 20 september2015 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider

Nadere informatie

Nulmeting. Roy Krabbenborg TP11 WSi-techniek

Nulmeting. Roy Krabbenborg TP11 WSi-techniek Nulmeting Student: Roy Krabbenborg Hogeschool: Haagse Hogeschool Opleiding: Ad Projectleider Techniek Klas: TP11 Document: Nulmeting Blok 1 Versie: 1.0 Achtergrond Mijn naam is Roy Krabbenborg, 20 jaar

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

Persoonlijk Actie Plan

Persoonlijk Actie Plan Persoonlijk Actie Plan Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 15 november 2015 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider

Nadere informatie

Optimaliseer je prestaties

Optimaliseer je prestaties Winst en Groei - Internetmarketing en Verkooptraining Optimaliseer je prestaties 10 Technieken om je prestaties te verbeteren Christo Cornelissen & Mieke Bouquet Alles waar je jezelf op weet te focussen

Nadere informatie