Uw kenmerk : /2.B257 Ons kenmerk : VOEG/G/05/16/001 Onderwerp : Reactie onderzoek marktwerking Groothandelsmarkt gas Datum : 21 april 2005

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw kenmerk : /2.B257 Ons kenmerk : VOEG/G/05/16/001 Onderwerp : Reactie onderzoek marktwerking Groothandelsmarkt gas Datum : 21 april 2005"

Transcriptie

1 Dienst Uitvoering en toezicht Energie T.a.v. drs. I.R. Verdonkschot Postbus BHDENHAAG Uw kenmerk : /2.B257 Ons kenmerk : VOEG/G/05/16/001 Onderwerp : Reactie onderzoek marktwerking Groothandelsmarkt gas Datum : 21 april 2005 Geachte heer Verdonkschot, Graag maken wij als VOEG gebruik van de mogelijkheid te reageren op uw onderzoek naar de werking van de gasmarkt. VOEG onderschrijft de bevindingen in zowel het onderzoek marktwerking groothandelsmarkt gas als de bevindingen van Frontier met betrekking tot de positie van Gasunie in de flexibiliteitsmarkt. VOEG positie met betrekking tot vraag 1. VOEG beoordeelt de analyses van DTe over de marktstructuur op de groothandelsmarkt en de conclusies in de tabel met indicatoren als volgt: 1. Marktplaatsen: VOEG onderschrijft de conclusie van DTe met betrekking tot het feit dat een GOS een onvolwaardige handelsplaats is. Wij hebben als VOEG in het verleden ook expliciet aangegeven dat het geïntroduceerde PVE-marktmodel ongewenst is. Ingeval Gasunie Trade & Supply, onder acceptabele condities, zijn afnemers de mogelijkheidbiedthetgasookopttfovertedragen,danisgosalshandelsplaats overbodig. Hierdoor ontstaat een TTF-markt met meer spelers en is er niet langer sprakevaneengedeeldemarkt(ttfengos)ofvanonttrekkingvanvolumesaan de markt door leveringen achter de meter. VOEG was en is van mening dat de handelsplaats GOS niet meer toegankelijk is voor handelspartijen, terwijl het alternatief, TTF, nog niet is ontwikkeld. DoordeverplaatsingvandehandelnaarhetTTFisereenwijzigingontstaaninhet operationele systeem. Levering op TTF zijn niet gelijkwaardig aan de leveringen op GOS.ZoisophetGOSeenoperationelemargevan2%vantoepassingengeeftexit rechtop6.5%uurtolerantie.ophetttfisdeoperationelemarge1%enisergeen uurtolerantie van toepassing. Dit is een verslechtering geweest voor een aantal van onze leden die actief zijn op de gasmarkt, die veroorzaakt wordt door het marktmodel van PVE, waardoor leveringen op het GOS moet worden ondersteund in het systeem.

2 Wij delen de conclusie van DTe dat TTF alle kenmerken bezit van een goede handelsplaats in ontwikkeling. Wij zijn echter van mening dat zolang het fysieke gasvolume (exclusief transit), geleverd via TTF, de 30% niet overschrijdt, er nog steeds sprake is van een ongewenste concentratie aan de aanbodzijde. 2. Aantal marktspelers: Zie reactie vraag 3 3. Juridische en feitelijke toegangsprocedures: De problemen met de huidige allocatieprocedure worden veroorzaakt door gebrek aan beschikbaarheid van meetdata van klanten op de regionale netwerken. Ten behoeve van de terbeschikkingstelling van de allocatiedata wordt een termijn van 6 dagen na het einde van de maand toegepast. Dit is absoluut onaanvaardbaar. Zelfs bij een dagbalanceringsregime zou een shipper, bij de toepassing van een dergelijke procedure, onmogelijk weten of zijn portfolio in balans of onbalans is. Balanceren heeft dan veel weg van geblindeerd schieten op een onbekend en bewegend doel. Alleen als er geen kosten zijn verbonden aan onbalans valt zo n systeem te overwegen. Volgens de guidelines for good practice zouden hier reeds maatregelen voor getroffen moeten zijn door de DTe. "Guidelines for Good TPA Practice II (September 2003) H 7.7 Market participants shall be provided with sufficient, well-timed and reliable on/line-based information by 1 July Where TSOs are unable to meet this target, they have to consult with their relevant authorities and set out an Action Plan for implementation as soon as possible, but not later than end of 2005.about their balancing status and imbalance charges to be updated in a manner allowing the network users concerned to respond within balancing periods to the information provided such information can be provided at reasonable costs. Information on imbalance positions shall allow system users to take timely corrective actions provided TSOs have or can be reasonably expected to obtain the relevant information and the provision of such information is economic. VOEG verwacht van de DTe duidelijke acties ten einde de zeer ongewenste situatie in de markt te beëindigen en betrouwbare online bemetering en near real time allocatie te bewerkstelligen. 4. Non-discriminatie: VOEG heeft geen aanwijzingen dat GTS op dit moment discriminatoir handelt ten opzichte van marktpartijen. De scheiding van GTS van Gasunie Trade& Supply en de overdracht van de aandelen aan de staat (vermoedelijk per 30 juni aanstaande) heeft zeker bijgedragen tot een veranderende houding van GTS, hetgeen als positief wordt ervaren door de markt. Onafhankelijkheid van de TSO is een noodzaak.

3 5. Ontbundeling: VOEG onderschrijft de conclusie van DTe, dat zolang de Nederlandse overheid aandelenbezitingasunietrade&supplyendetso,ergeensprakeisvaneen volledig onafhankelijke TSO. 6. Transparantie: Er is een verbetering opgetreden in de transparantie, echter heeft deze kleine verbetering hoofdzakelijk zorg gedragen in het verstrekken van veel data, hetgeen anders is dan informatie en transparantie. Op essentiële gebieden is helemaal geen sprake van enige transparantie. Zo is er nog veel onduidelijkheid in de markt met betrekking tot de beschikbaarheid van kwaliteitsconversie en tolerantie services. Kwaliteitsconversie capaciteit en tolerantie services dienen minimaal 1 jaar vooraf aan de markt te worden aangeboden en niet een maand voor het begin van een nieuw contractjaar. Gascontracten worden immers veel langer van te voren afgesloten. De onzekerheid over de beschikbaarheid van deze diensten resulteert in onaanvaardbare risico s en is een aanmerkelijke barrière voor toetreders. 7. Capaciteit: VOEGisvanmeningdatGasTransportServicesinhetkadervanhaarwettelijke taak, zoals geformuleerd in art. 10a van de Gaswet, verantwoordelijk is voor het beschikbaar stellen van voldoende transportcapaciteit, kwaliteitsconversie, flexibiliteits- en overige relevante diensten. De open season -systematiek zoals deze nu door GtS wordt gehanteerd, verschuift die risico s naar marktpartijen. Normaliter behoort het aanbieden van deze diensten tot de gereguleerde taken van de netbeheerder. Inventarisatie van behoeftes in de markt is een belangrijk onderdeel voor de TSO om de taken goed uit te voeren. Vervolgens langdurige contracten afsluiten ter onderbouwing van deze investering is niet terecht en ongewenst. Het kan tot een machtspositie leiden bij partijen die kunnen investeren in het transport. Van gereguleerde toegang is dan geen sprake meer. Tevens merken wij op dat de huidige tarieven van GTS niet gebaseerd zijn op efficiënte economische kosten maar op de prijzen voor transport in de omringende landen. Met andere woorden, GTS maakt meer winst dan een redelijke return on investments. Hierdoor is GTS in staat de investeringen en eventuele risico s van nieuwe investeringen zonder meer te dragen. Zelfs bij een efficiënte kostprijsbenadering is de investering gedekt door de regulering op de kostprijs. Immers, als uit onderzoek blijkt dat de markt behoefte heeft aan deze verbindingen, valt de investering onder de gereguleerde assetbase, waarover een redelijk rendement van toepassing is. 8. Economisch efficiënte allocatieprocdures:

4 VOEG onderschrijft de conclusies van DTe op dit punt. Echter, wij zouden daar aan toe willen voegen dat er op dit moment door Gas Transport Services geen reservering gedaan wordt ten behoeve van binnenlandse transport capaciteit(anders dan de noodleverancier). Dit leidt tot een zeer inefficiënte allocatie en onnodige onrust in de markt. 9. Productdifferentiatie: Geen afwijkende mening VOEG positie met betrekking tot vraag 2. VOEG beoordeelt de analyses van DTe over de marktuitkomsten op de groothandelsmarkt en de conclusies in de tabel met indicatoren als volgt: 1. Verhandeld volume en aantal transacties: VOEG is van mening dat er ten aanzien van de eerste sleutelfactor de navolgende Het stimuleren van de TTF handel; Dit kan worden gerealiseerd door de clausule van het overdrachtspunt aan te passen in de contracten van Gasunie Trade& Supply. VOEG positie met betrekking tot vraag 3. VOEG is van mening dat er ten aanzien van de eerste sleutelfactor de navolgende Het stimuleren van de TTF handel door de clausules van leveringspunt aan te passen indecontractenvanguts.hierdoorkomenermeerspelersopttfenzullende volumes toenemen. De mogelijke dominante positie van GUTS op TTF wordt hiermee tevens voorkomen, daar deze noodzaak niet meer aanwezig is.{guts zal altijd een dominante positie inde markt blijven behouden, echter zal bovenstaande aanpassing de marktwerking vergoten en de dominantie verkleinen.} VOEG is geen vorstander van het stimuleren van meer activiteiten van enkel en alleen GUTS, zonder de mogelijkheid dat de afnemers marktspelers op TTF kunnen worden met GUTS volumes.hetdoelisvolgensvoegdeinvloedvangutstebeperken. Zoals door DTe vastgesteld is de situatie op de groothandelsmarkt zorgwekkend. Terugtrekking van de Nederlandse staat uit Gasunie Trade& Supply waarbij er een duopolie van Shell and Exxon ontstaat en waarbij de volledige flexibiliteit in handen is van twee private partijen is evenmin gewenst. Dit zal immers het probleem van een sterk geconcentreerde markt niet oplossen. Voor een level playing field dient de dominante positie van Gasunie Trade& Supply op de flexibiliteitmarkt opgeheven te worden. Daartoe dient men over te gaan van een exclusieve toegang tot het Groningen veld ( essential facility ) naar een gereguleerde toegang tot de flexibiliteit van de Groningen cluster. Echter in het belang van het planmatig beheer van de voorkomens van gas is de continuering van de exploitatie van de zo genaamde kleine velden noodzakelijk. Om deze continuering

5 te verzekeren dienen alle kleine velden producenten flexibiliteit uit de Groningen cluster gealloceerd te krijgen. Middels deze constructie zullen kleine velden producenten in staat zijn hun eigen gas te vermarkten. De resterende flexibiliteit dient voor alle marktpartijen op een gelijkwaardige basis toegankelijk te zijn en op een economische efficiënte methode gealloceerd te worden. Volledig socialiseren van kwaliteitsconversie is een essentieel onderdeel van het verbeteren van de handelsmarkt. VOEG positie met betrekking tot vraag 4. VOEG is van mening dat er ten aanzien van de tweede sleutelfactor de navolgende Allereerst zijn wij van mening dat een efficiënt balanceringsregime minstens zo belangrijk is voor een goed werkende wholesale markt als voldoende transparantie. Recentelijk heeft Gas Transport Services op een shippers meeting haar eerste ideeën omtrent het nieuwe balanceringsregime uiteen gezet. Deze uiteenzetting baart onze leden de nodige zorgen. Er wordt een systematiek uitgewerkt waarbij op uurbasis een twee uurs vertagingsfactor wordt geïntroduceerd. De eerste indruk is dat een dergelijke systematiek het regime nog complexer zal maken en dus ook niet economisch efficiënt zal zijn, met alle gevolgen van dien. Volgens Gastransport Services dient het balanceringsregime te voorkomen dat er plotseling veranderingen in een korte tijdsperiode ontstaan. Wij pleiten voor een dagbalanceringsregime waarbij de maximale uurcapaciteit op een bepaalde dag kleiner of gelijk is aan het dagvolume/20. Een dergelijk systeem sluit ook goed aan bij overige Europese markten. VOEG is graag bereid de kenmerken van dit, in de praktijk bewezen systeem, te bespreken met Gas Transport Services en DTe. Met vriendelijke groet, Namens VOEG L.H.P. Postema VOEG Voorzitter Werkgroep Gas VOEG Keizersgracht CS Amsterdam Tel: Fax:

DTe, drs. I.R. Verdonkschot (DTe kenmerk: (onderzoek groothandelsmarkt) en (flexibiliteitstudie)

DTe, drs. I.R. Verdonkschot (DTe kenmerk: (onderzoek groothandelsmarkt) en (flexibiliteitstudie) 4> Notitie Per e-mail DTe-Liquiditeit-Gasmarkt@nmanet.nl Aan DTe, drs. I.R. Verdonkschot (DTe kenmerk: 101991 (onderzoek groothandelsmarkt) en 101903 (flexibiliteitstudie)

Nadere informatie

Regulering & toezicht van infrastructuur op de Nederlandse energiemarkt

Regulering & toezicht van infrastructuur op de Nederlandse energiemarkt Regulering & toezicht van infrastructuur op de Nederlandse energiemarkt Mira Huussen Directie Toezicht energie Delft, 22 mei 2008 DTe houdt toezicht op de Nederlandse energiemarkt Missie en doelstelling:

Nadere informatie

Visie GTS Methodebesluit 2014 e.v.

Visie GTS Methodebesluit 2014 e.v. Visie GTS Methodebesluit 2014 e.v. Sectorbrede KBG voor landelijke netbeheerders 24 augustus 2012 Efficiëntie GTS Nederlandse wet en regelgevend kader biedt alleen ruimte om een frontier shift vast te

Nadere informatie

Den Haag, maart 2005

Den Haag, maart 2005 Den Haag, maart 2005 Team: Jaccomien van Beek Petra de Groene Lars Groenhuijse Met medewerking van: Fieke Rijkers Gijsbert Zwart Dienst uitvoering en toezicht Energie Pagina 2 van 68 INHOUDSOPGAVE 1 1.1

Nadere informatie

Aanpassing te reserveren biedladder middelen

Aanpassing te reserveren biedladder middelen Aanpassing te reserveren biedladder middelen Door Walter F. Crommelin Afdeling Gastransport Planning Rapport Aanpassing te reserveren hoeveelheid biedladder capaciteit Gereed 15 januari 2013 Document Document1

Nadere informatie

Datum : 17 juni 2010 Uw kenmerk : zaaknummer Onderwerp : Consultatie inzake herinrichting van de tarieven van het landelijk gastransport

Datum : 17 juni 2010 Uw kenmerk : zaaknummer Onderwerp : Consultatie inzake herinrichting van de tarieven van het landelijk gastransport Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit T.a.v. R.J. Spencer Postbus 16326 2500 BH Den Haag Datum : 17 juni 2010 Uw kenmerk : zaaknummer 103378 Onderwerp : Consultatie inzake herinrichting

Nadere informatie

Bezoekadres Statenlaan LA 's-hertogenbosch 2500 BH Den Haag

Bezoekadres Statenlaan LA 's-hertogenbosch 2500 BH Den Haag Dienst uitvoering en toezicht Energie Postbus 16326 Bezoekadres Statenlaan 8 5223 LA 's-hertogenbosch 2500 BH Den Haag Postadres Postbus 689 5201 AR 's-hertogenbosch Telefoon 073 853 15 00 Fax 073 853

Nadere informatie

Behandeld door Fieke Rijkers Doorkiesnum m er

Behandeld door Fieke Rijkers Doorkiesnum m er Bestuurscentrum Strategie ENECO Holding N.V. World Port Center Wilhelm inakade 955 3072 AP Rotterdam Telefoon 010-457 5325 Fax 010-457 5865 Postbus 9150, 3007 AD Rotterdam Dienst uitvoering en toezicht

Nadere informatie

Pagina 1/7. Netbeheer Nederland T.a.v. de heer L. Knegt Postbus LP S-GRAVENHAGE. Den Haag, 18 september 2013

Pagina 1/7. Netbeheer Nederland T.a.v. de heer L. Knegt Postbus LP S-GRAVENHAGE. Den Haag, 18 september 2013 Netbeheer Nederland T.a.v. de heer L. Knegt Postbus 90608 2509 LP S-GRAVENHAGE Den Haag, 18 september 2013 Aantal bijlage(n): 1 Uw kenmerk: BR-13-861 Ons kenmerk: 104417/9 Contactpersoon: R. de Rooij raymond.de.rooij@acm.nl

Nadere informatie

Op basis van het rapport van Niemann van 25 november 2016 en in de lijn met deze vraagstelling zijn wij tot de volgende overwegingen gekomen.

Op basis van het rapport van Niemann van 25 november 2016 en in de lijn met deze vraagstelling zijn wij tot de volgende overwegingen gekomen. MEMO ONDERWERP Advies Gasunie Transport Services (GTS) 1 GTS is ten aanzien van kleinverbruikers gebonden aan regelgeving omtrent de leveringszekerheid van gas. Dergelijke regelgeving bestaat echter niet

Nadere informatie

Graag maakt Essent gebruik van de mogelijkheid te reageren op uw informatie- en consultatiedocument Transmission System Operator Gas in Nederland.

Graag maakt Essent gebruik van de mogelijkheid te reageren op uw informatie- en consultatiedocument Transmission System Operator Gas in Nederland. o.v.v. projectnummer 101417 Postbus 16326 2500 BH Den Haag Datum 24 februari 2003 Transmission System Operator Gas Onderwerp Van Bas de Beijer Doorkiesnr. 0(026)8511102 bbeijer@essent.nl E-mail Bezoekadres

Nadere informatie

Onze reactie treft u bijgaand aan. Uiteraard zijn wij graag bereid onze reactie nader toe te lichten

Onze reactie treft u bijgaand aan. Uiteraard zijn wij graag bereid onze reactie nader toe te lichten 000000 DTe T.a.v. de heer ir. G.J.L. Zijl Projectnummer 101730-B265 Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Federatie van Energiebedrijven in Nederland Utrechtseweg 310 6812 AR Arnhem Postbus 9042 6800 GD Arnhem

Nadere informatie

Achtergrond leveringszekerheid L-gas en wettelijke taak GTS met betrekking tot kwaliteitsconversie

Achtergrond leveringszekerheid L-gas en wettelijke taak GTS met betrekking tot kwaliteitsconversie Achtergrond leveringszekerheid L-gas en wettelijke taak GTS met betrekking tot kwaliteitsconversie Afdeling Network Configuration Rapport Achtergrond leveringszekerheid L-gas en wettelijke taak GTS met

Nadere informatie

Informele verslaglegging KBG 1 MB GTS

Informele verslaglegging KBG 1 MB GTS Informele verslaglegging KBG 1 MB GTS Tijdens de klankbordgroep (=KBG) van 22 januari 2008 waren aanwezig: Mira Huussen NMa/DTe Samuel Pronk NMa/DTe Ariane Kruijtzer NMa/DTe Marleen Holtslag Dorien Bennink

Nadere informatie

IFRS 15 Disaggregatie van opbrengsten

IFRS 15 Disaggregatie van opbrengsten IFRS 15 Disaggregatie van opbrengsten Ralph ter Hoeven Partner Professional Practice Department +31 (0) 8 8288 1080 +31 (0) 6 2127 2327 rterhoeven@deloitte.nl Dingeman Manschot Director Professional Practice

Nadere informatie

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag,

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag, De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK 'S-GRAVENHAGE Den Haag, Uw kenmerk: Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205229 Contactpersoon: [vertouwelijk] Onderwerp: 17.0309.01 Advies

Nadere informatie

GAS VOOR MORGEN SLOTDOCUMENT REFLECTIES NAAR AANLEIDING VAN DE DISCUSSIES OVER HET ADVIES ALGEMENE ENERGIERAAD, MEI 2005

GAS VOOR MORGEN SLOTDOCUMENT REFLECTIES NAAR AANLEIDING VAN DE DISCUSSIES OVER HET ADVIES ALGEMENE ENERGIERAAD, MEI 2005 GAS VOOR MORGEN SLOTDOCUMENT REFLECTIES NAAR AANLEIDING VAN DE DISCUSSIES OVER HET ADVIES ALGEMENE ENERGIERAAD, MEI 2005 GAS VOOR MORGEN 2 DE ENERGIERAAD De Algemene Energieraad adviseert de regering en

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal Centraal Informatiepunt

Eerste Kamer der Staten-Generaal Centraal Informatiepunt Eerste Kamer der Staten-Generaal Centraal Informatiepunt Den Haag, 27 november 2000 Aan de leden en de plv. leden van de Vaste Commissie voor Economische Zaken HERZIENE VERSIE I.V.M. TOEVOEGEN STEMVERHOUDING

Nadere informatie

Dienst uitvoering en toezicht Energie

Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie Aan TenneT B.V. t.a.v. ir. J.M. Kroon mba Postbus 718 6800 AS ARNHEM Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 101143/14.B235 1. Randnummer 7 van besluit 101143/9 2.

Nadere informatie

Wettelijke taken LNB van algemeen belang

Wettelijke taken LNB van algemeen belang Wettelijke taken LNB van algemeen belang Onderdeel van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet Disclaimer: Deze bundel bevat de doorlopende tekst van een onderdeel van de voorwaarden als

Nadere informatie

1. NIEUWE PRODUCTEN EN DIENSTEN GTS 2008 DOORLOPEND NAAR 2009 (REF. KOSTENTABEL 1)

1. NIEUWE PRODUCTEN EN DIENSTEN GTS 2008 DOORLOPEND NAAR 2009 (REF. KOSTENTABEL 1) 1. NIEUWE PRODUCTEN EN DIENSTEN GTS 2008 DOORLOPEND NAAR 2009 (REF. KOSTENTABEL 1) Dit onderdeel betreft activiteiten en investeringen met betrekking tot nieuwe producten en diensten die in 2008 zijn geïnitieerd.

Nadere informatie

Toezicht tijdens de energietransitie NVDE-lunchpresentatie 5 februari 2018

Toezicht tijdens de energietransitie NVDE-lunchpresentatie 5 februari 2018 Toezicht tijdens de energietransitie NVDE-lunchpresentatie 5 februari 2018 Remko Bos Directeur Energie Voorzitter CEER Distribution System Working Group 1 Inhoud I. Even voorstellen II. Energietransitie

Nadere informatie

Toelichting op Wijziging Richtlijnen Gastransport

Toelichting op Wijziging Richtlijnen Gastransport Den Haag, Dienst uitvoering en toezicht Energie pagina 1 van 29 ALGEMEEN 1. Inleiding 1. In januari 2004 heeft de Dienst uitvoering en toezicht Energie (hierna: DTe) het informatie- en consultatiedocument

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 19 van de Gaswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 19 van de Gaswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT. Nummer 103628/32 Betreft zaak: geschil Nuon Power Generation B.V. vs. Gas Transport Services B.V. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nadere informatie

Versnelling van de ontwikkeling van TTF en de groothandelsmarkt voor gas

Versnelling van de ontwikkeling van TTF en de groothandelsmarkt voor gas Advies groothandelsmarkt gas uitgave september 2007 Versnelling van de ontwikkeling van TTF en de groothandelsmarkt voor gas NMa/DTe September 2007 Directie Toezicht Energie 1 / 50 Samenvatting Versnellen

Nadere informatie

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST National Treasury/ Nasionale Tesourie 838 Local Government: Municipal Finance Management Act (56/2003): Draft Amendments to Municipal Regulations on Minimum Competency Levels, 2017 41047 GOVERNMENT NOTICE

Nadere informatie

BIJLAGEN BEHORENDE BIJ DE TUSSENRAPPORTAGE LIEGEN DE GASMETERS?

BIJLAGEN BEHORENDE BIJ DE TUSSENRAPPORTAGE LIEGEN DE GASMETERS? BIJLAGEN BEHORENDE BIJ DE TUSSENRAPPORTAGE LIEGEN DE GASMETERS? Bijlage 1 Informatieverzoek aan vergunninghouders Geachte heer/mevrouw, De Tweede Kamer heeft op 3 april jl. met de Minister van Economische

Nadere informatie

Versnelling van de ontwikkeling van TTF en de groothandelsmarkt voor gas

Versnelling van de ontwikkeling van TTF en de groothandelsmarkt voor gas Versnelling van de ontwikkeling van TTF en de groothandelsmarkt voor gas NMa/DTe September 2007 Directie Toezicht Energie 1 / 50 Samenvatting Versnellen van de ontwikkeling van TTF en de werking van de

Nadere informatie

IFRS 15 Alloceren van de transactieprijs

IFRS 15 Alloceren van de transactieprijs IFRS 15 Alloceren van de transactieprijs Ralph ter Hoeven Partner Professional Practice Department +31 (0) 8 8288 1080 +31 (0) 6 2127 2327 rterhoeven@deloitte.nl Dingeman Manschot Director Professional

Nadere informatie

Uitdagingen van de energie transitie

Uitdagingen van de energie transitie Uitdagingen van de energie transitie Presentatie Congres Energy Next Dordrecht 10 december 2015 Remko Bos Directeur Energie ACM Vicepresident CEER 1 ACM als toezichthouder ACM bevordert kansen en keuzes

Nadere informatie

Informatie- en consultatiedocument, Den Haag, januari 2004

Informatie- en consultatiedocument, Den Haag, januari 2004 Informatie- en consultatiedocument, Den Haag, januari 2004 Dienst uitvoering en toezicht Energie Pagina 1 van 55 101569 101569/4.O546 Team: Bas Froon Martijn van Gemert Petra de Groene Lars Groenhuijse

Nadere informatie

4. Schattingen in rekenmodule; 5. Uitbreidingsinvesteringen; 6. Incidentele correcties; 7. Aansluitpunt tarieven; 8. Accountantsverklaring;

4. Schattingen in rekenmodule; 5. Uitbreidingsinvesteringen; 6. Incidentele correcties; 7. Aansluitpunt tarieven; 8. Accountantsverklaring; Autoriteit Consument en Markt T.a.v. de heer J. de Maa Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Postbus 181 9700 AD Groningen Concourslaan 17 T (050) 521 22 50 E lnfo@gastransport.nl Handelsregister Groningen 02084889

Nadere informatie

DISCUSSIEDOCUMENT TEN BEHOEVE VAN RONDE TAFEL BIJEENKOMST MCTN+

DISCUSSIEDOCUMENT TEN BEHOEVE VAN RONDE TAFEL BIJEENKOMST MCTN+ DISCUSSIEDOCUMENT TEN BEHOEVE VAN RONDE TAFEL BIJEENKOMST MCTN+ Deze tekst is opgesteld als uitgangspunt voor de bespreking tijdens de ronde tafel bijeenkomst over MCTN+ op 28 november 2003. Het hierin

Nadere informatie

Resultaten bevraging belanghebbenden VREG

Resultaten bevraging belanghebbenden VREG Resultaten bevraging belanghebbenden VREG juli 2011 ntract kunnen reageert op het inzicht 1.1 Situatieschets De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) wil zijn organisatie en werking

Nadere informatie

Update IFRS 15 - Alloceren van de transactieprijs

Update IFRS 15 - Alloceren van de transactieprijs Update IFRS 15 - Alloceren van de transactieprijs Number 11, May 2015 IFRS 15 - Alloceren van de transactieprijs Het alloceren van de transactieprijs aan de afzonderlijke prestatieverplichtingen in een

Nadere informatie

Building the next economy met Blockchain en real estate. Lelystad Airport, 2 november 2017 BT Event

Building the next economy met Blockchain en real estate. Lelystad Airport, 2 november 2017 BT Event Building the next economy met Blockchain en real estate Lelystad Airport, 2 november 2017 Blockchain en real estate Programma Wat is blockchain en waarvoor wordt het gebruikt? BlockchaininRealEstate Blockchain

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Dit proefschrift gaat over verscheidene vormen van strategische interacties in energiemarkten, waarbij de nadruk sterk ligt op het gedrag van marktspelers in de (aard)gassector.

Nadere informatie

Retail analytics. Business Intelligence Cloud Services

Retail analytics. Business Intelligence Cloud Services Retail analytics Business Intelligence Cloud Services Retail Analytics De juiste informatie op het juiste tijdstip Insights Krijg antwoorden! Tegenwoordig worden Retail organisaties geconfronteerd met

Nadere informatie

Pagina. Besluit. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DJZ/2014/206976

Pagina. Besluit. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DJZ/2014/206976 Ons kenmerk: Zaaknummer: 14.0759.12 ACM/DJZ/2014/206976 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 19, tweede lid, van de Gaswet inhoudende de beslissing op de geschilaanvraag

Nadere informatie

Orbis. Partnerportal. Orbis Software

Orbis. Partnerportal. Orbis Software Orbis Software Orbis Partnerportal Deze handleiding geeft u meer informatie over de gebruikersinstellingen in de Orbis Partnerportal van Orbis Software Benelux BV. Orbis Partnerportal Handleiding Alle

Nadere informatie

Wettelijke taken LNBTSB van algemeen belang

Wettelijke taken LNBTSB van algemeen belang Wettelijke taken LNBTSB van algemeen belang INHOUDSOPGAVE 1 WERKINGSSFEER EN DEFINITIES 1.1 Werkingssfeer 1.2 Definities 2 LEVERINGSZEKERHEID 2.1 Pieklevering 2.2 Noodleverancier 2.3 Reservering van exitcapaciteit

Nadere informatie

BIG DATA, BIG BUSINESS, BIG TROUBLE?

BIG DATA, BIG BUSINESS, BIG TROUBLE? BIG DATA, BIG BUSINESS, BIG TROUBLE? Marketing, Big Data en privacyregels Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA - 14 november 2013 - Big data & marketing (Energieverbruik, KNMI data en bouwjaar

Nadere informatie

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Gelet op artikel 12 van de Gaswet; Besluit: Artikel I

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Gelet op artikel 12 van de Gaswet; Besluit: Artikel I Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van.., nr. WJZ., tot wijziging van de Regeling tariefstructuren en voorwaarden gas De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Nadere informatie

Wettelijke taken LNB van algemeen belang. Onderdeel van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet

Wettelijke taken LNB van algemeen belang. Onderdeel van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet Wettelijke taken LNB van algemeen belang Onderdeel van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet Deze tekst is geconsolideerd tot en met de volgende besluiten: Nummer Onderwerp & Datum besluit

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk Controle jaarrekening Ridderkerk 4 juli 2019 Jesper van Koert Reinier Moet Rein-Aart van Vugt

Gemeente Ridderkerk Controle jaarrekening Ridderkerk 4 juli 2019 Jesper van Koert Reinier Moet Rein-Aart van Vugt Gemeente Ridderkerk Controle jaarrekening 2018 Ridderkerk 4 juli 2019 Jesper van Koert Reinier Moet Rein-Aart van Vugt Status van de controle Raad Gemeente Ridderkerk 2018 - bevindingen jaarrekening 1

Nadere informatie

Gas Transport Services B.V. Gas Transport Services b.v. Jaarverslag

Gas Transport Services B.V. Gas Transport Services b.v. Jaarverslag Jaarverslag 2009 Gas Transport Services B.V. Gas Transport Services b.v. Jaarverslag 2009 Bestuur Management Gas Transport Services B.V. Dr. Ir. G.H. Graaf, algemeen directeur Dr. Ir. K.J. Beukema, directeur

Nadere informatie

Ctrl Ketenoptimalisatie Slimme automatisering en kostenreductie

Ctrl Ketenoptimalisatie Slimme automatisering en kostenreductie Ctrl Ketenoptimalisatie Slimme automatisering en kostenreductie 1 Ctrl - Ketenoptimalisatie Technische hype cycles 2 Ctrl - Ketenoptimalisatie Technologische trends en veranderingen Big data & internet

Nadere informatie

Trading Signals op WHS FutureStation

Trading Signals op WHS FutureStation Trading Signals op WHS FutureStation Versie: Aug. 2013 WH SELFINVEST S.A. Luxembourg, Paris, Frankfurt Ghent, Amsterdam Copyrigh 2007-2013: all rights attached to this guide are the sole property of WH

Nadere informatie

CTI SUITE TSP DETAILS

CTI SUITE TSP DETAILS CTI SUITE TSP DETAILS TAPI allows an application to access telephony services provided by a telecom PABX. In order to implement its access to ETRADEAL, a TAPI interface has been developed by Etrali. As

Nadere informatie

Convenant Samengesteld Product Versie 1 oktober 2017

Convenant Samengesteld Product Versie 1 oktober 2017 Convenant Samengesteld Product Versie 1 oktober 2017 Waarom is een convenant handig bij het combineren van medische hulpmiddelen? Inleiding Combinatie van CE gemarkeerde producten Bij het realiseren van

Nadere informatie

Business as (un)usual

Business as (un)usual Business as (un)usual Beperking van de impact van incidenten begint vandaag! Aon Global Risk Consulting Business Continuity Practice Continuiteit = basis voor succesvol ondernemen.voor u business as usual?

Nadere informatie

Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels)

Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels) Staten-Generaal Annual event/meeting with key decision makers and GI-practitioners of Flanders (at different administrative levels) Subject: Sustainable Flemish SDI Nature: Mobilising, Steering Organisers:

Nadere informatie

Markt voor Flexibiliteit

Markt voor Flexibiliteit Markt voor Flexibiliteit Globale verkenning van kansen en uitdagingen Denktank Structurele veranderingen Energiemarkt, 9 April 2014 Frans Rooijers, Bettina Kampman, Sebastiaan Hers Agenda Terugblik en

Nadere informatie

Onderwerp : Consultatie strategische prioriteiten E&G groothandelsmarkten, zaaknummer

Onderwerp : Consultatie strategische prioriteiten E&G groothandelsmarkten, zaaknummer Autoriteit Consument en Markt Energiekamer Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Woerden : onze ref. : doorkiesnr. : 0348 48 43 55 e-mail : fvdv@vemw.nl Onderwerp : Consultatie strategische prioriteiten E&G groothandelsmarkten,

Nadere informatie

Het Noord Zuid project

Het Noord Zuid project Gasunie gaat verder in gastransport Het Noord Zuid project Ir. H.J. Brink Pipeline Engineer N.V. Nederlandse Gasunie 1 juli 2005 N.V. Nederlandse Gasunie Gasinfrastructuurbedrijf 100% eigendom ministerie

Nadere informatie

Directie Toezicht Energie (DTe)

Directie Toezicht Energie (DTe) Directie Toezicht Energie (DTe) Aan Ministerie van Economische Zaken T.a.v. de heer mr. L.J. Brinkhorst Postbus 20101 2500 EC Den Haag Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 102238/1.B999 Rapport Frontier

Nadere informatie

Op weg naar de. Digitale Fabriek 2016 EXACT

Op weg naar de. Digitale Fabriek 2016 EXACT Op weg naar de Digitale Fabriek Op weg naar de Digitale Fabriek Auke Hylarides, Exact Software Bart Nijhof, A.B. Software en Consultancy MENU Op weg naar de Digitale Fabriek DIGITALE INNOVATIE ONZE VISIE

Nadere informatie

VERENIGING GROEN GAS PRODUCENTEN

VERENIGING GROEN GAS PRODUCENTEN VERENIGING GROEN GAS PRODUCENTEN ZIENSWIJZE AAN VAN : Autoriteit Consument en Markt, Directie Energie : Bestuur VGGP BETREFT CC : : Zaaknummer: 103998, methode van regulering van de regionale netbeheerders

Nadere informatie

Per koerier Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Directie Toezicht Energie) Wijnhaven GA DEN HAAG

Per koerier Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Directie Toezicht Energie) Wijnhaven GA DEN HAAG PO Box 190 3000 AD Weena 666 3012 CN Rotterdam T +31 (0)10 404 21 11 F +31 (0)10 404 23 33 Iman Brinkman, advocaat Doorkiesnummer: 010 40 42 433 Email: Iman.brinkman@simmons-simmons.com Our Ref IXB/aw16/Letter

Nadere informatie

Directie Toezicht Energie (DTe)

Directie Toezicht Energie (DTe) Directie Toezicht Energie (DTe) Aan EnergieNed, sectie Netbeheerders T.a.v. de heer ir. drs. J.J. Damsté Postbus 9042 6800 GD ARNHEM per post per fax Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 2006-2854 102346/5.B829

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST VERSLAG (BRUGEL-RAPPORT-20130823-16) over de uitvoering van haar verplichtingen, over de evolutie van de gewestelijke elektriciteits-

Nadere informatie

Digitaal is het nieuwe normaal...ook internationaal

Digitaal is het nieuwe normaal...ook internationaal Digitaal is het nieuwe normaal....ook internationaal Tafel Internationaal 28 november 2016 Xander van der Linde Roy Tomeij Welke NL-overheid verdient onze taart? Waarover vandaag in gesprek? A. Welke urgentie

Nadere informatie

1.2 Onze commentaren dienen te worden gezien tegen de achtergrond van enkele voor de tuinders fundamentele uitgangspunten.

1.2 Onze commentaren dienen te worden gezien tegen de achtergrond van enkele voor de tuinders fundamentele uitgangspunten. PO Box 190 3000 AD Wea 666 3012 CN Rotterdam T +31 (0)10 404 21 11 F +31 (0)10 404 23 33 Our Ref 193/aw16/30001645/Letter/L001directeur DTe Rotterdam, 10 maart 2003 Your Ref Directeur Dist uitvoering toezicht

Nadere informatie

Decentrale energievoorziening onder lokaal beheer. Visie VREG

Decentrale energievoorziening onder lokaal beheer. Visie VREG Decentrale energievoorziening onder lokaal beheer Visie VREG 30/03/09, IST Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Bedenkingen bij eindrapport Inhoud Analyse van marktrollen en

Nadere informatie

Klankbordgroep REG e bijeenkomst

Klankbordgroep REG e bijeenkomst Klankbordgroep REG2017 12 e bijeenkomst 8 maart 2016 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Aansluitingen gas (GTS en RNB s) 13:10-14:15 Pauze 14:15-14:30 3. Statische efficiëntie GTS (benchmarkonderzoeken)

Nadere informatie

Visie GTS voorbereiding methodebesluit Tweede klankbordgroep d.d. 29 juni 2015

Visie GTS voorbereiding methodebesluit Tweede klankbordgroep d.d. 29 juni 2015 Visie GTS voorbereiding methodebesluit 2017 Tweede klankbordgroep d.d. Scherm_2 Algemeen (1) Door ACM geagendeerde onderwerpen voor GTS Benchmark Groningen / L-gas problematiek (conversie en compressie)

Nadere informatie

Toegang tot overheidsinformatie: de gevolgen van Europese ontwikkelingen voor Nederland

Toegang tot overheidsinformatie: de gevolgen van Europese ontwikkelingen voor Nederland Toegang tot overheidsinformatie: de gevolgen van Europese ontwikkelingen voor Nederland KvAG/NCG/Ravi studiedag Europese GI-projecten waaronder INSPIRE Bastiaan van Loenen B.vanloenen@geo.tudelft.nl 23

Nadere informatie

Wijziging van de Elektriciteitswet 1998, de Gaswet en de Warmtewet (wijzigingen samenhangend met het energierapport 2011)

Wijziging van de Elektriciteitswet 1998, de Gaswet en de Warmtewet (wijzigingen samenhangend met het energierapport 2011) Wijziging van de Elektriciteitswet 1998, de Gaswet en de Warmtewet (wijzigingen samenhangend met het energierapport 2011) NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt gewijzigd als volgt: A Artikel I,

Nadere informatie

ǫ P a g 1 in / 5 a Juni 2016

ǫ P a g 1 in / 5 a Juni 2016 Pagina 1/5 Juni 2016 Introductie De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bevordert kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten. ACM verbetert concurrentie door te vechten tegen oneerlijke concurrentie

Nadere informatie

Pagina 1/9. Besluit. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader

Pagina 1/9. Besluit. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader Ons kenmerk: ACM/DE/2013/206524 Zaaknummer: 13.0550.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 12f, eerste lid, van de Gaswet inhoudende de vaststelling van de voorwaarden als

Nadere informatie

Lexence advocaten notarissen

Lexence advocaten notarissen 0203201592093356003 advocaten notarissen AANGETEKEND, PER FAX 0495 633 245 EN PER EMAIL INFO@NEDERWEERT.NL Gemeenteraad van de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030 AA Nederweert Plaats, datum: Amsterdam,

Nadere informatie

(potentiele) knelpunten wet- en regelgeving op het gebied van waterstof voor GTS

(potentiele) knelpunten wet- en regelgeving op het gebied van waterstof voor GTS (potentiele) knelpunten wet- en regelgeving op het gebied van waterstof voor GTS Seminar HyLaw/NEN, Ministerie I&W 9 november 2018 René van der Haar - GTS #2 Algemeen GTS is de landelijk netbeheerder gas

Nadere informatie

OPEN TRAINING. Onderhandelingen met leveranciers voor aankopers. Zeker stellen dat je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel komt.

OPEN TRAINING. Onderhandelingen met leveranciers voor aankopers. Zeker stellen dat je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel komt. OPEN TRAINING Onderhandelingen met leveranciers voor aankopers Zeker stellen dat je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel komt. Philip Meyers Making sure to come well prepared at the negotiation

Nadere informatie

Kennerschap en juridische haken en ogen. Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici Amsterdam, 10 juni 2016 R.J.Q. Klomp

Kennerschap en juridische haken en ogen. Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici Amsterdam, 10 juni 2016 R.J.Q. Klomp Kennerschap en juridische haken en ogen Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici Amsterdam, 10 juni 2016 R.J.Q. Klomp De Emmaüsgangers () Lucas 24, 13-35 Juridische haken en ogen Wat te doen als koper

Nadere informatie

BESLUIT. Inleiding. Status van het besluit. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. Inleiding. Status van het besluit. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 100595/12 Betreft: Besluit tot (voorlopige) vaststelling van de gereguleerde vastrechtcomponent van de transporttarieven gas voor het jaar 2002 zoals

Nadere informatie

Pieklevering Definitieve regeling 11 augustus 2004 Blad 1 van 7

Pieklevering Definitieve regeling 11 augustus 2004 Blad 1 van 7 Blad 1 van 7 Algemeen. Ingevolge het Besluit leveringszekerheid Gaswet van 13 april 2004 is GTS gehouden voorzieningen te treffen voor de pieklevering aan kleinverbruikers vanaf het moment waarop de gasmarkt

Nadere informatie

Integratie van de Nederlandse en Duitse gasmarkt toegenomen Gerard Kuper en Machiel Mulder 1

Integratie van de Nederlandse en Duitse gasmarkt toegenomen Gerard Kuper en Machiel Mulder 1 Integratie van de Nederlandse en Duitse gasmarkt toegenomen Gerard Kuper en Machiel Mulder 1 Integratie van nationale gasmarkten werd lange tijd belemmerd door beperkingen in de grensoverschrijdende transportcapaciteit.

Nadere informatie

Tax Directors Forum. Na de hoogtij van Horizontaal Toezicht nu een klimaat waarin boetes veel dichterbij gekomen zijn? Rotterdam, 12 februari 2015

Tax Directors Forum. Na de hoogtij van Horizontaal Toezicht nu een klimaat waarin boetes veel dichterbij gekomen zijn? Rotterdam, 12 februari 2015 Tax Directors Forum Na de hoogtij van Horizontaal Toezicht nu een klimaat waarin boetes veel dichterbij gekomen zijn? Rotterdam, 12 februari 2015 Agenda 16.00 16.05 uur Welkom en opening Frits Barnard

Nadere informatie

PRIVACY IN DE KETEN. Mr Jolanda J.A. van Boven. VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem

PRIVACY IN DE KETEN. Mr Jolanda J.A. van Boven. VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem PRIVACY IN DE KETEN Mr Jolanda J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem Angst delen gegevens ik heb een vertrouwensrelatie daar zit mijn cliënt niet op te wachten als ik gegevens deel, ben

Nadere informatie

BESLUIT. 2. Onderhavig besluit betreft de vaststelling van de nettarieven voor het jaar 2005 voor Intergas Netbeheer B.V.

BESLUIT. 2. Onderhavig besluit betreft de vaststelling van de nettarieven voor het jaar 2005 voor Intergas Netbeheer B.V. Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 101750_9-5 Betreft: Besluit tot vaststelling van de maximum nettarieven elektriciteit voor het jaar 2005 zoals bedoeld in artikel 41c, eerste lid van

Nadere informatie

Individueel vermogensbeheer Update btw aspecten. 18 september 2012 Martijn Jaegers / Elwin Makkus

Individueel vermogensbeheer Update btw aspecten. 18 september 2012 Martijn Jaegers / Elwin Makkus Individueel vermogensbeheer Update btw aspecten 18 september 2012 Martijn Jaegers / Elwin Makkus Agenda Inleiding Huidige visie Nederlandse belastingdienst Uitspraak HvJ zaak C-44/11 Deutsche Bank Gevolgen

Nadere informatie

Liquiditeitsrapport 2013. Groothandelsmarkten gas en elektriciteit

Liquiditeitsrapport 2013. Groothandelsmarkten gas en elektriciteit Liquiditeitsrapport 213 Groothandelsmarkten gas en elektriciteit Voorwoord Het liquiditeitsrapport 213 geeft een overzicht van de ontwikkeling in de liquiditeit op de groothandelsmarkten gas en elektriciteit

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Wettelijke context BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

1 Inleiding. 2 Wettelijke context BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 82, eerste lid, jo. artikel 82, vierde lid, van de Gaswet. Nummer

Nadere informatie

Orbis Software. Exact. Integration Tools. Dit document bevat de Release Notes voor: - Exact Globe Integration Tool v x

Orbis Software. Exact. Integration Tools. Dit document bevat de Release Notes voor: - Exact Globe Integration Tool v x Orbis Software Exact Integration Tools Dit document bevat de Release Notes voor: - Exact Globe Integration Tool v1.1.17.x Inhoudsopgave 1. 0 1. 1 1. 2 Exact Globe Integration Tool (v1.1.17.x) Veld ApplyLinkItem

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u onze reactie op uw consultatiedocument Administratieve Temperatuurscorrectie & Beperking Lekverliezen Gas.

Hierbij ontvangt u onze reactie op uw consultatiedocument Administratieve Temperatuurscorrectie & Beperking Lekverliezen Gas. EK-codes@nmanet.nl Energiekamer NMa t.a.v. de heer mr. C.A. Fonteijn Postbus 16326 2511 GA DEN HAAG Nieuweweg 1 Postbus 1 2685 ZG POELDIJK T (0174) 236 236 F (0174) 236 700 E info@westlandinfra.nl I www.westlandinfra.nl

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 81c, eerste lid van de Gaswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 81c, eerste lid van de Gaswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 81c, eerste lid van de Gaswet. Nummer 102365_2/8 Betreft zaak:

Nadere informatie

Marketing. De uitgebreide marketingmix Hoorcollege 5

Marketing. De uitgebreide marketingmix Hoorcollege 5 Marketing De uitgebreide marketingmix Hoorcollege 5 Vorige week: wat is een product 2 Propedeuse CMDA Marketing HC 5 Goed om te weten omdat: 3 Propedeuse CMDA Marketing HC 5 Vorige week: kernstrategie

Nadere informatie

Klankbordgroep PwC-onderzoek:Visie op tariefregulering op korte en middellange termijn

Klankbordgroep PwC-onderzoek:Visie op tariefregulering op korte en middellange termijn Advisory Klankbordgroep -onderzoek:visie op tariefregulering op korte en middellange termijn Agenda Pagina 1 Introductie 1 2 Aanpak en proces 5 3 Ontwikkelingen in de energiesector 12 4 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 372 Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet ter uitvoering van richtlijn nr. 2003/54/EG, (PbEG L 176), verordening nr. 1228/2003

Nadere informatie

Monitor Financiële Sector:

Monitor Financiële Sector: Nederlandse Mededingingsautoriteit Monitor Financiële Sector: Notitie bij Sectorstudie Vastgoedfinanciering, SEO Economisch Onderzoek oktober 2011 Nederlandse Mededingingsautoriteit Postbus 16326 2500

Nadere informatie

Confirmation of Wage Tax

Confirmation of Wage Tax MANUAL. Confirmation of Wage Tax 1 nieuw perspectieven CHOOSE YOUR MANNER OF APPROVAL There are several manners in which you can approve your wage tax filing, which is prepared by BDO, in 3 steps: CHOOSE

Nadere informatie

WERKKOSTENREGELING. Exact Online Salaris ICT Accountancy praktijkdag: Salaris en HR innovaties

WERKKOSTENREGELING. Exact Online Salaris ICT Accountancy praktijkdag: Salaris en HR innovaties WERKKOSTENREGELING Exact Online Salaris ICT Accountancy praktijkdag: Salaris en HR innovaties 2 2014 EXACT - WERKKOSTENREGELING Agenda Exact Online Exact Online Salaris De huidige Werkkostenregeling Demo

Nadere informatie

Zorgautoriteit. Nederlandse. gereguleerde segment. Voor het overige deel, het vrije segment,

Zorgautoriteit. Nederlandse. gereguleerde segment. Voor het overige deel, het vrije segment, 770? /. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport Minister mr. drs. B.J. Bruins Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030

Nadere informatie

1 Inleiding. GasTerra B.V. is de rechtsopvolger van de voormalige handelstak van de N.V. Nederlandse Gasunie.

1 Inleiding. GasTerra B.V. is de rechtsopvolger van de voormalige handelstak van de N.V. Nederlandse Gasunie. 1 Inleiding De NMa heeft onderzoek verricht naar de hoogte van de aardgasprijzen op de Nederlandse groothandelsmarkt, onder meer naar aanleiding van klachten van tuinbouworganisaties over de tarieven van

Nadere informatie

VAN LANSCHOT N.V. DATUM: 11/03/2015 EURONEXT AMSTERDAM. Assimilation of Structured Note

VAN LANSCHOT N.V. DATUM: 11/03/2015 EURONEXT AMSTERDAM. Assimilation of Structured Note CORPORATE EVENT NOTICE: Assimilatie VAN LANSCHOT N.V. LOCATIE: Amsterdam BERICHT NR: AMS_20150311_01776_EUR DATUM: 11/03/2015 MARKT: EURONEXT AMSTERDAM From 16/03/2015 the 5000 Structured Note (ISIN code

Nadere informatie

UNECE/UNESCAP Workshop on. Electronic Trade Documents. Ulaanbaatar, Mongolia, October 2009

UNECE/UNESCAP Workshop on. Electronic Trade Documents. Ulaanbaatar, Mongolia, October 2009 /UNESCAP Workshop on Electronic Trade Documents Ulaanbaatar, Mongolia, October 2009 Presentation Need for digital paper documents Developing Electronic documents for SW Using Digital Paper in Supply Chains

Nadere informatie

Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions

Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions Manufacturer s Certificate of Compliance VOC Emissions Certificate: GLP1101 Company: modulyss NV Related Products modulyss tufted carpet tiles, FR, Bitumen backed, post-dyed nylon (all items) PRODUCT NAMES

Nadere informatie

OPTA/IBT/2002/ s-gravenhage, 30 oktober 2002

OPTA/IBT/2002/ s-gravenhage, 30 oktober 2002 OORDEEL INZAKE TRANSPARANTE EN VERIFIEERBARE FACTURERINGSPROCEDURE OORDEEL VAN HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT OP BASIS VAN ARTIKEL 4 VAN DE VERORDENING 2887/2000

Nadere informatie