De Commissie de Ruiter. Van productverkoop naar serviceverkoop

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Commissie de Ruiter. Van productverkoop naar serviceverkoop"

Transcriptie

1 De Commissie de Ruiter Van productverkoop naar serviceverkoop

2 Conclusie Voor de Nederlandse tussenpersonen in de verzekeringsbranche (leven segment) heeft de huidige affaire rond beleggingsverzekeringen tot gevolg, dat: een deel over 5 jaar niet meer bestaat terwijl het andere deel dan veel beter verkoopbaar is geworden.

3 Onderwerpen Chronologie Rapport Beleggingsverzekeringen AFM Zorgplicht & transparantie aldus de AFM Kosten Commissie De Ruiter Conclusies Informatie / bronnen

4 Chronologie Voor 2005 Juni 2005 Mei / juni 2006 Zomer 2006 December 2006 Publieke discussies over de kosten die aan kopers van verzekeringsproducten (levensegment) in rekening worden gebracht. In overleg met de verzekeraars start de AFM een verkennend onderzoek. AFM Rapport en kritiek op verzekeraars. Verbond voor verzekeraars stelt Commissie De Ruiter aan. Rapport Commissie De Ruiter. Ondertussen zijn op verschillende publieke forums zoals Tros Radar en anderen acties opgestart om cliënten te mobiliseren tegen de verzekeringsbranche.

5 Rapport Beleggingsverzekeringen AFM Klanten zouden onjuist geïnformeerd zijn over onder meer de geprognosticeerde opbrengsten. Hogere uitkomsten worden gepresenteerd dan wat klanten werkelijk in de polisadministratie opbouwen zowel in sommige offertes als in sommige jaarlijkse overzichten. AFM vindt dat de offerte gestand moet worden gedaan aanvullen van tekorten op de offerte mits negatief (kosten 160 m/m; geen sprake van misleiding). Het onderzoek heeft geen betrekking op de transparantie in de informatievoorziening van alle kosten

6 Beleggingsverzekeringen In het rapport beschrijft de AFM unit-linked-verzekeringen: De premies of koopsomstortingen worden (na aftrek van de kosten en vaak met uitzondering van de premies voor het overlijdensrisico en aanvullende verzekeringen) belegd en universal-life-verzekeringen Bij universal-life-verzekeringen worden de premies in hun geheel belegd. De verzekeraar onttrekt periodiek gelden aan het depot voor administratiekosten, kosten voor overlijdensdekking, kosten voor premievrijstelling voor arbeidsongeschiktheid en dergelijke.

7 Standpunt verzekeraars, aldus AFM Is de offerte hoger dan de uitkomst compensatie Is de offerte lager dan de uitkomst klant heeft geluk Is het overzicht hoger dan de werkelijke uitkomst compensatie is veelal reeds afgewikkeld. AFM compenseren als sprake is van een beslismoment en klant onderbouwt dat beslissing anders zou zijn geweest. Niet in alle gevallen worden klanten over compensatie geïnformeerd.

8 Algemene best practices, zoals opgesteld door de AFM Instellingen doen zelf actief en structureel onderzoek naar tekortkomingen en compenseren de tekortkomingen die in het nadeel zijn van de klant. Instellingen zijn transparant in de communicatie over gemaakte tekortkomingen en de consequenties voor klanten. Bestuurders van instellingen zijn betrokken bij de afhandeling van de tekortkomingen en het compenseren van klanten.

9 Algemene best practices, zoals opgesteld door de AFM Er zijn korte lijnen tussen de tussenpersonen en de instelling. Tussenpersonen worden uitgebreid ondersteund en geïnstrueerd vanuit de instelling. De instelling zorgt dat de tussenpersonen alleen maar gebruik kunnen maken van de actuele en juiste offertesoftware, die bij voorkeur via een extranetverbinding door de instelling wordt verspreid. Instellingen dragen zorg voor een (enkelvoudige) geautomatiseerde invoer van gegevens en een gebruikersvriendelijke en toegankelijke polisadministratie.

10 Basis van de commotie: Brief Zalm Aan de basis ligt geen formeel onderzoek doch slechts een stage verslag bedoeld om het kennisniveau van de AFM op te krikken, door Zalm genoemd verkennende analyse. De opmerkingen betreffen: Beleggingsverzekeringen zijn complexe producten Informatieverstrekking Vermogensbeheer en handelen in het belang van.. Beleggingsverzekeringen zijn relatief duur Interne administratieve systemen Risico s voor de bedrijfsvoering en de interne of externe accountant

11 Zorgplicht, de Wfd en de AFM De financiële dienstverlener dient in het belang van de consument die hij adviseert informatie in te winnen over diens financiële positie, kennis, ervaring en risicoprofiel voor zover dit voor het advies relevant is. Daarnaast dient de dienstverlener tussentijds te evalueren Evaluatie risicoprofiel Evaluatie beleggingsresultaten met als mogelijk advies het Verlengen van de beleggingshorizon; Bijstellen van het doel; Verhogen van de inleg. De AFM geeft instellingen en hun tussenpersonen in overweging om klanten, voor wie het onwaarschijnlijk is dat op basis van de rendementsontwikkeling het beoogde eindbedrag wordt gehaald, tussentijds te informeren en te adviseren.

12 Wet Financiële Dienstverlening Wfd artikel 30, tweede lid, Wfd: de door de financiële dienstverlener verstrekte informatie is feitelijk juist, voor de consument begrijpelijk en niet misleidend. artikel 32, eerste lid, onder q van het Bfd: een aanbieder van levensverzekeringen een consument voorafgaande aan de totstandkoming van een overeenkomst inzake een levensverzekering, voorzover van toepassing, ten minste de volgende informatie verstrekt, namelijk de invloed van kosten ten laste van de consument op het rendement en de uitkering verbonden aan de overeenkomst. artikel 32, eerste lid, onder r van het Bfd: de aanbieder verstrekt de kosten die naast de brutopremie in rekening gebracht worden voorafgaande aan de totstandkoming van een overeenkomst inzake een levensverzekering.

13 Wet Financiële Dienstverlening Wfd Conclusie in zake transparantie: Wanneer een aanbieder bepaalde kosten ten onrechte niet meeneemt in de berekening van offertes en financiële bijsluiters, handelt deze derhalve in strijd met de wet. Maar gezien het feit dat de tussenpersoon ook onder de Wfd valt is ook de tussenpersoon even verantwoordelijk als de aanbieder!

14 Kosten zoals behandeld in de nieuwe financiële bijsluiter

15 Kosten & beleggingsverzekeringen aankoopkosten & verkoopkosten spread (bied- en laatprijs die soms tot zelfs 4% verschillen) beheerskosten (managementfee, meestal 1 tot 1,5%) prestatievergoeding of performance fee referal fee of retourprovisie (al dan niet in aankoopkosten verwerkt) omloopfactor / Portfolio Turn Over Ratio (de vraag hoe vaak de portefeuille wordt omgezet) en daaraan verbonden retourprovisies. administratiekosten bij een switch tussen fondsen (voornamelijk bij UL-verzekeringen) alle overige (mogelijke) kosten (zoals toezichthouderfee, accountant, juridische kosten, reclame, rapportage etc. rendementen die bij de benchmark en/of concurrenten achterblijven

16 Kosten & beleggingsverzekeringen Het gaat in dit overzicht dus niet om premies die betaald worden voor de levering van specifieke prestaties zoals bijvoorbeeld: overlijdensrisicopremies premies voor arbeidsongeschiktheid

17

18

19 Commissie de Ruiter Opdracht De Commissie heeft tot taak het benoemen van de aspecten van beleggingsverzekeringen waarover informatie moet worden verstrekt en het formuleren van de criteria en voorwaarden waaraan de informatieverstrekking moet voldoen, mede in het licht van de zorgplicht. Uitgangspunt daarbij is dat de verzekeraar ervoor zorgt dat de klant alle relevante informatie ontvangt over product en kosten met het oog op de keuze die deze moet maken en op een zodanige wijze dat deze informatie voor de gemiddelde klant begrijpelijk is. Is toepassing van onderdelen van de Wtb en de Wte van belang voor de klant?

20 Commissie de Ruiter Het verleden De commissie heeft uitdrukkelijk niet naar het verleden gekeken. Minister Zalm, de AFM en allerlei belangenorganisaties hebben de verzekeraars hier alsnog om gevraagd. Daarop heeft het Verbond van Verzekeraars aangegeven dat zij ook het verleden in het onderzoek zal betrekken. Maar dat is uitdrukkelijk niet een toezegging dat er compensatie zal volgen!! Juridisch is er waarschijnlijk zelfs weinig kans dat schadeprocedures tot succes zullen leiden.

21 Commissie de Ruiter Transparantie Het onderscheid tussen het verzekeringselement en het beleggingselement is voor de klant veelal niet of moeilijk te maken. Het ontbreekt de klant aan inzicht in de verdere componenten van het aangeboden product, met name waar het gaat om de verschillende kostensoorten die in het product besloten liggen. Gebrek aan inzicht versterkt het gevoel dat de consument heeft als zou een beleggingsverzekering een relatief duur product zijn.

22 Commissie de Ruiter 1ste Conclusie Zorgplicht stelt dat het belang van de klant voorop moet staan. Het belang van de klant betekent dat hij: begrijpt wat het product inhoudt, begrijpt wat de goede en kwade kansen zijn en begrijpt wat er voor hem zal worden belegd.

23 Commissie de Ruiter Informatieverstrekking Het belang van de klant betekent dat informatie helder moet zijn waar het: de klant in staat stelt zelf een goede keuze te kunnen maken de klant duidelijk moet zijn wat de belangen van de adviseur zijn (zowel financieel als anderszins) In theorie zou informatie voorhanden moeten zijn omtrent de provisie- en beloningsstructuren van alle producten in de markt die op een of andere manier een alternatief zouden kunnen zijn voor het voldoen aan de wensen van de consument.

24 Commissie de Ruiter Aanbieders versus adviseurs en bemiddelaars Vastgesteld kan worden dat in de afgelopen jaren meer aandacht lijkt te zijn besteed aan de formulering van regels waaraan adviseurs en bemiddelaars zich moeten houden en dat de regels die gelden voor de aanbieders, beperkter lijken. En dat is onjuist omdat: er anders geen level playing field kan zijn; de adviseurs en bemiddelaars veelal gedeeltelijk of zelfs geheel afhankelijk zijn van de informatie die door aanbieders wordt versterkt.

25 Commissie de Ruiter Zorgplicht De adviseur/bemiddelaar moet zich afvragen of de klant belang heeft bij een combinatie van verzekeren en beleggen, of dat hij wellicht meer gebaat is met een losse verzekering eventueel gecombineerd met beleggen via een ander kanaal.

26 Commissie de Ruiter Afsluitprovisie De provisie voor het intermediair vormt een substantieel deel van de initiële kosten. Door die provisie van een afsluitprovisie om te vormen naar een doorlopende, tijdsevenredige provisie, kan het probleem van de plotselinge waardedaling bij tussentijdse beëindiging worden opgelost. Indien er de voorkeur aan wordt gegeven de afsluitprovisie te handhaven, kan het beoogde effect eveneens worden bereikt door de verdientermijn van de afsluitprovisie gelijk te stellen aan de looptijd van de verzekering.

27 Commissie de Ruiter Rapportage Als het aan de commissie ligt komen er drie universele rapportages: Model 1: informatie op grond waarvan de consument zich een beeld kan vormen van wat nu eigenlijk een beleggingsverzekering is en wat de consequenties zijn van het sluiten van zo n verzekering; Model 2: een opgave van de getalsmatige bijzonderheden van het specifiek aan hem aangeboden product als bijlage bij de offerte ; Model 3: jaarlijkse informatie over wat er met de inleg van de consument is gebeurt.

28 Conclusie / verwachting 1 Voor de tussenpersoon heeft de affaire rond de beleggingsverzekeringen als gevolg dat het hele systeem van provisiebetaling bij afsluiting van een polis zal komen te vervallen en zal worden vervangen door een systeem waarbij servicegebonden fee s betaald worden door verzekeraars gedurende de looptijd van het verkochte product. (persoonlijke titel)

29 Conclusie / verwachting 2 In de bedrijfsvoering betekent dit dat de inkomsten uit levenproducten zoals beleggingsverzekeringen in aanvang sterk zullen dalen omdat deze inkomsten over de looptijd gespreid gaan worden. Wie dit uitstel van inkomsten niet kan overbruggen als gevolg van een tekort aan financiële reserves, zal andere inkomsten of een ander vak moeten zoeken. (persoonlijke titel)

30 Conclusie / verwachting 3 Wie dit uitstel van inkomsten wel kan financieren creëert een veel stabielere en meer voorspelbare inkomstenstroom hetgeen de waarde van het bedrijf uiteindelijk zal verhogen. Inkomsten worden gedeeltelijk uitgesteld, maar verdwijnen niet! (persoonlijke titel)

31 Conclusie / verwachting 4 De affaire kan zelfs het einde betekenen van de beleggingsverzekering als product. In ieder geval zullen de verzekeringselementen (overlijdensrisico verzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering) gescheiden worden van de beleggingspropositie zelf. Dit kan een veel groter aantal alternatieven op het gebied van vermogensbeheer voor de klant beschikbaar maken. (persoonlijke titel)

32 Wat is de positie van de verzekeraars / productaanbieders? Naar verwachting zullen zij trachten een tussenoplossing te vinden waardoor de initiële terugval van inkomsten bij de tussenpersonen gedeeltelijk kan worden gedempt. Maar helemaal oplossen kunnen zij het probleem niet. Zelf de voorfinanciering organiseren zullen zij alleen willen indien de bedrijven groot genoeg zijn om te worden overgenomen. (persoonlijke titel)

33 Tot slot, vers van de pers: Engeland Tros Radar : In Groot-Brittannië is er al jaren eerder een soort woekerpolisaffaire ontstaan. Vooral over beleggingshypotheken. Opmerkelijk is dat er daar toch wel anders mee om is gegaan. Op dit moment is daar al 2,6 miljard pond uitbetaald, dus ruim 3,7 miljard euro. En daar is zo goed als geen rechtszaak aan te pas gekomen. Reactie Verbond van Verzekeraars: De vergelijking van het tv-programma Tros Radar met de Engelse situatie is te kort door de bocht. In Groot Brittannië hebben verzekeraars op verzoek van het ministerie van Financiën besloten om zelf klanten te compenseren. Er was hier immers sprake van een garantiestelling die niet is nagekomen.

34 Informatie te verkrijgen via internet / literatuurlijst: - Rapport commissie de Ruiter december Verbond Van Verzekeraars - AFM Rapport en commentaar mei Nieuwe Financiële bijsluiter, toelichting - Tros Radar over beleggingsverzekeringen - Nederlandse Vereniging van Assurantieadviseurs NVA -NBVA

35 Perspublicaties: Titel Datum TROS Radar NVA biedt leden gratis Toetsinstrument Provisievergelijking Reactie AFM op advies van de Commissie De Ruiter Reactie Aegon op advies de Ruiter Reactie NBVA op advies van de Commissie De Ruiter ANP Tros Radar, Reactie op advies Commissie de Ruiter ANP Tros Radar, Pleidooi voor commissie beleggingspolissen Persreactie NVA inzake transparantie in financiële dienstverlening Verbond van verzekeraars, reactiesite op affaire woekerpolissen Reactie Verbond op brief Zalm over beleggingsverzekeringen Brief van Zalm over beleggingsverzekeringen Verzekeraars verbeteren financiële informatie beleggingsverzekeringen na onderzoek AFM AFM Rapport beleggingsverzekeringen

VRAAG EN ANTWOORD TRANSPARANTIE (Modellen De Ruiter)

VRAAG EN ANTWOORD TRANSPARANTIE (Modellen De Ruiter) VRAAG EN ANTWOORD TRANSPARANTIE (Modellen De Ruiter) 1. Welke modellen zijn er? Er zijn bij Legal & General in totaal 5 modellen in omloop. Model 1, Model 2 bij een offerte, nieuwe polis of mutatie, Model

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo 2010 - I

Eindexamen m&o vwo 2010 - I Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 5. In deze opgave blijven de belastingen buiten beschouwing. Particuliere beleggers kunnen op verschillende manieren vermogen opbouwen,

Nadere informatie

Generieke rapportage Rapport Beleggingsverzekeringen

Generieke rapportage Rapport Beleggingsverzekeringen Generieke rapportage Rapport Beleggingsverzekeringen Autoriteit Financiële Markten Autoriteit Financiële Markten De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is toezichthouder op het gedrag van en de informatieverstrekking

Nadere informatie

Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering

Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering Achmea compenseert klanten met een beleggingsverzekering Achmea gaat een aantal van haar klanten met een beleggingsverzekering compenseren. Heeft u vóór

Nadere informatie

Reactie rapport commissie transparantie beleggingsverzekeringen

Reactie rapport commissie transparantie beleggingsverzekeringen Directie Financiële Markten Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 19 januari 2007 06-Fin-B-40 FM 2006-02931 U Onderwerp

Nadere informatie

REAAL Compensatieregeling beleggingsverzekeringen

REAAL Compensatieregeling beleggingsverzekeringen Augustus 2009 REAAL Compensatieregeling beleggingsverzekeringen REAAL is met de Stichting Woekerpolis Claim, de Stichting Verliespolis, de Vereniging van Effectenbezitters, de Vereniging Eigen Huis en

Nadere informatie

REAAL Compensatieregeling beleggingsverzekeringen

REAAL Compensatieregeling beleggingsverzekeringen Maart 2009 REAAL Compensatieregeling beleggingsverzekeringen SNS REAAL is met de Stichting Woekerpolis Claim, de Stichting Verliespolis, de Vereniging van Effectenbezitters, de Vereniging Eigen Huis en

Nadere informatie

Directie Financiële Markten. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. 5 juli 2007 FM 2007-01654 M

Directie Financiële Markten. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. 5 juli 2007 FM 2007-01654 M Directie Financiële Markten De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 5 juli 2007 FM 2007-01654 M Onderwerp Wetgevingsoverleg

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 29 507 Regels voor de financiële dienstverlening (Wet financiële dienstverlening) Nr. 39 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Datum eerste inleg: 1 januari 1992 3.600,- per jaar steeds op 1 januari Uitbetaling eindbedrag: 31 december 2011

Datum eerste inleg: 1 januari 1992 3.600,- per jaar steeds op 1 januari Uitbetaling eindbedrag: 31 december 2011 Informatiebron 1 Beleggingsovereenkomst Regendrop 13 2435 RD Rookbaai Rookbaai, 1 november 1991 Geachte heer Traaghand, Naar aanleiding van uw verzoek om informatie over ons beleggingsproduct kunnen wij

Nadere informatie

Dr. Fred de Jong. Toegankelijkheid van financieel advies en het belang van onafhankelijkheid.

Dr. Fred de Jong. Toegankelijkheid van financieel advies en het belang van onafhankelijkheid. Dr. Fred de Jong Toegankelijkheid van financieel advies en het belang van onafhankelijkheid. www.freddejong.eu @Jongfred Onderzoek, beleid en advies Specialisatie: distributie van financiële producten

Nadere informatie

Reacties op de uitzending van TROS Radar 23 april 2012 over Woekerpolissen

Reacties op de uitzending van TROS Radar 23 april 2012 over Woekerpolissen Reacties op de uitzending van TROS Radar 23 april 2012 over Woekerpolissen AFM: De Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadt consumenten met een woekerpolis aan om zelf in actie te komen. Wij hebben de

Nadere informatie

Herman Couperus, Hans Oomis 978-90-01-82066-2

Herman Couperus, Hans Oomis 978-90-01-82066-2 Unit-linked verzekeringen In het boek worden klassieke levensverzekeringen uitgebreid behandeld. Veel verzekeraars hebben er hier nog veel van in hun lopende boekhouding staan en reserveren ervoor op de

Nadere informatie

3. Het moment waarop compensatie in de polis wordt gestort, opdat klanten daarmee gemakkelijk zullen kunnen overstappen naar alternatieve producten;

3. Het moment waarop compensatie in de polis wordt gestort, opdat klanten daarmee gemakkelijk zullen kunnen overstappen naar alternatieve producten; Met de totstandkoming van de Vaststellingsovereenkomst tussen Verliespolis en Achmea is nog geen einde gekomen aan de woekerpolisaffaire. Dat is inmiddels wel duidelijk. Een verrassing kan dat niet zijn.

Nadere informatie

Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen

Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen ACIS Seminar, 25.10.2011 mr. dr. Cees de Jong Welke wijzigingen zijn er op komst? Wijzigingswet financiële markten 2012 Wetsvoorstel (Kamerstukken II 2010/11, 32 781, nr.

Nadere informatie

Product. n Een Unit Linked beleggingsverzekering met een onzeker eindkapitaal.

Product. n Een Unit Linked beleggingsverzekering met een onzeker eindkapitaal. INFORMATIE VOOR HET INTERMEDIAIR REAAL VERMOGENSVERZEKERING ALLEEN VOOR BESTAANDE KLANTEN Wat is de REAAL Vermogensverzekering? De Reaal Vermogensverzekering is een beleggingsverzekering met een basis

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1929 Vragen van het lid

Nadere informatie

Aegon Levensverzekering N.V., gevestigd te Den Haag, hierna te noemen Aangeslotene.

Aegon Levensverzekering N.V., gevestigd te Den Haag, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-158 d.d. 9 april 2014 (mr. P.A. Offers, voorzitter, mr. A.W.H. Vink en mr. B.F. Keulen, leden en mr. R.A.F. Coenraad als secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Dienstenwijzer/Dienstverleningsdocument

Dienstenwijzer/Dienstverleningsdocument Informatie over onze dienstverlening Op grond van de Wet Financieel Toezicht zijn wij verplicht u vooraf aan de totstandkoming van een financiële overeenkomst onderstaande informatie te verstrekken. In

Nadere informatie

D & O nieuwsbrief Actueel. Overzicht fiscale regels directe beloning en advies- en distributiekosten

D & O nieuwsbrief Actueel. Overzicht fiscale regels directe beloning en advies- en distributiekosten Joost Nieuweboer Van: Bureau D & O Verzonden: woensdag 14 augustus 2013 13:03 Aan: wvanmeer@emerpark.nl Onderwerp: D & O nieuwsbrief Actueel 261: Overzicht fiscale regels directe

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument H.P. Assurantien & Financieringen BV tel: 0113-216777 Voorstad18 fax: 0113-223861 4461 KN Goes website:www.hpassurantien.nl email:info@hpassurantien.nl Ons kantoor hecht aan een

Nadere informatie

Verzekeren Met advies. Goed om te weten

Verzekeren Met advies. Goed om te weten Verzekeren Met advies Goed om te weten Zoekt u de juiste verzekering, voor uzelf, voor uw bedrijf of voor uw personeel? De ING helpt u daar graag bij. In deze Dienstenwijzer Verzekeren leest u wie wij

Nadere informatie

Hypotheekvormen samengevat

Hypotheekvormen samengevat Hypotheekvormen samengevat Er bestaan in Nederland enkele honderden hypotheekvarianten. Dat lijkt heel veel, maar de meeste varianten zijn afgeleid van een aantal hoofdvormen. Uw eigen wensen en persoonlijke

Nadere informatie

Klantbelang Centraal. Autoriteit Financiële Markten

Klantbelang Centraal. Autoriteit Financiële Markten Klantbelang Centraal Autoriteit Financiële Markten AGENDA i. Transparantie en zorgplicht in theorie ii. Het programma Klantbelang Centraal iii. In de praktijk tipgeldregelingen Financiële producten zijn

Nadere informatie

Gehanteerde uitgangspunten Ingangsdatum 1 januari 2002

Gehanteerde uitgangspunten Ingangsdatum 1 januari 2002 De heer T.E.S.T van de Compensatie Treurstraat 13 1313 GH Kralingen, 13 november 2014 Geachte heer van de Compensatie, U wilt een goed inzicht in uw beleggingsverzekering 67676868678686 van Toekomst Leven,

Nadere informatie

MODEL CHECKLIST AFM RAPPORT KWALITEIT ADVIES EN TRANSPARANTIE BIJ HYPOTHEKEN

MODEL CHECKLIST AFM RAPPORT KWALITEIT ADVIES EN TRANSPARANTIE BIJ HYPOTHEKEN MODEL CHECKLIST AFM RAPPORT KWALITEIT ADVIES EN TRANSPARANTIE BIJ HYPOTHEKEN 1.a Oversluiten Algemeen Vormt het eventueel oversluiten van de hypotheek een adequaat antwoord op de door de consument geuite

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Cor Kooy Finance

Dienstverleningsdocument Cor Kooy Finance Dienstverleningsdocument Cor Kooy Finance Introductie Cor Kooy Finance (voortaan ingekort tot CKF) hecht veel waarde aan een goede voorlichting op financieel gebied. Conform de Wet op het Financieel Toezicht

Nadere informatie

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree.

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. De inhoud van dit document bestaat uit twee delen, te weten: Advieswijzer. In dit document leest u meer over Apple

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Geldersch Pakhuys Bedrijfsassurantiën, Pensioenen en Hypotheken www.gelderschpakhuys.nl versie januari 2013 1 Dienstverleningsdocument Geldersch Pakhuys Bedrijfsassurantiën hecht

Nadere informatie

Bijlage 2 VOORWAARDEN SERVICE ABONNEMENT René van Gameren

Bijlage 2 VOORWAARDEN SERVICE ABONNEMENT René van Gameren Bijlage 2 VOORWAARDEN SERVICE ABONNEMENT René van Gameren Introductie Hartelijk welkom bij René van Gameren. Wij bieden u verschillende mogelijkheden voor het beheren en onderhouden van uw hypotheek, verzekeringen,

Nadere informatie

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree.

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. De inhoud van dit document bestaat uit twee delen, te weten: Advieswijzer. In dit document leest u meer over Apple

Nadere informatie

Model 3 BPR. Transparantie pensioenbeleggingsverzekeringen

Model 3 BPR. Transparantie pensioenbeleggingsverzekeringen Model 3 BPR Transparantie pensioenbeleggingsverzekeringen Model 3 Informatie over uw pensioenbeleggingsverzekering in Voor nieuw gesloten polissen vanaf 1 april 2010 Informatie over uw beleggingsverzekering

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procesverloop

Samenvatting. 1. Procesverloop Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-326 d.d. 26 november 2012 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. E.M. Dil-Stork en mr. B.F. Keulen, leden en mr. E.E. Ribbers, secretaris)

Nadere informatie

Beloning en de richtlijn verzekeringsbemiddeling (IDD)

Beloning en de richtlijn verzekeringsbemiddeling (IDD) Beloning en de richtlijn verzekeringsbemiddeling (IDD) VNAB Beursdag 20 maart 2018 Jan Broekhuizen & Mark Wisse Beloning: Civielrechtelijke verhouding tussenpersoon klant Verhouding tussenpersoon klant

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT WELKOM BIJ KZN ASSURANTIEN B.V. U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u uit hoe wij werken en hoe wij worden beloond.

Nadere informatie

Suppletieregeling Beleggingsverzekeringen Legal & General

Suppletieregeling Beleggingsverzekeringen Legal & General Suppletieregeling Beleggingsverzekeringen Legal & General Legal & General zal de Aanbeveling van de Ombudsman van 4 maart 2008 volgen, tenzij hieronder nadrukkelijk anders is bepaald. De Regeling heeft

Nadere informatie

Transparantie en Zorgplicht

Transparantie en Zorgplicht Transparantie en Zorgplicht Versie 27 maart 2008 Cockpit Veelgestelde vragen en antwoorden - voor eindklanten Ter beantwoording van vragen van nieuwe en bestaande polishouders van een beleggingsverzekering

Nadere informatie

Vrij Vermogen Verzekering

Vrij Vermogen Verzekering Vrij Vermogen Verzekering 2 Meer mogelijkheden met de Vrij Vermogen Verzekering U wilt geld opzij zetten voor later. Om straks te kunnen doen waar u nu van droomt. Een jaar ertussenuit bijvoorbeeld en

Nadere informatie

Toelichting bij 'Informatie over uw pensioenbeleggingsverzekering

Toelichting bij 'Informatie over uw pensioenbeleggingsverzekering Toelichting bij 'Informatie over uw pensioenbeleggingsverzekering In deze toelichting bij uw 'Informatie over uw beleggingsverzekering' (kortweg: waardeoverzicht) geven wij u aanvullende informatie over

Nadere informatie

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree.

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. De inhoud van dit document bestaat uit twee delen, te weten: Advieswijzer. In dit document leest u meer over Apple

Nadere informatie

Wegwijzer AEGON beleggingsverzekeringen

Wegwijzer AEGON beleggingsverzekeringen Wegwijzer AEGON beleggingsverzekeringen 2 Wegwijzer AEGON beleggingsverzekeringen 3 In deze Wegwijzer AEGON beleggingsverzekeringen vindt u algemene informatie over uw AEGON beleggingsverzekering van AEGON

Nadere informatie

De doorlopende zorgplicht: een zorg?! Sjoerd Meijer, 20 maart 2019

De doorlopende zorgplicht: een zorg?! Sjoerd Meijer, 20 maart 2019 De doorlopende zorgplicht: een zorg?! Sjoerd Meijer, 20 maart 2019 De zorgplicht - De zorgplicht: een containerbegrip - Centraal staat het belang van een derde - Zorgplicht valt uiteen in: * Verplichting

Nadere informatie

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt van onze dienstverlening. Deze tijd vraagt om transparantie. Wij regelen

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Assurantiekantoor Nuijten BV Kinderbaantje 23 4651 XX Steenbergen K.v.K. nummer: 20044835 Telefoon: 0167-541070 Mobielenummer: 06-20392281 Website: www.nuijtenbv.nl E-mail: info@nuijtenbv.nl

Nadere informatie

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw,

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw, Amsterdam, 3 juli 2015 Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II Geachte heer, mevrouw, Namens de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (hierna: VV&A ) willen wij graag van de gelegenheid

Nadere informatie

Hypotheekvormen samengevat

Hypotheekvormen samengevat Er bestaan in Nederland enkele honderden hypotheekvarianten. Dat lijkt veel, maar de meeste varianten zijn afgeleid van een aantal hoofdvormen. Uw eigen wensen en persoonlijke situatie leiden al vaak tot

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Directie Financiële Markten Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag

Nadere informatie

ZLM als tussenpersoon

ZLM als tussenpersoon ZLM als tussenpersoon voor ondernemers en particulieren Inhoudsopgave Wie zijn wij 3 ZLM als bemiddelaar 3 Werkwijze 3 Verzekeringen voor particulieren 3 Verzekeringen voor ondernemers 4 Onze relatie met

Nadere informatie

Gouden Handdruk Polis

Gouden Handdruk Polis Gouden Handdruk Polis Optimaal rendement op uw ontslagvergoeding Uniek in Nederland Terugstortingsmogelijkheid in het depot als u uw uitkering op enig moment niet meer nodig heeft. Uw adviseur vertelt

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Toezichthouder

Nadere informatie

Toelichting Veritas Maastricht Dienstverleningsdocument.

Toelichting Veritas Maastricht Dienstverleningsdocument. Toelichting Veritas Maastricht Dienstverleningsdocument. Veritas Maastricht hecht grote waarde aan goede voorlichting op het gebied van onze dienstverlening. Daarnaast eist de Wet op het financieel toezicht

Nadere informatie

Wegwijzer VermogensPlan met een ingangsdatum vóór 1 januari 1991

Wegwijzer VermogensPlan met een ingangsdatum vóór 1 januari 1991 VP05.001.a mei 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer VermogensPlan met een ingangsdatum

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Cor Kooy Finance

Dienstverleningsdocument Cor Kooy Finance Dienstverleningsdocument Cor Kooy Finance Introductie Cor Kooy Finance (voortaan ingekort tot CKF) hecht veel waarde aan een goede voorlichting op financieel gebied. Conform de Wet op het Financieel Toezicht

Nadere informatie

Datum 13 april 2015 Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid Merkies (SP) over de kwaliteit hersteladvies bij beleggingsverzekeringen

Datum 13 april 2015 Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid Merkies (SP) over de kwaliteit hersteladvies bij beleggingsverzekeringen > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Een akkoord! Wat betekent dat voor u?

Een akkoord! Wat betekent dat voor u? Een akkoord! Wat betekent dat voor u? AEGON heeft in 2009 een akkoord gesloten met de Stichting Woekerpolis Claim en de Stichting Verliespolis over de maximale hoogte van de kosten van particuliere beleggingsverzekeringen.

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze dienstenwijzer wordt u aangeboden door: MeerHuis financiële dienstverlening Robberstraat 1 4201 AK GORINCHEM Voordat u besluit om van onze dienstverlening

Nadere informatie

BEMIDDELEN VERSUS ADVISEREN VRIJDAG 2 NOVEMBER 2018

BEMIDDELEN VERSUS ADVISEREN VRIJDAG 2 NOVEMBER 2018 BEMIDDELEN VERSUS ADVISEREN VRIJDAG 2 NOVEMBER 2018 INHOUD BEMIDDELEN ADVISEREN OVEREENKOMSTEN VERSCHILLEN DEFINITIE BEMIDDELEN Artikel 1:1, onder bemiddelen, sub d Wft alle werkzaamheden in de uitoefening

Nadere informatie

Dienstenwijzer Visie Verzekeringen

Dienstenwijzer Visie Verzekeringen Dienstenwijzer Visie Verzekeringen Deze dienstenwijzer wordt u aangeboden door Visie Verzekeringen. In deze dienstenwijzer zetten wij uiteen waar Visie Verzekeringen voor staat en welke diensten zij verricht.

Nadere informatie

Datum 13 juni 2013 Betreft Kamervragen Nijboer (PvdA) over de aanpak van de woekerpolisaffaire

Datum 13 juni 2013 Betreft Kamervragen Nijboer (PvdA) over de aanpak van de woekerpolisaffaire > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering

Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering 1 Wat u kunt verwachten 2 Beleggingsverzekering 3 De Achmearegeling 4 Komt u in aanmerking? 5 Hoe nu verder? Voorwoord De laatste tijd is er veel kritiek

Nadere informatie

23 juni 2011, Mr. Annemiek J.E.M. Vollenbroek

23 juni 2011, Mr. Annemiek J.E.M. Vollenbroek 23 juni 2011, Mr. Annemiek J.E.M. Vollenbroek 1 Oorzaken teleurstellende resultaten beleggingsverzekeringen Wat kan de consument tegen teleurstellingen uit het verleden doen? Schikken, klagen of procederen

Nadere informatie

Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen

Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen Hypotheekvormen Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen Onderstaand geven wij u een korte beschrijving van de verschillende hypotheekvormen. Het betreft slechts een opsomming van de

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Wie zijn wij? Naam en adres: Merlin Financiële dienstverleners Dr. A. H. van Papendrechtstraat GW Bergeijk

Dienstenwijzer. Wie zijn wij? Naam en adres: Merlin Financiële dienstverleners Dr. A. H. van Papendrechtstraat GW Bergeijk Dienstenwijzer Naast algemene informatie over Merlin Financiële dienstverleners vindt u in deze Dienstenwijzer uitgebreide informatie over onze dienstverlening en onze klachtenregeling Wie zijn wij? Naam

Nadere informatie

Q&A VermogensAdviesProgramma

Q&A VermogensAdviesProgramma Q&A VermogensAdviesProgramma Vraag 1 Een rekeninghouder start een BeleggingsRekening met een eenmalige inleg. Een jaar later wil de rekeninghouder ook starten met een periodieke inleg. Kan dat? Antwoord

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Overzicht veel gestelde vragen over Achmea mixfondsen September 2014

Overzicht veel gestelde vragen over Achmea mixfondsen September 2014 Overzicht veel gestelde vragen over Achmea mixfondsen September 2014 In juni 2013 introduceerde Achmea nieuwe mixfondsen voor beleggingsverzekeringen. Een deel van de houders van beleggingsverzekeringen

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument van Raadveste

Dienstverleningsdocument van Raadveste Dienstverleningsdocument van Raadveste Raadveste, adres: Marketing 9 6921 RE Duiven, website: www.raadveste.nl telefoonnummer: 026-321 51 01, fax 026-321 01 05, email: info@raadveste.nl Ons kantoor hecht

Nadere informatie

21% mogelijkheden Klant heeft nog geen keuze gemaakt 10% 1%

21% mogelijkheden Klant heeft nog geen keuze gemaakt 10% 1% Allianz Nederland Levensverzekering N.V. heeft per 30 september 2017 90% klanten met een overige beleggingsverzekering, categorie kwetsbaar en 99% klanten met een overige beleggingsverzekering, categorie

Nadere informatie

Spreektekst AO Staf Depla Woekerpolissen dd 8 februari 2007

Spreektekst AO Staf Depla Woekerpolissen dd 8 februari 2007 Spreektekst AO Staf Depla Woekerpolissen dd 8 februari 2007 Voorzitter We maken ons druk over deze kwestie omdat: a. het de belangen van veel consumenten raakt (6.5 miljoen polissen). Consumenten zijn

Nadere informatie

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM?

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM? Informatie over de Autoriteit Financiële Markten Een kennismaking Wat doet de AFM? Wie is de AFM? AFM is de afkorting voor Autoriteit Financiële Markten. De AFM is de gedragstoezichthouder op de financiële

Nadere informatie

INLEIDING. Wij doen dat onafhankelijk. Dat wil zeggen dat geen enkele financiële instelling invloed heeft op de adviezen die wij aan U verstrekken.

INLEIDING. Wij doen dat onafhankelijk. Dat wil zeggen dat geen enkele financiële instelling invloed heeft op de adviezen die wij aan U verstrekken. INLEIDING All Finance behartigt uw belangen op het gebied van financiële diensten. Dat kunnen schadeverzekeringen zijn of de complexe adviesproducten; kapitaal-, lijfrente-, risico-, arbeidsongeschiktheids-,

Nadere informatie

2. Feiten Begripsomschrijvingen spaarsaldo Kosten Vaststelling van het spaarsaldo

2. Feiten Begripsomschrijvingen spaarsaldo Kosten Vaststelling van het spaarsaldo Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 172 d.d. 13 juli 2011 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. B.F. Keulen en mr. A.W.H. Vink) Samenvatting: De Commissie heeft onlangs uitspraak

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument CAN Assurantiën B.V. Molukkenstraat 68 3531 WE UTRECHT Tel: 030 296 14 81 Fax: 030 296 42 87 www.canassurantien.nl KvK: 30181022 1 P a g i n a Dienstverleningsdocument ten behoeve

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Toelichting bij 'Informatie over uw beleggingsverzekering

Toelichting bij 'Informatie over uw beleggingsverzekering Toelichting bij 'Informatie over uw beleggingsverzekering In deze toelichting bij uw 'Informatie over uw beleggingsverzekering' (kortweg: waardeoverzicht) geven wij u aanvullende informatie over de verschillende

Nadere informatie

Wij zijn volledig onafhankelijk en niet gelieerd aan of deels eigendom van enige financiële instelling.

Wij zijn volledig onafhankelijk en niet gelieerd aan of deels eigendom van enige financiële instelling. Dienstverleningsdocument en Dienstenwijzer Trajectum Financiële Planning streeft naar een open relatie met haar klanten. Om u inzicht te geven in de dienstverlening van Trajectum en de daaraan verbonden

Nadere informatie

Een ASR-beleggingsverzekering, een product voor u?

Een ASR-beleggingsverzekering, een product voor u? Een ASR-beleggingsverzekering, een product voor u? april 2009 Deze brochure bevat belangrijke informatie over de beleggingsverzekering van ASR Verzekeringen. Lees en bewaar deze brochure goed! 3 Inhoud

Nadere informatie

BIJLAGE 2: VERKLARINGEN VAN VERZEKERAAR Verzekeraar staat in voor de juistheid van de volgende verklaringen: 1. Verzekeraar heeft tot 1 januari 2008 circa XXX Beleggingsverzekeringen verkocht, waarvan

Nadere informatie

1. Ondergetekenden:... en...

1. Ondergetekenden:... en... OVEREENKOMST VAN OPDRACHT TOT DIENSTVERLENING U hebt Quatro Assurantie & Adviesgroep v.o.f. ingeschakeld voor het verkrijgen van financieel advies en/of voor de bemiddeling in een of meerdere financiële

Nadere informatie

Samenvatting reacties op het Consultatiedocument Het Intermediaire Distributiekanaal

Samenvatting reacties op het Consultatiedocument Het Intermediaire Distributiekanaal Samenvatting reacties op het Consultatiedocument Het Intermediaire Distributiekanaal Introductie In 2004 heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in het kader van haar Monitor Financiële Sector

Nadere informatie

Avéro Achmea Pensioenplan voor u

Avéro Achmea Pensioenplan voor u Avéro Achmea voor u informatie voor particulieren het van Avéro Achmea duidelijkheid over uw financiële toekomst Ons biedt u vrijheid en zorgt ervoor dat uw financiële toekomst geregeld is naar uw wensen.

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Geldersch Pakhuys Bedrijfsassurantiën, Pensioenen en Hypotheken www.gelderschpakhuys.nl versie mei 2012 1 Dienstverleningsdocument Geldersch Pakhuys Bedrijfsassurantiën hecht aan

Nadere informatie

55119 (06-13) Begrippenlijst ASR VermogenBelegd

55119 (06-13) Begrippenlijst ASR VermogenBelegd 55119 (06-13) Begrippenlijst ASR VermogenBelegd ASR Euro Aandelen Fonds Dit fonds belegt in aandelen van grote bedrijven die genoteerd zijn aan Europese aandelenbeurzen. Dit fonds belegt gespreid in de

Nadere informatie

EEN DUIDELIJK VERHAAL OVER UW BELEGGINGSVERZEKERING

EEN DUIDELIJK VERHAAL OVER UW BELEGGINGSVERZEKERING EEN DUIDELIJK VERHAAL OVER UW BELEGGINGSVERZEKERING 1 wat kunt u verwachten? 2 beleggingsverzekering 3 De achmearegeling 4 wie komt in aanmerking? 5 hoe nu verder? INHOUDSOPGAVE 1. Wat kunt u van ons verwachten?

Nadere informatie

Compensatieregeling beleggingsverzekeringen. Achtergrondinformatie

Compensatieregeling beleggingsverzekeringen. Achtergrondinformatie Compensatieregeling beleggingsverzekeringen Achtergrondinformatie 1 Over onze Compensatieregeling 1.1 Inleiding 4 1.2 Wat houdt de Compensatieregeling in? 4 1.3 Wat compenseren wij? 5 1.4 Wijze van uitkeren

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Gedragsregels Zakelijke Verzekeringen Normenkader 2018

Klantbelang Dashboardmodule Gedragsregels Zakelijke Verzekeringen Normenkader 2018 Klantbelang Dashboardmodule Gedragsregels Zakelijke Verzekeringen Normenkader 2018 Opbouw module De module bestaat uit vier onderdelen. Alle onderdelen wegen even zwaar. I. Vakbekwaamheid II. Productontwikkelings-

Nadere informatie

Achmea Pensioen- en Levensverzekering N.V., gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen Aangeslotene.

Achmea Pensioen- en Levensverzekering N.V., gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-165 d.d. 29 mei 2013 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, drs. W. Dullemond en mr. B.F. Keulen, leden, en mr. R.A.F. Coenraad, secretaris)

Nadere informatie

Toelichting bij 'Informatie over uw beleggingsverzekering

Toelichting bij 'Informatie over uw beleggingsverzekering Toelichting bij 'Informatie over uw beleggingsverzekering In deze toelichting bij uw 'Informatie over uw beleggingsverzekering' (kortweg: waardeoverzicht) geven wij u aanvullende informatie over de verschillende

Nadere informatie

Lees deze brochure zorgvuldig door. Uw advies bij de Rabobank. Advies over vermogen, levensen inkomensverzekeringen. Een aandeel in elkaar

Lees deze brochure zorgvuldig door. Uw advies bij de Rabobank. Advies over vermogen, levensen inkomensverzekeringen. Een aandeel in elkaar Lees deze brochure zorgvuldig door Uw advies bij de Rabobank Advies over vermogen, levensen inkomensverzekeringen Een aandeel in elkaar Leeswijzer In deze brochure leest u welke vormen van advies de Rabobank

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Beleggings- verzekeringen

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Beleggings- verzekeringen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Beleggings- verzekeringen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die een beleggingsverzekering wil afsluiten.

Nadere informatie

Alles over de kosten van ons advies

Alles over de kosten van ons advies Alles over de kosten van ons advies Alles wat u vooraf wilt weten over de kosten van onze dienstverlening bij advies en bemiddeling van uw verzekeringen en financiële producten. Advies en abonnementstarieven

Nadere informatie

levensverzekeringen schadeverzekeringen spaarrekeningen hypotheken kredieten beleggen in fondsen Onze adresgegevens zijn:

levensverzekeringen schadeverzekeringen spaarrekeningen hypotheken kredieten beleggen in fondsen Onze adresgegevens zijn: van Hagedoorn Assurantiën. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over wie wij zijn en onze werkwijze. In dit document geven wij u een beschrijving van onze diensten en de tarieven. Wie

Nadere informatie

Het Natuurlijk Garantieplan

Het Natuurlijk Garantieplan Vermogen opbouwen met gegarandeerd rendement. Dat is bij ons volkomen natuurlijk. Het Natuurlijk Garantieplan Een beetje conservatief is zo gek nog niet. Al sinds 1872 is Conservatrix gespecialiseerd in

Nadere informatie

Tekst Nationaal regime MiFID. Bijlage. Toetstermen als bedoeld in artikel 36a, lid 2. toetsterm 1

Tekst Nationaal regime MiFID. Bijlage. Toetstermen als bedoeld in artikel 36a, lid 2. toetsterm 1 ijlage Toetstermen als bedoeld in artikel 36a, lid 2 Nummer Termen T* toetsterm 1 Eindterm 5a: De personen zijn in staat met betrekking tot financiële instrumenten uit te leggen aan de consument waarom

Nadere informatie

Legal & General Nederland

Legal & General Nederland Legal & General Nederland Hoe een bijzaak een hoofdzaak werd: over de beloning van het intermediair als onderdeel van de WFT Actualiteitenbijeenkomst Arno Dolders Legal & General Algemeen Directeur November

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Van Haarlem Uw Financieel Adviseur. Strandmeer 1 3994 ZR Houten Telefoon 030-6590800 Fax 084-2273005 KvK Utrecht 30219708 Internet www.uwfinancieeladviseur.nl E-mail vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl

Nadere informatie

Wegwijzer KoersPlan met een ingangsdatum vóór 1 januari 1991

Wegwijzer KoersPlan met een ingangsdatum vóór 1 januari 1991 KP05.060.a februari 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer KoersPlan met een

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument K. Venema Assurantiën, Kerkstraat 58-60, 9271 AN ZWAAGWESTEINDE Tel. : 0511-447500, Fax : 0511-445343 www.kvenemaassurantien.nl, info@kvenemaassurantien.nl Ons kantoor hecht aan

Nadere informatie

Monuta Adviesinstructie uitvaartverzekering

Monuta Adviesinstructie uitvaartverzekering Monuta Adviesinstructie uitvaartverzekering Inleiding De adviseur die zich bezighoudt met advisering over uitvaartverzekeringen, is verplicht een passend advies te geven. De adviseur dient er altijd voor

Nadere informatie