MEDEDELING NR. D. De risico s waarvoor een voorziening voor egalisatie en catastrofen moet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEDEDELING NR. D. De risico s waarvoor een voorziening voor egalisatie en catastrofen moet"

Transcriptie

1 ---CONTROLEDENST VOOR DE VERZEKERNGEF -~~ Olpc4~l~s Brussel, 6 december 1996 MEDEDELNG NR. D. 151, Betreft Voorziening voor egalisatie en catastrofen. 1. Beoogde risico s. De risico s waarvoor een voorziening voor egalisatie en catastrofen moet samengesteld worden zijn bepaald in artikel 11, 9 l.a, 3 van het algemeen controlereglement. 2. Normbedrag, toevoeging en onttrekking. Het normbedrag en de wijze van toevoeging of onttrekking aan de voorziening verschillen naargelang de berekeningsmethode, dewelke afhankelijk is van de aard van de risico s Normbedrag. Het normbedrag is het bedrag dat de voorziening moet bereiken. Zolang dat bedrag niet of niet meer bereikt wordt, is er elk jaar een toevoeging aan de voorziening Dat bedrag wordt vastgesteld als volgt in punt ) (behalve in de gevallen bedoeld - hrediet zie verordening nr. 8 van de Controledienst. - kernrisico s het normbedrag is gelijk aan het laagste van de volgende 2 bedragen * 100 % van het hoogste verzekerde bedrag, netto van overdrachten uit hoofde van herverzekering of retrocessie, per kerninstaliatie ; * 25 % van de som van de verzekerde bedragen, netto van overdrachten uit hoofde van herverzekering of retrocessie, voor het geheel van de kerninstallaties.

2 D. /2.- - andere risico s het normbedrag wordt bepaald door toepassing van e&-r van de volgende twee methodes, naar keuze van de onderneming. Als de Controledienst evenwel van mening is dat de actuariele methode om statistische redenen niet kan weerhouden worden, kan hij de toepassing van de forfaitaire methode opleggen. * Actuariele methode methode ingegeven door de methode nr. 3 van de verordening nr. 8 van de Controledienst, maar aangepaat als volgt - Het normbedrag is gelijk aan het hoogste van de volgende 2 bedragen 4,s x standaardafwijking x netto verworven premies; of 4,5 x standaardafwijking x bruto verworven premies x (netto schaden / bruto schaden) Deze elementen bruto verworven premies verworven premies bruto van overdrachten uit hoofde van herverzekering of retrocessie; - worden gedefinieerd als volgt standaardafwgking standaardafwlijhing van de schadequote van de waarnemingsperiode; netto verworven premies verworven premies netto van overdrachten uit hoofde van herverzekering of retrocessie; netto schaden / bruto schaden gemiddelde verhouding in de loop van de waarnemingsperiode tussen de schadelast netto van overdrachten uit hoofde van herverzekering of retrocessie en de schadelast bruto van overdrachten uit hoofde van herverzekering of retrocessie. Voor de juiste definitie van deze begrippen wordt verwezen naar punt 5 van deze medeo?eling; de bruto schadelast komt er niet in voor maar is gemakkelijk af te leiden uit de netto schadelast door toevoeging of aftrekking van het deel van de herverzekeraar. - De waarnemingsperiode moet minstens 10 jaar bevatten; ze vervolgens aangevuld worden tot 15 jaar. zal

3 D. Het toe te passen percentage beloopt 500 % voor B.A.- milieuverontreiniging en B.A.-produkten en 350 % voor de andere risico s. /3.- - Het normbedrag van de voorziening voor egalisatie en catastrofen mag verlaagd worden, indien uit de vergelijking van de gemiddelde netto schadequote in de waarnemingsperiode met de gemiddelde bruto kostenquote voor de 3 meest recente boekjaren in deze periode blijkt dat in de premies een zekerheidstoeslag vervat is. n dit geval wordt het genoemd bedrag vermenigvuldigd met het omgekeerde van het resultaat dat bekomen wordt door de zekerheidstoeslag met Ben eenheid te verhogen. * Forfaitaire methode Het normbedrag wordt bepaald in percent van het hoogste van de volgende 2 bedragen - netto verworven premies; - bruto verworven premies x (netto schaden / bruto schaden) Voor de definitie van deze begrippen wordt verwezen naa_r de actuariele methode hierboven. De waarnemingsperiode met betrekking tot de schadelast bestaat uit het beschouwde boekjaar en de 9 voorgaande De bepaling van het normbedrag volgt de regels weergegeven in punt niet in de volgende 2 gevallen 2.2. Toevoeging. - stopzetting van de onderschrijving maar afwikkeling van de schadegevallen; - vermindering van de verworven premies met meer dan 30 % over de laatste 3 boekjaren. n deze gevallen is het normbedrag gelijk aan het hoogste van de normbedragen van de vorige boekjaren waarvoor nog een voorziening voor voorgevallen maar nog niet gemelde schadegevallen dient samengesteld te worden. De regels voor de toevoeging die hierna beschreven worden, bepalen een verplichte minimale toevoeging. De ondernemingen mogen een bijkomende toevoeging doen om sneller het normbedrag van de voorziening te bereiken. - krediet zie verordening nr. 8 van de Controledienst.

4 D. l4.- - kernrisico s - andere risico s Onttrekking. Een bedrag gelijk aan 30 % van het normbedrag, maar beperkt tot het netto saldo v66r beleggingsopbrengsten en v66r onttrekking of toevoeging aan de voorziening voor egalisatie en catastrofen (*), wordt jaarlij ks aan de voorziening toegevoegd. - Actuariele m ethode m ethode ingegeven door de m ethode nr. 3 van de verordening nr. 8 van de Controledienst, m aar aangepast als volgt Elk boekjaar moet aan de egalisatievoorziening het overschot op het schadebedrag worden toegevoegd, totdat de egalisatievoorziening het normbedrag bereikt of opnieuw bereikt. Er is overschot op het schadebedrag wanneer de netto schadequote van het boekjaar lager ligt dan de gemiddelde netto schadequote van de waarnemingsperiode. Het bedrag van het overschot is gelijk aan het verschil tussen beide quoten, vermenigvuldigd met de in het boekjaar netto verworven premies. Een minimale toevoeging voor een bedrag gelijk aan 3,5 % van het normbedrag is evenwel steeds vereist om het even of het bedrag van het hierboven bedoelde overschot lager is dan deze 3,5 % of dat er een tekort op het schadebedrag zou zijn. - Forfaitaire m ethode De toevoeging is gelijk aan het netto saldo v66r beleggingsopbrengsten en v66r onttrekking of toevoeging aan de voorziening voor egalisatie en catastrofen (*). Een minimale toevoeging voor een bedrag gelijk aan 3,5 % van het normbedrag is evenwel steeds vereist om het even of het hierboven bedoelde saldo lager is dan deze 3,5 % of dat het negatief is. - krediet zie verordening nr. 8 van de Controledienst. (* Dit saldo is gelijk aan de som van een rubriek van de statistieken en het saldo S2, aangepast omwille van de berekening S2. Bruto saldo v66r beleggingsopbrengsten (v66r onttrekking of toevoeging aan de voorziening voor egalisatie en catastrofen) +9. Saldo van de afgestane herverzekering.

5 D. /5.- - kernrisicok Als het netto saldo v&r beleggingsopbrengsten en v66r onttrekking of toevoeging aan de voorziening voor egalisatie en catastrofen (* negatief is, wordt een bedrag gelijk aan dat saldo onttrokken aan de voorziening. Dit bedrag kan niet hoger zijn dan de voorziening samengesteld op het einde van het vorig boekjaar. - andere risico s A ctuaridle m ethode m ethode ingegeven door de m ethode nr. 3 van de verordening nr. 8 van de Con troledienst, m aar aangepast als volgt ndien er zich in een boekjaar een tekort op het schadebedrag heeft voorgedaan, moet het bedrag daarvan aan de egalisatievoorziening worden onttrokken. Het bedrag van de onttrekking aan de voorziening voor egalisatie en catastrofen mag verlaagd worden, indien uit de vergelijking van de gemiddelde netto schadequote in de waarnemingsperiode met de gemiddelde bruto kostenquote voor de 3 meest recente boekjaren in deze periode blijkt dat in de premies een zekerheidstoeslag vervat is. n dit geval wordt het genoemd bedrag vermenigvuldigd met het omgekeerde van het resultaat dat bekomen wordt door de zekerheidstoeslag met &n eenheid te verhogen. Forfaitaire m et hode n geval van negatief netto saldo v&r beleggingsopbrengsten en v66r onttrekking of toevoeging aan de voorziening voor egalisatie en catastrofen ( ), wordt een bedrag gelijk aan dat saldo onttrokken aan de voorziening. Dit bedrag kan niet hoger zijn dan de voorziening samengesteld op het einde van het vorig boekjaar. 3. Praktische berekeningsmodaliteiten De kolommen van de statistieken onderworpen voor egalisatie en catastrofen. aan de voorziening Wat de natuurrampen betreft, worden enkel de takken 8 en 9 onderworpen de samenstelling van een voorziening voor egalisatie en catastrofen. aan De tabel hieronder geeft per risico de beoogde kolommen van de statistiek weer. De nummering van de kolommen is deze weergegeven in de statistiek betreffende de rechtstreekse zaken in Belgie. De hieronder weerhouden risico s of gehelen van risico s met betrekking tot rechtstreekse zaken in het buitenland of in herverzekering aangenomen zaken komen evenzeer in aanmerking voor een voorziening voor egalisatie en catastrofen.

6 D. /6.- RSCO S of GEHELEN VAN RSCO S NUMMRR VAN DE KOLOM (1) (rechtstreekse zaken in Belgie) 1.1 storm en hagel 34, 40, 46, 52, overstroming (35), (41), (47), (531, (60) 1.3 aardbevingen, aardverschuivingen (35), (41), (47), (53), (60) en grondverzakkingen 1.4 natuurelementen nefast voor de ((65)) oogst 1.5 aanslagen en arbeidsconflicten 37,43,49, 55, 62 2 kernrisico s ((70)) en 82 3 B.A.-milieuverontreiniging 81 4 B.A.-produkten en na levering ((80)) 5 lucht- en ruimtevaartrisico s ((30)) en ((32)) 6 krediet 88 () De kolommen met nummers tussen enkele haakjes bevatten meerdere risico s onderworpen aan egalisatie; de kolommen met nummers tussen dubbele haakjes zijn slechts gedeeltelijk onderworpen aan egalisatie. Deze mededeling wijzigt de mededeling D.95 (bijlage 1) inzake de classificatie van het hagelrisico de cijfers met betrekking tot het hagelrisico zullen voortaan moeten ondergebracht worden in de kolommen storm, om het even of dat risico als hoofdrisico of als een bijkomend risico aan een ander risico van de takken 8 en 9 voorkomt. 3.2, Berekeningen en statistische weergave. De berekeningen (normbedrag, toevoeging of onttrekking) moeten afzonderlijk uitgevoerd worden voor elk van de 6 risico s of gehelen van risico s genummerd van 1 tot 6 in de tabel opgenomen in punt 3.1. (.het geheel van de risico s 1.1. tot 1.5. mag dus het voorwerp uitmaken van een enkele berekening). Ze moeten ook afzonderlijk uitgevoerd worden voor elk type van zaken, meer bepaald rechtstreekse zaken in Belgie, rechtstreekse zaken in het buitenland en in herverzekering aangenomen zaken. De onderneming mag verder gaan dan deze dubbele verplichting en afzonderlijke berekeningen uitvoeren per kolom of geheel van kolommen (zie de tabel onder punt 3.1.) en per land of geheel van landen. Welk niveau van berekening de onderneming ook moge kiezen, ze dient alleszins het bedrag van de voorziening te verdelen tussen de verschillende kolommen van de door de reglementering opgelegde statistiek, naar rata van de bruto of netto verworven premies, als de onderneming deze laatste bepaald heeft.

7 D. / Berekeningsschema s. De berekeningsschema s met betrekking tot de actuariele methode (bijlage A), de forfaitaire methode (bijlage B) en de methode van toepassing op de kernrisico s (bijlage C) zijn bijgevoegd aan deze mededeling. Zij moeten gebruikt worden voor de berekening van de voorziening voor egalisatie en catastrofen betreffende elk risico of geheel van risico s. De ondernemingen die het kredietrisico beoefenen berekenen de voorziening volgens hun eigen schema. Dit moet zo klaar en duidelijk mogelijk zijn. 4. Documenten over te maken aan de Controledienst. De documenten bedoeld in de punten 4.1. en 4.2. hieronder worden via informatiedrager aan de Controledienst overgemaakt, samen met de statistieken bedoeld in artikel llbis van het algemeen reglement betreffende de controle van de verzekeringsondernemingen. De vorm van de schema s in bijlage kan gewijzigd worden in functie van wat de informatica gebiedt Voor de berekening van de voorziening. De ondernemingen moeten de berekeningsschema s bedoeld in punt 3.3. invullen overeenkomstig de bepalingen van punt Voor statistische doeleinden. Om een statistische basis samen te stellen, dienen de ondernemingen bijkomende gegevens mee te delen voor de andere risico s dan het krediet- en het kernrisico welke methode ook weerhouden wordt (actuarieel of forfaitair), de verplichte vermeldingen in elk van de schema s (bijlagen A en B) moeten alleszins afzonderlijk ingevuld worden voor elk van de risico s (namelijk 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 3, 4, en 5) en in elk geval (dus zelfs als in de actuariele methode de waarnemingsperiode geen 10 jaar beslaat of maar pas komt te beginnen). 5. nterpretatie van de actuariele methode. Enkele begrippen die in het berekeningsschema in bijlage A aan bod komen, verdienen enige uitleg ( deze begrippen dienen op dezelfde wijze geinterpreteerd te worden in de methode nr. 3 van de verordening nr. 8 van de Controledienst) - waarnemingsperiode deze periode bevat niet het laatste boekjaar, dit is het boekjaar voor hetwelk de berekeningen gemaakt worden; - actuarieel verlies er is actuarieel verlies als het actuarieel resultaat, namelijk de som van de bruto kostenquote en de netto schadequote van een boekjaar hoger is dan 100 % ;

8 D. /8.- - bruto kostenquote verhouding tussen de koaten, bruto van herverzekering, de ver worven pre m ies, bruto van herverzekering. en De bruto kostenquote speelt mee in de bepaling van zowel het actuarieel verlies als de zekerheidstoeslag. De berekening ervan is facultatief en geefi de onderneming de mogelijkheid aan te tonen _ enerzijds, dat zij in de waarnemingsperiode geen enkel actuarieel verlies geleden heeft en bijgevolg mag afzien van de samenstelling van een egalisatievoorziening (alleen toepasbaar voor het kredietrisico) ; _ anderzijds, dat in de premies een zekerheidstoeslag vervat is, wat haar toelaat het normbedrag van de voorziening en de onttrekking aan de voorziening te verlagen. D e ver worven pre m ies, bruto van herverzekering en de kosten, bruto van hervenekering worden aan de hand van de rubrieken van de statistieken als volgt gedefinieerd - ver worven pre m ies, bruto van herverzekering. Premies en bijkomende kosten A. Voorziening voor niet-verdiende premies en lopende risico s op 31/12/(X-l) Voorziening voor niet-verdiende premies en lopende risico s op 3 1/12/(X) T.a. Overgedragen voorziening voor niet-verdiende premies en lopende risico s, ontvangen 3.1.T.b. Overgedragen voorziening voor niet-verdiende premies en lopende risico s, afgestaan - hosten, bruto van herverzekering 2.3. nterne beheerskosten van de schadegevallen A.3. Voorziening voor interne beheerskosten van de schadegevallen op 31/12/(X-l) Voorziening voor interne beheerskosten van de schadegevallen op 3 1/12/(X) + V. Overige technische lasten en opbrengsten + V. Winstdeling en restorno s + V. Acquisitiekosten en commissielonen + V. Administratiekosten - netto schadequote verhouding tussen de schadelast, netto van herverzekering, en de ver worven pre m ies, netto van herverzekering; deze twee elementen worden eveneens aan de hand van de rubrieken van de statistieken gedefinieerd, behalve voor de rubrieken betreffende de herverzekering, waarvoor verwezen wordt naar de jaarrekening (cursief). De ondernemingen hebben evenwel de mogelijkheid statistieken per voorvals- of onderschrijvingsjaar te gebruiken om de schadelast weer te geven. n dat geval wordt deze schadelast op een analoge manier als hierboven gedefinieerd.

9 D. /9.- - ver worven pre m ies, netto van herverzekering. Premies en bijkomende kosten U itgaande herverzekeringspre m ies (710.2) A. Voorziening voor niet-verdiende premies en lopende risico s op 31/12/(X-l) Voorziening voor met-verdiende premies en lopende risico s op 31/12/(X) T.a. Overgedragen voorziening voor niet-verdiende premies en lopende risico s, ontvangen T.b. Overgedragen voorziening voor niet-verdiende premies en lopende risico s, afgestaan +/- W ijziging van de voorziening voor niet-verdiende pre en lopende risico s, deel van de herverzekeraars (710.4). m ies - schadelast, netto van herverzekering 6. nwerkingtreding Uitkeringen Externe beheerskosten van de schadegevallen U itkeringen en externe beheerskosten, deel van de herverzekeraars ( ) 2.4. Teruggewonnen technische lasten + T erugge wonnen techn lasten, ische deel van de hervenekeraars ( ) A.l. Voorziening voor aangegeven schadegevallen op 31/12/(X-l) A.2. Voorziening voor schadegevallen BNR op 31/12/(X-l) Voorziening voor aangegeven schadegevallen op 31/12/(X) Voorziening voor schadegevallen BNR op 31/12/(X) T.a. Overgedragen voorziening voor te betalen schaden, ontvangen T.b. Overgedragen voorziening voor te betalen schaden, afgestaan +- W ijziging van de voorziening voor te betalen schaden, deel van de herverzekeraars ( , , ) A. Terug te vorderen technische lasten op 31/12/(X-l) _ Terug te vorderen technische lasten op 31/12/(X) +/- W ijziging in de terug te vorderen technische lasten, deel van de herverzekeraars ( ) Deze mededeling treedt in werking vanaf het boekjaar Het spreekt vanzelf dat de ondernemingen de hierboven uiteengezette methodes mogen toepassen vanaf het boekjaar 1996.

10 BOEKJAAR 1996 BJLAGE A/l VOORZENNG VOOR EGALSATE EN CATASTROFEN actuariqle methode All8 bedragen in duizenden franken. VERPLCHTE VERMELDNGEN 1. Premles 1.l. Uitgegeven premies brute van herverzekering 1.2. Verworven premies brute van herverzekering 1.3. Verworven premies netto van herverzekering 2. Schadelast, schadequote en kostenquote 2.. Eeschouwd boekjaar netto schadequote bruto kostenquote 2.2. Waarnemingsperiode Kwadraat Brute knsten Standaardafwijking 3. Verlagingsquoti6nt (de berekeningvan bet ver/agingsquotiont is facultofief) 3.1. Zekerheidstoeslag l- (gemiddelde netto schadequote (3) + gemiddelde bruto kostenquote l- (,,.,.,...,.,_,..,,.,,,,,.,,.,..,,, +,,,,,,,.,...,,,.,.,...~... 1 = (5)) 3.2. Verlagingsquoti@nt l/( 1 + zekerheidstoeslag) l/(1+.,...,..,.,...) =

11 BOEKJAAR 1996 BJLAGE A/2 4. Normbedrag van de voorziening Het hoogste van de bedragen (6) et (7). berekend ais volgf 4.1.Op basis van de netto premies zonder ver/agingsquof/~nt 4.5 x standaardafwijking x netto vetworven premies 4.5 x x... = 1 (6) met verlagingsquot/&v 4.5 x standaardafwijking x verlagingsquotietnt x netto verworven premies 4,5 x x x = (6) Op basis van de bruto premies zonder verlagingsquoti&t 4.5 x standaardafwljking x bruto verworven premies x gemlddelde verhouding tussen net-to en 4.5x. t..... x x = brute schadelast (2) (7) met veftaglngsquoti8nt 4.5 x standaardafwijking x verlagingsquotient x bruto verworven premies x gemlddeide verhouding tussen netto en bruto schadeiast (2) 4.5 x x...,..,,,,,,,. x..,., ~...,,,...,,...,...x. t = 1 (7) ii. ENKEL N TE VULLEN BJ GEBRUK VAN DEZE METHODE 5. Toevoeging aan de voorziening (gemiddelde netto schadequote (3) G- netto schadequote van bet boekjaar) (gemiddeide netto schadequote - netto schadequote van het boekjaar) x (...,,..., -,,,...,,,..,..,,...,) x,,,,,...,.,.,,,,...,...,.. = netto verworven premies ] (8) 6. Onttrekking aon de voorziening (netto schadequote van het boekjaar > gemiddelde netto schadequote (3)) 6.1. zonder verfagingsquoti&nt (netto schadequote van het boekjaar - gemlddeide netto schadequote) x ( ) x ,...,.,.,...,. = netto verworven premles 6.2. met verlagingsquot/mt (netto schadequote van het boekjaar - gemiddeide netto schadequote) x netto verworven premies (..., ) x x = verlagingsquotl&nt x Mlnimaie toevoeging aan de voorriening (onafhankelijk van de eventuele onttrekking) toevoeging gelijk aan 3.5 % van het normbedrag 3.5 % x..... = l (9 ) 8. Bedrag van de voorziening Voorziening einde vorig boekjaar Toevoeging het hoogste van de bedragen (8) en (9) Onttrekking (maximum = voorrienlng einde vorlg boekjaar) Voofziening op het einde van het boekjaar =-H +

12 BOEKJAAR 1996 BLJLAGE B VOORZENNG VOOR EGALSATE EN CATASROFEN tortaitatre methode A//e bedragen in dubenden ranken 1 /. VERPUCHTE VERMELDNGEN 1. Premles 1.1. Ullgegeven premier brute van hetvenokering 1.2. Vemowen premios brufo van hewenekortng 1.3. Verworven premles netto van hewenekering 2. Netto soldo voor beleggingsopbrengsten ( v66r onttrokklng en toeveeglng aon do voonionlng voor egollsatio on cdastrofen ) 3. Normbedrag van de voonlonlng Hot hoogste van de bedragon (2) en (4) 3.1. Op basis van de netto premier 350 %of 500% vm de dto v4 r wowprcnies m 350% Y,...,...,...,.. = 5c0% x.,...,... = 3.2. Op basis van do brute premier GemMdolde verhouding tussen do netto schadelost en do brute schadehst ( 1 boekjxr voonvdsjon / ondenchrifvirlysjoa (bet overbcxige docihden) Borekening 350% of 5G0% vm de verwowen premisr vermeniywlrdgd met de gemidd&le verhotting ttnsal de r&to en cte bfrtio rchrtekrst (3) SC% x,,,,..,...,.,,.,,...,, x,,,... = 5cc% x..... x. = lli. ENKEL N TE VULLEN BJ GEBRUK VAN DEZE METHODE A. Toovooging aan do voonlening (netto sddo voor beleg@ngropbren@enc J) > 0) toevoeging bedrag cpti,& am ( 1) = j--j (5) 5. Onttrekking oan de voonlonlng (netto sddo voor belegginqropbrengste(1) ( 0) onttrekklng bedfog gelift m ( 1) = 6. Minimale toovoeging clan do vooniening 3.5 % vn~ bet nofmmrig 3.5% x,.,,...,,,.,.,... = 7. Bodrog van de vooniening r---- (6) j

13 BOEKJAAR 1996 BJLAGE C VOORZENNG VOOR EGALSATE EN CATASTROFEN methode voor de kernrisico s Al/e bedragen in duizenden franken 1. Statistische gegevens 1.1. Uitgegeven premies bruto van herverzekering 1.2. Verworven premies bruto van herverzekering 1.3. Verworven premies netto van herverzekering 1.4. Schadeiast ( 7 boekjaar / voorrvaisjaar / onderschrijvingsjaar (het overbodige doorhaien) 2. Berekening van de voorziening 2.1. Hoogste eigen behoud per kerninstaiiatie (1) % van hef eigen behoud voor aiie keminstallaties 25% x = r----- (2) y 2.3. Netfo saido voor beleggingsopbrengsfen ( v66 onffrekking en toevoeging aan de voorziening voor egaiisatie en cafastrofen ) r-----l (3 ) 2.4. Normbedrag van de voorziening het laagste van de bedragen (1) en (2) = r-----j (4) 2.5. Toevoeging aan de voorziening (netto saldo voor beleggingsopbrengsten (31> 01 bedrag geiijk aan 30% van (4) = toevoeging iaagste bedrag van (3) en (5) = l (5) J 2.6. Onftrekking aan de voorziening [netto so/do voor beleggingsopbrengsten (3) < onttrekking bedrag geiijk aan (3) = Bedrag van de voorziening Voorziening einde vorig boekjaar Toevoeging Onttrekking (maximum = voorziening einde vorig boekjaar) Vootziening einde boekjaar =El +

GLOBALISATIE VAN DE GEHERSTRUCTUREERDE STATISTIEKSTATEN NIET-LEVEN

GLOBALISATIE VAN DE GEHERSTRUCTUREERDE STATISTIEKSTATEN NIET-LEVEN VMVM GLOBALISATIE VAN DE GEHERSTRUCTUREERDE STATISTIEKSTATEN NIET-LEVEN BOEKJAAR GLOBALISATIE VAN DE GEHERSTRUCTUREERDE STATISTIEKSTATEN NIET-LEVEN IN Assuralia heeft de globalisatie uitgevoerd van de

Nadere informatie

:Rendabiliteit van de categorieën van verzekeringsprodukten LEVEN.

:Rendabiliteit van de categorieën van verzekeringsprodukten LEVEN. 57.620/PC4/VK Brussel, 3 december 1992. MEDEDELING D. 104. Betreft :Rendabiliteit van de categorieën van verzekeringsprodukten LEVEN. I. INLEIDING. In het raam van de a posteriori controle, is het van

Nadere informatie

MEDEDELING NR. D.102

MEDEDELING NR. D.102 57.088/PC4/VK Brussel, 1 december 1992. MEDEDELING NR. D.102 Betreft : Rendabiliteit van de categorieën van verzekeringsprodukten B.A.-Auto, Allerlei Risico's en Transport I. INLEIDING. In het raam van

Nadere informatie

Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal Totaal

Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal Totaal C.D.V. Statistieken Leven : Collectie Rentabiliteit (1) Bijlage I Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal

Nadere informatie

P I E T T E & P A R T N E R S

P I E T T E & P A R T N E R S Voor een rimpelloze zekerheid Verzekeringsonderneming toegelaten onder het codenummer 1037 om de takken "Ongevallen", "Voertuigcasco met uitzondering van rollend spoorwegmaterieel", "B.A. Motorrijtuigen",

Nadere informatie

MEDEDELING NR. D. 117

MEDEDELING NR. D. 117 64.702/PC4/VK Brussel, 18 januari 1994. MEDEDELING NR. D. 117 Betreft : B.A.-Auto, Allerlei Risico's en Transport (Rechtstreekse verzekeringsverrichtingen in België). - Statistiekstaat. - Rendabiliteit

Nadere informatie

MEDEDELING NR. D. 100

MEDEDELING NR. D. 100 Brussel, 23 juli 1992 55415/PC4/MG MEDEDELING NR. D. 100 Betreft : Statistiekstaat van de levensverzekeringen. (rechtstreekse verzekeringsverrichtingen in België). ---------- ---------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

MEDEDELING NR. D. 118

MEDEDELING NR. D. 118 Brussel, 18 januari 1994 MEDEDELING NR. D. 118 Betreft : Rechtstreekse verzekeringverrichtingen "Leven" beoefend in België. - Statistiekstaat. - Rentabiliteit van de categorieën van verzekeringsprodukten.

Nadere informatie

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010 GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS O.V.V. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 30 mei

Nadere informatie

Brussel, 18 november 2004 CIRCULAIRE D. 249 AAN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN. Betreft : omzetting van :

Brussel, 18 november 2004 CIRCULAIRE D. 249 AAN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN. Betreft : omzetting van : Prudentiële controle op de verzekeringsondernemingen Brussel, 18 november 2004 CIRCULAIRE D. 249 AAN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN Betreft : omzetting van : - de richtlijn 2002/12/EG van het Europees Parlement

Nadere informatie

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009 GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS O.V.V. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 mei

Nadere informatie

VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming

VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming Immateriële vaste activa Boekjaar Vorig boekjaar 1.1 Value of business acquired VSJ025 1 kolom 1 VSJ025 1.1 kolom 1 1.2 Goodwill VSJ025 1 kolom 2

Nadere informatie

Deze mededeling geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste vaststellingen van dit onderzoek.

Deze mededeling geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste vaststellingen van dit onderzoek. FSMA_2016_10 dd. 9/06/2016 Deze mededeling gaat over de verzekeringsovereenkomsten Brand Eenvoudige Risico s voor woningen (hierna woningverzekering ) die door verzekeringsondernemingen worden aangeboden

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN MEDEDELING NR. D. 135

CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN MEDEDELING NR. D. 135 CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN Brussel, 19 april 1995. MEDEDELING NR. D. 135 (Gecoördineerde versie na mededeling D.224) Betreft : Aanwenden als dekkingswaarden van het "aandeel van de herverzekeraars

Nadere informatie

Rentability - New. Pagina 1

Rentability - New. Pagina 1 Rentability - New Onderneming tak 21 tak 21 individueel (behalve KB van 14 mei 1969) groep (behalve KB van 14 mei 1969) Land 21.I. Hfd. 21.II. Aanv. 21.III. Hfd. 21.IV. Aanv. Activiteit A.V.R.I. Afhankelijkheid

Nadere informatie

I. Dekkingswaarden van het desbetreffende afzonderlijk beheer

I. Dekkingswaarden van het desbetreffende afzonderlijk beheer blad 1 Bijlage 2 bij de verordening nr. 12 van de Controledienst voor de Verzekeringen, gewijzigd door verordening nr. 13 van 4 november 2002. Benaming van de onderneming : Administratief codenummer: SAMENVATTENDE

Nadere informatie

Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken

Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken Summary doc 1 Doel In hoofdlijnen snel inzicht krijgen in het gemiddeld aantal fte s gedurende het boekjaar. Deze informatie dient met name voor statistische

Nadere informatie

D. 72/A Verdeling van het niet uitgekeerd resultaat van het boekjaar (X) : 0000 over de solvabiliteitsmarges "niet-leven" en "leven" (V1)

D. 72/A Verdeling van het niet uitgekeerd resultaat van het boekjaar (X) : 0000 over de solvabiliteitsmarges niet-leven en leven (V1) D. 72/A Verdeling van het niet uitgekeerd resultaat van het boekjaar (X) : 0000 over de solvabiliteitsmarges "niet-leven" en "leven" (V1) 1) Toevoeging aan het eigen vermogen (V2) (V3) : "637.2\637.3"

Nadere informatie

Duidelijk. Duidelijk met u. Verslagen en jaarrekeningen. Boekjaar Gewone algemene vergadering van 27 april 2005.

Duidelijk. Duidelijk met u. Verslagen en jaarrekeningen. Boekjaar Gewone algemene vergadering van 27 april 2005. Duidelijk u met Duidelijk met u Verslagen en jaarrekeningen Boekjaar 2004 Gewone algemene vergadering van 27 april 2005 AGF Belgium Insurance n.v. Lakensestraat 35, 1000 Brussel BTW: BE 0403.258.197 -

Nadere informatie

Betreft : ACTIE - Aanvraag van de incasso s 2012 en certificeringverslag welke uiterlijk op 30 juni 2013 aan de vzw TRIP moeten bezorgd worden.

Betreft : ACTIE - Aanvraag van de incasso s 2012 en certificeringverslag welke uiterlijk op 30 juni 2013 aan de vzw TRIP moeten bezorgd worden. Ter attentie van de leden van TRIP VZW TRIP de Meeûssquare 29 B- 1000 BRUSSEL Tel. +32 2 547 56 11 marc.dierckx@trip- vzw.be md 130410 Aanvraag premie-incasso 2012 en certificeringverslag Brussel, 10 april

Nadere informatie

: lts ze 1 - Dossier Nr /051 Contract Top Woning Nr 03/ /012 Ref. makelaar : c keringnemer. c.

: lts ze 1 - Dossier Nr /051 Contract Top Woning Nr 03/ /012 Ref. makelaar : c keringnemer. c. lts ze 1 - Dossier Nr 1177070/051 Contract Top Woning Nr 03/50.111.485/012 Ref. makelaar : 100104 : 1 ;.... c keringnemer De heer Bosmans, Marc Mussenstr, 10 3200 Aarschot Geboortedatum: 01/0711966 c.

Nadere informatie

Bijlage Circulaire CBFA_2009_37-1 dd. 16 december Balans

Bijlage Circulaire CBFA_2009_37-1 dd. 16 december Balans Bijlage Circulaire _2009_37-1 dd. 16 december 2009 Balans Toepassingsveld: De verzekeringsondernemingen die onderworpen zijn aan de wet van 9 juli 1975 en de herverzekeringsondernemingen die onderworpen

Nadere informatie

(A) juli Artikel 23, 2, van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt. Niet-vertrouwelijk

(A) juli Artikel 23, 2, van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt. Niet-vertrouwelijk (A)1656 17 juli 2017 Advies over een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van de nadere regels voor de besteding van het saldo van het fonds voor forfaitaire verminderingen voor verwarming met

Nadere informatie

STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN

STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN Deze staat bevat de gegevens, bestemd voor de Controledienst voor de Verzekeringen, betreffende het vrij vermogen van de herverzekeringsonderneming (1) I. ADMINISTRATIEVE GEGEVENS

Nadere informatie

Financiële Infofiche. Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015.

Financiële Infofiche. Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015. NN Life Opti Choice Financiële Infofiche Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015. Type levensverzekering Levensverzekering van tak 23 waarvan het rendement

Nadere informatie

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009 2 BELGISCH BUREAU VAN DE AUTOVERZEKERAARS V.Z.W. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 bus 2 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31

Nadere informatie

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010 2 BELGISCH BUREAU VAN DE AUTOVERZEKERAARS V.Z.W. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 bus 2 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 30

Nadere informatie

3. Herziening van de methodologie met betrekking tot de sector van de verzekeringsinstellingen

3. Herziening van de methodologie met betrekking tot de sector van de verzekeringsinstellingen Integrale versie 3. Herziening van de methodologie met betrekking tot de sector van de verzekeringsinstellingen Om tegemoet te komen aan de voorschriften van het ESR 1995, werd de op de verzekeringsinstellingen

Nadere informatie

Inhoudstafel. Winstdelingsreglement Allianz Invest V896 NL Ed. 04/13 2

Inhoudstafel. Winstdelingsreglement Allianz Invest V896 NL Ed. 04/13 2 Inhoudstafel HOOFDSTUK I WINSTDELINGSREGLEMENT...3 1. Doel van het reglement...3 2. Quotiteit van de verzekerde prestaties gebonden aan elk van de gekantonneerde fondsen...3 3. Bepaling van het globaal

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN I F FAT 0 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN AANSCHRIJVING 2014/3 Cumulatie met een rust- of overlevingspensioen (art 42bis AOW). Problematiek van de aanrekening van het gedeelte van de rente dat in kapitaal

Nadere informatie

Resultaatverwerking (synthese)

Resultaatverwerking (synthese) Resultaatverwerking (synthese) 1. Ter herinnering: de resultaatrekening ziet eruit als volgt: X. Resultaatverwerking Affectations et prélèvements A. Te bestemmen winstsaldo / Te verwerken verliessaldo

Nadere informatie

Aftrek voor risicokapitaal

Aftrek voor risicokapitaal Opgave 275C 1/2 Benaming :............... Ondernemingsnummer :... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen Aftrek voor risicokapitaal AANSLAGJAAR

Nadere informatie

ziektekostenverzekeringsbedrijf bij de berekening van het solvabiliteitskapitaalvereiste met behulp van de standaardformule

ziektekostenverzekeringsbedrijf bij de berekening van het solvabiliteitskapitaalvereiste met behulp van de standaardformule de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 38 12 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 25 april 2016 Kenmerk: NBB_2016_18 uw correspondent:

Nadere informatie

Hervorming van de bijdragen

Hervorming van de bijdragen Hervorming van de bijdragen Vanaf 2015 worden de sociale bijdragen berekend op de inkomsten van het lopende jaar. Algemene principes Waarom een hervorming? Op dit ogenblik worden de sociale bijdragen van

Nadere informatie

RAAD VAN BESTUUR op

RAAD VAN BESTUUR op RAAD VAN BESTUUR op 29.04.2016 Voorzitter Bertrand ROOSEN AG INSURANCE Directeur Marketing & Strategic Development Non-Life Ondervoorzitter Patrick GENIN ALLIANZ BENELUX Head of CEO Office Bestuurders

Nadere informatie

Actuarïele technieken voor niet-actuarissen

Actuarïele technieken voor niet-actuarissen Actuarïele technieken voor niet-actuarissen Date: 2012-11-14 Module 1- Initiatie in de actuariële technieken betreffende levensverzekeringen DAGEN GEANIMEERD DOOR Steven Boes, Senior Manager, TOWERS WATSON

Nadere informatie

MEDEDELING NR. D.146 - A

MEDEDELING NR. D.146 - A REGL/A:/D.146/GM Brussel, 19 april 1996 MEDEDELING NR. D.146 - A (Deze mededeling vernietigt en vervangt de mededeling nr. D. 92) Betreft : Te volgen procedures voor de uitoefening van verzekeringsactiviteiten

Nadere informatie

Naam van de onderneming: Rechtsvorm : Zetel van de onderneming : Contactpersoon: adres: Tel. : GSM:..

Naam van de onderneming: Rechtsvorm : Zetel van de onderneming : Contactpersoon:  adres: Tel. : GSM:.. TRIP - Formulier toetredingsaanvraag tot de VZW TRIP voor 2019 (gelieve het formulier tegen uiterlijk 31 augustus 2018 terug te sturen naar de voorzitter van de raad van bestuur van de vzw TRIP, de Meeûssquare

Nadere informatie

AGENDA VAN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING DIE ZAL GEHOUDEN WORDEN OP 17 NOVEMBER 2014 OM 10H TE 1000 BRUSSEL, WATERLOOLAAN 16

AGENDA VAN DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING DIE ZAL GEHOUDEN WORDEN OP 17 NOVEMBER 2014 OM 10H TE 1000 BRUSSEL, WATERLOOLAAN 16 AEDIFICA Naamloze vennootschap Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Louizalaan 331-333, 1050 Brussel Ondernemingsnummer 0877.248.501 RPR Brussel (de Vennootschap ) AGENDA VAN DE BUITENGEWONE ALGEMENE

Nadere informatie

Besluit minimumbedrag eigen vermogen pensioenfondsen

Besluit minimumbedrag eigen vermogen pensioenfondsen Besluit minimumbedrag eigen vermogen pensioenfondsen Besluit van 27 januari 2006, Stb. 2006, 52, houdende regels ter berekening van het minimumbedrag van het eigen vermogen van pensioenfondsen en beroepspensioenfondsen

Nadere informatie

Inhoudstafel. Winstdelingsreglement Allianz Invest V873 NL Ed. 09/12 2

Inhoudstafel. Winstdelingsreglement Allianz Invest V873 NL Ed. 09/12 2 Inhoudstafel HOOFDSTUK I WINSTDELINGSREGLEMENT... 3 1. Doel van het reglement... 3 2. Quotiteit van de verzekerde prestaties gebonden aan elk van de gekantonneerde fondsen... 3 3. Bepaling van het globaal

Nadere informatie

BEGROTING VAN HET BBAV VOOR HET BOEKJAAR 2015

BEGROTING VAN HET BBAV VOOR HET BOEKJAAR 2015 BEGROTING VAN HET BBAV VOOR HET BOEKJAAR 215 KOSTEN Schadelasten - zonder wijziging van de technische voorzieningen - wijziging van de technische voorzieningen Beleggingslasten Overige technische lasten

Nadere informatie

STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN

STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN C.D.V. - D. 135/D/COR1 STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN Deze staat bevat de gegevens, bestemd voor de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (Belgische toezichthouder inzake verzekeringen) betreffende

Nadere informatie

Bijlage 1 1. INLEIDING EN VERLOOP VAN DE OPDRACHT. Beknopte beschrijving van het verloop van de opdracht 2. DE WAARDERINGS- EN TOEREKENINGSREGELS

Bijlage 1 1. INLEIDING EN VERLOOP VAN DE OPDRACHT. Beknopte beschrijving van het verloop van de opdracht 2. DE WAARDERINGS- EN TOEREKENINGSREGELS Bijlage 1 SCHEMA VAN TYPEVERSLAG OP TE STELLEN INZAKE DE FINANCIELE TOESTAND VAN DE AANVULLENDE VERZEKERING VAN DE LANDSBONDEN, DE ZIEKENFONDSEN EN DE MAATSCHAPPIJEN VAN ONDERLINGE BIJSTAND DIE GEEN VERZEKERINGEN

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. Er kan nog slechts per cheque

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 Type levensverzekering Waarborgen Doelgroep Tak 21 Rendement isave Income 1 Het product isave Income is een levensverzekering met een gegarandeerde intrestvoet

Nadere informatie

Besluit winstbepaling en reserves verzekeraars 2001

Besluit winstbepaling en reserves verzekeraars 2001 Besluit winstbepaling en reserves verzekeraars 2001 Besluit van 21 december 2000, houdende vaststelling van het Besluit winstbepaling en reserves verzekeraars 2001, laatstelijk gewijzigd bij Stb. 2000,

Nadere informatie

BEHEERSREGLEMENT beleggingsvorm "Rendementsgarantie+ fonds"

BEHEERSREGLEMENT beleggingsvorm Rendementsgarantie+ fonds BEHEERSREGLEMENT beleggingsvorm "Rendementsgarantie+ fonds" INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING... 3 2. INTRESTVOET... 3 3. WINSTDELING... 3 3.1. Jaarlijkse winstdeling... 4 3.2. "Interim"-winstdeling... 4 4. BELEGGINGSDOELEINDEN...

Nadere informatie

Tabel 1: Algemene gegevens van de ondernemingen waarop de aanvraag van de ondernemingsspecifieke parameters (USP s) betrekking heeft.

Tabel 1: Algemene gegevens van de ondernemingen waarop de aanvraag van de ondernemingsspecifieke parameters (USP s) betrekking heeft. Tabel 1: Algemene gegevens van de ondernemingen waarop de aanvraag van de ondernemingsspecifieke parameters (USP s) betrekking heeft. Algemene gegevens 1 Statutaire naam en relatienummer van de onderneming

Nadere informatie

Nationale Staat: Winst- en verliesrekening (T2A tot en met T2F)

Nationale Staat: Winst- en verliesrekening (T2A tot en met T2F) Nationale Staat: Winst- en verliesrekening (T2A tot en met T2F) Summary doc 1 Doel In hoofdlijnen snel inzicht krijgen in de grootte en samenstelling van het resultaat van het verslagjaar en de ontwikkeling

Nadere informatie

Circulaire CBFA_2009_33 dd. 19 november Actuariële functie. Verzekerings- en herverzekeringsondernemingen naar Belgisch recht.

Circulaire CBFA_2009_33 dd. 19 november Actuariële functie. Verzekerings- en herverzekeringsondernemingen naar Belgisch recht. Circulaire _2009_33 dd. 19 november 2009 Actuariële functie Toepassingsveld: Verzekerings- en herverzekeringsondernemingen naar Belgisch recht. Samenvatting/Doelstelling: De wet van 16 februari 2009 op

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

Case study 1: Contributiemarge

Case study 1: Contributiemarge Case study 1: Contributiemarge 1) Wat vind je van de manier van berekenen van de kostprijs per eenheid door de financiële directeur. Wat vind je goed, wat mindergoed? Hoe zou je het eventueel anders doen

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 30 oktober 2009 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief: 09/18/D1 Rubrieken: 111-112 Uw contactpersoon: Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur tel.: 02/209.19.27 Financiële

Nadere informatie

MEDEDELING NR. D.146 - B

MEDEDELING NR. D.146 - B REGL/A:/D.146/GM Brussel, 19 april 1996 MEDEDELING NR. D.146 - B (Deze mededeling vernietigt en vervangt de mededeling nr. D. 92) Betreft : Te volgen procedures voor de uitoefening van verzekeringsactiviteiten

Nadere informatie

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 22 mei 2017

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 22 mei 2017 Type levensverzekering Doelgroep Contracterende partijen Waarborgen Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, met gewaarborgde intrestvoet door de verzekeringsmaatschappij. Deze levensverzekering laat

Nadere informatie

10 april 2018 AANVULLING OP HET PROSPECTUS

10 april 2018 AANVULLING OP HET PROSPECTUS 10 april 2018 AANVULLING OP HET PROSPECTUS FLANDERS TAX SHELTER bvba Soenenspark 58 bus 0204 9051 Gent Ondernemingsnummer: 0600.972.012 OPENBAAR AANBOD MET BETREKKING TOT EEN INVESTERING IN DE PRODUCTIE

Nadere informatie

Boekhouding OFP / IBP

Boekhouding OFP / IBP Boekhouding OFP / IBP 27 maart 2014 Harold François Agenda Algemene boekhouding Boekhouding OFP/IBP 2 Agenda Algemene boekhouding Boekhouding OFP/IBP 3 Boekhoudkundige verplichtingen Wet dd. 17/07/1975

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BIJ DE MEDEDELING F.2 VAN

BIJLAGE 1 BIJ DE MEDEDELING F.2 VAN 5112/PC/MS BIJLAGE 1 BIJ DE MEDEDELING F.2 VAN AANSTELLING VAN EEN COMMISSARIS BIJ EEN MAATSCHAPPIJ VOOR ONDERLINGE BORGSTELLING De maatschappij voor onderlinge borgstelling...... (statutaire benaming).........

Nadere informatie

Genibizz Global. Reglement Genibizz Global. Inhoudstafel. Artikel 1 De partijen 2. Artikel 2 De onderschrijvingsvoorwaarden 2

Genibizz Global. Reglement Genibizz Global. Inhoudstafel. Artikel 1 De partijen 2. Artikel 2 De onderschrijvingsvoorwaarden 2 Reglement Inhoudstafel Artikel 1 De partijen 2 Artikel 2 De onderschrijvingsvoorwaarden 2 Artikel 3 De financiële voordelen 4 Artikel 4 Het mandaat van de titularis van het verzekeringsplan 5 Artikel 5

Nadere informatie

WELKE BETEKENIS GEVEN WIJ AAN DE VOLGENDE BEGRIPPEN?

WELKE BETEKENIS GEVEN WIJ AAN DE VOLGENDE BEGRIPPEN? DVV INVEST ALGEMENE VOORWAARDEN Referentie IT26-05/2005 Artikel 1 WELKE BETEKENIS GEVEN WIJ AAN DE VOLGENDE BEGRIPPEN? 1. Wat betekent `WIJ'? DVV, een merk- een handelsnaam van DIB n.v., verzekeringsonderneming

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. B. ALGEMENE BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD

Nadere informatie

Belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling: boekhoudkundige verwerking en fiscale behandeling.

Belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling: boekhoudkundige verwerking en fiscale behandeling. Algemene administratie van de FISCALITEIT - Centrale diensten Directie I/1 Circulaire nr. Ci.RH.421/579.072 (AOIF Nr. 60/2010) dd 10.09.2010 Vennootschapsbelasting Belasting van niet-inwoners vennootschappen

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit :.. Repertoriumnummer :.. Nationaal nummer : TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (art. van de Programmawet van 0.. tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap,

Nadere informatie

PRESENTATIE INFOAVOND ZAAL DE VERREKIJKER OP 5 MEI

PRESENTATIE INFOAVOND ZAAL DE VERREKIJKER OP 5 MEI Vlaams Rampenfonds De overvloedige regenval van 27, 28 en 29 juli 2014 PRESENTATIE INFOAVOND ZAAL DE VERREKIJKER OP 5 MEI 2015 http://www.bestuurszaken.be/rampenfonds Even voorstellen Vlaamse overheid

Nadere informatie

Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK)

Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK) Uitwerking compensatieberekening Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK) Cliënt: Voorbeeld Beoordeling Consumptief krediet (CK) Afgesloten in het jaar : 2006 Verstrekt krediet

Nadere informatie

BNP PARIBAS FORTIS FILM FINANCE NV NAAMLOZE VENNOOTSCHAP

BNP PARIBAS FORTIS FILM FINANCE NV NAAMLOZE VENNOOTSCHAP EERSTE BIJLAGE VAN 9 JANUARI 2018 BIJ HET PROSPECTUS VAN 16 MEI 2017 BNP PARIBAS FORTIS FILM FINANCE NV NAAMLOZE VENNOOTSCHAP OPENBARE AANBIEDING TOT INSCHRIJVING OP EEN FINANCIEEL PRODUCT DAT EEN INVESTERING

Nadere informatie

BEGROTING CANARA VOOR HET BOEKJAAR 2015

BEGROTING CANARA VOOR HET BOEKJAAR 2015 BEGROTING CANARA VOOR HET BOEKJAAR 2015 KOSTEN Administratiekosten 60.913 60.913 OPBRENGSTEN Overige opbrengsten 60.913 60.913 12 BIJLAGEN (De onnuttige rubrieken van het wettelijke schema werden weggelaten)

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 22 december 2008 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief: 08/14/D1 Rubriek: 24 Uw contactpersoon: Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur Tel.: 02/209.19.27 Bijzondere richtlijnen

Nadere informatie

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015 Overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan het aangifteformulier inclusief de fiscale bijlagen voor het aj. 2015 Het model van het aangifteformulier voor aj. 2015 is verschenen in het Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

Dit compensatiereglement vermeldt de verplichtingen die de verzekeraars die voor

Dit compensatiereglement vermeldt de verplichtingen die de verzekeraars die voor BIJLAGE 4 CONVOCATIE RvB 29 APRIL 2016 VZW CANARA COMPENSATIEREGLEMENT Dit compensatiereglement vermeldt de verplichtingen die de verzekeraars die voor Belgische risico s de verzekering brand eenvoudige

Nadere informatie

MEDEDELING NR. D.159.

MEDEDELING NR. D.159. 60/SFIN Brussel, 26 mei 1997. MEDEDELING NR. D.159. Betreft : - Statistiek van de rechtstreekse levensverzekeringsactiviteit in België en in het buitenland; - Statistiek van de in herverzekering aangenomen

Nadere informatie

Verslag aan de Koning

Verslag aan de Koning 1. Verslag aan de Koning Sire, Sedert 1 april 2011 is de Nationale Bank van België (hierna: de Bank) bevoegd voor de uitoefening van het prudentieel toezicht op financiële instellingen. Deze bevoegdheid

Nadere informatie

ING Lifelong Income 1

ING Lifelong Income 1 ING Lifelong Income 1 Type levensverzekering Levensverzekering (tak 23) van NN Insurance Belgium nv waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (beschreven verder in deze infofiche), waarbij

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 NOVEMBER 2013 F.12.0103.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0103.F ATRADIUS CREDIT INSURANCE, vennootschap naar Nederlands recht, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 19 juli 2010 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief: 10/08/D1 Rubriek: 111 231 259 Uw contactpersoon: Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur Tel.: 02/209.19.27 Boekhoudkundige

Nadere informatie

Voorhuwelijkssparen - reglement

Voorhuwelijkssparen - reglement Voorhuwelijkssparen - reglement Artikel 41 (Van toepassing vanaf 01/01/2011 - A.V. van 11/12/2010) Het Nationaal Verbond organiseert een dienst voorhuwelijkssparen, genaamd Jongerensparen. Deze dienst

Nadere informatie

vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen stars for life praktische gids het pensioenplan

vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen stars for life praktische gids het pensioenplan vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen stars for life praktische gids het pensioenplan inhoud : 1. iedere zelfstandige zijn VAPZ 2. het gemiddeld wettelijk pensioen van een zelfstandige 3. het VAPZ

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 3 december 2007 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief: 07/23/D1 Rubriek: 26 Uw contactpersoon: Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur Tel.: 02/209.19.27 KONINKLIJK BESLUIT

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/6 - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve bedoeld in artikel 541 WIB 92 (Programmawet van 10 augustus 2015) en de bijzondere aanslag

Nadere informatie

Technische nota bij de mededeling van het budget van financiële middelen op 1 januari 2019.

Technische nota bij de mededeling van het budget van financiële middelen op 1 januari 2019. Technische nota bij de mededeling van het budget van financiële middelen op 1 januari 2019. Ter inleiding Het doel van deze nota is alle informatie te bieden die nodig is voor een goed begrip van de bedragen

Nadere informatie

Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK)

Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK) Uitwerking compensatieberekening Consumptief krediet (met hypothecaire zekerheid in tweede rang) (2H/CK) cliënt Voorbeeld Beoordeling consumptief krediet (CK) Afgesloten in het jaar 2006 Verstrekt krediet

Nadere informatie

Enquête. Enquête naar de structuur van de ondernemingen

Enquête. Enquête naar de structuur van de ondernemingen Metadata Enquête Enquête naar de structuur van de ondernemingen Sinds 1996 voert de jaarlijks een enquête uit naar de structuur van de ondernemingen. Daarbij wordt informatie ingezameld over de activiteit,

Nadere informatie

INDICATIEVE STUDIE OPGESTELD DOOR

INDICATIEVE STUDIE OPGESTELD DOOR 13/01/2015 13:31.54 1 / 8 VERTROUWELIJK INDICATIEVE STUDIE OPGESTELD DOOR VOOR MYSAVINGS STATIONSSTRAAT 92 1930 ZAVENTEM Tel.: 023181550 GSM: E-Mail: info@mysavings.be Fax: De heer Voorbeeld MYSAVINGS

Nadere informatie

Betalingsbalans en sectorrekeningen. Versie 2.1. Kwartaalrapportage voor de maandvariant. PNM - Pensioenfondsen. Profiel:

Betalingsbalans en sectorrekeningen. Versie 2.1. Kwartaalrapportage voor de maandvariant. PNM - Pensioenfondsen. Profiel: Betalingsbalans en sectorrekeningen Kwartaalrapportage voor de maandvariant Profiel: PNM - Pensioenfondsen Versie 2.1 De Nederlandsche Bank NV, 2005 Kwartaalrapportage Inhoud Inhoudsopgave Formulier Omschrijving

Nadere informatie

Winstdeling Polishouders. Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V.

Winstdeling Polishouders. Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. Winstdeling Polishouders Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. Juridische fusie Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. en RVS Levensverzekering N.V. De juridische

Nadere informatie

Vergelijking Nederland-België

Vergelijking Nederland-België Vergelijking Nederland-België Anne Claes BELGIUM Mei 2008 2 Vergelijking Nederland - België Prudentiële regels Financiering Beleggingen Solvabiliteit Afzonderlijke vermogens Belastingen Communicatievereisten

Nadere informatie

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 1 januari 2017

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 1 januari 2017 Type levensverzekering Doelgroep Contracterende partijen Waarborgen Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, met gewaarborgde intrestvoet door de verzekeringsmaatschappij. Deze levensverzekering laat

Nadere informatie

BTW-recuperatie op bedrijfsauto s

BTW-recuperatie op bedrijfsauto s BTW-recuperatie op bedrijfsauto s Nieuwe regels voor de BTW-recuperatie van toepassing in 2013. Voor BTW-plichtigen: De recuperatie van de BTW hangt voortaan af van het percentage beroepsgebruik van een

Nadere informatie

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN EN INSTELLINGEN VOOR BEDRIJFSPENSIOENVOORZIENING

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN EN INSTELLINGEN VOOR BEDRIJFSPENSIOENVOORZIENING LEVEN 2015-14 / BIJLAGE 2 LEVEN/ TECHN. COMM. COLLECTIEF 2015-88/B INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN EN INSTELLINGEN VOOR BEDRIJFSPENSIOENVOORZIENING

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN September 2016 Statistisch verslag over de arbeidsongevallen van 2014 in de publieke sector De methode om de gegevens over de arbeidsongevallen in de publieke sector te verzamelen

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 9.12.2003 COM(2003) 761 definitief 2003/0295 (CNS) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD betreffende de berekening en indiening van gegevens over de

Nadere informatie

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN

INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN LEVEN 2015-14 / BIJLAGE 1 LEVEN/ TECHN. COMM. COLLECTIEF 2015-88/A INDIVIDUELE RESERVE-OVERDRACHT VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN TUSSEN VERZEKERINGSONDERNEMINGEN 22 september 2015 Inleiding Definities Voor

Nadere informatie

Toelichting Protocol afwikkeling claims

Toelichting Protocol afwikkeling claims Dit document is een toelichting op het Protocol afwikkeling claims van de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden N.V. (NHT). Aan deze uitgave kunnen geen rechten ontleend worden.

Nadere informatie

Aftrek voor risicokapitaal

Aftrek voor risicokapitaal Opgave 275C 1/2 Benaming :............ Ondernemingsnummer :... Berekening van de aftrek voor risicokapitaal Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de Fiscaliteit Inkomstenbelastingen

Nadere informatie

Verzekeringen gewaarborgd inkomen: verlenging van de looptijd omwille van de verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd.

Verzekeringen gewaarborgd inkomen: verlenging van de looptijd omwille van de verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd. MTH16064 Verzekeringen gewaarborgd inkomen: verlenging van de looptijd omwille van de verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd Toelichting Gedragscode De wet van 10 augustus 2015 1 verhoogt de wettelijke

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie 2003-2012 in de BA motorrijtuigen verzekering

Evolutie van de schadefrequentie 2003-2012 in de BA motorrijtuigen verzekering Evolutie van de schadefrequentie 2003-2012 in de BA motorrijtuigen verzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van

Nadere informatie

Circulaire reporting boekjaar 2010: Nieuwigheden en aandachtspunten

Circulaire reporting boekjaar 2010: Nieuwigheden en aandachtspunten Circulaire reporting boekjaar 2010: Nieuwigheden en aandachtspunten Diederik Vandendriessche 7 februari 2011 Inhoud 1. Nieuwigheden 2. Aandachtspunten & Tips 3. Validatieregels 4. Kalender 5. Toekomst

Nadere informatie

Hoeveel bedraagt de bonus?... 5. Welke diensten geven recht op een bonus?... 5. Telt de pensioenbonus mee voor het pensioen?... 6

Hoeveel bedraagt de bonus?... 5. Welke diensten geven recht op een bonus?... 5. Telt de pensioenbonus mee voor het pensioen?... 6 De pensioenbonus 2 Inhoud Inleiding... 3 Wanneer start en eindigt de opbouw van een bonus?... 4 Hoeveel bedraagt de bonus?... 5 Welke diensten geven recht op een bonus?... 5 Telt de pensioenbonus mee voor

Nadere informatie

De omzet moet ingevuld zijn (verplichte vermelding) 70 > 0

De omzet moet ingevuld zijn (verplichte vermelding) 70 > 0 5.3.5 Definitie van de ratio's voor ondernemingen Codes die voorkomen in het A. EXPLOITATIE 1. BRUTOVERKOOPMARGE De omzet moet ingevuld zijn (verplichte vermelding) 70 > 0 Bedrijfswinst (-verlies) + 9901

Nadere informatie