Het jaar 2016 in één oogopslag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het jaar 2016 in één oogopslag"

Transcriptie

1 Het jaar 2016 in één oogopslag

2 Velsen is financieel gezond Financieel gezond Velsen heeft het jaar 2016 financieel gezien met een positief saldo afgesloten. Ook in de begroting voor de komende jaren is sprake van ruimte Ook zijn de buffers (reserves) voor de toekomst zijn goed gevuld. Het kengetal weerstandsvermogen laat dit zien. Deze wordt als uitstekend beoordeeld. Dit betekent dat de risico s ruim opgevangen kunnen worden. Het resultaat van 2016 wordt ingezet om: verstandig te reserveren te investeren in de Visie op Velsen Resultaat in één oogopslag Inkomsten Uitgaven Resultaat Mutatie reserves Jaarrekeningresultaat positief Verstandig reserveren Voor toekomstige uitgaven: Zorg en ondersteuning Statushouders Onderhoud Diverse projecten Investeringen Investeren in de Visie op Velsen Projecten Visie op Velsen Om een extra impuls te geven aan de visie op Velsen wordt het resterend jaarrekeningsaldo toegevoegd aan de reserve.

3 Waar komt ons geld vandaan? Waar gaat ons geld naar toe? Bedragen x begroot gerealiseerd Bedragen x begroot gerealiseerd Economische ontwikkeling, recreatie en Algemene uitkering toerisme Uitkeringsverstrekkingen Werk en Inkomen Lokale heffingen Maatschappelijke zorg Afvalstoffenheffing en rioolrecht Jeugd en educatie Grondexploitaties en vastgoed verkoop Cultuur en culturele voorzieningen Diverse baten, rente en dividend Sport Overige inkomsten Openbare ruimte Onttrekkingen aan reserve Milieu Ruimtelijke ordening en wonen Openbare orde en veiligheid Bestuur, bevolkingszaken en burgerparticipatie Algemene dekkingsmiddelen Stortingen in reserves Totaal Totaal Grondexploitaties en vastgoed verkoop 4% Afvalstoffenheffing en rioolrecht 9% Diverse baten, rente en dividend 1% Lokale heffingen 11% Overige inkomsten 10% Uitkerings verstrekkingen 10% Onttrekkingen aan reserve 3% Algemene uitkering 52%

4 Jaarrekening resultaat Het verschil tussen de inkomsten en uitgaven over het jaar 2016 is 3,4 mln voordelig. Een groot deel van het resultaat wordt verklaard door: Zorg en ondersteuning Statushouders Onderhoud Deze bedragen reserveren we voor de toekomstige uitgaven. Bestuur, bevolkingszaken en burgerparticipatie Openbare orde en 7% veiligheid 4% Ruimtelijke ordening en wonen 9% Milieu 9% Openbare ruimte 10% Algemene dekkingsmiddelen -1% Sport 4% Cultuur en culturele voorzieningen 3% Stortingen in reserves 2% Economische ontwikkeling, recreatie en toerisme 2% Werk en Inkomen 20% Jeugd en educatie 16% Maatschappelijke zorg 13%

5 Extra zetje voor Visie op Velsen 2025 Inwoners, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, de gemeente en andere overheden hebben in 2011 de Visie op Velsen 2025 opgesteld, die 'Kennisrijk Werken in Velsen' heet. Sinds die tijd werken we er hard aan om die ideeën uit te voeren. Met vijf impulsprojecten wil het college daar een extra zetje aan geven. Het afgelopen jaar is samen met partners gewerkt aan de impulsprojecten Techport IJmond, Kustvisie en BRAK!, Offshore Windenergie, Havenkwartier en Citymarketing & Rauw aan Zee. Kustvisie De projectontwikkelaar en de eigenaren in het gebied rond de Kennemer Boulevard hebben de gemeente voorgesteld om de Kustvisie 2006 aan te passen; dat was het ambitiedocument IJmuiden aan Zee. Daarin staat hoe stap voor stap een aantrekkelijke en levendige kustplaats ontstaat rond de bestaande jachthaven. Het doel is een kustplaats met bijzondere, verschillende woningen en aantrekkelijke horeca, winkels, culturele en recreatieve voorzieningen en een kwalitatief goede openbare ruimte.

6 Techport IJmond Techport is hét project waarmee de IJmond zich ontwikkelt tot innovatieve regio. Er zijn in 2016 mooie resultaten behaald. Zo zijn er drie innovatiesessies georganiseerd waarin een technisch vraagstuk van een bedrijf uit het Techport-netwerk centraal stond. En er zijn in 2016 drie kennisvouchers uitgereikt. Met een voucher kan een bedrijf kennis inkopen die het zelf niet in huis heeft. In 2016 is ook extra ingezet op de profilering van Techport. Havenkwartier Hoe brengen we stad en haven nader tot elkaar? Met de gebiedsvisie Havenkwartier. In 2016 hebben alle partners in het Havengebied meegewerkt aan deze gebiedsvisie, die zich richt op drie termijnen, vandaag, morgen en later. De visie spitst zich toe op twee plekken, de entree en de kop van het Havenkwartier en op twee onderwerpen: parkeren en routing in het Havenkwartier en omgeving. In het Havenkwartier nemen de werkfuncties (Haven) en de stedelijke functies (Stad) toe. Uniek is dat aan beide ruimte wordt gegeven. Dit betekent dat er plekken zijn, waar beide samenkomen en elkaar versterken, maar ook dat er plekken zijn waar ze helder van elkaar gescheiden moeten worden. Samenwerking in de IJmond Samen met Beverwijk en Heemskerk heeft Velsen gewerkt aan een regionale detailhandelsvisie IJmond, die in 2016 is vastgesteld. In de visie staan de ideeën van de IJmond over hoe de detailhandel (de kleinere winkels, geen supermarkten) zich zou kunnen ontwikkelen en hoe we dat in Beverwijk, Heemskerk en Velsen kunnen doen. De bedoeling hiervan is dat de detailhandel sterker en compacter wordt.

7 Sociaal domein Velsen, Beverwijk en Heemskerk werken samen om de taken op het gebied van zorg en ondersteuning stevig vorm te geven. We hebben ons gericht op de zogenaamde transformatie. Daarmee wordt de verandering in benadering en uitvoering van zorgtaken bedoeld. In februari 2016 vond een eerste presentatie plaats in de IJmond Commissie en vervolgens werd de concept agenda besproken met de diverse raden en organisaties in de IJmond. In september namen 175 IJmond inwoners en andere betrokkenen deel aan een werkconferentie over de Transformatie Agenda. Alle opgehaalde input werd verwerkt en in november 2016 is de regionale Transformatie Agenda door drie colleges vastgesteld. De IJmond gemeenten hebben zich met ondersteuning van externe expertise verdiept in sturing en bekostiging in het sociaal domein. Welke vorm van financiering en opdrachtgeversschap ondersteunt de doelen in het sociaal domein? Vervolgens is samen met Haarlem (Zandvoort) en Heemstede (Bloemendaal, Spaarnwoude, Haarlemmerliede) een Regionale Verwervingsstrategie Zuid Kennemerland en IJmond 2018 opgesteld. Op basis van dit kader wordt in 2017 het Programma van Eisen opgesteld. De doelen uit de Transformatie Agenda worden in de strategie en het programma van eisen vertaald naar afspraken over de bijdrage van de aanbieders van zorg en ondersteuning. Deze worden opgenomen in de contracten. Inkomsten Rijk vs. realisatie Jeugdwet Wmo begeleiding Wmo ondersteuning + HbH Realisatie 2016 Inkomsten rijk 2016 Hoe krijg je mensen aan het werk die een beperking hebben of al langere tijd geen betaalde baan hebben gehad? Dat is de inzet van de proef die Velsen in 2016 is gestart, samen met voetbalclub Telstar, een aantal uitzendbureaus en gemeenten in de regio. De proef heet Telstar@Work. In een uitgebreid kennismakingsgesprek wordt bepaald wat de kandidaat kan en wat goed bij hem of haar past. Daar zijn twee werkbegeleiders bij; zij helpen de kandidaten ook in hun werk. De stages zijn bijvoorbeeld in de horeca, schoonmaak, in het groen of in de huishoudelijke dienst. Participatiewet Inkomensondersteuning Als de stage is afgelopen, kijken de begeleiders samen met een uitzendbureau of de kandidaat een betaalde baan bij een andere werkgever kan doen, bijvoorbeeld bij een van de grotere sponsors van Telstar.

8 Structuurvisie Door de raad is in 2016 de nieuwe structuurvisie vastgesteld. Deze visie kwam tot stand na een uitvoerig participatietraject en daarmee al in de geest van de toekomstige omgevingswet. Bijzondere kernkwaliteiten nodigen uit tot nieuwe initiatieven In de structuurvisie met de titel Rauw, Slim en Lommerrijk worden de kernkwaliteiten van Velsen als nautische toegangspoort tot de Metropool Regio Amsterdam (MRA) verder verankerd. De innovatieve maakindustrie, het gedifferentieerde woonmilieu met bijvoorbeeld groene duindorpen en de focus op IJmuiden met zijn te lang onderschatte metropolitane kwaliteiten. Daarnaast een breed palet aan recreatieve en toeristische voorzieningen door de ligging aan de kust, tegen het duingebied. Een gemeente waar wonen, werken en recreëren soms met elkaar in competitie lijken te zijn. Riothermie Tijdens de rioolvervanging in de Briniostraat is de mogelijkheid benut om warmte en koude uit het riool terug te winnen. Door een energiebesparende samenwerking met het Vellesan College en Dunamare Onderwijsgroep wordt de nieuwbouwvleugel van het Vellesan College gasloos verwarmd en gekoeld. Het project heeft landelijke publiciteit opgeleverd. Gemeenten, waterschappen, bouwbedrijven en adviesbureaus hebben veel interesse. Het project combineert innovatie, techniek en duurzaamheid en voert daarmee de doelstellingen uit van de Visie op Velsen Begroting 2017 online Nieuw beleid voor 2016 was de planning & control documenten toegankelijker maken. Samen met de raad is gekeken naar de mogelijkheden van een digitale begroting. Gekozen is voor de web applicatie van Lias. Als eerste stap is de Begroting 2017 via begroting.velsen.nl te raadplegen.

9 Financiële kengetallen Weerstandsvermogen is uitstekend Deze indicator geeft aan in welke mate de onderkende risico s de gemeente zelf kan opvangen met het zgn. weerstandsvermogen. Het weerstandsvermogen bestaat uit: Algemene reserves Stille reserves, zoals bijv. waardering van ENOB gebouwen in relatie tot geschatte verkoopwaarde Begrotingspost onvoorzien Onbenutte belasting capaciteit: de ruimte om de OZB maximaal te laten stijgen. De risico s gedeeld door de weerstandsvermogen komt uit op 2,9. Deze wordt geclassificeerd als uitstekend. Dit is boven de door de raad gestelde norm van ruim voldoende. Schuldpositie De netto schuld weerspiegelt het niveau van de schuldenlast van de gemeente ten opzichte van de eigen middelen. De netto schuld geeft een indicatie van de druk van de rentelasten en de aflossingen op de exploitatie. Het gebruik van kengetallen heeft geen functie als normeringsinstrument in het kader van het financieel toezicht door de provincies of het Rijk. Wel heeft de Provincie Noord-Holland de kengetallen in drie categorieën ingedeeld. De schuldquote van Velsen is gemiddeld; categorie B (90-130). 1A Netto schuldquote Netto schuldquote (Bedragen x 1.000) Rekening 2015 Begroting 2016 Rekening 2016 A Vaste schulden B Netto vlottende schuld C Overlopende passiva E Uitzettingen < 1 jaar F Liquide middelen G Overlopende activa H Totale baten, exclusief mutaties reserves Netto schuldquote (A+B+C-E-F-G)/H x 100% 93,93 114,16 97,89

10 Actief Haventeam De looptijd van Project Fabricius, de integrale aanpak van het IJmuider Havengebied, is in juni 2016 verstreken. Alle partijen, zowel de publieke als de private partners, hebben aangegeven de succesvolle samenwerking te willen voortzetten. Om de samenwerking met de verschillende partners van project Fabricius te borgen is een Haventeam gevormd. De eerste integrale controle- en handhavingsacties van het Haventeam hebben in 2016 al plaatsgevonden. Daarnaast richt het Haventeam zich op structurele verankering en zo mogelijk verbetering van de samenwerking met de partners. In de 2 e helft van 2017 wordt duidelijk op welke wijze de samenwerking het beste kan plaatsvinden. Velsertunnelrun groot succes Op 27 november deden sportieve deelnemers mee aan de Velsertunnelrun. Het unieke evenement was binnen 24 uur uitverkocht. De hardlopers liepen door mooie landgoederen en de Velsertunnel en finishten uiteindelijk op de Breestraat van Beverwijk. Langs het parcours stonden vele mensen. In Velsen- Noord werden de deelnemers ingehaald met live muziek en mooi versierde straten. Wie finischte, kreeg een medaille. De aanleiding voor dit eenmalige evenement was de sluiting van de Velsertunnel vanwege een grootschalige renovatie. De uitstekende organisatie was in handen van SportSupport en Sportconnection.

Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma (bedragen x 1.000) Jaarrekening 2015 in vogelvlucht

Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma (bedragen x 1.000) Jaarrekening 2015 in vogelvlucht Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma Jaarrekening 2015 in vogelvlucht Overzicht gerealiseerde baten en lasten per programma Resultaat 2015 in vogelvlucht Het verschil tussen de inkomsten

Nadere informatie

Financiële begroting 2016

Financiële begroting 2016 Financiële begroting 2016 113 114 Voor een overzicht van de baten en lasten per programma wordt verwezen naar het overzicht opgenomen onder Begroting van Baten en Lasten in het begin van deze begroting.

Nadere informatie

Het jaar in een oogopslag

Het jaar in een oogopslag 1 2017 Het jaar in een oogopslag ECONOMIE IJmuiden op de kaart: IJmuiden Rauw aan Zee en Citymarketing IJmuiden: toegankelijk, herkenbaar en welkom dat is het doel van het project de Rauwe Loper. In 2017

Nadere informatie

Themaraad financiën 3 april

Themaraad financiën 3 april Themaraad financiën 3 april 2017 1 Aanleiding en doelstelling P&C-cyclus Robuust financieel beleid Begroting Financiële positie Risico s Afsluiting Agenda 2 Aanleiding en doelstelling Aanleiding Vanuit

Nadere informatie

11.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing

11.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing 11.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing Risicomanagement Risicomanagement is het proces waarbij de organisatie continue en systematisch doorlopen wordt op risico s, met als doel de gevolgen ervan

Nadere informatie

ERRATA II OP PROGRAMMAREKENING 2015

ERRATA II OP PROGRAMMAREKENING 2015 ERRATA II OP PROGRAMMAREKENING 2015 Datum: 23 september 2016 1 Dit betreft het overzicht van de errata die zijn verwerkt in de programmarekening nadat deze door de gemeenteraad voorlopig is vastgesteld.

Nadere informatie

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013 Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem Jaarverslag en jaarrekening 2013 Algemeen: P&C cyclus Algemeen: verantwoording Terugkijken Wat hebben we bereikt? Wat hebben we gedaan? Wat heeft het gekost?

Nadere informatie

Financiële positie. Beheersen

Financiële positie. Beheersen Beheersen Inleiding Doel avond Context 2 Donderdag, 23 december, 2009 Hier de titel van de presentatie Programma 1. Toelichting op de financiële positie 2. Financiële achtergronden 3. Hoe te beheersen?

Nadere informatie

Schuldpositie gemeente Bergen Is de positie houdbaar?

Schuldpositie gemeente Bergen Is de positie houdbaar? Schuldpositie gemeente Bergen Is de positie houdbaar? Informatie en Presentatie bijeenkomsten 3 september 2015 Agenda 1. Achtergrond 2. Ontwikkeling en cijfers gemeente Bergen 3. Maatregelen en vervolg

Nadere informatie

Grip op Financiën. 13 januari 2015 Sector Control

Grip op Financiën. 13 januari 2015 Sector Control Grip op Financiën 13 januari 2015 Sector Control Opbouw presentatie Inzicht in ontwikkeling leningenportefeuille en rente Normenkader van de gemeente Eindhoven Beheersmaatregelen Huidige leningenportefeuille

Nadere informatie

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen)

NB beide formulieren invullen (2 tabbladen) Behandelend ambtenaar gemeente Begroting 2015 is Meerjarenbegroting 2016-2018 is Datum vaststelling begroting 2015 Datum ontvangst begroting 2015 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2015 Aantal woonruimten

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Gepubliceerd in de Staatscourant (geldig vanaf 5 november 2015)

Gepubliceerd in de Staatscourant (geldig vanaf 5 november 2015) Gepubliceerd in de Staatscourant 2015-38101 (geldig vanaf 5 november 2015) Regeling van de Minister van innenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 9 juli 2015, nr. 2015-0000387198, tot vaststelling van

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 13 september 2016

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 13 september 2016 PRESENTIELIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 13 september 2016 burgemeester F.C. Dales gemeentesecretaris K.M. Radstake wethouder A.V. Baerveldt wethouder A. Verkaik wethouder R. Vennik wethouder R. te

Nadere informatie

Netto schuldquote & de netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen. :(A+B+C-D-E-F-G)/H x 100%

Netto schuldquote & de netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen. :(A+B+C-D-E-F-G)/H x 100% Deze PDF is een ondersteuning van het artikel Regeling financiële kengetallen begroting en jaarverslag. Hieronder staat per kengetal (tabel 1 t/m 6) hoe ze uitgerekend kunnen worden. Vervolgens staat in

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STTSCOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20619 17 juli 2015 Regeling van de Minister van innenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 9 juli 2015, nr. 2015-0000387198,

Nadere informatie

Iv3-Informatievoorschrift-2017 Provincies

Iv3-Informatievoorschrift-2017 Provincies Iv3-Informatievoorschrift-2017 Provincies In 2014 is een werkgroep Maas bestaande uit vertegenwoordigers van diverse geledingen gestart met de herziening van het Iv3 informatievoorschrift. Daarbij stond

Nadere informatie

Jaarstukken lezen en begrijpen (Opfris)cursus voor gemeenteraadsleden

Jaarstukken lezen en begrijpen (Opfris)cursus voor gemeenteraadsleden Jaarstukken lezen en begrijpen (Opfris)cursus voor gemeenteraadsleden Juni 2018 Arjan Verwoert, partner BDO Audit & Assurance De samenstelling van de jaarrekening Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2017-2020 Technische toelichting Planning en Control 3 oktober 2016 Structuur begroting Delft 4 hoofdstukken + Raad + Algemene dekkingsmiddelen + overhead* 12 doelstellingen (programma

Nadere informatie

WGDO: Good practice controle taakvelden BBV

WGDO: Good practice controle taakvelden BBV WGDO: Good practice controle taakvelden BBV Datum: 10-jan-2018 Betreft: Taakvelden (van/voor WGDO) 1. Inleiding Met ingang van het begrotingsjaar 2017 dient de gemeente of provincie in de financiële begroting

Nadere informatie

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014

Gemeentefinanciën 403. Middelen. Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 Gemeentefinanciën 403 Middelen.1.2.3.4 Gemeentefinanciën Personeel Belastingen Stadsdelen Amsterdam in cijfers 2014 404 Middelen Werk, inkomen en participatie De begroting van Amsterdam voor 20 is bijna

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STTSOURNT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38101 4 november 2015 Regeling van de Minister van innenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 26 oktober 2015, nr. 2015-0000611752,

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 18 september 2018

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 18 september 2018 PRESENTIELIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 18 september 2018 burgemeester F.C. Dales gemeentesecretaris K. Radstake wethouder B. Diepstraten wethouder S. Dinjens wethouder J. Verwoort wethouder F. Bal

Nadere informatie

MRA-agenda van de IJmond IJMOND

MRA-agenda van de IJmond IJMOND MRA-agenda van de IJmond IJMOND MRA-agenda van de IJmond IJMOND Inleiding De IJmond is een veelzijdige aantrekkelijke regio met veel potentie. Binnen de Metropoolregio Amsterdam heeft de IJmond een eigen

Nadere informatie

Uitgangspunten stresstest

Uitgangspunten stresstest Uitgangspunten stresstest Hoofdzakelijk op basis van openbare bronnen: Begroting Jaarrekening CBS-statistieken Atlas van de lokale lasten Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden

Nadere informatie

Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe 2019

Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe 2019 Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur d.d. Voorzitter Secretaris INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD/SAMENVATTENDE INLEIDING... 3 2.

Nadere informatie

Workshop financiële kengetallen Gemeente Emmen. BDO Audit & Assurance 26 oktober 2016 Rob Bouman

Workshop financiële kengetallen Gemeente Emmen. BDO Audit & Assurance 26 oktober 2016 Rob Bouman Workshop financiële kengetallen Gemeente Emmen BDO Audit & Assurance 26 oktober 2016 Rob Bouman P 1 woensdag 15 juni 2016 Agenda 1. Inleiding / doel 19.00-19.15 2. Voorstellen / wat doet de accountant?

Nadere informatie

Stresstest Een financieel beeld van de gemeente Dordrecht

Stresstest Een financieel beeld van de gemeente Dordrecht Stresstest Een financieel beeld van de gemeente Dordrecht Financiële positie Voor het inzicht zijn meer factoren belangrijk Sluitende begroting Weerstandsvermogen Risico s Weerstandscapaciteit AO/IC Verzekeren

Nadere informatie

Programmabegroting 2019

Programmabegroting 2019 Programmabegroting 2019 Toelichting financiële deel Investeringen 2019-2022 47,9 miljoen nieuwe impulsen/investeringen in deze begroting: Inclusieve stad: 5,4 miljoen Duurzame stad: 15,0 miljoen Vitale

Nadere informatie

G E M E E N T E V E L S E N

G E M E E N T E V E L S E N Raadsvoorstel Onderwerp: proces en ambitie kustvisie 2017 Datum collegevergadering 14 maart 2017 Ambtenaar M. Maartens Registratienummer Rs17.00347 Telefoon 0255 567441 Portefeuillehouder(s) A.V. Baerveldt

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2016 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2016 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2016 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer Jaarrekening Grondslagen Deze jaarrekening is in opdracht van het bestuur van de Stichting Hageveld Beheer en de Onderwijsstichting College Hageveld opgesteld door de Stichting Regionaal Onderwijsbureau

Nadere informatie

Bestuurswisseling Financiën

Bestuurswisseling Financiën Bestuurswisseling 2018 Financiën Agenda 1. Budgettair beeld Huidige begroting 2. Budgettair beeld Structurele ruimte Ontwikkelingen Algemene uitkering Rentekosten grondbedrijf Tarievenbeleid 3. Budgettair

Nadere informatie

JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ) Gemeente Bloemendaal

JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ) Gemeente Bloemendaal JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 ACTIVA Balans Balans 31-12-2010 31-12-2009 1. UITZETTINGEN MET EEN RENTETYPISCHE LOOPTIJD KORTER DAN ÉÉN JAAR Bank-en girosaldi / rekening courant Heemstede

Nadere informatie

Jaarrekening Regio Hart van Brabant

Jaarrekening Regio Hart van Brabant Jaarrekening Regio Hart van Brabant 2015 CONCEPT TBV CIJFERS Jeugdhulp (exclusief de overige programma's) 1 3. Financiële rapportage BALANS PER 31 DECEMBER 2015 2014 ACTIVA VLOTTENDE ACTIVA Overige vorderingen

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 31 mei Onderwerp: Jaarstukken gemeente Tholen Geachte raad,

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 31 mei Onderwerp: Jaarstukken gemeente Tholen Geachte raad, No.: Portefeuillehouder: Wethouder Hoek Afdeling: Middelen Behandelaar: A. Moerland De raad van de gemeente Tholen Tholen, 31 mei 2015 Onderwerp: Jaarstukken gemeente Tholen 2015 Geachte raad, Algemeen

Nadere informatie

Stichting Kinderboerderij Aalsmeer Aalsmeer

Stichting Kinderboerderij Aalsmeer Aalsmeer EXPLOITATIEBEGROTING Begroting Begroting Realisatie Realisatie Realisatie Jaar 2020 Jaar 2019 Jaar 2018 Jaar 2017 Jaar 2016 Entree en spaarvarken 2.500 2.250 2.901 2.788 2.554 Jaarkaarten 800 800 787 826

Nadere informatie

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling Toelichting behorende bij concept jaarrekening 2015 Algemeen De jaarrekening is opgesteld conform de Richtlijn 650 Fondsenwervende Instellingen. Doel van deze richtlijn is inzicht te geven in de kosten

Nadere informatie

4e wijziging. Programmabegroting

4e wijziging. Programmabegroting 4e wijziging Programmabegroting 2018 2019 2020 2021 Programmabegroting 2018-2021 2 Verkeer, vervoer en waterstaat 4 e wijziging Lasten 2018 2019 2020 2021 Totaal lasten voor wijziging 3.356.856 3.319.831

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 25 oktober 2016

OPENBARE BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 25 oktober 2016 PRESENTIELIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 25 oktober 2016 locoburgemeester A.V. Baerveldt gemeentesecretaris K.M. Radstake wethouder A. Verkaik wethouder R. Vennik wethouder R. te Beest wethouder F.

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Totaal Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.629 7.629 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 27.271

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Deel II Financiële begroting

Deel II Financiële begroting Deel II Financiële begroting Financiële begroting 2018 Inhoud Deel II Financiële begroting 1. Inleiding financiële begroting 3 2. Overzicht van baten en lasten 7 3. De incidentele baten en lasten 11 3.1

Nadere informatie

Nota van Uitgangspunten

Nota van Uitgangspunten Recreatieschap Spaarnwoude AB 25/01/2013 Agendapunt 4 financiële uitgangspunten 2013 en 2014 BIJLAGE Nota van Uitgangspunten Financiële uitgangspunten Spaarnwoude SPW 1. Verwachte ontwikkeling kosten inhuur

Nadere informatie

Stichting Kinderboerderij Aalsmeer Aalsmeer

Stichting Kinderboerderij Aalsmeer Aalsmeer Stichting Kinderboerderij EXPLOITATIEBEGROTING Begroting Begroting Begroting Realisatie Realisatie Jaar 2018 Jaar 2017 Jaar 2016 Jaar 2016 Jaar 2015 -------------- Entree en spaarvarken 3.000 3.500 3.500

Nadere informatie

Alle gemeenteraden in Gelderland In kopie naar colleges van B&W. 7 oktober Geachte heer, mevrouw,

Alle gemeenteraden in Gelderland In kopie naar colleges van B&W. 7 oktober Geachte heer, mevrouw, ezoekadres Gebouw Marktstate Eusebiusplein 1a 6811 HE Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Alle gemeenteraden in Gelderland In kopie naar colleges van &W telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer

Nadere informatie

Bestuursrapportage Periode januari tot en met augustus

Bestuursrapportage Periode januari tot en met augustus Bestuursrapportage 2015 Periode januari tot en met augustus 22 oktober 2015 Inhoud Inleiding 3 Planning en controlcyclus 4 1. (Meerjaren)resultaat 2015 tot en met 2019 5 2. Toelichting op de afwijkingen

Nadere informatie

Stichting Kinderboerderij Aalsmeer Aalsmeer

Stichting Kinderboerderij Aalsmeer Aalsmeer Stichting Kinderboerderij EXPLOITATIEBEGROTING Begroting Begroting Realisatie Realisatie Jaar 2016 Jaar 2015 Jaar 2015 Jaar 2014 Entree en spaarvarken 3.500 4.000 3.400 3.322 Jaarkaarten 1.000 1.250 889

Nadere informatie

Halfjaarverslag per 30 juni 2008 van ZIB Cochem CV te Middelburg

Halfjaarverslag per 30 juni 2008 van ZIB Cochem CV te Middelburg Halfjaarverslag per 30 juni 2008 van te Middelburg Halfjaarverslag 2008, Inhoudsopgave Halfjaarverslag 1. Balans per 30 juni 2008 2. Winst- en verliesrekening 2008 3. Mutatieoverzicht eigen vermogen 4.

Nadere informatie

Totaal

Totaal Raadsvoorstel Onderwerp: Perspectiefnota 2015 Datum collegevergadering 10 mei 2016 Ambtenaar Registratienummer Telefoon Portefeuillehouder(s) A. Verkaik E-mailadres Voorgesteld raadsbesluit Kennis te nemen

Nadere informatie

Stichting Kinderboerderij Aalsmeer Aalsmeer

Stichting Kinderboerderij Aalsmeer Aalsmeer EXPLOITATIEBEGROTING Begroting Begroting Begroting Realisatie Realisatie Jaar 2019 Jaar 2018 Jaar 2017 Jaar 2017 Jaar 2016 Entree en spaarvarken 2.250 3.000 3.500 2.788 2.554 Jaarkaarten 800 900 1.000

Nadere informatie

Specificatie wijziging balanspost Overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen : Omschrijving Paginanr. Was Wordt Mutatie

Specificatie wijziging balanspost Overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen : Omschrijving Paginanr. Was Wordt Mutatie Lochem, 9 juli 2018 ERRATUM OP DE JAARREKENING 2017 VAN DE GEMEENTE LOCHEM: Dit erratum betreft een wijziging van de balanspost Overige nog te betalen en vooruitontvangen bedragen, het overzicht specifieke

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

ER KOMT VEEL OP GEMEENTEN AF VERNIEUWINGEN BBV AGENDA AANLEIDING VERNIEUWINGEN. JE presenteert. Aanleiding. Tijdspanne vernieuwingen

ER KOMT VEEL OP GEMEENTEN AF VERNIEUWINGEN BBV AGENDA AANLEIDING VERNIEUWINGEN. JE presenteert. Aanleiding. Tijdspanne vernieuwingen ER KOMT VEEL OP GEMEENTEN AF BBV JE presenteert 1 AGENDA Aanleiding Tijdspanne vernieuwingen De vernieuwingen Resterende vernieuwingen 2 AANLEIDING Rapport Adviescommissie Depla: Kaderstellende en controlerende

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

OPENBARE PERS BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 22 mei 2018

OPENBARE PERS BESLUITENLIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 22 mei 2018 PRESENTIELIJST B&W-VERGADERING d.d. dinsdag 22 mei 2018 burgemeester F.C. Dales gemeentesecretaris K.M. Radstake wethouder A.V. Baerveldt wethouder A. Verkaik wethouder F. Bal OPENBARE PERS BESLUITENLIJST

Nadere informatie

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuid-Kennemerland en IJmond

Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuid-Kennemerland en IJmond Regionale Maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuid-Kennemerland en IJmond Tabel 1: Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar Dec 2017 % aantal % aantal % Nederland 329.953

Nadere informatie

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuid-Kennemerland en IJmond

Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuid-Kennemerland en IJmond Regionale maandcijfers Arbeidsmarktinformatie Zuid-Kennemerland en IJmond Tabel 1 Stand WW-uitkeringen Stand WW mutatie tov vorige mnd mutatie tov vorig jaar aug 2017 % aantal % aantal % Nederland 362.132

Nadere informatie

Corrigendum jaarstukken Leeuwarderadeel 2017

Corrigendum jaarstukken Leeuwarderadeel 2017 Corrigendum jaarstukken Leeuwarderadeel 2017 Naar aanleiding van de accountantscontrole van de jaarstukken 2017 van de gemeente Leeuwarderadeel wordt de toelichting op de balans voor het onderdeel Bouwgronden

Nadere informatie

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans.

Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. FINANCIEEL BELEID Financiële positie op balansdatum Onderstaand treft u de balans aan per 31 december 2014. Na de balans volgt een korte toelichting op de belangrijkste wijzigingen in de balans. Activa

Nadere informatie

Stichting de Zaaier. gevestigd te. Epe

Stichting de Zaaier. gevestigd te. Epe Stichting de Zaaier gevestigd te Epe Rapport inzake de Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2014 4 Staat van baten en lasten over 2014 5 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

1. Beslispunten Vaststellen Jaarstukken 2015 gemeenten Naarden, Muiden en Bussum en bestemmen van het resultaat over het jaar 2015.

1. Beslispunten Vaststellen Jaarstukken 2015 gemeenten Naarden, Muiden en Bussum en bestemmen van het resultaat over het jaar 2015. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Z68122 Jan Franx Vaststelling Jaarstukken 2015 gemeenten Bussum, Muiden en Naarden en bestemming van het resultaat 2015 Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Programmabegroting 2014 Bijlagenboek

Programmabegroting 2014 Bijlagenboek 20 november 2013 Programmabegroting 2014 Bijlagenboek na amendementen Tel. 14 036 www.almere.nl hebt u vragen? meer informatie? Gemeente Almere INHOUDSOPGAVE 1 BEGROTING VAN LASTEN EN BATEN... 1 1.1 Begroting

Nadere informatie

III Balans per 31 december 2016 (na resultaatbestemming)

III Balans per 31 december 2016 (na resultaatbestemming) ACTIVA Vaste activa III Balans per 31 december 2016 (na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 Materiële vaste activa Gebouwen 35.804 35.840 Andere vaste bedrijfsmiddelen 68.579 61.499

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: 00378506. Onderwerp: BEC motie rekentool begroting 2014

Collegevoorstel. Zaaknummer: 00378506. Onderwerp: BEC motie rekentool begroting 2014 Zaaknummer: 00378506 Onderwerp: BEC motie rekentool begroting 2014 Collegevoorstel Inleiding Bij de begrotingsbehandeling 2014 is unaniem een motie van het CDA aangenomen waarin u wordt verzocht de toepasbaarheid

Nadere informatie

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Wijzigingen artikelsgewijs financiële 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Algemeen Bij de opstelling van de financiële, zoals deze ter besluitvorming voorligt in de raad van 14 februari 2017, is het uitgangspunt

Nadere informatie

Addendum jaarverslag en -rekening 2015

Addendum jaarverslag en -rekening 2015 Addendum jaarverslag en -rekening 2015 Aan de gemeenteraad, Wij hebben de jaarstukken, inclusief de jaarrekening, over 2015 op 19 mei 2016 ter bespreking en behandeling in de vergadering van 30 juni 2016

Nadere informatie

Bijlagen en meerjarenramingen

Bijlagen en meerjarenramingen Begroting 2016 provincie Overijssel Bijlagen en meerjarenramingen 2016-2019 Verbinden, versterken en vernieuwen Inhoudsopgave Productenraming 2016 2 Recapitulatie meerjarenramingen exploitatie 2016-2019

Nadere informatie

BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS

BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS BEGROTING 2019 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEDRIJVENPARK RENGERS April 2018 1 I N H O U D 1. Voorwoord 2. Beleidsbegroting a. Beleidsbegroting b. Paragrafen 1. Grondbeleid 2. Financiering 3. Weerstandsvermogen

Nadere informatie

Materiële vaste activa Gebouwen 125.485 286.809 Muziekinstrumenten 18.683 173 Vervoermiddelen 2.936 -

Materiële vaste activa Gebouwen 125.485 286.809 Muziekinstrumenten 18.683 173 Vervoermiddelen 2.936 - Bijlage 4.2 bij rapport d.d. 30 september 2013 4.2 GECONSOLIDEERDE BALANS PER 31 DECEMBER () A C T I V A 31-12- 31-12- VASTE ACTIVA Materiële vaste activa Gebouwen 125.485 286.809 Muziekinstrumenten 18.683

Nadere informatie

Waar staat je gemeente financieel

Waar staat je gemeente financieel Waar staat je gemeente financieel Alexander Versteeg & Jan van der Lei, 30 november 2015 Kijk naast baten en lasten naar de kasstromen! Schuldfinanciering Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor lokale

Nadere informatie

BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis

BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 3 juli 2013 Vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d. 3 juli 2013 Carrosserieweg

Nadere informatie

Toelichting over de presentatie: Presentatie Uitkomsten stresstest. Informeren. Doel:

Toelichting over de presentatie: Presentatie Uitkomsten stresstest. Informeren. Doel: Toelichting over de presentatie: Presentatie Uitkomsten stresstest Doel: Informeren Toelichting: Bijlagen: Tijdens een bijeenkomst op 11 juni 2012 gaf wethouder Jeene een presentatie over de uitkomsten

Nadere informatie

Algemene dekkingsmiddelen

Algemene dekkingsmiddelen Algemene dekkingsmiddelen Onder dit hoofdstuk vallen de baten en lasten die samenhangen met: lokale heffingen (OZB), besteding niet gebonden; algemene uitkering / deelfonds sociaal domein dividend nutsbedrijven

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel Nota Reserves en Voorzieningen 2004 Gemeente Ferwerderadiel Inhoudsopgave Blz. 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen. Onderscheid reserves en voorzieningen 4.

Nadere informatie

Met financiële kengetallen kijken naar. Vereniging van Nederlandse Gemeenten. gezondheid gemeentefinanciën

Met financiële kengetallen kijken naar. Vereniging van Nederlandse Gemeenten. gezondheid gemeentefinanciën Met financiële kengetallen kijken naar Vereniging van Nederlandse Gemeenten gezondheid gemeentefinanciën Jan van der Lei, FAMO, 5 november 2015 Schuldfinanciering Vereniging van Nederlandse Gemeenten van

Nadere informatie

Milieudienst limond J -3 MEI Gemeente Velsen T.a.v. het college van Burgemeester en Wethouders Postbus AL IJMUIDEN

Milieudienst limond J -3 MEI Gemeente Velsen T.a.v. het college van Burgemeester en Wethouders Postbus AL IJMUIDEN ft» * Milieudienst limond REGIONALE J UITVOERINCSDIENST -3 MEI 2013 Gemeente Velsen T.a.v. het college van Burgemeester en Wethouders Postbus 465 1970 AL IJMUIDEN datum onderwerp ons kenmerk contactpersoon

Nadere informatie

J A A R S T U K K E N Stichting Thuiszorg Gehandicapten 2015 CONCEPT

J A A R S T U K K E N Stichting Thuiszorg Gehandicapten 2015 CONCEPT J A A R S T U K K E N Stichting Thuiszorg Gehandicapten 2015 CONCEPT 1 Jaarstukken Stichting Thuiszorg Gehandicapten 2015 bladzijde Inhoudsopgave 2 Bestuursverslag 3 Algemene beschouwingen 3 Jaarrekening

Nadere informatie

GGD BRANDWEER Veiligheidsregio Kennemerland

GGD BRANDWEER Veiligheidsregio Kennemerland GGD BRANDWEER Veiligheidsregio Kennemerland Bestuur Retouradres Postbus 5514 2000 GM Haarlem Aan de gemeenteraden en colleges van: Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaamwoude, Haarlemmermeer,

Nadere informatie

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling Toelichting behorende bij jaarrekening 2017 Algemeen De jaarrekening is opgesteld conform de Richtlijn 650 Fondsenwervende Instellingen. Doel van deze richtlijn is inzicht te geven in de kosten van de

Nadere informatie

Beleid verlagen schuldpositie

Beleid verlagen schuldpositie Beleid verlagen schuldpositie Versie 1.0 Raadsmarkt Martin Jonker 8 september 2011 1 Recapitulatie BNG advies overgenomen Korte termijn beleid vastgelegd A. Precariogelden toevoegen aan algemene reserve

Nadere informatie

M E M O. VAN : College van B&W namens deze Team Financieel Beleid & Advies

M E M O. VAN : College van B&W namens deze Team Financieel Beleid & Advies M E M O AAN : Gemeenteraad Asten VAN : College van B&W namens deze Team Financieel Beleid & Advies DATUM : 9 juni 2017 BETREFT : Aanpassing jaarverslag Beste raadsleden, Bij de technische toelichting van

Nadere informatie

Overzicht omvang schulden

Overzicht omvang schulden Memo Aan : De leden van de gemeenteraad Van : Gerrit Boonzaaijer Doorkiesnummer : Datum : 28-11-2016 Afschriften : Bijlage(n) : Betreft : Schuldenafbouwplan Geachte leden van de gemeenteraad, Tijdens de

Nadere informatie

Stichting Stadnomaden Rotterdam jaarrapport 2013

Stichting Stadnomaden Rotterdam jaarrapport 2013 Rotterdam jaarrapport 2013 T.a.v. het bestuur Dordtselaan 157C 3081 BM Rotterdam Rotterdam, 21 april 2014 Geacht bestuur, Bij deze verstrekken wij u het jaarrapport 2013 van Stichting Stadnomaden,, omvattende:

Nadere informatie

**** Disclaimer **** Geachte heer/mevrouw,

**** Disclaimer **** Geachte heer/mevrouw, From: POST Sent: 7 Oct 201512:00:01 To: 'Griffie@gemeenteberkelland.nl';'info@oude-ijsselstreek.nl';'griffie@montferland.info';'griffie@bronckhorst.nl';'m.fiering@aalten.nl';'politiekemarkt@apeldoorn.nl';'Raadsleden@arnhem.nl';'info@lingewaal.nl';

Nadere informatie

BEGROTING Begroting

BEGROTING Begroting BEGROTING 2017-2020 2017-2020 1 Inhoudsopgave Kansen pakken en initiatieven ondersteunen... 3 Financieel meerjarenperspectief... 5 Gewijzigde opzet begroting... 10 Programma s... 15 Programma 1 Economische

Nadere informatie

11. Paragrafen. Paragrafen

11. Paragrafen. Paragrafen 11. Paragrafen De programmabegroting bevat de volgende paragrafen: 1. Weerstandsvermogen en risicobeheersing 2. Onderhoud kapitaalgoederen 3. Bedrijfsvoering 4. Verbonden partijen 5. Financiering Evenals

Nadere informatie

Jaarverslaggeving 2014

Jaarverslaggeving 2014 Jaarverslaggeving 2014 Stichting Vrienden van het EBC gevestigd te 't Harde (statutair gevestigd te Oldebroek) Inhoud pagina 1.1 Verslag bestuur 2 2.1 Balans per 31 december 2014 3 2.2 Staat van baten

Nadere informatie

De begrotingsruimte van gemeenten. Jan van der Lei

De begrotingsruimte van gemeenten. Jan van der Lei De begrotingsruimte van gemeenten Jan van der Lei Bij hogere uitgaven dan de inkomsten neemt de schuld toe. Trendmatig begrotingsbeleid Rijk Centrale overheid doet aan macroeconomische stabilisatie met

Nadere informatie

College Uitvoeringsprogramma Samen werken aan een sociaal, duurzaam en solide Leusden

College Uitvoeringsprogramma Samen werken aan een sociaal, duurzaam en solide Leusden College Uitvoeringsprogramma 2018-2022 Coalitieakkoord op hoofdlijnen Samen werken aan een sociaal, duurzaam Proces Consultatie CUP: - samenleving: 30 mei en online reageren - gemeenteraad: 11 juli reflectie

Nadere informatie

Nieuw begrotingsresultaat

Nieuw begrotingsresultaat Portefeuille: A. van Amerongen Dronten, 22 september 2015 Financiële ontwikkeling begroting 2016-2019 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: Deze toelichting op de financiële resultaten vast

Nadere informatie

Introductie gemeenteraad in de financiën. Bob van der Sleen / Jan Sanders Sector Control 27 februari 2014

Introductie gemeenteraad in de financiën. Bob van der Sleen / Jan Sanders Sector Control 27 februari 2014 Introductie gemeenteraad in de financiën Bob van der Sleen / Jan Sanders Sector Control 27 februari 2014 Inhoud Algemeen: Wat is het belang van de begroting en de jaarrekening, wat doet de raad en wat

Nadere informatie

Inzicht verkrijgen kost tijd, geen inzicht hebben kost kapitalen

Inzicht verkrijgen kost tijd, geen inzicht hebben kost kapitalen Inzicht verkrijgen kost tijd, geen inzicht hebben kost kapitalen 1 1. Korte introductie 2. Inkomsten van de gemeente 3. Uitgaven van de gemeente 4. instrument begroting 5. Begrotingscyclus 6. Controle

Nadere informatie

Stichting Future Finance Proffessor Tulpstraat HA AMSTERDAM. KvK-nummer: JAARVERSLAG 2017

Stichting Future Finance Proffessor Tulpstraat HA AMSTERDAM. KvK-nummer: JAARVERSLAG 2017 Stichting Future Finance Proffessor Tulpstraat 30 1018 HA AMSTERDAM KvK-nummer: 63451174 JAARVERSLAG 2017 Inhoud BESTUURSVERSLAG Bestuursverslag 2017 JAARVERSLAG 2017 JAARREKENING Balans Staat van baten

Nadere informatie

Stichting Netwerkhulp Hortensiastraat 72 8013 AG Zwolle KvK# 51482460 Fiscaal nummer 8500.43.499

Stichting Netwerkhulp Hortensiastraat 72 8013 AG Zwolle KvK# 51482460 Fiscaal nummer 8500.43.499 JAARREKENING 2011 Joost M. Govers Penningmeester Stichting Netwerkhulp Zwolle 24 september 2013 Inhoud: Algemeen blz 2 en 3 Balans per 31 december 2011 blz 4 Resultaat 2011 blz 5 Toelichting op de balans

Nadere informatie

STICHTING CORANTIJNSTRAAT 25. JAARREKENING 2016 met toelichting

STICHTING CORANTIJNSTRAAT 25. JAARREKENING 2016 met toelichting met toelichting INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Balans per 31 december 2016 3 2. Staat van baten en lasten 2016 4 3. Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling 5 4. Toelichting op de balans 6 5. Toelichting

Nadere informatie

Jaarverslaggeving 2013

Jaarverslaggeving 2013 Jaarverslaggeving 2013 gevestigd te 't Harde (statutair gevestigd te Oldebroek) Inhoud pagina 1.1 Verslag bestuur 2 2.1 Balans per 31 december 2013 3 2.2 Staat van baten en lasten over 2013 5 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

www.pwc.nl Onderzoek huidige financiële positie Gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek 21 november 2012

www.pwc.nl Onderzoek huidige financiële positie Gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek 21 november 2012 www.pwc.nl Onderzoek huidige financiële positie Gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek Achtergrond en aanleiding Mogelijke fusie tussen gemeente Doetinchem en gemeente Oude IJsselstreek Kwaliteit

Nadere informatie

Financieel JAARVERSLAG Stichting Hospice Lansingerland. Hospice Lansingerland Burgemeester Van Oostenweg 10 te Bergschenhoek

Financieel JAARVERSLAG Stichting Hospice Lansingerland. Hospice Lansingerland Burgemeester Van Oostenweg 10 te Bergschenhoek Financieel JAARVERSLAG 2015 Stichting Hospice Lansingerland Hospice Lansingerland Burgemeester Van Oostenweg 10 te Bergschenhoek Balans per 31-12-2015 Stichting Hospice Lansingerland 31-12-2015 31-12-2014

Nadere informatie