De Dag van de Leraar. Onderzoek naar het bereik en de waardering van de campagne Nooit uitgeleerd. Bart Koenen. December projectnummer: H3186

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Dag van de Leraar. Onderzoek naar het bereik en de waardering van de campagne Nooit uitgeleerd. Bart Koenen. December projectnummer: H3186"

Transcriptie

1 Grote Bickersstraat KS Amsterdam Postbus BX Amsterdam tel fax info@kantarpublic.com De Dag van de Leraar Onderzoek naar het bereik en de waardering van de campagne Nooit uitgeleerd Bart Koenen December 01 projectnummer: H31

2 Inhoud 1 Inleiding Aanleiding 1 1. Veldwerk en respons Leeswijzer 1 Samenvatting 3 Bekendheid en bereik Bekendheid van de Dag van de Leraar 4 3. Bereik campagne Informatiebronnen 7 4 Waardering campagne 4.1 Doelstellingen en boodschappen 4. Het ministerie als afzender van de campagne Behoefte aan een online platform 13 Bijlage: Vragenlijst 14

3 1. 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Het ministerie van OCW heeft net als in 015 rondom de internationale Dag van de Leraar een campagne gelanceerd. In 01 stond de campagnetekst Nooit uitgeleerd centraal. Met deze campagne-effectmeting wil het ministerie het bereik, de bekendheid en de waardering van de campagne in kaart brengen en de resultaten vergelijken met de resultaten van Veldwerk en respons Het veldwerk is uitgevoerd in de periode van 31 oktober tot en met 14 november 01. Voor het onderzoek zijn via internet (CAWI) in totaal n=750 docenten uitgenodigd, waarvan uiteindelijk n=473 hebben meegedaan aan het onderzoek. De totale netto respons ligt hiermee op 3,1%. De docenten die zijn benaderd - tevens de primaire doelgroepen van het onderzoek - zijn werkzaam in het primair onderwijs (n=173) 1, het voortgezet onderwijs (n=10) en het middelbaar beroepsonderwijs (n=10). De steekproef is afkomstig uit het Onderwijspanel van TNS NIPObase. TNS NIPObase is een database van personen die zich bereid hebben verklaard met enige regelmaat aan enquêtes van Veldkamp en TNS NIPO deel te nemen en telt per 1 september 01 circa benaderbare personen. Ieder jaar wordt aan het begin van het schooljaar een screening uitgevoerd, waarbij onder meer wordt vastgesteld hoeveel leerlingen, studenten en docenten in ons panel zijn vertegenwoordigd. 1.3 Leeswijzer In de figuren in dit rapport zijn de resultaten op hoofdlijnen weergegeven en worden de metingen van 015 en 01 met elkaar vergeleken. Net als in 015 is daarbij een onderscheid gemaakt tussen de drie doelgroepen: PO-docenten, VO-docenten en MBO-docenten. Verschillen in uitkomsten tussen deze drie groepen worden alleen besproken als het significante verschillen betreft. Niet significante verschillen kunnen op toeval berusten en worden derhalve niet gerapporteerd. 1 Onder de groep docenten uit het primair onderwijs, zit een groep van n=50 docenten die werkzaam zijn in het speciale onderwijs. De respons bij de benaderde MBO-docenten (n=10) is achtergebleven bij de beoogde respons van n=150.

4 . Samenvatting Bekendheid en waardering Dag van de Leraar Net als vorig jaar is de (internationale) Dag van de Leraar alom bekend onder PO-, VO- en MBO-docenten. Net als in 015 geeft een ruime meerderheid van de ondervraagde docenten aan dat bij hen op school iets aan deze dag is gedaan. Op PO- en VO-scholen wordt net als een jaar geleden vaker iets aan de Dag van de Leraar gedaan dan op MBO-scholen (respectievelijk 4% en 7% versus 5%). Bereik campagne De bekendheid van de campagnetekst Nooit uitgeleerd is groter dan de bekendheid van de campagnetekst in 015 (Mede mogelijk gemaakt door leraren zoals jij). Zo is 35% van de PO-docenten bekend met de campagnetekst (versus 1% in 015) en geeft 34% van de VO-docenten aan de campagnetekst te kennen (versus 14% in 015). Van de ondervraagde MBO-docenten kent 7% de campagnetekst (versus 1% in 015). De bekendheid van de campagnebeelden ligt op het niveau van 015. Zo heeft 3% van de PO-docenten de campagne uitingen gezien, 1% van de VO-docenten en 17% van de MBOdocenten. Het totale bereik van de campagne is ten opzichte van 015 gestegen, dit komt vooral door de toegenomen bekendheid van de campagnetekst. Zo heeft de campagne een bereik van 37% onder PO-docenten (versus % in 015) en 3% onder VO-docenten (versus % in 015). Onder MBO-docenten is het bereik gelijk gebleven (7% versus 5% in 015). Docenten die iets van de campagne hebben vernomen, hebben dit het vaakst gedaan via posters op de school (49%). Dit is een stijging ten opzichte van 015 toen 33% nog aangaf iets van de campagne te hebben vernomen via posters op school. Daarnaast is Facebook net als in 015 een belangrijke informatiebron (% heeft iets van de beelden vernomen via Facebook). Dagbladen worden dit jaar minder vaak genoemd (4% versus 1% in 015). Doelstellingen campagne Volgens acht op de tien ondervraagde docenten (binnen alle drie de doelgroepen) is de boodschap van de campagne dat je als docent (of leerling) nooit bent uitgeleerd. Over de doelstellingen van de campagne wordt verschillend gedacht. Zo vindt 47% van de PO-docenten, 1% van de VO-docenten en 44% van de MBO-docenten niet dat de campagne tot meer beroepstrots heeft geleid. De campagne heeft volgens een meerderheid van de ondervraagde docenten wel geleid tot beter nadenken over de eigen ontwikkeling (7% van de PO-docenten, 5% van de VO-docenten en 55% van de MBO-docenten). Hierbij is een verschil tussen docenten die de campagne wel kennen en docenten die de campagne niet kennen. Zo vindt 79% van de docenten die de campagne kennen dat deze doelstelling geslaagd is, terwijl dat bij docenten die de niet kennen 53% is.

5 3. Waardering campagne Andere voorgelegde stellingen laten net als in 015 een zeer verdeeld beeld zien als het over het effect van de campagne gaat. In vergelijking met de campagne van vorig jaar geven minder leraren aan dat de campagne leidt tot meer beroepstrots en waardering voor het vak leraar. Ook geven leraren lagere rapportcijfers voor de campagne. Zo gaven PO-docenten de campagne een (versus een,3 in 015), VO-docenten een 5, (versus een in 01) en MBOdocenten een, (versus een 5,7 in 015). Het ministerie als afzender Net als in 015 blijkt dat weinig leraren weten dat het ministerie van OCW de afzender van de campagne is. Zo weet % van de PO- en VO-docenten en 15% van de MBO-docenten dat het ministerie de afzender is. Toch is er net als vorig jaar brede consensus over de vraag of het past bij het ministerie van OCW om deze rol op zich te nemen. 70% van de PO-en VO-docenten vindt dit passend en % van de MBO-docenten. Behoefte online platform Drie op de tien VO-docenten en twee op de tien PO- en MBO-docenten hebben behoefte aan een online platform waarop zei over hun professionele ontwikkelingen kunnen praten. Mocht het ministerie van OCW dit platform faciliteren geeft een ruime meerderheid van de groep docenten die behoefte heeft aan een online platform aan er zeker of waarschijnlijk gebruik van te zullen maken.

6 4. 3 Bekendheid en bereik In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de bekendheid en het bereik van de campagne Nooit uitgeleerd. De eerste paragraaf gaat over de bekendheid van de campagne en over de vraag of scholen iets doen op de Dag van de Leraar. In de tweede paragraaf staat het bereik van de campagne centraal en in de laatste paragraaf wordt ingegaan op de vraag via welke informatiebronnen de ondervraagde docenten iets van de campagne hebben vernomen. 3.1 Bekendheid van de Dag van de Leraar Net als in 015 zijn bijna alle docenten bekend met Dag van de Leraar. Bij de PO- en MBOdocenten is 99% bekend met de Dag van de Leraar, bij VO-docenten is dat 9%. Net als in 015 wordt in het primair onderwijs het vaakst iets aan de Dag van de Leraar gedaan (4%). In het voortgezet onderwijs is dat 7% en het middelbaar beroepsonderwijs 5%. Hierbij zijn er geen (significante) verschillen ten opzichte van vorig jaar. 1 Activiteiten: is er dit jaar bij u op school iets gedaan aan de dag van de leraar? Docenten PO (n=173) Docenten VO (n=10) Docenten MBO (n=10) wel iets gedaan niets gedaan weet niet wel iets gedaan niets gedaan weet niet Met een open vraag is in kaart gebracht wat scholen zoal doen op de Dag van de Leraar. Twee derde van de docenten geeft aan dat ze een traktatie hebben gehad ter ere van deze dag (%) en een derde heeft een andere soort attentie gekregen, zoals bloemen, cadeaubonnen of een koffiemok (33%). 3. Bereik campagne De campagne had dit jaar als campagnetekst Nooit uitgeleerd, startte voorafgaand aan de Dag van de Leraar op 5 oktober en liep tot en met de derde week van oktober. De campagnetekst werd via verschillende communicatiemiddelen verspreid, zoals posters, nieuwsbrieven en Facebook.

7 5. De bekendheid van de campagnetekst is ten opzichte van 015 flink gestegen. Zo kent 35% van de PO-docenten de campagnetekst (versus 1% in 015), 34% van de VO-docenten (versus 14% in 015) en 7% van de MBO-docenten (versus 1% in 015). Bekendheid campagnetekst: hebt u de tekst Nooit uitgeleerd ergens gezien of gehoord? Docenten PO (n=173) Docenten VO (n=10) Docenten MBO (n=10) ja nee weet niet ja nee weet niet ja nee weet niet ja nee weet niet Ook is gevraagd of de ondervraagde docenten het beeldmateriaal van de campagne herkenden (figuur 3) en een still uit het filmpje Tijdmachine (figuur 5). Tijdens de campagne is het beeldmateriaal en het filmpje verspreid via posters, (online) advertenties, nieuwsbrieven en sociale media zoals Youtube. 3 Beelden: de posters zoals ze in de vragenlijst zijn getoond. De herkenning van de posters is binnen alle drie onderwijstypen lager dan die van de campagnetekst. Net als in 014 heeft bijna een kwart van de PO-docenten de beelden ergens gezien (3%). Van de ondervraagde VO- en MBO-docenten herkent respectievelijk 1% en 17% het beeldmateriaal. Deze percentages verschillen niet significant van die van vorig jaar.

8 . 4 Bekendheid posters: hebt u de afgelopen tijd één van deze beelden gezien? Docenten PO (n=173) Docenten VO (n=10) Docenten MBO (n=10) ja nee weet niet ja nee weet niet ja nee weet niet ja nee weet niet Het bereik van het filmpje waarvan in de vragenlijst een still is getoond, is binnen alle drie de verschillende schooltypen % (niet grafisch weergegeven). 5 Beelden: de still uit het filmpje zoals deze in de vragenlijst is getoond. Het totale bereik van de campagne is - met name dankzij de grotere bekendheid van de campagnetekst - onder PO- en VO-docenten groter dan in 015. Het totale bereik onder MBO-docenten is ten opzichte van 015 gelijk gebleven. Totale bereik campagne: percentages docenten die iets van de campagne hebben gehoord, gezien of gelezen. 37% 3% % % 7% 5% Docenten PO (n=173) Docenten VO (n=10) Docenten MBO (n=10)

9 Informatiebronnen Van de docenten die iets van de campagne hebben gezien of gehoord geeft bijna de helft aan de posters op school te hebben gezien (49%). Dit is een toename ten opzichte van 015 toen 33% aangaf de posters te hebben gezien. Net als in 015 is ook Facebook een belangrijke bron van informatie geweest (%). In vergelijking met vorig jaar is het aantal docenten dat iets van de campagne heeft vernomen via een dagblad gedaald van 1% naar 4%. Verder zijn er geen verschillen ten opzichte van 015. Tussen de drie doelgroepen zijn er geen significante verschillen. 7 Informatiebronnen: waar hebt u de tekst of beelden van de campagne gezien? 3 Poster op school Facebook nieuwsbrief vakbond Prima Onderwijs nieuwsbrief Radio of televisie Diversen Linkedin / Instagram / Pinterest / Youtube Via de schoolleiding Via een collega Dagblad Advertentie op een nieuwssite Website nieuwsbrief van ander afzender namelijk nieuwsbrief OCW % 01 (n = 14) 015 (n=133) 3 De media radio en televisie zijn niet zijn ingezet voor de publiciteitscampagne. De 9% die dit antwoord geeft, bestaat hoogstwaarschijnlijk uit docenten die nieuwsitems over de Dag van de Leraar of de campagne op de radio of televisie hebben gezien, gehoord of gelezen.

10 . 4 Waardering campagne Dit hoofdstuk gaat over de waardering van de campagne. De eerste paragraaf gaat over de vraag of de boodschap van de campagne goed is overgekomen. In de tweede paragraaf wordt dieper ingegaan op de vraag of de doelstellingen van de campagne zijn behaald. Het hoofdstuk wordt afgesloten met enkele vragen over de rol van het ministerie van OCW. 4.1 Doelstellingen en boodschappen Nu - al dan niet via de vragenlijst - alle ondervraagde docenten bekend zijn met de campagnebeelden en de campagnetekst, is met een open vraag in kaart gebracht wat volgens hen de centrale doelstellingen van de campagne zijn. Dat je als docent (en/of leerling) nooit bent uitgeleerd wordt door een ruime meerderheid binnen alle drie de doelgroepen genoemd. Boodschap: Wat is of wat zijn volgens u de boodschap(pen) van de campagne? (Open vraag: gecodeerd) 4 je bent nooit uitgeleerd als docent (en/of leerling) ga met de tijd mee / sta open voor nieuwe dingen diversen 15 1 weet niet % Docenten PO (n=173) Docenten VO (n=10) Docenten MBO (n=10) De campagne had meerdere doelstellingen. Een belangrijke doelstelling is het vergroten van de beroepstrots, een andere meer specifieke doelstelling is docenten stimuleren om na te denken over hun eigen ontwikkeling. In 015 heette de campagne Mede mogelijk gemaakt door leraren zoals jij. In vergelijking met de campagne van vorig jaar vinden minder docenten dat de campagne de waardering van het beroep en de beroepstrots vergroot. Zo vindt 47% van de PO-docenten niet dat de campagne van dit jaar leidt tot meer waardering en trots. Onder VO-docenten is dat 1% en onder MBOdocenten 44%.

11 9. De andere doelstelling is dit jaar juist beter geslaagd. Zo vindt 7% van de PO-docenten dat de campagne docenten stimuleert om na te denken over hun eigen ontwikkeling. Onder VO-docenten is dat 5% en onder MBO-docenten 55%. In 015 vond een meerderheid binnen alle drie de doelgroepen dat deze doelstelling niet gelukt was. 9 Doelstellingen: hieronder staan twee doelen die men met de campagne wil bereiken. Kunt u aangeven of dat volgens u is gelukt? Waardering uiten voor leraren en daarmee de beroepstrots vergroten PO VO MBO % 50% 100% Stimuleren dat leraren nadenken over hun eigen ontwikkeling PO VO MBO % 50% 100% ja, dat is gelukt ja, dat is deels gelukt nee, dat is niet gelukt weet niet Bij de doelstelling docenten te stimuleren om na te denken over hun eigen ontwikkeling is gekeken naar het verschil tussen docenten die de campagne kennen (n=15) en docenten die de campagne niet kennen (n=91). Te zien is dat docenten die de campagne kennen veel vaker aangeven dan docenten die de campagne niet kennen dat de doelstelling geslaagd is (79% versus 53%). 10 Vergelijking tussen docenten die de campagne wel kennen en docenten die de campagne niet kennen: is de doelstelling om leraren te stimuleren na te denken over hun eigen ontwikkeling geslaagd? (percentages ja ) kent de campagne wel kent de campagne niet

12 10. Door middel van een aantal vervolgstellingen is onderzocht hoe de ondervraagde docenten de campagne waarderen en in hoeverre zij zich zelf gewaardeerd voelen. Voor alle voorgelegde stellingen geldt dat docenten het er vaker (helemaal) mee oneens zijn dan (helemaal) mee eens. Zo vindt 4% van de PO-docenten en 49% van de VO-docenten niet dat de campagne ertoe bijdraagt dat ze zich als leraar gewaardeerd voelen. MBO-docenten nemen een meer neutrale houding aan (4% is het niet eens of oneens met de stelling). Op de vraag of docenten zich gewaardeerd voelen door de Nederlandse samenleving, zijn de meningen verdeeld en is nergens een meerderheid voor of tegen. 45% van de VO-docenten is het oneens met de stelling dat de campagne ze trots maakt op hun vak als leraar. PO- en MBO-docenten nemen vaker een neutrale houding aan (respectievelijk 37% en 43%). 43% van de VO-docenten vindt de campagne niet inspirerend, ook hier nemen PO- en MBO-docenten vaker een neutrale houding aan. Op de stellingen dat de campagne docenten stimuleert om na te denken over de eigen ontwikkeling of over de ontwikkeling van hun team, zijn de meningen eveneens verdeeld. 11 Stellingen: in hoeverre bent u het eens of oneens met de onderstaande stellingen? De campagne draagt ertoe bij dat ik me gewaardeerd voel als leraar PO VO MBO De campagne maakt me trots op mijn vak als leraar PO VO MBO Ik voel me als leraar gewaardeerd door de Nederlandse samenleving PO VO MBO Ik vind de campagne Nooit uitgeleerd inspirerend PO VO MBO Als leraar word je net zo hoog gewaardeerd als in andere beroepen PO VO MBO De campagne stimuleert mij te leren van collega's PO VO MBO De campagne stimuleert mij na te denken over de ontwikkeling van mijn team PO VO MBO % 50% 100% 7 9 helemaal mee eens eens niet eens of oneens oneens helemaal oneens In de onderstaande grafiek zijn de meningen van de docenten over een aantal stellingen in 015 en 01 naast elkaar weergegeven, uitgesplitst per doelgroep. Het is duidelijk te zien dat de inspirerende en waarderende bijdrage van de campagne dit jaar minder goed naar voren is gekomen dan vorig jaar.

13 11. 1 Stellingen: in hoeverre bent u het eens of oneens met de onderstaande stellingen? Alleen de percentages (helemaal) eens zijn weergegeven. Docenten PO (n=173) Als leraar word je net zo hoog gewaardeerd als in andere beroepen De campagne maakt me trots op mijn vak als leraar 1 41 De campagne draagt ertoe bij dat ik me gewaardeerd voel als leraar Ik vind de campagne Nooit uitgeleerd inspirerend % Docenten VO (n=10) Als leraar word je net zo hoog gewaardeerd als in andere beroepen De campagne maakt me trots op mijn vak als leraar 43 De campagne draagt ertoe bij dat ik me gewaardeerd voel als leraar 3 43 Ik vind de campagne Nooit uitgeleerd inspirerend % Docenten MBO (n=10) Als leraar word je net zo hoog gewaardeerd als in andere beroepen 19 4 De campagne maakt me trots op mijn vak als leraar 4 31 De campagne draagt ertoe bij dat ik me gewaardeerd voel als leraar Ik vind de campagne Nooit uitgeleerd inspirerend %

14 1. De minder goede inhoudelijke waardering van de campagne komt eveneens tot uitdrukking in de rapportcijfers. De rapportcijfers zijn lager dan in 015 en zijn (afgerond) met net voldoende. 13 Rapportcijfers: met welk rapportcijfer zou u uw waardering uitdrukken voor de campagne? (n=473),0,3,0, 5, 5,7 Docenten PO (n=173) Docenten VO (n=10) Docenten MBO (n=10) In het onderstaande kader zijn de toelichtingen op het cijfer kort samengevat. De meesten maakten duidelijk dat ze de campagne niet hebben gezien, en dat ze daarom geen goed cijfer konden geven. Toelichting rapportcijfer: de campagne wordt dit jaar met een krappe voldoende gewaardeerd. Met een open vraag is in kaart gebracht waarom de ondervraagde docenten dit rapportcijfer geven. De toelichtingen van de docenten zijn zeer verschillend en niet eenduidig. Zo geeft 13% van alle ondervraagde docenten aan de campagne niet inspirerend te vinden, terwijl een even grote groep de campagne juist erg leuk vindt (13%). Daarnaast geeft % aan een laag cijfer te geven omdat de campagne een te kleine groep bereikt en vindt een even grote groep dat een dergelijke campagne geen nut heeft (%). Hetzelfde geldt voor de duidelijkheid van de campagne: % geeft aan dat de boodschap onduidelijk is, terwijl een even grote groep aangeeft dat de boodschap juist wel duidelijk is (%). Overigens geeft de groep docenten die de boodschap duidelijk vindt het hoogste gemiddelde rapportcijfer: een 7,4. De groep die vindt dat de campagne geen nut heeft, geeft het laagste gemiddelde rapportcijfer: een 4,. 4. Het ministerie als afzender van de campagne De afzender van de campagne is voor veel docenten net als in 015 niet duidelijk. % van de PO- en VO-docenten en 15% van de MBO-docenten geeft aan wel te weten wie de afzender van de campagne is. 14 weet u wie de campagne rondom de Dag van de Leraar heeft georganiseerd? 13% 15% 15% 17% % % Docenten PO (n=173) Docenten VO (n=10) Docenten MBO (n=10)

15 13. De docenten werd gevraagd of het initiëren van de campagne past bij de rol van het ministerie van OCW. Bij alle doelgroepen is een meerderheid van mening dat dit inderdaad goed bij het ministerie past. Er zijn geen verschillen gevonden tussen 015 en De campagne is georganiseerd door het ministerie van OCW. Hieronder staat een uitspraak. Kunt u aangeven in welke mate u het eens of oneens bent met deze stelling? Het past bij de rol van het ministerie OCW om deze campagne rondom de dag van de leraar te organiseren PO VO MBO % 50% 100% helemaal eens eens niet eens of oneens oneens helemaal oneens 4.3 Behoefte aan een online platform Bijna drie op de tien VO-docenten heeft behoefte aan online over hun professionele ontwikkelingen kunnen praten. Onder PO-docenten is dat 3% en MBO-docenten %. Met een vervolgvraag is aan de docenten die er behoefte aan hebben gevraagd of ze actief zouden zijn als het ministerie van OCW hier een platform voor faciliteert. Een ruime meerderheid van PO-docenten (3%), VO-docenten (%) en MBO-docenten (57%) geeft aan dit zeker of waarschijnlijk te zullen doen. 1 In welke mate bent u het eens of oneens met de volgende stelling? Ik zou online met andere docenten over professionele ontwikkeling willen praten PO VO MBO % 50% 100% helemaal eens eens niet eens of oneens oneens helemaal oneens

16 Bijlage: Vragenlijst Q001 - Q001: Single coded Hoeveel jaren staat u al voor de klas? Normal 1 Tot en met 5 jaar tot en met 10 jaar 3 11 tot en met 0 jaar 4 Langer dan 0 jaar 5 Ik sta niet meer voor de klas GO TO SCREEN OUT Q00 - Q00: Single coded Hebt u wel eens gehoord van de Dag van de Leraar? Normal 1 Ja Nee 99 Weet niet *Position fixed *Exclusive Q003 - Q005: Single coded De Dag van de Leraar vindt elk jaar plaats op 5 oktober. Ouders, leerlingen, leidinggevenden, collega s kunnen leraren op deze dag in het zonnetje zetten. Is er dit jaar op uw school iets gedaan aan de Dag van de Leraar? Normal 1 Ja, namelijk *Open Nee 99 Weet niet *Position fixed *Exclusive

17 Q004 - Q00: Single coded Not back Hebt u de tekst Nooit uitgeleerd rondom de Dag van de Leraar ergens gezien of gehoord? Normal 1 Ja Nee 99 Weet niet *Position fixed *Exclusive Q005 - Q007: Single coded We laten u nu enkele campagne-uitingen zien. Hebt u de afgelopen tijd één van deze campagne-uitingen gezien? Normal 1 Ja Nee 99 Weet niet *Position fixed *Exclusive Q00 - Q019_Copy_1: Copy of Q00 - Q007: Single coded We laten u nu nog een campagne-uiting zien. Hebt u de afgelopen tijd deze campagne-uiting gezien? Normal 1 Ja Nee 99 Weet niet *Position fixed *Exclusive

18 Ask only if Q005 - Q007,1 or Q00 - Q019_Copy_1,1 Q007 - Q00: Multi coded Waar hebt u de tekst of beelden gezien van de campagne Nooit uitgeleerd? meer antwoorden mogelijk Random 1 Facebook Linkedin 3 Twitter 4 Poster op school (bijvoorbeeld lerarenkamer, aula, klaslokaal) 7 nieuwsbrief OCW nieuwsbrief vakbond (AOB of CNV bv) 9 nieuwsbrief van ander afzender namelijk *Open 10 Prima Onderwijs nieuwsbrief 11 Website 1 Krant 13 Radio of televisie 14 Advertentie op een nieuwssite 15 Artikel op een een nieuwssite 1 Via de schoolleiding 17 Via een collega 1 Via familie of vrienden 19 anders, namelijk *Open 0 Instagram 1 Youtube Pinterest

19 Q00 - Q009: Open De tekst Nooit uitgeleerd staat centraal in een campagne rondom de Dag van de Leraar. Wat is/zijn volgens u de boodschap(pen) van deze campagne? 99 weet niet *Position fixed *Exclusive Q009 - Q011: Matrix Number of rows: Number of columns: 4 Hieronder staan twee doelen die men met de campagne wil bereiken. Kunt u aangeven of dat volgens u is gelukt? Normal Waardering uiten voor leraren en daarmee de beroepstrots vergroten Leraren stimuleren om na te denken over hun verdere professionele ontwikkeling Ja, dat is gelukt Ja, dat is Nee, dat is Weet niet deels gelukt niet gelukt

20 Q010 - Q01: Matrix Number of rows: 7 Number of columns: 5 We leggen u een aantal stellingen voor. In hoeverre bent u het met deze stellingen eens of oneens? Random Ik vind de campagne 'Nooit uitgeleerd inspirerend De campagne draagt ertoe bij dat ik me gewaardeerd voel als leraar De campagne maakt me trots op mijn vak als leraar Ik voel me als leraar gewaardeerd door de Nederlandse samenleving Als leraar word je net zo hoog gewaardeerd als in andere beroepen De campagne stimuleert mij te leren van collega s De campagne stimuleert mij na te denken over de ontwikkeling van mijn team Helemaal Eens Niet eens Oneens Helemaal eens of oneens oneens Q011 - Q013: Numeric Answer not required Min = 1 Max = 10 Met welk rapportcijfer zou u uw waardering uitdrukken voor de campagne Nooit uitgeleerd?

21 Q01 - Q01: Open Waarom geeft u de campagne dit rapportcijfer? 99 weet niet *Position fixed *Exclusive Q013 - Q019: Single coded Weet u wie de campagne Nooit uitgeleerd rondom de Dag van de Leraar heeft georganiseerd? Normal 1 Ja, namelijk *Open Nee Q014 - Q00: Matrix Not back Number of rows: Number of columns: 5 De campagne is georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hieronder staat een aantal uitspraken. Wilt u voor elke uitspraak aangeven in welke mate u het met deze uitspraak eens of oneens bent? Random Het past bij de rol van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om deze campagne rondom de dag van de leraar te organiseren Ik vind het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een geloofwaardige afzender van deze campagne Helemaal Eens Niet eens Oneens Helemaal eens of oneens oneens

22 Q015 - Q00_Copy_1: Matrix Not back Number of rows: 1 Number of columns: 5 In welke mate bent u het eens of oneens met de volgende stelling: Normal Rendered as Dynamic Grid Ik zou online graag met andere leraren over professionele ontwikkeling praten. helemaal eens niet eens oneens helemaal eens of oneens oneens Ask only if Q015 - Q00_Copy_1 ROW=1 & COL=1,,3 Q01 - Q01: Single coded Als het ministerie van OCW hier een platform voor faciliteert, zou u daar actief op zijn? Normal 1 Ja, zeker Ja, misschien 3 Nee, waarschijnlijk niet 4 Nee, zeker niet

De Dag van de Leraar. Onderzoek naar het bereik en de waardering van de minicampagne Mede mogelijk gemaakt door leraren zoals jij.

De Dag van de Leraar. Onderzoek naar het bereik en de waardering van de minicampagne Mede mogelijk gemaakt door leraren zoals jij. Grote Bickersstraat 76 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 020 522 59 99 fax 020 622 15 e-mail info@veldkamp.net www.veldkamp.net De Dag van de Leraar Onderzoek naar het bereik en de waardering

Nadere informatie

Kennismeting rekentoets Onderzoek naar de bekendheid en kennis van de rekentoets

Kennismeting rekentoets Onderzoek naar de bekendheid en kennis van de rekentoets Grote Bickersstraat 76 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 020 522 59 99 fax 020 622 15 44 e-mail info@veldkamp.net www.veldkamp.net Kennismeting rekentoets Onderzoek naar de bekendheid

Nadere informatie

Onderzoek studentenreisproduct minderjarige mbo'ers. Rapportage november 2015

Onderzoek studentenreisproduct minderjarige mbo'ers. Rapportage november 2015 Onderzoek studentenreisproduct minderjarige mbo'ers Rapportage november 2015 Inhoudsopgave pagina Samenvatting 3 Onderzoek studentenreisproduct minderjarige mbo'ers Achtergrond en onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Het Weekend van de Wetenschap 2015 Evaluatieonderzoek

Het Weekend van de Wetenschap 2015 Evaluatieonderzoek Grote Bickersstraat 76 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 020 522 59 99 fax 020 622 15 44 e-mail info@veldkamp.net www.veldkamp.net Het Weekend van de Wetenschap 2015 Evaluatieonderzoek

Nadere informatie

Nooit uitgeleerd (S27) Eindrapportage campagne-effectonderzoek. Nooit uitgeleerd (S27)

Nooit uitgeleerd (S27) Eindrapportage campagne-effectonderzoek. Nooit uitgeleerd (S27) Eindrapportage campagne-effectonderzoek Contents 1 Managementsamenvatting 4 2 Communicatieve werking 11 3 4 Achtergronden doelgroep 24 5 Bijlagen 26 Doelstellingen en overige resultaten 18 2 Voorwoord

Nadere informatie

Studeer met een plan (R32) Eindrapportage effectonderzoek Studeer met een plan (R32)

Studeer met een plan (R32) Eindrapportage effectonderzoek Studeer met een plan (R32) Eindrapportage effectonderzoek 2016 Managementsamenvatting (1/5) Inleiding Achtergronden Jaarlijks beginnen in september ongeveer 150.000 studenten aan een opleiding in het hoger onderwijs. In de maanden

Nadere informatie

Sociale veiligheid op school

Sociale veiligheid op school Rapportage Sociale veiligheid op school Utrecht, juli 2016 DUO Onderwijsonderzoek, drs. Vincent van Grinsven drs. Liesbeth van der Woud Postbus 681 3500 AR Utrecht 030 263 1080 (t) e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Opvattingen over de figuur Zwarte Piet

Opvattingen over de figuur Zwarte Piet Opvattingen over de figuur Zwarte Piet Een opinieonderzoek onder het Nederlandse publiek, met uitsplitsingen naar autochtone Nederlanders en Surinaamse- en Antilliaanse-Nederlanders meting 4 November 2017

Nadere informatie

Lerarenbeurs (Q54) Eindrapportage campagne-effectonderzoek. Lerarenbeurs (Q54) Ten behoeve van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap

Lerarenbeurs (Q54) Eindrapportage campagne-effectonderzoek. Lerarenbeurs (Q54) Ten behoeve van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Eindrapportage campagne-effectonderzoek Contents 1 Management summary 4 2 Doel en opzet van de campagne 12 3 Communicatieve werking 14 4 Overige resultaten 22 5 Achtergronden doelgroep 31 6 Bijlagen 34

Nadere informatie

Effect toiletreclame Vodafone Altermedia

Effect toiletreclame Vodafone Altermedia Effect toiletreclame Vodafone Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360 Inhoudsopgave Achtergrond, doel- en probleemstelling Pagina 3 Methode en opzet Pagina 4/5 Resultaten

Nadere informatie

Samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten. Juni 2015

Samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten. Juni 2015 2015 Samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten Juni 2015 Alle doelstellingen behaald Kinderen en ouders: Doelstelling: 40% van de ouders van kinderen tussen de 8 en 12 jaar is bereikt met

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Stakingsbereidheid in het PO

Rapportage Onderzoek Stakingsbereidheid in het PO Rapportage Onderzoek Stakingsbereidheid in het PO DUO Onderwijsonderzoek & Advies Utrecht, maart 2019 Postbus 681 3500 AR Utrecht Telefoon: 030 263 10 80 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl website:

Nadere informatie

Communicatie tussen OCW en leraren Onderzoek onder leraren po, so, vo en mbo

Communicatie tussen OCW en leraren Onderzoek onder leraren po, so, vo en mbo Grote Bickersstraat 76 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 020 522 59 99 fax 020 622 15 44 e-mail info@veldkamp.net www.veldkamp.net Communicatie tussen OCW en leraren Onderzoek onder

Nadere informatie

Monitor Beleving Publiekscommunicatie

Monitor Beleving Publiekscommunicatie Monitor Beleving Publiekscommunicatie Definitieve rapportage 25-1-2019 244405842 Inhoud Inleiding 3 Samenvatting 4 2 Informatievoorziening van de Rijksoverheid 6 3 Informatiekanalen: bekendheid en gebruik

Nadere informatie

Onderzoek Passend Onderwijs

Onderzoek Passend Onderwijs Rapportage Onderzoek passend onderwijs In samenwerking met: Algemeen Dagblad Contactpersoon: Ellen van Gaalen Utrecht, augustus 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Liesbeth van der Woud drs. Tanya Beliaeva

Nadere informatie

Toptalenten in het onderwijs

Toptalenten in het onderwijs Grote Bickersstraat 76 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 020 522 59 99 e-mail info@kantarpublic.com www.kantarpublic.com Toptalenten in het onderwijs Een monitoronderzoek naar het (waargenomen)

Nadere informatie

Effect toiletreclame Ziggo. Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778

Effect toiletreclame Ziggo. Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778 Effect toiletreclame Ziggo Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778 Achtergrond, doel- en probleemstelling In opdracht van Altermedia, in naam van Oskar van

Nadere informatie

Docenten hebben veel vrijheid in ict-gebruik

Docenten hebben veel vrijheid in ict-gebruik Grote Bickersstraat 74 3 KS Amsterdam Postbus 247 00 AE Amsterdam t 0 522 54 44 f 0 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Rapport Docenten hebben veel vrijheid in ict-gebruik

Nadere informatie

GfK Group Media RAB Radar- Voorbeeldpresentatie Merk X fmcg. Februari 2008 RAB RADAR. Radio AD Awareness & Respons. Voorbeeldpresentatie Merk X

GfK Group Media RAB Radar- Voorbeeldpresentatie Merk X fmcg. Februari 2008 RAB RADAR. Radio AD Awareness & Respons. Voorbeeldpresentatie Merk X RAB RADAR Radio AD Awareness & Respons Voorbeeldpresentatie Inhoud 1 Inleiding 2 Resultaten - Spontane en geholpen bekendheid - Herkenning radiocommercial en rapportcijfer - Teruggespeelde boodschap -

Nadere informatie

VanAnaarBeter Praatpalen (S12)

VanAnaarBeter Praatpalen (S12) Managementsamenvatting campagne-effectonderzoek Managementsamenvatting (1/3) Inleiding Jarenlang waren praatpalen langs de snelweg de manier om hulpdiensten te bereiken bij pech onderweg. Tegenwoordig

Nadere informatie

Toptalenten in het onderwijs

Toptalenten in het onderwijs Grote Bickersstraat 76 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 020 522 59 99 e-mail info@veldkamp.net www.veldkamp.net Toptalenten in het onderwijs Een monitoronderzoek naar het (waargenomen)

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 44 t/m Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 44 t/m Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 44 t/m 47 2015 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 23 november 2015 Projectnummer: 20645 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017 Onderzoek mediagebruik Maastricht 2016 mei 2017 1 Publicatiedatum donderdag 4 mei 2017 Contact Gemeente Maastricht Team Communicatie (043) 350 42 00 communicatie@maastricht.nl pagina 2 Onderzoek Mediagebruik

Nadere informatie

Voorlichtingstraject vmbo (S63)

Voorlichtingstraject vmbo (S63) Voorlichtingstraject vmbo (S63) Eindrapportage campagne-effectonderzoek 15 mei 2018 Ten behoeve van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Voorwoord Dit is de rapportage van het campagne-effectonderzoek

Nadere informatie

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h Rick Heldoorn & Matthijs de Gier H1630

Nadere informatie

Samenvatting belangrijkste resultaten

Samenvatting belangrijkste resultaten Samenvatting belangrijkste resultaten Managementsamenvatting (1/4) Inleiding Jaarlijks doen circa 150.000 aspirant-studenten eindexamen (havo, vwo, mbo 4) en begint een substantieel deel hiervan in september

Nadere informatie

Rapportage. Politieke Barometer Onderwijs - directeuren primair en voortgezet onderwijs. Utrecht, 10 maart 2017

Rapportage. Politieke Barometer Onderwijs - directeuren primair en voortgezet onderwijs. Utrecht, 10 maart 2017 Rapportage Politieke Barometer Onderwijs - directeuren primair en voortgezet onderwijs Utrecht, 10 maart 2017 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Liesbeth van der Woud drs. Sido Groenland

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij Nederlandse landbouw en visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT FAMILIEBERICHTENPAGINA

ONDERZOEKSRAPPORT FAMILIEBERICHTENPAGINA ONDERZOEKSRAPPORT Achtergrond Onderzoeksopzet Regelmatig wordt beweerd dat de familieberichtenpagina de best gelezen pagina van de krant is, ook wanneer lezers weinig tijd hebben zouden zij toch de familieberichtenpagina

Nadere informatie

Vier in balans monitor Kennisnet 2012 docenten. ICT-monitor Kennisnet 2012

Vier in balans monitor Kennisnet 2012 docenten. ICT-monitor Kennisnet 2012 Vier in balans monitor Kennisnet 2012 docenten Contents 1 Inleiding 3 2 ict-gebruik 8 3 Opbrengsten ict 42 4 Samenwerking en leiderschap 53 5 Digitaal leermateriaal 58 6 Ambitie en deskundigheid 66 7 Mediawijsheid

Nadere informatie

Voorbeeldcase RAB RADAR

Voorbeeldcase RAB RADAR Voorbeeldcase RAB RADAR Radio AD Awareness & Respons Private Banking (19725) Inhoud 2 Inleiding Resultaten - Spontane en geholpen merkbekendheid - Spontane en geholpen reclamebekendheid - Herkenning radiocommercial

Nadere informatie

Kübra Ozisik. Marjolein Kolstein. Mei

Kübra Ozisik. Marjolein Kolstein. Mei Kübra Ozisik Mei 2017 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl @basisvoorbeleid BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 1. Inleiding 4 2. Resultaten 5 2.1 Respons 5 2.2 Bekendheid

Nadere informatie

Houding van ouders ten aanzien van het rookgedrag van jongeren van jaar

Houding van ouders ten aanzien van het rookgedrag van jongeren van jaar Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Consumer & Media Rapport Houding van ouders ten aanzien van het

Nadere informatie

Campagne De Nieuwe Handhaver

Campagne De Nieuwe Handhaver Campagne De Nieuwe Handhaver Projectnummer: 10180 In opdracht van: Stedelijk Programma Regelgeving en Handhaving Manilde van der Oord Esther Jakobs Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360. Effect toiletreclame Vodafone

Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360. Effect toiletreclame Vodafone Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360 Effect toiletreclame Vodafone Achtergrond, doel- en probleemstelling In opdracht van Altermedia, in naam van Oskar van Son, heeft Motivaction

Nadere informatie

Studeer met een plan (R34) Beknopte rapportage effectonderzoek campagnefase 1&2

Studeer met een plan (R34) Beknopte rapportage effectonderzoek campagnefase 1&2 Beknopte rapportage effectonderzoek campagnefase 1&2 Managementsamenvatting (1/4) Inleiding Jaarlijks doen circa 150.000 aspirant-studenten eindexamen (havo, vwo, mbo 4) en begint een substantieel deel

Nadere informatie

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk Inhoud Zijn je ouders nog bij elkaar? 3 Genschap van goederen: Stel je zou gaan trouwen, waarvoor zou je dan kiezen? 7 Ik zou later willen trouwen 4 Partneralimentatie: Waar gaat je voorkeur naar uit?

Nadere informatie

Project: 8216 In opdracht van Platform Amsterdam Samen

Project: 8216 In opdracht van Platform Amsterdam Samen Vervolgevaluatie Project: 8216 In opdracht van Platform Amsterdam Samen drs. Lonneke van Oirschot drs. Jeroen Slot dr. Esther Jakobs Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam Telefoon

Nadere informatie

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder autochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 2-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting november 2013 Voor: NCTV Door: Ipsos Datum: 18 december 2013 Project: 13090735 0 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Inleiding 4 Resultaten: de zorgen van Nederland

Nadere informatie

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek 2014 mei 2016 1 Arbeidsmarktplatform

Nadere informatie

Muziek telt! Onderzoek naar behoefte en imago van muziekonderwijs bij Nederlandse publiek (18 jaar en ouder). Joep Wils.

Muziek telt! Onderzoek naar behoefte en imago van muziekonderwijs bij Nederlandse publiek (18 jaar en ouder). Joep Wils. Grote Bickersstraat 7 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 020 522 59 99 fax 020 22 15 44 e-mail info@veldkamp.net www.veldkamp.net Muziek telt! Onderzoek naar behoefte en imago van muziekonderwijs

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 8 t/m 11 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 18 maart 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Samenvatting Jaarevaluatie campagnes Rijksoverheid 2017

Samenvatting Jaarevaluatie campagnes Rijksoverheid 2017 Buitenhof 34 2513 AH Den Haag Postbus 20001 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl Samenvatting Jaarevaluatie campagnes Rijksoverheid 2017 De Jaarevaluatie is een verantwoording aan de Tweede Kamer over

Nadere informatie

4 Rol sociale en nieuwe media in het onderwijs

4 Rol sociale en nieuwe media in het onderwijs 4 Rol sociale en nieuwe media in het onderwijs 4.1 Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven we op basis van websurveys onder leraren, en de rol van sociale media (Facebook, Hyves, Twitter, Linkedin) 6 en

Nadere informatie

Water uit de kraan laten doorlopen of niet? Onderzoek naar het effect van de zomercampagne waterkwaliteit

Water uit de kraan laten doorlopen of niet? Onderzoek naar het effect van de zomercampagne waterkwaliteit Water uit de kraan laten doorlopen of niet? Onderzoek naar het effect van de zomercampagne waterkwaliteit Index 1. Oasen en de campagne 3 2. Samenvatting en conclusie 6 3. Resultaten onderzoek 10 4. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Studeer met een plan 2017/2018

Studeer met een plan 2017/2018 Studeer met een plan 2017/2018 Conceptrapportage 5 juni 2018 244404880 Ten behoeve van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Managementsamenvatting - Inleiding Inleiding Jaarlijks doen circa

Nadere informatie

De Politieke Barometer Onderwijs

De Politieke Barometer Onderwijs De Politieke Barometer Onderwijs (meting januari 2012) Utrecht, januari 2012 DUO ONDERWIJSONDERZOEK drs. Vincent van Grinsven Cécile Mutgeert MEd Postbus 6813 500 AR Utrecht telefoon: 030 263 1080 e-mail:

Nadere informatie

Politieke Barometer Onderwijs Meting september 2013

Politieke Barometer Onderwijs Meting september 2013 Politieke Barometer Onderwijs Meting september 2013 Nationaal Onderwijsakkoord Vertrouwen in kabinet en bewindslieden en politieke voorkeur Van 23 tot en met 25 september 2013 hebben we onder directeuren

Nadere informatie

AOb RAPPORT. Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen mboinstellingen

AOb RAPPORT. Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen mboinstellingen AOb RAPPORT Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen mboinstellingen Algemene onderwijsbond Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017 Nederlandse landbouw en visserij 2017 Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 14 5 Waardering en

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Floriade Almere 2022 juli 2018

Floriade Almere 2022 juli 2018 Floriade Almere 2022 juli 2018 INLEIDING AANLEIDING ONDERZOEK In Almere vindt in 2022 de Floriade plaats. Deze zevende editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling staat in het teken van Growing Green Cities,

Nadere informatie

Wijzer in geldzaken Junior Monitor Een onderzoek naar de manier waarop kinderen uit groep 5 8 van de basisschool met geld omgaan

Wijzer in geldzaken Junior Monitor Een onderzoek naar de manier waarop kinderen uit groep 5 8 van de basisschool met geld omgaan Wijzer in geldzaken Junior Monitor 2018 Een onderzoek naar de manier waarop kinderen uit groep 5 8 van de basisschool met geld omgaan Inhoudsopgave Samenvatting 3 Inleiding 6 Resultaten Inkomsten 8 Kennis

Nadere informatie

Afval scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit.

Afval scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit. Afval scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit. Bereik en waarderingsonderzoek campagne Afval scheiden werkt, 2 e meting. Samenvatting Projectnummer: 12141 In opdracht van: In opdracht van de Samenwerkende

Nadere informatie

Hiv en stigmatisering in Nederland

Hiv en stigmatisering in Nederland Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Samenvatting Hiv en stigmatisering in Nederland

Nadere informatie

2013, peiling 3 oktober 2013. gesteld ten behoeve van Bureau Hengelo. Het gaat dan om de bekendheid van

2013, peiling 3 oktober 2013. gesteld ten behoeve van Bureau Hengelo. Het gaat dan om de bekendheid van Panel resultaten, peiling 3 oktober Van 18 tot en met 30 september is een peiling onr het Panel gehoun. Van 2.726 die waren uitgenodigd, hebben 1.500 len vragenlijst ingevuld. Een respons 55%. In peiling

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Tussenmeting 2015 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, oktober

Nadere informatie

Samenvatting Jaarevaluatie campagnes Rijksoverheid 2016

Samenvatting Jaarevaluatie campagnes Rijksoverheid 2016 Buitenhof 34 2513 AH Den Haag Postbus 20001 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl 3931161 Samenvatting Jaarevaluatie campagnes Rijksoverheid 2016 In de Jaarevaluatie wordt verantwoording afgelegd aan de

Nadere informatie

Palliatieve zorg, doodgewoon? Rapport. Een onderzoek naar bekendheid onder Nederlanders. Ferieke de Heer. F3921 15 januari 2009

Palliatieve zorg, doodgewoon? Rapport. Een onderzoek naar bekendheid onder Nederlanders. Ferieke de Heer. F3921 15 januari 2009 Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport Palliatieve zorg, doodgewoon? Een onderzoek naar bekendheid

Nadere informatie

TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS. Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs.

TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS. Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs. ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs april 2016 1

Nadere informatie

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019 Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019 Situatie en centrale vraagstelling In opdracht van: Conclusies Resultaten Annemarijn Koedam Research Consultant

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Werkdrukmiddelen

Rapportage Onderzoek Werkdrukmiddelen Rapportage In opdracht van: PO-Raad Utrecht, juli 2019 Postbus 681 3500 AR Utrecht Telefoon: 0302631080 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl website: www.duo-onderwijsonderzoek.nl INHOUDSOPGAVE Paragraaf

Nadere informatie

Rapport. F1182 maart 2008 Bestemd voor: Kennisnet. Political & Social

Rapport. F1182 maart 2008 Bestemd voor: Kennisnet. Political & Social Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Rapport Meer materiaal en meer kennis over

Nadere informatie

Stijgend ICT-gebruik volgens docenten

Stijgend ICT-gebruik volgens docenten Grote Bickersstraat 74 13 KS Amsterdam Postbus 247 00 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Social & Polling Rapport Stijgend ICT-gebruik volgens docenten Onderzoek

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Lerarentekort

Rapport Onderzoek Lerarentekort Rapport Onderzoek Lerarentekort In opdracht van: PO-Raad Utrecht, juli 2019 Postbus 681 3500 AR Utrecht Telefoon: 030 263 10 80 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl website: www.duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 1 2014 COMMUNICATIE

BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 1 2014 COMMUNICATIE BURGERPANEL OIRSCHOT PEILING 1 2014 COMMUNICATIE Gemeente Oirschot November/December 2014 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Beginmeting 2014 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, september

Nadere informatie

Rapport. F4371 oktober 2009 Bestemd voor: Kennisnet. Political & Social. Grote Bickersstraat KS Amsterdam. Postbus AE Amsterdam

Rapport. F4371 oktober 2009 Bestemd voor: Kennisnet. Political & Social. Grote Bickersstraat KS Amsterdam. Postbus AE Amsterdam Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Rapport Positiever beeld ict inzet in primair

Nadere informatie

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen?

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Marjolein Kolstein Juli 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Samenvatting 2 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek

Nadere informatie

Onderzoek Passend Onderwijs

Onderzoek Passend Onderwijs Rapportage Onderzoek passend onderwijs Utrecht, juni 2016 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Liesbeth van der Woud Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 0302631080 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

Onderzoek financieel fitte werknemers

Onderzoek financieel fitte werknemers Onderzoek financieel fitte werknemers Een onderzoek naar de wensen en behoeften rondom hulp van de werkgever bij financiële vragen 1 Inhoudsopgave Samenvatting 4 Inleiding 7 Resultaten Financiële gevolgen

Nadere informatie

Rookvrij opgroeien (T37)

Rookvrij opgroeien (T37) Rookvrij opgroeien (T37) Eindrapportage campagne-effectonderzoek 7-3-2019 Ten behoeve van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Inhoud 1 Managementsamenvatting 4 2 Behaalde effecten

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2014

Nationale Social Media Onderzoek 2014 Nationale Social Media Onderzoek 2014 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachting van social media #NSMO Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs.

Nadere informatie

Hiv op de werkvloer 2011

Hiv op de werkvloer 2011 Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Samenvatting Hiv op de werkvloer 20 Natascha

Nadere informatie

Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland

Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland Onderzoek TNS NIPO naar thuiswinkelgedrag en de bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg in Nederland In april 2013 heeft TNS NIPO in opdracht van Thuiswinkel.org een herhalingsonderzoek uitgevoerd naar

Nadere informatie

ICT-gebruik docenten behoeft brede ondersteuning!

ICT-gebruik docenten behoeft brede ondersteuning! Grote Bickersstraat 74 13 KS Amsterdam Postbus 247 AE Amsterdam t 522 54 44 f 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport ICT-gebruik docenten behoeft brede ondersteuning! Onderzoek naar ICT-gebruik

Nadere informatie

Effectmeting energielabels

Effectmeting energielabels Effectmeting informatie energielabels Effectmeting energielabels Rapportage maart 2015 Inhoudsopgave pagina Samenvatting 3 Effectmeting informatie energielabels 2015 Achtergrond en doelstelling 6 Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN Een kwantitatief onderzoek onder jongeren in opdracht van het Interprovinciaal Overleg JEROEN HERMANS KJELL MASSEN AMSTERDAM, JULI 2017

Nadere informatie

Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019

Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019 Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 Resultaten 8 Bijlagen 22 2 Samenvatting Koopkracht onderzoek 3 Inleiding Inkomens- en uitgavenzekerheid

Nadere informatie

Behoefte-onderzoek jeugdgezondheidszorg

Behoefte-onderzoek jeugdgezondheidszorg TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport Behoefte-onderzoek jeugdgezondheidszorg Sabine Hooijmans, Petra Kramer H2908 september 2016

Nadere informatie

Politieke Barometer Onderwijs

Politieke Barometer Onderwijs Rapportage Politieke Barometer Onderwijs directeuren en leerkrachten basisonderwijs Utrecht, 25 juni 2015 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven Henk Westerik Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon:

Nadere informatie

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 6 april 2010

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 6 april 2010 Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 6 april 2010 RMI FULLSERVICE MARKTONDERZOEK drs. Edouard Buning Amsterdam/Heerlen, april 2010 2010 RMI. Alle rechten voorbehouden. Aan de informatie

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting juni 2014 Voor: NCTV Door: Ipsos Datum: 3 juli 2014 Project: 14040093 0 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Inleiding 4 Resultaten: de zorgen van Nederland 6 Resultaten:

Nadere informatie

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin?

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? Huiswerkbegeleiding Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Conclusies 8 Resultaten 1. Zetten ouders huiswerkbegeleiding

Nadere informatie

Risico- en Crisisbarometer

Risico- en Crisisbarometer Rapport Risico- en Crisisbarometer Basismeting juni 2013 Voor: NCTV Door: Ipsos Datum: 25 juni 2013 Project: 13027217 0 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Inleiding 4 Resultaten: de zorgen van Nederland 6 Resultaten:

Nadere informatie

RESULTATEN Hieronder volgt de samenvatting van de resultaten.

RESULTATEN Hieronder volgt de samenvatting van de resultaten. Lezersonderzoek 2015 Het lezersonderzoek is gehouden in het Delft Internet Panel (DIP). Daarnaast is er een steekproef getrokken voor respondenten met achtergrondgegevens, die minder vaak in het DIP voorkomen.

Nadere informatie

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 7 september 2009

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 7 september 2009 Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 7 september 2009 RMI FULLSERVICE MARKTONDERZOEK drs. Edouard Buning Amsterdam/Heerlen, September 2009 2009 RMI. Alle rechten voorbehouden. Aan de

Nadere informatie

Deeltijdwerken in het po, vo en mbo

Deeltijdwerken in het po, vo en mbo Deeltijdwerken in het po, vo en mbo 1. Inleiding In Nederland wordt relatief veel in deeltijd gewerkt, vooral in de publieke sector. Deeltijdwerk komt met name voor onder vrouwen, maar ook steeds meer

Nadere informatie

Cultuursurvey. Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT. Maaike Ketelaars Ton Klein

Cultuursurvey. Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT. Maaike Ketelaars Ton Klein Cultuursurvey Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT Maaike Ketelaars Ton Klein Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Eerste voorstel voor de aanpassing van de vragenlijst... 7 2.1 Oorspronkelijke

Nadere informatie

Flitspeiling begeleid wonen

Flitspeiling begeleid wonen Grote Bickersstraat 76 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 020 522 59 99 fax 020 622 15 44 e-mail info@veldkamp.net www.veldkamp.net Flitspeiling begeleid wonen Bart Koenen, Valerie Vieira

Nadere informatie

Werkdruk in het onderwijs

Werkdruk in het onderwijs Rapportage Werkdruk in het primair en voortgezet onderwijs DUO ONDERWIJSONDERZOEK drs. Vincent van Grinsven dr. Eric Elphick drs. Liesbeth van der Woud Maart 2012 tel: 030-2631080 fax: 030-2616944 email:

Nadere informatie

Rapportage onderzoek lidmaatschap een onderzoek onder klanten naar verschillende aspecten van het lidmaatschap van de bibliotheek en van BiebPanel

Rapportage onderzoek lidmaatschap een onderzoek onder klanten naar verschillende aspecten van het lidmaatschap van de bibliotheek en van BiebPanel Rapportage onderzoek lidmaatschap een onderzoek onder klanten naar verschillende aspecten van het lidmaatschap van de bibliotheek en van BiebPanel Algemeen rapport Inhoud Samenvatting onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Effecten Werkdrukakkoord

Rapportage Onderzoek Effecten Werkdrukakkoord Rapportage DUO Onderwijsonderzoek & Advies Irene van Bokhoven Liesbeth van der Woud Vincent van Grinsven Utrecht, maart 2019 Postbus 681 3500 AR Utrecht Telefoon: 030 263 10 80 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

Onderzoek voor de KNOV

Onderzoek voor de KNOV Onderzoek voor de KNOV Inhoud 1 Samenvatting 3 Onderzoeksverantwoording 6 3 Behandeling en begeleiding tijdens de 10 zwangerschap 4 Beoordeling 17 1 Samenvatting Samenvatting - 1 Behandeling en begeleiding

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo

Cliëntervaringsonderzoek Wmo RAPPORTAGE Gemeente IJsselstein mei 2018 RESULTAAT KWALITEIT CONTACT 2017 Gemeente IJsselstein Deze samenvatting presenteert de belangrijkste uitkomsten van het cliëntervaringsonderzoek (CEO) Wmo over

Nadere informatie