Autoservice Klumpers, Nieuwenkampsmaten Goor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Autoservice Klumpers, Nieuwenkampsmaten Goor"

Transcriptie

1 Autoservice Klumpers, Nieuwenkampsmaten Goor :10:55 Sterk verlicht gebouw, met opvallend wit licht. Luminantie tussen 15 en 28 cd/m². Waar het licht precies vandaan komt is niet duidelijk te zien. Er is een sterke lamp rechtsonder op de grond, maar of die het hele gebouw verlicht is onduidelijk. Er is nauwelijks afname op het gebouw te zien aan de bovenkant, wat betekent dat er veel licht over het gebouw de hemel in straalt. De lamp(en) zouden in ieder geval vervangen moeten worden door een warmer type met een veel lager vermogen. De luminantie van het oppervlak is nu gemiddeld 20 keer zo hoog als de omgeving en dat stoort. Tevens zou de lamp(en) zo gericht of afgeschermd moeten worden dat ze geen licht over het gebouw stralen.

2 Bedrijf in haven Markelo, Markelo :21:39 Betreft terreinen Holterman Groot terrein met veel hoge druk natrium lampen, op korte afstand van elkaar in twee lange rijen. Er staat een sterke lamp gericht op het hek, die ook de boom in een wit licht zet. Ook onduidelijk of het licht van verre te zien is. Moeilijk toegankelijk gebied. Wat is de functie van de verlichting nu en is dit de beste oplossing daarvoor? Is al dat licht nodig en kan er niet met veel minder volstaan worden? Het type lampen en armaturen zorgt ervoor dat het licht waarschijnlijk tot in de verre omtrek straalt. Tenslotte zou ook de lamp bij de ingang wat anders afgesteld kunnen worden.

3 Hartgerink, Slotsweg Hengevelde :46:34 Een garage die vooral van binnen veel licht uitstraalt. Niet opvallend meer dan andere garages. De reclame is relatief sterk. Er zijn weinig andere bedrijven in de omgeving. Het bedrijf is nu in gebruik om kwart voor 6 in de avond. Om 22 uur was dezelfde verlichting te zien. Is er een tijdschakelaar om 's nachts de verlichting te doven? Het terrein aan de overkant wordt verlicht door vier lampen op hoge masten. Deze zijn uit na sluitingstijd.

4 Hogeweg, Wheeweg Goor :19:21 De lamp links op de foto is veel te sterk en is verblindend voor het verkeer die vanuit het noorden komt. De lamp kan gedraaid worden, meer naar beneden gericht of afgeschermd worden, om geen hinder meer op de weg te veroorzaken.

5 Holshof, Spechtweg Goor :33:04 Een sterk, van twee kanten, verlicht pand. Lampen schijnen van beneden naar boven. De luminantie ligt tussen 3 en 15 cd/m² Er zal ook enig licht direct de hemel in stralen De lampen zouden vervangen moeten worden door een type met een lager vermogen. De luminantie van het oppervlak is nu gemiddeld 10 keer zo hoog als de omgeving en dat stoort. Dat zou ook teruggebracht kunnen worden tot 2 keer de helderheid met dezelfde attentiewaarde. Tevens zouden de lampen zo afgeschermd moeten worden dat ze geen licht over het gebouw stralen.

6 ITS, Spechthorstweg Goor :27:35 Bij binnenkomst van het bedrijventerrein staat dit verlichte gebouw. De mate van verlichting is niet uitzonderlijk, maar de grootte zorgt wel dat er veel licht geproduceerd wordt. De lampen schijnen van onder naar boven, waarbij ze schuin omhoog gericht zijn ongeveer naar het midden van het gebouw. Er straalt daardoor veel licht direct de hemel in. Waarom moet dit gebouw integraal verlicht worden? Volstaat de reclame niet? De lampen zouden zo gericht (zeker de tweede van links) en afgeschermd moeten worden dat er geen licht de hemel in straalt. Is er een tijdschakelaar aanwezig?

7 Karwij, Mossendamsdwarsweg Goor :15:24 In een verder onbebouwde omgeving staat dit gebouw, waarbij licht naar buiten straalt zowel indirect als ook direct vanuit de armaturen. Het is voor sluitingstijd. Hoe het pand er uit ziet na 12 uur is onbekend. De constructie van dit gebouw zorgt ervoor dat er veel licht direct naar buiten schijnt. Door ook nog gedeeltelijk transparante armaturen te gebruiken zijn dit sterke bronnen van licht als je buiten het gebouw staat. Dat is een manier van werken die steeds meer toegepast wordt. Belangrijk dat na sluitingstijd de lampen binnen in ieder geval uitgeschakeld worden.

8 Lesscher en andere bedrijven, Het Assink Hengevelde :37:03 Het pand zelf wordt niet of nauwelijks verlicht maar de rij mastjes met armaturen recht onder de openbare verlichting is vreemd en overbodig. Ze dragen niets bij. Dit rijtje lampen zou ook verwijderd kunnen worden, zonder dat er iets verandert aan de verlichting.

9 Nijland, Wheeweg Goor :23:38 Groot terrein dat moeilijk van uit de openbare weg te overzien is. Als je op de Wheedwarsweg rijdt, zie je de vier grote hoge lampen boven de gebouwen uit steken en ze zijn van verre te zien. Weliswaar op grote afstand, dus niemand wordt verblind maar de reflectie zorgt voor verlichte hemel. Ook moet het waarschijnlijk verblindend op het terrein zelf zijn. Ook ingang van het gebouw sterk verlicht. Waarom staat er zoveel licht op dat terrein; wordt er gewerkt? Als er gewerkt wordt dan zouden de armaturen ook zo gekozen en/of gesteld kunnen worden dat niet de omgeving bestraald wordt. Waarschijnlijk kunnen er dan ook minder sterke lampen gebruikt worden, terwijl de verlichting op het terrein hetzelfde blijft. Ook de verlichting bij de ingang zou tot de helft teruggebracht kunnen worden.

10 NTP groep, Molenstraat Goor :51:29 Sterke lamp in een vreemd armatuur straalt licht vooral horizontaal weg waardoor vooral de bovenkant van het gebouw verlicht wordt en dus ook de omgeving. Te zien is dat er ook relatief veel licht op het terrein zelf valt. Onduidelijk welk soort armatuur het is. Een bijzonder armatuur zorgt ervoor dat het licht op vreemde plekken komt. Dat armatuur zou eigenlijk vervangen moeten worden zodat het licht daar komt waar het gewenst is: op het terrein en niet op de weg en in de hemel.

11 Ortho-flex, Nijverheidsweg Goor :26:13 In een donkere rustige straat een opvallend wit verlicht pand. De lamp(en) staan op de grond en de linker lijkt redelijk netjes gericht, maar de rechter staat hoger (zie het licht op de twee kegelvormige struiken) zodat er waarschijnlijk ook licht omhoog gestraald wordt langs het gebouw. Is de verlichting echt nodig? Er zou ook met minder licht volstaan kunnen worden en beter afgericht kunnen worden. De rechter lamp verlicht nu vooral twee struiken. Is er een tijdschakelaar?

12 Plukon, Breukersweg Goor :39:28 Groot moeilijk te overzien terrein. Groot verlicht reclamebord aan de oost kant en een groot verlicht terrein aan de achterkant (waar de foto van is). Er is incidenteel beweging op het terrein. De sterkte van de verlichting is iets sterker dan openbare verlichting, maar niet overdreven. Het terrein is wel erg groot en ook de toegangsweg wordt verlicht met lampen valk bij elkaar. Het verlichtingsplan van het hele terrein zou nog eens bekeken moeten worden. Aan de voorkant van het terrein zou gekeken moeten worden naar het reclamebord en de rij lampen daar. is het reclamebord niet veel te sterk verlicht aangezien hij vooral wit is? Is de rij lampen nodig? Aan de achterkant wordt het terrein geheel verlicht, terwijl er op het moment van fotograferen niet zichtbaar gewerkt werd. Hoe wordt het terrein na 12 uur verlicht?

13 Reef hout, Spechthorstweg Goor :31:07 Drie sterke lampen op hoge masten die van de weg goed zichtbaar zijn. Ze verlichten het terrein vooral onder de lampen. Ze zijn slecht afgesteld en slechte keuze van armaturen. De lamp zou gedraaid en/ of afgeschermd moeten worden om te zorgen dat hij geen last meer veroorzaakt.

14 RPC, Enterseweg Goor :43:57 Dit reclamebord is veel te sterk verlicht. aangezien hij vooral wit is straalt er erg veel licht uit, alle kanten op; luminantie reclamebord, tot 1000 cd/m². Contrast is groot met verder donkere omgeving. Lager wattage lampen is de simpelste oplossing. Uitschakelen na een bepaald uur zou ook veel licht en energie schelen.

15 Trajectum trade, Spechthorstweg Goor Aan de achterkant van het gebouw twee sterke horizontaal gerichte lampen die veel licht produceren. Moeilijk te zien en nauwelijks te fotograferen vanaf de weg. Waarom staat er deze verlichting. Wordt er gewerkt? Kan er met minder licht volstaan worden? Staan de armaturen goed gericht? Ze leveren geen hinder direct voor het verkeer; onduidelijk waarom er zoveel licht staat.

16 Tres chic mode, Slotsweg Hengevelde :46:49 Lange verlichte etalages. De etalages waren ook om 21:30 nog aan. Een tijdschakelaar zou hier een oplossing bieden. Dat scheelt veel energie(kosten) en lichtuitstraling.

17 United soft drinks, Spechtweg Goor :25:28 Erg breed sterk verlichte witte wand. Gemiddeld 15 cd/m² om 21 uur. Lichten staan ook nog relatief hoog afgesteld waardoor er veel licht de hemel bereikt. Aan de achterkant staat een vreemd horizontaal gerichte lamp die langs een wand strijkt (zie onderste foto). Voor het verkeer op de Spechthorstweg richting het zuiden is hij verblindend. Waarom moet dit gebouw zo sterk in het licht staan? Het contrast met de omgeving is nu erg groot. De verlichting zou ook met een veel lager wattage bereikt kunnen worden. Ook zou er op de armaturen afscherming aangebracht moeten worden dat niet licht ook nog over het gebouw straalt. Voor de lamp aan de achterkant zou een draaiing van de lamp en een kapje ervoor zorgen dat hij niet meer op de weg straalt en is het opgelost.

18 Yalp, Nieuwerkampsmaten Goor :06:58 Twee kanten van dit pand worden verlicht met lampen van beneden naar boven. Aangezien er rode steen gebruikt is, is de luminantie niet bovenmatig. Er is een overkapping waardoor er waarschijnlijk weinig licht echt de hemel bereikt. De manier van verlichten hoeft niet echt te veranderen; als dit gebouw 's avonds in het licht moet staan zou dit na 12 uur toch uit kunnen. Een tijdschakelaar zou gewenst zijn.

Lichtvervuiling boven Amsterdam. Publieksrapport

Lichtvervuiling boven Amsterdam. Publieksrapport Lichtvervuiling boven Amsterdam Publieksrapport -2- AMSTERDAM DUURZAAM Amsterdam heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en neemt daarom verschillende maatregelen om energie te besparen. Een van de

Nadere informatie

Elke dag verdient een Nacht van de Nacht! Bewonersini6a6ef. Alleen licht op straat, niet in de lucht, in groengebieden en boven water.

Elke dag verdient een Nacht van de Nacht! Bewonersini6a6ef. Alleen licht op straat, niet in de lucht, in groengebieden en boven water. Elke dag verdient een Nacht van de Nacht! Bewonersini6a6ef. Alleen licht op straat, niet in de lucht, in groengebieden en boven water. 40 natuurbeschermingsorganisa6es roepen in hun 10- puntenplan onder

Nadere informatie

Elke dag verdient een Nacht van de Nacht! Bewonersinitiatief. Alleen licht op straat, niet in de lucht, in groengebieden en boven water.

Elke dag verdient een Nacht van de Nacht! Bewonersinitiatief. Alleen licht op straat, niet in de lucht, in groengebieden en boven water. Elke dag verdient een Nacht van de Nacht! Bewonersinitiatief. Alleen licht op straat, niet in de lucht, in groengebieden en boven water. 40 natuurbeschermingsorganisaties roepen in hun 10-puntenplan onder

Nadere informatie

Foto: Het reclamebord aan de gevel is zo felverlicht dat het niet meer leesbaar is.

Foto: Het reclamebord aan de gevel is zo felverlicht dat het niet meer leesbaar is. Bedrijventerreinen In de gemeente Dronten hebben we een groot aantal bedrijventerreinen. Dit zijn: - Agripark (Dronten) - Business zone Delta (Dronten) - Hanzekwartier (Dronten) - Poort van Dronten (Dronten)

Nadere informatie

Keukentafelgesprek: Maatschappelijk Verantwoord Verlichten in Vrolijkheid en Oosterenk in Zwolle

Keukentafelgesprek: Maatschappelijk Verantwoord Verlichten in Vrolijkheid en Oosterenk in Zwolle Keukentafelgesprek: Maatschappelijk Verantwoord Verlichten in Vrolijkheid en Oosterenk in Zwolle Restaurant Urbana 3-9-2015 11.00 Karen Jonkers, Erna Krommendijk 1 Doelen & Agenda Doelen: Van elkaar leren

Nadere informatie

Licht en duisternis. Eindhoven 18 februari 2015 1

Licht en duisternis. Eindhoven 18 februari 2015 1 Licht en duisternis Eindhoven 18 februari 2015 1 Aarde op 11 000 000 000 km Eindhoven 18 februari 2015 2 Aarde op 385 000 km Eindhoven 18 februari 2015 3 Eindhoven 18 februari 2015 4 Eindhoven 18 februari

Nadere informatie

Openbare verlichting in de gemeente Oss Veiligheid Verkeer Sociale veiligheid.

Openbare verlichting in de gemeente Oss Veiligheid Verkeer Sociale veiligheid. Openbare verlichting in de gemeente Oss Gemeente Oss zorgt ervoor dat de openbare ruimte in Oss verlicht is. We gebruiken hiervoor verschillende soorten verlichting. Hieronder leest u waarom en wanneer

Nadere informatie

Doorlichting van monumentverlichting 2 cases in Hooglede en Avelgem

Doorlichting van monumentverlichting 2 cases in Hooglede en Avelgem Doorlichting van monumentverlichting 2 cases in Hooglede en Avelgem Kennisplatform Openbare Verlichting Brugge, 15 oktober 2013 Presentatie van en uitgevoerd door Stijn Vanderheiden Regelgeving Vlarem

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Fotometrie 1 Voor het beschrijven van eigenschappen en specificaties van licht en lichtbronnen bestaan gestandaardiseerde begrippen en eenheden. CIE Commission Internationale de l Eclairage 2 Vermogen

Nadere informatie

OPDRACHT NEDERLAND: EEN LICHT LAND IN DE WERELD

OPDRACHT NEDERLAND: EEN LICHT LAND IN DE WERELD OPDRACHT In het kader van de vijfde Nacht van de Nacht op 24 oktober 2009, is een onderzoek uitgevoerd naar wat het donkerste gebied van Nederland en ook wat het donkerste gebied van elke provincie is.

Nadere informatie

Notitie. Project: Sporthal Alblasserdam Betreft: Rapportage lichthinderonderzoek. kenmerk b1440/1116

Notitie. Project: Sporthal Alblasserdam Betreft: Rapportage lichthinderonderzoek. kenmerk b1440/1116 Laarseweg 24-1, 8171 PR Vaassen (T) 0578-76 90 60 KvK 082 04 400 www.sainadvies.nl info@sainadvies.nl Notitie Project: Sporthal Alblasserdam Betreft: Rapportage lichthinderonderzoek Kenmerk: -0b1440/1116

Nadere informatie

Huidige situatie, Reden van verzoek tot aanpassen/wijziging, Gewenste situatie, Conclusie. Visser Elektrotechniek - Havenstraat NP Beverwijk

Huidige situatie, Reden van verzoek tot aanpassen/wijziging, Gewenste situatie, Conclusie. Visser Elektrotechniek - Havenstraat NP Beverwijk Wijzigen c. q aanpassen van het kunstmatig verlichten van delen van het trainingscentrum van Golfcentrum Amsteldijk aan de Ringdijk Boven Polder 4 te Amstelveen. Huidige situatie, Reden van verzoek tot

Nadere informatie

Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente

Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente Colofon: Uitgave van: Natuur en Milieufederatie Drenthe Tekst: Natuur en Milieufederatie Drenthe Foto s: Sotto le Stelle, Wim Schmidt

Nadere informatie

Wegen. Foto: N374 in Borger. Gebiedsontsluitingsweg binnen de kom. Gemeente Borger-Odoorn besluit gemeenteraad: 8 maart 2018; nr. 18.

Wegen. Foto: N374 in Borger. Gebiedsontsluitingsweg binnen de kom. Gemeente Borger-Odoorn besluit gemeenteraad: 8 maart 2018; nr. 18. Wegen We kennen diverse soorten wegen in onze gemeente die beschreven staan in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVPP) Dit zijn: - Stroomwegen, bijvoorbeeld de N34; - Gebiedsontsluitingswegen,

Nadere informatie

November 2003 Platform Lichthinder www.platformlichthinder.nl

November 2003 Platform Lichthinder www.platformlichthinder.nl November 2003 Platform Lichthinder www.platformlichthinder.nl Voorwoord Dit rapport is voor zover bekend de eerste poging om de totale hoeveelheid licht die s nachts buiten kunstmatig wordt geproduceerd

Nadere informatie

Bedrijventerreinen. Veel parkeerterreinen bij bedrijven zijn afgesloten als het bedrijf gesloten is. Toch brandt het licht dan nog volop.

Bedrijventerreinen. Veel parkeerterreinen bij bedrijven zijn afgesloten als het bedrijf gesloten is. Toch brandt het licht dan nog volop. Bedrijventerreinen In het zuidwesten van Culemborg ligt bedrijventerrein Pavijen. Het is met 162 hectare één van de grotere bedrijventerreinen in Gelderland. Zowel groothandel, distributie, meubelindustrie

Nadere informatie

5 Verlichtingsaspecten bij werkstations

5 Verlichtingsaspecten bij werkstations 5 Verlichtingsaspecten bij werkstations 5.1 Licht Licht is een vorm van energie bestaande uit elektromagnetische straling. Zichtbaar licht is de elektromagnetische straling die wordt uitgezonden in het

Nadere informatie

UITBREIDING GLASCONCENTRATIEGEBIED TANGBROEK ONDERZOEK LICHTHINDER

UITBREIDING GLASCONCENTRATIEGEBIED TANGBROEK ONDERZOEK LICHTHINDER UITBREIDING GLASCONCENTRATIEGEBIED TANGBROEK ONDERZOEK LICHTHINDER TRITIUM ADVIES BV 4 januari 2013 076866700:A - Concept B02015.000079.0100 Inhoud 1 Inleiding...4 1.1 Aanleiding...4 1.2 Wettelijk kader...4

Nadere informatie

Reclame. Foto: Wethouder Schoutenweg, verlicht reclamebord aan de lantaarnpaal. Gemeente Culemborg

Reclame. Foto: Wethouder Schoutenweg, verlicht reclamebord aan de lantaarnpaal. Gemeente Culemborg Reclame Reclame zien we overal in onze gemeente. Ondernemers maken er graag gebruik van. Reclame op de gevel, reclame op een bord etc. Steeds vaker wordt er ook verlichting bij gebruikt, om de reclame

Nadere informatie

UITBREIDING NUNHEMS ONDERZOEK LICHTHINDER

UITBREIDING NUNHEMS ONDERZOEK LICHTHINDER UITBREIDING NUNHEMS ONDERZOEK LICHTHINDER NUNHEMS NETHERLANDS B.V. 16 juli 2013 076538769:C - Definitief B01055.000630.0100 Inhoud 1 Inleiding... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Wettelijk kader... 4 2 Situatiebeschrijving...

Nadere informatie

Gaan de sterren weer stralen dankzij energiebesparing op verlichting?

Gaan de sterren weer stralen dankzij energiebesparing op verlichting? Gaan de sterren weer stralen dankzij energiebesparing op verlichting? Een verzoek en aanbevelingen van Stichting Platform Lichthinder aan de Taskforce Verlichting Inleiding Wat is Platform Lichthinder?

Nadere informatie

Centrum Haaksbergen, partiële herziening Marktplan deelgebied Oost

Centrum Haaksbergen, partiële herziening Marktplan deelgebied Oost Centrum Haaksbergen, partiële herziening Marktplan deelgebied Oost Centrum Haaksbergen, partiële herziening Marktplan deelgebied Oost(vastgesteld) Inhoudsopgave Bijlagen bij regels Bijlage 1 Beeldkwaliteitsplan

Nadere informatie

DE LICHTTECBNISCHE EIGENSCHAPPEN VAN LICHTGEKLEURDE WEGOPPERVLAKKEN AA

DE LICHTTECBNISCHE EIGENSCHAPPEN VAN LICHTGEKLEURDE WEGOPPERVLAKKEN AA DE LICHTTECBNISCHE EIGENSCHAPPEN VAN LICHTGEKLEURDE WEGOPPERVLAKKEN AA Artikel Wegen 56 (1982) 10: 803-324 t/m 803-325 R-82-39 Dr.ir. D.A. Schreuder Leidschendam, 1982 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek

Nadere informatie

Lichthinder rapport. Bestemmingsplan Permanent wonen Dousberg. Juni 2007

Lichthinder rapport. Bestemmingsplan Permanent wonen Dousberg. Juni 2007 Lichthinder rapport Bestemmingsplan Permanent wonen Dousberg Juni 2007 Lichthinder rapport Opdrachtverlener Arcadis Bouw en Vastgoed B.V. L.G.H.M. Cartigny Postbus 1632 6201 BP Maastricht Opdracht De opdracht

Nadere informatie

Preventie Lichthinder vzw

Preventie Lichthinder vzw De Poort Avelgem Evaluatie van de monumentverlichting INLEIDING De vrijwilligers van Preventie Lichthinder vzw bezoeken de omgeving van het monument wanneer de verlichting ontstoken is. Met behulp van

Nadere informatie

Salland. Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf

Salland. Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf Salland Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf Salland Deal LTO Salland april 2016 Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf Energiebesparing op agrarische bedrijven

Nadere informatie

Gemeente Breda. Proef met LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Achtervang, Bijvang en Uitvang

Gemeente Breda. Proef met LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Achtervang, Bijvang en Uitvang Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Proef met LED-verlichting Achtervang, Bijvang en Uitvang Publicatienummer: 1493 Datum: Juli 2008 In opdracht van: Gemeente Breda, Directie Buitenruimte afd. technisch

Nadere informatie

!!!! " #$%&'( ) *! +!$%&$, )!!+#! *!! $%&'(! $%&$, -! $%&'(!*# $%&$, *!.$%&'(!!# $%&$, * *! **!!! #. % 1!!2 1 ) #+2! 2!

!!!!  #$%&'( ) *! +!$%&$, )!!+#! *!! $%&'(! $%&$, -! $%&'(!*# $%&$, *!.$%&'(!!# $%&$, * *! **!!! #. % 1!!2 1 ) #+2! 2! " #$%&'( ) * +$%&$, ) +# * $%&'( $%&$, - $%&'( *# $%&$, *.$%&'( # $%&$, * /$%&'( # - 00 )+- #* * ** # $%&'( #. % 1 2 1 ) #+2 2 . $%&$, # * 3 3 #* )$%&4& + - * #. 0* * 0)$%&$, +.* # 56 # * ) + # - ** #

Nadere informatie

VERLICHTINGSVERBLINDING

VERLICHTINGSVERBLINDING VERLICHTINGSVERBLINDING VERLICHTING EN VERBLINDING Bij verblinding kan onderscheid gemaakt worden tussen directe, rechtstreeks vanuit het armatuur en indirecte verblinding door weerkaatsing van bijvoorbeeld

Nadere informatie

Licht & schaduw. Inlage

Licht & schaduw. Inlage Inlage Proef 1 Lichtbronnen - Werkblad 1 - Pen Door de jaren heen zijn de lichtbronnen (voorwerpen die licht geven) van de mensen veranderd. Ken jij de lichtbronnen van vroeger en nu? Maak werkblad 1.

Nadere informatie

Blokhoeve Blok Oost te Nieuwegein Lichthinderonderzoek tennispark Heidehal

Blokhoeve Blok Oost te Nieuwegein Lichthinderonderzoek tennispark Heidehal Blokhoeve Blok Oost te Nieuwegein Lichthinderonderzoek tennispark Heidehal Opdrachtgever Portaal Vastgoed Projecten, Project D0261, Verplichtingsnummer PV-2015002620 Contactpersoon de heer Schiks Kenmerk

Nadere informatie

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten 1. Inleiding Op het gebied van licht zijn er veel ontwikkelingen, zoals de opkomst van led. Daarnaast bepalen steeds meer niet-gemeentelijke

Nadere informatie

Sluis. Camping Welgelegen. Zienswijzenrapport

Sluis. Camping Welgelegen. Zienswijzenrapport Sluis Camping Welgelegen Zienswijzenrapport 1 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Leeswijzer 3 2 Ontvankelijkheid 3 3 Zienswijze 3 4 Ambtshalve aanpassingen 5 5 Tot slot 5 2 1 Inleiding 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Maak voor de activiteit Warm of koud? een voorbeeldaarde van een sinaasappel. Zorg dat het klaslokaal verduisterd kan worden. 10 min.

Maak voor de activiteit Warm of koud? een voorbeeldaarde van een sinaasappel. Zorg dat het klaslokaal verduisterd kan worden. 10 min. Seizoenen GROEP 5-6 51 40 minuten 1, 23, 43 en 46 De leerling: ontdekt dat op de evenaar de seizoenen weinig verschillen leert dat seizoenen bepaald worden door de hoek die het licht van de zon maakt op

Nadere informatie

Quick wins In de Hoftuin. 12 februari 2014

Quick wins In de Hoftuin. 12 februari 2014 12 februari 2014 Quick wins In de Hoftuin Colofon Gemeente Katwijk Koningin Julianalaan 3 Postbus 589 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071-4065000 Telefax: 071-4065065 E-mail: info@katwijk.nl Website: www.katwijk.nl

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording TULE - ORIËNTATIE OP JEZELF EN DE WERELD KERNDOEL 46 162 TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek Kerndoel 46 De leerlingen leren dat de positie van de aarde

Nadere informatie

Week 7 VERLICHTINGSPLAN

Week 7 VERLICHTINGSPLAN Week 7 VERLICHTINGSPLAN Verlichting in je interieur Verlichting komt bij veel mensen op de laatste plaats op het prioriteitenlijstje. Dat is jammer, want met verlichting kan je veel in een interieur bereiken.

Nadere informatie

Schilderijverlichting Als wand- of plafondmontage niet gewenst is

Schilderijverlichting Als wand- of plafondmontage niet gewenst is 2015 Schilderijverlichting Als wand- of plafondmontage niet gewenst is Hugo Blom Lumilab B.V. Lichtontwerp 13-2-2015 Wie voor goed geld een prachtig schilderij of ander kunstwerk voor aan de wand heeft

Nadere informatie

NBN-EN : Werkplekverlichting binnen

NBN-EN : Werkplekverlichting binnen NBN-EN 12464-1: Werkplekverlichting binnen In 2011 is er een aanpassing gebeurd aan de Europese norm, NBN-EN 12464-1 Licht en verlichting - Werkplekverlichting - Deel 1: Werkplekken binnen. Het is een

Nadere informatie

Presentatie over de werking van licht

Presentatie over de werking van licht LichtSinnich adviseert in licht en ontwerpt lichtplannen, tekeningen, lichtberekeningen en 3D lichtsimulaties. Eerst een open deur. Eerst een open deur. Licht zelf kun je niet zien, je ziet alleen de bron,

Nadere informatie

Technieken. De technologische ontwikkelingen op het gebied van de openbare verlichting gaan snel. Technisch kan er al heel veel.

Technieken. De technologische ontwikkelingen op het gebied van de openbare verlichting gaan snel. Technisch kan er al heel veel. Technieken De technologische ontwikkelingen op het gebied van de openbare verlichting gaan snel. Technisch kan er al heel veel. 1. Dimmen Op veel locaties wordt al sinds enkele jaren de openbare verlichting

Nadere informatie

NIVEAU 2: OBSERVATIE

NIVEAU 2: OBSERVATIE SOBANE methode: Verlichting NIVEAU 2: OBSERVATIE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Bestuderen van de situatie in het algemeen en op de werkvloer, voor wat betreft: de arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

TOELICHTING OP AANVRAAG UITGEBREIDE OMGEVINGSVERGUNNING

TOELICHTING OP AANVRAAG UITGEBREIDE OMGEVINGSVERGUNNING TOELICHTING OP AANVRAAG UITGEBREIDE OMGEVINGSVERGUNNING NIEUWBOUW WONING EN SCHUUR ONTVANGEN: 31 MEI 2016 zaaknummer: 2015004151 KAVEL 1 + 2 MOLENSTREEK TE SLOCHTEREN Ir. K.A. Ubels-Warmolts 31-05-2016

Nadere informatie

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Verschuurstraat en Rochussenstraat

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Verschuurstraat en Rochussenstraat Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Waardering LED-verlichting Verschuurstraat en Rochussenstraat Publicatienummer: 1541 Datum: April 2009 In opdracht van: Gemeente Breda, Directie Buitenruimte

Nadere informatie

Gemaakt door: Rik van den Elzen Edwin Caspers Datum:

Gemaakt door: Rik van den Elzen Edwin Caspers Datum: Gemaakt door: Rik van den Elzen 0608913 Edwin Caspers 0609277 Datum: 19-06- 07 Opdracht en eisen pag. 2 Onderzoek pag. 3-4 Ontwerp pag. 5-8 Test in de bezonnings- pag. 9-15 simulator Conclusie pag. 16

Nadere informatie

LICHT & KLEUR. ENQUETE ingave resultaten

LICHT & KLEUR. ENQUETE ingave resultaten ENQUETE ingave resultaten ENQUETE vergelijkingstabellen FASHION MEN CONCLUSIES MEN STORES S = SPRINGFIELD, JJ = JACK & JONES, C = CELIO PRODUCT: mannenkleding = kleurtinten met lage intensiteit of lage

Nadere informatie

Doorlichting van monumentverlichting 2 cases in Blankenberge en Oostkamp

Doorlichting van monumentverlichting 2 cases in Blankenberge en Oostkamp Doorlichting van monumentverlichting 2 cases in Blankenberge en Oostkamp Kennisplatform Openbare Verlichting Brugge, 26 november 2013 Presentatie van en uitgevoerd door Stijn Vanderheiden Regelgeving Vlarem

Nadere informatie

Evaluatie O.V. zone Luithagen

Evaluatie O.V. zone Luithagen Evaluatie O.V. zone Luithagen 30-01-2014 Evaluatie O.V. zone Luithagen 2 Evaluatie O.V. zone Luithagen Probleem: - Onveiligheidsgevoel s nachts - Diefstal op bedrijfsterreinen 3 Aanpak Evaluatie O.V. door

Nadere informatie

Uitbreiding. Franciscus Hospice. Weert

Uitbreiding. Franciscus Hospice. Weert Uitbreiding Franciscus Hospice Weert Hermens Bouwconsultant Blad : 2 van 8 Inleiding Het Franciscus Hospice in Weert bestaat al meer dan 10 jaar. In deze periode is er veel veranderd zo ook de behoefte

Nadere informatie

ALL SKY FOTO'S PROCEDURE

ALL SKY FOTO'S PROCEDURE ALL SKY FOTO'S Naast het meten van de zenitluminantie via foto s is het ook mogelijk om van elke locatie de hele hemel te meten. Dit gebeurt via een all sky foto, waarbij de gehele hemel in een locatie

Nadere informatie

Reactie zienswijzen reclame MC Donald s

Reactie zienswijzen reclame MC Donald s Behoort bij besluit van Burgemeester en Wethouders van Best d.d. 8 januari 2013 Reactie zienswijzen reclame MC Donald s Gemeente Best Reactie zienswijzen reclame MC Donald s Gemeente Best Rapportnummer:

Nadere informatie

Klein, veilig en comfortabel. Algemene instructies bij het gebruik van incontinentieverbanden en -producten

Klein, veilig en comfortabel. Algemene instructies bij het gebruik van incontinentieverbanden en -producten Aanleginstructies Klein, veilig en comfortabel Het doel is mensen die lijden aan ongewild urineverlies, met behulp van een zo klein mogelijk absorberend incontinentieproduct droog te houden. Een klein

Nadere informatie

Jij en energie: zonne-energie

Jij en energie: zonne-energie De oneindige bron: Zonne-energie Passieve zonne-energie Een soort zonne-energie zal je al snel kunnen bedenken en dat is passieve zonne-energie. Passieve zonne-energie is energie waar je niets voor hoeft

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen.

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen. Samenvatting door Annique 1350 woorden 16 mei 2015 7,3 333 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Klimaten Paragraaf 2.2 Weer en klimaat Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het

Nadere informatie

Wegen. - Erftoegangswegen. Binnen de kom in principe 30 km/uur en buiten de kom in principe 60 km/uur.

Wegen. - Erftoegangswegen. Binnen de kom in principe 30 km/uur en buiten de kom in principe 60 km/uur. Wegen In Culemborg maken we als inwoners en bezoekers allemaal gebruik van de aangelegde infrastructuur. Op de fiets, met de auto, bus, trein of te voet. We kunnen de wegen onderverdelen in: - Stroomwegen,

Nadere informatie

Buren, bomen, heesters, heggen en erfscheidingen

Buren, bomen, heesters, heggen en erfscheidingen Buren, bomen, heesters, heggen en erfscheidingen Bomen en beplanting zijn belangrijk voor de leefomgeving van mensen. Als deze te hoog worden, kan dat aanleiding zijn tot een burenruzie. Ook over een erfafscheiding

Nadere informatie

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Artikel 19d en 19e Datum besluit : 11 juli 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2016-003180 - gemeente Neerijnen Activiteit

Nadere informatie

Welstandscriteria voor reclame-uitingen in winkelcentrum De Mare (i.v.m. renovatie)

Welstandscriteria voor reclame-uitingen in winkelcentrum De Mare (i.v.m. renovatie) Welstandscriteria voor reclame-uitingen in winkelcentrum De Mare (i.v.m. renovatie) Randvoorwaarden reclamevoering Reclame hoort bij deze tijd, en het hoort ook zeker bij het winkelbestand. Maar ook de

Nadere informatie

Accu ipod Touch 3G Installatie handleiding

Accu ipod Touch 3G Installatie handleiding 1. Op deze foto zijn de punten rood gemarkeerd, waar het kunststof frame vast zit met metalen clips. Probeer in de volgende stappen de voorkant los te wrikken in de ruimte tussen de metalen clips. Let

Nadere informatie

WELSTANDSBEOORDELINGEN STADSBOUWMEESTER A M E R S F O O R T. Verslag d.d. 29-04-2014

WELSTANDSBEOORDELINGEN STADSBOUWMEESTER A M E R S F O O R T. Verslag d.d. 29-04-2014 WELSTANDSBEOORDELINGEN STADSBOUWMEESTER A M E R S F O O R T weeknummer: 18 Verslag d.d. 29-04-2014 Status: vastgesteld Aanwezig: Stadsbouwmeester: mevr. ir. L.L.M. Oudenaarde Ambtelijke ondersteuning:

Nadere informatie

Ongewijzigde vaststelling bestemmingsplan "Goor Centrum e.o., herziening Grotestraat 38"

Ongewijzigde vaststelling bestemmingsplan Goor Centrum e.o., herziening Grotestraat 38 Bekendmakingen van gemeente Hof van Twente d.d. 2 september 2015 Hieronder vindt u de officiële bekendmakingen van de gemeente Hof van Twente in de onderstaande volgorde: - Bestemmingsplan - Omgevingsvergunningen

Nadere informatie

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen?

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zacharia en de definitieve overwinning in Openbaring. Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zie Zacharia 14:5, 4, 9 Christus daalt neer op de Olijfberg, vanwaar Hij na zijn opstanding ten hemel was gevaren

Nadere informatie

Het Gemeentehuis Avelgem

Het Gemeentehuis Avelgem Het Gemeentehuis Avelgem Evaluatie van de gebouwverlichting Het terreinbezoek Voorafgaande info De vrijwilligers van Preventie Lichthinder vzw bezoeken de omgeving van het monument wanneer de verlichting

Nadere informatie

De duurzame pilaren van gerecycled kunststof. Gaan lang mee, blijven altijd mooi en geven uw bedrijf de aandacht die het verdient

De duurzame pilaren van gerecycled kunststof. Gaan lang mee, blijven altijd mooi en geven uw bedrijf de aandacht die het verdient De duurzame pilaren van gerecycled kunststof Gaan lang mee, blijven altijd mooi en geven uw bedrijf de aandacht die het verdient U kunt direct profiteren als u: duurzaam onderneemt uw attentiewaarde echt

Nadere informatie

MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen.

MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen. MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen. Een orgineel Hoverstoel bouwen Stoel. Bodemplaat. Aandrijfaggregaat. Stuurknuppel. Aandrijfblazer. Hefhendel. Bodemplaat Schaf

Nadere informatie

OPENBARE RUIMTE SCHOUWWAAIER. 2014_45544_Stadsleven_Schouwwaaier_DEF.indd :13

OPENBARE RUIMTE SCHOUWWAAIER. 2014_45544_Stadsleven_Schouwwaaier_DEF.indd :13 2016 OPENRE RUIMTE SHOUWWIER 2014_45544_Stadsleven_Schouwwaaier_EF.indd 1 02-03-16 12:13 OPENR OPENR Zwerfvuil en/of hondenpoep omen op verharding, beplanting en zwerfvuil in water Perfect: er is geen

Nadere informatie

Stellen van trappen: Plaatsingsvoorwaarden, richtlijnen en aanwijzingen

Stellen van trappen: Plaatsingsvoorwaarden, richtlijnen en aanwijzingen Stellen van trappen: Plaatsingsvoorwaarden, richtlijnen en aanwijzingen Melden bij de uitvoerder De trappenstellers melden zich bij aankomst altijd bij de uitvoerder van het werk en stellen zich daar voor.

Nadere informatie

Fietspad/wandelpad. Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties. >> Als het gaat om energie en klimaat

Fietspad/wandelpad. Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties. >> Als het gaat om energie en klimaat Fietspad/wandelpad Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties >> Als het gaat om energie en klimaat Kenmerken van de weg Het fietspad wordt gebruikt voor woon-, werken schoolverkeer. Het pad is 3

Nadere informatie

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Controleer de montagehoogte Controleer of u voldoende montagehoogte op uw gevel heeft om het scherm te plaatsen Boven de muursteun (montage steun)

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe reflecteren de. verschillende materialen licht?

Kernvraag: Hoe reflecteren de. verschillende materialen licht? Kernvraag: Hoe reflecteren de verschillende materialen licht? Naam: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1. Wat gebeurt er als er licht op een spiegel valt? 1. In dit experiment heb je een zaklamp

Nadere informatie

Buurtschouw Herdersveld, 22 mei 2015

Buurtschouw Herdersveld, 22 mei 2015 Buurtschouw Herdersveld, 22 mei 2015 Inleiding Op 22 mei 2015 is de derde buurtschouw uitgevoerd. De twee eerdere zijn gehouden in januari 2014 en april 2013. In november 2014 is een enquête gehouden over

Nadere informatie

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Achtervang

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Achtervang Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Waardering LED-verlichting Achtervang Publicatienummer: 1537 Datum: Maart 2009 In opdracht van: Gemeente Breda, Directie Buitenruimte afd. technisch maatschappelijk

Nadere informatie

Weven op rond weefgetouw

Weven op rond weefgetouw Weven op rond weefgetouw 1. GESCHIEDENIS: blz. 1 2. HET BOUWEN VAN EEN ROND WEEFGETOUW: blz. 2 3. HET OPZETTEN VAN DE SCHERINGDRADEN: blz. 4 4. HET WEVEN: blz. 8 6. LAATSTE STUK WEVEN: ad 1: DE GESCHIEDENIS

Nadere informatie

Stadsontwikkeling. Oogverb(l)indend?!

Stadsontwikkeling. Oogverb(l)indend?! Stadsontwikkeling Oogverb(l)indend?! 3 Inleiding Een functionele binnenstad veranderen in een echte City Lounge waarin de bezoeker urenlang kan dwalen, dat is het doel van gemeente Rotterdam. Dit bereiken

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELS RECLAMEBELEID GEMEENTE BERKELLAND

UITVOERINGSREGELS RECLAMEBELEID GEMEENTE BERKELLAND UITVOERINGSREGELS RECLAMEBELEID GEMEENTE BERKELLAND UITVOERINGSREGELS Hoofdstuk 1 3 1.1 begripsbepalingen 1.2 uitgangspunten 1.3 regelgeving 1.4 overgangsrecht Hoofdstuk 2 Eigen terrein 4 2.1 algemene

Nadere informatie

Goede straten en fijne plekken in Engboogerd

Goede straten en fijne plekken in Engboogerd Goede straten en fijne plekken in Engboogerd 28 en 30 augustus 2018 10 september 2018 Aanscherping en aanvulling ontwerpprincipes Basisprofiel wijk Engboogerd Wijkprogramma 7 ONTWERPPRINCIPES Verbeterpunten

Nadere informatie

Hand-out Portrettekenen verhoudingen

Hand-out Portrettekenen verhoudingen Hand-out Portrettekenen verhoudingen 1+2) 1. Hoofd: Omtrek van het hoofd tekenen in de vorm van een ovaal = eivorm 2. Verdeel deze verticaal van kruin tot kin door de helft 3. Verdeel de ovaal horizontaal

Nadere informatie

Antwoorden. Magische vierkanten Vierkant voor Wiskunde Doeboek 8

Antwoorden. Magische vierkanten Vierkant voor Wiskunde Doeboek 8 Antwoorden Magische vierkanten Vierkant voor Wiskunde Doeboek 8 1 6 1 8 7 5 3 2 9 4 2 De getallen 1 tot en met 9. 3 15. 15 en 15. De som van de getallen van elke rij is 15. 4 15. De som van de getallen

Nadere informatie

Met de komst van led is de G klasse achterhaalt en niet meer bruikbaar

Met de komst van led is de G klasse achterhaalt en niet meer bruikbaar Met de komst van led is de G-klasse achterhaalt en niet meer bruikbaar. De G klasse voor het beperken van de hoeveelheid licht ter vermindering van lichtvervuiling en verblinding wordt vaak, in de huidige

Nadere informatie

1 Inventaris monumentenverlichting en sportveldenverlichting in de gemeente Kruibeke (Kruibeke, Bazel, Rupelmonde).

1 Inventaris monumentenverlichting en sportveldenverlichting in de gemeente Kruibeke (Kruibeke, Bazel, Rupelmonde). 1 Inventaris monumentenverlichting en sportveldenverlichting in de gemeente Kruibeke (Kruibeke, Bazel, Rupelmonde). Quickscan: Leden AW Mercator (V.Heyman, I.Demeulenaere, S. Kleber, K. Schoeters, J. Pauwels)

Nadere informatie

Weg oprijden. Gelijkwaardige kruising. Linksaf slaan. Voorrangskruising. Linksaf slaan. Zebrapad.

Weg oprijden. Gelijkwaardige kruising. Linksaf slaan. Voorrangskruising. Linksaf slaan. Zebrapad. Vertrek vanaf het schoolplein. Rechtsaf de Spijlen op en meteen linksaf de Tabaksweg op. Aan het eind van de Tabaksweg, ga je rechtsaf de Schoolweg op richting de Rijksstraatweg. Sla linksaf de Rijksstraatweg

Nadere informatie

afzetpalen en hekwerken 02 / 2019 / mmcite.com

afzetpalen en hekwerken 02 / 2019 / mmcite.com afzetpalen en hekwerken bard Zelfs het meest eenvoudige element van straatmeubilair verdient een interessant detail. Zacht vormgegeven kop, duidelijk geïnspireerd door de dierenwereld, is niet slechts

Nadere informatie

tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1

tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1 tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1 Waaraan moet een technische tekening voldoen? Ontwerpers werken hun ideeën eerst uit in de vorm van schetsen. Schetsen is snel tekenen uit

Nadere informatie

een tweede verkenning van de wensen en dromen ten aanzien van de toekomstige sfeer van de MMWTwoningen

een tweede verkenning van de wensen en dromen ten aanzien van de toekomstige sfeer van de MMWTwoningen een tweede verkenning van de wensen en dromen ten aanzien van de toekomstige sfeer van de MMWTwoningen en woonomgeving, aan de hand van beelden uit het werk van Renz Pijnenborgh algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders.

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders. Woongebieden In de gemeente hebben we 25 kernen die allemaal verschillend zijn. Ook de woongebieden in deze kernen zijn anders. Dit wordt onder andere bepaald door de datum van aanleg van de woongebieden,

Nadere informatie

Masterplan en Stedenbouwkundig Programma van Eisen Bloemenweide Noord

Masterplan en Stedenbouwkundig Programma van Eisen Bloemenweide Noord #1 Gestart: zondag 12 juli 2015 13:28:37 Laatst gewijzigd: zondag 12 juli 2015 13:44:01 Bestede tijd: 00:15:24 Helaas is bij alle varianten tot nu steeds een onhaalbare ingang getekend vanaf het pleintje

Nadere informatie

LCD scherm ipod Touch 2G/3G Installatie handleiding

LCD scherm ipod Touch 2G/3G Installatie handleiding 1. Op deze foto zijn de punten rood gemarkeerd, waar het kunststof frame vast zit met metalen clips. Probeer in de volgende stappen de voorkant los te wrikken in de ruimte tussen de metalen clips. Let

Nadere informatie

Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding

Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding Deze quickstart handleiding is gemaakt voor de Syma X8HC en de X8HW. Naast deze quickstart handleiding raden wij aan om ook de Engelse handleiding te lezen voor

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

Memo Verlichting snelle fietsroute Apeldoorn - Epe

Memo Verlichting snelle fietsroute Apeldoorn - Epe Memo Verlichting snelle fietsroute Apeldoorn - Epe Datum: 27 sept. 2017 Opgesteld door: Bert Stegeman Documentversie: V3 Inhoudsopgave Memo... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doelen verlichting... 3 1.3 Verlichting

Nadere informatie

De aanleiding voor het uitvoeren van het onderzoek is het voornemen lichtmasten te plaatsen bij de tennisbaan.

De aanleiding voor het uitvoeren van het onderzoek is het voornemen lichtmasten te plaatsen bij de tennisbaan. NatuurBeleven b.v. Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020-4727777 info@natuurbeleven.nl gemeente Heemstede T.a.v. de heer Jarda Dijk afdeling Uitvoering Openbare Ruimte Datum: 14 september 2010 Uw brief

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: File parkeren

Bijzondere manoeuvre: File parkeren Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Mede E87 eigenaars, Hierbij dus een DIY (Do it yourself) zodat je ook uw e87 kan opfrissen.

Mede E87 eigenaars, Hierbij dus een DIY (Do it yourself) zodat je ook uw e87 kan opfrissen. Mede E87 eigenaars, Bij mijn zoektocht naar info/instructies/video s/ om witte H8 angel eye bulbs/leds te monteren in een E87 facelift bleef ik spijtig genoeg op mijn honger zitten. Daarom ben ik het zelf

Nadere informatie

Thunderbird Storm. Thunderbird Storm. Inhoudsopgave

Thunderbird Storm. Thunderbird Storm. Inhoudsopgave Thunderbird Storm Thunderbird Storm Inhoudsopgave Inleiding.................................................................... Voorwoord Veiligheid voorop.................................................

Nadere informatie

BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK

BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK INHOUDSOPGAVE 1 TECHNIEK VERLICHTING... 3 2 DAGLICHT EN KUNSTLICHT... 3 3 ENKELE TECHNISCHE BEGRIPPEN... 4 3.1 Lichtstroom... 4

Nadere informatie

Rijschool Amstelland 06 22115768

Rijschool Amstelland 06 22115768 De hellingproef (Hellingproef met de voetrem kan alleen bij een diesel motor worden toegepast) Voor dat je stopt ga je eerst kijken (binnen spiegel, rechterschouder en dan de richting). Als je eenmaal

Nadere informatie

Thema 5 Weer en klimaat

Thema 5 Weer en klimaat Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 5 Weer en klimaat Samenvatting Wordt het warm vandaag? De stralen van de zon zorgen voor warmte op aarde. De zon geeft niet altijd dezelfde temperatuur. Doordat

Nadere informatie