maartensmagazine Revalideren in virtuele omgeving De erfenis van polio herfst 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "maartensmagazine Revalideren in virtuele omgeving De erfenis van polio herfst 2014"

Transcriptie

1 maartensmagazine herfst 2014 Revalideren in virtuele omgeving De erfenis van polio

2

3 IN BEELD Su Dang Die arm houdt mij niet tegen Negen jaar geleden werd Su geboren in China, vertellen haar ouders Milko en Henriëtte. Waarschijnlijk zijn tijdens de bevalling zenuwbanen in haar nek bekneld geraakt en daardoor beschadigd. Toen wij Su adopteerden, was het te laat om nog iets te kunnen herstellen. Ze was destijds bijna drie jaar. Haar rechterarm en -hand groeien nu niet optimaal mee, ook heeft ze moeite om die te gebruiken. Twee keer heeft Su een ULA-screening gehad in de Sint Maartenskliniek. Daar deden ze allemaal testjes om te kijken hoe ze functioneerde met haar beperking en om te bepalen welke hulpmiddelen, oefeningen en adviezen zouden kunnen helpen. Zo is haar fietsstuur aangepast en kreeg ze het advies om een leesboekensteun te gebruiken. En sinds kort heeft ze ook een nachtspalk om te zorgen dat de arm minder gebogen staat. Su heeft bovendien ADHD. Dat werkt echter in haar voordeel. Ze heeft daardoor veel energie en ze durft veel. Su laat zich niet afremmen door haar rechterarm. Ik doe alles wat anderen ook doen, zegt ze. Ik heb mijn zwemdiploma s A en B gehaald en ik zit op tennisles. De loom-armbandjes om mijn pols heb ik zelf gemaakt en met gym kan ik over de bok. Laatst hadden we een judoles op school en toen zeiden ze dat ik de sterkste van de klas was. Ook houd ik van fietsen en tekenen. Ik teken vaak bloemen, vlinders en jurken. Misschien wil ik later wel ontwerpster worden. Of dierenarts. Ik ben gewend om dit te hebben. Het is alleen wel lastig als ik bijvoorbeeld een paardenstaart wil maken.

4 INHOUD 8 Nieuwe loopsimulator GRAIL Met de GRAIL breiden wij onze mogelijkheden voor loopexpertise uit. Revalidanten leren op de loopsimulator sneller veilig lopen. In een uit dagende virtuele wereld 20 Tien vragen over jicht Veel mensen hebben wel eens gehoord van jicht, maar wat is het precies en hoe kan het behandeld worden? Reumatoloog Nicole van der Laan geeft uitleg Wat levert onze zorg écht op? 24 Postpoliosyndroom Wij willen topzorg leveren, maar maken we dat ook waar? Via MaartensFacts willen we meer inzicht krijgen en geven in wat de behandelingen concreet hebben opgeleverd voor onze patiënten. Francien van Doremalen leerde prima leven met de restverschijnselen van haar polio. Totdat ze vanaf haar veertigste steeds meer klachten kreeg Colofon Het MaartensMagazine verschijnt vier keer per jaar en wordt verspreid onder patiënten, medewerkers, oudmedewerkers en externe relaties van de Sint Maartenskliniek. In het MaartensMagazine vindt u nieuws en actuele ontwikkelingen binnen de Sint Maartenskliniek. De Sint Maartenskliniek is een gespecialiseerd ziekenhuis voor orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde. Voor reacties, suggesties of het doorgeven van adreswijzigingen kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie, Postbus 9011, 6500 GM Nijmegen, telefoon: (024) , of mail: redactie@maartenskliniek.nl. Voor het aanvragen van een gratis abonnement op het MaartensMagazine bezoekt u

5 COLUMN raad van bestuur 24 Sterk merk 28 De Sint Maartenskliniek is wat we noemen een sterk merk. Toen ik in de afgelopen maanden in gesprekken mocht laten weten dat ik hier zou gaan werken, kreeg ik veel positieve reacties: bijna iedereen kende op een bepaalde manier de Maartenskliniek. Van velen was wel eens een familielid, kennis of collega hier behandeld. En naar volle tevredenheid, werd mij daarbij bijna altijd verzekerd. Toch wisten maar weinig mensen wat er in de Sint Maartenskliniek allemaal gebeurt. Velen kenden een klein deel, maar weinigen het grote geheel. Verder 7 Uit de oude doos 12 Patiëntervaring 14 Nieuwe typen knieprothese 15 Dokter! Dokter! 16 In beeld: Patiëntgericht 22 Brief van een patiënt 23 Spreekuur Sportradiologie 26 Studie pijnstilling voet/enkel 27 App voor Bechterew-patiënten 28 Selfies 30 Het apparaat 31 Contactinformatie Redactie Aart-Jan de Looff, Marije van Vooren, Tjerk Romkema, Wouter van der Meer, Rian Grutters Fotografie Dennis Vloedmans (cover, 2, 9, 12, 23, 26, 30), Inge Hondebrink (16), Bart van Dieken (25), Nationaal Archief/Spaarnestad Photo/Wiel van der Randen (7), jicht.nl (21) Vormgeving Wunderbar Visuele Communicatie, Nijmegen Druk Van Eck & Oosterink communicatie regisseurs, Dodewaard In de afgelopen weken heb ik met veel genoegen wél kennis mogen maken met dat brede geheel van al onze activiteiten in de kliniek. Wij hebben vier grote kernwaarden: patiëntgericht, excellent, innovatief en ondernemend. Dus daar let je dan ook op tijdens alle kennismakingen. Ik heb gezien hoe in de Sint Maartenskliniek vanuit deze kernwaarden gewerkt wordt aan het optimaliseren van houding en beweging van onze patiënten. In dit MaartensMagazine ziet u hier ook weer diverse voorbeelden van. Voorop lopen in optimale zorg, innovatief zijn; dat kost geld. Aan ons de taak om ook in tijden van bezuinigingen te laten zien dat onze zorg het waard is. Dat betekent dat we onze excellentie elke dag aan onze patiënten moeten laten zien. Dat betekent dat we onze patiënt in het middelpunt zetten, bij alles wat we doen. En ik nodig u hierbij uit om ons daarbij te helpen, want het kan altijd nog beter. Geef ons feedback, want een excellente organisatie durft ook te leren, elke dag weer. Het zal ons als Sint Maartenskliniek nog sterker maken. Gert van Enk, raad van bestuur Bezoek onze website:

6 6 mm herfst 2014 KORT NIEUWS Handbiken op een gletsjer in Oostenrijk Op 26 juni gingen ruim negentig (oud-) revalidanten en paralympiërs uit Nederland, Oostenrijk en Noorwegen met een handbike de strijd aan met elkaar, zichzelf en de Kaunertalergletsjer in Oostenrijk. Er deed ook een team van de Sint Maartenskliniek mee: de MaartensMasters. Zij hadden zich in de heuvelachtige omgeving van Nijmegen intensief voorbereid op de wedstrijd. Teamleider en bewegingsagoog Freek Raaijman vond vooraf het erepodium het minst belangrijk: De ervaring van het boven komen en de overwinning op jezelf en de berg, dat is de prestatie waar het om draait. Toch haalden de Maartens- Masters uiteindelijk wel het podium, ze werden knap derde in het klassement. Oefenen in de omgeving van Nijmegen Facebookspreekuur voor hardloopwedstrijd Op 30 augustus vond de hardloopwedstrijd de 5 van Wijchen plaats. De voorbereiding op deze wedstrijd begon echter veel eerder en de Sint Maartenskliniek was hierbij betrokken. Op 10 juli was er namelijk een Facebookspreekuur, waarbij hardlopers via de Facebookpagina van de 5 van Wijchen vragen konden stellen over hun voorbereiding op de wedstrijd of over (het voorkomen van) pijntjes/ blessures. Sportarts Els van den Eede van het Sport Medisch Centrum Maartenskliniek, fysiotherapeut Léon de Baat van Fysiotherapie Baat en topatleet Jesper van der Wielen verzorgden de antwoorden. Tim Klinkhamer van de organisatie van de 5 van Wijchen: We zien steeds meer mensen die voor het eerst gaan hardlopen. Een goede voorbereiding en aandacht voor de preventie van blessures is dan essentieel. Vanuit die gedachte is het Facebookspreekuur ontstaan. Sportarts Els van den Eede voegt toe: Bij zeer complexe vragen of ernstige klachten moeten we mensen natuurlijk persoonlijk zien, maar de ervaring leert dat we de meeste vragen tijdens dit soort spreekuren kunnen beantwoorden. Net als de hardloopwedstrijd was ook het Facebookspreekuur een groot succes. Els, Léon en Jesper hebben verschillende mensen kunnen helpen met hun vragen. En het bericht op Facebook waaronder de vragen werden gesteld, bereikte ruim 4000 personen. Veelgestelde vragen financiële aspecten behandeling Het komt steeds vaker voor dat patiënten vragen hebben over de financiële aspecten van de behandeling in de Sint Maartenskliniek. Verschillende afdelingen van het ziekenhuis hebben de krachten gebundeld om een aantal veelgestelde vragen te verzamelen en te beantwoorden. Zoals: Ik ben in het buitenland verzekerd. Hoe werkt het dan? en Ik krijg meer dan één rekening voor de zorg die ik heb ontvangen, klopt dat wel?. De informatie is van toepassing op alle afdelingen en locaties van de Sint Maartenskliniek en wordt voortdurend up-to-date gehouden. Deze informatie is bovendien toegevoegd aan onze website, als onderdeel van al onze informatie over tarieven en vergoedingen.

7 mm herfst UIT DE OUDE DOOS Solar-Simplex B Niet te lang bakken De patiënt heeft de ogen gesloten en lijkt wel te genieten. De zuster daarentegen kijkt vanonder haar kap enigszins verontrust naar de patiënt. Heeft dat met de behandeling in de cabine, de zogeheten Solar-Simplex B, te maken? Deze foto is genomen in 1936 in de Sint Maartenskliniek. De patiënt krijgt een behandeling met ultraviolet B licht (UVB). Een behandeling die nu nog steeds bestaat, alleen dan met modernere apparatuur en niet in ons ziekenhuis. Zo n UVBbehandeling kan worden in gezet bij verschillende huidaandoeningen, zoals psoriasis, eczeem en jeuk. In de cabine zitten lampen die UVB uitstralen. Die straling beïnvloedt de celgroei en daarmee de ontsteking van de huid. Je moet er echter niet te lang in zitten en de therapie goed opbouwen. Anders kun je verbranden. Dat zou de zorgelijke blik van de zuster kunnen verklaren.

8 8 mm herfst 2014 INNOVATIE Nieuwe loopsimulator GRAIL Na beroerte sneller weer leren lopen in virtuele wereld Jaarlijks krijgen mensen in Nederland een beroerte, ook wel CVA genoemd. De lichamelijke en geestelijke gevolgen hiervan zijn vaak groot. Lopen is één van de vaardigheden die men meestal opnieuw moet aanleren. Oefenen en nog eens oefenen is dan het devies, want wie weer fatsoenlijk kan lopen, krijgt daar zelfvertrouwen, waardigheid en sociale participatie voor terug. De mogelijkheden binnen de Sint Maartenskliniek voor looptraining en het in kaart brengen van loopproblematiek worden vanaf oktober 2014 uitgebreid met de GRAIL, een loopsimulator die revalidanten sneller veilig leert lopen. Niet op straat of in een oefenlokaal, maar in een uitdagende virtuele wereld De GRAIL (Gait Real-time Analysis Interactive Lab) bestaat uit een loopplatform met twee loopbanden, met daar omheen een groot gebogen scherm en drie camera s die de bewegingen van de revalidant registreren. Op het scherm kunnen verschillende virtuele omgevingen getoond worden die met het lopen meebewegen. Hierdoor lijkt het alsof de revalidant werkelijk door bijvoorbeeld een stad of het bos loopt. Het loopplatform kan hellingen en oneffenheden simuleren én gecontroleerde situaties creëren waarin de revalidant aan het wankelen wordt gebracht. Een harnas zorgt ervoor dat de revalidant niet kan vallen. Dit soort situaties zijn in Spreiding over Nederland Vier revalidatiecentra hebben, met ondersteuning van het Revalidatiefonds en MRC Aardenburg, de GRAIL aangeschaft: de Sint Maartenskliniek, RMC Groot Klimmendaal in Arnhem, Revant in Breda en UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord in Haren. Door het aanschaffen van de vier GRAIL s bij diverse centra in Nederland ontstaat een zodanige spreiding, dat deze nieuwe manier van revalideren voor meer mensen bereikbaar is. een andere oefensetting moeilijk te evenaren door de intensiteit en de onvoorspelbaarheid voor de revalidanten, zij worden daardoor extra uitgedaagd, legt revalidatiearts Bertjo Renzenbrink uit. Een stap te ver Onderzoek naar revalidatie heeft aangetoond dat het goed werkt om in korte tijd zoveel mogelijk te oefenen en deze oefeningen in wisselende omstandigheden te doen. Dit leidt tot snellere en betere resultaten, aldus Renzenbrink. Fysiotherapeut Willem Hellebrand voegt daaraan toe: Voor veel revalidanten is de overgang van revalideren bij de fysiotherapeut naar het echt uitvoeren in de praktijk thuis of op straat soms letterlijk en figuurlijk een stap te ver. De GRAIL kan die stap vergemakkelijken. Dit nieuwe systeem maakt het in de nabije toekomst bovendien mogelijk om looppatronen direct te analyseren of later terug te kijken. Hellebrand: Hierdoor krijgen revalidanten meteen feedback op hun looppatroon of op hun reactie op gesimuleerde situaties. Deze kennis zorgt voor meer begrip van de problematiek bij de revalidant én maakt het mogelijk oefeningen aan te passen op specifieke loopproblematiek. Proefkonijnen Binnen de Sint Maartenskliniek wordt de GRAIL in eerste instantie ingezet als behandelmethode bij CVA-revalidanten die al enigszins zelfstandig kunnen lopen binnenshuis. We verwachten in 2015 onze loopexpertise verder uit te breiden en de loopsimulator ook in te zetten voor andere aandoeningen. Twee CVA-revalidanten van de Sint Maartenskliniek die reeds in mei 2014 de mogelijkheden van de GRAIL konden ervaren, zijn Willy Aarsse (59 jaar) en Cor ten Haaf (51 jaar). Samen met Hellebrand, fysiotherapeut Fanny Schils en een andere revalidant reden zij zes keer naar Doorn om op de GRAIL van het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg te oefenen. Serieus aangepakt Willem gaf uitleg over de GRAIL en wij moesten actief oefenen, vertelt Ten Haaf. Van tevoren

9 mm herfst Cor ten Haaf op de GRAIL moesten we ook leerdoelen opstellen; ze hadden het serieus aangepakt. Voor hen was het natuurlijk ook een test. Ik deed hier vooral aan mee omdat ik het leuk vind om nieuwe dingen te proberen. En omdat er misschien nog wel iets voor me in zat, want mijn herstel ging steeds minder snel. Aarsse herkent dat wel. Zij had bovendien nog een reden om ja te zeggen tegen de proef in Doorn. Ik wilde iets terug doen voor de therapeuten die mij zo goed geholpen hadden, zegt ze. In looppas Wat vonden zij van de GRAIL? Aarsse: Het apparaat heeft veel mogelijkheden, veel meer dan bijvoorbeeld een loopband. Ik heb veel geoefend op tempo lopen, regelmatig lopen en obstakels ontwijken op mijn pad. Dat waren goede oefeningen en ik ben dankzij de GRAIL sterk verbeterd. Ten Haaf geeft aan dat hij ook zeker baat heeft gehad bij het oefenen op het apparaat. Onder andere door het terugkijken van filmpjes. Ik kon dan zien hoe ik liep. Het was een leerzame ervaring en ook ik ben vooruitgegaan. Ik ben nu twintig tot dertig procent sneller dan voorheen. Willy Aarsse weet wel waardoor dat komt: Omdat je vastzit in het apparaat. De angst om te vallen verdwijnt daardoor en dan durf je sneller te gaan. Ik ben zelfs in looppas gegaan! Niet op gerekend Saai vonden ze het oefenen op de GRAIL zeker niet, er was telkens wat te zien. Maar eenvoudig was het lang niet altijd. Aarsse: Op een gegeven moment moest ik sommen maken tijdens het lopen. Omdat je daarmee bezig bent, let je niet meer op het lopen en gaat dat automatisch. Dat was schrikken! En lastig, want door de CVA heb ik ook meer moeite met rekenen.

10 10 mm herfst 2014 PUBLICATIE MaartensFacts 2014 Wat levert onze zorg nou De Sint Maartenskliniek publiceerde onlangs een boek met behandeluitkomsten van verschillende behandelingen. Via deze zogenoemde Maartens- Facts willen we meer inzicht krijgen en geven in wat de behandelingen nu concreet hebben opgeleverd voor onze patiënten. Een ziekenhuis is er om mensen beter te maken, maar tegenwoordig wordt er in de zorg vooral gesproken over effectiviteit en efficiency. Ziekenhuizen moeten steeds meer laten zien wat ze hebben gedaan. De kernvraag komt echter vaak niet aan de orde: Heeft de behandeling ook de juiste resultaten opgeleverd voor de patiënt en waar is ruimte voor verbetering? Om die vraag te kunnen beantwoorden, zijn behandelresultaten noodzakelijk. In de Sint Maartenskliniek zijn die op initiatief van de artsen verzameld en zijn de medische uitkomsten van circa twintig verschillende behandelingen die wij uitvoeren, gebundeld in de publicatie Maartens- Facts. Bewuste keuze Voorzitter van de MaartensFacts-raad prof. dr. Marinus de Kleuver: Wij willen met MaartensFacts open zijn naar patiënten, verwijzers en zorgverzekeraars over hoe wij onze zorg leveren en over de resultaten die wij hiermee behalen. Intern gebruiken wij MaartensFacts om voortdurend onze zorg te optimaliseren. Als gespecialiseerde kliniek willen we immers topzorg leveren, maar maken we dat ook waar? De behandelresultaten worden onder andere in onze patiëntenvoorlichting verwerkt, want we willen natuurlijk ook dat patiënten op basis van die resultaten bewust voor ons ziekenhuis kiezen. Gericht op de patiënt Om de gegevens te verzamelen, vullen patiënten structureel vóór en (meerdere malen) tijdens en na de behandeling vragenlijsten in. De verbetering die de patiënt ervaart in functioneren, pijn en kwaliteit van leven staat daarbij centraal. De resultaten zijn daarmee veel meer gericht op de patiënt dan de procesmetingen die in het algemeen binnen de zorg

11 mm herfst écht op? worden verzameld, zoals het aantal behandelde patiënten en de ligduur, aldus De Kleuver. Wat uiteindelijk echt telt, zijn de uitkomsten. Je wilt bijvoorbeeld weten hoeveel pijn een patiënt heeft één jaar na het plaatsen van een nieuwe heup. Naast het verkrijgen van inzicht in de kwaliteit van onze zorg dienen de vragenlijsten ook nog een ander doel. De behandelend arts kan de ingevulde vragenlijsten namelijk oproepen in de spreekkamer en gebruiken om de voortgang van de individuele patiënt te bespreken. Kwetsbaar opstellen Het is overigens niet makkelijk om behandeluitkomsten goed en degelijk te verzamelen. We stellen veel vragen aan onze patiënten, ook na afronden van de behandeling. En logistiek moet het goed worden ingericht. De Kleuver: Door uitkomsten te presenteren, stel je je bovendien kwetsbaar op als ziekenhuis. Er is namelijk altijd ruimte voor verbetering en dat laat je zien. We hopen dat er een discussie ontstaat over onze resultaten. En dat andere ziekenhuizen ons voorbeeld volgen, wat vervolgens leidt tot een nog betere informatieverzameling. Op die manier kunnen we namelijk de zorg voor patiënten verder verbeteren. De MaartensFacts zijn gebundeld in een boek van 100 pagina s, bestemd voor mensen in en rond de zorg (patiënten, zorgverzekeraars, artsen et cetera). Dit boek wordt onder andere als pdf beschikbaar gesteld via de website van de Sint Maartenskliniek. Volop in ontwikkeling De onlangs verschenen eerste publicatie van MaartensFacts is het resultaat van meer dan drie jaar werk. Toch is het nog steeds werk in uitvoering. Nog niet voor al onze behandelingen en patiëntengroepen hebben we resultaten voorhanden, maar we zijn dat wel volop aan het ontwikkelen. De komende jaren zullen dan ook veel completere data beschikbaar komen.

12 12 mm herfst 2014 De neuromodulator De neuromodulator is een apparaat dat pijnsignalen onderdrukt voor patiënten met chronische specifieke rug- of beenpijn. Beschadigde zenuwen zenden continu een chronisch pijnsignaal via het ruggenmerg naar de hersenen. Neuromodulatie kan dit signaal blokkeren. De neuromodulator bestaat uit een oplaadbare en programmeerbare batterij met daaraan een geïsoleerd kabeltje. Dit kabeltje eindigt in een elektrode met acht ongeïsoleerde punten. De elektrode wordt tussen de zesde en tiende borstwervel in het vlies rond het ruggenmerg geplaatst. De batterij ter grootte van een sjoelschijf wordt onder de huid in de bil of buik geïmplanteerd.

13 mm herfst PATIËNTERVARING Neuromodulatie Ik was kerngezond en ineens was dat over Na jarenlange onduidelijkheid over wat zijn klachten veroorzaakte, onderging Ton Eijben (52 jaar) uit Wijdewormer in 2010 een neuromodulatiebehandeling in de Sint Maartenskliniek. Ton: Ik ben niet pijnvrij, maar de scherpe randjes zijn er vanaf. De eerste klachten begonnen eind Ik bukte voorover om iets op te rapen en kon niet meer overeind komen vanwege de pijn in mijn rug, begint Ton zijn verhaal. In de tijd daarna nam de pijn verder toe. Zijn fysiotherapeut dacht aan een hernia. Ton werd daarom verwezen naar een neurochirurg die hem onderzocht. Ton: Dat onderzoek leverde niets op, maar er moest iets zijn, ik kon namelijk niet lopen van de pijn. Ook een MRI-onderzoek leverde niets op. De pijn nam toe en na verloop van tijd had hij geen reflexen meer in één van zijn benen. Het was een lange tijd van onzekerheid. Iedere keer was het weer een teleurstelling als een arts vertelde dat er niets aan de hand was, terwijl mijn lichamelijke klachten met de dag verergerden, zegt Ton. Uitbehandeld Ondanks de onduidelijkheid werd Ton toch geopereerd. Tijdens de operatie werd geen hernia ontdekt, maar kleine bloedvaatjes op zijn zenuw die de pijn zouden veroorzaken. De bloedvaatjes werden verwijderd. Na de operatie had Ton wederom pijnklachten die overeen kwamen met de klachten van vóór de operatie. Er werd opnieuw een MRI-scan gemaakt. Dat leverde weer niets op en de artsen besloten dat ik bij hen was uitbehandeld, vertelt Ton. Kans op een klapbeen Op aanraden van een kennis koos Ton voor een second opinion bij de Sint Maartenskliniek. Omdat een pijnbehandeling niet het beoogde resultaat opleverde, werd er ook daar een MRI-scan gemaakt. Ton: Dat gebeurde in een apparaat waarin ik moest zitten in plaats van liggen. Uit de beelden bleek dat ik toch een hernia had. Kort daarna werd ik geopereerd. Helaas bleken er ook vergroeiingen aan de rugwervels te zitten die de zenuwen beknelden. De orthopeed durfde die niet weg te halen, door het risico op het raken van een zenuw en daarmee de kans op een klapbeen. De pijn was nog steeds niet weg, daarom bezocht Ton een pijndokter in de Sint Maartenskliniek. Na het doorlopen van een pijnbehandelingstraject kwam de optie neuromodu latie ter sprake. Ton twijfelde of dat succesvol zou zijn, aangezien eerdere operaties niets opleverden. De pijndokter zei dat ik er niet op moest rekenen dat ik na de behandeling volledig pijnvrij zou zijn. Maar ik wist ook dat dit de enige behandeling was die de pijn enigszins zou kunnen verminderen. Na een jaar besloot ik ervoor te gaan, aldus Ton. Enige tijd later werd de neuromodulator geplaatst. Niet kunnen accepteren Voordat de klachten begonnen, werkte ik als slager. Dat is nu te zwaar werk. Het accepteren dat ik dat niet meer kan, vond ik het moeilijkste. En al het andere dat ik voorheen met gemak deed en nu niet meer kan overigens ook. Negen jaar lang heb ik het niet kunnen accepteren, maar inmiddels gaat dat beter. Vroeger was ik altijd gezond en sportte ik veel. Zomaar ineens was dat over, vertelt Ton. De dingen die Ton graag deed, hebben een andere invulling gekregen. Zo houdt hij van koken en overdag staat hij graag weliswaar niet lang in de keuken. Ook is hij nog steeds verbonden aan de voetbalclub van zijn zoons, maar dan op een andere manier dan voorheen. Ik doe nu de administratieve handelingen in plaats van het coachen, zegt hij. Creatieve oplossing Ik ben nu niet pijnvrij, maar door de neuromodulator zijn de scherpe randjes ervan af en is de pijn draagbaar. Ik kan kleine stukjes lopen en fietsen en als ik dan even rust neem, gaat het wel weer. Vóór de neuro modulatie kon ik dat niet, legt Ton uit. Hij heeft bovendien een oplossing gevonden om de pijn te verminderen. Ton: Door aan een stang in de schuur te hangen, rek ik mezelf als het ware uit en krijg ik ruimte in mijn rug. Daardoor wordt de pijn minder. Beschadigd door val Een paar jaar geleden viel Ton op de neuromodulator. Hierdoor raakte het apparaat zo beschadigd dat het niet meer functioneerde. Ton: Er werd besloten om een nieuwe neuromodulator te plaatsen. In de weken dat het oude apparaat niet meer werkte, besefte ik pas hoeveel pijn ik had en hoeveel pijn de neuromodulator wegneemt. Ik kan gewoon niet meer zonder.

14 14 mm herfst 2014 ONDERZOEK Nieuwe typen knieprothese Kan knieprothese de natuurlijke functie van de knie evenaren? Een knieprothese is een vervanging van het kniegewricht bij slijtage. Er bestaat echter nog geen prothese die de normale functie van het kniegewricht precies kopieert. Eén op de vijf patiënten met een knieprothese geeft aan dat die anders voelt dan de eigen knie. Door tech - no logische ontwikkelingen kunnen protheseproducenten wel steeds beter de normale beweging van de knie benaderen. Recent verschenen de protheses Journey II en Vanguard XP op de Nederlandse markt. De Sint Maartens kliniek start als enige Nederlandse ziekenhuis twee wetenschappelijke onderzoeken naar beide protheses. Voordat de Sint Maartenskliniek een nieuw type prothese bij al haar patiënten gebruikt, onderzoeken onze orthopeden en wetenschappers eerst bij een kleine groep patiënten of het nieuwe type een verbetering is. Innovatie is belangrijk, maar deze moet wel veilig en bewezen zijn voordat wij deze breed doorvoeren, leggen de betrokken orthopeden Gijs van Hellemondt en Koen Defoort uit. Kruisbanden Bij alle standaard protheses worden de voorste en vaak ook de achterste kruisbanden verwijderd om ruimte te maken voor het plaatsen van de knie- Vanguard XP prothese. Producent Biomet heeft een nieuw type prothese ontwikkeld (de Vanguard XP) met een andere vorm, waardoor de beide kruisbanden behouden kunnen blijven. Ervaring in het buitenland en computermodellen laten zien dat deze knieprothese de natuurlijke buiging van de knie beter benadert dan de veelgebruikte standaard protheses. Verbeterde versie De Journey II knieprothese is de opvolger van de Journey I, die eveneens meer buiging beloofde. Tussen 2010 en 2012 namen 124 patiënten van de Sint Maartenskliniek deel aan ons onderzoek naar de effectiviteit van de Journey I prothese. Bij 62 van hen werd deze prothese geplaatst. Na een jaar bleek echter dat deze prothese niet significant meer buiging bood dan andere knieprotheses, maar wel tot meer complicaties leidde. Vergelijkbare internationale onderzoeken hadden dezelfde resultaten. Deze prothese is daarom niet in het behandelaanbod van de Maartens kliniek opgenomen, zegt Defoort. Producent Smith & Nephew heeft naar aanleiding van deze en andere wetenschappelijke resultaten inter nationaal gesproken met orthopeden, ook van de Sint Maartenskliniek. Deze onderzoeken hebben geleid tot een knieprothese Journey II die een natuurlijke functie van de knie een stap dichterbij belooft te brengen. Effectiviteit onderzocht Beide protheses zijn in de Verenigde Staten al langer op de markt. De eerste ervaringen van orthopeden in Amerika zijn positief. Daarom hebben onze orthopeden besloten om voor deze protheses de effectiviteit wetenschappelijk te onderzoeken. Binnenkort worden hiervoor patiënten geselecteerd en benaderd. Zelf aanmelden voor onderzoek is in verband met de onderzoeksopzet niet mogelijk. Orthopeden en wetenschappers van de Maartenskliniek volgen de patiënten de komende twee jaar. De eerste resultaten worden begin 2016 verwacht.

15 mm herfst VRAAG EN ANTWOORD De artsen van de Sint Maartenskliniek krijgen dagelijks vele vragen van patiënten. Vragen over gezond bewegen, over opbouwen na een operatie, over toekomstverwachtingen, over leefstijl en over pijnbestrijding. In Dokter! Dokter! beantwoorden onze specialisten de meestgestelde vragen. Dokter! Dokter! Mijn grote tenen staan erg scheef. Wat kan ik hieraan doen? Als de scheefstand beperkt is en de pijn nog dragelijk, dan wordt geadviseerd te wachten met een operatie. De klachten van de scheefstand bestaan meestal uit pijn en irritatie aan de zogeheten knok, vooral tijdens het dragen van strak zittende schoenen. Soms is er pijn in de voorvoet, veroorzaakt door een minder optimale afwikkeling door de scheefstand. Daardoor ontstaat overbelasting van de andere tenen. Hamertenen of klauwtenen kunnen dan het gevolg zijn. In de beginfase kunnen de klachten meestal worden opgevangen door het dragen van een voldoende brede schoen van zacht leer zonder naden ter hoogte van de knok. Bij pijn onder de voorvoet kan een steunzool helpen. Een operatie is aangewezen bij een vergevorderde scheefstand, wanneer de pijn te hevig wordt en de klachten je beperken in je activiteiten. De scheefstand kan met verschillende operatietechnieken worden gecorrigeerd. Dit is afhankelijk van de ernst van de scheefstand. Vraag je orthopedisch chirurg naar de geschikte behandel - mogelijkheden voor jou. Anthranilla Leeuwesteijn, orthopedisch chirurg Kun je na een zware hersenkneuzing ooit nog werken? Dat hangt van veel factoren af. Door een zware hersenkneuzing kun je beperkingen overhouden in het bewegen van armen en benen, problemen hebben met het praten of begrijpen, problemen hebben in het denken (cognitie) zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen, een vertraagd tempo van informatieverwerking of problemen met de planning en uitvoering van taken. Afhankelijk van het soort werk dat uitgevoerd moet worden, kunnen aanpassingen noodzakelijk zijn. Zoals het gebruiken van hulpmiddelen op de werkplek, meer tijd krijgen om een taak af te ronden of een rustige omgeving creëren om te werken. Na een zware hersenkneuzing moet vaak gezocht worden naar andere werkzaamheden of een alternatieve dagbesteding. Het revalidatieteam kan hierover adviezen geven. Nanny Steinmeijer, revalidatiearts Sinds een half jaar gebruik ik een biological tegen mijn reumatoïde artritis. Is het verstandig om de griepspuit te halen als je een biological gebruikt? Het antwoord is met volle overtuiging ja. Als u een biological (zoals Enbrel, Remicade, Humira, Mabthera, Roactembra, Orencia ) gebruikt, is het sterk aan te bevelen om het griepvaccin te laten toedienen. Biologicals kunnen er namelijk voor zorgen dat u makkelijker een infectie krijgt. Door de griepprik verkleint u echter de kans op een griepinfectie. Mocht u ondanks de prik toch griep krijgen, dan zijn de griepklachten doorgaans een stuk milder. In het algemeen voorkomt de griepprik jaarlijks in Nederland 5400 sterftegevallen. Ook zorgt de griepprik voor 48 procent minder ziekenhuisopnamen. Mieke Gijzels, apotheker Heeft u een medische vraag aan de dokter? Mail deze naar redactie@maartenskliniek.nl en wie weet staat uw vraag er volgende keer tussen.

16 16 mm herfst 2014 IN BEELD Patiëntgericht Een zorgzaam gebaar Patiëntgerichtheid is één van de vier kernwaarden van de Sint Maartenskliniek. Wij willen zorg aanbieden en leveren die aansluit op de behoeften en wensen van onze patiënten. Zorg met persoonlijke aandacht en betrokkenheid. Samen met onze patiënten streven wij ernaar dat zij beter kunnen bewegen, functioneren en participeren in hun dagelijks leven. Wij laten ons daarbij graag inspireren door de zorgzaamheid van de naamgever van onze kliniek: Sint Maarten. Deze Romeinse legionair (Martinus van Tours) scheurde zijn mantel in tweeën en gaf de helft aan een zwerver. Dat hij daarmee de eerste regels van zijn heiligverklaring schreef, kon hij toen niet vermoeden. Hij maakte simpelweg een zorgzaam gebaar.

17 mm herfst

18 18 mm herfst 2014 KORT NIEUWS Landelijk netwerk moet kennis vergroten over zeldzame systeemaandoeningen De patiëntenvereniging NVLE kondigde half juli de start van een nieuw landelijk netwerk aan, waar de Sint Maartenskliniek een belangrijke rol in heeft gespeeld: NVLE connect. Dit netwerk gaat een extra impuls geven aan het verbeteren van de deskundigheid van paramedici rond de behandeling van de zeldzame en ernstige systemische auto-immuunaandoeningen lupus, APS (antifosfolipiden syndroom), sclerodermie en MCTD (Mixed Connective Tissue Disease). Aanleiding was de bijzondere gift van twee ouders nadat hun dochter te maken kreeg met één van deze aandoeningen. Het gebrek aan kennis over de oorzaak én de behandeling zonder medicijnen van deze systeemaandoeningen leidde tot een landelijke oproep aan onderzoekers en behandelaars. Het resultaat was een uitgebreide verkenning van wetenschappelijk onderzoek en het initiatief om kennis en ervaring te bundelen en verbeteren via De auto-immuunaandoeningen lupus, APS, sclerodermie en MCTD kunnen veel verschillende symptomen teweegbrengen, zoals extreme vermoeidheid, gewrichtsen spierklachten, nierfalen en ernstige huidafwijkingen. Kenmerkend voor deze aandoeningen is dat ze het hele lichaam raken. Joep Welling, voorzitter van de NVLE: We zien vaak een grote terughoudendheid bij behandelaren. Vanwege de onbekendheid met deze aandoeningen wil men vermoedelijk ook niet het risico nemen dat de patiënt wordt overbelast. Maar in de praktijk kunnen de patiënten vaak veel meer aan dan meestal wordt gedacht. NVLE connect is bedoeld om de bestaande kennis en ervaring bij behandelaren in de niet-medicamenteuze zorg te bundelen en verder landelijk te verspreiden. De nieuwe website speelt daarin volgens Welling een belangrijke rol: Afgezien van het feit dat behandelaren zich kunnen verzamelen via deze site en zo kennis en ervaring uitwisselen, zal het ook leiden tot nieuwe initiatieven om de zorg te verbeteren. Uiteindelijk moet dit netwerk de toegankelijkheid van kwalitatief goede zorg flink vergroten voor patiënten. Om een voorbeeld te noemen, ik ken momenteel maar acht specialisten en ongeveer dertig fysiotherapeuten die bekend zijn met de behandeling van mensen met een systeemaandoening. Dat is echt te weinig. Ook als men maar één patiënt heeft gezien, dan kan dat een waardevolle aanvulling zijn. En juist ook die behandelaren willen we aanmoedigen om hun ervaringen te delen via RealHealth op ZorgkaartNederland Dwarslaesie-netwerk en TÜV-certificaat Op kunnen patiënten sinds eind april ook een waardering plaatsen over de zorg die ze hebben ontvangen bij onze behandeling/ locatie RealHealth in Berg en Dal. In die korte tijd plaatsten al ruim 120 mensen een waardering op deze website. Met een gemiddeld tevredenheidscijfer (op de gebieden accommodatie, afspraken, behandeling, informatie, luisteren en medewerkers) van een 8,6 een mooi resultaat. Het EMSCI-netwerk (European Multicenter study about Spinal Cord Injury) bestaat uit gerenommeerde centra uit Duitsland, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Tsjechië en Nederland. Dit netwerk doet onderzoek naar diverse aspecten bij dwarslaesiepatiënten en bouwt hiervoor een internationale database op met diverse gegevens, vastgelegd tijdens het eerste jaar na het ontstaan van de dwarslaesie. De Sint Maartenskliniek en het Radboudumc werken samen op dit gebied. Dit samenwerkingsverband heeft als enige in Nederland het zogeheten TÜV-certificaat gekregen voor het invoeren en vastleggen van deze gegevens bij dwarslaesiepatiënten.

19 mm herfst COLUMN Over pillen enzo Nieuwe methode levering geneesmiddelen Begin augustus startte de verpleegafdeling Orthopedie C1 met een proef rondom de distributie van medicijnen. Voor de proef levert de apotheek de medicatie kant-en-klaar aan in zakjes. Deze zakjes worden gevuld door de medicijnrobot die we al enkele jaren gebruiken binnen de instellingsapotheek. Met deze werkwijze voegen we een extra kwaliteitscontrole toe in de distributie van de geneesmiddelen. Voor de patiënt betekent dit dat dezelfde medicatie nu anders wordt aangeleverd, namelijk in een doorzichtig zakje in plaats van in een stripverpakking. In de robot zitten geen combinatiemiddelen (tabletten die twee of meer werkzame stoffen bevatten). Dit betekent dat ze worden opgesplitst in twee tabletten met per tablet dezelfde werkzame stoffen. Deze medicatie werkt hetzelfde en is gelijkwaardig aan de medicatie die de patiënt gewend is. De proef op de verpleegafdeling loopt tot begin oktober, daarna vindt een evaluatie plaats. Afhankelijk van de resultaten volgt dan even tueel de invoering van deze nieuwe werkwijze op de overige verpleegafdelingen. WINNAAR Oog voor detail zomer 2014 De afbeelding is een detail van het kunstwerk mee-eter. Dit is een collage die bestaat uit kartonnen vellen over elkaar heen, waarmee je het werk steeds kunt aanpassen. De naam van de kunstenaar is helaas niet bekend. Mee-eter hangt in het trappenhuis achter in het ziekenhuis bij het Revalidatiecentrum, tussen de eerste en tweede verdieping. Meerdere mensen zonden het goede antwoord in. En de winnaar is: Hermien Duijmelinck uit Nuenen. Gefeliciteerd! Vezels, vitaminen, mineralen! Deze spreuk bestaat al een tijdje, maar klopt nog steeds. Vitaminen, mineralen en vezels zijn hard nodig voor de gezondheid, ontwikkeling en groei. Gelukkig heeft de natuur deze stofjes lekker verpakt: in fruit, eieren, groenten, vis, vlees, noten en aardappelen. Gezond eten is dan ook de beste manier om een goede conditie en weerstand op te bouwen tegen ziektes. Beter nog dan een vitaminepil. Maar wanneer is een vitaminepil dan wel nodig? Bij een evenwichtig eetpatroon is de hoeveelheid vitaminen en mineralen in de voeding voldoende. Alleen kinderen tot vier jaar, vrouwen rondom de zwangerschap en borstvoeding en senioren moeten extra vitaminen en/of mineralen slikken. Daarnaast is er bij ziekte en langdurig medicijn gebruik soms sprake van een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen. Dan is een supplement wenselijk. Binnen de reumatologie nemen foliumzuur (vitamine B11) en vitamine D een bijzondere plek in. Foliumzuur verlaagt de kans op bijwerkingen bij mensen die het reumageneesmiddel methotrexaat gebruiken. Daarom krijgen betreffende patiënten ook foliumzuur voorgeschreven. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking (osteoporose), een verminderde afweer en zwakkere spieren. Om die reden raden we vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar aan om vitamine D te gebruiken. Wilt u toch een voedingssupplement slikken? Neem dan een multivitaminepreparaat met als dosering eenmaal de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Informatie daarover moet op de verpakking vermeld zijn. Belangrijk, want te grote hoeveelheden van bepaalde vitaminen kunnen schadelijk zijn voor het lichaam. Bart van den Bemt, apotheker

20 20 mm herfst 2014 KENNIS Heftige pijn en vreemde knobbels Tien vragen over jicht Jicht is een reumatische aandoening die doorgaans zeer pijnlijk is. Veel mensen hebben wel eens gehoord van jicht, maar wat is het precies en hoe kan het behandeld worden? De huisarts kan een jichtaanval goed behandelen. Als de diagnose echter moeilijk te stellen is of als de jicht vaker terugkomt, is verwijzing naar en behandeling door een reumatoloog verstandig. Reumatoloog Nicole van der Laan beantwoordt tien vragen over jicht. Wat is jicht? Van der Laan: Bij jicht is er een ontstekingsreactie ontstaan in één of meerdere gewrichten nadat daarin urinezuurkristallen zijn opgehoopt. Dit zorgt voor een vaak heftige en pijnlijke gewrichtsontsteking: een jichtaanval. De urinezuurkristallen kunnen ook neerslaan in de huid en onderhuidse weefsels waardoor ophopingen van ingekapselde kristallen ontstaan. Dit noemt men jichtknobbels of tophi. Deze komen vaak voor als gele/witte doorschijnende bobbels op tenen, vingers, oorschelpen en ellebogen. Daarnaast kunnen urinezuurkristallen neerslaan in de nieren en daar nierstenen vormen. Wat zijn mogelijke oorzaken? Van der Laan: Het risico op jicht is groter bij een verhoogde urinezuurconcentratie in het bloed. Reumatoloog Nicole van der Laan Wat kunt u zelf doen om klachten te verminderen? Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan het voorkomen van jicht. De reumatoloog of reumaverpleegkundige kan aangeven welke factoren u zelf kunt beïnvloeden. Bij een jichtaanval is het van belang om genoeg water te drinken en het aangedane gewricht te koelen. Daarnaast is uiteraard het consequent slikken van voorgeschreven medicatie nodig om de klachten tot het minimum te beperken. Het urinezuur lost niet meer volledig op in het bloed en slaat neer in de vorm van kristallen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij overgewicht, nierfunctiestoornissen, overmatig alcoholgebruik en gebruik van plasmedicatie. Andere risicofactoren zijn consumptie van orgaanvlees, rood vlees, schaaldieren, veel frisdrank en vruchtensappen. Ook kan erfelijkheid een rol spelen. Dat is soms het geval bij patiënten met een verhoogde bloeddruk, suikerziekte en een verhoogd cholesterol. Wat zijn de klachten? Van der Laan: Meestal ontstaat jicht plotseling in de nacht. Er is veel pijn en zwelling van het aangedane gewricht. Vaak is de huid rood en warm en er kan hoge koorts ontstaan. De duur van een aanval varieert van minder dan een dag tot meer dan een week. Soms blijft zeurende pijn aanwezig als de hevige aanval over is. Hoe wordt de diagnose gesteld? Van der Laan: Bij verdenking van jicht is het nuttig de diagnose door microscopisch onderzoek te bevestigen. De arts zuigt met een naald vocht uit het ontstoken gewricht of een jichtknobbel en bekijkt dat met een speciale microscoop. Als de typische urinezuurkristallen gevonden worden, is er sprake van jicht. Een verhoogd urinezuur in het bloed is echter geen bewijs voor jicht.

21 mm herfst Hoe verloopt het ziekteproces? Van der Laan: 75 procent krijgt een eerste jichtaanval in de grote teen. Jicht kan mild verlopen met incidenteel een aanval. De aandoening kan dan overgaan als de patiënt bijvoorbeeld het dieet aanpast, stopt met alcohol of geleidelijk de nodige kilo s kwijtraakt. Als er sprake is van uitgebreide jicht met jichtknobbels en hart- en/of nierfalen, dan is het instellen van medicatie vaak moeilijk. De jichtknobbels kunnen openbarsten, waarbij wit tandpasta-achtig materiaal tevoorschijn komt. Soms genezen deze wondjes moeizaam of ontstaat een nieuwe infectie met een bacterie. Hoe kan jicht behandeld worden? Van der Laan: Een jichtaanval kan behandeld worden met twee à drie maal daags een tablet colchicine. Dit medicijn vermindert de ontstekingsreactie in het gewricht. Als alternatief kunnen andere ontstekingsremmers worden voorgeschreven of in sommige gevallen een prednisonkuur. Door het gewricht regelmatig te koelen kan de pijn afnemen. Als jicht niet wordt behandeld, kan de frequentie van jichtaanvallen toenemen en leiden tot chronische jicht. Bij drie of meer aanvallen per jaar of bij het bestaan van jichtknobbels wordt met medicatie het urinezuur in het bloed verlaagd om schade aan gewrichten te voorkomen en jichtaanvallen te verminderen. Wat is het verschil tussen reumatoïde artritis en jicht? Van der Laan: Reumatoïde artritis (RA) heeft een andere oorzaak dan jicht. RA is een chronische ontsteking van meerdere gewrichten die niet veroorzaakt wordt door kristallen. Bij RA komen de gewrichtsontstekingen vaak symmetrisch voor, bijvoorbeeld zowel in de linkerhand als in de rechter. Jicht en RA worden ook met andere medicijnen behandeld. Komt jicht vaker voor bij mannen of vrouwen? Van der Laan: Bij mannen komt een acute jichtaanval ongeveer acht keer vaker voor dan bij vrouwen. Bij vrouwen treedt jicht later in het leven op. Dit komt doordat vrouwelijke hormonen voor de overgang beschermen tegen jicht. Zowel bij mannen als vrouwen neemt de kans op jicht toe naarmate ze ouder worden. Heeft het weer invloed op jicht? Van der Laan: Nee, in principe niet. Er zijn wel patiënten die op warme zomerdagen te weinig drinken en enigszins uitdrogen. Dat verhoogt het risico op een jichtaanval, zeker als men dan alcohol gaat drinken. Wat zijn de gevolgen voor het dagelijks leven? Van der Laan: Aangezien een jichtaanval heel pijnlijk is, heeft het zeker gevolgen voor het dagelijks leven. De patiënt slaapt slecht door de pijn en heeft mogelijk hulp nodig bij douchen en aankleden. Werkzaamheden kunnen vaak niet worden uitgevoerd. Een jichtaanval is dermate pijnlijk dat bewegen en sporten vaak niet goed gaat.

22 22 mm herfst 2014 BRIEF VAN EEN PATIËNT Ervaring na een enkeloperatie Deel 2* Geachte lezer, Eind juli op controle geweest bij dr. Louwerens. Toen we van Leeuwarden naar Nijmegen reden, hebben mijn partner Peter en ik het hele proces nog eens doorgenomen. Alles is gelukt, dat was de conclusie. Bovendien: geen infecties en de prikjes die ik iedere dag zelf moest toedienen, hebben de trombose prima voorkomen. Natuurlijk vergaten we de mensen van de gipskamer niet. Zij zijn uiteindelijk een zeer belangrijke schakel in het hele proces dat toch zo n zeven maanden duurt. Ik heb veel steun aan deze mensen gehad. Je kunt ook rechtstreeks met ze bellen, op afstand helpen ze je dan prima. De laatste keer in de Sint Maartenskliniek werd het loopgips weggehaald. Na controle mocht ik met een spalk erom weer naar huis. Ik ging zonder krukken naar de controle. De foto s laten maken en vol goede moed en een tikje nerveus naar de poli. Wat nog niet eerder was gebeurd: we moesten een uur wachten voordat we geholpen werden. Eerlijk gezegd begon het me wel wat te irriteren. Maar ja, we zijn ook niets gewend; alle voorgaande controles waren we binnen anderhalf uur weer klaar. Toen we aan de beurt waren, verontschuldigde de arts in opleiding zich voor het lange wachten. Ze waren beiden helemaal blij. De foto s zagen er goed uit. Ook de aangroei van het bot was super verlopen. Dr. Louwerens liet blijken hoe fijn hij het vond dat ik zonder pijn weer verder kon. We hebben afgesproken om volgend jaar een afspraak te plannen om nog eens te controleren of alle zestien schroefjes en andere plaatjes (zie foto s) nog goed hun werk doen. Tot slot nog wat tips van mij. Als het mogelijk is, doe een enkeloperatie in de winter. Blijf de twee maanden met liggips ook zoveel mogelijk liggen. En niet roken in de tuin, zeker niet met je gipsvoet in de hete zon. Dit gebeurt, gelooft u mij. Bij mijn laatste bezoek zag ik twee patiënten met een infuus aan de enkel in de gloeiende zon zitten roken. Mijn lieve oude oma (die vroeger altijd op mij paste) leerde mij dat je zo n net geopereerde enkel lekker fris moet houden, het liefst niet te dicht bij de kachel. Frisse lucht was haar motto. En ik volg haar raad op. Ik wou dat ze dat nog kon lezen. Met vriendelijke groet, Jan Bleijinga * Deel 1 van mijn verhaal stond in het vorige MaartensMagazine

23 mm herfst BEHANDELING Radiologen en sportartsen slaan de handen ineen Snellere en betere behandeling van sporters Sporters vormen een aparte doelgroep binnen de Sint Maartenskliniek. Een groep met andere klachten en andere belangen dan de gemiddelde patiënt van ons ziekenhuis. Hoe snel kan ik weer terug het veld op? en Wanneer kan ik weer voluit gaan? zijn de belangrijkste vragen. Om deze doelgroep nog beter te kunnen helpen, hebben de radiologen en sportartsen begin 2014 het spreekuur Sportradiologie opgestart. Het gaat om een spreekuur waarbij de radioloog en de sportarts gezamenlijk de patiënt zien, legt radioloog Marc Romijn uit. We kijken dan specifiek naar overbelasting van pezen, scheurtjes of verkalkingen. Het gaat vaak om kleine afwijkingen, die zeker op basis van lichamelijk onderzoek moeilijk te ontdekken zijn, maar die tot veel klachten kunnen leiden. Romijn is erg te spreken over de hechte samenwerking tussen de twee specialismen. De radioloog en sportarts vullen elkaar goed aan. Het leidt tot een snellere en betere behandeling van deze specifieke doelgroep en daarmee ook tot een hoge patiënttevredenheid. Commissies, richtlijnen en research Andere insteek Het spreekuur Sportradiologie is bedoeld voor alle doelgroepen van het sportmedisch centrum (SMC) Maartenskliniek. Dus niet alleen voor topsporters, maar ook voor amateurs/ recreanten. Er is een duidelijk verschil met de meeste patiënten die we hier zien bij Radiologie, verklaart Romijn. Ze hebben andere belangen Door het succes van de samenwerking hebben we inmiddels een landelijke commissie Sportradiologie opgericht, onder voorzitterschap van de Sint Maartenskliniek, aldus Romijn. De focus ligt daarbij onder andere op research en opleiding. We doen ook zelf research samen met de sportartsen. Zo gaan we bij - voorbeeld onderzoeken of het injecteren van bloedplaatjes in een pees, de zogeheten PRP-injectie, goed werkt bij patiënten met een chronisch pees probleem. Daarnaast proberen we landelijke richtlijnen te maken voor sportradiologie, zijn we allemaal lid geworden van de Vereniging voor Sportgeneeskunde, en zijn we vertegenwoordigd in de Europese Commissie Sportgeneeskunde. dan mensen die een nieuw gewricht nodig hebben. Sporters zeker professionele sporters presenteren zich bovendien op een andere manier. Ze zijn snel verontrust en willen daardoor liever gisteren dan vandaag geholpen worden. Niet overal toepasbaar Dat radiologen en sportartsen de handen ineen slaan met een dergelijk spreekuur is uniek in Nederland. Volgens Romijn is de belangrijkste reden daarvoor dat alle radiologen in de Sint Maartenskliniek gespecialiseerd zijn in houding en beweging. Romijn: Ik vind dat een spreekuur Sportradiologie alleen thuishoort in een gespecialiseerde kliniek, anders is de meerwaarde een stuk kleiner. Wij hebben de juiste kennis, vaardigheden en apparatuur in huis voor deze doelgroep. En dat de radiologen allemaal sportgek zijn, speelt natuurlijk ook een rol!

24 24 mm herfst 2014 PATIËNTERVARING Postpoliosyndroom: nieuwe klachten door oude ziekte Ik hoefde me niet meer te verontschuldigen dat ik dingen niet kon Tot en met 1956 waren er in Nederland veel poliogevallen, ook wel kinderverlamming genoemd. Ook het baby tje Francien uit Boxtel raakte besmet. In het begin was ze zelfs tot aan haar nek verlamd. Gelukkig herstelden de verlammingen grotendeels in de eerste twee jaar na de ziekte. Uiteindelijk bleek ze met name restverlammingen in haar linkerbeen te hebben. Daar leerde de inmiddels 58-jarige Francien van Doremalen prima mee leven. Totdat ze vanaf haar veertigste geconfronteerd werd met steeds meer klachten, zoals spierkrachtverlies en pijn. De diagnose: het postpoliosyndroom. Ik heb als klein kind veel getraind om weer te kunnen lopen, vertelt Francien. Op een gegeven moment liep ik zelfs met de andere kinderen mee naar school. Vier keer per dag anderhalve kilometer, want tussen de middag gingen we naar huis. Ook hielp ze mee op het boerenbedrijf van haar ouders. Ze voerde de kippen en raapte eieren en aardappelen. Francien: Al die dingen hebben me sterker gemaakt. Toch hield ik wel een aantal restverschijnselen over. Omdat ik de spier aan de voorkant van mijn linkerbovenbeen nauwelijks kon gebruiken, kon ik bijvoorbeeld niet hoogspringen en rennen. Ook was ik sneller moe dan de meeste kinderen. Stunten op de kermis De beperkingen weerhielden haar er niet van om als twaalfjarige op dansles te gaan. Ze vond het geweldig. Francien: Ik kreeg de smaak te pakken en ging op beatballet. Ondanks mijn polioverleden kon ik gewoon meedoen! Ik heb zelfs in een showballet gezeten en opgetreden. Eigenlijk deed ik de dingen die iedereen deed, zoals motorrijden en stunts uitvoeren op de kermis. Ze ontdekte ook het fitnessen. En dat doet ze nog steeds. Als je de spieren sterk houdt, blijf je langer overeind, verklaart ze. Hevige rugpijn Elf jaar werkte ze in de thuiszorg in Boxtel. Dat ging goed, ook al deden haar linkerheup en -been steeds meer pijn. Totdat ze rond haar veertigste veel last kreeg van haar rug. Ik kon niet meer bewegen zonder pijn. Fietsen, zitten, liggen of lopen: het ging niet meer. Ik bleek een hernia te hebben. Ze durfden me echter niet te opereren, vanwege het verhoogde risico op complicaties, zegt Francien. Na enkele jaren oefeningen doen bij een fysiotherapeut ging het gelukkig weer beter met haar rug. Toen ze 48 jaar was, constateerde de neuroloog het postpoliosyndroom (PPS) bij haar. Een deel van de mensen die vroeger polio heeft gehad, krijgt last van PPS. Zij ontwikkelen na lange tijd (minimaal tien jaar, maar soms na meer dan veertig jaar) verschijnselen van toenemende zwakte en vermoeidheid, en afnemend functioneren. Dit wordt veroorzaakt door veroudering van cellen in het zenuwstelsel die de spieren aansturen. Deze veroudering kan anders verlopen als iemand op jonge leeftijd polio heeft gehad. Goede fysiotherapeut De neuroloog verwees Francien naar revalidatiearts Viola Altmann van de Sint Maartenskliniek, die enkele hon derden PPS-patiënten onder controle heeft. Wat me al snel opviel, is dat zij het snapte, zegt Francien. Ik hoefde me niet te verontschuldigen dat ik dingen niet kon. Dat was fijn. Na de intake met de arts werd haar problematiek met aanvullende onderzoeken (waaronder een scan van de spieren en een gangbeeldanalyse) in kaart gebracht. Vervolgens maakten de instrumentmakers een beenorthese, waarmee ze nog maanden heeft geoefend in de ortheseloopgroep van de Sint Maartenskliniek. Francien: Na de loopgroep ging ik over naar de fysiotherapeut in Boxtel, die mij tot nu toe fantastisch heeft geholpen. Ze verdiepte zich voor mij in PPS, want ze had nog nooit iemand geholpen die dat had. Ook had ze geregeld contact met dokter Altmann en stuurt ze vier keer per jaar een rapport naar de revalidatiearts, zodat die mijn fysieke toestand in de gaten kan houden. Geen pijn Door de orthese heb ik geen pijn meer door overbelasting, vertelt ze opgetogen. De spierafname is groter

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht JICHT 614 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u jicht heeft. Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over het ziektebeeld, de behandeling en wat u zelf kunt doen. Wat is jicht Jicht

Nadere informatie

Benzbromaron. Desuric

Benzbromaron. Desuric Benzbromaron Desuric Inhoud Hoe werkt benzbromaron? 3 Voor welke aandoeningen wordt benzbromaron gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 4 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn

Nadere informatie

Informatie voor patiënten met. jicht

Informatie voor patiënten met. jicht Informatie voor patiënten met jicht > De geboden informatie in deze brochure hoeft niet voor u te gelden. Raadpleeg uw arts voor advies betreffende uw specifieke situatie. Informatie voor patiënten met

Nadere informatie

Allopurinol. Zyloric

Allopurinol. Zyloric Allopurinol Zyloric Inhoud Hoe werkt allopurinol? 3 Voor welke aandoeningen wordt allopurinol gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog

Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0907 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u prednison gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Inhoud. Hoe werkt colchicine? 3. Voor welke aandoeningen wordt colchicine gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 4. Hoe moet ik het bewaren 4

Inhoud. Hoe werkt colchicine? 3. Voor welke aandoeningen wordt colchicine gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 4. Hoe moet ik het bewaren 4 Colchicine Inhoud Hoe werkt colchicine? 3 Voor welke aandoeningen wordt colchicine gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 4 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn er controles

Nadere informatie

Rituximab. MabThera, Rixathon

Rituximab. MabThera, Rixathon Rituximab MabThera, Rixathon Inhoud Hoe werkt rituximab? 3 Voor welke aandoeningen wordt rituximab gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren? 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4

Nadere informatie

Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog

Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u prednison gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Back2Basic. Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging

Back2Basic. Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging Back2Basic Groepsbehandeling voor kinderen en jongeren met chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging Inleiding Chronische pijnklachten op het gebied van houding en beweging zijn pijnklachten

Nadere informatie

Benzbromaron (Desuric)

Benzbromaron (Desuric) Benzbromaron (Desuric) U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u benzbromaron gaat gebruiken of u overweegt dit te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw

Nadere informatie

Prednison, Prednisolon. corticosteroïden

Prednison, Prednisolon. corticosteroïden Prednison, Prednisolon corticosteroïden Inhoudsopgave Werking 3 Gebruik 3 Bijverschijnselen 4 Aanvullende informatie 5 Methylprednison injecties 6 Vaccinaties 6 Sint Maartenskliniek 7 Colofon 8 2 U heeft

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3. Hoe wordt het gebruikt? 3. Mogelijke bijwerkingen 4. Zwangerschap en vruchtbaarheid 4

Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3. Hoe wordt het gebruikt? 3. Mogelijke bijwerkingen 4. Zwangerschap en vruchtbaarheid 4 Abatacept Orencia Inhoud Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Mogelijke bijwerkingen 4 Zwangerschap en vruchtbaarheid 4 Andere geneesmiddelen 4 Autorijden 5 Vaccinaties

Nadere informatie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 00 Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 1 Inleiding U heeft MS. Deze woorden veranderen in één keer je leven. Gevoelens van ongeloof, verdriet en angst. Maar misschien ook opluchting, omdat de vage klachten

Nadere informatie

Allopurinol (Zyloric)

Allopurinol (Zyloric) Allopurinol (Zyloric) U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u allopurinol gaat gebruiken of u overweegt dit te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Behandeling op de GRAIL. Oefenen in een virtuele loopomgeving

Behandeling op de GRAIL. Oefenen in een virtuele loopomgeving Behandeling op de GRAIL Oefenen in een virtuele loopomgeving Inhoud Inleiding 3 Wat is de GRAIL? 3 Waarom trainen op GRAIL? 3 Wat kunt u verwachten? 3 Uitsluitend GRAIL training 4 GRAIL training en andere

Nadere informatie

Reumachirurgie. Sterk in beweging

Reumachirurgie. Sterk in beweging Reumachirurgie Sterk in beweging Inhoud Inleiding 3 De operatieve mogelijkheden 4 Is reumachirurgie overal mogelijk? 5 Wat gebeurt er na de operatie? 6 Eerder opereren om erger te voorkomen 6 De Sint Maartenskliniek

Nadere informatie

FIA: Fibromyalgie In Actie

FIA: Fibromyalgie In Actie FIA: Fibromyalgie In Actie Groepsbehandeling fibromyalgie Sterk in beweging Inhoud Inleiding 3 Fibromyalgie 3 Voor wie is deze behandeling? 3 Wat is het doel van het behandelprogramma? 3 Screening 4 Intake

Nadere informatie

Inleiding. Reumatische ziekten

Inleiding. Reumatische ziekten De reumatoloog Inleiding Ieder jaar bezoekt een groot aantal mensen de huisarts met klachten van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Vaak is de huisarts in staat de diagnose

Nadere informatie

Ustekinumab. Stelara

Ustekinumab. Stelara Ustekinumab Stelara Inhoud Hoe werkt ustekinumab? 3 Voor welke aandoeningen wordt ustekinumab gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren? 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Infliximab. Remsima of Remicade

Infliximab. Remsima of Remicade Infliximab Remsima of Remicade Inhoudsopgave Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bijwerkingen 4 Zwangerschap en vruchtbaarheid 5 Autorijden 5 Vaccinaties 5 Noteer hier

Nadere informatie

Corticosteroïden per injectie. Methylprednisolon (Depo-Medrol, Solu-Medrol ) Triamcinolonacetonide (Kenacort )

Corticosteroïden per injectie. Methylprednisolon (Depo-Medrol, Solu-Medrol ) Triamcinolonacetonide (Kenacort ) Corticosteroïden per injectie Methylprednisolon (Depo-Medrol, Solu-Medrol ) Triamcinolonacetonide (Kenacort ) Inhoud Hoe werkt een corticosteroïden injectie? 3 Voor welke aandoeningen wordt een corticosteroïden

Nadere informatie

Nabehandeling voorvoetoperatie. Zonder gips

Nabehandeling voorvoetoperatie. Zonder gips Nabehandeling voorvoetoperatie Zonder gips Inhoud Inleiding 3 Pijnstilling na de operatie 3 Gipsschoen 3 Achtervoetloopschoen 3 Wondgenezing 3 Schroeven 3 IJzeren pinnetjes 4 Zwelling van de voet 4 Doorbloeding

Nadere informatie

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wat doet Methotrexaat bij reumatische aandoeningen? 3 Wat kunt u verwachten van Methotrexaat? 3 Gebruik 3 Bewaren van Methotrexaat 4 Bijverschijnselen 4 Bloedcontrole

Nadere informatie

Infectie bij een gewrichtsvervangende

Infectie bij een gewrichtsvervangende Infectie bij een gewrichtsvervangende prothese? 2 Uw heupprothese is misschien ontstoken (infectie). Deze infectie moet behandeld worden, om loslating te voorkomen. U bent of wordt hiervoor plotseling

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Colchicine. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Colchicine. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Colchicine U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u colchicine gaat gebruiken of u overweegt dit te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie KBOEM-B voor kinderen Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een opname? 3 Wat is KBOEM-B? 4 Voor wie? 4 Wat gaan we doen? 5 Wat kunt u als ouder doen? 6

Nadere informatie

Sulfasalazine. Salazopyrine

Sulfasalazine. Salazopyrine Sulfasalazine Salazopyrine Inhoudsopgave 3 Hoe werkt sulfasalazine? 3 Voor welke aandoeningen gebruik je sulfasalazine? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe bewaar ik sulfasalazine? 3 Welke bijwerkingen

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Febuxostat (Adenuric)

Febuxostat (Adenuric) Febuxostat (Adenuric) U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u febuxostat gaat gebruiken of u overweegt u dit te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een Biological (rituximab) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Gipsbehandeling bij vergroeiing van borstwervels

Gipsbehandeling bij vergroeiing van borstwervels Gipsbehandeling bij vergroeiing van borstwervels Inhoud Inleiding 3 De ziekte van Scheurman 3 Behandeling van de ziekte van Scheurman 3 Aanleggen gipskorset 4 Wiggen 4 Afneembaar korset 5 Tips voor het

Nadere informatie

INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER ABATACEPT (ORENCIA ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een Biological (abatacept) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Behandeling van Hielpijn. Fasciitis plantaris

Behandeling van Hielpijn. Fasciitis plantaris Behandeling van Hielpijn Fasciitis plantaris Inhoud Inleiding 3 Hielpijn 3 Klachten en oorzaken 3 De behandeling en wat u zelf kunt doen 4 Oefeningen 4 De nachtspalk 6 Overige behandelingen: ESWT 6 Ten

Nadere informatie

Anakinra. (Kineret ) Sterk in beweging

Anakinra. (Kineret ) Sterk in beweging Anakinra (Kineret ) Sterk in beweging Inhoudsopgave Hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bijwerkingen 3 Andere geneesmiddelen 4 Zwangerschap 4 Autorijden 4 Vaccinaties 4 Allergieën 5 Wanneer u op

Nadere informatie

Arava. Leflunomide. Sterk in beweging

Arava. Leflunomide. Sterk in beweging Arava Leflunomide Sterk in beweging Inhoudsopgave Werking 3 Gebruik 3 Bijverschijnselen 4 Gebruik bij zwangerschapswens 5 Gebruik naast andere medicijnen 5 Vaccinaties 5 Sint Maartenskliniek 7 Colofon

Nadere informatie

Inhoud. Hoe werkt bosentan? 3. Voor welke aandoeningen wordt bosentan gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 4. Hoe moet ik het bewaren 4

Inhoud. Hoe werkt bosentan? 3. Voor welke aandoeningen wordt bosentan gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 4. Hoe moet ik het bewaren 4 Bosentan Tracleer Inhoud Hoe werkt bosentan? 3 Voor welke aandoeningen wordt bosentan gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 4 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn er controles

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed -

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - Algemene informatie Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - 1 U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag ongeveer 30% van de ouderen die behandeld

Nadere informatie

Behandeling verdikking achillespees. Achillespeestendinose

Behandeling verdikking achillespees. Achillespeestendinose Behandeling verdikking achillespees Achillespeestendinose Inhoudsopgave Inleiding 3 De achillespeestendinose 3 Klachten 3 Oorzaak 3 Factoren 4 Aanvullend onderzoek 4 De behandeling 4 Fysiotherapie 5 De

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei De reumatoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Reumatische ziekten 3 Artritis 3 Bindweefselziekten of systeemziekten 3 Artrose 3 Weke delen-reuma 3 Pijnsyndromen 4 De reumatoloog 4 Onderzoek

Nadere informatie

Systemische Lupus Erythematodes (SLE)

Systemische Lupus Erythematodes (SLE) Systemische Lupus Erythematodes (SLE) Systemische lupus erythematodes (SLE) is een ontstekingsziekte. Deze ontstekingen kunnen in het gehele lichaam (systemisch) voorkomen. SLE is een auto-immuunziekte.

Nadere informatie

Barbotage behandeling van de schouder

Barbotage behandeling van de schouder Barbotage behandeling van de schouder Behandeling van kalkafzetting in de schouder U krijgt binnenkort een behandeling aan uw schouder. Dit wordt een barbotage behandeling van de schouder genoemd. In deze

Nadere informatie

De schouderprothese. Meer informatie of vragen

De schouderprothese. Meer informatie of vragen Meer informatie of vragen Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopaedieconsulenten via telefoonnumer(024) 365 9660 of per e-mail, orthopaedieconsulenten@maartenskliniek.nl Colofon

Nadere informatie

Infuusbehandeling met Cyclofosfamide

Infuusbehandeling met Cyclofosfamide Infuusbehandeling met Cyclofosfamide Inhoud Inleiding 3 Wat is Cyclofosfamide 3 Wanneer krijgt u Cyclofosfamide? 3 De opname 3 Bijwerkingen 4 Korte termijn 4 Lange termijn 4 Zeldzame bijwerkingen 4 Zwangerschap

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed-

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed- Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed- VOORKOM ONNODIGE ACHTERUITGANG IN HET ZIEKENHUIS -KOM UIT BED- INLEIDING U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag

Nadere informatie

Inleiding Wat vooraf gaat aan deze loopgroep

Inleiding Wat vooraf gaat aan deze loopgroep Ortheseloopgroep Inleiding In de Sint Maartenskliniek is er een speciale loopgroep voor mensen met een spierziekte (neuromusculaire aandoening) die een nieuwe of vervangende orthese en/of (semi-)orthopedische

Nadere informatie

Methotrexaat bij kinderen. (Ledertrexate, Emthexate )

Methotrexaat bij kinderen. (Ledertrexate, Emthexate ) Methotrexaat bij kinderen (Ledertrexate, Emthexate ) Inhoud Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bloedcontrole 4 Bewaren van Methotrexaat 4 Mogelijke bijwerkingen 4

Nadere informatie

Inhoud. Hoe werkt apremilast? 3. Voor welke aandoeningen wordt apremilast gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 3. Hoe moet ik het bewaren?

Inhoud. Hoe werkt apremilast? 3. Voor welke aandoeningen wordt apremilast gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 3. Hoe moet ik het bewaren? Apremilast Otezla Inhoud Hoe werkt apremilast? 3 Voor welke aandoeningen wordt apremilast gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren? 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn er

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

Adalimumab. (Humira ) Sterk in beweging

Adalimumab. (Humira ) Sterk in beweging Adalimumab (Humira ) Sterk in beweging Inhoudsopgave Hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bijwerkingen 4 Andere geneesmiddelen 5 Zwangerschap 5 Autorijden 5 Vaccinaties 5 Wanneer u op vakantie gaat

Nadere informatie

Onderzoek van de heup. Marcaïnisatie

Onderzoek van de heup. Marcaïnisatie Onderzoek van de heup Marcaïnisatie Inhoud Inleiding 3 Wat is marcaïnisatie? 3 Voorbereiding op het onderzoek 3 Het onderzoek 3 Na het onderzoek 4 Bijwerkingen 4 Poliklinische controle 5 Verhinderd? 5

Nadere informatie

Hand- en Arm werkgroep voor kinderen HAG

Hand- en Arm werkgroep voor kinderen HAG Hand- en Arm werkgroep voor kinderen HAG De Hand- en Arm werkgroep (HAG) op de Sint Maartenskliniek is voor kinderen bij wie een gedeelte van de hand en/of arm ontbreekt. Zij kunnen samen met hun ouders

Nadere informatie

Cyclofosfamide. Cycloblastine, Endoxan. Sterk in beweging

Cyclofosfamide. Cycloblastine, Endoxan. Sterk in beweging Cyclofosfamide Cycloblastine, Endoxan Sterk in beweging Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is Cyclofosfamide 3 Wanneer krijgt u Cyclofosfamide? 3 Hoe krijgt u Cyclofosfamide? 3 Bijwerkingen 4 Korte termijn

Nadere informatie

Infectie bij een prothese

Infectie bij een prothese Infectie bij een prothese U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling Orthopedie omdat er mogelijk sprake is van een infectie bij uw prothese. In deze folder vindt u informatie over een infectie en de

Nadere informatie

Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen)

Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen) Hallux Valgus Hallux valgus (Vergroeiing van de grote teen) Een hallux valgus is een voetafwijking waarbij de grote teen (hallux) naar buiten wijst. waardoor het eerste middenvoetsbeentje naar binnen wordt

Nadere informatie

Tendinopathie Chronische peesklachten

Tendinopathie Chronische peesklachten Tendinopathie Chronische peesklachten Orthopedisch Centrum Máxima Uw specialist heeft bij u een tendinopathie vastgesteld U leest in deze brochure: wat is tendinopathie; hoe ontstaat tendinopathie; wat

Nadere informatie

Etanercept. (Enbrel ) Sterk in beweging

Etanercept. (Enbrel ) Sterk in beweging Etanercept (Enbrel ) Sterk in beweging Inhoudsopgave Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Mogelijke bijwerkingen 4 Andere geneesmiddelen 5 Zwangerschap en borstvoeding

Nadere informatie

Kijkoperatie heup. Heupartroscopie

Kijkoperatie heup. Heupartroscopie Kijkoperatie heup Heupartroscopie Inhoud Inleiding 3 De kijkoperatie 3 Voor wie 3 Labrumscheur 3 Wat gebeurt er tijdens de operatie 4 Complicaties 4 Na de operatie 5 Wondjes 5 Fysiotherapie 5 Ontslag 5

Nadere informatie

De patiënt met plotseling optredende verwardheid (delier) Informatie voor familie en betrokkenen

De patiënt met plotseling optredende verwardheid (delier) Informatie voor familie en betrokkenen De patiënt met plotseling optredende verwardheid (delier) Informatie voor familie en betrokkenen Inhoud Inleiding 3 Wat is een delier? 4 Wat zijn de verschijnselen bij een delier? 4 Wanneer treedt een

Nadere informatie

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te gaan. Waarom deze informatie? 2 Gebruiksaanwijzing 3 Cartoon 1 bereid uw ziekenhuisopname

Nadere informatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Voor wie? 3 Het besluit tot SiLS

Nadere informatie

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Het verloop, de symptomen en de behandeling Centrum voor Revalidatie Inleiding Uw arts heeft bij u de diagnose Complex Regionaal Pijn Syndroom

Nadere informatie

Febuxostat Adenuric. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Febuxostat Adenuric. Ziekenhuis Gelderse Vallei Febuxostat Adenuric Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: feboxostat. Hoe werkt Febuxostat? Febuxostat is

Nadere informatie

Arm-hand revalidatie. op basis van CIMT-BiT

Arm-hand revalidatie. op basis van CIMT-BiT Arm-hand revalidatie op basis van CIMT-BiT Inhoud Inleiding 3 Wat is CIMT-BiT? 3 Doel 3 Opname 4 Wat gaat vooraf aan de behandeling? 4 De behandeling 4 Resultaten 5 Meenemen bij opname 6 Inleiding Een

Nadere informatie

Ambrisentan. Volibris

Ambrisentan. Volibris Ambrisentan Volibris Inhoud Hoe werkt ambrisentan? 3 Voor welke aandoeningen wordt ambrisentan gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn

Nadere informatie

Etanercept. Enbrel, Benepali

Etanercept. Enbrel, Benepali Etanercept Enbrel, Benepali Inhoud Hoe werkt etanercept? 3 Voor welke aandoeningen wordt etanercept gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren? 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Nadere informatie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar 2 De totale knieprothese Als u een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd

Nadere informatie

Inleiding 3. Informatiebijeenkomst 3. App en portal Knieprothese 3. Operatie 4. Risico s van de operatie 4. Na de operatie 5.

Inleiding 3. Informatiebijeenkomst 3. App en portal Knieprothese 3. Operatie 4. Risico s van de operatie 4. Na de operatie 5. Totale knieprothese Inhoud Inleiding 3 Informatiebijeenkomst 3 App en portal Knieprothese 3 Operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5 Ontslag 6 Leefregels na ontslag 6 Fysiotherapie na ontslag

Nadere informatie

Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen

Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel prednison te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

az sint-lucas BRUGGE Jicht

az sint-lucas BRUGGE Jicht az sint-lucas BRUGGE Jicht Wat is jicht? Jicht wordt veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Urinezuur is een afbraakproduct van bepaalde stoffen, purines genaamd. Deze bevinden zich

Nadere informatie

Prednison, prednisolon (corticosteroïden)

Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Uw behandelend arts heeft u prednison voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie Het duurt niet lang meer voordat u naar huis gaat om verder te herstellen. Om u goed voor te bereiden op uw ontslag, heeft het team orthopedie voor u deze folder ontwikkeld. Het doel van deze folder is

Nadere informatie

Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders

Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose Artrose 1237 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artrose heeft, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over de aandoening zelf en over de behandeling. Maar misschien

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Lage rug- of nekklachten? Word weer jezelf met Krullaards Perfect Body Reset. De behandeling is snel, comfortabel, zonder operatie of medicijnen

Lage rug- of nekklachten? Word weer jezelf met Krullaards Perfect Body Reset. De behandeling is snel, comfortabel, zonder operatie of medicijnen Lage rug- of nekklachten? Word weer jezelf met Krullaards Perfect Body Reset De behandeling is snel, comfortabel, zonder operatie of medicijnen Krullaards Perfect Body Reset Rug- en nekklachten belemmeren

Nadere informatie

Informatie. Schouderoperatie

Informatie. Schouderoperatie Informatie Schouderoperatie Inleiding In overleg met de orthopedisch chirurg heeft u besloten om uw schouder te laten opereren. Voor deze operatie verblijft u gemiddeld 1 of 2 dagen in het ziekenhuis (de

Nadere informatie

H.347541.0715. GPS recover behandeling kniepees (jumpersknee)

H.347541.0715. GPS recover behandeling kniepees (jumpersknee) H.347541.0715 GPS recover behandeling kniepees (jumpersknee) Inleiding U heeft samen met uw arts besloten om uw kniepeesklachten te laten behandelen met behulp van de GPS recover behandeling. Bij deze

Nadere informatie

Inhoud. Hoe werkt iloprost? 3. Voor welke aandoeningen wordt iloprost gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 3. Hoe moet ik het bewaren 4

Inhoud. Hoe werkt iloprost? 3. Voor welke aandoeningen wordt iloprost gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 3. Hoe moet ik het bewaren 4 Iloprost Ilomedine Inhoud Hoe werkt iloprost? 3 Voor welke aandoeningen wordt iloprost gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn er controles

Nadere informatie

Anakinra. (Kineret ) Sterk in beweging

Anakinra. (Kineret ) Sterk in beweging Anakinra (Kineret ) Sterk in beweging Inhoudsopgave Hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bijwerkingen 3 Andere geneesmiddelen 4 Zwangerschap 4 Autorijden 4 Vaccinaties 4 Allergieën 5 Wanneer u op

Nadere informatie

Pijn bij kinderen Afdeling D/ kinderafdeling

Pijn bij kinderen Afdeling D/ kinderafdeling Uw kind is waarschijnlijk opgenomen in het ziekenhuis of dit gaat binnenkort gebeuren. Deze folder is bedoeld om u als ouder(s)/ verzorger(s) te informeren over pijn bij kinderen en tips te geven hoe hier

Nadere informatie

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis.

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis www.nwz.nl Inhoud Uitleg over de brochure 3 Laat u ook uw naasten de brochure lezen 3 Bereid uw ziekenhuisopname voor 4 Blijf in beweging 5 Verminder uw

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie Pijn beïnvloedt uw dagelijks leven minder UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Als u vanwege uw pijnklachten naar de revalidatiearts

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darm

Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darm Zwangerschap bij chronische ontstekingsziekten van de darm Inleiding Zwanger worden als je een chronische ontstekingsziekte van de darm (IBD = inflammatory Bowel disease) hebt zoals de ziekte van Crohn

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Jicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Jicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei Jicht Ziekenhuis Gelderse Vallei Jicht is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Dit veroorzaakt gewrichtsontstekingen. Urinezuur is een normaal afvalproduct

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Hij heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen

Nadere informatie

Sildenafil. Revatio, Viagra

Sildenafil. Revatio, Viagra Sildenafil Revatio, Viagra Inhoud Hoe werkt sildenafil? 3 Voor welke aandoeningen wordt sildenafil gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren? 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4

Nadere informatie