Haggai s strijd tegen treurige triestheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Haggai s strijd tegen treurige triestheid"

Transcriptie

1 LEEN DEN BESTEN Haggai s strijd tegen treurige triestheid 1 In 586 voor Christus werd Jeruzalem veroverd door de Babyloniërs en werd de tempel die ten tijde van koning Salomo omstreeks 1000 voor Christus gebouwd was, verwoest. Veel joden uit het koninkrijk Juda (= de twee zuidelijke stammen) werden afgevoerd naar Babylonië. De tien noordelijke stammen uit het koninkrijk Israël waren al bijna tweehonderd jaar eerder door de Assyriërs weggevoerd en sindsdien uit de geschiedenis verdwenen. De joden die in Babylonië in ballingschap leefden, mochten hun geloof blijven belijden en hadden een betrekkelijke vrijheid. Sommigen kregen hoge posities binnen de regering. De ballingen maakten van hun vrijheid gebruik om zich mentaal, religieus en politiek te organiseren en hun identiteit te bevestigen. Toen is waarschijnlijk het Hebreeuws alfabet ontstaan. Ook is toen het merendeel van de joodse heilige geschriften tot stand gekomen. In 539 veroverden de Perzen onder leiding van Kores (= Cyrus) Babylonië. De joodse intelligentsia kwam nu in aanraking met het zoroastrisme, de godsdienst waarin centraal stond dat de mens is ingeklemd tussen Ahoera Mazda, de god van het goede, en Ahriman, de god van het kwaad, en dat hij in de eeuwige strijd tussen beide goden de kant van het goede dient te kiezen. Tegenover het zoroastrisme benadrukte de joodse intelligentie haar eigen opvatting van het monotheïsme: God, zoals hun voorouders die hadden leren kennen, is de Ene, de Eeuwige. Het aan de macht komen van Kores had voor de joden die in ballingschap leefden enorme gevolgen. Kores maakte het zoroastrisme tot staatsreligie van het Perzische Rijk en stond tegelijk tolerant tegenover andere godsdiensten. Hij streefde herstel van inlands bestuur na via heiligdommen, die konden dienen als een economisch en administratief centrum. Mogelijk geleid door de overtuiging, dat tevreden onderdanen minder snel tot rebellie overgaan, stond hij de ballingen toe naar huis terug te keren, hun tempels te herbouwen en hun godsdienst publiekelijk te praktiseren. Ook de joden mochten terugkeren naar hun land van herkomst en de cultusvoorwerpen die Nebukadnezar Tombe van Cyrus de Grote, nabij Shiraz, Iran. Zoroastrisme

2 2 destijds bij de val van Jeruzalem waren geroofd, meenemen. Onder leiding van Sesbassar keerde een klein groepje joden terug naar hun land van herkomst met geld op zak om de herbouw van de tempel te starten. De teruggekeerden ontdekten al snel dat de huizen van hun ouders en grootouders, voor zover deze niet waren verwoest, door anderen waren betrokken, en dat de akkers en wijngaarden die hen toebehoorden door anderen in bezit waren genomen. Ook merkten ze al snel, dat ze niet in een eigen vrij land terug kwamen, maar in een provincie van het Perzische Rijk: een provincie die onder Perzisch beheer stond en onder vreemde wetten en waar ze vreemde beambten en soldaten ontmoetten en belastingen aan de bezetter moesten betalen. Ze lieten zich er niet door uit het veld slaan. Hen was toegezegd, dat ze de tempel mochten herbouwen. Vol goede moed gingen z aan de slag en legden de fundamenten. Ook herstelden ze het altaar. Maar al gauw stuitten ze op weerstand van de Samaritanen (kolonisten die na de verovering door de Assyiërs zich in het noordrijk hadden gevestigd en zich in de loop van de tijd vermengd hadden met de nog enkele overgeblevenen van de tien stammen). Dat hadden de teruggekeerden aan zichzelf te wijten. Ze hadden de Samaritanen gezegd, dat ze niet joods en niet orthodox genoeg waren om aan de herbouw van de tempel mee te doen en dat ze genoegen moesten nemen met hun eigen tempel in het heuvelland van Samaria op de berg Gerizim. En die hadden toen uit wraak Kores gevraagd de herbouw te verbieden en de subsidiekraan dicht te draaien. Met succes. De teruggekeerden waren zeer teleurgesteld. Toen ze nog in ballingschap leefden, hadden ze vaak gedroomd van het herstel van het oude rijk van David, van vernietiging van alle vijanden van het volk van God en van de herrijzenis van hun volk. Maar met de werkelijkheid van alledag voor ogen vervlogen hun dromen. Ze kregen niet alleen te maken met tegenwerking van de lokale bevolking, maar na enige tijd ook met droogte, misoogsten, armoede, geldontwaarding, onveiligheid, scherpe maatschappelijke tegenstellingen en sociale spanningen tussen henzelf en degenen die indertijd niet naar Babylonië waren weggevoerd en die nu leefden op het land dat aan hen of hun familie had toebehoord. De wrijvingen en rivaliteiten, de strijd om het dagelijks brood en een eigen onderkomen, de spanningen rond het gemeenschapsleven en de betrekkingen met overheersers vergden zoveel van hun krachten, dat ze aan verdere herbouw van de tempel niet meer toekwamen. Of het hen stoorde, dat de onvoltooide tempel hen voortdurend herinnerde aan wat voorbij was, weet ik niet, maar ze deden in ieder geval niets meer om de samenleving een hart te geven. Zerubbabel, in: Guillaume Rouille(1518?-1589), Promptuarii Iconum Insigniorum, Overblijfselen van de Sameritaanse tempel op de berg Gerizim. Giovanni Pisano ( ), Haggai, hoogte 63,8 cm, marmer, ca. 1285, Siena.

3 3 Een omslag kwam in 520 voor Christus. Darius, die in 522 koning van Perzië was geworden, had moeite zijn macht te doen gelden en moest allerlei opstanden bedwingen. In zijn tweede regeringsjaar probeerde hij de greep op zijn rijk te verstevigen door trouwe vertegenwoordigers in politiek belangrijke gebieden te plaatsen. Daarom stuurde hij Zerubbabel, de kleinzoon van de judese koning Jojakin, naar Jeruzalem. Zerubbabel werd vergezeld door andere joden, waaronder de hogepriester Jozua. Toen Zerubabel en Jozua in Jeruzalem aankwamen, zagen ze dat de tempel nog steeds in puin lag. De eerder teruggekeerden die enthousiast met de wederopbouw waren begonnen, waren in de ban geraakt van moedeloosheid, apathie en treurige triestheid. Ook de profeet Haggai zag dat. Het deed hem verdriet. Wat hem vooral verdriette, was dat de teruggekeerden draafden voor hun eigen zaken, maar intussen nalatig waren wat betreft het huis van God, de tempel. Het was zijn overtuiging, dat er geen keer ten goede zou intreden als de Eeuwige geen woonplaats te midden van zijn volk werd geboden. Alleen een gezamenlijke aanpak van de bouw van het huis van God zou helpen om de eigen samenleving in te richten en de inflatie te boven te komen. Ontberingen en sporen van calamiteiten zijn te overwinnen zolang ze een zaak van allen zijn en niet ieder rent voor zijn eigen huis alleen. Initiaal in manuscript van Haggai, gemaakt tussen 1250 en 1300, codex 49L72, Den Haag: Meermanncollectie. Samen met de profeet Zacharia slaagde Haggai erin de leiders van het volk, gouverneur Zerubbabel (door Haggai landvoogd van Juda genoemd) en hogepriester Jozua, warm te laten lopen voor het grootse project een nieuw huis te bouwen voor de Eeuwige, een huis dat het eerste (de tempel van Salomo) nog in luister zou overtreffen. Als de nieuwe tempel er zou zijn, zou er opnieuw zegen en welvaart komen over het land volgens Haggai. Het land verkeerde naar zijn stellige overtuiging nu in een economische en sociale crisis, omdat de Eeuwige de vruchten van het land vermindert, zolang de mensen zelf in overdekte en dus bewoonbare huizen wonen, maar het huis van God nog steeds een ruïne is. Haggai geloofde dus, dat de problemen van de gemeenschap samenhingen met het mislukken van de herbouw van de tempel in Jeruzalem. De oplossing was volgens hem eenvoudig: bouw de tempel opnieuw op en de nieuwe tijd zal eindelijk aanbreken.

4 De tempel stond bij Haggai voor de aanwezigheid van God: de tempel maakte de eredienst mogelijk en die was de door God aan zijn volk gegeven weg om Hem te naderen. Daarom zag Haggai, dat het bij de herbouw van de tempel om het geloof zelf van de teruggekeerden ging. Herbouw van een wereld zonder God kan niet slagen; puur materiële welvaart zal nooit bevredigen, zo hield hij de teruggekeerden voor. Haggai s oproep om mee te gaan in een nieuw begin van God en daaraan bij te dragen, miste zijn uitwerking niet. Nauwelijks drie weken na zijn eerste oproep waren de restauratiewerkzaamheden al in volle gang. En vier jaar later werd de herbouw onder groot gejuich voltooid. 4 Icoon van Haggai, Rome: Vaticaans museum. Icoon uit een 17e eeuws manuscript. Hoewel sommige bewoners van Jeruzalem Zerubbabel tot voorwerp van politieke verwachtingen maakten ze hoopten dat hij ervoor zou zwichten de gekroonde koning van Juda te worden verdween hij stilzwijgend. Volgens sommigen ervoeren de Perzen de verwachtingen als een bedreiging voor hun heerschappij en haalden ze daarom Zerubbabel weg. Het is ook mogelijk dat de verdwijning van Zerubbabel getuigt van de groeiende macht van de hogepriester in religieuze en burgerlijke zaken en ervan getuigt, dat de tempel centraal was komen te staan. Haggai heeft door in een tijd van moedeloosheid, uitzichtloosheid en religieuze inzinking op te roepen de tempel te herbouwen, zijn volk nieuwe religieuze impulsen en hoop voor de toekomst gegeven. Ook heeft hij ertoe bijgedragen, dat de joden die in Juda waren gebleven tijdens de ballingschapsperiode, de joden die uit de ballingschap waren teruggekeerd en de joden die gedurende de ballingschapsperiode naar omliggende landen waren uitgeweken een nieuw geestelijk middelpunt kregen: een godsdienstig krachtcentrum, dat het verstrooide volk samenbond in een nieuwe gezamenlijke identiteit en dat in de volgende eeuwen van beslissende betekenis werd voor de nationale en religieuze eenheid. Zonder dit middelpunt, dit godsdienstig krachtcentrum, waren de joden wellicht ondergegaan in de maalstroom van de geschiedenis. L. den Besten, Zevenaar 2 november 2010.

5 5 Herbouw van de tempel, illustratie uit een 14eeeuwse Bijbel. Gravure van Gustav Doré ( ). Door de dienst van Haggai werd het volk opgewekt om door te gaan met de bouw van de tempel te Jeruzalem. De 78-jarige oud-agrariër Alex Garrard uit het Britse Norfolk heeft in de afgelopen dertig jaar ruim werkuren gestoken in de bouw van een zeer gedetailleerd schaalmodel van de (tweede) tempel van Jeruzalem.

Tijdlijn van het oude Israël - 800 v.chr. tot 400 v. Chr.

Tijdlijn van het oude Israël - 800 v.chr. tot 400 v. Chr. Tijdlijn van het oude Israël - 800 v.chr. tot 400 v. Chr. Jesaja is de zoon van Amoz, de broer van Uzzia, koning van Juda. Uzzia werd op 16- jarige leeftijd koning, tijdens het 27 e regeringsjaar van Jerobeam

Nadere informatie

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken.

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

bouwen in Jeruzalem, in Juda. Wie nu onder u tot enig deel van zijn volk behoort, de Here, zijn God, zij met hem, hij trekke op.

bouwen in Jeruzalem, in Juda. Wie nu onder u tot enig deel van zijn volk behoort, de Here, zijn God, zij met hem, hij trekke op. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Studie 4 ( v.chr.) Tijdlijn Algemene tijdlijn ( v.chr.) Tijdlijn studie 4 ( v.chr.)

Studie 4 ( v.chr.) Tijdlijn Algemene tijdlijn ( v.chr.) Tijdlijn studie 4 ( v.chr.) Studie 4 (605-515 v.chr.) Tijdlijn Algemene tijdlijn (1050-500 v.chr.) Tijdlijn studie 4 (605-515 v.chr.) Inleiding Sinds 930 v.chr. gaan Israël en Juda hun eigen weg. Er is afwisselend oorlog en samenwerking

Nadere informatie

Hoe lang zou Gods volk in ballingschap zijn en wie zou voor de bevrijding zorgen?

Hoe lang zou Gods volk in ballingschap zijn en wie zou voor de bevrijding zorgen? ores laat de Joden naar Jeruzalem terugkeren. Hoe lang zou Gods volk in ballingschap zijn en wie zou voor de bevrijding zorgen? Jeremia 29:10, 14 10 Want zo zegt de HEERE: Voorzeker, pas wanneer zeventig

Nadere informatie

Wat kenmerkt de tijd van de profeten Haggai, Zacharia en Maleachi?

Wat kenmerkt de tijd van de profeten Haggai, Zacharia en Maleachi? De profeet Haggai. Wat kenmerkt de tijd van de profeten Haggai, Zacharia en Maleachi? Zij hebben een ander karakter dan de eerdere profeten, omdat zij profeteren tot Gods volk dat is teruggekeerd uit de

Nadere informatie

Studie 4 (605-515 v.chr.) Tijdlijn Algemene tijdlijn (1050-500 v.chr.) Tijdlijn studie 4 (605-515 v.chr.)

Studie 4 (605-515 v.chr.) Tijdlijn Algemene tijdlijn (1050-500 v.chr.) Tijdlijn studie 4 (605-515 v.chr.) Studie 4 (605-515 v.chr.) Tijdlijn Algemene tijdlijn (1050-500 v.chr.) Tijdlijn studie 4 (605-515 v.chr.) Inleiding Sinds 930 v.chr. gaan Israël en Juda hun eigen weg. Er is afwisselend oorlog en samenwerking

Nadere informatie

Wie kwamen naar Zerubbabel die verantwoordelijk was voor de voortgang van het werk aan de tempel?

Wie kwamen naar Zerubbabel die verantwoordelijk was voor de voortgang van het werk aan de tempel? Tegenstand bij de tempelbouw. Wie kwamen naar Zerubbabel die verantwoordelijk was voor de voortgang van het werk aan de tempel? Ezra 4:1-2 1 Toen de tegenstanders van Juda en Benjamin hadden gehoord dat

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden?

Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden? e profeet Zacharia, de tweede droom. Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden? Jakobus 1:5, NBV2004 "Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en hij, die aan iedereen geeft, zonder

Nadere informatie

Verenigd en verdeeld Israël

Verenigd en verdeeld Israël Verenigd en verdeeld Israël We hebben het fundament van het verbond vanaf Abraham, Izak en Jakob tot aan hun fysieke nakomelingen, d.i. Israël, bevestigd. De onvoorwaardelijke verbondsbeloften waren namens

Nadere informatie

Het bijbelboek Jeremia

Het bijbelboek Jeremia Kris Tavernier Het bijbelboek Jeremia Context en indeling Jeremia 1-52 De tijd van Jeremia Tijdens het lezen van het boek Jeremia wordt al gauw duidelijk dat zijn profetieën niet chronologisch gerangschikt

Nadere informatie

Preek Ezechiël 37 Maranathadienst / Israëlzondag. Broeders en zusters, Lieve mensen,

Preek Ezechiël 37 Maranathadienst / Israëlzondag. Broeders en zusters, Lieve mensen, Preek Ezechiël 37 Maranathadienst / Israëlzondag Broeders en zusters, Lieve mensen, Vandaag houden wij in onze gemeente Israelzondag. Op allerlei manieren hebben wij in de gemeente aandacht gegeven aan

Nadere informatie

LES 6. De Tempel opbouwen

LES 6. De Tempel opbouwen LES De Tempel opbouwen Sabbat Doe Lees Ezra 4- goed door. Heeft iemand jou ooit afgeremd toen je enthousiast was over een project? Hoe ging je met die persoon om? Hoe zou jij je voelen als je bij de Tempel

Nadere informatie

Wat zag de profeet Zacharia in eerste instantie?

Wat zag de profeet Zacharia in eerste instantie? De profeet Zacharia en de achtste droom. Wat zag de profeet Zacharia in eerste instantie? Zacharia 6:1 1 En ik hief mijn ogen weer op, en ik zag; en ziet, vier wagens gingen er uit van tussen twee bergen,

Nadere informatie

School van Leo Joods/Christelijk Bijbelonderwijs WERKBOEK. Nehemia. Een nieuwe start. Studiereeks voor groep 6 t/m 8

School van Leo Joods/Christelijk Bijbelonderwijs WERKBOEK. Nehemia. Een nieuwe start. Studiereeks voor groep 6 t/m 8 School van Leo Joods/Christelijk Bijbelonderwijs WERKBOEK Nehemia Een nieuwe start Studiereeks voor groep 6 t/m 8 Naam: Groep: Deze studie-serie is geschreven door Leo Smits En opgemaakt door Savita den

Nadere informatie

53 F. Josephus Ant.Bk.XI,i,1. 54 Daniël 7:5

53 F. Josephus Ant.Bk.XI,i,1. 54 Daniël 7:5 Hoofdstuk 8 505-544 voor Christus Het geslachtsregister van Jezus Links boven aan schema 15 merken we in de geslachtslijn van Jezus Christus de naam Zerubbabel ten tijde van het einde van de Babylonische

Nadere informatie

Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen?

Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen? De reden waarom Jeremia een akker koopt. Was het verstandig om tijdens de belegering van Jeruzalem een akker te kopen en wie gaf aan Jeremia opdracht om een akker te kopen? Jeremia 32:6-7 6 Jeremia zei:

Nadere informatie

De zesde eeuw v.c. omvat de jaren 600 tot 501 vóór de geboorte van Christus. De eeuw wordt voorafgegaan door de 7e eeuw en gevolgd door de 5e eeuw.

De zesde eeuw v.c. omvat de jaren 600 tot 501 vóór de geboorte van Christus. De eeuw wordt voorafgegaan door de 7e eeuw en gevolgd door de 5e eeuw. Deze pagina is overgezet naar een nieuw softwaresysteem en kan in de laatste versie tijdelijk worden bekeken en verder worden bewerkt op: https://christipedia.miraheze.org/wiki/6e_eeuw_voor_chr. De zesde

Nadere informatie

School van Leo Joods/Christelijk Bijbelonderwijs HANDLEIDING. Nehemia. Een nieuwe start. Studiereeks voor groep 6 t/m 8

School van Leo Joods/Christelijk Bijbelonderwijs HANDLEIDING. Nehemia. Een nieuwe start. Studiereeks voor groep 6 t/m 8 School van Leo Joods/Christelijk Bijbelonderwijs HANDLEIDING Nehemia Een nieuwe start Studiereeks voor groep 6 t/m 8 Deze studie-serie is geschreven door Leo Smits Ten behoeve van de kinderstudiegroepen

Nadere informatie

Hoop in onzekere tijden. Daniël: Gebed & Antwoord

Hoop in onzekere tijden. Daniël: Gebed & Antwoord Hoop in onzekere tijden Daniël: Gebed & Antwoord Relatie met God God Aanbidden Zijn relatie met God Zijn Rol/Relatie in de wereld Hoe werd die band met God duidelijk? Daniël 2: 28 Maar er is een God in

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Ezra 1, 1-11 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Ezra 1, 1-11 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Ezra 1, 1-11 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 98 : 1 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen : Lied 402 : 2-4 (over onze schuld

Nadere informatie

Voor Israël en voor de palestijnen!

Voor Israël en voor de palestijnen! Voor Israël en voor de palestijnen! Door Dr. Ir. F. van der Rhee Connectie van de geschiedenis van Israël met de Bijbel De Bijbel is niet het bestaansrecht van Israël! De staat Israël ontleent haar recht

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

"Reis naar Jeruzalem"

Reis naar Jeruzalem Reis naar Jeruzalem Sabbat Hoe zou jij je voelen als je familie van plan Doe Lees alvast was om te verhuizen naar een plek waar jij nooit Ezra 1-3 en eerder geweest? Bang, opgewonden of beiden? Nehemia

Nadere informatie

Hoe bouwen we verder aan de gemeente?

Hoe bouwen we verder aan de gemeente? Preek van Jan Pool d.d. 12 maart 2006 Hoe bouwen we verder aan de gemeente? We kunnen met dankbaarheid terugkijken naar het verleden. God heeft de afgelopen 25 jaar geweldige dingen gedaan. Maar er waren

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Ezra 3, 1 3a en Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Ezra 3, 1 3a en Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Ezra 3, 1 3a en 10-13 Ochtenddienst Broeders en zusters, Morgendienst: 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 48 : 1 en 3 (over de trouwe zorg vd Here voor Jeruzalem)

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zacharia 2, Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zacharia 2, Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zacharia 2, 14-17 Middagdienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 116 : 1, 3 en 7 4. Gebed voor de opening van het Woord 5. Schriftlezing

Nadere informatie

De juiste prioriteit van Gods volk Bouwen aan 'eigen huis', terwijl Gods huis een puinhoop is

De juiste prioriteit van Gods volk Bouwen aan 'eigen huis', terwijl Gods huis een puinhoop is Preek Haggai 1:9 Nunspeet, 26-6-5 Gelezen: Haggai 1 ds. M.J. Strengholt De juiste prioriteit van Gods volk Bouwen aan 'eigen huis', terwijl Gods huis een puinhoop is Gemeente van Jezus, jong en oud, We

Nadere informatie

Welke landen worden in veroverd door de koning van Assyrië?

Welke landen worden in veroverd door de koning van Assyrië? Assyrië valt Juda binnen. Welke landen worden in veroverd door de koning van Assyrië? Jesaja 8:7 7 daarom, zie, doet de Heere over hen opkomen de machtige, geweldige wateren van de rivier [de Eufraat],

Nadere informatie

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild Zie, er komt een dag voor de Here Nebukadnezar Kores Babel Meden 606 536 ballingschap Nebukadnezar Darius Babel Meden 606 537 ballingschap Jeremia Daniël Daniël

Nadere informatie

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan?

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi en Gods tempel. Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi 3:1 die voor Mij de weg bereiden zal. 1 Zie, Ik zend Mijn engel, Plotseling zal naar Zijn tempel komen die Heere, Die u aan het

Nadere informatie

Wat blijkt het uitgangspunt van de profeet Zacharia te zijn?

Wat blijkt het uitgangspunt van de profeet Zacharia te zijn? De profeet Zacharia, de eerste droom. Wat blijkt het uitgangspunt van de profeet Zacharia te zijn? Zacharia 1:4, middelste deel Bekeert u toch van uw boze wegen, en uw boze handelingen; Voelde de profeet

Nadere informatie

Wat kreeg de profeet Zacharia in de vierde droom te zien?

Wat kreeg de profeet Zacharia in de vierde droom te zien? De profeet Zacharia en de vijfde droom. Wat kreeg de profeet Zacharia in de vierde droom te zien? Zacharia 4:1-3 1 En de Engel, Die met mij sprak, kwam weer; en Hij wekte mij op, gelijk een man die van

Nadere informatie

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7 Eén eeuwig verbond blok F - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, herhaling 19.20 Discussie over de positie van Israël 19.30 Twee manieren van bijbellezen 19.35

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, dromen, Normen en waarden, Toekomst Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, dromen, Normen en waarden, Toekomst Tijdsduur: 60+ min. Dromen en werken met een profeet Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, dromen, Normen en waarden, Toekomst Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de profeet Jesaja. Doelen van

Nadere informatie

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Munten uit de Byzantijnse tijd. Een archeologisch team onder leiding van dr. Eilat Mazar heeft in de buurt van de Tempelberg een

Nadere informatie

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.)

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.) Maleachi Boodschapper van God (ca. 450-425 v.chr.) De laatste profeet voor het overblijfsel van Juda Tijdlijn Overblijfsel van Juda keert terug uit de ballingschap Bouw van het altaar in Jeruzalem Begin

Nadere informatie

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Bijbel voor Kinderen presenteert EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

De profeet Jeremia had voorzegd dat de ballingschap 70 jaar zou duren. De profeet Daniël verwachtte blijkbaar duidelijk dat na het einde van de

De profeet Jeremia had voorzegd dat de ballingschap 70 jaar zou duren. De profeet Daniël verwachtte blijkbaar duidelijk dat na het einde van de Hoofdstuk 7 427-466 voor Christus - schema 13 466-505 voor Christus - schema 14 Schema 13 De 70 jaar weken van de profeet Daniël hoofdstuk 9. Het is dit profetische gedeelte van het boek Daniël uit het

Nadere informatie

Wat kreeg de profeet Zacharia te horen?

Wat kreeg de profeet Zacharia te horen? 9 De profeet Zacharia verwijst naar Jezus. Wat kreeg de profeet Zacharia te horen? Zacharia 8:9 9 Het woord van de HEERE kwam tot mij: 10 Neem van de ballingen, van Cheldaï, Tobia en Jedaja, gaven in ontvangst.

Nadere informatie

Hoe oud was Hizkia toen hij koning van Juda werd?

Hoe oud was Hizkia toen hij koning van Juda werd? Koning Hizkia en de Assyriërs. Hoe oud was Hizkia toen hij koning van Juda werd? 2 Koningen 18:1-2, eerste deel 1 Het gebeurde nu in het derde jaar van Hosea, de zoon van Ela, de koning van Israël, dat

Nadere informatie

Voorbereiding schets 5. Schriftgedeelte Johannes 4:1-30. Thema De Heere is alwetend. Exegese We behandelen Johannes 4:1-30

Voorbereiding schets 5. Schriftgedeelte Johannes 4:1-30. Thema De Heere is alwetend. Exegese We behandelen Johannes 4:1-30 Voorbereiding schets 5 Schriftgedeelte Johannes 4:1-30 Thema De Heere is alwetend Exegese We behandelen Johannes 4:1-30 Vers 1 De Farizeeën zien in het optreden van Johannes de Doper, maar vooral in dat

Nadere informatie

Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn?

Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn? Hij zal voor u een heiligdom zijn. 1 Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn? Jesaja 8:13 13 De HEERE van de legermachten, Hem moet u heilig achten; Hij is uw vrees en Hij is uw verschrikking. De HEERE

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 2)

KONING DAVID (DEEL 2) Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 2) Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 2)

KONING DAVID (DEEL 2) Online Bijbel voor kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 2) Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Kijk maar om je heen: ze stromen in drommen naar je toe. 2. schatten van de zee. rijkdom van vreemde volken, wierook en goud. 3

Kijk maar om je heen: ze stromen in drommen naar je toe. 2. schatten van de zee. rijkdom van vreemde volken, wierook en goud. 3 dienstnummer: 1300 zondag: epifanie datum: 06-01-2018 plaats: De Bron Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Jesaja 60: 1-6; Matteus 2: 1-12 liederen: ps 72:1,2,3; Lb 498:2,4; Lb 444:1-4; Lb 516:1,2,5;

Nadere informatie

Specialisatie Geschiedenis van het jodendom en christendom

Specialisatie Geschiedenis van het jodendom en christendom Specialisatie Een religieuze periodisering 586 70 Jahwisme Vroeg- Jodendom Rabbijns Jodendom Voor de gewone jaartelling 1 Na de gewone jaartelling Het gebied Het gebied Zoek kaart Palestina Bronnen Bijbel

Nadere informatie

Waarom kwamen de stammen naar Sichem?

Waarom kwamen de stammen naar Sichem? Verbondsvernieuwing in Sichem. Waarom kwamen de stammen naar Sichem? Jozua 24:1 1 Daarna verzamelde Jozua alle stammen van Israël in Sichem, en hij riep de oudsten van Israël, zijn stamhoofden, zijn rechters

Nadere informatie

Studie 3 ( v.chr.) Tijdlijn Algemene tijdlijn ( v.chr.) Tijdlijn studie 3 ( v.chr.)

Studie 3 ( v.chr.) Tijdlijn Algemene tijdlijn ( v.chr.) Tijdlijn studie 3 ( v.chr.) Studie 3 (750-605 v.chr.) Tijdlijn Algemene tijdlijn (1050-500 v.chr.) Tijdlijn studie 3 (750-605 v.chr.) Inleiding In de eerste studie zijn we vertrokken bij Saul en via David bij Salomo uitgekomen. Door

Nadere informatie

Gods soevereiniteit. Daniël

Gods soevereiniteit. Daniël Gods soevereiniteit Daniël 2 Terugblik 1: Wanneer speelt het verhaal? 605 v.c. Jeruzalem veroverd door Nebukadnezar II (regeert tot 562v.C). Twee stammen weggevoerd 602 v.c. Daniël en vrienden hebben 3

Nadere informatie

1. Discipelen maken > bekeerlingen maken. 2. Wat is een discipel?

1. Discipelen maken > bekeerlingen maken. 2. Wat is een discipel? 18 Jezus kwam op hen toe en zei: Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. 19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en

Nadere informatie

Specialisatie Geschiedenis van het jodendom en christendom

Specialisatie Geschiedenis van het jodendom en christendom Specialisatie Een religieuze periodisering 586 70 Jahwisme Vroeg- Jodendom Rabbijns Jodendom Voor de gewone jaartelling 1 Na de gewone jaartelling Een historisch kader (586 200 v. Chr.) 586-539 - Perzische

Nadere informatie

DE GEEST VAN DE ANTICHRIST 1 JOH.4:3-4 en 1 JOH.2:22 2.ANTICHRISTEN 1 JOH.2:18-19 DE PERSOON VAN DE ANTICHRIST 1 JOH.2:18

DE GEEST VAN DE ANTICHRIST 1 JOH.4:3-4 en 1 JOH.2:22 2.ANTICHRISTEN 1 JOH.2:18-19 DE PERSOON VAN DE ANTICHRIST 1 JOH.2:18 DE GEEST VAN DE ANTICHRIST 1 JOH.4:3-4 en 1 JOH.2:22 Het is niet van vandaag dat men opstandig is tegen de ene ware God. Doch vandaag voelen wij een wind waaien, welke religieus is, maar geen geloof in

Nadere informatie

Bij wie waren David en zijn mannen toen de oorlog tussen de Filistijnen en Israël begon?

Bij wie waren David en zijn mannen toen de oorlog tussen de Filistijnen en Israël begon? David door koning Achis weggestuurd en God geeft David een tik op de vingers. Bij wie waren David en zijn mannen toen de oorlog tussen de Filistijnen en Israël begon? 1 Samuel 29:2 2 De stadsvorsten van

Nadere informatie

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Bijbel voor Kinderen presenteert EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Zusters en broeders, Waar kom je vandaan? Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Waar kom je vandaan?

Zusters en broeders, Waar kom je vandaan? Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Waar kom je vandaan? Utrecht 04-06-17 Pinksteren Ezechiël 11:16-20; Handelingen 2:1-13 Zusters en broeders, Als die vraag je gesteld wordt, wat antwoord je dan? Soms weet ik niet goed wat ik daarop moet antwoorden. Want waar

Nadere informatie

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is?

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? De schuld van het volk vastgesteld. Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? Jesaja 1:2 2 Luister, hemel, neem ter ore, aarde! Want de HEERE spreekt: Ik heb kinderen

Nadere informatie

Themadienst Micha Toen zei ik: Luister toch, hoofden van Jakob, en leiders van het huis van Israël, behoort u niet het recht te kennen?

Themadienst Micha Toen zei ik: Luister toch, hoofden van Jakob, en leiders van het huis van Israël, behoort u niet het recht te kennen? Themadienst Micha. 170108 Micha 3 : 1 En ik zei: Hoor toch, leiders van Jakob, heersers van het volk van Israël! Jullie moeten het recht toch kennen? Toen zei ik: Luister toch, hoofden van Jakob, en leiders

Nadere informatie

De profetie van Haggaï

De profetie van Haggaï De profetie van Haggaï R. Been sr. Inhoud De profetie van Haggaï (1) De profetie van Haggaï (2) De profetie van Haggaï (3) De profetie van Haggaï (4) De profetie van Haggaï (1) INLEIDING De wegvoering

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Leidingdeel Jozua - Schets 5 Het land veroverd Jozua 8 en 10

Leidingdeel Jozua - Schets 5 Het land veroverd Jozua 8 en 10 Leidingdeel Jozua - Schets 5 Het land veroverd Jozua 8 en 10 A) Doel 1. Betekenis benoemen God laat Zijn verbondstrouw zien door de voorspoedige inname van het land Kanaän. Bij Ai werd duidelijk dat Hij

Nadere informatie

Biddag Paars Jer. 29: 4-14 (Gez. 37) en Matt. 6: 19-23

Biddag Paars Jer. 29: 4-14 (Gez. 37) en Matt. 6: 19-23 Biddag 2014. Paars Jer. 29: 4-14 (Gez. 37) en Matt. 6: 19-23 Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Bid tot de Heer voor de stad waarheen ik jullie heb weggevoerd en zet je in voor haar bloei. (7) De machtige

Nadere informatie

Preek Jesaja Advent 2018

Preek Jesaja Advent 2018 Lieve Gemeente, Binnenkort is het Kerst. We vieren de geboorte van Jezus. De mensenzoon, zo noemt hij zichzelf later. Zoon van God is hij ook genoemd en Messias, Vredevorst, Immanuel, God-met-ons. En dienstknecht

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 2)

Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 2) Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 2) Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Heb je wel gehoord. Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera. Over grenzen heen 12 jaar

Heb je wel gehoord. Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera. Over grenzen heen 12 jaar Heb je wel gehoord Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera Over grenzen heen 12 jaar Geschreven door: Mies Westera Franke Geïllustreerd door: Loes van der

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zacharia 1, 1-6 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zacharia 1, 1-6 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zacharia 1, 1-6 Middagdienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 90 : 1 en 8 4. Gebed voor de opening van het Woord 5. Schriftlezing : Haggaï

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

LES 8. Voor altijd vergeven

LES 8. Voor altijd vergeven Voor altijd vergeven Wat doe jij als iemand je verdrietig maakt? je? Praat je dan niet meer tegen hen? Praat je met hen daarover? Micha, het hulpje dat wij voor Ezra hebben bedacht, komt er achter wat

Nadere informatie

We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als

We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als een vrouwe wordt

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Hoe was de geschiedenis van Gods volk in Zacharia 1?

Hoe was de geschiedenis van Gods volk in Zacharia 1? De profeet Zacharia en de zesde en zevende droom. Hoe was de geschiedenis van Gods volk in Zacharia 1? Zie Zacharia 1 In hoofdstuk 1 worden Juda en Jeruzalem door de volken met voeten getreden, maar zij

Nadere informatie

Deel 2. De droom is waarachtig en zijn uitlegging betrouwbaar. (Daniël 2: 44-45)

Deel 2. De droom is waarachtig en zijn uitlegging betrouwbaar. (Daniël 2: 44-45) Deel 2 De droom is waarachtig en zijn uitlegging betrouwbaar. (Daniël 2: 44-45) Welke profetie ontving Daniël in 850 voor Chr. en welk dieren werden profetisch voorgesteld? Daniël 7:3-7 3 En er klommen

Nadere informatie

God draagt ons. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

God draagt ons. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek Jesaja 46:1-4 PG Zandvoort 17 februari 2019 God draagt ons Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Een man die ik ken had een lieve vrouw en vier jonge kinderen. En toen, zomaar, van het ene op het

Nadere informatie

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Online Bijbel voor kinderen presenteert EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd?

Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd? De profeet Amos en de eindtijd. Waarom is het laatste hoofdstuk van het boek van Amos zo belangrijk voor de eindtijd? Wij hebben in het boek Amos de uiteenzetting gezien van de onveranderlijke wegen die

Nadere informatie

Hoe bouwde de koning van Medo Perzië zijn wereldrijk bestuurlijk gezien uit?

Hoe bouwde de koning van Medo Perzië zijn wereldrijk bestuurlijk gezien uit? In de leeuwenkuil. Hoe bouwde de koning van Medo Perzië zijn wereldrijk bestuurlijk gezien uit? Daniël 6:1-3 1 Darius, de Meder, ontving het koningschap toen hij ongeveer tweeënzestig jaar oud was. 2 Het

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Aanpassen aan de cultuur of de wereld veranderen?

Aanpassen aan de cultuur of de wereld veranderen? Aanpassen aan de cultuur of de wereld veranderen? Daniël 1 13-9-2016 Wanneer spelt het verhaal 605 v.c. Jerusalem veroverd door Nebukadnezar II (regeert tot 562 v.c) 602 v.c. Daniel en vrienden hebben

Nadere informatie

Welke opdracht gaf God aan Jozua?

Welke opdracht gaf God aan Jozua? De ondergang van Ai. Welke opdracht gaf God aan Jozua? Jozua 8:1-2 1 Daarna zei de HEERE tegen Jozua: Wees niet bevreesd en wees niet ontsteld. Neem al het krijgsvolk met u mee en sta op, trek op naar

Nadere informatie

Jij bent gemaakt te stralen als een.

Jij bent gemaakt te stralen als een. Jij bent gemaakt te stralen als een. "Entrada en Jerusalén", Marc Chagall (1964). Verhaal voor jong en oud ds. G. R. Rinsma zondag 9 april 2017 (zesde zondag 40dagentijd) Evangelielezing: Mattheüs 21:1-12

Nadere informatie

Geschreven door hans donderdag, 10 december :57 - Laatst aangepast dinsdag, 09 november :11

Geschreven door hans donderdag, 10 december :57 - Laatst aangepast dinsdag, 09 november :11 De twee tempel donrdag, 10 cember 2009 19:57 - Laatst aangepast dinsdag, 09 november 2010 16:11 De twee tempel De Twee heeft bestaan als midlpunt Joodse offerdist 516 vchr tot 70 AD. Hij verving Eerste

Nadere informatie

Inzicht in de jaarweken.

Inzicht in de jaarweken. Daniël 9 Vers 24 Inzicht in de jaarweken. Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, (genadetijd Joden) Deel 3 Vers 25 vanaf

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

debijbelopen.nl De kerk haar ware gedaante verschijning grote verdrukking leider Europa leider Israël draak 1 e beest 2 e beest opname

debijbelopen.nl De kerk haar ware gedaante verschijning grote verdrukking leider Europa leider Israël draak 1 e beest 2 e beest opname 1 2 3 4 5 6 7 leider Europa leider Israël draak 1 e beest 2 e beest 1 2 3 4 5 6 7 grote verdrukking 1 2 3 4 5 6 7 opname Openbaring 4-9 10-15 3½ jaar 16 17-18 19 1 2 3 4 5 6 7 leider Europa leider Israël

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Daniël in de leeuwenkuil. 1 juni 2014

Daniël in de leeuwenkuil. 1 juni 2014 Daniël in de leeuwenkuil 1 juni 2014 Daniël in de leeuwenkuil Daniel 6: 1 Darius de Mediër verkreeg het koningschap; hij was toen tweeënzestig jaar. 2 Darius ging ertoe over honderdtwintig satrapen over

Nadere informatie

Wat probeerde Rehabeam en wat waren de gevolgen van deze handeling?

Wat probeerde Rehabeam en wat waren de gevolgen van deze handeling? Rehabeam en de afval in Israël. Wat probeerde Rehabeam en wat waren de gevolgen van deze handeling? Zie 1 Koningen 12:18 Toen Rehabeam zag dat de tien stammen hun trouw jegens hem hadden opgezegd, kwam

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Geschiedenis van het Jodendom

Werkstuk Levensbeschouwing Geschiedenis van het Jodendom Werkstuk Levensbeschouwing Geschiedenis van het Jodendom Werkstuk door een scholier 2407 woorden 13 maart 2003 6,3 78 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Abraham De geschiedenis van het volk Israël begint

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Parallellen tussen Joh. 17 en Ez. 37 Joh. 17 & Ez. 37:15-28

Parallellen tussen Joh. 17 en Ez. 37 Joh. 17 & Ez. 37:15-28 Parallellen tussen Joh. 17 en Ez. 37 Het hogepriesterlijke gebed (Joh. 17) tegen de achtergrond van de profetie in Ez. 37:15-28. Jezus maakt waar Ezechiël 37 over profeteerde. Acht vergelijkingen van Ez.

Nadere informatie

Paulus pastorale oproep. Galaten 4:12. Broeders; ik smeek het u! wees zoals ik want ook ik ben zoals u Het begin gedenken. Galaten 4:13-15.

Paulus pastorale oproep. Galaten 4:12. Broeders; ik smeek het u! wees zoals ik want ook ik ben zoals u Het begin gedenken. Galaten 4:13-15. Les 9 voor 26 augustus 2017 Paulus pastorale oproep. Galaten 4:12. Broeders; ik smeek het u! wees zoals ik want ook ik ben zoals u Het begin gedenken. Galaten 4:13-15. De waarheid vertellen. Galaten 4:16-20.

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De grote verdrukking, de antichristus y de opstanding.

DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN. De grote verdrukking, de antichristus y de opstanding. DOCTRINE VAN DE LAATSTE DINGEN De grote verdrukking, de antichristus y de opstanding. En ik zag, toen Hij het zesde zegel opende, en daar geschiedde een grote aardbeving en de zon werd zwart als een haren

Nadere informatie