Virtueel of Fysiek. Uitdagingen bij migratie naar Windows 7

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Virtueel of Fysiek. Uitdagingen bij migratie naar Windows 7"

Transcriptie

1 Het jaar 2011/2012 staat voor veel organisaties in het teken van Windows 7. De overstap van Windows XP naar Windows 7 lijkt in eerste instantie eenvoudig te zijn maar blijkt in de praktijk toch complex. Workspace Management biedt een helpende hand en vereenvoudigd de migratie naar het Windows 7 besturingssysteem. Virtueel of Fysiek In de ogen van een eindgebruiker is de upgrade naar Windows 7 hetzelfde als een applicatie-update. De werkelijkheid is anders! Als we kijken naar de opbouw van een hedendaags computersysteem is dit gebaseerd op het volgende model. 4) Gebruikersinstellingen 3) Applicaties 2) Desktop 1) Infrastructuur In dit model bestaat de infrastructuur onder andere uit de componenten hardware, lokale of centrale opslag en het netwerk dat benodigd is om een virtuele of fysieke desktop beschikbaar te stellen. Op de infrastructuur is een besturingssysteem, ofwel desktop, actief dat nu veelal is gebaseerd op Windows XP en in snel tempo wordt vervangen door Windows 7. Bovenop het besturingssysteem zijn de applicaties beschikbaar en is het mogelijk om persoonlijke gebruikersinstellingen te bewaren. Uitdagingen bij migratie naar Windows 7 Zodra men geconfronteerd wordt met de beoogde migratie naar Windows 7 ontstaan diverse vragen. Het is belangrijk om hier tijdig over na te denken. Veelvoorkomende vragen zijn: - Werken mijn huidige applicaties op Windows 7? - Hoe kan ik het beste mijn applicaties inventariseren en consolideren? - Wat betekent de overgang van een 32-bit besturingssysteem naar 64-bit voor mijn applicaties?

2 - Hoe distribueer ik mijn applicaties op Windows 7? - Hoe ga ik om met beleidsinstellingen en datatoegang? - Hoe integreer ik nieuwe technieken zoals applicatievirtualisatie? - Hoe stel ik mijn huidige printeromgeving beschikbaar op Windows 7? - Hoe zorg ik ervoor dat de huidige persoonlijke instellingen behouden blijven? - Past mijn huidige desktopbeveiligingsbeleid nog in de nieuwe situatie? Workspace Management Nu bekend is met welke uitdagingen we te maken krijgen zijn deze onder te verdelen in vier categorieën. Dit zijn: 1) Applicaties 2) Datatoegang 3) Printers 4) Gebruikersinstellingen Wanneer we praten over een Workspace, vormen de bovengenoemde categorieën samen de inhoud (content). Door het aanbieden van content op basis van context (wie je bent, waar je bent, vanaf welk device en op welk tijdstip) ontstaat Workspace Management. Gebruikersinstellingen Naast het aanbieden van applicaties, datatoegang en printers zijn de gebruikersinstellingen, ook wel profiel genaamd, het meest belangrijke onderdeel bij de migratie naar Windows 7. Een profiel bevat persoonlijke instellingen zoals bijvoorbeeld een bureaubladachtergrond en muisinstelling voor linksen rechtshandigen. Ook bevat het profiel applicatie specifieke instellingen zoals importexportlocaties, werkbalkinstellingen en andere voorkeursinstellingen zoals de standaard printer en het automatisch starten van applicaties. Profiel V1 en V2 Het verschil tussen een profiel op Windows XP en Windows 7 is de opbouw van de onderliggende structuur. Hierdoor is er sprake van een profiel versie V1 en profiel versie V2. Beide profielen zijn standaard niet uitwisselbaar en gebonden aan een besturingssysteem, respectievelijk Windows XP en Windows 7. Met Microsoft User State Migration Tool (USMT) is het mogelijk om een big-bang migratie uit te voeren van een profiel V1 naar profiel V2. Hierbij is een gefaseerde migratie met gelijktijdig gebruik van Windows XP en Windows 7 uitgesloten.

3 Gefaseerde migratie met Workspace Management Workspace Management ontkoppelt het profiel en daarmee de gebruikersinstellingen van het onderliggende besturingssysteem. Door een andere benadering en opslag van gebruikersinstellingen maakt Workspace Management deze instellingen uitwisselbaar tussen de verschillende besturingssystemen. Hierdoor kan een gebruiker gelijktijdig beschikken over een Windows XP en Windows 7 besturingssysteem en behoort een gefaseerde migratie naar Windows 7 ineens wel tot de mogelijkheden. Nederland voorop met Workspace Management De Nederlandse markt loopt ver voorop in de ontwikkeling van Workspace Management oplossingen. Het meest bekende Workspace Management product van Nederlandse bodem is RES Workspace Manager van RES Software. Een ander Nederlands product is Immidio Flex Profiles. Dit product richt zich als point solution op de gebruikersinstellingen en is daarnaast in combinatie met bijvoorbeeld Microsoft Group Policy Preferences een oplossing op het gebied van Workspace Management. Een nog minder bekend product en ook afkomstig uit Nederland is Scense. Een innoverende oplossing met veel potentie! Scense In basis is Scense een eenvoudige oplossing die vooral bedoeld is voor het beschikbaar stellen van applicaties, onafhankelijk van locatie en device. Tevens is het mogelijk om datatoegang te verzorgen zoals drivemappings en ODBC connecties. Verder zijn printers toe te kennen met bijbehorende voorkeursinstellingen en zijn vooraf gebruikersinstellingen vast te stellen voor zowel Windows als de applicaties. Applicatievirtualisatie Scense beschikt over de functionaliteit om virtuele applicaties te beheren en te distribueren. Met deze verregaande integratie ontstaat de mogelijkheid om vanuit Scense afhankelijkheden te definiëren en virtuele applicaties aan elkaar te koppelen. Hierdoor zijn aanpassingen binnen configuratiebestanden van bijvoorbeeld Microsoft App-V niet meer nodig. Zo is het mogelijk om een virtuele Microsoft App-V applicatie aan een virtuele Symantec SWV applicatie te koppelen. MSI en Adaptive Installer In sommige gevallen is het niet wenselijk of technisch onmogelijk om applicatievirtualisatie toe te passen. In zo een situatie is de traditionele distributiemethode met MSI bestanden of een setup noodzakelijk. Veelal biedt een product als AdminStudio of Wise Package Studio een uitkomst bij het

4 herconfigureren van deze bestanden wat benodigd is voor de uitrol van een applicatie binnen het bedrijfsnetwerk. Scense vervangt dit proces en beschikt zelf over de mogelijkheid tot MSI configuratie. Op eenvoudige wijze zijn afzonderlijke features en componenten te selecteren en is ook de zogenaamde properties tabel in een MSI bestand te bewerken. Dit is allemaal te configureren vanuit één en dezelfde beheerconsole. Tenslotte maakt Scense gebruik van een gepatenteerde Adaptive Installer technologie. Hierbij zijn applicaties zonder het gebruik van applicatievirtualisatie toch conflictvrij te gebruiken. Dat was voorheen alleen voorbehouden aan applicatievirtualisatie. Bring Your Own Device/Computer De Virtuele Desktop Infrastructuur (VDI) hype is nog in volle opmars terwijl ook al gesproken wordt over Bring Your Own Device/Computer. Waarom zou men gebruik maken van dure centrale resources als deze veelvuldig op de lokale computer beschikbaar is? Het probleem is vaak gerelateerd aan de noodzaak voor lidmaatschap van een directory structuur zoals Microsoft Active Directory en Novell edirectory. Vooral in het onderwijs, waar veel studenten over een eigen laptop beschikken, is dit een hekel punt. Scense vereist geen koppeling tussen computersysteem en een directory structuur. Hierdoor is Scense daadwerkelijk geschikt voor Bring Your Own! Scense versus RES Workspace Manager Zoals eerder vermeld is RES Workspace Manager een tegenhanger van Scense. Ondanks dat ze beide focussen op Workspace Management zijn er grote verschillen. Voor een leek is de beheerconsole van RES Workspace Manager eenvoudiger in het gebruik. Een duidelijke interface geeft op een logische wijze inzicht in de functionaliteit. Scense is open van structuur en biedt daardoor de vrijheid om zelf extra functionaliteit in te voegen. Enige kennis van Visual Basic is hierbij een vereiste. RES Workspace Manager biedt uit zichzelf geen mogelijkheid voor applicatiedistributie. Hiervoor is een extra product zoals RES Automation Manager benodigd. Naast een extra beheerconsole brengt dit ook extra kosten met zich mee. Scense bestaat uit één standaard module die alle functionaliteit in zich heeft. Scense beschikt over een uitgebreide integratie met applicatievirtualisatie producten zoals VMware ThinApp, Microsoft App-V en Symantec SWV. De gepatenteerde Adaptive Installer technologie draagt bij installatie van applicaties zorg voor een conflictvrije distributie.

5 RES Workspace Manager beschikt naast Workspace Management functionaliteit over extra mogelijkheden zoals USB security, databeveiliging, rapportages en schermovername voor beheer. Scense beperkt zich tot de basis van Workspace Management en beschikt niet over alternatieve functionaliteit. Scense heeft een on-demand werking op basis van checks. Dit resulteert in kortere inlogtijden, betere prestaties en een directe aansturing op basis van de gebruiker. RES Workspace Manager is sessie georiënteerd waarbij de aansturing en controle is toegepast op de gehele Workspace. Dit biedt meer mogelijkheden op het gebied van beveiliging maar vertraagt de werking van het systeem. Conclusie Bij de migratie van Windows XP naar Windows 7 is Workspace Management een belangrijk component met enorm veel toegevoegde waarde. Naast een betere controle over de totale desktopomgeving biedt Workspace Management transparantie voor de gebruiker en zorgt het tevens voor een betere gebruikerservaring, zowel in een fat-client, VDI als hybride omgeving. De beste productkeuze is afhankelijk van de gestelde wensen en eisen. Immidio Flex Profiles is een prima keuze als point solution. RES Workspace Manager is een oplossing met extra aandacht voor security en biedt alternatieve functionaliteit. Scense is gespecialiseerd in het beschikbaar stellen van applicaties en gebaseerd op een open structuur. Vooral in een Bring Your Own omgeving zoals het onderwijs is Scense een hele mooie oplossing.

Built from the cloud up

Built from the cloud up smart business smart IT by icento jaargang 1 oktober 2012 Windows Server 2012 DirectAccess Vanaf afstand veilig data en applicaties benaderen op uw netwerk Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 Efficient beheer

Nadere informatie

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten White Paper Op Cloud gebaseerde online werkplekken vanaf iedere locatie op elk apparaat Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten Organisaties zijn op zoek naar meer flexibele en kosteneffectieve

Nadere informatie

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Cloud communicatie EDITIE NR. 1 Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Zeker, zorgeloos en optimaal bereikbaar Investeren in een nieuwe telefooncentrale of telefonie afnemen

Nadere informatie

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten 1 Cloudcomputing is populair, en niet zonder reden. Clouddiensten

Nadere informatie

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra Slim Samenwerken aan ICT Cloud computing en shared service centra Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht van het Kwaliteitsinstituut

Nadere informatie

Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur

Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur Datum : 05-12-2012 Versie : 1.0 Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of op andere wijze openbaar

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen

7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen 7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen Organisaties die zich op dit moment (opnieuw) in een CRM software selectie traject begeven, hebben een grote uitdaging. Daar waar vroeger

Nadere informatie

Quality as a Service. Waarom QaaS? CeneSam, Februari 2014

Quality as a Service. Waarom QaaS? CeneSam, Februari 2014 Quality as a Service Waarom QaaS? CeneSam, Februari 2014 Inleiding Waarom QaaS? of anders gezegd Waarom zou u vandaag nog moeten beginnen met Quality as a Service? Via dit document willen wij u niet alleen

Nadere informatie

Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center

Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center Inhoud Inhoud 3 Voorwoord 5 Euh, waar hebben we het eigenlijk over? Wat is NetScaler?

Nadere informatie

alleen maar voordelen? (deel 1)

alleen maar voordelen? (deel 1) VIRTUALISATIE: alleen maar voordelen? (deel 1) If it s there and you can see it It s Real! If it s not there and you can t see it It s Gone! If it s there and you can t see it It s Transparent! If it s

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

A L W AY S O N Always On

A L W AY S O N Always On ALWAYS ON Always On Dé IT-hardware dienstverlener voor Nederland Scholten Awater is dé IT-hardware dienstverlener voor Nederland. Met onze uitgebreide IT-diensten nemen wij u veel werk uit handen. Hierdoor

Nadere informatie

KEMBIT Cloud Ladder Klassieke IT of "de Cloud"?

KEMBIT Cloud Ladder Klassieke IT of de Cloud? Walter Robijns Microsoft Certified Architect KEMBIT Cloud Ladder Klassieke IT of "de Cloud"? Kan ik al volledig werken in de Cloud? Moet ik nog wel investeren in een nieuwe werkplek of serveromgeving

Nadere informatie

Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center

Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center Inhoud Inhoud 3 Voorwoord 5 Euh, waar hebben we het eigenlijk over? Wat is NetScaler?

Nadere informatie

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs

In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs White Paper In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint in het onderwijs Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot

Nadere informatie

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision Werkplekvisie Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision De essentie De gebruiker centraal Verschillende doelgroepen Verschillende toepassingen Verschillende locaties Het beschikbaar

Nadere informatie

GEBOUWBEHEER MET Priva Blue ID Intuïtieve bediening voor elk type gebruiker

GEBOUWBEHEER MET Priva Blue ID Intuïtieve bediening voor elk type gebruiker GEBOUWBEHEER MET Priva Blue ID Intuïtieve bediening voor elk type gebruiker Gebouwbeheer met Priva Blue ID Intuïtieve bediening voor elk type gebruiker Het beheer van het klimaat in een gebouw is steeds

Nadere informatie

Business case. Online contact centers

Business case. Online contact centers Business case Online contact centers 1 Versie Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De verschillende alternatieven... 3 2.1 Optie 1: inhouse contactcenter... 3 2.2 Optie 2: facilitair contactcenter... 4 2.3 Online

Nadere informatie

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN NIEUWE KANSEN VOOR SERVICE PROVIDERS Voorwoord De markt voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) is volop in ontwikkeling en daarbij valt steeds vaker de term

Nadere informatie

Business Continuity en Disaster Recovery: High Availability in server & storage omgevingen

Business Continuity en Disaster Recovery: High Availability in server & storage omgevingen Qi ict whitepaper Business Continuity en Disaster Recovery: High Availability in server & storage omgevingen Klantnaam : Qi ict Datum : augustus 2010 Versie : 1.1 Auteur : Qi ict Document : BC en DR: HA

Nadere informatie

Application & Desktop Delivery. Info BEURS- SPECIAL

Application & Desktop Delivery. Info BEURS- SPECIAL jaargang 12 nummer 6 november 2010 Vakblad voor de netwerk- & systeembeheerder www.netopus.nl Application & Desktop Delivery Info Security BEURS- SPECIAL Global Virtual Application Infrastructure Nieuwe

Nadere informatie

De gevolgen van cloud computing voor de werkzaamheden van de mkb-accountant, een uitgebreid onderzoek. (januari 2014)

De gevolgen van cloud computing voor de werkzaamheden van de mkb-accountant, een uitgebreid onderzoek. (januari 2014) De gevolgen van cloud computing voor de werkzaamheden van de mkb-accountant, een uitgebreid onderzoek (januari 2014) De gevolgen van cloud computing voor de werkzaamheden van de mkb-accountant, een uitgebreid

Nadere informatie

INFORMATIEBEVEILIGING

INFORMATIEBEVEILIGING INFORMATIEBEVEILIGING EN HET NIEUWE WERKEN Afstudeerscriptie IT audit opleiding Postgraduate opleiding Vrije Universiteit Amsterdam April 2011 Adriaan van Nieuwmegen Gerlof Miedema 1 VOORWOORD Er is een

Nadere informatie

8/2 GroupWise. 8/2.1 GroupWise als groupwareoplossing

8/2 GroupWise. 8/2.1 GroupWise als groupwareoplossing Mail & Messaging 8/2 GroupWise 8/2.1 GroupWise als groupwareoplossing Als bijzondere toepassing voor de communicatie in netwerken (het werken in groepen) moet beslist het product GroupWise van Novell worden

Nadere informatie

november 2014 Desktop Destiny e Book De belangrijkste IT-workspace whitepapers van onze businesspartners: P O W E R E D

november 2014 Desktop Destiny e Book De belangrijkste IT-workspace whitepapers van onze businesspartners: P O W E R E D november 2014 Desktop Destiny e Book De belangrijkste IT-workspace whitepapers van onze businesspartners: P O W E R E D B Y Beste lezer, De traditionele IT-werkplek is de afgelopen jaren radicaal veranderd.

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING MINOR EAD 15/1/2010. Versie: 1.0. Opdrachtgever: Rody Middelkoop

CLOUD COMPUTING MINOR EAD 15/1/2010. Versie: 1.0. Opdrachtgever: Rody Middelkoop 15/1/2010 Versie: 1.0 Opdrachtgever: Rody Middelkoop MINOR EAD CLOUD COMPUTING Cloud Computing en Enterprise Application Development Studenten: Thijs Smeenk Joris Peters Matthijs Bloemendal Student nr.:

Nadere informatie

Imtech Document Center. Imtech ICT. Van sales opportunity tot projectuitvoering

Imtech Document Center. Imtech ICT. Van sales opportunity tot projectuitvoering Imtech ICT Van sales opportunity tot projectuitvoering Imtech Document Center Imtech ICT Integrated Solutions Hogeweg 41 NL-5301 LJ Zaltbommel T +31 418 57 07 50, www.imtech.nl/is info.is@imtech.nl Inhoud

Nadere informatie