Volgens Dianne Commissaris van TNO Arbeid wordt er ook op de werkplek steeds minder bewogen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Volgens Dianne Commissaris van TNO Arbeid wordt er ook op de werkplek steeds minder bewogen."

Transcriptie

1 Ef-fictief? Ik kan me best voorstellen dat zoiets leuk is om met collega s te doen. Maar als het doel is het uithoudingsvermogen op peil te brengen, kun je het schudden, zegt Peter Hollander, hoogleraar inspanningsfysiologie van de faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hollander plaatst kritische kanttekeningen bij de effecten die verwacht mogen worden van bedrijfsbewegingsprogramma s. Hollander: Er is een standaardrijtje wat er allemaal beter gaat als je sport. Daar gelden normen voor. Het is de vraag of een bewegingsprogramma de elementen bevat waarvan je redelijkerwijs effecten kunt verwachten. Uit onderzoek door TNO Arbeid bleek dit voorjaar dat in 2003 gemiddeld veertien procent van alle bedrijven met vijftig werknemers of meer een bewegingsprogramma aanbood. Dat is evenveel als in In de enquetes onder duizend bedrijven werd gevraagd of er binnen het bedrijf activiteiten zijn op het terrein van bewegingsstimulering, welke redenen daarvoor zijn en om wat voor activiteiten het gaat. TNO verstaat onder bevorderen van voldoende bewegen onder andere bedrijfsfitness, bedrijfssport of lunchwandelen. Het aantal bedrijven dat activiteiten aanbiedt, bleef tussen 1996 en 2003 gelijk. Grote bedrijven (met meer dan 500 werknemers) zijn tussen 1996 en 2003 iets meer aan bewegen gaan doen. In kleine bedrijven (50-99 werknemers) deden de werkgevers en werknemers het juist rustiger aan. Verbetering van de fitheid en vermindering van verzuim zijn de belangrijkste motieven voor bedrijven om het bewegen te stimuleren. De oproep om meer te bewegen lijkt niet overbodig. Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) becijferde begin september in een onderzoek dat een ongezond voedingspatroon en overgewicht in ons land jaarlijks leidt tot twintigduizend doden en tachtigduizend gevallen van suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker. Volgens Dianne Commissaris van TNO Arbeid wordt er ook op de werkplek steeds minder bewogen. Commissaris is projectleider van een vierjarig onderzoek preventie bewegingsarmoede. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet het project richtlijnen en oplossingen aanreiken om werknemers voldoende te laten bewegen tijdens hun werk. Commissaris: Over de hele linie zie je dat werknemers minder bewegen. Dat komt voor een belangrijk deel door mechanisering en automatisering. Op kantoor kun je bijna alles vanachter je computer regelen; je hoeft nauwelijks van je plek. Ook in de industrie zie je dat werknemers steeds vaker een controletaak hebben achter een computerscherm, terwijl machines hun werk doen. Of werknemers krijgen, zoals in de assemblageindustrie, minder taken zodat zij minder hoeven te lopen en de productie opgevoerd kan worden.

2 Ook in de vervoerssector, denk aan buschauffeurs, machinisten en vrachtverkeer, wordt weinig bewogen. Te weinig beweging kan leiden tot verschillende klachten. Die kunnen betrekking hebben op het hele fysieke gestel of op bepaalde delen, zoals nek en schouders. TNO Arbeid onderzocht bij Philips DAP in Drachten, producent van scheerapparaten, welk effect extra pauzes hebben op mensen en productiviteit. Commissaris: Vijftien minuten langer pauzeren binnen een bepaald pauzeschema verminderde het lokale discomfort in nek en schouders met 28 procent. En de algehele vermoeidheid aan het eind van de dag was achttien procent minder. Ondanks de extra pauzes bleef de productiviteit van elke medewerker gelijk. Commissaris pleit er daarom voor binnen de werkomstandigheden het natuurlijk bewegen van medewerkers zoveel mogelijk te stimuleren. Daarnaast is bedrijfssport bij uitstek een goede mogelijkheid om mensen te stimuleren meer te bewegen, meent Karin Proper, onderzoeker van TNO Arbeid. Proper: Sporten in zijn algemeenheid is gezond. Dat is onomstotelijk bewezen. Het is ook bewezen dat er een samenhang is tussen sport en minder verzuim en sport en hogere productiviteit. Bedrijfssport kan als aanvulling daartoe bijdragen. Ook hoogleraar inspanningsfysiologie Peter Hollander beschouwt sport als een zinnige bezigheid. Dat is duidelijk, zegt hij. Maar of het effectief is om dat via het werk te organiseren hangt er vanaf wat iemand ermee wil bereiken, aldus Hollander. Sporten is gezond, maar waarvoor dan?, stelt hij de vraag. Volgens Hollander zijn er door bewegen drie effecten te bereiken. Door sport kun je lichaamsgewicht handhaven of verminderen, je conditie/uithoudingsvermogen verbeteren, en je spierkracht op peil houden/vergroten. Hollander: Als iemand sport met als doel het lichaamsgewicht te verminderen, moet die persoon minimaal tienduizend kilojoule aan energie verbruiken per etmaal.

3 En een effect op conditie of uithoudingsvermogen bewerkstellig je pas bij drie maal per week een half uur inspanning bij een hartfrequentie van honderdzeventig slagen per minuut minus je leeftijd. Dergelijke effecten zijn lastig om via het werk te regelen, of je moet echt meerdere uren per week sporten. Je moet daarom onderscheid maken tussen sporten in het algemeen en bedrijfsbewegingsprogramma s, stelt Karin Proper. Een bedrijfsbewegingsprogramma op zichzelf zorgt er meestal niet voor dat iemand drie keer in de week dertig minuten sport. Maar het uurtje sport via het werk kan een aanvulling zijn op andere activiteiten die iemand al in zijn vrije tijd doet. En kan er bijvoorbeeld net voor zorgen dat die persoon voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen tenminste vijf dagen per week minstens dertig minuten matig intensief of aan de fitheidsgerelateerde norm ten minste drie keer per week minstens twintig minuten zwaar intensief, zoals sporten. Verschillende onderzoeken wijzen op positieve effecten van bewegingsstimuleringsprogramma s, onder andere op ziekteverzuim. Hollander betwijfelt echter of een lager ziekteverzuim te herleiden is tot een effect van de fysieke inspanningen. Voor een bedrijf is een lager ziekteverzuim nuttig. Maar wijst het ook ergens op? Ik vind het geen relevante maat als het gaat om effect. Als mensen gaan sporten, hebben ze een effect in hun achterhoofd en gaan ze zich daarnaar gedragen. Het is de vraag of dat een rechtstreeks effect is van de fysieke inspanning of een placeboeffect dat je op andere manieren dan fysieke activiteiten ook kunt bereiken. Als je sport voor je gezondheid, moet je er ook in geloven. Misschien melden mensen zich dan enige tijd ook minder snel ziek. Proper: Het is inderdaad lastig om harde conclusies te trekken over de effecten van de bedrijfsbewegingsprogramma s. Daarvoor moet je een zogenaamd gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek met het liefst nog een grote onderzoeksgroep doen. Werknemers worden dan ingedeeld in een sportprogramma, zodat je een gelijkwaardige controlegroep hebt. Er zijn maar een paar onderzoeken over bewegingsstimuleringsprogramma s die aan zo n opzet voldoen en harde conclusies kunnen trekken. Vaak vergelijken onderzoeken deelnemers met niet-deelnemers aan programma s. Het kan

4 zijn dat de groep deelnemers al de wat actievere personen zijn. Terwijl je juist de grootste winst kunt bereiken bij de nog niet actieve werknemers. Toch zijn het volgens Proper niet alleen sportievelingen die deelnemen aan bedrijfsbewegingsprogramma s. Weliswaar zijn actieve mensen makkelijker te motiveren voor deelname aan een programma, maar ook een deel van niet-actieven komt soms naar de fitnesszaal. Proper: Actieve mensen die in hun vrije tijd ook al sporten, staan positief tegenover bewegingsstimulering. Aan de andere kant vinden sommigen van de actieven dat zij in hun vrije tijd al genoeg doen en gaan dus niet ook nog eens meedoen aan een initiatief van de werkgever. Zo werkt het ook andersom. Inactieven kunnen weliswaar ook positief tegenover sporten staan, alleen komen ze er om de een of andere reden niet aan toe. Het initiatief van de werkgever is dan juist een welkome actie. Over het algemeen bereik je eerder de actieven, maar mensen die normaal gesproken niet voldoende actief zijn, doen toch ook wel mee aan bedrijfsbewegingsprogramma s. Dat is winst. Er is wel om allerlei redenen over de hele linie veel verloop binnen de programma s. Mensen beginnen, stoppen en beginnen weer of beginnen pas na een jaar. Hoogleraar Hollander: Veel dingen in het leven zijn in het begin leuk, maar gaan op den duur vervelen. En dan houd je er weer mee op. Hollander betwijfelt sterk dat de bewegingsprogramma s mensen ertoe kunnen aanzetten voldoende te gaan sporten. Iemand die geen affiniteit heeft met sport, begint er niet aan. Al die mensen hebben schoolgymnastiek gehad en deden dus sport. Sommigen gaan ermee door, anderen niet. Het idee dat je iedereen actief kunt krijgen, zou na de middelbare school een effect moeten laten zien. Dat is er niet. Bij bedrijfssport doen de liefhebbers mee, de rest amper. Waarom zou dat in een bedrijf ineens anders werken? Het is volgens mij geen kwestie van geen tijd, maar van geen prioriteit. Mensen hebben naast hun werk nog heel veel tijd over om iets aan hun lijf te doen. Als ze dat willen.

5 Zeker heeft de werknemer een eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hij gezond is en blijft, vindt ook Proper. Maar ook een werkgever heeft daar belang bij, stelt zij. Proper: Een werkgever heeft er baat bij om te investeren in bewegingsstimuleringsprogramma. Om meerdere redenen. Gezonde werknemers verzuimen minder. Maar naast de fysieke effecten kan bedrijfssport ook kwalitatieve baten hebben. Het is goed voor een imago van een bedrijf. En werknemers beschouwen het als goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Daardoor kunnen mensen voor het bedrijf behouden blijven of kan het bedrijf mensen aantrekken. Dat is ook winst. Bedrijven kiezen om verschillende redenen voor bewegingsprogramma s. De een meer vanuit een sociaal aspect, een ander vanwege een positieve kostenbatenanalyse. Voor werknemers die niet door een bos willen rennen of aan de fitness-apparatuur willen, zijn er toch mogelijkheden om dagelijks voldoende te bewegen. Het bedrijf Fit Office in Utrecht won eerder dit jaar de Arbo Innovatie Award met hun Walking Plus, een apparaatje dat een individuele werknemer bij zich draagt en registreert hoeveel en hoe intensief iemand beweegt. Ron Roozendaal van Fit Office: Het effect van alleen bedrijfssport is moeilijk aan te tonen. En het zijn veelal de sportievelingen die deelnemen. Voor veel mensen is sport nog altijd een heel grote drempel. Toch is bewegen heel gezond. Daarom stimuleert Walking Plus bewegen op de werkplek. Het apparaatje legt vast hoeveel iemand per dag beweegt op zijn werk en registreert het calorieverbruik. Als iemand een keer de trap neemt, scoort hij hoger. De totaalscore van een dag kan via software eenvoudig in de computer worden gezet. Aan die bewegingsspiegel kun je zien of je voldoet aan de norm van dertig minuten matig intensief bewegen op een dag. Volgens Roozendaal wordt bewegen op die manier leuk. Het is een Amerikaanse benadering. Je kunt er een competitie van maken op een afdeling of tussen afdelingen. Welke afdeling beweegt het meest? Mensen vinden het leuk om aan wedstrijdjes deel te nemen. Het is voor in-actieven een laagdrempelige manier om toch aan voldoende beweging te

6 komen. En dat is gezondheidswinst.

Collega s activeren collega s. De aanjager laat mensen meer bewegen

Collega s activeren collega s. De aanjager laat mensen meer bewegen Collega s activeren collega s De aanjager laat mensen meer bewegen Waarom hebben we aanjagers nodig? Veel mensen willen wel meer bewegen. Maar in de hectiek van alledag lukt dat vaak niet. Een klein zetje

Nadere informatie

Dip in aantal bedrijven dat aan bewegingsstimulering doet.

Dip in aantal bedrijven dat aan bewegingsstimulering doet. Dip in aantal bedrijven dat aan bewegingsstimulering doet. Monique Simons, Claire Bernaards, Vincent H. Hildebrandt, TNO Kwaliteit van leven Inleiding Sinds 1996 meet TNO periodiek hoeveel bedrijven in

Nadere informatie

Beweegrichtlijnen Nr. 2017/08. Samenvatting

Beweegrichtlijnen Nr. 2017/08. Samenvatting Beweegrichtlijnen 2017 Nr. 2017/08 Samenvatting Beweegrichtlijnen 2017 pagina 2 van 6 Achtergrond In Nederland bestaan drie normen voor bewegen: de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, die adviseert op minstens

Nadere informatie

Sport- en beweegscan [bedrijf X]

Sport- en beweegscan [bedrijf X] Sport- en beweegscan [bedrijf X] 16 december 2014 Dia 1 Methode Digitale vragenlijst De inventarisatie geeft inzicht in: Beweegnormen (NNGB en Fitnorm) Sportbehoefte Redenen om te gaan sporten Draagvlak

Nadere informatie

Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren!

Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren! Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren! Meer winst met bewegen 30 min 5X pw Bewegen is gezond en verhoogt de inzetbaarheid van uw werknemers. Werknemers die voldoende bewegen verzuimen minder. Meer

Nadere informatie

Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren!

Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren! Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren! Meer winst met bewegen ROI-Fit TNO heeft een softwareprogramma gemaakt om het rendement van acht verschillende vormen van bewegingsstimulering te berekenen

Nadere informatie

Sportief bewegen met osteoporose. Osteoporose

Sportief bewegen met osteoporose. Osteoporose Sportief bewegen met osteoporose Osteoporose Sportief bewegen met osteoporose...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de

Nadere informatie

Concretiseren van BRAVO. Beeldvorming

Concretiseren van BRAVO. Beeldvorming Concretiseren van BRAVO Beeldvorming Draagvlak?: Beginsituatie: Vraag vanuit personeel: wij willen fitnessen overleg tussen P&O, SB, facilitair,cvb Géén subsidieaanvraag directieraad voor bedrijfssport!

Nadere informatie

Effectiviteit en economische impact van beweegprogramma s op de werkplek

Effectiviteit en economische impact van beweegprogramma s op de werkplek Effectiviteit en economische impact van beweegprogramma s op de werkplek Karin Proper Afdeling Sociale Geneeskunde, EMGO+ Instituut, VUmc, Amsterdam Body@Work, Onderzoekscentrum Bewegen, Arbeid en Gezondheid

Nadere informatie

Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 2006

Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 2006 Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 06 Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding worden gebruikt (M. Heijmans, Teveel mensen met COPD bewegen te weinig, NIVEL,

Nadere informatie

Willem van Mechelen. Hoogleraar sociale geneeskunde, met als opdracht in het bijzonder de bedrijfs- en sportgeneeskunde Vrije Universiteit Amsterdam

Willem van Mechelen. Hoogleraar sociale geneeskunde, met als opdracht in het bijzonder de bedrijfs- en sportgeneeskunde Vrije Universiteit Amsterdam Willem van Mechelen Hoogleraar sociale geneeskunde, met als opdracht in het bijzonder de bedrijfs- en sportgeneeskunde Vrije Universiteit Amsterdam Of de journalist met de auto naar het interview is gekomen,

Nadere informatie

Bewegen en overgewicht onder Nederlandse werknemers

Bewegen en overgewicht onder Nederlandse werknemers Onderzoeksresultaten Maart 10 Bewegen en overgewicht onder Nederlandse werknemers 00-08 Te weinig lichaamsbeweging is een belangrijke risicofactor voor de gezondheid. Het hangt samen met vroegtijdige sterfte

Nadere informatie

Dik is duur. Wat werkgevers kunnen doen aan overgewicht

Dik is duur. Wat werkgevers kunnen doen aan overgewicht Praktijkwijzer van VNO-NCW Dik is duur Wat werkgevers kunnen doen aan overgewicht Eén op de twee Nederlanders is te zwaar; twintig jaar geleden was dat nog één op de drie. Overgewicht wordt een steeds

Nadere informatie

10/2/2014. Infosessie ergonomiebeleid op kantoor 2014 Team ergonomie

10/2/2014. Infosessie ergonomiebeleid op kantoor 2014 Team ergonomie Infosessie ergonomiebeleid op kantoor 2014 Team ergonomie Wij zitten gemiddeld 55 tot 70% van de dag 9 tot 11 uur zitten op dagbasis per uur dat men zittend doorbrengt, stijgt het risico op vroegtijdig

Nadere informatie

5 x 1 balletje opzuigen (inademen) en zo lang mogelijk boven houden. 5 x 2 balletjes opzuigen (inademen) en zo lang mogelijk boven houden.

5 x 1 balletje opzuigen (inademen) en zo lang mogelijk boven houden. 5 x 2 balletjes opzuigen (inademen) en zo lang mogelijk boven houden. Begeleiding bij een Gastric Bypass door Fysiotherapie Met de informatie op deze pagina kunt u zich voorbereiden op uw gastric bypass operatie. U krijgt onder andere uitleg over het triflo-ademapparaat

Nadere informatie

Wat beweegt jou? 2011 TNO 1

Wat beweegt jou? 2011 TNO 1 Wat beweegt jou? Met deze vragenlijst kun je nagaan of je niet te veel zit tijdens je werk. Waarom is dat nodig? Is veel zitten slecht dan? Ja, recent onderzoek heeft laten zien dat mensen die veel en

Nadere informatie

BEWEGEN Wat levert het mijn bedrijf op?

BEWEGEN Wat levert het mijn bedrijf op? BEWEGEN Wat levert het mijn bedrijf op? C.J.M. van Veldhooven MBA Sportfysiotherapeut / Sportconsultant / Docent Specialist in Beweging Datum 29-09-2016 Ondernemer en Sportfysiotherapeut -> Specialist

Nadere informatie

BedrijfsGezondheidsIndex 2006

BedrijfsGezondheidsIndex 2006 BedrijfsGezondheidsIndex 2006 Op het werk zijn mannen vitaler dan vrouwen Mannen zijn vitaler en beter inzetbaar dan vrouwen. Dit komt mede doordat mannen beter omgaan met stress. Dit blijkt uit de jaarlijkse

Nadere informatie

Investeren in gezondheid Een gezonde investering! Symposium voor Leidinggevenden IZA Bedrijfszorg 27-03-2013

Investeren in gezondheid Een gezonde investering! Symposium voor Leidinggevenden IZA Bedrijfszorg 27-03-2013 1 Investeren in gezondheid Een gezonde investering! Symposium voor Leidinggevenden IZA Bedrijfszorg 27-03-2013 2 Bevorderen van de gezondheid, inzetbaarheid en productiviteit van medewerkers 4 werkmaatschappijen

Nadere informatie

Een effectiviteitsanalyse van de

Een effectiviteitsanalyse van de Verzuimende werknemers Een effectiviteitsanalyse van de verzuimbegeleiding door Top-Care Onderzoek naar de effectiviteit van de verzuimspecifieke aanpak van Top-Care Esther Hilbers 1 In deze rapportage

Nadere informatie

Bewegen in Nederland

Bewegen in Nederland Onderzoeksresultaten Resultaten Monitor Bewegen en Gezondheid Bewegen in Nederland 2000-2008 Sinds 2000 meet de Monitor Bewegen en Gezondheid trends in het beweeggedrag van de Nederlandse bevolking om

Nadere informatie

- 172 - Prevention of cognitive decline

- 172 - Prevention of cognitive decline Samenvatting - 172 - Prevention of cognitive decline Het percentage ouderen binnen de totale bevolking stijgt, en ook de gemiddelde levensverwachting is toegenomen. Vanwege deze zogenaamde dubbele vergrijzing

Nadere informatie

BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2010

BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2010 R E S U LTAT E N T N O - M O N I TO R B E W EG E N E N G E ZO N D H E I D BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2010 Sinds 2000 meet de TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid trends in het beweeggedrag van de Nederlandse

Nadere informatie

Hoe gezond zijn de inwoners van Zwartewaterland? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen

Hoe gezond zijn de inwoners van Zwartewaterland? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen Hoe gezond zijn de inwoners van? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen gemeente Kampen Steenwijkerland Staphorst 875 inwoners deden mee Hardenberg Gezondheid In het verleden werd gezondheid gedefinieerd

Nadere informatie

Hoe gezond zijn de inwoners van Zwolle? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen

Hoe gezond zijn de inwoners van Zwolle? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen Hoe gezond zijn de inwoners van? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen gemeente Kampen Steenwijkerland Zwartewaterland Staphorst 1.589 inwoners deden mee Hardenberg Gezondheid In het verleden werd

Nadere informatie

Inventarisatie behoeften van

Inventarisatie behoeften van Inventarisatie behoeften van werkenden met een chronisch ziekte overzicht behoeften In dit deel van het onderzoek brengen we de behoefte aan praktische ondersteuning in kaart van werkenden met een chronische

Nadere informatie

Business Case Vitaliteit & Inzetbaarheid. Enkele voorbeelden

Business Case Vitaliteit & Inzetbaarheid. Enkele voorbeelden Business Case Vitaliteit & Inzetbaarheid Enkele voorbeelden Gallup Consulting, 2002 (200.000 werknemers uit 36 multinationals): 12% meer klantgroei 62% minder veiligheidsincidenten 18% meer productiviteit

Nadere informatie

Juist in deze tijden moeten we samen beter zijn!

Juist in deze tijden moeten we samen beter zijn! Juist in deze tijden moeten we samen beter zijn! 1 Gezondheidsmanagement Een gezonde werksituatie geeft energie! Evert Ivens, bedrijfsarts Gezondheidsmanagement; zou je dat nou wel doen? 2 GZM? Wat is

Nadere informatie

Begeleiding bij een Gastric Bypass door Fysiotherapie

Begeleiding bij een Gastric Bypass door Fysiotherapie Begeleiding bij een Gastric Bypass door Fysiotherapie U krijgt deze folder om u voor te bereiden op uw gastric bypass operatie. Het bevat onder andere de uitleg van het triflo-ademapparaat dat u wordt

Nadere informatie

Aanpak fysieke onderbelasting

Aanpak fysieke onderbelasting Aanpak fysieke onderbelasting Aanbevelingen voldoende bewegen tijdens het werk Dianne Commissaris Marjolein Douwes, Michiel de Looze, Elsbeth de Korte, Noortje Schoenmaker, Vincent Hildebrandt TNO Kwaliteit

Nadere informatie

Zorg voor de mantelzorger

Zorg voor de mantelzorger Zorg voor de mantelzorger Het geven van zorg aan je naasten is een taak van ons allen. Dat verwacht de overheid ook van ons. Maar voor zorgmedewerkers is mantelzorg verlenen een extra gezondheidsrisico.

Nadere informatie

Fit op het werk Dianne Commissaris

Fit op het werk Dianne Commissaris Fit op het werk Dianne Commissaris Marjolein Douwes Elsbeth de Korte Vincent Hildebrandt Piet van Lingen Agenda sessie Introductie; bewegen en gezondheid, bewegingsarmoede Wat betekent bewegen voor uw

Nadere informatie

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers RSI Informatie voor werknemers en werkgevers RSI RSI (Repetitive Strain Injury) is de veelgebruikte verzamelnaam voor klachten aan nek, bovenrug, schouders, armen, polsen en handen. Deze klachten komen

Nadere informatie

Een voorstel voor de update van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) Dr Claire Bernaards; Dr Vincent Hildebrandt

Een voorstel voor de update van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) Dr Claire Bernaards; Dr Vincent Hildebrandt Een voorstel voor de update van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) Dr Claire Bernaards; Dr Vincent Hildebrandt Aanleiding Huidige NNGB stamt uit 2000 (Kemper e.a. 2000) Internationaal zijn de beweegnormen

Nadere informatie

Bewegen in Nederland 2000-2010

Bewegen in Nederland 2000-2010 R e s u ltaten tno - M on i tor B ewegen en G ezond h e i d Bewegen in Nederland 2000-2010 Sinds 2000 meet de TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid trends in het beweeggedrag van de Nederlandse bevolking om

Nadere informatie

Longaandoeningen. Sportief bewegen met een chronische longaandoening

Longaandoeningen. Sportief bewegen met een chronische longaandoening Longaandoeningen Sportief bewegen met een chronische longaandoening Sportief bewegen met een chronische longaandoening...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig

Nadere informatie

8 Samenvatting Samenvatting Het is alom bekend dat te weinig bewegen schadelijk is voor de gezondheid van zowel kinderen als volwassenen. Ondanks dat de positieve effecten van een actieve jeugd talrijk

Nadere informatie

Hoe gezond zijn de inwoners van Steenwijkerland? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen

Hoe gezond zijn de inwoners van Steenwijkerland? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen Hoe gezond zijn de inwoners van? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen gemeente Kampen Zwartewaterland Staphorst 1.036 inwoners deden mee Hardenberg Gezondheid In het verleden werd gezondheid gedefinieerd

Nadere informatie

VBZ ARBEIDSMARKTCONFERENTIE MET LEF KOERSEN OP KANSEN EIGEN REGIE IS HET DUURZAME MEEDOEN Oktober 2017 Tinka van Vuuren

VBZ ARBEIDSMARKTCONFERENTIE MET LEF KOERSEN OP KANSEN EIGEN REGIE IS HET DUURZAME MEEDOEN Oktober 2017 Tinka van Vuuren VBZ ARBEIDSMARKTCONFERENTIE MET LEF KOERSEN OP KANSEN EIGEN REGIE IS HET DUURZAME MEEDOEN Oktober 2017 Tinka van Vuuren EVEN VOORSTELLEN Loyalis in de Zorg: een deskundige partner voor werkgevers Ontstaan

Nadere informatie

Hoe gezond zijn de inwoners van Steenwijkerland? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen

Hoe gezond zijn de inwoners van Steenwijkerland? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen Hoe gezond zijn de inwoners van? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen gemeente 1.036 inwoners deden mee Kampen Zwartewaterland Staphorst Hardenberg Zwolle Dalfsen Ommen Olst-Wijhe Raalte Deventer

Nadere informatie

Beweeg in de juiste richting!

Beweeg in de juiste richting! Beweeg in de juiste richting! Inhoud Sport, bewegen, fysieke activiteit? Wat is UniefActief? o o o o Begeleidingstrajecten Exclusief aanbod voor KU Leuven personeelsleden Inschrijven Nieuwsbrief Vragen

Nadere informatie

Interne diefstal binnen het MKB in Noord-Nederland

Interne diefstal binnen het MKB in Noord-Nederland Interne diefstal binnen het MKB in Noord-Nederland INZICHT IN DE MATE VAN DE PROBLEMATIEK EN MOGELIJKHEDEN VOOR PREVENTIE Shanna Mehlbaum Gerjan Hoekstra Sytze Freerk van der Velde Interne diefstal binnen

Nadere informatie

Het effect van bewegen

Het effect van bewegen Het effect van bewegen Ziekenhuis Gelderse Vallei De balans van afvallen Afvallen bestaat enerzijds uit minder calorieën binnen krijgen en anderzijds meer calorieën verbruiken door te bewegen. Door beweging

Nadere informatie

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking, G. Waverijn & M. Rijken, NIVEL, januari

Nadere informatie

Hoe gezond zijn de inwoners van Deventer? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen

Hoe gezond zijn de inwoners van Deventer? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen Hoe gezond zijn de inwoners van? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen gemeente Kampen Steenwijkerland Zwartewaterland Staphorst 1.392 inwoners deden mee Hardenberg Gezondheid In het verleden werd

Nadere informatie

HET MOERDIJKPANEL OVER SPORT EN BEWEGEN

HET MOERDIJKPANEL OVER SPORT EN BEWEGEN HET MOERDIJKPANEL OVER SPORT EN BEWEGEN Gemeente Moerdijk Oktober 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2016 / 176 Datum Oktober

Nadere informatie

Hoe haalt een extra productieve werknemer gezond en werkend zijn pensioen?

Hoe haalt een extra productieve werknemer gezond en werkend zijn pensioen? Hoe haalt een extra productieve werknemer gezond en werkend zijn pensioen? Lex Burdorf hoogleraar determinanten van volksgezondheid Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Rotterdam Langer

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

Sportief bewegen met epilepsie. Epilepsie

Sportief bewegen met epilepsie. Epilepsie Sportief bewegen met epilepsie Epilepsie Sportief bewegen met epilepsie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

Door samenspel winnen beleidsnota minister Muyters

Door samenspel winnen beleidsnota minister Muyters Door samenspel winnen beleidsnota minister Muyters Tijdens de actieve loopbaan moeten mensen steeds vaker studies, werk en gezin combineren. De vrije tijd komt daardoor dan ook meer onder druk te staan.

Nadere informatie

Hoezo Senioren in..beweging?

Hoezo Senioren in..beweging? Hoezo Senioren in..beweging? Lerende Netwerken Hoogeveen 14 maart 2016 Even voorstellen Esther Witte, Beleidsmedewerker Seniorensport Drenthe / (buurt) Sportcoach Senioren Emmen en Noordenveld Eefke Weismann

Nadere informatie

BRAVO Company Check. 1. Algemeen gezondheidsmanagement

BRAVO Company Check. 1. Algemeen gezondheidsmanagement BRAVO Company Check Ter informatie Met deze vragenlijst kunt u nagaan aan welke leefstijl factoren aandacht besteedt kan worden voor uw bedrijf. Gezonde en vitale werknemers verzuimen minder en zijn productiever.

Nadere informatie

Levenslang bewegen. Met goedkoopste medicijn gegarandeerd resultaat

Levenslang bewegen. Met goedkoopste medicijn gegarandeerd resultaat 36 Met goedkoopste medicijn gegarandeerd resultaat Levenslang bewegen Tekst: Caroline Mangnus Voorkomen is beter dan genezen. Dit adagium is zeker ook van toepassing op bewegen. Dat bewegen belangrijk

Nadere informatie

Bewegen stimuleren bij bedrijven

Bewegen stimuleren bij bedrijven 40 De uitdaging voor beweegspecialisten Bewegen stimuleren bij bedrijven Tekst: Caroline Mangnus Ondanks fiscaal aantrekkelijke voorwaarden van de overheid, blijkt dat slechts een beperkte groep werknemers

Nadere informatie

Welkom. Presentatie 100 Present Verzuimmanagement. #meetingeptp

Welkom. Presentatie 100 Present Verzuimmanagement. #meetingeptp Welkom Presentatie 100 Present Verzuimmanagement Even voorstellen! Start 1 januari 2016 Eigenrisicodragerschap (ERD) Ziektewet voor alle verzuimmeldingen van de flexibele medewerkers op de loonlijst van

Nadere informatie

Deel I Het startpunt van het Vital@Work onderzoek

Deel I Het startpunt van het Vital@Work onderzoek De babyboomer generatie, een langere levensverwachting en lagere geboortecijfers hebben als gevolg dat de samenleving vergrijst. Om de gevolgen van de vergrijzende samenleving, zowel vanuit bedrijfs- als

Nadere informatie

Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman

Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Gezondheid belangrijke voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid van werknemers van levensbelang

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Hoe gezond zijn de inwoners van Staphorst? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen

Hoe gezond zijn de inwoners van Staphorst? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen Hoe gezond zijn de inwoners van? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen gemeente Kampen Steenwijkerland Zwartewaterland 1.129 inwoners deden mee Hardenberg Gezondheid In het verleden werd gezondheid

Nadere informatie

De 50-plus cliché-poll

De 50-plus cliché-poll De 50-plus cliché-poll Open voor 50 plus? 1 De 50-plus cliché-poll Over 50 plussers op de werkvloer bestaan veel vooroordelen; zo zouden ze vaker ziek zijn en minder handig met computers. Hoe zit het met

Nadere informatie

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Tips om zelf uw klachten te verminderen en informatie over wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen Speciaal voor mensen met artrose is in diverse fysiotherapiepraktijken

Nadere informatie

Bewegen op het werk: Fitness of Tai Chi?

Bewegen op het werk: Fitness of Tai Chi? Bewegen op het werk: Fitness of Tai Chi? Bewegen is een belangrijke component van een gezonde levensstijl. Grote organisaties bieden hun personeel vaak de mogelijkheid om incompany te fitnessen. Er zijn

Nadere informatie

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2.1 Inleiding Op basis van recente onderzoeksliteratuur geeft dit hoofdstuk een globale schets van de stand van zaken van de arbeidsomstandigheden in Nederland (paragraaf

Nadere informatie

stappen. 1. Bewegen Vlamingen voldoende? 2. Waarom regelmatig bewegen? 3. Hoeveel bewegen?

stappen. 1. Bewegen Vlamingen voldoende? 2. Waarom regelmatig bewegen? 3. Hoeveel bewegen? 10.000 stappen 2 1. Bewegen Vlamingen voldoende? 2. Waarom regelmatig bewegen? 3. Hoeveel bewegen? 4. Waarom 10.000 stappen implementeren? 5. Hoe implementeren? Projecttools 10.000 stappen 3 Bewegen Vlamingen

Nadere informatie

Hoe gezond zijn de inwoners van Zwolle? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen

Hoe gezond zijn de inwoners van Zwolle? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen Hoe gezond zijn de inwoners van? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen gemeente Steenwijkerland 1.589 inwoners deden mee Kampen Zwartewaterland Staphorst Hardenberg Dalfsen Ommen Olst-Wijhe Raalte

Nadere informatie

Workability & Inzetbaarheid. The Finnish Experience. Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, 26 maart 2008

Workability & Inzetbaarheid. The Finnish Experience. Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, 26 maart 2008 Workability & Inzetbaarheid Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht De opzet van de presentatie De situatie

Nadere informatie

Wij zijn Kantoor in beweging.

Wij zijn Kantoor in beweging. Wij zijn Kantoor in beweging. Wij maken iets los in ieder kantoor. WAT ONS BEWEEGT Kantoor in beweging, een familiebedrijf, creëert een gezonde werkomgeving voor zowel werknemer als werkgever. Afwisseling

Nadere informatie

Kom naar buiten en hou je Fit. Kom naar buiten en hou je Fit

Kom naar buiten en hou je Fit. Kom naar buiten en hou je Fit Fifty + Fifty + Kom naar buiten en hou je Fit Kom naar buiten en hou je Fit IJSLANDER heeft in samenwerking met Top Health Partners (THP) een lijn bewegingstoestellen voor ouderen ontwikkeld voor in de

Nadere informatie

Tabel 2: Aantal deelnemers enquête

Tabel 2: Aantal deelnemers enquête Resultaten In dit hoofdstuk worden de resultaten gepresenteerd van de enquête en het interview. Als eerst worden de resultaten van de enquête behandeld. Aan de hand van deze resultaten zijn vragen bedacht

Nadere informatie

Bouw aan je gezondheid

Bouw aan je gezondheid Bouw aan je gezondheid Gratis leefstijladvies en begeleiding voor werknemers in de bouw Informatie voor de werknemer Hart- en vaatziekten Gezond en vitaal zijn; wie wil dat niet? Iedereen wil tenslotte

Nadere informatie

De business case voor Vitaliteit

De business case voor Vitaliteit De business case voor Vitaliteit Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011, 2012 T: +31 (0)6 11799488 E: Loes@TheSparkCompany.nl W: www.thesparkcompany.nl 1 Vitale bedrijven presteren beter Gallup Consulting,

Nadere informatie

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Werken aan een gezonde toekomst Kom in beweging! 2 Wat gaan we doen? Kennismaking: Wie zijn wij? Actieve kennismaking Ik ga

Nadere informatie

Hoe gezond zijn de inwoners van Hardenberg? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen

Hoe gezond zijn de inwoners van Hardenberg? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen Hoe gezond zijn de inwoners van? Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen gemeente Steenwijkerland 1.529 inwoners deden mee Kampen Zwartewaterland Staphorst Zwolle Dalfsen Ommen Olst-Wijhe Raalte Deventer

Nadere informatie

BedrijfsGezondheidsIndex 2007

BedrijfsGezondheidsIndex 2007 BedrijfsGezondheidsIndex 2007 Oudere werknemers zijn vitaler Oudere werknemers zijn vitaler en ervaren een betere mentale gezondheid dan hun jongere collega s. Dit komt mede doordat ze een gezondere leefstijl

Nadere informatie

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een

Nadere informatie

Jaargang 2014 / nieuwsbrief 19 / januari en februari 2014 INHOUD:

Jaargang 2014 / nieuwsbrief 19 / januari en februari 2014 INHOUD: Jaargang 2014 / nieuwsbrief 19 / januari en februari 2014 INHOUD: Is uw RI&E compleet? 1 op de 3 gevallen ziekteverzuim door werkstress Duurzaam inzetbaar met nieuwe Loopbaanspiegel 'Preventiemedewerker

Nadere informatie

De gevolgen van een verminderd werkvermogen voor duurzame inzetbaarheid

De gevolgen van een verminderd werkvermogen voor duurzame inzetbaarheid De gevolgen van een verminderd werkvermogen voor duurzame inzetbaarheid Tilja van den Berg & Lex Burdorf Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC, Rotterdam Aanleiding Zorgsector Aanleiding

Nadere informatie

Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf!

Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf! Verandering van leefstijl begint toch echt bij jezelf! Peter Dona Er is en er wordt steeds meer geschreven, onderzocht en nieuwe methoden bedacht om de leefstijl van werknemers positief te veranderen.

Nadere informatie

Besparen op parkeerkosten?

Besparen op parkeerkosten? Besparen op parkeerkosten? Met het fietsbeloningssysteem Trappers levert fietsen naar het werk meer op dan ooit Trappers brengt uw bedrijf in beweging Trappers is het eerste fietsbeloningssysteem dat het

Nadere informatie

Vitale organisaties staan sterker en presteren beter! Health is a new business strategy

Vitale organisaties staan sterker en presteren beter! Health is a new business strategy Vitale organisaties staan sterker en presteren beter! Health is a new business strategy Zo staan uw medewerkers er voor (2014) 100 medewerkers: 10 met stressklachten 4 verhoogde kans burn-out 2 depressief

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

De business case voor Vitaliteit. Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011

De business case voor Vitaliteit. Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011 De business case voor Vitaliteit Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011 1 Vitaliteit: wat levert het op? Onderzoek 2009/2010 (Securex): optimalisering van vitaliteit werknemers is zeer belangrijk. Vitale

Nadere informatie

Inspiratie voor een gezondere leefstijl! Gezondere werknemers! Gezonder bedrijf!

Inspiratie voor een gezondere leefstijl! Gezondere werknemers! Gezonder bedrijf! Gezondere werknemers! Gezonder bedrijf! Iedereen gezonder. Als iedereen de 15 thema s (op gebied van voeding en bewegen) van het Nieuwe Gezondheid model toe zou passen, dan zouden we, volgens de WHO en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten

Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten Nieuwsbrief Panel Samen Leven Panel van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe naasten December 2010 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Recreatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Recreatie Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Recreatie In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt door

Nadere informatie

Hoe sportief is uw organisatie?

Hoe sportief is uw organisatie? Nationaal HR onderzoek Hoe sportief is uw organisatie? door en Hilversum, mei 2006 SportiefLeven.nl P&Oactueel Marco Schreurs (Oprichter) Seb van der Kaaden (Uitgever) Calandstraat 14 Postbus 16500 1222

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst leerlingen

Resultaten vragenlijst leerlingen Resultaten vragenlijst leerlingen Drie scholen, tweede meting (T1) voorjaar 2018 Inleiding In mei 2016 is in Nieuw-Lekkerland het project 'Gezond Nieuw-Lekkerland' gestart. Met subsidie van Fonds Nuts

Nadere informatie

The Daily Mile. Jorien Slot-Heijs Amika Singh. Februari Mulier Instituut. The Daily Mile

The Daily Mile. Jorien Slot-Heijs Amika Singh. Februari Mulier Instituut. The Daily Mile Jorien Slot-Heijs Amika Singh Februari 2019 Mulier Instituut Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding en methode 3 2. 5 2.1 Bekendheid en deelname 6 2.2 Deelnemende scholen 7 2.3 Scholen in overweging 9 2.4 Gestopte

Nadere informatie

Programma Participatie en Gezondheid

Programma Participatie en Gezondheid Programma Participatie en Gezondheid TNO & VUmc met AWVN voor Ministeries SZW, VWS en BZK Donderdag 20 November 2008 1 Programma participatie en gezondheid 1. Behoud en bevorderen van een gezonde arbeidsparticipatie

Nadere informatie

EMGO Institute - Care and Prevention. Start van het project. Onderzoeksvraag. Wat is de effectiviteit en kosteneffectiviteit

EMGO Institute - Care and Prevention. Start van het project. Onderzoeksvraag. Wat is de effectiviteit en kosteneffectiviteit Iris F Groeneveld 1, Karin I Proper 1, Allard J van der Beek 1, Cor van Duivenbooden 2, Vincent Hildebrandt 3, Willem van Mechelen 1 1VU Medisch Centrum, Afdeling Sociale Geneeskunde, Amsterdam 2Stichting

Nadere informatie

Gezond gewicht op het werk

Gezond gewicht op het werk Gezond gewicht op het werk Verdien geld met gezond personeel Uit onderzoek blijkt dat werknemers met ernstig overgewicht vele dagen per jaar meer verzuimen dan werknemers met een gezond gewicht. Wanneer

Nadere informatie

Dossier Zittend en staand Werk

Dossier Zittend en staand Werk Dossier Zittend en staand Werk Landurig staand werken belemmert de doorbloeding van de benen. Langdurig staand werken vraag flink wat spierkracht. Staand werken kan op den duur tot voetklachten en spataderen

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Marijke Hopman-Rock Hoogleraar lichamelijke activiteit en gezondheid bij ouderen Vrije Universiteit Amsterdam

Marijke Hopman-Rock Hoogleraar lichamelijke activiteit en gezondheid bij ouderen Vrije Universiteit Amsterdam Marijke Hopman-Rock Hoogleraar lichamelijke activiteit en gezondheid bij ouderen Vrije Universiteit Amsterdam Het kostte haar ruim twintig jaar om de gezondheidszorg te overtuigen van de waarden van het

Nadere informatie

Lunchwandelen? Lunchwandelen! Wat is het? Waarom lunchwandelen? Hoe organiseer je dit?

Lunchwandelen? Lunchwandelen! Wat is het? Waarom lunchwandelen? Hoe organiseer je dit? Lunchwandelen? Lunchwandelen! Wat is het? Waarom lunchwandelen? Hoe organiseer je dit? Wandeltip 1 Lunchwandelen Wandeltip 2 Zet deelnemers in het zonnetje Door lunchwandelaars extra in het zonnetje te

Nadere informatie

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID HEALTH WEALTH CAREER MERCER WERKNEMERS- ONDERZOEK SERIES WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID DUURZAME INZETBAARHEID PRODUCTIEVE, GEMOTIVEERDE EN GEZONDE WERKNEMERS DIE IN STAAT ZIJN

Nadere informatie

Meer bewegen, ook in het kleinere bedrijf

Meer bewegen, ook in het kleinere bedrijf Meer bewegen, ook in het kleinere bedrijf Verdien geld met beter inzetbaar personeel Uit onderzoek van TNO blijkt dat sportende werknemers met zittend werk in vier jaar gemiddeld 50 dagen minder verzuimen

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

_ìáíéå=çé=öéä~~åçé=é~çéåk=^çîáéë=çîéê=áåíéêëéåíçê~~ä=öéòçåçj ÜÉáÇëÄÉäÉáÇ= S=

_ìáíéå=çé=öéä~~åçé=é~çéåk=^çîáéë=çîéê=áåíéêëéåíçê~~ä=öéòçåçj ÜÉáÇëÄÉäÉáÇ= S= p~ãéåî~ííáåö= sééä=â~åëéå=îççê=öéòçåçüéáçëïáåëí=ääáàîéå=çåäéåìí= Wat voor individuen geldt, geldt ook voor de Nederlandse bevolking als geheel: je kunt behoorlijk gezond zijn, en toch weten dat het nog

Nadere informatie