SPECIAALBIER IN DE HORECA ONDERZOEK VAN ENTREE MAGAZINE ONDER 429 BEDRIJVEN IN DE HORECA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPECIAALBIER IN DE HORECA ONDERZOEK VAN ENTREE MAGAZINE ONDER 429 BEDRIJVEN IN DE HORECA"

Transcriptie

1 SPECIAALBIER IN DE HORECA ONDERZOEK VAN ENTREE MAGAZINE ONDER 429 BEDRIJVEN IN DE HORECA

2 (SPECIAAL)BIER IN DE HORECA ONDERZOEK VAN ENTREE MAGAZINE ONDER 429 BEDRIJVEN IN DE HORECA 1. Inleiding Speciaalbier is sterk in opkomst in Nederland. Uit marktonderzoeken van Nederlandse Brouwers blijkt dat steeds meer Nederlanders iets anders kiezen dan het vertrouwde pilsje. Omdat pils, een van de vele bierstijlen, jarenlang een marktaandeel van 99% had, was er sprake van een monocultuur en werd ieder bier anders dan pils een speciaalbier genoemd. Die speciaalbieren zijn inmiddels op vrijwel iedere kaart in de horeca te vinden. Het aandeel van pils is teruggezakt naar 84%. De overige 16% bestaat uit radlers, alcoholvrij en andere bierstijlen dan pils. De vraag of alcoholvrij en biermixen (zoals radlers) ook onder speciaalbier vallen of een aparte categorie vormen, hangt af van welke definitie je hanteert. De ruimste: alles anders dan pils noemen we speciaalbier. Voor veel marktonderzoekers een bruikbare definitie. In het laatste bieronderzoek (2017) maakt Nederlandse Brouwers, de organisatie waarin de grootste brouwers van Nederland zich verenigd hebben, wel een onderscheid tussen pils, biermixen, alcoholvrij en overig speciaalbier. BIER IN ENTREE In dit document presenteert Entree de enquêteresultaten. 429 bedrijven gaven antwoord op de vragen over de rol van bier in hun horecabedrijf. Entree publiceert maandelijks over bier, in print en wekelijks online. Eenmaal per jaar maakt Entree een bierspecial. Entree organiseert ook de Huisbier van het jaar verkiezing. De redactie van Entree ziet speciaalbier als alle andere stijlen dan pils, biermixen en alcoholvrij. De Nederlandse consument drinkt vaker iets anders dan pils en is inmiddels gewend aan een ruime keuze in de retail. Speciale webshops bezorgen bijzondere bieren die normaal gesproken moeilijk verkrijgbaar zijn, per pakket thuis. De bierwereld is veranderd.

3 2. Onderzoeksvraag De redactie van Entree ziet ook in de horeca het bieraanbod veranderen. De gast die gewend is in de retail een ruime keuze te hebben, verlangt die in de horeca ook. De vraag die de redactie van Entree Magazine wil beantwoorden, is: wat is de rol van speciaalbier in de horeca? Hoe groot is het aanbod? Heeft de horeca veel kennis in huis? Levert speciaalbier een mooie omzetbijdrage? In juli 2017 zette Entree een enquête online met achttien vragen. 239 bedrijven deden mee. Omdat de redactie zag dat veel respondenten afhaakten tijdens het beantwoorden, werd vervolgens nog een kortere versie online gezet, met een selectie van de vragen uit de grote enquête. Nog eens 180 respondenten vulden deze in, waarmee de totale respons (voor acht belangrijke vragen) op 429 horecazaken kwam.

4 3. Spreiding Vanuit de noordelijke provincies kwam duidelijk minder respons dan uit andere delen van het land. Respondenten per bedrijfstype Café 19% Speciaalbiercafé/proeflokaal 26% Eetcafé/café-restaurant 35% Restaurant/hotel-restaurant/hotelbar 20% Wat de representativiteit betreft houdt de redactie er ook rekening mee dat bedrijven die iets met bier hebben, eerder geneigd zijn deel te nemen aan deze enquête.

5 4. De belangrijkste resultaten Mag ik de bierkaart even? Twintig jaar geleden was een bierkaart iets uitzonderlijks. De bij de Alliantie van Biertapperijen aangesloten zaken hadden er ongetwijfeld een, maar bier was doorgaans een klein deeltje van de drankenkaart. Tegenwoordig is het vrij normaal dat er een speciale bierkaart voorhanden is. De grote brouwers drukken mooie bierkaarten voor hun afnemers, met een ruime keuze aan bieren. Geen simpel lijstje, maar kleurrijke kaarten waar bieren zijn afgebeeld, vaak een fles met een vol glas. Aangevuld met smaakomschrijvingen. Maar de meeste ondernemers hebben, zo blijkt uit het onderzoek, zelf een grote invloed op de samenstelling van hun bierkaart. 80% van de horecazaken in het onderzoek heeft meer dan tien bieren op de kaart. Een kaart van tien bieren is eigenlijk vrij standaard geworden. Meer dan de helft van de zaken heeft meer dan twintig bieren op de kaart. Er valt weer iets te kiezen voor de gast en de tijd dat je een pilsje kreeg als je een bier bestelde, is voorbij. De bierkaart van een simpel pannenkoekenhuis Speciaalbier?! Maar anno 2017 zouden de horeca en retail die omschrijving speciaalbier eigenlijk niet meer moeten bezigen: bieren moeten gewoon bij hun (stijl)namen worden genoemd. Speciaalbier is namelijk niet meer speciaal te noemen.

6 Al de ontwikkelingen hebben bijvoorbeeld ook gevolgen voor de (speciaal)biercafés. Zo blijkt uit het Entree-onderzoek dat 80% van alle horecazaken die meededen, meer dan 10 bieren op de kaart heeft staan en 50% zelfs meer dan % heeft 3 of meer bieren van een Nederlandse microbrouwer in huis. Rob Alphenaar, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen (ABT) en eigenaar van ABT-café Briljant in Haarlem: Ik vind het prachtig dat de meeste horecazaken nu zo n grote keuze bieden, maar voor ons betekent het dat we nog meer ons best moeten doen om speciaal te zijn. Je zou kunnen zeggen dat wij biercafés iets minder bijzonder zijn geworden door de ontwikkelingen. Als je bij de alliantie bent aangesloten, is dat een kwaliteitsstempel. We moeten onze naam dus blijven bewijzen. Maar de hoeveelheid bier op de kaart zegt mij uiteindelijk natuurlijk niets. Het gaat erom wát erop staat en daarmee onderscheiden we ons. Henri Reuchlin, coördinator bij StiBON Bieropleidingen, is niet verbaasd dat 10 bieren op de kaart nu de normaalste zaak van de wereld is. Dat heb je al snel als je klant bent bij een grote brouwer. Op de kaart staat dan sowieso vaak pils in 3 verschillende maten. Grote brouwerijen bieden ook steeds meer alternatieven voor pils en werken zo mee aan een meer uitgebreide bierkaart. Warsteiner laat de oude Münchener bierstijl herleven als seizoensbier.

7 De bierkaart per regio Pils staat overal op de kaart. Entree vroeg naar de andere bierstijlen op de kaart en maakte een top 10 voor vier grote steden en vier regio s. Amsterdam is IPA-stad, Rotterdam gaat voor blond, Utrecht voor witbier en Den Haag voor tripel. Het gaat niet om de meest gedronken stijlen, maar de stijlen die het vaakst op de kaart staan. In Zuid-Nederland staat de dubbel het vaakst op de kaart, in de andere regio s de tripel. Amsterdam 1. IPA/DIPA 2. Tripel 3. Blond 4. Witbier 5. Weizenbier 6. Dubbel 7. Herfstbock 8. Lentebock 9. Pale Ale 10. Porter Rotterdam 1. Blond 2. Tripel 3. Witbier 4. Dubbel 5. IPA/DIPA 6. Weizenbier 7. Herfstbock 8. Speciale Belge (Amber) 9. Quadrupel 10. Lentebock Utrecht 1. Witbier 2. Blond 3. Tripel 4. Dubbel 5. Weizenbier 6. IPA/DIPA 7. Pale Ale 8. Sterke Blond 9. Saison/Farmhouse Ale 10. Speciale Belge (Amber) Den Haag 1. Tripel 2. Dubbel 3. Witbier 4. Blond 5. Weizenbier 6. Sterke Blond 7. Herfstbock 8. Stout 9. Imperial Stout 10. IPA/DIPA West-Nederland 1. Tripel 2. Dubbel 3. Witbier 4. IPA/DIPA 5. Weizenbier 6. Herfstbock 7. Sterke Blond 8. Lentebock 9. Speciale Belge (Amber) 10. Saison/Farmhouse Ale Noord-Nederland 1. Tripel 2. Dubbel 3. Blond 4. Witbier 5. Weizenbier 6. Herfstbock 7. IPA/DIPA 8. Lentebock 9. Sterke Blond 10. Speciale Belge (Amber) Oost-Nederland 1. Tripel 2. Dubbel 3. Blond 4. Herfstbock 5. Witbier 6. Weizenbier 7. IPA/DIPA 8. Quadrupel 9. Lentebock 10. Sterke Blond Zuid-Nederland 1. Dubbel 2. Blond 3. Tripel 4. Witbier 5. Weizenbier 6. Sterke Blond 7. IPA/DIPA 8. Herfstbock 9. Quadrupel 10. Speciale Belge (Amber)

8 Duitse onzichtbaarheid Hoewel sour het nieuwe bitter is, komen de zure bieren het minst voor op de bierkaart in Amsterdam. Dat is opmerkelijk. Opvallend is ook dat de Duitse stijlen niet vaak op de kaart staan, met de zure Gose als hekkensluiter. Het minst vaak op de kaart in Amsterdam: Gose Märzen Kölsch Gerstewijn/Barleywine Alt Berliner Weisse Rauchbier Vlaams Rood Bruin Geuze Lambic Champagnebier In West- en Noord Nederland is Alt de hekkensluiter. In Oost-Nederland is dat Gose en in Zuid- Nederland Märzen. In Den Haag en Utrecht is het hetzelfde liedje. In Rotterdam staat Kölsch het minst vaak op de kaart. De Duitse traditionele stijlen hebben dus een wereld te winnen. Landelijk De top 10 bierstijlen die het vaakst op de kaart staan, alle bedrijfstypen (incl. voorbeeldbieren): 1. Blond (Leffe Blond) 2. Tripel (La Trappe of Westmalle Tripel) 3. Dubbel (La Trappe of Westmalle Dubbel) 4. Witbier (Hoegaarden, Wieckse Witte) 5. Weizen (hertog Jan Weizener, Grolsch Weizen) 6. IPA/DIPA (Jopen Mooie Nel, t IJ IPA) 7. Herfstbock 8. Sterke blond (Duvel, Brand Zwaarblond) 9. Quadrupel (La Trappe Quadrupel, Rochefort 10) 10. Lentebock De meer traditionele en al bekende bierstijlen staan het vaakst op de kaart. Een uitzondering is de India Pale Ale, die pas de afgelopen jaren zeer populair is geworden. Het zijn vooral klassieke Belgische bierstijlen die op de kaart staan. Alleen het Weizenbier brengt iets van de Duitse biercultuur in. De meeste horecazaken kiezen dus voor een relatief veilige bierkaart.

9 Microbrouwers in beeld Ruim 60% heeft meer dan drie bieren van Nederlandse microbrouwers op de kaart. Dat is goed nieuws voor kleine brouwerijen die in tegenstelling tot grotere, vaak distributieproblemen hebben. Voor een horecazaak is het een kans om lokale of regionale producten op de kaart te hebben. Er is direct contact met de brouwer mogelijk. Maar er is ook een keerzijde. Professionele proevers herkennen nog regelmatig brouwfouten in de brouwsels van kleine brouwerijen. Een traditionele opleiding tot brouwer (in België of Duitsland) kost vier jaar op universitair niveau. In Nederland zijn heel veel internationaal bekroonde brouwers die het vak hebben geleerd via het thuis brouwen; dus ook een niet-universitair opgeleide brouwer is in staat een heel goed bier te brouwen op basis van kennis en ervaring. Met het op de kaart zetten van een lokaal bier neem je als ondernemer echter ook een risico. Het verdient aanbeveling professionele hulp in te schakelen bij het samenstellen van de bierkaart. Er zijn veel freelance beschikbare biersommeliers die eenmalig advies kunnen geven en bieren kunnen beoordelen. Een gast die als kennismaking een niet goed gebrouwen bier drinkt, zal snel terugvallen op zijn vertrouwde pilsje. Kaf en koren Veel van de Nederlandse microbrouwerijen die al wat langer bezig zijn, doen het overigens erg goed en slepen internationaal en nationaal onderscheidingen in de wacht. Maar met het onstuimige groeitempo van het aantal brouwerijen is er toch ook veel kaf onder het koren en daarom zal een horecaondernemer kritisch moeten zijn, ook al is een lokaal of regionaal brouwinitiatief nog zo sympathiek. Kwaliteit gaat voor alles. Onlangs nog liet dagblad de Stentor een 35-tal regionale bieren proeven aan een professioneel proefpanel en van slechts acht daarvan zouden de proevers wel een tweede glas willen bestellen. De gast in de Nederlandse horeca heeft dus een ruime keuze en kan ook ambachtelijke Nederlandse lokale of regionale bieren kiezen.

10 Meer huisbieren Een huisbier is een bier dat door een horecazaak speciaal is ontwikkeld in samenwerking met een brouwerij voor exclusieve distributie via de eigen zaak en wellicht enkele lokale detailhandelszaken. Een bestaand bier van een brouwerij dat alleen een ander etiket krijgt, noemen we een etiketbier en is geen huisbier. Het moet een uniek brouwsel zijn. Uit de enquête blijkt dat maar liefst 25% van de responderende bedrijven een huisbier heeft laten ontwikkelen. Die trend ziet horecavakblad Entree al een aantal jaren en daarom is vijf jaar geleden de wedstrijd Het lekkerste huisbier van Nederland (vanaf 2017 Huisbier van het Jaar verkiezing) in het leven geroepen. In deze wedstrijd is ook het toenemend kwaliteitsniveau van huisbieren te herkennen. Regionaal beeld Per regio zijn er behoorlijke verschillen. Van de deelnemende horecazaken in Amsterdam heeft 29% een huisbier. Dat onderstreept meteen de opvatting van de redactie van Entree dat de enquête een enigszins vertekend beeld kan geven. Zaken die iets met bier hebben zijn eerder geneigd mee te doen aan een bieronderzoek. Stellen dat in Amsterdam 29% van de horecazaken een huisbier heeft, is pertinente onzin. In Rotterdam is geeft de 35% zaken met een huisbier een nog vertekender beeld, omdat daar minder zaken meededen dan in Amsterdam. Kijken we naar grotere regio s, dan krijgen we een iets beter beeld. Het percentage horecazaken met een huisbier in Noord- en Oost-Nederland is 23% en in West-Nederland 22%. Met 28% heeft Zuid- Nederland het hoogste aantal horecazaken met een huisbier. Toch gaan we steeds uit van het feit dat de bedrijven die meededen een bovengemiddelde betrokkenheid bij bier hebben. Toch is in de markt ook duidelijk zichtbaar dat het aantal huisbieren fors toeneemt. De cijfers geven een trend aan. Uit het onderzoek blijkt dat bij een aanzienlijk deel van de bedrijven die een huisbier heeft, dit ook een substantiële bijdrage levert in de omzet. Een goed bier dat aansluit bij het concept van de horecazaak, kan een omzetgenerator zijn. Maar bij een verkeerde keuze kan het ook negatief werken. Uit de proeverijen voor de Huisbier van het Jaar verkiezing blijkt telkens dat er nog kaf onder het koren zit. Toch zijn er ook veel huisbieren die volgens de jury het omrijden waard zijn.

11 Gespecialiseerde kennis Voor de verkoop van speciaalbier is kennis nodig. Als een gast om een bitter, blond bier vraagt, moet de medewerker weten welk bier hij/zij kan aanraden. We stelden de vraag of horecazaken medewerkers in dienst hebben met een bieropleiding, zoals bijvoorbeeld StiBON die aanbiedt. Bij 70% van de bedrijven is het antwoord nee. Per bedrijfstype is het verschil groot. Speciaalbiercafés hebben vaak mensen in dienst met zo n opleiding. Maar ook zonder de opleiding kun je heel veel van bier weten, door jarenlang proeven, gecombineerd met vakliteratuur en brouwerijbezoek. In speciaalbiercafés zal dat zeker het geval zijn. Bij de andere bedrijfstypen is het percentage medewerkers met een bieropleiding laag. Hier valt veel te verbeteren. Gepassioneerde mensen met veel bierkennis verkopen simpelweg meer speciaalbier. In de praktijk merken we dat horecamedewerkers vaak niet eens weten welke bieren ze op de kaart hebben. Een gemiste kans. Tevredenheid over bierkaart Alle ondervraagde horecazaken geven aan dat de gasten tevreden zijn over de bierkaart. Ze krijgen positieve feedback en ze zien de verkoop van speciaalbier stijgen. Per bedrijfstype zal het verwachtingspatroon verschillen. Gasten van een speciaalbiercafé hebben hoge verwachtingen, die van een gewoon dorpscafé zijn misschien eerder verrast door het aanbod. Alle bedrijfstypen zien een hoge tevredenheid. Bij restaurants is dat met 66% het laagst. 82% heeft tevreden gasten, krijgt positieve feedback Café 73% Eetcafé s 84% Restaurants 66% Speciaalbiercafés 97% De verkoop stijgt Speciaalbier zit in de lift en dat merkt ook de horeca. Stijgt de omzet van speciaalbier in uw zaak? Ja, zegt 73% en nog eens 8% antwoordt bevestigend met de kanttekening dat de algehele omzetstijging wat tegenvalt door teruglopende pilsverkoop. In totaal ziet dus 81% een stijging. Slechts 3% ziet een omzetdaling.

12 Bier en food Steeds meer zaken geven bij gerechten niet alleen een wijnadvies, maar ook een bieradvies. Ook op de borrelkaart worden tips gegeven over combinaties van bier en food. Op de vraag of de horecazaken deze combinaties adviseren, kwamen de volgende antwoorden: Ja, op borrelkaart 10% Ja, bij ieder gerecht 16% Ja, niet op kaart, maar desgevraagd persoonlijk 27% Nee 30% Nee, maar heb plannen 17% He fenomeen foodpairing neemt toe, maar is nog erg bescheiden. Slechts 16% geeft op de kaart bieradviezen, zoals we dat van wijn gewend zijn. Gezien de vele boeken die over dit onderwerp verschijnen en de aandacht die er aan wordt besteed in de StiBON opleiding en ook in de biercontent van Entree, wordt de combinatie van bier en eten steeds gewoner. De verwachting is dan ook dat de horeca hier verder op in zal kunnen en moeten spelen. Houd het simpel Dat er relatief weinig bedrijven combinaties van bier en food aanbieden, vindt Henri Reuchlin, die in Entree commentaar gaf op deze cijfers, jammer. Veel zaken vinden het misschien eng of te moeilijk maar mijn advies is: houd het simpel. Bedenk geen ingewikkelde gerechten maar doe leuke dingen met bijvoorbeeld worst en kaas. Combineer een Friese nagelkaas met een kruidig bier of een rookworst met Zundert trappist. Of presenteer een blauwschimmelkaas en laat die proeven met een IPA en een gerstewijn en laat gasten proeven wat er dan gebeurt met de smaak van de kaas. Dat is echt heel bijzonder.

13 5. Conclusie Uit de gegevens blijkt dat de rol van speciaalbier in de horeca toeneemt en dat de omzet stijgt. De bierkaart biedt een ruime keuze. Het fenomeen huisbier krijgt steeds meer bekendheid. Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) levert in hoog tempo bierambassadeurs en biersommeliers af. Maar in de horeca is het aandeel medewerkers met zo n opleiding nog gering. Dat is een probleem, want voor het adviseren van en omgaan met speciaalbieren, heeft een horecaondernemer kennis nodig. Goed opgeleid en deskundig personeel zal meer speciaalbier verkopen. Dat is interessant, omdat je er gasten een goede beleving mee kunt bieden, maar ook omdat er goede marges mogelijk zijn. Het grote aantal lokaal en regionaal actieve microbrouwerijen verkleint de afstand tussen horecaondernemer en brouwer. De drempel om een eigen bier te laten brouwen is daarmee veel lager geworden. Tap takeovers, waarbij de brouwer met zijn bieren naar een horecazaak komt, zelf tapt en schenkt en de gasten rechtstreeks informeert over zijn bieren, geven de horeca kans om een beleving te bieden. Bij het samenstellen van de kaart en proeven van bieren, kan het verstandig zijn advies in te winnen bij een biersommelier. De bierkaart moet passen bij het horecaconcept en bij de gasten. Met meer dan 500 brouwerijen (de helft met eigen ketels), (online) bierspeciaalzaken en een ruime keuze aan bierstijlen in de retail, ontstaat er een biercultuur in Nederland. Hoewel het aantal brouwerijen misschien op termijn wat zal teruglopen, zal de vraag naar smaakvolle speciaalbieren wel blijven bestaan. Niet voor niets verdwijnt overal de monocultuur. Het biedt de horeca kansen om met een mooie bierkaart, minifestivals, proefavonden, tap takeovers en foodpairing in te spelen op deze ontwikkelingen. Oktober 2017 Copyright: ManagementMedia B.V. Auteur: Gerard Molenaar

Bieronderzoek. Exclusieve preview KHN inspiratietour

Bieronderzoek. Exclusieve preview KHN inspiratietour Bieronderzoek Exclusieve preview KHN inspiratietour Wat is speciaalbier? Ieder bier is speciaal Rick Kempen, bierambassadeur, mylifewithbeer.com Definitie onderzoek: Speciaalbier: alle bierstijlen anders

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2017

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2017 NATIONAAL BIERONDERZOEK 2017 Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2017 JORIS DE JONGH CAROLINE VAN TEEFFELEN TESSA DE KRUIJK AMSTERDAM, JUNI 2017 VOORAF VOORAF NATIONAAL

Nadere informatie

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier?

Bier. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is bier? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over een drank die men in de horeca veel schenkt of tapt, namelijk bier. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: de grondstoffen

Nadere informatie

Bier van t Vat. Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië. Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België. Filou 8.5 % 25cl België. Lage Landen 5.

Bier van t Vat. Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië. Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België. Filou 8.5 % 25cl België. Lage Landen 5. Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België Filou 8.5 % 25cl België Lage Landen 5.2 % 25cl België Lage Landen 5.2 % 50cl België Grolsch 5.0 % 25cl Nederland Wij

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Brugse Zot Blond 6.0 % 33cl België 4,00 Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Wij hebben 5 wisseltaps waarvan wij er 1 gebruiken voor de Boulevard bieren

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Grimbergen dubbel 6.5 % 33cl België 4,05 Brugse Zot blond 6.0% 33cl België

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2015

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2015 NATIONAAL BIERONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2015 JORIS DE JONGH CAROLINE VAN TEEFFELEN AMSTERDAM, JULI 2015 INHOUDSOPGAVE VOORAF AANLEIDING EN DOEL

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2018

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2018 NATIONAAL BIERONDERZOEK 2018 Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2018 onder Nederlandse bierdrinkers JORIS DE JONGH ANOUK TRAMPER AMSTERDAM, juli 2018 INHOUDSOPGAVE VOORAF

Nadere informatie

De beknopte biergids van bierkraag.be

De beknopte biergids van bierkraag.be De beknopte biergids van bierkraag.be Wat is het Iedereen kent het wel, maar wat is bier eigenlijk? Bier is een drank die gemaakt wordt met hoofdzakelijk water en mout. Mout is een soort graan dat gaat

Nadere informatie

BIEREN. 2,50 Jupiler (1/2 liter) 4,50 Brand. 2,70 Pilsner Urquell. 4,10 Guinness (pint) 5,40 Guinness (1/2 pint) 2,80 Hoegaarden Witbier

BIEREN. 2,50 Jupiler (1/2 liter) 4,50 Brand. 2,70 Pilsner Urquell. 4,10 Guinness (pint) 5,40 Guinness (1/2 pint) 2,80 Hoegaarden Witbier BIEREN Bieren VAN HET VAT Pils (3) % Vol. Land Inhoud Prijs Jupiler 5,2 2,50 Jupiler (1/2 liter) 5,2 Brand 2,70 Pilsner Urquell 4,4 CZE 3,30 Speciaalbier (23) Brewdog Punk IPA 5,6 4,10 Guinness (pint)

Nadere informatie

FLITSPEILING ALCOHOLVRIJ BIER

FLITSPEILING ALCOHOLVRIJ BIER FLITSPEILING ALCOHOLVRIJ BIER Een kwantitatief onderzoek naar het drinkgedrag van alcoholvrij bier onder Nederlanders JORIS DE JONGH ANOUK TRAMPER AMSTERDAM, MAART 2018 INHOUDSOPGAVE VOORAF 03 CONCLUSIES

Nadere informatie

BIEREN. St. Joris Blond 4,40 St. Joris Wit (in de zomer) 3,70 St. Joris Tripel 5,40 St. Joris Dubbel (in de winter) 4,40

BIEREN. St. Joris Blond 4,40 St. Joris Wit (in de zomer) 3,70 St. Joris Tripel 5,40 St. Joris Dubbel (in de winter) 4,40 BIEREN BROUWERIJ ST. JORIS In de kelder van de Boterhal is brouwerij St. Joris gevestigd. Hier brouwen wij met veel liefde en enthousiasme onze eigen huisbieren. St. Joris Blond 4,40 St. Joris Wit (in

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2019

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2019 NATIONAAL BIERONDERZOEK 2019 Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2019 onder Nederlandse bierdrinkers JORIS DE JONGH NINA GEERLINGS ANOUK TRAMPER AMSTERDAM, juni 2019 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

1 NL NL NL NL NL NL NL NL NL NL NL-0172

1 NL NL NL NL NL NL NL NL NL NL NL-0172 NL-000 NL-000 NL-0007 NL-0008 NL-0009 870 Amstel Malt Amstel Malt Amstel Herfstbock NL-00 NL-00 NL-005 NL-008 NL-005 Amstel Oud Bruin Wieckse Witte Euroshopper / Hobbs Pils Grolsch Wintervorst NL-008 NL-00

Nadere informatie

Hertog Jan van t vat 5,1 % 2,40. Hertog Jan Pilsener heeft een volle smaak met een bittere afdronk. Jupiler 5,2 % 2,35. Stella Artois 5,1 % 2,60

Hertog Jan van t vat 5,1 % 2,40. Hertog Jan Pilsener heeft een volle smaak met een bittere afdronk. Jupiler 5,2 % 2,35. Stella Artois 5,1 % 2,60 PILS Hertog Jan van t vat 5,1 % 2,40 Hertog Jan Pilsener heeft een volle smaak met een bittere afdronk Jupiler 5,2 % 2,35 Jupiler is een bitterzachte pils. Stella Artois 5,1 % 2,60 Stella Artois heeft

Nadere informatie

BIEREN. St. Joris Weerloos Blondje 4,90 St. Joris Witte Geit? 4,40 St. Joris Koppige Draak 5,90 St. Joris Dubbele Tong 5,20

BIEREN. St. Joris Weerloos Blondje 4,90 St. Joris Witte Geit? 4,40 St. Joris Koppige Draak 5,90 St. Joris Dubbele Tong 5,20 BROUWERIJ ST. JORIS In de kelder van de Boterhal is brouwerij St. Joris gevestigd. Hier brouwen wij met veel liefde en enthousiasme onze eigen huisbieren. St. Joris Weerloos Blondje 4,90 St. Joris Witte

Nadere informatie

BIEREN. In de kelder van de Boterhal is brouwerij St. Joris gevestigd. Hier brouwen wij met veel liefde en enthousiasme onze eigen huisbieren.

BIEREN. In de kelder van de Boterhal is brouwerij St. Joris gevestigd. Hier brouwen wij met veel liefde en enthousiasme onze eigen huisbieren. BROUWERIJ ST. JORIS In de kelder van de Boterhal is brouwerij St. Joris gevestigd. Hier brouwen wij met veel liefde en enthousiasme onze eigen huisbieren. St. Joris Blond 4,40 St. Joris Wit (in de zomer)

Nadere informatie

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen samengesteld door Genieten van een lekker speciaalbier De Volmolen Café-Zaal-Camping De Volmolen Volmolen 4, 5561 VH Riethoven www.devolmolen.nl We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles,

Nadere informatie

facts & figures = + (NA)ZOMERSE TOERISME IN NEDERLAND (2016) 75,7 miljard euro Inkomsten totaal 45 miljard euro Binnenlands toerisme

facts & figures = + (NA)ZOMERSE TOERISME IN NEDERLAND (2016) 75,7 miljard euro Inkomsten totaal 45 miljard euro Binnenlands toerisme facts & figures (NA)ZOMERSE Een bijlage bij : -After Sun = + +, miljard euro Inkomsten totaal miljard euro Binnenlands toerisme miljard euro Buitenlands toerisme TOERISME IN NEDERLAND () + miljard euro

Nadere informatie

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering "Bieren van dichtbij huis." Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering Uitgeester Engeltje, %, blond speciaalbier De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, Uitgeest 4 5 1 / 13 9x 7 1 8 9 139/21

Nadere informatie

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN INHOUD Voorwoord 6 Bier is 9 Verschillende ingrediënten 21 Verschillende biersoorten 37 Bierlanden

Nadere informatie

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij BIERKAART Bieren van t vat pilsener 25 cl alc. 5,0 % vol. 2,10 pilsener 50 cl alc. 5.0 % vol. 3,90 Up 22 cl alc. 5,5 % vol 2,20 Hoppen Blond van Jopen alc. 6,8% vol. 3,30 Ons eigen bier 2,60 Ons Carusobier

Nadere informatie

OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN

OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN TEKST THOMAS CAMMELBEECK, KEES VERPLANKE TEST ALCOHOLVRIJ WITBIER EN WEIZEN OVER SMAAK VALT TOCH TE TWISTEN ZO HEBBEN WE GETEST We lieten vijf bierexperts blind drie alcoholvrije witbieren en tien alcoholvrije

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2014

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2014 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2014 Joris de Jongh Wim Peters Caroline van Teeffelen AMSTERDAM, MEI 2014 NATIONAAL BIERONDERZOEK

Nadere informatie

BIERKAART Wisseltap:

BIERKAART Wisseltap: BIERKAART Wisseltap: TEXELS SKUUMKOPPE: Een donker tarwebier, met een volle romige smaak van limoen en tropisch fruit met een vleugje amandel. De afdronk is fruitig met een licht bittertje. Alcoholgehalte

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2011 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier.

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2011 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier. NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2011 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier. JORIS DE JONGH MSc. ODETTE VLEK MSc. WIM PETERS AMSTERDAM, JUNI 2011 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2016

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2016 NATIONAAL BIERONDERZOEK 2016 Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2016 JORIS DE JONGH CAROLINE VAN TEEFFELEN TESSA DE KRUIJK AMSTERDAM, JULI 2016 INHOUDSOPGAVE VOORAF 03

Nadere informatie

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN BLOND STERK BLOND Steenbrugge Blond Brouwerij Palm Belgisch abdijbier met een volle smaak en een fruitig gistingsaroma, wat in combinatie met het Brugse kruidenmengsel

Nadere informatie

Eindejaars assortiment

Eindejaars assortiment Eindejaars assortiment Geschenkverpakkingen Kerstpakketten Relatiegeschenken Hoogtij Champagne bier 0,75 L. Quadrant Quadrupel 0,75 L. Vanwege het succes vorig jaar hebben we deze special ook dit jaar

Nadere informatie

Is speciaalbier gewoon geworden?

Is speciaalbier gewoon geworden? Is speciaalbier gewoon geworden? Het speciaalbierfestival op de markt in Den Bosch was ieder jaar een stukje hemel op aarde voor de speciaalbierliefhebber. Allerlei kleine brouwers namen hun speciaalste

Nadere informatie

1. Aan de wedstrijd mag alleen worden deelgenomen door amateur-bierbrouwers.

1. Aan de wedstrijd mag alleen worden deelgenomen door amateur-bierbrouwers. Centraal Reglement Bierwedstrijden L.A.B.O. De inzending 1. Aan de wedstrijd mag alleen worden deelgenomen door amateur-bierbrouwers. 2. Een amateur bierbrouwer is een natuurlijk persoon die amateurbier

Nadere informatie

Reglement ONK Amateur Bierbrouwen

Reglement ONK Amateur Bierbrouwen Reglement ONK 2017 - Amateur Bierbrouwen. De inzending 1. Aan de wedstrijd mag alleen worden deelgenomen door amateur-bierbrouwers. 2. Een amateur bierbrouwer is een natuurlijk persoon die amateurbier

Nadere informatie

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER Portfolio Hertog Jan HERTOG JAN PILSENER Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk Smaak Vol met een aangenaam

Nadere informatie

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN BLOND STERK BLOND Steenbrugge Blond Brouwerij Palm Belgisch abdijbier met een volle smaak en een fruitig gistingsaroma, wat in combinatie met het Brugse kruidenmengsel

Nadere informatie

Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50

Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50 Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50 Thee 2,20 Earl Grey, Mint, English Breakfast, Forest Fruit, Green

Nadere informatie

Enquête resultaten. 1. : Kan u in volgende lijst de basisingrediënten aanduiden die relatief frequent bij het brouwen van bier gebruikt worden?

Enquête resultaten. 1. : Kan u in volgende lijst de basisingrediënten aanduiden die relatief frequent bij het brouwen van bier gebruikt worden? Enquête resultaten Meer dan 1.000 formulieren werden verzameld door de Lokale Verenigingen van Zythos. Bijna 900 hiervan waren ingevuld door niet-zythosleden en deze werden weerhouden ter evaluatie. Dit

Nadere informatie

TRAPPIST. Ora et labora: bid en werk

TRAPPIST. Ora et labora: bid en werk Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een trappist- en abdijbier? En wat is nou precies een tripel? Hieronder nemen we een aantal bierstijlen en types onder de loep. Ora et labora: bid en werk Vaak

Nadere informatie

Daling cafés zet door, maar stagneert

Daling cafés zet door, maar stagneert Cafésector in cijfers Na een zeer forse daling in 2008 en 2009, is het caféaanbod in 2010 slechts met 0,8% gedaald. Absoluut gezien hebben 74 cafés hun deuren gesloten. Dat blijkt uit een analyse van het

Nadere informatie

De Grote Spannende Biertest 2006

De Grote Spannende Biertest 2006 De Grote Spannende Biertest 2006 Meilof Veeningen, 1 oktober 2006 1 Inleiding De Grote Spannende Biertest werd voor het eerst gehouden in 2004. Toen werden 16 soorten bier getest: Amstel, Bavaria, Bitburger,

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier.

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier. NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier. ODETTE VLEK MSc. WIM PETERS BSc. AMSTERDAM, JUNI 2012 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een

Nadere informatie

Budels, mijn bier is mijn vrijheid!

Budels, mijn bier is mijn vrijheid! , mijn bier is mijn vrijheid! De e Brouwerij B.V., gevestigd in het centrum van Budel, is een zelfstandige familiebrouwerij. Doordat wij onafhankelijk zijn, kunnen we onze bieren naar eigen smaak en inzicht

Nadere informatie

Op-en-top 4,85 * Rouge (4,74 /L) 2 verpakkingen*

Op-en-top 4,85 * Rouge (4,74 /L) 2 verpakkingen* Sfeerener meestal human touch, vult sfeerbeeld aan Op-en-t Belgische bieren De beste vertegenwoordigers van de Belgische biercultuur? Dat zijn de tripels en de sterke blonde bieren. Ze worden in ons land

Nadere informatie

Brand Bier. La Trappe Witte Trappist. La Trappe Dubbel

Brand Bier. La Trappe Witte Trappist. La Trappe Dubbel Brand Bier Brand Premium Pilsener wordt gebrouwen met meer hop. Dat geeft het pilsener zijn unieke, krachtige smaak. Het volledig volmout gebrouwen pils van Brand kenmerkt zich door de perfecte balans

Nadere informatie

rapportage van de 15 e Braeck Bierproeftest (gehouden op 25 april 2015

rapportage van de 15 e Braeck Bierproeftest (gehouden op 25 april 2015 rapportage van de 15 e Braeck Bierproeftest (gehouden op 25 april 2015 INLEIDING 2 De aanwezige bieren: ONDERDEEL A ONDERDEEL B ONDERDEEL C Heineken pils Alfa pils Anchor IPA (6,5%) Amstel pils Amstel

Nadere informatie

Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35

Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35 Warme dranken Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35 Thee 2,00 Earl Grey, Mint, English Breakfast, Forest Fruit, Green tea lemon, Rooibos vanilla, Green tea

Nadere informatie

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017 Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving 78 Speculaasbier verwacht 2017 77 Bokbier verwacht 2017 76 Weizen verwacht 2017 75 Dubbel verwacht 2017

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

Tapbieren. Jupiler - 5,2% 2,60. Leffe Bruin - 6,5% 4,00. BXL Blond - 7% 4,00. Hoegaarden - 5% 3,50. Cornet - 8,3% 5,00. La Chouffe - 8% 4,00

Tapbieren. Jupiler - 5,2% 2,60. Leffe Bruin - 6,5% 4,00. BXL Blond - 7% 4,00. Hoegaarden - 5% 3,50. Cornet - 8,3% 5,00. La Chouffe - 8% 4,00 Bent u net zo n speciaalbier liefhebber als wij? Blader dan op uw gemak door onze kaart voor onze uitgebreide selectie Belgische speciaalbieren. Naast de bieren in deze kaart, schenken we ook 6 bieren

Nadere informatie

Café de Bakkerij Café de Bakkerij is een ouderwets bruin muziekcafé waar gezelligheid en een goede service hoog in het vaandel staan.

Café de Bakkerij Café de Bakkerij is een ouderwets bruin muziekcafé waar gezelligheid en een goede service hoog in het vaandel staan. Het ontstaan van Café de Bakkerij Café de Bakkerij is een ouderwets bruin muziekcafé waar gezelligheid en een goede service hoog in het vaandel staan. Door het jaar heen vinden er verschillende activiteiten

Nadere informatie

Hertog Jan. Assortiment PILSENER LENTEBOCK. horecasupport.nl

Hertog Jan. Assortiment PILSENER LENTEBOCK. horecasupport.nl Assortiment Hertog Jan PILSENER Omschrijving Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk. Met liefde gebrouwen.

Nadere informatie

FINANCE MANAGER #VACATURE

FINANCE MANAGER #VACATURE #VACATURE FINANCE MANAGER Kleinschalig en lokaal gebrouwen: dat zijn dé wereldwijde biertrends. Steeds meer restaurants en cafés brouwen hun eigen bier. Producten van lokale brouwerijen als Brouwerij t

Nadere informatie

HEINEKEN introduceert Heineken 0.0

HEINEKEN introduceert Heineken 0.0 HEINEKEN introduceert Heineken 0.0 Nederland eerste land wereldwijd waar het alcoholvrije bier van Heineken wordt gelanceerd Zoeterwoude, 3 maart 2017 Een wereldwijde primeur in Nederland: Heineken introduceert

Nadere informatie

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER Portfolio Hertog Jan HERTOG JAN PILSENER Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk Smaak Vol met een aangenaam

Nadere informatie

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan Titel inspiratie Genieten van Sfeeropener meestal human touch, vult sfeerbeeld aan Belgische bieren België is het bierland bij uitstek. Als geen ander weten we hoe authentieke bieren te brouwen, met oog

Nadere informatie

PERSBERICHT 76 WINNENDE BIEREN NA 5 E DUTCH BEER CHALLENGE. Rotterdam, 18 april 2019

PERSBERICHT 76 WINNENDE BIEREN NA 5 E DUTCH BEER CHALLENGE. Rotterdam, 18 april 2019 PERSBERICHT Rotterdam, 18 april 2019 76 WINNENDE BIEREN NA 5 E DUTCH BEER CHALLENGE Op woensdag 20 maart 2019 werd in Rotterdam de vijfde editie van de Dutch Beer Challenge georganiseerd. 70 Nederlandse

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR JULI 2017 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 HERSTELLENDE MARKT HUNKERT NAAR HERZIENINGEN 4 FREELANCERS EN FLEXWERKERS ONVERMINDERD POPULAIR 5 JONGE

Nadere informatie

rapportage van de 13 e Braeck Bierproeftest (gehouden op 19 april 2013)

rapportage van de 13 e Braeck Bierproeftest (gehouden op 19 april 2013) rapportage van de 13 e Braeck Bierproeftest (gehouden op 19 april 2013) INLEIDING 2 De aanwezige bieren: ONDERDEEL A ONDERDEEL B ONDERDEEL C Amstel pils Alfa pils Amstel Gold (7,0%) Amstel 1870 Amstel

Nadere informatie

insbieratiebrochure inspiratiebrochure voor de toeristische valorisatie van de Belgische biercultuur Jelle Van Brussel

insbieratiebrochure inspiratiebrochure voor de toeristische valorisatie van de Belgische biercultuur Jelle Van Brussel insbieratiebrochure inspiratiebrochure voor de toeristische valorisatie van de Belgische biercultuur Jelle Van Brussel Beste bierliefhebbende Belg In deze kleine inspiratiebrochure staan enkele nuttige

Nadere informatie

ONZE BIEREN JE FAVORIETE BIERTJES VAN DE TAP, IN BLIK EN OP FLES PROOST!

ONZE BIEREN JE FAVORIETE BIERTJES VAN DE TAP, IN BLIK EN OP FLES PROOST! ONZE BIEREN JE FAVORIETE BIERTJES VAN DE TAP, IN BLIK EN OP FLES PROOST! ONZE BIEREN OP EEN RIJTJE. Wij vinden bier vooral lekker! Met heel veel belangstelling volgen we de bierontwikkeling in Haarlem,

Nadere informatie

Café 'de Oude Sluis' kent een rijke traditie als authentiek biercafé. Deze traditie wordt dan ook met grote toewijding door zowel het personeel als

Café 'de Oude Sluis' kent een rijke traditie als authentiek biercafé. Deze traditie wordt dan ook met grote toewijding door zowel het personeel als Café 'de Oude Sluis' kent een rijke traditie als authentiek biercafé. Deze traditie wordt dan ook met grote toewijding door zowel het personeel als de speciaalbier-minnende vaste bezoekers in stand gehouden.

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23

DE FERMERIE. De Heilige Schrift. Anno Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie Hightree 23 DE FERMERIE De Heilige Schrift Semper in mensura bibes Gulpener Bierbrouwerij - De Fermerie - 2016 Hightree 23 Liber Bersabee Anno 2016 DUURZAAM BROUWEN HET BROUWPROCES Bier bestaat al van zeker 4.000

Nadere informatie

met deze ring kan ik me onderscheiden

met deze ring kan ik me onderscheiden TEKST MARTIN HOEKSTRA FOTO S MICHEL TER WOLBEEK COVERSTORY goudsmid eric van limpt maakt prachtige ring van een Unieke diamant met deze ring kan ik me onderscheiden het zijn spannende weken in huize van

Nadere informatie

Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest

Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest 14 mei 2019, 11:05 (CEST) Nederlands eerste witbier Witte Raaf terug van weggeweest Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company herintroduceren Nederlands witbier Arcen, 14 mei 2019 Aanstaande donderdag

Nadere informatie

De Blauwe Kater jazz 'n blueskaffee. Stout. Monk s Stout 5,2% 3,80 Tumulus Nera 8,0% 5,30. Pilsbieren. Spontane Gistings- & Fruitbieren

De Blauwe Kater jazz 'n blueskaffee. Stout. Monk s Stout 5,2% 3,80 Tumulus Nera 8,0% 5,30. Pilsbieren. Spontane Gistings- & Fruitbieren Pilsbieren Stella (bl) 5,2% 2,10 Vedett (bl) 5,2% 3,20 Alcoholarme Bieren Jupiler n.a. (bl) 0,5% 2,10 Ale Type Jack-Op (amber) 5,5% 2,20 Katje Special (amber) 6,0% 2,30 Palm Speciale (amber) 5,1% 2,40

Nadere informatie

Resultaten seizoensmeting zomervakantie 2017

Resultaten seizoensmeting zomervakantie 2017 Resultaten seizoensmeting zomervakantie 2017 Inhoud Resultaten seizoensmeting zomervakantie 2017... 1 Introductie... 2 De respondenten... 3 Algemeen beeld... 4 Meer of minder gasten?... 4 Meer of minder

Nadere informatie

MAART 2017 VAN DE MAAND VAN DE MAAND NR e JAARGANG NEEM GRATIS MEE!

MAART 2017 VAN DE MAAND VAN DE MAAND NR e JAARGANG NEEM GRATIS MEE! maart 26e JAARGANG NR. 290 MAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE ALLIANTIE VAN BIERTAPPERIJEN MAART 2017. NEEM GRATIS MEE! TAPBIER FLESBIER VAN DE MAAND VAN DE MAAND Schuppenboer Dry Hopped 2017 Type: Tripel Alcohol:

Nadere informatie

Koken met bier verovert de Nederlandse keukens

Koken met bier verovert de Nederlandse keukens 15 november 2018, 15:42 (CET) Koken met bier verovert de Nederlandse keukens 24Kitchen-chefkok Hugo Kennis speelt in op nieuwe kooktrend met bier-kookboek Hugo Kennis, o.a. bekend van het tv-programma

Nadere informatie

Onze tapbieren worden regelmatig gewisseld. Voor de digitale kaart scan onze QR-code achter op de boekett flessen.

Onze tapbieren worden regelmatig gewisseld. Voor de digitale kaart scan onze QR-code achter op de boekett flessen. SOURCY ROOD 2,20 SOURCY BLAUW 2,20 PEPSI COLA, PEPSI MAX 2,20 7-UP 2,20 SISI ORANGE 2,20 CASSIS 2,20 RIVELLA 2,20 TONIC 2,20 BITTER LEMON 2,20 ICETEA, ICETEA GREEN 2,35 JUS D ORANGE 2,20 FRISTI 2,20 CHOCOMEL

Nadere informatie

Favoriete carnavalsbestemmingen

Favoriete carnavalsbestemmingen Feestkleding 365 Carnavalsonderzoek 2017 Dit jaar viert ons carnavalsonderzoek zijn eerste lustrum en daarom hebben we extra uitgepakt. Nog nooit hebben wij zoveel onderwerpen onderzocht. Maar liefst 1.400

Nadere informatie

Chimay Blauw Huizer Blauw

Chimay Blauw Huizer Blauw Chimay Blauw Huizer Blauw 11 Trappistenbrouwerijen Nederland - 1884: La Trappe-Koningshoeven - 2013: De Kievit (Zundert Abdij Maria Toevlucht) Belgie - 1595: Rochefort - 1836: Westmalle - 1862: Chimay

Nadere informatie

Ontwikkelingen en kansen in supermarktvastgoed. Huib Boissevain 28 oktober

Ontwikkelingen en kansen in supermarktvastgoed. Huib Boissevain 28 oktober Ontwikkelingen en kansen in supermarktvastgoed Huib Boissevain 28 oktober Over Annexum Ruim 15 jaar specialist in vastgoedbeleggingen 35 medewerkers die dagelijks met vastgoed bezig zijn Met een fondsvermogen

Nadere informatie

Programma bedrijfs- en kernbezoek Groede 27 januari 2015

Programma bedrijfs- en kernbezoek Groede 27 januari 2015 Programma bedrijfs- en kernbezoek Groede 27 januari 2015 16.00 uur- Bedrijfsbezoek, De Drie Koningen 17.30 uur Markt 30, Groede 19.15 uur- Gesprek met de dorpsvereniging van Groede 19.45 uur De Drie Koningen,

Nadere informatie

Voor meer informatie neem contact op met uw Heineken vertegenwoordiger. Of kijk op There s more to life than beer & wine. Meet Charli.

Voor meer informatie neem contact op met uw Heineken vertegenwoordiger. Of kijk op  There s more to life than beer & wine. Meet Charli. Voor meer informatie neem contact op met uw Heineken vertegenwoordiger. Of kijk op www.charli.nl There s more to life than beer & wine. Meet Charli. Meet Charli. Herken je die twijfel? Soms heb je als

Nadere informatie

Koude dranken: (al onze frisdranken worden uit kleine flesjes geserveerd)

Koude dranken: (al onze frisdranken worden uit kleine flesjes geserveerd) Koude dranken: (al onze frisdranken worden uit kleine flesjes geserveerd) Coca Cola 2,00 Coca Cola Light 2,00 Coca Cola Zero 2,00 Fanta Orange 2,00 Fanta Cassis 2,00 Kinley Tonic 2,00 Kinley Bitter Lemon

Nadere informatie

Jupiler. Assortiment PILSENER JUPILER BLUE. horecasupport.nl

Jupiler. Assortiment PILSENER JUPILER BLUE. horecasupport.nl Assortiment Jupiler PILSENER Omschrijving Jupiler is een bitterzachte pils (5,2%) met een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke smaak Type Goudblonde pilsener Alcohol 5,2% Smaak Toegankelijk

Nadere informatie

Frisdranken / Alcoholvrije

Frisdranken / Alcoholvrije DRANKENKAART Warme dranken Koffie 2,20 Espresso 2,20 Cappuccino 2,60 Koffie verkeerd 2,80 Latte Machiato 2,80 Irish Koffie 5,60 Chouffe Koffie 5,60 Spaanse Koffie 5,60 Thee 2,20 Verse Munt Thee (seizoen)

Nadere informatie

De lekkerste troeven in uw hand!

De lekkerste troeven in uw hand! De lekkerste troeven in uw hand! Bier troef! Brouwerij bezoek Interesse om Brouwerij Het Nest een bezoek te brengen? Een bezoek aan de brouwerij duurt +- 90 minuten. Tijdens dit bezoek aan onze brouwerij

Nadere informatie

Enquête toeristisch-recreatieve aanbod in Zuid-Limburg en de Euregio

Enquête toeristisch-recreatieve aanbod in Zuid-Limburg en de Euregio Enquête toeristisch-recreatieve aanbod in Zuid-Limburg en de Euregio Beoordeling van het vrijetijds- aanbod in Zuid- Limburg en de regio door de geënquêteerden Er is van alles te doen in de regio. Volgens

Nadere informatie

Verwachtingen over de warmte van de toekomst

Verwachtingen over de warmte van de toekomst Verwachtingen over de warmte van de toekomst Van de toekomstige warmtevoorziening vragen Nederlanders vooral dat deze betaalbaar, betrouwbaar, duurzaam en veilig is. Een meerderheid (66,7%) vindt lage

Nadere informatie

BIEREN VAN DE TAP: Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter.

BIEREN VAN DE TAP: Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter. BIEREN VAN DE TAP: BRAND 2,20 TYPE: PILSENER ALCOHOL: 5% GISTING: LAAG Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter. LA TRAPPE DUBBEL 3,25 TYPE:

Nadere informatie

FLESBIER VAN DE MAAND TAPBIER VAN DE MAAND HILLBILLY MEI NEEM GRATIS MEE! 27 e JAARGANG NR. 304 SPELT SAISON. Type: Saison

FLESBIER VAN DE MAAND TAPBIER VAN DE MAAND HILLBILLY MEI NEEM GRATIS MEE! 27 e JAARGANG NR. 304 SPELT SAISON. Type: Saison 27 e JAARGANG NR. 304 MAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE ALLIANTIE VAN BIERTAPPERIJEN HILLBILLY MEI 2018. NEEM GRATIS MEE! TAPBIER VAN DE MAAND FLESBIER VAN DE MAAND SPELT SAISON Hillbilly Type: Saison Alcohol:

Nadere informatie

Sectorrapport Hotelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017

Sectorrapport Hotelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017 Sectorrapport Hotelmarkt VOORJAARS UPDATE 2017 46 SPF Nederlandse Sectorrapport Slagersbedrijven Vastgoedmarkt Kantorenmarkt 2017 Voorjaarsupdate Stand van zaken GEBRUIKERSMARKT Nederland trekt meer hotelgasten:

Nadere informatie

Bieren met minder alcohol

Bieren met minder alcohol Portfolio Bieren met minder alcohol JUPILER BLUE De verfrissende smaak van een bitterzachte Jupiler, met slechts 3,3% alcohol Smaak Toegankelijk en fris karakter, met een rijke moutsmaak Alcohol 3,3% Oorsprong

Nadere informatie

Bier voor de feestdagen met Beer in a box

Bier voor de feestdagen met Beer in a box Bier voor de feestdagen met Beer in a box Biertjes ontdekken en proeven vind ik altijd leuk. Wellicht ben je daar al achter. Alleen komt het er bij mij meestal op neer dat ik voor het proeven de deur uit

Nadere informatie

«BEER VAAN DE TAP» Wisseltap Vraag onze medewekers naar welk lekkers er nu uit de tapkraan stroomt.

«BEER VAAN DE TAP» Wisseltap Vraag onze medewekers naar welk lekkers er nu uit de tapkraan stroomt. «BEER VAAN DE TAP» Brand Pilsener - Blond 5,5% 27ebu 0.20l 2.40 0.25l 2.90 0.50l 5.80 Brand Premium Pilsener wordt gebrouwen met meer hop. Dat geeft onze pilsener zijn unieke, krachtige smaak. Het volledig

Nadere informatie

Wisseltap: Maandbieren fles:

Wisseltap: Maandbieren fles: BIERKAART Wisseltap: HERTOG JAN BOCKBIER: Robijnrood van kleur. Bier van hoge gisting, smaak vol, romig en karamelachtig, zonder zoet te zijn. Koppig herfstbiertje! Alcoholgehalte : 6,5 % 25 cl 4,25 LA

Nadere informatie

D'Olle Grieze Session ABT Bier van de

D'Olle Grieze Session ABT Bier van de CATEGORIE: SOEPEL & SUBTIEL Brouwerij Bier naam Alc % Biersoort Alfa Brouwerij Alfa Edel Pils 5% Pilsener Alliantie van Biertapperijen D'Olle Grieze Session ABT Bier van de maand Mei 3,8% Session IPA Animal

Nadere informatie

St. Bernardus BE. Pater 6 Licht donker 6,7% 4,25 L zoet/l bitter. Tripel tripel 8,0% 4,25 fris citrus/m bitter

St. Bernardus BE. Pater 6 Licht donker 6,7% 4,25 L zoet/l bitter. Tripel tripel 8,0% 4,25 fris citrus/m bitter St. Bernardus BE Pater 6 Licht donker 6,7% 4,25 L zoet/l bitter Tripel tripel 8,0% 4,25 fris citrus/m bitter Prior 8 Donker 8,0% 4,50 M zoet/l bitter Abt 12 Zwaar donker 10% 4,75 vol zoet kandij/ L bitter

Nadere informatie

Invloed van koffie op bedrijfsimago

Invloed van koffie op bedrijfsimago Invloed van koffie op bedrijfsimago Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van PouchDirect, een internationale leverancier van hoogwaardige stazakken en koffiezakken. De doelstelling van het onderzoek

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Today is a good day to upgrade yourself. Trendrapport 2018 Learning & Development

Today is a good day to upgrade yourself. Trendrapport 2018 Learning & Development Today is a good day to upgrade yourself. Trendrapport 2018 Learning & Development Geen nieuws is meestal goed nieuws. Maar ook al zijn de cijfers uit ons marktonderzoek dit jaar veelal hetzelfde als die

Nadere informatie

MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART

MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART BIERKAART DE KOLONIST WEIZEN BIER Een heerlijk fris, zacht en fruitig tarwebier van hoge gisting. Een echte dorstlesser. Het bier bevat 5% alcohol,

Nadere informatie

Kook en Proefstudio Den Haag

Kook en Proefstudio Den Haag Geachte heer/mevrouw, Via deze weg willen wij ons graag aan u voorstellen. De Kook en Proefstudio Den Haag is dé gelegenheid waar collega's, vrienden en familie samen aan de slag gaan. Samen koken, samen

Nadere informatie

Samenstellers: J.P. van Spronsen G. Verschoor L. Rietveld N. Timmermans E. Termote HORECA PERSONEELSONDERZOEK 2006

Samenstellers: J.P. van Spronsen G. Verschoor L. Rietveld N. Timmermans E. Termote HORECA PERSONEELSONDERZOEK 2006 Samenstellers: J.P. van Spronsen G. Verschoor L. Rietveld N. Timmermans E. Termote HORECA PERSONEELSONDERZOEK 2006 Leiderdorp, 29 december 2006 -2- INHOUDSOPGAVE INLEIDING...3 RESPONDENT IN BEELD...4 SITUATIE

Nadere informatie

BIERKAART. Vast van de tap: Wisseltap: Maandbieren fles:

BIERKAART. Vast van de tap: Wisseltap: Maandbieren fles: BIERKAART Vast van de tap: LEFFE BLOND: Goudblond authentiek abdijbier, zacht, fruitig, vleugje sinaasappel, pittige afdronk. 6,6% 25 cl. Alcoholgehalte: 6,6% 25 cl 3,95 TEXELS SKUUMKOPPE: Donker tarwebier,

Nadere informatie

Catalogus Abdijproducten

Catalogus Abdijproducten Catalogus Abdijproducten Deelnemende partner-abdijen: OLV van Koningshoeven - Berkel Enschot - OLV van Nazareth - Brecht - België Priorij Klaarland - Bocholt - België In samenwerking met Wauters BV - Hulst

Nadere informatie