Het vruchtbaarheidsdagboek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het vruchtbaarheidsdagboek"

Transcriptie

1 Het vruchtbaarheidsdagboek Gezond Zwanger Praktijk

2 2017, Charlotte te Gussinklo Gezond Zwanger Praktijk Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, waaronder begrepen het reproduceren door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in enige digitale, elektronische, optische of andere vorm of (en dit geldt zonodig in aanvulling op het auteursrecht) het reproduceren (i) ten behoeve van een onderneming, organisatie of instelling of (ii) voor eigen oefening, studie of gebruik welk(e) niet strikt privé van aard is of (iii) voor het overnemen in enig dag-, nieuws- of weekblad of tijdschrift (al of niet in digitale vorm of online).

3 Het vruchtbaarheidsdagboek van Gezond Zwanger Praktijk Voor je ligt het vruchtbaarheidsdagboek van Gezond Zwanger Praktijk; hét hulpmiddel als je zwanger wilt worden. In dit dagboek krijg je niet alleen de ruimte om jouw vorderingen bij te houden, maar ook praktische tips hoe jij jouw vruchtbaarheid kan verbeteren. In dit dagboek krijg je voor iedere dag de ruimte om te noteren: Wat je eet Hoeveel je drinkt Hoeveel je beweegt Opmerking Waarom een eetdagboek bijhouden? Waarom hou je een eetdagboek bij? Om je bewust te worden van jouw voedingspatroon. Je krijgt inzicht in jouw zwakke momenten, jouw valkuilen, maar ook word je je bewuster van jouw voeding en jouw vruchtbaarheid. Het is handig om eens per week jouw eetdagboek te evalueren. Zie jij bepaalde zwaktes of lichamelijke klachten dagelijks terugkeren? Wellicht heb jij een voedselintolerantie of juist een sterk tekort aan bepaalde micronutriënten. Ovulatiekalender Daarnaast is er na iedere maand een ovulatiekalender waar je iedere dag een aantal zaken op kan noteren. Je lichaam geeft namelijk duidelijke signalen wanneer jij het meest vruchtbaar bent. Soms is het moeilijk om de signalen te herkennen. Maar het is goed om te focussen op de signalen van jouw lichaam te letten, deze signalen te leren kennen, zodat jij precies weet wanneer jij het meest vruchtbaar bent. Meet je lichaamstemperatuur Gedurende jouw menstruatiecyclus stijgt jouw lichaamstemperatuur. De dag na jouw menstruatie is jouw lichaamstemperatuur het hoogst. Probeer gedurende jouw menstruatiecyclus s ochtends vroeg, voor het opstaan, jouw lichaamstemperatuur te meten. Dit is jouw basaal lichaamstemperatuur. Rond jouw ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur ongeveer 0,2 C Let er wel op dat ziekte, alcohol, stress, drugs, slaapgebrek en wisseldiensten je lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden.

4 Gespannen borsten In de periode tot je ovulatie zijn je borsten iets minder vol. Na je ovulatie worden je borsten voller. Vlak voor de menstruatie kunnen je borsten zelfs gespannen en pijnlijk zijn. Afscheiding baarmoederslijmvlies Het meest accuraat als het gaat om het herkennen van jouw vruchtbare dagen is jouw baarmoederslijmvlies. Een teken dat jouw ovulatie nadert is dat je meer afscheiding hebt en dat de afscheiding meer helder en elastisch lijkend op eiwit - is dan op andere momenten in jouw menstruatiecyclus. Als je het tussen je vingers doet, kan je er lange draden mee trekken. Zodra jouw ovulatie is geweest wordt jouw afscheiding droger en korreliger. Als je weinig kenmerken hebt van elastisch baarmoederslijmvlies dan kan het betekenen dat je jouw ovulatie hebt gemist, of dat er sprake is van een hormonale disbalans. Buikpijn Sommige vrouwen voelen dat ze vruchtbaar zijn, doordat zij buikpijn ervaren door de ovulatie. Dit kan milde pijn zijn, maar sommige vrouwen voelen ook een scherpe pijn. De buikpijn kan enkele minuten tot enkele uren aanhouden. Baarmoedermond Door oestrogeen en progesteron komt je baarmoedermond hoger te liggen en wordt deze zachter en staat meer open in jouw vruchtbare dagen. Dit vraagt echter veel zelfonderzoek, omdat dit moeilijk te voelen kan zijn.

5

6 Gezonde voeding Om zwanger te worden is het van belang om een uitgebalanceerd dieet aan te houden. Maar wat houdt een uitgebalanceerd dieet precies in? In mijn visie, en die van de orthomoleculaire voedingsleer, is een uitgebalanceerd dieet gebaseerd op volwaardige, gevarieerde voeding, rijk aan gezondheidsbevorderende voeding. Uitgangspunten hierbij zijn dat de voeding puur, natuurlijk een biologisch is. Voor het eten op je bord betekent dit het volgende: Kies zoveel mogelijk voor voeding die de oorspronkelijke voedingsstoffen behouden heeft. Kies dus bij voorkeur voor de gehele vrucht of voor vers vruchtensap, in plaats van vruchtensap uit pak. Kies zoveel mogelijk voor voeding die vers en zo min mogelijk bewerkt is. Kanten-klaar producten of voorverpakte producten zijn vaak bewerkt, waardoor deze minder vezels, vitamines, mineralen en meer suiker, vet en zout bevat dan wanneer je het zelf vers zou maken. Kies voor producten waar zo min mogelijk toevoegen in zitten, zoals zoetstoffen, suiker en smaakstoffen. Zogeheten additieve worden toegevoegd om eigenschappen van voedsel te veranderen. Ze beïnvloeden de geur, smaak, kleur, houdbaarheid, dikte of het gebruik van het voedingsmiddel. Een fabrikant voedt deze toevoegingen niet toe om het product gezonden te maken, maar om het aantrekkelijker te maken voor de consument om te kopen. Kies zoveel mogelijk voor voeding dat op een traditionele manier bereid en gemaakt is. Een goed voorbeeld hiervoor is roomboter ten opzichte van margarine. Roomboter wordt gemaakt van room, afkomstig uit melk. Margarine wordt gemaakt door waterstof te adderen in een fabriek. Kies voor voeding met een gunstige vetzuursamenstelling. Dit betekent dat voeding met onverzadigde vetzuren de voorkeur hebben boven voeding met verzadigde vetzuren. Hierover later meer. Vermijd producten die gedeeltelijk geharde vetten bevatten. Veel producten voor op brood en bak- en braadproducten zijn gemaakt van chemisch bewerkt vet. Door vetten chemisch te bewerken veranderen de natuurlijke eigenschappen van het vet. Voorbeelden hiervan zijn margarine, vloeibare baken braadproducten.

7 Maar wat betekent dit concreet? Om je vruchtbaarheid te verbeteren kan je de volgende leefregels aanhouden: 1. Dranken ( ml per dag) Als je zwanger wilt worden, maar ook in de zwangerschap heb je meer vocht nodig dan normaal. Kies bij voorkeur voor water, bijvoorbeeld met verse munt, komkommer, citroensap of gember. Deze laatste helpt ook goed tegen zwangerschapsmisselijkheid. Pas op met koffie, thee en cafeïnehoudende frisdranken. Beperk je inname tot maximaal 1 kopje koffie. Pas ook met kruidenthee! Sommige kruiden kunnen inwerken op de baarmoeder en zo een vroege miskraam veroorzaken. 2. Groente ( gram per dag) Als je zwanger wilt worden is het raadzaam om veel groente te eten. Niet alleen leveren ze alle benodigde voedingsstoffen, maar bevatten ze ook voldoende vezels voor een goede stoelgang. En juist die vezels zijn van belang voor een hormonale balans. 3. Fruit (400 gram per dag) Fruit bevat net als groente veel vezels en gezonde voedingsstoffen. Eet het fruit bij voorkeur los van andere voedingsmiddelen en in de ochtend. Let ook hier weer op dat je je fruit goed wast voor je het eet. Ook hier kan je weer kiezen voor versgeperst vruchtensap, mocht je moeite hebben met het nuttigen van 4 stuks fruit. 4. Zuivel ( gram) Zuivel is een belangrijke bron van calcium, eiwitten, verzadigd vet en vitamine B Volkorengraanproducten ( gram per dag) Volkorengraanproducten leveren vezels, veel B-vitamines en mineralen. Hierbij geldt wel dat je moet opletten of je geen glutenovergevoeligheid hebt, want ook dat kan een averecht effect hebben op je vruchtbaarheid! 6. Knollen ( gram per dag) Bij knollen kan je denken aan aardappelen, zoete aardappelen en aardpeer. Ook deze voedingsmiddelen zitten vol vitamines en mineralen.

8 7. Vis, gevogelte, wild, ei en vlees. ( gram per dag) Vette vis is enorm belangrijk als je zwanger wilt worden of zwanger bent, vanwege de meervoudig onverzadigde vetzuren. 8. Peulvruchten ( gram per dag) Peulvruchten zitten vol vezels en zijn een goede bron van eiwitten. 9. Noten en zaden (35-50 gram) Noten en zaden zijn een goede snack. Noten en zaden zitten boordevol mineralen, vitamines, meervoudig onverzadigde vetzuren en leveren ze ook nog eens eiwitten en vezels. 10. Olie en vet (25 30 gram) Verzadigde en onverzadigde vetzuren onmisbaar in een gezond voedingspatroon en voor een goede vruchtbaarheid. Doe olie over je salade of in je smoothie.

9

10 Voeding voor de vruchtbaarheid Een dieet rijk aan echte voeding, volle granen, voldoende eiwitten, gezonde vetten en boordevol groente en fruit is voor iedereen gezond. Maar onderzoek toont aan dat bepaalde voedingsstoffen de hoofdingrediënten zijn voor een goede vruchtbaarheid. Eiwitten Eiwitten helpen om de insuline te reguleren en dat is belangrijk voor de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van de foetus in een vroege zwangerschap. Daarbij zijn eiwitten de bouwstenen van het lichaam en de cellen in het lichaam, waaronder ei- en zaadcellen. Eiwitten vind je terug in plantaardige en dierlijke bronnen. Maar om zwanger te worden is het beter om te kiezen voor plantaardige eiwitbronnen, zoals bonen, peulvruchten en noten, in plaats van dierlijke bronnen, zoals ei, vlees en volle melkproducten. Onderzoek van Harvard hebben aangetoond dat het toevoegen van dierlijke eiwitbronnen bescherming biedt tegen onvruchtbaarheid door ovulatieproblemen. Het toevoegen van ei en vis had geen invloed, maar door rood vlees, kip of kalkoen toe te voegen nam de kans op ovulatieproblemen juist toe. Vetten Vetten zijn het zwarte schaap van de voeding. Vetten hebben een slechte reputatie en worden door de meeste mensen vermeden. Maar niet alle vetten zijn ongezond, maar juist gezond en zelfs noodzakelijk! Voornamelijk als het de vruchtbaarheid betreft. Zonder vetten is de kans op een goede vruchtbaarheid en zwangerschap nihil! Verzadigd vet Verzadigd vet levert energie en ondersteunt het transport van belangrijke voedingsstoffen in het lichaam. Verzadigd vet uit volle melkproducten blijkt echter een grote, positieve invloed te hebben op de ovulatie. Een groot onderzoek onder vrouwelijke verpleegkundigen the Nurses Health Study - laat een bijzondere uitkomst zien. Dagelijks 1 of 2 porties volle melkproducten beschermt tegen onvruchtbaarheid door ovulatieproblemen. De oorzaak hiervan ligt in het vet uit de melkproducten. Deze zijn van nature rijk aan oestrogeen, progesteron en mannelijk geslachtshormonen (androgenen). Kies hierbij wel voor melkproducten in de meest natuurlijk vorm, zoals melk, yoghurt en kwark. Meervoudig onverzadigd vet Meervoudig onverzadigd vet is in het lichaam belangrijk als bouwsteen voor de celwanden en het zenuwstelsel. Daarbij vormen ze een belangrijke grondstof voor

11 prostaglandines. Prostaglandines zijn stoffen die onder meer betrokken bij de hormoonhuishouding, de aanmaak van cholesterol, regulatie van de bloeddruk, het afweermechanisme, de bloedstolling en de celdeling. Tevens bestaat het celmembraan, de buitenrand van alle cellen, voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren. De meervoudig onverzadigde vetzuren zorgen er voor dat het celmembraan vloeibaar blijft, wat belangrijk is voor de beweegbaarheid van de ei- en zaadcellen. Daarmee zijn deze vetzuren essentieel voor de kans op een zwangerschap. Omega 3-vetzuren, die vallen onder de meervoudig onverzadigde vetzuren, verbeteren de vruchtbaarheid door hormonen in het lichaam te reguleren. Zo zijn essentiële vetzuren van belang voor een gezonde cholesterolhuishouding. En juist dit is zo belangrijk, omdat cholesterol van belang is voor de aanmaak van testosteron, progesteron en oestrogeen en daarmee dus de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Daarmee zorgen essentiële vetzuren voor een gezonder baarmoederslijmvlies, een betere en regelmatigere eisprong verbetert het de kwaliteit van de geslachtsorganen. Omega 3-vetzuren EPA en DHA zijn daarnaast sterke onstekingsremmers. Een belangrijke oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap is een zogeheten laaggradige ontsteking, waarbij een kleine ontstekingshaard het immuunsysteem activeert. Een actief immuunsysteem is geen goed uitgangspunt voor een eventuele zwangerschap en bemoeilijkt de kans op een zwangerschap. Ook tijdens de zwangerschap zijn omega-3 vetzuren belangrijk. Extra inname van visolie in het tweede en derde trimester van de zwangerschap resulteert in een langere zwangerschapsduur. Bovendien vermindert omega-3 het aantal vroeggeboortes en de duur die premature baby s in het ziekenhuis moeten verblijven, maar is het geboortegewicht van baby s ook hoger. Ook vermindert omega-3 de kans op depressieve klachten tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap. Goede bronnen van essentiële vetten zijn vette vis, noten, zaden. Maar wat minder mensen weten is dat biologisch, gras gevoed vlees en eieren ook omega-3 vetzuren kan bevatten. Wat betreft de vette vis: beperk de inname van vette vis wel tot 2x per week en vul voor overige dagen aan met supplementen. Vette vis kan zware metalen en andere toxines bevatten. Deze worden namelijk opgeslagen in vetweefsel. En juist die toxines en zware metalen wil je vermijden als je zwanger probeert te worden. Vis helemaal laten staan is absoluut niet nodig. Naast de essentiële vetzuren bevat vis ook selenium, wat juist toxines aan zich bindt.

12 Vezels Vezels zijn essentieel voor een goede gezondheid en goede darmwerking, maar ook voor de hormonale balans. Dit laatste komt door de wisselwerking met oestrogeen. Oestrogeen wordt namelijk afgebroken in de lever. Dit afgebroken oestrogeen komt in de darm en verlaat via de urine, maar vooral via de ontlasting het lichaam. Een slechte darmwerking door een overvloed aan schadelijke darmbacteriën en te weinig vezels in het voedsel, zorgt ervoor dat de afgebroken oestrogenen niet tijdig worden afgevoerd, Hierdoor kunnen ze opnieuw worden opgenomen in het lichaam. Het grote nadeel hiervan is dat er een hormonale disbalans ontstaat. Maar ook kan het oestrogeen, door de invloed op de celdeling in de baarmoeder en eierstokken, zorgen voor een overmatige groei van baarmoederslijmvlies, de groei van poliepen en cystes. Het is echter zo dat bepaalde ongunstige darmbacteriën ervoor kunnen zorgen dat dit oestrogeen weer geactiveerd wordt en heropgenomen wordt in je lichaam. Het gevolg hiervan is een toename van hoeveelheid oestrogeen in je bloed en in de oestrogeengevoelige cellen van je baarmoeder, eierstokken, borsten en hersenen. Oestrogenen zorgen voor celdeling. Dat is nodig voor vernieuwing van je weefsels, echter een te enthousiaste celdeling kan de groei van baarmoederslijmvlies, poliepen en eierstokcystes, borstknobbels en cystes. Door voldoende vezels te eten wordt de leefomgeving van de schadelijke darmbacteriën aangetast en krijgen de probiotische darmbacteriën (de gezonde darmbacteriën) meer ruimte. Hierdoor wordt de darmwerking verbetert en blijven de afgebroken oestrogenen voldoende afgevoerd. Als we spreken over vezels hebben we het voornamelijk over plantaardige vezels die te vinden zijn in (blad)groenten, fruit, noten, zaden en volkoren (pseudo)granen.

13

14 MAAND 1

15 DAG 1

16 DAG 2

17 DAG 3

18 DAG 4

19 DAG 5

20 DAG 6

21 DAG 7

22 DAG 8

23 DAG 9

24 DAG 10

25 DAG 11

26 DAG 12

27 DAG 13

28 DAG 14

29 DAG 15

30 DAG 16

31 DAG 17

32 DAG 18

33 DAG 19

34 DAG 20

35 DAG 21

36 DAG 22

37 DAG 23

38 DAG 24

39 DAG 25

40 DAG 26

41 DAG 27

42 DAG 28

43 DAG 29

44 DAG 30

45 DAG 31

46 DAG 32

47 DAG 33

48 DAG 34

49 DAG 35

50

51 MAAND 2

52 DAG 1

53 DAG 2

54 DAG 3

55 DAG 4

56 DAG 5

57 DAG 6

58 DAG 7

59 DAG 8

60 DAG 9

61 DAG 10

62 DAG 11

63 DAG 12

64 DAG 13

65 DAG 14

66 DAG 15

67 DAG 16

68 DAG 17

69 DAG 18

70 DAG 19

71 DAG 20

72 DAG 21

73 DAG 22

74 DAG 23

75 DAG 24

76 DAG 25

77 DAG 26

78 DAG 27

79 DAG 28

80 DAG 29

81 DAG 30

82 DAG 31

83 DAG 32

84 DAG 33

85 DAG 34

86 DAG 35

87

88 MAAND 3

89 DAG 1

90 DAG 2

91 DAG 3

92 DAG 4

93 DAG 5

94 DAG 6

95 DAG 7

96 DAG 8

97 DAG 9

98 DAG 10

99 DAG 11

100 DAG 12

101 DAG 13

102 DAG 14

103 DAG 15

104 DAG 16

105 DAG 17

106 DAG 18

107 DAG 19

108 DAG 20

109 DAG 21

110 DAG 22

111 DAG 23

112 DAG 24

113 DAG 25

114 DAG 26

115 DAG 27

116 DAG 28

117 DAG 29

118 DAG 30

119 DAG 31

120 DAG 32

121 DAG 33

122 DAG 34

123 DAG 35

124

125 MAAND 4

126 DAG 1

127 DAG 2

128 DAG 3

129 DAG 4

130 DAG 5

131 DAG 6

132 DAG 7

133 DAG 8

134 DAG 9

135 DAG 10

136 DAG 11

137 DAG 12

138 DAG 13

139 DAG 14

140 DAG 15

141 DAG 16

142 DAG 17

143 DAG 18

144 DAG 19

145 DAG 20

146 DAG 21

147 DAG 22

148 DAG 23

149 DAG 24

150 DAG 25

151 DAG 26

152 DAG 27

153 DAG 28

154 DAG 29

155 DAG 30

156 DAG 31

157 DAG 32

158 DAG 33

159 DAG 34

160 DAG 35

161

162 Dit vruchtbaarheidsdagboek wordt je aangeboden door Gezond Zwanger Praktijk Je wilt graag zwanger worden, maar na maanden proberen heb je nog steeds geen positieve zwangerschapstest in handen. Je krijgt er steeds minder vertrouwen in dat jouw kinderwens uit gaat komen. Het vertrouwen in jouw lichaam is weg, want waarom lukt het jou niet om zwanger te worden? En je probeert nog wel een positieve invulling aan je leven te geven, maar jouw kinderwens blijft knagen. Je vraagt je steeds vaker af of je nou echt niet zelf iets kan doen om jouw vruchtbaarheid te verbeteren. Herkenbaar? Dan is Gezond Zwanger Praktijk er speciaal voor jou! Mijn naam is Charlotte te Gussinklo. Ik ben orthomoleculair voedingstherapeut en detoxspecialist, gespecialiseerd in Voeding & Vruchtbaarheid. Wil jij de kans op een zwangerschap vergroten met voeding?

EET JE ZWANGER! 1 0 T I P S O M J O U W V R U C H T B A A R H E I D T E V E R B E T E R E N. Charlotte te Gussinklo

EET JE ZWANGER! 1 0 T I P S O M J O U W V R U C H T B A A R H E I D T E V E R B E T E R E N. Charlotte te Gussinklo EET JE ZWANGER! 1 0 T I P S O M J O U W V R U C H T B A A R H E I D T E V E R B E T E R E N Charlotte te Gussinklo 2017, Charlotte te Gussinklo Gezond Zwanger Praktijk www.gezondzwangerpraktijk.nl Alle

Nadere informatie

M I J N 3 G O U D E N T I P S V O O R E E N GEZOND LEVEN C h a r l o t t e t e G u s s i n k l o

M I J N 3 G O U D E N T I P S V O O R E E N GEZOND LEVEN C h a r l o t t e t e G u s s i n k l o M I J N 3 G O U D E N T I P S V O O R E E N GEZOND LEVEN Charlotte te Gussinklo 2017, Charlotte te Gussinklo Gezond Leven Praktijk www.gezondlevenpraktijk.nl Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven. Nina Van Den Broecke 30/09/2018

De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven. Nina Van Den Broecke 30/09/2018 De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven Nina Van Den Broecke 30/09/2018 Inhoud 1. Nieuwe voedingsdriehoek: waarom en hoe? 2. De voedingsdriehoek Inhoudelijke visie Gezond Leven tips 3.

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet

Nadere informatie

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer Plaats: Eindhoven Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Workshop voeding Doel Basisvoeding Van theorie naar praktijk Sportspecifieke

Nadere informatie

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus Bij gebruik van GLP-1-analoog Aangezien u lijdt aan Diabetes mellitus, type 2 (oftewel ouderdomsdiabetes) én overgewicht hebt, heeft de arts u een behandeling met zogenaamd

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Voorkom Zwangerschapsdiabetes

Voorkom Zwangerschapsdiabetes Voorkom Zwangerschapsdiabetes Steeds meer zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). Deze folder geeft informatie over gezond eten en bewegen tijdens zwangerschap. Wat is zwangerschapsdiabetes?

Nadere informatie

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Inhoud 1 Vakantiebestemmingen 2 Wat is gezonde voeding? 3 Energieleveranciers en functies 4 Energiebalans op vakantie 5 Weet

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens opname

Risico op ondervoeding tijdens opname Risico op ondervoeding tijdens opname Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is in het ziekenhuis een veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie patiënten heeft een risico op

Nadere informatie

AFVALLEN ZONDER ZWETEN

AFVALLEN ZONDER ZWETEN AFVALLEN ZONDER ZWETEN 8:00 DAG 21 Vetten Er zijn veel misverstanden over vet. Feit is dat je niet zonder kunt. Maar net als bij suiker, is het goed om ook hier onderscheid te maken tussen natuurlijke

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Gezonde voeding voor teamsporters

Gezonde voeding voor teamsporters Gezonde voeding voor teamsporters Inleiding Door: Esther Verhoef en Puck Reckers Doel: Kennis vergroten goede voeding rondom trainingen/wedstrijden. Inhoud Presentatie Wat is voeding - Koolhydraten - Vetten

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

Zwangerschap wat kun je wel en niet eten?

Zwangerschap wat kun je wel en niet eten? Zwangerschap wat kun je wel en niet eten? Gezond zwanger Tijdens je zwangerschap is goed eten belangrijk. Je baby gebruikt namelijk de voedingsstoffen uit jouw eten om te groeien. Jullie hebben dus samen

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst

Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst Volop uit de Schijf van Vijf Veel groente en fruit Werkblad Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst Gezond eten: Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

S C H I J F V A N V I J F

S C H I J F V A N V I J F SCHIJF VAN VIJF DE SCHIJF VAN VIJF, GOED VOOR JE LIJF! V o o r i e d e r e e n i s e e n v o e d i n g s k e u z e v a n b e l a n g w a a r a l l e b e n o d i g d e voedingsstoffen in zitten. Dit zijn

Nadere informatie

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Blijf jezelf. Zo zorgt u goed voor uzelf Als u te maken hebt met ongewenst urineverlies, is het goed om eens stil te staan bij wat u

Nadere informatie

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes diabetes gravidarum 2 Deze brochure is bedoeld voor vrouwen met diabetes gravidarum. In deze brochure wordt informatie gegeven over o.a. de richtlijnen voor de

Nadere informatie

"Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen."

Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen. Dagelijkse voeding Als je wat meer op je voeding wilt gaan letten, dan sta je vast stil bij wat je allemaal op een dag eet. En je vraagt je vast af wat heb je nu direct nodig en wat niet? Wat voor effect

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Eiwitten. Voeding en Welzijn

Eiwitten. Voeding en Welzijn Eiwitten Voeding en Welzijn Vandaag Mindmap Maak een mindmap Wat weet je allemaal over eiwitten? Filmpje Filmpje Wat is je opgevallen in het filmpje? Wat wist je nog niet? Opdracht Pak ons voedsel erbij.

Nadere informatie

DE MAAND ZONDER SUIKER

DE MAAND ZONDER SUIKER DE MAAND ZONDER SUIKER Spelregels Hoe werkt het experiment? De maand november is voor Kassa de Maand Zonder Suiker. Helemaal suikervrij is niet gezond: in fruit zit bijvoorbeeld van nature suiker, maar

Nadere informatie

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht Opdracht 4C Schijf van Vijf-spel Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Opdracht 1: Opdracht 2: Kinderen worden bewust gemaakt van wat gezonde basisvoeding is. Dit zijn producten uit de Schijf van Vijf. Als

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE E-book WAT IS VET? VET IS EEN VOEDINGSSTOF DIE ZIT IN BIJVOORBEELD HALVARINE, OLIE, VLEES, KAAS EN IN KOEK, SNACKS EN SAUZEN. VET IS ALTIJD EEN MENGSEL VAN VETZUREN.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

2. Schijf van Vijf samengevat

2. Schijf van Vijf samengevat 2. Schijf van Vijf samengevat 2.1 De essentie van de Schijf van Vijf De Schijf van Vijf is het beeldmerk dat laat zien wat gezond eten inhoudt. Het beeldmerk wordt onderbouwd met de Richtlijnen Schijf

Nadere informatie

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf De Schijf van Vijf in het kort Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen dé basis voor een

Nadere informatie

Voeding bij diabetes mellitus

Voeding bij diabetes mellitus Voeding bij diabetes mellitus Inleiding Dieetadviezen bij diabetes mellitus zijn nauwelijks anders dan adviezen voor een goede voeding. De gedachte dat iemand met diabetes helemaal geen suiker mag eten

Nadere informatie

Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding

Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met diabetes type 2 zijn er extra aandachtspunten. Onze voedingsadviezen helpen je. Wat gebeurt

Nadere informatie

Een handvol pompoenzaden per dag: goed op bijten. Pompoenpitten zijn lekker in yoghurt, slaatjes, brood of gebak, pastagerechten,...

Een handvol pompoenzaden per dag: goed op bijten. Pompoenpitten zijn lekker in yoghurt, slaatjes, brood of gebak, pastagerechten,... Toepassingen van pompoenpitten Werkt mee aan de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed door zink Dragen bij tot een normale vruchtbaarheid en voortplanting door zink Goed voor je blaas

Nadere informatie

OERsterk Leven in 3 Stappen

OERsterk Leven in 3 Stappen OERsterk Leven in 3 Stappen Gratis 3-delige videocursus Deel 2: De E van Eten Transcriptie van de video Welkom bij het tweede deel van deze serie, de E van Eten. Ik bespreek de volgende onderdelen in deze

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels De boodschappenkar Door: Anne Mesman-de Winter, Diëtist Het programma over goede voeding Informatie over de Richtlijnen goede voeding Hoe ziet volgens u een gezond boodschappenmandje eruit? Toelichting

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken Vet heeft een slecht imago en dat is vreemd omdat vet noodzakelijk is en zeker niet alleen maar slecht is en het het is niet iets wat je zoveel

Nadere informatie

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding H.40025.0416 Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding Inleiding Een gezond voedingspatroon is voor iedereen van belang. Gezonde voeding levert de energie en de voedingsstoffen die uw lichaam

Nadere informatie

Dossier. Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Alles over GLA

Dossier. Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Alles over GLA Dossier Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Alles over GLA E-book GLA Inleiding Menstruatie en hormonen Wat is PMS PMS verminderen Gamma-linoleenzuur (GLA) Borage en Teunisbloem

Nadere informatie

Afdeling diëtetiek Voeding en zwangerschapsdiabetes

Afdeling diëtetiek Voeding en zwangerschapsdiabetes Afdeling diëtetiek Voeding en zwangerschapsdiabetes Telefoonnummer: 0344 674285 Zwangerschapsdiabetes (= diabetes gravidarum) is een vorm van diabetes mellitus die tijdens de zwangerschap ontstaat en meestal

Nadere informatie

Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap

Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap Informatie voor patiënten F0782-1245 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Topsport en Voeding V R I J D A G 2 8 M A A R T 2 0 1 4 Z N B A S A R A I P A N N E K OE K S P ORTVOEDINGSADVIES

Topsport en Voeding V R I J D A G 2 8 M A A R T 2 0 1 4 Z N B A S A R A I P A N N E K OE K S P ORTVOEDINGSADVIES Topsport en Voeding V R I J D A G 2 8 M A A R T 2 0 1 4 Z N B A S A R A I P A N N E K OE K S P ORTVOEDINGSADVIES Het menu voor de ouders Even voorstellen Voedingspiramide Basissportvoeding Koolhydraten,

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Afdeling Diëtetiek. Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes

Afdeling Diëtetiek. Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes Afdeling Diëtetiek Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes Inleiding Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) is een vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap ontstaat en meestal na de bevalling

Nadere informatie

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen LEEF PUUR NATUUR 1 Hieronder vind je de hele lijst van alle koolhydraatarme producten die je mag eten. Print de lijst uit en hang hem op je koelkast. Zo kun je altijd even snel kijken of dat wat je wilt

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes

Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes DIETETIEK Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes Bij de behandeling van zwangerschapsdiabetes hoort een voedingsadvies. Vaak zijn maar een paar aanpassingen nodig in de voeding om nadelige gezondheidsgevolgen

Nadere informatie

Voedingsadvies bij verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap

Voedingsadvies bij verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap Voedingsadvies bij verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap 2 Bij de Glucose Tolerantie Test was uw bloedsuiker (ook wel bloedglucose genoemd) te hoog. Daarom ontvangt u deze informatie. Wat is glucose?

Nadere informatie

Een operatie? Let op uw voeding!

Een operatie? Let op uw voeding! Een operatie? Let op uw voeding! Belangrijk Om een operatie en uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie bent. Een goede voedingstoestand

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 voedingsadvies Julie hebben in les 1 al een voedingsdagboek moeten invullen en in les drie heb je als het goed is geleerd hoe de schijf van vijf werkt. Met deze kennis

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor vetten

Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor vetten Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor vetten Dit hoofdstuk bevat zeven vragen Hoofdstuk 1 gaat over het belang van een gezond voedingspatroon en de rol van vetten hierin. Na bestudering van dit hoofdstuk

Nadere informatie

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en helpt het jou bijvoorbeeld om weer

Nadere informatie

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Gezonde Voeding Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Een juiste balans voor gezondheid en milieu 3 uitgangspunten: Meer plantaardige producten dan dierlijke Vermijden van ultrabewerkte producten Verspil

Nadere informatie

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light INFOKAART n van margarine-, halvarine- en bak- en braadproducten December 2016 - Het assortiment margarineproducten wordt steeds groter en sluit steeds beter aan op de wensen en eisen van de consument.

Nadere informatie

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf

Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Ontdek jouw aanpak Gezond eten met de Schijf van Vijf Iedereen vult zijn eigen Schijf van Vijf Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je

Nadere informatie

Cholesterol. Alles wat je ooit wilde weten

Cholesterol. Alles wat je ooit wilde weten Cholesterol Alles wat je ooit wilde weten Waar komt cholesterol vandaan? Het overgrote deel van de cholesterol in ons lichaam maakt ons lichaam zélf aan. Eén derde nemen we op via onze voeding. Cholesterol

Nadere informatie

15 Voedingsregels voor een betere gezondheid.

15 Voedingsregels voor een betere gezondheid. 15 Voedingsregels voor een betere gezondheid www.fitpsel.nl Alsjeblieft; de 15 voedingsregels voor een betere gezondheid gratis voor jou! Door toepassing van deze eenvoudige regels reduceer je chronische

Nadere informatie

(Risico op) ondervoeding

(Risico op) ondervoeding (Risico op) ondervoeding Op oudere leeftijd is het soms lastig om regelmatig, gezond en voldoende te eten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verminderde voedingstoestand en zelfs ondervoeding. Dit komt

Nadere informatie

Diëtetiek Voeding en zwangerschapsdiabetes

Diëtetiek Voeding en zwangerschapsdiabetes Diëtetiek Voeding en zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes (= diabetes gravidarum) is een vorm van diabetes mellitus die tijdens de zwangerschap ontstaat en meestal na de bevalling weer verdwijnt.

Nadere informatie

Gezonde voeding. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Gezonde voeding. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Gezonde voeding voor Marokkaanse Nederlanders Zorg goed voor uw hart Wat is het belang van goede voeding? Risicofactoren We eten om in leven te blijven. Maar we eten ook omdat we het gezellig vinden. En

Nadere informatie

Eerste hulp bij PCOSklachten

Eerste hulp bij PCOSklachten Eerste hulp bij PCOSklachten WIE BEN IK? Ik ben Anita en ik woon in Amersfoort. In 2010 stopte ik met de pil om erachter te komen of mijn cyclus op gang zou komen. Op dat moment was ik 28 jaar. Mijn nicht

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling

Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling Risico op ondervoeding tijdens uw behandeling Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is een veelvoorkomend probleem in het ziekenhuis. Ongeveer één op de drie patiënten loopt risico

Nadere informatie

Voeding en osteoporose

Voeding en osteoporose Voeding en osteoporose 2 Voeding bij osteoporose Bij osteoporose (botontkalking) is de afbraak van de botten vergroot, waardoor de botten erg verzwakt zijn. De kans op botbreuken is verhoogd. Belangrijke

Nadere informatie

Wel of geen. multivitamine? PILLEN ZIJN GEEN WONDER- MIDDEL. 18 CONSUMENTENBOND minigids vitaminen

Wel of geen. multivitamine? PILLEN ZIJN GEEN WONDER- MIDDEL. 18 CONSUMENTENBOND minigids vitaminen Wel of geen multivitamine? PILLEN ZIJN GEEN WONDER- MIDDEL 18 CONSUMENTENBOND minigids vitaminen AAN DE PILLEN? Volgens de supplementenindustrie krijgen we via onze gewone voeding te weinig vitaminen en

Nadere informatie

Ik heb cholesterol Wat nu?

Ik heb cholesterol Wat nu? Ik heb cholesterol Wat nu? Belangrijk: Deze patiëntbrief is bedoeld ter ondersteuning van het consult door de huisarts. Deze informatie dient dus niet als vervanging van een consult bij een arts. Bedenk

Nadere informatie

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Chronische aandoeningen Hart- en vaatziekten Hoge bloeddruk Diabetes 2 Overgewicht? Relatie met voeding & bewegen? DM2; dramatische

Nadere informatie

Zwangerschap. Wat kun je wel en niet eten?

Zwangerschap. Wat kun je wel en niet eten? Zwangerschap Wat kun je wel en niet eten? Gezond zwanger Tijdens je zwangerschap is goed eten belangrijk. Je baby gebruikt namelijk de voedingsstoffen uit jouw eten om te groeien. Jullie hebben dus samen

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2

Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2 Bewegen x vakleerkracht = toekomst 2 Workshop voeding Vincent Verdoorn Fontys Sporthogeschool (Bewegen + voeding) x vakleerkracht = toekomst 2 Workshop voeding Vincent Verdoorn Fontys Sporthogeschool Inhoud

Nadere informatie

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten?

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? Alles wat je eet en drinkt noemen we voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn: brood, boter, groenten en vlees. In voedingsmiddelen zitten voedingsstoffen:

Nadere informatie

Gezonde voeding. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper N Diensthoofd keuken

Gezonde voeding. Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper N Diensthoofd keuken Gezonde voeding Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper 40.049N 20171110 www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net Diensthoofd keuken Een gezonde voeding is een voeding die alle essentiële

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren...

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... Linda van Stee Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... 5 Brood, graanproducten en aardappelen... 5 Dranken... 5

Nadere informatie

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli Toetsvragen voedingsleer 1. Voedingsmiddel of voedingsstof? Kruis het juiste antwoord aan! Voedingsmiddel Voedingsstof Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Nadere informatie

Voedingsbeleid Kinderdagverblijf Kiekeboe 2015

Voedingsbeleid Kinderdagverblijf Kiekeboe 2015 Ons voedingsbeleid Inleiding Gezond zijn en blijven begint onder andere met voeding. Gezond eten betekent: gevarieerd en niet te veel. Een gezond voedingspatroon is een voedingspatroon waarmee problemen

Nadere informatie

Gezonde voeding. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Gezonde voeding. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Gezonde voeding voor Nederlanders Zorg goed voor uw hart Wat is het belang van goede voeding? Risicofactoren We eten om in leven te blijven. Maar we eten ook omdat we het gezellig vinden. En we willen

Nadere informatie

Hersenen en voeding. Geef om je hersenen

Hersenen en voeding. Geef om je hersenen Hersenen en voeding Geef om je hersenen Hersenen en voeding Van iedere hap eten die we doorslikken, gaat maar liefst 20% van de binnen gekregen energie naar onze hersenen. Ze verbruiken meer energie dan

Nadere informatie

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA HAVER APPELVEZEL CITRUS VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN APPEL HAVER WITLOF SOJA MAIS WAT ZIJN VEZELS? Als essentieel onderdeel van een evenwichtig dieet helpen vezels uw spijsverteringssysteem in goede

Nadere informatie

Voeding en osteoporose

Voeding en osteoporose Voeding en osteoporose Voeding bij osteoporose Bij osteoporose (botontkalking) is de afbraak van de botten vergroot, waardoor de botten erg verzwakt zijn. De kans op botbreuken is verhoogd. Belangrijke

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Koolhydraten. Voeding en Welzijn

Koolhydraten. Voeding en Welzijn Koolhydraten Voeding en Welzijn Koolhydraten Welke koolhydraten kennen jullie al? Verschillende koolhydraten Op te delen in 3 groepen Monosachariden Disachariden Polysachariden Op te delen in deze groepen

Nadere informatie

Voedingsadviezen. 2.1. Samenstelling van de voeding. 6-7 sneetjes. 20-25 g. 4-5 aardappelen/ opscheplepels

Voedingsadviezen. 2.1. Samenstelling van de voeding. 6-7 sneetjes. 20-25 g. 4-5 aardappelen/ opscheplepels Hoofdstuk 2 Voedingsadviezen voor mensen met diabetes mellitus 2.1. Samenstelling van de voeding Dieetadviezen bij diabetes mellitus zijn niet anders dan adviezen voor een goede voeding. De basis van een

Nadere informatie

Gezonde Voeding Tips

Gezonde Voeding Tips Gezonde Voeding Tips Waarom is een gezond dieet zo belangrijk? A) Voorkom risico s op aandoeningen Weet je dat de meeste aandoeningen kunnen worden voorkomen? Voorbeelden hiervan zijn:» Hartaandoeningen»

Nadere informatie

Diabetes type 2. Het belang van gezonde voeding

Diabetes type 2. Het belang van gezonde voeding Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met diabetes type 2 zijn er extra aandachtspunten. Onze voedingsadviezen helpen je. Wat gebeurt

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Interne Geneeskunde Dieetadvies

PATIËNTENFOLDER Interne Geneeskunde Dieetadvies PATIËNTENFOLDER Interne Geneeskunde Dieetadvies Diabetes mellitus Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Nieuwe wegen naar gezonde voeding

Nieuwe wegen naar gezonde voeding Nieuwe wegen naar gezonde voeding 1 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den Berg Hoofd van het Centrum Voeding, Preventie en Zorg bij het RIVM. 2 Wat eten we en wordt het beter? Matthijs van den

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een maagresectie

Voedingsadviezen na een maagresectie Voedingsadviezen na een maagresectie Afdeling diëtetiek U heeft een maagoperatie ondergaan. Hierbij is (een gedeelte van) uw maag weggenomen. Door deze ingreep is uw spijsverteringskanaal veranderd. Deze

Nadere informatie

Diëtetiek VOEDING EN ZWANGERSCHAPSDIABETES

Diëtetiek VOEDING EN ZWANGERSCHAPSDIABETES Diëtetiek VOEDING EN ZWANGERSCHAPSDIABETES PATIËNTENVOORLICHTING Ziekenhuis Rivierenland 2 Zwangerschapsdiabetes (= diabetes gravidarum) is een vorm van diabetes mellitus die tijdens de zwangerschap ontstaat

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

M I J N 3 G O U D E N T I P S V O O R E E N GEZOND LEVEN C h a r l o t t e t e G u s s i n k l o

M I J N 3 G O U D E N T I P S V O O R E E N GEZOND LEVEN C h a r l o t t e t e G u s s i n k l o M I J N 3 G O U D E N T I P S V O O R E E N GEZOND LEVEN Charlotte te Gussinklo 2017, Charlotte te Gussinklo Gezond Leven Praktijk www.gezondlevenpraktijk.nl Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie