VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD. ZITTING mei 2010 ONTWERP VAN VERORDENING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD. ZITTING 2009-2010 26 mei 2010 ONTWERP VAN VERORDENING"

Transcriptie

1 Stuk 6A ( ) Nr. 3 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING mei 2010 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2010 VERSLAG namens de Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media uitgebracht door de heer René COPPENS Hebben aan de werkzaamheden deelgenomen: Vaste leden: Mevrouw Carla Dejonghe, voorzitter, de heer Fouad Ahidar Plaatsvervangers: De heer René Coppens, mevrouwen Brigitte De Pauw, Elke Van den Brandt Zie: Stuk 6A ( ) Nr.1 : Ontwerp van verordening Nr. 2 : Amendementen 1046

2 Dames en Heren, De Commissie voor Algemene Zaken, Financiën en Begroting besprak tijdens haar vergadering van 26 mei 2010 het ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2010 Stuk 6A( ) Nr.1. De heer René Coppens wordt aangeduid als verslaggever. Collegelid Bruno De Lille zal uitzonderlijk niet van bij de aanvang van de vergadering aanwezig zijn, maar later. De Commissie beslist unaniem dat kabinetschef Bert Schreurs namens het collegelid de technische vragen mag beantwoorden. Voorzitter Carla Dejonghe verzoekt de leden van de commissie om een afwijking op artikel 15,8 van het Reglement van Orde. Dit artikel stelt dat commissieverslagen drie kalenderdagen voor de algemene bespreking in de plenaire vergadering moeten rondgedeeld worden aan de raadsleden. Gezien het ontwerp van verordening houdende vaststelling van begrotingswijziging 1 en A geagendeerd werd voor de plenaire vergadering van vrijdag 28 mei 2010 kan de verplichte termijn van drie kalenderdagen niet nageleefd worden. De Commissie gaat unaniem in op het verzoek van de voorzitter. I. Toelichting door de heer Jean-Luc Vanraes, collegevoorzitter bevoegd voor Onderwijs, Vorming en Begroting De begroting voor het dienstjaar 2010 werd door de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie vastgesteld op 12 november 2009 en door het College bekrachtigd op 4 december I.1 De gewone dienst De initiële begroting 2010 sloot af met een overschot van euro. Onderhavige begrotingswijziging wijzigt niets aan dit resultaat. In grote lijnen heeft deze begrotingswijziging betrekking op: De vorige dienstjaren Bij de opmaak van de begroting voor het dienstjaar 2010 werd uitgegaan van een overschot op de begrotingsrekening 2009 van euro. Door een strikte opvolging van de naar 2010 over te dragen kredieten en de hieruit voortvloeiende annulatie van gereserveerde middelen, wordt uitgegaan van een overschot van euro of euro meer dan geraamd. Hierbij dient wel aangestipt te worden dat 1,2 miljoen euro van dit overschot, een gevolg is van de niet realisatie in 2009 van een aantal investeringen, waarvan de financiering voorzien was door overboeking van middelen van de gewone begroting naar de buitengewone begroting. Deze middelen worden ondergebracht in het Lambermontfonds voor de latere financiering van deze in tijd opgeschoven investeringen.

3 Tevens worden ook, omwille van een verkeerde aanrekening in 2009, middelen van het Stedenfonds gerecupereerd uit dit overschot. Ook wordt er euro, middelen die de VGC in 2009 ontving voor het LOGO (Lokaal Gezondheidsoverleg), gerecupereerd. Deze middelen werden niet besteed in Tot slot wordt euro bestemd voor uitgaven die initieel niet voorzien werden in de begroting 2010, doch grotendeels betrekking hebben op kosten gemaakt in 2009 en bijgevolg dienen te worden voorzien. Dit alles brengt het reëel supplementair overschot op ruim 3,5 miljoen euro. Van dit bedrag worden eenmalig middelen in mindering gebracht voor de mede realisatie van een aantal projecten. Ook worden er eenmalig middelen ingezet voor gewone uitgaven in de beleidsdomeinen Welzijn, Gezondheid en Gezin en Cultuur, Jeugd en Sport namelijk respectievelijk euro en euro. Dotaties Bij de initiële opmaak van de begroting 2010 werden, voorzichtigheidshalve, dezelfde dotatiebedragen ingeschreven als in Uiteindelijk blijkt er een bonus te zijn met uitzondering van de dotatie van de Vlaamse Gemeenschap, waar het dotatiebedrag wordt verminderd. Van deze bijkomende dotatie-ontvangsten, ten belope van euro, heeft euro betrekking op de sector onderwijs. Deze middelen worden bijgevolg overgeheveld naar het Onderwijsfonds. Overboekingen en fondsen Uit het geraamde overschot op de rekening 2009 wordt euro overgeboekt naar het Lambermontfonds en euro naar het Onderwijsfonds. Bovendien wordt euro overgeboekt naar het reservefonds Stedenfonds. Uit dit reservefonds wordt eveneens euro geput waarvan euro voor investeringen in de sectoren Onderwijs en Welzijn. Het saldo is bestemd voor diverse uitgaven over verschillende begrotingshoofdstukken. Personeel Een aantal personeelskredieten wordt herschikt zonder dat dit in globo bijkomende uitgaven voor gevolg heeft. Zo zijn er meer middelen nodig voor het pensioen van de voormalige voorzitter van de Nederlandse Cultuurcommissie en zijn er minder middelen nodig voor het personeel van de kernadministratie. Onderwijs en Vorming De middelen die worden voorzien voor de verschillende promotie-initiatieven van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel worden bij deze begrotingswijziging gegroepeerd euro wordt bijkomend voorzien in het kader van de stedenfondsdoelstelling 'ouderbetrokkenheid'. Deze middelen zullen ondermeer worden aangewend voor ondersteuningsmaatregelen voor de inschrijvingen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs.

4 Tevens wordt er euro voorzien voor diverse subsidies, o.m. voor de uitwerking van een routeplanner door het Centrum voor Taal en Onderwijs en wordt er EUR bijkomend voorzien voor Brusselleer. Tenslotte wordt er recurrent euro bijkomend ingeschreven voor begeleidingsprojecten. Deze projecten moeten bijdragen tot het creëren van brede leerkansen voor alle leerlingen en tot de verdere uitbouw van een kwaliteitsvol onderwijs in de Brusselse Nederlandstalige scholen. Binnen de onderwijsinstellingen worden een aantal kredieten opgetrokken met correlatieve middelen en worden een aantal kredieten gegroepeerd voor gezamenlijke bestellingen. Cultuur, Jeugd en Sport Op het vlak van cultuur worden bijkomende middelen voorzien voor culturele participatiebevordering ( EUR), nieuwe uitzonderlijke initiatieven ( EUR), subsidies voor kunsten ( EUR) en cultureel toerisme ( EUR). Binnen de sector van de gemeenschapscentra stijgen de personeelskosten met euro. De subsidies aan sociaal culturele verenigingen stijgen met euro. Binnen de sector jeugd worden minder middelen voorzien voor initiatieven 'maatschappelijk kwetsbare jeugd' ( euro) en worden er binnen de sector van de speelpleinen meer middelen voorzien voor vergoedingen aan speelpleinbegeleiders ( euro), subsidies voor vakantieactiviteiten ( euro) en voor de financiering van de kosten verbonden aan de organisatie van speelpleinen ( euro). Communicatie De middelen voor communicatieprojecten worden verhoogd met euro. Deze middelen zijn bestemd voor de realisatie van de talentmix-brochure. Welzijn, Gezondheid en Gezin Binnen dit beleidsdomein worden een aantal kredieten herschikt. Zo zijn er meer middelen nodig voor initiatieven in verband met de taalstimulering van allochtonen ( euro) en voor aanvullende subsidies voor erkende voorzieningen in de thuiszorg ( euro). Tevens zijn er ook meer middelen nodig in de sectoren gezin en gezondheid. Zo stijgen de subsidies voor nieuwe initiatieven ( euro) alsook deze voor de buitenschoolse opvang ( euro). De technische kosten voor het LOGO worden verhoogd met euro. Het betreft hier een recuperatie van restmiddelen van 2009 alsook een bijkomende bijdrage van de Vlaamse Gemeenschap ter ondersteuning van de herstructurering van de LOGO's. Meet- en Weetcel Met stedenfondsmiddelen worden verschillende kredieten, die gelinkt zijn aan de werking van de Meet en Weet-cel van de VGC, verhoogd (in globo euro). Het gaat hier ondermeer om personeelskosten en middelen voor onderzoek, registratie en rapportering.

5 In afwachting van verder overleg wordt er bijkomend euro gereserveerd in het reservefonds Stedenfonds voor de eventuele ontwikkeling van een datawarehouse-systeem. Patrimonium Binnen het begrotingshoofdstuk Patrimonium worden vooral extra middelen voorzien voor nutsvoorzieningen ( euro) en belastingen, taksen en retributies ( euro). Ontvangsten Zoals reeds gezegd, zijn er bijkomende ontvangsten voorzien uit dotaties. Maar ook specifieke ontvangsten binnen de volgende sectoren nemen toe: voor de onderwijsinstellingen ( euro), voor de gemeenschapscentra ( euro), voor de speelpleinen ( euro) en voor gezondheidspromotie ( euro). Samenvatting van de GEWONE dienst De nieuwe raming van de ontvangsten 2010 bedraagt De nieuwe raming van de uitgaven 2010 bedraagt euro euro Het batig saldo van de gewone dienst bedraagt bijgevolg EUR. I.2 De buitengewone dienst De buitengewone dienst, die initieel afsloot met een overschot van euro, sluit na onderhavige begrotingswijziging af met eenzelfde bonus. De investeringssubsidies binnen de onderwijssector worden tijdelijk herschikt op basis van 'bouwrijpe' dossiers. Zo worden bijkomende kredieten voorzien voor investeringssubsidies aan AGIOn en worden (tijdelijk) minder middelen voorzien voor investeringssubsidies aan GO! Ook de aanvullende infrastructuursubsidie voor scholen wordt verhoogd. De investeringssubsidies voor onderwijsprojecten, sportinfrastructuur, voorschoolse instellingen en welzijnsinstellingen worden verhoogd voor een totaal van euro. Dit in tegenstelling tot de investeringssubsidies voor gezondheidsinstellingen, deze worden verminderd met euro. De middelen voor de werken aan Coovi en de werken aan de voorschoolse instellingen worden verhoogd met respectievelijk euro en euro. De middelen die werden voorzien voor de nieuwe Kasterlinden-campus worden, omwille van de timing van het bouwproject, deels (11 miljoen euro) geannuleerd en verschoven naar volgend begrotingsjaar. De middelen voorzien voor de nieuwbouw van het gemeenschapscentrum De Rinck, worden verschoven naar Het voorziene bedrag in de begroting 2010 ( euro) kan bijgevolg in mindering worden gebracht.

6 Bovenstaande aanpassingen leiden tot een wijziging van de financieringswijze van de buitengewone begroting Zo zijn er meer middelen nodig uit het reservefonds Stedenfonds ( euro) en uit het Lambermontfonds ( euro). Minder middelen dienen geput te worden uit het Onderwijsfonds ( euro) en het reservefonds Kind en Gezin ( euro). Tenslotte dienen er ook minder leningen te worden voorzien ( euro) en kan euro worden gerecupereerd van de Vlaamse Gemeenschap voor investeringen in de gemeenschapscentra. Samenvatting van de BUITENGEWONE dienst De nieuwe raming van de ontvangsten 2010 bedraagt De nieuwe raming van de uitgaven 2010 bedraagt euro euro Het batig saldo van de buitengewone dienst bedraagt bijgevolg euro II. Bespreking Tijdens zijn toelichting zei collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes dat 1,2 miljoen euro van het Stedenfonds niet aangewend zal worden. Mevrouw Brigitte De Pauw had graag geweten wat de reden is voor het niet gebruiken van deze 1,2 miljoen euro. Mevrouw De Pauw is verheugd dat de Rittersclub in Jette uiteindelijk extra geld krijgt waardoor de aanleg van een nieuw voetbalveld kan gebeuren. Tevens wordt er vermeld dat er een kunstwerk van Tom Frantzen wordt aangekocht. Waar zal dit kunstwerk geplaatst zal worden? De collegevoorzitter vermeldt dat er inzake de personeelskredieten minder geld nodig is. Er is enkel een verhoging van het pensioen voor een gewezen voorzitter voorzien. Hoe ver staat men ondertussen met het personeelsplan? Er is immers veel commotie rond dit plan geweest bij de verschillende vakorganisaties. Binnen het beleidsdomein cultuur wordt er euro extra voorzien voor uitzonderlijke initiatieven. Kan dit door het bevoegde collegelid toegelicht worden?

7 Binnen het beleidsdomein Welzijn, Gezondheid en Gezin zijn er meer middelen nodig voor aanvullende subsidies voor erkende voorzieningen in de thuiszorg ( euro). Het raadslid had graag hierover meer uitleg gekregen. Waarom worden de technische kosten voor het LOGO verhoogd met euro? Tenslotte verwijst de spreker naar de extra middelen die toegekend worden aan de Meet- en Weetcel. Hoeveel personeelsleden werken er momenteel voor deze cel? Hoeveel zullen er bij aangenomen worden? Collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes zegt dat met stedenfondsmiddelen verschillende kredieten, die gelinkt zijn aan de werking van de Meet- en Weetcel van de VGC, worden verhoogd (in globo euro). Het gaat hier ondermeer om personeelskosten en middelen voor onderzoek, registratie en rapportering. In afwachting van verder overleg wordt er bijkomend euro gereserveerd in het reservefonds Stedenfonds voor de eventuele ontwikkeling van een datawarehouse-systeem. De heer Tom Frantzen kreeg van het vorige College de schriftelijke belofte dat er een kunstwerk aangekocht zou worden. Binnen het huidige College dient nog afgesproken te worden waar het kunstwerk geplaatst zal worden. De Meet- en Weetcel bestaat momenteel uit 2 personeelsleden. Weldra zal er 1 extra personeelslid aangeworven worden. Tijdens de periode zullen er diverse examens voor de verschillende niveaus binnen de VGC-administratie georganiseerd worden. Tevens zal er een nieuw evaluatiesysteem ingevoerd worden en komt er een statuutwijziging voor de aanwerving van mandaatfuncties. Het personeelsplan voor de Gemeenschapscentra wordt momenteel nog voorbereid. Collegelid Bruno De Lille tracht nog vóór het zomerreces een personeelsplan voor de Gemeenschapscentra voor te leggen aan het College. Eind 2008 werd het Lokale Dienstencentrum Accent opgestart vanuit de VGC. In 2009 wordt dit lokale dienstencentrum erkend door de Vlaamse Overheid waardoor de Vlaamse overheid het Lokale Dienstencentrum financiert. Op deze manier kwam er geld vrij dat volgens collegelid Brigitte

8 Grouwels nu geïnvesteerd kan worden in de thuiszorg. begrotingsverschuiving van euro. Er is dus sprake van een Daarnaast legt mevrouw Grouwels uit dat in Vlaanderen een herstructurering van de LOGO s heeft plaatsgevonden. De LOGO s werden regionaal samengevoegd. Dit had voor Brussel geen enkel gevolg, maar de VGC heeft er wel extra middelen voor gekregen. III. Artikelsgewijze bespreking Artikel 310/123-13: Beheers- en werkingskosten van de informatica Commissielid Ahidar wijst erop dat de beheers- en werkingskosten van de informatica worden verhoogd met euro tot euro, dus een verhoging met 55%! Het Centrum voor Informatica van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft met de oprichting van het Iristeam een ingrijpende reorganisatie doorgevoerd. Met het bedrag van euro worden nu in een keer de onkosten van 2009 en 2010 van die reorganisatie vergoed. Is de kost van die reorganisatie bij het CIBG eenmalig, of moet de komende jaren ook meer geld betaald worden voor dit artikel? Het CIBG verandert interne organisatie en de VGC moet meer betalen. Is de dienstverlening van het CIBG verbeterd? Wat houdt de reorganisatie van het CIBG precies in? Collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes laat weten dat het CIBG tot op heden nog geen enkele afrekening heeft voorgelegd. De reden voor het uitblijven van de rekeningen lag in de onzekerheid over het toepasselijke BTW-statuut. Er was namelijk twijfel over ontstaan of het CIBG al dan niet BTW moet aanrekenen. Het CIBG heeft daarvoor een regeling gevonden in de vorm van de oprichting van een kostendelende vereniging naast de vzw Iristeam. Eind 2009 heeft het CIBG het College uitgenodigd om hiertoe toe te treden, wat het College onmiddellijk, tijdens de vergadering van november 2009, gedaan heeft. Doordat het CIBG daarna nog getalmd heeft met het toezenden van de afrekening, kon geen werkzame vastlegging op het begrotingsjaar 2009 meer gebeuren en bleven de voorziene middelen ongebruikt. Artikel 31000/123-18: Kosten voor de ontwikkeling van het personeelsmanagement Raadslid René Coppens heeft de indruk dat het zowat een jaarlijkse traditie is geworden dat het krediet op dit artikel wordt verhoogd. Niet alleen in de ons omringende landen, maar ook in ons land zullen overheden gedwongen worden om te snoeien in hun uitgaven, zeker op het vlak van consultancy.

9 Kan het bevoegde collegelid een overzicht geven van de verschillende consultancy-opdrachten die door de VGC-administratie werden toegekend de voorbije 5 jaar? Collegelid Bruno De Lille zal dit overzicht overmaken aan de raadsleden. Artikel 400/124-06: Promotie van het onderwijs Commissielid Fouad Ahidar zegt dat het krediet voor de promotie van het onderwijs stijgt met euro, maar het gaat om een verschuiving om alle middelen voor promotiecampagnes rationeler in te zetten. Er komt ook euro bij voor de campagne Alle schooldagen naar school (een campagne om kindjes ook elke dag in de kleuterschool te krijgen). Maar voor die campagne staan ook middelen ingeschreven op andere artikels. Bv. in artikel 400/ is er euro ingeschreven voor technische kosten van alle schooldagen naar school. In het artikel 40003/ euro binnen subsidies voor projecten van het Impulsfonds Migrantenbeleid. De heer Ahidar had graag meer verduidelijking gekregen over de campagne Alle schooldagen naar school. Wat houden de technische kosten in? Zal het succes van de campagne ook afgemeten worden? Met andere woorden worden er cijfers bijgehouden of er effectief meer kleuters elke dag in de Brusselse scholen zitten? Collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes benadrukt dat de campagne Alle schooldagen naar school nog maar een tweetal maanden geleden werd opgestart. Er zal een eerste evaluatie gebeuren na 6 maanden. Tevens benadrukt hij dat de meeste Brusselse kinderen ingeschreven zijn in een school, maar dat dit niet wil zeggen dat ze ook effectief gaan. Het extra geld is nodig voor het drukwerk dat gebruikt wordt om zoveel mogelijk ouders te bereiken. Artikel 40002/332-02: Diverse subsidies Mevrouw Elke Van den Brandt laat weten dat er vanuit verschillende artikels middelen worden overgeheveld naar artikel 40002/ (Diverse subsidies) voor de uitbouw van een routeplanner voor onderwijsondersteuners door het Centrum voor Taal en Onderwijs. In totaal wordt hier euro voorzien. De spreker had graag vernomen wat het precieze doel van deze routeplanner is. De collegevoorzitter laat weten dat de routeplanner een soort logboek is voor de onderwijsondersteuners. Vaak komen dezelfde vragen terug die gebundeld worden in deze routeplanner. Artikel 40003/332-03: Subsidies aan de vzw Centrum Basiseducatie Brussel

10 Mevrouw Elke Van den Brandt had graag bijkomende uitleg gekregen bij het traject rond ouderengagement waarvoor het Centrum Basiseducatie Brussel extra middelen krijgt. Artikel 40005/332-01: Subsidies voor begeleidingsprojecten i.v.m. het onderwijs De extra middelen toegewezen aan de projecten Time Out en Tutoring vindt mevrouw Van den Brandt heel positief, maar ze had graag vernomen welke nieuwe programma s in aanmerking komen voor deze extra financiering. Collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes laat weten dat de vroegere begeleiding van ouders enkel bestond uit taallessen. In de toekomst wil men dit verder uitwerken naar bv. huiswerkbegeleiding toe. Het takenpakket zal zeker verder uitgebreid worden. In de toekomst zal er nog meer geld besteed worden aan time-out, want spijbelen blijft een groot probleem. Artikel 57005/123-06: Kosten voor communicatieprojecten Het krediet op dit artikel wordt verhoogd met euro voor uitgaven in het kader van de talentmix-brochure gedragen door de directies Cultuur, Jeugd en Sport, Welzijn en Gezondheid en Onderwijs en Vorming. Mevrouw Van den Brandt maakt hierbij de opmerking dat het toch niet de eerste keer is dat deze brochure verschijnt. Vanwaar de nood aan een aanpassing van middelen? Is het slecht begroot geweest? Collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes zegt dat deze verhoging een bundeling is van 3 beleidsinitiatieven die samenkomen in 1 geheel. Artikel 62005/332-02: Subsidies voor initiatieven i.v.m. taalstimulering allochtonen In dit artikel is er een verhoging van euro. In de uitleg wordt vermeld dat het betrekking heeft op een subsidie van een project rond het verlagen van de drempels voor de deelname aan taalstimulerende activiteiten. Commissielid Ahidar had graag vernomen over welk project het gaat? Wie voert dit project uit en wat is de precieze doelgroep (jongeren, ouderen, mannen, vrouwen, )? Collegelid Brigitte Grouwels zegt dat het een verschuiving van middelen betreft. Van het artikel 62006/332-01: Subsidies voor specifieke doelgroepen, wordt er euro overgeheveld naar artikel 62005/332-02: Subsidies voor initiatieven i.v.m. taalstimulering allochtonen. De heer Ahidar vraagt of deze taalstimulering voor iedereen toegankelijk is, zelfs voor Franstalige autochtonen? Collegelid Grouwels bevestigt dat dit mogelijk is. Artikel 65001/124-06: Werkingskosten Meet- en Weetcel Mevrouw Van den Brandt merkt op dat er bijna een verdubbeling van de middelen is voor de werkingskosten van de Meet- en Weetcel. Dit lijkt haar logisch voor een recent opgestarte cel. Ze had echter graag geweten wat er wordt gemeten en welke inhoudelijke thema s er aan bod komen.

11 Bovendien is dit volgens haar een transversaal thema voor alle collegeleden. Onderstaand overzicht is een voorstel van het budgettair plan 2010 meet-en-weetcel in het kader van de werkingsmiddelen Stedenfonds Algemene werking en ondersteuning ihkv OD 1.2 beleidsovereenkomst Stedenfonds Deelname relevante congressen, studiedagen, colloquia Aanschaf boeken, tijdschriften, Aanschaf SAS Analytics Pro (4 licenties) Aanschaf Softwaremodule SAS Access to PC files Loonkost universitair medewerker Opleiding beleidsevaluatie, statistische analyses Bedrag 850 EUR 850 EUR Motivatie ,80 Aanschaf na offerteaanvraag van drie softwareleveranciers. SAS is een statistisch analysepakket én een datamanagement tool. (kost reeds gemaakt) 8000 EUR Bijkomende datamanagementmodule voor SAS om het inlezen van verschillende bestandsformaten in SAS te faciliteren EUR Loonkost Thomas Derveaux EUR Vorming voor de aanspreekpunten van het Meet-en weetplatform, stafleden of directieleden Opleiding statistische analyses is voor de meet-en weetcel (3) en Mattias Franssen (1). Het betreft een getting started opleiding met SAS analytics Pro (kost reeds gemaakt) totaal algemene werking ,8 EUR

12 Oriënterende budgettering wetenschappelijk onderzoek Surveyonderzoek Brussel als leefstad Totaal Wetenschappelijk onderzoek EUR Opvolgen maatschappelijk effect aan de hand van in het Meet-en weetplatform bepaalde prioriteiten. Concrete invulling moet gegeven worden in de maand mei. Project Registratie en Rapportering Aanschaf databestanden, kosten in het kader van de ontwikkeling van registratie en rapportering, kosten projectwerking registratie en rapportering EUR Het betreft de kosten die kunnen gemaakt worden in het kader van de ontwikkeling/ondersteuning van registratie en rapportering van de door de vgc gesubsidieerde organisaties/instellingen Aanschaf en consultancy Business intelligence tool-rapportering-datawarehouse Business Intelligence Tool Consultancy en voorstudie datawarehouse Opleiding tool voor gebruikers EUR (btw inclusief) EUR (btw inclusief) EUR (btw inclusief) Het gaat hier om zowel de aanschaf van de IT tool zelf als de nodige begeleiding en voorstudie voor de implementatie ervan. Beide samen vertegenwoordigen bij schatting EUR, maar kunnen we best als communicerende vaten beschouwen, een budgettair schuiven binnen dit bedrag voor beide finaliteiten (tool of consultancy) Opleidingskost om iedereen die de tool zal gebruiken, ermee te leren werken Totaal Datawarehouse EUR

13 Collegelid Brigitte Grouwels beaamt dat de Meet- en Weetcel inderdaad transversaal is. Het stedelijk beleid is opgesplitst en ieder collegelid is bevoegd voor een welbepaald aspect van het stedelijk beleid. Artikel 70001/124-06: Technische kosten Logo Verhoging van het krediet met euro tot euro. Dit is volgens commissielid Ahidar veel geld, terwijl er in 2009 een groot stuk van het bedrag (nl euro) niet werd opgebruikt. Kan collegelid Grouwels wat meer uitleggen over de verschillende projecten: rookstopregisseur, wijken in Beweging, preventiecoach Geestelijk Gezondheidsbeleid Secundair Onderwijs. Hoe komt het dat zo n groot deel van het krediet van 2009 niet is opgebruikt. Collegelid Grouwels laat weten dat het een technische operatie is. Bovendien is het aanwerven van een preventiecoach Geestelijk Gezondheidsbeleid Secundair Onderwijs een idee dat al langer bestaat en dit jaar zal deze persoon effectief aangeworven worden. Artikel 67002/332-02: Subsidies opleidingsprojecten risicowerkzoekenden Mevrouw Van den Brandt laat weten dat de subsidies voor opleidingsprojecten met euro worden verlaagd. Ze begrijpt dit niet goed. Ze begrijpt wel dat vzw s DSP- of andere contracten soms niet invullen, maar dan zijn er misschien toch andere vzw s die deze contracten willen overnemen. Artikel 660/123-48: Andere administratiekosten In dit artikel is er volgens mevrouw Van den Brandt wel een erg grote verhoging namelijk euro. Ze had hier graag meer uitleg over gekregen. Collegelid Grouwels zegt dat de studie Cartografie van de Nederlandstalige kinderopvang opnieuw zal uitgevoerd worden. Vijf jaar geleden werd deze studie reeds uitgevoerd, maar ondertussen is er veel veranderd. Met deze euro zal een nieuwe studie bekostigd worden.

14 Artikel 820/ : Belastingen, taksen en retributies op onroerende goederen. De heer René Coppens heeft de indruk dat, ondanks de overdracht aan de Vlaamse Gemeenschap van het gebouw op het Muntplein, waarin de Hoofdstedelijke Bibliotheek is gehuisvest, de VGC nog steeds wordt geconfronteerd met omvangrijke kosten verbonden aan dit gebouw. Aan hoeveel soortgelijke uitgaven kunnen we ons nog verwachten? Collegelid Brigitte Grouwels antwoordt dat het gaat om kosten die voortvloeien uit onbetaalde aanslagbiljetten van het dienstjaar In deze periode, voor de overdracht aan de Vlaamse Gemeenschap, diende de VGC nog onroerende voorheffing te betalen. Men betwistte deze betaling en betaalde de onroerende voorheffing niet. De spreker is van oordeel dat het een betere strategie is om dergelijke kosten dadelijk te betalen en nadien te betwisten. Hierdoor kan men verwijlintresten voorkomen. Helaas moeten er nu al verwijlintresten worden betaald. De optie is om de gevraagde bedragen nu te betalen, maar alsnog te betwisten. Artikel 820/ : Levering van elektriciteit voor gebouwen. De heer René Coppens dringt aan op het inperken van de uitgaven voor het elektriciteitsverbruik in de gebouwen van de VGC. Hij vraagt het College om ter zake de nodige inspanningen te doen en rekent zeker op collegelid De Lille in het bijzonder om dit dossier een positieve wending te geven. Mevrouw Elke Van den Brandt vraagt of het mogelijk is na te gaan wat de prijzenpolitiek van andere elektriciteitsleveranciers is. Collegelid Brigitte Grouwels deelt de bezorgdheid van de sprekers. Zij wijst er op dat Electrabel met jaren vertraging facturen opstuurt, zonder dat daar helaas een vervaltermijn van toepassing op is. Zij betreurt deze handelswijze ten zeerste. De kern van de zaak is echter hoe het energieverbruik in de gebouwen van de VGC kan gerationaliseerd worden. Het onderbrengen van de centrale administratie van de VGC in één gebouw zal wellicht tot een verminderd energieverbruik leiden. De keuze van het gebouw zal zeker samenhangen met deze bekommernis. Artikel 197/463-02: diverse subsidies Commissielid Fouad Ahidar constateert een verdubbeling van het krediet met euro tot euro voor leerlingenvervoer voor Kasterlinden. Wat is de verklaring? Zijn er zoveel meer leerlingen in Kasterlinden? Of moeten ze van verder komen? Of hebben de leerlingen meer aandacht nodig en moet er bijkomende begeleiding komen? Collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes antwoordt dat er een toename is van het aantal leerlingen en dat het aantal ritten werd uitgebreid, waardoor kinderen minder lange bustrajecten hebben. Het toenemend fileprobleem speelt uiteraard ook een rol in de tijd dat een bus erover doet om kinderen op te pikken en naar de school te brengen. De spreker onderstreept dat de kostprijs van het leerlingenvervoer volledig wordt terugbetaald door de Vlaamse Gemeenschap.

15 Artikel 400/ : Investeringssubsidies aan GO! Mevrouw Elke Van den Brandt heeft begrip voor de verschuivingen omwille van het al dan niet bouwrijp zijn van de dossiers. Maar in het GO!zijn er een aantal vertragingen. Zij vraagt hoe dit komt. Ondervinden sommige scholen onvoorziene hindernissen? Kunnen ze ondersteuning gebruiken? Ligt het aan het traag toekennen van de bouwvergunningen? Collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes antwoordt dat de scholengroep deze dossiers zelf beheert. De VGC heeft weet van sommige problemen, onder andere met bouwvergunningen, en probeert zo goed mogelijk te helpen waar kan als het wordt gevraagd. Verder speelt de autonomie en de dynamiek van de scholengroepen. Mevrouw Van den Brandt vraagt in het kader van de dynamiek wat de toekomstige plannen zijn. De collegevoorzitter antwoordt dat hij binnen afzienbare tijd samen met Vlaams minister Smet zal voorstellen welke planning voor Brussel wordt aangehouden. Artikel 820/749-51: Aankoop en restauratie van kunstvoorwerpen Commissielid Fouad Ahidar las dat er een verhoging is van het krediet met euro voor de aankoop van een kunstwerk van Tom Frantzen (die we kennen van Madame Chapeau in de Zuidstraat of de Vaartkapoen). Net zoals collega De Pauw pleit hij ervoor om het beeld op een publieke plaats te zetten. Collegelid Brigitte Grouwels antwoordt dat dit dossier wordt afgerond en dat naar een geschikte plaats gezocht wordt om het kunstwerk ten volle tot zijn recht te laten komen. Artikel 840/748-53: Verwerving IT-materieel via leasing door de gemeenschapscentra Het gaat hier om een nieuw artikel van euro, voor de implementatie van een gebouwenbeheersoftware voor de gemeenschapscentra en de connectie ervan met de administratie, stelt de heer Ahidar vast. Gaat die software het beheer daadwerkelijk vergemakkelijken? Is het een softwareprogramma dat speciaal voor gemeenschapscentra werd gemaakt? Als het goed werkt, is het dan misschien ook bruikbaar om andere infrastructuur van de VGC (zoals kinderdagverblijven, gebouwen van de administratie e.d.) te beheren? Artikel 850/723-56: Nieuwbouw, studies en aanpassingswerken aan voorschoolse instellingen In verband met dit artikel merkt de heer Ahidar een verhoging van het krediet op met euro tot euro voor diverse aanpassingswerken aan kinderdagverblijven in eigendom zodat ze volledig beantwoorden aan de actuele normen en regelgeving. Het lijkt er dus op dat er heel wat aanpassingen aan kinderdagverblijven zullen komen. Kan collegelid Grouwels toelichting geven: over hoeveel kinderdagverblijven gaat het, hoeveel nieuwbouw, hoeveel aanpassingen, hoeveel studies? Wordt de link gemaakt met het beter beveiligen van kinderdagverblijven?

16 Mevrouw Van den Brandt vindt dat er veel middelen worden gereserveerd voor het conform maken van de gebouwen van kinderdagverblijven. Waarom was dit niet voorzien bij de opmaak van de begroting? De gebouwen van de kinderdagverblijven zijn eigendom van de VGC, terwijl het beheer van de kinderdagverblijven in handen is van vzw s. De VGC bereidt een erfpachtoverdracht voor waarbij de VGC-gebouwen zouden worden overgedragen aan de vzw s. De VGC wenst gebouwen in goede staat over te dragen en voert nu een aantal investeringswerken uit (schilderwerken, liften in orde brengen, ). De overdracht van de gebouwen laat toe om beroep te doen op VIPA-middelen, hetgeen niet het geval is zolang de gebouwen eigendom van de VGC zelf zijn. Zo werd het gebouw van het kinderdagverblijf Zonnebloem in Anderlecht, de duurste realisatie in zijn soort, gerealiseerd door de VGC, zonder inbreng van VIPA-kredieten. De betere beveiliging van de kinderdagverblijven gebeurde in alle kinderdagverblijven waar het noodzakelijk was met middelen van de Vlaamse Gemeenschap. De bedragen ingeschreven op deze begrotingslijn dienen in se niet om beveiligingswerken uit te voeren. Een lijst van deze kinderdagverblijven werd eerder al ter beschikking gesteld van de raadsleden. Artikel 850/ : investeringssubsidies voorzieningen van het beleidsdomein Kind en Gezin Mevrouw Elke Van den Brandt leest dat er een flinke verhoging is van het oorspronkelijk krediet op dit begrotingsartikel, maar vindt de omschrijving eerder vaag. Hoe zal de besteding exact gebeuren? Collegelid Brigitte Grouwels antwoordt dat de middelen gaan naar dossiers die nù bouwrijp zijn : Kraakje en Plucheke in Ukkel, Helmetje in Schaarbeek en Elmer-Zuid in Anderlecht. Dit zijn projecten van vzw s, die beroep kunnen doen op VIPA-tussenkomsten. Artikel 830/ : investeringssubsidies voor onderwijsprojecten. De begrotingslijn wordt verhoogd met euro, onder meer in het kader van het capaciteitsprobleem. Mevrouw Elke Van den Brandt vindt dit een goede stap, maar vraagt zich af of het budget niet te klein is om het nakende capaciteitsprobleem het hoofd te bieden. Collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes antwoordt dat deze bijkomende middelen ingeschreven worden met de bedoeling een capaciteitsprobleem, dat zich in september 2010 bij de start van het nieuwe schooljaar kan voordoen, op te lossen. Het is momenteel niet mogelijk om een goed berekend budget in te schrijven, omdat er onderhandelingen met Vlaams minister Smet aan de gang zijn over de capaciteitsmogelijkheden. Over een tweetal weken zal er duidelijkheid zijn op dit vlak.

17 Artikel 85000/ : investeringssubsidies voor welzijnsinstellingen Het gaat hier om een verhoging van euro tot euro. Dit is een zeer grote verhoging van het krediet en de uitleg is maar heel kort een bijkomend krediet voor investeringssubsidies in het kader van welzijnsprojecten. Over welke welzijnsprojecten gaat het? In een ander artikel (artikel 12001/995-51, zelfde pagina) staat dan weer dat er euro minder uit het reservefonds Kind & Gezin wordt overgeboekt: wil dat dan zeggen dat de beschikbare middelen in 2009 niet werden opgebruikt? Graag enige toelichting, vraagt de heer Fouad Ahidar. Collegelid Brigitte Grouwels somt de welzijnsprojecten op : - Dagverzorgingscentrum bij LDC Aksent : euro - LDC Ganshoren (De Zeyp) : euro - LDC Molenbeek (Welvaartkapoen) : euro - De Lork Bronsstraat Sint-Gillis : euro - KI Woluwe : euro - Zonnelied (nursing unit) : euro - De Lork Artesiestraat (dagactiviteiten) : euro - LDC Ukkel (De Kat) : euro. Nieuwe locatie wegens afkeuring voor onvoldoende toegankelijk. Voor de investeringen wordt eerst geput uit de Stedenfondsmiddelen, vervolgens uit het Lambermontfonds en tenslotte uit specifieke fondsen. Artikel 50001/ : kosten voor culturele participatiebevordering. De heer Fouad Ahidar merkt op dat het krediet verhoogt met euro tot euro nodig voor uitgaven in het kader van de cultuurwaardebon. Collegelid De Lille heeft al gezegd dat hij de cultuurwaardebon wil omvormen tot een vrijetijdswaardebon. Die discussie moet nog gevoerd worden. Waarom is die verhoging van het budget nu noodzakelijk? Omdat er meer bonnen worden aangevraagd? Andere redenen? Namens collegelid Bruno De Lille wordt verduidelijkt dat het opentrekken van de cultuurwaardebon naar een vrijetijdswaardebon alleszins een groter budget zal vergen omdat de doelgroep ruimer wordt. Er wordt onderzocht hoe je de bon zo dicht mogelijk bij de doelgroep brengt en zo efficiënt mogelijk kan inzetten. Er bestaan experimenten met computerapplicaties waarbij de vrijetijdswaardebon opgeladen wordt met een gebruikskrediet. De bon kan op de gsm gekleefd worden. Wie de bon gebruikt bij een vrijetijdsactiviteit houdt de bon gewoon voor een kaartlezer die het gebruikskrediet dadelijk aanpast. Antwerpen heeft een soortgelijk proefproject lopen.

18 Artikel 50007/ : subsidies voor nieuwe uitzonderlijke initiatieven. De heer René Coppens stelt een forse verhoging van euro op deze begrotingslijn vast. Het collegelid wenst blijkbaar de nadruk te leggen op projecten van creatieve economie en verbeelding in de stad. De spreker vraagt om deze beleidsoptie nader toe te lichten. Over welke projecten gaat het, naast de opgesomde? Namens collegelid Bruno De Lille wordt geantwoord dat het ingeschreven budget een inschatting is de kostprijs van een aantal aangekondigde projecten die onder deze noemer vallen. Op vandaag zou het over een 10 tot 15-tal projecten gaan die in aanmerking kunnen komen. In de uitleg bij het artikel is sprake van creatieve economie, maar een betere term is creatieve nijverheid. Dat is een relatief nieuw beleidsdomein dat projecten behelst die te commercieel zijn voor de klassieke culturele sector en niet commercieel genoeg voor de economie in de klassieke zin van het woord. Er zijn heel wat projecten van dit type in ontwikkeling in Brussel. Festival Kanal bijvoorbeeld vindt plaats in september 2010 en combineert een socio-culturele en socio-artistieke invalshoek en boogt op een samenwerking tussen tal van initiatiefnemers die de bedoeling hebben de kanaalzone nieuw leven in te blazen. Micromarché is een ander project, dat een culturele markt in het centrum plant en daar al enkele jaren mee bezig is. Voor dit type projecten is er nog geen regelgeving. Meer uitleg hierover bij de bespreking van de beleidsnota Cultuur. Artikel 515/ : uitgaven in uitvoering van convenant Cultureel Erfgoed. Het krediet op dit artikel wordt verhoogd met euro voor extra opdrachten binnen de erfgoedcel. Over welke opdrachten gaat dit, wil de heer René Coppens weten. Medio 2010 blijkt dat er minder erfgoedprojecten zullen zijn waardoor er ook minder subsidies moeten uitbetaald worden. Daar staat tegenover dat de erfgoedcel meer projecten zal uitwerken binnen het convenant met de Vlaamse Gemeenschap. Er is daarom een verschuiving van de ene post naar de andere, die echter compenserend zijn, en bijgevolg begrotingsneutraal. De lijst van de bijkomende projecten zal toegevoegd worden aan het verslag. Artikel 51009/ : subsidies voor cultureel toerisme in Brussel. Het viel mevrouw Elke Van den Brandt op dat de subsidies op de deze begrotingspost worden verhoogd voor de ontwikkeling van stiltegebieden. Wat staat er in 2010 concreet op stapel? Mevrouw Van den Brandt geeft toe dat de stiltegebieden haar oorspronkelijk wat eigenaardig in de oren klonk, maar ze ziet mogelijkheden om onroerend en roerend erfgoed samen te brengen, met andere woorden de stenen en de verhalen. Collegelid Bruno De Lille wil dit nieuwe project opstarten naar analogie met een soortgelijk project in Londen. Er wordt nagegaan wat de mogelijkheden zijn en hoe ze kunnen uitgewerkt worden.

19 Artikel 530/ : subsidies aan sociaal-culturele verenigingen. Bij deze begrotingspost heeft de heer Fouad Ahidar vragen. Het budget wordt verhoogd met euro, maar zijn daarmee de problemen opgelost van de sociaal-culturele verenigingen. In de plenaire vergadering van 19 maart (dus nog voor deze begrotingswijziging) raamde collegelid De Lille dat volgens de huidige berekeningen het tekort dit jaar oploopt tot euro (bij toepassing van de garantieregel) en tot ongeveer euro zonder garantieregel. De hamvraag: Welke garanties kan het collegelid nu bieden aan de sociaal-culturele verenigingen? Krijgen ze waar ze volgens de verordening recht op hebben (volledig dus voor 100% of met de toepassing van de garantieregel van 75%)? Stel dat het die 75% wordt, is er dan nog kans op een restkrediet (een overschotje op de begroting) waarbij de garantieregel wordt gecorrigeerd. De heer Fouad Ahidar dient met betrekking tot deze begrotingspost 2 amendementen in. Amendement 1 In het artikel 2, de volgende begrotingswijziging toevoegen, tussen Overboekingen en Algemene administratie : Omschrijving krediet verhoging/verlaging nieuw krediet Raad Toelichting: Gelet op het feit dat in tijden van besparingen de overheid het goede voorbeeld moet geven brengen wij op de dotatie aan de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie het bedrag van euro in mindering, het bedrag dat ontbreekt om een volledige financiering te garanderen aan de sociaal-culturele verenigingen. Amendement 2 In het artikel 2, het bedrag van euro dat overeenstemt met een verhoging van het krediet m.b.t. het sociaal-cultureel werk en de amateuristische kunstbeoefening vervangen door het bedrag euro: Omschrijving Krediet verhoging/verlaging nieuw krediet Sociaal-cultureel werk en amateuristische kunstbeoefening Toelichting: Gelet op de verklaringen van het collegelid in de plenaire vergadering van de RVG van 19 maart 2010 waarin hij zei dat de sociaal-culturele verenigingen euro extra nodig hebben t.o.v. de initiële begroting om hun 100% financiering volgens de bestaande verordening te garanderen, verhogen wij de begrotingswijziging met het bedrag van euro, hetgeen wij in mindering hebben gebracht op de dotatie aan de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

20 Mevrouw Brigitte De Pauw vraagt naar een stand van zaken in verband met de situatie van de sociaal-culturele verenigingen. Namens het bevoegde collegelid wordt meegedeeld dat het ingeschreven bedrag, inclusief de verhoging, niet tegemoet komt aan alle subsidievragen die ingediend werden. Op de vraag of er in het najaar restbedragen zullen toegevoegd worden aan deze begrotingspost, kan nu niet geantwoord worden om reden dat er geen duidelijkheid is over het feit over in het najaar überhaupt restbedragen zullen zijn. De bijpassing die voorligt dient om de verenigingen van bovenlokaal belang te ondersteunen. De lijst van verenigingen zal toegevoegd worden aan het verslag. Collegevoorzitter Vanraes verduidelijkt dat bij begrotingwijziging 2 en B in het najaar verschuivingen tussen begrotingsposten mogelijk zijn en dat de bekommernis ten aanzien van de sociaal-culturele verenigingen dan voor ogen zal worden gehouden. Artikel 525/ : bezoldiging van het personeel. De heer René Coppens merkte op dat euro van deze begrotingspost recurrent wordt voorzien voor de uitvoering van het toekomstig personeelsplan van de gemeenschapscentra. De spreker meent zich te herinneren dat de reorganisatie van de gemeenschapscentra een tijdje geleden werd ingezet door voormalig collegelid Pascal Smet. Verschillende werkgroepen werden hiervoor opgericht. Er was toen al sprake van een personeelsplan voor de gemeenschapscentra, dat totaal los stond van het globale personeelsplan van de VGCadministratie. Intussen nam de VGC de gesubsidieerde contractuele personeelsleden uit de gemeenschapscentra over. De spreker is benieuwd naar een ruimere toelichting bij het toekomstig personeelsplan en vraagt zich af of dat nu al dan niet zal passen in het globale personeelsplan van de VGC-administratie en wat de vermoedelijke meerkost zal zijn. Mevrouw Brigitte De Pauw heeft ook vragen bij deze begrotingspost. Zij leest in de toelichting dat de uitbating van de cafetaria van het gemeenschapscentrum Nekkersdal gebeurt door een gesubsidieerd personeelslid. Mevrouw De Pauw kent de problematiek waarmee de cafetaria van de gemeenschapscentra kampen maar al te goed, maar vindt de uitbating ervan door gesubsidieerde personeelsleden een verontrustend initiatief. Vanzelfsprekend zullen er nog vragen van andere gemeenschapscentra komen. Werd er voorafgaand onderzoek verricht naar de gevolgen van dergelijke beleidsoptie? Is dit trouwens een opdracht van de overheid? De gemeenschapscentra zijn dagelijks open voor het publiek van pakweg 10 uur tot middernacht en ook in het weekend. Eén personeelslid per cafetaria zal dus niet volstaan. De spreker vraagt om men vooraf naging wat het grootste struikelblok is om een privé-uitbater te vinden voor een cafetaria in een gemeenschapscentrum. Voor het gemeenschapscentrum van Jette weet mevrouw De Pauw dat de huurprijs veel te hoog is ten opzichte van het rendement. Op de vraag van de heer Coppens wordt gentwoord dat het personeelsplan van de gemeenschapscentra niet helemaal buiten het globale personeelsplan staat. Het ontwerpplan is quasi klaar, maar moet nog worden goedgekeurd door het College, zo mogelijk nog voor het zomerreces begint. Het gaat in elk geval over een budgetneutrale

21 operatie. Niké Consult verzorgde in 2008 de audit van de gemeenschapscentra en formuleerde aanbevelingen die aan de grondslag van het ontwerp van personeelsplan liggen. De euro worden recurrent voorzien voor de uitvoering van het toekomstig, nog goed te keuren, personeelsplan. Met betrekking tot het bezwaar dat mevrouw De Pauw opwerpt, wordt namens collegelid Bruno De Lille toegelicht dat het over een experiment gaat dat nu een klein jaar loopt. De ervaring is positief. Budgettair is het een nuloperatie : de loonkost van de medewerker wordt gedekt door de inkomsten uit de cafetaria. Dat is terug te vinden in de begroting. Een horecafunctie is belangrijk voor de attractiviteit en werking van een gemeenschapscentrum. De betrokkenheid met het gemeenschapscentrum is groot als de uitbating door een personeelslid gebeurt en dat is een belangrijke troef. Anderzijds deelt de spreker de bezorgdheid van mevrouw De Pauw. Artikel 55009/ : subsidies voor initiatieven maatschappelijk kwetsbare jeugd. De heren Fouad Ahidar en René Coppens verwonderen zich over de daling met euro op deze begrotingspost. Worden er initiatieven afgebouwd? Is er geen nood aan meer initiatieven? De heer Schreurs verzekert dat de vermindering geen besparing is. Het initiële begrotingsbedrag wordt gecorrigeerd, zodat het nieuw krediet een meer getrouwe weergave is van de uitgaven die op deze begrotingspost moeten gebeuren. Alle engagementen kunnen nagekomen worden, geen enkel initiatief wordt afgebouwd. Artikel 555/ : vergoedingen voor speelpleinbegeleiders. Verhoging van het krediet met euro tot euro: er komt een nieuw vergoedingssysteem voor animatoren op een VGC-speelplein. De vergoeding wordt gekoppeld aan het volgen van kadervorming. Kan het collegelid dat wat verduidelijken, vraagt de heer Fouad Ahidar? Hoeveel bijkomende vergoeding krijgen animatoren? Wat is de voorwaarde: welke vorming en hoeveel uren vorming moeten ze daarvoor volgen? De gevraagde gegevens zullen worden toegevoegd aan het verslag. Artikelsgewijze bespreking en stemmingen. Artikelen 1, 3 tot en met 6. De artikelen 1, 3 tot en met 6 worden zonder opmerkingen aangenomen met 3 stemmen voor en 1 tegenstem. Artikel 2 Amendementen 1 en 2 van de heer Fouad Ahidar worden ter stemming voorgelegd en allebei verworpen met 1 stem voor en 3 tegenstemmen. Het ongewijzigde artikel 2 wordt ter stemming voorgelegd en aangenomen met 3 stemmen voor en 1 tegenstem.

22 Stemming over het geheel. Het ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2010 wordt in zijn geheel ter stemming voorgelegd en aangenomen met 3 stemmen voor en 1 tegenstem. De verslaggever, René COPPENS De voorzitter, Carla DEJONGHE

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011 ONTWERP Verordening nr. 11-01 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012 Verordening nr. 12-03 Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor het dienstjaar 2012

Nadere informatie

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013 ONTWERP Verordening nr. 13-04 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015 Verordening nr. 15-01 12 mei 2015 Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor het

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7 (2011-2012) Nr. 2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 APRIL 2012 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2010 VERSLAG namens de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7A (2014-2015) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 8 JULI 2015 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2013 SAMENVATTEND VERSLAG

Nadere informatie

Artikel 1,- De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1,- De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 07/05 16 november 2007 Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2008 VERORDENING Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7 (2014-2015) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 21 OKTOBER 2014 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2012 VERSLAG namens de

Nadere informatie

Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 03/05 5 december 2003 Verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2004 Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld: UITGAVEN

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 9A (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 4 JULI 2017 Rekening 2016 van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Rekening van het Reservefonds SAMENVATTEND

Nadere informatie

Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2018

Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2018 Verordening nr. 17-05 Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 1 De gewone begroting voor het dienstjaar wordt als volgt vastgelegd: UITGAVEN ONTVANGSTEN 000 Saldo

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 6A (2010-2011) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2010-2011 12 april 2011 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011

Nadere informatie

Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2006 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2006 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 05/ 06 23 dece mbe r 2005 Verordening tot vaststelling van de beg roting voor het dienstjaar 2006 V E R O R D E N I N G Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2006 wordt als

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 5 (-) Nr. 1 (deel III) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING - 15 november ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar DEEL III: Ontwerp van verordening en

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7 (2017-2018) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 3 OKTOBER 2017 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2016 SAMENVATTEND VERSLAG namens

Nadere informatie

Collegebesluit nr. 04/ mei 2004

Collegebesluit nr. 04/ mei 2004 Collegebesluit nr. 04/291 13 mei 2004 Besluit houdende bekrachtiging van verordening nr. 04/06 houdende de toekenning van investeringssubsidies aan voorzieningen van het beleidsdomein kind en gezin De

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 07/263 12 juli 2007 Besluit houdende de uitvoering van het Operationeel Projectenplan 2007 in het kader van het Stedenfonds deel 7 Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136,

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 5 (2010-2011) Nr. 1 (deel I & II) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2010-2011 15 november 2010 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2011 DEEL I:

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 6A (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2011-2012 18 april 2012 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012

Nadere informatie

Addendum 1 horende bij de beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de periode 2008-2013

Addendum 1 horende bij de beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de periode 2008-2013 Addendum 1 horende bij de beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de periode 2008-2013 1. Inleiding Tussen de Vlaamse Regering en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

ACTIES DIE BETREKKING HEBBEN OP DE PROGRAMMAONTWIKKELING

ACTIES DIE BETREKKING HEBBEN OP DE PROGRAMMAONTWIKKELING BI JLAGE Bijlage nr. 04/ 02 Besluit houde nde het indiene n van de VGC actieplanne n 2005 Cultuur, Cultuurce ntrum Brussel, Hoofdstedelijke Ope nbare Bibliotheek en Streekgericht Bibliotheekbeleid met

Nadere informatie

b) Welke projecten werden in het verleden door de VGC ingediend? Welke werden goedgekeurd? Voor welk bedrag?

b) Welke projecten werden in het verleden door de VGC ingediend? Welke werden goedgekeurd? Voor welk bedrag? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 109 van KARL VANLOUWE datum: 6 februari 2015 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Toepassing sectorale decreten - Brussel Om tegemoet te komen aan

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 05/338 14 juli 2005 Besluit houdende de subsidiëring van projecten in het kader van het erfgoedconvenant voor de eindrealisatie van de Weik van t Brussels 2005 (tweede fase) en voorbereiding

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 5 (2011-2012) Nr. 1 (deel I & II) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2011-2012 14 november 2011 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2012 DEEL I:

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 3

BIJLAGE. Bijlage nr. 3 BIJLAGE Bijlage nr. 3 Overeenkomst met vzw Brussels Consortium Volwassenenonderwijs ter uitvoering van collegebesluit nr. 20092010-0618 van 15 juli 2010 houdende de subsidiëring van opleidingsprojecten

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 6 (2017-2018) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 12 DECEMBER 2017 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2017 SAMENVATTEND

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991, artikel 55 tot en met 58;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991, artikel 55 tot en met 58; Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie voor de ontwikkeling van een operationele begeleidingsmethodiek voor

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 juni 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/33 Erediensten. Antwerpen. Provinciale Instelling

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 5 (2014-2015) Nr.1(deel I & II) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 18 NOVEMBER 2014 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2015 DEEL I:

Nadere informatie

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN Artikel 1. Voorwerp Binnen de perken van de daartoe op het budget van de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurde kredieten en

Nadere informatie

MODELCONVENANT TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE VZW GEMEENSCHAPSCENTRUM

MODELCONVENANT TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE VZW GEMEENSCHAPSCENTRUM BIJLAGE Bijlage nr. 1. MODELCONVENANT TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE VZW GEMEENSCHAPSCENTRUM MODEL - CONVENANT TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Reglement houdende de ondersteuning van jeugdinfrastructuur. HOOFDSTUK 1: Algemene bepalingen

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Reglement houdende de ondersteuning van jeugdinfrastructuur. HOOFDSTUK 1: Algemene bepalingen BIJLAGE Bijlage nr. 1 Reglement houdende de ondersteuning van jeugdinfrastructuur HOOFDSTUK 1: Algemene bepalingen Artikel 1.- Dit besluit wordt genomen in uitvoering van de verordening nr. 11-02 van 20

Nadere informatie

Overeenkomst tussen het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de erkende lokale dienstencentra OVEREENKOMST TUSSEN

Overeenkomst tussen het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de erkende lokale dienstencentra OVEREENKOMST TUSSEN BIJLAGE Bijlage nr. 1 Overeenkomst tussen het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de erkende lokale dienstencentra OVEREENKOMST TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 02/579 19 december 2002 Besluit houdende de aanvulling en wijziging van collegebesluit nr. 02/19 houdende de uitvoering van het Actieplan/Stappenplan 2002 in het kader van het Sociaal

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 13 december 2002 tot vaststelling van de regels inzake de werking en verdeling van het Stedenfonds,

Gelet op het decreet van 13 december 2002 tot vaststelling van de regels inzake de werking en verdeling van het Stedenfonds, BIJLAGE Bijlage nr. 8 Overeenkomst met vzw De Buiteling ter uitvoering van collegebesluit nr. 20092010-0280 van 22 februari 2009 houdende de subsidiëring van opleidingsprojecten voor risicowerkzoekenden

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING 2015

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING 2015 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST V L A A M S E G E M E E N S C H A P S C O M M I S S I E Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 08/429 17 december 2008 Besluit tot vaststelling van het organiek reglement op de toekenning en de controle op de aanwending van subsidies Het College, Gelet op de artikelen 127, 128,

Nadere informatie

UITBREIDING VOORSCHOOLSE KINDEROPVANG 2008 ADVIES LOKAAL BESTUUR VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST. Versie 23 april 2008

UITBREIDING VOORSCHOOLSE KINDEROPVANG 2008 ADVIES LOKAAL BESTUUR VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST. Versie 23 april 2008 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Advies Vlaamse Gemeenschapscommissie inzake het toekennen van nieuwe plaatsen gesubsidieerde voorschoolse kinderopvang in het Brussels hoofdstedelijk gewest Hallepoortlaan 27 B-1060

Nadere informatie

Besluit houdende het sluiten van een overeenkomst tussen het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de vzw Centrum voor het Jonge Kind

Besluit houdende het sluiten van een overeenkomst tussen het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de vzw Centrum voor het Jonge Kind collegebesluit nr. 01/464 29 november 2001 Besluit houdende het sluiten van een overeenkomst tussen het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de vzw Centrum voor het Jonge Kind Het College, Gelet

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1109135 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Wijzigingen reglement subsidiëring projecten ter bevordering van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN vzw KOCB (Katholieke Opvoeding en Cultuur Brussel)

OVEREENKOMST TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN vzw KOCB (Katholieke Opvoeding en Cultuur Brussel) BIJLAGE Bijlage nr. 1 OVEREENKOMST Tussen OVEREENKOMST TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN vzw KOCB (Katholieke Opvoeding en Cultuur Brussel) de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC),

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN Artikel 1 Doelstelling De stad Tongeren wil erfgoedinitiatieven in Tongeren stimuleren en financieel ondersteunen, binnen de perken van het vastgestelde

Nadere informatie

Gecoördineerde versie van het reglement voor de subsidiëring van buitenschoolse kinderopvang.

Gecoördineerde versie van het reglement voor de subsidiëring van buitenschoolse kinderopvang. Gecoördineerde versie van het reglement voor de subsidiëring van buitenschoolse kinderopvang. De aangeduide wijzigingen zijn in werking sinds 14 juli 2016. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Wijziging aan het reglement subsidiëring projecten ter bevordering van

Nadere informatie

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist.

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist. BEGROTING 2017 door het College van Burgemeester en Schepenen VERSLAG EN COMMENTAAR van dhr. C. Beoziere, Schepen van Financiën Het project van de begroting 2017 werd opgesteld in overeenstemming met het

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 20142015-0504 20-04-2015 Collegebesluit houdende de wijziging van collegebesluit nr. 20132014-0459 van 22 mei 2014 houdende de goedkeuring van het Kinderarmoedebestrijdingsplan 2014-2015

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 733 (2018-2019) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2018-2019 26 MAART 2019 VOORSTEL VAN RESOLUTIE - van mevrouw Brigitte GROUWELS, mevrouw Hannelore GOEMAN en mevrouw Khadija ZAMOURI

Nadere informatie

en de vzw Link=Brussel, Marcqstraat 17 te 1000 Brussel, vertegenwoordigd door Daniel ALLIET, voorzitter, anderzijds

en de vzw Link=Brussel, Marcqstraat 17 te 1000 Brussel, vertegenwoordigd door Daniel ALLIET, voorzitter, anderzijds BIJLAGE Bijlage nr. 1 OVEREENKOMST Tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Sainctelettesquare 17 te 1000 Brussel, vertegenwoordigd door het College waarvoor optreedt Mathieu VOETS, algemeen directeur

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering ( ) Nr. 8 6 juli 2011 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering ( ) Nr. 8 6 juli 2011 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1102 (2010-2011) Nr. 8 6 juli 2011 (2010-2011) Ontwerp van decreet houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan-

Nadere informatie

Begroting 2015 Begrotingswijziging 1A

Begroting 2015 Begrotingswijziging 1A Artikelsgewijze toelichting van de Gewone Begrotingswijziging Uitgaven Overboekingen Artikel 120/954-01 Overboeking naar het reservefonds Onderwijsinstellingen 15.370.00 3.701.475,00 19.071.475,00 Er wordt

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0146/1. Amendement. Marco Valli, Sophie Montel namens de EFDD-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0146/1. Amendement. Marco Valli, Sophie Montel namens de EFDD-Fractie 17.4.2018 A8-0146/1 1 Paragraaf 1 1. benadrukt dat de begroting van het voor 2019 gehandhaafd moet blijven op minder dan 20 % van rubriek 5; wijst erop dat de raming voor 2019 neerkomt op 18,53%, wat lager

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking Goedgekeurd door de provincieraad

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 531 (2013-2014) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2013-2014 24 FEBRUARI 2014 VRAAG Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van maandag 24 februari 2014 Hebben

Nadere informatie

Begrotingswijziging nr 3

Begrotingswijziging nr 3 Bladzijde 1 Gemeentebestuur Sint-Agatha-Berchem 21003 Dienstjaar : 2015 Begrotingswijziging nr 3 Gewone dienst Samenvattende tabel van de Gewone begroting 2015 na de B.W. nr3 Functie Personeel 000/70 Werkingskosten

Nadere informatie

reglement voor de subsidiëring van aankoop, bouw of verbouwingen aan jeugdwerkinfrastructuur

reglement voor de subsidiëring van aankoop, bouw of verbouwingen aan jeugdwerkinfrastructuur Ste tedelijk reglement voor de subsidiëring van aankoop, bouw of verbouwingen aan jeugdwerkinfrastructuur Art. 1: Binnen de perken van de jaarlijks goedgekeurde kredieten in de stadsbegroting en overeenkomstig

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 6 (2016-2017) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 6 DECEMBER 2016 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2016 SAMENVATTEND

Nadere informatie

In een verder stadium worden deze begrippen verduidelijkt aan de hand van de werkelijke gegevens.

In een verder stadium worden deze begrippen verduidelijkt aan de hand van de werkelijke gegevens. Verordening nr. 14-01 5 december 2014 Verordening tot vaststelling van de rekening voor het dienstjaar 2012 I. MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN I. SAMENSTELLING VAN DE REKENING 1. DE BEGROTINGSREKENING

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

H$+3F$+/-I.%;:BAAB;7AA%

H$+3F$+/-I.%;:BAAB;7AA% Pagina 1 van 1 H$+3F$+/-I.;:BAAB;7AA >@J)&$3'"2./$+$-I.'4#/60$+'4K,6L6/$.L'$0L$#$2+0 '60,6#3-'63$6323!"#$$&$'()"&*+,$&-.'/&0'123'4$(5)6'+'7&))*$'()"&*+,$&-.'8)*-&)'9."-$$-'4$(5)6':-;+'

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 juni 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Ludwig Caluwé Telefoon: 03 240 52 48 Agenda nr. 4/4 Derde reeks wijzigingen van 2017 en het meerjarenplan

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 671 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 2 MEI 2017 INTERPELLATIE Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 2 mei 2017 INTEGRAAL

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Subsidiebesluit Buitenschoolse

Nadere informatie

De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het

De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het pagina 1 De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het Festival van de Diversiteit 22/02/2014 te Brussel Projectoproep

Nadere informatie

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen

Reglement voor de toekenning van renteloze leningen. aan erkende culturele verenigingen Reglement voor de toekenning van renteloze leningen aan erkende culturele verenigingen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2002 Bekendgemaakt op 31 januari 2002 Artikel 1 Hoofdstuk I - Algemene

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 607 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 12 JANUARI 2016 VRAAG Commissie voor Cultuur, Jeugd en Sport van dinsdag 12 januari 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben aan de

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor lokale besturen ter ondersteuning van de detailhandel.

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor lokale besturen ter ondersteuning van de detailhandel. directie Economie, Landbouw & Platteland, Europese en Internationale samenwerking dienst Economie, Europese & Internationale samenwerking Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor lokale

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs directie Onderwijs & Vorming Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs Artikel 1 Definities Voor de toepassing van

Nadere informatie

VLAAMSERAAD ONTWERP VAN DECREET. houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1993

VLAAMSERAAD ONTWERP VAN DECREET. houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1993 Stuk 191B (1992-1993) - Nr. 4-B VLAAMSERAAD ZITTING 1992-1993 4 JUNI 1993 ONTWERP VAN DECREET houdende aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1993

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juni 2012 tot regeling van de procedure voor toekenning van projectsubsidies m.b.t. de

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES WELZIJN 2016. Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES WELZIJN 2016. Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES WELZIJN 2016 Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin Datum ontvangst (wordt door de administratie ingevuld): Naam van de organisatie : Gevraagd bedrag:. Hoe de aanvraag

Nadere informatie

Besluit: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan volgend subsidiereglement voor het dienstjaar 2015: Subsidiereglement: werking van Schotense

Besluit: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan volgend subsidiereglement voor het dienstjaar 2015: Subsidiereglement: werking van Schotense Besluit: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan volgend subsidiereglement voor het dienstjaar 2015: Subsidiereglement: werking van Schotense jeugdverenigingen Hoofdstuk I: ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1 Art.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST V L A A M S E G E M E E N S C H A P S C O M M I S S I E Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016 Datum ontvangst

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 04/607 23 december 2004 Besluit houdende de gunning van een opdracht voor de verbouwing van een kantoorgebouw, Marcqstraat 16 te 1000 Brussel, tot een huis voor het Nederlandstalig onderwijs.

Nadere informatie

Advies. Provinciedecreet. meer. en het. worden. 24 april Pagina 1

Advies. Provinciedecreet. meer. en het. worden. 24 april Pagina 1 Advies Algemene Raad i.s.m. Sectorraad Kunsten enn Erfgoed Sectorraad Sociaal-Cultureel Werk 24 april 2013 Voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreett v.z.w.. de Rand

Nadere informatie

Advies. Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning

Advies. Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning Brussel, 9 juli 2008 070908 Advies decreet hypotheekvestiging Advies Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning 1. Toelichting

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1705773 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Kathedrale kerkfabrieken - Sint-Baafs Gent Budgetwijziging

Nadere informatie

Personeelsplan /10/2015

Personeelsplan /10/2015 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Personeelsplan 2013-2018 19/10/2015 FORMATIES op basis van personeelsplan 2013-2018 A B C D totaal 64,50 66,30 69,55 35,50 235,85 kernadministratie 37,80 53,80 18,00 45,50 155,10

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende de organisatie, de kwaliteit, de financiering en de omkadering van internaten

Voorstel van resolutie. betreffende de organisatie, de kwaliteit, de financiering en de omkadering van internaten stuk ingediend op 2074 (2012-2013) Nr. 1 22 mei 2013 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de dames Ann Brusseel, Marleen Vanderpoorten, Irina De Knop en Fientje Moerman en de heer Sas van Rouveroij betreffende

Nadere informatie

VR DOC.0633/1BIS

VR DOC.0633/1BIS VR 2019 0305 DOC.0633/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 januari 1979

Nadere informatie

De te bereiken resultaten m.b.t. de periode september 2010 augustus 2011 kunnen als volgt worden omschreven:

De te bereiken resultaten m.b.t. de periode september 2010 augustus 2011 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Overeenkomst met vzw Projectencentrum Don Bosco ter uitvoering van collegebesluit nr. 20092010-0618 van 15 juli 2010 houdende de subsidiëring van opleidingsprojecten voor risicowerkzoekenden

Nadere informatie

Provinciebegroting 2006 Tweede reeks wijzigingen

Provinciebegroting 2006 Tweede reeks wijzigingen Provinciebegroting 2006 Tweede reeks wijzigingen PROVINCIE OOST-VLAANDEREN NISNR : 44021 TABEL : BEGROTING WIJZIGING NR : W4 UITGAVEN ARTIKELNUMMER TOEL OMSCHRIJVING VROEGER BEDR. VERHOGING VERLAGING

Nadere informatie

de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Sainctelettesquare 17 te 1000 Brussel,

de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Sainctelettesquare 17 te 1000 Brussel, BIJLAGE Bijlage nr. 11 OVEREENKOMST Tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Sainctelettesquare 17 te 1000 Brussel, vertegenwoordigd door het College waarvoor optreedt Mathieu VOETS, algemeen directeur

Nadere informatie

VR DOC.0346/1

VR DOC.0346/1 VR 2017 3103 DOC.0346/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS EN VORMING EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van ministerieel besluit

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1505515 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering

Nadere informatie

Collegelidbesluit houdende de vaststelling van de deelnameprijzen, vergoedingen en bijhorende afspraken in het kader van de speelpleinwerking 2014

Collegelidbesluit houdende de vaststelling van de deelnameprijzen, vergoedingen en bijhorende afspraken in het kader van de speelpleinwerking 2014 Collegelidbesluit nr. 20132014-0457 30-04-2014 Collegelidbesluit houdende de vaststelling van de deelnameprijzen, vergoedingen en bijhorende afspraken in het kader van de speelpleinwerking 2014 Het collegelid,

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit.

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit. directie Ruimte dienst Mobiliteit Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit. Artikel 1 Definities Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Reglement subsidiëring van jeugdwerkinitiatieven in het kader van het jeugdwerkbeleid goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 december 2013

Reglement subsidiëring van jeugdwerkinitiatieven in het kader van het jeugdwerkbeleid goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 december 2013 Reglement subsidiëring van jeugdwerkinitiatieven in het kader van het jeugdwerkbeleid goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 december 2013 Artikel 1 Met ingang van 1 januari 2014 kunnen alle jeugdwerkinitiatieven

Nadere informatie

Projectsubsidies organisaties: doel

Projectsubsidies organisaties: doel Projectsubsidies organisaties: doel De projectsubsidiëring is erop gericht organisaties die niet structureel ondersteund worden, de kans te bieden om één project, afgerond in tijd en doelstelling, te realiseren.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 487 (2012-2013) - Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2012-2013 13 NOVEMBER 2012 BELEIDSOVEREENKOMST Beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2015

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2015 333 (2014-2015) Nr. 10 ingediend op 2 juni 2015 (2014-2015) Verslag namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uitgebracht door Peter Persyn en Vera Jans over het ontwerp van decreet houdende

Nadere informatie

Begroting 2012 Interne begrotingswijziging 2B Gewone Uitgaven 2/07/2012

Begroting 2012 Interne begrotingswijziging 2B Gewone Uitgaven 2/07/2012 Algemene uitgaven en ontvangsten - Gewone Uitgaven 100/128-10 61602 Roerende voorheffing op beleggingen 1.000,00 3.000,00 4.000,00 100/128 ************************** 2.000,00 3.000,00 0,00 5.000,00 109/000-71

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 598 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 16 NOVEMBER 2015 BELEIDSOVEREENKOMST Beleidsovereenkomst Stedenfonds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN VZW Jeugd Rode Kruis

OVEREENKOMST TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN VZW Jeugd Rode Kruis BIJLAGE Bijlage nr. 1 Overeenkomst met vzw Jeugd Rode Kruis OVEREENKOMST TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN VZW Jeugd Rode Kruis Tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), vertegenwoordigd

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Dienst Begroting Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0408566 betreft verslaggever JAARREKENING 2002 - BALANS Herbestemming van voorzieningen en schulden in verband met beheer van derdengelden de

Nadere informatie

VR DOC.0161/1

VR DOC.0161/1 VR 2019 0802 DOC.0161/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering over het ontwerp van koninklijk besluit tot organisatie

Nadere informatie

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016.

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 2016-0706 03-05- BIJLAGE Bijlage nr. 3 Verantwoordingsnota in het kader van het lokaal jeugdbeleid 2016 Het voortgangsrapport Cultuur, Jeugd en Sport 2016

Nadere informatie