Werken aan 2020 JAARPLAN 2016 PUBLIEKSVERSIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken aan 2020 JAARPLAN 2016 PUBLIEKSVERSIE"

Transcriptie

1 Werken aan 2020 JAARPLAN 2016 PUBLIEKSVERSIE

2 2 Werken aan 2020 Jaarplan 2016 Jaarplan 2016 Speerpunten 2016 A+O fonds Gemeenten Werken aan 2020, zo luidt de titel van het jaarplan 2016 van het A+O fonds Gemeenten. Deze titel vormt de rode draad van de activiteiten voor het jaar Het jaarplan 2016 kent de volgende speerpunten: 1 Overheid in beweging 2 Meester in je werk 3 Basis op orde Deze keuze is tot stand gekomen na raadpleging van diverse partijen in de sector en uitkomsten van sectoraal onderzoek. Het A+O fonds Gemeenten is opgericht door sociale partners in de sector Gemeenten. Het fonds opereert als een projectorganisatie en een verstrekker van stimuleringssubsidies. Het fonds kenmerkt zich door zijn lab-functie : in verschillende vormen werken we aan vernieuwing en innovatie en delen we kennis en ervaringen actief met de sector. De kennis die wij ontwikkelen en verspreiden past bij de ambities in de sectoren en in de organisaties. Hierbij gaat het om praktijkgerichte kennis en activiteiten op het brede gebied van HRM: de arbeidsmarkt, de arbeidsorganisatie, opleiding en ontwikkeling, mobiliteit, arbeidsomstandigheden en medezeggenschap. We richten ons zowel op de gehele sector als op afzonderlijke organisaties en medewerkers. Door in co-creatie samen te werken met medewerkers in gemeenten proberen we zo goed als mogelijk aan te sluiten bij de vraag in de sector.

3 3 Werken aan 2020 Jaarplan 2016 Samenwerking fondsen Leeswijzer De A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen staan dagelijks voor dezelfde opgave, werken dan ook intensief samen en hebben een gezamenlijk beleidsplan opgesteld. In dit beleidsprogramma is gekozen voor de speerpunten Overheid in beweging en Meester in je Werk. Enkele bestaande instrumenten worden onderhouden en geactualiseerd in de pijler Basis op orde. Centraal in het beleidsplan staat de gezamenlijke visie van de drie fondsen: de activiteiten van de A+O fondsen dragen eraan bij dat gemeenten, provincies en waterschappen aantrekkelijke, dynamische en creatieve organisaties zijn, met een gezond arbeidsklimaat met weerbare en wendbare medewerkers die verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en hun loopbaan. Met als gevolg dat een goede dienstverlening aan burgers kan worden gerealiseerd. Het beleidsprogramma hebben wij vertaald naar een jaarplan voor de sector gemeenten. In de volgende hoofdstukken beschrijven we achtereenvolgens de activiteiten die het fonds in 2016 uitvoert op de hoofdthema s: overheid in beweging, meester in je werk en basis op orde. Het verbeteren van de communicatie met de doelgroepen vormt eveneens een aandachtspunt in In het laatste hoofdstuk schetsen we de activiteiten die we hiervoor gaan ondernemen. In dit plan leest u over onze concrete activiteiten in Met deze activiteiten bouwen we deels voort op de activiteiten van 2014 en 2015, als laatste jaar van de beleidsperiode Het jaarplan is als volgt opgebouwd: 1 Overheid in beweging 2 Meester in je werk 3 Subsidies 4 Basis op orde 5 Communicatie 6 HR Festival, evaluatie fonds en nieuw beleidsprogramma 7 Bijlage: financieel overzicht Samenwerken waar mogelijk We werken intensief samen met de fondsen A&O Provincies en A&O Waterschappen (o.a. het HR Festival) en leggen ook actief verbinding met andere, relevante organisaties in de sector.

4 4 Werken aan 2020 Jaarplan Overheid in beweging Gemeenten moeten bezuinigen en tegelijk hun dienstverlening verbeteren. Daarnaast moeten ze zich aanpassen aan veranderende taken en meer uiteenlopende vragen vanuit de samenleving. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn digitalisering, tijd- en plaatsonafhankelijk werken, continuïteit en kwaliteit van dienstverlening, lokaal maatwerk, strategische personeelsplanning en aansturing. Binnen Overheid in beweging faciliteren ondersteunen wij gemeenten en hun medewerkers bij deze onderwerpen. Daarbij is het nadrukkelijk de bedoeling om samen te werken en aan te sluiten bij de organisaties en medewerkers. Waar staan we nu? Gemeenten willen hun dienstverlening verbeteren door verantwoordelijkheden op een andere manier in te vullen. Organisaties en medewerkers willen met lokaal maatwerk inspelen op individuele vragen van burgers en bedrijven. Dit betekent dat organisaties anders worden ingericht. De digitalisering maakt tijden plaatsonafhankelijk werken mogelijk en sociale media veranderen de samenwerking en communicatie. Een andere manier van werken vraagt bovendien een andere manier van aansturing. Strategische personeelsplanning vormt daarom steeds vaker de basis voor continuïteit en kwaliteit van dienstverlening. Tot slot is een gezonde opbouw van het personeelsbestand essentieel wanneer het gaat om toekomstbestendigheid. Een uitdaging want de huidige opbouw veroudert snel en er is weinig instroom van jongeren. Waar willen we naar toe? De gemeenten spelen effectief in op verschillende en wisselende vragen uit de samenleving. Zij kennen hun personeelsbehoefte en arbeidsmarkt en delen mensen, middelen en kennis om gezamenlijke doelen te bereiken; de decentrale overheden vormen voor medewerkers een arbeidsmarkt. Bestuur en management geven vertrouwen en sturen op resultaten. Medewerkers ontwikkelen en onderhouden kennis, vaardigheden en competenties. Leidinggevenden faciliteren en coachen medewerkers en teams in hun ontwikkeling. Voor een effectieve bedrijfsvoering gebruiken organisaties kennis van medewerkers. Het personeelsbestand kent een meer gezonde opbouw met een hogere instroom van jongere medewerkers. De pijler Overheid in Beweging is in dit jaarplan 2016 onderverdeeld in de volgende hoofdprojecten: Lerende Overheid en Instroom Jongeren.

5 5 Werken aan 2020 Jaarplan 2016 DE LERENDE OVERHEID Gemeenten hebben de komende jaren te maken met forse veranderingen. Dit betekent nieuwe vraagstukken en uitdagingen. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt gemeenten bij de HR-aspecten die hierbij komen kijken. Met het programma Lerende Overheid geven we invulling aan de diverse veranderingen. Uitgangspunt hierbij zijn de leervragen vanuit gemeenten. Om de gemeentelijke organisatie daarbij klaar te maken voor de toekomst, perspectief te bieden aan medewerkers en de organisatie te positioneren op de arbeidsmarkt is strategische personeelsplanning (SPP) een essentieel instrument. De vraag naar de toekomst van een gemeente en naar de competenties, talenten en vaardigheden die ervoor nodig zijn om daar te komen moet door elke gemeente beantwoord kunnen worden. In 2016 willen we SPP neerzetten als een continu proces binnen organisaties (en teams) waarbij een toekomstperspectief wordt verbonden aan concrete acties in het heden. 1 HR2020 voor versterken van het primair proces: > 7 inspiratiesessies. > 5 Transformatie Arena s (leernetwerken). > Doorontwikkelen Routekaart HR2020. > Aanbieden digitale leeromgeving strategische HRO s. > Continueren Perron2020 (team van gem. medewerkers die HR-teams trainen). > Uitbrengen enquete Waardering HR. Bij deze activiteiten staat het versterken (vanuit HR) van het primair proces centraal, bij uitrol wordt actief contact gezocht met regionale P&O-netwerken en passen we het train-de-trainerprincipe toe waar mogelijk. 2 Leren in sociaal domein: > 6 regionale inspiratiesessies inclusief vervolgbijeenkomst. > 5 Verander&LeerTour-middagen (met voorbeelden uit innovatieve regeling). 3 Digitalisering, toekomst van het werk en strategische personeelsplanning: > Afronding en communiceren onderzoek Burgerzaken (met NVVB). > Uitvoeren onderzoek digitalisering Belastingzaken (met ver.belastingssamenwerkingen). > In kaart brengen ontwikkelingen met Big Data en datagedreven sturing & relatie HRM/ ontwikkelvragen. > 4 inspiratiesessies Impact van Digitalisering. Contactpersoon: Renz Davits INSTROOM JONGEREN Het project Instroom Jongeren richt zich op verhogen instroom van jongeren bij gemeenten. We richten ons daarbij zowel op gemeenten als jongeren. Bij gemeenten maken we daarbij weliswaar een koppeling met het generatiepact, maar zonder de andere mogelijkheden om jongeren in gemeenten te laten instromen uit het oog te verliezen. Het generatiepact is een concept, uit het CAO-akkoord, dat uitgaat van de gedachte dat ruimte voor instroom kan worden gerealiseerd door oudere generaties minde te laten werken. 1 Verdiepend onderzoek naar jongeren en gemeentelijke arbeidsmarkt. 2 Het analyseren van de invoering en effecten van het Generatiepact. 3 Voorbeelden delen Traineeships. 4 Aansluiting MBO/HBO/WO-onderwijs op gemeentelijke arbeidsmarkt. 5 Samenwerken met Futur e.a. 6 Opzetten leernetwerk. 7 Promoten Jongerenregeling (subsidies). Contactpersoon: Mireille Stuart

6 6 Werken aan 2020 Jaarplan Meester in je werk De veranderende decentrale overheden hebben behoefte aan medewerkers met de juiste kennis en vaardigheden om het gevraagde werk te kunnen doen. Bij medewerkers groeit het besef dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen inzetbaarheid en regie moeten nemen voor hun eigen loopbaan. Met het thema Meester in je werk ondersteunt het A+O fonds Gemeenten daarbij. Het A+O fonds Gemeenten stimuleert medewerkers bij gemeenten om zich op te stellen als professional in beweging. Deze professional neemt regie over zijn loopbaan, investeert zelf actief in zijn of haar inzetbaarheid en arbeidsmarktkansen en heeft de flexibiliteit om te wisselen van werkgever. Waar staan we nu? De arbeidsmarkt zit op slot. Er is weinig mobiliteit, die juist nodig is om in te kunnen spelen op de veranderende vragen aan overheden. Bij medewerkers groeit wel het besef dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen inzetbaarheid. Vakmanschap is belangrijk voor de medewerker om aan te werken. Waar willen we naar toe? De pijler Meester in je werk schetst de huidige situatie en wat er in de toekomst nodig is om medewerkers in staat te stellen hun vak goed te kunnen (blijven) uitvoeren in een omgeving die zich snel ontwikkelt en ondersteunt medewerkers om actief hierin te zijn. De pijler Meester in je werk bestaat in 2016 uit de projecten Vakmanschap, Meester in je Werksite (voorheen het Loopbaanplein), Stimuleren Zelfregie. VAKMANSCHAP Om kwaliteit te kunnen leveren is het voor ambtenaren noodzakelijk over voldoende ruimte en mogelijkheden te beschikken om invulling te geven aan het werk en de taken die van hen verwacht worden. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt gemeenteambtenaren bij de invulling van het onderwerp professionele ruimte en het stimuleren van het vakmanschap bij de medewerker en zijn collega s. Via beroepsgroepen, vakorganisaties en in discussie met gemeenteambtenaren willen we het onderwerp professionele ruimte agenderen en invullen. De medewerker investeert zelf actief in zijn of haar inzetbaarheid en arbeidsmarktkansen. De medewerker voelt zich verantwoordelijk voor het resultaat van de organisatie waarvoor hij op dat moment werkt. Medewerkers bij gemeenten willen een uitdagende functie in het publieke domein en hebben professionele ruimte nodig om hun vak te kunnen uitoefenen. 1 Promoten en verspreiden bestaande vakmanschapsfilms. 2 Nieuwe serie 24 ambtelijk vakmanschap-films. 3 Continueren inzet Koerskaart en Vakmanschap in Beeld. 4 Landelijke aandacht voor vakmanschap via o.a. MIJW-week 2016 en via Public Service Day. Daarbij ook gebruik van reeds ontwikkeld materiaal. Contactpersoon: Fred Jansen

7 7 Werken aan 2020 Jaarplan 2016 MEESTER IN JE WERK-SITE (VOORHEEN HET LOOPBAANPLEIN) Het A+O fonds Gemeenten wil individuele medewerkers in de sector direct aanspreken en stimuleren zelf sturing te geven aan hun loopbaanontwikkeling en vakmanschap, met inzet van een digitaal Loopbaanplein. In 2014 is de ontwikkeling van dit Loopbaanplein samen met A&O-fonds Provincies gestart en in 2015 is de werknemerssite Meester in je Werk opgeleverd. De site biedt instrumenten, informatie en inspiratie. De medewerkers kunnen er testen doen om inzicht te krijgen in werk en functies die passen bij hun persoonlijk profiel, waarna een intelligente zoekmachine ondersteunt bij het vinden van vacatures, projecten, klussen en stages. Verder kunnen medewerkers hun e-portfolio maken, waar zij zelf hun relevante stukken over hun ontwikkeling beheren en bijhouden. Ook kunnen ze er handig zoeken naar interessante trainingen en opleidingen. Verder bevat de site informatie over loopbaantrainingen, het ervaringscertificaat en andere ontwikkelinstrumenten die de fondsen stimuleren. Als inspiratie biedt de site persoonlijke verhalen en filmpjes van collegaambtenaren die aan hun ontwikkeling werkten. CONCRETE ACTIVITEITEN IN Voortzetten campagne met streven ingeschreven medewerkers per Elke twee weken nieuwe content (in samenwerking met het werkveld). 3 Onderhoud en doorontwikkelen van de site 4 Verkenning en proef aanbod e-learning. Na evaluatie mogelijk aanbestedingsprocedure. STIMULEREN ZELFREGIE Er vinden veel veranderingen plaats bij gemeenten. Die hebben invloed op het werk van ambtenaren. Werk verandert, er verdwijnen functies en er ontstaan nieuwe functies. Het anticiperen op veranderingen in het werk wordt steeds nadrukkelijker als een medeverantwoordelijkheid van de medewerker gezien. Tegelijkertijd is duidelijk dat veel medewerkers bij deze loopbaanzelfregie zeker in het begin - stimulering en ondersteuning nodig hebben. Het project loopbaanzelfregie bij ontwikkeling en mobiliteit bevat daarom activiteiten die de medewerker rechtstreeks aanspreken en activiteiten die de actoren om de medewerker heen aanspreken. Het doel hiervan is om het stimuleren van zelfregie van medewerkers binnen organisaties in de sector te versterken en te verbeteren. Uiteraard ligt hier een verbinding met het Loopbaanplein, maar de activiteiten in deze paragraaf richten zich op de organisaties c.q. HR-afdelingen. CONCRETE ACTIVITEITEN IN Stimuleren gebruik Toolbox-instrumenten. 2 Zoeken, analyseren en verspreiden praktijkvoorbeelden. 1 Onderhouden netwerken (mobiliteitsregio s en loopbaanprofessionals). 1 Ontwikkelen stimuleringsaanpak EVCstartkwalificatie. 5 Organiseren Landelijke Meester-in-je-Werk-week 2016 (week 46, 2016). Contactpersoon: Marieke de Feyter en Fred Jansen (voor de MIJW-week) Met deze campagne stimuleren we gemeenten om de Meester in je Werk-site in te zetten om zodoende de zelfregie van medewerkers bij (loopbaan) ontwikkeling en vakmanschap te stimuleren. Binnen deze campagne spreken we meerdere doelgroepen aan: HR, management en OR. Contactpersoon: Marieke de Feyter

8 8 Werken aan 2020 Jaarplan Subsidies voor Overheid in beweging en Meester in je werk Gemeenten stimuleren om praktijkkennis te ontwikkelen en daadwerkelijk toe te passen en te verankeren in de praktijk. Dat is waar het A+O fonds Gemeenten zich op richt met haar subsidieregelingen. Het resultaat? Organisaties en personen die optimaal functioneren binnen de gemeentelijke sector. De speerpunten Overheid in Beweging en Meester in je Werk worden in de periode gestimuleerd middels diverse subsidieregelingen. Het gaat hierbij in 2016 om de volgende regelingen: 1 Innovatieve Projecten regelingen 2 Impuls- en ImpulsPlusregelingen 3 Jongerenregeling 4 Loopbaan-EVC-regeling Naast gerichte communicatie-activiteiten voor de subsidieregelingen, besteden we in de nieuwe beleidsperiode gerichte aandacht aan het versterken van de Lab-functie van het fonds via de innovatieve projecten-regelingen. Uit ervaring weten wij dat er ideeën genoeg zijn binnen de gemeentelijke sector. De echte uitdaging zit erin om een idee te vertalen naar de praktijk. Dit is waar veelbelovende ideeën vaak stranden. Met het project Co zoekt het A+O fonds Gemeenten actief naar innovatieve ideeën in de sector en bieden we gemeenten ondersteuning bij het vertalen van een idee, naar een concreet projectvoorstel en de realisatie van dit project. Tot slot bereiden we in 2016 de nieuwe regelingen ten behoeve van 2017 voor. 1 Het open stellen van de subsidieregelingen, verwerken aanvragen etc en beantwoorden vragen aan telefoon subsidiedesk. 2 Het organiseren van Co voorjaar 2016 en het begeleiden van de ingediende ideeën tot projecten. 3 Het delen van de opbrengsten van subsidieactiviteiten via de website en HR Festival. 4 Het informeren over en geven van voorlichting over de subsidieregelingen aan HR-medewerkers van gemeenten. Doel is 100% bereik met de subsidieregelingen, d.w.z.deelname vanuit alle aangesloten organisaties. 5 Het opstellen nieuwe subsidieregelingen 2017, inclusief LEAN-toets voorwaarden en procedures. Contact: Subsidiedesk A+O fonds Gemeenten

9 9 Werken aan 2020 Jaarplan Basis op orde De twee speerpunten Overheid in beweging en Meester in je werk staan komende jaren centraal in het werk van het fonds. Enkele bestaande instrumenten blijven daarnaast een stevige basis bieden. Daarmee blijft de basis op orde. Het betreft de volgende instrumenten: ARBO EN GEZOND WERK Het A+O fonds Gemeenten richt zich in 2016 op het gebied van arbo en gezond werken met name op informeren, toelichten en onderhouden van de tools, instrumenten en diensten uit de arbocatalogi. PERSONEELSMONITOR De personeelsmonitor is de belangrijkste benchmark voor HR kengetallen bij gemeenten. Die positie willen we benutten om gemeenten maximaal van dienst te zijn bij het delen en analyseren van benchmark gegevens. In 2013 is het onderzoek voor de personeelsmonitor voor het eerst door onze nieuwe onderzoekspartner uitgevoerd. De transitie van het ene naar het andere onderzoeksbureau is zonder problemen verlopen. Hierdoor zijn we erin geslaagd de monitor opnieuw eind mei te presenteren. Voor 2015 gaan we verder op de ingeslagen weg, we willen met de monitor een aantal stappen zetten: 1 Realiseren en digitaal publiceren Monitor Verbeteren onderzoeksproces. 3 Onderzoek uitbreiden naar samenwerkingsverbanden (RUD, GGD etc). 4 Samenwerking Waterschappen en Provincies verder vorm geven. 5 Expertmeeting Dataverzameling organiseren. 6 Voorlichting geven correct meten externe inhuur. 7 Europese aanbesteding PM Contactpersoon: Fred Jansen 1 Beheer en onderhoud 4 arbocatalogi, GIR, RIE, Verzuimbeheersing en enquêtemanager. 2 Vernieuwen aanpak werkstress en werkdruk. 3 Afronding businesscase verzuimbeheersing. 4 Trainingen en inspiratiesessies (GIR, RIE, agressie/ geweld, verzuimbeheersing). Contactpersoon: Renz Davits MEDEZEGGENSCHAP Het A+O fonds Gemeenten heeft veel bruikbare producten voor de medezeggenschap in de sector. Deze producten worden, via de site en social media, actief onder de aandacht gebracht bij de sector. Daarnaast organiseert het A+O fonds Gemeenten begin 2017 weer de Landelijke Verkiezingsdag voor ondernemingsraden. Dit vraagt in 2016 voorbereiding. In 2016 worden de volgende activiteiten ondernomen: 1 Onder aandacht brengen producten medezeggenschap. 2 Start organisatie verkiezingen Landelijke Verkiezingsdag 2017.

10 10 Werken aan 2020 Jaarplan Communicatie Het A+O fonds Gemeenten wil het kennisplatform voor gemeenteambtenaren zijn, wanneer het gaat om arbeidsmarktvraagstukken en HRM-beleid. Ons uitgangspunt en de rode draad in ons aanbod is voor en door de sector. Wij zoeken de verbinding en helpen gemeenten met elkaar te verbinden zodat deze optimaal kunnen profiteren van elkaars kennis en ervaringen. Bij onze activiteiten betrekken en faciliteren we diverse doelgroepen: gemeentesecretarissen, managers, professionals, medezeggenschap en medewerkers. Essentieel voor onze communicatie is dat we deze doelgroepen doeltreffend weten te bereiken en zij ons. Hiertoe versterken we de communicatie-aanpak (o.a. doelgroepgerichte aanpak, branding als merk generieke middelen zoals Inspiratiesessies of Meester in je Werk-week, marketing activiteiten en producten op andere media, bezoeken live-events, betrekken netwerken partners, bezoeken gemeenten/ regio s, doorlopend creatief aanbieden bestaand, reeds ontwikkeld materiaal, cross-selling). In januari 2016 voegen we aan elk projectformat 2016 een specifieke, doelgroepgerichte communicatieparagraaf toe. Het A+O fonds Gemeenten hanteert voor haar jaarplan de volgende communicatiemiddelen: > Website: > A+O Magazine > Publicaties > Digitale nieuwsbrief > App A+O Gemeenten, te downloaden uit Appstore en Playstore > Social media: Twitter en LinkedIn > Gerichte mailings aan doelgroepen via post en > Trainingen, Inspiratiesessies, leernetwerken, platforms > Live communicatie (o.a. HR Festival, MeesterInJeWerkWeek, Mobiliteitsmarkten bij gemeenten en bestaande evenementen zoals bv. VNG Congres) > Bezoeken aan gemeenten/regio s (On-tour bezoeken door directeur en subsidiebezoeken door programmamanagers) > Advertenties in (vak)tijdschriften/nieuwssites

11 11 Werken aan 2020 Jaarplan 2016 Opdrachtgever Stichting A+O fonds Gemeenten Postbus AN Den Haag Fluwelen Burgwal CJ Den Haag Algemeen: Helpdesk Subsidies: Vormgeving insandouts communication design print 6 HR Festival, evaluatie fonds en nieuw beleidsprogramma In 2016 organiseren we in samenwerking met het A&O fonds Waterschappen en A&O fonds Provincies het HR Festival op 13 oktober 2016 en bereiden we gezamenlijk de nieuwe beleidsperiode voor. Daarnaast verricht het A+O fonds Gemeenten een algemene evaluatie van het eigen functioneren in 2016, uit te voeren door een extern bureau. Fotografie K. Winkelman Uitgave Stichting A+O fonds Gemeenten, Den Haag Januari 2016 Stichting A+O fonds Gemeenten bevordert en ondersteunt vernieuwende activiteiten op het gebied van arbeidsmarkt en HRM-beleid. Actuele informatie over de verschillende projecten treft u aan op Rechten Hoewel aan deze uitgave de grootst mogelijke zorg is besteed, kunnen de samenstellers niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden, noch kunnen aan de inhoud rechten worden ontleend.

12

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt Jaarplan 2017 2 Jaarplan 2017 Gemeenten leggen de basis voor een gezonde, toekomstbestendige, inclusieve samenleving, waarin burgers actief en naar draagkracht deelnemen. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt

Nadere informatie

Jaarplan 2015: In beweging

Jaarplan 2015: In beweging Jaarplan 2015: In beweging Speerpunten 2015 In beweging, zo luidt de titel van het jaarplan 2015 van het A+O fonds Gemeenten. Deze titel vormt de rode draad van de activiteiten voor het jaar 2015. Het

Nadere informatie

Jaarplan 2014 Met kracht opstarten. Inleiding

Jaarplan 2014 Met kracht opstarten. Inleiding Jaarplan 2014 Met kracht opstarten Inleiding Voor u ligt de publieksversie van het jaarplan 2014 van het A+O fonds Gemeenten. Het biedt een inzicht in de activiteiten die het fonds wil ontplooien in het

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2020 2 Beleidsplan 2018-2020 Inwoners nemen actief, assertief en naar draagkracht deel aan de samenleving. De gemeente is de overheid die het dichtst bij de inwoners staat en de basis

Nadere informatie

Flitsende en bruisende dienstverlening

Flitsende en bruisende dienstverlening Beleidsprogramma A+O fondsen Flitsende en bruisende dienstverlening Door: Rieke Veurink/ Fotografie: Shutterstock / Kees Winkelman Niet meer alleen het oude faciliteren, maar op weg gaan naar iets nieuws.

Nadere informatie

Duurzaam Inzetbaar in de Buitendienst. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt u

Duurzaam Inzetbaar in de Buitendienst. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt u Duurzaam Inzetbaar in de Buitendienst Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt u DUURZAAM INZETBAAR IN DE BUITENDIENST 2 Inhoudsopgave Duurzame Inzetbaarheid in de Buitendienst 4 Ondersteuning direct gericht

Nadere informatie

Burgerzaken in beweging. Is jouw organisatie er klaar voor?

Burgerzaken in beweging. Is jouw organisatie er klaar voor? Burgerzaken in beweging Is jouw organisatie er klaar voor? Burgerzaken in beweging Is jouw organisatie er klaar voor? Wat betekenen ontwikkelingen zoals digitalisering en veranderende wet- en regelgeving

Nadere informatie

Beleidsprogramma. Basisdocument A+O FONDSEN VAN GEMEENTEN, PROVINCIES EN WATERSCHAPPEN

Beleidsprogramma. Basisdocument A+O FONDSEN VAN GEMEENTEN, PROVINCIES EN WATERSCHAPPEN Beleidsprogramma Basisdocument 1 Beleidsprogramma Basisdocument Inleiding De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben voor komende jaren een gezamenlijk beleidsprogramma geschreven;

Nadere informatie

Verkorte jaarstukken 2017

Verkorte jaarstukken 2017 Verkorte jaarstukken 2017 Stichting A&O-fonds Waterschappen te Den Haag Verkort Jaarverslag A&O-fonds Waterschappen 2017 Stichting A&O-fonds Waterschappen Het A&O-fonds Waterschappen is opgericht per 10

Nadere informatie

N1,11;12!16121,101,11,11 GPD

N1,11;12!16121,101,11,11 GPD N1,11;12!16121,101,11,11 GPD 15.12.2016 0063 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad / Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) 1 betreft

Nadere informatie

Verkorte Jaarstukken Stichting A&O-fonds Waterschappen. te Den Haag

Verkorte Jaarstukken Stichting A&O-fonds Waterschappen. te Den Haag Verkorte Jaarstukken 2018 Stichting A&O-fonds Waterschappen te Den Haag Verkort Jaarverslag 2018 A&O-fonds Waterschappen Stichting A&O-fonds Waterschappen Het A&O-fonds Waterschappen is opgericht per 10

Nadere informatie

Doorgroeien met de TalentSpiegel

Doorgroeien met de TalentSpiegel Stimuleer de ontwikkeling van medewerkers Doorgroeien met de TalentSpiegel INFORMATIE VOOR HR EN LEIDINGGEVENDEN Inleiding Gemeenten zijn meer dan ooit in beweging. Het werk verandert door bezuinigingen,

Nadere informatie

Subsidiewijzer A+O fonds Gemeenten

Subsidiewijzer A+O fonds Gemeenten Subsidiewijzer 2018 A+O fonds Gemeenten Subsidiewijzer 2018 A+O fonds Gemeenten Versie 1.0 2 Inhoudsopgave 1 De gemeentelijke organisatie 4 van de toekomst 2 Innovatieve projectenregeling en 7 impulsregeling

Nadere informatie

Baas in eigen loopbaan

Baas in eigen loopbaan maart 2014 Training zet medewerkers in beweging Baas in eigen loopbaan 1. Inleiding Is de loopbaanontwikkeling en mobiliteit van de medewerkers een belangrijk thema in uw organisatie of samenwerkingsverband?

Nadere informatie

Ontwikkelingen Bedrijfsvoering (pilot project regio Zeeland) A&O fonds Gemeenten

Ontwikkelingen Bedrijfsvoering (pilot project regio Zeeland) A&O fonds Gemeenten Kees Jan Giljam keesjan.giljam@aeno.nl, Henri Vogel vogel@via-adviseurs.nl Lena Tiemersma lena.tiemersma@aeno.nl Ontwikkelingen Bedrijfsvoering (pilot project regio Zeeland) A&O fonds Gemeenten 2 Duurzame

Nadere informatie

Ontwikkelen in je werk

Ontwikkelen in je werk JAARPROGRAMMA 017 Ontwikkelen in je werk OPEN HET JAARPROGRAMMA PAGINA 1 VAN 1 1 INHOUD HOOFDSTUK 1 Inleiding HOOFDSTUK Loopbaanontwikkeling en mobiliteit HOOFDSTUK Gezond en veilig werken HOOFDSTUK Kennisdeling

Nadere informatie

Baas in eigen loopbaan Training

Baas in eigen loopbaan Training Vergroot loopbaanzelfregie bij medewerkers Baas in eigen loopbaan Training INFORMATIE VOOR HR EN LEIDINGGEVENDEN Inleiding Is loopbaanontwikkeling en arbeidsmobiliteit een belangrijk thema in uw organisatie

Nadere informatie

4.1.1 CHECKLIST EVALUATIE BELEID AGRESSIE EN GEWELD OP ORGANISATIENIVEAU

4.1.1 CHECKLIST EVALUATIE BELEID AGRESSIE EN GEWELD OP ORGANISATIENIVEAU 4.1.1 CHECKLIST EVALUATIE BELEID AGRESSIE EN GEWELD OP ORGANISATIENIVEAU Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinatoren agressie en geweld, management,

Nadere informatie

Baas in eigen loopbaan Training

Baas in eigen loopbaan Training Vergroot loopbaanzelfregie bij medewerkers Baas in eigen loopbaan CORINA KRAAN, BELEIDSMEDEWERKER SOCIAAL DOMEIN, GEMEENTE WOERDEN De training maakt heel helder waar je staat. Dankzij de feedbackgesprekken

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA Duurzaam werken OPEN HET JAARPROGRAMMA

JAARPROGRAMMA Duurzaam werken OPEN HET JAARPROGRAMMA JAARPROGRAMMA 09 Duurzaam werken OPEN HET JAARPROGRAMMA INHOUD hoofdstuk Inleiding hoofdstuk Ontwikkelen in je werk hoofdstuk Gezond en veilig werken 7 hoofdstuk Projecten overige thema s 9 hoofdstuk Onderzoek

Nadere informatie

Impulsregeling SubsidieWegwijzer Breng jij jouw gemeente verder?

Impulsregeling SubsidieWegwijzer Breng jij jouw gemeente verder? Impulsregeling 2019 SubsidieWegwijzer Breng jij jouw gemeente verder? Wat lees je in deze SubsidieWegwijzer? De inhoudelijke, praktische en financiële voorwaarden (zie pagina 3) De stukken die je moet

Nadere informatie

Doorgroeien met de TalentSpiegel

Doorgroeien met de TalentSpiegel Stimuleer de ontwikkeling van medewerkers Doorgroeien met de TalentSpiegel INFORMATIE VOOR HR EN LEIDINGGEVENDEN WILLEM VAN ROSMALEN, GEMEENTESECRETARIS GEMEENTE SCHIJNDEL Inleiding Gemeenten zijn meer

Nadere informatie

SAMEN VOOR VITALITEIT EN VAKMANSCHAP AAN DE SLAG MET HET GENERATIEPACT

SAMEN VOOR VITALITEIT EN VAKMANSCHAP AAN DE SLAG MET HET GENERATIEPACT SAMEN VOOR VITALITEIT EN VAKMANSCHAP AAN DE SLAG MET HET GENERATIEPACT HR-FESTIVAL 13 OKTOBER 2016 Mireille Stuart AANGENAAM KENNIS TE MAKEN Programmamanager A+O fonds Gemeenten Instroom jongeren Traineeships

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 26 maart 2019 U Lbr. 19/ College voor Arbeidszaken

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 26 maart 2019 U Lbr. 19/ College voor Arbeidszaken Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 26 maart 2019 Ons kenmerk TAZ/U201900241 Lbr. 19/014 Telefoon 070-3738393 College voor Arbeidszaken Bijlage(n) 1 Onderwerp Ledenraadpleging over het

Nadere informatie

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH Roadmap Institute for Positive Health April 2016 Stichting IPH INTRODUCTIE VAN DE IPH ROADMAP De IPH roadmap schetst de resultaten die IPH de komende jaren wil realiseren. De weg naar de resultaten toe

Nadere informatie

Zelfregie bij ontwikkeling

Zelfregie bij ontwikkeling OVER STUREN EN LOSLATEN Zelfregie bij ontwikkeling Marieke de Feyter 18 mei 2017 Opzet workshop 1. Waarom aandacht voor Zelfregie bij Ontwikkeling? 2. Welke medewerkers vertonen veel / weinig eigen regie?

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Voorwoord 3. 2 Achtergrond onderzoek 4. 3 Onderzoeksopzet 5. 4 Resultaten 7. 5 Bijlagen 16. Verdeling respons 16

Inhoudsopgave. 1 Voorwoord 3. 2 Achtergrond onderzoek 4. 3 Onderzoeksopzet 5. 4 Resultaten 7. 5 Bijlagen 16. Verdeling respons 16 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Achtergrond onderzoek 4 3 Onderzoeksopzet 5 4 Resultaten 7 5 Bijlagen 16 Verdeling respons 16 Nauwkeurigheid resultaten 18 2 1 Voorwoord De afdelingen Burgerzaken van gemeenten

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 14 februari 2019 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus is een samenwerkingsverband van werkgevers in zorg en welzijn en beroepsopleidingen in Friesland. Onze focus is de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

GEMEENTE UDEN VITAAL REGIE OP EIGEN OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALENTGEBRUIK

GEMEENTE UDEN VITAAL REGIE OP EIGEN OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALENTGEBRUIK GEMETE UD VITAAL Samen in beweging Onderdeel REGIE OP EIG OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALTGEBRUIK Duurzaam opleidingsbeleid gemeente Uden 2013 2016 versie 2 (vastgesteld 04-02-2014) 1 Gemeente Uden Vitaal

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

Beleidsadviseur Sociaal Domein

Beleidsadviseur Sociaal Domein Kennis van de Overheid Beleidsadviseur Sociaal Domein Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Doorgroeien met de A+O Ontwikkel- of Loopbaanscan

Doorgroeien met de A+O Ontwikkel- of Loopbaanscan Stimuleert de ontwikkeling van medewerkers Doorgroeien met de A+O Ontwikkel- of Loopbaanscan INFORMATIE VOOR HR EN LEIDINGGEVENDEN WILLEM VAN ROSMALEN, GEMEENTESECRETARIS GEMEENTE SCHIJNDEL De Loopbaanscan

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Leidinggeven aan beweging Training

Leidinggeven aan beweging Training Helpt managers met de ontwikkeling van medewerkers Leidinggeven aan beweging Training INFORMATIE VOOR HR EN ORGANISATIE Inleiding Er verandert veel bij gemeenten. Dat heeft invloed op het werk van ambtenaren.

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

HR in 2020: Dé adviseur van hét management. Tekst: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman

HR in 2020: Dé adviseur van hét management. Tekst: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman HR in 2020: Dé adviseur van hét management Tekst: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Als we niks doen, verschuiven HR-adviseurs naar de marge van gemeentelijke organisaties. En dat terwijl hun

Nadere informatie

Innovatieve projectenregeling SubsidieWegwijzer Breng jij de sector verder?

Innovatieve projectenregeling SubsidieWegwijzer Breng jij de sector verder? Innovatieve projectenregeling 2019 SubsidieWegwijzer Breng jij de sector verder? Wat lees je in deze SubsidieWegwijzer? De inhoudelijke, praktische en financiële voorwaarden (zie pagina 3) De stukken die

Nadere informatie

Lbr. 16/093 CvA/LOGA 16/21 - Financiering van het A+0 fonds Gemeenten üagina 1 van 2 Subscribe Share Past Issues i 22 dec 2016/1024 Tn VNG Ledenbrief woensdag 14 december 2016 Lbr. 16/093 CvA/LOGA 16/21

Nadere informatie

Welkom bij de Arbocatalogus Provincies. Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen

Welkom bij de Arbocatalogus Provincies. Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen Welkom bij de Arbocatalogus Provincies Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen Programma Achtergrond/totstandkoming Werkwijze Implementatie

Nadere informatie

College voor Arbeidszaken

College voor Arbeidszaken College voor Arbeidszaken Abvakabo FNV Dhr. B. de Haas Postbus 3010 2700 KT ZOETERMEER doorkiesnummer 070 373 8393 betreft inzet cao-overleg uw kenmerk ons kenmerk ECCVA/U201300485 bijlage(n) datum 05

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Op 14 maart jl. hebben ROB en Utrechtzorg, in het kader van de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn, een thema bijeenkomst georganiseerd over

Nadere informatie

1.2 BENCHMARK PUBLIEKSAGRESSIE GEMEENTEN

1.2 BENCHMARK PUBLIEKSAGRESSIE GEMEENTEN 1.2 BENCHMARK PUBLIEKSAGRESSIE GEMEENTEN Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinatoren agressie en geweld, P&O, management, OR Instrument om gemeentespecifieke

Nadere informatie

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering waarom? externe drivers 1 Technologie Digitalisering Globalisering Wat zijn de dominante factoren die leren en werken veranderen in de 21ste eeuw? externe drivers Voortgaande digitalisering veroorzaakt

Nadere informatie

Wat zijn voorbeelden van projecten die subsidiabel zouden kunnen zijn?

Wat zijn voorbeelden van projecten die subsidiabel zouden kunnen zijn? 3 Impulsregeling De regeling in het kort Binnen 8 weken na afloop indienen. De uiterste datum om een aanvraag in te dienen voor deze regeling is 16 december 2016. Voor de 3 e tranche moeten aanvragen worden

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Van financieel talent naar Public Business Controller

Van financieel talent naar Public Business Controller Kennis van de Overheid Van financieel talent naar Public Business Controller Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw financiële afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere

Nadere informatie

Help ons te leren. HR en decentralisaties: VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES

Help ons te leren. HR en decentralisaties: VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES HR en decentralisaties: Help ons te leren Door: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 10 oktober 2014 vond de

Nadere informatie

2e editie18 mei 2017 de DAG van de

2e editie18 mei 2017 de DAG van de 2e editie18 mei 2017 de DAG van de Stichting 1.000 ambtenaren op één dag verbonden rond het thema Future Work Skills Over de Stichting Digitale Overheid De Stichting Digitale Overheid (2013) wil als niet-gouvernementele

Nadere informatie

Wat zijn voorbeelden van projecten die subsidiabel zouden kunnen zijn?

Wat zijn voorbeelden van projecten die subsidiabel zouden kunnen zijn? 5 Impulsregeling REKENVOORBEELD 1: U vraagt subsidie aan voor een vlootschouw. De subsidiabele kosten zijn 7.000,-. Tot 3.000,- wordt er 100% van de kosten vergoed. Vanaf 3.000,- is er sprake van 50% vergoeding.

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid MT-presentatie Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers?. Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid Campagne De verzekeringsbranche werkt aan inzetbaarheid Start Startsein in

Nadere informatie

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement Voorblad agendapunt 3 speerpunt Informatiemanagement Ruud vd Belt en Peter Antonis In bijgaande notitie treft u de bestuursopdracht Informatiemanagement (IM) aan. De samenleving en werkorganisaties zijn

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in beeld

Arbeidsmarkt in beeld Dag van het Sociaal Domein Arbeidsmarkt in beeld Samenwerken aan effectieve oplossingen Programma 1. Situatie arbeidsmarkt Jeugdzorg, Sociaal werk, Kinderopvang 2. Beeld van de branches en kansen 3. Vraagstukken

Nadere informatie

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland De ontwikkeling van het voortgezet onderwijs tot de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland Voion en scholen werken samen De uitdagingen van het voortgezet onderwijs In het voortgezet onderwijs willen

Nadere informatie

2.1 FUNCTIEPROFIEL COÖRDINATOR AGRESSIE EN GEWELD

2.1 FUNCTIEPROFIEL COÖRDINATOR AGRESSIE EN GEWELD 2.1 FUNCTIEPROFIEL COÖRDINATOR AGRESSIE EN GEWELD Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud P&O, gemeentesecretaris, coördinator agressie en geweld, OR Instrument

Nadere informatie

Meedenken over werk en organisatie

Meedenken over werk en organisatie CONGRES MEDEZEGGENSCHAP ANDERS, MEESTER IN BEWEGEN Meedenken over werk en organisatie Door: Walter Baardemans / Fotografie: Kees Winkelman Veranderingen binnen gemeenten vragen grotere flexibiliteit en

Nadere informatie

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever Petra Korevaar Manager UWV loopbaancentrum Utrecht 17-06-2010 Even voorstellen UWV 2010 20.931 mensen/17.812 fte 11 districten

Nadere informatie

Junior regisserende inkomensconsulent

Junior regisserende inkomensconsulent Kennis van de Overheid Junior regisserende inkomensconsulent Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de ontwikkeling en toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol

Nadere informatie

Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening

Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening Native Consulting heeft een 4-daagse praktische en interactieve workshop ontwikkeld over ICT-beleid in relatie tot de gemeentelijke strategie. U komt niet alleen om te luisteren naar nieuwe kennis en inzichten,

Nadere informatie

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktisch toepasbare video s en dossiers voor de lespraktijk of ter inspiratie.

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktisch toepasbare video s en dossiers voor de lespraktijk of ter inspiratie. Ambassadeurs Ambassadeurs zijn actieve, enthousiaste leraren, die een dag per week voor de Onderwijscoöperatie werken. Zij gaan door het hele land in gesprek met collega s over het lerarenregister, professionele

Nadere informatie

GEMEENTE WEERT. Strategisch personeelsbeleid

GEMEENTE WEERT. Strategisch personeelsbeleid GEMEENTE WEERT Strategisch personeelsbeleid INHOUDSOPGAVE De 6 vragen: Wat is strategisch personeelsbeleid(spb)? Waarom hebben we SPB nodig? Wat doenwe nu al aanspb? Wat willen we aanvullend daarop? Wat

Nadere informatie

Het jaar van vragen én antwoorden

Het jaar van vragen én antwoorden Het jaar van vragen én antwoorden. Jaarverslag 2014 1 PUBLIEKSJAARVERSLAG 2014 Het jaar van vragen én antwoorden Het jaar van vragen én antwoorden. Jaarverslag 2014 2 Inhoud Voorwoord: Het jaar van vragen

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in Brede School activiteiten Dit is WIJS! WIJS vindt dat leren vooral leuk moet zijn. Vanuit deze gedachte verbinden we educatie en entertainment aan elkaar. Door een

Nadere informatie

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid TOOLBOX Werknemersbijdrage Gezonde leef- en werkstijl (werken naar vermogen) Leren & ontwikkelen Loopbaanplanning Veranderingsbereidheid & flexibiliteit Eigen regie

Nadere informatie

1. Arbeidsmarktvraagstukken 2. Professionele werkomgeving 3. Kenniscentrum

1. Arbeidsmarktvraagstukken 2. Professionele werkomgeving 3. Kenniscentrum De kracht van het primair onderwijs Activiteiten Arbeidsmarktplatform 2017 Waarvoor kunt u in 2017 bij het Arbeidsmarkplatform PO terecht? Welke thema s staan dit jaar centraal? Hieronder staan de thema

Nadere informatie

Samen werken aan goed openbaar bestuur

Samen werken aan goed openbaar bestuur Samen werken aan goed openbaar bestuur SAMEN WERKEN AAN GOED OPENBAAR BESTUUR Gemeenten, provincies, waterschappen, het Rijk, de EU en hun samenwerkingsverbanden vormen samen het openbaar bestuur in ons

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Wat zijn voorbeelden van projecten die subsidiabel zouden kunnen zijn?

Wat zijn voorbeelden van projecten die subsidiabel zouden kunnen zijn? Impulsregeling De regeling in het kort De focus bij strategische personeelsplanning is verschoven van een kwantitatieve naar een kwalitatieve analyse: hoe kunnen medewerkers zich zo ontwikkelen dat ze

Nadere informatie

Digitaal leiderschap in een digitaal tijdperk Hoe organiseer ik de gemeentelijke informatievoorziening?

Digitaal leiderschap in een digitaal tijdperk Hoe organiseer ik de gemeentelijke informatievoorziening? Native Consulting heeft een (gratis) 4-daagse masterclass ontwikkeld voor young professionals over digitalisering, informatisering, en automatisering in relatie tot het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Ambitie brengt je naar een hoger niveau

Ambitie brengt je naar een hoger niveau Ambitie: Excellent Lokaal Overheidsmanagement Ambitie brengt je naar een hoger niveau Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Duizenden aanbieders van opleidingen zijn er in overheidsland. En

Nadere informatie

De gemeente van de toekomst

De gemeente van de toekomst De gemeente van de toekomst De gemeente van de toekomst Focus op strategie Sturen op verbinden Basis op orde De zorg voor het noodzakelijke Het speelveld voor de gemeente verandert. Meer taken, minder

Nadere informatie

Medewerkers in beweging

Medewerkers in beweging JAARPROGRAMMA 2015 INLEIDING GEZOND & VEILIG WERKEN Medewerkers in beweging LOOPBAANONTWIKKELING & MOBILITEIT OVERIGE ACTIVITEITEN COMMUNICATIE OPEN HET JAARPROGRAMMA PAGINA 1 VAN 10 Speerpunten 2015 Medewerkers

Nadere informatie

Functiebeschrijving Manager Personeelsbeleid

Functiebeschrijving Manager Personeelsbeleid Functiebeschrijving Manager Personeelsbeleid Binnen O2A5 staat een belangrijke verandering voor de deur, namelijk de invoering van zgn. onderwijsteams. Voor een succesvolle implementatie van deze organisatieverandering

Nadere informatie

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt:

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt: Werkplan 2016 Werkplan 2016 Tijdens de strategiesessies met de kerngroepleden, de klankbordgroep en de bestuurders van derotterdamsezorg is benoemd welke arbeidsmarktvraagstukken in 2016 gezamenlijk aangepakt

Nadere informatie

Talent management. Een sterkere organisatie door talentmanagement

Talent management. Een sterkere organisatie door talentmanagement Talent management Een sterkere organisatie door talentmanagement Inleiding Talentmanagement is een van de belangrijkste onderwerpen binnen een organisatie. Organisaties die daadwerkelijk hierop inzetten

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

building futures persoonlijk leiderschap voor de toekomst van postnl

building futures persoonlijk leiderschap voor de toekomst van postnl building futures persoonlijk leiderschap voor de toekomst van postnl Bij PostNL geloven we dat nieuwsgierigheid essentieel is om te leren en presteren. Nieuwsgierige medewerkers zullen eerder de regie

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Kaartspel EVC als strategische keuze

Kaartspel EVC als strategische keuze Kaartspel EVC als strategische keuze Doel van het kaartspel: Inzicht krijgen in waar je als EVC-aanbieder naar toe wilt gaan en hoe je perspectief voor de toekomst ontwikkelt. Ga je wel of niet door met

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

Oplossingen. ambtelijke mobiliteit

Oplossingen. ambtelijke mobiliteit Oplossingen voor ambtelijke mobiliteit Regionale expertisebijeenkomsten Hoe organiseer ik ambtelijke mobiliteit? Van vraagstuk naar frictie 2 Platform Ambtelijke Mobiliteit Platform Ambtelijke Mobiliteit

Nadere informatie

Online Training Gewenst Gedrag

Online Training Gewenst Gedrag Online Training Gewenst Gedrag www.gewenstgedrag.nl Een online training om kennis over beleid ongewenste omgangsvormen en integriteit over te dragen en op speelse wijze eigen te maken en te kunnen toepassen.

Nadere informatie

Samen verder In het sociale domein

Samen verder In het sociale domein Samenvatting Masterplan Samen verder In het sociale domein What if I fall? Oh,but my darling,what if you fly? (gedicht van Erin Hanson) Samen Verder is het programma om de doorontwikkeling van het sociale

Nadere informatie

Samenvatting Benchmark O&O beleid gemeenten. Tweede meting werkgevers en werknemers

Samenvatting Benchmark O&O beleid gemeenten. Tweede meting werkgevers en werknemers Samenvatting Benchmark O&O beleid gemeenten Tweede meting werkgevers en werknemers 2 Inleiding In deze brochure vindt u de belangrijkste resultaten van de benchmark Opleiden en Ontwikkelen. De benchmark

Nadere informatie

Kadernotitie professionalisering

Kadernotitie professionalisering Kadernotitie professionalisering 2015-2020 Colofon Uitgave : ZAAM interconfessioneel voortgezet onderwijs Voorgenomen besluit College van Bestuur : 31 maart 2015 Instemming GMR : 24 april 2015 Vastgesteld

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag 2017

Sociaal jaarverslag 2017 Sociaal jaarverslag 2017 Investeren in duurzame inzetbaarheid VOORWOORD Dit Sociaal jaarverslag 2017 heeft als ondertitel Investeren in duurzame inzetbaarheid. Samenvattend geven deze woorden weer welke

Nadere informatie

IS BURGERZAKEN KLAAR VOOR DE TOEKOMST? PATRICK VAN BEUKERING, A+O FONDS GEMEENTEN JOHN DE RUITER, SECRETARIS NVVB

IS BURGERZAKEN KLAAR VOOR DE TOEKOMST? PATRICK VAN BEUKERING, A+O FONDS GEMEENTEN JOHN DE RUITER, SECRETARIS NVVB IS BURGERZAKEN KLAAR VOOR DE TOEKOMST? PATRICK VAN BEUKERING, A+O FONDS GEMEENTEN JOHN DE RUITER, SECRETARIS NVVB AGENDA & DOEL Bewustwording: de laatst ontwikkelingen Inspireren: Hoe zijn we aan het transformeren

Nadere informatie

Werkgelegenheidseffecten energietransitie

Werkgelegenheidseffecten energietransitie Werkgelegenheidseffecten energietransitie Reinier Rutjens, directeur WENB Marc Donckers, secretaris O&O-fondsen 27 september 2017 Wat doet de WENB? Werkgeversvereniging op het gebied van Triple Arbeid

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDEREN MET VENSTERS. Vensters voor bedrijfsvoering

MASTERCLASS VERANDEREN MET VENSTERS. Vensters voor bedrijfsvoering MASTERCLASS VERANDEREN MET VENSTERS Vensters voor bedrijfsvoering ACHTERGROND MASTERCLASS VERANDEREN MET VENSTERS Een totaalbeeld van uw bedrijfsvoering in één oogopslag.. ICTU heeft in samenwerking met

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

7.8 WERKEN MET ORDE- VERANTWOORDELIJKE AMBTENAREN

7.8 WERKEN MET ORDE- VERANTWOORDELIJKE AMBTENAREN 7.8 WERKEN MET ORDE- VERANTWOORDELIJKE AMBTENAREN Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinatoren agressie en geweld, P&O, management Toelichting

Nadere informatie

Activiteitenplan. Samen in beweging. inzetbaarheid - mobiliteit - vitaliteit. Philiphs. aenoprovincies.nl. Corporate

Activiteitenplan. Samen in beweging. inzetbaarheid - mobiliteit - vitaliteit. Philiphs. aenoprovincies.nl. Corporate Activiteitenplan 2015 Samen in beweging inzetbaarheid - mobiliteit - vitaliteit aenoprovincies.nl Philiphs Corporate 1 2 // Woord vooraf Het Activiteitenprogramma 2015 is tot stand gekomen door consultatie

Nadere informatie

SOCIAAL JAARVERSLAG 2013

SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 Aantallen en fte s In 2013 is er binnen de Regio zowel een kleine afname van het aantal fte geweest als van het aantal medewerkers ten opzichte van 2012. Tabel 1 Aantal medewerkers

Nadere informatie