Vraag 3. In hoeverre worden resultaten uit andere Europese landen door de minister relevant geacht voor de effecten van een richtlijn in Nederland?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag 3. In hoeverre worden resultaten uit andere Europese landen door de minister relevant geacht voor de effecten van een richtlijn in Nederland?"

Transcriptie

1 Gezamenlijke vragen van de LPF-fractie en de VVD-fractie Vraag 1. Kan de minister de begindatum alsmede de afrondingsdatum van het onderzoek van Cap Gemini Ernst & Young (CGEY), waaraan gerefereerd wordt, aangeven? Antwoord 1. Het onderzoek naar de administratieve lasten als gevolg van de VWS-wetgeving heeft Cap Gemini Ernst & Young in 2003 uitgevoerd. Het rapport is verschenen op 10 februari Vraag 2. Waarom heeft de minister ervoor gekozen om een rapport over handhaving van een richtlijn over de periode (VWA evaluatie handhavingservaring Tabakswet) te gebruiken voor evaluatie van een beleidsmaatregel uit 2003? Antwoord 2. De VWA is de overheidsinstantie die de Tabakswet handhaaft of die, anders gezegd, belast is met het toezicht op de naleving. Voor de evaluatie van het tabaksontmoedigingsbeleid in de periode zijn de bevindingen van de VWA een voor de hand liggende en relevante informatiebron. Voor bedoelde evaluatie zijn echter ook andere informatiebronnen gebruikt, zoals de reacties van relevante stakeholders en onderzoeksgegevens van STIVORO en het RIVM. Overigens gaat de VWA-evaluatie over ervaringen met de handhaving en naleving van de Tabakswet in den brede, en dus niet alleen over een richtlijn. Vraag 3. In hoeverre worden resultaten uit andere Europese landen door de minister relevant geacht voor de effecten van een richtlijn in Nederland? Antwoord 3. Voorop staat allereerst dat Nederland, net als elke andere lidstaat van de EU, uitvoering moet geven aan Europese wet- en regelgeving. Daarnaast ben ik vanzelfsprekend geïnteresseerd in de resultaten van een richtlijn in andere landen. Vraag 4. Op welke wijze zijn de gevolgen van de richtlijn in de vorm van administratieve lasten over de verschillende sectoren van de tabaksindustrie verdeeld? Antwoord 4. In het kader van het onderzoek dat door Cap Gemini Ernst & Young (CGEY) is uitgevoerd, is de tabaksindustrie gevraagd gegevens aan te leveren over de administratieve lasten als gevolg van de Tabakswet. CGEY heeft de administratieve lasten in het rapport verdeeld over de verschillende, relevante bepalingen van de Tabakswet. Er is in het rapport geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende sectoren binnen de tabaksindustrie. Vraag 5. Deelt de minister de mening van de Europese Commissie dat er, in afwachting van de verschillende overleggen op Europees niveau en de onvolledigheid van de voor handen zijnde

2 informatie, nog geen nieuw beleid opgesteld kan worden (Commissiedocument COM(2005) 339 definitief, blz. 6)? Antwoord 5. Onder aan pagina 7 van haar verslag over de toepassing van richtlijn 2001/37/EG stelt de Commissie dat zij vanwege de onvolledigheid van de door de industrie verstrekte informatie en de geringe voortgang die is bereikt met artikel 6 (nog) geen voorstel voor een gemeenschappelijke lijst van ingrediënten heeft kunnen opstellen. Het opstellen van een dergelijk voorstel is bepaald in artikel 12 van de richtlijn. Ik ben van mening dat de Commissie er in de gegeven situatie goed aan doet vooralsnog niet te komen met een voorstel voor een gemeenschappelijke lijst van (toegestane) ingrediënten. Vraag 6. Vindt de minister het niet prematuur om te stellen dat de door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voorgestelde wetswijziging (boeteregime etiketteringsovertredingen) doorgevoerd zal worden, gezien het feit dat de huidige wetten met betrekking tot het tabaksontmoedigingsbeleid nog geëvalueerd moeten worden, alsmede met de Kamer bediscussieerd moeten worden? Antwoord 6. Nee, ik vind dat niet prematuur. In mijn brief van 23 september jl. heb ik aangegeven dat het hier gaat om een omissie die hersteld dient te worden. Uit artikel 1, onderdeel d, van de Tabakswet volgt namelijk dat overtreding van de daarin genoemde artikelen ook wordt verwerkt in de bijlage bij de Tabakswet. Voor de artikelen 2, 3 en 3a is dat nog niet gebeurd. Het herstel van deze omissie staat los van de evaluatie van het tabaksontmoedigingsbeleid, maar is in dat kader door de VWA gesignaleerd. Overigens deel ik niet uw mening dat het tabaksontmoedigingsbeleid nog moet worden geëvalueerd. Zie hiervoor het antwoord op vraag 11. Vraag 7. Welke subsidies anders dan aan de Stichting Volksgezondheid en Roken (STIVORO) worden verstrekt met als doel het voorlichten op het gebied van tabaksontmoediging? Antwoord 7. STIVORO is de enige organisatie die vanuit VWS subsidie ontvangt voor publieksvoorlichting op het gebied van tabaksontmoediging. Vraag 8. Kan de minister de effecten van voorlichting op het tabaksontmoedigingsbeleid kwantificeren, anders dan te stellen dat het aantal rokers is gedaald? Antwoord 8. Ik heb op dit punt niets toe te voegen aan de tekst die ik op 17 juni naar de Tweede Kamer heb gestuurd en aan hetgeen ik hierover tijdens de algemeen overleg op 22 juni heb opgemerkt. Vraag 9.

3 Is het nog steeds zo dat de minister hecht aan evaluatieperiodes na minimaal drie en maximaal vijf jaar, zoals in het verleden tijdens de evaluatie van Zorg Onderzoek Nederland en Medische Wetenschappen (ZonMw) is benadrukt? Antwoord 9. De evaluatie die ik op 17 juni aan de Kamer heb doen toekomen behelst een evaluatie van het tabaksontmoedigingsbeleid in den brede. Hiervan maken zowel de Tabakswet, accijnswetgeving, voorlichtingsprogramma s en andere preventieactiviteiten deel uit. Voor wat ik met voornoemde evaluatie heb beoogd verwijs ik naar het antwoord op vraag 11. De evaluaties van en door ZonMw staan hier los van. Vraag 10. Kan de minister wat betreft de intentieverklaring tussen VWS, de Hartstichting, het Koningin Wilhelminafonds (KWF) en het Astmafonds, de resultaten van het samenwerkingsverband aan de Kamer rapporteren zodat deze meegenomen kunnen worden in de evaluatie van het tabaksontmoedigingsbeleid? Antwoord 10. In mijn brief van 17 juni heb ik uiteengezet waarom ik heb besloten de evaluatie van het tabaksontmoedigingsbeleid en de verdere uitwerking daarvan (actieplan) te splitsen. De reden hiervoor was de Intentieverklaring tabaksontmoediging die KWF Kankerbestrijding, Astma Fonds en Hartstichting op 15 juni jl. samen met mij hebben ondertekend. De vier partijen streven ernaar om hun gezamenlijke plan aan het eind van 2005 te presenteren. Vanzelfsprekend zal ook de Kamer van het resultaat in kennis worden gesteld. Wat betreft de evaluatie van het tabaksontmoedigingsbeleid verwijs ik naar mijn antwoord op vraag 11. Vraag 11. Op welke termijn zal de minister een procedure aan de Kamer voorstellen die gevolgd zal gaan worden met betrekking tot de evaluatie van het tabaksontmoedigingsbeleid? Antwoord 11. In mijn brieven aan de Kamer van 8 april (TK XVI, nr. 55) ben ik ingegaan op de aard en reikwijdte van de evaluatie van het tabaksontmoedigingsbeleid, alsmede de daarbij gevolgde procedure. Bij brief van 17 juni heb ik de Kamer de evaluatie doen toekomen. Daarin heb ik nog eens verwoord wat ik met de evaluatie heb beoogd: een overzicht geven van de beleidsontwikkelingen en de ontwikkeling van de rookprevalentie sinds Dit moet gezien worden als inleiding op een verdere uitwerking van het tabaksontmoedigingsbeleid (zie het antwoord op vraag 10). Tijdens het algemeen overleg op 22 juni heb ik toegezegd de Kamer op twee punten nadere informatie te sturen: de kosten (ten behoeve van handhaving enerzijds en voorlichting anderzijds) en de administratieve lasten voor de tabakssector. Bij brief van 23 september (TK XVI, nr. 67) heb ik de Kamer de toegezegde informatie doen toekomen. Op grond van het voorgaande zal het geen verbazing wekken dat ik niet voornemens ben de Kamer een procedure voor te stellen, die gevolgd zal worden met betrekking tot de evaluatie van het tabaksontmoedigingsbeleid. De evaluatie is reeds uitgevoerd. Vraag 12.

4 Waarom wil de minister de productregulering (teer en nicotinegehaltes) onder de bestuurlijke boetes brengen? Is de minister niet van mening, dat alleen al de hoge kosten van het uit de handel halen van producten met een foutieve vermelding het onwaarschijnlijk maken dat bedoelde verplichtingen met opzet worden overtreden? Hebben deze hoge kosten niet op zich al een voldoende afschrikwekkende werking? Waarom is daar bovenop dan nog het dreigen met een (hoge) bestuurlijke boete nodig? Hoe vaak zijn de bedoelde etiketteringsregels overigens sinds hun inwerkingtreding door de tabaksindustrie overtreden? En als nog geen overtredingen zijn geconstateerd, waarom dan toch het daarop van toepassing verklaren van het regime van bestuurlijke boetes? Waarom is de minister het dan niet eens met de stelling dat zijn voornemen daarmee tot de categorie overbodige regelgeving moet worden gerekend? Antwoord 12. Ik verwijs naar mijn antwoord op vraag 6. Vraag 13. Kan de minister aangeven in hoeverre bij de vaststelling van bestuurlijke boetes in het (onwaarschijnlijke) geval van een overtreding van eerdergenoemde etiketteringsverplichting de daarbij van belang zijnde factoren een reële rol spelen? Kan de minister dit per relevante factor aangeven, te weten: 1. het in potentie te behalen voordeel door het begaan van de overtreding; 2. preventieve werking; 3. het feit dat het gaat om grote internationale concerns? Antwoord 13. Waarom overtreding van de bepalingen ingevolge de artikelen 2, 3 en 3 a onder het regime van de bestuurlijke boeten moet worden gebracht heb ik in mijn antwoord op vraag 6 uiteengezet. Dit betekent dat een overtreding kan worden bestraft met een boete van maximaal Indien het bij overtreding te behalen financiële voordeel het bedrag van 4500 (aanzienlijk) zou overstijgen is er de mogelijkheid om de overtreding via het economisch strafrecht (de Wet op de economische delicten) aan te pakken. De kans dat een dergelijke situatie zich zal voordoen acht ik overigens niet zo groot. Vraag 14. Klopt het dat een deel van de administratieve lasten van de Tabakswet en onderliggende regelgeving voor de kerftabaksindustrie zijn oorsprong niet vindt in Europese regelgeving, dit in tegenstelling tot wat de minister aan de Kamer heeft meegedeeld? Om welk deel gaat het daarbij en welk bedrag is daarmee gemoeid? Antwoord 14. De informatie in de brief van 23 september jl. (TK XVI, nr. 67) is afkomstig uit het rapport Nulmeting administratieve lasten Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Deelrapport Domein Gezondheidsbescherming van Cap Gemini Ernst & Young (2004). Hierin staat dat de administratieve lasten als gevolg van de Tabakswet voor 100% voortvloeien uit EU-regelgeving. Artikel 3 van het Besluit maximumgehaltes aan teer, nicotine en koolmonoxide in sigaretten en shag, waarin is bepaald dat de teeropbrengst van een shagje van 750 mg vanaf 1 mei 2004 niet meer dan 12 milligram mag bedragen, vindt niet zijn oorsprong in Europese regelgeving. Deze teernormering voor shag vormt echter geen administratieve last volgens de Actal-definitie.

5 De verplichting om op alle verpakkingseenheden van shag het nicotinegehalte en het teergehalte (per shagje van 750 mg) aan te duiden vastgelegd in artikel 4 van het Aanduidingenbesluit tabaksproducten is evenmin een uitvloeisel van Europese regelgeving. In dit geval gaat het wel om een administratieve last. De maximering van het teergehalte in shag en de verplichting voor shagfabrikanten om de teer- en nicotinegehalten op de verpakkingen te zetten mogen dan niet direct het gevolg zijn van Europese regelgeving, wel is het zo dat deze regelgeving aanhaakt bij de eisen die aan sigaretten worden gesteld (richtlijn 2001/37/EG). Anders dan in de meeste andere lidstaten van de EU wordt in Nederland veel shag gerookt. De administratieve lasten voor de tabaksbranche als gevolg van de Tabakswet vinden hun oorsprong dus voor het overgrote deel in Europese regelgeving. Bij de totstandbrenging van de betreffende Nederlandse regelgeving het Besluit van 21 januari 2002 tot wijziging van het Besluit maximumgehaltes aan teer, nicotine en koolmonoxide in sigaretten en van het Aanduidingenbesluit tabaksproducten (Stb. 2002, 84) is de Vereniging Nederlandse Kerftabaksindustrie (VNK) gevraagd de administratieve lasten te beramen, die het gevolg zijn van het voldoen aan deze regelgeving. De totale kosten zouden volgens de VNK 9,5 miljoen gulden (zie de toelichting bij voornoemd Besluit van 21 januari 2002) of 4,3 miljoen bedragen. Desgevraagd heeft de VNK eind 2004 een overzicht en raming van de administratieve lasten ingevolge de Tabakswet aan de Kamer doen toekomen. Met betrekking tot het Besluit van 21 januari 2002 heeft de VNK becijferd dat het voldoen hieraan tot en met 2004 heeft geleid tot circa 3,8 miljoen aan administratieve lasten. Van dit bedrag wordt toegerekend aan de verplichting om de teer- en nicotinegehalten op de verpakkingen te vermelden. Het voldoen aan de teermaximering zou aan administratieve lasten met zich meebrengen. Zoals hiervoor al aangegeven kan dit laatste bedrag niet onder de noemer administratieve lasten worden gebracht. Vraag 15. Aan welke voor de rijksoverheid geldende eisen en voorwaarden moeten beleidsevaluaties van de overheid voldoen? Voldoen de evaluatie van de Tabakswet en de door de VWA uitgebrachte evaluatie aan die eisen en voorwaarden? Zo neen, aan welke eisen en voorwaarden voldoen zij niet en wat is daarvan de reden? Antwoord 15. Ik verwijs naar mijn antwoord op vraag 11. Vraag 16. Welke methodiek is gehanteerd bij de aan de Kamer gepresenteerde evaluatie van de Tabakswet en is dat een methodiek die aan de voor beleidsevaluaties geldende richtlijnen van de overheid voldoet? Kan de minister aangeven waarom een evaluatie die slechts inzicht geeft in de uitgaven van de handhaving van de Tabakswet en van de voorlichtingsactiviteiten op het gebied van het tabaksontmoedigingsbeleid beschouwd kan worden als een adequate evaluatie? Waarom is in de evaluatie geen aandacht besteed aan de effectiviteit van de verschillende wettelijke regels die in de afgelopen jaren in het kader van het tabaksbeleid zijn getroffen? Waarom is geen aandacht besteed aan mogelijke positieve of negatieve neveneffecten van die regels en aan de problemen waartoe de interpretatie en uitvoering van die regels voor de betrokken branches en voor de burgers in de praktijk blijken te leiden?

6 Antwoord 16. Ik verwijs naar mijn antwoord op vraag 11. Vraag 17. In welke mate en op welke wijze zijn de betrokken branches door het ministerie bij de evaluaties betrokken? Klopt het dat geen gehoor is gegeven aan meerdere verzoeken van de onderscheiden branches om met de minister c.q. zijn ambtenaren te overleggen over de voorbereiding en de uitvoering van de evaluaties en over problemen waartoe de uitvoering van de Tabakswet in de praktijk aanleiding geeft? Antwoord 17. Zoals uit mijn brief van 8 april jl. blijkt, heb ik in december 2004 een groot aantal bij het tabaksontmoedigingsbeleid betrokken organisaties uitgenodigd mij schriftelijk te informeren over hun ervaringen met het bestaande tabaksontmoedigingsbeleid en hun ideeën over de verdere ontwikkeling van dit beleid. De respons was bevredigend, en de gegeven antwoorden waren duidelijk. Aan de kant van het ministerie bestond daarom geen behoefte aan nader overleg. Vraag 18. Kan de minister aangeven op welke wijze en in welke mate hij heeft voldaan aan de eerdere vragen vanuit de Kamer over de kwaliteit van de voorliggende evaluaties van de Tabakswet en van de EU-richtlijn? Is de minister bereid om de Kamer alsnog antwoord te geven op de openstaande vragen die eerder dit jaar vanuit de Kamer over de aan de orde zijnde evaluaties zijn gesteld? Antwoord 18. Wat betreft de (kwaliteit van de) evaluatie van het tabaksontmoedigingsbeleid, dat overigens meer omvat dan alleen de Tabakswet, kan ik hier volstaan met een verwijzing naar mijn vorige antwoorden. Met betrekking tot de evaluatie van EU-richtlijn 2001/37/EG inzake de productie, de presentatie en de verkoop van tabaksproducten merk ik het volgende op. Ingevolge artikel 11 van de richtlijn heeft de Europese Commissie een verslag opgesteld over de toepassing van de richtlijn. Men zou dit een evaluatie kunnen noemen. Bij brief van 30 maart 2005 heb ik de Kamer de antwoorden doen toekomen, die de Nederlandse regering heeft gegeven op een vragenlijst van de Europese Commissie. Bij brief van 23 september heb ik u het verslag van de Europese Commissie toegestuurd. Het mag duidelijk zijn dat u mij niet kunt aanspreken op de kwaliteit van dit verslag. Mijns inziens zijn alle vragen hiermee beantwoord. Vraag 19. De minister verwijst naar de evaluatie van de VWA over de handhavingservaring Tabakswet Op 23 september jl. heeft de tabaksindustrie de minister op een aantal punten om een nadere uiteenzetting en verduidelijking gevraagd. Het betreft met name het handhavingsbeleid, (reclame in) tabaksspeciaalzaken, overige verkooppunten, het begrip reguliere presentatie, roken op de werkplek en de leeftijdsgrens. Heeft de minister al gereageerd op deze brief en kan de Kamer daarvan een afschrift ontvangen? Antwoord 19. Mijn antwoord aan de Stichting Sigarettenindustrie (SSI) zal ik u separaat doen toekomen.

Terugwerkende kracht Betreft Ondertekening Bekendmaking Kamerstukken Ondertekening Bekendmaking

Terugwerkende kracht Betreft Ondertekening Bekendmaking Kamerstukken Ondertekening Bekendmaking Aanduidingenbesluit tabaksproducten (Tekst geldend op: 02 11 2014) Algemene informatie Eerst verantwoordelijke ministerie: Afkorting: Niet officiële titel: Citeertitel: Soort : Identificatienummer: Volksgezondheid,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 22 894 Preventiebeleid voor de volksgezondheid Nr. 114 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Project kermissen 2017 Het aanbod van e-sigaretten en navulverpakkingen op kermissen

Project kermissen 2017 Het aanbod van e-sigaretten en navulverpakkingen op kermissen Project kermissen 2017 Het aanbod van e-sigaretten en navulverpakkingen op kermissen Deze factsheet geeft informatie over het toezicht op kermissen waarbij gecontroleerd is op regels omtrent verkoop en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 470 Wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet ter regeling van de elektronische sigaret zonder nicotine en nadere regeling van voor roken bestemde

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2004 55 Besluit van 26 januari 2004, houdende uitvoering van artikel 9, vierde lid, van de Tabakswet (Besluit tabaksautomaten) Wij Beatrix, bij de

Nadere informatie

rokenendewet Informatie over de Tabakswet Wat staat er precies in de Tabakswet? Wat houdt het reclameverbod in? Waar moet je op letten als winkelier?

rokenendewet Informatie over de Tabakswet Wat staat er precies in de Tabakswet? Wat houdt het reclameverbod in? Waar moet je op letten als winkelier? rokenendewet Informatie over de Tabakswet Wat staat er precies in de Tabakswet? Wat houdt het reclameverbod in? Waar moet je op letten als winkelier? Aan welke verplichtingen moeten werkgevers voldoen?

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1987-1988 Nr. 39a Maatregelen ter beperking van het tabaksgebruik, in het bijzonder ter bescherming van de niet-roker (Tabakswet) MEMORIE VAN ANTWOORD Ontvangen

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van, 2015,,

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van, 2015,, AMBTELIJK CONCEPT Besluit van houdende wijziging van het Besluit uitvoering Tabakswet en de bijlage bij de Tabakswet in verband met de implementatie van Richtlijn 2014/40/EU inzake de productie, de presentatie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische

Nadere informatie

18 Tabakswet. 18.2 Vragen en praktijkvoorbeelden. 18.1 Wat u moet weten 18.2 Vragen en praktijkvoorbeelden 18.3 Extra informatie

18 Tabakswet. 18.2 Vragen en praktijkvoorbeelden. 18.1 Wat u moet weten 18.2 Vragen en praktijkvoorbeelden 18.3 Extra informatie 18 Tabakswet 18.1 Wat u moet weten 18.2 Vragen en praktijkvoorbeelden 18.3 Extra informatie 18.1 Wat u moet weten. Op 1 juli 2008 is het Besluit beperking verkoop en gebruik tabaksproducten in werking

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 533 Besluit van 30 november 2009, houdende wijziging van het Warenwetbesluit algemene chemische produktveiligheid in verband met verordening

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 12 Besluit van 14 december 2009, houdende wijziging van het Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding en van het Warenwetbesluit bestuurlijke

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 443 Besluit van 19 augustus 2002, houdende wijziging van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten, van het Warenwetbesluit Visserijproducten,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juni 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juni 2019 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 178 Besluit van 10 mei 2007, houdende wijziging van het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten inzake yohimbe/yohimbine, van het Warenwetbesluit Toevoeging

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 252 Besluit van 18 juni 2015, houdende vervanging bijlage Tabakswet 0 Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins

Nadere informatie

Datum 10 december 2014 Betreft Commissiebrief Tweede Kamer inzake Oprichting Stichting Jongeren Op Gezond Gewicht

Datum 10 december 2014 Betreft Commissiebrief Tweede Kamer inzake Oprichting Stichting Jongeren Op Gezond Gewicht > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Rijnstraat 50 2551 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 244 Wijziging van de Arbeidstijdenwet in verband met de nadere aanduiding van enige begrippen uit deze wet en enige andere wijzigingen Nr. 6

Nadere informatie

De Minister van Financiën, Besluit: De Tijdelijke regeling invoering Wft wordt als volgt gewijzigd:

De Minister van Financiën, Besluit: De Tijdelijke regeling invoering Wft wordt als volgt gewijzigd: Directie Financiële Markten Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 15 augustus 2007 FM 2007-01901 M Onderwerp Regeling tot wijziging van de Tijdelijke regeling invoering Wft De Minister van Financiën, Gelet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2343 Vragen van de leden

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 12 juni 2008 (13.06) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0110 (COD) 10637/08 ADD 2 AGRILEG 104 CODEC 769 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

Directie Financiële Markten. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. 5 juli 2007 FM 2007-01654 M

Directie Financiële Markten. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. 5 juli 2007 FM 2007-01654 M Directie Financiële Markten De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 5 juli 2007 FM 2007-01654 M Onderwerp Wetgevingsoverleg

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 470 Wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet ter regeling van de elektronische sigaret zonder nicotine en nadere regeling van voor roken bestemde

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 388 Besluit van 28 augustus 2008, houdende wijziging van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS) teneinde regels te stellen over

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid Nr. 463 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Rapport. inzake. de stichting FUNDASHON E HENDE. tegen. de Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning

Rapport. inzake. de stichting FUNDASHON E HENDE. tegen. de Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Rapport inzake de stichting FUNDASHON E HENDE tegen de Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Scharlooweg 41, Tel: (+5999) 461-0303 Fax: (+5999) 461-9483 Info@ombudsman-curacao.cw 1. Inleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 978 Aanpassing van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector in verband met de verlaging van het wettelijke

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 1 december 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 1 december 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 487 Besluit van 1 december 2014, houdende wijziging van het Besluit medische hulpmiddelen in verband met een verbod op de toepassing van permanente

Nadere informatie

code IB02-SPEC31 versie 07 Inwerkingtreding: 1 juli 2017 pag. 1 van 5

code IB02-SPEC31 versie 07 Inwerkingtreding: 1 juli 2017 pag. 1 van 5 code IB02-SPEC31 versie 07 Inwerkingtreding: 1 juli 2017 pag. 1 van 5 Versie Datum De Minister van Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie vaststelling Volksgezondheid, Welzijn en Sport/ De Nederlandse

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN. In overeenstemming met de Minister van Financiën;

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN. In overeenstemming met de Minister van Financiën; MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van, nr. 149093, houdende wijziging van de Algemene douaneregeling

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Fout: Bron van verwijzing niet gevonden De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directie

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van [datum], [kenmerk];

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van [datum], [kenmerk]; Ontwerp besluit houdende wijziging van het Besluit uitvoering rookvrije werkplek, horeca en andere ruimten en van het Besluit beperking verkoop en gebruik tabaksprodukten Op de voordracht van de Staatssecretaris

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 72 Wet 10 februari 2017 tot wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet ter regeling van de elektronische sigaret zonder nicotine en nadere regeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 27 859 Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) Nr. 117 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 14 november

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 525 Wijziging van de Tracéwet, de Wet milieubeheer en de Wet geluidhinder in verband met de verruiming van de mogelijkheid om fouten in het

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving Afdeling Wetgeving Staatsinrichting en Bestuur Turfmarkt

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2004 599 Besluit van 12 november 2004, houdende intrekking en wijziging van diverse Warenwetbesluiten in verband met de intrekking van beschikkingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 401 Aanpassing van de Tabakswet aan richtlijn nr. 2001/37/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 5 juni 2001 betreffende

Nadere informatie

2015D Lijst van vragen

2015D Lijst van vragen 2015D43891 Lijst van vragen De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de brief van

Nadere informatie

2015D08919 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2015D08919 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2015D08919 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Financiën heeft op 11 maart 2015 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister van Financiën over zijn brief

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van , kenmerk ;

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van , kenmerk ; Besluit van. (datum) houdende samenvoeging van de algemene maatregelen van bestuur op basis van de Tabakswet tot één besluit (Besluit uitvoering Tabakswet) Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Fiche 2: Aanpassing verordening statuut en financiering Europese politieke partijen

Fiche 2: Aanpassing verordening statuut en financiering Europese politieke partijen Fiche 2: Aanpassing verordening statuut en financiering Europese politieke partijen 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging

Nadere informatie

No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012

No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012 ... No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012 Bij Kabinetsmissive van 18 juni 2012, no.12.001344, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Veiligheid en Justitie, bij de Afdeling advisering

Nadere informatie

Antwoorden op vragenlijst Europese Commissie m.b.t. richtlijn 2001/37/EG

Antwoorden op vragenlijst Europese Commissie m.b.t. richtlijn 2001/37/EG Antwoorden op vragenlijst Europese Commissie m.b.t. richtlijn 2001/37/EG 1. Verreweg de meeste merken en typen sigaretten voldoen aan de gestelde eisen ten aanzien van het teer-, nicotine- en koolmonoxidegehalte.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 209 Besluit van 24 mei 2007, houdende wijziging van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten inzake het vetgehalte van gehakt en mager

Nadere informatie

Datum 10 juli 2019 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen gelijk speelveld voor alternatieve kredietverleners en banken bij mkb-financiering

Datum 10 juli 2019 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen gelijk speelveld voor alternatieve kredietverleners en banken bij mkb-financiering > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2019 Nr. 10 NOTA VAN

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 513 Besluit van 25 november 2003, houdende wijziging van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen inzake maatjesharing en van het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 299 Wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met de introductie van de bestuurlijke boete Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede Kamer

Nadere informatie

onder verwijzing naar zijn resolutie van 18 december 1997 over bestrijding van het tabaksgebruik 1,

onder verwijzing naar zijn resolutie van 18 december 1997 over bestrijding van het tabaksgebruik 1, P5_TA(2002)0559 Bestrijding van het tabaksgebruik Resolutie van het Europees Parlement over de preventie van roken en initiatieven ter verbetering van de bestrijding van het tabaksgebruik (2002/2167(INI))

Nadere informatie

BESLUIT. Openbare versie. 1 Verloop van de procedure. Openbaar

BESLUIT. Openbare versie. 1 Verloop van de procedure. Openbaar Openbare versie Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 6944/91 Betreft zaak: Zegelverbreking LHV Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit op de bezwaren gericht

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Besluit van houdende wijziging van het Warenwetbesluit bestuurlijke boeten in verband met het stellen van regels over de omzetgerelateerde boete Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding 1. 2 Doelstelling 2 2.1 Relevante wetgeving 2

Inhoudsopgave. 1 Inleiding 1. 2 Doelstelling 2 2.1 Relevante wetgeving 2 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Doelstelling 2 2.1 Relevante wetgeving 2 3 De Toezichtonderzoeken 4 3.1 Controle modaliteiten 4 3.2 Toezicht op naleving van het Besluit 4 3.3 Werkwijze 4

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.0175 d.d. 5-3-2013 Onderwerp Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders van het raadslid E. Krijgsman (D66) d.d. 28 januari 2013 inzake het cameratoezicht bij station

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 127 Besluit van 20 februari 2002, houdende wijziging van het Besluit in-vitro-diagnostica Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

No.W /IV 's-gravenhage, 7 december 2007

No.W /IV 's-gravenhage, 7 december 2007 ... No.W11.07.0382/IV 's-gravenhage, 7 december 2007 Bij brief van de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 16 oktober 2007 heeft de Tweede Kamer bij de Raad van State het voorstel van

Nadere informatie

1. Wenselijkheid van het afzien van een akoestisch onderzoek

1. Wenselijkheid van het afzien van een akoestisch onderzoek abcdefgh Datum 20 februari 2007 Nummer HDJZ/I&O/2007-171 HOOFDDIRECTIE JURIDISCHE ZAKEN Onderwerp Nader rapport inzake de nota van wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en de Wet rijonderricht motorrijtuigen

Nadere informatie

Raadsbijlage Advies over het bezwaar van de heer drs. J.A. Zijlstra. jaar 2001 een subsidie toe te kennen

Raadsbijlage Advies over het bezwaar van de heer drs. J.A. Zijlstra. jaar 2001 een subsidie toe te kennen gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken Raadsbij lage nummer 57 Inboeknummer 01V001689 Adrdesdatum cie b.o. 1 februari 2001 Dossiernummer 111.201 Raadsbijlage Advies over het bezwaar van de

Nadere informatie

giçtzijn om als zodanig gerookt te kunnen worden. Uw opvatting deel Ik Ministerie van Financiën

giçtzijn om als zodanig gerookt te kunnen worden. Uw opvatting deel Ik Ministerie van Financiën www, rij ksoverheidni 2500 EE Den Haag 4900 AK OOSTERHOUT Postbus 20201 2511 CW Den Haag Verbrulksb&astlngen Imperial Tobacco Benelux Zaken en Postbus 414 Korte Voorhout 7 Directie Internationale > Retouradres

Nadere informatie

Rapport. Datum: 21 mei Rapportnummer: 2012/086

Rapport. Datum: 21 mei Rapportnummer: 2012/086 Rapport Wensballonnen Rapport over een klacht over de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Overheidsinstanties: de minister van Economische Zaken,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 3 december 2003 Rapportnummer: 2003/448

Rapport. Datum: 3 december 2003 Rapportnummer: 2003/448 Rapport Datum: 3 december 2003 Rapportnummer: 2003/448 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Keuringsdienst van Waren zich in een brief van 13 juni 2002 op het standpunt heeft gesteld niet te kunnen

Nadere informatie

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld juni De voorzitter van de commissie, Duisenberg. De adjunct-griffier van de commissie, Bartman

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld juni De voorzitter van de commissie, Duisenberg. De adjunct-griffier van de commissie, Bartman Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016-2017 34552 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2017) Nr. LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld juni 2017

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19108 10 juli 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 juli 2015, nr. PO/SenO/747922,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 24 724 Studiefinanciering Nr. 133 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 11 september 2014 De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Datum 7 juni 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het boetebeleid voor onverzekerde auto s die buiten gebruik zijn

Datum 7 juni 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het boetebeleid voor onverzekerde auto s die buiten gebruik zijn 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving VR 2019 1503 DOC.0322/3BIS RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 65.144/1 van 4 februari 2019 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 23 juni 2016 Betreft Mededinging en Duurzaamheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 23 juni 2016 Betreft Mededinging en Duurzaamheid > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Directie en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 330 Wijziging van de Wet op de loonbelasting 1964 en van enige andere wetten (Wet aanvullend overgangsrecht fiscale behandeling pensioen) Nr.

Nadere informatie

Datum 10 september 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Bruins Slot en Omtzigt (beiden CDA) (2014Z13486)

Datum 10 september 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Bruins Slot en Omtzigt (beiden CDA) (2014Z13486) > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag Directie Douane en Verbruiksbelastingen Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag

Nadere informatie

vra2000vws.017 LIJST VAN VRAGEN

vra2000vws.017 LIJST VAN VRAGEN vra000vws.07 Wijziging van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 000 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota) LIJST

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2014Z00971 Datum 12 februari

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie Bezoekadres:

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid BESLUIT:

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid BESLUIT: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van 6 maart 2006, Directie Arbeidsomstandigheden, nr. ARBO/A&V/2006/14012 houdende/tot

Nadere informatie

Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s)

Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s) 31 117 Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s) Nr. VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 10 juli

Nadere informatie

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit

Protocol. de Inspectie voor de Gezondheidszorg. de Nederlandse Zorgautoriteit Protocol tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de inzake samenwerking en coördinatie op het gebied van beleid, regelgeving, toezicht & informatieverstrekking en andere taken van gemeenschappelijk

Nadere informatie

Ons kenmerk z Contactpersoon

Ons kenmerk z Contactpersoon 1 De Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag T 070 8888 500 - F 070 8888 501 autoriteitpersoonsgegevens.nl De Staatssecretaris van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet.

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet. Hieronder het antwoord van de staatssecretaris van BZK op vragen uit de Kamer over de voorgestelde verlenging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand. Van deze tekst zijn twee versies in omloop geweest

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 30 juni 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 30 juni 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over de aanpak van pgb-fraude (persoonsgebonden budget) (2013Z07932).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over de aanpak van pgb-fraude (persoonsgebonden budget) (2013Z07932). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Convenant inzake de samenwerking op grond van art. 64 Wet SUWI

Convenant inzake de samenwerking op grond van art. 64 Wet SUWI Belastingdienst Convenant inzake de samenwerking op grond van art. 64 Wet SUWI Datum Convenant samenwerking 64 Suwt Pagina 1 van 5 Partijen: De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheld handelend in

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 april 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 april 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

2016D22881 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2016D22881 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2016D22881 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Financiën heeft op 2 juni 2016 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister van Financiën over zijn brief

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 235 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 6 juli 2012 In de vaste commissie

Nadere informatie

Informatieprotocol Beleidsinformatie Jeugdzorg

Informatieprotocol Beleidsinformatie Jeugdzorg Informatieprotocol Beleidsinformatie Jeugdzorg December 2004 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ministerie van Justitie Inhoudsopgave Inleiding...1 1. Algemene verplichtingen...3 2. Gegevenswoordenboek

Nadere informatie

1. In artikel 15a, eerste lid, wordt daartoe toestemming heeft gegeven vervangen door: daartoe uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven.

1. In artikel 15a, eerste lid, wordt daartoe toestemming heeft gegeven vervangen door: daartoe uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. 33 509 Wijziging van de Wet cliëntenrechten zorg, de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg, de Wet marktordening gezondheidszorg en de Zorgverzekeringswet (cliëntenrechten bij elektronische verwerking

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 429 Wijziging van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen en de Geneesmiddelenwet in verband met de uitvoering van verordening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 894 Uitbreiding en wijziging van de Wet milieubeheer in verband met de uitvoering van de verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Regels omtrent de instelling van de Autoriteit Consument en Markt (Instellingswet Autoriteit Consument en Markt)

Regels omtrent de instelling van de Autoriteit Consument en Markt (Instellingswet Autoriteit Consument en Markt) Regels omtrent de instelling van de Autoriteit Consument en Markt (Instellingswet Autoriteit Consument en Markt) NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt gewijzigd als volgt: A In artikel 1 vervalt

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 547 Besluit van 11 december 2014, houdende wijziging van het Besluit uitvoering rookvrije werkplek, horeca en andere ruimten en van het Besluit

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 859 Aanpassing van diverse wetten ter implementatie van richtlijn 2006/123/EG van het Europees parlement en de Raad van de Europese Unie van

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 20 202 32 872 Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met de invoering van een registratieplicht voor intermediairs die

Nadere informatie

vws0001019 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 17 juli 2001

vws0001019 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 17 juli 2001 vws0001019 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 17 juli 2001 Overeenkomstig artikel 12, tweede lid, van de Tabakswet zend ik u mede namens de Minister van Economische Zaken hierbij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport DATUM

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport DATUM Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport DATUM 6 juni 2019 KENMERK B20190606MD BETREFT Plenaire behandeling wetsvoorstel 35 087 Geachte

Nadere informatie

GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT

GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT Europees Parlement 2014-2019 Commissie juridische zaken 4.11.2015 GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT Betreft: Gemotiveerd advies van de Tsjechische senaat over het

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 137 Besluit van 7 maart 2011, houdende vaststelling van het Warenwetbesluit cosmetische producten 2011 0 Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 108 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter verbetering van

Nadere informatie