The paradox of intragroup conflict: a meta-analysis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "The paradox of intragroup conflict: a meta-analysis"

Transcriptie

1 The paradox of intragroup conflict: a meta-analysis Abstract In dit artikel werd een meta-analyse uitgevoerd van 116 empirische studies van intra-groep conflict en de relatie hiervan met groepsresultaten (Group outcomes). Ook werden er tal van modererende variabelen onderzocht. Er werden stabiele negatieve relaties gevonden tussen relatie- en process conflicten en groepsresultaten.(in tegenstelling tot De Dreu en Weingart)Werd er geen sterke en negatieve associatie gevonden tussen taakconflict en groepperformantie. Taakconflict en groepperformantie waren meer positief gerelateerd in studies waar: - de associatie tussen taak- en relatieconflicten relatief zwak was - Sprake was van Top-management teams -Performantie was gemeten in termen van financiële performantie of beslissingskwaliteit Meer en meer onderzoek naar de gevolgen van intragroep conflicten voor group outcomes. Definitie: Intragroup conflict: Het proces dat voortkomt uit waargenomen onverenigbaarheden of verschillen onder de groepsleden ( the process emerging from perceived incompatibilities of differences among Group members). Eerst: Taak- en relatieconflicten Later ook nog: procesconflicten Relatieconflicten: onenigheid onder de groepsleden over interpersoonlijke kwesties (bv: verschillen in persoonlijkheid, normen, waarden ) Taakconflicten: onenigheid onder de groepsleden over de inhoud en de afloop/resultaten van de taak die wordt uitgevoerd. Procesconflicten: onenigheid onder de groepsleden betreft de logistiek (coördinatie/ planning) van de taakvervulling (bv: delegeren van de taken en de verantwoordelijkheden). Doel van deze meta-analyse: De impact van relatie-, taak- en procesconflicten op proximale en distale group outcomes onderzoeken als gemodereerd door verschillen tussen de studies in termen van context ( taaktype of culturele context) en methodologie ( de manier waarop performantie is gemeten). Proximale Group outcomes: - emergent states: de motivationele, cognitieve en affectieve toestand van de groep: bv cohesie en vertrouwen binnen de groep. - Group viability (groepslevensvatbaarheid): gedragsintenties: bv tevredenheid en inzet van de groepsleden, de intentie om te blijven werken in de groep.

2 Distale Group outcomes: - Groepperformantie: innovatie, productiviteit en effectiviteit Fig. 1 Deze meta-analyse breidt eerdere onderzoeken uit op 6 manieren: - Het aantal studies dat erbij is betrokken is veel groter ( 116 <-> 30 bij Weingart) - Een bredere waaier van mogelijke moderatoren onderzoeken - Voeren ook een gewogen kleinste kwadraten meervoudige regressieanalyse uit - We gaan ook kijken naar procesconflict - We maken gebruik van MASEM : meta-analytische structurele modeling om de relaties te testen tussen relatie-, taak- en procesconflicten te testen met Group outcomes. - Bredere waaier van proximale Group outcomes onderzoeken. Het effect van intragroepconflict op Group outcomes Verwachting: We suggereren dat de relatie tussen conflict en beide types van proximale uitkomsten gelijkwaardig is en in het algemeen meer negatief dan de relatie tussen conflict en distale Group outcomes. Task conflict - Theorieën en onderzoek in het verleden suggereerden dat taakconflict positief kan zijn voor verschillende Group outcomes. - Hoewel er ook veel onderzoek is dat vond dat taakconflict zowel proximale als distale outcomes belemmert. - De negatieve effecten van taakconflict op proximale uitkomsten (tevredenheid) kan verklaard worden door de self-verification theorie (= groepsleden worden ontevreden wanneer andere groepsleden hun standpunten gaan uitdagen en ze dit gaan interpreteren als een negatieve beoordeling/evaluatie van hun eigen mogelijkheden en competenties). - De negatieve effecten van taakconflict op meer distale uitkomsten (groepperformantie), ondersteunt de information-processing perspective ( = Taakconflict doet de cognitieve last toenemen en hindert de effectieve cognitieve processen wat dan kan resulteren in zwart-wit denken en wat op zijn beurt dan de distale groepsuitkomsten belemmert (groepeffectiviteit, creativiteit, beslissingen maken ) - Taakconflict kan ook positief zijn voor distale uitkomsten: het kan het begrijpen van de taak doen toenemen en een meer kritische evaluatie van mekaars ideeën teweegbrengen. Op deze manier kan taakconflict ervoor zorgen dat men de confirmatieve bias (informatie

3 prefereren die overeenkomt met jou hypotheses en overtuigingen) overwint bij het maken van beslissingen in groep en kan men innovatie verbeteren. - Taakconflict kan ook positief zijn voor proximale uitkomsten: want het maakt het makkelijker voor groepsleden om hun eigen mening te delen met betrekking tot de taak, wat dus goed kan zijn voor de tevredenheid en de inzet. Relatieconflict - Voor relatieconflict heeft men in het algemeen gevonden dat het grote negatieve effecten heeft op zowel proximale als distale uitkomsten. - Onenigheid over persoonlijke kwesties -> ( member anxiety +) representeert vaak bedreigingen van ego (want kwesties zijn vaak verweven met het zelfconcept) -> vijandigheid onder de teamleden neemt toe -> moeilijk om deze conflicten te controleren + meer waarschijnlijk een negatieve impact te hebben op de proximale Groep uitkomsten (vertrouwen, identificatie, inzet ) - Ook heeft dit soort conflict een negatieve impact op distale uitkomsten (creativitiet, performanite): relatieconflicten -> vermindering van collaboratieve probleemoplossing -> hindert performantie. De tijd gespendeerd aan deze niet-taak gerelateerde conflicten kon beter gespendeerd worden aan taakverwezenlijking. - Onderzoek heeft wel gesuggereerd dat de negatieve effecten van deze conflicten op zowel proximale als distale groepsuitkomsten gereduceerd kan worden onder bepaalde condities (bv: door het gebruiken van effectieve conflict management strategieën). Procesconflict - Meer en meer onderzoek toont een overwegend negatieve associatie tussen procesconflict en zowel proximale als distale groepsuitkomsten aan. - Negatieve invloed omdat de kernkwesties bij procesconflicten, zoals delegatie, vaak persoonlijke connotaties dragen in termen van respect in de groep, veronderstelde capaciteiten Dus wanneer teamleden taken krijgen toebedeeld waar ze niet mee akkoord zijn omdat ze vinden dat de taak te gemakkelijk is voor hun, kunnen ze de taakverdeling zien als een persoonlijke belediging -> procesconflict kan heel persoonlijk worden en kan daardoor negatieve lange termijn effecten hebben op het groepsfunctioneren - Toch is er reden om te geloven dat procesconflicten onder bepaalde omstandigheden minder waarschijnlijk zijn groepperformantie te hinderen: wanneer leden hun procesconflicten effectief kunnen oplossen of wanneer leden het procesconflict waarnemen als dat het gaat over het effectief verbeteren van het proces en dat het niet gaat over leden die hun proberen te hinderen.

4 - Procesconflict kan misschien meer voordelig zijn bij de start van het project (wanneer de groep nog kan profiteren van het bekijken van verschillende alternatieve om de taak de verwezenlijken). Verschillen tussen conflict types en groepuitkomsten - Taakconflicten hangen minder nauw samen met negatieve emoties dan de andere conflicttypes en hebben ook de neiging minder persoonlijke connotaties met zich mee te brengen. In vergelijking met relatie- en procesconflicten, blijkt dat taakconflicten minder negatief gerelateerd zijn met proximale groepsuitkomsten (bv de stemming gedeeld door de groepsleden -> affectieve klimaat in de groep; tevredenheid en intenties om in de groep te blijven). - Taakconflicten in vergelijking met de andere types conflicten, zijn het minst geneigd om distale groepsuitkomsten negatief te beïnvloeden. Omdat deze conflicten het meest direct gerelateerd zijn met de uit te voeren taak. - Taakconficten hebben grotere kans om een cruciale reëvaluatie van de initiële standpunten te vergemakkelijken. Het potentieel voor conflicten om minder negatief en zelfs positief te zijn voor distale groepsuitkomsten is sterker voor taakconflicten dan voor de proces- en relatieconflicten. Een contingency approach in het begrijpen van de effecten van intragroep conflicten 2 categorieën geïdentificeerd van kritische modererende variabelen: - Contextuele karakteristieken (Zie onderstaande 4 variabelen: A,B,C,D) -Methodologische karakteristieken (Zie Methode) Het samen voorkomen/optreden van conflicttypes (A) - Taakconflict wordt verondersteld meer positief gerelateerd te zijn met groepsuitkomsten wanneer het niet samen voorkomt met relatieconflicten. - In contrast: wanneer taakconflicten wel samen voorkomen met relatieconflicten, kunnen de vijandigheden die relatieconflicten karakteriseren enig positief effect van taakconflict verhinderen. - We verwachten ook dat taakconflict meer negatief gerelateerd is met groepsuitkomsten wanneer deze samen voorkomt met procesconflicten. Hoogstwaarschijnlijk worden de negatieve effecten van procesconflict versterkt wanneer men gelijktijdig taakconflicten ervaart.

5 Taaktype (B) - We veronderstellen dat structurele aspecten van de groepscontext (bv de specifieke taak) misschien de mate van verstoring bepaalt van het type conflict (in het bijzonder taakconflict) voor groepsuitkomsten. - 4 type taken: * Creativiteitstaken: ideëenproductie, innovatie, onderzoek en/of ontwikkeling van nieuwe ideëen, diensten of producten. * Beslissingen maken (-taken): er is geen echt correct antwoord, teamleden moeten het eens geraken over een oplossing. * Productietaken: individuen streven ernaar om bepaalde standaarden te bereiken, overte fysieke en/of intellectuele taakuitvoering nodig, routinetaken. * Projecttaken: probleem oplossen en het plannen maken. - De mate van onenigheid zou moeten matchen aan het type taak -> Wanneer een taak goed begrepen is en relatief eenvoudig, dan zal debatteren over de taak of specifieke processen contraproductief zijn en interfereren met het groepsfunctioneren en daardoor dus ook met de distale groepsuitkomsten interfereren. We veronderstellen dus dat groepen minder waarschijnlijk profiteren van taakconflicten wanneer ze aan productietaken aan het werken zijn. (<-> creatieve, beslissingen maken, projecttaken). - We verwachten ook dat, in vergelijking met productietaken, taakconflicten minder negatief gerelateerd is met proximale uitkomsten bij creatieve, beslissing-maken en projecttaken. - We veronderstellen dat het modererende effect van taaktype op groepsuitkomsten beperkt is tot taakconflict. - Ongeacht de specifieke taak verwachten we dat relatie- en procesconflicten interfereren met het groepsfunctioneren en negatief gerelateerd zijn met zowel proximale als distale uitkomsten. Organisatielevel (C) - DEF: verwijst naar de positie van een groep in de context van de bredere organisationele hiërarchie. - Onderzoek heeft suggereerd dat groepen die verschillen in organisatielevel misschien verschillen in hun conflictdynamiek (mensen hoger op in de organisatie zijn waarschijnlijk beter in het omgaan met interpersoonlijke situaties zoals conflicten). Daarom verwachten we dat studies waar groepen die in het algemeen hogerop in de organisatiehiërarchie staan, minder negatieve effecten van alle vormen van conflict op proximale uitkomsten vertonen en misschien zelfs positieve effecten van taakconflict op distale groepsuitkomsten vertonen.

6 Culturele context (D) - Culturele context wordt verondersteld een belangrijke rol te spelen op de effecten van de 3 conflicttypes op zowel proximale als distale uitkomsten. - Kijken naar verschillen in culturele dimensies zoals (Hofstede): * machtsafstand: acceptatie van de ongelijke verdeling van macht, kan er misschien voor zorgen dat procesconflicten niet escaleren. * onzekerheidsvermijding: tolerant ten opzichte van anderen hun mening * individualisme <-> collectivisme: Amerikanen (competitieve stijl) <-> Koreanen en Chinezen * lange termijn <-> korte termijn: wanneer men belang hecht aan het behouden van goede relaties * mannelijkheid <-> vrouwelijkheid: assertief, star, minder rekening houden met anderen <-> coöperatief Literatuuronderzoek Method Hoe ze de verschillende artikels en studies hebben gezocht (lijkt mij niet belangrijk, maar kan je altijd eens doorlezen). Toelatingscriteria Studies werden meegerekend wanneer: 1) relatie-, taak- en/of procesconflict werd gemeten. 2) Proximale en/of distale groepsuitkomsten werden gemeten. 3) Studies voldoende statistische informatie gaven om effect sizes te berekenen. - Beslissingskwaliteit, effectiviteit, financiële performantie, innovativiteit, algemene performantie -> indicators van groepperformantie (distale uitkomsten) - 2 emergent states (= vertrouwen en cohesie) + 6 indicators voor Group viability ( tevredenheid, inzet, identificatie met de groep, organisational citizenship behavior (OCB), controproductief werkgedrag en positief affect) -> Proximale uitkomsten Dataset en het coderen van studies De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid bij deze meta-analyse was hoog. De onderzoekers (/codeurs) verzamelden informatie over de steekproefgrootte en de statische artefact informatie. Ze verzamelden ook informatie over de 4 theoretische moderatoren: de associatie tussen taak, relatie en processconflict; groeptaak; organisatielevel en culturele context.

7 Er is ook informatie verzameld over methodologische aspecten die misschien een invloed hebben gehad op of conflict positief of negatief gerelateerd was aan groepsuitkomsten. Dit zijn de onderzochte methodologische moderatoren: - Gemiddeld level van intragroep conflict. - Omgeving (field en nonfield). - Subjecten ( professionals, studenten en postgraduaten). - Conflictschaal (Jehnschaal <-> nonjehnschaal). - Operationalisatie van groepperformantie. - De meting van performantie - Publicatie status Tabel 1 Meta-analytische procedures/ Moderator Analyse In het kort uitgelegd, lijkt mij opnieuw niet relevant. Gebruikte methoden/technieken: - De effect sizes werden eerst gecorrigeerd voor steekproeffouten. - Daarna een correctie uitgevoerd voor de meetfout in de onafhankelijke en de afhankelijke variabelen (adhv benadering door Hunter en Schmidt). - Interne consistentie coëfficiënten gebruikt - Gebruikte betrouwbaarheidscoëfficiënt van De formule voor samenstellingen van Hunter en Schmidt - Analyse advh Schimdt-Le programma - Procedures van Viechtbauer en Cheung gebruikt - 90% Betrouwbaarheidsintervallen - Gewogen kleinste kwadraten regressie analyse - Wilson s (2005) SPSS

8 Results (Zie ander document) Zie in artikel tabellen: 2,3,4,5,6,7 en figuur: 2 Discussie ( vanaf hier is het veel herhaling van wat al in de resultaten staat) - Globaal genomen vonden we dat de 3 types conflict meer negatief gerelateerd zijn met proximale Group outcomes, dan met distal Group outcomes. - Voor verschillende proximale Group outcomes ( tevredenheid en cohesie) vonden we dat de relaties minder negatief zijn voor taakconflict in vergelijking met proces- en relatieconflict. - De globale associatie, bij taakconflict, met groepsperformantie is noch negatief noch positief, terwijl de algmene relatie van relatie- en procesconflict met groepperformantie meer gelijkmatig negatief is. - De relatie tussen taakconflict en groepperformantie hangt zwaar af van de aanwezigheid van verschillende moderators. Dit geldt ook voor de relatie tussen taakconflict en proximale Group outcomes (tevredenheid). Theoretische implicaties - De effecten van conflicten hangen af van het type conflict, de bestudeerde context en de gebruikte methoden. - Factoren zoals: het type conflict, het organisatorische level, type resultaat, correlatie tussen taak- en relatieconflict, hoe variabelen zijn geoperationaliseerd en werden gemeten, kunnen misschien verklaren wanneer conflicten meer negatief of positief gerelateerd zijn met Group outcomes. Uitbreiding van De Dreu en Weingart (2003b) - In deze studie is een breder bereik van mogelijke moderatoren en Group outcomes onderzocht. - Deze studie heeft ook een 1 e meta-analyse gedaan van de effecten van procesconflict op Group outcomes. - Wij: gevonden dat taakconflict heeft een minder negatieve relatie met Group outcomes dan prcoes- en relatieconflict. - We hebben geen verschil gevonden tussen taaktypes wanneer we voor alle moderatoren tegelijkertijd hebben getest.

9 Theoretische moderatoren van de conflict-outcomes relatie. Het samen voorkomen van conflicttypes: De relatie tussen relatieconflict en groepperformantie werd niet beïnvloed wanneer men controleerde voor de associatie tussen taakconflict en relatieconflict. Procesconflicten lijken negatief gerelateerd te zijn met groepperformantie ongeacht de mate waarin ze samen voorkomen met relatieconflict of taakconflict. Procesconflict bleek de meest negatieve vorm van conflict te zijn voor groepsperformantie. Organisatorisch level: De relatie tussen taakconflict en performantie was duidelijk meer positief voor top management teams; mogelijke verklaringen: -> Zijn misschien meer in staat om ervoor te zorgen dat taakconflicten niet escaleren in relatieconflicten? -> Ze werken onder meer tijdsdruk en daarom is er een grotere behoefte om zich te blijven focussen op de taak? Taaktype: Taaktype bleek geen moderator te zijn voor de relatie tussen taakconflict en Group outcomes. Relatieconflict was minder negatief gerelateerd met Group performance in studies waarin groepen aan projecttaken werkten. Mogelijke verklaring: groepsleden blijven maar voor een beperkte tijd samen en werken relatief gezien onafhankelijk van mekaar, dit kan ervoor zorgen dat conflicten niet escaleren of niet lang duren. Culturele context: Bleek geen rol te spelen voor de relatie tussen intragroup conflicts en Group outcomes. Methodologische implicaties De relatie tussen conflict en performantie hangt of van de manier waarop performantie was geoperationaliseerd. Limitations (kan je altijd nog eens doorlezen) - Onze meta-analyse was uitgevoerd op een studie-level,niet een groeplevel -> oppassen wanneer je wilt generaliseren. - We waren ook beperkt in de moderators die we konden onderzoeken in deze studie (wanneer er bv geen studies over waren of niet genoeg).

10 - De effect sizes voor de relaties met Group performance zijn relatief gezien klein. - We konden het moderating effect van culturele context alleen indirect onderzoeken. - We hebben GEEN evidentie bekomen die toestaat om te spreken van causale relaties tussen moderators en outcomes. Conclusion - Taakconflicten zijn niet noodzakelijk hinderlijk voor Group outcomes. Er zijn condities waarin taakconflict zelfs positief gerelateerd zijn met groepsperformantie - Bv. : Taakconflict is meer positief gerelateerd met team performance wanneer taakconflict en relatieconflict zwak gecorreleerd zijn, wanneer het conflict voorkomt bij top management teams en wanneer performance geoperationaliseerd is in termen van financiële performantie of beslissingskwaliteit.

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20566 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Wit, Frank R.C. de Title: The paradox of intragroup conflict Issue Date: 2013-02-28

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting 220 Nederlandse Samenvatting Summary in Dutch Teams spelen een belangrijke rol in moderne organisaties (Devine, Clayton, Phillips, Dunford, & Melner, 1999; Mathieu, Marks, & Zaccaro, 2001). Doordat teams

Nadere informatie

Determinanten van Leiderschap-Succes: Ontwikkeling van een Integratief. Model van Persoonlijkheid, Overtuigingen, Gedrag, en Diversiteit

Determinanten van Leiderschap-Succes: Ontwikkeling van een Integratief. Model van Persoonlijkheid, Overtuigingen, Gedrag, en Diversiteit SAMENVATTING Determinanten van Leiderschap-Succes: Ontwikkeling van een Integratief Model van Persoonlijkheid, Overtuigingen, Gedrag, en Diversiteit Leiders zijn belangrijke leden van organisaties. De

Nadere informatie

Summary in Dutch Nederlandse Samenvatting. Het delen van Affect: Paden, Processen en Prestatie

Summary in Dutch Nederlandse Samenvatting. Het delen van Affect: Paden, Processen en Prestatie Summary in Dutch Nederlandse Samenvatting Het delen van Affect: Paden, Processen en Prestatie Het delen van gevoelens (emoties of stemmingen) met anderen is bijna onvermijdelijk in ons dagelijks leven.

Nadere informatie

Resultaten van de TeamSpiegel

Resultaten van de TeamSpiegel Resultaten van de TeamSpiegel We onderscheiden zes dimensies die samen een beeld geven hoe ver dit team is in haar ontwikkeling. De eerste drie dimensies (Cohesie, Vertrouwen en Veiligheid) hangen sterk

Nadere informatie

Samenvatting. Motiveren van oudere werknemers: Een levensloopperspectief op de rol van waargenomen personeelsinstrumenten

Samenvatting. Motiveren van oudere werknemers: Een levensloopperspectief op de rol van waargenomen personeelsinstrumenten Samenvatting Motiveren van oudere werknemers: Een levensloopperspectief op de rol van waargenomen personeelsinstrumenten 1 Introductie De beroepsbevolking in westerse landen vergrijst. Door het stijgen

Nadere informatie

Moral Misfits. The Role of Moral Judgments and Emotions in Derogating Other Groups C. Wirtz

Moral Misfits. The Role of Moral Judgments and Emotions in Derogating Other Groups C. Wirtz Moral Misfits. The Role of Moral Judgments and Emotions in Derogating Other Groups C. Wirtz Mensen die als afwijkend worden gezien zijn vaak het slachtoffer van vooroordelen, sociale uitsluiting, en discriminatie.

Nadere informatie

Management. Hoofdstuk. Groepen en teams

Management. Hoofdstuk. Groepen en teams Management negende editie STEPHEN P. ROBBINS MARY COULTER Hoofdstuk 14 Groepen en teams Overzicht Groepen begrijpen Beschrijf de verschillende soorten groepen. Beschrijf de vijf stadia van groepsontwikkeling.

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nicotine en alcohol kunnen de placenta passeren en zo het risico op nadelige uitkomsten voor het ongeboren kind verhogen. Stoppen met roken en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap lijkt vanzelfsprekend,

Nadere informatie

Dutch Summary Samenvatting. Pesten Gecontextualiseerd: Het Veranderen van het Groepsproces door het Veranderen van de Betrokkenheid

Dutch Summary Samenvatting. Pesten Gecontextualiseerd: Het Veranderen van het Groepsproces door het Veranderen van de Betrokkenheid Dutch Summary Samenvatting Pesten Gecontextualiseerd: Het Veranderen van het Groepsproces door het Veranderen van de Betrokkenheid van de Buitenstaanders In Hoofdstuk Een werd de theoretische achtergrond

Nadere informatie

The role of interpersonal conflict between top and middle managers in top-down and bottom-up initiatives. Rein Denekamp

The role of interpersonal conflict between top and middle managers in top-down and bottom-up initiatives. Rein Denekamp Samenvatting Inleiding In de huidige dynamische en complexe omgeving waarin veel organisaties opereren, wordt corporate entrepreneurship vaak gezien als een noodzaak. Het goed doorgronden van het ondernemend

Nadere informatie

Samenvatting. Leeftijd en Psychologisch Contractbreuk in Relatie tot Werkuitkomsten

Samenvatting. Leeftijd en Psychologisch Contractbreuk in Relatie tot Werkuitkomsten Samenvatting Leeftijd en Psychologisch Contractbreuk in Relatie tot Werkuitkomsten De beroepsbevolking in Nederland, maar ook in andere westerse landen, vergrijst in een rap tempo. Terwijl er minder kinderen

Nadere informatie

Conflicten en onderhandelingen

Conflicten en onderhandelingen Gedrag in organisaties, 9e editie Stephen P. Robbins en Timothy A. Judge Hoofdstuk 13 Conflicten en onderhandelingen 1 Na bestudering van dit hoofdstuk ben je in staat om: 1. Het begrip conflict te definiëren.

Nadere informatie

Samenvatting (Dutch summary)

Samenvatting (Dutch summary) Samenvatting (Dutch summary) Deze studie onderzocht seksueel risicogedrag van homoseksuele mannen in vaste relaties, voornamelijk onder mannen die deelnemen aan de Amsterdamse Cohort Studies onder Homoseksuele

Nadere informatie

waardoor een beroerte kan worden gezien als een chronische aandoening.

waardoor een beroerte kan worden gezien als een chronische aandoening. amenvatting Elk jaar krijgen in Nederland zo n 45.000 mensen een beroerte, ook wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd. Ongeveer 60% van hen keert na opname in het ziekenhuis of revalidatiecentrum

Nadere informatie

Geven en ontvangen van steun in de context van een chronische ziekte.

Geven en ontvangen van steun in de context van een chronische ziekte. Een chronische en progressieve aandoening zoals multiple sclerose (MS) heeft vaak grote consequenties voor het leven van patiënten en hun intieme partners. Naast het omgaan met de fysieke beperkingen van

Nadere informatie

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI)

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het zelfbeoordelingsformulier Het doel van deze evaluatie is om u te helpen bij het bepalen van de belangrijkste aandachtsvelden van uw leidinggevende

Nadere informatie

Artikel 15: Cooperation, competition, and team performance, toward a contingency approach

Artikel 15: Cooperation, competition, and team performance, toward a contingency approach Artikel 15: Cooperation, competition, and team performance, toward a contingency approach 1) Abstract * Onderzoek: er wordt onderzocht of de relatie tussen de beloningsstructuur en de team prestatie contingent

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting De nadelige gezondheidsrisico s/gevolgen van roken en van depressie en angststoornissen zijn goed gedocumenteerd, en deze aandoeningen doen zich vaak tegelijkertijd voor. Het doel

Nadere informatie

Deel I: Integratie van Opvoeding in het I-Change Model

Deel I: Integratie van Opvoeding in het I-Change Model Samenvatting Hoewel bekend is dat roken schadelijk is voor de gezondheid, beginnen adolescenten nog steeds met roken. Om dit te veranderen is het nodig een beter inzicht te krijgen in de factoren die

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting (Dutch Summary)

Nederlandse Samenvatting (Dutch Summary) Nederlandse Samenvatting (Dutch Summary) 175 176 Corruptie heeft enorme negatieve gevolgen voor mensen over de hele wereld het laat het nationaal vermogen slinken (Kaufmann et al., 2006), veroorzaakt achteruitgang

Nadere informatie

Inhoud. Aristoteles. Quotes over emotionele intelligentie. Rianne van de Ven Coaching & Consulting 1

Inhoud. Aristoteles. Quotes over emotionele intelligentie. Rianne van de Ven Coaching & Consulting 1 Hoogbegaafdheid en Emotionele Intelligentie WUR 23-04-2018 Inhoud Wat is emotionele intelligentie? Relatie met IQ Waarom speciaal voor HB? Het EQi-2.0 model De vaardigheden www.riannevdven.nl Quotes over

Nadere informatie

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97

Methoden van het Wetenschappelijk Onderzoek: Deel II Vertaling pagina 83 97 Wanneer gebruiken we kwalitatieve interviews? Kwalitatief interview = mogelijke methode om gegevens te verzamelen voor een reeks soorten van kwalitatief onderzoek Kwalitatief interview versus natuurlijk

Nadere informatie

SAMENVATTING Hoofdstuk 1

SAMENVATTING Hoofdstuk 1 SAMENVATTING Dit proefschrift gaat over een onderwerp waaraan veel mensen een groot gedeelte van hun leven besteden, namelijk het werken in teams. De omstandigheden in deze teams kunnen een grote invloed

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Burnout, een toestand van mentale uitputting door chronische stress in de werksituatie, vormt een ernstig maatschappelijk probleem dat momenteel veel aandacht krijgt. In

Nadere informatie

BLITS LITERATUUR. Eva Kyndt Elisabeth Raes Bart Lismont Filip Dochy

BLITS LITERATUUR. Eva Kyndt Elisabeth Raes Bart Lismont Filip Dochy BLITS LITERATUUR Eva Kyndt Elisabeth Raes Bart Lismont Filip Dochy INHOUD Coöperatief leren Team of groep? Teamleren Kenmerkenteams Ontwikkeling van teams Faciliteren van (informeel) leren Faciliteren

Nadere informatie

Samenvatting. Fouten en identiteitsbedreiging: Een intergroepsperspectief op het omgaan met fouten in organisaties

Samenvatting. Fouten en identiteitsbedreiging: Een intergroepsperspectief op het omgaan met fouten in organisaties Samenvatting Fouten en identiteitsbedreiging: Een intergroepsperspectief op het omgaan met fouten in organisaties In dit proefschrift stel ik dat fouten een bedreiging van de sociale identiteit kunnen

Nadere informatie

Communicatie, discriminatie en conflict

Communicatie, discriminatie en conflict Communicatie, discriminatie en conflict 1 Inhoud Communicatie Het communicatieproces Misverstanden Categorisatie Ingroup/ outgroupdifferentiatie Stereotypen Discriminatie 2 Communicatie (6.2-6.4) Communicatie

Nadere informatie

Zowel correlatie als regressie meten statistische samenhang Correlatie: geen oorzakelijk verband verondersteld: X Y

Zowel correlatie als regressie meten statistische samenhang Correlatie: geen oorzakelijk verband verondersteld: X Y 1 Regressie analyse Zowel correlatie als regressie meten statistische samenhang Correlatie: geen oorzakelijk verband verondersteld: X Y Regressie: wel een oorzakelijk verband verondersteld: X Y Voorbeeld

Nadere informatie

Coöperatie en communicatie:

Coöperatie en communicatie: Nederlandse Samenvatting (summary in Dutch) 135 Coöperatie en communicatie: Veranderlijke doelen en sociale rollen Waarom werken mensen samen? Op het eerste gezicht lijkt het antwoord op deze vraag vrij

Nadere informatie

Samenvatting. (Summary in Dutch)

Samenvatting. (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Dit proefschrift richt zich op het individuele, dyadische, en groepsniveau van complexiteit binnen gezinnen met adolescente kinderen. De gezinnen die werden bestudeerd bestonden

Nadere informatie

Summary 215. Samenvatting

Summary 215. Samenvatting Summary 215 216 217 Productontwikkeling wordt in steeds vaker georganiseerd in de vorm van consortia. Het organiseren van productontwikkeling in consortia is iets wat uitdagingen met zich meebrengt omdat

Nadere informatie

doel van deze tekst: verbeteren inzicht in relatie tussen intra groep conflict en group outcomes.

doel van deze tekst: verbeteren inzicht in relatie tussen intra groep conflict en group outcomes. Behind the music * Het lijkt er op dat we niet zoveel weten als we dachten. Oorspronkelijk werd aan de hand van conflict typologieën voorspeld dat er een negatieve relatie bestaat tussen relationeel conflict

Nadere informatie

Tekst 21: The Signature Effect: Signing influences Consumption-Related Bahavior bij priming self-identity (Kettle & Haubl)

Tekst 21: The Signature Effect: Signing influences Consumption-Related Bahavior bij priming self-identity (Kettle & Haubl) Tekst 21: The Signature Effect: Signing influences Consumption-Related Bahavior bij priming self-identity (Kettle & Haubl) Inleiding Je handtekening zetten speelt een belangrijke rol in je leven. Als consument

Nadere informatie

De sociale psychologie van waargenomen rechtvaardigheid en de rol van onzekerheid

De sociale psychologie van waargenomen rechtvaardigheid en de rol van onzekerheid Kees van den Bos De sociale psychologie van waargenomen rechtvaardigheid en de rol van onzekerheid In deze bijdrage wordt sociaal-psychologisch onderzoek naar sociale rechtvaardigheid besproken. Sociaal-psychologen

Nadere informatie

dat individuen met een doelpromotie-oriëntatie positieve eigeneffectiviteitswaarnemingen

dat individuen met een doelpromotie-oriëntatie positieve eigeneffectiviteitswaarnemingen 133 SAMENVATTING Sociale vergelijking is een automatisch en dagelijks proces waarmee individuen informatie over zichzelf verkrijgen. Sinds Festinger (1954) zijn assumpties over sociale vergelijking bekendmaakte,

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Interactionistische perspectieven benadrukken dat de persoon en zijn of haar omgeving voortdurend in interactie zijn en samen een systeem vormen. Dit idee van integratie

Nadere informatie

Empowerment van (kinder) psychiatrische verpleegkundigen

Empowerment van (kinder) psychiatrische verpleegkundigen Empowerment van (kinder) psychiatrische verpleegkundigen Inge Antrop en Karolijne Geldolf 21 maart 2012 NVKVV Residentiele zorg bij kinderen en jongeren met een psychiatrische problematiek (Leichtman,

Nadere informatie

de jaren van de vorige eeuw lag de focus op de beschrijving van stressreacties en onderzoek van de (karakteristieken van) stimuli die een

de jaren van de vorige eeuw lag de focus op de beschrijving van stressreacties en onderzoek van de (karakteristieken van) stimuli die een Samenvatting Werkstress bij verpleegkundigen is al jaren wereldwijd een probleem. Werkstress kan negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid en kan het plezier in het werk

Nadere informatie

SAMENVATTING (Summary in Dutch)

SAMENVATTING (Summary in Dutch) SAMENVATTING (Summary in Dutch) Taal speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Het is een van de meest centrale aspecten bij de interactie tussen mensen. Ons taalgebruik wordt beïnvloed door onze

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Het aanbieden van ingroup dimensies verhoogt prestatiemotivatie

Hoofdstuk 2: Het aanbieden van ingroup dimensies verhoogt prestatiemotivatie De vraag die in dit proefschrift gesteld wordt is hoe mensen die lid zijn van een groep met een lage sociale status (b.v. vrouwen, allochtone Nederlanders) gemotiveerd kunnen worden tot het verbeteren

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Introductie In dit proefschrift evalueer ik de effectiviteit van de academische discussie over de ethiek van documentaire maken. In hoeverre stellen wetenschappers de juiste

Nadere informatie

11. Multipele Regressie en Correlatie

11. Multipele Regressie en Correlatie 11. Multipele Regressie en Correlatie Meervoudig regressie model Nu gaan we kijken naar een relatie tussen een responsvariabele en meerdere verklarende variabelen. Een bivariate regressielijn ziet er in

Nadere informatie

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT Naam stagiair(e):... Stageplaats (+ adres):...... Tussentijdse evaluatie Eindevaluatie Stageperiode:... Datum:.. /.. / 20.. Stagementor:...

Nadere informatie

Samenvatting (Dutch summary)

Samenvatting (Dutch summary) Parenting Support in Community Settings: Parental needs and effectiveness of the Home-Start program J.J. Asscher Samenvatting (Dutch summary) Ouders spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen.

Nadere informatie

WAAR JE ZIT IS WAAR JE STAAT

WAAR JE ZIT IS WAAR JE STAAT WAAR JE ZIT IS WAAR JE STAAT Posities als antecedenten van management-denken over concernstrategie ACHTERGROND (H. 1-3) Concernstrategie heeft betrekking op de manier waarop een concern zijn portfolio

Nadere informatie

ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014

ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014 ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014 Basis elementen team 1. Een collectief doel; 2. Onderlinge afhankelijkheid door verschillende

Nadere informatie

Cover Page. Author: Beuzekom, Martie van Title: Latent risk factors in operating theatres and intensive care units Issue Date:

Cover Page. Author: Beuzekom, Martie van Title: Latent risk factors in operating theatres and intensive care units Issue Date: Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19916 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Beuzekom, Martie van Title: Latent risk factors in operating theatres and intensive

Nadere informatie

Gezondheidsverwachting volgens socio-economische gradiënt in België Samenvatting. Samenvatting

Gezondheidsverwachting volgens socio-economische gradiënt in België Samenvatting. Samenvatting Verschillende internationale studies toonden socio-economische verschillen in gezondheid aan, zowel in mortaliteit als morbiditeit. In bepaalde westerse landen bleek dat, ondanks de toegenomen welvaart,

Nadere informatie

Bottom-Up Influences in Representative Negotiations: How Representatives Affect Intra-Inter Group Relations Ö. Saygi

Bottom-Up Influences in Representative Negotiations: How Representatives Affect Intra-Inter Group Relations Ö. Saygi Bottom-Up Influences in Representative Negotiations: How Representatives Affect Intra-Inter Group Relations Ö. Saygi 1 Samenvatting Tijdens het schrijven van mijn proefschrift in het tijdperk van de Arabische

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (summary in Dutch)

Nederlandse samenvatting (summary in Dutch) Nederlandse samenvatting (summary in Dutch) Relatiemarketing is gericht op het ontwikkelen van winstgevende, lange termijn relaties met klanten in plaats van het realiseren van korte termijn transacties.

Nadere informatie

Groep: Projects Department

Groep: Projects Department 17.04.2014 17.04.2014 14:29 1. Inleiding Deze inleiding is vrij te bepalen bij de aanmaak van het rapport. Dit rapport geeft de diagnose resultaten weer aan de hand van vijf metingen: Contextual Scale

Nadere informatie

het laagste niveau van psychologisch functioneren direct voordat de eerste bestraling begint. Zowel angstgevoelens als depressieve symptomen en

het laagste niveau van psychologisch functioneren direct voordat de eerste bestraling begint. Zowel angstgevoelens als depressieve symptomen en Samenvatting In de laatste 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de psychosociale gevolgen van kanker. Een goede zaak want aandacht voor kanker, een ziekte waar iedereen in zijn of haar leven wel eens

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting 10 Samenvatting Samenvatting Hoe snel word je boos als iemand je provoceert? Het traditionele antwoord op deze vraag is dat het afhangt van je individuele neiging om boos te worden. Als je

Nadere informatie

Omdat uit eerdere studies is gebleken dat de prevalentie, ontwikkeling en manifestatie van gedragsproblemen samenhangt met persoonskenmerken zoals

Omdat uit eerdere studies is gebleken dat de prevalentie, ontwikkeling en manifestatie van gedragsproblemen samenhangt met persoonskenmerken zoals Gedragsproblemen komen veel voor onder kinderen en adolescenten. Als deze problemen ernstig zijn en zich herhaaldelijk voordoen, kunnen ze een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren van

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting De adolescentie is lang beschouwd als een periode met veelvuldige en extreme stemmingswisselingen, waarin jongeren moeten leren om grip te krijgen op hun emoties. Ondanks het feit

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties De afgelopen decennia zijn er veel nieuwe technologische producten en diensten geïntroduceerd op de

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Een goede hand functie is van belang voor interactie met onze omgeving. Vanaf het moment dat we opstaan, tot we s avonds weer naar bed gaan,

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1: Managen versus leidinggeven... 13 1.1 Management... 13 1.2 Leiding geven... 13 1.3 Competenties en taakaspecten van de leidinggevende... 16 1.4 Samenvattend... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

De invloed van Vertrouwen, Relatietevredenheid en Commitment op Customer retention

De invloed van Vertrouwen, Relatietevredenheid en Commitment op Customer retention De invloed van Vertrouwen, Relatietevredenheid en Commitment op Customer retention Samenvatting Wesley Brandes MSc Introductie Het succes van CRM is volgens Bauer, Grether en Leach (2002) afhankelijk van

Nadere informatie

POSITIEVE INTERVENTIE BRENGT GEDRAGSVERANDERING

POSITIEVE INTERVENTIE BRENGT GEDRAGSVERANDERING POSITIEVE INTERVENTIE BRENGT GEDRAGSVERANDERING in dit geval innovatiekracht Februari 2016 Involve Sophiaweg 89 6523 NH NIJMEGEN www.involve.eu contact met ons op voor afspraken over het gebruik 1 Veranderen

Nadere informatie

Onderzoek heeft aangetoond dat een hoge mate van herstelbehoefte een voorspellende factor is voor ziekteverzuim. Daarom is in de NL-SH ook de relatie

Onderzoek heeft aangetoond dat een hoge mate van herstelbehoefte een voorspellende factor is voor ziekteverzuim. Daarom is in de NL-SH ook de relatie Samenvatting Gehoor en de relatie met psychosociale gezondheid, werkgerelateerde variabelen en zorggebruik. De Nationale Longitudinale Studie naar Horen Slechthorendheid is een veelvoorkomende chronische

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/67116 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Ashikali, T.S. Title: Leadership and inclusiveness in public organizations Issue

Nadere informatie

Thomas-Kilmann test Merlijn Camp WDP29 juni 2012

Thomas-Kilmann test Merlijn Camp WDP29 juni 2012 Thomas-Kilmann test Merlijn Camp 11099003 WDP29 juni 2012 Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord 2 1. Inleiding 2 2. Karaktereigenschappen 3 2.1 Doordrukken 3 2.2 Vermijden 3 2.3 Samenwerken 3 2.4 Toegeven 3 2.5

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) * 132 Baby s die te vroeg geboren worden (bij een zwangerschapsduur korter dan 37 weken) hebben een verhoogd risico op zowel ernstige ontwikkelingproblemen (zoals mentale

Nadere informatie

Ellen van Wijk - Ruim baan voor creatief talent. De commitments van creatieve professionals

Ellen van Wijk - Ruim baan voor creatief talent. De commitments van creatieve professionals De commitments van creatieve professionals 7 De commitments van creatieve professionals 163 164 Ruim baan voor creatief talent, hoofdstuk 7 7.1 Inleiding In deze studie is binding gedefinieerd als het

Nadere informatie

Leeswijzer rapporten

Leeswijzer rapporten Leeswijzer rapporten Naar aanleiding van de lokale verkiezingen legt ACV Openbare Diensten de noden van het personeel van de gemeenten, OCMW s, provincies en intercommunales op tafel. We brengen de arbeidstevredenheid

Nadere informatie

Samenvatting. (Summary in Dutch)

Samenvatting. (Summary in Dutch) (Summary in Dutch) 142 In dit proefschrift is de rol van de gezinscontext bij probleemgedrag in de adolescentie onderzocht. We hebben hierbij expliciet gefocust op het samenspel met andere factoren uit

Nadere informatie

Management accounting en stewardship

Management accounting en stewardship Management accounting en stewardship Naar dynamisch performance management Prof. Dr. Ed Vosselman 11 04 2017 Ontwikkelingen in governance en management Twee belangrijke aan elkaar gerelateerde ontwikkelingen:

Nadere informatie

Kennisdeling in lerende netwerken

Kennisdeling in lerende netwerken Kennisdeling in lerende netwerken Managementsamenvatting Dit rapport presenteert een onderzoek naar kennisdeling. Kennis neemt in de samenleving een steeds belangrijker plaats in. Individuen en/of groepen

Nadere informatie

Iedereen sterk. Zo stimuleer je innovatief gedrag en eigenaarschap van medewerkers

Iedereen sterk. Zo stimuleer je innovatief gedrag en eigenaarschap van medewerkers Iedereen sterk Zo stimuleer je innovatief gedrag en eigenaarschap van medewerkers JANUARI 2016 Veranderen moet veranderen Verandering is in veel gevallen een top-down proces. Bestuur en management signaleren

Nadere informatie

Everyday Multiscreening. How the Simultaneous Usage of Multiple Screens Affects Information Processing and Advertising Effectiveness. C.M.

Everyday Multiscreening. How the Simultaneous Usage of Multiple Screens Affects Information Processing and Advertising Effectiveness. C.M. Everyday Multiscreening. How the Simultaneous Usage of Multiple Screens Affects Information Processing and Advertising Effectiveness. C.M. Segijn Dutch Summary (Nederlandse samenvatting) Alledaags multiscreening.

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 119 120 Samenvatting 121 Inleiding Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij de ziekte sarcoïdose en is geassocieerd met een verminderde kwaliteit van leven. In de literatuur

Nadere informatie

- Mensen gaan meer variëteit kiezen bij hun consumptiekeuzes wanneer ze weten dat hun gedrag nauwkeurig publiekelijk zal onderzocht worden.

- Mensen gaan meer variëteit kiezen bij hun consumptiekeuzes wanneer ze weten dat hun gedrag nauwkeurig publiekelijk zal onderzocht worden. Abstract: - 3 experimenten - Mensen gaan meer variëteit kiezen bij hun consumptiekeuzes wanneer ze weten dat hun gedrag nauwkeurig publiekelijk zal onderzocht worden. - Studie 1&2: consumenten verwachten

Nadere informatie

The Whole is More. A Contextual Perspective on Attitudes and Reactions of Staff towards Aggressive Behaviour of Clients with ID in Residential

The Whole is More. A Contextual Perspective on Attitudes and Reactions of Staff towards Aggressive Behaviour of Clients with ID in Residential The Whole is More. A Contextual Perspective on Attitudes and Reactions of Staff towards Aggressive Behaviour of Clients with ID in Residential Institutions M.H. Knotter Samenvatting Het onderzoek in dit

Nadere informatie

Samenvatting Summary in Dutch

Samenvatting Summary in Dutch 112 Samenvatting Summary in Dutch Wanneer mensen anderen zien die in een gelijke situatie of wel beter af zijn of wel slechter af zijn, kan dat sterke reacties oproepen. Mensen kunnen als reactie sterke

Nadere informatie

Dutch Summary Acknowledgements Curriculum Vitae

Dutch Summary Acknowledgements Curriculum Vitae Dutch Summary Acknowledgements Curriculum Vitae 184 Welbevinden en hoofdpijn bij adolescenten: de rol van zelfregulatie In dit proefschrift is de rol van zelfregulatie processen voor het welbevinden van

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het is een uitdaging om ouderen te identificeren die baat kunnen hebben bij een interventie gericht op de preventie van beperkingen in het dagelijks leven op het moment dat dergelijke

Nadere informatie

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Nederlandse samenvatting Uit een recente rapportage van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 64% van de (ex-) patiënten met kanker zorgen ervaart over psychosociale

Nadere informatie

Capita Selecta Recent Arbeidsmarktonderzoek in Vlaanderen

Capita Selecta Recent Arbeidsmarktonderzoek in Vlaanderen RESEARCH SUMMARY ONDERZOEK I.K.V. VIONA STEUNPUNT WSE Capita Selecta Recent Arbeidsmarktonderzoek in Vlaanderen TITEL: FLEXIBLE JOB SEARCH BEHAVIOR AMONG UNEMPLOYED JOBSEEKERS: ANTECEDENTS AND OUTCOMES

Nadere informatie

TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems

TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems RapportEvaluatie Online Mediation in Echtscheidingszaken Aanleidingvoorhetonderzoek In 2008 heeft Juripax in opdracht

Nadere informatie

VERGELIJKENDE STUDIE VAN ALTERNATIEVE ONTWERPWAARDE SCHATTINGEN VAN SIGNIFICANTE GOLFHOOGTE

VERGELIJKENDE STUDIE VAN ALTERNATIEVE ONTWERPWAARDE SCHATTINGEN VAN SIGNIFICANTE GOLFHOOGTE Rapport aan isterie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Leefmilieu en Infrastructuur Administratie Waterwegen en Zeewezen AFDELING WATERWEGEN KUST VERGELIJKENDE STUDIE VAN ALTERNATIEVE ONTWERPWAARDE

Nadere informatie

Syllabus Communicatie en Intergenerationele Samenwerking voor werknemers binnen de publieke sector met een leeftijd van 30-

Syllabus Communicatie en Intergenerationele Samenwerking voor werknemers binnen de publieke sector met een leeftijd van 30- Syllabus Communicatie en Intergenerationele Samenwerking voor werknemers binnen de publieke sector met een leeftijd van 30- Inleiding: De opleiding in en intergenerationele samenwerking is bedoeld voor

Nadere informatie

rapporteerden. Er werden geen verschillen gevonden in schoolprestaties, spijbelgedrag en middelengebruik tussen de verschillende groepen.

rapporteerden. Er werden geen verschillen gevonden in schoolprestaties, spijbelgedrag en middelengebruik tussen de verschillende groepen. Samenvatting Samenvatting Depressie en angst zijn de meest voorkomende psychische stoornissen in de adolescentie met een enorme impact op het individu. Veel adolescenten rapporteren depressieve en angst

Nadere informatie

Meten: algemene beginselen. Harry B.G. Ganzeboom ADEK UvS College 1 28 februari 2011

Meten: algemene beginselen. Harry B.G. Ganzeboom ADEK UvS College 1 28 februari 2011 Meten: algemene Harry B.G. Ganzeboom ADEK UvS College 1 28 februari 2011 OPZET College 1: Algemene College 2: Meting van attitudes (ISSP) College 3: Meting van achtergrondvariabelen via MTMM College 4:

Nadere informatie

Red cheeks, sweaty palms, and coy-smiles: The role of emotional and sociocognitive disturbances in child social anxiety M. Nikolić

Red cheeks, sweaty palms, and coy-smiles: The role of emotional and sociocognitive disturbances in child social anxiety M. Nikolić Red cheeks, sweaty palms, and coy-smiles: The role of emotional and sociocognitive disturbances in child social anxiety M. Nikolić Rode wangen, zweethanden en coy-smiles: De rol van emotionele en socio-cognitieve

Nadere informatie

SSamenvatting. 1. Introductie

SSamenvatting. 1. Introductie S 1. Introductie PowerPoint is niet meer weg te denken bij presentaties. Het programma kende wereldwijd meer dan 200 miljoen gebruikers in 2012. Sommigen wenden het aan voor hun colleges, anderen voor

Nadere informatie

Samenvatting afstudeeronderzoek

Samenvatting afstudeeronderzoek Samenvatting afstudeeronderzoek Succesfactoren volgens bedrijfsleven in publiek private samenwerkingen mbo IRENE VAN RIJSEWIJK- MSC STUDENT BEDRIJFSWETENSCHAPPEN (WAGENINGEN UNIVERSITY) IN SAMENWERKING

Nadere informatie

Onderzoek naar vrijwilligerswerk in de sport voor jongeren die leven in maatschappelijk kwetsbare situaties. Kansen tot ontwikkeling?

Onderzoek naar vrijwilligerswerk in de sport voor jongeren die leven in maatschappelijk kwetsbare situaties. Kansen tot ontwikkeling? Onderzoek naar vrijwilligerswerk in de sport voor jongeren die leven in maatschappelijk kwetsbare situaties. Kansen tot ontwikkeling? Doctoraatproefschrift Evi Buelens, onderzoeksgroep Sport & Society,

Nadere informatie

ONDERZOEKSGERICHT LEREN

ONDERZOEKSGERICHT LEREN Serie handleidingen "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") ONDERZOEKSGERICHT LEREN Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Deze publicatie werd gefinancierd door de Europese

Nadere informatie

Juggling with Media. The Consequences of Media Multitasking for Adolescent Development. W.A. van der Schuur

Juggling with Media. The Consequences of Media Multitasking for Adolescent Development. W.A. van der Schuur Juggling with Media. The Consequences of Media Multitasking for Adolescent Development. W.A. van der Schuur Nederlandse Samenvatting [DUTCH SUMMARY] Nederlandse Samenvatting JONGLEREN MET MEDIA: DE GEVOLGEN

Nadere informatie

Tijdreeksanalyse in verkeersveiligheidsonderzoek met behulp van state space methodologie

Tijdreeksanalyse in verkeersveiligheidsonderzoek met behulp van state space methodologie Samenvatting Tijdreeksanalyse in verkeersveiligheidsonderzoek met behulp van state space methodologie In dit proefschrift wordt een aantal studies gepresenteerd waarin tijdreeksanalyse wordt toegepast

Nadere informatie

Dynamics, Models, and Mechanisms of the Cognitive Flexibility of Preschoolers B.M.C.W. van Bers

Dynamics, Models, and Mechanisms of the Cognitive Flexibility of Preschoolers B.M.C.W. van Bers Dynamics, Models, and Mechanisms of the Cognitive Flexibility of Preschoolers B.M.C.W. van Bers Introductie Flexibiliteit is een belangrijke eigenschap in de huidige snel veranderende maatschappij. In

Nadere informatie

Inleiding Deel I. Ontwikkelingsfase

Inleiding Deel I. Ontwikkelingsfase Inleiding Door de toenemende globalisering en bijbehorende concurrentiegroei tussen bedrijven over de hele wereld, de economische recessie in veel landen, en de groeiende behoefte aan duurzame inzetbaarheid,

Nadere informatie

WORK EXPERIENCE PROFILE

WORK EXPERIENCE PROFILE WORK EXPERIENCE PROFILE VANDERHEK METHODOLOGISCH ADVIESBUREAU Werkstress is een verschijnsel dat al jaren sterk de aandacht trekt. Statistieken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid geven aan dat

Nadere informatie

2. De teamcoach kan naar zijn of haar team kijken als een soort systeem. Deze systeembenadering kent 6 invalshoeken om naar het systeem te kijken.

2. De teamcoach kan naar zijn of haar team kijken als een soort systeem. Deze systeembenadering kent 6 invalshoeken om naar het systeem te kijken. Oefenvragen Middle Management B - Teamcoaching 1. Wat is geen kerntaak van een teamcoach volgens de definitie van teamcoaching? A. Het uitvoeren van effectiviteit verhogende activiteiten, om het team te

Nadere informatie