Richtlijn Data Handling & Methods Reporting (DHMR) TSB 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Richtlijn Data Handling & Methods Reporting (DHMR) TSB 1"

Transcriptie

1 Richtlijn Data Handling & Methods Reporting (DHMR) TSB 1 Richtlijn Data Handling & Methods Reporting (DHMR) Wetenschapscommissie TSB 2017 De oorsprong van de richtlijn ligt in het door de VSNU (2014) vastgestelde principe controleerbaarheid, zoals weergegeven in de onderstaande box. Daarnaast is rekening gehouden met door de commissies Levelt en Schuyt (Commissie Levelt, Commissie Noort, & Commissie Drenth, 2012; KNAW, 2012) geformuleerde aanbevelingen en best practices. Box 1. VSNU principe controleerbaarheid III. Controleerbaarheid Principe Gepresenteerde informatie is controleerbaar. Als onderzoeksresultaten openbaar worden gemaakt, blijkt duidelijk waar de gegevens en de conclusies op zijn gebaseerd, waaraan ze zijn ontleend en waar ze te controleren zijn. Definitie Handelen is controleerbaar als het voor anderen mogelijk is om na te gaan of het voldoet aan relevante maatstaven (bijvoorbeeld van kwaliteit of betrouwbaarheid) Uitwerking III.1 Onderzoek moet gerepliceerd kunnen worden om de juistheid ervan te testen. De keuze van de onderzoeksvraag, de opzet van het onderzoek, de keuze van de gehanteerde methode en verwijzing naar geraadpleegde bronnen is zodanig nauwkeurig gedocumenteerd dat controle op alle stappen van het onderzoeksproces in beginsel mogelijk is, III.2 De kwaliteit van dataverzameling, data-invoer, dataopslag en dataverwerking wordt goed bewaakt. Goede verslaglegging van alle stappen en controle op de uitvoering is noodzakelijk (labjournaals, voortgangsrapportages, documentatie van afspraken en beslissingen enz.). III.3 De bewaartermijn van ruwe onderzoeksgegevens is minimaal 10 jaar. Deze gegevens worden op aanvraag ter beschikking gesteld aan andere wetenschapsbeoefenaren, tenzij wettelijke bepalingen zich daartegen verzetten. III.4 Ruwe onderzoeksgegevens worden zodanig gearchiveerd dat deze te allen tijde met een minimum aan tijd en handelen kunnen worden geraadpleegd. III.5 Bij al het onderwijsmateriaal, ook bij mondelinge informatieoverdracht, wordt de herkomst of de bron daarvan vermeld. Bron: VSNU, 2014, p. 8.

2 Richtlijn Data Handling & Methods Reporting (DHMR) TSB 2 Implementatie Werknemers en promovendi van TSB zorgen ervoor dat er een datapackage bestaat voor elk empirisch artikel of boek(-hoofdstuk) waar zij auteur van zijn en elk empirisch hoofdstuk in een dissertatie waarop zij promoveren (zelfs wanneer de medewerker van TSB niet zelf de analyse van onderzoeksgegevens op zich heeft genomen). De richtlijn heeft betrekking op door TSB medewerkers verzamelde gegevens, en op statistische meta-analyses, kwalitatief onderzoek, data-simulaties, en (secundaire) analyses van gegevens die door derden (niet aan TSB als student of medewerker verbonden personen of instanties) zijn verzameld of in databases beschikbaar zijn. Dit datapackage voldoet aan acht eisen. (1) Meta-data en dataverzameling. De datapackage is voorzien van meta-data met informatie over wanneer en door welke persoon elk in de package aanwezige bestand is aangemaakt en gewijzigd en over wie er toegang hebben (gehad) tot de package. De meta-data geven ook of ethische toetsing heeft plaatsgevonden en geven details (protocolnummer, instantie) van deze toetsing. Tevens wordt de rol van iedere (co)auteur omschreven. Daarnaast bevat de datapackage gedetailleerde informatie over door wie, waar, en op welke locatie de gegevens verzameld zijn. Dit geldt tevens voor door derden verzamelde gegevens voor zover deze informatie beschikbaar is. Bij gegevens uit bestaande databases en repositories worden de oorsprong, versie, en datering gespecificeerd. In het geval van verkrijgen van externe financiering/subsidie wordt vermeld door wie deze verstrekt is. Toelichting: Meta-data inclusief gebruikerstoegang zijn bij veel data repositories en back-up systemen standaard geïmplementeerd. Dat geldt niet altijd voor het bijhouden van wijzigingen zodat hiervoor in sommige gevallen een digitaal logboek moet worden aangemaakt. Dit logboek kan bestaan uit bijv. een Excel of Word document waarin deze informatie staat en wordt bijgehouden. Bij de rollen van (co)auteurs kunnen de volgende rollen worden onderscheiden: bedenken en opzetten van het onderzoek, data verzameling, analyse van gegevens, en schrijven artikel. Informatie over dataverzameling kan beschreven zijn in de publicatie en/of in een bestand in de datapackage. Beschrijvingen staan bij door TSB medewerkers of studenten zelf verzamelde gegevens in lab journals waarin gedetailleerde informatie is te vinden over de dataverzameling en invoer van de data. Bij secundaire data of gegevens van andere onderzoekers of instanties dient deze informatie voldoende specifiek te zijn in de vorm van contact gegevens van andere onderzoekers, en duidelijke beschrijvingen van de bron en datum van het door de onderzoeker verkrijgen (downloaden) van de gegevens.

3 Richtlijn Data Handling & Methods Reporting (DHMR) TSB 3 (2) Ruwe databestand. De datapackage bevat het ruwe data bestand zoals dat voor het eerst digitaal of in te digitaliseren vorm (zoals bij scans van papieren vragenlijsten) voor de medewerker van TSB beschikbaar was. Dit bestand is een read only tijdgemarkeerd bestand dat na opslag niet meer wordt gewijzigd. Het ruwe data bestand wordt gefixeerd op het moment dat de dataverzameling is afgerond. De datum van fixatie van de brongegevens moet worden vastgelegd in de datapackage. Dit bestand wordt doorgaans aangemaakt op het moment waarop gegevens beschikbaar komen en dus voordat het artikel geschreven wordt. Gegevens in het ruwe databestand zijn conform ethische richtlijnen geanonimiseerd. Persoons-identificerende informatie en toestemmingsformulieren (die eveneens moeten worden behouden, tenzij hierover vanwege ethische bezwaren andere afspraken over zijn gemaakt) behoren niet tot de datapackage. In gevallen van nietdigitaal bronmateriaal (fysiologische bepalingen, audio opnames, papieren vragenlijsten e.d.) dient vermeld te worden waar dit opgeslagen is en hoe de data te traceren zijn. In gevallen waarin de aan TSB verbonden onderzoeker de gegevens niet kan hebben vanwege ethische richtlijnen, onoverkomelijke logistieke bezwaren, privacy gerelateerde redenen, of formele eigendomsrechten, wordt duidelijk aangegeven wat de redenen zijn voor het ontbreken van de gegevens in de package. Onderzoekers betrachten transparantie bij dergelijke beperkingen in databeheer (bijv. middels een melding in de author note van het artikel). Toelichting: Het ruwe databestand is het eerste door de medewerker van TSB digitaal verkregen databestand. Idealiter betreft dit het eerste digitale databestand dat aangemaakt wordt door wie dan ook, maar in gevallen waarin gebruik wordt gemaakt van (secundaire) datasets van derden of bestanden zoals gedownload van data repositories of andersoortige publiekelijk beschikbare databestanden kan hieronder ook dit bestand worden verstaan. Bij zelf verzamelde gegevens gaat het om gegevens zoals ingevoerde vragenlijsten of middels online surveys, computers, of meetinstrumenten verzamelde gegevens. Bij papieren vragenlijsten of documenten wordt verwacht dat de onderzoeker zorg draagt voor het inscannen of anders voor de opslag van die papieren vragenlijsten of documenten. Indien ethische richtlijnen, onoverkomelijke logistieke bezwaren, privacy gerelateerde redenen, of formele eigendomsrechten het onmogelijk maken dat het gehele ruwe bestand door de medewerker van TSB in de datapackage wordt opgenomen wordt dit voldoende duidelijk en voorzien van documentatie beargumenteerd in een in de datapackage aanwezig bestand. In deze gevallen wordt gestreefd naar het in de datapackage opslaan van een aselecte steekproef uit het oorspronkelijke bestand of een screenshot van een deel van de ruwe gegevens.

4 Richtlijn Data Handling & Methods Reporting (DHMR) TSB 4 (3) Data opslag. De datapackage wordt digitaal opgeslagen op een wijze die veilig en robuust is en waarvan in principe automatisch back ups worden gemaakt. Toelichting: Veilig en robuust impliceert dat gegevens niet op een enkel opslagmedium (bijv. 1 harde schijf, DVD, of USB stick) kunnen worden opgeslagen. Verwacht wordt dat onderzoekers ervoor kiezen om een zo robuust en veilig mogelijke optie te kiezen voor de hosting van de datapackage. (4) Materialen. De datapackage bevat alle in het onderzoek gebruikte digitale (of te scannen) onderzoeksmaterialen die nodig zijn om het onderzoek te repliceren, waaronder vragenlijsten, stimuli, instructieteksten, proefleiderprotocollen, videomaterialen, software voor simulatiestudies, computerscripts, e.d. Indien hierbij een bronvermelding gebruikt wordt van elders gepubliceerde materialen dient deze vermelding accuraat en voldoende specifiek te zijn. Toelichting: Hierbij geldt het principe van repliceerbaarheid. Aan de hand van de documenten in de datapackage kan het onderzoek in principe zonder nadere informatie in te winnen door een vakgenoot worden gerepliceerd. (5) Statistische verwerking. De datapackage bevat syntaxen, computerscripts, of statistische logboeken van de verwerking van de ruwe gegevens waarmee analyses zoals gerapporteerd in het artikel op grond van het ruwe databestand kunnen worden gerepliceerd. In principe leiden het gebruik van syntaxen, computerscripts, of logboeken tot onder (6) genoemde verwerkt bestand. Toelichting: Hierbij kan worden gedacht aan opties zoals die in SPSS en andere (statistische) software bestaan om de syntax vanzelf aan te maken, maar ook aan bijvoorbeeld commando s in R of andersoortige programma s. Indien gebruikte statistische software automatisch opslaan van commando s onmogelijk maakt dient er een logboek te worden bijgehouden waarin gemaakte analytische stappen op begrijpelijke wijze gespecificeerd zijn. (6) Verwerkt databestand. De datapackage bevat een voldoende gedocumenteerd en verwerkt databestand waarmee een vakgenoot ( peer ) zonder additionele informatie in te hoeven winnen de in het artikel gerapporteerde analyses onafhankelijk kan repliceren. Toelichting: Hierbij geldt wederom het principe van repliceerbaarheid. Een goede toets om na te gaan of documentatie voldoende specifiek is voor

5 Richtlijn Data Handling & Methods Reporting (DHMR) TSB 5 vakgenoten is om een van de coauteurs (een deel van) de analyses ter controle te laten repliceren. (7) Toegang en controle. Op aanvraag is de datapackage ter evaluatie toegankelijk voor de wetenschapscommissie. De datapackage is in principe toegankelijk voor alle coauteurs van het artikel en in elk geval voor ten minste twee personen. Die tweede persoon kan een coauteur zijn van zowel binnen als buiten de TSB. Bij promotieonderzoek kan de rol vervuld worden door (co)promotores en bij onderzoek van senior onderzoekers kan de leidinggevende deze rol vervullen. Eventuele restricties op het gebruik van onderzoeksgegevens in bijvoorbeeld vervolgonderzoek voor personen met inzage kunnen contractueel worden vastgelegd maar kunnen verificatie van resultaten in artikelen in principe niet in de weg staan. Toelichting: Hierbij geldt het principe dat coauteurs medeverantwoordelijk zijn voor de behandeling van de gegevens, de statistische verwerking daarvan, en de rapportage van de resultaten. Idealiter is er naast degene die hoofdverantwoordelijk is voor de analyse en rapportage van resultaten een coauteur die de analyses repliceert en controleert men elkaar volgens het zogenaamde co-piloot model. (8) Opslagtermijn. De datapackage dient ten minste tien jaar na definitieve verschijningsdatum van de publicatie te worden behouden en beschikbaar te blijven Toelichting: De VSNU richtlijn verwijst naar tien jaar zonder te specificeren wanneer deze termijn ingaat. De publicatiedatum van een artikel wordt gehanteerd door de American Psychological Association en biedt een duidelijke termijn. Referenties Vereniging van Universiteiten (VSNU) (2014). De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. Den Haag: VSNU. Commissie Levelt, Commissie Noort, & Commissie Drenth (2012). Falende wetenschap: De frauduleuze onderzoekspraktijken van sociaal-psycholoog Diederik Stapel. Tilburg University. Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (2012). Zorgvuldig en integer omgaan met wetenschappelijke onderzoeksgegevens. Amsterdam: KNAW.

Vragenlijst Toetsingscommissie Ethiek Pedagogische Wetenschappen

Vragenlijst Toetsingscommissie Ethiek Pedagogische Wetenschappen Vragenlijst Toetsingscommissie Ethiek Pedagogische Wetenschappen Titel onderzoek*: Naam aanvrager(s): Postadres: E-mail: * De commissie vergadert 6x per jaar. Een toetsingsverzoek dient ten minste 14 dagen

Nadere informatie

De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening

De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening s van goed wetenschappelijk onderwijs en onderzoek s-gravenhage 2004 herziening 2012 herziening 2014 Vereniging van Universiteiten (VSNU) 1 Inhoud De Nederlandse

Nadere informatie

Hoofdlijnen van beleid management onderzoeksdata Universiteit voor Humanistiek

Hoofdlijnen van beleid management onderzoeksdata Universiteit voor Humanistiek 1 november 2016 Hoofdlijnen van beleid management onderzoeksdata Universiteit voor Humanistiek Preambule In deze notitie wordt op hoofdlijnen vastgelegd hoe onderzoeksdata moet worden beheerd. Het is van

Nadere informatie

Kwaliteitsstandaard en wetenschappelijke integriteit duaal promotieprogramma

Kwaliteitsstandaard en wetenschappelijke integriteit duaal promotieprogramma Kwaliteitsstandaard en wetenschappelijke integriteit duaal promotieprogramma Centrum Regionale Kennisontwikkeling Leiden University Dual PhD Centre The Hague Vastgesteld door het Faculteitsbestuur Campus

Nadere informatie

Integriteit van Wetenschap

Integriteit van Wetenschap Integriteit van Wetenschap Een verkenning naar aanleiding van het bezoek van de Dutch Association for Institutional Research 2 juli 2014 Prof.dr. J.W.A. Smit Dutch Association for Institutional Research

Nadere informatie

Regeling Datamanagement Universiteit Leiden

Regeling Datamanagement Universiteit Leiden Regeling Datamanagement Universiteit Leiden Aandachtspunten en toelichtingen bij de verschillende artikelen zijn schuin gedrukt. A. Definities en uitgangspunten 1. Deze regeling is bedoeld als universitair

Nadere informatie

Verantwoord omgaan met onderzoekgegevens. Hoe je data- en syntaxbestanden transparant opslaat en je analyses repliceerbaar maakt

Verantwoord omgaan met onderzoekgegevens. Hoe je data- en syntaxbestanden transparant opslaat en je analyses repliceerbaar maakt Verantwoord omgaan met onderzoekgegevens Hoe je data- en syntaxbestanden transparant opslaat en je analyses repliceerbaar maakt d.c.trilling@uva.nl @damian0604 www.damiantrilling.net Afdeling Communicatiewetenschap

Nadere informatie

MASTERCLASS RESEARCH DATA MANAGEMENT INTRODUCTIE TERMINOLOGIE EN LANDSCHAP

MASTERCLASS RESEARCH DATA MANAGEMENT INTRODUCTIE TERMINOLOGIE EN LANDSCHAP MASTERCLASS RESEARCH DATA MANAGEMENT INTRODUCTIE TERMINOLOGIE EN LANDSCHAP 2 Wat is onderzoeksdata? The data, records, files or other evidence, irrespective of their content or form (e.g. in print, digital,

Nadere informatie

Model informatiebrief medisch onderwijsonderzoek Met voorbeeldpassages versie juli 2017

Model informatiebrief medisch onderwijsonderzoek Met voorbeeldpassages versie juli 2017 Model informatiebrief medisch onderwijsonderzoek Met voorbeeldpassages versie juli 2017 De brief kan voor studenten op HBO/WO niveau geschreven worden omdat de doelgroep in onderwijsonderzoek meestal studenten

Nadere informatie

Richtlijn archivering wetenschappelijk onderzoek voor Nederlandse faculteiten Maatschappij- en Gedragswetenschappen Versie 2, Juli 2017

Richtlijn archivering wetenschappelijk onderzoek voor Nederlandse faculteiten Maatschappij- en Gedragswetenschappen Versie 2, Juli 2017 Richtlijn archivering wetenschappelijk onderzoek voor Nederlandse faculteiten Maatschappij- en Gedragswetenschappen Versie 2, Juli 2017 1. Preambule In de discussies over wetenschappelijke integriteit

Nadere informatie

Researchcode Dimence Groep

Researchcode Dimence Groep Researchcode Dimence Groep Leeswijzer De aanwijzingen in deze leeswijzer zijn vastgesteld door de Raad van Bestuur op 26 juni 2019 en zijn leidend voor onderzoekers binnen de Dimence Groep. Voor vragen

Nadere informatie

1. Introductie tot SPSS

1. Introductie tot SPSS 1. Introductie tot SPSS Wat is SPSS? SPSS is een statistisch computerprogramma dat door wetenschappers wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, analyseren en te bewerken. Het wordt voornamelijk gebruikt

Nadere informatie

Verklaring met betrekking tot privacy en de verwerking van persoonsgegevens

Verklaring met betrekking tot privacy en de verwerking van persoonsgegevens Verklaring met betrekking tot privacy en de verwerking van persoonsgegevens Lectoraat Residentiële jeugdzorg, Hogeschool Leiden Deze verklaring geeft informatie over hoe het lectoraat Residentiële jeugdzorg

Nadere informatie

Chodsky Pes Club Nederland

Chodsky Pes Club Nederland Chodsky Pes Club Nederland Inleiding Chodsky Pes Club Nederland hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In dit privacy statement willen wij u een heldere en transparante informatie

Nadere informatie

Algemene gebruiksvoorwaarden

Algemene gebruiksvoorwaarden Algemene gebruiksvoorwaarden >>> Algemene gebruiksvoorwaarden Data Archiving and Networked Services (DANS) Postbus 93067 2509 AB Den Haag Anna van Saksenlaan 51 2593 HW Den Haag +31 70 349 44 50 info@dans.knaw.nl

Nadere informatie

Formulier Datamanagementplan

Formulier Datamanagementplan Formulier Datamanagementplan NWO is in 2015 gestart met een pilot Datamanagement. Tijdens deze pilot vraagt NWO onderzoekers met toegekende onderzoeksprojecten onderstaand datamanagementplan in te dienen.

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Revalidatiecentra Volwassenen en Ouders van Kinderen

Werkinstructies voor de CQI Revalidatiecentra Volwassenen en Ouders van Kinderen Werkinstructies voor de Volwassenen en Ouders 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de kwaliteit van zorg in revalidatiecentra te meten vanuit het perspectief van de patiënt. De vragenlijst

Nadere informatie

2016 UM Incorrecte omgang met onderzoeksbestanden - ongegrond. Aanleiding

2016 UM Incorrecte omgang met onderzoeksbestanden - ongegrond. Aanleiding 2016 UM Incorrecte omgang met onderzoeksbestanden - ongegrond Aanleiding De Commissie Wetenschappelijke Integriteit (hierna: Commissie) UM heeft op 31 oktober 2014 een door (..) (klager) ingediende klacht

Nadere informatie

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen SPSS Introductiecursus Sanne Hoeks Mattie Lenzen Statistiek, waarom? Doel van het onderzoek om nieuwe feiten van de werkelijkheid vast te stellen door middel van systematisch onderzoek en empirische verzamelen

Nadere informatie

Privacy & Security Statement / Werkend Nederland BV. Werken met Persoonsgegevens

Privacy & Security Statement / Werkend Nederland BV. Werken met Persoonsgegevens Privacy & Security Statement / Werkend Nederland BV Inleiding Werkend Nederland werkt met persoonsgegevens. We zijn ons hiervan bewust en gaan integer om met uw gegevens. In dit document kunt u lezen hoe

Nadere informatie

Management onderzoeksdata: hoofdlijnen beleid Protestantse Theologische Universiteit

Management onderzoeksdata: hoofdlijnen beleid Protestantse Theologische Universiteit Management onderzoeksdata: hoofdlijnen beleid Protestantse Theologische Universiteit Preambule De Protestantse Theologische Universiteit hecht eraan dat het onderzoek dat door de aan haar verbonden wetenschappelijke

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Gehandicaptenzorg Lichamelijk. Gehandicapten

Werkinstructies voor de CQI Gehandicaptenzorg Lichamelijk. Gehandicapten CQI zorg Werkinstructies voor de CQI zorg In de vernieuwde werkwijze kwaliteitskader zorg heeft pijler 2B betrekking op het meten van cliëntervaringen. De CQI zorg maakt geen deel uit van een instrumentenwaaier

Nadere informatie

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Privacy

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Privacy Handleiding voor de verwerking van persoonsgegevens t.b.v. het kindervakantiewerk in Tilburg in het kader van de "Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)". publicatie: 04-03 uitgave: 2 datum: mei

Nadere informatie

Integriteit en duurzaamheid in het digitale tijdperk

Integriteit en duurzaamheid in het digitale tijdperk Integriteit en duurzaamheid in het digitale tijdperk Het bewaren, delen, hergebruiken en documenteren van digitale onderzoeksdata door sociologen in Nederland Beau Oldenburg >>> Integriteit en duurzaamheid

Nadere informatie

Privacy Protocol van vereniging

Privacy Protocol van vereniging Privacy Protocol van vereniging 1 Inleiding en begripsbepalingen Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing voor alle organisaties die gegevens van personen (persoonsgegevens)

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: De analyse en rapportering van jouw empirisch onderzoek

Hoofdstuk 7: De analyse en rapportering van jouw empirisch onderzoek Hoofdstuk 7: De analyse en rapportering van jouw empirisch onderzoek Nadat je je empirisch of veldonderzoek voltooide, en je hebt de data ingevoerd, moet je die ook analyseren, verwerken en rapporteren.

Nadere informatie

Privacybeleid Wiseconn OVER ONS PRIVACYBELEID OVER DE GEGEVENSVERWERKING

Privacybeleid Wiseconn   OVER ONS PRIVACYBELEID OVER DE GEGEVENSVERWERKING WISECONN IS DE JUISTE PARTNER! EXPERTS GENOEG, MAAR UITEINDELIJK ZIT JE GOED BIJ NOORDELIJKE NUCHTERHEID. Privacybeleid Wiseconn http:// OVER ONS PRIVACYBELEID Wiseconn geeft veel om uw privacy. Wij verwerken

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die

Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die Hoofdstuk 2: Kritisch reflecteren 2.1. Kritisch reflecteren: definitie Definitie: Kritisch reflecteren verwijst naar een geheel van activiteiten die worden uitgevoerd om uit het gevonden bronnenmateriaal

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde Foeke van der Zee Inhoudsopgave 1. Onderzoek, wat is dat eigenlijk... 1 1.1 Hoe is onderzoek te omschrijven... 1 1.2 Is de onderzoeker een probleemoplosser

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Audiciens

Werkinstructies voor de CQI Audiciens Werkinstructies voor de 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de kwaliteit van zorg bij audiciens te meten vanuit het perspectief van de cliënt. De vragenlijst kan worden gebruikt

Nadere informatie

Dit schema ondersteunt bij het opruimen en selecteren van te bewaren materiaal op werkkamers.

Dit schema ondersteunt bij het opruimen en selecteren van te bewaren materiaal op werkkamers. Stroomschema voor opruimdagen FGw Dit schema ondersteunt bij het opruimen en selecteren van te bewaren materiaal op werkkamers. Pagina 1: Onderwijsmateriaal Pagina 2: Onderzoeksmateriaal Pagina 3: Overig

Nadere informatie

Toelichting op de Algemene gebruiksvoorwaarden

Toelichting op de Algemene gebruiksvoorwaarden Toelichting op de Algemene gebruiksvoorwaarden >>> Toelichting op de Algemene gebruiksvoorwaarden Data Archiving and Networked Services (DANS) Postbus 93067 2509 AB Den Haag Anna van Saksenlaan 51 2593

Nadere informatie

Privacy statement. Versie 1.0 Laatst gewijzigd op

Privacy statement. Versie 1.0 Laatst gewijzigd op Privacy statement Versie 1.0 Laatst gewijzigd op 24-05-2018 Over ons privacy beleid Microgiants ICT beheer B.V. geeft veel om uw privacy. Wij verwerken daarom uitsluitend gegevens die wij nodig hebben

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Audiologische centra

Werkinstructies voor de CQI Audiologische centra Werkinstructies voor de 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de kwaliteit van zorg in een audiologisch centrum rond te meten vanuit het perspectief van de cliënt. De vragenlijst kan

Nadere informatie

Formulier Datamanagementplan

Formulier Datamanagementplan Formulier Datamanagementplan NWO is in 2015 gestart met een pilot Datamanagement. Tijdens deze pilot vraagt NWO onderzoekers met toegekende onderzoeksprojecten onderstaand datamanagementplan in te dienen.

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT MYMICROZOO.COM

PRIVACY STATEMENT MYMICROZOO.COM PRIVACY STATEMENT MYMICROZOO.COM MYMICROZOO INLEIDING A. Via de website www.mymicrozoo.com biedt MyMicroZoo (hierna te noemen: MMZ ) tests aan om de bacteriën in uw darmen te analyseren. De analyses worden

Nadere informatie

De Praktijk: licenties van DANS. Heiko Tjalsma Beleidsmedewerker. Seminar Onderzoeksdata SurfAcademy 24 januari 2012

De Praktijk: licenties van DANS. Heiko Tjalsma Beleidsmedewerker. Seminar Onderzoeksdata SurfAcademy 24 januari 2012 Data Archiving and Networked Services De Praktijk: licenties van DANS Heiko Tjalsma Beleidsmedewerker Seminar Onderzoeksdata SurfAcademy 24 januari 2012 DANS is een instituut van KNAW en NWO Wat is DANS?

Nadere informatie

1. De klacht Klager heeft op [ ] bij de ombudsman W.I. [ ] een klacht ingediend tegen Beklaagde. De klacht laat zich als volgt samenvatten.

1. De klacht Klager heeft op [ ] bij de ombudsman W.I. [ ] een klacht ingediend tegen Beklaagde. De klacht laat zich als volgt samenvatten. 2015 VU Tegenwerking door achterhouden van data 1. De klacht Klager heeft op [ ] bij de ombudsman W.I. [ ] een klacht ingediend tegen Beklaagde. De klacht laat zich als volgt samenvatten. Beklaagde heeft

Nadere informatie

Data-notitie DANS versie

Data-notitie DANS versie Data-notitie DANS versie 2.0 10-2-2017 Over DANS DANS Data Archiving and Networked Services, is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

2. Vraag: Is het waar dat u niet weet welke hoogleraren worden uitgeleend door bedrijven omdat die informatie niet in de jaarverslagen staat?

2. Vraag: Is het waar dat u niet weet welke hoogleraren worden uitgeleend door bedrijven omdat die informatie niet in de jaarverslagen staat? 1. Vraag: Wat is uw oordeel over het bericht Niemand zegt te weten hoeveel de profs bijverdienen, waaruit blijkt dat 1200 hoogleraren door derden worden betaald, ondermeer door bedrijven, kerken, patiëntenclubs,

Nadere informatie

Privacy Protocol van voetbalvereniging F.C.R.I.A.

Privacy Protocol van voetbalvereniging F.C.R.I.A. Privacy Protocol van voetbalvereniging F.C.R.I.A. 1 Inleiding en begripsbepalingen Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing voor alle organisaties die gegevens

Nadere informatie

24 mei Veranderingen privacywetgeving: de gevolgen voor ledenadministratie

24 mei Veranderingen privacywetgeving: de gevolgen voor ledenadministratie Veranderingen privacywetgeving: de gevolgen voor ledenadministratie Europese privacywetgeving - Directe werking - Geen aparte implementatie in nationale wetgeving - enkele regels ter uitvoering staan in

Nadere informatie

Privacyverklaring Stamboek Blonde d Aquitaine Nederland

Privacyverklaring Stamboek Blonde d Aquitaine Nederland Privacyverklaring Stamboek Blonde d Aquitaine Nederland Het Stamboek Blonde d Aquitaine Nederland (SBAN) hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens en het respecteren van uw privacy.

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Mammacare

Werkinstructies voor de CQI Mammacare Werkinstructies voor de 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de ervaren kwaliteit van zorg rondom het onderzoek en/of behandeling van een goedaardige of kwaadaardige borstafwijking

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Spierziekten

Werkinstructies voor de CQI Spierziekten Werkinstructies voor de 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de kwaliteit van zorg rond de behandeling van spierziekten in het ziekenhuis en in het revalidatiecentrum te meten vanuit

Nadere informatie

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren Het forum AOS docentonderzoek Rapporteren en presenteren Wanneer is je onderzoek geslaagd? Evalueren en beoordelen Oefening 4 (pagina 316 of 321) Rapporteren en presenteren Verspreiding van resultaten

Nadere informatie

VOORBEEL. De expert is verbonden aan mijn vakgroep/instituut. Ik heb samen met een datamanagement expert intern het DMP opgesteld.

VOORBEEL. De expert is verbonden aan mijn vakgroep/instituut. Ik heb samen met een datamanagement expert intern het DMP opgesteld. DMP title Project Name Voorbeeld ingevuld DMP 'Analgosedation after cardiac surgery in infants: A "model-based" nation-wide randomized controlled trial' - DMP title Principal Investigator / Researcher

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING HONDENGEDRAG.NL. Alles voor uw digitale bedrijfsvoering

PRIVACYVERKLARING HONDENGEDRAG.NL.   Alles voor uw digitale bedrijfsvoering PRIVACYVERKLARING HONDENGEDRAG.NL WWW.WEBSITESERVICEBREDA.NL Alles voor uw digitale bedrijfsvoering Pagina 1 van 8 Privacy beleid Hondengedrag: Website: https://hondengedrag.nl/ Over ons privacy beleid:

Nadere informatie

5.1 Inzage van gegevens U heeft recht op inzage van uw persoonsgegevens en een kopie daarvan te ontvangen.

5.1 Inzage van gegevens U heeft recht op inzage van uw persoonsgegevens en een kopie daarvan te ontvangen. Sane Privacybeleid Inhoudsopgave 1 Privacy... 2 1.1 Cookiebeleid... 2 1.2 Doeleinden persoonsgegevens... 2 2 Persoonsgegevens... 3 2.1 Cliëntvolgdossier... 3 2.2 Persoonsgegevens van minderjarigen... 3

Nadere informatie

Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP

Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie!! " # "# $ -. #, '& ( )*(+ % & /%01 0.%2

Nadere informatie

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data

Workshop. Dataverzameling. Van onderzoeksvraag naar data Workshop Dataverzameling Van onderzoeksvraag naar data Even voorstellen: Suzanne van de Groep 24 jaar Promovendus (PhD-kandidaat) Universiteit Leiden Hoe gaan jongeren met andere mensen om? Hoe werkt dat

Nadere informatie

NADERE OVEREENKOMST met kenmerk. inzake [perceel]

NADERE OVEREENKOMST met kenmerk. inzake [perceel] 1 Instructie: - Teksten/bepalingen waar voor staat, zijn optioneel. - Bij teksten waar OF tussen de bepalingen in staat, dient een keuze tussen de verschillende opties gemaakt te worden. De

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Poliklinische zorg

Werkinstructies voor de CQI Poliklinische zorg Werkinstructies voor de 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de kwaliteit van zorg van een polikliniek te meten vanuit het perspectief van de patiënt. De vragenlijst kan worden gebruikt

Nadere informatie

Projectplan overzicht (deel 1)(ja, mits)

Projectplan overzicht (deel 1)(ja, mits) Projectplan overzicht (deel 1)(ja, mits) Algemeen Naam umc Projectleider + email Programmalijn Werkplaats Draagt bij aan de volgende deliverables -zie programma- LUMC Tobias Bonten; t.n.bonten@lumc.nl

Nadere informatie

Privacyreglement Artikel 1 Toepasselijkheid Artikel 2 Verstrekken persoonsgegevens Artikel 3 Doeleinden gebruik

Privacyreglement Artikel 1 Toepasselijkheid Artikel 2 Verstrekken persoonsgegevens Artikel 3 Doeleinden gebruik Privacyreglement Artikel 1 Toepasselijkheid 1. Dit Privacyreglement is van toepassing op de verwerking van alle persoonsgegevens die op enigerlei wijze aan Pappenheim Re-integratie & Outplacement zijn

Nadere informatie

Privacy reglement publieke XS-Key

Privacy reglement publieke XS-Key Privacy reglement publieke XS-Key Dit is het Privacy reglement behorend bij XS-Key Systeem van Secure Logistics BV (hierna te noemen SL ). 1. Definities In dit reglement worden de navolgende begrippen

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Huisartsenposten

Werkinstructies voor de CQI Huisartsenposten Werkinstructies voor de 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de kwaliteit van zorg op een huisartsenpost (HAP) te meten vanuit het perspectief van de patiënt. De vragenlijst kan worden

Nadere informatie

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9 Woord vooraf Het Basisboek Methoden en Technieken biedt je een handleiding voor het opzetten en uitvoeren van empirisch kwantitatief onderzoek. Je stelt door waarneming vast wat zich in de werkelijkheid

Nadere informatie

Voorwoord... iii Verantwoording... v

Voorwoord... iii Verantwoording... v Inhoudsopgave Voorwoord... iii Verantwoording... v INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker als probleemoplosser of de onderzoeker als adviseur...

Nadere informatie

Privacy Statement Eindhoven Airport N.V.

Privacy Statement Eindhoven Airport N.V. Privacy Statement Eindhoven Airport N.V. Wij respecteren de privacy van bezoekers van deze website en dragen er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld.

Nadere informatie

De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. Principes van goed wetenschappelijk onderwijs en onderzoek

De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. Principes van goed wetenschappelijk onderwijs en onderzoek De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening Principes van goed wetenschappelijk onderwijs en onderzoek 2004, herziening 2012 1 Vereniging van Universiteiten VSNU 1 De gedragscode wetenschapsbeoefening

Nadere informatie

Privacy statement Autoklimaat B.V. / Autoklimaat Utrecht B.V.

Privacy statement Autoklimaat B.V. / Autoklimaat Utrecht B.V. Privacy statement Autoklimaat B.V. / Autoklimaat Utrecht B.V. Autoklimaat B.V. / Autoklimaat Utrecht B.V., hierna genoemd: "Autoklimaat B.V.", respecteert de privacy van onze klanten en de bezoekers van

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Huisartsenzorg Overdag

Werkinstructies voor de CQI Huisartsenzorg Overdag Werkinstructies voor de 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de kwaliteit van zorg in de huisartspraktijk tijdens kantooruren te meten vanuit het perspectief van de patiënt. De vragenlijst

Nadere informatie

Privacy reglement Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie

Privacy reglement Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie Privacy policy Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie Wij verwerken de volgende persoonsgegevens: Christel de Koker (Bekken) Fysiotherapie te Hillegom verwerkt persoonsgegevens van u doordat u gebruik

Nadere informatie

Privacy protocol gemeente Hardenberg. de activiteiten van de gebiedsteams "Samen Doen" worden uitgevoerd in opdracht van het

Privacy protocol gemeente Hardenberg. de activiteiten van de gebiedsteams Samen Doen worden uitgevoerd in opdracht van het O0SOPo 01-04-15 Hardenberg Privacy protocol gemeente Hardenberg Burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg; Gelet op de: Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Wetenschappelijke integriteit

Wetenschappelijke integriteit Wetenschappelijke integriteit EEN ONDERONTWIKKELD NORMENGEBIED ALUMNI RECHTEN 1 APRIL 2016 JAN STRUIKSMA, VOORZITTER CWI VU/VUMC Enige bekende voorbeelden Stapel Hoogleraar coginitieve en sociale psychologie

Nadere informatie

Verantwoordelijke: degene die formeel bevoegd is om het doel en de middelen van de

Verantwoordelijke: degene die formeel bevoegd is om het doel en de middelen van de Privacyreglement 1. Algemeen Dit reglement is een uitwerking van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Hiermee wordt de privacy van medewerkers, stagiairs, vrijwilligers en (ouders 1 van) cliënten

Nadere informatie

Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen

Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen bureau van de universiteit abjz Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen Preambule Binnen de Rijksuniversiteit Groningen rust op alle betrokkenen bij het wetenschappelijk

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijdemeren

Rekenkamercommissie Wijdemeren Rekenkamercommissie Wijdemeren Protocol voor het uitvoeren van onderzoek 1. Opstellen onderzoeksopdracht De in het werkprogramma beschreven onderzoeksonderwerpen worden verder uitgewerkt in de vorm van

Nadere informatie

Onderzoeksreglement Deliver studie

Onderzoeksreglement Deliver studie 1. Algemeen 1.1 Doel onderzoeksreglement Dit onderzoeksreglement regelt de rechten en verplichtingen van de bij de Deliver-studie betrokken partijen voor zover het betreft het verwerken van de onderzoeksgegevens

Nadere informatie

Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi

Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi Inhoudsopgave Voorwoord van Hester van Herk... iii Voorwoord van Foeke van der Zee... iv Verantwoording... vi INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker

Nadere informatie

Reglement bescherming persoonsgegevens studenten Universiteit van Tilburg

Reglement bescherming persoonsgegevens studenten Universiteit van Tilburg Reglement bescherming persoonsgegevens studenten Universiteit van Tilburg Dit reglement bevat, conform de wet bescherming persoonsgegevens, regels voor een zorgvuldige omgang met het verzamelen en verwerken

Nadere informatie

Bemmel Container Service b.v. PRIVACY VERKLARING VERSIE 1, 25 mei 2018

Bemmel Container Service b.v. PRIVACY VERKLARING VERSIE 1, 25 mei 2018 Bemmel Container Service b.v. PRIVACY VERKLARING VERSIE 1, 25 mei 2018 Bemmel Container Service b.v. neemt alle zorgvuldigheid in acht bij het samenstellen en onderhouden van het Handboek Privacy en maakt

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Reumatoïde Artritis

Werkinstructies voor de CQI Reumatoïde Artritis Werkinstructies voor de 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de ervaren kwaliteit van reumazorg te meten vanuit het perspectief van de patiënt. De vragenlijst kan worden gebruikt

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING. 1. Inleiding

PRIVACYVERKLARING. 1. Inleiding PRIVACYVERKLARING 1. Inleiding De Stichting 'AKKOORD!' primair openbaar, gevestigd te 5912 PM Venlo aan de Wylrehofweg 11 ("Akkoord! PO") is het bevoegd gezag van tien basisscholen. Akkoord! PO verwerkt

Nadere informatie

Privacy Verklaring versie 01-10-2015

Privacy Verklaring versie 01-10-2015 Privacy Verklaring versie 01-10-2015 1. Algemene bepalingen inzake gegevensverwerking 1.1. Met gegevensverwerking wordt het verzamelen, vastleggen, arrangeren, bewaren, wijzigen, openbaar maken, overleggen,

Nadere informatie

Van wie verzamelen wij (persoons)gegevens?

Van wie verzamelen wij (persoons)gegevens? FranchisePlus B.V. en Jurgens & Van Huijstee B.V., als aandeelhouders Stichting Onderneem t (hierna: Onderneem t!), vinden de bescherming van uw persoonsgegevens erg belangrijk. Wij zorgen er daarom voor

Nadere informatie

Werkinstructies voor de CQI Hartfalen

Werkinstructies voor de CQI Hartfalen Werkinstructies voor de 1. De vragenlijst Waarvoor is de bedoeld? De is bedoeld om de kwaliteit van hartfalenzorg te meten vanuit het perspectief van patiënten met chronisch hartfalen. De vragenlijst kan

Nadere informatie

Betekenis van de kleuren van de stickers op de verhuisdozen:

Betekenis van de kleuren van de stickers op de verhuisdozen: Stroomschema voor opruimdagen FdR Dit schema ondersteunt bij het opruimen en selecteren van te bewaren materiaal op werkkamers. Voor informatie en/of vragen: Pagina 1: Onderwijsmateriaal Pagina 2: Onderzoeksmateriaal

Nadere informatie

Stichting Fonds Doctor Catharine van Tussenbroek ingeschreven in het Handelsregister bij de kamer van Koophandel onder nummer

Stichting Fonds Doctor Catharine van Tussenbroek ingeschreven in het Handelsregister bij de kamer van Koophandel onder nummer Stichting Fonds Doctor Catharine van Tussenbroek ingeschreven in het Handelsregister bij de kamer van Koophandel onder nummer 41179084 Privacy statement 1. Wie zijn wij? De Stichting Fonds Catharine van

Nadere informatie

Goede zorg voor onderzoeksdata, goede data voor zorgonderzoek: de DMP-checklist van ZonMw

Goede zorg voor onderzoeksdata, goede data voor zorgonderzoek: de DMP-checklist van ZonMw Data Archiving and Networked Services Goede zorg voor onderzoeksdata, goede data voor zorgonderzoek: de DMP-checklist van ZonMw Marjan Grootveld Masterclass Research Data Management, 4 april 2014 DANS

Nadere informatie

Privacybeleid Copycopyleiden

Privacybeleid Copycopyleiden Privacybeleid Copycopyleiden https://copycopyleiden.nl Over ons privacybeleid Copycopyleiden geeft veel om uw privacy. Wij verwerken daarom uitsluitend gegevens die wij nodig hebben voor (het verbeteren

Nadere informatie

LEI Plagiaat, verifieerbaarheid data, onjuiste conclusies ongegrond

LEI Plagiaat, verifieerbaarheid data, onjuiste conclusies ongegrond CASUS WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2017 LEI Plagiaat, verifieerbaarheid data, onjuiste conclusies ongegrond Universiteit Leiden 1. Onderwerp van de klacht Plagiaat, verifieerbaarheid data, onjuiste conclusies

Nadere informatie

DATA-ANALYSEPLAN (20/6/2005)

DATA-ANALYSEPLAN (20/6/2005) DATA-ANALYSEPLAN (20/6/2005) Inleiding De manier waarop data georganiseerd, gecodeerd en gescoord (getallen toekennen aan observaties) worden en welke technieken daarvoor nodig zijn, dient in het ideale

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter Kwaliteitssysteem datamanagement Meetbaar Beter Datum: 22 maart 2016 Versie : 0.8 Kwaliteitssysteem Meetbaar Beter versie 0.8 Pagina 1 van 8 Voorwoord Het aantal centra dat is aangesloten bij Meetbaar

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens

Wet Bescherming Persoonsgegevens Wet Bescherming Persoonsgegevens V1_2011 Inleiding Zorgwaard legt, regelmatig en om uiteenlopende redenen, gegevens van u, als cliënt vast, denk daarbij o.a. aan administratieve gegevens, gegevens betreffende

Nadere informatie

P R I V A C Y V E R K L A R I N G

P R I V A C Y V E R K L A R I N G P R I V A C Y V E R K L A R I N G Dit is de privacyverklaring van Nova Cultura, Horsweg 10, 3192 ED Hoogvliet, ingeschreven in het handelsregister bij de kamer van koophandel. WAAROM DEZE PRIVACYVERKLARING?

Nadere informatie

(Model) Data Transfer Agreement

(Model) Data Transfer Agreement (Model) Data Transfer Agreement tussen XXX (Ontvanger) samen met YYY (Onderzoeker) en ZZZ (Verstrekker) inzake: het beschikbaar stellen van data van bevolkingsonderzoeken ten behoeve van (wetenschappelijk)

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING PALETTE B.V.

PRIVACYVERKLARING PALETTE B.V. PRIVACYVERKLARING PALETTE B.V. Identiteit van de onderneming is ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 63403498 en voert de handelsnaam Palette. Contactgegevens Wij zijn gevestigd op de

Nadere informatie

Deze checklist helpt je zorgvuldig en volgens de wetgeving te werken met de persoonsgegevens van o.a. medewerkers en studenten 1.

Deze checklist helpt je zorgvuldig en volgens de wetgeving te werken met de persoonsgegevens van o.a. medewerkers en studenten 1. Privacy-checklist Deze checklist helpt je zorgvuldig en volgens de wetgeving te werken met de persoonsgegevens van o.a. medewerkers en studenten 1. Wil je gebruiken maken of maak je reeds gebruik van persoonsgegevens

Nadere informatie

Privacy beleid We Connect Coöperatie U.A.

Privacy beleid We Connect Coöperatie U.A. Privacy beleid We Connect Coöperatie U.A. https://wconnect.eu ; https://inogen-one.nl ; https://inogen-one.eu ; https://inogenone.it ; https://inogen-one.fr ; https://inogen-one.es ; https://freedomscooter.eu

Nadere informatie

Privacy statement Usono

Privacy statement Usono Privacy statement Usono Door het gebruik van onze website, ontvangen wij automatisch bepaalde gegevens van u. Wij hechten veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens en gaan altijd zorgvuldig

Nadere informatie

Privacy Reglement van EHBO-vereniging Ewijk-Winssen

Privacy Reglement van EHBO-vereniging Ewijk-Winssen Privacy Reglement van EHBO-vereniging Ewijk-Winssen gebaseerd op de Wet Algemene Verordening Gegevensbeheer (AVG) Zoals vastgesteld door het bestuur op 1 mei 2018. In dit reglement wordt vastgelegd hoe

Nadere informatie

Dataveiligheid bij DANS

Dataveiligheid bij DANS Data Archiving and Networked Services Dataveiligheid bij DANS Heiko Tjalsma Beleidsmedewerker DANS SIG Research Data bijeenkomst over dataveiligheid Utrecht 27 november 2013 27-11-2013 DANS is een instituut

Nadere informatie

Toelichting op de licentieovereenkomst van DANS

Toelichting op de licentieovereenkomst van DANS Toelichting op de licentieovereenkomst van DANS >>> Het onderstaande is een toelichting op de licentie-overeenkomst die altijd wordt afgesloten met DANS wanneer een dataset in EASY wordt gedeponeerd. Door

Nadere informatie

Gedragscode Persoonlijk Onderzoek. 21 december 2011

Gedragscode Persoonlijk Onderzoek. 21 december 2011 Gedragscode Persoonlijk Onderzoek 21 december 2011 Inleiding Verzekeraars leggen gegevens vast die nodig zijn voor het sluiten van de verzekeringsovereenkomst en die van belang zijn voor het nakomen van

Nadere informatie

Privacybeleid

Privacybeleid Privacybeleid 24-05-2018 Brug naar Succes/Talent in Beweging, Crotom vindt de bescherming van uw persoonsgegevens erg belangrijk. Wij zorgen er daarom voor dat uw persoonsgegevens zorgvuldig worden behandeld.

Nadere informatie

EVALUATIE PLAN. {Voeg naam GB programma in} Gemaakt door: {voeg in namen van auteurs en naam van organisatie} {Datum}

EVALUATIE PLAN. {Voeg naam GB programma in} Gemaakt door: {voeg in namen van auteurs en naam van organisatie} {Datum} EVALUATIE PLAN {Voeg naam GB programma in} Evaluatie plan voor {tijdsperiode in jaren} Gemaakt door: {voeg in namen van auteurs en naam van organisatie} {Datum} 1 Introductie Introduceer hier de onderdelen

Nadere informatie