Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS"

Transcriptie

1 Een Publicatie van Zaken in Balans Social Media Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS

2 Auteur: Waldo Bominaar Meer weten? Kijk op mijn LinkedIn:

3 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Social Media 3. Historie 4. Social Media ook voor bedrijven! 5. Starten met Social Media 6. Valkuilen 7. Tot slot

4 HOOFDSTUK 1 INLEIDING

5 Inleiding Eigenlijk is iedereen boven de dertig opgegroeid in een tijd dat er nog geen internet bestond en voor een hele grote groep geldt zelfs dat er geen mobiele telefoon bestond, laat staan een smartphone. In die tijd was social iets met elkaar doen, in real life en met mensen die je kon zien, horen en aanraken. Om met iemand van gedachten te wisselen moest je bij elkaar in een ruimte zijn anders werd het toch wel heel erg moeilijk. Natuurlijk er was radio en televisie, maar die waren niet social, je kunt er naar kijken en luisteren, maar meer ook niet, ze waren en zijn eenrichtingsverkeer. De telefoon was dan misschien tweerichtingsverkeer maar in mijn beleving alles behalve social. Als kind kreeg ik te horen dat ik niet te lang mocht bellen, want dat was te duur. En het bellen van vriendjes en vriendinnetjes was niet nodig, dan ging je er maar naar toe. Met de nieuwe Social Media is dat anders. Al zijn er genoeg mensen te vinden die de moderne netwerken maar niets vinden en al helemaal niet sociaal. Internet gedoe, onzinnig gekwek, met mensen die je helemaal niet kent. Praat niet met vreemden, hebben velen van ons met de paplepel ingegoten gekregen. Dat dat blijft hangen is niet zo vreemd.

6 Inleiding De grap is dat je op de Social Media je vooral praat met mensen die je kent. Een verschil met vroeger is dat je ze misschien niet kent van een real life ontmoeting, maar van de Social Media. Je bent elkaar tegengekomen omdat je dezelfde interesses hebt, of omdat je iemand kent die ook weer iemand kent en het blijkt dat jullie graag over dezelfde dingen praten. Ook zakelijk kan je zo mensen ontmoeten die geïnteresseerd zijn in jouw producten en diensten. En al ken je ze nog niet echt, als je te weten kunt komen wat ze belangrijk vinden en waar je ze mee kunt helpen, dan ken je ze binnen de kortste keren wel echt. In dit e-book geef ik inzicht over het zakelijk gebruik van Social zodat je beslagen ten ijs kunt komen als je zakelijk met Social Media wilt beginnen. Maar ook voor ondernemers die hun eerste schreden op Social Media al hebben gezet is er genoeg te vinden om het gebruik van Social Media verder te optimaliseren. En geloof me, Social Media kan er bij helpen dat jij meerwaarde hebt voor je klanten, regelmatig sociaal contact hebt met je klanten en beter weet wat je voor je klanten kunt betekenen. Ook al heb je ze misschien nog nooit in het echte leven ontmoet.

7 HOOFDSTUK 2 Social Media

8 Social Media Wel of niet nuttig? Dat kan nooit wat worden 10 jaar geleden hoorde ik tot de categorie mensen die vonden dat Social Media iets was voor de jeugd en dat bedrijven daar eigenlijk helemaal niets mee konden. In 2006, bij de lancering van Twitter, heb ik gezegd:: Wat een belachelijke vinding, in 140 tekens vertellen wat je doet, dat is echt onzin, daar kun je zakelijk niets mee! Soms is het niet wat het lijkt Misschien had ik beter moeten weten. Toen de eerste PC werd ontwikkeld, zei IBM dat er wereldwijd nooit meer dan van die dingen verkocht zouden worden omdat er geen toepassing voor was. Het blijkt dat iets wat op het eerste gezicht niet echt toepasbaar lijkt, best een grote toekomst kan hebben. Dat gebeurde ook met de mobiele telefoon (je wilt toch niet altijd bereikbaar zijn), de smartphone (die is toch veel te klein om echt iets mee te kunnen) en veel eerder eigenlijk ook al met de trein en de auto. Dus ook al denk je dat het niets is, de kans is aanwezig dat het de maatschappij zal veranderen. Bewezen Social Media hebben zich ondertussen bewezen, ze worden gebruikt door miljarden mensen op de hele wereld en ook bedrijven zetten Social Media in als marketing of service instrument.

9 Social Media Netwerk nieuwe stijl Een netwerk Social media zijn een moderne manier om mensen elkaar te laten ontmoeten. Daarmee is het ook begonnen en vooral de jeugd en jongeren begrepen gelijk wat je met deze netwerken kon. Als mijn dochters een aantal jaren geleden op vakantie nieuwe kinderen ontmoetten dan was het bijna zeker dat ze zich ook met elkaar verbonden op Hyves en later Facebook. Computernerds? Ouders en ouderen vonden dat vaak niet zo heel erg leuk soms zelfs verkeerd. Het idee daarachter was dat het er toe leidde dat die kinderen meer achter de computer zaten en minder echte relaties aangingen. Natuurlijk gingen ze meer achter de computer zitten, dan ik toen ik jong was, maar dat kwam omdat er toen geen computer was. En misschien gingen ze ook wel minder naar buiten dan ik toen ik even oud was, maar of dat echt zo is betwijfel ik. De essentie De essentie was (en is) dat ze met behulp van het internet sociale contacten opbouwden en onderhielden. En net als vroeger kwamen er vriendschappen bij, gingen er vriendschappen af, maakten ze ruzie en maakten ze afspraakjes. Ook afspraakjes buiten, in een ander dorp of stad, op het voetbalveld, bij de scouting en later in de kroeg. Dus gewoon een sociaal netwerk, net zoals de kinderen van voor het internettijdperk ook hadden.

10 Social Media Meer van hetzelfde? Niets nieuws onder de zon Dus eigenlijk niet zo veel anders dan pak weg 50 jaar geleden. Alleen op een andere moderne manier. Waarom zou je geen gebruik maken van voorzieningen die beschikbaar zijn. Er zijn nog maar weinig 50-plussers die met weemoed terugdenken aan de tijd dat de afstandsbediening nog niet bestond. Ze moesten opstaan en aan een knop draaien om zo een andere zender op tv te kunnen ontvangen. Het resultaat is gelijk, je wisselt van zender. En het is toch niet slecht dat dat nu veel eenvoudiger kan. Integendeel het brengt allerlei nieuwe mogelijkheden. Oppervlakkiger Misschien zijn de sociale contacten wat oppervlakkiger op het eerste gezicht, maar of dat echt zo is, dat vraag ik me af. De vooronderstelde oppervlakkigheid wordt veroorzaakt door de grote aantallen relaties. In je straat of in je wijk waren misschien enkele tientallen kinderen die je regelmatig sprak of waar je dingen mee ging doen. Op de Social media zijn dat er al snel honderden. Maar hoe diepgaand gingen wij eigenlijk met onze vriendjes en vriendinnetjes om? Bruggetje Juist in die grote getallen zit de crux voor het gebruik van Social Media door bedrijven. Als je die aantallen in je voordeel kunt gebruiken is je bereik veel groter dan voorheen, veel groter dan je ooit met traditionele media echt kunt bereiken.

11 Social Media Marketing instrument Marketing Al vanaf het industriële tijdperk besteden bedrijven tijd en geld om hun producten en diensten onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Steeds hogere budgetten en meer inspanningen om via traditionele media (print, radio, tv) zo veel mogelijk mensen te bereiken. Terug naar af Met Social Media is het terug naar af. Terug naar het creëren van een vertrouwensband, een echte relatie. Op een moderne manier. De beste manier om iets te verkopen, is het hebben van een vertrouwensrelatie. Met zenden een vertrouwensrelatie opbouwen (dat doen alle traditionele media) is moeilijk en misschien wel onmogelijk. Persoonlijk Door Social Media zakelijk te gebruiken als instrument om relaties op te bouwen, wordt je als bedrijf in staat gesteld om op persoonlijk niveau met grote groepen mensen contact te hebben. Als je er in slaagt het vertrouwen te winnen van een deel van die grote groep, wordt verkopen een stuk eenvoudiger. Enorm potentieel Je zou ook kunnen zeggen dat Social Media het menselijke contact tussen bedrijven en klanten herstelt, zowel in B2B als B2C. Hierdoor ontstaat een potentieel aan afzetkanalen dat met traditionele media onmogelijk is. Maak er op de juiste manier gebruik van, namelijk als mens tot mens en niet als bedrijf tot markt, dan ligt zakelijk succes voor het oprapen.

12 HOOFDSTUK 3 Historie

13 Historie De opkomst Een jonge grootvader Social Media of sociale netwerken zijn relatief jong. Een beetje afhankelijk van de definitie die je hanteert, maar het eerste echt als zodanig erkende Social Network is het in 2002 online gekomen Canadese Friendster. Dit netwerk wordt beschouwd als de grootvader van alle sociale netwerken en dus van de Social Media. Met andere woorden Social Media is 12 jaar oud en het 12 jarige Friendster wordt al opa genoemd. Een komen en gaan Vanaf 2003 wordt het een komen en gaan van nieuwe netwerk en Social Media sites. Een aantal succesvolle netwerken hebben het niet vol kunnen houden en zijn al weer verdwenen of geminimaliseerd en opererend in een niche markt. Nederland Voor Nederland is het de moeite waard om Hyves te noemen. Dit netwerk zag in 2004 het levenslicht en had in miljoen leden, waaronder 8,5 miljoen Nederlanders. Vanaf 2008 ging het snel bergafwaarts en in december 2013 stopte Hyves definitief. Wereldwijd Wereldwijd is Myspace het vermelden waard. Ook dit netwerk werd in 2003 opgericht en werd binnen de kortste keren de grootste speler op het gebied van Social Media. In 2008 werd Myspace voorbijgestreefd door Facebook. Myspace kwam die klap niet meer te boven en opereert nu nog vooral in de marge als netwerk site voor muziekliefhebbers en muzikanten.

14 Historie De opkomst Een onuitputtelijke lijst De lijst met Social Media en netwerk sites is bijna onuitputtelijk. Iedere maand komt er wel weer een nieuwe bij en iedere maand verdwijnt er ook wel weer een. Een redelijk volledig en min of meer actueel overzicht is op Wikipedia te vinden. De belangrijkste spelers Op dit moment zijn er 4 spelers actief die ieder op hun eigenwijze succesvol zijn. Facebook, (gestart in 2004) met meer dan 1,4 miljard deelnemers Google+ (2011) met meer dan 1 miljard deelnemers Twitter (2006), met 600 miljoen deelnemers LinkedIn (2003), met 300 miljoen deelnemers Hierbij moet worden opgemerkt dat de cijfers van Google+ enigszins overtrokken zijn, omdat je door de integratie met andere Google diensten al snel wordt meegeteld. Groei, groei en groei Er valt nog veel meer te vertellen over de historie en ik doe ongetwijfeld een aantal netwerken tekort door ze niet te noemen, maar in het kader van dit e-book gaat het te ver om daar dieper op in te gaan. Interessant om te weten is dat het (zakelijk) gebruik van Social media al sinds 2002 groeit en nog steeds doorgroeit. Zelfs als er een van de grote spelers zou verdwijnen is dat voorlopig nog niet het einde van de social media. Het lijkt er op dat ze er zijn om voorlopig te blijven!

15 HOOFDSTUK 4 Social Media ook voor bedrijven!

16 Ook voor bedrijven! Je ontkomt er niet aan! Onderhouden van contacten Zoals in de vorige hoofdstukken is gebleken zijn Social Media de nieuwe manier voor bedrijven en mensen om met elkaar in contact te komen. En nog belangrijker om met elkaar in contact te blijven, een langdurige relatie op te bouwen. Toch zijn nog veel zelfstandig ondernemers van mening dat gebruik maken van Social Media tijd kost en niets oplevert. Dus doen ze er ook niets mee. Social Media zijn HOT Als je naar de cijfers omtrent het gebruik van Social Media kijkt, blijkt dat je er niet om heen kunt. De Social Media zijn hot en niet alleen hot bij de jeugd en niet alleen hot in de privésfeer. Nee Social Media zijn hot in het bedrijfsleven en niet voor niets. Er zijn 1,4 miljard Facebook gebruikers; 98% van de internetgebruikers jonger dan 24 jaar gebruikt Facebook; Meer dan 70% van de internet gebruikers is actief op de Social Media; 90% van de jarigen, die op internet actief zijn, gebruikt Social Media; 75% van de jarigen gebruikt Social Media; 60% van de 60-plussers gebruikt Social Media Meer dan 70% van de mensen gebruiken hun mobiel of tablet voor de Social Media 70% van de marketeers in de USA gebruikt Facebook om aan meer klanten te komen Maandelijks zijn er 250 miljoen mensen actief op Twitter 34% van de marketeers in de USA maakt succesvol gebruik van Twitter om leads te genereren

17 Ook voor bedrijven! Serieus en onderscheidend Wat kan je met deze cijfers? Wetende dat het gebruik van Social Media nog steeds toeneemt, eigenlijk 2 dingen: 1. Wil je serieus genomen worden als bedrijf, dan kan je er niet om heen om Social Media te gebruiken. Als jouw concurrenten daar wel zitten en jij niet is de kans groot dat potentiële klanten meer informatie, kennis en vertrouwen in jouw concurrent krijgen omdat die wel actief is op Social Media. Zoals je weet is vertrouwen de basis voor zakendoen. Dus voor je het weet loopt jouw doelgroep naar de concurrent en heb jij het nakijken. Natuurlijk als je al heel je leven voor dezelfde groep klanten werkt, dat goed doet en er nooit eentje afgaat of bijkomt, ga je dan vooral niet bezighouden met Social Media. Dat is zonde van je tijd. Maar helaas er zijn niet veel ondernemers waar dat voor geldt. 2. Om je te onderscheiden op de Social Media zal je goed moeten nadenken over wat je er gaat doen, waar aan je volgers en likers moeten voldoen om ze ook interessant te maken voor jouw business. Wat je ze gaat bieden en hoe je ze gaat binden. Als je stofzuigers verkoopt, heb je waarschijnlijk een heel andere doelgroep dan wanneer je Cloud diensten aanbiedt. Dat betekent dus ook een andere doelgroep op de Social Media. Dat is belangrijk omdat je gewoon op de Social media begeven en roepen dat je iets heel goed kan, niet werkt. Ten eerste niet, omdat Social Media niet primair geschikt zijn om te verkopen en ten tweede omdat jouw bericht(en) tussen al die berichten van al die mensen en al die bedrijven in het niet valt. Natuurlijk kan je 20 keer per dag dezelfde Tweet of dezelfde Facebook post versturen, maar dan garandeer ik je dat je ze dan binnen de kortste keren naar bijna niemand meer verstuurt.

18 HOOFDSTUK 5 Starten met Social Media

19 Starten Alle begin is moeilijk Starten met Social media Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig. Social Media gebruiken om klanten, prospects en zelfs doelgroepen te bereiken. Wat reclame boodschappen op Facebook, iedere dag een paar promotie tweets op Twitter, het bedrijf presenteren op Linkedin en misschien ook nog wat op Pinterest, Google+ of een van de andere Social Media platforms en de klanten komen vanzelf? Toch? Helaas zo werkt het niet! SPAM Het willekeurig zenden van reclame boodschappen wordt beschouwd als SPAM en daar zit niemand op te wachten. Overigens voordat iets als SPAM kan worden beschouwd moet het wel gezien worden. Als je niet voor lezers of kijkers hebt gezorgd, sta je eigenlijk tegen een muur te praten. Volgers Daar zit de tweede 'catch'. Een beginnend bedrijf, of een bedrijf dat begint met Social Media, heeft 0 volgers op Twitter, 0 likes op Facebook, geen connecties op Linkedin en dat geldt in meer of mindere mate voor alle Social Media. Dus al die berichten en boodschappen... Komen bij niemand terecht! Sociaal Het derde probleem is, dat Social Media 'social' zijn. En 'social' zijn betekent toch vaak interactie en in ieder geval er voor zorgen dat je wordt vertrouwd en erkend als iemand die iets voor de ander kan betekenen.

20 Starten Het belang van volgers Volgers of geïnteresseerde volgers? Het eerste wat er moet gebeuren is er voor zorgen dat er mensen zijn die geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf. Zo geïnteresseerd dat ze willen weten wat je te bieden hebt en je gaan volgen. Natuurlijk kunnen volgers gekocht worden. De vraag is echter zijn die volgers geïnteresseerd in het bedrijf en de producten of diensten van jouw bedrijf? Vaak is dat niet zo en dan heb je wel heel erg veel volgers nodig om je boodschap en je content bij de juiste mensen te krijgen. Waardevolle content Begin met het delen van voor jouw doelgroep waardevolle content. Nodig vervolgens mensen in je netwerk, zakenrelaties en eventueel geïnteresseerde vrienden en kennissen uit om je te gaan volgen. Dat geeft een kick-start. Continuïteit Maar daarmee ben je er nog niet. Je zult regelmatig nieuwe waardevolle informatie moeten geven of delen zodat mensen geïnteresseerd blijven. Op die manier hou je je volgers en komen er gestaag nieuwe bij. Tips en trics Om je op weg te helpen met een goede start, geef ik je een aantal tips die jou helpen het inzetten van Social Media voor jouw bedrijf succesvol te maken. Mocht je al begonnen zijn op de Social Media lees dan zeker ook deze tips goed door, want wie weet kan er nog wat worden verbeterd.

21 Starten Tips en trics 1. Begin met 1 platform Maak het jezelf makkelijk en begin met één Social Media platform. Welke? Dat is een keus die aan jou ligt, maar ik adviseer een van de grote platforms, zoals Twitter, Facebook of LinkedIn te nemen. Door je te beperken tot één platform hoef je niet na te denken over wat je allemaal als boodschap op de verschillende platforms moet zetten en heb je veel minder tijd nodig om het goed te doen. Ook hoef je je niet druk te maken over de consistentie tussen de verschillende platforms. In een volgend e-book over Social Media ga ik dieper in op de specifieke mogelijkheden en kenmerken van de grote platforms. Wil je nu al meer weten, neem dan contact met mij op. 2. Stel heldere doelen over wat je wilt bereiken. Natuurlijk, de bottom-line is (meer) business, maar dat bereik je op Social Media niet door keiharde verkoop proberen te realiseren. Dus een verkoop doel is zeker in het begin een brug te ver. Bedenk of je Social Media wilt gebruiken om bijvoorbeeld leads te genereren, of om jezelf als expert of vakman op de kaart te zetten. Ook kan je Social Media inzetten om samenwerkingspartners te interesseren of om meer te weten te komen over je concurrenten. Het kan allemaal, maar ik adviseer ze niet allemaal tegelijk te willen doen en een doel te kiezen en daar dan ook je berichten op af te stemmen.

22 Starten Tips en trics 3. Reserveer tijd Een van de vervelendste dingen waar je tegen aan loopt is dat het gebruik van Social Media tijd kost. Overigens werkt het twee kanten op, je kunt het op 2 manieren verkeerd doen: 1. Teveel tijd er aan besteden 2. Te weinig of niet regelmatig tijd er aan besteden Door tijd te reserveren (plannen) sla je twee vliegen in een klap, je besteed niet te weinig tijd, maar ook niet te veel tijd. Je besteed geplande tijd! Het helpt als je er een proces voor inricht. Bijvoorbeeld iedere dag een half uur of iedere week 3 uur om je berichten voor de komende dag of week te plannen. De tijdsbesteding is afhankelijk van wat je de wereld in wilt sturen en waarmee. Een tweet kost minder tijd dan een artikel op Facebook of een nieuwsbrief op LinkedIn. En een inspirerende quote kost veel minder tijd dan een verhandeling over bijvoorbeeld een zakloze stofzuiger. 4. Gebruik een Social Media dashboard Het gebruik van een dashboard, zoals bijvoorbeeld Hootsuite, TweetDeck en SocialOomph, maakt het makkelijker berichten te plannen en zorgen er ook voor dat je de consistentie over meerder platforms kunt bewaren. Hierdoor kun je de noodzakelijke tijdbesteding drastisch beperken. Daarnaast bieden dashboards uitgebreide mogelijkheden om analyses uit te voeren, zodat je weet hoe succesvol je berichten zijn. Dat helpt je dan weer je berichten aan te passen aan de behoefte van jouw volgers, jouw potentiële klanten.

23 Starten Tips en trics 5. Weet hoe je het gaat doen Als jij niet regelmatig onder de aandacht van je volgers komt, zullen ze je snel vergeten. Ongeacht welk doel je aan het realiseren bent, je moet er voor zorgen dat je onder de aandacht blijft. Realiseer je ook dat jouw volgers zeker niet 24 uur per dag op zoek zijn naar wat jij nu weer te vertellen hebt, dus dat een relatief groot deel van jouw berichten niet wordt gelezen. Het regelmatig herhalen van berichten is zeker aan te raden. De mate waarin je dat het beste kunt doen verschilt per platform, maar een aantal keren kan nergens kwaad. Al was het alleen maar om ook je nieuwe volgers van die belangrijke informatie die jij deelt op de hoogte te brengen. Overigens met herhalen bedoel ik niet 3 of vier keer per dag, maar bijvoorbeeld een paar keer per week of per maand. 6. Kijk en luister Kijk wat je concurrenten doen. Als er een paar zijn die actief en succesvol met Social Media bezig zijn, kijk dan wat zij doen, luister naar wat ze zeggen. Bepaal vervolgens of je daar iets van kunt leren en ga het zelf ook toepassen en doe het zo mogelijk beter. De mensen die jouw concurrenten volgen, zijn waarschijnlijk ook de mensen die geïnteresseerd zijn in jouw boodschap. Het is verstandig die mensen te gaan volgen en te luisteren wat zij willen en vinden. Een deel van die mensen zal vervolgens jou of jouw bedrijf weer gaan volgen waardoor je boodschap op steeds meer plaatsen wordt neergelegd. Zo bouw je een stabiele lijst met geïnteresseerde volgers op.

24 HOOFDSTUK 6 Valkuilen

25 Valkuilen Het begin 1. Geen strategie Het begint bij het begin. Social Media zijn zo makkelijk dat je er gewoon mee kunt beginnen. En in het begin weet je dan vaak ook nog wel wat je de wereld in wilt sturen. Maar al snel kom je er achter dat je niet meer weet wat je nu weer moet melden. Je hebt immers geen strategie, je bent gewoon maar begonnen. Als je echt zakelijk gebruik wilt maken van Social Media, bedenk dan een Social Media strategie. En om je niet helemaal aan je lot over te laten: Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verschillende mogelijkheden die je hebt zoals service verlenen (webcare), expertrol vestigen, informatie delen, content beschikbaar stellen etc. 2. Achter alles aanrennen Iedere keer als er een nieuw platform opkomt gelijk full flash er aan mee willen doen. Voor je het weet kost het zeeën van tijd en het is maar zeer de vraag of jouw potentiële klanten zich ook op dat platform gaan begeven. Ook voor de Social Media geldt dat je als bedrijf of ondernemer je klanten moet volgen. Je moet je daar presenteren waar je (potentiële) klanten zijn. Dat is waarschijnlijk niet op ieder nieuw platform dat het licht ziet. Bedenk dat de innovaties van jouw bedrijf te maken moeten hebben met de producten en of diensten van jouw bedrijf. Innovatief zijn in het gebruik van Social Media is niet nodig.

26 Valkuilen De inhoud 3. Over jezelf praten Door veel Social Media goeroes wordt over jezelf praten beschouwd als de ernstigste fout die je op de Social Media kunt maken. Iedereen die pretendeert iets van Social Media te weten waarschuwt daarvoor. Praat vooral niet teveel over jezelf. En wat doen veel bedrijven en ondernemers? Ze praten over zichzelf, of over hun producten en diensten. Laat dat nou aan anderen over. Gebruik Social Media om anderen te helpen. Zorg dat je wordt herinnerd als diegene die zinvolle informatie of content heeft weggegeven. Of zorg ervoor dat je wordt herinnerd als expert. Op het moment dat ze jouw dienstverlening of jouw producten nodig hebben, komen ze vanzelf bij jou terecht. Als die tevreden klanten dan jou, je bedrijf of je product aanbevelen, dan praten anderen over jou en dat is veel beter. 4. Geen waarde toevoegen Informatie verstrekken die iedereen al weet, die makkelijk te vinden is of die ook door duizenden anderen wordt gedeeld, heeft geen waarde. Natuurlijk, het is verleidelijk en eenvoudig en het kost weinig tijd. Je relaties zitten er waarschijnlijk niet echt op te wachten. Geef je Social Media relaties iets waar ze iets aan hebben. Hoe meer waarde je weggeeft hoe meer betrokken ze zullen worden. Natuurlijk moet je niet al je producten en diensten gratis weggeven. Uiteindelijk moet er natuurlijk wel een business model zijn. Dat wat je weggeeft moet er uiteindelijk toe leiden dat je je producten of diensten aan de man kan gaan brengen.

27 Valkuilen Vrijheid, blijheid 5. Denken dat het gratis is Je kunt zonder kosten te maken een facebook pagina openen, een twitteraccount aanmaken en een linkedin profiel creëren. Er af en toe wat informatie op slingeren en dan kost het niets. Dat klopt, maar het levert ook niets op. Een aantal ondernemers die ik ken zijn er zo mee aan de slag gegaan en stellen nu dat Social Media voor hun business niet werkt. Dat klopt ook. Als je op die manier met Social Media omgaat dan werkt het niet, niet alleen voor hun business niet, maar voor geen enkele business. Zorg ervoor dat je weet wat je wilt gaan doen, ga dat dan uitvoeren. Dat betekent dat je er tijd aan moet (laten besteden). En zoals iedere ondernemer weet: Tijd is geld! Als het allemaal wat omvangrijker wordt, zal je er ook echt geld aan moeten besteden. Al was het alleen al om een goede tool te hebben om berichten vooruit te plannen en te kunnen analyseren wat het bereik en impact is van die berichten. 6. Berichten posten die niets met de business te maken hebben Dat jij in de file staat interesseert zakelijk gezien eigenlijk niemand, behalve die klant waar je naar toe onderweg bent. Die heeft overigens liever dat je hem of haar belt in plaats van op Facebook of Twitter te moeten gaan kijken waar zijn bezoek blijft. Laat, in ieder geval, op je zakelijke Social Media dit soort berichten achterwege. Als je te vaak berichten plaatst die geen relatie hebben met je business, dan oogt dat onprofessioneel.

28 HOOFDSTUK 7 Tot slot

29 Tot Slot Nieuw en anders Marketing perspectief Social Media zijn zoals gezegd, relatief jong. Vanuit marketing perspectief eigenlijk niet meer en niet minder dan een extra kanaal, een extra manier om je (potentiële) klanten te bereiken. En vanuit datzelfde marketing perspectief, moet je je realiseren dat het Social Media kanaal bijzondere eigenschappen heeft. Menselijk gezicht Dus gebruik Social Media vooral om je merk, je bedrijf en natuurlijk jou zelf, een menselijk gezicht te geven. Realiseer je dat de meeste mensen graag zaken doen met mensen en minder graag met bedrijven. Social Media kan er voor zorgen dat jouw bedrijf een menselijk gezicht krijgt. Veel relaties en connecties In contact komen met mensen, klanten, prospects en je doelgroep is niet meer beperkt tot die kleine groep van mensen die je fysiek kent. Je moet je wel realiseren dat Social Media sociaal zijn en dus minder geschikt om te verkopen. Wel kan je je verbinden met veel meer potentiële klanten en klanten. Besteed aandacht Daar zit dan ook de catch voor je het weet ben je met zo veel mensen verbonden, dat je ze niet meer kent. Het zijn dan namen ergens op het internet, het enige dat je weet is dat ze er zijn en zelfs dat weet je niet zeker. Schenk dus aandacht aan je klanten en je relaties, ze zullen het waarderen.

30 Tot slot Dinosaurussen Nutteloos Er zijn nog legio ondernemers die denken dat de Social Media geen enkel nut hebben en niet geschikt zijn voor hun business. Ik hoop dat ik in dit e-book heb aangetoond dat Social Media een geweldig hulpmiddel kunnen zijn voor iedere business. Iedereen kan profijt hebben van Social Media. Niet meedoen aan Social Media is in mijn optiek net zoiets als niet meedoen aan mobiele telefonie. Niet aanpassen Zakelijk betekent het niet meegaan met nieuwe ontwikkelingen bijna altijd dat je in het einde zit van je product life-cycle. Social Media worden een steeds belangrijker medium waarop (potentiële) klanten geïnformeerd worden over bedrijven, door bedrijven en zelfs geholpen worden door bedrijven. Als je die mogelijkheden links laat liggen zul je zien dat binnen de kortste keren je concurrenten ver voorlopen en je klanten weglopen. Uitgestorven Jij wordt dan beschouwd als een soort dinosaurus, iemand die zich niet aan de veranderende omstandigheden kan aanpassen. Dan ben je in ieder geval bijzonder, maar realiseer je dat dinosaurussen zijn uitgestorven!

31 Caption and Photo Credit: Use this space to provide credit to the original photo or graphic creator and provide context on its meaning. Als bedrijf de Social Media links laten liggen is hetzelfde als een winkel runnen waar de deur altijd op slot is.

32 Heb je het e-book Introductie Netwerken al gelezen? Klik hier om het te downloaden! Ik wil je graag om hulp vragen! Geef me feedback over dit e-book, vul het online feedback formulier in! FEEDBACK

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Inzet van Social Media

Inzet van Social Media Inzet van Social Media Wat zijn sociale media? Sinds enkele jaren is de term sociale media gemeengoed geworden. In deze gratis cursus leert u wat u allemaal kunt doen met behulp van sociale media. U zult

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

Online scoren in 2014. Rutger Steenbergen Ayu Polak Mitch Huguenin Christian Slagter Robin Veurink Jeroen Hogenkamp Michiel Brand Arjan Yspeert

Online scoren in 2014. Rutger Steenbergen Ayu Polak Mitch Huguenin Christian Slagter Robin Veurink Jeroen Hogenkamp Michiel Brand Arjan Yspeert Online scoren in 2014 Rutger Steenbergen Ayu Polak Mitch Huguenin Christian Slagter Robin Veurink Jeroen Hogenkamp Michiel Brand Arjan Yspeert Inleiding Door Rutger Steenbergen Ik weet dat ik lui ben,

Nadere informatie

Online Marketing. Nota Bene - info@nota-bene.net - 015-2855123 - surinamestraat 9-2612 EA Delft www.nota-bene.net

Online Marketing. Nota Bene - info@nota-bene.net - 015-2855123 - surinamestraat 9-2612 EA Delft www.nota-bene.net 2013 Online Marketing Nota Bene - info@nota-bene.net - 015-2855123 - surinamestraat 9-2612 EA Delft www.nota-bene.net In deze blog bundel: Online Marketing - 10 tips voor zakelijk twitter gebruik - 10

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010

Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010 Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010 2 Inhoudsopgave Onderzoeksopzet... 6 Over de respondenten... 7 Waar ze wonen... 8 Webervaring... 10 Sociale landschap... 10 Lid worden van Twitter... 12 Er is een drempel...

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

Personal Branding. Ontwikkel uw online persoonlijkheid. Alex van Ginneken

Personal Branding. Ontwikkel uw online persoonlijkheid. Alex van Ginneken Personal Branding Ontwikkel uw online persoonlijkheid Alex van Ginneken Van dezelfde auteur: - Internet marketing, Word online marktleider in uw branche - E-mail marketing, Opzetten van succesvolle e-mail

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Als u dit ebook leest, bent u waarschijnlijk een marketingprofessional of een ondernemer die het belang van Internet marketing onderkent. U merkt dat traditionele

Nadere informatie

#12onlinetools. voor ambitieuze ondernemers. Sophie Fischer. www.sponiza.nl

#12onlinetools. voor ambitieuze ondernemers. Sophie Fischer. www.sponiza.nl #12onlinetools voor ambitieuze ondernemers Sophie Fischer www.sponiza.nl 1 2 Voor Fred, Claudia en Joost Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 8 Fase 1 Tools voor zichtbaarheid en interactie 13 1 De website

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

NILS ROEMEN & FANNY KOERTS

NILS ROEMEN & FANNY KOERTS NILS ROEMEN & FANNY KOERTS Hoe begin ik voor mezelf? emand tips voor een hotel in Parijs? l DE KRACHT VAN SOCIALE OVERWAARDE Hoe organiseer ik een spetterend evenement? NILS ROEMEN & FANNY KOERTS DE KRACHT

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

1 Hoe je goed gevonden wordt

1 Hoe je goed gevonden wordt 1 Hoe je goed gevonden wordt Hoe komt het dat sommige mensen vaker worden gevraagd dan anderen? En is het zo dat de mensen die vaker gevraagd worden altijd beter zijn dan de mensen die niet voor nieuwe

Nadere informatie

Gebruik sociale media door Rotterdammers

Gebruik sociale media door Rotterdammers rotterdam.nl/onderzoek Gebruik sociale media door Rotterdammers Onderzoek en Business Intelligence Gebruik sociale media door Rotterdammers M. Dujardin Onderzoek en Business Intelligence (OBI) februari

Nadere informatie

Netwerken via sociale media

Netwerken via sociale media Netwerken via sociale media Inhoudsopgave Even voorstellen 3 Wat is netwerken precies? 4 Twitter 4 Facebook 6 Twitter en Facebook 7 Netwerken via je e-mail 7 Je eigen website 8 Netwerken, is dat veel werk?

Nadere informatie

Remo Hollaar. Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties

Remo Hollaar. Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties Remo Hollaar Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties Auteur: Remo Hollaar Studentnummer: 0786232 E-mailadres: remo19@gmail.com Website: http://www.remohollaar.nl Hogeschool

Nadere informatie

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL inhoud KENNISMAKING MET INTERNET JOUW PC PERSOONSGEGEVENS DINGEN DIE JE OP DE PC KUNT DOEN MSN HET GEVAAR VAN DE WEBCAM ONLINE PESTEN GAMEN E MAILEN OP INTERNET SURFEN PROFIELSITES

Nadere informatie

Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011)

Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011) goed in direct klantcontact Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011) bekijk onze website op www.pondressocialmarketing.nl Ralph Merkle If you look at the various

Nadere informatie

inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13

inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13 inhoud Inleiding 9 1. Wat is bloggen? 10 1.1 Een blog als dagboek op internet 11 1.2 Een blog als marketingtool 13 2. Waarom zou je zakelijk bloggen? 18 2.1 Ga mee in de nieuwe marketing 19 2.2 Je blog

Nadere informatie

now Social business Hoe social media elke organisatie sterker, elke medewerker meer betrokken en elke klant blijer maakt

now Social business Hoe social media elke organisatie sterker, elke medewerker meer betrokken en elke klant blijer maakt now Social business Hoe social media elke organisatie sterker, elke medewerker meer betrokken en elke klant blijer maakt 1 Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Wat is social business? - Wat is social business?

Nadere informatie

magazine Q.I. Press Controls Meet- en regelapparatuur voor de grafische industrie

magazine Q.I. Press Controls Meet- en regelapparatuur voor de grafische industrie magazine 22e Jaargang No. 2 December 2014 Q.I. Press Controls Meet- en regelapparatuur voor de grafische industrie Interview pagina 4 Expert aan het woord Security INTERVIEW PAGINA 8 Vendrig Packaging

Nadere informatie

CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN ROUNDTABLES.NL

CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN ROUNDTABLES.NL CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ROUNDTABLES.NL ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN Dit is een uitgave van Roundtables.nl Copyright 2011 E. Baidjnath Misier en G.W. Koren

Nadere informatie

HANDBOEK HET NIEUWE WERKEN

HANDBOEK HET NIEUWE WERKEN HANDBOEK HET NIEUWE WERKEN EDITIE 3 R.W. Bladder Bladder.nl Foto s met dank aan http://www.freedigitalphotos.net/ Foto op omslag en vorige pagina: Image: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=1152

Nadere informatie