Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS"

Transcriptie

1 Een Publicatie van Zaken in Balans Social Media Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS

2 Auteur: Waldo Bominaar Meer weten? Kijk op mijn LinkedIn:

3 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Social Media 3. Historie 4. Social Media ook voor bedrijven! 5. Starten met Social Media 6. Valkuilen 7. Tot slot

4 HOOFDSTUK 1 INLEIDING

5 Inleiding Eigenlijk is iedereen boven de dertig opgegroeid in een tijd dat er nog geen internet bestond en voor een hele grote groep geldt zelfs dat er geen mobiele telefoon bestond, laat staan een smartphone. In die tijd was social iets met elkaar doen, in real life en met mensen die je kon zien, horen en aanraken. Om met iemand van gedachten te wisselen moest je bij elkaar in een ruimte zijn anders werd het toch wel heel erg moeilijk. Natuurlijk er was radio en televisie, maar die waren niet social, je kunt er naar kijken en luisteren, maar meer ook niet, ze waren en zijn eenrichtingsverkeer. De telefoon was dan misschien tweerichtingsverkeer maar in mijn beleving alles behalve social. Als kind kreeg ik te horen dat ik niet te lang mocht bellen, want dat was te duur. En het bellen van vriendjes en vriendinnetjes was niet nodig, dan ging je er maar naar toe. Met de nieuwe Social Media is dat anders. Al zijn er genoeg mensen te vinden die de moderne netwerken maar niets vinden en al helemaal niet sociaal. Internet gedoe, onzinnig gekwek, met mensen die je helemaal niet kent. Praat niet met vreemden, hebben velen van ons met de paplepel ingegoten gekregen. Dat dat blijft hangen is niet zo vreemd.

6 Inleiding De grap is dat je op de Social Media je vooral praat met mensen die je kent. Een verschil met vroeger is dat je ze misschien niet kent van een real life ontmoeting, maar van de Social Media. Je bent elkaar tegengekomen omdat je dezelfde interesses hebt, of omdat je iemand kent die ook weer iemand kent en het blijkt dat jullie graag over dezelfde dingen praten. Ook zakelijk kan je zo mensen ontmoeten die geïnteresseerd zijn in jouw producten en diensten. En al ken je ze nog niet echt, als je te weten kunt komen wat ze belangrijk vinden en waar je ze mee kunt helpen, dan ken je ze binnen de kortste keren wel echt. In dit e-book geef ik inzicht over het zakelijk gebruik van Social zodat je beslagen ten ijs kunt komen als je zakelijk met Social Media wilt beginnen. Maar ook voor ondernemers die hun eerste schreden op Social Media al hebben gezet is er genoeg te vinden om het gebruik van Social Media verder te optimaliseren. En geloof me, Social Media kan er bij helpen dat jij meerwaarde hebt voor je klanten, regelmatig sociaal contact hebt met je klanten en beter weet wat je voor je klanten kunt betekenen. Ook al heb je ze misschien nog nooit in het echte leven ontmoet.

7 HOOFDSTUK 2 Social Media

8 Social Media Wel of niet nuttig? Dat kan nooit wat worden 10 jaar geleden hoorde ik tot de categorie mensen die vonden dat Social Media iets was voor de jeugd en dat bedrijven daar eigenlijk helemaal niets mee konden. In 2006, bij de lancering van Twitter, heb ik gezegd:: Wat een belachelijke vinding, in 140 tekens vertellen wat je doet, dat is echt onzin, daar kun je zakelijk niets mee! Soms is het niet wat het lijkt Misschien had ik beter moeten weten. Toen de eerste PC werd ontwikkeld, zei IBM dat er wereldwijd nooit meer dan van die dingen verkocht zouden worden omdat er geen toepassing voor was. Het blijkt dat iets wat op het eerste gezicht niet echt toepasbaar lijkt, best een grote toekomst kan hebben. Dat gebeurde ook met de mobiele telefoon (je wilt toch niet altijd bereikbaar zijn), de smartphone (die is toch veel te klein om echt iets mee te kunnen) en veel eerder eigenlijk ook al met de trein en de auto. Dus ook al denk je dat het niets is, de kans is aanwezig dat het de maatschappij zal veranderen. Bewezen Social Media hebben zich ondertussen bewezen, ze worden gebruikt door miljarden mensen op de hele wereld en ook bedrijven zetten Social Media in als marketing of service instrument.

9 Social Media Netwerk nieuwe stijl Een netwerk Social media zijn een moderne manier om mensen elkaar te laten ontmoeten. Daarmee is het ook begonnen en vooral de jeugd en jongeren begrepen gelijk wat je met deze netwerken kon. Als mijn dochters een aantal jaren geleden op vakantie nieuwe kinderen ontmoetten dan was het bijna zeker dat ze zich ook met elkaar verbonden op Hyves en later Facebook. Computernerds? Ouders en ouderen vonden dat vaak niet zo heel erg leuk soms zelfs verkeerd. Het idee daarachter was dat het er toe leidde dat die kinderen meer achter de computer zaten en minder echte relaties aangingen. Natuurlijk gingen ze meer achter de computer zitten, dan ik toen ik jong was, maar dat kwam omdat er toen geen computer was. En misschien gingen ze ook wel minder naar buiten dan ik toen ik even oud was, maar of dat echt zo is betwijfel ik. De essentie De essentie was (en is) dat ze met behulp van het internet sociale contacten opbouwden en onderhielden. En net als vroeger kwamen er vriendschappen bij, gingen er vriendschappen af, maakten ze ruzie en maakten ze afspraakjes. Ook afspraakjes buiten, in een ander dorp of stad, op het voetbalveld, bij de scouting en later in de kroeg. Dus gewoon een sociaal netwerk, net zoals de kinderen van voor het internettijdperk ook hadden.

10 Social Media Meer van hetzelfde? Niets nieuws onder de zon Dus eigenlijk niet zo veel anders dan pak weg 50 jaar geleden. Alleen op een andere moderne manier. Waarom zou je geen gebruik maken van voorzieningen die beschikbaar zijn. Er zijn nog maar weinig 50-plussers die met weemoed terugdenken aan de tijd dat de afstandsbediening nog niet bestond. Ze moesten opstaan en aan een knop draaien om zo een andere zender op tv te kunnen ontvangen. Het resultaat is gelijk, je wisselt van zender. En het is toch niet slecht dat dat nu veel eenvoudiger kan. Integendeel het brengt allerlei nieuwe mogelijkheden. Oppervlakkiger Misschien zijn de sociale contacten wat oppervlakkiger op het eerste gezicht, maar of dat echt zo is, dat vraag ik me af. De vooronderstelde oppervlakkigheid wordt veroorzaakt door de grote aantallen relaties. In je straat of in je wijk waren misschien enkele tientallen kinderen die je regelmatig sprak of waar je dingen mee ging doen. Op de Social media zijn dat er al snel honderden. Maar hoe diepgaand gingen wij eigenlijk met onze vriendjes en vriendinnetjes om? Bruggetje Juist in die grote getallen zit de crux voor het gebruik van Social Media door bedrijven. Als je die aantallen in je voordeel kunt gebruiken is je bereik veel groter dan voorheen, veel groter dan je ooit met traditionele media echt kunt bereiken.

11 Social Media Marketing instrument Marketing Al vanaf het industriële tijdperk besteden bedrijven tijd en geld om hun producten en diensten onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Steeds hogere budgetten en meer inspanningen om via traditionele media (print, radio, tv) zo veel mogelijk mensen te bereiken. Terug naar af Met Social Media is het terug naar af. Terug naar het creëren van een vertrouwensband, een echte relatie. Op een moderne manier. De beste manier om iets te verkopen, is het hebben van een vertrouwensrelatie. Met zenden een vertrouwensrelatie opbouwen (dat doen alle traditionele media) is moeilijk en misschien wel onmogelijk. Persoonlijk Door Social Media zakelijk te gebruiken als instrument om relaties op te bouwen, wordt je als bedrijf in staat gesteld om op persoonlijk niveau met grote groepen mensen contact te hebben. Als je er in slaagt het vertrouwen te winnen van een deel van die grote groep, wordt verkopen een stuk eenvoudiger. Enorm potentieel Je zou ook kunnen zeggen dat Social Media het menselijke contact tussen bedrijven en klanten herstelt, zowel in B2B als B2C. Hierdoor ontstaat een potentieel aan afzetkanalen dat met traditionele media onmogelijk is. Maak er op de juiste manier gebruik van, namelijk als mens tot mens en niet als bedrijf tot markt, dan ligt zakelijk succes voor het oprapen.

12 HOOFDSTUK 3 Historie

13 Historie De opkomst Een jonge grootvader Social Media of sociale netwerken zijn relatief jong. Een beetje afhankelijk van de definitie die je hanteert, maar het eerste echt als zodanig erkende Social Network is het in 2002 online gekomen Canadese Friendster. Dit netwerk wordt beschouwd als de grootvader van alle sociale netwerken en dus van de Social Media. Met andere woorden Social Media is 12 jaar oud en het 12 jarige Friendster wordt al opa genoemd. Een komen en gaan Vanaf 2003 wordt het een komen en gaan van nieuwe netwerk en Social Media sites. Een aantal succesvolle netwerken hebben het niet vol kunnen houden en zijn al weer verdwenen of geminimaliseerd en opererend in een niche markt. Nederland Voor Nederland is het de moeite waard om Hyves te noemen. Dit netwerk zag in 2004 het levenslicht en had in miljoen leden, waaronder 8,5 miljoen Nederlanders. Vanaf 2008 ging het snel bergafwaarts en in december 2013 stopte Hyves definitief. Wereldwijd Wereldwijd is Myspace het vermelden waard. Ook dit netwerk werd in 2003 opgericht en werd binnen de kortste keren de grootste speler op het gebied van Social Media. In 2008 werd Myspace voorbijgestreefd door Facebook. Myspace kwam die klap niet meer te boven en opereert nu nog vooral in de marge als netwerk site voor muziekliefhebbers en muzikanten.

14 Historie De opkomst Een onuitputtelijke lijst De lijst met Social Media en netwerk sites is bijna onuitputtelijk. Iedere maand komt er wel weer een nieuwe bij en iedere maand verdwijnt er ook wel weer een. Een redelijk volledig en min of meer actueel overzicht is op Wikipedia te vinden. De belangrijkste spelers Op dit moment zijn er 4 spelers actief die ieder op hun eigenwijze succesvol zijn. Facebook, (gestart in 2004) met meer dan 1,4 miljard deelnemers Google+ (2011) met meer dan 1 miljard deelnemers Twitter (2006), met 600 miljoen deelnemers LinkedIn (2003), met 300 miljoen deelnemers Hierbij moet worden opgemerkt dat de cijfers van Google+ enigszins overtrokken zijn, omdat je door de integratie met andere Google diensten al snel wordt meegeteld. Groei, groei en groei Er valt nog veel meer te vertellen over de historie en ik doe ongetwijfeld een aantal netwerken tekort door ze niet te noemen, maar in het kader van dit e-book gaat het te ver om daar dieper op in te gaan. Interessant om te weten is dat het (zakelijk) gebruik van Social media al sinds 2002 groeit en nog steeds doorgroeit. Zelfs als er een van de grote spelers zou verdwijnen is dat voorlopig nog niet het einde van de social media. Het lijkt er op dat ze er zijn om voorlopig te blijven!

15 HOOFDSTUK 4 Social Media ook voor bedrijven!

16 Ook voor bedrijven! Je ontkomt er niet aan! Onderhouden van contacten Zoals in de vorige hoofdstukken is gebleken zijn Social Media de nieuwe manier voor bedrijven en mensen om met elkaar in contact te komen. En nog belangrijker om met elkaar in contact te blijven, een langdurige relatie op te bouwen. Toch zijn nog veel zelfstandig ondernemers van mening dat gebruik maken van Social Media tijd kost en niets oplevert. Dus doen ze er ook niets mee. Social Media zijn HOT Als je naar de cijfers omtrent het gebruik van Social Media kijkt, blijkt dat je er niet om heen kunt. De Social Media zijn hot en niet alleen hot bij de jeugd en niet alleen hot in de privésfeer. Nee Social Media zijn hot in het bedrijfsleven en niet voor niets. Er zijn 1,4 miljard Facebook gebruikers; 98% van de internetgebruikers jonger dan 24 jaar gebruikt Facebook; Meer dan 70% van de internet gebruikers is actief op de Social Media; 90% van de jarigen, die op internet actief zijn, gebruikt Social Media; 75% van de jarigen gebruikt Social Media; 60% van de 60-plussers gebruikt Social Media Meer dan 70% van de mensen gebruiken hun mobiel of tablet voor de Social Media 70% van de marketeers in de USA gebruikt Facebook om aan meer klanten te komen Maandelijks zijn er 250 miljoen mensen actief op Twitter 34% van de marketeers in de USA maakt succesvol gebruik van Twitter om leads te genereren

17 Ook voor bedrijven! Serieus en onderscheidend Wat kan je met deze cijfers? Wetende dat het gebruik van Social Media nog steeds toeneemt, eigenlijk 2 dingen: 1. Wil je serieus genomen worden als bedrijf, dan kan je er niet om heen om Social Media te gebruiken. Als jouw concurrenten daar wel zitten en jij niet is de kans groot dat potentiële klanten meer informatie, kennis en vertrouwen in jouw concurrent krijgen omdat die wel actief is op Social Media. Zoals je weet is vertrouwen de basis voor zakendoen. Dus voor je het weet loopt jouw doelgroep naar de concurrent en heb jij het nakijken. Natuurlijk als je al heel je leven voor dezelfde groep klanten werkt, dat goed doet en er nooit eentje afgaat of bijkomt, ga je dan vooral niet bezighouden met Social Media. Dat is zonde van je tijd. Maar helaas er zijn niet veel ondernemers waar dat voor geldt. 2. Om je te onderscheiden op de Social Media zal je goed moeten nadenken over wat je er gaat doen, waar aan je volgers en likers moeten voldoen om ze ook interessant te maken voor jouw business. Wat je ze gaat bieden en hoe je ze gaat binden. Als je stofzuigers verkoopt, heb je waarschijnlijk een heel andere doelgroep dan wanneer je Cloud diensten aanbiedt. Dat betekent dus ook een andere doelgroep op de Social Media. Dat is belangrijk omdat je gewoon op de Social media begeven en roepen dat je iets heel goed kan, niet werkt. Ten eerste niet, omdat Social Media niet primair geschikt zijn om te verkopen en ten tweede omdat jouw bericht(en) tussen al die berichten van al die mensen en al die bedrijven in het niet valt. Natuurlijk kan je 20 keer per dag dezelfde Tweet of dezelfde Facebook post versturen, maar dan garandeer ik je dat je ze dan binnen de kortste keren naar bijna niemand meer verstuurt.

18 HOOFDSTUK 5 Starten met Social Media

19 Starten Alle begin is moeilijk Starten met Social media Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig. Social Media gebruiken om klanten, prospects en zelfs doelgroepen te bereiken. Wat reclame boodschappen op Facebook, iedere dag een paar promotie tweets op Twitter, het bedrijf presenteren op Linkedin en misschien ook nog wat op Pinterest, Google+ of een van de andere Social Media platforms en de klanten komen vanzelf? Toch? Helaas zo werkt het niet! SPAM Het willekeurig zenden van reclame boodschappen wordt beschouwd als SPAM en daar zit niemand op te wachten. Overigens voordat iets als SPAM kan worden beschouwd moet het wel gezien worden. Als je niet voor lezers of kijkers hebt gezorgd, sta je eigenlijk tegen een muur te praten. Volgers Daar zit de tweede 'catch'. Een beginnend bedrijf, of een bedrijf dat begint met Social Media, heeft 0 volgers op Twitter, 0 likes op Facebook, geen connecties op Linkedin en dat geldt in meer of mindere mate voor alle Social Media. Dus al die berichten en boodschappen... Komen bij niemand terecht! Sociaal Het derde probleem is, dat Social Media 'social' zijn. En 'social' zijn betekent toch vaak interactie en in ieder geval er voor zorgen dat je wordt vertrouwd en erkend als iemand die iets voor de ander kan betekenen.

20 Starten Het belang van volgers Volgers of geïnteresseerde volgers? Het eerste wat er moet gebeuren is er voor zorgen dat er mensen zijn die geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf. Zo geïnteresseerd dat ze willen weten wat je te bieden hebt en je gaan volgen. Natuurlijk kunnen volgers gekocht worden. De vraag is echter zijn die volgers geïnteresseerd in het bedrijf en de producten of diensten van jouw bedrijf? Vaak is dat niet zo en dan heb je wel heel erg veel volgers nodig om je boodschap en je content bij de juiste mensen te krijgen. Waardevolle content Begin met het delen van voor jouw doelgroep waardevolle content. Nodig vervolgens mensen in je netwerk, zakenrelaties en eventueel geïnteresseerde vrienden en kennissen uit om je te gaan volgen. Dat geeft een kick-start. Continuïteit Maar daarmee ben je er nog niet. Je zult regelmatig nieuwe waardevolle informatie moeten geven of delen zodat mensen geïnteresseerd blijven. Op die manier hou je je volgers en komen er gestaag nieuwe bij. Tips en trics Om je op weg te helpen met een goede start, geef ik je een aantal tips die jou helpen het inzetten van Social Media voor jouw bedrijf succesvol te maken. Mocht je al begonnen zijn op de Social Media lees dan zeker ook deze tips goed door, want wie weet kan er nog wat worden verbeterd.

21 Starten Tips en trics 1. Begin met 1 platform Maak het jezelf makkelijk en begin met één Social Media platform. Welke? Dat is een keus die aan jou ligt, maar ik adviseer een van de grote platforms, zoals Twitter, Facebook of LinkedIn te nemen. Door je te beperken tot één platform hoef je niet na te denken over wat je allemaal als boodschap op de verschillende platforms moet zetten en heb je veel minder tijd nodig om het goed te doen. Ook hoef je je niet druk te maken over de consistentie tussen de verschillende platforms. In een volgend e-book over Social Media ga ik dieper in op de specifieke mogelijkheden en kenmerken van de grote platforms. Wil je nu al meer weten, neem dan contact met mij op. 2. Stel heldere doelen over wat je wilt bereiken. Natuurlijk, de bottom-line is (meer) business, maar dat bereik je op Social Media niet door keiharde verkoop proberen te realiseren. Dus een verkoop doel is zeker in het begin een brug te ver. Bedenk of je Social Media wilt gebruiken om bijvoorbeeld leads te genereren, of om jezelf als expert of vakman op de kaart te zetten. Ook kan je Social Media inzetten om samenwerkingspartners te interesseren of om meer te weten te komen over je concurrenten. Het kan allemaal, maar ik adviseer ze niet allemaal tegelijk te willen doen en een doel te kiezen en daar dan ook je berichten op af te stemmen.

22 Starten Tips en trics 3. Reserveer tijd Een van de vervelendste dingen waar je tegen aan loopt is dat het gebruik van Social Media tijd kost. Overigens werkt het twee kanten op, je kunt het op 2 manieren verkeerd doen: 1. Teveel tijd er aan besteden 2. Te weinig of niet regelmatig tijd er aan besteden Door tijd te reserveren (plannen) sla je twee vliegen in een klap, je besteed niet te weinig tijd, maar ook niet te veel tijd. Je besteed geplande tijd! Het helpt als je er een proces voor inricht. Bijvoorbeeld iedere dag een half uur of iedere week 3 uur om je berichten voor de komende dag of week te plannen. De tijdsbesteding is afhankelijk van wat je de wereld in wilt sturen en waarmee. Een tweet kost minder tijd dan een artikel op Facebook of een nieuwsbrief op LinkedIn. En een inspirerende quote kost veel minder tijd dan een verhandeling over bijvoorbeeld een zakloze stofzuiger. 4. Gebruik een Social Media dashboard Het gebruik van een dashboard, zoals bijvoorbeeld Hootsuite, TweetDeck en SocialOomph, maakt het makkelijker berichten te plannen en zorgen er ook voor dat je de consistentie over meerder platforms kunt bewaren. Hierdoor kun je de noodzakelijke tijdbesteding drastisch beperken. Daarnaast bieden dashboards uitgebreide mogelijkheden om analyses uit te voeren, zodat je weet hoe succesvol je berichten zijn. Dat helpt je dan weer je berichten aan te passen aan de behoefte van jouw volgers, jouw potentiële klanten.

23 Starten Tips en trics 5. Weet hoe je het gaat doen Als jij niet regelmatig onder de aandacht van je volgers komt, zullen ze je snel vergeten. Ongeacht welk doel je aan het realiseren bent, je moet er voor zorgen dat je onder de aandacht blijft. Realiseer je ook dat jouw volgers zeker niet 24 uur per dag op zoek zijn naar wat jij nu weer te vertellen hebt, dus dat een relatief groot deel van jouw berichten niet wordt gelezen. Het regelmatig herhalen van berichten is zeker aan te raden. De mate waarin je dat het beste kunt doen verschilt per platform, maar een aantal keren kan nergens kwaad. Al was het alleen maar om ook je nieuwe volgers van die belangrijke informatie die jij deelt op de hoogte te brengen. Overigens met herhalen bedoel ik niet 3 of vier keer per dag, maar bijvoorbeeld een paar keer per week of per maand. 6. Kijk en luister Kijk wat je concurrenten doen. Als er een paar zijn die actief en succesvol met Social Media bezig zijn, kijk dan wat zij doen, luister naar wat ze zeggen. Bepaal vervolgens of je daar iets van kunt leren en ga het zelf ook toepassen en doe het zo mogelijk beter. De mensen die jouw concurrenten volgen, zijn waarschijnlijk ook de mensen die geïnteresseerd zijn in jouw boodschap. Het is verstandig die mensen te gaan volgen en te luisteren wat zij willen en vinden. Een deel van die mensen zal vervolgens jou of jouw bedrijf weer gaan volgen waardoor je boodschap op steeds meer plaatsen wordt neergelegd. Zo bouw je een stabiele lijst met geïnteresseerde volgers op.

24 HOOFDSTUK 6 Valkuilen

25 Valkuilen Het begin 1. Geen strategie Het begint bij het begin. Social Media zijn zo makkelijk dat je er gewoon mee kunt beginnen. En in het begin weet je dan vaak ook nog wel wat je de wereld in wilt sturen. Maar al snel kom je er achter dat je niet meer weet wat je nu weer moet melden. Je hebt immers geen strategie, je bent gewoon maar begonnen. Als je echt zakelijk gebruik wilt maken van Social Media, bedenk dan een Social Media strategie. En om je niet helemaal aan je lot over te laten: Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verschillende mogelijkheden die je hebt zoals service verlenen (webcare), expertrol vestigen, informatie delen, content beschikbaar stellen etc. 2. Achter alles aanrennen Iedere keer als er een nieuw platform opkomt gelijk full flash er aan mee willen doen. Voor je het weet kost het zeeën van tijd en het is maar zeer de vraag of jouw potentiële klanten zich ook op dat platform gaan begeven. Ook voor de Social Media geldt dat je als bedrijf of ondernemer je klanten moet volgen. Je moet je daar presenteren waar je (potentiële) klanten zijn. Dat is waarschijnlijk niet op ieder nieuw platform dat het licht ziet. Bedenk dat de innovaties van jouw bedrijf te maken moeten hebben met de producten en of diensten van jouw bedrijf. Innovatief zijn in het gebruik van Social Media is niet nodig.

26 Valkuilen De inhoud 3. Over jezelf praten Door veel Social Media goeroes wordt over jezelf praten beschouwd als de ernstigste fout die je op de Social Media kunt maken. Iedereen die pretendeert iets van Social Media te weten waarschuwt daarvoor. Praat vooral niet teveel over jezelf. En wat doen veel bedrijven en ondernemers? Ze praten over zichzelf, of over hun producten en diensten. Laat dat nou aan anderen over. Gebruik Social Media om anderen te helpen. Zorg dat je wordt herinnerd als diegene die zinvolle informatie of content heeft weggegeven. Of zorg ervoor dat je wordt herinnerd als expert. Op het moment dat ze jouw dienstverlening of jouw producten nodig hebben, komen ze vanzelf bij jou terecht. Als die tevreden klanten dan jou, je bedrijf of je product aanbevelen, dan praten anderen over jou en dat is veel beter. 4. Geen waarde toevoegen Informatie verstrekken die iedereen al weet, die makkelijk te vinden is of die ook door duizenden anderen wordt gedeeld, heeft geen waarde. Natuurlijk, het is verleidelijk en eenvoudig en het kost weinig tijd. Je relaties zitten er waarschijnlijk niet echt op te wachten. Geef je Social Media relaties iets waar ze iets aan hebben. Hoe meer waarde je weggeeft hoe meer betrokken ze zullen worden. Natuurlijk moet je niet al je producten en diensten gratis weggeven. Uiteindelijk moet er natuurlijk wel een business model zijn. Dat wat je weggeeft moet er uiteindelijk toe leiden dat je je producten of diensten aan de man kan gaan brengen.

27 Valkuilen Vrijheid, blijheid 5. Denken dat het gratis is Je kunt zonder kosten te maken een facebook pagina openen, een twitteraccount aanmaken en een linkedin profiel creëren. Er af en toe wat informatie op slingeren en dan kost het niets. Dat klopt, maar het levert ook niets op. Een aantal ondernemers die ik ken zijn er zo mee aan de slag gegaan en stellen nu dat Social Media voor hun business niet werkt. Dat klopt ook. Als je op die manier met Social Media omgaat dan werkt het niet, niet alleen voor hun business niet, maar voor geen enkele business. Zorg ervoor dat je weet wat je wilt gaan doen, ga dat dan uitvoeren. Dat betekent dat je er tijd aan moet (laten besteden). En zoals iedere ondernemer weet: Tijd is geld! Als het allemaal wat omvangrijker wordt, zal je er ook echt geld aan moeten besteden. Al was het alleen al om een goede tool te hebben om berichten vooruit te plannen en te kunnen analyseren wat het bereik en impact is van die berichten. 6. Berichten posten die niets met de business te maken hebben Dat jij in de file staat interesseert zakelijk gezien eigenlijk niemand, behalve die klant waar je naar toe onderweg bent. Die heeft overigens liever dat je hem of haar belt in plaats van op Facebook of Twitter te moeten gaan kijken waar zijn bezoek blijft. Laat, in ieder geval, op je zakelijke Social Media dit soort berichten achterwege. Als je te vaak berichten plaatst die geen relatie hebben met je business, dan oogt dat onprofessioneel.

28 HOOFDSTUK 7 Tot slot

29 Tot Slot Nieuw en anders Marketing perspectief Social Media zijn zoals gezegd, relatief jong. Vanuit marketing perspectief eigenlijk niet meer en niet minder dan een extra kanaal, een extra manier om je (potentiële) klanten te bereiken. En vanuit datzelfde marketing perspectief, moet je je realiseren dat het Social Media kanaal bijzondere eigenschappen heeft. Menselijk gezicht Dus gebruik Social Media vooral om je merk, je bedrijf en natuurlijk jou zelf, een menselijk gezicht te geven. Realiseer je dat de meeste mensen graag zaken doen met mensen en minder graag met bedrijven. Social Media kan er voor zorgen dat jouw bedrijf een menselijk gezicht krijgt. Veel relaties en connecties In contact komen met mensen, klanten, prospects en je doelgroep is niet meer beperkt tot die kleine groep van mensen die je fysiek kent. Je moet je wel realiseren dat Social Media sociaal zijn en dus minder geschikt om te verkopen. Wel kan je je verbinden met veel meer potentiële klanten en klanten. Besteed aandacht Daar zit dan ook de catch voor je het weet ben je met zo veel mensen verbonden, dat je ze niet meer kent. Het zijn dan namen ergens op het internet, het enige dat je weet is dat ze er zijn en zelfs dat weet je niet zeker. Schenk dus aandacht aan je klanten en je relaties, ze zullen het waarderen.

30 Tot slot Dinosaurussen Nutteloos Er zijn nog legio ondernemers die denken dat de Social Media geen enkel nut hebben en niet geschikt zijn voor hun business. Ik hoop dat ik in dit e-book heb aangetoond dat Social Media een geweldig hulpmiddel kunnen zijn voor iedere business. Iedereen kan profijt hebben van Social Media. Niet meedoen aan Social Media is in mijn optiek net zoiets als niet meedoen aan mobiele telefonie. Niet aanpassen Zakelijk betekent het niet meegaan met nieuwe ontwikkelingen bijna altijd dat je in het einde zit van je product life-cycle. Social Media worden een steeds belangrijker medium waarop (potentiële) klanten geïnformeerd worden over bedrijven, door bedrijven en zelfs geholpen worden door bedrijven. Als je die mogelijkheden links laat liggen zul je zien dat binnen de kortste keren je concurrenten ver voorlopen en je klanten weglopen. Uitgestorven Jij wordt dan beschouwd als een soort dinosaurus, iemand die zich niet aan de veranderende omstandigheden kan aanpassen. Dan ben je in ieder geval bijzonder, maar realiseer je dat dinosaurussen zijn uitgestorven!

31 Caption and Photo Credit: Use this space to provide credit to the original photo or graphic creator and provide context on its meaning. Als bedrijf de Social Media links laten liggen is hetzelfde als een winkel runnen waar de deur altijd op slot is.

32 Heb je het e-book Introductie Netwerken al gelezen? Klik hier om het te downloaden! Ik wil je graag om hulp vragen! Geef me feedback over dit e-book, vul het online feedback formulier in! FEEDBACK

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Praktische social media tips voor bedrijven!

Praktische social media tips voor bedrijven! Praktische social media tips voor bedrijven! Inhoud: Pagina Voorwoord 2 Wat is social media? 3 Hoe werkt het? 4 De mogelijkheden voor bedrijven 5 Als online vorm van mond-tot-mond reclame 7 Internet optimalisatie

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Social Media Workshop. YM consulting

Social Media Workshop. YM consulting Social Media Workshop YM consulting Even voorstellen Patrick Ariëns Erik Jobse Robin Koster Ipetje op / Ipetje af Verwachtingen? Wat verstaan we onder netwerken? Netwerken is het offline en online leggen

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be Disclaimer Bij het samenstellen van deze cursus is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin

Nadere informatie

Social Media Marketing

Social Media Marketing Social Media Marketing Get Social But, How? And Where? Tom Zoethout KvK Netwerkevent 23 nov 09 2 1 Moet je sociaal meedoen op het internet? 3 Social Media Marketing Quiz Wat weet ik eigenlijk al over Social

Nadere informatie

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

Presenteert de workshop Social Media

Presenteert de workshop Social Media Presenteert de workshop Social Media Juice BV Canadabaan 18 5388 RT NISTELRODE 0412-611453 info@juicebv.nl www.facebook.com/juicebv www.twitter.com/juicebv Wat doen wij? Onze klanten 1 Onze klanten Onze

Nadere informatie

Social Media whitepaper

Social Media whitepaper Social Media Social Media whitepaper 1. Inleiding 3 2. Social Media Platforms 4 3. Contentstrategie 6 4. Planning 7 5. Adverteren 8 6. Tools 9 7. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document is met grote zorgvuldigheid

Nadere informatie

8 Succesfactoren voor een Online Onderneming

8 Succesfactoren voor een Online Onderneming 8 Succesfactoren voor een Online Onderneming Je kent vast wel ondernemers die actief zijn online en nu een deel van hun inkomen of zelfs hun hele inkomen online verdienen met hun kennis en content. Misschien

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet!

30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet! 30 Facebook Tips Voor Meer Bezoekers, Klanten & Omzet! Auteur: Copyright 2011, Alle rechten voorbehouden www.tomdehaan.nl 1 Voordat je de tips gaat lezen Dit ebook is een verzameling van tips voor je Facebook

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Facebook Omarm de open cultuur

Facebook Omarm de open cultuur 1 Facebook Omarm de open cultuur 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Breng je bedrijf naar Facebook 05 Betrek je volgers 06 Maak het persoonlijk 07 Een beeld zegt meer dan 1000 woorden 08 Gebruik emoji 09

Nadere informatie

Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt.

Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt. Hoe Jij Via Social Media, Meer Leads En Klanten Krijgt. Hoe$Krijg$Je$Meer$Zichtbaarheid$Via$Social$Media Inhoudsopgave Introductie! 3 Welke Sociale Netwerken?! 6 Twitter! 7 Facebook! 10 Linkedin! 12 Youtube!

Nadere informatie

Ik ben altijd op zoek naar goede onderwerpen Mijn missie... 3 Wie ben ik? Help ik moet een blog!... 5

Ik ben altijd op zoek naar goede onderwerpen Mijn missie... 3 Wie ben ik? Help ik moet een blog!... 5 Inhoud Ik ben altijd op zoek naar goede onderwerpen... 3 Mijn missie... 3 Wie ben ik?... 4 Help ik moet een blog!... 5 Waarom is bloggen goed voor je onderneming?... 5 Waarom is bloggen goed voor je klanten?...

Nadere informatie

Tips voor Succesvolle Productlancering

Tips voor Succesvolle Productlancering Tips voor Succesvolle Productlancering Door Welmoet Babeliowsky 2015-2016 Hallo! Ben je zelfstandige, coach, trainer of adviseur? Dan heb ik gelijk een vraag aan je! Stel je eens voor: Dat je een nieuw

Nadere informatie

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN.

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. In de eerste plaats om in contact te komen met anderen met dezelfde interesses. Twitter is erg geschikt om snel met elkaar van gedachten te

Nadere informatie

WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT!

WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT! WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT! 6 Social Media tips voor de ondernemer. Dat Social Media een belangrijk marketingcommunicatie instrument is, is duidelijk. Hoe begin ik echter aan zo n

Nadere informatie

Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog

Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog Etiquette op social media voor een goede persoonlijke online dialoog voor de (zelfstandig) professional Wat doe je wel en niet op: Online Strategie *beta* Etiquette op social media voor een goede persoonlijke

Nadere informatie

Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook

Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook Whitepaper 9 Hardnekkige Misverstanden Over Facebook FACEBOOK: NR. 1 SOCIAAL MEDIUM Facebook is veruit het grootste sociale medium van dit moment. Dit maakt Facebook voor veel bedrijven en marketeers een

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat!

LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat! LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat! Social media en content marketing gaan tegenwoordig hand in hand. Waar Facebook veel gebruikt wordt voor B2C-marketing, is LinkedIn juist meer geschikt

Nadere informatie

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole Sociale media hebben individuen meer macht gegeven. De wereldwijde beschikbaarheid van gratis online netwerken, zoals Facebook,

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

Samenvatting. Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren. Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B

Samenvatting. Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren. Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B Samenvatting Clay Shirky Iedereen Hoofdstuk 4 Eerst publiceren, dan filteren Esther Wieringa - 0817367 Kelly van de Sande 0817383 CMD2B Deze samenvatting gaat over hoofdstuk 4; eerst publiceren dan filteren,

Nadere informatie

Video marketing voor makelaars 7 tips

Video marketing voor makelaars 7 tips Video marketing voor makelaars 7 tips Dus je wilt beginnen met video marketing? Erg slim, want nog lang niet alle makelaars gebruiken video, terwijl 85% van de huizen verkopers aangeeft dat ze liever een

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook. 14 november 2011

Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook. 14 november 2011 Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook 14 november 2011 Kennismaken Esther Kroes KroesKontrol ons aanbod binnen online communicatie en marketing 1. Werving en selectie 2. Workshops & presentaties

Nadere informatie

De kracht van social media voor bedrijven! Een ebook vol handige tips die je moet weten voor je aan social media begint

De kracht van social media voor bedrijven! Een ebook vol handige tips die je moet weten voor je aan social media begint De kracht van social media voor bedrijven! Een ebook vol handige tips die je moet weten voor je aan social media begint Inhoud Inleiding De kracht van social media Wanneer komt social media van pas? Social

Nadere informatie

Training Social Media optimaal gebruiken

Training Social Media optimaal gebruiken Training Social Media optimaal gebruiken Wat levert deze training voor u op? U heeft de zaak al aardig voor elkaar en als ondernemer bent u op zoek naar een manier om meer omzet te genereren. Door social

Nadere informatie

Social Media Onderzoek 2014

Social Media Onderzoek 2014 1 Index Onderwerp Pagina Management Samenvatting 3 Rol binnen de organisatie 4 Voor welke doelen zet je social media in? 5 Welke kanalen zet je in? 5 Maakt de organisatie gebruik van een blog? 6 Hoe komt

Nadere informatie

Hoeveel mensen op Facebook in Eindhoven?

Hoeveel mensen op Facebook in Eindhoven? 4-11-2016 Startersdag Kamer van Koophandel, zaterdag 5 november 2016 De presentatie vind je op www.kvk.nl/startersdag 1 Social Media de nieuwe verkoopkanalen Socialnomics 2017 Social Media de nieuwe verkoop

Nadere informatie

ContentDocument. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com. ContentDocument - Websites voor Therapeuten 1.0

ContentDocument. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com. ContentDocument - Websites voor Therapeuten 1.0 ContentDocument Een website ontwerpen zonder dat je beschikt over goede content is als het ontwerpen van een maatpak zonder de maten van de drager op te nemen. Dit is een publicatie van: websitesvoortherapeuten.com

Nadere informatie

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP EVEN VOORSTELLEN. WIE? NICOLE ADRIAENS EVENTORGANISATOR SOLOPRENEUR SOCIAL MEDIA FREAK BEDRIJF? BIZZIBEE EVENTS BIZZIBEE SOCIAL MEDIA BIZZIBEE BUSINESS SUPPORT WAT DOE IK?

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

Hoe je meer verdient met online video s

Hoe je meer verdient met online video s Hoe je meer verdient met online video s Video s die je continue nieuwe klanten opleveren door Noortje Janmaat Business coach en oprichter van Verdienen met VIDEO www.verdienenmetvideo.nl noortje@verdienenmetvideo.nl

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN 10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN Introductie Social media wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om beter contact met hun klanten te krijgen en uiteindelijk meer inkomsten te realiseren. Facebook is

Nadere informatie

Succesvol campagne voeren

Succesvol campagne voeren Succesvol campagne voeren Spread the word, spread the feeling! Campagne voeren: íedereen kan het! In deze toolkit vind je tips voor het campagne voeren. Dit is gegarandeerd het leukste onderdeel van jouw

Nadere informatie

Vragenlijst voor nieuwe website

Vragenlijst voor nieuwe website Vragenlijst voor nieuwe website Om het jezelf makkelijk te maken, print je dit formulier uit en vul je het gewoon met pen in. Overleg eens met huisgenoten, collega's en vrienden zodat je een juist beeld

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie

IN 5 STAPPEN NAAR EEN SUCCESVOLLE CONTENTMARKETING-CAMPAGNE. En waarom u moet starten met contentmarketing

IN 5 STAPPEN NAAR EEN SUCCESVOLLE CONTENTMARKETING-CAMPAGNE. En waarom u moet starten met contentmarketing IN 5 STAPPEN NAAR EEN SUCCESVOLLE CONTENTMARKETING-CAMPAGNE En waarom u moet starten met contentmarketing WHITEPAPER 2015 Hoe zet u van A tot Z een contentmarketing-campagne op? In deze whitepaper behandelen

Nadere informatie

Waarom dit e-book. De vele mogelijkheden van LinkedIn zal in dit e-book uitgebreid uitgelegd worden. Ik wens je veel leesplezier!

Waarom dit e-book. De vele mogelijkheden van LinkedIn zal in dit e-book uitgebreid uitgelegd worden. Ik wens je veel leesplezier! Waarom dit e-book Breng jezelf en je bedrijf onder de aandacht bij LinkedIn. LinkedIn is voor iedereen die zichzelf, product of dienst en bedrijf onder de aandacht wilt brengen. Met dit e-book laat ik

Nadere informatie

Google AdWords Tips Stefan Rooyackers

Google AdWords Tips Stefan Rooyackers Google AdWords Tips Stefan Rooyackers Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Dit document is met grote zorg samengesteld door Stershop BV. Incidentele onvolkomenheden kunnen

Nadere informatie

Waarom met je bedrijf op Facebook?

Waarom met je bedrijf op Facebook? Waarom met je bedrijf op Facebook? In deze les ga ik er een vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Facebook wilt benutten. Of je dat ook inderdaad écht

Nadere informatie

@gheijkoop of @triqle. Gerrit Heijkoop

@gheijkoop of @triqle. Gerrit Heijkoop @gheijkoop of @triqle Gerrit Heijkoop Hoe nieuwe media tijd kunnen besparen bij het organiseren van een evenement of congres SOCIAL MEDIA Linkedin Twitter Facebook Hyves Youtube Flickr Slideshare Foursquare

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

LinkedIn Profileer je als een professional

LinkedIn Profileer je als een professional 1 LinkedIn Profileer je als een professional 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Richt je op de doelgroep 05 Onderhoud je contacten en share 06 Bezoek profielen van potentiële klanten 07 Wees proactief 08

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Praktische Social Media Tips 8 december 2011

Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Leon Tindemans Wie ben ik? Time To Market Leon Tindemans Oktober 2010 Herwijnen @TTMCommunicatie in/ttmcommunicatie user/ttmcommunicatie 1 Diverse klanten Al

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten.

In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten. Startopdracht: Waarom met je bedrijf op Twitter? In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten. Misschien

Nadere informatie

Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft.

Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft. Maurice Jongmans is Adviseur Social Media en Zoekmachineoptimalisatie bij Webtechniek in Delft. Webtechniek is gespecialiseerd in technische oplossingen voor internet en applicaties. Sinds 2000 is het

Nadere informatie

www.implementatieacademy.nl

www.implementatieacademy.nl Implementatie Stappenplan naar Succes Ben jij trainer, coach, heb je een eigen praktijk, kortom, ben jij een kleine ondernemer? Als je je business wilt doen laten groeien in de nieuwe economie dan moet

Nadere informatie

Instagram Inspireer visueel

Instagram Inspireer visueel 1 Instagram Inspireer visueel 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Maak gebruik van visuele kracht 05 Creatieve ideeën voor je berichten 06 Beeldgebruik op Instagram 07 Waarom dit whitepaper van Hager? 3 Inleiding

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie WHITEPAPER Content strategie & lead nurturing Online marketing succesvol inzetten: content strategie De opzet van de online marketing aanpak is voor veel marketing managers een lastig te visualiseren geheel.

Nadere informatie

Kinderen over Klantrelaties

Kinderen over Klantrelaties Kinderen over Klantrelaties handouts bij presentatie CRM Inspiration avond van CRM-Association NL 22 april 2009 Door Adriaan Wagenaar Kijk eens door de ogen van een kind naar klantrelaties. Welke nieuwe

Nadere informatie

Marketing Prikkels B2B

Marketing Prikkels B2B Marketing Prikkels B2B Marketing Prikkels Bedoeld om te prikkelen inderdaad. Om je uit te dagen net even anders naar je marketingactiviteiten te kijken. Met een frisse, open blik. Zonder vooroordelen.

Nadere informatie

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten

Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten Intuïtief Website Stappen Plan voor een Doorlopende Stroom Klanten 2015 Annie Massop Hart en Ziel Marketing - Alle rechten voorbehouden - 1 Inleiding Dit stappenplan sluit aan op de workshop Hoe je intuïtief

Nadere informatie

PROMOOT UW SITE OP SOCIALE MEDIA TIPS & TRICKS

PROMOOT UW SITE OP SOCIALE MEDIA TIPS & TRICKS PROMOOT UW SITE OP SOCIALE MEDIA TIPS & TRICKS WEBSHOP FEBELNET Versie 2.0 Hoe uw site kenbaar maken? Facebook Google+ account QR-code aanmaken en communiceren (aanmaken kan gratis via: http://goqr.me

Nadere informatie

Ramses van der Werf Presenteert Facebook Miljonairs Formule v1.1. Een Makkelijke 300 Per Dag Formule! Gepubliceerd Op: 14 November 2012

Ramses van der Werf Presenteert Facebook Miljonairs Formule v1.1. Een Makkelijke 300 Per Dag Formule! Gepubliceerd Op: 14 November 2012 Ramses van der Werf Presenteert Facebook Miljonairs Formule v1.1 Een Makkelijke 300 Per Dag Formule! Gepubliceerd Op: 14 November 2012 DISCLAIMER De informatie in dit ebook representeert de opinie van

Nadere informatie

Facebook, Twitter en andere Sociale Media

Facebook, Twitter en andere Sociale Media Facebook, Twitter en andere Sociale Media Sociale Media zijn belangrijke promotiemiddelen geworden. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Hyves en LinkedIn zijn voorbeelden van Sociale Media op het

Nadere informatie

Online Marketing voor Siertelers. De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015

Online Marketing voor Siertelers. De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015 Online Marketing voor Siertelers De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015 Arnold Wittkamp (1973) 1988-2000 Van zaterdaghulp naar Filiaalmanager Singel Bloemenmarkt Amsterdam

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Webcare in de praktijk: OVER-gemeenten Door: Ramses de Vries

Webcare in de praktijk: OVER-gemeenten Door: Ramses de Vries Webcare in de praktijk: OVER-gemeenten Door: Ramses de Vries OVER-gemeenten, de samengevoegde serviceorganisatie van de gemeenten Wormerland en Oostzaan, is begin 2012 gestart met een webcareteam in het

Nadere informatie

Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje)

Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje) Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje) De laatste tijd zie je heel veel verhalen langskomen over Facebook Edgerank, dus heb ik besloten mijn onderzoek met jullie te delen. Btw fantastisch

Nadere informatie

Social media keuzes. Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns

Social media keuzes. Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns Social media keuzes Meetup Business Boost, 17 juni 2014 Door Lieke Muller en Linda Krijns Wie zijn wij? Lieke Muller Linda Krijns Online marketingbureau Liber Media helpt kleine ondernemers met opzetten

Nadere informatie

10 x wijzer in 10 minuten

10 x wijzer in 10 minuten Alle links op de website werken Je hebt dit zelf vast wel eens ervaren. Zo n vervelende 404 Pagina niet gevonden melding als je op een link klikt. Wat doe je dan? Laat me raden je fronst je wenkbrauwen,

Nadere informatie

Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina.

Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina. Facebook voor beginners: aan de slag met een Facebook Bedrijvenpagina. Auteur: Alle rechten voorbehouden 2012 Inhoud Introductie... 3 Wat is een bedrijvenpagina eigenlijk?... 4 Het aanmaken van een Facebook

Nadere informatie

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015 KBP Relatiedag Digitale trends en ondernemen met Social Media 17 september 2015 FACEBOOK LINKEDIN TWITTER OPLEIDING EVENTS ONLINE CAMPAGNES EVENTS Social Media Training & Advies Social Media Expert Businesscoach

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie Nieuw relatiemanagement- SCRM 1 Social media audit Bestaande communities Doelgroep Doelstellingen en strategie Bestaande online communities Op welke social Media is het bedrijf Proximus reeds aanwezig?

Nadere informatie

Klanten vinden, klanten binden

Klanten vinden, klanten binden Dia 1 Klanten vinden, klanten binden Adinda Keizer 2016 9 jaar geleden zat ik net als jullie op de startersdag. Ik liep al rond met plannen en na de startersdag wist ik het zeker. Ik ging voor mezelf beginnen!

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Hoe bouw je een goede website/webshop?

Hoe bouw je een goede website/webshop? Hoe bouw je een goede website/webshop? Een website/blog zit zo in elkaar, maar om er dan een goede, mooie en succesvolle website van te maken is een tweede. Hierbij komt veel meer kijken dan dat men denkt.

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Bedrijven die wegblijven van social media missen belangrijke opportuniteiten. Via sociale media kan je namelijk connecteren met je klanten, je kan

Bedrijven die wegblijven van social media missen belangrijke opportuniteiten. Via sociale media kan je namelijk connecteren met je klanten, je kan 1 2 3 Bedrijven die wegblijven van social media missen belangrijke opportuniteiten. Via sociale media kan je namelijk connecteren met je klanten, je kan het inzetten om een wow service aan te bieden, je

Nadere informatie

Zo ondersteun je jouw business met Facebook

Zo ondersteun je jouw business met Facebook Zo ondersteun je jouw business met Facebook Een goed begin is het halve resultaat! Graag willen wij je laten profiteren van enkele eenvoudige stappen die je kunt zetten, zodat jouw activiteiten op Facebook

Nadere informatie

Acquisitie met LinkedIn. Acquisitie met LinkedIn

Acquisitie met LinkedIn. Acquisitie met LinkedIn Acquisitie met LinkedIn Acquisitie met LinkedIn Acquisitie met LinkedIn 1. Introductie 2. Wat is acquisitie 3. Wat betekent acquisitie voor jou 4. Social Media facts 5. Acquisitie en LinkedIn 6. Tips Voorstellen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

Rob Tol Ondernemer uit Capelle a/d IJssel Netwerken: vaak geven en soms nemen

Rob Tol Ondernemer uit Capelle a/d IJssel Netwerken: vaak geven en soms nemen Rob Tol Ondernemer uit Capelle a/d IJssel Netwerken: vaak geven en soms nemen 9 mei 2007: Netwerken. Hoe werkt dat? 1 2 NETWERKEN VAAK geven soms NEMEN TOL Marketing & Communicatie Advies 3 Ondernemer

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

1. Inleiding Hoe wordt mijn website gemakkelijk gevonden in de verschillende zoekmachines.

1. Inleiding Hoe wordt mijn website gemakkelijk gevonden in de verschillende zoekmachines. Samenvatting In deze whitepaper wordt de vraag beantwoord: Hoe kan ik mijn website beter vindbaar maken in zoekmachines?. Om hier achter te komen wordt eerst achtergrond informatie gegeven over hoe zoekmachines

Nadere informatie

Frank van Hal. Online Manager Nieuwsblad Transport @FrankVanHal 26 MAART 2013 MEDIA PLAZA UTRECHT

Frank van Hal. Online Manager Nieuwsblad Transport @FrankVanHal 26 MAART 2013 MEDIA PLAZA UTRECHT Frank van Hal Online Manager Nieuwsblad Transport @FrankVanHal Inhoud Veranderende informatieconsumptie Invloed Twitter op traffic website NT Geld verdienen, hoe doet NT het Tools Praktische tips snel

Nadere informatie

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit.

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit. Hierbij ontvang je het stappenplan voor het snel en gemakkelijk schrijven van een inhoudelijk goede blogtekst. Het schrijven van een blog hoeft niet lang te duren, als je hier een goede methodiek voor

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Social media voor ouderen? 2 S o c i a l e n e t w e r k e n Communicatie tussen mensen, bedrijven en organisaties in een online

Nadere informatie

HOE ZET IK LINKEDIN SPONSORED UPDATES IN VOOR MEER LEADS? In 7 stappen naar een converterende LinkedIn-campagne

HOE ZET IK LINKEDIN SPONSORED UPDATES IN VOOR MEER LEADS? In 7 stappen naar een converterende LinkedIn-campagne HOE ZET IK LINKEDIN SPONSORED UPDATES IN VOOR MEER LEADS? In 7 stappen naar een converterende LinkedIn-campagne E-BOOK 2017 1 Er zijn meerdere betaalde manieren om relevante bezoekers naar uw website te

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie