Beste collega s, Nieuws. Een studiedag over Freinet (h)erkent talent.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste collega s, Nieuws. Een studiedag over Freinet (h)erkent talent."

Transcriptie

1 Beste collega s, Met regelmaat stuurden we jullie in het verleden aankondigingen en besprekingen van publicaties en uitgaven op het gebied van levend leren. Vanaf 2014 doen we dat viermaal per jaar met een nieuwsbrief. In maart, mei, september en december informeren we onze onderwijsvrienden over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden uit om te participeren in projecten en stellen we iedereen op de hoogte van de nieuwste uitgaven. Nieuws Een studiedag over Freinet (h)erkent talent. De studiedag Freinet (h)erkent talent wordt gehouden op Freinetschool De Bothoven in Enschede. Datum 7 november. Voor meer informatie en aanmelding zie Kosten voor deelname leden 65. Voor studenten en leden van de Freinetbeweging geldt een aangepast tarief. WORKSHOPS: De Talentenkijker Kinderen reflecteren op talent- ontwikkeling. De uitdaging. Denkstimulerende gesprekken met kinderen. Knap Lastig?!, Ik ben (niet) creatief. Goed in boeken maken. Filmpresentaties maken. Talentontwikkeling van de leraar. Hoog- en meerbegaafde kinderen in de freinetschool. Muziek, dans en talent.. De Ukelele, Ukken en muziek. Techniek en kunst Bureau Levend Leren organiseert voor de Nederlandstalige Freinet- beweging in Enschede een studiedag over talenten. Sander Dekker, onze staatsecretaris houdt in de media een stevig pleidooi voor meer uitdaging voor kinderen. Daarbij gaat het niet alleen om cognitief talent. Ook ondernemend talent, creatief talent, praktisch talent, sociaal talent moet gestimuleerd worden. Hoe doe je dat? Deze studiedag wordt goede praktijk gepresenteerd in de vorm van workshops. Materialen en boeken worden gepresenteerd. Jeroen Bron (SLO) en Jimke Nicolai (BLL) verzorgen een inleiding over het thema.

2 MEE EENS? klassenvergadering als proeftuin voor burgerschap. Over burgerschapsvorming ver- scheen al eerder het prachtige boekje Dat geeft de burger moed. In Mee eens, bouwen we daarop voort. We integreren burgerschap in deze nieuwe pu- blicatie met ondernemen, finan- ciële educatie, sociale veiligheid. De competenties van de voor- zitter, penningmeester, secre- taris worden uitgewerkt. De leraar die met MEE EENS gaat werken staat niet met lege handen. Met de vernieuwde Klasse!box heeft hij/zij concreet gereedschap om met de klas aan de slag te gaan. MEE EENS is te koop vanaf De (vernieuwde) Klasse!box is nu al beschikbaar. MEE EENS wordt geschreven door Jeroen Goedknegt en Jimke Nicolai. DATplus positief beoordeeld voor inspectie. Het resultaat mag er zijn: de inspectie zal voortaan scholen die met DATplus werken tegemoet treden met een lijstje waarop staat aangegeven dat alle kerndoelen in DATplus aan de orde komen. Daar waar twijfel bestond over bepaalde facetten van levend taalonderwijs hebben de auteurs de beoordelaars onderbouwd kunnen overtuigen van het feit dat levend taalonderwijs kerndoelproof is. Chapeau voor de auteurs Rouke Broersma en Freek Velthausz. Scholen die met DATplus aan de slag willen gaan en meer achtergrondinformatie willen over de kerndoelanalyse kunnen contact opnemen met Jimke Nicolai ( ) DATplus is verkrijgbaar via Het heeft lang geduurd, maar het succes is er niet minder om. De SLO heeft op verzoek van de inspectie DATplus, de ver- nieuwing en aanvulling op de leerlijnen en werkdoelen van Dat s andere taal onderzocht en beoordeeld op de dekking van de kerndoelen. Inmiddels is de kerndoelanalyse compleet en hebben we de rapportage ontvangen.

3 . Knap lastig?! Cursus talentontwikkeling en hoogbegaafdheid. Met enthousiasme ontving het onderwijsveld vorig jaar Knap lastig?, een door ons uitgegeven boek vol praktische oplossingen voor het werken met meer- en hoogbegaafde leerlingen. Een boek vanuit de praktijk voor de praktijk. Bij velen is nog onbekend dat Bureau voor Levend Leren schoolbesturen en schoolteams hulp biedt op dit vlak. Een aanpak op maat, waarbij u aangeeft waar behoefte aan is. De mogelijkheden zijn divers: zowel binnen de school, als een aanpak schoolbestuurbreed. Aan de hand van het gezamenlijk bouwen aan een visiemuur komen tot beleid (splan). (Vroeg)- signalering; hoe pak je het aan? Is een plusgroep nodig? Zo ja, voor wie? Zo nee, hoe organiseer je het in je groep? De aanpak rond een bovenschoolse plus- groep. Wat heeft de hoog- begaafde leerling nodig? Hoe voorkom je onderpresteren? Het belang van metacognitie. Opvang en signalering van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Interesse voor een informatief gesprek? Laat het ons weten. DGM: Denkstimulerende gesprekstechnieken. Tijdens mijn werk als logopedist, eerst in de vrije vestiging en later in het speciaal onderwijs, merkte ik dat gedragsproblemen bij kinderen regelmatig samengaan met problemen in de communicatie. Deze minder taalvaardige kinderen zijn meestal onzeker in het aangaan en onderhouden van contacten. Daardoor hebben ze minder contact, praten minder en wordt de taalachterstand steeds groter en kunnen de gedragsproblemen verergeren, Carla van Dijk. Je kunt een kind op verschillende manieren iets vragen. Je kunt een sinaasappel laten zien en vragen wat dat is. Het antwoord zal kort en eenduidig zijn. Je kunt ook vragen wat je met en sinaasappel kunt doen. In dat geval wordt het kind geprikkeld om na te denken en zal het antwoord divers en soms zelfs verrassend zijn. Dit vormt de basis van DGM. Leraren in alle vormen van onderwijs kunnen leren hoe ze deze methodiek van vragen stellen in hun reguliere lessen kunnen integreren. Bureau Levend Leren werkt samen met Taalallemaal. Carla van Dijk van Taalallemaal is expert op het gebied van de toepassing van de Denk- stimulerende Gespreks Methodiek van Marion Blank. Kinderen die onvoldoende taal tot hun beschikking hebben om zich te uiten, kunnen agressief gedrag gaan vertonen, anderen trekken zich terug. Voor leraren en schoolteams bieden Bureau Levend Leren en Taalallemaal een cursus in 3 dag- delen van ongeveer 2 ½ uur aan om deze denkstimulerende gespreks- techniek in de vingers te krijgen.

4 Het nieuwe schoolplan klaar voor Levend Leren?! We worden benaderd door veel scholen die hun concept nu willen versterken met levend leren. Onze werkwijzen, publi- caties, materialen bieden moge- lijkheden om het onderwijs te moderniseren en passende ant- woorden te bieden op actuele vraagstukken en uitdagingen. Belangstelling om met Levend Leren het schoolconcept te versterken? o Talentontwikkeling? o Ondernemerschap? o Levend rekenen? o Werken met de klasse!kas? o De klassenvergadering? o Levend Lezen? o Hoogbegaafdheid? o Wetenschap in de klas? o Wetenschap en techniek? o Levend Taalonderwijs? o Freinettechnieken? Neem contact met ons op als je komende jaren je concept met levend leren wilt versterken of je school met levend leren wilt profileren. Werken met reflectiekaar- ten? Vraag een workshop aan. Niet alleen intellectueel be- gaafde kinderen moeten we stimuleren hun talenten te ontwikkelen. Levend Leren biedt ook uitdaging voor deze andere talenten: creatieve, sociale, ondernemende, praktische. We stimuleren kinderen om vooral zelf flink na te denken over wat ze deden en wat ze willen doen. Onze set reflectieactiviteiten helpt. En een workshop helpt om goed met het materiaal te werken. Kinderen kunnen door het gebruiken van deze materialen ook bedenken hoe ze een ander talent juist willen ontwikkelen. Hoe dit materiaal door leraren toegepast kan worden in de klas bespreken en oefenen we tijdens een workshop. De workshop omvat een pro- gramma waarbij er aan de hand van levend reflecteren gericht wordt gekeken naar de verschillende talenten van individuele leerlingen. Hoe werken de verschillende activiteiten? Welke activiteiten zijn voor welke situatie geschikt? Ook staan we stil bij de talentontwikkeling binnen het onderwijs in de klas of school. Vraag de workshop aan door een mailtje te sturen naar info@levendleren.nl

5 Freinetpedagogie: nieuw boek verschenen. Mensen hebben altijd geleerd door te doen, door te werken, door te creëren. Waarom dan niet op school? Echt leren, grondige en beklijvende kennis verwerven is een kwestie van ervaren, is een zaak van hoofd, hart en handen. Die vinden elkaar in echt zinvol werk. Rouke Broersma en Geert Van Hout vertaalden één van de belangrijkste werken van Célestin Freinet: l Education du Travail. In dit hoofdwerk beschrijft Freinet zijn onderwijsfilosofie in een roman- achtige vorm via gesprekken tussen het onderwijzersechtpaar Long en de wijze boer Mathieu. De beide onderwijsmensen zweren aanvan- kelijk bij opvattingen die ook vandaag nog gangbaar zijn: verkorte leerwegen, streng methodisch werken, geheugentraining, toets- bare kennis (meten is weten), ge- kunstelde motivatie- truukjes zoals verleuking via spelletjes. Mathieu stelt daar zijn gezond- verstand- filosofie tegenover: de menselijke natuur laat zich niet dwingen door abstracte leerwegen. En veranderen de opvattingen van het onderwijzersechtpaar? Jazeker. Lees dit boek! 500 persoonlijk scholingsbudget?! En krijgen we dat nu wel of krijgen dat nu niet? Wat het definitieve antwoord ook zal zijn: Bureau Levend Leren denkt en werkt graag mee aan jouw ontwikkeling. Hoe, waarover, wanneer. dat bepaal jij! Boeken en materialen kun je bestellen op Belangstelling om mee te doen? Heb je plannen om zelf iets te ontwikkelen op het gebied van levend leren? Neem contact met ons op om in een gesprek te verkennen hoe we kunnen samenwerken. De medewerkers, freelancers en vrijwilligers van Bureau Levend Leren. We sturen deze nieuwsbrief aan onze vaste relaties. Mocht je deze willen ontvangen op een ander adres of je af willen melden? Laat het ons weten. Een mailtje vanaf het adres waarop je de nieuwsbrief ontving (met even- tueel een korte toelichting) naar info@levendleren.nl volstaat.

Nieuwsbrief mei Meedoen aan STEL NOU EENS DAT?

Nieuwsbrief mei Meedoen aan STEL NOU EENS DAT? Nieuwsbrief mei 2016 Viermaal per jaar, in maart, mei, september en december informeren we onze klanten en onderwijsvrienden met een nieuwsbrief over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Viermaal per jaar, in maart, mei, september en december informeren we onze klanten en onderwijsvrienden met een nieuwsbrief over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden

Nadere informatie

Bij ons werk baseren we ons vooral op de pedagogie van de Franse onderwijskundige

Bij ons werk baseren we ons vooral op de pedagogie van de Franse onderwijskundige Beste collega s, Viermaal per jaar, in maart, mei, september en december informeren we onze klanten en onderwijsvrienden met een nieuwsbrief over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden

Nadere informatie

FREINET (H)ERKENT TALENT makkelijk gezegd

FREINET (H)ERKENT TALENT makkelijk gezegd FREINET (H)ERKENT TALENT makkelijk gezegd Studiedag Freinetbeweging 7 november 2014 Enschede. De inhoud van deze studiedag zal met name in het teken staan van het pedagogische kenmerk, succes stimuleert.

Nadere informatie

FREINET (H)ERKENT TALENT makkelijk gezegd

FREINET (H)ERKENT TALENT makkelijk gezegd FREINET (H)ERKENT TALENT makkelijk gezegd Studiedag Freinetbeweging 7 november 2014 Enschede De inhoud van deze studiedag zal met name in het teken staan van het pedagogische kenmerk, succes stimuleert.

Nadere informatie

Nieuwsbrief najaar 2017

Nieuwsbrief najaar 2017 Nieuwsbrief najaar 2017 Beste collega s, Viermaal per jaar informeren we onze klanten en onderwijsvrienden met een nieuwsbrief over ontwikkelingen binnen het bureau, nodigen we belangstellenden uit om

Nadere informatie

DATplus. Kerndoelanalyse SLO

DATplus. Kerndoelanalyse SLO DATplus Kerndoelanalyse SLO September 2014 Verantwoording 2014SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan zonder voorafgaande toestemming

Nadere informatie

Klasse!box Burgerschapsvorming, een nieuwe uitdaging Geen vak maar een aanpak Klasse!box klasse!box

Klasse!box Burgerschapsvorming, een nieuwe uitdaging Geen vak maar een aanpak Klasse!box klasse!box Klasse!box Burgerschapsvorming, een nieuwe uitdaging Het Bureau Levend Leren stelt zich ten doel samen met scholen, schoolteams, kinderen en ouders te werken aan modern onderwijs: in een eigentijdse setting,

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor Talentontwikkeling in de Onderwijspraktijk (nummer 3, 28 oktober 2013)

Nieuwsbrief voor Talentontwikkeling in de Onderwijspraktijk (nummer 3, 28 oktober 2013) Nieuwsbrief voor Talentontwikkeling in de Onderwijspraktijk (nummer 3, 28 oktober 2013) Inhoud: Bij dit derde nummer Bij dit derde nummer Samenvatting jaarverslag werkgroep Enthousiast zijn we dit schooljaar

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Aanbevolen artikel week 6

Aanbevolen artikel week 6 Aanbevolen artikel week 6 1 Aanbevolen artikel Over hoogbegaafdheid: Bij het hoog ontwikkelde IQ hoort ook een intensere beleving van gevoelens Een blije hoogbegaafde is de hoogbegaafde leerling die hoge

Nadere informatie

Een klasse!box in mijn klas?

Een klasse!box in mijn klas? Een klasse!box in mijn klas? Burgerschapsvorming, een nieuwe uitdaging Het Bureau Levend Leren stelt zich ten doel samen met scholen, schoolteams, kinderen en ouders te werken aan modern onderwijs: in

Nadere informatie

Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling

Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Regionale conferenties maart 2018 Nora Steenbergen-Penterman Doelen workshop Je weet welke hulpmiddelen

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

VISIEWIJZER TALENTENKRACHT

VISIEWIJZER TALENTENKRACHT VISIEWIJZER TALENTENKRACHT Doel: -schoolteam krijgt door middel van discussie inzicht over zaken rond Talentenkracht (kennis vergroten, eye-openers, vragen laten ontstaan) -schoolteam ontwikkelt visie

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Bijdehand met Levend Leren

Bijdehand met Levend Leren Bijdehand met Levend Leren De structuur en inhoud van een slimme generatieve aanpak van het werk voor meer- en hoogbegaafde kinderen. Bureau voor Levend Leren (BLL) ontwikkelde de inhoudelijke pijlers

Nadere informatie

Brengt natuur in de klas

Brengt natuur in de klas Brengt natuur in de klas Voor school en BSO! Het ontstaan van BasisBos Een aantal jaren geleden constateerde bedenker André Guijs op zijn eigen basisschool dat er binnen de zaakvakken maar ook bij handvaardigheid

Nadere informatie

Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs.

Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs. Denken om te leren Een praktische aanpak voor leraren om evalueren om te leren te integreren in het dagelijkse onderwijs. boekjenro.indd 1 19-10-16 09:44 Wat is evalueren om te leren? Evalueren om te leren

Nadere informatie

Groentje 10. Wetenschap & techniek. Nieuwsbrief CBS Groen van Prinsterer 1

Groentje 10. Wetenschap & techniek. Nieuwsbrief CBS Groen van Prinsterer 1 Groentje 10 Wetenschap & techniek In de afgelopen weken zijn de kinderen druk bezig geweest met de boot challenge. De opdracht was om een boot te ontwerpen die zo ver mogelijk kon varen. Niet zo maar een

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

C.1 Delen en deelnemen

C.1 Delen en deelnemen COLLEGIALE SAMENWERKING C.1 Delen en deelnemen De leraar levert een oplossingsgericht bijdrage aan algemene taken in het team en aan de onderwijskundige en pedagogische ontwikkeling van de school. De leraar

Nadere informatie

FOTO'S: VINCENT VAN DEN HOOGEN. Van visievorming tot invoering. Rekenmethode kiezen en implementeren

FOTO'S: VINCENT VAN DEN HOOGEN. Van visievorming tot invoering. Rekenmethode kiezen en implementeren FOTO'S: VINCENT VAN DEN HOOGEN Van visievorming tot invoering Rekenmethode kiezen en implementeren 6 SPECIAL REKENEN Wist je dat het moment waarop je het eerste boek pakt uit een zichtzending van een nieuwe

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten we de details

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

platform voor schoolbestuurders in het primair onderwijs jaargang 2 maart 2012

platform voor schoolbestuurders in het primair onderwijs jaargang 2 maart 2012 podium 3 platform voor schoolbestuurders in het primair onderwijs jaargang 2 maart 2012 Een pestprotocol is niet genoeg Meer halen uit excellente leerlingen Waardengedreven leiderschap Kete Kervezee over

Nadere informatie

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Marijke Schekkerman Specialist in Gifted Education www.debegaafdenwijzer.nl e-mail: debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Aanleiding: Steeds

Nadere informatie

Kleuters met een A. En nu?

Kleuters met een A. En nu? Leerlingvolgsysteem Toets Team Kleuters met een A. En nu? Toetsresultaten bij kleuters zijn voor u aanleiding om te handelen, in actie te komen. De noodzaak tot actie geldt voor alle kleuters. Er moet

Nadere informatie

De kracht in jezelf. Hulpprogramma voor leren leren en onderpresteren. Jan Kuipers

De kracht in jezelf. Hulpprogramma voor leren leren en onderpresteren. Jan Kuipers Hulpprogramma voor leren leren en onderpresteren Jan Kuipers Inhoud Voorwoord.................................................... 4 Voor welke kinderen is deze map bedoeld...............................

Nadere informatie

FREINET 76 NIEUWS WATIKZOEK.NL. De zoekmachine voor en door kinderen.

FREINET 76 NIEUWS WATIKZOEK.NL. De zoekmachine voor en door kinderen. FREINET 76 NIEUWS juni 2003 Inhoud:?? Zoekmachine?? Het verhaal achter je lokaal?? De nieuwste agenda?? Hoe verder: ALV 18 juni WATIKZOEK.NL De zoekmachine voor en door kinderen. Watikzoek.nl is de nieuwe

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie - juni 2016 Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar

Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar Speel met je ruimte, vergroot je impact! Inspiratie en agenda jubileumjaar 45 jaar virtuoos in onderwijs Op 21 juni 2017 bestaat Het ABC 45 jaar. Dat gaan we het hele jaar vieren, en we hopen dat jij het

Nadere informatie

Deel 1 Over het wat en hoe 15. 1 Over het wat 17

Deel 1 Over het wat en hoe 15. 1 Over het wat 17 Inhoud Deel 1 Over het wat en hoe 15 1 Over het wat 17 Alles is sociaal: sociale competentie in schema 17 De activiteiten 19 Geen methode, maar een methodiek 19 De opzet van het boek 21 2 Over het hoe

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas - leerjaar 1. Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas - leerjaar 1. Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas - leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat

Nadere informatie

Overzicht resultaten SLO-kerndoelanalyses Nederlandse taal en rekenen ( )

Overzicht resultaten SLO-kerndoelanalyses Nederlandse taal en rekenen ( ) Overzicht resultaten SLO-kerndoelanalyses Nederlandse taal en rekenen (25-9-12) Methoden Nederlandse taal (kerndoelen 1 tot en met 12) Titel (editie, uitgever) Jaar Analyseresultaten Kerndoelen Toelichting

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Nieuwsbrief Passend Onderwijs Themabijeenkomsten 2016-2017

Nieuwsbrief Passend Onderwijs Themabijeenkomsten 2016-2017 Nieuwsbrief Passend Onderwijs Themabijeenkomsten 2016-2017 Vanuit een inventarisatie door de gedragswetenschappers uit de verschillende wijken zijn er thema s naar voren gekomen, waar regelmatig vragen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Eerste nieuwsbrief! Manon Hulsbeek. Talent in Lelystad. Stadia betrokkenheid. onderbouw

Nieuwsbrief. Eerste nieuwsbrief! Manon Hulsbeek. Talent in Lelystad. Stadia betrokkenheid. onderbouw 1 Nieuwsbrief Talent in Lelystad 2 Stadia betrokkenheid 3 Be Cool! 5 Signaleren onderbouw Eerste nieuwsbrief! Voor u ligt de eerste nieuwsbrief Talent in Lelystad. Al lange tijd heeft Lelystad de getalenteerde

Nadere informatie

Talent in Bloei bij Riederhof

Talent in Bloei bij Riederhof Talent in Bloei bij Riederhof Nieuwsbrief 1 Misschien heb je het al gehoord... binnenkort kan je na schooltijd meedoen aan de superleuke, uitdagende en afwisselde workshops van Talent in Bloei! De workshops

Nadere informatie

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie?

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie? Onderzoekend leren; kansen voor uitdagend onderwijs aan excellente Dr. Marieke Peeters, projectmanager Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit WKRU Onderzoekend leren geeft hoogbegaafde de kans om de

Nadere informatie

Cursus. Onderwijs VVE 2 activerende leeromgeving

Cursus. Onderwijs VVE 2 activerende leeromgeving Cursus Onderwijs VVE 2 activerende leeromgeving Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Geerte Binnema Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Onderwijs/VVE2

Nadere informatie

Welkom! 7e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013

Welkom! 7e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013 Welkom! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling 7 e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013 www.talentstimuleren.nl Tijd Programma Onderdeel 10.00-10.25

Nadere informatie

Door Renata Hamsikova IeKu Advies

Door Renata Hamsikova IeKu Advies EEN GIDS VOOR OUDERS JONGE HOOGBEGAAFDE KINDEREN Door Renata Hamsikova IeKu Advies WWW.IEKU.NL IS JE KIND HOOGBEGAAFD? Sommige mensen zullen het misschien belachelijk vinden dat je je kind, dat nog zo

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 7 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 7 Nederlandse taal Uitwerking kerndoel 7 Nederlandse taal Tussendoelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair onderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndoel 7 Stichting

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Conferentie 'Bijzonder Begaafd' 28 september 2016 - Nieuwegein Desirée Houkema Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie

Als je meer wilt dan een goede dorpsschool..."

Als je meer wilt dan een goede dorpsschool... Burgemeester Westerbeek van Eertenschool Als je meer wilt dan een goede dorpsschool..." Nieuwsbrief 13 september 2013 In dit nummer: Schoolgids 2013-2014 De schoolgids geeft in vogelvlucht inzicht in de

Nadere informatie

Dit is het eerste cursusoverzicht van Gors Educatie voor mensen met een lichamelijke beperking.

Dit is het eerste cursusoverzicht van Gors Educatie voor mensen met een lichamelijke beperking. Inleiding Dit is het eerste cursusoverzicht van Gors Educatie voor mensen met een lichamelijke beperking. Je kunt je opgeven voor een cursus door het aanvraagformulier op de website van Gors in te vullen.

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging!

Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging! STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Slimme kleuters in de groep, een grote uitdaging! Groep B Duidelijk door zijn eenvoud en helderheid: uitgebreid qua inhoud, goed in de praktijk

Nadere informatie

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 De begeleiding van hoogbegaafde kinderen in de Plusklas Procedure Welke kinderen in aanmerking komen voor de Plusklas wordt bepaald door de volgende procedure. De leerkracht

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek

Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek Ruimte voor Talent in Gelderland Professionaliseringstrajecten Excellentie, Wetenschap en Techniek - Staat talentherkenning en ontwikkeling bij u op school de komende jaren op de agenda? - Wilt u een rijke

Nadere informatie

BLAADJE #4. mei 2018

BLAADJE #4. mei 2018 BLAADJE #4 mei 2018 School voor KEES GROEP 1/2 breinvriendelijk onderwijs OBS met engelse les vanaf groep 1 De Koningslinde is een jonge openbare basisschool (obs ) in Vught. In het stadhouderspark, in

Nadere informatie

SOCIAAL-EMOTIONEEL LEREN EN NIEUWKOMERS

SOCIAAL-EMOTIONEEL LEREN EN NIEUWKOMERS DE AGORA -onderwijsplein- SOCIAAL-EMOTIONEEL LEREN EN NIEUWKOMERS Workshop Ria Goedhart 2017 Programma 1. Wat is sociaal-emotioneel leren? 2. Hoe gewoon is sociaal-emotioneel leren voor nieuwkomers? 3.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

Coachingsgesprekken over Denken om te Leren

Coachingsgesprekken over Denken om te Leren Coachingsgesprekken over Denken om te Leren boekjenro_leraren.indd 1 19-10-16 09:43 Waarvoor dient het boekje Coachingsgesprekken met leraren? Het boekje Coachingsgesprekken met leraren is een hulpmiddel

Nadere informatie

Differentieer in elke les. Omgaan met verschillen in Human Dynamics

Differentieer in elke les. Omgaan met verschillen in Human Dynamics Differentieer in elke les Omgaan met verschillen in Human Dynamics Welkom Training: Differentieer in elke les Ortho Consult Mijn naam is Jac. Giesen Speelveld rol in proces meerwaarde leerling beloning

Nadere informatie

Beleid VPCO-Plusklas

Beleid VPCO-Plusklas Beleid VPCO-Plusklas Versie 14-07-2014 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen en omschrijft

Nadere informatie

Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een

Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een Visie wereldoriëntatie Als Freinetschool willen wij binnen ons wo onderwijs werken met onderwerpen vanuit een betekenisvolle context, binnen een interactieve schoolomgeving. Het verbinden van de zaakvakken

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

vraag snel een lerarenbeurs aan!

vraag snel een lerarenbeurs aan! 153 De Freinetbeweging I Krûme Swynswei 26 I 9245 HD NIJ BEETS I tel:0512 461 878 I fax:0512 461 728 I email:info@freinet.nl I www.freinet.nl Leren is experimenteel zoeken en ontdekken opleiding voor leraren

Nadere informatie

Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops. 10.00 Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Jimke Nicolai

Freinet werkt! 9.30 Inloop, koffie/thee en inschrijving workshops. 10.00 Opening en welkom ; presentatie van het nieuwe boek door Jimke Nicolai PROGRAMMA 195 De Freinetbeweging I Oosterkade 4 t.o. I 9711RS Groningen I tel: (+31) 6 44514412. I email:info@freinet.nl I www.freinet.nl 13 november 2015 Vernieuwingsschool De Windroos Wijk bij Duurstede

Nadere informatie

Aanbod O2G2 Academie 2013-2014 www.o2g2.nl

Aanbod O2G2 Academie 2013-2014 www.o2g2.nl Uren (incl. Voorbereiding /oefenen) Planning Voor wie? 1. Esis voor leerkrachten Trainen van basisvaardigheden Esis op groepsniveau. In een computerlokaal met de gegevens van de eigen groep. 10 uur a.

Nadere informatie

Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling

Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Regionale conferenties maart 2018 Nora Steenbergen-Penterman Doelen workshop Je weet welke hulpmiddelen

Nadere informatie

Brochure. Primair onderwijs. Brochure. Primair onderwijs

Brochure. Primair onderwijs. Brochure. Primair onderwijs Brochure Primair onderwijs Brochure Primair onderwijs Positive Action Positive Action is een programma waarmee kinderen ondersteund en uitgedaagd worden in het ontwikkelen van hun unieke talenten. Het

Nadere informatie

De ware plaag van het onderwijs: ouders

De ware plaag van het onderwijs: ouders Bron URL : https://www.specialisthoogbegaafdheid.nl/inzicht-signaleren/ouders-de-wareplaag-van-onderwijs/ Auteur : Sonja Morbé Bedrijf auteur : www.wijssein.nl Onze artikelen worden geschreven om te delen.

Nadere informatie

OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST

OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Meervoudige Intelligentie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE. Meervoudige Intelligentie STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE Meervoudige Intelligentie Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Meervoudige Intelligentie! In deze gids zetten

Nadere informatie

Fiets van Jansen: didactisch model voor leerlingparticipatie

Fiets van Jansen: didactisch model voor leerlingparticipatie Fiets van Jansen: didactisch model voor leerlingparticipatie Instrument voor Student Voice SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Verantwoording 2018 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling,

Nadere informatie

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Intervisie Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Reflecteren Eén van de definities van reflecteren: Reflecteren is het terugblikken op je handelen, nadenken

Nadere informatie

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende trainer in het partnerschap/ netwerk Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl Schooljaar 2018/2019 Inleiding Professionalisering, er is nog nooit zoveel over geschreven.

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Samen zijn wij de Laurentius Stichting!

Samen zijn wij de Laurentius Stichting! Op weg naar 2023 Samen zijn wij de Laurentius Stichting! Ik groei en ik bloei Op mijn eigen manier Met oog voor de ander En met veel plezier Ik sta klaar om te delen Wat ik weet, wat ik kan En als ik iets

Nadere informatie

(H)erkenning van (hoog)begaafdheid. binnen passend onderwijs

(H)erkenning van (hoog)begaafdheid. binnen passend onderwijs (H)erkenning van (hoog)begaafdheid binnen SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Conferentie 8 september 2015 Een leven lang hoogbegaafdheid in ontwikkeling Desirée Houkema (H)erkenning van

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People

Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People Inleiding The International Award for Young People (TIAFYP) is een uitdagend programma voor jongeren tussen de 14 en

Nadere informatie

Talentontwikkeling. http://www.youtube.com/watch?v=kvv1ga-lffg. Dynamo is onderdeel van de Lumens Groep

Talentontwikkeling. http://www.youtube.com/watch?v=kvv1ga-lffg. Dynamo is onderdeel van de Lumens Groep Talentontwikkeling http://www.youtube.com/watch?v=kvv1ga-lffg Missie Dynamo is een (in)formele, dynamische leer/werkomgeving voor jongeren met een passie voor alternatieve, dans, muziek, kunst en sport

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Voorwoord. Aan de slag met job craften

Voorwoord. Aan de slag met job craften Aan de slag met job craften Voorwoord Over job craften wordt steeds meer geschreven. Er is een scala aan wetenschappelijke artikelen en in Nederland zijn inmiddels ook enkele promotieonderzoeken gepubliceerd.

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Sectorproject op De Dijk: leren door te doen! Inleiding: Situatiebeschrijving 3 VMBO-TL: Situatiebeschrijving 4 VMBO-TL:

Sectorproject op De Dijk: leren door te doen! Inleiding: Situatiebeschrijving 3 VMBO-TL: Situatiebeschrijving 4 VMBO-TL: Sectorproject op De Dijk: leren door te doen! Inleiding: Alle leerlingen van het vmbo theoretische leerweg zijn verplicht een sectorproject te doen als onderdeel van het schoolexamen. Met een sectorproject

Nadere informatie

We zijn op zoek naar een kei van een Intern Begeleider!

We zijn op zoek naar een kei van een Intern Begeleider! We zijn op zoek naar een kei van een Intern Begeleider! WereldKidz 33 basisscholen en een school voor speciaal onderwijs, 4.500 leerlingen en 475 medewerkers vormen samen WereldKidz. Een organisatie met

Nadere informatie

SANYU VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

SANYU VOOR PRIMAIR ONDERWIJS UITKOMST ONDERZOEK SANYU VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE HAARLEM Definitief 31 juli 2017-5102620 INHOUD 1. Uitkomst onderzoek Sanyu te Haarlem 3 2. en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3. Samenvattend

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking Enquête noden van de scholen Eerste verwerking Verwerking van formulieren ingediend op 27/9/16 46 enquêtes werden ingediend/verwerkt Achtergrond mooi verspreid over de 4 componenten van STEM Man/vrouw

Nadere informatie

*strikte grenzen? *pedagogisch model. *Recht doen aan talent? *Is er verschil? *medisch model. Recht doen aan talent 26-11-2013. www.jansonadvies.

*strikte grenzen? *pedagogisch model. *Recht doen aan talent? *Is er verschil? *medisch model. Recht doen aan talent 26-11-2013. www.jansonadvies. voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs Above and beyond Recht doen aan talent als sproces in een school http://www.youtube.com/watch?v=7kmm 387HNQk&list=PLWRmokay2IU3gnFhLSkBu2 PSp1Q7ykLKq&index=3

Nadere informatie