social media stappenplan 2.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "social media stappenplan 2.0"

Transcriptie

1 ananasmarketeers voor groei speciaal voor dienstverleners social media stappenplan 2.0 door sayna de voogd 24,95

2 de gouden ananas biedt u dit stappenplan aan voor de succesvolle inzet van marketing. Wij helpen ambitieuze ondernemers en directeuren hun groei-ambities te verwezenlijken, focus te realiseren en te behouden. Wij maken ons strategische advies praktisch en toepasbaar. Hierbij staat het behalen van duurzaam resultaat centraal: laat elk contactmoment tellen voor zowel de ontvanger, als de verzender. Niet om altijd direct te scoren, maar om ook op de lange termijn bij te dragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Er werken ananasmarketeers bij adviesbureau de Gouden Ananas die gek zijn op het succes van onze klanten. ja... ananasmarketing Ananasmarketing is de verfrissende, prikkelende, efficiënte, soms persoonlijke totaalaanpak van bedrijfsadvies, branding, communicatie, klantrelatiemanagement, marketing en sales. Waarom? Omdat uw bedrijf zich zo wel onderscheidt op de markt en uw klanten en doelgroepen bereikt. Drinkt u het liefst koffie, thee of iets anders? Laat het ons weten: of ananasmarketing?

3 goedendag Is socialmedia-marketing (nog) geen onderdeel van de marketingstrategie van uw bedrijf? Of zet u het al enige tijd in, maar blijft het succes uit? Dan helpt dit stappenplan u om een concreet plan van aanpak te maken, waar u direct mee aan de slag kunt. Het stappenplan dat voor u ligt helpt u om social media doelgericht in te zetten als marketingmiddel. Het schrijven van het plan van aanpak kost tijd, maar u bespaart ook tijd en geld door nu goed na te denken over de aanpak. Als u elementen mist voeg deze dan vooral zelf toe. Op Goudenananas.nl/socialmedia vindt u ter ondersteuning blogartikelen en tutorials om u op weg te helpen. De Big five in social media platformen in Nederland bestaat uit Facebook, YouTube, Google+, Linkedin en Twitter (Bron: Nationaal social media onderzoek 2015, NewCom) Social media als marketingmiddel Maak social media onderdeel van de marketingcommunicatiemix. Beperk uzelf niet door social media als enige marketingmiddel in te zetten. De kans van slagen zit in de uitvoering: actie nemen, monitoren en optimaliseren. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met me op. Verfrissende groet, Sayna de Voogd ananasmarketeer

4 social media? Social media zijn websites en applicaties op mobiele apparaten. Gebruikers maken een profiel aan en delen hun interesses er ontstaan (mini) communities, met zowel bekenden uit het netwerk, als onbekenden. Socialmedia-gebruikers maken de content (inhoud) zelf, in tegenstelling tot websites zoals Nu.nl waar een (betaalde) redactie verantwoordelijk is voor het (gros) van de content. Op deze pagina bespreken we een aantal socialmedia-kanalen die geschikt zijn voor zakelijke dienstverleners. De genoemde gebruikersaantallen gaan over Nederland (bron: Het nationale social media onderzoek 2015 van NewCom). Uiteraard zijn er meer socialmedia-kanalen geschikt. Bezoek GoudenAnanas.nl/socialmedia voor handige links. Facebook Met name consumenten Privé-sfeer (vrienden/familie/kennissen) 9,4 miljoen gebruikers Jongeren (< 19 jaar) haken af Twitter Consumenten en professionals Nieuwtjes en kennisdelen in 140 tekens 2,8 miljoen gebruikers 15 t/m 39 jaar haakt massaal af Linkedin Professionals Zakelijk nieuws en kennis delen 3,8 miljoen gebruikers Stijging dagelijks gebruik 40-plussers Pinterest Consumenten en professionals Hoog do it yourself gehalte Meer dan 1,6 miljoen gebruikers Visueel: online prikbord of moodboard Google+ Consumenten en professionals Update zichtbaar in zoekresultaten 3,9 miljoen gebruikers Entertainment en zakelijk Whatsapp Consumenten en professionals Diverse gebruikersgroepen 9,4 miljoen gebruikers Afgesloten groepsgesprekken Start met het schrijven van uw plan van aanpak

5 keuzestress Er zijn veel socialmedia-kanalen die u kan inzetten, maar welke kanalen kunt u het beste inzetten om de bedrijfs- en marketingdoelstellingen te helpen bereiken? Dit is een lastige vraag en u bent niet de enige die hier in mindere of meerdere mate keuzestress door ervaart. Geen zorgen, want dit stappenplan helpt u verder, ook met het maken van keuzes. Beantwoord de vragen op de volgende pagina s en u formuleert een plan van aanpak, dat op de bedrijfs- en marketingdoelstellingen is afgestemd.

6 het kip & het ei Begin bij het begin en sla geen cruciale stappen over... U kunt met socialmedia-marketing veel winnen, maar ook verliezen. De gemiddelde Nederlander krijgt per seconde miljoenen prikkels, zorg ervoor dat u weet waarom en met wie u moet communiceren, in plaats van met hagel te schieten. Gemaakt voor: & Gemaakt door: stap 1: gewenst imago Wat is jullie visie? Waar gaan jullie voor? Wat zijn jullie kerncompetenties? Waar zijn jullie heel erg goed in? Wat is jullie missie? Waar staan jullie voor? Wie is jullie klantdoelgroep? Welk probleem lossen jullie op en voor wie? geen antwoord? Heeft u geen antwoord op de bovenstaande vragen? Dan heeft u twee mogelijkheden: 1. formuleer dit samen met uw team en schakel indien nodig een ananasmarketeer in. 2. ga verder zonder het gewenste imago (identiteit) als uitgangspunt.

7 stap 2: formuleer de doelstellingen Marketing zonder plan is als varen zonder eindbestemming, leuk in uw vrije tijd, maar als het om uw succes en bedrijfsvoering gaat bent u toch geen hobbyist? bedrijfsdoelstellingen marketingdoelstellingen Wat zijn de bedrijfsdoelstellingen voor komend jaar? Wat zijn de marketingdoelstellingen voor komend jaar? Wat zijn de bedrijfsdoelstellingen voor de komende drie en vijf jaar? Wat zijn de marketingdoelstellingen voor de komende drie en vijf jaar? i Maak doelstellingen smart, zodat u kunt nagaan of ze zijn bereikt: S(pecifiek) M(eetbaar) A(cceptabel) R(ealistisch) T(ijdsgebonden)

8 stap 3: Zijn social media geschikt om de doelstellingen te behalen? stap 3a Onderzoek of socialmedia-marketing een geschikte wijze is om de doelstellingen te bereiken en of de marketingdoelgroepen te bereiken en te activeren zijn via marketing. Beantwoord onderstaande vragen per marketingdoelgroep van uw bedrijf. Benoem de doelgroep en geef aan waarom dit een doelgroep is. Uit wie (personen en/of bedrijven) bestaat de doelgroep*? Waartoe wilt u de doelgroep inspireren of bewegen met de inzet van social media? (bv.: betrekken/informatie verzamelen) * Doelgroepen kunnen bestaan uit de huidige klanten, gewenste klanten, potentiële klanten, fans/ ambassadeurs, belanghebbenden enzovoorts. Definieer duidelijke en herkenbare doelgroepen.

9 Op welke socialmedia-kanalen bevindt de doelgroep zich? (Linkedin, Twitter enzovoorts) Hoe gedraagt de doelgroep zich per socialmedia-kanaal? (actief, neutraal, passief) vragen stellen Vraag uw klanten welke socialmedia-kanalen zij gebruiken en of zij het op prijs zouden stellen als uw bedrijf via die kanalen met hen communiceert. Vraag ze ook welke communicatie absoluut wel en niet kan. Wat is de communicatietoon van de doelgroep op social media per socialmedia-kanaal? (bv. formeel/vragend/belerend) Wat is de omschrijving van de doelgroep? (samenvatting bovengenoemde)

10 stap 3b Ontdek hoe gebruikers een socialmedia-kanaal gebruiken. Wat is de communicatietoon? En hoe zetten andere bedrijven social media in? Verdiep u tenminste in drie sociamedia-kanalen. Beantwoord onderstaande vragen per socialmedia-kanaal: Socialmedia-kanaal: Waarom gebruiken mensen dit socialmedia-kanaal? Hoe en wat wordt er gecommuniceerd? Wie communiceren er? Hoe start men gesprekken? vertrouwen in social media 2015 bron: Nationale social media onderzoek 2015, Newcom 66% maakt zich zorgen over de doorverkoop van gegevens (vs. 67% in 2014) 59% maakt zich zorgen over hun gegevens (vs. 60% in 2014) 58% weet niet of social media te vertrouwen is (vs. 53% in 2014) 13% heeft (zeer) veel vertrouwen in social media (vs. 18% in 2014) social media draait om: luisteren, geven, delen, interesse tonen, inspireren en weer opnieuw beginnen...

11 Wat voor informatie wordt er gedeeld? En wat voor informatie/communicatie wordt goed ontvangen? Gedraag u tijdens alle communicatiemomenten via social media, , chat, telefoon, enzovoorts, net zoals u zich tijdens een één-op-één gesprek gedraagt. U communiceert tenslotte met mensen. Welke bedrijven vindt u inspirerend? Wat typeert Wat voor vragen worden er branche hun aanpak? (gebruik deze als inspiratiebron) gerelateerd gesteld?

12 conclusie Net als bij andere marketingmiddelen is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de conclusie en de keuze om socialmedia-marketing wel of niet in te zetten voor uw bedrijf. Socialmedia-marketing kan uw bedrijf veel opleveren, maar het is wel een investering. stap 3c Maak een conclusie op basis van de antwoorden gegeven in de twee substappen (stap 3.a en 3.b). Beantwoord onderstaande vragen met ja of nee en een korte toelichting: Draagt social media bij aan het behalen van de bedrijfs- en marketingdoelstellingen? Is/zijn de doelgroep(en) te inspireren en te bewegen tot hetgeen dat u met socialmedia- marketing wil bereiken? stap 3d Maak een conclusie op basis van de antwoorden. Tel de ja s en nee s in substap 3.c bij elkaar op en vind hieronder het advies. Let op: dit is een algemeen advies. Voor een op maat gemaakt advies neemt u contact met de Gouden Ananas: 2x ja 1x ja / 1 x nee 2x nee 1 of 2x weet ik niet De doelgroep(en) van uw bedrijf zijn klaar om benaderd te worden door middel van socialmedia-marketing. Ga verder naar stap 4. De doelgroep(en) van uw bedrijf zijn (nog) niet helemaal klaar voor socialmedia-marketing. Zoek uit waarom de nee geen ja is en of dit op de korte termijn (< 1 jaar) kan veranderen. Begin met het doorvoeren van de veranderingen. Of accepteer dat socialmediamarketing wellicht niet geschikt is voor deze doelgroep. De doelgroep(en) van uw bedrijf zijn (nog) niet klaar voor socialmedia-marketing. Zoek uit waarom de nee geen ja is en of dit op de korte termijn (< 1 jaar) kan veranderen. Begin met het doorvoeren van de veranderingen. Of accepteer dat socialmediamarketing wellicht niet geschikt is voor deze doelgroep. Het is niet duidelijk of de doelgroep(en) van uw bedrijf klaar zijn voor socialmedia-marketing. Te nemen actie Te nemen actie Te nemen actie Te nemen actie Geef concretere antwoorden bij de substappen 3.a en 3.b. Zodat u concreet ja of nee kunt antwoorden bij substap 3.c. Of waag de sprong en ga verder naar stap 4.

13 stap 4: Formuleer de aanpak stap 4.a Wanneer is de inzet van socialmediamarketing een succes (formuleer SMART doelstellingen)? Bezoek GoudenAnanas.nl/social-media voor inspiratie en tips. Wat zijn de socialmedia-marketingdoelstellingen voor het komende jaar? stap 4.b Wat is de waarde die u via social media met de gebruikers (de community) gaat delen? Oftwel, wat is de socialmedia-waardepropositie? Een goede en concrete waardepropositie geeft richting aan uw socialmedia-activiteiten en helpt uw bedrijf nu én in de toekomst beslissingen te nemen omtrent social media. Bijvoorbeeld over welke inhoud: content (tekst, video, actie) er wel of niet geschikt is om te delen via de socialmedia-kanalen. Wat zijn de socialmedia-marketingdoelstellingen voor de komende drie en vijf jaar? Is de waarde van praktische aard (ondersteuning), informatieve aard (kennis delen), financiële aard (structureel voordeel), symbolische aard status, part-of-the-group) of emotionele aard (gevoel,trots). Tip: zorg voor een goede langdurige relatie. Laat elk contactmoment tellen... wanneer heeft u succes? De socialmedia-waardepropositie is: Hoe gaat u dit bereiken? (Komend jaar, komende drie tot vijf jaar)

14 Top-of-mind Kennis, ervaring & nieuws delen Merkinteractie Betrokkenheid Naamsbekendheid Reputatiemanagement Leads Klantcontact Invloedrijke gebruikers Personeelsmanagement Portfolio tonen In bovenstaand overzicht ziet u voor welke doeleinden u de socialmedia-kanalen onder andere kunt inzetten in een B2B communicatie-omgeving. stap 4.c Om de juiste keuze te maken voor een socialmedia-kanaal, maakt u gebruik van het overzicht. U vindt daarin per kanaal welke activiteiten geschikt zijn per kanaal (geel is geschikt). Welke kanalen gaat u hierbij inzetten? Kies op basis van de analyse, keuzes in stappen 3 en 4 en andere relevante informatie de geschikte socialmedia-kanalen voor uw bedrijf uit. U kunt één kanaal kiezen, maar ook vier. Bezoek GoudenAnanas.nl/ social-media voor extra informatie en tips. Google kan ook helpen bij het vinden van aanvullende informatie. Noteer in de tabel hieronder de socialmedia-kanalen die u gaat inzetten voor uw bedrijf. Schrijf ook de accountnaam (indien u nog geen accounts heeft registreer deze dan direct) en de frequentie dat u er content gaat delen (per kanaal). Richt u niet alleen op het zenden van informatie: ga de interactie aan. Maak een nulmeting: waar staat u nu (aantal volgers, likes, betrokkenheid, interactie enzovoorts)? kanaal accountnaam frequentie datum nulmeting

15 stap 5: Maak het inhoudsplan Het inhoudsplan maakt u per kanaal op basis van de doelstellingen, de doelgroep(en) en de waardepropositie. Vul de antwoorden op de onderstaande vragen per socialmediakanaal in de bijbehorende kolom. Kolom a: Wat is interessante inhoud voor de doelgroep(en) die het kanaal gebruiken? Kolom b: Hoe vaak wil(len) de doelgroep(en) inhoud ontvangen? Kolom c: Welke tone-of-voice, oftewel communicatietoon is passend bij de doelgroep(en)? socialmedia-kanaal a. interessante inhoud b. frequentie c. tone-of-voice Moet alle geplaatste inhoud van kwalitatieve waarde zijn? Hoe draagt u er zorg voor dat de geplaatste inhoud van goede kwaliteit is? 50% tekst 25% afbeeldingen 25% extern Welke balans hanteert u m.b.t. de te plaatsen berichten? (tekst, video, foto, externe inhoud) Maak per kanaal een inhoudsplanning, anticipeer op jaarlijks terugkerende communicatie-momenten (feestdagen, vakanties, enzovoorts). Bedenk vervolgens doelgerichte acties. Neem de adverteer-, actie- en werktijdkosten mee in de planning. Maak voor tenminste één kwartaal een planning. Maand Wat gaan we Via welke kanalen? Wat is de investering? communiceren?

16 stap 6: Interne verantwoordelijkheden en richtlijnen formuleren Wie is of wie zijn eindverantwoordelijk voor het beheer van de social media van uw bedrijf? Hoe draagt u er zorg voor dat alle medewerkers de doelstellingen en aanpak kennen? Welke medewerkers zijn actief op social media? Wilt u deze medewerkers vragen om ambassadeur te worden? Hoe gaat u uw team trainen in socialmedia- gebruik en -misbruik? U kunt uw team laten trainen door een ananasmarketeer van de Gouden Ananas. Heeft uw team geen tijd of te weinig socialmedia-marketing expertise? De Gouden Ananas ontzorgt u graag. Richtlijnen op voor intern en extern gebruik: Richtlijnen persoonlijke accounts t.a.v. het bedrijf:

17 stap 7: Implementatie, implementatie en nog eens implementatie Gefeliciteerd uw socialmedia-plan van aanpak ligt voor u. Deel het plan met het hele team. De belangrijkste stap is de implementatie van het plan van aanpak: actie! tips Zorg voor succesvolle communicatie, zorg ervoor dat elk communicatiemoment telt. Lees daarom voordat u begint het e-boek dat speciaal voor zakelijke dienstverleners is geschreven de 4 C s voor succesvolle communicatie, van Sayna de Voogd ananasmarketeer bij de Gouden Ananas. Achterhaal op welk tijdstip u de meeste betrokkenheid, reacties, likes en/of kliks heeft. Plaats zoveel mogelijk berichten rondom deze tijdstippen. Bekijk ook de algemene benchmarks. De socialmedia-doelstellingen zijn het uitgangspunt bij de analyse van de resultaten. En het antwoord op de vraag wanneer is er succes?. Voor een goede analyse kiest u Key Perfomance Indicators (KPI s), oftewel prestatieindicatoren. Op Goudenananas.nl/socialmedia vindt u voorbeelden van KPI s. Zou ik dit bericht of deze video delen of hierop reageren? Stel uzelf deze vraag elke keer voordat u iets deelt of een gesprek aangaat.

18 Geduld is een schone zaak Wees geduldig, Rome is niet in één dag gebouwd én er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Uw bedrijf is niet het eerste en niet het enige bedrijf dat via social media de aandacht van de doelgroepen vraagt. Social media is niet 100% zwart of wit. U communiceert met mensen, die blijven niet eeuwig dezelfde interesses hebben: beweeg mee. Manage de verwachtingen. Wat kunnen volgers verwachten? Aantekeningen do s don ts De Gouden Ananas volgen op social media Social media inzetten als zendkanaal De dialoog aangaan Medewerkers te veel beperken Nationale social media onderzoek lezen Medewerkers en klanten niet betrekken Dit plan invullen met een ananasmarketeer van de Gouden Ananas? Stuur een naar of bel:

19 Hopelijk heeft u na het beantwoorden van de vragen en het maken van het plan van aanpak focus voor de inzet van socialmedia-marketing. Lukt het u niet alleen, omdat u geen tijd heeft of niet de juiste knopen kunt doorhakken? Dan helpt de Gouden Ananas u graag verder. We kunnen het stappenplan gedurende een sessie samen invullen of wij maken het plan van aanpak voor u. focus Ontvang blijvend inspiratie en tips via onze inspirati s (inschrijven via GoudenAnanas.nl), Linkedin of Twitter. Verfrissende groet, Sayna de Voogd ananasmarketeer Eerste druk: november 2013, Tweede druk maart Copyright 2015 Sayna de Voogd de Gouden Ananas ISBN , verkoopprijs 24,95 Omslag en intern ontwerp de Gouden Ananas Uitgegeven in beheer van de Gouden Ananas Meer informatie over onze uitgaven vindt u op Goudenananas.nl. Credits: Nationale social media onderzoek 2015 van NewCom.nl. Illustraties en foto s: Iconfinder, Freepik, Gouden Ananas De vele online marketingbronnen in binnen- en buitenland De uitgave Stappenplan social media is eerder verschenen als Hoe zet ik social media doelgericht voor mijn onderneming? en Social media stappenplan voor efficiënte aanpak. En is op 23 oktober 2013 geregistreerd bij het i-depot van Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, onder i-depot nummer: Hiermee is het intellectueel eigendom van deze uitgave beschermd. Hoewel deze uitgave met zorg is samengesteld, aanvaren schrijver noch uitgever enige aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten en/of onvolkomenheden in deze uitgave op basis van de ervaring van de schrijver. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopie, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (Gouden Ananas).

20 Merk- en marketingpartner van zakelijke adviesbureaus in:

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011)

Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011) goed in direct klantcontact Strategie in social media Herziene versie van het social strategy model (2011) bekijk onze website op www.pondressocialmarketing.nl Ralph Merkle If you look at the various

Nadere informatie

magazine NIEUWE KLANT = ZILVER TROUWE KLANT = GOUD DE DO'S EN DON'TS VAN KLANTBEHOUD HOE ZET U E-MAIL- MARKETING IN VOOR KLANTBEHOUD?

magazine NIEUWE KLANT = ZILVER TROUWE KLANT = GOUD DE DO'S EN DON'TS VAN KLANTBEHOUD HOE ZET U E-MAIL- MARKETING IN VOOR KLANTBEHOUD? Jaargang 3 nr.2 magazine HOE ZET U E-MAIL- MARKETING IN VOOR KLANTBEHOUD? BEZORG UW KLANT VERTROUWD GEVOEL DE ZEVEN GEBODEN VAN KLANTBEHOUD DE BOUWSTENEN VOOR EEN STEVIGE KLANTRELATIE TERUGBLIK OP DE E-COMMERCE

Nadere informatie

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Als u dit ebook leest, bent u waarschijnlijk een marketingprofessional of een ondernemer die het belang van Internet marketing onderkent. U merkt dat traditionele

Nadere informatie

Blauwdruk Internet Marketing Plan. Ontwikkel uw eigen internetmarketingplan. Alex van Ginneken

Blauwdruk Internet Marketing Plan. Ontwikkel uw eigen internetmarketingplan. Alex van Ginneken Blauwdruk Internet Marketing Plan Ontwikkel uw eigen internetmarketingplan Alex van Ginneken 1 Van dezelfde auteur: - Internet marketing, Word online marktleider in uw branche - E-mail marketing, Opzetten

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

Personal Branding. Ontwikkel uw online persoonlijkheid. Alex van Ginneken

Personal Branding. Ontwikkel uw online persoonlijkheid. Alex van Ginneken Personal Branding Ontwikkel uw online persoonlijkheid Alex van Ginneken Van dezelfde auteur: - Internet marketing, Word online marktleider in uw branche - E-mail marketing, Opzetten van succesvolle e-mail

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

KLANTCONTACT VIA SOCIAL MEDIA

KLANTCONTACT VIA SOCIAL MEDIA KLANTCONTACT VIA SOCIAL MEDIA HANDBOEK WEBCARE & SOCIAL CUSTOMER SERVICE E S T H E R G O O S & E R N S T K R U I Z E HANDBOEK WEBCARE & SOCIAL CUSTOMER SERVICE 1 HOE KUNNEN WE KLANTCONTACT OP SOCIAL MEDIA

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

Dossier. zoekmachinemarketing

Dossier. zoekmachinemarketing Dossier zoekmachinemarketing Voorwoord Branchevereniging IAB Nederland verbindt, inspireert en ontwikkelt de interactieve branche. Momenteel hebben 179 exploitanten, advertentienetwerken, internetbureaus,

Nadere informatie

01/06. Websites Nederland over. Webcare. Whitepaper #02/2013. Rauric Schelvis internet marketeer

01/06. Websites Nederland over. Webcare. Whitepaper #02/2013. Rauric Schelvis internet marketeer 01/06 Websites Nederland over Webcare Rauric Schelvis internet marketeer 02/06 Webcare Vroeger?! Vroeger was er nog geen social media, toen belden we nog gewoon naar de klantenservice met onze vragen,

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

BEST PRACTICE E-MUSIC. Hoe kunnen artiesten apps succesvol inzetten?

BEST PRACTICE E-MUSIC. Hoe kunnen artiesten apps succesvol inzetten? Hoe kunnen artiesten apps succesvol inzetten? Onderwijsinstelling: Opleiding: Blok: Uitgevoerd door: Hogeschool Utrecht Communicatiemanagement New Media Management: Strategy APPS2BFAMOUS Anne-Marije Winters

Nadere informatie

CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN ROUNDTABLES.NL

CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN ROUNDTABLES.NL CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ROUNDTABLES.NL ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN Dit is een uitgave van Roundtables.nl Copyright 2011 E. Baidjnath Misier en G.W. Koren

Nadere informatie

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 2 Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET

WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET *Een white paper is een rapport, gids of document dat door een bedrijf of autoriteit geschreven wordt om problemen aan te kaarten en hiervoor concrete

Nadere informatie

WORD KONING CONTENTMARKETING Klanten aantrekken en koesteren met social content

WORD KONING CONTENTMARKETING Klanten aantrekken en koesteren met social content WORD KONING CONTENTMARKETING Klanten aantrekken en koesteren met social content Word Koning Contentmarketing In dit e-book lees je: Over hoe merken kunnen navigeren in een omgeving waarin klanten en prospects

Nadere informatie

Succesfactoren voor Social Media in B2B

Succesfactoren voor Social Media in B2B Succesfactoren voor Social Media in B2B Met stappenplan Direct toepasbaar www.idmk.nl Succesfactoren voor Social Media in B2B Social media of sociale media houden mensen en deskundigen in hun greep. Uitspraken

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

Handreiking. Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen

Handreiking. Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen Handreiking Social media en de JGZ Een wereld vol kansen Colofon Titel Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen. Een uitgave van NCJ, februari 2012 Auteurs Krijn Pons, Robert Kroon, Alares Marcel

Nadere informatie

Het CRM 100% succes boek. Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online

Het CRM 100% succes boek. Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online Het CRM 100% succes boek Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Microsoft Dynamics CRM Online Managementsamenvatting Een succesvolle CRM implementatie heeft niets met techniek te maken maar

Nadere informatie

Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties

Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties SAM& Brochure Organisaties 2012, SAM& Uitgegeven in eigen beheer Info@SAMEN.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategie├źn. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

DE INTERNATIONALE UITDAGING DIE SOCIAL MEDIA HEET

DE INTERNATIONALE UITDAGING DIE SOCIAL MEDIA HEET WHITEPAPER DE INTERNATIONALE UITDAGING DIE SOCIAL MEDIA HEET Hoe beheer je social media buiten de eigen landsgrenzen? INHOUD Introductie...2 Met welke uitdagingen krijgen merken te maken?...4 Market Breakdown:

Nadere informatie

Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren

Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren Mieke van Heesewijk, Stichting Netwerk Democratie Eindredactie: Mieke Sobering Rechten Op dit rapport

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie