Blij met producten van rubber en kunststof

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Blij met producten van rubber en kunststof"

Transcriptie

1 Blij met producten van rubber en kunststof De rubber- en kunststofindustrie is een gezonde en duurzame bedrijfstak met producten die van grote toegevoegde waarde zijn voor onze maatschappij. De NRK behartigt de belangen van ruim 470 bedrijven in 20 brancheverenigingen. Als koepelorganisatie hebben wij een duidelijke koers en zijn we spreekbuis en aanspreekpunt voor de rubber- en kunststofindustrie in Nederland. Onze leden ondernemen duurzaam en met oog voor people, planet, profit en polymeren. Met innovatie en energiebesparing lopen zij voorop.

2 Missie Voorwaarden scheppen voor een gezonde, winstgevende en duurzame bedrijfstak, waarin bedrijven producten van kunststoffen, rubber, composieten en recyclaten maken en verhandelen in een gelijk speelveld. Doelstellingen 1 Een platform bieden voor kennisoverdracht en netwerken 2 Beïnvloeding van de wettelijke context en bewaken van een gelijk Europees speelveld 3 Verbetering van het imago van producten en bedrijven 4 Bevordering van maatschappelijk verantwoord ondernemen van de leden Een gezond klimaat voor de maakindustrie Beleidsvelden De thema s van de NRK komen samen in vier beleidsvelden: 1 Business - de NRK signaleert economische en maatschappelijke ontwikkelingen om de leden te inspireren tot samenwerking, R&D, innovatie en duurzame producten. 2 Milieu, arbo, stoffen en energie - de NRK bevordert realistische wet- en regelgeving en ondersteunt bedrijven bij de invulling ervan. 3 Onderwijs - de NRK stimuleert de instroom van jongeren in de technische beroepsopleidingen in onze industrie en vaktraining voor medewerkers. 4 Imago - de NRK bevordert de positieve beeldvorming van kunststof- en rubberbedrijven en hun producten en van de industrietak. 470 bedrijven jaaromzet 7,6 miljard euro medewerkers 60% export exportgroei 7% 95% MKB Iedere dag worden duizenden producten uit rubber en kunststoffen gemaakt, van autoband tot zeilschip, van verpakking tot medische apparatuur. Een wereld zonder is ondenkbaar, net als een duurzame toekomst zonder onze producten. Want bedrijven in de rubber- en kunststofsector leveren een grote variatie aan onderdelen, modules en eindproducten die onmisbaar zijn voor toepassingen in de industrie en handel, bouwnijverheid, verpakkingsindustrie en consumentenproducten. Wat deze sector produceert draagt bij aan een veilig, gezond en comfortabel leven, voor consument en bedrijf. Innovatie en kennisoverdracht stimuleren, gericht op duurzame producten, maar ook concurrentiekracht, scholing en vakopleiding, een beter milieu en recycling. Voor een gezond klimaat voor de maakindustrie. De NRK (Federatie Nederlandse Rubber en Kunststofindustrie) behartigt de belangen op landelijk en Europees niveau van zo n 470 bedrijven met een jaaromzet van 7,6 miljard euro (2011) en medewerkers. De export bedraagt ruim 60% en groeit de laatste jaren gemiddeld met 7%. Van de bedrijven behoort 95% tot het midden- en kleinbedrijf. De NRK wordt bestuurd door ondernemers uit de ledenkring, dat waarborgt herkenbaarheid en aansluiting bij de achterban. Zij worden ondersteund door een compact en actief verenigingsbureau.

3 Geld verdienen met duurzaamheid Jaaromzet sector 4,6 mld euro buitenland 3,0 mld euro binnenland Verwacht in 2013: +18% investeringen door NRK-leden Verduurzaming en samenwerken gaan hand in hand in de rubber- en kunststofindustrie. Na een daling van innovativiteit in de MKB-sector de afgelopen jaren, zit de stijgende lijn er weer in. Onderzoek maakt duidelijk dat in onze branche meer investeringen in innovatie zijn te verwachten. Dat NRK-bedrijven koploper zijn ten aanzien van kennisuitwisseling om innovaties te ontwikkelen, stimuleert nog meer. Samen vormen wij een dynamische industrie in een open markt. Nationale grenzen vormen geen belemmering meer en Europese of wereldwijde concurrentie is aan de orde van de dag. De NRK bevordert onderling netwerken om de concurrentiekracht te versterken en werkt daarvoor samen met de overheid, VNO-NCW en andere branches in de maakindustrie. Wij ondersteunen de ontwikkeling van adequate en toegankelijke subsidies voor bedrijven. Het gebruik van biomassa staat centraal in de nieuwe economie. De NRK heeft er concrete ambities mee. In rubberproducten wordt al veel natuurlijk rubber verwerkt en in kunststofproducten neemt de toepassing van biobased en/of composteerbare polymeren snel toe. Wij verwachten dat in 2030 circa 25% van alle rubber, thermoplasten en composieten van hernieuwbaar restmateriaal wordt gemaakt. Ieder bedrijf heeft een product dat (deels) een biobased invulling kan krijgen, daarvan zijn wij overtuigd. Het is één van de aanleidingen voor de oprichting van NRK BioBased. Door krachten te bundelen en door coproductie kunnen we toegroeien naar een wereld waarin veel producten op basis van biomassa worden geproduceerd. Wie die ambities deelt moet lid worden van BioBased. De biobased economy is overigens inmiddels al uitgegroeid tot een topsector die de andere topsectoren in Nederland doorsnijdt. De chemie is een van de 9 topsectoren waarin het kabinet investeert om de concurrentiekracht te versterken. De NRK is actief betrokken bij de uitwerking van de plannen van de topsector chemie en toeleverende industrie. De samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschap en overheid leidt tot succesvolle projecten en resultaten. Samen met DPI Value Centre werkt NRK aan een netwerk voor bedrijven die actief willen zijn in de topsector. Onze focus ligt op de MKB-bedrijven en hun samenwerking met leveranciers en kennisinstituten.

4 Faciliteiten om op koers te blijven Het Ondernemingsdossier wordt door veel NRK-leden omarmd, de nieuwe manier van samenwerken met de overheid. Het Ondernemingsdossier vermindert de administratieve lasten met jaarlijks zo n 25%. Begin 2013 werken er al 110 NRKleden mee. Zij krijgen ondersteuning met masterclasses en van studenten. Omdat gebruik in het begin extra aandacht vergt, heeft de NRK enkele enthousiaste studenten opgeleid om leden te ondersteunen bij de implementatie. Het Ondernemingsdossier is een van de 10 ICT-doorbraakprojecten van het kabinet. NRK-leden krijgen data over marktontwikkelingen. Met de Markt Trend Enquête informeert de NRK per kwartaal over de belangrijke economische trends in vijf grote markten. Door korte vragen te beantwoorden over de omzet, export, prijsniveau, winst en grondstofprijzen, schetsen de leden hun verwachtingen voor het komende kwartaal. Wie deelneemt aan het Voorspelmodel grondstofprijzen wordt maandelijks geïnformeerd over de prognoses van de belangrijkste grondstofprijzen. Hulp om de eigen toekomst vorm te geven geeft de NRK Kansenkaart Dit openbare NRK-rapport geeft richting aan de ontwikkeling van de industrie als geheel, maar biedt ook vele aanknopingspunten voor bedrijven. De Kansenkaart werkt drie speerpunten uit die nieuwe omzet al op korte termijn mogelijk maken: overschakelen van aardolie naar koolstofketens uit biobased materialen, de fabricage van duurzame producten en het sluiten van de materiaalketen. De versnelling van innovatie in duurzame producten die er op volgt, stelt de sector in 2030 in staat twee keer meer energie in de keten te besparen, dan gebruikt wordt om producten te In 12 dossiers op is complete informatie verzameld waarmee NRK bedrijven ondersteunt bij hun dagelijkse werk maken. Becijferd is een besparing van in totaal 20 Petajoule. Dat is twee keer het verbruik van de bedrijven zelf en staat gelijk aan het jaarlijks energiegebruik van huishoudens. Inspelen op trends in de markt door deelname aan NRK-projecten voor bijvoorbeeld nieuwe producten geeft leden voorsprong. Via het Innovatienetwerk RKI kunnen zij ook snel ondersteuning inschakelen van Agentschap NL, Syntens, DPI Value Centre of de Hogescholen Windesheim en Stenden. Al geruime tijd werkt de NRK met InnovatiePrestatiecontracten, inmiddels zijn IPC1 en IPC2 afgesloten. IPC3 loopt tot in 2013 en IPC4 is met 17 bedrijven in april 2011 gestart onder een versoberde subsidieregeling. IPC5 is in 2012 van start gegaan en IPC6 staat op stapel in IPC-trajecten worden ondersteund door Syntens. Deelname draagt bij aan succesvol innoveren.

5 Een sterk collectief is de kracht NRK heeft deskundigheid over REACH en gevaarlijke stoffen en deelt deze met de leden die daarin interesse hebben. Via nieuwsbrieven en bijeenkomsten worden leden geïnformeerd. Een bedrijf dat chemische stoffen in opslag heeft, verwerkt of doorgeeft aan klanten, behoort er zorg voor te dragen dat medewerkers, klanten en gebruikers veilig met stoffen en hun producten kunnen omgaan. Daarvoor moet het bedrijf de risico s kennen en maatregelen treffen en adviseren om die risico s adequaat te beheersen. Hier onder valt ook blootstelling aan nanomaterialen. Recycling valt ook onder REACH. Gevaarlijke stoffen die op de autorisatielijst staan, mogen niet meer in regranulaat voorkomen, tenzij aangemeld en goedgekeurd door ECHA. Via de SDS-R Tool van EuPC/EuPR kunnen recyclers veiligheidsinformatiebladen maken op basis van worst case scenario s. Zo voldoen ze aan hun wettelijke verplichtingen. Samen met het ministerie van I&M, EZ en de EU commissie zoekt de NRK naar pragmatische oplossingen om het voortbestaan van de recyclingindustrie zeker te stellen. Praktische hulpmiddelen voor de naleving van wettelijke verplichtingen ontwikkelt de NRK. Wij houden de vinger aan de pols bij ministeries en overheidsorganen, zowel rechtstreeks als via werkgevers- of zusterorganisaties, in Nederland en Europa. Waar mogelijk beïnvloeden we de regelgeving, zodat deze aansluit bij de behoeften van de leden. Het Milieuwerkboek van de NRK is gratis toegankelijk voor leden. De NRK heeft het ontwikkeld omdat het Activiteitenbesluit alleen algemene doeleisen stelt en daaraan moeten de meeste NRK-leden per januari 2013 voldoen. Ook vergunningen zijn vaak niet gedetailleerd. Het werkboek zet de stap naar uitvoering met circa 250 maatregelen en geeft de acties bij alle eisen uit het Activiteitenbesluit. Het is een online tool die makkelijk werkt via het eigen Ondernemingsdossier. Alle leden kunnen gratis gebruikmaken van de branche MIJN RI&E voor de rubber- en kunststofindustrie; de vijf sector Arbocatalogi zijn er in opgenomen. Al ruim 150 bedrijven gebruiken de tool. Die is ook via het Ondernemingsdossier te ontsluiten. Wij lichten bedrijven ook voor over de MIJN RI&E en zaken als gevaarlijke stoffen en arbeidsveiligheid. Dat wordt vaak gecombineerd met tips voor te veranderen gedrag en de bedrijfscultuur. In de vijf arbocatalogi staat het processchema centraal en prioritaire risico s zijn direct gekoppeld aan de verschillende processtappen. Duurzame inzetbaarheid is het opkomende thema. Leden hebben maximaal toegang tot deelname aan energie-efficiency projecten via de NRK. Deelname aan het convenant Meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3) moet leiden tot gemiddeld 2% energie-efficiency per jaar. Sinds de start in 1990 doet NRK er actief aan mee, gemiddeld met zo n 100 bedrijven. Naast de besparing in de productie, verbeterden bedrijven in de sector in 10 jaar tijd hun efficiency met een kleine 50% door energiezuinig te produceren, recycling van grondstoffen, productie van energiezuinige producten en het gebruik van duurzame energie. In 2012 is ook een Europees MJA voor de kunststofindustrie gestart: EUPlastVoltage. NRK profileert de rubber- en kunststofsector actief als een industrie die duurzaam en maatschappelijk verantwoord onderneemt

6 Mensen en bedrijven maken onze industrie Leden BureauLeiding FK fk.nrk.nl Ketenpartners RKI ketenpartners.nrk.nl NRK Biobased nrkbiobased.nrk.nl Een platform bieden voor kennisoverdracht en netwerken is één van onze doelstellingen. Goed gekwalificeerd personeel is essentieel, nu en in de toekomst. We werken samen met scholen, onderwijsinstellingen en met bedrijven in de sector om de instroom op peil te houden. Het onderwijsbeleid van de NRK heeft drie pijlers: instroom, doorstroom en uitstroom. Promotie van onze industrie bij het onderwijs en verstevigen van contacten creëert aanwas. En promotie van vakopleidingen bij onze leden en instandhouding van het Branchekwalificatiesysteem zorgt voor doorstroom. Ook beperken van uitstroom is onderdeel van de aanpak. Het is in ieders belang dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. De tweejaarlijkse PRIMA Ondernemen Award beloont koplopers in de sector voor duurzaam innoveren en ondernemen. De NRK organiseert de Award samen met hogescholen om samenwerking en kennisuitwisseling te versterken. De scholen verzorgen een duurzaamheidsscan. Aan de prijs is sinds 2012 de NRK prijs veilig en gezond werken gekoppeld. Alles wat de NRK doet staat in het teken van de missie onze industrie als een gezonde en duurzame bedrijfstak te profileren, met producten die waarde toevoegen aan het functioneren van de maatschappij. Actieve samenwerking tussen NRK, branches en leden is een belangrijke pijler. Eigentijdse middelen dragen bij aan een positief imago van onze sector én stimuleren het gebruik: toolkits, webtools, elektronische nieuwsbrieven, een actuele website en een informatief ledenblad. Wij profileren de sector in de strijd tegen zwerfafval. In 2011 heeft de NRK samen met kunststoforganisaties uit de hele wereld een verklaring ondertekend om een einde te maken aan zwerfvuil in zee. Concrete acties van de industrie zijn vastgelegd, inclusief een pleidooi voor sectoroverschrijdende samenwerking. Op nationaal niveau vindt samenwerking al plaats met uiteenlopende instanties in diverse Noordzee-projecten. Met het project Clean Sweep bracht NRK de plaatsen en processen in de branche in beeld waar reststromen kunnen ontstaan en materiaal (ongecontroleerd) verdwijnt. Hoewel gelukkig slechts minimale hoeveelheden blijken weg te lekken, leiden veel kleine percentages opgeteld mondiaal toch tot een groot probleem. Om op de kleintjes te letten op weg naar een nul emissie biedt NRK een webtool waarmee bedrijven zelfstandig hun processen kunnen controleren. Lid worden van de NRK geeft kansen op meer succes. Bedrijven uit de rubber- en kunststofindustrie beschikken over grote innovatiekracht, zijn bovengemiddeld ondernemend en werken opvallend veel samen, blijkt uit onderzoeken van Syntens en Panteia. Samenwerken is de hoeksteen van modern ondernemen. NRK speelt hier continu op in. Lidbedrijven die elkaar stimuleren, kennis delen en samen ontwikkelen, creëren een gezonde branche die een nadrukkelijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van Nederland. Word lid! NRK Bouw nrkbouw.nrk.nl NRK Daklicht nrkdaklicht.nrk.nl NRK Folie vvf.nrk.nl NVPU NVR nvr.nrk.nl NWBC nwbc.nrk.nl NWBP nwbp.nrk.nl PVT Flexibele PU-schuim pur.nrk.nl Stuurgroep PVC Stybenex TRA tra.nrk.nl Vekudak vekudak.nrk.nl VKCN VKR vkr.nrk.nl VMK vmk.nrk.nl NRK Loire 150 Castellum gebouw C - Synthesium 2491 AK Den Haag Postbus AK Leidschendam info@nrk.nl

SAMEN MAKEN WE RUBBER EN KUNSTSTOF DUURZAAM

SAMEN MAKEN WE RUBBER EN KUNSTSTOF DUURZAAM SAMEN MAKEN WE RUBBER EN KUNSTSTOF DUURZAAM De rubber- en kunststofindustrie is een gezonde en duurzame bedrijfstak met producten die van grote toegevoegde waarde zijn voor onze maatschappij en welvaart.

Nadere informatie

MJA MEERJARENPLAN RUBBER- EN KUNSTSTOFINDUSTRIE (1062/2013) Opgesteld door de NRK. Auteurs: Jolanda Neeft Erik de Ruijter INHOUDSOPGAVE

MJA MEERJARENPLAN RUBBER- EN KUNSTSTOFINDUSTRIE (1062/2013) Opgesteld door de NRK. Auteurs: Jolanda Neeft Erik de Ruijter INHOUDSOPGAVE NEDERLANDSE RUBBER- EN KUNSTSTOFINDUSTRIE Postbus 420 2260 AK Leidschendam Synthesium gebouw C Loire 150, 2491 AK Den Haag Telefoon (070) 444 06 60 Fax (070) 444 06 61 E-mail info@nrk.nl www.nrk.nl MJA

Nadere informatie

SAMEN MAKEN WE RUBBER EN KUNSTSTOF DUURZAAM

SAMEN MAKEN WE RUBBER EN KUNSTSTOF DUURZAAM SAMEN MAKEN WE RUBBER EN KUNSTSTOF DUURZAAM Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie Beleidsplan 2016-2021 1 VOORWOORD Rubber- en kunststofbedrijven werken iedere dag aan succes. De mate waarin

Nadere informatie

RUBBER EN KUNSTSTOF GEWOON BIJZONDER

RUBBER EN KUNSTSTOF GEWOON BIJZONDER RUBBER EN KUNSTSTOF GEWOON BIJZONDER Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie Beleidsplan 2016-2021 1 VOORWOORD Deze presentatie gaat over het beleidsplan 2016 2021 van de Federatie Nederlandse

Nadere informatie

NRK BELEIDSPLAN

NRK BELEIDSPLAN NEDERLANDSE RUBBER-, LIJM- EN KUNSTSTOFINDUSTRIE Postbus 420 2260 AK Leidschendam Synthesium gebouw C Loire 150, 2491 AK Den Haag Telefoon (070) 444 06 60 Fax (070) 444 06 61 E-mail info@nrk.nl www.nrk.nl

Nadere informatie

AAN DE COMMISSIES VAN POLITIEKE PARTIJEN DIE DE VERKIEZINGSPROGRAMMA S SCHRIJVEN VOOR DE TWEEDE KAMER VERKIEZINGEN IN MAART 2017.

AAN DE COMMISSIES VAN POLITIEKE PARTIJEN DIE DE VERKIEZINGSPROGRAMMA S SCHRIJVEN VOOR DE TWEEDE KAMER VERKIEZINGEN IN MAART 2017. Manifest AAN DE COMMISSIES VAN POLITIEKE PARTIJEN DIE DE VERKIEZINGSPROGRAMMA S SCHRIJVEN VOOR DE TWEEDE KAMER VERKIEZINGEN IN MAART 2017 juni 2016 Federatie NRK Postbus 420 2260 AK Leidschendam (070)

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2016 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

NRK Markt Trend Enquête Rubber- en Kunststofindustrie 1 Vooruitzichten kwartaal 1, Stemming in de sector bereikt weer recordwaarde Q1-13 Q1-11

NRK Markt Trend Enquête Rubber- en Kunststofindustrie 1 Vooruitzichten kwartaal 1, Stemming in de sector bereikt weer recordwaarde Q1-13 Q1-11 Postbus 4 22 AK Leidschendam Synthesium gebouw C Loire, 2491 AK Den Haag Tel: (7) 444 6 Fax: (7) 444 6 61 Email: info@nrk.nl Website: www.nrk.nl NRK Markt Trend Enquête Rubber en Kunststofindustrie 1 Vooruitzichten

Nadere informatie

Ook een lange reis begint met een eerste stap (Mao Zhe Dong) PRIMA Kansenkaart 2030

Ook een lange reis begint met een eerste stap (Mao Zhe Dong) PRIMA Kansenkaart 2030 Ook een lange reis begint met een eerste stap (Mao Zhe Dong) PRIMA Kansenkaart 2030 1 Aanleiding: Megatrends 2010-2030 Bevolkingsgroei Globalisering en opkomende economieën Duurzaamheid Klimaatverandering

Nadere informatie

E V E R B I N D I N G, N I E

E V E R B I N D I N G, N I E innovatie Syntens N I E U W E V E R B I N D I N G, N I E U W E B U S I N E S S Het veld waarin bedrijven opereren is voortdurend in beweging. Om een bedrijf gezond en succesvol te houden, is het belangrijk

Nadere informatie

Symposium Groene chemie in de delta

Symposium Groene chemie in de delta DPI Value Centre als onderdeel van TKI SPM en het valorisatienetwerk 2.0 Symposium Groene chemie in de delta A. Brouwer, 12 November 2012 TKI Smart Polymeric Materials Topresearch in polymeren 5-10 jaar

Nadere informatie

Samen vooruit. in de circulaire economie. CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis. Re-creating (y)our environment

Samen vooruit. in de circulaire economie. CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis. Re-creating (y)our environment Samen vooruit in de circulaire economie Re-creating (y)our environment CIRCLES inspireert en ondersteunt u met tools en praktische kennis Circulaire economie wat moet ik ermee? Circulaire economie: u hoort

Nadere informatie

Kris Callaert Projectmanager kunststofverpakkingen en voedselcontact

Kris Callaert Projectmanager kunststofverpakkingen en voedselcontact Food Safety Conferentie Kris Callaert Projectmanager kunststofverpakkingen en voedselcontact Introductie Voorstelling Federatie NRK Algemeen kader voedselcontact wetgeving Wat brengt de toekomst? Federatie

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

Kunststof in de spotlights

Kunststof in de spotlights Kunststof in de spotlights Empack miniconferentie 3 april 2019 Jur Zandbergen Directeur NRK Verpakkingen Algemeen Directeur NRK (Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie) Wat is de NRK? Federatie met

Nadere informatie

Wereld van kleur, bescherming en communicatie

Wereld van kleur, bescherming en communicatie Wereld van kleur, bescherming en communicatie Onze vereniging De VVVF is al meer dan honderd jaar dé branchevereniging voor Nederlandse verf- en drukinktfabrikanten en importeurs. Zij produceren of verkopen

Nadere informatie

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INHOUD 1. Uitgangspunten 2. Doelgroep - achtergrondkenmerken 3. IMVO - algemeen 4. IMVO voor het eigen bedrijf/ bedrijf waar het voor werkt

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie

Nadere informatie

Programma Circulaire Economie RKI NRK, december 2018

Programma Circulaire Economie RKI NRK, december 2018 Programma Circulaire Economie RKI, december 2018 Het sluiten van kringloop Aanpak programma /PEN Stuurgroep CE e acties/projecten Door (groepen) bedrijven Consumentenproducten acties/projecten door bedrijven

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor producenten van chemische preparaten en/of stoffen in voorwerpen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor producenten van chemische preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor producenten van chemische preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor producenten van

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan september 2017 Actieplan gemeente Alkmaar 1 Inleiding De overheid koopt per jaar voor ongeveer 73,3 miljard euro in en heeft daarmee een belangrijke invloed

Nadere informatie

SenterNovem projectnummer: 0366-03-05-01-012 SenterNovem bestelnummer: 4800002364

SenterNovem projectnummer: 0366-03-05-01-012 SenterNovem bestelnummer: 4800002364 ONTWIKKELING VAN EEN GEAUTOMATI- SEERD ONDERSTEUNINGSSYSTEEM VOOR PRODUCTGERICHTE MILIEUZORG EN DUURZAME PRODUCTINNOVATIE IN DE RUBBER- EN KUNSTSTOFINDUSTRIE SenterNovem projectnummer: 0366-03-05-01-012

Nadere informatie

Energie van ons allemaal

Energie van ons allemaal VNO-NCW Themabijeenkomst Energietransitie Michael Fraats Trianel Energie B.V. 28 November 2011 1 Energie van ons allemaal 30-11-2011 2 Energie van ons allemaal is de essentie van Trianel Energie: Gericht

Nadere informatie

Innoveren in de topsectoren chemie en energie. InnovatieLink biedt MKB ers praktische oplossingen en ondersteuning

Innoveren in de topsectoren chemie en energie. InnovatieLink biedt MKB ers praktische oplossingen en ondersteuning Innoveren in de topsectoren chemie en energie InnovatieLink biedt MKB ers praktische oplossingen en ondersteuning Om innovaties in de topsectoren chemie en energie kansrijker te maken helpt InnovatieLink

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Naar grootschalige toepassing kunststofrecyclaat

Naar grootschalige toepassing kunststofrecyclaat Naar grootschalige toepassing kunststofrecyclaat De NRK visie 27 maart 2018 Voorbeeld: de Philips stofzuiger... 2 Opschaling recycling kunststoffen is nodig Recycling kunststoffen is prioriteit in Europa,

Nadere informatie

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Economic Board regio Zwolle 2016-2020 Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Regio Zwolle: om trots op te zijn Aantal kenmerken van de regio Zwolle Zeer strategische ligging 20% regionaal

Nadere informatie

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten INFORMATIE OVER HET INNOVATIEF ACTIEPROGRAMMA GRONINGEN

Nadere informatie

NL.IN.BUSINESS Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen

NL.IN.BUSINESS Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen NL.IN.BUSINESS 2020 Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen MONDIALE UITDAGINGEN Verstedelijking, economische groei en verduurzaming brengen uitdagingen met zich mee op bijvoorbeeld het gebied van

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

Heden Actuele highlights in de verf branche

Heden Actuele highlights in de verf branche Heden Actuele highlights in de verf branche 17 september 2013 NVVT 80 jaar Lustrum Bijeenkomst Ben Berkel voorzitter VVVF directeur Drywood Coatings BV Inhoud 1. De VVVF 2. Verf vandaag 3. Rol van de technologie

Nadere informatie

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2009 Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Rotterdam, 6 oktober 2009 INSCOPE: Research for Innovation heeft in opdracht

Nadere informatie

Bijlage E: samenvatting convenanten energie efficiency

Bijlage E: samenvatting convenanten energie efficiency Bijlage E: samenvatting convenanten energie efficiency 1. Het Convenant Benchmarking energie efficiency Op 6 juli 1999 sloot de Nederlandse overheid met de industrie het Convenant Benchmarking energieefficiency.

Nadere informatie

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS!

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! Innovatieplatform voor industrieel oppervlaktebehandelend Nederland SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! VOORSPRONG DOOR INNOVATIEGERICHTE SAMENWERKING Dat Nederland er economisch goed

Nadere informatie

Kansen met duurzaam verpakken. Hester Klein Lankhorst

Kansen met duurzaam verpakken. Hester Klein Lankhorst Kansen met duurzaam verpakken Hester Klein Lankhorst Samengevat Over: duurzaam verpakken in relatie tot de ontwikkeling naar een circulaire economie; de kansen die duurzaam verpakken biedt en hoe we die

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst VAVI, VIGEF & NEBAFA

Netwerkbijeenkomst VAVI, VIGEF & NEBAFA Netwerkbijeenkomst VAVI, VIGEF & NEBAFA Bio-based Economy Den Haag, 17 april 2013 VAVI VAVI is een belangenvereniging die de belangen behartigt van 7 Nederlandse ondernemingen binnen de aardappelverwerkende

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken. Maatwerkaanpak Regeldruk Chemie. - Acties

Ministerie van Economische Zaken. Maatwerkaanpak Regeldruk Chemie. - Acties Ministerie van Economische Zaken Maatwerkaanpak Regeldruk Chemie - Acties Inleiding Het kabinet heeft in 2013 1 aangegeven dat de regeldruk fors verminderd moet worden. Ondanks eerdere inspanningen op

Nadere informatie

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde Uw businessmodel voor de toekomst Missie: economische groei door versterken van innovatie in het MKB Concurrentiekracht van Nederland versterken Innovatie in het MKB

Nadere informatie

Material Value Circle

Material Value Circle Material Value Circle Meerwaarde in de circulaire waarde keten Lonneke de Graaff Materials 2014 l.graaff@dpivalucentre.nl Inhoud DPI Value Centre Wat is de Value Circle? Waarom kijken naar de Value Circle?

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor professionele gebruikers van stoffen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor professionele gebruikers van stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor professionele gebruikers van stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor professionele gebruikers van stoffen 02 Wat

Nadere informatie

De Nederlandse rubber- en kunststofindustrie

De Nederlandse rubber- en kunststofindustrie De Nederlandse rubber- en kunststofindustrie jaaromzet 7,5 miljard 95% MKB werkgelegenheid ongeveer 40.000 internationaal georiënteerd 60% van de 7,5 miljard bestaat uit export Grote sectoren zijn verpakkingen,

Nadere informatie

Trends in Kunststoffen

Trends in Kunststoffen Trends in Kunststoffen Trends in Polymeren voor toeleveranciers en OEM-ers ESEF, maart 2014 Ir. Martin van Dord DPI Value Centre & NRK Dr. Louis Jetten DPI Value Centre Kunststoffen: organische polymeren

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk Karen van de Stadt KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Vermindering milieudruk verpakkingsketen.

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Voorwoord. In deze brochure geven wij u inzicht in de branche en de rol van NLingenieurs als haar vertegenwoordiger.

Voorwoord. In deze brochure geven wij u inzicht in de branche en de rol van NLingenieurs als haar vertegenwoordiger. Voorwoord De Nederlandse advies- en ingenieursbranche levert innovatieve en duurzame oplossingen voor de Nederlandse en internationale samenleving. De branche is bepalend geweest voor het ontstaan van

Nadere informatie

Investering grootste drempel om energie te besparen

Investering grootste drempel om energie te besparen Digitale nieuwsbrief juni 2013 MKB Green Deals in trek bij ondernemers De MKB Green Deals blijken een succes. Er doen 625 mkb-bedrijven mee aan het project, samen goed voor een besparingspotentieel vergelijkbaar

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Conjunctuurenquête voorjaar 2013

Conjunctuurenquête voorjaar 2013 Conjunctuurenquête voorjaar 2013 Vereniging FME-CWM, Zoetermeer, februari 2013 Kasper Buiting, beleidsadviseur Onderzoek en Economie www.fme.nl Vereniging FME-CWM, Zoetermeer, februari 2013 Alle rechten

Nadere informatie

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen

Economic Board regio Zwolle Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Economic Board regio Zwolle 2016-2020 Kennis delen, krachten bundelen en allianties vormen Regio Zwolle: om trots op te zijn Focus op de toekomst: 2020 Aantal kenmerken van de Regio Zwolle Zeer strategische

Nadere informatie

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzaam ondernemen 1 Even voorstellen Gijs Duivenvoorde ir, Delft Berenschot Maakindustrie Duurzaamheid Innovatie Normcommissie ISO26000

Nadere informatie

Praktische voorstellen voor energiebesparing in haven en industrie. Alex Ouwehand Directeur NMZH

Praktische voorstellen voor energiebesparing in haven en industrie. Alex Ouwehand Directeur NMZH Praktische voorstellen voor energiebesparing in haven en industrie Alex Ouwehand Directeur NMZH CO2 emission CO2 reduction Ambities klimaat en energie EU en Rijk 2020 : 20 % CO 2 -reductie (tov 1990),

Nadere informatie

Facts & Figures 2012»

Facts & Figures 2012» Facts & Figures 2012» Feiten en cijfers over de chemische industrie in Nederland - 2012 Nederland heeft een gunstig vestigingsklimaat voor de chemische industrie, omdat hiervoor de juiste randvoorwaarden

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor fabrikanten (producenten)

Nadere informatie

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils Visie op Valorisatie van onderzoeken naar ondernemen InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011 Maarten van Gils Agenda Persoonlijke introductie Het onderzoeken bij MICORD De overgang in

Nadere informatie

Nieuwe kansen in roerige tijden!

Nieuwe kansen in roerige tijden! Nieuwe kansen in roerige tijden! Nieuwe klanten? Omzet vergroten? Winstgevendheid vergroten? Samen de regio en het MKB versterken? Banken verstrekken steeds moeilijker werkkapitaal. Het risico van ondernemers

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

Duurzame innovaties in het MKB

Duurzame innovaties in het MKB M201117 Duurzame innovaties in het MKB Coen Bertens Johan Snoei Zoetermeer, november 2011 Duurzame innovaties in het MKB Eerder onderzoek van EIM liet al zien dat MKB'ers duur ondernemen als een blijver

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Hester Klein Lankhorst

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Hester Klein Lankhorst Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk Hester Klein Lankhorst 2 Copyright 2015 KIDV KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Vermindering milieudruk

Nadere informatie

Welkom bij 4PET Holding: Folietechniek in Raamsdonksveer

Welkom bij 4PET Holding: Folietechniek in Raamsdonksveer Welkom bij 4PET Holding: Folietechniek in Raamsdonksveer 4PET Holding: Drupet: Handel en verwerken industriële afvallen tot grondstof voor extrusie. 4PET Recycling: Verwerken van PET flessen en trays tot

Nadere informatie

Mijn RI&E. Nieuwe generatie RI&E: Focus, Beheersing, Gedrag, Analyse. Huib Arts. Arboplaats 19-03-2015

Mijn RI&E. Nieuwe generatie RI&E: Focus, Beheersing, Gedrag, Analyse. Huib Arts. Arboplaats 19-03-2015 Mijn RI&E Nieuwe generatie RI&E: Focus, Beheersing, Gedrag, Analyse Huib Arts Arboplaats 19-03-2015 Mijn RI&E Een nieuwe generatie RI&E Arboplaats Een goede RI&E Theoretisch model Arboplaats Voorbeeld:

Nadere informatie

Branche Innovatie Agenda: Eindresultaat. Contact: Terry Heemskerk, Uneto-VNI Bart Luiten, TNO Jaap Kolk, Syntens

Branche Innovatie Agenda: Eindresultaat. Contact: Terry Heemskerk, Uneto-VNI Bart Luiten, TNO Jaap Kolk, Syntens Branche Innovatie Agenda: Eindresultaat Contact: Terry Heemskerk, Uneto-VNI Bart Luiten, TNO Jaap Kolk, Syntens Uneto-VNI BIA traject Doel: Branche Innovatie Agenda s voor thema s uit Radar 2020 Vijf technische

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Recyclingsymposium 2015. Coen Kolthof

Recyclingsymposium 2015. Coen Kolthof Recyclingsymposium 2015 Coen Kolthof Historie Ontwikkeling Inverko 1997 Ontstaan van de Inverko Groep met de oprichting van Inverko Plastics BV 2001 Acquisitie van Poly-Grind BV & uitbreiding van de activiteiten

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan 2013-2015

Strategisch Beleidsplan 2013-2015 Strategisch Beleidsplan 2013-2015 Switch, samen naar duurzaam en rechtvaardig Switch stimuleert gedrag dat bijdraagt aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Hier én daar, nu én in de toekomst. Switch

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt Duurzame Industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Rijksbrede aanpak. Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid. Marc Pruijn Directie Duurzaamheid. Ministerie van IenM

Rijksbrede aanpak. Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid. Marc Pruijn Directie Duurzaamheid. Ministerie van IenM Rijksbrede aanpak Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid Marc Pruijn Directie Duurzaamheid Ministerie van IenM Wat wil het kabinet bereiken? 100% circulaire economie in 2050 50% minder eindige

Nadere informatie

Managementsamenvatting. Routekaart UMC s

Managementsamenvatting. Routekaart UMC s Managementsamenvatting Routekaart UMC s Colofon Opdrachtgever: Agentschap NL Projectleider: TNO Procesbegeleiding: KplusV organisatieadvies Branche-organisatie: NFU 1. Aanleiding en ambitie De Nederlandse

Nadere informatie

Het Energiebeleid van komende jaren. dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten

Het Energiebeleid van komende jaren. dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten Het Energiebeleid van komende jaren dr.j.a. Vijlbrief DG Energie, Telecom en Markten Opbouw Ambities en hoofdlijnen Ontwikkelingen in het energieveld Keuzes van het kabinet Ambitie Regeerakkoord: 1. Minder

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

Duurzaamheid: speerpunt voor industrie en onderwijs

Duurzaamheid: speerpunt voor industrie en onderwijs Duurzaamheid: speerpunt voor industrie en onderwijs Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie Nelo Emerencia, Speerpuntmanager Onderwijs & Innovatie Utrecht, 9 februari 2012 DAS Docentenconferentie

Nadere informatie

We create chemistry. Onze bedrijfsstrategie

We create chemistry. Onze bedrijfsstrategie We create chemistry Onze bedrijfsstrategie Het verhaal van BASF Al vanaf onze oprichting in 1865 richten wij ons op de evoluerende wereld om ons heen. Wanneer we kijken naar hoe we als bedrijf willen bijdragen

Nadere informatie

Food Tech Brainport...

Food Tech Brainport... Metropoolregio Eindhoven- Regionaal Platform Heeze, 12 april 2017 Food Tech Brainport... Food Tech Brainport is een internationaal expertisecluster voor technologie, product- en marktinnovaties. Het centrum

Nadere informatie

Verpakkingen. Karen van de Stadt Marc Reijnders

Verpakkingen. Karen van de Stadt Marc Reijnders Verpakkingen Karen van de Stadt Marc Reijnders Het KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022 Vermindering milieudruk verpakkingsketen Kennisfunctie inzetten om bij te dragen

Nadere informatie

De Overheidsvisie op de bio-based economy in de energietransitie

De Overheidsvisie op de bio-based economy in de energietransitie De Overheidsvisie op de bio-based economy in de energietransitie Irene Mouthaan, themaleider Bio-based Economy, directie Industrie & Handel, ministerie van LNV en IPE 0 Opbouw Presentatie Bio-based Economy

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Ontwikkelt Groei & Efficiency Wie wij zijn: is een adviesdienst die actief is in de bloemenen plantensector. De sector is dynamisch en de ontwikkelingen gaan steeds sneller, mede door de opkomst van internet

Nadere informatie

Samenvatting. economy.

Samenvatting. economy. Samenvatting 6 SAMENVATTING Samenvatting Door toenemende technologische kennis en innovatie is het steeds beter mogelijk om de verschillende bestanddelen van planten, bomen, gewassen en dierlijke reststromen

Nadere informatie

GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE

GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE GREEN DEAL DUURZAME ENERGIE In kort bestek Rafael Lazaroms INHOUDSOPGAVE 1. Wat houdt het in? 2. Motieven, doelstellingen en ambities 3. Organisatiestructuur GELOOFWAARDIGE BOODSCHAP Waterschappen hebben

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Verpakken in de circulaire economie. Hester Klein Lankhorst Empack, 5 april 2017

Verpakken in de circulaire economie. Hester Klein Lankhorst Empack, 5 april 2017 Verpakken in de circulaire economie Hester Klein Lankhorst Empack, 5 april 2017 2 Copyright 2016 KIDV 8 november 2016 3 Copyright 2017 KIDV 12-4-2017 Verpakkingen In Europa openen we ongeveer 7 verpakkingen

Nadere informatie

B-134 Green Deal Versnelling Innovatie MKB-bedrijven elektrische mobiliteit

B-134 Green Deal Versnelling Innovatie MKB-bedrijven elektrische mobiliteit B-134 Green Deal Versnelling Innovatie MKB-bedrijven elektrische mobiliteit Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen en de Staatssecretaris van

Nadere informatie

De Transitie naar een Circulaire Economie in Flevoland: Kansen voor People, Planet en Profit. Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie

De Transitie naar een Circulaire Economie in Flevoland: Kansen voor People, Planet en Profit. Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie De Transitie naar een Circulaire Economie in Flevoland: Kansen voor People, Planet en Profit Jacqueline Cramer Ambassadeur Circulaire Economie PEOPLE People, Planet, Profit (PPP) Van een lineaire naar

Nadere informatie

Samenvatting rapportage Masterclass Energiebesparing op de werkvloer. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Samenvatting rapportage Masterclass Energiebesparing op de werkvloer. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Samenvatting rapportage Masterclass Energiebesparing op de werkvloer 2016 In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Samenvatting rapportage Masterclass Energiebesparing op de werkvloer

Nadere informatie

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen? Zin in ondernemen? is een meerjarig project gericht op de stimulering van energiebesparing en ondernemen. Met

Nadere informatie

PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN. Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg

PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN. Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg PLATFORM HERGEBRUIK PRODUCTEN Een initiatief van Avans Hogeschool, Syntens en de Universiteit van Tilburg MKB-bedrijven worden geconfronteerd met nieuw beleid met betrekking tot producentenverantwoordelijkheid,

Nadere informatie

Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig

Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig Conferentie Agro met Energie verbinden, Rotterdam, 10 mei 2011 Jan Smits Toekomst Tuinbouw in de Biobased Economy Achtergrond Wat willen we bereiken Kenniscentrum

Nadere informatie

Informatiecentrum Papier en Karton. Spil en platform in de informatievoorziening over duurzaamheid van Papier en Karton

Informatiecentrum Papier en Karton. Spil en platform in de informatievoorziening over duurzaamheid van Papier en Karton Informatiecentrum Papier en Karton Spil en platform in de informatievoorziening over duurzaamheid van Papier en Karton Organisatie IPK: keten Partners Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en

Nadere informatie

Deelname Initiatieven

Deelname Initiatieven Deelname Initiatieven Conform 3.D.1 & 3.D.2 Versie 02: 31 januari 2016 Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING DEELNAME INITIATIEVEN... 3 1.1 Een woord vooraf...

Nadere informatie

Kansendossier : Machinebouw en Mechatronica. België

Kansendossier : Machinebouw en Mechatronica. België Kansendossier : Machinebouw en Mechatronica België Inleiding Aanleiding De industrie wordt wereldwijd steeds hoogwaardiger en heeft alsmaar meer behoefte aan ondernemingen die uitblinken in een hightech

Nadere informatie

De toekomst is bio-based Wat is de rol van netwerken?

De toekomst is bio-based Wat is de rol van netwerken? De toekomst is bio-based Wat is de rol van netwerken? Biobased? Het sluiten van kringlopen. Efficiënter gebruik van grondstoffen Niet meer de aarde opgebruiken maar de economie laten draaien op wat we

Nadere informatie

Niets is moeilijk voor wie weet hoe het werkt.

Niets is moeilijk voor wie weet hoe het werkt. Kennis in beweging eten werkt Niets is moeilijk voor wie weet hoe het werkt. Weten werkt Partner in praktijkleren en personeelsontwikkeling. Dat wil Kenniscentrum GOC zijn voor alle bedrijven en medewerkers

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V.

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 3.D. Actieve deelname initiatieven (2016.001)website.docx Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave 1 Actieve deelname initiatief...

Nadere informatie

USI Circular Economy Lab 8 : de waarde van plastic

USI Circular Economy Lab 8 : de waarde van plastic Dagelijks worden grote hoeveelheden plastic producten en verpakkingen gebruikt. Een toenemend gedeelte hiervan wordt via diverse inzamelingskanalen op grote schaal gerecycled. Het restant, een aanzienlijke

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2012

Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 9 6. Toekomst 10

Nadere informatie

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven De economische route voor de regio Stedendriehoek 1In de regio Stedendriehoek is het prima wonen, recreëren en werken. De regionale economie is veelzijdig van aard.

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie