Subsidiekader: Haagse aanpak (hoog)begaafdheid 2012 en 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Subsidiekader: Haagse aanpak (hoog)begaafdheid 2012 en 2013"

Transcriptie

1 Subsidiekader: Haagse aanpak (hoog)begaafdheid 2012 en Haagse aanpak (hoog)begaafdheid 1.1 Inleiding Alle kinderen en jongeren verdienen maximale kansen om het beste uit zich zelf te halen. Zo ook de cognitief begaafde leerlingen. Hiervoor is onderwijs op maat nodig, onderwijs dat inspeelt op de behoeften en de mogelijkheden van het kind of de jongere. Omdat geen leerling hetzelfde is, vraagt dit veel van de schoolleiding en de leraar. Zij staan voor de uitdaging om dit voor elkaar te krijgen, geen eenvoudige opgave. De gemeente Den Haag wil dat kinderen en jongeren optimale kansen krijgen. Daarom is het belangrijk dat er in de stad Den Haag ook een onderwijsaanbod is, dat aansluit op de mogelijkheden van meer en hoogbegaafde leerlingen. In de Haagse Educatieve Agenda (HEA) is hoogbegaafdheid als onderwerp dan ook expliciet opgenomen. Onderwijs aan hoogbegaafde kinderen en jongeren vraagt specialistische kennis en inzet en betrokkenheid van het onderwijs. De gemeente wil dit graag ondersteunen en blijft zich de komende jaren voor dit onderwerp inzetten. In de Haagse aanpak (hoog)begaafdheid en het bijbehorende subsidiekader kunt u lezen op welke manier dit gebeurt en wat de rol van de gemeente is. 1.2 Doel In Den Haag hebben cognitieve talenten de ruimte en mogelijkheden om topprestaties te leveren. Den Haag kent een cultuur waarin deze prestaties worden gewaardeerd. 1.3 Eén subsidiekader voor basis en voortgezet onderwijs Meer en hoogbegaafde kinderen komen in alle leeftijdsgroepen voor. Een hoogbegaafd kind dat in het basisonderwijs zit, moet ook de overstap naar het voortgezet onderwijs maken. Deze stap is niet altijd eenvoudig gebleken. Om de samenhang in aanpak in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs te versterken en de doorgaande leerlijn te stimuleren, is gekozen één Haagse aanpak (hoog)begaafdheid en één subsidiekader te maken, voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. 1.4 Definities Hoogbegaafdheid Er is geen vaste definitie voor hoogbegaafdheid. In de literatuur wordt er vaak uitgegaan van een IQscore van 130 of hoger. Naast de IQ score zijn ook andere eigenschappen van belang zoals motivatie en creativiteit. De Haagse aanpak richt zich op een bredere groep meer en hoogbegaafden Plusklassen Een plusklas is een aparte klas waar meerdere (hoog)begaafde leerlingen onderwijs krijgen. Dit loopt uiteen van enkele uren tot één of twee dagdelen per week. Daarnaast krijgen de leerlingen soms een verrijkt onderwijsaanbod in de eigen klas. Een plusklas kan zowel binnen de eigen school zijn als een aanbod betreffen dat samen met andere scholen wordt georganiseerd, en op één van de deelnemende scholen wordt aangeboden.

2 1.4.3 Leonardoklas Een Leonardoklas is een aparte (bovenschoolse) klas waarin hoogbegaafde leerlingen al hun onderwijs via een apart voor hen samengesteld curriculum volgen. Leerlingen in een Leonardoklas gaan dus niet naar een reguliere klas. 1.5 Wat is er de laatste jaren gedaan op dit onderwerp in Den Haag? Basisonderwijs De afgelopen drie schooljaren is er door de gemeente Den Haag, samen met het ministerie van OCW en schoolbesturen voor basisonderwijs, met de pilot Den Haag kiest voor excellentie ingezet op het onderwerp hoogbegaafdheid in het basisonderwijs. Zo zijn er plusklassen georganiseerd, is er een Leonardoklas gestart en is er ingezet op digitale leermaterialen. Verder werkt het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (SLO) aan een instrument om signalering van (hoog)begaafde leerlingen te verbeteren. De ontwikkeling van een methodiek voor signalering loopt nog door in Plusklassen versus Leonardoklas Bij de pilot waren vijf plusklassen en één Leonardoklas betrokken. Uit het evaluatierapport blijkt dat de plusklassen inspelen op een behoefte. Leerlingen, ouders en leraren zijn in overgrote meerderheid tevreden over de plusklas. Leerlingen zijn ook positief over de Leonardoklas, ouders zijn hierover gematigd positief. Dit komt vooral doordat ouders vinden dat het onderwijs in de Leonardoklas niet voldoet aan hun verwachtingen. De Leonardoklas is, na het stoppen van de pilot, overgegaan in de plusklas. De vijf plusklassen zijn wel doorgezet na de pilotperiode. Een belangrijk argument om de Leonardoklas te stoppen, zijn de kosten die het met zich meebrengt Witte vlekken Naast de plusklassen uit de pilot zijn er ook andere scholen met een aanbod voor meer en hoogbegaafde kinderen. De verwachting is dat er in de stad witte vlekken zijn, locaties waar geen aanbod in de buurt aanwezig is. Belangrijk is om ook in deze witte vlekken een aanbod te realiseren Aanbevelingen uit pilot Over de pilotperiode is een evaluatieverslag geschreven. Dit verslag gaat in op de verschillende onderwerpen waarop is ingezet. Tevens bevat het verslag aanbevelingen voor een vervolgaanpak. De belangrijkste aanbevelingen worden hieronder kort benoemd. Met de Haagse aanpak (Hoog)begaafdheid wordt richting gegeven aan de inzet op het onderwerp hoogbegaafdheid in Den Haag. De aanbevelingen uit het evaluatierapport zijn hierbij als vertrekpunt genomen Aanbevelingen Inzetten op een stedelijke spreiding waardoor ook (hoog)begaafde kinderen in hun eigen buurt naar school kunnen. Investeren in de kennis en vaardigheden van leraren die zich inzetten voor het onderwijs aan hoogbegaafden en het professionaliseren van leraren in het gebruik van meerdere selectiemethoden.

3 Inzetten op signalering bij kinderen van minder hoogopgeleide ouders en allochtone leerlingen. Op onderwerpen inzetten op een stedelijke samenwerking. Er moet worden onderzocht of er voor een complexe groep leerlingen een stedelijke aanpak moet worden gecreëerd. Inzetten op een betere overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Het onderwijs aan hoogbegaafde kinderen zou structureel moeten worden ingebed in de Haagse agenda van passend onderwijs. Meer informatie over de pilot Den Haag kiest voor excellentie is te lezen in het evaluatierapport, Kleuren buiten de lijntjes, waarin wordt ingegaan op de resultaten uit de pilotperiode Voortgezet onderwijs Ook in het voortgezet onderwijs is er aandacht voor (hoog)begaafde leerlingen. Het voortgezet onderwijs kent al differentiatie door de verschillende niveaus waarop onderwijs wordt aangeboden. Hierdoor vinden veel van de cognitief begaafde leerlingen de uitdaging die zij nodig hebben binnen het reguliere aanbod, bijvoorbeeld op het gymnasium, in een Vwo+ klas of in het tweetalige onderwijs. Verder is er in Den Haag een technasium, waar bèta talenten extra worden uitgedaagd. Voor de groep voor wie dit onvoldoende uitdaging biedt, is het Leonardo onderwijs, specifiek gericht op hoogbegaafden, mogelijk een goede plek. In Den Haag is er op dit moment één school voor voortgezet onderwijs die Leonardo onderwijs aanbiedt. Hoogbegaafdheid gaat soms samen met sociaal emotionele problematiek, bijvoorbeeld autisme. Voor deze leerlingen is speciale aandacht nodig Overgang PO/VO Den Haag kent ook initiatieven rond hoogbegaafdheid waarin het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs samenwerken. Kinderen uit groep zeven en acht krijgen gedurende een dagdeel in de week les op een school voor voortgezet onderwijs. Deze initiatieven zijn nieuw. Via onderzoek wordt bekeken of deze speciale lessen bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen. 1.6 Hoe nu verder. Lesgeven aan (hoog)begaafde leerlingen is niet eenvoudig. Als eerste moet je deze leerlingen signaleren. En als je ze hebt ontdekt dan vragen zij vaak een andere aanpak dan de gewone leerling. Waar de ene (hoog)begaafde leerling is gebaat bij een vorm van differentiatie in de eigen groep, heeft de ander juist behoefte aan een aparte setting met andere hoogbegaafden. Dit alles vraagt veel van de leraar of docent die deze leerlingen in zijn klas heeft Verantwoordelijkheid De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de school. Kennis over hoogbegaafdheid is dan ook van belang, maar kennis alleen is niet voldoende. Vaak vraagt dit speciale onderwijs om andere lesmaterialen en om specifieke vaardigheden van het onderwijsgevende personeel.

4 Ook het ministerie van OCW vindt het belangrijk dat deze groep leerlingen wordt bediend. In het voorjaar van 2011 hebben zij drie actieplannen 1 gepubliceerd waarin de ambities staan benoemd als het gaat om onderwijs aan toptalenten. Voor hoogbegaafdheid maakt het ministerie ook geld vrij, 20 miljoen in 2012 en vanaf 2013 structureel 30 miljoen. Dit geld wordt verdeeld over de schoolbesturen via de zogenoemde bestemmingsbox. Het schoolbestuur en de school kunnen zelf bepalen hoe dit geld wordt ingezet binnen de voorwaarden die daarvoor gelden. 1.7 Rol van de gemeente De gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat er in Den Haag een passend aanbod is voor cognitief begaafde leerlingen. Het onderwijs gaat over de wijze waarop deze groep leerlingen het beste kan worden bediend, de gemeente steunt die initiatieven die het beste bijdragen aan het eerder benoemde doel: toptalenten de ruimte geven om topprestaties te leveren en omstandigheden te creëren waarin deze prestaties worden gewaardeerd. De komende jaren stelt de gemeente dan ook budget beschikbaar voor dit onderwerp. In het subsidiekader staat beschreven waar subsidie voor mogelijk is en wat de voorwaarden zijn om voor deze subsidie in aanmerking te komen De Haagse aanpak Scholen hebben de verantwoordelijkheid alle kinderen en jongeren een passend onderwijsaanbod te bieden. De kennis over het geven van onderwijs zit bij scholen, ook als het gaat om hoogbegaafdheid. De gemeente heeft een regisserende en faciliterende rol. Door het stellen van doelen en benoemen van ambities en subsidiemogelijkheden geeft de gemeente richting aan het beleid. Verder monitort de gemeente de resultaten Ambities Om dit te bereiken staan in de HEA staan de volgende stedelijke ambities benoemd: de stedelijke aanpak (hoog)begaafdheid in het basisonderwijs wordt gecontinueerd en uitgebreid op basis van de evaluatie van de pilots (hoog)begaafdheid 2 ; de expertise van leraren en schoolleiders op het gebied van onderpresterende leerlingen wordt vergroot door gerichte scholing; er komt een stedelijke aanpak hoogbegaafdheid voor het voortgezet onderwijs die aansluit op het basisonderwijs; er zijn minimaal vier scholen voor voortgezet onderwijs met een hoogbegaafdheidroute in Algemene uitgangspunten Bij de inzet op het onderwijs aan meer en hoogbegaafden gelden de volgende algemene uitgangspunten: de school heeft een visie op het onderwijs aan (hoog)begaafden. Dit blijkt onder andere uit een beschrijving van de doelgroep waarop het aanbod zich richt; de school brengt eigen expertise en/of middelen in en is bereid opgedane kennis te delen met andere scholen; 1 Basis voor presteren (basisonderwijs), Beter presteren (voortgezet onderwijs) en Leraar 2020 een krachtig beroep. 2 Het evaluatieverslag Kleuren buiten de lijntjes blikt terug op het project Den Haag kiest voor excellentie.

5 het aanbod in een plusklas is aanvullend op het reguliere onderwijsaanbod en is kwalitatief hoogwaardig; bij het bepalen van het aanbod houdt de gemeente rekening met bestaande voorzieningen en initiatieven in de stad; het aanbod is primair gericht op Haagse leerlingen en is te bereiken zonder verplichte (financiële) drempels; de school draagt bij aan een goede overgang tussen het basis en het voortgezet onderwijs (en eventueel wetenschappelijk onderwijs). 1.8 Financiering De inzet op hoogbegaafdheid vraagt om investeringen van het onderwijs en van de gemeente. De productgroep onderwijsbeleid heeft voor dit onderwerp momenteel een budget beschikbaar van: voor het primair onderwijs voor het voortgezet onderwijs Dit budget is jaarlijks beschikbaar in de kalenderjaren 2012 als Daarnaast is er voor het kalenderjaar 2012 éénmalig extra budget beschikbaar van: voor initiatieven rondom de overgang PO/VO vanuit het primair onderwijs voor initiatieven rondom de overgang PO/VO en/of VO/Hbo WO vanuit het voortgezet onderwijs In het bijgevoegde subsidiekader staan de voorwaarden benoemd voor de subsidieaanvraag en subsidieverlening. Dit subsidiekader is vastgesteld voor de kalenderjaren 2012 en Echter wanneer nodig kan, op basis van ontwikkelingen in het veld, aanpassing noodzakelijk zijn. 1.9 Passend onderwijs Er zijn op dit moment veel ontwikkelingen rondom passend onderwijs. In het nieuwe stelsel passend onderwijs krijgen scholen de verantwoordelijkheid om voor elk kind een zo goed mogelijke plek in het onderwijs te vinden. Het passend onderwijs voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs wordt vanaf het schooljaar 2013/2014 ingevoerd. Op dit moment stemmen scholen, samenwerkingsverbanden, jeugdzorg en andere betrokken partijen de ontwikkelingen op elkaar af. Hoogbegaafdheid is één van de onderwerpen die in de ontwikkeling van passend onderwijs wordt meegenomen. Mogelijk heeft dit invloed op de inzet op het onderwerp hoogbegaafdheid. De gemeente Den Haag zal de ontwikkelingen in het passend onderwijs nauwlettend volgen en waar nodig op deze ontwikkelingen aansluiten.

6 2. Subsidiekader: Haagse aanpak (hoog)begaafdheid 2012 en 2013 Dit subsidiekader bevat voorwaarden en richtlijnen die gelden voor de subsidiemogelijkheden voor het onderwerp (hoog)begaafdheid. Het geeft een nadere uitwerking van het ingezette beleid op het onderwerp en geeft aan door wie en op welke manier subsidie kan worden aangevraagd en verleend. Het subsidiekader bestaat uit drie delen, één deel voor het basisonderwijs, één deel voor het voorgezet onderwijs en één deel voor (eenmalige) initiatieven rondom de overgang basisonderwijs naar voortgezet onderwijs (en eventueel het wetenschappelijk onderwijs). 2.1 (Hoog)begaafdheid basisonderwijs Omschrijving activiteit en doelstelling subsidie Deze subsidie is bedoeld voor initiatieven die bijdragen aan het onderwijs aan en de talentontwikkeling van cognitief (hoog)begaafde leerlingen. Dit kan in aanvulling op het reguliere aanbod zijn, in de eigen klas of daarbuiten (bijvoorbeeld een plusklas), maar ook in een (bovenschoolse) setting waarbij de leerling al het onderwijs in een aparte klas krijgt, samen met andere hoogbegaafde leerlingen. Het kan een initiatief van een losse school zijn, maar ook een initiatief van twee of meer samenwerkende scholen en /of schoolbesturen. In het geval dat het een initiatief van meerdere samenwerkende partners betreft, dient deze samenwerking en de rolverdeling duidelijk beschreven te zijn Subsidiabele kosten zijn: kosten visie en planvorming; scholingskosten (deskundigheidsbevordering); kosten (ontwikkeling) van materialen; kosten aanvullend op reguliere kosten; kosten in verband met borging in de organisatie Beschikbaar bedrag Er is beschikbaar per kalenderjaar. Dit bedrag wordt voor 2012 en 2013 beschikbaar gesteld onder de voorwaarde dat de gemeenteraad de begroting goedkeurt Subsidiebedrag per activiteit Er is geen maximum gesteld voor het aan te vragen bedrag. Echter (gedeeltelijke) toekenning van geschikte subsidieaanvragen zal op basis van de verdeelsleutel (zie paragraaf 2.1.8) worden gedaan Voor wie De subsidie is bestemd voor Haagse scholen voor primair onderwijs Specifieke toekenningcriteria De subsidieaanvraag wordt beoordeeld op de op kwaliteit en inhoud. Het plan van aanpak gaat in op de ambities van de school op het onderwerp (hoog)begaafdheid. In het plan van aanpak wordt minimaal ingegaan op de volgende punten: de school heeft een visie op onderwijs aan meer en hoogbegaafden;

7 het aanbod richt zich primair op Haagse leerlingen en wordt ingezet op een schoollocatie in Den Haag; wanneer het over een aanvullend aanbod gaat (bijvoorbeeld een plusklas) wordt duidelijk hoe de relatie met het reguliere aanbod wordt gelegd; er is een duidelijke omschrijving welke criteria er worden gehanteerd bij de selectie van kinderen voor deelname aan het aanbod; er zijn geen verplichte (financiële) drempels voor (ouders van) leerlingen voor deelname aan het aanbod; hoe de deskundigheid van leerkrachten wordt gewaarborgd; uit het plan blijkt duidelijk hoe borging (in/naast het reguliere aanbod) is gewaarborgd; het plan bevat een begroting waaruit de totale financiering van het plan van aanpak blijkt, inclusief de eigen inbreng; de inzet op de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs; in de situatie dat het een aanvraag van samenwerkende partners betreft, is de rolverdeling duidelijk aangegeven Specifieke subsidieverplichtingen De subsidieontvanger levert de benodigde gegevens aan voor (financiële) verantwoording. De subsidieontvanger is bereid mee te werken aan inhoudelijk onderzoek ten behoeve van evaluatie en monitoring. De verleende subsidie wordt besteed conform het plan van aanpak De school is bereid om de ervaringen en ontwikkelde producten ter beschikking te stellen aan andere scholen Verdeelsleutel De verdeelsleutel is belangrijk wanneer er meer subsidie wordt aangevraagd dan er beschikbaar is en al deze aanvragen voldoen aan de criteria voor verlening. Op basis van de verdeelsleutel wordt dan bepaald welke aanvraag wanneer voor subsidie in aanmerking komt. Er wordt voorrang gegeven op initiatieven van samenwerkende scholen en besturen. Er wordt voorrang gegeven aan scholen op locaties in Den Haag waar nog geen/beperkt aanbod is voor (hoog)begaafden. Er wordt voorrang gegeven aan nieuwe initiatieven en initiatieven die in de startfase (maximaal 2 jaar) zitten*. * NB. Voor het kalenderjaar 2012 wordt er voorrang gegeven aan aanvragen van plusklassen die aan de pilot Den Haag kiest voor Excellentie hebben mee gedaan. Voorwaarde is dat in de aanvraag is opgenomen hoe voor de periode na 2012 borging binnen de eigen organisatie en (middelen) wordt gerealiseerd. Algemeen geldt: bij overinschrijving wordt voorrang gegeven aan die aanvragen, waarvan de inwilliging in vergelijking met andere aanvragen naar verwachting van meer belang is voor het beleid en meer zal bijdragen aan de verwezenlijking van het doel van de subsidie. Er kan worden besloten de subsidie (deels) te verdelen over de ingediende aanvragen, van gelijke kwaliteit en impact, die passen binnen het beleid. 2.2 (Hoog)begaafdheid voortgezet onderwijs Omschrijvingactiviteit en doelstelling Deze subsidie is bedoeld voor initiatieven die bijdragen aan het onderwijs aan cognitief (hoog)begaafde leerlingen in het voortgezet onderwijs. Deze projecten zijn gericht op het bieden van

8 een passend aanbod aan deze groep leerlingen. Met deze subsidie kunnen leerlingen voor wie het reguliere aanbod onvoldoende (geschikt) is, een aanbod op maat krijgen. Dit subsidiekader gaat in op voor wie en welke onderwerpen subsidie mogelijk is Subsidiabele kosten zijn: kosten visie en planvorming; scholingskosten (deskundigheidsbevordering); kosten (ontwikkeling) van materialen; kosten aanvullend op reguliere kosten; kosten in verband met borging in de organisatie Beschikbaar bedrag Er is beschikbaar per kalenderjaar. Dit bedrag wordt zowel in het kalenderjaar 2012 als 2013 beschikbaar gesteld onder de voorwaarde dat de gemeenteraad de begroting goedkeurt Subsidiebedrag per activiteit Er is geen maximum gesteld voor het aan te vragen bedrag. Echter (gedeeltelijke) toekenning van geschikte subsidieaanvragen zal op basis van de verdeelsleutel (zie paragraaf 2.2.8) worden gedaan Voor wie Deze subsidie is bestemd voor Haagse scholen voor voortgezet onderwijs Specifieke toekenningcriteria De subsidieaanvraag wordt beoordeeld op de op kwaliteit en inhoud. Het plan van aanpak gaat in op de ambities van de school op het onderwerp (hoog)begaafdheid. In het plan van aanpak wordt minimaal in gegaan op de volgende punten: de school heeft een visie op onderwijs aan meer en hoogbegaafden; het aanbod richt zich primair op Haagse leerlingen en wordt ingezet op een schoollocatie in Den Haag; wanneer het over een aanvullend aanbod gaat wordt duidelijk hoe de relatie met het reguliere aanbod wordt gelegd; er is een duidelijke omschrijving welke criteria er worden gehanteerd bij de selectie van kinderen voor deelname aan het aanbod; er zijn geen verplichte (financiële) drempels voor (ouders van) leerlingen voor deelname aan het aanbod; hoe de deskundigheid van leerkrachten wordt gewaarborgd; uit het plan blijkt duidelijk hoe borging (in/naast het reguliere aanbod) is gewaarborgd; het plan bevat een begroting waaruit de totale financiering van het plan van aanpak blijkt, inclusief de eigen inbreng; de inzet op de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs; in de situatie dat het een aanvraag van samenwerkende partners betreft, is de rolverdeling duidelijk aangegeven Specifieke subsidieverplichtingen De subsidieontvanger levert de benodigde gegevens aan voor (financiële) verantwoording. De subsidieontvanger is bereid mee te werken aan inhoudelijk onderzoek ten behoeve van evaluatie en monitoring. De verleende subsidie wordt besteed conform het plan van aanpak De school is bereid om de ervaringen en ontwikkelde producten ter beschikking te stellen aan andere scholen.

9 2.2.8 Verdeelsleutel De verdeelsleutel is belangrijk wanneer er meer subsidie wordt aangevraagd dan er beschikbaar is en al deze aanvragen voldoen aan de criteria voor verlening. Op basis van de verdeelsleutel wordt dan bepaald welke aanvraag wanneer voor subsidie in aanmerking komt. Er wordt voorrang gegeven op initiatieven van samenwerkende scholen en besturen. Er wordt voorrang gegeven aan scholen op locaties in Den Haag waar nog geen/beperkt aanbod is voor (hoog)begaafden. Algemeen geldt: bij overinschrijving wordt voorrang gegeven aan die aanvragen, waarvan de inwilliging in vergelijking met andere aanvragen naar verwachting van meer belang is voor het beleid en meer zal bijdragen aan de verwezenlijking van het doel van de subsidie. Er kan worden besloten de subsidie (deels) te verdelen over de ingediende aanvragen, van gelijke kwaliteit en impact, die passen binnen het beleid. 2.3 Projecten excellente prestaties Omschrijvingactiviteit en doelstelling Deze subsidie is bedoeld als een eenmalige impuls, eenmalige projecten of initiatieven die bijdragen aan het onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen of voor initiatieven die zich richten op de doorgaande leerlijn PO/VO/Hbo WO voor (hoog)begaafde leerlingen Subsidiabele kosten zijn: kosten visie en planvorming; coördinatiekosten; onderzoekskosten; scholingskosten (deskundigheidsbevordering); kosten (ontwikkeling) van materialen; kosten aanvullend op reguliere kosten; kosten in verband met borging in de organisatie Beschikbaar bedrag Er is twee maal beschikbaar per kalenderjaar voor initiatieven vanuit het primair onderwijs voor initiatieven vanuit het voortgezet onderwijs Subsidiebedrag per activiteit Er is geen maximum gesteld voor het aan te vragen bedrag. Echter (gedeeltelijke) toekenning van geschikte subsidieaanvragen zal op basis van de verdeelsleutel (zie paragraaf 2.3.8) worden gedaan Voor wie Deze subsidie is bestemd voor Haagse scholen voor primair onderwijs en het Haagse scholen voor voortgezet onderwijs. Dit kan zowel een aanvraag zijn van een individuele school of bestuur als van samenwerkende scholen of besturen. In het geval dat het een aanvraag van samenwerkende scholen en/of besturen betreft, treedt één van de partijen op als penvoerder.

10 2.3.6 Specifieke toekenningcriteria De subsidieaanvraag wordt beoordeeld op de op kwaliteit en inhoud. Het project of initiatief draagt bij aan de overgang PO/VO en/of VO/Hbo WO en draagt zo bij aan een doorlopende leerlijn. Het aanbod richt zich primair op Haagse leerlingen en wordt ingezet op een schoollocatie in Den Haag. Uit het plan blijkt duidelijk hoe borging is gewaarborgd. Het plan bevat een begroting waaruit de totale financiering van het plan van aanpak blijkt, inclusief de eigen inbreng. In de situatie dat het een aanvraag van samenwerkende partners betreft, is de rolverdeling duidelijk aangegeven Specifieke subsidieverplichtingen De subsidieontvanger levert de benodigde gegevens aan voor (financiële) verantwoording. De subsidieontvanger is bereid mee te werken aan inhoudelijk onderzoek ten behoeve van evaluatie en monitoring. De verleende subsidie wordt besteed conform het plan van aanpak De school is bereid om de ervaringen en ontwikkelde producten ter beschikking te stellen aan andere scholen Verdeelsleutel De verdeelsleutel is belangrijk wanneer er meer subsidie wordt aangevraagd dan er beschikbaar is en al deze aanvragen voldoen aan de criteria voor verlening. Op basis van de verdeelsleutel wordt dan bepaald welke aanvraag wanneer voor subsidie in aanmerking komt. Er wordt voorrang gegeven op initiatieven van samenwerkende scholen en besturen voor primair onderwijs met scholen en besturen voor voortgezet onderwijs. Algemeen geldt: bij over inschrijving wordt voorrang gegeven aan die aanvragen, waarvan de inwilliging in vergelijking met andere aanvragen naar verwachting van meer belang is voor het beleid en meer zal bijdragen aan de verwezenlijking van het doel van de subsidie. Er kan worden besloten de subsidie (deels) te verdelen over de ingediende aanvragen, van gelijke kwaliteit en impact, die passen binnen het beleid.

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

1. Actieplan Veilige School

1. Actieplan Veilige School 1. Actieplan Veilige School 2012-2014 1.1 Inleiding Een veilige schoolomgeving verhoogt de leerprestaties van kinderen en jongeren en de werkprestaties van leraren en het overige personeel in de school.

Nadere informatie

Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010

Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010 Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010 Inleiding Het primair onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen

Nadere informatie

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 17: Voorziening Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 17: Voorziening Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 Bijlage 17: Voorziening Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt

Nadere informatie

Datum Uitnodiging subsidieaanvraag Regeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen

Datum Uitnodiging subsidieaanvraag Regeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan: penvoerders opleidingsscholen en contactpersonen lerarenopleidingen Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze

Nadere informatie

Wijzigen van de Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 met de voorziening Ouderbetrokkenheid voortgezet onderwijs.

Wijzigen van de Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 met de voorziening Ouderbetrokkenheid voortgezet onderwijs. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 26958 20 februari 2017 Wijzigen van de Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 met de voorziening Ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

UTRECHTSE ONDERWIJSIMPULS VOOR KWALITEIT EN

UTRECHTSE ONDERWIJSIMPULS VOOR KWALITEIT EN Gemeenteblad van Utrecht 2015 Nr. xx BELEIDSREGEL UTRECHTSE ONDERWIJSIMPULS VOOR KWALITEIT EN EXCELLENTIE (Besluit van B&W. 2015) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht; gelet

Nadere informatie

Subsidieverordening Actielijnen 3a, 3b en 4 Lokale Educatieve Agenda

Subsidieverordening Actielijnen 3a, 3b en 4 Lokale Educatieve Agenda CVDR Officiële uitgave van Enschede. Nr. CVDR362945_1 25 oktober 2016 Subsidieverordening Actielijnen 3a, 3b en 4 Lokale Educatieve Agenda De raad van de gemeente Enschede; gelezen het voorstel van het

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp inzet intensiveringsmiddelen 'leren' 2017 Steller R.H.L. Pos De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 63 92 Bijlage(n) Ons kenmerk 6262777 Datum Uw brief

Nadere informatie

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 13 Voorziening Taalinterventies

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 13 Voorziening Taalinterventies Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 13 Voorziening Taalinterventies Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag,

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.380 RIS 285874 SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, overwegende dat: - in

Nadere informatie

Plusklas PWA Beusichem

Plusklas PWA Beusichem Plusklas PWA Beusichem Beleidsnotitie juni 2017 1 Inhoud Inleiding 3 Aanleiding tot het vormen van een plusklas 3 Doel van de plusklas 4 Doelgroep en toelating 4 Organisatie en werkwijze plusklas 5 De

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Artikel 2. Toepassing Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Artikel 2. Toepassing Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 62002 1 november 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 24 oktober 2017, nr. PO/1237137,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt verstaan onder: Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 Bijlage 20: Voorziening internationalisering van het primair en voortgezet (speciaal) onderwijs Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd)

Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Baarn Nr. 54737 15 maart 2018 Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd) Collegebesluit Zaaknummer

Nadere informatie

Regeling loonkostensubsidie ondersteunend personeel basisscholen

Regeling loonkostensubsidie ondersteunend personeel basisscholen Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Regeling loonkostensubsidie ondersteunend personeel basisscholen Bestemd voor bevoegde

Nadere informatie

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 13 Voorziening Taalinterventies

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 13 Voorziening Taalinterventies Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 13 Voorziening Taalinterventies Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs en artikel 4:81 van de Algemene Wet Bestuursrecht; ;

Gelet op artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs en artikel 4:81 van de Algemene Wet Bestuursrecht; ; Beleidsregel van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van, nr. PO/1290099, houdende regels voor experimenten samenwerking regulier - en speciaal onderwijs (Beleidsregel experimenten

Nadere informatie

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur,

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur, a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze referentie 349195 Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015 Geacht

Nadere informatie

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning Inleiding Het samenwerkingsverband is in het schooljaar 16-17 gestart met het herijken van de basisondersteuning.

Nadere informatie

Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Juni Welkom! Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Middagconferentie juni 2015.

Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Juni Welkom! Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Middagconferentie juni 2015. Welkom! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Middagconferentie juni 05 Programma Vanaf :0: Ontvangst met koffie/thee.5.0: Welkom en inleiding.45

Nadere informatie

OVO Talentontwikkeling

OVO Talentontwikkeling OVO Talentontwikkeling 2 Stichting OVO: Samen werken aan Talent Samen gaan wij een nog mooiere toekomst tegemoet Stichting OVO vormt het bovenschools bestuur voor acht basisscholen en drie middelbare scholen.

Nadere informatie

Subsidieregeling ontwikkeling en uitvoering doorstroomprogramma s. Veelgestelde vragen & antwoorden

Subsidieregeling ontwikkeling en uitvoering doorstroomprogramma s. Veelgestelde vragen & antwoorden Subsidieregeling ontwikkeling en uitvoering doorstroomprogramma s po-vo Veelgestelde vragen & antwoorden Algemeen Wat is de aanleiding van deze subsidieregeling? De Inspectie van Onderwijs constateert

Nadere informatie

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus (Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus Linschoten juli 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie... 3 Doelgroep... 3 Signaleren... 4 Onderpresteerders... 4 Onderwijsbehoeften... 4 Begeleiding...

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0095 Rv. nr.: 12.0095 B en W-besluit d.d.: 18-9-2012 B en W-besluit nr.: 12.0802 Naam programma: Jeugd en onderwijs Onderwerp: Beleidsuitgangspunten voorschoolse voorzieningen en de relatie

Nadere informatie

AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO)

AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO AANSLUITING PO-VO VIA ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) LEERLINGEN VAN GROEP 8 IN HET PO MAKEN KENNIS MET HET WERKEN IN EEN ELEKTRONISCHE LEEROMGEVING (ELO) ZOALS DIE

Nadere informatie

Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 28 november 2017 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 1568);

Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 28 november 2017 (Gemeenteblad afd. 1, nr. 1568); GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 7005 11 januari 2018 Vaststellen van het beleidsplan Kansenaanpak Primair Onderwijs en Wijzigen van de Verordening op het lokaal onderwijsbeleid

Nadere informatie

Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten:

Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten: Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten: dit is wat wij doen > Bundeling van krachten Activiteiten Passend onderwijs zonder thuiszitters een illusie? Wij denken van niet. Of eigenlijk weten we dat wel

Nadere informatie

Memorie van antwoord passend onderwijs

Memorie van antwoord passend onderwijs Memorie van antwoord passend onderwijs Samenvatting Door beleidsmedewerker Simone Baalhuis van VOS/ABB Algemeen Samenwerking met jeugdzorg De wetsvoorstellen inzake het nieuwe jeugdstelsel en passend onderwijs

Nadere informatie

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan.

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz 28-10-2014 Inleiding Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. De toelichtingsbrief beschrijft de financiële uitgangspunten,

Nadere informatie

OVO Talentontwikkeling

OVO Talentontwikkeling OVO Talentontwikkeling www.stichtingovo.nl Stichting OVO: Samen werken aan talent Samen gaan wij een nog mooiere toekomst tegemoet Stichting OVO vormt het bovenschools bestuur voor acht basisscholen en

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

Subsidieregeling Nieuwe Culturele Initiatieven. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den Ussel;

Subsidieregeling Nieuwe Culturele Initiatieven. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den Ussel; gemeente Capelle aan den Ijssel Subsidieregeling Nieuwe Culturele Initiatieven Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den Ussel; gelet op de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel PS2008WMC16-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 15 april 2008 Nummer PS : PS2008WMC16 Afdeling : MOW Commissie : WMC Registratienummer : 2008INT216622 Portefeuillehouder : De Wilde

Nadere informatie

Regeling Peuteropvang en Voorschoolse Educatie gemeente Waalwijk 2019

Regeling Peuteropvang en Voorschoolse Educatie gemeente Waalwijk 2019 Regeling Peuteropvang en Voorschoolse Educatie gemeente Waalwijk 2019 Het college van de gemeente Waalwijk; gelet op de Wet kinderopvang, de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk en de Algemene

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING JEUGD DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

SUBSIDIEREGELING JEUGD DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS RIS294594 SUBSIDIEREGELING JEUGD DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Overwegende dat: - subsidieverstrekking binnen jeugdbeleid in overeenstemming moet worden gebracht met de Algemene

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Subsidieverlening project School's cool en Coachproject Nijmegen 2014 tot en met 2016 Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

Subsidieregeling Onderwijsachterstanden

Subsidieregeling Onderwijsachterstanden Subsidieregeling Onderwijsachterstanden 2020-2022 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder e, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal;

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING INNOVATIES IN HET ONDERWIJS DEN HAAG 2017

SUBSIDIEREGELING INNOVATIES IN HET ONDERWIJS DEN HAAG 2017 SUBSIDIEREGELING INNOVATIES IN HET ONDERWIJS DEN HAAG 2017 RIS296406 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het college in de Haagse Educatieve Agenda 2014-2018 Kwaliteit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Regeling Cultuureducatie in het vmbo en het praktijkonderwijs

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Regeling Cultuureducatie in het vmbo en het praktijkonderwijs STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12302 7 maart 2017 Regeling Cultuureducatie in het vmbo en het praktijkonderwijs Het bestuur van stichting Fonds voor

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr. 1627

STAATSCOURANT. Nr. 1627 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1627 23 januari 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 januari 2015, nr. VO/F-669126,

Nadere informatie

1. Algemene informatie Beleidskader subsidies doorstroomprogramma s vmbo-mbo en vmbo-havo

1. Algemene informatie Beleidskader subsidies doorstroomprogramma s vmbo-mbo en vmbo-havo 1. Algemene informatie Beleidskader subsidies doorstroomprogramma s vmbo-mbo en vmbo-havo Wat is aanleiding voor dit beleidskader? Met het besluit waarmee het beleidskader is vastgesteld wordt een motie

Nadere informatie

1. Kinderopvang: opvang vanuit een landelijk geregistreerd Kinderdagverblijf in de zin van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen.

1. Kinderopvang: opvang vanuit een landelijk geregistreerd Kinderdagverblijf in de zin van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. Deelverordening Peuteropvang en voorschoolse educatie, gemeente Achtkarspelen 2014. Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: 1. Kinderopvang:

Nadere informatie

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt:

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt: Bijlage 1 Subsidie Het doel en de criteria voor het verlenen van subsidie worden in dit hoofdstuk besproken. De Algemene Wet Bestuursrecht en de Subsidieverordening evenementen gemeente Venray zijn hierbij

Nadere informatie

Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland

Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland Uitkomsten enquête Praktijk Liberi Datum: 27 januari 2013 Plaats: Aldeboarn www.praktijkliberi.nl info@praktijkliberi.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

OVO Talentontwikkeling

OVO Talentontwikkeling OVO Talentontwikkeling basisschool de Tweemaster Stichting OVO Samen werken aan talent Stichting OVO is het bestuur van acht basisscholen en vier middelbare scholen. Wij kunnen daardoor leerlingen van

Nadere informatie

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam Bijlage 24. Aanvullende voorziening uitbreiding Stadsscholen020 tweede tranche 2017-2018 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

De Begaafden Wijzer. Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs : www.debegaafdenwijzer.nl Marijke Schekkerman Onderwijsdeskundige hoogbegaafdheid Korte Stammerdijk 17 1382 BL Weesp 06-22842667 debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Excellent en begaafd (in het) onderwijs

Nadere informatie

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Inleiding definitief Schoolverlaters 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Inleiding blz. 3 2. Toelichting povo-procedure blz. 4

Nadere informatie

Financieringsvoorwaarden ondersteuning regionale allianties 2014-2016

Financieringsvoorwaarden ondersteuning regionale allianties 2014-2016 1. Inleiding In september 2013 is door een groot aantal partijen, waaronder de Rijksoverheid, werkgevers- en werknemersorganisaties, natuur- en milieuorganisaties, financiële instellingen en de VNG, het

Nadere informatie

Aanvullende voorziening Combinatiefunctie Voor- en Vroegschool aan de Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014

Aanvullende voorziening Combinatiefunctie Voor- en Vroegschool aan de Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 Aanvullende voorziening Combinatiefunctie Voor- en Vroegschool aan de Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 Burgemeester en wethouders van Amsterdam Brengen ter algemene

Nadere informatie

DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht

DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht Deze uitgave maakt onderdeel uit van het product Excellente gespreksvoering met excellente

Nadere informatie

Vanuit doelen Jonge Kind naar een beredeneerd aanbod voor peuters en kleuters

Vanuit doelen Jonge Kind naar een beredeneerd aanbod voor peuters en kleuters SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Vanuit doelen Jonge Kind naar een beredeneerd aanbod voor peuters en kleuters Netwerkbijeenkomst Utrecht 23 mei 2018 het curriculum Curriculum verschillende

Nadere informatie

Beleid VPCO - Plusklas

Beleid VPCO - Plusklas Beleid VPCO - Plusklas Versie 24-09- 2015 07 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen

Nadere informatie

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO.

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science,

Nadere informatie

Nadere regels subsidies Onderwijsimpuls 2014

Nadere regels subsidies Onderwijsimpuls 2014 Nadere regels subsidies Onderwijsimpuls 2014 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere; gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt:

Subsidie. Bijlage 1. De definities van de categorieën zijn als volgt: Bijlage 1 Subsidie Het doel en de criteria voor het verlenen van subsidie worden in dit hoofdstuk besproken. De Algemene Wet Bestuursrecht en de Subsidieverordening evenementen gemeente Venray zijn hierbij

Nadere informatie

Meer kansen door internationaal basisonderwijs

Meer kansen door internationaal basisonderwijs Meer kansen door internationaal basisonderwijs Initiatiefvoorstel D66, VVD en Groenlinks Oktober 2013 Amsterdam is een wereldstad en de meest internationale stad van het land. De haven, het toerisme, de

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN; In aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden 014- (ASV); Gelet op de ASV artikel ; Gelet op de Gemeentewet

Nadere informatie

Kadernotitie Voor- en Vroegschoolse Educatie, Een stap vooruit, 2014-2017

Kadernotitie Voor- en Vroegschoolse Educatie, Een stap vooruit, 2014-2017 Kadernotitie Voor- en Vroegschoolse Educatie, Een stap vooruit, 2014-2017 1. Inleiding Op 15 december 2011 heeft de gemeenteraad besloten om de Beleidsnotitie Voorschoolse educatie, Bundelen van Krachten

Nadere informatie

Regeling Prestatiebox Voortgezet onderwijs Bron:

Regeling Prestatiebox Voortgezet onderwijs Bron: Regeling Prestatiebox Voortgezet onderwijs Bron: www.infinitebv.nl/.../achtergrondinformatie%20prestatiebox%20vo... Het kabinet heeft voor het voortgezet onderwijs beleidsprioriteiten uitgewerkt in de

Nadere informatie

Regeling versterking cultuureducatie in het primair onderwijs 2007-2008

Regeling versterking cultuureducatie in het primair onderwijs 2007-2008 Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Regeling versterking cultuureducatie in het primair onderwijs 2007-2008 Bestemd voor

Nadere informatie

Beleid VPCO-Plusklas

Beleid VPCO-Plusklas Beleid VPCO-Plusklas Versie 14-07-2014 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen en omschrijft

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING INNOVATIES IN HET ONDERWIJS DEN HAAG 2018

SUBSIDIEREGELING INNOVATIES IN HET ONDERWIJS DEN HAAG 2018 SUBSIDIEREGELING INNOVATIES IN HET ONDERWIJS DEN HAAG 2018 RIS299171 Algemene toelichting Met de Subsidieregeling Innovaties in het onderwijs Den Haag 2017 werd uitwerking gegeven aan de wens in de HEA

Nadere informatie

Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dienst Uitvoering Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire Bonaire Business Center, Kaya g.n. Debrot 58 Kralendijk Bonaire Caribisch Nederland

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

Verantwoord plus. Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden

Verantwoord plus. Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden Verantwoord plus Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden Versie: 29 september 2009 Inleiding Het beleid voor hoogbegaafde leerlingen vormt een onderdeel van het zorgplan van de individuele school. Iedere

Nadere informatie

Toekomstgerichte evaluatie Excellentieprogramma Basisonderwijs 2009-2010

Toekomstgerichte evaluatie Excellentieprogramma Basisonderwijs 2009-2010 Toekomstgerichte evaluatie Excellentieprogramma Basisonderwijs 2009-2010 Na een jaar samenwerken binnen het excellentieprogramma volgt nu een beschrijving van de behaalde resultaten en voornemens voor

Nadere informatie

HONOURS VOOR HAVO ALGEMENE INFORMATIE OVER HET HONOURS PROGRAMMA BIJ HET BATAAFS LYCEUM

HONOURS VOOR HAVO ALGEMENE INFORMATIE OVER HET HONOURS PROGRAMMA BIJ HET BATAAFS LYCEUM HONOURS VOOR HAVO ALGEMENE INFORMATIE OVER HET HONOURS PROGRAMMA BIJ HET BATAAFS LYCEUM Informatiebrochure over het Honneursprogramma van de HAVO van het Bataafs Lyceum Versie 1.0 J. Ardesch, G.J. de Wilde,

Nadere informatie

Kiezen voor technologie. Roadmap 2015-2016. Expertisecentrum Wetenschap&Technologie Regio Noord-Holland/Flevoland

Kiezen voor technologie. Roadmap 2015-2016. Expertisecentrum Wetenschap&Technologie Regio Noord-Holland/Flevoland Kiezen voor technologie Roadmap 2015-2016 Expertisecentrum Wetenschap&Technologie Regio Noord-Holland/Flevoland December 2014 1. Inleiding Voor het primair onderwijs is een nieuw actieplan Kiezen voor

Nadere informatie

cultuuronderwijs: het onderwijs gericht op het bereiken van de kerndoelen in het leergebied Kunstzinnige oriëntatie van het primair onderwijs;

cultuuronderwijs: het onderwijs gericht op het bereiken van de kerndoelen in het leergebied Kunstzinnige oriëntatie van het primair onderwijs; Tijdelijke Regeling Flankerende Projecten Cultuureducatie met Kwaliteit 2014 Fonds voor Cultuurparticipatie Maart 2014 Het bestuur van de Stichting Fonds voor Cultuurparticipatie, Gelet op artikel 3 van

Nadere informatie

Houtskoolschets n.a.v. Studiedag HB d.d. 14-10-2015

Houtskoolschets n.a.v. Studiedag HB d.d. 14-10-2015 Uitwerking 2 Houtskoolschets n.a.v. Studiedag HB d.d. 14-10-2015 Uitgangspunt: Voor de vormgeving van het HB-beleid in de regio Midden blijft het HB-document van Berséba het uitgangspunt. Toelichting:

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Juli 2012 Uitgelicht Eerste Kamer behandelt wetsvoorstellen op 11 september De behandeling van de wetsvoorstellen passend onderwijs en kwaliteit in het speciaal onderwijs is verplaatst naar 11 september

Nadere informatie

Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format

Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format In deze paragraaf wordt een format beschreven dat de Drentse basisscholen kunnen hanteren bij het aanvragen van subsidie Cultuureducatie met kwaliteit 2013-2016

Nadere informatie

Korte versie beleidsplan

Korte versie beleidsplan Korte versie beleidsplan 2015 2019 Voorwoord In dit strategisch beleidsplan Ieder talent blijft tellen beschrijft de Stichting Archipel Scholen de richting waarin de organisatie zich de komende vier jaar

Nadere informatie

Convenant Kindcentra

Convenant Kindcentra Convenant Kindcentra 2015 2018 1 Partijen: 1. Dak Kindercentra, vertegenwoordigd door mevrouw Briedé, voorzitter Raad van Bestuur; 2. Lucas Onderwijs, vertegenwoordigd door de heer van Vliet, voorzitter

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING BEGELEIDING EX-LEERLINGEN ALOYSIUS COLLEGE DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING BEGELEIDING EX-LEERLINGEN ALOYSIUS COLLEGE DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag BOW/2015.529 RIS 288916 SUBSIDIEREGELING BEGELEIDING EX-LEERLINGEN ALOYSIUS COLLEGE DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - het Aloysius College,

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1

Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 Informatie Innovatietraject Voortgezet Leren Serie 1 1 Inhoudsopgave Over het programma Voortgezet Leren... 3 Aanleiding... 4 Bouwstenen van het innovatietraject... 5 Bouwstenen op de school: wat vraagt

Nadere informatie

De scholen zijn aan zet Tussenrapportage programma School aan Zet

De scholen zijn aan zet Tussenrapportage programma School aan Zet De scholen zijn aan zet Tussenrapportage programma School aan Zet september 2012 Tussenrapportage Programma School aan Zet september 2012 Inleiding Elk schoolteam staat voor de uitdaging om het onderwijs

Nadere informatie

2014D Inbreng verslag van een schriftelijk overleg

2014D Inbreng verslag van een schriftelijk overleg 2014D14299 Inbreng verslag van een schriftelijk overleg Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie. Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie. Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013 Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013 Voor alle kinderen in Amsterdam Een gemeenschappelijke visie

Nadere informatie

Algemeen bestuur Samenwerkingsverband passend onderwijs VO-VSO Helmond-Peelland Dagelijks bestuur

Algemeen bestuur Samenwerkingsverband passend onderwijs VO-VSO Helmond-Peelland Dagelijks bestuur Aan: Van: Datum: Onderwerp: Beslispunten Algemeen bestuur Samenwerkingsverband passend onderwijs VO-VSO Helmond-Peelland Dagelijks bestuur 25 augustus Verdeling middelen aanvragen SWV In te stemmen met

Nadere informatie

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus Voortgezet Onderwijs 19 februari 2016 Inhoud Algemeen Meer maatwerk voor leerlingen Overgang po-vo Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie Rekenresultaten 2015 per school Scholen aan de slag

Nadere informatie

Bijeenkomst subsidiemogelijkheden doorstroomprogramma's vmbo-havo/mbo. mei 2017

Bijeenkomst subsidiemogelijkheden doorstroomprogramma's vmbo-havo/mbo. mei 2017 Bijeenkomst subsidiemogelijkheden doorstroomprogramma's vmbo-havo/mbo mei 2017 Mea-Neelke Andréa (OCW) Ronald Reus (DUS-I) Er komt een subsidiekader dat uiterlijk 31 mei 2017 wordt gepubliceerd in de Staatscourant

Nadere informatie

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Waalwijk, september 07 Inleiding In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van het positieve resultaat over 06. Eén van de afspraken

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Voor u ligt de beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'. Dit betreft een tijdelijke beleidsregel voor de periode 2014 en 2015, tot de aanvang

Nadere informatie

1 Voorwoord Doelstelling, doelgroep en opzet Doelstelling Doelgroep Opzet Ervaringen...

1 Voorwoord Doelstelling, doelgroep en opzet Doelstelling Doelgroep Opzet Ervaringen... Pilot Hoogbegaafdheid Tussenevaluatie - maart 2017 Inhoud 1 Voorwoord... 3 2 Doelstelling, doelgroep en opzet... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Doelgroep... 4 2.3 Opzet... 4 3 Ervaringen... 5 4 Praktische

Nadere informatie

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN MAASTRICHT, gelet op artikel 15,vierde lid van de Verordening Subsidies Vrijwilligersactiviteiten Welzijn en Zorg 2017. BESLUITEN tot vaststelling van de volgende Regeling

Nadere informatie

Aanvulling van de Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 met de Voorziening pilot Stadsscholen

Aanvulling van de Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 met de Voorziening pilot Stadsscholen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 157108 11 november 2016 Aanvulling van de Verordening op het lokaal onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 met de Voorziening pilot Stadsscholen020

Nadere informatie

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO Integratie in passend onderwijs 1 Deze brochure is bedoeld voor scholen en samenwerkingsverbanden. We lichten hierin toe wat er de komende periode voor u verandert op het gebied van lwoo en

Nadere informatie

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Marijke Schekkerman Specialist in Gifted Education www.debegaafdenwijzer.nl e-mail: debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Aanleiding: Steeds

Nadere informatie

Deze regeling heeft als doel om middelen beschikbaar te stellen aan IKC s in de gemeente Leeuwarden voor het uitvoeren van hun profiel.

Deze regeling heeft als doel om middelen beschikbaar te stellen aan IKC s in de gemeente Leeuwarden voor het uitvoeren van hun profiel. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Leeuwarden Nr. 40035 26 februari 2018 Regeling subsidie Kansen voor Kinderen 2018 Tekst van de regeling BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN;

Nadere informatie

FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015

FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015 FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015 Deze FAQ s richten zich alleen op de uitbreiding van het aantal bekostigde opleidingsscholen en niet op de verlenging en/of

Nadere informatie

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck).

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck). Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Manager afdeling Samenleving Van: College van burgemeester en wethouders Opsteller: Marion Prins, beleidsmedewerker Onderwijs Datum: 17 september

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld Plusklas Bijzonder begaafd

Praktijkvoorbeeld Plusklas Bijzonder begaafd Praktijkvoorbeeld Plusklas Bijzonder begaafd Patricia Versnel, leerkracht/onderwijsdesign Fenna Smit, psycholoog/onderzoeker 1. Inleiding 2. Aanleiding Programma 3. Opzet van het onderwijsprogramma 4.

Nadere informatie

Aanvulling van de Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 met de voorziening Combinatiefunctie Voor- en Vroegschool.

Aanvulling van de Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 met de voorziening Combinatiefunctie Voor- en Vroegschool. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 215562 11 oktober 2018 Aanvulling van de Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in de gemeente Amsterdam 2014 met de voorziening Combinatiefunctie

Nadere informatie

Vaststellen van de gewijzigde Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in Amsterdam 2014

Vaststellen van de gewijzigde Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in Amsterdam 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 84469 23 april 2018 Vaststellen van de gewijzigde Verordening op het Lokaal Onderwijsbeleid in Amsterdam 2014 De gemeenteraad van Amsterdam

Nadere informatie