Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (03 00u00 juli 09 24u00 juli 2014)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (03 00u00 juli 09 24u00 juli 2014)"

Transcriptie

1 DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (03 00u00 juli 09 24u00 juli 2014) a. ISAF (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert in Afghanistan om de vrede en stabiliteit in het land te verzekeren. ISAF werd opgericht in overeenstemming met de akkoorden afgesloten n.a.v. de Conferentie van Bonn in december 2001, na de verdrijving van het Taliban regime. De leiders van de Afghaanse oppositie begonnen toen met de heropbouw van hun land door de Afghan Transitional Authority of ATA op te richten. Sinds 2003 heeft de NAVO in meerdere fases en stap voor stap het commando genomen in de verschillende ISAF-zones, te beginnen in Kaboel. Sinds Okt 2006, nadat de Verenigde Staten het bevel van de ISAF-opdracht overdroegen in het oosten van het land, heeft de NAVO de verantwoordelijkheid over het gehele Afghaanse grondgebied. (2) In totaal zijn er soldaten ontplooid in het kader van ISAF, komende uit 48 landen (01 juni 2014). ISAF beheert ook 28 PRT (Provincial Reconstruction Teams). De ISAFoperatie is de grootste NAVO-operatie op dit ogenblik. Het is ook de eerste operatie van dergelijke omvang die wordt uitgevoerd buiten het Europese grondgebied. De Belgische Defensie levert een wezenlijke bijdrage aan ISAF. (3) De ISAF-operatie staat onder de leiding van de Amerikaanse Generaal Joseph DUNFORD, Jr. b. Kaboel Een aantal Belgische militairen werken in Kaboel in het hoofdkwartier ISAF en andere hoofdkwartieren. Een logistieke antenne is geïnstalleerd in KAIA. c. Kandahar (1) België draagt ook bij met F-16 gevechtsvliegtuigen die ontplooid zijn op de basis van Kandahar (Zuid-Afghanistan) naast vliegtuigen van verscheidene andere landen. Hun opdrachten bestaan uit verkenningsvluchten en steun aan grondtroepen. (2) Het detachement beschikt over zes F-16. De inzetregels en de beperkingen opgelegd door België laten toe aan de Belgische piloten om opdrachten uit te voeren die strikt binnen het kader van de ISAF-operaties blijven en om hulp te bieden aan NAVO-geallieerden indien nodig. Deze opdracht kreeg de naam Operation Guardian Falcon (OGF). (3) Sinds 08 februari 2011 nemen vier Belgische onderrichters deel aan een mentorings- en coachingsopdracht in het kader van Air Advisory Team t.v.v. de Afghaanse luchtmacht. Deze onderrichters zijn geïntegreerd in een contingent onder leiding van Litouwen (momenteel samengesteld uit 16 instructeurs: vier Belgen, acht Litouwers, twee Letten en twee Oekraïners). Het AAT is verantwoordelijk voor de opleiding van een Afghaanse eenheid die op helikopters van het type Mi-17 opereert.

2 2 d. Belgisch personeel in Afghanistan: 221. e. Significante gebeurtenissen juli 2014: (1) NSE en EOD Mazar-e-Sharif: a) NSE (National Support Element). Dit detachement staat in voor de logistieke, administratieve en operationele ondersteuning van de Belgische detachementen in Afghanistan (incl. de sociale communicatie) juli 2014: routinewerk, geen bijzonderheden te melden. b) EOD-ploegen (ontmijners) juli 2014: onze ontmijners doorzoeken voertuigen op explosieven (sweeps). 04,06,07,08 en 09 juli 2014: EOD readiness (Explosive Ordnance Disposal) en EDD readiness (Explosive Device Disposal). 09 juli 2014: fouilleren van de bagage op zoek naar explosieven. c) CBRN juli 2014: coördinatie en planning, decontaminatie van het Duitse materieel. (2) Detachement F-16 in Kandahar (OGF): 03 juli 2014: een raketaanval op de luchthaven van Kaboel (KAIA). Geen Belgische gewonden of materiële schade te melden. 03 juli 2014: een geplande opdrachten zonder inzet van de wapensystemen. 04 juli 2014: een geplande opdracht afgebroken wegens motorproblemen, geen inzet van de wapensystemen. 05 juli 2014: twee geplande opdrachten zonder inzet van de wapensystemen. 06 juli 2014: onderhoud. 07 juli 2014: geen geplande opdrachten. 08 juli 2014: een geplande opdracht zonder inzet van de wapensystemen. 09 juli 2014: twee geplande opdrachten geheroriënteerd zonder inzet van de wapensystemen. (3) AAT-detachement Kandahar: Normale advisoring activiteiten en on-the-job training juli 2014: geen bijzonderheden te melden. (4) ISAF BSR De Belgische Defensie heeft een BSR-team, bestaande uit zes militairen en een Battlefield Surveillance Radar, ontplooid op Kandahar Airfield in steun van de Force Protection die buiten de perimeter van de vliegbasis opereert (testfase) juli 2014: monitoring en gevechtsoefeningen raketaanval. (5) ISAF GREEN SKANDER Inzet van medische specialisten in het ziekenhuis type rol 3 in Kandahar. Aantal specialisten: 7 personen juli 2014: geen bijzonderheden te vermelden. f. Personeelswijzigingen: niets te melden.

3 2. Libanon a. UNIFIL (1) UNO-blauwhelmen zijn sinds 1978 ononderbroken actief aan de grens tussen Israël en Libanon. Deze multinationale VN-operatie kreeg de naam UNIFIL mee: United Nations Interim Force in Lebanon. (2) Naar aanleiding van de crisis in de zomer van 2006 werd Resolutie 1701 gestemd door de Veiligheidsraad bovenop de bestaande resoluties 425 en 426. Het mandaat van de vredesmacht werd daardoor uitgebreid. Het aantal troepen werd eveneens uitgebreid; vóór de crisis van 2006 telde UNIFIL I militairen en een burgers, op datum van 31 maart 2014 bestaat UNIFIL II uit ongeveer personen waarvan in uniform (militairen en politie) uit 37 landen. b. BELUFIL (1) De Belgische bijdrage bestaat uit een detachement genie aangevuld met een logistiek steunelement en een element communicatie- en informatiemiddelen. De Belgische militairen werken sinds november 2010 vanuit het UNIFIL-kamp in At Tiri. Het detachement neemt deel aan de heropbouw van het land en levert humanitaire hulp in steun van UNIFIL of van de Libanese regering. (2) Vier Belgische militairen werken ook in het UNIFIL HQ in Naqourah. 3 c. Belgisch personeel in Libanon: 99 (incl. 04 in HQ UNIFIL) d. Significante gebeurtenissen juli 2014: Het detachement heeft na zijn installatie de ontmijning op site B75(1) hervat. Ontmijning op de site B75(1): in totaal werden 402,7 m² ontmijnd en werden er 92 antipersoneelsmijnen gevonden en vernietigd. 05 en 06 juli 2014: onderhoud en administratie. e. Personeelswijzigingen: geen bijzonderheden te melden.

4 4 3. Democratische Republiek Congo a. Detachement PPM (Programme de Partenariat Militaire) KINDU FSE (Formation Supervison Evaluation) (1) Dit detachement is verantwoordelijk voor de coaching van een brigadestaf gelegen in Kindu. Het detachement levert ook steun aan de renovatiewerken van het kamp in Kindu (Famiki) en het kamp in Lokandu (Familo). Deze kampen worden gerenoveerd met financiële steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. De werkkrachten die de renovatiewerken aan de gebouwen uitvoeren zijn Congolese geniemilitairen die de voorbije jaren door België in Kananga werden opgeleid. (2) Belgisch personeel: 13. (3) Significante gebeurtenissen juli 2014: Het opleidingsprogramma van de brigadestaf verloopt zoals gepland. b. Detachement PPM KANANGA (1) Eén Belgisch officier is raadgever van de commandant van de militaire academie in Kananga. Hij wordt bijgestaan door een Belgisch onderofficier. (2) Belgisch personeel: 04. (3) juli 2014: geen bijzonderheden te melden. c. Detachement TTT - KANANGA (1) Het detachement Train the trainers van veertien militairen zal ingezet worden gedurende vier weken in mei 2014 en zal lesgeven op het niveau peloton aan de Congolese militaire instructeurs. Eens opgeleid zullen de laatste Congolese militaire instructeurs gevolgd worden, terwijl ze militaire opleiding geven, door een detachement coach the trainer, gedurende vijf weken in juni (2) Belgisch personeel: 11 (3) juli 2014: Het detachement coach the trainer geeft opleiding aan Congolese militaire instructeurs. Het programma verloopt zoals gepland. d. Detachement CTT Genieschool Lubumbashi (1) Het detachement Coach the trainer heeft als opdracht opleiding te geven ten voordele van de genieschool van Likasi. Acht militairen zullen gedurende twee maanden bijstand geven aan de instructeurs op het gebied van de organisatie en de voorbereiding van het schooljaar 2014/2015. Acht militairen zullen twee maanden de instructeurs coachen tijdens de theoretische fase van dezelfde sessie. (2) Belgisch personeel: 07 (3) juli 2014: niets bijzonders te melden binnen het trainingsprogramma. e. Personeelswijzigingen: niets bijzonders te melden.

5 5 4. Mali a. Opdracht EUTM: In het kader van de opdracht EUTM Mali levert België steun onder de vorm van een detachement Force Protection. De Europese trainingsmissie EUTM Mali komt tegemoet aan de vraag van de Malinese regering en zal instaan voor de vorming van vier bataljons van telkens ongeveer 625 man. 22 landen en ongeveer 500 man nemen deel aan de opdracht. Het Belgische detachement Force Protection maakt deel uit van een internationale compagnie. België zal het commando afwisselen met Spanje. Gelegen in Koulikouro zal het detachement zorgen voor de beveiliging van de infrastructuur, de onderrichters en het personeel van de opdracht EUTM. Ze zullen ook konvooien beschermen tussen het hoofdkwartier in Bamako en Koulikouro. Daarnaast zal het detachement ook deelnemen aan een interventiemacht die in staat is om snel te reageren in geval van ernstige voorvallen. b. Personeel: Het detachement Force Protection is samengesteld uit ongeveer 75 militairen en is ontplooid in Koulikouro. c. Significante gebeurtenissen juli 2014: juli 2014: wacht en permanentie voor de snelle interventie-eenheid, escortes naar Bamako, Koulikoro en naar trainingszones.

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (26 00u00 juni 02 24u00 juli 2014)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (26 00u00 juni 02 24u00 juli 2014) DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (26 00u00 juni 02 24u00 juli 2014) a. ISAF (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert

Nadere informatie

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties ( Dec Jan 2014)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties ( Dec Jan 2014) DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan a. ISAF Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (19 0000 Dec 2013 08 2400 Jan 2014) (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert

Nadere informatie

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (13 0000 Feb 19 2400 Feb 2014)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (13 0000 Feb 19 2400 Feb 2014) DEFENSIE DG COM Woordvoerders Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (13 0000 Feb 19 2400 Feb 2014) 1. Afghanistan a. ISAF (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert

Nadere informatie

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (21 00u00 aug 27 24u00 aug 2014)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (21 00u00 aug 27 24u00 aug 2014) DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan a. ISAF Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (21 00u00 aug 27 24u00 aug 2014) (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert

Nadere informatie

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (15 00u00 Mei 21 24u00 Mei 2014)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (15 00u00 Mei 21 24u00 Mei 2014) DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan a. ISAF Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (15 00u00 Mei 21 24u00 Mei 2014) (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert

Nadere informatie

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (28 00u00 aug 03 24u00 sep 2014)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (28 00u00 aug 03 24u00 sep 2014) DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (28 00u00 aug 03 24u00 sep 2014) a. ISAF (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert

Nadere informatie

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties ( Okt Nov 2013)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties ( Okt Nov 2013) DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan a. ISAF Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (24 0000 Okt 06 2400 Nov 2013) (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert

Nadere informatie

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (07 0000 20 2400 Nov 2013)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (07 0000 20 2400 Nov 2013) DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan a. ISAF Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (07 0000 20 2400 Nov 2013) (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert in Afghanistan

Nadere informatie

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties ( Nov Nov 2014)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties ( Nov Nov 2014) DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (13 0000 Nov 19 2400 Nov 2014) a. ISAF (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert

Nadere informatie

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties ( Okt Okt 2014)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties ( Okt Okt 2014) DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (23 0000 Okt 29 2400 Okt 2014) a. ISAF (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert

Nadere informatie

Een air traffic controller te Kandahar, een unieke ervaring

Een air traffic controller te Kandahar, een unieke ervaring Persoonlijke ervaringen Epériences personnelles Een air traffic controller te Kandahar, een unieke ervaring 141 Yannick AMEEL Kapitein-commandant van het vliegwezen Yannick Ameel is luchtverkeersleider

Nadere informatie

ISAF III Deployment Task Force

ISAF III Deployment Task Force ISAF III Deployment Task Force C-DTF Kolonel Henk Morsink 1 Deployment Task Force Mission Statement Taken Eenheden en Middelen Planning Voorbereiding 2 Mission Statement Schep als Deployment Task Force

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2006R1412 NL 01.07.2013 003.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 1412/2006 VAN DE RAAD van 25

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 22 MEI 2019 NR. 20 1 Operatiecentrum CLSK week 21-2019 PagIna 1 van 9 2. Kalender en media-items PagIna 2 van 9 3 Samenvatting social media Topper van de week Snelste berichtenbronnen: koninklijkeluchtmacht

Nadere informatie

knowsphotos / flickr Titel boven pagina

knowsphotos / flickr Titel boven pagina knowsphotos / flickr Titel boven pagina Persoonlijke ervaringen Expériences personnelles Militaire raadgeefster bij de Verenigde Naties 129 lutgart claes Na verschillende technische functies in vliegbasissen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 521 Nederlandse deelname aan vredesmissies Nr. 222 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN, VAN DEFENSIE EN VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN

Nadere informatie

Een terugblik op de recente F 16-operaties

Een terugblik op de recente F 16-operaties NAVO OTAN Een terugblik op de recente F 16-operaties 29 Als operationeel F-16 piloot namen de auteurs van dit artikel meer dan eens deel aan de operaties in Afghanistan, Libië en Oost-Europa. Ze hebben

Nadere informatie

Bouwen op Baghlan, Uruzgan en Kunduz: opties voor een Nederlandse bijdrage aan de NAVO-trainingsmissie Resolute Support in Afghanistan

Bouwen op Baghlan, Uruzgan en Kunduz: opties voor een Nederlandse bijdrage aan de NAVO-trainingsmissie Resolute Support in Afghanistan #30 JUNI 2014 Bouwen op Baghlan, Uruzgan en Kunduz: opties voor een Nederlandse bijdrage aan de NAVO-trainingsmissie Resolute Support in Afghanistan De huidige situatie in Irak maakt nog eens duidelijk

Nadere informatie

Defensie en Nationale Veiligheid

Defensie en Nationale Veiligheid Defensie en Nationale Veiligheid Kolonel Piet Hagenaars Regionaal Militair Commandant Noord 20 februari 2018 HQ Royal Netherlands Army 1.PzDiv 11 Airmobile Brigade 13 Light Brigade 43 Mechanised Brigade

Nadere informatie

Toespraak Minister van Landsverdediging Pieter De Crem. VIRA Vereniging voor Internationale Relaties Anders. 13 februari 2012

Toespraak Minister van Landsverdediging Pieter De Crem. VIRA Vereniging voor Internationale Relaties Anders. 13 februari 2012 Kabinet van de Minister van Landsverdediging Lambermontstraat 8 1000 Brussel Tel: +32(0)2 550 28 11 Cabinet du Ministre de la Défense Rue Lambermont 8 1000 Bruxelles Tel: +32(0)2 550 28 11 Toespraak Minister

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 15 maart 2013 Betreft EUTM Somalië. Geachte voorzitter,

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Datum 15 maart 2013 Betreft EUTM Somalië. Geachte voorzitter, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Ministerie van Buitenlandse Zaken Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Ministerie

Nadere informatie

- een bijgewerkte lijst van landen die onderworpen zijn aan een EU-embargo op de uitvoer van wapens (bijlage I);

- een bijgewerkte lijst van landen die onderworpen zijn aan een EU-embargo op de uitvoer van wapens (bijlage I); RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 1 juli 1999 (02.08) (OR. en) 9691/99 LIMITE PESC 207 COARM 2 BEGELEIDENDE NOTA van : het secretariaat van de Raad aan : de delegaties nr. vorig doc. : 12978/98 PESC 291

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 27 925 Terroristische aanslagen in de Verenigde Staten Nr. 41 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

ONZE JONGENS. VANAF WOENSDAG 3 SEPTEMBER

ONZE JONGENS. VANAF WOENSDAG 3 SEPTEMBER ONZE JONGENS. VANAF WOENSDAG 3 SEPTEMBER ONZE JONGENS Een documentaire reeks over de Belgische troepen in Afghanistan In het spoor van fotograaf Bas Bogaerts vanaf woensdag 3 september Het is een beetje

Nadere informatie

Wat is een veteraan? Hoe herken je een veteraan? Drie soorten missies en voorbeelden van missies

Wat is een veteraan? Hoe herken je een veteraan? Drie soorten missies en voorbeelden van missies Veteranen Wat is een veteraan? Hoe herken je een veteraan? De krijgsmacht De VN en VN-missie Drie soorten missies en voorbeelden van missies Pro s en con s missie Veteranenbeleid Nederlandse Veteranendag

Nadere informatie

Vrouwen, vrede en veiligheid

Vrouwen, vrede en veiligheid Vrouwen, vrede en veiligheid Opereren vanuit het genderperspectief: vrede en veiligheid voor iedereen Ella van den Heuvel Vrouwen zijn de grootste slachtoffers bij oorlogen en in conflictsituaties. Zij

Nadere informatie

Toespraak van de heer Herman DE CROO, Voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers, naar aanleiding van Koningsdag. Zaterdag 15 november 2003

Toespraak van de heer Herman DE CROO, Voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers, naar aanleiding van Koningsdag. Zaterdag 15 november 2003 Toespraak van de heer Herman DE CROO, Voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers, naar aanleiding van Koningsdag Zaterdag 15 november 2003 De inzet van de Belgische strijdkrachten bij internationale

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 27 925 Bestrijding internationaal terrorisme Nr. 135 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN DEFENSIE EN VAN BUITEN- LANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 10 juli 2019 NR. 27 1 Operatiecentrum CLSK week 28-2019 PagIna 1 van 10 2. Kalender en media-items PagIna 2 van 10 Vervolg De zware slag om de gunst van de rekruut zie volgende pag. PagIna 3 van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 27 925 Bestrijding internationaal terrorisme Nr. 528 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 15 maart 2017 NR. 10 1 Operatiecentrum CLSK week 11-2017 Pagina 1 van 10 2. Kalender en media-items Pagina 2 van 10 3 Samenvatting social media Topper van de week volg ons op twitter: @Kon_Luchtmacht

Nadere informatie

Minister IGK SG/PSG. CZSK Bestuursstaf

Minister IGK SG/PSG. CZSK Bestuursstaf BIJLAGE: ORGANOGRAMMEN Organogrammen vraag 98 Organogram Defensie Minister IGK SG/PSG ADD BSG DBO DCo DF&C DJZ CDS HDB HDFC HDBV HDP MIVD MLA CDC DMO CLSK CLAS Operationele Commando s CZSK Bestuursstaf

Nadere informatie

intercom jaargang

intercom jaargang Kapitein Sacha C. Stindt, Plaatsvervangend commandant A Compagnie 101 CISbat, voormalig hoofd sectie S6 ASIFU MINUSMA Beeld & copyright o.a. Mediacentrum Defensie In de lente van 2013 besloot de Verenigde

Nadere informatie

HDAB Aanvulling stand van zakenbrief Afghanistan: nazorg, counter insurgency opleiding en eigen vuur incident

HDAB Aanvulling stand van zakenbrief Afghanistan: nazorg, counter insurgency opleiding en eigen vuur incident Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste

Nadere informatie

Mentoring in Noord-Afghanistan

Mentoring in Noord-Afghanistan Operaties Opérations Mentoring in Noord-Afghanistan 13 johan de laere Kolonel Stafbrevethouder Johan De Laere is thans Chef van de Divisie Plans bij ACOS Operaties en Training en volgt in die functie alle

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 12 juli 2017 NR. 27 1 Operatiecentrum CLSK week 28-2017 Pagina 1 van 7 2. Kalender en media-items Pagina 2 van 7 3 Samenvatting social media Topper van de week volg ons op twitter: @Kon_Luchtmacht

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 26 juni 2019 NR. 25 1 Operatiecentrum CLSK week 26-2019 PagIna 1 van 8 2. Kalender en media-items PagIna 2 van 8 3 Samenvatting social media Topper van de week Snelste berichtenbronnen: koninklijkeluchtmacht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1994-1995 23461 Haïti Nr. 5 BRIEF VAN DE MIIMISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 's-gravenhage,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 763 Toekomst van de krijgsmacht Nr. 57 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Operatie Artemis. Een 'Franse' operatie onder EU-vlag mr. drs. C. Homan in: Armex, juni 2006, nr. 3, pag. 15-18

Operatie Artemis. Een 'Franse' operatie onder EU-vlag mr. drs. C. Homan in: Armex, juni 2006, nr. 3, pag. 15-18 Operatie Artemis Een 'Franse' operatie onder EU-vlag mr. drs. C. Homan in: Armex, juni 2006, nr. 3, pag. 15-18 De Europese Unie voerde in de Democratische Republiek Congo (DRC) van juni tot september 2003

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 30 AUGUSTUS 2017 NR. 34 1 Operatiecentrum CLSK week 35-2017 Pagina 1 van 11 2. Kalender en media-items Pagina 2 van 11 Pagina 3 van 11 3 Samenvatting social media Topper van de week volg ons op

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 27 925 Bestrijding internationaal terrorisme Nr. 420 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 27 januari 2011 De vaste commissies voor Defensie

Nadere informatie

Den Haag voor vrede en recht in Afghanistan

Den Haag voor vrede en recht in Afghanistan Den Haag voor vrede en recht in Afghanistan Den Haag is uniek in de wereld vanwege haar positie als internationale stad van vrede en recht. Den Haag is Legal Capital of the World. De derde VN-stad na New

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 28 676 NAVO Nr. 185 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 juli 2013 Hierbij

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Datum Betreft Operationele pauze en hervatting van de missies

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Datum Betreft Operationele pauze en hervatting van de missies > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

Historiek van het Eurocorps

Historiek van het Eurocorps Historiek van het Eurocorps De oorsprong De oprichting van het Eurocorps kan als het logisch gevolg gezien worden van het Elysée Verdrag ondertekend op 22 januari 1963 (door President de Gaulle en Kanselier

Nadere informatie

De VOORGANGERS Het Para Commando Regiment

De VOORGANGERS Het Para Commando Regiment Ref :strategic-vision-belgian-defense-nl.pdf Oktober 2018 De VOORGANGERS 1952 Het Para Commando Regiment 1952 Het Para Commando Regiment Zwarte draak Rode draak Luluabourg 1970 Detmold 1970 Technische

Nadere informatie

Eindevaluatie UNIFIL Maritiem. 15 december maart 2008

Eindevaluatie UNIFIL Maritiem. 15 december maart 2008 15 december 2006 1 maart 2008 - Hr. Ms. De Ruyter - 25 april 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1. Inleiding...2 1.1. UNIFIL Maritiem...2 1.2. Doelstelling...2 1.3. Structuur...2 2. Elementen van het

Nadere informatie

Tabel 1 Overzicht veteranenbestand (prognose) 2015 (prognose) WO Nederlands

Tabel 1 Overzicht veteranenbestand (prognose) 2015 (prognose) WO Nederlands Tabel 1 Overzicht veteranenbestand 1990 2005 2008 2010 (prognose) 2015 (prognose) WO2 135.000 16.500 10.000 5.000 2.000 Nederlands 120.000 60.000 45.000 35.000 20.000 Indië Nieuw-Guinea 27.000 20.000 17.000

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 6 MAART 2019 NR. 9 1 Operatiecentrum CLSK week 10-2019 PagIna 1 van 9 2. Kalender en media-items PagIna 2 van 9 3 Samenvatting social media Topper van de week Volg ons op twitter: @Kon_Luchtmacht

Nadere informatie

Mali NAPO 64 1 (NLD) DET ISR SWE. De onderdelen. Timboektoe, Mali. Plaats en land van aankomst: 1 x per week. Verzending vanuit Utrecht:

Mali NAPO 64 1 (NLD) DET ISR SWE. De onderdelen. Timboektoe, Mali. Plaats en land van aankomst: 1 x per week. Verzending vanuit Utrecht: Mali NAPO 64 Voor het versturen van post naar NAPO 64 moet u eerst kijken naar de algemene 1 (NLD) DET ISR SWE Timboektoe, Mali NAPO 64, 3509 VP Utrecht NAPO 64 te verzenden: Mali NAPO 66 Voor het versturen

Nadere informatie

Openingstoespraak van staatssecretaris De Vries voor de CDAbijeenkomst Ontwikkelingssamenwerking en 3D te Breda, 3 oktober 2008

Openingstoespraak van staatssecretaris De Vries voor de CDAbijeenkomst Ontwikkelingssamenwerking en 3D te Breda, 3 oktober 2008 Openingstoespraak van staatssecretaris De Vries voor de CDAbijeenkomst Ontwikkelingssamenwerking en 3D te Breda, 3 oktober 2008 Dames en heren, Goed hier te kunnen zijn. Nu bijna een jaar actief als staatssecretaris

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 27 FEBRUARI 2019 NR. 8 1 Operatiecentrum CLSK week 9-2019 PagIna 1 van 13 2. Kalender en media-items PagIna 2 van 13 PagIna 3 van 13 3 Samenvatting social media Topper van de week Volg ons op

Nadere informatie

Advies en ondersteuning in techniek, logistiek en opleiding. Sleutel woorden zijn betrouwbaar en toewijding

Advies en ondersteuning in techniek, logistiek en opleiding. Sleutel woorden zijn betrouwbaar en toewijding T.V.W. Consultancy Advies en ondersteuning in techniek, logistiek en opleiding. Sleutel woorden zijn betrouwbaar en toewijding Mijn naam is Tony van Wijchen. Na een militaire carrière binnen de Koninklijke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 27 925 Bestrijding internationaal terrorisme Nr. 214 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld

Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld Onderwerp: Inleider: Wie is aansprakelijk voor VN blauwhelmen? Professor Ann Pauwels van de universiteit van Brussel Thema-avond: Dinsdag 21 mei 2013 Ik wil

Nadere informatie

Belgische ontmijners actief in het Blue Line marking process in Libanon

Belgische ontmijners actief in het Blue Line marking process in Libanon Operaties Opérations Belgische ontmijners actief in het Blue Line marking process in Libanon 37 karin de brabander Luitenant-kolonel stafbrevethouder Karin De Brabander nam vanuit haar van functie van

Nadere informatie

persbericht 1 COVM Grote Defensie-oefening Falcon Autumn in midden-, oost- en noord-nederland 1 vib. L.auvardsn [Nr. LWI/c s3/ Koninklijke Luchtmacht

persbericht 1 COVM Grote Defensie-oefening Falcon Autumn in midden-, oost- en noord-nederland 1 vib. L.auvardsn [Nr. LWI/c s3/ Koninklijke Luchtmacht 4S Koninklijke Luchtmacht COVM vib. L.auvardsn [Nr. LWI/c s3/ Datum 26juli208 Ministerie van Defensie Defensie Helikopter Commando Vliegbasis Gilze-Rijen persbericht wwwiuchtmacht.ni Contactpersoon Sectie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Postbus 20061 2500 EB Den Haag Postbus 20701 2500 ES Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Datum 21 januari 2011 Betreft

Nadere informatie

Afghanistan: Nederlandse special forces op missie in tijd van oorlog

Afghanistan: Nederlandse special forces op missie in tijd van oorlog Afghanistan: Nederlandse special forces op missie in tijd van oorlog Dick Leurdijk Inleiding Op verzoek van de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de SP hield de Tweede Kamer in maart jongstleden tot

Nadere informatie

Toen we hoorden dat Mark Herremans twee rugwervels had gebroken tijdens een trainingsongeval, dachten we dat we Marc niet meer zouden te zien krijgen

Toen we hoorden dat Mark Herremans twee rugwervels had gebroken tijdens een trainingsongeval, dachten we dat we Marc niet meer zouden te zien krijgen TOESPRAAK VAN EERSTE MINISTER GUY VERHOFSTADT NAAR AANLEIDING VAN DE KONINGSDAG. PALEIS DER NATIE, 15 NOVEMBER 2003. Koninklijke Hoogheden, Excellenties, Heren Voorzitters van Kamer en Senaat, Waarde collega

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 19 juli 2017 NR. 28 1 Operatiecentrum CLSK week 29-2017 Pagina 1 van 7 2. Kalender en media-items Pagina 2 van 7 3 Samenvatting social media Topper van de week volg ons op twitter: @Kon_Luchtmacht

Nadere informatie

12 jaar ISAF, een terugblik

12 jaar ISAF, een terugblik NAVO OTAN 12 jaar ISAF, een terugblik vincent DEsCHEEmaEkEr Luitenant-kolonel Vincent Descheemaeker nam deel aan de ISAF-operatie als commandant van de multinationale Force Protection Group op de internationale

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 26 juli 2017 NR. 29 1 Operatiecentrum CLSK week 30-2017 Pagina 1 van 7 2. Kalender en media-items Pagina 2 van 7 3 Samenvatting social media Topper van de week volg ons op twitter: @Kon_Luchtmacht

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 14 juni 2017 NR. 23 1 Operatiecentrum CLSK week 24-2017 Pagina 1 van 10 2. Kalender en media-items Pagina 2 van 10 3 Samenvatting social media Topper van de week volg ons op twitter: @Kon_Luchtmacht

Nadere informatie

Stabiliteit in Afghanistan is afhankelijk van stabiliteit in Pakistan

Stabiliteit in Afghanistan is afhankelijk van stabiliteit in Pakistan COMMENTAAR juli 2007 Stabiliteit in Afghanistan is afhankelijk van stabiliteit in Pakistan door Kees Homan in: Vrede en Veiligheid, jaargang 36, 2007, nummer 2, blz 135 140 "In Afghanistan is sprake van

Nadere informatie

Het 3de Bataljon Parachutisten in Afrika: de vorming van het 323ste Bataljon Commando van de Democratische Republiek Congo

Het 3de Bataljon Parachutisten in Afrika: de vorming van het 323ste Bataljon Commando van de Democratische Republiek Congo Aan u het woord à vous la parole Het 3de Bataljon Parachutisten in Afrika: de vorming van het 323ste Bataljon Commando van de Democratische Republiek Congo 61 luc leclercq De loopbaan van luitenant-kolonel

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 14 MAART 2018 NR. 11 1 Operatiecentrum CLSK week 11-2018 PagIna 1 van 10 2. Kalender en media-items PagIna 2 van 10 3 Samenvatting social media Topper van de week volg ons op twitter: @Kon_Luchtmacht

Nadere informatie

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK.

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK. DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK STARTPUNT In beginsel art. 2 (4) HVN: geweldsverbod interstatelijke betrekkingen Uitzonderingen:

Nadere informatie

TOETSINGSKADER 2014 Inleiding

TOETSINGSKADER 2014 Inleiding TOETSINGSKADER 2014 Inleiding Op 28 juni 1995 boden de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie de Tweede Kamer een toetsingskader aan dat kon dienen ter structurering van de gedachtewisseling

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 18 januari 2017 NR. 2 1 Operatiecentrum CLSK week 3-2017 Pagina 1 van 10 2. Kalender en media-items Pagina 2 van 10 Pagina 3 van 10 3 Samenvatting social media Topper van de week volg ons op twitter:

Nadere informatie

Militaire gezondheidszorg

Militaire gezondheidszorg Militaire gezondheidszorg Ondersteuning bij internationale militaire operaties Koninklijke Luchtmacht Afdeling Gezondheidszorg Operaties Kol Henk van der Wal MBA-H MHA EMSD Hoofd december 8, 2014 Example

Nadere informatie

CBRNincidentbestrijding

CBRNincidentbestrijding CBRNincidentbestrijding Defensie CBRN Centrum Defensie Expertisecentrum CBRN Inhoud Civiel-Militaire Samenwerking/CBRN Defensie CBRN Centrum Responscapaciteit Trainingsfaciliteit Kennis & Adviescapaciteit

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 164 Beschermingsmiddelen tegen geïmproviseerde explosieven Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen.

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dames en heren, Ik sta hier vandaag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 23 432 De situatie in het Midden-Oosten Nr. 196 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Schriftelijke vragen Van Bommel over de arrestatie van een Afghaanse burger in Kamp Holland en het gebruik van particuliere beveiligingsbedrijven

Schriftelijke vragen Van Bommel over de arrestatie van een Afghaanse burger in Kamp Holland en het gebruik van particuliere beveiligingsbedrijven Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 29 februari 2008 Ons kenmerk D/2008003878

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Contactpersoon S. Kaasjager T 070-3485230

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 2 augustus 2017 NR. 30 1 Operatiecentrum CLSK week 31-2017 Pagina 1 van 11 2. Kalender en media-items Pagina 2 van 11 Pagina 3 van 11 3 Samenvatting social media Topper van de week volg ons op

Nadere informatie

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben.

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben. Het leger Thema: Bestaat vrede? Samenleving Nederland De overheid Moeilijkheid; *** Tijd: *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2004 Zittingsdocument 2009 4.7.2007 B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 103, lid 2

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 27 925 Bestrijding internationaal terrorisme D BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN, DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE, DE MINISTER

Nadere informatie

Begeleiding en advies in Noord-Afghanistan: een positieve evolutie voor de Landcomponent

Begeleiding en advies in Noord-Afghanistan: een positieve evolutie voor de Landcomponent Operaties Opérations Begeleiding en advies in Noord-Afghanistan: een positieve evolutie voor de Landcomponent 23 jan moortgat Luitenant-kolonel stafbrevethouder Jan Moortgat was detachementscommandant

Nadere informatie

Taskforce juli 2009, uur: 9 commando s springen in het pikkedonker uit een Canadees

Taskforce juli 2009, uur: 9 commando s springen in het pikkedonker uit een Canadees Taskforce 55 6 juli 2009, 20.45 uur: 9 commando s springen in het pikkedonker uit een Canadees C-130 Herculestransportvliegtuig. Pas laat openen ze hun parachutes en zweven boven Kajaki (provincie Helmand)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 28 676 NAVO Nr. 130 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 mei 2011 Graag bied

Nadere informatie

GROENLINKS. Een alternatieve strategie voor Afghanistan OPPOSITIETAFEL

GROENLINKS. Een alternatieve strategie voor Afghanistan OPPOSITIETAFEL GROENLINKS Een alternatieve strategie voor Afghanistan OPPOSITIETAFEL Tweede-Kamerfractie GroenLinks 20 november 2007 Alternatieve strategie voor Afghanistan Kernboodschap De ISAF-missie in Afghanistan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 27 925 Bestrijding internationaal terrorisme Nr. 100 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN, VAN DEFENSIE EN VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Nadere informatie

Nederlands uitgezonden personeel, Een bezoek aan een missiegebied is. grilliger dan pakweg een werkbezoek. aan een oefenende eenheid op de

Nederlands uitgezonden personeel, Een bezoek aan een missiegebied is. grilliger dan pakweg een werkbezoek. aan een oefenende eenheid op de Toespraak uitgesproken door de Minister van Defensie, E. van Middelkoop, bij gelegenheid van zijn Kerstbezoek aan Afghanistan, 24 december 2008 te Kaboel. Nederlands uitgezonden personeel, Een bezoek aan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 29 521 Nederlandse deelname aan vredesmissies Nr. 186 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE EN DE STAATSSECRETARIS VAN

Nadere informatie

Studiedag gezondheid en welzijn in Ops Inzet van civiele medische capaciteiten in operaties

Studiedag gezondheid en welzijn in Ops Inzet van civiele medische capaciteiten in operaties Studiedag gezondheid en welzijn in Ops Inzet van civiele medische capaciteiten in operaties 16 Okt 18 LtKol SBH An De Smedt Outline Algemeen concept medische steun in Ops Concept Middelen Concrete Case

Nadere informatie

~ ;:;V~'~ / Ministerievan BuitenlandseZaken. Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag.

~ ;:;V~'~ / Ministerievan BuitenlandseZaken. Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag. Ministerievan BuitenlandseZaken Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag (EFV) Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland wwwminbuzanl Contactpersoon

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 28 676 NAVO Nr. 112 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 juli 2010 Op 10 en

Nadere informatie

1 Operatiecentrum CLSK week

1 Operatiecentrum CLSK week WOENSDAG 5 juni 2019 NR. 22 1 Operatiecentrum CLSK week 23-2019 PagIna 1 van 12 2. Kalender en media-items Vervolg Turkije.. PagIna 2 van 12 3 Samenvatting social media Topper van de week Snelste berichtenbronnen:

Nadere informatie

Vereniging van Oud-Medewerkers s-hertogenbosch Aan de leden van de Vereniging van Oud-Medewerkers datum 4 juli 2016 contactpersoon Corien Blankestein onderwerp Excursie Koninklijke Marine telefoon 088-5256197

Nadere informatie

Den Haag, 27 juni vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 29 juni 2017 Tijd:

Den Haag, 27 juni vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 29 juni 2017 Tijd: Den Haag, 27 juni Herziene agenda i.v.m. toevoeging agendapunt 20 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 2, 5, 6, 12 EU i.v.m. agendapunt 6, 12 FIN i.v.m.

Nadere informatie

DE PUBLIEKE OPINIE EN HET EUROPA VAN DE DEFENSIE: Resultaten van een Europese opiniepeiling

DE PUBLIEKE OPINIE EN HET EUROPA VAN DE DEFENSIE: Resultaten van een Europese opiniepeiling DE PUBLIEKE OPINIE EN HET EUROPA VAN DE DEFENSIE: Resultaten van een Europese opiniepeiling In het lange proces van de uitbouw van een gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid vertegenwoordigt

Nadere informatie

Operatiegebied Zuid-Libanon: UNIFIL van klassieke peacekeeping naar robuuste peacekeeping macht

Operatiegebied Zuid-Libanon: UNIFIL van klassieke peacekeeping naar robuuste peacekeeping macht Verschenen in Opinie, Carré, 29(9) 2006: 18-21. Operatiegebied Zuid-Libanon: UNIFIL van klassieke peacekeeping naar robuuste peacekeeping macht Dick LEURDIJK 1 Op maandag 10 augustus, s ochtends om 7 uur,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 706 Beveiliging zeevaartroutes tegen piraterij Nr. 45 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Exitstrategie of ontwikkelingsstrategie?

Exitstrategie of ontwikkelingsstrategie? Nederland in Afghanistan (1) Exitstrategie of ontwikkelingsstrategie? margriet drent & nelleke van de walle 64 Opnieuw ligt de vraag voor: moet Nederland een inspanning leveren in Afghanistan? Ja, moet

Nadere informatie

Majesteit, Ridders Militaire Willems-Orde, veteranen, aangetreden militairen, dames en heren,

Majesteit, Ridders Militaire Willems-Orde, veteranen, aangetreden militairen, dames en heren, Toespraak op de Nederlandse Veteranendag 2015 ter gelegenheid van de medaille-uitreiking op het Binnenhof, door de Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert op 27 juni 2015 te Den Haag. Let op: Alleen

Nadere informatie