Jaarverslag adviescommissie LHBT-beleid 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag adviescommissie LHBT-beleid 2015"

Transcriptie

1 Jaarverslag adviescommissie LHBT-beleid 2015 Samenstelling commissie De adviescommissie bestond gedurende het verslagjaar uit Peter-Paul Leferink op Reinink (voorzitter), Rense Havinga, Esther Verhage, Roos Pijpers, José Renkens, Fred Martens, Koen Wools, Renee Schoffelen (tot september) en Anneke Voeten als ambtelijk secretaris. De commissie vergaderde op 13 januari, 10 februari, 10 maart, 14 april, 12 mei, 9 juni, 14 juli, 22 september, 13 oktober, 10 november en 8 december. Adviezen Aanvalsplan Armoede en Schulden (3 februari) De adviescommissie vroeg speciaal aandacht voor groepen LHBT ers die vaker in armoede leven dan gemiddelde Nederlanders. Zo hebben transgenders vaak meer problemen op de arbeidsmarkt en ruim 30% van de alleenstaande transgenders leeft onder de armoedegrens, meer dan twee maal het landelijk gemiddelde. Vrouwen die momenteel de pensioenleeftijd hebben bereikt, hebben gemiddeld minder pensioen kunnen opbouwen, hierdoor leven oudere lesbische en biseksuele vrouwen vaker dan gemiddeld in armoede. De adviescommissie ging ook in op het voornemen om vluchtelingen met een status in te zetten als tolk/voorlichter op het gebied van financiële regelingen. De commissie wees op het feit dat homoseksualiteit in veel n landen strafbaar is en dat het gevolg kan zijn dat LHBT ers niet tegen een landgenoot durven te praten over hun seksuele geaardheid. Om die reden adviseerde de commissie om aan tolken/voorlichters in ieder geval training te geven in LHBT-sensitiviteit en van hen te eisen dat ze de LHBT-acceptatie onderschrijven en vertrouwelijk omgaan met de verkregen informatie. Training seksuele diversiteit voor Sociale Wijkteams (15 juni) Het advies vloeide voort uit het verzoek van wethouder Frings om mee te denken over de manier waarop leden van de SWT getraind kunnen worden op het gebied van seksuele diversiteit. De adviescommissie adviseerde om geen trainingen te verzorgen, maar om SWT-leden door middel van actieleren te scholen op het gebied van LHBT-sensitiviteit en gaf tien tips die gebruikt konden worden als het aanbod voor de SWT s. Ook adviseerde de commissie om te investeren in de communicatie aan LHBT-cliënten en wees de commissie op het belang van netwerkrelaties tussen de SWT en de Nijmeegse LHBT-beweging.

2 Hervorming hulp bij het huishouden (23 september) De insteek bij de hervorming is voortaan te sturen op resultaat (een schoon en net huis) en meer gebruik te maken van het netwerk van cliënten. De adviescommissie wees erop dat LHBT ers doorgaans een klein netwerk hebben en vroeg aandacht voor de afhankelijkheidspositie die (LHBT-)cliënten ervaren bij het bespreekbaar maken van wat zij nodig hebben. Verder wees de commissie er op dat aanbieders, bij hun gewijzigde rol, moeten beschikken over LHBT-kennis en specifieke kwetsbaardheden. De adviescommissie adviseerde om bij de inkoop te eisen dat de aanbieders laten zien dat zij die expertise in huis hebben. Ten slotte wees de adviescommissie op het bestaan van aanbieders die zich aantoonbaar richten op LHBT-cliënten, dit vanuit het idee dat het college ook langs deze weg maatwerk kan leveren. Safe-house voor vluchtelingen (8 december) De commissie ontving verontrustende signalen over de veiligheid van LHBT-vluchtelingen in kamp Heumensoord en adviseerde het openen van een safe-house voor LHBT-vluchtelingen en daarbij de medewerking in te roepen van Veilige Haven. Bestuurlijk overleg Op 25 maart en 23 september vonden bestuurlijke overleggen plaats met wethouder Bert Frings. Gespreksonderwerpen 25 maart Afgesproken wordt Work Place Pride te agenderen bij netwerkbijeenkomsten van het bedrijfsleven en dat dit onderwerp valt onder de portefeuille van wethouder Van Hees. De wethouder gaat diversiteit niet agenderen bij de zorginkoop Ondanks het feit dat er meer aandacht is voor diversiteit, heeft dit onderwerp geen prioriteit. Seksuele diversiteit in relatie tot de wijkteams staat geagendeerd voor het rondetafelgesprek van 14 april over een training over dit thema voor de SWT. Gesproken werd ook over de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor die op 25 februari werd gepresenteerd. Het aantal (gewelds)incidenten wat betreft seksuele geaardheid is laag. In gezamenlijkheid werd vastgesteld dat en campagne over meldingsbereidheid wellicht zinvol is. Swon het seniorennetwerk heeft van de gemeente opdracht gekregen beleid te ontwikkelen voor roze ouderen. Nu verzorgingshuizen in hoog tempo worden opgeheven wordt de Roze Loper immers een achterhaald instrument. Gespreksonderwerpen 30 september Work Place Pride is nog niet door de wethouder met zijn verantwoordelijke college besproken. Het is niet mogelijk gebleken seksuele diversiteit op de agenda van de netwerkbijeenkomsten van het bedrijfsleven te krijgen. Men wil de agenda zelf redigeren. De adviescommissie organiseert met ambtenaren een werkconferentie seksuele diversiteit, dit om input te krijgen voor het opstellen van de nieuwe beleidsnota seksuele diversiteit. Thema s die aan de orde komen zijn biculturele lhbt s, transgenders ouderen en LHBT ers met een beperking. Wethouder Frings pleit voor aandacht voor een campagne ter verhoging van de meldingsbereidheid van discriminatie.

3 Lhbt vluchtelingen Heumensoord (16 december) Op uitnodiging van burgemeester Bruls sprak de adviescommissie met de burgemeester, de COC werkgroep Heumensoord en beleidsambtenaar over de onveilige situatie van lhbt vluchtelingen in kamp Heumensoord. De burgemeester benadrukte dat iedereen in Heumensoord zich veilig moet kunnen voelen en dat zou inbrengen bij de COA en het aan het COA is om passende maatregelen te treffen tegen vluchtelingen die zich misdragen ten opzichte van lhbt vluchtelingen. De burgemeester toonde zich geen voorstander van het realiseren van een safe house waarom de adviescommissie had gevraagd. Netwerkcontact Adviescommissie lhbt-utrecht (13 januari) De ontmoeting stond voor een belangrijk deel in het teken van het stopzeten van de subsidie aan de Utrechtse zusterorganisatie met ingang van Men streeft naar een breed opgezette participatieraad. Dito! (10 februari) Dito! Heeft te maken met een kleine teruggang in het aantal leden en bestaat dit jaar 25 jaar. Maar de organisatie draait goed. Er wordt nu onderzocht op welke manier er meer MBO- en ROCstudenten betrokken kunnen worden. COC Nijmegen (10 maart) Centraal stond de vraag hoe om te gaan met het Roze Huis; kopen of huren? Verder werd besproken te onderzoeken of er niet meer aandacht moet komen voor lhbt buiten de stad en passend binnend het werkgebied van het COC. Ontmoetingsbijeenkomst adviescommissies, ambtenaren en bestuur (12 april) De bijeenkomst stond in het teken van eenzaamheid. Eric Schoenmakers, docent aan Hogeschool Fontys in Eindhoven, gaf een toelichting op dit thema en benadrukte dat eenzaamheid niet als zielig beschouwd moet worden maar wel als een complexe materie. Cabaretière Soulos Notos licht haar licht schijnen over het thema. De bijeenkomst werd bezocht door ongeveer 50 personen, waaronder leden van de adviescommissies, maar ook wethouders en (jonge) ambtenaren. Ieder1Gelijk (9 juni) Ieder1Gelijk is het netwerkverband aan het organiseren door regionaal ambtelijk en bestuurlijk contacten te leggen en ambassadeurs te benoemen. Die zouden ook ingezet kunnen worden in de wat kleinere plaatsen rond Nijmegen. De adviescommissie biedt aan de ambassadeurs bij te praten over seksuele en gender diversiteit. Op 14 juli waren beleidsambtenaren Henk Peereboom, Anke van Diepenbeek en Yvette Engberg te gast bij de adviescommissie. Veilige Haven Oost (13 oktober)

4 De adviescommissie laat zich bijpraten door Theo Verlaan over Veilige Haven Oost, een project dat hulp, begrip en opvang biedt voor jongeren met een andere culturele achtergrond en homo-, biseksuele, lesbische of transgender gevoelens. Vanuit de Adviescommissie Allochtonen is Fazilet Yürün te gast bij de commissie. Jongeren tussen de 16 en 25 jaar kunnen anoniem contact opnemen, telefonisch of via de website. Er zijn gespecialiseerde hulpverleners beschikbaar voor een gesprek, voor hulp en wanneer nodig kan er opvang worden geregeld. Veilige Haven Oost is voor jongeren uit het oosten van het land, uitgevoerd door NIM Maatschappelijke Werk en met steun van de gemeente Nijmegen. Ronde tafelwerkconferentie Seksuele diversiteit en sociale wijkteams (14 april) Op verzoek van wethouder Frings organiseerde de adviescommissie een kleinschalige Rondetafelconferentie over seksuele diversiteit en sociale wijkteams. Aanwezig waren vertegenwoordigers van Movisie, NIM en gemeente. Geconstateerd werd dat het van belang is dat leden van de SWT goed op de hoogte zijn van LHBT-problematiek en dat vooral actieleren de beste methode is om de SWT mee te laten werken. De bijeenkomst leidde tot een advies van de adviescommissie aan het college (zie ook: adviezen in dit verslag). Overige activiteiten Verder was de commissie betrokken/aanwezig bij een aantal activiteiten, zoals: - Gezamenlijk optrekken adviescommissies in het kader van burgerparticipatie en regionalisering; - Bijeenkomst Veilige Haven, in juli 2015 georganiseerd door de zustercommissie in Utrecht; - Aanschaf Regenboogvlag, onder andere voor zichtbaarheid LHBT bij Roze Woensdag tijdens de Vierdaagse; - Work Place Pride en impact op gemeentelijk personeelsbeleid, de adviescommissie vroeg beleidsambtenaren in het bijzonder aandacht te besteden aan de positie van transgenders; - Voorbereiding nieuwe Sportnota in relatie tot seksuele diversiteit; - Schilderen Regenboogtrappen; - Coming Out Day; - Correspondentie met achterban over koste deskundigheidsverklaring bij geslachtwijziging en de situatie voor LHBT-vluchtelingen in Heumensoord.

5

Ongevraagd advies 'Safe house' voor vluchtelingen

Ongevraagd advies 'Safe house' voor vluchtelingen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ongevraagd advies 'Safe house' voor vluchtelingen Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings, H. Bruls Samenvatting Op 8 december jl. heeft het college

Nadere informatie

Vragen adviescie LHBT-beleid over identiteitswijziging Transgenders

Vragen adviescie LHBT-beleid over identiteitswijziging Transgenders Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vragen adviescie LHBT-beleid over identiteitswijziging Transgenders Programma Zorg & Welzijn Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De adviescommissie LHBT-beleid

Nadere informatie

Oss: actieve LHBT-gemeente

Oss: actieve LHBT-gemeente Meerjarenplan 2015-2017 Oss: actieve LHBT-gemeente (LHBT: Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders) Project Oss: actieve LHBT-gemeente Datum Mei 2015 Versie 1 Auteur A. de Bruijn Project

Nadere informatie

Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem

Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015 2017 1. Inleiding Het Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015-2017 is een uitwerking van het Haarlems diversiteitbeleid. We hebben dit beleid verwoord in

Nadere informatie

Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen

Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen Inleiding Plan van Aanpak Homo-emancipatie van Gemeente Deventer in Hoofdlijnen 2012 2014 De gemeente Deventer heeft afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan de homoemancipatie i.h.k.v. de nota Plasterk

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders Postbus HG Nijmegen. Onderwerp: advies uitvoeringsnotitie lhbt-beleid

College van burgemeester en wethouders Postbus HG Nijmegen. Onderwerp: advies uitvoeringsnotitie lhbt-beleid College van burgemeester en wethouders Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Onderwerp: advies uitvoeringsnotitie lhbt-beleid 2017-2019 Nijmegen 24 januari 2017 Geacht college, Met genoegen hebben wij kennis genomen

Nadere informatie

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam Introductie COC Rotterdam vervult als belangenbehartiger voor de LHBT-gemeenschap al 67 jaar een belangrijke maatschappelijke rol in Rotterdam

Nadere informatie

Het voorstel betreft de beleidsvoorbereiding van Regenboogstad 2015-2017, welke past binnen de vastgestelde programmabegroting.

Het voorstel betreft de beleidsvoorbereiding van Regenboogstad 2015-2017, welke past binnen de vastgestelde programmabegroting. B&W-voorstel Onderwerp: Uitvoeringsprogramma Regenboogstad 2015-2017 1) Status Het voorstel betreft de beleidsvoorbereiding van Regenboogstad 2015-2017, welke past binnen de vastgestelde programmabegroting.

Nadere informatie

Naast alle bestuurlijke activiteiten is er weer veel werk verricht door de werkgroepen van COC Nijmegen.

Naast alle bestuurlijke activiteiten is er weer veel werk verricht door de werkgroepen van COC Nijmegen. Jaarverslag 2016 COC Nijmegen Met dit jaarverslag wil het bestuur van COC Nijmegen u op de hoogte brengen van activiteiten, gebeurtenissen en inspanningen die in het afgelopen verslagjaar hebben plaatsgevonden.

Nadere informatie

Activiteitenplan voor meer tolerantie en aandacht voor diversiteit in HWW Zorg Verpleeghuis De Eshoeve

Activiteitenplan voor meer tolerantie en aandacht voor diversiteit in HWW Zorg Verpleeghuis De Eshoeve Aanleiding: van HWW Zorg wil de sociale acceptatie en veiligheid binnen de woonvoorzieningen verbeteren en handhaven voor iedereen, met name voor lesbische, homo-, biseksuele en transgender ( LHBT) bewoners,

Nadere informatie

ANBI STATUS 2015. Datum: 1 juni 2015 Auteurs: Manon van Driel, Gert- Jan Verboom, Arwin de Beer

ANBI STATUS 2015. Datum: 1 juni 2015 Auteurs: Manon van Driel, Gert- Jan Verboom, Arwin de Beer ANBI STATUS 2015 Datum: 1 juni 2015 Auteurs: Manon van Driel, Gert- Jan Verboom, Arwin de Beer Inleiding Stichting The Hang- Out 010 is een nieuwe organisatie. De stichting is begin 2015 opgericht bij

Nadere informatie

Inleiding 1. Roze Salon

Inleiding 1. Roze Salon Regenboogplan 2015 Het Regenboogplan 2015 is een gezamenlijk document van COC Kennemerland, Gayhaarlem.nl en het Bureau Discriminatiezaken, en opgesteld in samenspraak met de gemeente Haarlem. De in het

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel Openbaar.

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel Openbaar. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp LHBT problematiek Heumensoord en Reactie op rapportages Nationale Ombudsman & College voor de rechten van de mens rapportage Bezoek noodopvang Heumensoord van de Nationale

Nadere informatie

Intentieverklaring Regenboogsteden

Intentieverklaring Regenboogsteden Openbaar Onderwerp Intentieverklaring Regenboogsteden Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Het ministerie van OCW heeft de afgelopen jaren

Nadere informatie

Beleidsmatrix lokaal LHBT-emancipatiebeleid 2015 t/m 2017

Beleidsmatrix lokaal LHBT-emancipatiebeleid 2015 t/m 2017 Beleidsmatrix lokaal LHBT-emancipatiebeleid 2015 t/m 2017 Gemeente: Breda Verantwoordelijk wethouder: Miriam Haagh Gemeentelijke contactpersoon: Gerard van Gestel Bestuurlijke portefeuille: Zorg, Wijkontwikkeling,

Nadere informatie

Amsterdam D66 GEMEENTE: PARTIJ:

Amsterdam D66 GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Amsterdam PARTIJ: D66 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Communicatieplan 2016 Participatieraad Sociaal Beleid Waalre. 24 mei 2016

Communicatieplan 2016 Participatieraad Sociaal Beleid Waalre. 24 mei 2016 Communicatieplan 2016 Participatieraad Sociaal Beleid Waalre 24 mei 2016 Inhoudsopgave Positionering van de Participatieraad Doelstelling en orientatierichtingen van het Communicatieplan Doelgroepen voor

Nadere informatie

DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID

DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID DISCRIMINATIE OP GROND VAN SEKSUELE GERICHTHEID Discussienota voor de raadscommissie Samenleving 1 februari 2018 Inhoud I. Achtergrond... 3 i. Aanleiding: waarom is het deze nota opgesteld?... 3 ii. Opbouw...

Nadere informatie

Nijmegen GEMEENTE: PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0

Nijmegen GEMEENTE: PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0 GEMEENTE: Nijmegen PARTIJ: Creatieve Partij Nijmegen 2.0 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo

Nadere informatie

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam

ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam ROZE STEMBUSAKKOORD 2014 Amsterdam Sinds decennia is de stad Amsterdam één van de onbetwiste koplopers als het gaat om acceptatie en tolerantie van lesbiennes, homo s en biseksuelen en transgenders. Deze

Nadere informatie

Raads inforrnatiebrief

Raads inforrnatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer 07. R2 234. OOI Inboeknummer orbstor8zr Dossiernummer 735.403 z8 augustus zoog Raads inforrnatiebrief Betreft Convenant tussen en de gemeente Eindhoven. 1 Inleiding De Nederlandse

Nadere informatie

Heemskerk. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Heemskerk. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Heemskerk PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Venlo GEMEENTE: PARTIJ:

Venlo GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Venlo PARTIJ: SP AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Jaarplan 2016 COC Noord-Holland Noord

Jaarplan 2016 COC Noord-Holland Noord n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t Jaarplan 2016 COC Noord-Holland Noord Auteur: Maaike Kardinaal, Voorzitter COC Noord-Holland Noord

Nadere informatie

Ede. GroenLinks/Progressief Ede GEMEENTE: PARTIJ:

Ede. GroenLinks/Progressief Ede GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Ede PARTIJ: GroenLinks/Progressief Ede AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s

Nadere informatie

Deventer. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Deventer. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Deventer PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Amstelveen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Amstelveen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Amstelveen PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Beleid Regenbooggemeente Velsen ( )

Beleid Regenbooggemeente Velsen ( ) Beleid Regenbooggemeente Velsen (2019 2022) 1. Inleiding Een gemeente is gebaat bij een en vitale woon- en ondernemersgemeenschap met een goede sociale cohesie. Hieruit vloeit voor de gemeente de maatschappelijke

Nadere informatie

ruimte voor verschil

ruimte voor verschil ruimte voor verschil Jaarplan 2012 Stichting LGBT Groningen VOORWOORD 2011 was een rijk jaar. We lanceerden de eerste LGBT / GIDS voor stad en provincie. We voerden samen met het Alfa-college het project

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. COC Noord-Holland Noord. (vast te stellen tijdens de algemene ledenvergadering van 18 april 2013)

Jaarverslag 2012. COC Noord-Holland Noord. (vast te stellen tijdens de algemene ledenvergadering van 18 april 2013) n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t Jaarverslag 2012 COC Noord-Holland Noord (vast te stellen tijdens de algemene ledenvergadering

Nadere informatie

INHOUDELIJK JAARVERSLAG 2017 Stichting uitvoering Peer to peer Interventie (SPINT)

INHOUDELIJK JAARVERSLAG 2017 Stichting uitvoering Peer to peer Interventie (SPINT) INHOUDELIJK JAARVERSLAG 2017 Stichting uitvoering Peer to peer Interventie (SPINT) 1 2 1. Inleiding Dit is het inhoudelijk jaarverslag van de Stichting SPINT over het jaar 2017. In 2017 bestonden de activiteiten

Nadere informatie

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM Vastgesteld: 19 juli 2007 VR2007/075 Inwerking: 01 augustus 2007 Artikel 1 Begripsomschrijvingen a. de gemeente: Schiedam b. de raad: de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Jij wilt binnen je organisatie met het LHBTI thema aan de slag. Mooi!

Jij wilt binnen je organisatie met het LHBTI thema aan de slag. Mooi! Inspiratie kaarten Jij wilt binnen je organisatie met het LHBTI thema aan de slag. Mooi! Deze inspiratie kaarten bevatten praktische tips & voorbeelden om direct te starten. Heb je zelf een leuk project,

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van Gemeenteblad Nummer Publicatiedatum Niet invullen Agendapunt initiatiefvoorstel 10 mei 2019 Onderwerp Instemmen met het initiatiefvoorstel van raadslid Vroege van 10 mei 2019 getiteld:

Nadere informatie

JAARPLAN 2017 BESTUUR BELANGRIJKE THEMA S ZIJN VRIJWILLIGERSBELEID EN IN- EN EXTERNE VERBINDING EN COMMUNICATIE. HET

JAARPLAN 2017 BESTUUR BELANGRIJKE THEMA S ZIJN VRIJWILLIGERSBELEID EN IN- EN EXTERNE VERBINDING EN COMMUNICATIE. HET JAARPLAN 2017 BESTUUR BELANGRIJKE THEMA S ZIJN VRIJWILLIGERSBELEID EN IN- EN EXTERNE VERBINDING EN COMMUNICATIE. HET FACILLITEREN VAN VRIJWILLIGERS EN WERKGROEPEN EN HET ZOEKEN NAAR MEER VERBINDING MET

Nadere informatie

Jaarplan COC Nijmegen

Jaarplan COC Nijmegen Jaarplan COC Nijmegen 2013 Voorwoord Geachte lezer, Voor u ligt het jaarplan 2013 van COC Nijmegen. Eind 2011 is een ambitieus document goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering: het meerjarenbeleidsplan

Nadere informatie

HET SPIEGELGESPREK. Een veilige setting

HET SPIEGELGESPREK. Een veilige setting HET SPIEGELGESPREK Een spiegelgesprek tussen leerlingen en docenten is een mooie manier om inzicht te krijgen hoe veilig leerlingen de school ervaren op het gebied van seksuele diversiteit. Met tips als

Nadere informatie

de amsterdamse samenleving een eerste verkenning bi-culturele transgenders in amsterdam Ana Paula Lima (Trans United Amsterdam)

de amsterdamse samenleving een eerste verkenning bi-culturele transgenders in amsterdam Ana Paula Lima (Trans United Amsterdam) bi-culturele transgenders in de amsterdamse samenleving een eerste verkenning tekst: Ana Paula Lima (Trans United Amsterdam) Farish Manichand (mede-auteur) en Vanny Reyes (COC Amsterdam) amsterdam inhoudsopgave

Nadere informatie

JAARVERSLAG ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN GEMEENTE WEESP

JAARVERSLAG ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN GEMEENTE WEESP JAARVERSLAG ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN GEMEENTE WEESP Weesp, maart 2017 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Opdracht en werkwijze 3. Samenstelling Adviesraad Sociaal Domein 4. Vergaderingen 5. Uitgebrachte adviezen

Nadere informatie

Enschede. PvdA GEMEENTE: PARTIJ:

Enschede. PvdA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Enschede PARTIJ: PvdA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

CONCEPT. Tiel is van iedereen. Uitvoeringsagenda voor LHBTI

CONCEPT. Tiel is van iedereen. Uitvoeringsagenda voor LHBTI CONCEPT Tiel is van iedereen Uitvoeringsagenda voor LHBTI 2018-2022 I. Inleiding Deze uitvoeringsagenda bevat de maatregelen voor de uitvoering van de Agenda 2018-2022. Met deze agenda wil het College

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Gouda Postbus BB Gouda. Gouda, 13 maart Betreft: jaarverslag 2016 GCR

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Gouda Postbus BB Gouda. Gouda, 13 maart Betreft: jaarverslag 2016 GCR Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda Gouda, 13 maart 2017 Betreft: jaarverslag 2016 GCR Geachte leden van het College van B&W, Bijgaand bied ik

Nadere informatie

PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier is ingevuld):

PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier is ingevuld): GAYVOTE FORMULIER Ten behoeve van de website www.gayvote.nl. GEMEENTE (Naam van gemeente of deelraad): Westervoort PARTIJ (naam van in de gemeente verkiesbare partij namens welke het Gayvote formulier

Nadere informatie

voorwoord 145 deelnemers - 86 mannen - 55 vrouwen - 4 anders

voorwoord 145 deelnemers - 86 mannen - 55 vrouwen - 4 anders voorwoord oktober 2017 Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is een onafhankelijke organisatie die werkt aan het stimuleren van een tolerante samenleving en het tegengaan van ongelijke behandeling. Iedereen

Nadere informatie

Rainbowvote.nu GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Partij. Gemeente* pagina 1 van 12

Rainbowvote.nu GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN Partij. Gemeente* pagina 1 van 12 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Partij Gemeente* * biedt informatie over de gemeenteraadsverkiezingen. Wij kunnen helaas géén informatie plaatsen over stadsdeelcommissies en gebiedscommissies. Dit document

Nadere informatie

THE PROJECT De eerste twee internationale uitwisselingen tussen leraren en leerlingen zij georganiseerd in ItalIë en Nederland.

THE PROJECT De eerste twee internationale uitwisselingen tussen leraren en leerlingen zij georganiseerd in ItalIë en Nederland. Dit is de tweede nieuwsbrief van het LeGoP project. Wij zoeken naar innovatieve leerwegen voor jongeren uit Italië, Spanje en Nederland om te vechten tegen homofobie, en om de integratie van leerlingen

Nadere informatie

Voorwoord. Jaarplan 2016

Voorwoord. Jaarplan 2016 1 Voorwoord Dit jaarplan beschrijft in grote lijnen de activiteiten die COC Eindhoven en regio in 2016 wil uitvoeren. Het is de uitwerking van het Strategisch beleidsplan 2015-2018 [1]. COC Eindhoven en

Nadere informatie

Raadsvragen van de raadsleden Topdag (DENK) en Rennenberg (OAE) over discriminatie rondom stageplaatsen allochtone MBO-studenten.

Raadsvragen van de raadsleden Topdag (DENK) en Rennenberg (OAE) over discriminatie rondom stageplaatsen allochtone MBO-studenten. gemeente Eindhoven Inboeknummer Beslisdatum B&W 25 september 2018 Dossiernummer 18.39.103_2.4.1. Raadsvragen van de raadsleden Topdag (DENK) en Rennenberg (OAE) over discriminatie rondom stageplaatsen

Nadere informatie

WMO-platform Maasgouw

WMO-platform Maasgouw Jaarverslag 2018 Hieronder kunt het Jaarverslag 2018 lezen van het Wmo-platform gemeente Maasgouw, met als integraal onderdeel het Jaarverslag 2018 van de Participatieraad van de gemeente Maasgouw (zie

Nadere informatie

Slotconferentie Lokaal LHBT-beleid: Een veilig sportklimaat voor LHBTers in gemeenten!

Slotconferentie Lokaal LHBT-beleid: Een veilig sportklimaat voor LHBTers in gemeenten! Slotconferentie Lokaal LHBT-beleid: Een veilig sportklimaat voor LHBTers in gemeenten! 12 december 2014 Utrecht Hey, raak die bal nou eens een keer goed! Je bent toch geen homo! Wie hoort het niet langs

Nadere informatie

Regenboogstad Doorgaan op de ingeslagen weg

Regenboogstad Doorgaan op de ingeslagen weg Regenboogstad 2019-2022 Doorgaan op de ingeslagen weg 8 maart 2019 David van Wesel Maatschappelijk Ontwikkeling 1. Inleiding Haarlem wil een stad zijn waarin iedereen meetelt en kan meedoen, ongeacht seksualiteit,

Nadere informatie

De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in deze jaren zijn:

De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in deze jaren zijn: Lelystad Regenboogstad 2016-2017. uitvoering: Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in deze jaren zijn: - Zichtbaarheid en

Nadere informatie

Participatieraad Gemeente Veendam. Jaarverslag Participatieraad gemeente Veendam over 2018

Participatieraad Gemeente Veendam. Jaarverslag Participatieraad gemeente Veendam over 2018 Participatieraad Gemeente Veendam Jaarverslag Participatieraad gemeente Veendam over 2018 Algemeen. Het jaar 2018 is een bewogen jaar voor de Participatieraad geweest. Aan het begin van het jaar trad plotseling

Nadere informatie

Seksuele diversiteit in de zorg Onzichtbare Ouderen Merel Verburgt

Seksuele diversiteit in de zorg Onzichtbare Ouderen Merel Verburgt Seksuele diversiteit in de zorg Onzichtbare Ouderen Merel Verburgt p. 2 Nationaal Ouderenfonds Nationaal Ouderenfonds richt zich op het welzijn van kwetsbare ouderen. Missie: Het helpen van ouderen in

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed. Aan de leden van de commissie samenleving

Gemeente Haarlem. Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed. Aan de leden van de commissie samenleving Haarlem Gemeente Haarlem Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie samenleving I

Nadere informatie

voorlichting Hulp en De interactie die tijdens de bijeenkomsten met de vrouwengroepen tot stand kwam was respectvol, nieuwsgierig, open en eerlijk

voorlichting Hulp en De interactie die tijdens de bijeenkomsten met de vrouwengroepen tot stand kwam was respectvol, nieuwsgierig, open en eerlijk Jaarverslag 2012 Met ruim honderd vrijwilligers heeft COC Zwolle zich in 2012 ingezet voor de acceptatie van lesbiennes, homo s, biseksuelen en transgenders in de samenleving. In dit jaarverslag vind je

Nadere informatie

Meerjarenplan Regenboogsteden

Meerjarenplan Regenboogsteden Meerjarenplan Regenboogsteden 2015 2017 Kleurrijk Alkmaar Lokaal emancipatiebeleid gemeente Alkmaar 1. Inleiding De afgelopen jaren heeft het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) zich samen

Nadere informatie

Actieplan LHBTIQ+ beleid Wijdemeren

Actieplan LHBTIQ+ beleid Wijdemeren Actieplan LHBTIQ+ beleid Wijdemeren Aanleiding Twee in de gemeenteraad aangenomen moties zijn de directe aanleiding voor het opgestelde uitvoeringsplan. De cijfers die in de inleiding tussen haakjes in

Nadere informatie

Roze ouderen in Utrecht De sociale, zorg- en woonbehoeften van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderouderen

Roze ouderen in Utrecht De sociale, zorg- en woonbehoeften van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderouderen Roze ouderen in Utrecht De sociale, zorg- en woonbehoeften van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderouderen COSBO-Stad-Utrecht Het onderzoek Focus op mogelijke verbeteringen met betrekking

Nadere informatie

Jaarplan COC Noord-Holland Noord

Jaarplan COC Noord-Holland Noord n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t Jaarplan 2014 COC Noord-Holland Noord Auteur: Maaike Kardinaal, Voorzitter COC Noord-Holland Noord

Nadere informatie

utrecht CDA GEMEENTE: PARTIJ:

utrecht CDA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: utrecht PARTIJ: CDA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in de periode zijn:

De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in de periode zijn: Lelystad Regenboogstad 2019-2022. uitvoering: Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. De belangrijkste aandachtsvelden voor het LHBT-beleid van de gemeente Lelystad in de periode 2019-2022 zijn: - Zichtbaarheid,

Nadere informatie

Eindhoven. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Eindhoven. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Eindhoven PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Belangenbehartiging, ontmoeting, hulp, advies en voorlichting voor LHBTI s in Midden Gelderland.

Belangenbehartiging, ontmoeting, hulp, advies en voorlichting voor LHBTI s in Midden Gelderland. Informatiepakket: Voorlichting seksuele diversiteit voor middelbare scholen Lid van federatie COC Nederland St. Catharinaplaats 10 6811 BS Arnhem Postbus 359 6800 AJ Arnhem Telefoon: 026 442 31 61 E mail:

Nadere informatie

Jaarplan 2015 COC Noord-Holland Noord

Jaarplan 2015 COC Noord-Holland Noord n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t Jaarplan 2015 COC Noord-Holland Noord Auteur: Maaike Kardinaal, Voorzitter COC Noord-Holland Noord

Nadere informatie

IEMAND VAN JE FAMILIE

IEMAND VAN JE FAMILIE POLITIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE FAMILIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE GEZIN STEUNKAARTJE JE VERKERING STEUNKAARTJE BESTE VRIEND/VRIENDIN STEUNKAARTJE HUISARTS STEUNKAARTJE (LEERLING)BEGELEIDER STEUNKAARTJE

Nadere informatie

Voorlichting 'Gaia, een moeder' van AanZ Gay straight alliances Biculturele jongeren Ouderen Ontmoeting

Voorlichting 'Gaia, een moeder' van AanZ Gay straight alliances Biculturele jongeren Ouderen Ontmoeting Actieplan om de zichtbaarheid, veiligheid en acceptatie te vergroten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in Utrecht van 2015 tot 2018. a Inleiding Gelukkig zijn steeds meer Nederlanders

Nadere informatie

Als bijlage bij deze brief bied ik u ter informatie het Regenboogbeleid aan.

Als bijlage bij deze brief bied ik u ter informatie het Regenboogbeleid aan. gemeentebestuur of' Postbus PURMER EN 15 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Maatschappelijk Domein De gemeenteraad van Purmerend uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1479795 datum

Nadere informatie

Seksuele diversiteit in s-hertogenbosch Acceptatie en veiligheid lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen in s-hertogenbosch

Seksuele diversiteit in s-hertogenbosch Acceptatie en veiligheid lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen in s-hertogenbosch Seksuele diversiteit in s-hertogenbosch Acceptatie en veiligheid lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen in s-hertogenbosch Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Augustus

Nadere informatie

seksuele diversiteit op school

seksuele diversiteit op school Aandacht voor seksuele diversiteit op school Voorlichting en onderwijs Leerlingen die lesbisch, homo, bi of transgender (lhbt er) zijn worden op school nog té vaak gepest en uitgescholden. Volgens de PestThermometer

Nadere informatie

Groningen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Groningen. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Groningen PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Haarlem. PvdA GEMEENTE: PARTIJ:

Haarlem. PvdA GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Haarlem PARTIJ: PvdA AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

Dordrecht. Beter Voor Dordt GEMEENTE: PARTIJ:

Dordrecht. Beter Voor Dordt GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Dordrecht PARTIJ: Beter Voor Dordt AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Rotterdam VVD GEMEENTE: PARTIJ:

Rotterdam VVD GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Rotterdam PARTIJ: VVD AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

jaarplan mensen die zich inzetten voor de acceptatie van lesbiennes, homo s, biseksuelen en transgenders in de samenleving.

jaarplan mensen die zich inzetten voor de acceptatie van lesbiennes, homo s, biseksuelen en transgenders in de samenleving. Homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld maken. Dat is waar we ook in 2015 voor gaan. In dit jaarplan vind je meer informatie over onze doelstellingen voor het komende jaar. Onmisbaar daarbij

Nadere informatie

Van Bestuur COC Limburg Aan Wethouder Hans Teunissen Betreft Voorstel LHBT-beleid gemeente Venray Datum 23 september 2014.

Van Bestuur COC Limburg Aan Wethouder Hans Teunissen Betreft Voorstel LHBT-beleid gemeente Venray Datum 23 september 2014. Van Bestuur COC Limburg Aan Wethouder Hans Teunissen Betreft Voorstel LHBT-beleid gemeente Venray Datum 23 september 2014. De missie van COC Limburg is: Het maatschappelijk denken over homoseksualiteit,

Nadere informatie

Perspectieven voor LHBT s in Schiedam

Perspectieven voor LHBT s in Schiedam Perspectieven voor LHBT s in Schiedam Perspectieven voor LHBT s in Schiedam Mensen moeten zich prettig en veilig kunnen voelen in hun eigen leefomgeving, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Nadere informatie

1 Opening, vaststellen agenda, mededelingen

1 Opening, vaststellen agenda, mededelingen Datum donderdag 4 oktober Tijd 15.30 uur 17.30 uur Locatie SH B0.01 Aanwezigen Christianne Bongers, Pierre Demacker, Renata Dijkstra- van der Wolf, Daniël Jacobs, Ton van Hout, Jos Kersten, Paul Oosterhoff,

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 COC Noord-Holland Noord

Jaarverslag 2013 COC Noord-Holland Noord n e d e r l a n d s e v e r e n i g i n g t o t i n t e g r a t i e v a n h o m o s e k s u a l i t e i t Jaarverslag 2013 COC Noord-Holland Noord (vast te stellen tijdens de algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Workshop Sociale Veiligheid

Workshop Sociale Veiligheid Workshop Sociale Veiligheid Platformbijeenkomsten maart 2014 mr. Tineke Mulder, lid werkgroep Sociale Veiligheid Introductie thema Sociale Veiligheid Wie besteedt er aandacht aan dit thema? Waarom? Stelling:

Nadere informatie

T. Tankir, R. Helmer-Englebert, B. Frings, B. van Hees, B. Velthuis en H. Tiemens

T. Tankir, R. Helmer-Englebert, B. Frings, B. van Hees, B. Velthuis en H. Tiemens Openbare lijst 12 Collegevergadering 17 maart 2015 Aanwezig: voorzitter wethouders gemeentesecretaris communicatie notulist H. Bruls T. Tankir, R. Helmer-Englebert, B. Frings, B. van Hees, B. Velthuis

Nadere informatie

Aanwezig: mevrouw Graven (Ria), de heer Statema (Bert), mevrouw Vrolijks (Dorien), mevrouw White-Roga (Jovanka) en mevrouw Willems (Christine)

Aanwezig: mevrouw Graven (Ria), de heer Statema (Bert), mevrouw Vrolijks (Dorien), mevrouw White-Roga (Jovanka) en mevrouw Willems (Christine) Verslag Bijeenkomst : Cliëntenraad Beuningen Datum : 21 januari 2019 Tijd : 19.30-21.00 uur Locatie : kamer 17 Voorzitter : Jan Revenberg Notulist : Thea Verduijn-Otten Kenmerk : INT19.0103 Kenmerkcode

Nadere informatie

1. Opening, vaststellen agenda en mededelingen

1. Opening, vaststellen agenda en mededelingen Datum 11 januari 2018 Tijd 15.30 uur 17.30 uur Locatie SH b0.01 Aanwezig Christianne Bongers, Pierre Demacker, Renata Dijkstra- van der Wolf, Ton van Hout, Paul Oosterhoff, Els van der Ploeg, Job Schellekens,

Nadere informatie

Jaarplan Jaarp l a n C O C Z e e l a n d Pagina 1. Federatie van Nederlandse verenigingen

Jaarplan Jaarp l a n C O C Z e e l a n d Pagina 1. Federatie van Nederlandse verenigingen Jaarplan 2019-2020 Jaarp l a n 2019-2 0 2 0 C O C Z e e l a n d Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. COC Zeeland 3 2.1 De vereniging 3 3. Plan 2019 2020 5 3.1 Werkgroep Voorlichting 6 3.2 Werkgroep

Nadere informatie

Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018

Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018 Aan: De programmacommissie gemeenteraadsverkiezingen 2018 Betreft: LHBTI-emancipatie in uw verkiezingsprogramma - gemeenteraadsverkiezingen 2018 Geachte programmacommissie, Ongeveer zes procent van de

Nadere informatie

ADVIESRAAD MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN SOCIALE ZEKERHEID (WMO-raad)

ADVIESRAAD MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN SOCIALE ZEKERHEID (WMO-raad) ADVIESRAAD MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EN SOCIALE ZEKERHEID (WMO-raad) JAARVERSLAG 2017 INLEIDING Burgerparticipatie De wet voorziet in regels voor burgerparticipatie bij de besluitvorming Maatschappelijke

Nadere informatie

Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA

Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA Regionale Cliëntenraad Participatiewet SDOA Inleiding Onze cliëntenraad is ingesteld middels de Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) 2016. De verordening

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Plan van aanpak Regenboogstad DATUM 07 mei 2019 BIJLAGE Plan van aanpak Regenboogstad (20303) REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Jaarplan COC Amsterdam 2016

Jaarplan COC Amsterdam 2016 Jaarplan COC Amsterdam 2016 Beste COC Amsterdam leden en vrijwilligers, voor je ligt het Jaarplan 2016, op hoofdlijnen. Doel van dit plan is om je te informeren over de geplande activiteiten van COC Amsterdam

Nadere informatie

Leiden. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ:

Leiden. GroenLinks GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Leiden PARTIJ: GroenLinks AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Tilburg. Voor Tilburg GEMEENTE: PARTIJ:

Tilburg. Voor Tilburg GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Tilburg PARTIJ: Voor Tilburg AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg

Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg . Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg Jaarverslag 2015 Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg 1 Jaarverslag Cliëntenraad Combinatie Jeugdzorg 2015 Februari 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE?

VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE? VOORTGEZET ONDERWIJS TELT JOUW IDENTITEIT MEE? 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit

Nadere informatie

Verslag Werkgroep sexualiteit en discriminatie Thema homo- emancipatie en discriminatie 2012

Verslag Werkgroep sexualiteit en discriminatie Thema homo- emancipatie en discriminatie 2012 Verslag Werkgroep sexualiteit en discriminatie Thema homo- emancipatie en discriminatie 2012 Maandag 27 augustus 2012 Na enige voorbereidende besprekingen hebben we een tiental mensen uitgenodigd deel

Nadere informatie

voor wereldburgerschap en gelijke behandeling

voor wereldburgerschap en gelijke behandeling Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit COC Friesland voor wereldburgerschap en gelijke behandeling November 2014 K LHBT 1 in Fryslân, 2012 2014 Samenvatting resultaten: O LHBT M OCW

Nadere informatie

Westland D66 GEMEENTE: PARTIJ:

Westland D66 GEMEENTE: PARTIJ: GEMEENTE: Westland PARTIJ: D66 AFGELOPEN PERIODE Wat heeft uw partij de afgelopen periode in de gemeenteraad en/of het college van B&W gedaan en bereikt voor lesbiennes, homo s, bi s en transgenders (hierna

Nadere informatie

De actielijst wordt doorgelopen en de volgende aanvullingen worden gemaakt (zie schuingedrukte tekst): Actielijst 17 februari 2017 Datum vergadering

De actielijst wordt doorgelopen en de volgende aanvullingen worden gemaakt (zie schuingedrukte tekst): Actielijst 17 februari 2017 Datum vergadering Kandidatenraad Regionaal WerkBedrijf Rijk van Nijmegen Concept-verslag vergadering 21 januari 2017 1. Opening De voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur. De agenda wordt zonder wijzigingen vastgesteld.

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS HET LAGERHUIS

VOORTGEZET ONDERWIJS HET LAGERHUIS VOORTGEZET ONDERWIJS HET LAGERHUIS 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd.

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL

VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL VOORTGEZET ONDERWIJS MEER DAN HET VOOROORDEEL 1 Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit die RADAR voor u heeft ontworpen. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor

Nadere informatie