mondiaal bewuste Helmonders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "mondiaal bewuste Helmonders"

Transcriptie

1 in Helmond Inleiding Wat is HelMondiaal Positie HelMondiaal Doelstellingen mondiale bewustwording Plannen

2 Inleiding Bewustwording is een van de pijlers van beleid van de raadscommissie Internationale Betrekkingen (cie. IB) van de gemeente Helmond. Het beëindigen van de periode van MillenniumGemeente en het opstarten van de volgende periode tot 2030 is voor de cie. IB aanleiding geweest om zich te buigen over haar rol en inzet. Een workshop op 6 april 2016 was de feitelijke start van een inhoudelijke bezinning op het thema. Deze bezinning heeft geleid tot het opstellen van een Programma Mondiaal Helmond Deze notitie grijpt terug op de periode van MillenniumGemeente ( proces. organisatie en resultaten) en stelt doelen voor de volgende periode. In het Programma is voorzien in een samenwerkingspositie met HelMondiaal. Daartoe vermelden we hier een citaat uit dit programma: Streven naar een verstevigde positie van Stichting HelMondiaal in het uitdragen van bewustwordingsbeleid en daartoe gezamenlijk een programma op te stellen voor de periode tot en met Nadruk daarbij ligt op benadering van de jongere Helmonders via de onderwijsinstellingen met aspecten die hun belevingswereld raken ( kunst en cultuur verbinden met bewustwording). Daarnaast de mogelijkheid onderzoeken om onder meer in samenhang met duurzaamheid workshops te organiseren voor het onderwijsveld en het bedrijfsleven met het centrale thema bewustwording. einde citaat. De in dit citaat vervatte uitnodiging tot samenwerken wordt door het bestuur van HelMondiaal uiteraard ten volle aanvaard. In dit plan geven wij een blik op wat Helmondiaal is, welke positie we innemen, wat onze doelstellingen zijn en schetsen we een eerste beeld van plannen voor een betere (meer) mondiale bewustwording van de Helmonders.

3 Wat is HelMondiaal Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is er sprake van een overlegsituatie in Helmond tussen organisaties, die zich bezighouden met ontwikkelingssamenwerking, onderling en de gemeente; deze overlegsituatie met de benaming Platform Helmond Wereldwijd was op initiatief van de gemeente tot stand gekomen. Het overleg was vrijblijvend en het Platform was geen bestuurlijk orgaan. Uitwisseling van ervaringen voerde de boventoon; bij tijd en wijle werd een manifestatie (in t Speelhuis) georganiseerd. Aspecten zoals MillenniumGemeente en gewijzigde beleidsopvattingen van de zijde van de regering (lees bezuinigingen), noopten organisaties tot meer performance naar de achterban. Het Platform Helmond Wereldwijd ging in deze trend mee, maar liep met name bij subsidieaanvragen vast op door het gemis aan een legale status. De gezamenlijke organisaties besloten in 2013 tot het instellen van een koepelorganisaties, Stichting HelMondiaal. Een zelfstandige stichting geleid door een drietal bestuursleden, rechtstreeks uit de gelederen van de deze organisaties. Doel van HelMondiaal: Organisatie HelMondiaal: er is een bestuur van drie leden met daar naast een adviesfunctie voor de coördinator internationale betrekkingen van de gemeente. De organisaties, welke bij de totstandkoming van HelMondiaal betrokken waren, maken deel uit van de Raad van Aangeslotenen. In de statuten van Helmondiaal heeft deze raad een eigen functie gekregen, met name gericht op toezicht op bestuurlijk functioneren. In de loop der jaren is de raad uitgebreid met nieuwe organisaties ( medio 2016 zijn 13 organisaties aangesloten). HelMondiaal heeft de positie van Ambassade van de Vrede verkregen van de organisatie PAX ( vml Pax Christie). Als vredesambassade wordt jaarlijks deelgenomen aan de vredesweek en wordt een jongerendebat georganiseerd.

4 Positie HelMondiaal Zoals uit de statutaire positie al blijkt heeft HelMondiaal bij uitstek een functie in de mondiale bewustwording van de inwoners van Helmond. Dit als verlengstuk van de in de stad actieve organisaties of ten behoeve van die organisaties. Op het moment dat de commissie Internationale Betrekkingen aangeeft meer werk te willen gaan maken van mondiale bewustwording met de focus op jongeren, ligt het voor de hand dat HelMondiaal vol in beeld is/ komt. Die positie wil HelMondiaal graag invullen in gezamenlijkheid met de cie IB met respect voor elkaars rol. Wij zien die samenwerking als een gezamenlijk project van beide instituten: samen beleid maken, samen plannen maken, samen uitvoering ter hand nemen, samen regie voeren. Het is evident dat afhankelijk van de projecten bij de aangeslotenen organisaties meer gevraagd wordt inde uitvoering.

5 Doelstellingen mondiale bewustwording In de periode wordt meer ingezet op de mondiale bewustwording van Helmonders. De focus wordt gelegd op de jongere Helmonder. In onze visie is mondiale bewustwording: vergroten van het inzicht in de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden en in de relatie tussen deze omstandigheden en die van ons, met als doel een bredere betrokkenheid bij de thema s uit de VN ontwikkelingsagenda: rechtvaardige verdeling van welvaart en welzijn,eerlijke handel en productie, duurzame ontwikkeling en vrede & veiligheid. Met deze omschrijving gaan we aan de slag om mondiaal burgerschap te verkrijgen: Mondiaal burgerschap: gedrag dat recht doet aan de principes van wederzijdse afhankelijkheid in de wereld, de gelijkwaardigheid van mensen en de gedeelde verantwoordelijkheid voor mondiale vraagstukken We zijn ons er van bewust dat dit ferme uitspraken zijn en misschien trekken we wel een hele grote broek aan in dit opzicht. Maar, de inzet van alle partijen ( commissie, HelMondiaal, verenigingen, onderwijs etc) verplicht en rechtvaardigt dat er een duidelijk kader wordt gesteld. Een kader waaraan iets wordt afgeleid. Aandacht moet nog worden gegeven aan het aspect of aanscherping van definities nodig is vanwege de focus op jongeren. Dat afgeleide, lees: hoe/wat voeren we uit, zal evenwel bepalend worden voor de intenties. Als vraagpunt/ discussie voeren we hier nog op, op welke wijze en met welke middelen we gaan monitoren. Kengetallen? Kwalitatieve output meten?

6 Plannen Stichting HelMondiaal heeft in een eerdere fase gekozen om Ambassade van de Vrede voor Helmond te worden. De landelijke organisatie PAX treedt op als Ministerie van Vrede. Deze keuze is ingegeven door de overtuiging dat in ontwikkelingsamenwerkingsland oorlog en vrede een bepalende factor kan in aanpak en resultaten van inspanningen uit de westerse wereld. De ambassadepositie brengt HelMondiaal dan ook in in dit plan. 1. De huidige praktijk van HelMondiaal bevat de volgende elementen: Een jaarlijkse bijeenkomst waarop de aangesloten organisaties zich presenteren; in het verleden werd dat in t Speelhuis en het Kasteel georganiseerd. In 2015 is de combinatie gezocht met CARAT, dat in 2016 een vervolg krijgt. De gehele dag is er dan sprake van tentenkamp in de Warande met als thema de derde wereld. Aandacht voor de Vredesweek in september ( 25 september is de internationale dag van de vrede). Invulling is een vredesdebat met jongeren van de middelbare scholen met inleidingen van defensie, pax en andere organisaties. In het kader van de rol als Ambassadeur wordt ook samengewerkt met de organisatie ( de gezamenlijke kerken) van de vredesmars. Deelname aan beurs/ markt, zoals Drakenbootfestival Organisatie van themabijeenkomsten voor de aangesloten organisaties. 2. Eerdere gesprekken over bewustwording hebben nog een aantal ideeën/ plannen opgeleverd, welke tot uitvoering gebracht kunnen worden. Project DE HELMONDSE REDDER VAN DE AARDE/ doelgroep 3 e leerjaar middelbareschool Doel van dit onderdeel is om te komen tot een project/ meerdere projecten, waarmee in de derde wereld een substantiële bijdrage wordt geleverd aan het behalen van de Duurzame OntwikkelingsDoelen. ProjectDE DRAGERS VAN DE VREDE IN HELMOND/ doelgroep groep 8 basisschool Doel van dit project is (verdere, diepere) bewustwording van vrede in onze westerse maatschappij en van de niet- vrede in vele delen van deze wereld.

7 Project KUNST VOOR EEN BETERE WERELD/ doelgroep: jongere Helmonder (13-18 jaar) Doel van het project is om via een kunstuiting een visie te geven op de toestand in de derde wereld in relatie tot de Duurzame OntwikkelingsDoelen, vrede en de initiatieven in de stad die er toe doen om minder bedeelde wereldburger te ondersteunen 3. Aanhaken aan een aantal elementen uit de VNG campagne, zoals bijvoorbeeld het bezoek van de TIJDCAPSULE aan Helmond. 4. Inbreng van de lokale organisaties zal ongetwijfeld meerdere projecten genereren

Jaarverslag 2017 Commissie Internationale Betrekkingen. februari 2018

Jaarverslag 2017 Commissie Internationale Betrekkingen. februari 2018 Jaarverslag 2017 Commissie Internationale Betrekkingen februari 2018 Inleiding In 2016 heeft de commissie Internationale Betrekkingen geïnvesteerd in de overgang van Millennium Gemeente naar Wereld Gemeente.

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Commissie Internationale Betrekkingen. februari 2017

Jaarverslag 2016 Commissie Internationale Betrekkingen. februari 2017 Jaarverslag 2016 Commissie Internationale Betrekkingen februari 2017 INLEIDING In het jaarverslag 2015 werd al een voorschot genomen op datgene wat op de overlegtafel van de commissie Internationale Betrekkingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording

Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording gemeente Eindhoven Raadsnummer 14R6043 Inboeknummer 14bst01553 Beslisdatum B&W 21 oktober 2014 Dossiernummer 14.43.151 Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording Inleiding In het coalitieakkoord

Nadere informatie

HELMOND MONDIAAL. Het organiseren van samenwerking met andere wereldburgers. in de periode 2014 tot en met 2018

HELMOND MONDIAAL. Het organiseren van samenwerking met andere wereldburgers. in de periode 2014 tot en met 2018 HELMOND MONDIAAL Het organiseren van samenwerking met andere wereldburgers in de periode 2014 tot en met 2018 Helmond Mondiaal 1 Inleiding Recente besluitvorming in de raad van Helmond leidt tot een andere

Nadere informatie

HELMOND WERELDGEMEENTE 90. OOO WERELDBURGERS. Programma Mondiaal Helmond

HELMOND WERELDGEMEENTE 90. OOO WERELDBURGERS. Programma Mondiaal Helmond HELMOND WERELDGEMEENTE 90. OOO WERELDBURGERS Programma Mondiaal Helmond 2016-2018 Naar WereldGemeente Van MillenniumGemeente MONDIAAL HELMOND 2016-2018 HET VERVOLG NA 2015 WAAR STAAN WE? In samenwerking

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Commissie Internationale Betrekkingen. januari 2016

Jaarverslag 2015 Commissie Internationale Betrekkingen. januari 2016 Jaarverslag 2015 Commissie Internationale Betrekkingen januari 2016 INLEIDING In het jaarverslag 2014 is uitvoerig ingegaan op het ontstaan van de commissie en de rollen/ positie die de commissie kreeg

Nadere informatie

Opties voor Internationale samenwerking Bijlage 2 bij advies internationale samenwerking

Opties voor Internationale samenwerking Bijlage 2 bij advies internationale samenwerking I Inleiding Het LOGO SOUTH programma is beëindigd en geëvalueerd. Op basis van de resultaten van de evaluatie is het aan de Raad om op grond van haar kaderstellende bevoegdheid een keuze te maken over

Nadere informatie

Programma Mondiaal Helmond

Programma Mondiaal Helmond HELMOND WERELDGEMEENTE 90.000 WERELDBURGERS Programma Mondiaal Helmond 2016-2018 2 Helmond Wereldgemeente Commissie Internationale Betrekkingen Juli 2016 VOORWOORD De solidariteitsgedachte van internationale

Nadere informatie

Raadsvoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Afweging:

Raadsvoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Afweging: College V200801012 Onderwerp: Millennium gemeente Raadsvoorstel Inleiding: In september 2000 kwamen de wereldleiders in VN-verband bij elkaar voor de Millenniumtop. Er werd afgesproken om gezamenlijk te

Nadere informatie

VIMG 13 NOV 2015 (070)

VIMG 13 NOV 2015 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 13 NOV 2015 VIMG Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 betreft ons kenmerk datum VNG activiteiten

Nadere informatie

Jaarverslag Millenniumplatform

Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform 2013 In 2008 heeft de gemeenteraad unaniem besloten onze gemeente uit te roepen tot Millenniumgemeente. Dit betekent dat de gemeente zich conformeert

Nadere informatie

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 9 No. 72/'11 Dokkum, 6 september 2011 ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, In de raadsvergadering van 18 juni 2009 is besloten de gemeente

Nadere informatie

Actieve Sector en Keteninitiatieven

Actieve Sector en Keteninitiatieven Actieve Sector en Keteninitiatieven 2017-2020 Timmer Grond- Weg- en Waterbouw B.V. Barneveldseweg 105 3826 PB Nijkerk Periode van uitvoering: Mei juni 2018 Rapportrevisie: 1 Datum: 21 juni 2018 Status:

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie Initiatiefvoorstel de raad der gemeente EDE Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2011 / 110 685552 Fractie GL/PE oktober 2011 Cie. n.v.t. betreft Raad 15-12-2011 Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010)

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010) Actieve deelname aan initiatieven Dit document beschrijft de actieve deelname van Pilkes aan het initiatief Duurzame Leverancier, Nederland CO2 neutraal en het initiatief van SKAO (CO2-Prestatieladder).

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Voorwoord Deventer is trots op de veelkleurige, multiculturele samenstelling van haar inwoners. Al eeuwen lang onderhoudt Deventer, als Hanzestad contacten met vele landen en culturen over heel de wereld.

Nadere informatie

Een korte handleiding

Een korte handleiding Een korte handleiding Inleiding Je gaat deelnemen of bent in elk geval geïnteresseerd in deelname aan een kennisuitwisseling gefaciliteerd door E-motive. Zo n uitwisseling kan bestaan uit het bijwonen

Nadere informatie

CO2 reductie initiatief

CO2 reductie initiatief Versie: 1.0 Pagina 1 van 5 CO2 reductie initiatief Timmermans Infra Rijksweg 55b 5391 LJ Nuland T: +31 (0)73 30 30 840 info@timmermansinfra.nl Opgesteld door: Marcel Kersten Corio Consultancy b.v. 27 september

Nadere informatie

Stichtingsplan Connect to Share

Stichtingsplan Connect to Share Stichtingsplan Connect to Share 1. Inleiding The expert in anything was once a beginner 1 Of je nu uit Nederland, Italië of Oeganda komt, experts zijn we allemaal! Als we om ons heen kijken en mensen leren

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal voor kwaliteitsonderwijs en vorming voor iedereen

Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal voor kwaliteitsonderwijs en vorming voor iedereen Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal voor kwaliteitsonderwijs en vorming voor iedereen 2018-2019 Art 1. Doelstelling van dit wedstrijdreglement De stad Mechelen wil met haar mondiaal beleid solidair zijn

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 18 april 2017 Versie: 3.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Onderzoek

Nadere informatie

Initiatief Raadsvoorstel PvdA/GroenLinks en ODS; V4 Stede Broec Millennium- en Fairtrade gemeente. september 2011

Initiatief Raadsvoorstel PvdA/GroenLinks en ODS; V4 Stede Broec Millennium- en Fairtrade gemeente. september 2011 Initiatief Raadsvoorstel PvdA/GroenLinks en ODS; V4 Stede Broec Millennium- en Fairtrade gemeente september 2011 PvdA/GroenLinks heeft samen met ODS een initiatief-raadsvoorstel ingediend met als doel

Nadere informatie

Sector en keteninitiatieven

Sector en keteninitiatieven Sector en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Auteur(s) Marco Vermeulen Kenmerk 1.D.1_1, 3.D.1_1, 3.D.1_2 en 3.D.2_1 Sector en keteninitiatieven Datum 13 maart 2015 Versie

Nadere informatie

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken.

Visie Iedereen inspireren om hun ultieme geluk te bereiken. BUSINESSPLAN IDENTITEIT Om Matthijs Rolleman Producties meer richting te geven, is er een duidelijke identiteit ontwikkeld vanuit de theorie van Kay Morel s Identiteitsmarketing. Deze identiteit geeft

Nadere informatie

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC. Jaarverslag 2014. Stichting Fecc

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC. Jaarverslag 2014. Stichting Fecc FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC Jaarverslag 2014 Dit verslag geeft een beknopt beeld van de activiteiten van het jaar 2014. Stichting Fecc Januari 2015 FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE

Nadere informatie

Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie

Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie 1. Inleiding In september 2011 heeft de gemeenteraad van Velsen uitgangspunten op het gebied van millenniumdoelstellingen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

BELEIDSPLAN MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING BELEIDSPLAN MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 2016-2018 Ondersteuning bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG Sustainable Development Goals/Global Goals) Millenniumgemeente: Armoede

Nadere informatie

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp Activiteit Product/ resultaat Hoe wordt het resultaat meetbaar gemaakt Op welke wijze wordt het resultaat bereikt Doelgroepen 1. DRENTHE WEET 270 1.1 Informeren

Nadere informatie

Actieve Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Actieve Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Actieve Sector- en keteninitiatieven 2016-2019 CO 2 -prestatie Van Rosmalen B.V. Weidestraat 7-B 5241 CA ROSMALEN tel. 073 523 26 32 M. info@vanrosmalenbv.nl www.vanrosmalenbv.nl Opgesteld d.d.: 20-08-2018

Nadere informatie

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3. Jade Beheer Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.0 Document : Communicatieplan CO 2-prestatieladder Auteur : Jade

Nadere informatie

Er is Hoop Visie en doelstellingen Beleidsplan

Er is Hoop Visie en doelstellingen Beleidsplan Er is Hoop Visie en doelstellingen Beleidsplan 2014-2018 Zwolle, september 2014 1 van 6 Achtergrond bij Visie Er is Hoop Zwolle De afgelopen jaren zijn de activiteiten die door de stichting Er is Hoop

Nadere informatie

*RV10.0013* Documentnr.: RV10.0013. Roden, 27 januari 2010. Onderwerp Noordenveld Millenniumgemeente. Onderdeel programmabegroting: nee.

*RV10.0013* Documentnr.: RV10.0013. Roden, 27 januari 2010. Onderwerp Noordenveld Millenniumgemeente. Onderdeel programmabegroting: nee. Aan de gemeenteraad Agendapunt Documentnr.: RV10.0013 Roden, 27 januari 2010 Onderwerp Noordenveld Millenniumgemeente Onderdeel programmabegroting: nee Voorstel Besluiten: - dat de gemeente Noordenveld

Nadere informatie

Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1

Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1 Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1 Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 2 De Liemers, helemaal goed! De promotie van de Liemers richt zich op vier

Nadere informatie

Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit. Ambtenarenbijeenkomst. 17 november 2016

Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit. Ambtenarenbijeenkomst. 17 november 2016 Gemeentelijke internationale samenwerking: relevanter dan ooit Ambtenarenbijeenkomst 17 november 2016 #vnginternationaal @VNGi Programma 13.00 14.00 Plenair programma onder leiding van dagvoorzitter Habtom

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 16 januari 2016 Versie: 2.0 Status: Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Onderzoek

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Mondial Apeldoorn 2016

Jaarverslag Stichting Mondial Apeldoorn 2016 Jaarverslag Stichting Mondial Apeldoorn 2016 Platform voor ontwikkelingssamenwerking Van lokaal naar lokaal Apeldoorn, april 2017 Inhoudsopgave Algemeen 3 Het bestuur 4 Aangeslotenen, algemene vergadering

Nadere informatie

Dit zijn we. Enkele aangesloten organisaties. Stand per 1 augustus 2016

Dit zijn we. Enkele aangesloten organisaties. Stand per 1 augustus 2016 Dit zijn we Er zijn momenteel 1 48 multinationale organisaties aangesloten die tien verschillende branches representeren. We vertegenwoordigen dus een enorme achterban van ruim 600.000 werknemers in Nederland

Nadere informatie

M PGD uw kenmerk. ons kenmerk BB/U Lbr. 10/058

M PGD uw kenmerk. ons kenmerk BB/U Lbr. 10/058 M PGD12010060210550047 GD1 02.06.2010 0047 Vereniging wan Me

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Jaarplan CO Directeur: E. Klomp

Jaarplan CO Directeur: E. Klomp Jaarplan CO 2 2019 4-3-2019 Directeur: E. Klomp Inhoud 1. Reductiedoelstellingen... 3 1.1. Bedrijfsdoelstelling... 3 1.2. Scope 1... 3 1.2.1 Scope 1 Jaar Doelstelling 2018... 3 1.3. Scope 2... 3 2. Maatregelen

Nadere informatie

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018 Beleidsplan 2018 Definitief Secretariaat: bank: NL02 TRIO 0338 6495 06 KvK nr. 17151409 Inleiding Achtergrond Dagblad Trouw 3 maart 1995: De basis voor de lokale Agenda 21 werd gelegd in 1992 tijdens de

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen

Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen Woensdag 31 mei 2017 om 19.00 uur in de Stadkamer in Zwolle. Voorzitter Esther Groenenberg heette de aanwezigen op muzikale wijze welkom bij de bijeenkomst Mijn

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven Conform de CO2-prestatieladder 3.0

Sector- en keteninitiatieven Conform de CO2-prestatieladder 3.0 Sector- en keteninitiatieven Conform de CO2-prestatieladder 3.0 1.D.1 & 3.D.1 & 3.D.2 Sector- en keteninitiatieven 1! /! 6 Inleiding Vanuit de CO2 Prestatieladder wordt gevraagd om deelname aan een sector-

Nadere informatie

Met Saved by the bell werken wij enkel met de vierde doelstelling: Kwaliteitsonderwijs.

Met Saved by the bell werken wij enkel met de vierde doelstelling: Kwaliteitsonderwijs. In deze korte kwis met 10 vragen raken we enkele onderwerpen aan bij het thema Kwaliteitsonderwijs. De leerlingen zullen even moeten nadenken over de antwoorden. Ze kunnen ook in kleinere groepjes samen

Nadere informatie

Kaders voor burgerparticipatie

Kaders voor burgerparticipatie voor burgerparticipatie 1 Inhoud Pagina Hoofdstuk 3 1. Inleiding 1.1 Doel van deze notitie 1.2 Opbouw van deze notitie 4 2. Algemeen 2.1 Twee niveaus: uitvoering en meedenken over beleid 2.2 Tweerichtingsverkeer

Nadere informatie

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Raadsvoorstel *Z0552777F2F* Aan de raad Documentnummer : INT-19-47486 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Inleiding Méédoen. Dat is de doelstelling

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Onderwerp: - Memo stand van zaken beleid commissie Internationale Betrekkingen.

Onderwerp: - Memo stand van zaken beleid commissie Internationale Betrekkingen. 5e vergadering 2017 13 september 2017 Commissie Internationale Betrekkingen Onderwerp: - Memo stand van zaken beleid commissie Internationale Betrekkingen. TER INLEIDING Om inhoud en richting te geven

Nadere informatie

Communicatieplan Datum: Versie: 1.0. Opgesteld door: Rob Kriellaars

Communicatieplan Datum: Versie: 1.0. Opgesteld door: Rob Kriellaars Communicatieplan 2017 Datum: 12-11-2018 Versie: 1.0 Opgesteld door: Rob Kriellaars Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Doel en inhoud van dit document... 2 2. Doel, doelgroepen en boodschap... 3 2.1 Doel... 3

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

Workshop Regionaal investeringsfonds mbo

Workshop Regionaal investeringsfonds mbo Workshop Regionaal investeringsfonds mbo 1 Regionaal investeringsfonds mbo en afstemming aanbod opleidingen Ervaringen MBO15 met afstemming opleidingen Stappen Vormen van afstemming Governance aspecten

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede 1 Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven Assenede 1 Algemene

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR Een lokale engagementsverklaring als basis voor een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur Zowel in het decreet van

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 33 000 V Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2012 AF VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK

Nadere informatie

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC. Jaarverslag Stichting Fecc

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC. Jaarverslag Stichting Fecc FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC Dit verslag geeft een beknopt beeld van de activiteiten van het jaar 2014. Stichting Fecc Januari 2014 FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC

Nadere informatie

PLATFORM VRIJE POLITIEK

PLATFORM VRIJE POLITIEK Roze kandidaten lijst COC Eindhoven en regio Ten behoeve van de website www.coceindhoven.nl. SVP retourneren naar COC Eindhoven en regio via jeroen@coceindhoven.nl PLATFORM VRIJE POLITIEK, wij zijn geen

Nadere informatie

Ratificatie VN-verdrag 2006a

Ratificatie VN-verdrag 2006a Ratificatie VN-verdrag 2006a Op 13 december 2006 hebben de Verenigde Naties het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap aangenomen. Op 30 maart 2007 ondertekende Nederland dit Verdrag.

Nadere informatie

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0. Ook Coevorden Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren Project Datum Versie Status Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.4 Concept 1. Visie Achtergrond: van twitter via verbinding naar

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN CO2-REDUCTIESYSTEEM 3.C.2_1 VERSIE: 01 06/05/2013

COMMUNICATIEPLAN CO2-REDUCTIESYSTEEM 3.C.2_1 VERSIE: 01 06/05/2013 Heereweg 1a 2161 AB Lisse 0252-417788 COMMUNICATIEPLAN CO2-REDUCTIESYSTEEM 3.C.2_1 VERSIE: 01 06/05/2013 Conform niveau 3 op de prestatieladder 2.0 Status Versie/ Datum Opgesteld Geautoriseerd Akkoord

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

De Bilt, 7 februari 2019

De Bilt, 7 februari 2019 De Bilt, 7 februari 2019 De Global Goals (1) Wereldwijde agenda met 17 doelen voor duurzame ontwikkeling: Sustainable Development Goals Duurzaamheid in de breedste zin In 2015 vastgesteld door VN Te realiseren

Nadere informatie

Visie Ehealth Longfonds

Visie Ehealth Longfonds Visie Ehealth Longfonds Dit document beschrijft de visie en standpuntbepaling van het Longfonds in relatie tot E-health. En is de basis voor de ontwikkelde checklist voor toetsing van E-health initiatieven

Nadere informatie

Jaarplan /alv1

Jaarplan /alv1 Jaarplan 2017 161117/alv1 2 Strategisch kader: Verbinden Vernieuwen Versterken - Vertegenwoordigen Vertrouwen DOEL: Krachtige ontwikkelingssamenwerking voor een inclusieve, rechtvaardige en duurzame samenleving

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Help het Doel Inleiding Activiteiten voor de werving van middelen... 3

Beleidsplan Stichting Help het Doel Inleiding Activiteiten voor de werving van middelen... 3 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Activiteiten voor de werving van middelen... 3 3. Beheer van de verkregen middelen... 4 4. Besteding van verkregen middelen... 5 5. Nawoord... 6 1 1. Inleiding Stichting Help

Nadere informatie

Oss: actieve LHBT-gemeente

Oss: actieve LHBT-gemeente Meerjarenplan 2015-2017 Oss: actieve LHBT-gemeente (LHBT: Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders) Project Oss: actieve LHBT-gemeente Datum Mei 2015 Versie 1 Auteur A. de Bruijn Project

Nadere informatie

Aktieve Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Aktieve Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Aktieve Sector- en keteninitiatieven 2016-2019 CO 2 -prestatie Van Rosmalen B.V. Weidestraat 7-B 5241 CA ROSMALEN tel. 073 523 26 32 M. info@vanrosmalenbv.nl www.vanrosmalenbv.nl Opgesteld d.d.: Sept 2017

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 10 december 2013

8 keer beoordeeld 10 december 2013 7,3 Werkstuk door D. 1296 woorden 8 keer beoordeeld 10 december 2013 Vak Levensbeschouwing Methode Standpunt 1A Welke onderwerpen komen aan de orde? Duurzame economie Armoede Duurzame producten Duurzame

Nadere informatie

Fractie CDA Jan Zwemer. ons kenmerk. datum

Fractie CDA Jan Zwemer. ons kenmerk. datum Gemeente Middelburg Bestuursondersteuning Kanaalweg 3 Postbus 6000 4330 LA Middelburg Tel 14 0118 Fax (0118) 623 717 info@middelburg.nl www.middelburg.nl Fractie CDA Jan Zwemer uw kenmerk uw brief van

Nadere informatie

Onderwijs2032. Uw feedback op het advies!

Onderwijs2032. Uw feedback op het advies! Onderwijs2032 Uw feedback op het advies! Doel van deze bijeenkomst Ophalen van feedback vanuit schoolbestuurders en schoolleiders op het hoofdlijn advies van het platform Onderwijs2032 tbv de reactie van

Nadere informatie

Jaarplan 2019 Vereniging Dwarsverband, november 2018

Jaarplan 2019 Vereniging Dwarsverband, november 2018 Jaarplan 2019 Vereniging Dwarsverband, november 2018 1 Voorwoord De vereniging Dwarsverband is sinds begin 2018 gestart vanuit een groeiende behoefte van initiatieven in zelfbeheer om hun krachten te bundelen.

Nadere informatie

Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst)

Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst) Terugsturen naar Mondiale Raad tav Leen Van den Putte Campus Blairon 200 2300 Turnhout noordzuid@turnhout.be Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst)

Nadere informatie

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018

MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 MISSIE EN VISIE PLATFORM GEHANDICAPTEN LV versie 12 oktober 2018 NOOT: mensen met een beperking is de meest moderne term voor mensen die een lichamelijke of geestelijke - al dan niet aangeboren - beschadigde,

Nadere informatie

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen Onderwijsbrochure Rotterdam Voor de ontwerpers van morgen Inhoud Aangenaam kennis te maken 4 5 Onderwijs in 6 Foto-impressie 7 Programma s 11 Docent aan het woord: Tessa Smal 12 Boekingsinformatie 13 Educatie

Nadere informatie

15 december 2009 SBC/2009/ Bestuur, Participatie en Dienstverlening communicatie en voorlichting internationaal beleid

15 december 2009 SBC/2009/ Bestuur, Participatie en Dienstverlening communicatie en voorlichting internationaal beleid tp DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Datum Ons kenmerk Begrotingsprogramma en -thema Betreft 15 december 2009 SBC/2009/246437 Bestuur, Participatie en Dienstverlening

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Huisman Loonwerk en Aannemingsbedrijf B.V. Auteur(s):

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2413 11 februari 2011 Instellingsbesluit Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid 2010 26 januari 2011 DGM/RB

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0081 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0081 B&W-besluit d.d.: 2-9-2008 B&W-besluit nr.: 08.0824 Naam programma +onderdeel: Mondiale Bewustwording Onderwerp: Leiden Millenniumgemeente Aanleiding:

Nadere informatie

Aanvraag subsidie Zwaluwen Jeugd Actie

Aanvraag subsidie Zwaluwen Jeugd Actie Aanvraag subsidie Zwaluwen Jeugd Actie R.K.S.V. CLUZONA Voetbalvereniging Cluzona streeft er naar een vereniging te zijn waar zowel de jeugd als volwassenen met veel plezier sporten op een mooie, gezellige

Nadere informatie

datum status naam Functie paraaf 15 maart 2013 gecontroleerd G.T. Plaggenmars KAM-coördinator

datum status naam Functie paraaf 15 maart 2013 gecontroleerd G.T. Plaggenmars KAM-coördinator projectnaam CO 2-prestatieladder Van Spijker Infrabouw B.V. projectonderdeel T.b.v. het CO 2 beleid status Definitief datum 15 maart 2013 P. Mastebroekweg 4 7942 JZ Meppel Postbus 247 7940 AE Meppel T

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

Via de griffier stuur ik u deze brief met bijgesloten een initiatiefvoorstel om van Uitgeest een Millennium Gemeente te maken.

Via de griffier stuur ik u deze brief met bijgesloten een initiatiefvoorstel om van Uitgeest een Millennium Gemeente te maken. D66 Uitgeest Aan de raadsleden van Uitgeest Betreft: Uitgeest, een Millennium Gemeente midden in de wereld Bijlage: initiatiefvoorstel Millennium Gemeente Uitgeest, 26 augustus 2010 Geachte collega raadsleden,

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van PUK Benelux B.V. Auteurs; Mevr. M. Giezen-Van Laarhoven,

Nadere informatie

De lokale verbinding JOGG en GIDS

De lokale verbinding JOGG en GIDS De lokale verbinding JOGG en GIDS Studiedag Gezond in 3 november 2016 Wat is ook alweer het verschil tussen JOGG en GIDS? Wat doen gemeenten die zowel JOGG als GIDS zijn? Voorbeelden: Nuth, Weststellingwerf,

Nadere informatie

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe tging 12 resentatie meerjarenplan 18 iiii111111111ilt 11111111, 1 ne e. campabne mee op landelijke pub Save, A-Nexe, NDiate).

Nadere informatie

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu!

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013 morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente (SOM) Ommen, juni 2012 1 0 inleiding Voor u ligt een uitwerkingsplan van de Stichting Millenniumgemeente

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Nick van Moerkerk Versie: 2.1 Datum: 22-06-2016 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Authorisatiedatum: Naam:.. Inleiding

Nadere informatie

: Beleidskader internationale betrekkingen

: Beleidskader internationale betrekkingen Vergadering 3 februari 2009 Verbeterd exemplaar Gemeenteraad Onderwerp : Beleidskader internationale betrekkingen B&W vergadering : 23 december 2008 Dienst / afdeling : MO. BJZ Aan de gemeenteraad, In

Nadere informatie

Rheden, 6 april 2017

Rheden, 6 april 2017 Rheden, 6 april 2017 Historie: Hoe tot stand gekomen? Iedereen mocht erover meepraten. Via de online enquête konden burgers stemmen op thema s die zij belangrijk vinden. 7,8 miljoen mensen gestemd op

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2017 (behorende bij begroting 2016) Datum: 9 juni 2016 Agendapunt: 11 Vastgesteld door bestuur d.d. 8 april 2015 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Presentatie - Achtergrond - Oprichting - Doelen - Structuur - Budget - Gemeentebeleid

Presentatie - Achtergrond - Oprichting - Doelen - Structuur - Budget - Gemeentebeleid Presentatie - Achtergrond - Oprichting - Doelen - Structuur - Budget - Gemeentebeleid Achtergrond De gemeente Arnhem en het vredes- en ontwikkelingswerk 1956 Met steun van de gemeente wordt de Arnhemse

Nadere informatie

C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 2019-2021 Ondersteuning bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG Sustainable Development Goals/Global Goals) Achtergrond

Nadere informatie

Eenzaamheid is de situatie waarin sprake is van een pijnlijk gemis aan contacten of gebrek aan kwaliteit van contacten.

Eenzaamheid is de situatie waarin sprake is van een pijnlijk gemis aan contacten of gebrek aan kwaliteit van contacten. Activiteiten Coalitie Erbij 2018 Inhoud Algemeen... 3 Coalitie Erbij in 2018... 3 Visie... 3 Missie... 3 en... 3 Kernactiviteiten van Coalitie Erbij in 2018... 4 Kernactiviteit 1: Versterken lokale aanpak...

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Beleidsorgaan Zuid-Afrika

Jaarverslag 2015 Beleidsorgaan Zuid-Afrika Jaarverslag 2015 Beleidsorgaan Zuid-Afrika Maart 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 Verslag van het bestuur... 5 Toekomst... 6 Financiën... 7 2 Voorwoord Geachte lezers, Het doet plezier

Nadere informatie

Jaarplan stichting Anders 2014

Jaarplan stichting Anders 2014 Jaarplan stichting Anders 2014 Datum: 1 februari 2014 1 Gegevens organisatie Naam stichting Anders RSIN Nummer 802149169 KvK Nummer 41081953 Internetadres www.stichtinganders.nu Postadres Postbus 308,

Nadere informatie

Auditrapportage 2014. Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel. Dynamiek onderweg

Auditrapportage 2014. Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel. Dynamiek onderweg Auditrapportage 2014 Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel Dynamiek onderweg De vier geïdentificeerde typologieën van de Centra co-creator; incubator; transformator; facilitator - zijn hieronder kort

Nadere informatie

SECTOR EN KETEN INITIATIEVEN BOUWBEDRIJF VAN DEELEN NV IN HET KADER VAN DE CO2 PRESTATIELADDER

SECTOR EN KETEN INITIATIEVEN BOUWBEDRIJF VAN DEELEN NV IN HET KADER VAN DE CO2 PRESTATIELADDER SECTOR EN KETEN INITIATIEVEN BOUWBEDRIJF VAN DEELEN NV IN HET KADER VAN DE CO2 PRESTATIELADDER Lunet 1 Postbus 899 3900 AW VEENENDAAL t- (0318) 540080 f- (0318) 543282 info@bouwbedrijfvandeelen.nl www.bouwbedrijfvandeelen.nl

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie