Teamwerk. Een team is een groep mensen die bereid zijn samen te werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken waarvoor ze elkaar nodig hebben.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Teamwerk. Een team is een groep mensen die bereid zijn samen te werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken waarvoor ze elkaar nodig hebben."

Transcriptie

1 Teamwerk Wat is een team Een team is een groep mensen die bereid zijn samen te werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken waarvoor ze elkaar nodig hebben. Een team heeft 2 voorwaarden, het moet gericht zijn op samenwerken en op een overeengekomen taak. Succesfactoren voor een goede samenwerking Bij een goede samenwerking zijn er gemeenschappelijke waarden en normen, er worden afspraken gemaakt en regels worden vastgelegd. Men kan de sfeer in een team verbeteren door op teambuilding te gaan. Tegenstellingen en conflicten moeten zo snel mogelijk opgelost worden, iedereen heeft een onderlinge relatie met elkaar dit mag de samenwerking niet in de weg staan. Zorg ervoor dat er geen meer of minderwaardigheidsgevoelens zijn. Succesfactoren voor een goede taak Om een doel te bereiken moeten we de taken logisch verdelen zodat het gevraagde resultaat bekomen kan worden. Zorg ervoor dat de juiste vaardigheden en middelen beschikbaar zijn in het team Er moet een goede taakverdeling zijn en duidelijke afspraken ivbm wie wat realiseert. In een goed team: Werkt men samen aan duidelijke resultaten, is er vertrouwen en respect, worden conflicten opgelost, durven mensen hun eigen mening te zeggen, durft men zichzelf te zijn, wilt men elkaar versterken, ontstaat leiderschap. In een vastgelopen team: Doet iedereen zijn eigen taak, heerst er wantrouwen en verdeeldheid, heerst er competitie, wordt het van de leider verwacht, loopt alles wat moeilijk, onenigheid over het uiteindelijke doel.

2 Teamontwikkelingsfasen Een team gaat door 4 ontwikkelingsfasen, forming, storming, norming en performing. Forming In deze fase zijn teamleden op zoek naar hun rol in het team. Kenmerken van het gedrag: terughoudend, afwachtend, onzeker, wie neemt de leiding, zeer beleefd, op zoek naar persoonlijk belang. Storming Discrepantie tussen verwachtingen en werkelijkheid. Discrepantie: dat 2 dingen niet overeenkomen. Kenmerkend gedrag: conflicten over rollen en verantwoordelijkheden, competitie, hechte banden en vijandige relaties. Conflicten moeten worden opgelost en besproken. Norming In de norming fase accepteert iedereen verschillende meningen en inzichten, er is een gezamenlijk gevoel van verantwoordelijkheid en samenwerken staat centraal. De groep neemt gezamenlijk en met consensus besluiten. Performing In deze fase worden er moeiteloos goede prestaties geleverd en gaat men op zoek naar verbetering, ieder teamlid heeft zijn plaats gevonden. Adjourning Teamleden vertrekken en nieuwe teamleden komen erbij, door de nieuwe samenstelling moeten alle ontwikkelingsfase opnieuw doorlopen worden.

3 Een team samenstellen Een team samenstellen kunnen we doen aan de hand van de 9 teamrollen van Belbin, deze rollen beschrijven het gedrag dat we herkennen wanneer we samenwerken met andere personen. Het is de bedoeling dat een team zoveel mogelijk verschillende rollen bevat zodat deze elkaar aanvullen en versterken. Maar let op ze kunnen ook tegenstrijdig en rivaliserend zijn. Een primaire rol is een rol die je spontaan opneemt en je zeer goed ligt. Een secundaire rol is een rol die je wel in je hebt maar waarvoor je een extra inspanning moet leveren. Neem deze rol op je als niemand anders de rol wilt opnemen. Een tertiaire rol ligt je totaal niet, deze rol neem je best niet op. 6 valkuilen voor teams De groep wordt onkwetsbaar: Groupthinking Groupthinking is aanwezig als iedereen volledig opgaat in de groep en eigenlijk gewoon meeloopt. Dit zorgt ervoor dat het kritisch vermogen achteruit gaat. Polarisatie van de besluitvormer: Risky shift Gezamenlijke verantwoordelijkheid is niet verantwoordelijk Wat je in je eentje nooit zou durven durf je in groep wel ook al is het riskant. Er worden dingen gedaan waarbij iedereen denkt dat de groep verantwoordelijk is en niemand zich nog persoonlijk verantwoordelijk voelt. (Het toeschouwerssyndroom) Met zen allen doen wat niemand wilt Wanneer men een idee eigenlijk niet steunt maar hier niets van zegt omdat men de sfeer niet wil bederven Erbij willen horen: conformiteit Als het team druk uitoefent om je aan te passen aan de groepsnorm, dit zorgt ervoor dat talent in de groep verloren gaat. De boze buitenwereld De groep is tevreden van het werk dat ze hebben geleverd en kunnen niet omgaan met kritiek van buitenaf.

4 Inspiratie Inleiding Straatjutten is een methode om nieuwe ideeën van straat te plukken en te gebruiken. Straatjutten is een training in perceptie, perceptie: een proces van verwerven, registreren, interpreteren en selecteren. Waarnemen van prikkels prikkelt onze zintuigen horen, zien, voelen, proeven, ruiken. Vervolgens worden deze prikkels door onze hersenen verwerkt en geïnterpreteerd. Aandacht besteden aan de wereld rondom ons en leren kijken naar wat er echt is, hierdoor zie je dingen die andere mensen over het hoofd zien. Bij straatjutten breng je je aandacht heel bewust naar alles en kijk je met een open mind naar de dingen, daarna ga je kijken naar dingen die je aandacht trekken. #Bullshit Basistechnieken #MeerBullshit

5 Creativiteit Wat is creativiteit Denken is het verwerken van informatie, we worden constant omringd door allerlei informatie prikkels. Deze informatie moet snel verwerkt worden hiervoor zoeken onze hersenen patronen. Denkpatronen stellen ons in staat snel te leren, wanneer iets niet lukt zoek je een nieuwe methode en onthoud je deze. Creativiteit is de kunst van het doorbreken van patronen, gewoontes en zekerheden. Patroondoorbrekend denken dus.. Onze hersenen zijn dynamisch, elke nieuwe ervaring zal een verbinding in onze hersenen maken, elke keer dat hetzelfde signaal door deze verbinding gaat zal deze verbinding versterken en zullen we dit dus beter kunnen onthouden. Creativiteit vs. innovatie Creativiteit: het doorbreken van bestaande patronen en het tot stand brengen van nieuwe combinaties. Inovatie: het proces waarbij nieuwe ideeën vertaald worden naar nieuwe producten en processen die aanleiding geven tot toename van de productiviteit. Ondernemerschap: het omzetten van deze innovatieve ideeën naar commerciële marktopurtiniteiten zodat het het aanbod inspeelt op de vraag, Het lef van ondernemers. Anders denken beïnvloed de structuur van onze hersenen dus, creativiteit kan je dus trainen.. Internationaliseren: uitbreiden naar andere markten indien de lokale markt te klein is. Creative basisvaardigheden Creatief waarnemen Via onze zintuigen ervaren we de werkelijkheid, onze zintuigen vormen de werkelijkheid mee. Ook binnen deze waarnemingen sluipen patronen, je waarnemingen veranderen is niet zo gemakkelijk. Hoe creatief waarnemen: stel je eerste reflexmatige waarneming uit en probeer dingen anders te interpreteren. Uitstel en oordelen Het ene idee leidt tot het andere idee, als je oordeelt onderbreek je het proces en blok je vernieuwend denken af. Door uitstel van oordeel regelmatig te oefenen ga je automatisch meer open staan vaar nieuwe ideeën, andere gezichtspunten en verassende invalshoeken. Flexibel associëren

6 De ene gedachte brengt de andere gedachte met zich mee. Associeren kan iedereen maar ja kan oefenen op snelheid, veranderende associaties en kantelingen. Vlot en flexibel associeren is handig bij improviseren, associeren is ook goed om de hersenen te trainen. Dissociatie = patroondoorbreking realiseren. Je ontsnapt uit een voor de hand liggend spoor. Resociatie = terugkoppeling maken Je koppelt terug naar het bekende spoort. Divergeren of denken in alternatieven Ga verder met denken waar je normaal zou stoppen, zoek meer antwoorden voor 1 oplossing. Verbeeldingskracht Verbeelde is het vermogen zich een voorstelling voor de geest te halen van iets dat momenteel niet fysiek waarneembaar is, denken in beelden dus.

7 Brainstormen Inleiding Creatieve sessie: als deelnemer binnen een froep je ten dienste stellen van de probleemeigenaar. Je kijkt vanuit de situatie van de probleemeigenaaar naar de ideeën en kiest en ontwikkeld de ideeën to die die de meeste toegevoegde waarde hebben. #Bullshit Wanneer brainstormen Ontwikkelen en commercialiseren van nieuwe producten/diensten. Je onderscheiden met unieke en verassende concepten. Nieuwe invalshoeken en kansen zoeken. Wanneer beter niet brainstormen Brainstormen is geen beslissingsvorm, beslissen is zoeken naar de juiste oplossing uit enkele oplossingen, brainstormen zoekt juist extra opties. Niet geschikt voor emotionele problemen, brainstormen wekt geen motivatie op die er niet is. Bij gebrek aan kennis, eerst is er informatie nodig. Startfase Een creatieve cycloon komt langs, sommige zaken maken we vast zodat ze niet kunnen bewegen, andere laten we vrij zodat de cycloon ze kan verplaatsen. Divergeren Een wervelwind blaast oude structuren weg en maakt ruimte voor nieuwe structuren, alles wat niet vastzit wordt omhoog gezogen. = dingen laten gaan. Convergeren De cycloon is uitgeraasd en laat dingen vallen. De elementen worden in nieuwe vormen gegoten. Fasen = dingen terugnemen Fase A: de startfase Formuleer het doel in 1 zin, formuleer het niet te breed of algemeen, begin de vraag met hoe, bedenk of op welke manier, dit nodigt uit tot nieuwe ideeën. Formuleer het doel uitdagend en aantrekkelijk.

8 Fase B: divergeren Spelregels: - Stel je oordeel uit - Wees open binnen de groep maar respecteer de privacy naar buiten, zo durven mensen meer te zeggen. - Er is geen hiërarchie, iedereen is gelijk - Geef extra aandacht aan naïeve ideeën - Lift mee op ideeën van andere Mogelijke technieken: - Doorbreken van vooronderstellingen - Kruip in de huid van een superheld - Het resultaat van de divergentie fase zijn een hoop schetsen van oplossingen, in de convergentiefase zullen we proberen deze schetsen te selecteren, combineren en ontwikkelen. Met als doel 1 enkele concrete oplossing te bekomen. Tips: weer kritisch maar positief, denk in kansen, hou je doel voor ogen, vertrouw je gevoeld. Volgorde: selecteren, syntegreren, evaluaren en concretiseren. Fase C: convergeren De creadox Dit wilt zeggen dat er bij het selecteren enkel wordt gekeken naar de haalbaarheid van de ideeen, dit is niet de bedoeling aangezien dit innovatie in de weg staat.

9 Keep it Simple (KiSS) Presenteren Hou het bij de kern van de boodschap en maak deze compact. Be unexpected Een idee dat onverwacht of verassen is zorgt ervoor dat de aandacht getrokken wordt en behouden blijft. Be concrete Wees concreet, boodschappen die concreet zijn zijn beter te onthouden. Voorbeeld: 1 kopen 1 gratis Credibility counts Het idee moet geloofwaardig zijn door eventueel statistieken toe te voegen, mensen iets te laten testen of dingen te bewijzen. Appeal to emotion Leg emotie in de boodschap, maak gebruik van dingen die reeds gevoelens losmaken bij mensen, speel in op de mensen. Just tell stories Verhalen zorgen ervoor dat we plaatjes in ons hoofd zien en blijft beter hangen dan losse feiten.

Wim Verlinde DOE ACTIEF MEE! Algemeen voorzitter kwb vzw Trainen en begeleiden van creativiteit in organisaties

Wim Verlinde DOE ACTIEF MEE! Algemeen voorzitter kwb vzw Trainen en begeleiden van creativiteit in organisaties Wim Verlinde Algemeen voorzitter kwb vzw Trainen en begeleiden van creativiteit in organisaties https://www.youtube.com/watch?v=uub0z8wjfhu DOE ACTIEF MEE! 1 DOELSTELLING Aan het eind van deze vorming

Nadere informatie

Tijd voor creativiteit

Tijd voor creativiteit Tijd voor creativiteit 7/2/2015 Tijd voor creativiteit De beste ideeën ontstaan: 63% Onder de douche, in bad, op de toilet 51% In bed: in slaap vallen, dromen, ontwaken 42% Onderweg: auto, fiets, file

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen Programma Wat is creativiteit? Creatieve mensen en hun kenmerken Het creatief proces Hoe herken je creativiteit bij kinderen?

Nadere informatie

De bruistablet. Creatief zoeken naar

De bruistablet. Creatief zoeken naar De bruistablet Creatief zoeken naar sprankelende oplossingen Op de jeugddienst word je dagdagelijks geconfronteerd met kleine en/of grote problemen, vraagstukken, uitdagingen die een antwoord van je vragen.

Nadere informatie

1/06/15. Hoe kunnen we ac+viteiten meer betekenisvol maken voor de oudere? (Bete)ken(n)is maken. Doel van deze workshop INLEIDING OP CREATIEF DENKEN

1/06/15. Hoe kunnen we ac+viteiten meer betekenisvol maken voor de oudere? (Bete)ken(n)is maken. Doel van deze workshop INLEIDING OP CREATIEF DENKEN 1/06/15 Hoe kunnen we acviteiten meer betekenisvol maken voor de oudere? Vernieuwend werken in bestaande acviteiten Oefening in creaef denken Valerie Desmet en Elise Cornelis 2 (Bete)ken(n)is maken Wie

Nadere informatie

1. Veerkracht: wat? Hoe? 2. Brainstorm veerkracht verhogen

1. Veerkracht: wat? Hoe? 2. Brainstorm veerkracht verhogen 1. Veerkracht: wat? Hoe? 2. Brainstorm veerkracht verhogen Veerkracht en weerbaarheid wat? - Weerbaarheid = opkomen voor jezelf zonder daarbij een ander te schaden - Het zelfvertrouwen is belangrijk voor

Nadere informatie

Brainstorm gelijke kansen vrijetijdsparticipatie

Brainstorm gelijke kansen vrijetijdsparticipatie Brainstorm gelijke kansen vrijetijdsparticipatie Vrijetijdsparticipatie?? Vrije tijd? Sport cultuur ontmoeten Georganiseerd niet-georganiseerd Participatie? deelhebben (mede-eigenaar) deelnemen (als gebruiker)

Nadere informatie

Creatief Denken. Ideeën Werkplaats Groep 3 Groep 4 Groep 5

Creatief Denken. Ideeën Werkplaats Groep 3 Groep 4 Groep 5 Creatief Denken Ideeën Werkplaats Groep 3 Groep 4 Groep 5 Inleiding Creativiteit is een proces waardoor je laat zien dat alles wat is ook altijd anders kan zijn. Kijken naar de werkelijkheid, dat koppelen

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Creatief Denken. Een huis vol verhalen Groep 1 en Groep 2

Creatief Denken. Een huis vol verhalen Groep 1 en Groep 2 Creatief Denken Een huis vol verhalen Groep 1 en Groep 2 Inleiding Creativiteit is een proces waardoor je laat zien dat alles wat is ook altijd anders kan zijn. Kijken naar de werkelijkheid, dat koppelen

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

INNOVATIEVE LANDBOUW 17 februari 2011

INNOVATIEVE LANDBOUW 17 februari 2011 INNOVATIEVE LANDBOUW 17 februari 2011 WereldWijdeDiscussie: meer dan 5500 leden Anticiperen op de toekomst Hoe komt het dat intelligente mensen met goede bedoelingen zo slecht op de toekomst anticiperen?

Nadere informatie

Mijn Cognitieve Stijlen. Jan Voorbeeld.

Mijn Cognitieve Stijlen. Jan Voorbeeld. Mijn Cognitieve Stijlen Jan Voorbeeld Copyright 2011-2016 Pontis BVBA All rights reserved Mijn Cognitieve Stijlen is een auteursrechterlijk beschermd product van PONTIS BVBA. Niets uit dit document mag

Nadere informatie

UW VERDIENMODEL ANDERS AANKLEDEN, EEN CREATIEVE VERKENNING.

UW VERDIENMODEL ANDERS AANKLEDEN, EEN CREATIEVE VERKENNING. DE SWITCH NAAR ADVIESKANTOOR UW VERDIENMODEL ANDERS AANKLEDEN, EEN CREATIEVE VERKENNING. MARCEL STOLK CREATIVITY EXPERT MAST mast@ision.nl - 0655344593 DOEL VAN DE WORKSHOP De weg naar ideeën, wensen,

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: prikkel je geest Out of the box denken. Of, buiten de gebaande paden denken. Doorbreek denkpatronen. Breekt het zweet je al uit als je dit hoort? Heb jij moeite

Nadere informatie

Het eerste antwoord. Welke letter hoort niet in het volgende rijtje thuis en waarom? A E I F U

Het eerste antwoord. Welke letter hoort niet in het volgende rijtje thuis en waarom? A E I F U Het eerste antwoord Welke letter hoort niet in het volgende rijtje thuis en waarom? A E I F U Welke letter hoort niet in het volgende rijtje thuis en waarom? A E I F U Kies één kleur Post-it Bijvoeglijke

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

Creativiteit in de onderneming

Creativiteit in de onderneming Creativiteit in de onderneming TWIGA inspiration Creatief Adviesbureau Aniek Bax AniekBax@yahoo.com 06-38929100 Gevel van het hoofdkantoor van Rabobank Rotterdam is een creatief adviesbureau in 2007 opgericht

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Sandra M. van Essen, SPORTPSYCHOLOOG VSPN /PSYCHOLOOG NIP. Arnhem, 20 april 2012

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Sandra M. van Essen, SPORTPSYCHOLOOG VSPN /PSYCHOLOOG NIP. Arnhem, 20 april 2012 Dia 1 Sandra M. van Essen, SPORTPSYCHOLOOG VSPN /PSYCHOLOOG NIP Arnhem, 20 april 2012 Dia 2 Dia 3 Wat is mentale weerbaarheid? Uitwisselen ervaringen (goede en slechte mentale weerbaarheid) Op een rijtje

Nadere informatie

Creatief Denken voor Mediathecarissen. Marcel Stolk

Creatief Denken voor Mediathecarissen. Marcel Stolk Creatief Denken voor Mediathecarissen Marcel Stolk 1000 ideeën in een uurtje Even voorstellen Doel van de spreekbeurt Zo veel mogelijk ideeën, wensen, suggesties, kansen en dromen verzamelen om het

Nadere informatie

Opdracht Teamrollen. Samenwerken door teamrollen in te zetten Teake Kastelein

Opdracht Teamrollen. Samenwerken door teamrollen in te zetten Teake Kastelein Opdracht Teamrollen Samenwerken door teamrollen in te zetten 8.4.2016 - Teake Kastelein 348344 1 Inhoud Belbin test... 3 5 situaties teamrollen... 4 Vergaderingen... 5 Analyse Functioneren... 5 Leerpunten

Nadere informatie

Interne Campagnes Hoe je de creatieve basis legt voor je IC?

Interne Campagnes Hoe je de creatieve basis legt voor je IC? Interne Campagnes Hoe je de creatieve basis legt voor je IC? Annick Vanhove, Organisatie-adviseur met een passie voor IC annick.vanhove@gmail.com - 0479 23 2696 - www.chrisenannick.be Filip Hubin, communicatieverantwoordelijke

Nadere informatie

Differentieer in elke les. Omgaan met verschillen in Human Dynamics

Differentieer in elke les. Omgaan met verschillen in Human Dynamics Differentieer in elke les Omgaan met verschillen in Human Dynamics Welkom Training: Differentieer in elke les Ortho Consult Mijn naam is Jac. Giesen Speelveld rol in proces meerwaarde leerling beloning

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Robin van Heijningen

Robin van Heijningen Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 22 - Creativiteit in een project Creativiteit heeft te maken met het doorbreken van denkpatronen en gewoontes. Creativiteit is erg belangrijk in een project, je kan het

Nadere informatie

Sleutel 3. Hoe meer je weet, hoe minder je weet

Sleutel 3. Hoe meer je weet, hoe minder je weet Sleutel 3. Hoe meer je weet, hoe minder je weet We werken in Nederland echt in een kenniseconomie. We hebben ontzettend veel denkbanen gecreëerd. Banen waarin van mensen hoog-over denken, vergaderen, uitlijnen,

Nadere informatie

Creatief Denken. Stef Wouters - Filip Faste. Academie voor de Periodieke Pers : Creatief Denken - 2015

Creatief Denken. Stef Wouters - Filip Faste. Academie voor de Periodieke Pers : Creatief Denken - 2015 Creatief Denken Stef Wouters - Filip Faste Creatief Denken DAGINDELING 9u00: onthaal met koffie en thee 9u30: start vorming 10u30: koffiepauze 12u30: lunch 13u30: vervolg vorming 14u45: koffiepauze 16u30:

Nadere informatie

Hoe stimuleer en beoordeel je creativiteit?

Hoe stimuleer en beoordeel je creativiteit? Hoe stimuleer en beoordeel je creativiteit? 2 Rekenen en wetenschap Detail Logica Praktisch Namen Feiten Begrijpen Weten Woorden en taal Herkennen Mogelijkheden zien Fantasie Impulsief Symbolen en plaatjes

Nadere informatie

Het kan ook anders! HET KAN OOK ANDERS! Verbinding tussen Sport & Cultuur 5-11-2014. Symphonica in Sporto Vierlingsbeek/Groeningen. Hoe het begon!

Het kan ook anders! HET KAN OOK ANDERS! Verbinding tussen Sport & Cultuur 5-11-2014. Symphonica in Sporto Vierlingsbeek/Groeningen. Hoe het begon! HET KAN OOK ANDERS! Het kan ook anders! Rik Geurts Lisette Verploegen Verbinding tussen Sport & Cultuur Verbinding van 25 verenigingen/organisaties Zoveel mogelijk mensen in beweging Creativiteit ontmoet

Nadere informatie

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS PROCESGERICHTE DIDACTIEK leerkracht wie bepaalt het eindresultaat? leerling AMBACHTELIJKE DIDACTIEK PROCESGERICHTE DIDACTIEK VRIJE

Nadere informatie

HOOFDSTUK 9 DE ROL VAN CREATIVITEIT

HOOFDSTUK 9 DE ROL VAN CREATIVITEIT HOOFDSTUK 9 DE ROL VAN WAT IS? Creativiteit: het vermogen om perspectieven, paden, oplossingen, mogelijkheden en ideeën te zien die anderen niet kunnen of willen zien. Innovativiteit vereist creativiteit.

Nadere informatie

Wat voor team willen wij zijn? Bureau Wilma Brinkman

Wat voor team willen wij zijn? Bureau Wilma Brinkman Wat voor team willen wij zijn? 1 Bureau Wilma Brinkman 01-07-17 Wat voor team willen wij zijn? 01-07-17 Opdracht Wat is voor jullie team: Verbinding Uitdaging Helderheid Vertrouwen Bureau Wilma Brinkman

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

Test denkprofiel jongeren

Test denkprofiel jongeren Test denkprofiel jongeren Wat is jouw denkprofiel? Mensen denken op verschillende manieren. Jongeren ook. Volgens de theorie van Sternberg kun je voorkeur hebben voor analytisch, praktisch of creatief

Nadere informatie

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst bestaat uit de twaalf competenties van de collectieve belangenbehartiger met daarbij steeds vier stellingen. Per stelling kunt u

Nadere informatie

PROGRAMMA VOOR DE OCHTEND VAN 18 SEPTEMBER 2012

PROGRAMMA VOOR DE OCHTEND VAN 18 SEPTEMBER 2012 BOEKJE VAN PROGRAMMA VOOR DE OCHTEND VAN 18 SEPTEMBER 2012 OPENING EN ADEMPAUZE OMGAAN MET DILEMMA S EN ONZEKERHEDEN VERVAGENDE GRENZEN ADEMPAUZE ZORGEN VOOR JEZELF EN JE TEAM AFRONDING 2 OMGAAN MET DILEMMA

Nadere informatie

31/03/2019. Teamwerk. Helen Goovaerts

31/03/2019. Teamwerk. Helen Goovaerts Teamwerk Helen Goovaerts 1 2 3 1 Doelen Programma Helpen om kritisch naar jezelf te kijken als teamplayer Waar help ik het team? Waar belemmer ik het team? Handige tips & tricks meegeven om teamwerk te

Nadere informatie

De Innovator. Creatief Denken & Innovatie. Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company

De Innovator. Creatief Denken & Innovatie. Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company De Innovator Creatief Denken & Innovatie Training Creatief Denken & Innovatie van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Creativiteit & Innovatie In de wereld van vandaag

Nadere informatie

Verslag Creatief Denken en Pitchen

Verslag Creatief Denken en Pitchen Verslag Creatief Denken en Pitchen Jeroen Dusseldorp 2041664 PM1DV Leraar: Serge verwiel 1 Voorwoord Korte evaluatie van trainingen De beroepsvaardigheden trainingen vond ik dit blok toch wel het leukste

Nadere informatie

Creatief denken! Klaar voor de 21 e Suzanne Verheijden

Creatief denken! Klaar voor de 21 e Suzanne Verheijden Creatief denken! Klaar voor de 21 e eeuw! @ Suzanne Verheijden Twitter: @Suusnijmegen Even voorstellen Suzanne Verheijden Ondernemer Buro StrakZ (voor de toekomst van Zorg) Strategisch Innovatie-adviseur

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

programma Als je denkt dat je te klein bent om impact te hebben, probeer dan maar eens te slapen met een mug in je kamer Anna Roddick - The Body Shop

programma Als je denkt dat je te klein bent om impact te hebben, probeer dan maar eens te slapen met een mug in je kamer Anna Roddick - The Body Shop Train de trainer tafelbegeleider bij de G360 Begeleiden van een creatief proces met burgers 21 februari 2013 Als je denkt dat je te klein bent om impact te hebben, probeer dan maar eens te slapen met een

Nadere informatie

Differentieer in elke les

Differentieer in elke les Differentieer in elke les Welkom Training: Differentieer in elke les Ortho Consult Mijn naam is Jac. Giesen Speelveld rol in proces meerwaarde leerling beloning motivatie C.A.R. wat? wanneer? schoolorganisatie

Nadere informatie

CRE-W. Instrument over creatief denken in organisaties. HTS Report. Jeroen de Vries ID Datum Basisrapport

CRE-W. Instrument over creatief denken in organisaties. HTS Report. Jeroen de Vries ID Datum Basisrapport CRE-W Instrument over creatief denken in organisaties HTS Report ID 5107-7038 Datum 18.07.2017 Basisrapport INLEIDING CRE-W 2/7 Inleiding De CRE-W is een vragenlijst die de mate van creatief denken van

Nadere informatie

Sleutel 5. Make it stick

Sleutel 5. Make it stick Sleutel 5. Make it stick Na een inspirerende, creatieve sessie is niets zo frustrerend als stagnatie. Als de flappen met post-its worden opgerold en in een hoekje verdwijnen. Als niemand zich geroepen

Nadere informatie

Van reactief naar creatief is meer dan het verplaatsen van de C!

Van reactief naar creatief is meer dan het verplaatsen van de C! Van reactief naar creatief is meer dan het verplaatsen van de C! De kracht van de creatief leider De essentie van creativiteit Wat is creatief leiderschap? Ben ik een creatief leider? Waarom zouden we

Nadere informatie

Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven.

Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven. Waarden oefening Je waarden zijn o.a. bepalend voor de dingen die je doet. Ze vormen als het ware de onderlaag van waaruit je de keuzes maakt in het leven. Bekijk de waarden die hieronder vermeld staan.

Nadere informatie

CREATIVITEIT & BRAINSTORMEN

CREATIVITEIT & BRAINSTORMEN CREATIVITEIT & BRAINSTORMEN Brainstormen De essentie van brainstormen? Splits je creatieve proces op in twee fasen: 1) de divergentie = ideeën bedenken 2) de convergentie= ideeën selecteren, evalueren

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

Welkom op de. Aanbiedersmiddag. van Collage Almere

Welkom op de. Aanbiedersmiddag. van Collage Almere Welkom op de Aanbiedersmiddag van Collage Almere Deelname Collage scholen 2015 2 Deelnemende scholen 84 Niet-deelnemende scholen Deelnemende leerlingen 2015 407 Deelnemende leerlingen Niet-deelnemende

Nadere informatie

POSITIEVE GROEPSVORMIN GEEN GOED BEGIN!

POSITIEVE GROEPSVORMIN GEEN GOED BEGIN! POSITIEVE GROEPSVORMIN GEEN GOED BEGIN! Wat is een groep? Een groep heeft Gezamenlijk belang Gezamenlijke taak Kenmerken zijn: Relaties Rollen Groepsnormen Groepsrollen: Gezagsdrager Sociaal werker Organisator

Nadere informatie

Intentie En NU! Opties Realiteit Gewenste verbetering

Intentie En NU! Opties Realiteit Gewenste verbetering Het GROEI model, een model om in te zetten bij coaching. Het model waar we in deze reader van uit gaan staat in het teken van GROEI. Wij gaan er van uit dat mensen willen groeien. De groei kan liggen op

Nadere informatie

Profielschets. Ondernemende school

Profielschets. Ondernemende school Profielschets Ondernemende school Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 fax: 023 534 59 00 1 Scholen met Succes Een school

Nadere informatie

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Wouter van Straten Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Wouter van Straten Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014 Naam: Adviseur: Floor Meijer Datum: 15 maart 2014 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op alle afgeronde onderdelen. 2 Algemeen werk- en denkniveau Ver beneden - gemidde ld Ver bovengemidde ld Algemene

Nadere informatie

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43 Competentie match Score per domein Competentiescan Pagina 1 van 14 Score per schaal Competentiescan Pagina 2 van 14 Schaalscores per domein Werk Sociaal Toelichting bij de grafiek. In deze grafiek staan

Nadere informatie

Junior team. Senior team. Teamontwikkeling

Junior team. Senior team. Teamontwikkeling Fasen van teamontwikkeling Teams zijn als organismen: ze maken diverse ontwikkelingsstadia door. Elk stadium stelt nieuwe eisen en dwingt de teamleden om zich, naarmate ze groeien in hun ontwikkeling en

Nadere informatie

Links met vandaag. Crea%eve Stromingen; boek over actualiteit van crea%viteit en innova%e, oa. in onderwijs. www.ideeentoestel.nl

Links met vandaag. Crea%eve Stromingen; boek over actualiteit van crea%viteit en innova%e, oa. in onderwijs. www.ideeentoestel.nl SLO netwerkdag 20150416 COCD Keuzepalet aan opleidingen Creatief Denken, Faciliteren en Creatief Leiderschap Workshopfestivals, 2x per jaar (29 mei! www.cocd.org) Eigen wetenschappelijk onderzoek Stimuleren

Nadere informatie

Food for Soul Change & development

Food for Soul Change & development Food for Soul Change & development 03.2017 De denkhoeden van de Bono Je bewust zijn van je mentale instelling helpt in het structureren van je denken. Verschillende hoeden met ieder hun eigen manier van

Nadere informatie

Leren & Leven in het Kindcentrum

Leren & Leven in het Kindcentrum Leren & Leven in het Kindcentrum Leren & Leven Leren & Leven heeft een aanpak en een programma waarmee alle kinderen ondersteund en uitgedaagd worden in het ontwikkelen van hun unieke talenten. De aanpak

Nadere informatie

1 De vijf uitgangspunten voor

1 De vijf uitgangspunten voor 1 De vijf uitgangspunten voor leidinggevenden 8 als leidinggeven in het onderwijs je vak is Een leidinggevende doet ertoe! Er zijn geen excellente scholen zonder goede leidinggevenden. Wat maakt iemand

Nadere informatie

trainingsaanbod nederland

trainingsaanbod nederland trainingsaanbod nederland Als alles al gezegd is of als er juist niks gezegd kan worden omdat het te moeilijk is om te spreken dan is er altijd nog de muziek Muziek is de vrijheid om jezelf uit te drukken

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Doelenlijst Relationele Vorming in de Basisschool in combinatie met de IK-zinnen

Doelenlijst Relationele Vorming in de Basisschool in combinatie met de IK-zinnen Doelenlijst Relationele Vorming in de Basisschool in combinatie met de IK-zinnen RV 1 Kinderen hebben vertrouwen in zichzelf. RV1.1 RV1.2 RV1.3 RV1.4 Ontdekken dat iedereen uniek is. Ik heb door dat iedereen

Nadere informatie

Creatief denken ontwikkelen bij Nederlands

Creatief denken ontwikkelen bij Nederlands Creatief denken ontwikkelen bij Nederlands Talen Conferentie havo vwo 28 september 2015 Geppie Bootsma g.bootsma@aps.nl Naam Datum 21 e eeuwse vaardigheid: creativiteit Het bedenken van nieuwe ideeën en

Nadere informatie

15/11/2017. Teamwerk. Helen Goovaerts

15/11/2017. Teamwerk. Helen Goovaerts Teamwerk Helen Goovaerts 1 Doelen Helpen om kritisch naar jezelf te kijken als teamplayer Waar help ik het team? Waar belemmer ik het team? Handige tips & tricks meegeven om teamwerk te bevorderen Programma

Nadere informatie

Bijlage 2: De Multifocus-quickscans

Bijlage 2: De Multifocus-quickscans Bijlage : De Multifocus-quickscans Multifocus Profiel-quickscan Hieronder staan 8 stellingen. Geef aan in hoeverre je vindt dat deze stellingen op jou van toepassing zijn. Ga daarbij uit van de werkelijke

Nadere informatie

Kader voor ontwikkeling - Denkvaardigheden

Kader voor ontwikkeling - Denkvaardigheden Kader voor ontwikkeling - Denkvaardigheden Denken over denken Denken over denken - Onderbouw O: Ik geef sterke punten van mijn aanpak/uitwerking aan -19-0 O: Ik geef verbeterpunten van mijn aanpak/uitwerking

Nadere informatie

Werken in team : oe da? Terugkomdag mentoren - banaba BUO / ZRL - sessie Werken in Team

Werken in team : oe da? Terugkomdag mentoren - banaba BUO / ZRL - sessie Werken in Team Werken in team : oe da? 1 Teamlijn : handelingsgericht samenwerken 2 Inhoud sessies studenten van dit opleidingsonderdeel: Sessie 1: wat is een team? Wat maakt een team succesvol? Wie ben ik in een team?

Nadere informatie

REKENEN Hoe rekenen jouw hersenen? Proeven en spelletjes om te trainen

REKENEN Hoe rekenen jouw hersenen? Proeven en spelletjes om te trainen Voor de leerkracht, les 2 REKENEN Moeilijkheidsgraad Korte inhoud van de les Simpele proeven om vast te stellen hoe je eigen brein informatie verwerkt. Bron: Dr. Mike Goldsmith: Train your Brain to be

Nadere informatie

DE 5 VRAGEN VOOR GROEI

DE 5 VRAGEN VOOR GROEI DE 5 VRAGEN VOOR GROEI JEZELF ZIEN EN GEZIEN WORDEN Je wilt een blik werpen op jezelf. Je wilt groeien. Deze vijf vragen bieden perspectief in je relaties, je job, je persoonlijkheid, je happiness, je

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sjra Puts Creative Brainworks 2011 - september 2011

Nieuwsbrief Sjra Puts Creative Brainworks 2011 - september 2011 Bekijk de online versie indien u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen. Nieuwsbrief Sjra Puts Creative Brainworks 2011 - september 2011 De vakantie is voorbij: werk aan de winkel! We hopen dat u genoten

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Een gids over onderhandelen

Een gids over onderhandelen Een gids over onderhandelen Een gids over ONDERHANDELEN Onderhandelen doen we voortdurend en niet alleen in zakelijke situaties. Vaak worden onderhandelingen beschouwd als een compromis om een probleem

Nadere informatie

AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE

AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE AUTHENTICITEIT IS DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIGE ORGANISATIE En in een gelukkige organisatie bruist het van de ideeën, worden deadlines altijd gehaald, werken de mensen met plezier samen en zijn de klanten

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

Differentieer in elke les

Differentieer in elke les Differentieer in elke les Welkom Training: Differentieer in elke les Ortho Consult Mijn naam is Jac. Giesen Differentiëren met didactische werkvormen Tempo Differentiatie vanaf de basis Niveau Voorkennis

Nadere informatie

Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Ontspannen. Handelen

Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Ontspannen. Handelen Van wens naar doel Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Het combinatiemodel Ontspannen Doel bereiken Willen/wensen Verbeelden/ verheugen Geloven/

Nadere informatie

Tip: plan van achter naar voor. Bepaal de datum en uur van je activiteit en plan zo verder naar voor. Methodieken Voorbereiding Brainstorm

Tip: plan van achter naar voor. Bepaal de datum en uur van je activiteit en plan zo verder naar voor. Methodieken Voorbereiding Brainstorm Methodieken Voorbereiding Brainstorm 1. Draaiboek- plan Welke activiteit je ook organiseert, maak een plan op hoe je de activiteit zal organiseren. Maak daarbij zeker ook een schets hoe de dag zal verlopen.

Nadere informatie

De essentie van brainstormen? Splits je creatieve proces op in twee fasen:

De essentie van brainstormen? Splits je creatieve proces op in twee fasen: BRAINSTORMEN De Essentie De essentie van brainstormen? Splits je creatieve proces op in twee fasen: 1) de divergentie = ideeën bedenken 2) de convergentie = ideeën selecteren, evalueren en uitwerken Divergeren

Nadere informatie

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden

Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Kader voor ontwikkeling - Vaardigheden Zelfsturing Zelfsturing - Onderbouw O: Ik begin uit mezelf met mijn werk en houd mijn aandacht erbij -19-0 O: Ik vraag op tijd hulp als ik ergens zelf niet uit kom

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Coachend Leiderschap change-principles

Coachend Leiderschap change-principles Coachend Leiderschap change-principles principles-choice choice 11/4/2013 De moderne coach/ Amsterdam Peter Murphy Opbouw workshop Inleiding Wat is coachend leiderschap/opdracht Teamontwikkling vgl.tuckman

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Gebruik die extra verkoopmedewerker Presentaties en displays zijn een soort van extra verkoopmedewerker, die onzichtbaar jouw omzet stimuleert. Een onderzoek toonde aan

Nadere informatie

Inge Test

Inge Test 08.05.204 / 08.05.204 / Krachtvelden 2 Dit is een rapport over jouw krachtvelden We hebben daarvoor in ieder geval de vragenlijst gebruikt die jij zelf hebt ingevuld. De waarde en bruikbaarheid van het

Nadere informatie

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58 DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL 2015 16:58 INHOUD VOORWOORD 3 JOUW CULTUURPROFIEL 4 ONDERZOEKEND VERMOGEN 6 PRESENTEREN 8 SAMENWERKEN 10 ZELFSTANDIG WERKEN 12 REFLECTEREND VERMOGEN 14 CREËREND VERMOGEN

Nadere informatie

Klas in bedrijf. Werkbladen. Belang logistiek voor bedrijf. Peter Hantson. Opleiding secundair onderwijs Vakgroep Techniek (TE)

Klas in bedrijf. Werkbladen. Belang logistiek voor bedrijf. Peter Hantson. Opleiding secundair onderwijs Vakgroep Techniek (TE) Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas - Virtueel bedrijfsbezoek Film: Bedrijf en logistiek proces 1 Belang logistiek voor bedrijf Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Differentieer in elke les. Omgaan met verschillen in Human Dynamics

Differentieer in elke les. Omgaan met verschillen in Human Dynamics Differentieer in elke les Omgaan met verschillen in Human Dynamics Omgaan met verschillen https://www.youtube.com/watch?v=qp PYdMs97eE skoda reclame https://www.youtube.com/watch?v=v3iprbrgsjm Card trick

Nadere informatie

Een goed begin is het halve werk!

Een goed begin is het halve werk! Een goed begin is het halve werk! Inleiding Bij het starten van projectteams moeten er veel puzzelstukken in elkaar worden gelegd. Wat is het doel? Wat is de kwaliteitseis? Wat is de tijd die we hebben,

Nadere informatie

Je hebt een basis gevoel van veiligheid nodig om te kunnen creëren

Je hebt een basis gevoel van veiligheid nodig om te kunnen creëren Je hebt een basis gevoel van veiligheid nodig om te kunnen creëren Een diamant is als een begaafde leerling; ongeslepen vol mogelijkheden en prachtig. Bewerkt is een diamant als ontwikkelde talenten: gewoonweg

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Deel je verhaal en blijf vernieuwen

Deel je verhaal en blijf vernieuwen Visualiseer je droomprestatie Ga experimenteren Zet door en houd vol Deel je verhaal en blijf vernieuwen Kom samen in beweging Inspiratiebronnen Over de auteur Het was tijdens een van mijn vele trainingsrondjes

Nadere informatie

Verstoppingsproof station

Verstoppingsproof station Vragen over de opdracht Stel ze dan eerst aan je docent. Als hij/zij jullie Vragen over de Eureka!Day Mail deze naar: info@eurekacup.nl START OPDRACHTGEVER OPDRACHT AANPAK MEER... OPDRACHTGEVER Het Nederlandse

Nadere informatie